Un produs Blogger.

duminică, aprilie 19, 2020

Vom mai da mâna? "Sărut mâna" va rămâne doar în expresie.

55 comments


Un gest care se va impune ca regulă
Despre multe bolile transmisibile, în terminologia populară se spune că sunt boli ale mâinilor murdare, cea mai cunosctă fiind hepatita virală.
Asa zisa lume civilizată se mira că asiaticii nu dau mâna când se întâlnesc, gestul fiind înlocuit cu reverențele trupului, cu palmele reunite la piept.
Despre gestul de a săruta mâna femeilor sau despre obiceiul de se săruta persoanele, bărbați și femei, între ele, la orice nouă întâlnire ...ce să mai zicem?
A trebuit să vină pandemia cu noul coronavirus ca mulți să înțeleagă câte boli se pot transmite printr-o simplă strângere de mână, printr-o sărutare de mână sau printr-o pupătură pe față.
Peste câteva luni se vor relaxa măsurile de izolare și carantinare impuse de prevenirea răspândirii virusului, dar strângerile de mână, pupăturile de mâini și pe față vor  rămâne în amintire ca apucături de rele practici pentru sănătatea omenirii.
Purtarea măștii în public se va prelungi o bună perioadă după primele măsuri de relaxare a măsurilor preventive.
Vorbitul fată în față, și aglomerțiile de tip sardele vor fi evitate.
Acestea sunt noutățile care vor modifica radical comportamentul public al oamenilor.
Despre spălatul frecvent pe mâini cu apă și săpun nu putem spune că este o noutate, curățenia trupului fiind de mult timp un gest de civilizație.


55 de comentarii:

Sebi spunea...

Cred ca o vreme... un an sau un secol, intr-adevar salutul va suferi modificari geo-culturale dar nu paradigmatice, ci doar aparente, alternative solidare ca sens si cosntientizate de la copii la varstnci ca un cod al "complicitatii", al fraternizarii in fata unui inamic.
Nu cred ca aceasta paranteza va dicta modificari majore ale interactiunii sociale. Au aparut atatea forme de salut, chiar fara a fi nevoie de ele, tocmai din nevoia interioara a individului de a nuanta sentimentul social, conferind "datului mainii" elemente multiculturale care au devenit universale si chiar populare.
In timp, au aparut diferente de casta, sociale, apoi au devenit diferente etnice, de statut, de breasla... Greu de inteles salutul militar pentru mezina de cativa anisori a unui soldat, dar viata merge mai departe. Este o istorie pornita din preistorie, care a inceput fara translatori si la fel va continua...
Nimic de a face cu spaltul... Probabil ca igiena va fi mai riguroasa si este pacat ca un virus sa poarte vina emanciparii, dar hai sa fim seriosi...
Nu vom fi asiatici nici dupa virusul asiatic. Nu vom inclina capul ci vom tanji sa ne conformam conditiei noastre, imbratisati, cat timp Dumnezeu ne va imbratisa.

Huhu Rezea spunea...

Dilema drept credinciosilor cu o minima rationalitate:
Multi cred ca vor ajunge în Sânul lui Avraam după moarte, precum Lazăr din pilda evanghelistului Luca, dar niciunul nu vrea să moară

spiritul lui Haret spunea...

Daca tiganii nu vor pusi in ordine in Romania vor fi mari probleme.Pe timpul impuscatului nu miscau in front.Acum le-a intrat in cap democratia si cred ca le este permis orice.Ma abtin sa spun mai mult ca sa nu fiu acuzat de rasism.

Mihai spunea...

Marfa de export!

https://www.facebook.com/107256659303602/posts/3453961664633068/?d=n

Mihai spunea...

Recunoasteti zona folclorica si trageti concluziile adecvate !

https://www.libertatea.ro/stiri/imagini-incredibile-cu-romani-din-germania-zeci-de-oameni-in-carantina-au-incins-o-hora-in-prima-zi-de-paste-2962177

Mihai spunea...

Mulți ar trebui să înțeleagă că nu trebuie sa ti se spuna de două ori sa respecți legea..... si recomandările specialiștilor din prima linie ......

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2633292736929088&id=2382863865305311&__tn__=%2As%2As-R

M spunea...

@spiritul lui Haret

Greu, camarade, greu! Atat cand sunt in tara dar si cand sunt "diaspora" reprezinta o masa de manevra pentru un vot sigur!

Daca citesti site-urile "disaporei" vei vedea deseori expresii de genul "noi l-am facut presedinte pe Iohannis - ne e dator!" S-a creat astfel imaginea ca sunt deasupra legii, ca sunt favorizatii guvernarii (condititii de vot preferentiale, acceptarea liberei circulatii indiferent de situație, discursuri băloase de dragoste eternă)

Populatia rroma este organizata tribal. Rromi vad in Johannis si in actuala putere un protector. Sa nu uitam desele atacuri la adresa fortelor de ordine facute de Johannis de la inalta tribuna a Presedintiei Romaniei.

Cata vreme oamenii cinstiti nu vor condamna comportamentul violent si incalcarea legii nu avem ce sa le facem!
Fortele de ordine sunt prinse intre a interveni si a fi acuzati de "abuz" si a nu interveni si a fi acuzati de "pasivitate, lasitate sau coruptie."

Zicea un politist: decat dosar penal ca mi-am facut datoria mai bine ma uit in alta parte!

Dupa ce noi, oamenii cinstiti, ne hotaram ce vrem, reinstaurarea ordinii este o chestiune relativ simpla!

PS - nu absolv de vina PSD si ei au luptat pentru voturile rromilor dar au pierdut batalia (inca de pe vremea lui Basescu)

Iulian Mareș spunea...

Kiar, cum o mai duc românașii noștri de la sparanghel, din DEU?
Sănătoși, mulțumiți de conditii și asigurări medicale?
Așa, de curiozitate, căci eu nu cred nimic din relatările presei germane de investigație! Ciumă Roșie! Plătită de moguli, deșănțată, denigratoare...niște escroci neocomuniști! Ptiu!

Mihai spunea...

@ Spiru de BZ
Aveți si voi acolo un cartier întreg.

Etnia asta ,ca si altii ,profita de orice oportunitate prin care pot obtine un venit fara munca.
În Germania daca obtin statutul de "migranti" pe motiv de persecuție in tara lor ,etc ,daca nu realizeaza venituri peste un anumit nivel primesc ajutor social ,alocații pentru copii ,,cazare ,etc.
Multi se înregistrează în Germania si se întorc în Ro ,apoi la un anumit termen pleaca din nou pentru câtva timp în Germania pentru a nu iesi din evidențe, asteptand sa le intre € pe card € cu care traiesc foarte bine aici.
La fel procedează si multe bambine de pe aici ,care se căsătoresc acolo ,de regulă cu etnici nemti imigranți din est,fac copii,după care divorteaza.
Bine ar fi ca cine i-a băgat pe ajutor social fara sa le ceara prestatia de ore de munca in folosul comunitatii ,etc ,sau angajare in campul muncii ,atat in Germania cat si in Ro ,în scopul vadit al atragerii de voturi sa se spele pe cap cu ei.
Cand se baga € pe card din Germania este "negru" in jurul bancomatelor ,iar cand se da ajutorul social de la primărie este " negru " in jurul primariei.
Ei hotărăsc soarta localelor.........
Cine le promite la generale ajutorul social majorat are votul lor ...


Mihai spunea...

#Mares
DW sunt sursa pentru cei de la care te inspiri dta in postari. Care-i problema?
De parca romanii nu ar fi " sparanghelari" de vreo cel putin 15-20 ani si preponderent dupa intrarea in UE.
Doar cine nu-i facut pentru munca s-au nu-i place munca face pe acolo " acțiuni sindicaliste".
Si sa stii din sursa sigură ca cei harnici ,rezistenți și pricepuți preferă plata la kg si nu la ora fiindca au posibilitatea de a câștiga mult mai mult ca si la oră.
In toamna venind dinspre Cluj am vazut peste tot afișe din partea firmei "Straco"- romaneasca ca angajeaza pentru autostrada muncitori . Oferta 4000 lei plus bonuri masa

Nu ai vrea dta sa recomanzi celor care nu mai pot de grija sparanghelalilor sa se intereseze si de soarta condițiilor de muncă și cazare a acestora in niste barăci amplasate pe șantier in jurul unor dune de nisip si parcuri de utilaje ,cu paturi supraetajate si saltele purtate din șantier in șantier, apa si caldura pe cale naturală...sau de la cisternele auto .......
Hai ,dă-i bătaie ....Si compara 4000 lei pe șantier autostrada cu cel putin 2000 €/ luna pentru cine stie ce-i munca in agricultura ,adică zi lumină.....
Agricultura nu-i pentru orice "orasan" sau " alergici " la munca cu pământul reavan...

Leon spunea...

Dogaru se pricepe mai bine la Istorie decat la pensiile militare:
http://sindicatulcmd.blogspot.com/2020/04/plaga-lui-dumnezeu-sau-nebunia.html?m=1

spiritul lui Haret spunea...

M-gresesti.Sunt favoritii PSD-ului.Tu ai privit cu atentie cozile la circumscriptiile de votare din strainatate?Ai vazut tigani nomazi?Nu.Ei nu voteaza in strainatate.Nu au timp.Sunt ocupati cu ciordeala.Degeaba dai vina pe sas.Fa deosebirea intre tiganii romanizati si tiganii nomazi.Tiganii nomazi nu reprezinta diaspora.Simpatia pentru PSD nu te indreptateste sa fii partinitor.

Mihai spunea...

Destinul unui daruit cu voce de aur !

https://youtu.be/1Hl_Pv2ftkM

Gigi spunea...

Nu numai organele de ordine trebuie sã ia mãsuri ferme asupra acestor indivizi certaţi cu legea,ci toate intituţiile care au atribuţii în continuarea cercetãrii penale.Poliţiştii,care au atribuţii în c.p.sub directa supraveghere a procurorului au un mare rol în a strânge dovezile necesare pt.a proba în instanţã o infracţiune fie ea de orice naturã.
Acum,nu ştiu dacã se ajunge şi la finalizarea muncii acestor oameni implicaţi în combaterea acestor genuri de infracţiuni comise cu violenţã şi a altora,deoarece intervin mai mulţi factori pânã la finalizare,îi stim foarte bine.
Dacã nu se va acţiona în mod unitar,implicându-se toate forţele cu atribuţii,de la cel care acţioneazã în stradã şi pânã la cei care judecã aceste fapte,vom constata în viitorul apropiat cã se va scãpa de sub control acest fenomen.Bine,când am spus cã,sà se acţioneze în mod unitar,pt.a nu da loc la speculaţii,m-am referit cã fiecare instituţie cu atribuţii în acest sens sã-şi facã datoria în baza competenţei pe care o are fiecare,dar sã şi-o facã.
Bine,un rol esenţial îl are şi politicul şi stim bine la ce mà refer.

PS// De ce nu se specifica când un individ/zi comit unele fapte etnia din care face parte,nu d'aia,da sã
stie şi populimea.Suntem cetãţeni români,adevãrat,dar nu toţi suntem ednici de acelaşi fel.Bããã,de cine/de ce vã e fricã?

Leon spunea...

https://m.dcnews.ro/palada-da-de-pamant-cu-mai-marii-zilei-nemernicilor-v-ati-trezit-ca-aveti-sange-de-dragnea-si-de-daea_743855.html

Gigi spunea...

Cã tot suntem în izolare,vã recomand sã vizionaţi douã filme,unul prod.americanã,celãlalt românesc,"Poliţia acuzã,legea achitã",respectiv,"Telegrame".
Putem sã tragem concluziile necesare şi sã facem paralele peste ani.Vizionare plãcutã!

Viorel spunea...

CRISTOS A ÎNVIAT, MULTĂ SĂNĂTATE TUTUROR ROMÂNILOR ȘI NU NUMAI, TUTUROR OAMENILOR DE PE ACEST PĂMÂNT, CU PĂCATELE ȘI FAPTELE LOR BUNE, CĂ CELELALTE DORINȚE VIN DE LA SINE.
MISTERUL APARIȚIEI VIRUSULUI CORONA, ELUCIDAT. CINE A TRIMIS ACEST UCIGAȘ TERIBIL ÎN LUME.
Pentru a avea credibilitate în prezentarea unei situații, trebuie să fii bine documentat cu dovezi (înscrisuri, înregistrări autentice, declarații verbale de la mai multe surse, etc.). Unii îi acuză pe alții și invers datorită situației actuale privind pandemia cu noul coronavirus.
Urmărind prezentarea audio de mai jos, oare cine are dreptate ?
https://www.youtube.com/watch?v=ZbXsfjSTsqQ

Leon spunea...

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.romaniatv.net/mobi/nelu-balasoiu-este-in-coma-la-spital-dupa-ce-a-fost-confirmat-pozitiv-cu-covid-19_518053.html&ved=2ahUKEwjbxKSp-_boAhWFw4sKHZDfCoAQqOcBMBx6BAgREAc&usg=AOvVaw2pjAUyUrpKl3RlR0DzjDSX

Viorel spunea...

Păi de asta a “luptat” și acum beneficiază de prevederile Legii nr. 8/2006. Se completează una pe alata (pensia de serviciu / militară cu indemnizația de mare ziarist sau cărturar).

Leon spunea...

T3, uite ca si in Ardeal se plimba nomazii in carute cu coviltir..:)). https://m.dcnews.ro/convoi-de-carute--oprit-de-jandarmii-din-alba--amenda-primita-pentru-incalcarea-ordonantei_743893.html

M spunea...

@Spiritul lui Haret

Complet eronat!!! De două ori!

Mulți dintre diasporeni sunt de etnie rromă. Nu văd unde e problema! Nu e o rușine!
Aceștia votează preponderent cu PNL. Nu văd de ce vă este rușine de acești votanți!

Rromii de 15 ani și-au schimbat preferințele înțelegând că puterea e la Cotroceni. Au votat masiv cu Băsescu și mai apoi cu Johannis.


Să nu uităm niste fapte!
Johannis a legitimat violența.
Johannis a incitat procurorii să deschidă dosare penale jandarmilor care și-au făcut datoria.
Johannis s-a poziționat fățiș de partea celor care încalcă legea dacă aceștia îi pot aduce voturi.
Johannis a decapitat Jandarmeria și poliția și a pus la conducere marionete incompetente.

Ai o impresie complet greșită că simpatizez PSD.
AFIRM, ȘI POT SĂ SUSȚIN PRIN DOVEZI SOCIOLOGICE, CĂ RROMII, ATÂT CEI DIN ȚARĂ CÂT ȘI CEI PARTE DIN DIASPORA VOTEAZĂ PNL (fostul PDL).

Dar aveți dreptate, in diaspora mai e o parte formată preponderent din meseriași și intelectuali care votează USR.
NU CONFUNDAȚI!

Răgetele guturale "ne homoară", ”l-a homorât pe ăla micu'", "abuz", "au dat cu gaze" etc. sunt identice fie că e vorba de rromii din Rahova fie de rezistenții din 10 august! Și unii și alții apărați de Johannis și de presa arondată PNL.

M spunea...

Super tare e că cei care mai ieri făceau spume la gură explicând că legea nu se aplică dacă nu ai chef, că ai voie sa blochezi străzi, să lovești cu bocancii in capul jandarmului căzut la pământ acum brusc cer respectarea legii!!!!

Ce, bă, vă fac votanții voștrii de râs? Acum dacă diaspora a venit acasă vedeți și voi că sunt violenți, inculți și nespălați (în sensul că lipsa de igienă transmite coronavirusul)?
Voturile lor au fost bune să îl puneți pe Johannis la Cotroceni dar acum put?

Terminați cu minciuna că rromii votează PSD. Nu o mai fac de peste 16 ani. 94% din diaspora a votat Johannis. Parte importantă fiind de etnie rroma.

M spunea...

@Gigi
"De ce nu se specifica când un individ/zi comit unele fapte etnia din care face parte"

Exact din același motiv pentru care nu se spune că cel care a infectat spitalul din Suceava e un medic care a participat la o slujbă penticostală la care erau prezenți mai mulți diasporeni proaspăt întorși.

Ehei.... Dacă era fost ofițer.... Cu pensie specială.....😁

Mihai spunea...

@ Leon
Diferenta-i că se deplasează cu "izoleta" si spre "locul de munca"(de remarcat), lucru de care jandarmii ar fi trebuit sa ia seama si sa fie "ajutati" si nu pasibili de amenzi cu recuperare din executarea silită a "izoletelor".
Ce sa facă daca rămân doar cu calul si hamul ?

Huhu Rezea spunea...

Indemnizația pe L 8/2008 de ce nu intră în cuantumul pensiei militare plafonate la media salariilor nete din baza de calcul? De ce sporul OMM intră?

M spunea...

@Huhu Rezea

Am tot spus-o: aveți dreptate!
Singura posibilitate este să fie folosită drept argument de un camarad aflat în proces.
Până când o instanță nu constată diferența de tratament NEPRECIZATĂ EXPLICIT IN NICI UN ACT LEGAL nu putem decât să ne minunăm!

Mihai spunea...

Ce sa mai crezi?
In timp ce guvernanții vin si spun ca cine doreste si are posibilitati sa-si ia bătrânii acasa de la azil altii vin cu tot felul de nastrusnicii!!!!!

https://www.comisarul.ro/articol/omul-psd-vrea-ca-batranii-sa-fie-scosi-din-familii_1090589.html?fbclid=IwAR0wFw5me1VkOElOPFxAVZ8DKieE0y_7-9ybsRSVtm-p7GpwH92YAVd5Gds

Mihai spunea...

Pun o intrebare la o "procedură " pur romaneasca.
Dece sa nu incurci ,cand poti sa descurci!!!

Cum putem acorda in beneficiul celor care pot demonstra cu acte a doua proprietate de domiciliu urmatoarea precizare din " declaratia pe propria raspundere" ci punctele 1-6 - motivele deplasarii) si prevederile OM 1-9 ?
Iata ce se specifica în declaratie la rubrica " domiciliul" in contradictie cu prevederile ordonanței si pct 1-6 din declaratie;

Domiciliul .........................
"SE VA COMPLETA ADRESA LOCULUI IN CARE PERSOANA LOCUIESTE IN FAPT,INDIFERENT DACA ESTE IDENTICA SAU NU CU CEA MENTIONATA IN ACTUL DE IDENTITATE"


Leon spunea...

T3, nu dezinforma : "Nelu Tătaru a anunțat că Guvernul are în analiză posibilitatea ca persoanele de peste 65 de ani să fie carantinați, după ridicarea stării de urgență. „Ne-am gandit efectiv si la niste metode sa ii ducem intr-un hotel, sa ramana într-o camera cu tot confortul in care sa vina cineva si stea sa aiba grijă de ei. Ne-am gandit si la asta dar rămâne în funcție de evoluție (...) daca trebuie protejati ca nu-si mai gasesc linistea nici in casele lor, atunci aceste spatii le vom gasi in hoteluri”, a spus, la Realitatea PLUS, Nelu Tătaru."(dcnews)

Leon spunea...

https://www.stiripesurse.ro/video-nelu-tataru-se-contrazice-flagrant-neaga-varianta-trimiterii-persoanelor-de-peste-65-de-ani-i_1455245.html

Mihai spunea...

@Huhurez
Doar un judecător experimentat poate interpreta corect dilema dvoastra din L80 art 11 "beneficiază de un spor de 10%, 15% și, respectiv, 20% al cuantumului pensiei"

Juridic " un spor de ....al cuantumului pensiei " nu este sinonim cu " un spor de .....din cuantumul pensiei".
Parca unul întregește pensia iar al doilea ar adauga la pensie.
Vinovati in cauza sunt cei care din neștiință sau cu intentie au prevăzut în Og 59 art 60 plafonarea cuantumului la nivelul netului mediei soldelor ,adică cu alte cuvinte intenția a fost ca niciun pensionar sa nu beneficieze la net de o pensie mai mare ca netul salarial ca activ.
Si toate astea din cauza fiscalității diferite dintre pensii si salarii.
Normal ca OMM este un drept care indiferent cum interpretează judecătorii ar trebui să fie parte a pensie militare cuvenite, numai ca plafonarea la net prevăzută de OG 59 ,din nefericire rezuma cuantumul pensiei la netul mediei acelor solde alese, medie care poate fi mai mare sau mai mica in valoare ca valoarea ultimul salariu realizat ca activ.

Pensiile pentru drepturile de autor se acordă în baza legislatiei aplicabile de CNP prin evidențierea distinctă pe decizia si cuponul de pensie.
Pe lângă acest tip de pensia CNP mai acorda in baza legilor in vigoare inca vreo 8 tipuri de pensie ,care se plătesc prin evidențierea separată de pensia pentru limita de varsta ,anticipată, parțială pe decizia si cuponul de pensie.

Pentru eliminarea OMM din cuantumul pensiei militare se face vinovat doar prevederea din art 60 la OG 59 ,respectiv plafonarea la net si nicidecum interpretarea art 11 din L80 care in orice forma prezuma cuantumul pensiei din doua elemente ,pensia pentru limita de varsta ,anticipată, parțială cu un spor al cuantumului pentru OMM.
Intenția celor care au dat OG59 de a nu permite in domeniul pensiilor militare cuantumuri la net cu max 20% mai mari ca neturile obtinute ca activi a dus la plafonarea prin acel art 60 din ordonanta.
Si el nu va fi eliminat decat in conditii îndelung studiate prin alte forme de reglementare in domeniul p militare probabil.

Iulian Mareș spunea...

Întrebați cum au rezolvat problema țiganilor, britanicii au răspuns că au reușit după ce le-au dat 200 de ani numai bătaie!
Clar, altfel nu merge...
Însă UK a gafat in problema musulmanilor... că mai toți din Vest!

Calinmihaib12 spunea...

DOMNULE HUHUREZ: "indemnizația pt. pensionarii =membrii uniunilor de creație ..la militari..dupa câte stiu ..= s-a abrogat; in legea 14/2008 - ..la majorările din: art. 48,alin.1,lit.a../lg. 164/ 2001....,după =..S.G,/S.F.,S-a introdus:" indemnizatia lunară a cadrelor militare in activitate" care = cred ca se referea..la "Indemnizatia/Solda de comanda"..( evident: a milit. ..activi..si in consecinta..legii: si la pensionarii militari...) ; aceasta modificare a legii 164/2001 =cu legea 14/ 2008 :a permis actualizarea = in cazul meu= a pensiei mele ERONATE IN MINUS.. =prin resetarea = la MINIMUL LEGAL=a soldei lunare brute -baza de calcul -=in aprilie 2008..!

Viorel spunea...

Dacă vom scăpa cât de cât cu bine de această molimă a secolului 21 care a băgat în sperieți toată suflarea omenească, pentru România urmează o perioadă foarte grea. Împrumuturi externe / interne imense cu dobânzi la fel, economia la pământ, societăți desființate, șomajul probabil va fi mai ceva ca în 1999 (11,8%), inflația în creștere, oameni fără bani și cu datorii la bănci, pământul în paragină, seceta bate la ușă. Vor veni alegerile. Pe cine să votăm. Ce ne mai pot promite când nu mai au ce iar când au avut posibilitatea pentru noi cel puțin nu au făcut nimic. Indiferent cum va gestiona situația până la alegeri, actualul partid la guvernare nu cred că mai are vreo șansă de câștig. Noul guvern va trebui să solicite la luarea în primire un audit pe toate ministerele (exact cum se face predarea / primirea unei funcții în armată, cu procese – verbale, liste sau ce se cere în astfel de situații cu semnături de predare – primire iar unde sunt nereguli, încălcări ale legii să răspundă până la ultimul leu, dacă este nevoie, divergențele de opinie pe situații reale între noul și vechiul ministru să se facă televizat, nimic nu mai trebuie lăsat la voia întâmplării pe ce spune unul astăzi și ce prezintă celălalt mâine). Guvernul și Parlamentul să să gândească și să emită OU, HG, Legi benefice poporului român. Cine va încălca (,) Constituția României sau precizările Curții Constituționale (imediat sau deândată) să suporte consecințele prin suspendare. Domnul fost președinte Constantinescu (ascultându-i interviul consider că s-a retras cu demnitate), domnul fost președinte Traian Băsescu a fost salvat o dată de popor a doua oară de „erată” (https://www.cotidianul.ro/fostul-judecator-toni-neacsu-csm-a-elaborat-erata-care-l-a-salvat-pe-basescu/), cine urmează trebuie să se gândească bine când și cum aplică legea dacă vrea să termine al doilea mandat cu fruntea sus (presupun și mă exprim politicos). Poporul nu trebuie să mai suporte nici o abatere a politicului de la C.R.

Huhu Rezea spunea...

Avia
Se vede că d-ta citești doar articolele care îți permit să promovezi propaganda țurcanei de Sibiu.
Am spus de atâtea ori în ultimii 2 ani că ordonanța 59 a plafonat pensia militară rezultată din baza de calcul. Sporul OMM s-ar plafona și el dacă ar face parte din baza de calcul.
De unde tragi d-ta concluzia că ordonanța a inclus în plafon si sporuri adăugate ulterior, după operațiunea de plafonare, așa cum sunt sporul OMM, indemnizaia membrilor uniunilor de creatie, indemnizatia de revolutionar, etc?
Din fericire sunt o mulțime de judecători care știu să citească Legea 80. Legea 42, Legea 8 si au dat sentințe corecte, spre deosebire de cei ca d-ta și cei de la toate casele de pensii, care cred că și sporul OMM face parte din cuantumul pensiei militare. Nu domnule, sporul OMM se adaugă la cuantumul pensiei militare calculat potrivit art. 30, modificat conform OUG 57/2015, sau la cuantulu calculat potrivit art. 60, modificat de OUG 59/2017

Iulian Mareș spunea...

Cu minim interes găseai răspunsul pe site-ul MAI!
Și da, inteleg, nemților nu le mai plac muncile agricole, însă nu au uitat de "taberele de muncă"!
Sindicaliștii aia sunt frații tăi, nu sclavii lor...poți pricepe?

Huhu Rezea spunea...

Indemnizația a fost reintrodusă și pentru militari prin L 83/2016.

BONIFATIE spunea...

I.
„Și pensionarii se împușcă, nu-i așa?”
Parafrazând titlul celebrului film „Și caii se împușcă, nu-i așa?” în care frumoasa Jane Fonda nu a „împușcat”, din păcate, un „Oscar”, constat că, dacă linkul de mai jos nu este un fake news, unii doctori, uitând că nimeni nu este profet în țara lui, au început să se creadă, în mod total abuziv, stăpâni pe generația noastră, a celor peste 65 de ani.
Mai mult, au început să „gândească” și să pluseze și spre generația celor între 40 și 65 de ani, în sensul de a ne trece în carantină încă vreo trei luni, deocamdată. Apropo, doctorii peste 65 de ani sau viitorii peste 40 de ani sunt exceptați de la respectarea Constituției și a O.M., adică sunt mai presus de lege.
https://www.capital.ro/planul-lui-adrian-streinu-cercel-ce-ar-trebui-sa-se-intample-cu-batranii.html
Sigur că bătrânii, cu excepțiile de rigoare, sunt mai echilibrați și mai raționali decât tinerii și, chiar dacă se încalcă Constituția României, au acceptat și acceptă PRIVAREA DE LIBERTATE, adică „arestul” la domiciliu 22 de ore din 24 de ore (pentru tratament egal ar trebui ca cei de sun 65 de ani să stea acasă între orele 11:00 și 13:00). Ați văzut vreun bătrân să facă grătare prin păduri sau prin cimitire ori să încingă hore prin fața spitalelor sau prin parcuri?
Întreb asta pentru că PERICOLUL NU SUNT BĂTRÂNII iar dacă unii aleg posibila moarte în libertate este DREPTUL LOR.
Un pensionar colonel care trăiește prin vestul Germaniei mi-a spus la telefon că dacă ei fac dovada că trăiesc împreună, în aceeași locuință, mai multe persoane din generații diferite, li se permite să fie până la 7(șapte) persoane împreună la plimbarea prin parc, fără a respecta o distanțiere care, în cazul lor nu-și are rostul pentru că stau împreună, însă dacă nu respectă distanța de 2 metri față de un terț, amenda este foarte mare. Nu sunt probleme în zonă pentru că respectă legea din landul Baden-Wurttemberg (la ei legile sunt date la nivel de land).
Poate or căsca ochii și ai noștri conducători la modul în care văd alții libertatea, respectiv distanțarea socială și pe criterii de vârstă.
La polul opus bătrânilor noștri sunt idioții și nespălații care circulă când au chef și pe unde vor, nu lucrează, nu plătesc CAS și CASS dar profită din plin de ajutoarele sociale și tratamente medicale, nu respectă regulile de igienă și O.M. dar au bani pentru cantități industriale de băuturi alcoolice și, cu capsa pusă, sunt la un pas de o răzmeriță pentru că s-a încins mălaiul în ei și, profitând că sunt generația „#Tefal”, comit infracțiuni zilnic iar organele de ordine iau „măsuri graduale” împotriva lor (aici este și vina politrucilor care nu amendează deîndată Codul penal și legea specială privind folosirea graduală a forței și uzul de armă). O „diasporeză” gălăgioasă spunea că în Austria respectă legea pentru că i se pune pistolul la tâmplă dacă dă din clanță.
Nu la fel se procedează, de multe ori, și cu câte un bătrân care, dacă duce gunoiul la ghenă și n-are declarația asupra sa este premiat imediat cu o amendă.
Concluzia, unii sunt toleranți cu infractorii și drastici, de fapt cam abuzivi, cu contravenienții cărora ar putea să le aplice, prima dată, sancțiunea „avertisment” (conform art.5 alin.(2) lit.a) din O.G. nr.2/2001).

BONIFATIE spunea...

II.
Sigur că la nivel social, în ziua de azi, s-a ajuns ca să alegem între viață și respectarea Constituției. Chiar dacă prevalează viața într-o situație fortuită, NIMENI NU ARE DREPTUL SĂ DISCRIMINEZE UN POPOR PE CRITERII DE VÂRSTĂ, pentru că se îngrădește libertatea individuală și libertatea de mișcare pe criterii de vârstă (a se vedea prevederile din CONSTITUȚIE:
„ARTICOLUL 16 - Egalitatea in drepturi
(1) Cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și FĂRĂ DISCRIMINĂRI.
(2) Nimeni nu este mai presus de lege.
ARTICOLUL 23 - Libertatea individuală
(1) LIBERTATEA INDIVIDUALĂ și siguranța persoanei sunt inviolabile.
ARTICOLUL 25 - Libera circulație
(1) Dreptul la LIBERA CIRCULAȚIE, în țară și în străinătate, este garantat. Legea stabilește condițiile exercitării acestui drept.
ARTICOLUL 53 - Restrângerea exercițiului unor drepturi sau al unor libertăți
(1) Exercițiul unor drepturi sau al unor libertăți poate fi restrâns numai prin lege si numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea… sănătății…;
(2)… Măsura trebuie sa fie proporţională cu situația care a determinat-o, SA FIE APLICATĂ IN MOD NEDISCRIMINATORIU si fără a aduce atingere existenței dreptului sau a libertăţii” și din
O.G. NR.137/2000, ART.2 ALIN.(1) „Potrivit prezentei ordonanţe, prin discriminare se înţelege orice deosebire, excludere, restricţie sau preferinţă, pe bază de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, sex, orientare sexuală, VÂRSTĂ,…”.

Cine răspunde pentru încălcarea legii supreme?
Cu respect, la toți sănătate!

Mihai spunea...

@ Huhurez
Turcana este cu botniță pe nas si nu se baga .Mai mult decat sa tina de urat unuia si altuia nu mai poate.
Nu am urmarit dar se pare ca CA au emis deja verdicte contrare afirmațiilor dvoastra .

D-voastra trebuie sa retineti iin primul rand ca art 60 din OG 59 s-a dat cu un scop precis.Nu conteaza in ecuatie interpretarea art 11 ci conteaza scopul urmărit de guvernant in carcasei cu gulerati.
Ce face de fapt plafonarea dictată de pe la gulerele albe.
Reglează pe ne-ve fiscalitatea intre pensii si salarii in asa fel ca cei pensionati dupa aplicarea L 152 sa nu mai poate beneficia de pensii mai mari ca netul salarial ca activi.
Venit brut activ = X
Venit net activ = X-40%
Venit brut luat in baza de calcul pensie =( 85%X+ OMM) - 10% > X - 40%
Un lucru neacceptat nici de activi ,nici de gulere ,nici de guvernanti.
Rezultatul ,plafonarea pensiilor calculate dupa aplicarea L152 la netul mediei soldelor prin art 60 din OG 59.
Astfel au rezolvat fiscalitatea diferita dintre pensii si salarii.
Pana nu se clarifica prin alta reglementare aceasta problema a fiscalizarii diferite intre pensii si salarii OG 59 art 60 vor ramane pe baricade.
Nu- mi doresc un nou text de lege care sa reglementeze pentru toata lumea actualizarea / recalcularea pensiilor prin aplicarea L152 la netul mediei soldelor .
Propunerea mea ar fi ca ținând cont că militarul primeste solda nefiind un contributiv sa fie eliminată contributia la bugetul de stat de 25% din fiscalizare salarizarii.
În felul acesta netul activilor si al pensiilor ar creste semnificativ.

Mihai spunea...

# Mares
Vrei sa oferi acel raspuns al MAI?
Încearcă, dar doar daca ai inteles sensul afirmației reprodusă cu litere mari in comentariu.
Daca nu înțelegi sensul textului este bine sa taci cat timp deplasarea unui pensionar intre doua domicilii deținute cu acte legale la distante mari in scop de izolare ,lucrari de constructii , lucrari de intretinere teren ,gradina ,livada,etc,etc nu este reglementată clar în ordonante si punctele din declaratie.

Iulian Mareș spunea...

Ala care inca nu a raspuns!

Iulian Mareș spunea...

Avia,
nu ai baut cafea, sau ce?
Eu te-am trimis la o culegere de intrebari/raspunsuri de pe site-ul MAI!
Nu eu am formulat intrebarile si nu eu am dat raspunsurile....., insa am vazut si o astfel de intrebare!
*Citeste si poate gasesti raspunsul! In orice caz nu-l vei gasi pe facebook, sursa ta predilecta de informatii stupide!

Iulian Mareș spunea...

M,
mai ieri ma intretin cu un medic cardio din centrul tarii, spital judetean (telefonic, clar)
Ce-mi zice idiotul, membru si PNL?
Ca se bucura ca nu li se mai mareste pensia pensionarilor!
ce sa zic?...as fi dorit insigna aia de teleportare, sa-i ard una in botul ala! Tac-su pensionar, ma-sa in curand!
I-am zis asa: Radule, stii, eu tare m-am bucurat cand vi s-au marit dintr-una salariile, pana la final, pt ca eu am considerat ca politica asta este buna! Stii care-i contradictia din tine?...zic eu!
El: Nu!
Uite, tu nu vei uita niciodata ca ai bani pe masura muncii de la Ciuma Rosie, nu de la PNL!
I-am urat de bine, am inkis si i-am blocat numarul!
Nu stiu ce sa fac, sa-l sterg sau sa-l las blocat?

Iulian Mareș spunea...

M,
poate ne spune Avia, specialist in germanisme, sasii sunt considerati un fel de tigani nemti, sau purtau doar aceasta anatema laica?

Iulian Mareș spunea...

Am inteles....

Dar uite cine sunt "comunistii"!

"Vești uimitoare. Ei bine, duminică 29 martie, cel mai uimitor dintre toate a căzut ca o tonă de cărămizi pe rețelele de socializare: spectatorii limitați au aflat că Trump a preluat controlul asupra Rezervei Federale, care acum este administrată de doi reprezentanți ai Trezoreriei. de stat. Dintre toate veștile nebunești din luna trecută, aceasta este de departe cea mai bună și cea mai șocantă. După trei ani la putere, Trump și-a păstrat în cele din urmă promisiunea electorală de a elimina băncile private din afacerile publice americane, punând capăt unui secol de exploatare a cetățenilor americani. El a cerut grupului de investiții infame Blackrock să înceapă să cumpere companii mari de la FED, ceea ce înseamnă că naționalizează întregi elemente ale economiei."

M spunea...

@Viorel

Visati domnule Viorel! A mai fost facut audit iar faptele penale au fost trimise la Parchet. Si ce? Daca procurorii si judecatorii sunt pe statul de plata al Presedintiei?

" cine urmează trebuie să se gândească bine când și cum aplică legea dacă vrea să termine al doilea mandat cu fruntea sus cine urmează trebuie să se gândească bine când și cum aplică legea dacă vrea să termine al doilea mandat cu fruntea sus"

Eronat! Trebuie sa se gandeasca sa faca imediat ca predecesorii lui si sa subordoneze Justitia strigand insa sus si stare ca de fapt o "salveaza"!

Eu [revad o recuperare rapida a economiei. De ce? Pentru ca ma bazez pe cerere si oferta! Cu o singura conditie: GVuvernul sa nu taie din venituri astfel incat sa se mentina cererea!
Din pacate la guvernare e PNL! Partid cunoscut pentru taierile de salarii si pensii si pentru directionarea bugetului spre membrii de partid!

M spunea...

Un comentariu al unei jurnaliste cu care deseori nu am fost de acord!

Asta este efectul unor politicieni fără creier care au susţinut că e ok ca alţi cretini drogaţi rezist ai lor să bată Poliţia, dar acum nu mai e ok ca să te bată şi ţigănetul şi interlopeala. Nu e ok nici una nici alta, dragi cretinei. Ajungeţi ca acum, în care ţigăneala şi interlopeala atacă continuu Poliţia.

Sorina R Matei via FB

Corect spus! Pnlistii ar trebui sa se ascunda de rusine ca au adus tara asta in asa hal incat sa ia puterea prin voturile interlopilor!

Intreaba Huhurez: "vom mai da mana?" Eu zic ca DA dar ar fi cazul sa fim mai selectivi!

Mihai spunea...

#Mares
Raspunsurile la niste intrebari ,date de nu se stie cine,nu sunt text de lege sau OM.
Polițiștii cu care am discutat nici nu au auzit de acele răspunsuri. Ei aplica mot-a -mot prevederile legii si ale OM.
In OM nu sunt clarificate aceste aspecte . Ce nu este de strictă necesitate in opinia lor este sanctionabil.
Ca atare ,făcând apel la cunoștințe cu functii mai înalte in sistem am fost sfătuit să astept lămuriri întrucât pe traseu pot întâlni vreun zelos care nu înțelege fenomenul si ma trezesc cu vreo amenda consistentă.

Si cum am inteles ca au plan de amenzi inclusiv aprecierea de serviciu se face functie de numarul de amenzi date ,mai astept clarificări si raspuns la in mesaj adresat chiar șefului civil.
Va sfătuiesc si pe dvoastra sa nu luati ca lege sau motivatii justificative in fata organelor de ordine niste răspunsuri la cateva intrebari .

Huhu Rezea spunea...

@avia
Doar atât poți pe un subiect de reflecție? Duci totul în prozaic?

Leon spunea...

"Interpretul Nelu Bălășoiu a decedat azi.

Potrivit România TV, Nelu Bălășoiu se afla internat. Cunoscutul interpret de muzică populară a fost diagnosticat pozitiv cu COVID-19 iar de ieri se afla în comă.

La scurt timp după diagnosticarea cu COVID-19, Nelu Bălășoiu a suferit și un atac vascular cerebral.

Gheorghe Turda a deplâns dispariția lui Nelu Bălășoiu și a transmis condoleanțe familiei artistului.

Nelu Bălășoiu avea 71 de ani."(dcnews)

Mihai spunea...

Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Să-i fie tarana ușoară!

Alex spunea...

Noi romanii suntem mai sociabili si cred ca ne va fi foarte greu sa renuntam la aceste obiceiuri.Sarutul mainii se facea cu mai multa placere,atunci cand purtatoarea ei era si frumoasa.Intarziai un pic mai mult cu buzele pe pielea ei ,care ,chicotind si dand un pic capul pe spate spunea de obicei :lasa-ti nu este nevoie ! timp in care ti-o apasa si mai tare pe buzele tale.Multe idile sau nascut de la acest mic gest frumos.A fost si va ramane un semn de respect deosebit.
Cum sa nu-ti imbratisezi prietenii pe care nu i'ai vazut de o perioada mai mare de timp? Daca intr-adevar te bucuri de revederea cuiva este un mod firesc fe a te manifesta in acest fel.Rudele pe care le ai si-ti sunt dragi ,pe care le vezi doar in vacante ,cum sa nu le imbratisezi?
Daca nu dadeai mana cu cineva ,avea impresia ca esti cu nasul pe sus.De multe ori stiai ca o anumita persoana iti intinde o mana transpirata,flasca care se lipea ca o ventuza de palma ta,o prindeai cu greata si duceai gestul pana la capat.Dupa aceea trebuia neaparat sa te speli ,daca aveai unde.Altii iti prindeau mana ca intr-o menghina de-ti trosneau oasele,timp in care te priveau in ochi ptr.a vedea cea mai mica urma de durere,tu,zambind i-l bagai in ma-sa in gand.
Toate aceste forme de.salut si de manifestare a.bucuriei in momentul de fata nu-si mai au locul.Altele nu vom mai inventa.Poate va trebui sa ne multumim cu o usoara inclinare a capului insotita de un zambet dulce sau amar dupa.situatie.Peste doi,trei ani cand aceasta pandemie va deveni o trista amintire ,ne vom relua vechile forme de salut.A trecut ea pandemia de gripa spaniola si desi a ucis intre.50 si 100 de milioane de oameni,sarutatul mainii ,strangerile de mana si imbratisarile nu au disparut.Din contra!

M spunea...

@Iulian Mareș

Am întâlnit și eu idioți de tipul ăsta!

In realitate, ce nu se înțelege, e că salariile medicilor ca și pensiile "civile" sunt tot "speciale".
Salariile medicilor (mă refer la coeficienți evident) și ieșit din pixul Olgutei. Adică nu pe baza unei formule obiective cu pe bază de șpagă politică (la fel ca ajutoarele sociale pentru romi).

Și pensiile "civile" sunt tot din pix. Da, se calculează un punctaj dar punctul de pensie e stabilit după cum vrea partidul la putere. Dacă se calcula strict cât ai contribuit, se adauga o dobândă și apoi se împărțea suma la speranța de viață ABIA ATUNCI ERA CORECT.

Ce vreau să subliniez e că unii se cred veșnici, se cred onorabili, se cred îndreptățiți dar în realitate nu sunt decât niște nulități care nu înțeleg cât de aproape de ZERO sunt.

Eu am blocat idioții. Viața e prea scurtă!

M spunea...

@Iulian Mareș

Părerile domnului respectiv sunt nule pentru mine!