Un produs Blogger.

miercuri, iulie 29, 2020

Instituțiile militare, gestionare ale fondurilor pentru pensiile militare, refuză actualizarea până în anul 2023

198 comments
Concluzia este trasă din proiectele de acte normative din ultimul an, proiecte prin care s-a încercat reluarea actualizării eliminate criminal în anul 2017, înainte de intrarea în vigoare a Legii salarizării. 
Concluzia este întărită de amendamentele de ultim moment aduse acelorași proiecte de către oficialii MApN și MAI, amendamente care au paralizat două comisii raportoare din Camera Deputaților. Punctul comun al tuturor propunătorilor este reluarea actualizării după anul 2023. Grija față de bugetele instituțiilor de apărare le-a apucat și pe structurile asociative care iși trâmbițează merite în cele 2 proiecte de lege.
Consecințele amânării actualizării pensiilor militare pentru după anul 2023 sunt:
-Adâncirea cu fiecare an care trece după anul 2017, când s-a înghețat actualizarea, a prăpastiei dintre  pensiile recalculate în anul 2016 și pensiile care se deschid în anii 2020-2022. Intre timp, salariul minim pe economie, salariu de referință în calculul pensiei militare, ar crește de la 1450 lei, în anul 2017, la 2500 lei,  în anul 2022.
-Impactul bugetar pentru anul 2023 ar fi enorm, dacă majoritatea pensiilor militare, în plată la 01 01 2023, vor fi actualizate cu creșterile soldelor de funcție prevăzute de L 153/2017,  pentru perioada 2018-2022. Atunci, pentru a reduce impactul, așa cum s-a întâmplat  și în anul 2001, pe L 164/2001, se va adopta soluția eșalonării plății diferențelor pe încă 2-3 ani.
Iată de ce propun ca alternativă la permanenta tergiversare a actualizării pensiilor militare, într-un singur articol, așa cum este redactat pe prima pagină a blogului, trecerea militarilor pe legea din sistemul public de pensii, acțiune care ar stopa hemoragia de cadre active, cărora nu le-ar mai conveni părăsirea prematură a sistemului, ar pune capăt speculațiilor salariale din ultimul an înainte de pensionare și ar permite restabilirea unui echilibru între pensiile minime și maxime în plată, cuantumul calculat în puncte de pensie, potrivit L 127/2019, urmând să rămână cuantum în plată.
Sistemul public de pensii permite:
-calcularea punctajului din cuantumul brut al soldelor din întreaga carieră
-valorificarea în punctaj a întregului spor de pensie suplimentară
-valorificarea întregii vechimi pentru condițiile de muncă
-valorificarea integrală a stagiilor efectuate in civilie, înainte și după activitatea în domeniul apărarii, ordinii publice și siguramnței naționale.
-valorificarea sporului pentru OMM/SOSP potrivit L 80/1995, nu cum vor mușchii funcționărimii din MApN, MAI și SRI.
Dacă nu ar fi fost emisă mizerabila L 223/2015, cele 68% pensii militare recalculate în 2016, rămase în plată cu cuantumul stabilit pe legea contributivă,  ar avea în prezent un cuantum mai mare, echivalent procentual cu diferența dintre majorările valorii punctului de pensie pentru civili, mai generoase în perioada 2016-2020,  și indexările pensiilor militare. 
Legea 223/2015 cu modificările ulterioare merită calificativul de mizerabilă dacă a micșorat cuantumul recalculat pentru 68% dintre pensionarii militari.


198 de comentarii:

Leon spunea...

Deocamdata in sedinta de plen a Camerei Deputatilor din 19 august, NU apare si Pl x nr.199/2020, desi numai 5 proiecte au rapoartele depuse, celelalte 28 sunt in asteptarea rapoartelor(comune)..!
Referitor la propunerea cu includerea pensiilor militare in Legea nr.127/2019, eu zic sa convingem deputatii sa aprobe Actualizarea de la 01.01.2021 in Pl x nr.199/2020 si partea contributiva se poate initia într-o alta initiativa legislativa, mai este timp pana intra in vigoare L 127, la 01.09.2021..!

Trofin spunea...

Deși am fost dezavantajat de aplicarea Legii 119/2010 și de OUG1/2011 , consider că azi , soluția oferită de Legea 127/2019 ar stinge multe conflicte cultivate între categoriile de pensionari iar pensiile militarilor , cu stagii complete , vor fi la un nivel corespunzător câștigurilor pe care le-au avut în întreaga carieră. Dar cine să înțeleagă ?

Leo spunea...

ESTE FALS că "Instituțiile militare, gestionare ale fondurilor pentru pensiile militare, refuză actualizarea până în anul 2023"
Aceste instituţii nu au competenţa de "a refuza" , deoarece ele sunt instituŢii DE PUNERE ÎN APLICARE A LEGILOR CARE SUNT EMISE DE PARLAMENT.
Prin urmare dacă politicul vrea , atunci de mâine se poate adopta actualizarea , iar aceste instituții vor trece la executare fără să crâcnească.
Auzi ce glumă bună că "instituțiile REFUZĂ" .
Altfel spus conform topicului, CLOCARII și LICHELELE GULERATE REFUZĂ.
BRAVO MAESTRE ! ERA TIMPUL ȘI PT. O GLUMĂ.

Viorel spunea...

Domnule Huhu Rezea, atât propunerea de pe blog PLx-199/2020 „ Articol unic” cât și această nouă propunere sunt viabile. Cel puțin pentru mine la: (Vechime în serviciu realizată = 35 ani, 2 luni, 10 zile / Vechime efectivă realizată = 36 ani, 4 luni, 4 zile / Vechime cumulate = 50 ani, 3 luni, 25 zile), pe moment nu-mi dau seama care ar fi varianta cea mai bună (probabil ultima).
Depinde acum de fiecare în parte în ce an a ieșit la pensie și ce vechime are. Pentru cei ieșiți începând cu 1999 conform O.U.G. nr. 7/1998 situația este mai dificilă pentru varianta a 2-a pe motiv că mulți dintre ei fie din comoditate (bazat și pe ajutoarele la trecerea în rezervă), fie din neștiință (datorită armei / specialității militare) nu și-au găsit sau nu au vrut să meargă să se angajeze ca simplu muncitor, agent de pază, etc. / îmi este rușine că mă văd colegii, prietenii). Alții au muncit 1-2 ani și s-au îmbolnăvit, alții nu au rezistat.
Nu știu ce grad, funcție și pregătire militară sau/și civilă aveți, dar cel puțin analizați și prezentați variantele cele mai simple și benefice (fără prea mari eforturi de analiză, emitere, aprobare, promulgare, cât și din punct de vedere financiar deoarece întreaga operațiune se desfășoară treptat dar anticipat) pentru toate cele trei părți (pensionari, politicieni, conducerea M.Ap.N.).
Ei chiar au orbul găinilor, nu văd, nu pricep sau care este motivul de nu pun în aplicare una din soluțiile dumneavoastră. Fac simulări (dacă vor) pe ambele variante pentru fiecare categorie de pensionar (Sof., M.M., Of., Gl.) și la sfârșit trag o concluzie. Care este varianta mai bună (în folosul nostrum, pentru că mâine devin ei pensionari), pe aia o pun în aplicare. Poate îi mai sesizează cineva pe ambele propuneri până nu este prea târziu.



Huhu Rezea spunea...

Te înșeli amarnic!
Compară ce a propus politicul în cele 2 proiecte de lege si ce au propus reprezentanții instituțiilor de forță
Deputații din Comisia lui Solomon au executat bătând din călcâie ordinele primite de la instituțiile care îi ghidonează.
De la Băsescu încoace nu mai avem decăt stat de drepți!

Laleaua neagră spunea...

Din păcate... Nu se va întâmpla mare lucru... Vorba lui Nenea Iancu.. Sa schimbam câte ceva pe ici pe colo dar sa nu modificam nimic...

Calinmihaib12 spunea...

Legea 223/2015 a scăzut cuantumul pensiilor contributive pe legea 263/2010 -printre altele- și din cauza:
-limitării la 85 % a bazei de calcul..
-ciuntirii pensiei suplimentare
prin includerea ei in baza de calcul..etc.
Pe de altă parte, pensiile contributive = pe legea 263/2010 = mai mari=rămase în plată..aveau încă de la stabilire= noile grupe de muncă: conf. HG.-S. 01019..,cu...+ minim 25 % (..>..) a punctajelor lunare..!,spre .."deosebire.." de pensiile stabilite anterior de 2011..,.."lăsate"..în urmă..=d.p.v.al cuantumului..!
..dar legea 263..avea și..niște.."mici"..."hibe":
-..art.97,al.1,lit.b..reducerea ..la 25 % din câștigul salarial mediu BRUT lunar ÷ la câșt. sal. Mediu brut. lunar...
-pensia suplimentară.. se calcula și se plătea.. până la data de 31.03.2001..!
-..etc...!
Si acum: .."surpriza"..(..vorba vine...!):
..cei care-l "hulesc.." pe Băsescu.. NU SE REGASESC PRINTRE CEI 68 % CARE CHIAR.."AU BENEFICIAT.."..de APLICAREA lg.263/2010..! (..eu nu sunt inclus ..intre acești "BENEFICIARI"..,chiar dacă pe deciziile mele - de recalculare/ACTUALIZARE...scrie - pe fila 1 : "beneficiar..!,când, in realitate = sunt un "păgubit"..!)

Iulian Mareș spunea...

Totul este pornit pe paradeală! Sa nu credeți că Ciucă nu are Licurici!
Nu-mi plac iluziile și nici bacșișul! Vreau același tratament cu cei cu care m-a asemănat CCR!
Nu vreau nimic pt anul 2023, pt că nu se va întâmpla nimic atunci!
Daca acum nu se pune o bază pt rezolvarea inekitatilor, în 2023 nu va fi NIMIC!
Pot garanta...
Ar mai fi o soluție extremă, biologică sau naturală....în 2023 numărul pensionarilor SNAOPSN să scadă la 1/2 din Efectivul Prezent!
Masca neconformă ne ajută mult, dar nu suficient!
Sa mergem la mare, în cluburi, în piețe aglomerate...etc!

Gigi spunea...

Greşit! Pãi cum vine asta,instituţiile statului dau ordin parlamentului?
Vedeti-vã domnule de treabã,politicul nu executã nici-un ordin,ci conlucreazã strâns cu instituţiile.
De ce la justiţie nu se procedeazã ca in cazul nostru? Legile sunt Clare,simple şi aplicabile,nu stufoase şi schimbate prin OUG-uri,care mai de care intrecându-se a modificã legea de bazã sau a nu o aplica.
Nu,sunt mânã-n-mânã toţi.Ca şi plx 199,221,care prin amendamentele guleratilor au modificat tot,motivând impactul bugetar.Pãi sã-mi fie ietat,la noi întotdeauna a fost impact bugetar,şi o sã fie şi acum,şi peste doi ani şi peste cinci ani,o sã fie întotdeauna.Asa cã,sã ne spunã dracului odatã ce au de gând cu noi.
Au de gând sã ne aplice o rentã viagerã sau sã înfiinţeze cantinele rezerviştilor militari sã mergem cu gamela sã ne ridicam Portia de hranã zilnicã?
Sã stim o treabã.
Vã spun care e concluzia mea şi cred cã nu numai a mea:Toţi sunt nişte mizerii,niste ordinari ahtiati dupã averi.Profita de noi ca suntem cuminti şi avem obraz,suferim in linişte,mai de preţ este onarea noastrã de militar,dar cu alde d'ãştea trebuie sã fii mai Neam prost ca ei,cã altfel nu o scoti la capãt.
Mai e un singur pas pânã ce vom ajunge asistatii tãrii!
Tot aşa vom discutã şi peste 2,3....10,cã şi acum dacã nu luãm taurul de coarne.Ciobanii acum ceva timp,au luat berbecii de coarne cã sã le fie rez.problemele,noi ce mai aşteptãm?


Viorel spunea...

Domnule Iulian Mareș, să le urăm tuturor pensionarilor militari o viață cât mai lungă și pensie cât mai mare. Soluția extremă cred că este valabilă pentru toți cei ce și-au bătut și își bat joc de noi. Și aici mă refer la toți, politicieni, președinți de asociații și sindicate, ministrul Ap.N. și al A.I., toți cârcotașii care au băgat strâmbe, etc. Singurul care ne poate face dreptate punându-i la respect pe cei menționați mai sus este Omulețul mic zis Covid-19. El ne rezolvă problema eliminării inechităților dintre pensile militare prin eliminarea opozanților noștri. De ce să moară ½ dintre noi când la fel de bine pot muri 10 analfabeți corupți și avari. Eu le sugerez la cei militari să-și pregătească ținuta de ceremonie iar la politicieni costumul de oraș. Astăzi se auzea la megafoane transmis prin tot orașul Imnul Național. Ce prefer oare, Imnul Național sau Imnul Eroilor. Au pe alese. Despre noi numai de bine. Dumnezeu nu doarme. „„Are grijă de ei”.

Ionel spunea...

Legea 223/2015 cu modificările ulterioare a micșorat cuantumul recalculat pentru 68% dintre pensionarii militari pentru ca in ultimii 15-20 de ani au fost introduse sporuri care nu existau anterior. Marea greseala in sistemul de oridine publica si siguranta nationala este existenta numeroaselor sporuri, multe introduse la Ministerul de Interne, unde si sambetele/duminicile sunt platite altfel !!!.Spun marea greseala pentru ca ele trebuiau introduse in functie, FUNCTIA TREBUIA SA FACA DIFERENTA ! Pe langa alte elemente, grad, vechime...Cu cat ai mai putine elemente in compunerea salariului, cum era pana in 2001, cu atat discrepantele sunt mai mici.In privat nu exista sporuri ! Chiar si cei cu doctorate nu au sporuri. Le fac pentru a se perfectiona si a ocupa functii, nu pentru a avea sporuri in activitate sau la pensie !!! Functia din strada, din teatrele de razboi din...operativ in general, trebuia sa fie mai mare decat functia din birou, de la financiar, de la logistica, de la cadre...etc. S-au creat functii de comandanti egale:functia de sef unitate operativa, 24 din 24, egala cu functia sef unitate logistica, care asigura suportul !!!
"Dacă nu ar fi fost emisă mizerabila L 223/2015, cele 68% pensii militare recalculate în 2016, rămase în plată cu cuantumul stabilit pe legea contributivă, ar avea în prezent un cuantum mai mare, echivalent procentual cu diferența dintre majorările valorii punctului de pensie pentru civili, mai generoase în perioada 2016-2020, și indexările pensiilor militare. " - FOARTE CORECT CE SPUNETI DVS. Dar, nu uitati ca baza de calcul folosita in 2010 a fost 20 de ani vechime completa, adica suma punctelor acumulate s-a impartit la 20 de ani ! Daca se impartea la 35 de ani cum este la civili altfel discutam acum !!! Iar din 2021 se schimba modul de calcul, se introduce un indicator de referinta calculat, acum, la 75 de lei !
De acest procent de 68 % se folosesc si casele sectoriale ale MAN si MAI cand propun inlaturarea prevederilor art 110 indice 5, care ofera DREPT DE OPTIUNE in valorificarea vechimii dupa trecerea in rezerva, omitand, sper ca nu cu buna stiinta, ca in 2015 la data recalcularii punctul de pensie avea o valoare, iar azi are alta valoare ! Exact ce ne spune autorul materialului de fata ! Iar din moment ce in Legea asigurarilor sociale de azi, la art 192, la zi, militarilor pensionati la casele civile intre 2011-2015 li se ofera varianta de a opta pentru scoaterea din calcul a anilor de militari si valorificarea acestora la casele militare sectoriale, cu pastrarea pensiei civile la vechimea cu care raman, DE CE SA NU LE OFERI ACEIASI VARIANTA si militarilor care in acelasi interval au valorificat vechimea la casele sectoriale militare, in mod obligatariu !!! Adica bugetul public poate fi degrevat de sume prin migrarea la structurile militare, pe cand bugetul structurilor militare nu poate fi degrevat prin platirea din fonduri publice, acolo unde de fapt s-au dus banii rezervistilor pe CAS , in procent de 25 % !!!

Laleaua neagră spunea...

Si de aceasta data vor pregati o inginerie financiara si vor castiga din nou clocari lui IFRIM...

Leon spunea...

E tare domnul Gachi, merita citit:
http://ladpm.blogspot.com/2020/07/sindromul-pinocchio.html?m=1

sky-zone spunea...

@Huhu,

As dorii, te rog, sa iti exprimi parerea in legatura cu acest subiect (https://www.facebook.com/groups/2045483282349472/permalink/2815290322035427/) , linkul a fost postat in topicul precedent.

BONIFATIE spunea...


Corect, d-le Mareș, privitor la egalitatea de tratament!
ÎNTREBARE: Oare de ce nu vor și magistrații să treacă pe Legea nr.263/2010?!
RĂSPUNS: Pentru că nu au suport legal, îi doare-n bască de noi, întorc banii cu lopata și rămân pe legea lor.
Nu-l mai criticați pe Leonard. Politicienii vor să ne ajute dar politrucii nu (ei sunt majoritatea), că dacă ar vrea și-ar băga picioarele în „propunerile” MAN și MI (corect este MAN, că a dispărut sigla confuziei, și MI, adică minister fără afaceri) și AZI, nu mâine, treaba ar fi rezolvată.
Cred că la orizont se mai naște o idee, ceva în genul: „treceți berbecilor, cât mai mulți, pe Legea nr.263/2010, că prin 2023 veți mai rămâne vreo pătrime dintre „indisciplinați” și voi, catârii de pe Legea nr.223/2015, veți fi gratulați cu pensii de magistrați!”.

BONIFATIE spunea...

RECLAMĂ PENTRU PENSIONARII MILITARI, din perioada interbelică, aplicabilă, cu modificările propuse de MAN și MI, începând cu anul 2023.
Pe poarta unui cimitir de pe coasta mării se pot citi următoarele cuvinte:
„Aici se oferă morminte de prim rang, cu plantaţii frumoase şi admirabilă privelişte spre mare.
Cei care le-au încercat nu au mai plecat de aici".

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Am citit si ce a scris si Col Dogaru pe SCMD. Nu-i rau ce se propune pe pagina aceea, dar si cu aplicare imediata. Ce sa mai asteptam pana in 2023? Moartea? Ce-i in mana nu-i minciuna, mai ales ca se da anul acesta! Mai un OMM, mai un 17%, mai niste coeficienti acolo de Doamne ajuta si toate se aduna. In 2023 ce sa dea si cui?In 2023 e prea tarziu pentru trei sferturi dintre noi... Are dreptate @ Leonard: MApN are obligatia se aplice, nu sa propuna sau sa legifereze, asa ca sa-si tina lungul nasului acasa! Atat de mult s-au implicat de fiecare data ca ne-au facut varza! Pa, MApN, pa Casoiule de penzii! Hai, ca aveti treaba la recalculari si actualizari si poate va retinem din treaba! Pana in Decembrie trebuie sa ne dati majorarile acordate de politicieni, se aude,? asa ca nu mai pierdeti timpul de pomana prin comisii cu vilbrochenul (cotitele)! @Onorabile, cred ca aici este un conflict, sau diferente de opinii intre doua tabere diferite, care s-au format ad-hoc si inopinant, adica 68% si restul lumii. Este interesant de vazut care dintre tabere va castiga!

Ein Stein spunea...

Domnul critic din mine spune, pentru rigoare, ca titlul nu e tocmai nimerit, nu institutiile se opun ci anumite clanuri si grupuri de interese, mai mult, MAI nu e o institutie militara ci una de functionari publici, e mai mult o dregatorie. Continutul, in schimb, e belea, de la prima pana la ultima litera. Daca se aproba si ordonanta Ciuca, cu anexa minune, practic ar fi invitat plecarea in masa din randul armatei. L223 este o lege croita de grupuri de interese pentru interese de grup. Ce mi-a iesit jocul de cuvinte, ma fascinez singur. L223 trebuie desfiintata de urgenta, inainte ca cei care conduc casele sectoriale, finantistii si juristii care lupta din greu, sa iasa la pensie, ar fi mana lui Dumnezeu si o reparatie morala fata de anii de mizerii pe care ni i-au facut. Am tot intrebat, ca sa ma conving ca L223 nu este o lege mafiota, cum se face ca un militar cu o solda de functie de nici 2 000 de lei, adica elementul esential din solda pentru care te regasesti in armata, mai mult de atat cu o vechime nu tocmai care sa te ingrozeasca ajunge sa aibe o pensie de peste 15 000 lei? Stau si ma intreb ce se intampla daca mai avea si vreun spor de artist? Ce se va intampla daca ne prinde anul 2022 cu aceasta lege 223 si va intra in noua lege a salarizarii? Cat va avea pensia atunci respectivul? Vor ajunge cei 2% din PIB numai pentru plata pensiilor? Fiecare trebuie sa-si poarte crucea si sa-si asume ce au facut in cariera, speranta si sustinerea a tot felul de smecherii nu face decat sa dea apa la moara grupurilor de interese. Ori o lege ca in tarile NATO copiata cu punct si virgula, pensie numai din grad/functie, vechime, arma ori sa fim trecuti pe legea publica. Smecherii cu solda de functie de 1 000 de lei si pensie de 10 000 nu mai tine. Sa nu uitam ca cele doua propuneri de modificare a legii 223, a mia oara, declarativ, erau pentru eliminarea diferentelor intre generatii. La ce s-a ajuns, te doare capul.
Intrebarea ramane valabila.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Laleaua neagra, dar 85% din baza de calcul nu-i nimic, decat 65%?

Ein Stein spunea...

De ce eu ca militar trebuie sa am acordul lui Coarna sau al MAI pentru a mi se aplica o modificare legislativa? Noi suntem nebuni? Sau de cand participa un angajat al MApN la procesul legislativ? E ceva in neregula cu noi.

Iulian Mareș spunea...

Și tu ai inceput sa fumezi ștevie?

Iulian Mareș spunea...

Când "clanul" a pus mana pe instituție, care este diferența?

Iulian Mareș spunea...

De mult timp este ceva in neregulă, acum s-a întrecut măsura!

M spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
raul spunea...

Asa cum spuneam intr-o alta postare ,8 ani ,5 cu legea facuta praf de ordonante plus inca 3 cu vrajeala asta de propunere de indreptare ,am fost ,suntem si vom fi fraierii societatii!Multumim din inima partidelor!Bravos natiune ,pt rasplata ce ne-o oferi! Prin reprezentantii tai!Si cand te gandesti ca am jurat sa murim pt astia!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Einstein, entitatile aceatea mafiotizate, MAI si MApN, trebuiesc excluse de la negocieri prin Lege, OUG, sau ceva serios sa-i tina la treaba in folosul rezervistilor, nu transpirand la paradeli, ca de aia acum ii cheama clocari si gulerati mafioti, si nu finantisti, si de aia ne da afara din UE ca pun pesmet in pensiile militare! Oricum, 100 de lei gasita pe card, la ridicarea pensiei, in orice caz nu au pus-o ei, ca si in alte dati! Ingerii pot intra in bancomate?! Inger de lumina, multumesc si sa traiesti!

GO spunea...

Cam distractiva abordarea. Uitati un amanunt! Sa credeti voi ca 45000 de SGP trec de la pensii militarii unii si de pste 4000 lei, la pensii contributive de 700-800 lei. Aceasta este diferenta fundamentala fata de precedenta desfiintare a pensiilor militare. Cadrele sunt disciplinate si tematooare, ii storci cum vrei. Dar SGP iti pun de o greva in 3 secunde, de se minuneaza si Afganistanul.

In rest, abordarea are ceva tente de amnezie. Asa zisele pensii contributive din 2011, dupa care jinduiesc unii, nu au fost niciodata contributive. Contributiv ar fi insemnat calculate ca la civili: 35 ani stagiu de cotizare si 65 ani varsta. Unii chiar asta cereti, adica sa va injumatatiti pensiile actuale.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Am ras sa mor de-o aberatie made Arafat: La Mare, pe Litoral, sotii au voie sa stea unul langa altul, iubitii...NUUUUUUUU! Amantii din Casa de Penzii Cazone, s-a auzit?!

Aurel spunea...

Nu pot sa cred că după ce s-a obținut L223 se vine cu propunere de basculare din nou a militarilor în sistemul civil de pensii cu care nu au nimic comun.
Între 2002-2010 cunosc multe cazuri din rândul MM și Sof și chiar of,afectați grav de L164 la cuantumul cerut ani la rând trecerea pe legea civilă.
Și asta pentru că nu-și puteau valorifica sporurile,nu beneficiau de SM,IC,etc Și până la urmă au găsit înțelegere la Boc.
Dacă nu era Oprea în joc să amelioreze cât s-a putut la acel moment fata /20 pensiile ar fi fost mai mici cu încă 1/3.
Adică un dezastru.
L 223 a rezolvat problema insa păcat că s-a intervenit brutal și fără logică in ea in detrimentul birocraților mod
vizibil prin ,cel, mai grav, sporuri inventate ,etc
Cu voința de poate repara echitabil pentru toată lumea.
Că atare ,aduc câteva contraargumente împotriva trecerii militarilor pe legea pensiilor civile 263 sau cea a Ollgutei care se va aplica la calendele grecești, ținând cont că presupune un efort bugetar imens.
1.Legilebpensiilor civile nu se pretează militarilor deoarece nu au și nu valorifica grupa AC.
Această este asimilată prin decizie CCR grupei CS ( contestație la L164 contra L119),absolut regretabil pentru cei expuși celor mai periculoase riscuri.
2.Militarii nu pot fi asimilați unui sistem civil de pensii cât timp sunt parte al unui sistem NATO.
3.Faptul că ridicarea artificiala prin umflarea bugetarilor a salariului mediu brut pe economie la suma de 5429 lei/2020 pune prin salarizarea pe L153 militarii în postura de a obține mult mai puține puncte de pensie/ luna decât cei care au activat înainte de 2015. 2 puncte de pensie lunar înseamnă momentan un salariu brut de 5429x2 =10958.
Câți actuali caporali ,sof MM,Of beneficiază de acest brut că prin raportul " salariul brut/salariul mediu brut pe economie" să fie= 2 ?
Practic,în aceste condiții militarii activi nu vor fi in mod sigur de acord cu bascularea lor insistentul civil de pensii cât timp fac parte din sistemul NATO.
5.L263 presupune cu totul alte condiții fata de OC1 sau L119.
Apoi din 2030 majorarea pensiilor cu 50% din creșterea salariului mediu brut pe economie este eliminată prin lege, rămâne doar indexarea cu rata inflației , încă un inconvenient.

Ținând cont de faptul că militarul beneficiază de"soldă" și nu salarizare lunară ,că militarul beneficiază prin lege de asistență medicală gratuită, ar fi normal că să se aplice principiile institute de Cuza atât în domeniul salarizării cat și al pensionarii.
Adică grevarea atât a salariilor cât și a pensiilor doar de un impozit minim.
Acel impozit in legile lui era de 10% pe solda,mult sub impozitele percepute în mediul civil si de 6% pe pensii, pensii cu pornire in legile lui Cuza de la 65% din brut.
Momentan impozitul de 25% , exagerat pentru o soldă nu folosește decât la învârteala banilor in bugetul de stat.
Nicio formula de calcul a pensiilor,atât pe civil cât și pe militar nu țin cont în formulele de calcul de nivelul contribuțiilor la fondul de pensii sau bugetul de stat.
În felul acesta cu un impozit pe salarii de maxim 10% s-ar echilibra fiscalitatea între pensii (10%) și salarii in sistemul militar ,neturile ar crește și astfel nu s-ar mai pune problema că prin fiscalizare diferită vizavi de salariile activilor pensiile depășesc salariile.
O soldă nu poate fi grevată de 39-42% din brut.Este complet imoral față de un militar în slujba țării ,supus unor restricții și obligații sub jurământ.
Altfel ,fără logică .....în propuneri o sa mergem înainte dând din groapă în groapă.

spiritul lui Haret spunea...

Mares@De regula sarlatanul are degete precum carnaciorii,cur de femeie vadana,burta de femeie gravida,ceafa de bou iar ochii ii inoata in grasime.
Ai ramas cu teama de pe vremea cand erai activ..Ca pensionar licuricii lui Ciuca te pupa in cur.Pe mine ma intriga ca parlamentari PSD au batut palma cu un ministru pus de Iohannis.Asta se cheama blat.In rest de acord cu tine.

Viorel spunea...

Domnule Iulian Mareș, nu vorbiți în dodii sau parabole, dacă aveți ceva de spus cu subiect și predicat, spuneți, dacă nu, vă mulțumesc (,) că cel m-ați băgat în seamă citind comentariul. De curiozitate, ce este greșit în comentariul meu. Nu sunt bune variantele domnului H.R. ? „Consumul de ștevie stimulează energia mentală și fizică”. Pentru ami învigora psihicul și fizicul (ce se uzează datorită procesului de îmbătrânire și stresului provocat de unii și de alții), mai trag câte un trabuc (nu am fumat în viața mea). Cât despre domnul președinte KWI i-aș scrie, dar nu știu germana.

Viorel spunea...

Domnule Iulian Mareș, între moartea biologică și moartea naturală sunt foarte multe lucruri în comun. Nu poți spune cu certitudine că persoana X a murit din cauze biologice și persoana Y din cauze naturale. A muri de moarte naturală cum afirmați dumneavoastră (de bătrânețe) se exclude în procent de 100% pentru că, deși ai 101 ani cauza morții va fi tot una biologică (inimă, plămâni, rinichi, prostie pentru unii). Totuși, ca să fiu puțin și în asentimentul dumneavoastră, lăsații pe dușmani să moară de moarte biologică iar noi, acea ½ de care afirmați, să murim de moarte naturală, mai concret, de la cel puțin 75 de ani în sus.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Nu se mai poate trece pe Lg. 263 civila, in nici un caz. Specificul nu da voie, apoi am fi de rasul NATO, unde nu exista asa ceva, dar nici pe Mapamond, sincer. Dintr-o data s-ar pierde sporuri, coeficienti, OMM-urile, tot, asa ca se trage pisica de coada sa miorlaie, sa fie auzita si sa sperie pe cineva, dar nimeni nu stie cine o chinuie, dar stim ca ne deturneaza atentia sa nu ne mai concentram la ce se intampla acum in jurul plx 119 si 122. Vad ca pe fb se posteaza alte subiecte si nimeni nu se arata deranjat de toate aceste forfoteli in jurul celor doua plx-uri, ceea ce ma duce cu gandul ca tuturor li s-a facut lehamite de propria soarta, de pensii si de toate de atatia ani care numai subiectul acesta il mai abordam, mai ales vazand ca pica si procesele in curtile de apel, dupa ce cu brio trecusera de tribunale. Totul este vraiste, varza si incertitudine dintr-o singura cauza: Mafia pensiilor militare, care si-au permis ca ei sa fie justitiari si legisti, peste Parlament, peste politicieni, peste CCR, peste bunul simt si corectitudine, iar politicienii stau pasivi si le executa ordinile fara sa cracneasca. Ultima sansa este la Camera Deputatilor, alta sansa nu mai avem pana in 2023, iar o data ajunsi atunci sunt foarte convins ca se vor prelungi termenele pana vom pieri cu totii, definitiv, ca si sperantele. Ca se mai da ceva in 2023 este cea mai mare inselatorie din istoria Armatei si Romaniei ca nu se mai da nimic. Deviza actuala este: ACUM SAU NICIODATA!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Iulian, m-ai facut praf cu ștevia aia! Pai, s-o plantam si s-o vindem, ca-i depasit canabisul, nu mai e in trend! Ehei, pe la ștranduri, baruri, discoteci, Șparlament, clocarime, adica locurile obișnuite, cu traditii...

Gigi spunea...

Repet şi insist,pâna va intra bine in minte:
Cei 68% au rãmas cu cuantumul mai avantajos recalculat pe l.119/2010,nu pe l.263.
Mulţi care au pierdut la rec.pe l.119,au rãmas cu cuantumul avantajos pe l.164.

Calinmihaib12 spunea...

1. D-le Aurel:.un civil cu..15.000 lei = salariu brut,va avea = acum= pe legea 263/2010, la un SMB/EC.= salariul mediu brut/econ.= ~5.400 de lei = un punctaj lunar= maxim 2,77..si o pensie brută minimă de = aprox. 3514 de lei..!
Un militar- pe aceeași lege ,la aceeași soldă brută de 15.000 de lei = ar avea o pensie brută de aprox. = 4906 lei + OMM-ul aferent..!(..la o vechime de 35 de ani și un stagiu complet de COTIZARE de 25 de ani..!!)
2. D-le G. Olescu:..in condițiile legislației actuale, militarii - având vârsta de pensionare: mai mică decât civilii,..si chiar mai mult:.. limite ..VARIABILE ..IN TIMP..: de la ..55 de ani..la 60 de ani,(..și chiar mai puțin..!), STAGIUL COMPLET DE COTIZARE- in situația stabilirii pensiilor militare pe .."contribuție"..NU SE POATE FIXA ..la.."35 de ani"= ca la civili,..care au altă vârstă de pensionare..= 65 de ani..!!; acest "stagiu complet de pensionare" = la militari = trebuie stabilit =având în vedere :VÂRSTA MINIMĂ DE PENSIONARE(..la limita de vârstă..)= ISTORIC EXISTENTĂ ..raportat la PENSIONARII ...IN VIAȚĂ..care se încadrează...in situația prezentată ..[ de ex. unui pensionar cu vârsta legală de 45 (sau 55 de ani..!)= nu îi poți aplica un stagiu complet de cotizare de..: 35 de ani..!..].

Gigi spunea...

Deoarece,cei din Mai la pensie Devin rezervişti,au fost militari pâna în 2013(parcã,nu mai reţin anul)alţii au 50% lucraţi cã militar etc.D'aia.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Stelica, te intreaba ministresul, Maciucă, cum sa-si puna cagula aia in forma de tulumba, astfel incat sa-i acopere caracterul si gradele centigrade, pe care si asa le poarta, sau le-a purtat de pomana prin cortul adormirii si aburelilor, si cica i-ar impodobi si pe clocarii gulerati, o data cu pomul laudat al penziilor, la care ne invita sa luam promisiuni, cu sacul, in 2023 sau 2025 toamnă! Daca ai in plus, da-i macar una de pomana, ca o multiplica el prin serviciul de bocanci si izmene la reforma, ca ăia de la fier vechi si gunoaie din tomberoane sunt ocupati cu șpăgile si importurile de reforme de la Licurici Pogonici! (Apropo, daca vor si pentru amante, pardon, secretare, cam ce forma ar avea mastile alea?!!!)

Gigi spunea...

Aşa este! Ne manâncã undeva,când nu e cazul.
Şí...pânã în 2022 când se va pune în aplicare nouã lege 127 e drum lung şi plin de spini colorati in galben,albastri şi ale culori.

Misu spunea...

Corect.

Calinmihaib12 spunea...

D-le GIGI:..GREȘEȘTI ..!..pensionarii care au pierdut pe legea 119/2010 ...,au fost "recalculați"...cu OUG. 1/2011(=LG.165/IUN.2011) ..tot.."în pierdere".., reprimindu-și = pensia procentuală ,plătită în dec.2010 = în oct. 2013,in baza legii 241/2013, a guvernului PONTA..[..deci:..NICI POMENEALĂ ..de ..plata cuantumului AVANTAJOS....!!(..care ar fi trebuit să se plătească =așa cum ai crezut că s-a plătit..,pensionarilor păgubiți =pe lg. 119/2010 ..în care - la art.3 se prevedea ..că.."algoritmul de recalculare... a pensiilor"..= e ..cel prevăzut de legea 19/ 2000..: MARE ATENȚIE: ..in art.180..,alin. 1-7, COROBORAT cu art. 76,.din aceeași lege,cu..efect,alternativ= al plății = cuantumului AVANTAJOS..!]

Leo spunea...

Flavius , dacă acum 30.07.2020 erai pe pensia de "format Găbiţă" , atunci mai pune la cuantumul pe care îl ai în plată , încă 1/5 din acest cuantum. Iar de la 01.09.2020 vei fi avut în plată un cuantum cu 1/4,5 mai mare decât ceea ce ai acum în plată...
Mai mult , LICHELELE GULERATE nu te mai puteau fura ele bine pe pensia de "format Găbiţă" , deoarece punctajele pt. calculul pensiei nu le permiteau să f.tă cum vor aceste LICHELE calculele...

Iulian Mareș spunea...

Inca mai poti sa o gasesti si sa o pui la congelator pt la iarna! este cam batrana dar cand o fumezi iti cade si mararul din nas!

Iulian Mareș spunea...

Gigi,
Foarte corect, insa adevarul deranjeaza corul bocitoarelor! L-263 aplicata militarilor in 2015 nu a creat niciun avantaj, nici o consideratie pt militari! Si o spune unul care a avut si functie (15 ani numai de colonel cu IC, SM...etc-nimic iesit din comun) si grad si vekime cumulata aproape de 55 ani, iar cea reala de 37 ani (34 + 3)!
Adevaru ca o singura corectie trebuia adusa L-223: cea referitoare la actualizarea pensiilor celor iesiti in anii anteriori! Insa culmea, pe langa aceea reparatie fi si morala ea a fost blocata in aplicare prin OUG succesive!

Iulian Mareș spunea...

Totusi, va reamintesc ca cei 300 de spartani (istoriceste mult mai multi, aproximativ 2000-arcadieni, atenieni alaturati) s-au sacrificat pt ceilalti, Leonida kiar stiind ca al 2-lea rege al Spartei (asa era atunci, 2 regi) se uita la nevasta-sa!
Concluzia mea poate fi discutata, imbunatatita insa este clara: Cand va veti hotara sa "plecati" la legiunea cereasca, atunci Solomon va fi un om de onoare! De ce Solomon? Un nume cu rezonanta biblica, posibil cu ascendenti in ashkenazi si nu sefarzi, dar tot din Barlad este! bine ca nu este din Vaslui sau Blegesti (etimologia: bleg-esti) ca ne si viola!
Parodie sau nu, ceea ce am scris eu are baza reala si asa se va intampla!

Iulian Mareș spunea...

Ionele,
statele si functiile sunt f bine intocmite si actualizate! ... daca ai fi fost la logistica/fi te-ai fi descurcat? fiecare are rolul lui in caruta si nu aici este raul! Structurile civile si/sau militare au forma piramidala! Doar nu vrei sa vezi colonei, comisari sefi in strada? Au fost si ei cand erau mici in grad, acum te comanda pe tine! Asa este peste tot, in orice tara!

Iulian Mareș spunea...

Multumesc!

*Pe legea 263 nu mai poate trece nimeni! Azi!

Iulian Mareș spunea...

Poti argumenta enuntul: "L223 este o lege croita de grupuri de interese pentru interese de grup"?
O lege a pensiilor tip NATO? Sunt pentru!
Numai ca as vrea sa raspunzi de ce nu a luat pensie subofiterul Navy SEALs, care l-a ucis pe Osama bin Laden!

Iulian Mareș spunea...

Liderul este Cezar!
Acum l-ai bagat in ceata! Si el are un fel de cruce pe spate, la fel ca purtatorul traditional de desagi, cu 4 picioare, numai ca Cezar nu este gri-cenusiu!
Aman2 tipa/rag la ore fixe!

micutzul spunea...

Cand nu ai ce face te stăpîni în kur....
Ar fi o chestie să calculeze pensiile pe contributivitate daaar să se ia în considerare toate sumele , inclusiv norma de hrană care o primesti toată cariera dar la pensie dispare ! De ce? Fiindca de aceea este pensie militară. Cei care salvați după L 263 ar fi bine să vă gândiți cum ar arăta pensiile voastre cu punctajul împărțit la 35 de ani nu la 20. Este posibil ca la aflarea rezultatului să vă puneți streangul de gât . De exemplu pentru cei care au uitat matematica să spunem că la un punctaj de 70 acum pensia ar fi de 3,5 puncte. Împărțit la 35 ar cam da ...DOUĂ PUNCTE , adică o scădere de 1,5 puncte. Interesant nu ?
Cei care credeți că nu este posibil asa ceva , este bine să vă uitați în urmă să vedeți cate vi s-au întâmplat!
Cu respect!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Onorabile, daca acest blog il transformati de la primele paradeli intr-un sindicat al militarilor, azi era unul reprezentativ pe tara si azi eram in comisii sa ne spunem punctul de vedere, cum ne dorea muschiul. Daca nu se face nimic si ne amana iar pana in 2023-2024, este cazul sa va ganditi si la o astfel de varianta, ca adepti sunt suficienti, dar o amanare pana la anii amintiti cred ca i-ar baga pe toti rezervistii in manie proletara si idiferenta cu neîncredere in nimic, satui de atatea esecuri si amanari. Acest blog poate sa mai fie si o tribuna sau factor de lupta decisiv, in primul rand, pentru ca viitoarea guvernare, indiferent care va fi, sa razuiasca total intreaga conducere si componenta a Casei de Pensii, Comisia de contestatii si juristi, inlocuiti cu altii dupa dosare curate, competente si concurs pentru ocuparea tuturor functiilor, de la portar si pana la conducere. Infectia asta trebuie starpita si eliminata din radacina, altfel luptam de pomana!

anonim spunea...

Serban

cand n-avem ce face "ne umflam in pene":))))
http://sindicatulcmd.blogspot.com/

kostas spunea...

Cei 68% din pensionari au vut noroc cu impartirea la 20 pentru cei iesiti inaite de legea 263, care au luat pensii cu pana la 1/3 mai mari decat cei iesiti cu L163 si le-au ramas in plata dupa 2016. Credeti ca pe legea 153 va mai fi pomana asta?

MIHAI spunea...

Aveti, in aceasta privință perfectă dreptate domnule H. Singura soluție optimă este trecerea sistemului de pensii militare in sistemul public de pensii. Pe puncte. Eu fac parte din categoria celor catalogati cu pensii nesimtite. Ma deranjează aceste discuții manipulatori făcute în mod special de politicieni si La care, din pacate, marseaza toti cei care nu gandesc cu capul lor.
Mentionez ca am lucrat 12.5 ani ca medic in sistemul civil, 21 ani in sistemul militar, 14 ani am fost medic sef de secție cu functie de sef de sector. La calculul pensiei am pierdut o parte din anii de civili si toate sporurile primite in timpul activității în baza legii 284.
În timpul activității, in anii 2010- 2011 , cand s-a trecut la recalcularea pensiilor militarilor in baza legii 263 la marea majoritate a pacienților mei le-au crescut pensiile si din nemulțumiți au devenit foarte multumiti. Și acum ,daca s-ar recalcula pensiile pe puncte, prin creșterea valorii punctului de pensie, toată lumea ar fi mulțumită. ( excepție câteva vârfuri care și-au manipulat veniturile). Dar asta nu se va întâmpla pt că politicienii și-au dat seama ca ar pierde un subiect manipulatoriu, de campanie si zâzanie permanentă, si in plus ar pierde statul la bani.
În plus problema principala este, nu ca pensiile militarilor sunt prea mari, ci ca celelalte sunt prea mici.
Cu stimă!

Trofin spunea...

După legea 127/2019 numărul total de puncte anuale nu se mai raportează la stagiul complet de cotizare . A mai dispărut un motiv de frământări pentru cei cu vechime efectivă mai mică.

Ein Stein spunea...

Eeeeee, haideti domnul Gigi nu o faceti pe Cel Ce Nu Retine Bine ca riscati sa ramaneti asa. Bine ca ai nimerit macar secolul. Apropos ce specialitate militara ai, "incatusari rapide"? Bine zici ca devin, asta inseamna ca nu sunt. D-aia.

tudor spunea...

Domnilor,
Cu speranta ca nu ati ajuns la capat cu rabdarea si ca mai aveti putere sa vorbiti despre mizeria ce ne-a fost dat sa o traim la batranete, zic,
Dupa ce Dogaru si... au fost oarecum primiti de Presedintele Romaniei, prin consilierul .., iar pozitia acestei institutii a fost in favoarea rezolvarii problemei discriminarilor ce se manifesta intre militarii Armatei Romane din rezerva si retragere, nu cred ca Parlamentul mai poate tergiversa la infinit si finalul se apropie.
Insa o lege de modificare a Legii 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificarile completarile ulterioare are alte aspecte, aspecte generate de interventia Guvernului Ciolos prin OuG.. 57 /2015 art. 40, asupra textului publicat in M. Of al legii
Pentru rezolvarea acestei probleme Parlamentul Romaniei nu are decat urmatoarele solutii:
1) Sa adopte o lege de modificare a L.223/2015.. cu modificarile.. asa cum este astazi in vigoare.
In aceasta situatie Parlamentul Romaniei ar aproba tacit manevra facuta prin OuG.57/2015, art. 40, cu textul legii 223. Printr-o asemenea lege, in mod indirect, Parlamentul ar recunoaste prevederile OuG. 57, art. 40 de modificare a textului L.223/2015, ca fiind in concordanta cu Constitutia Romaniei. In consecinta, in viitor Guvernul Romaniei va putea, in baza acestui precedent sa modifice, completeze sau sa abroge orice lege emisa de Parlament, promulgata si publicata in M. Of., sa o schimbe sau sa o dezafecteze. In urma unei asemenea legi Parlamentul Romaniei va renunta tacit la rolul sau de unica putere legiuitoare, puterea legislativa fiind uzurpata de Guvern. Cred ca deja in unele zone ale Parlamentului aceasta manevra nu este inghitita si rezultatul este amanarea.
O asemenea "rezolvare" ar trebuii insa sa aiba si acordul Presedintelui Romaniei, care si el trebuie sa aprobe tacit uzurparea atributiunilor sale constitutionale in privinta promulgarii legilor. Prin urmare dupa o asemenea solutie Parlamentul Romaniei va fi pe post de secretera, dactilograf, Presedintele pe post de marioneta iar guvernul va face legi. O asemenea lege nu cred ca va trece de mandria nemteasca si Presedintele nu o va promulga.
2) Sa abroge prevederile OuG 57/2015 art. 40. In situatia abrogarea acestui articol legea 223/2015 in vigoare nu va fi afectata. Asa cum a decis CCR, modificarile au operat inainte de intrarea in vigoare a legii. Prin urmare prevederile OuG 57/2015 art. 40 s-au incorporat si identificat cu textul legii 223/2015 la 11 dec 2015 data intrarii lor in vigoare. Legea 223/2015 a intrat in vigoare avand in continutul ei prevederile OuG. 57 art. 40. Ca urmare abrogarea OuG. 57 art. 40 nu ar afecta Legea 223/2015 .. cu modificarile.. intrata in vigoare la 1 ian 2016
3) Sa respinga OuG. 57 art. 40. In aceasta situatie legea 223/2015 ar fi in vigoare de la 1 ian 2016 asa cum a fost emisa, promulgata si publicata (asa cum ar fi fost normal). Insa este clar ca si efectele respinderii vor fi mari din punct de vedere bugetar. Insa aceasta este solutia "normala" iar Parlamentul este cel care face legi. Sa reglementeze.
4) Sa abroge si OuG. 57 /2015 si Legea 223/2015 si sa adopte in regim de urgenta o noua lege a pensiilor militare, asa cum voia si Dragnea care a mirosit manevra facute de Ciolos dar nu a avut curajul sa o mature. Probabil a crezut ca "structurile vor tine cont de aceasta si va scapa de bulau.
5) Sa adopte OuG. 57 art. 40. situatie care va genera probleme identice cu cele de la 1)
6) Sa ne desfiinteze iar pensiile militare si sa ne basculeze peste bugetul civililor unde nu am cotizat (mai putin PS). Aceasta solutie nu cred ca va fi adoptata. Ea ar adancii problemele militarilor Armatei Romaniei din rezerva si retragere.
7)Sa lase nerezolvata situatia discriminarilor militarilor Armatei Romane, din rezerva si retragere. Caz care nu cred ca va fi admis de Presedintele Romaniei care s-a implicat deja in aceasta problema.
Am zis.
Am onoarea.

Ein Stein spunea...

@Gigi
Repeti prost si insisti la fel.

tudor spunea...

Domnilor,
Cu speranta ca nu ati ajuns la capat cu rabdarea si ca mai aveti putere sa vorbiti despre mizeria ce ne-a fost dat sa o traim la batranete, zic,
Dupa ce Dogaru si... au fost oarecum primiti de Presedintele Romaniei, prin consilierul .., iar pozitia acestei institutii a fost in favoarea rezolvarii problemei discriminarilor ce se manifesta intre militarii Armatei Romane din rezerva si retragere, nu cred ca Parlamentul mai poate tergiversa la infinit si finalul se apropie.
Insa o lege de modificare a Legii 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificarile completarile ulterioare are alte aspecte, aspecte generate de interventia Guvernului Ciolos prin OuG.. 57 /2015 art. 40, asupra textului publicat in M. Of al legii
Pentru rezolvarea acestei probleme Parlamentul Romaniei nu are decat urmatoarele solutii:
1) Sa adopte o lege de modificare a L.223/2015.. cu modificarile.. asa cum este astazi in vigoare.
In aceasta situatie Parlamentul Romaniei ar aproba tacit manevra facuta prin OuG.57/2015, art. 40, cu textul legii 223. Printr-o asemenea lege, in mod indirect, Parlamentul ar recunoaste prevederile OuG. 57, art. 40 de modificare a textului L.223/2015, ca fiind in concordanta cu Constitutia Romaniei. In consecinta, in viitor Guvernul Romaniei va putea, in baza acestui precedent sa modifice, completeze sau sa abroge orice lege emisa de Parlament, promulgata si publicata in M. Of., sa o schimbe sau sa o dezafecteze. In urma unei asemenea legi Parlamentul Romaniei va renunta tacit la rolul sau de unica putere legiuitoare, puterea legislativa fiind uzurpata de Guvern. Cred ca deja in unele zone ale Parlamentului aceasta manevra nu este inghitita si rezultatul este amanarea.
O asemenea "rezolvare" ar trebuii insa sa aiba si acordul Presedintelui Romaniei, care si el trebuie sa aprobe tacit uzurparea atributiunilor sale constitutionale in privinta promulgarii legilor. Prin urmare dupa o asemenea solutie Parlamentul Romaniei va fi pe post de secretera, dactilograf, Presedintele pe post de marioneta iar guvernul va face legi. O asemenea lege nu cred ca va trece de mandria nemteasca si Presedintele nu o va promulga.
2) Sa abroge prevederile OuG 57/2015 art. 40. In situatia abrogarea acestui articol legea 223/2015 in vigoare nu va fi afectata. Asa cum a decis CCR, modificarile au operat inainte de intrarea in vigoare a legii. Prin urmare prevederile OuG 57/2015 art. 40 s-au incorporat si identificat cu textul legii 223/2015 la 11 dec 2015 data intrarii lor in vigoare. Legea 223/2015 a intrat in vigoare avand in continutul ei prevederile OuG. 57 art. 40. Ca urmare abrogarea OuG. 57 art. 40 nu ar afecta Legea 223/2015 .. cu modificarile.. intrata in vigoare la 1 ian 2016
3) Sa respinga OuG. 57 art. 40. In aceasta situatie legea 223/2015 ar fi in vigoare de la 1 ian 2016 asa cum a fost emisa, promulgata si publicata (asa cum ar fi fost normal). Insa este clar ca si efectele respinderii vor fi mari din punct de vedere bugetar. Insa aceasta este solutia "normala" iar Parlamentul este cel care face legi. Sa reglementeze.
4) Sa abroge si OuG. 57 /2015 si Legea 223/2015 si sa adopte in regim de urgenta o noua lege a pensiilor militare, asa cum voia si Dragnea care a mirosit manevra facute de Ciolos dar nu a avut curajul sa o mature. Probabil a crezut ca "structurile vor tine cont de aceasta si va scapa de bulau.
5) Sa adopte OuG. 57 art. 40. situatie care va genera probleme identice cu cele de la 1)
6) Sa ne desfiinteze iar pensiile militare si sa ne basculeze peste bugetul civililor unde nu am cotizat (mai putin PS). Aceasta solutie nu cred ca va fi adoptata. Ea ar adancii problemele militarilor Armatei Romaniei din rezerva si retragere.
7)Sa lase nerezolvata situatia discriminarilor militarilor Armatei Romane, din rezerva si retragere. Caz care nu cred ca va fi admis de Presedintele Romaniei care s-a implicat deja in aceasta problema.
Am zis.
Am onoarea.

Ein Stein spunea...

@Ionel
Cum sa fie introduse sporurile in functie? Daca ele ar fi introduse in functie cum ai mai determina sporurile? E chiar interesant de aflat. Este normal si firesc ca atat timp cat DESFASORI activitati care presupun plati si sporuri sa le primesti la salariu/solda, la fel de firesc si normal e ca atuci cand NU DESFASORI activitatile respective sa NU le primesti. Tu ca pensionar ce activitati, din cele care acorda sporuri si plati suplimentare, desfasori ca sa le primesti la pensie pentru totdeauna? Sa zicem ieri spre exemplu, ce ai desfasurat? Vei lucra sambata si duminica asta, ca cel din activitate, ca sa primesti plata suplimentara la pensie? Voi nu intelegeti ca tocmai goana asta nebuna dupa sporuri si plati suplimentare, in special in ultimile 6 luni de activitate, a facut L223 pur si simplu neplicabila? S-a explicat de zeci de ori ca diferenta intre pensia de serviciu si aia publica consta tocmai in modul de calcul. Cat despre L263, pentru rigoare, 20 de ani s-au folosit pentru recalculare, adica pentru cei aflati deja in pensie, pentru cei ce si-au deschis dreptul la pensie s-a folosit chiar si 30 de ani. Nu ar fi rau sa mai amintesti din cand in cand ca majoritatea celor care primesc pensia in cuantumul avantajos se datoreaza tocmai L263, a celor 20 de ani folositi la recalculare si nu in ultimul rand lui Oprea, ca vad cam multa amnezie.
Am tot intrebat cum se face ca un militar care are o functie, platita, de nici 2 000 de lei ajunge sa aibe pensie de peste 15 000 de lei. Tu stii raspunsul?
Tranteste-l aci sa ne luminam si noi.
Huhurezu v-a indemnat sa va uitati in decizii si sa aflati punctajul anual apoi X 75 lei sa aflati cat ati avea pensia pe legea publica. Tu ai facut-o?

Leon spunea...

Astazi, 30 Iulie este ZIUA INTERNATIONALA A PRIETENIEI !
LA MULTI ANI,...PRIETENI !

spiritul lui Haret spunea...

Aurel amesteci grozav lucrurile.habar nu ai.In legea 164/2001 sporurile erau incluse in vechime.Solda de functie la maxim..Salariul de merit era de 15%.Sporul de dispozitiv era de 25%.Indemnizatia de domanda 45%.Gradatii pana la 42%.Pensie suplimentara 9%.Procentul de calcul a pensiei nu putea sa fie mai mare decat 100%.La acesta se adauga sporul pentru semnul onorific.Totul se regla din o valoare de referinta sectoriala.Daca ai avut intr-0 perioada pensie conform legii 164 ,adauga indexarile cu rata inflatiei avute dea lungul anilor si vezi ce-ti iese.Retine ca legea 164 te corela cu soldele activilor.Legile de pe timpul lui Boc au fost favorabile celor cu vechime efectiva de 35 ani si a nenorocit pe cei ce au suportat restructurarea armatei.Vorbeste cu Olescu.Cred ca si pe huhu l-a lovit.Oprea a multumit pe cei pensionati dupa 2010 unfland sporurile si inventand si alte sporuri.Intr-um moment Oprea a vrut sa dreaga partial busuiocul si pentru cei iesiti la pensie inainte de 2010 dar a venit prostul de Dobritoiu cu sesizarea ca este ilegal.Legea 223 in forma initiala aducea cat de cat cu legea 164 dar imediat dupa promulgare si-au bagat piciorul in ea fiecare cum a putut.
Calinmihai@activitatea de militar in principiu presupune efort fizic prelungit.Ce faci cu militarii la 63 ani ca doar nu-i poti baga pe toti la munca de birou.Cum crezi ca ar fi un comandant de companie sau pluton la 63 ani pe langa subunitatea pe care o comanda?Subunitatea ar trebui sa-l care si pe el.crezi ca inaintasii tai erau tampiti cand refuzau sa numeasca comandant de regiment individ peste varsta de 40 ani.Nu din mila sistemul iti permite sa te pensionezi dupa 25 ani de activitate ci pentru ca nu mai are ce face cu tine.In somaj nu te poate trimite ca lipseste un cod al muncii si nu sunt prosti sa-ti acorde drept de sindicat,greva etc.O armata imbatranita nu poate fi o forta .Da un medic poti sa-l tii si pana la 65 ani,un inginer,un finantist,un jurist,in general un soarece de birou.
Ca suntem prosti e stiut.Prosti am fost si pe timpul cat am fost activi prosti suntem si acum.Astia fosti si prezenti au avut si au grija sa ne tina departe de activi.Probabil ca ne simt ciumati sa mai curand ca am influenta activii sa nu mai fie docili.Pacat ca la batranete ar trebui sa luam exemplu de la acel locotenent ,Alexandru.
Am o varsta si simpt pe pielea mea actiunea politicului de a face pe civili sa fie nejustificat invidiosi pe noi militarii.
Olescu@SGP-isti nu sunt prosti.Sunt in general tineri si oricand la nemultumire o pune in mana sistemulul.Isi baga picioarele oricand in ea de armata.Au timp liber la dispozitie si mai o faianta,mai o gresie,un parchet etc. le aduce bani frumosi.Mai mult decat atat unii mai au si firme prin sotii.
M-am convins inca odata ca politicul se face ca face.Politicul daca nu-i luat la suturi ne duce cu zaharelul.Il intereseaza matul lui.

GO spunea...

⭕ Legat de vehiculatele modificări ce ar urma să fie aduse legii pensiilor militare și indecizia unor rezerviști. Opinia mea este sa fim realisti! Amendamentele care trebuie sa ne intereseze în mod deosebit, sunt doar cele aplicabile in acest an! Si acestea par să se rezume doar unul, respectiv cel cu corectia decalajelor, in forma cea mai buna și despre care eu cred ca in ordine ar fi: varianta lui Ciuca (anexa 2) - de departe cea mai buna, apoi la ceva distanta varianta de amendament al MApN si care mie imi pare suficient de rezonabilă. Coeficientii de corecție ai lui Les acorda ceva majorari multora, după niște criterii cam bizare, dar respectivele majorări nu sunt nici pe departe la fel de consistente ca cele oferite în primele 2 variante. In plus ca coeficientii lui Les nu corecteaza decalaje, iar majoritatea dintre noi acest scop îl avem!

⭕ De ce asa?! Noi trebuie sa insistam sa ne vedem in acest an cu o majorare la pensii, in forma cea mai consistenta. Odata prins un cuantum mai mare in mână, acesta devine cuantum avantajos, se pastreaza si la revedere!

⭕ In rest, orice alta prevedere benefica introdusa in lege, dar care nu este aplicabila in acest an, are sanse multiple sa fie prorogata sau abrogata prin OUG, dupa tertipul pe care il cunoastem. Respectiv să rămânem cu ochii în soare din nou!

⭕ Noi nu trebuie să exuberăm ca scriu astia in lege ca urmeaza recalculare in 2022 care va include si sporul pt. pensia suplimentara sau că va urma o actualizare in 2023. Ca oricum, la modul realist, prevederile respective nu au sanse sa mai fie aplicate vreodata, mai ales pe criza economica creata de COVID.

⭕ În concluzie, negocierile nu mai trebuie tergiversate cu amendamente cu aplicabilitate incertă în viitor, ci trebuie insistat pt. a obține cea mai consistentă majorare aplicabilă în acest an!

Calinmihaib12 spunea...

D-le TUDOR:.. chiar nu ati inteles că DRAGNEA SI CIOLOȘ ..au fost..."inteleși"..?..(..ați uitat "ÎMPREJURĂRILE"
= TRAGICE ..ale "inscăunării"...lui CIOLOȘ ..de către...PSD + DRAGNEA (=șeful partidului..),după ce DRAGNEA a "anunțat"..."DEMISIA"..lui PONTA..?!,iar la scurt timp după preluarea funcției, în 09.dec.2015 = P.M. CIOLOȘ ..a semnat OUG. 57/2015..?..!!(..o ordonanță..= "MULT"..ELABORATĂ =..care presupune mult TIMP =ANTERIOR= de concepere..și..scriere..!)
..Dacă mergeți pe firul evenimentelor ÎNAPOI: ..veți putea vedea..că...TOT ce s-a întâmplat..și se întâmplă..și ACUM,si chiar mai mult:..ȘI ÎN.. VIITOR..= sunt .. REZULTATUL ÎNȚELEGERILOR...= cum că..AȘA..= TREBUIE SĂ.. SE ..ÎNTÂMPLE..!!
..RESTUL..= SPERANȚE DEȘARTE..!
(..CÂT aș vrea ..să mă înșel..!!)

bassil spunea...

Domnule Tudor,ce treabă mai are Parlamentul cu Președintele?Nu vedeți ce legi dau cei din Parlament ?Președintele este la mana lor și la mana CCR,in rest doar vorbărie .

Calinmihaib12 spunea...

D-le Dr. MIHAI:..nu am inteles:..sunteți mulțumit de pensia militară..?(..stabilită în baza LEGII nr. ...?), a fost stabilită corect..?(= LEGAL.. !). Vă intreb = pt. că știu câteva cazuri de medici militari ale căror pensii militare (inclusiv a mea..) au fost: stabilite,recalculate și actualizate = INCORECT=,prin ÎNCĂLCAREA..LEGILOR.."implicate"..!... mai..pe scurt:..FURATE..!

Huhu Rezea spunea...

Nu mai speculați cu OUG 57/2015 că nu știți nimic.
Lăsați-i pe cititorii care au lucrat la draftul acelei ordonanțe să ne spună ce și cum...
Sper să aibă curajul.
Lucrurile s-au petrecut și atunci... întocmai ca săptâmâna trecută.
Specialiștii din MApN au elaborat un text de amendamente pe care șefii le-au depus la Comisiile raportoare din Camera Deputaților. De data aceasta nu le-a mers cu membrii comisiei de apărare deși șefii comisiilor raportoare executaseră ordinul.
Spre deosebire de acum, în anul 2015 icrele legislative au fost depuse de ministrul de Interne Tobă si ministrul de la Apărare... Motoc, direct la ministra finanțelor Paliu Dragu, care tocmai avea pregătită ordonanța anuală pentru buget si salariarii pe anul 2016. Asa s-a intercalat peste noapte art. 40 în OUG 57/2015.
Trâmbițele gulerelor albe susțin si acum că ordonanța ar fi dat-o guvernul Ponta.

Aurel spunea...

@ Calinmihaih@...
Doctore, cât vă mai trebuie sa înțelegeți că un activ cu 15000 brut în 2020 nu va accepta sub nicio formă bascularea lui in legea pensiilor civile fie ea și fantasma L127 aplicabilă la Sfântul Așteaptă, datorită efortului bugetar nesustenabila.
În altă ordine ,să ne spui dumneata care ai comun cu militaria doar intratul pe poarta unei unități militare cam câți lt col ,col sau civili beneficiază de un brut salarial de 15000 lei.
După găsirea răspunsului,în mod sigur o sa vă treziți la realitate sau mai bine zis o sa coborâți cu picioarele pe pământ.
La fel și @ Trifon și @ein stein care în mod naiv vând ciorapi de pe gard unor creduli.
L127 este o făcătură care presupune un efort lunar uriaș pentru a fi pusă în aplicare.
Numai pentru aproximativ 3 milioane de pensionari cu pensia actuală la nivelul unui punct de pensie după 30 -35 de ani vechime- stagiu de cotizare ar însemna următoarea creștere;
- pensie actuală la 30 ani vechime in munca = 1250-1300 lei pe L 263.
Pe L127 = 75 x 30 = 2100 lei
Deci o creștere lunară de 800-850 lei așa dintr-un foc.
Asta pentru cei 3 milioane cu pensii la nivel 1 punct pensie cu stagiu de cotizare complet.
Adăugați restul și realizări cam prin ce an vse va aplica L127 în actualele condiții.

Gigi spunea...

Foarte corect spus.Ar fi bine sã-i spuneţi şi omului,militarului,celui care posteazã cu indicativul de Wein Stainer,cã 7:3 nu dã la fel ca 7:2!

Gigi spunea...

La mulţi ani!

Huhu Rezea spunea...

@Mares
Vezi că vorbești ca după ștevie!
S-a abrogat cumva art. 122 din L 223/2015, aplicabil până la 31 12 2020?

Huhu Rezea spunea...

Ai dreptate că indicii de corecție s-ar aplica și la cei care nu trebuie, respectiv la superbeneficiarii cu pensii militare de peste 10 000 lei.
Prioritatea nr. 1 este aplicarea încă din acest an a actualizării cu cresterile soldelor de funcție din art. 38 a L 153/2017 numai pe anii 2018-2020.
Creșterile prevăzute în L 153/2017 pentru anii 2021-2022 s-ar aplica la termenele din lege, cum s-ar zice s-ar esalona povara bugetară, nu s-ar transfera toată în anul 2023, când inevitabil povara va fi esalonată pe încă 2-3 ani, cum am mai spus.
De aceea insist ca să lăsați dracului toate prostiile cu indici, cu cuantum de referință si cuantum minim.. si să insistați pentru aducerea pensiile militare, prin actualizare, la nivelul corespunător creșterilor soldelor de funcție în 2020 prevăzute de L 153/2023.
Citiți propunerile de amendamente de pe pagina SCMD, pentru a înțelege până unde poate ajunge ticăloșia.

Gigi spunea...

Nu,nu s-a abrogat art 122 din lege,dar întreb:e vreunul din cei care puteau/pot care au ieșit în 2016 care puteau/pot pe legea civilă 263/2010 să li se calculeze pensia?
Nu cred.

Ein Stein spunea...

@Mares
Pai ce sa argumentez, am crezut ca am facut-o cand am pus intrebarea la care nu raspunde cineva. Dar daca tii mortis iti pot da exemplul Caracal, pe care sper ca nu e cazul sa-l detaliez. De ce nu a luat subofiterul SEAL pensie? Pai e simplu, nu a indeplinit conditiile de a primi. Dar ca sa fac o paralela cu L223 si legea pensiilor la americani, sergentul erou, ala de la SEAL, nu a primit pensie din motivul scris anterior. Dar "eroii" de la Caracal? Pai cum mama dracu sa lasi un "om" la greu, chiar daca respectivul/respectivii nu avea nici de gand sa iasa la pensie si probabil unii nici nu indeplineau conditiile, dar s-a "rezolvat", mai o anticipata partiala, mai un ordin de ministru, asa ca intre "oameni", chiar daca unii dintre "eroi" dau cu subsemnatul la procuratura. Erou american vs erou roman. O mana spala pe alta si mandoua fata. Asta e diferenta intre noi si alilalti, L223 a ajuns sa fie o solutie de "rezerva" cand lucrurile se imput, intelegi acum care e treaba cu grupurile de interese? Legea pensiilor militare trebuie sa ramana doar asa cum ii spune numele. In situatia actuala e greu de crezut ca exista vointa politica, care sa infranga interesele clanurilor, pentru a adopta o lege ca la americani sau de la altii. Deci cam singura solutie ar fi desfiintarea L223 si trecerea militarilor pe aia publica. Romania ar avea numai de castigat si pe langa ea si noi astia mai amarati dar corecti.

Ein Stein spunea...

@M
Lasa vrajeala ca nu tine.

Gigi spunea...

https://m.dcnews.ro/majorare-pensii-1-septembrie-elena-cristian-pensionarii-sunt-dusi-cu-vorba_762324.html

Vedeți cum se întorc politicienii noștri?
Se vor mai respecta termenele prevăzute în l.127?Eu,unul,nu prea cred și am spus de când a fost promulgată că nu se va aplica,sau se va aplica dar se va întinde pe mulți ani mai ales daca alegerile vor fi câștigate de actualii guv,dar și de alții .

Citiți bine art.postat de dl.H,asta trebuie să cerem noi,nu cai verzi pe pereti.

kostas spunea...

Pana nu dispar, din calculul pensiilor,sporurile de orice fel,elementele, aflate pe state suplimentare,gen ore sambata-duminica, ore suplimentare, pana nu dispare Oscarul din pensie, niciodata nu or sa dispara inechitatile functie de anul iesirii la pensie de pe aceeasi functie si cu aceeasi vechime. Pensiile trebuie acordate din elementele comune avute de toti militarii, functie, grad, gradatie, sporul de 7,5%, solda de comanda, unde e cazul, cu impozit de 10% asa cum au toti pensionarii. Alta solutie nu exista. Ore suplimentare, sambata-duminica s-au facut de cand exista armata si politia. Se platesc doar de cativa ani,de ce sa ia unii la pensie si altii nu.Inainte erau in armata si politie numai prosti, de nu au Oscarul, iar cei de azi sunt destepti de beneficiaza de el? Nu, si inainte erau militari si politisti destepti care nu au avut Oscarul, din cauza ca nu se acorda atunci cand acestia munceau. De ce trebuie sa existe discriminare la pensie? Cei care au sporuri multe in solda sa se bucure sanatosi de ele cat sunt activi,dar cand ajung la pensie, la revedere sporuri. Cum sa iei tu Oscarul toata viata la pensie, cand ti-a fost acordat pentru 6 luni.Cum sa iei tu toata viata niste ore suplimentare pe care le-ai lucrat tu in cateva luni, iar restul timpului ai avut 8 ore program. Cum sa iei toata viata la pensie cond. grele,spor antena, spor munitii, documente secrete, etc, cand tu esti tot un pensionar ca oricare altul.Trebuie sa dispara aceste sporuri din legea pensiilor daca se vrea sa fie o lege echitabila, corecta.

Calinmihaib12 spunea...

Spiritul lui HARET:..când m-ai pomenit: .."ai bătut..la o ușă deschisă:.." ..și NU trebuie să-mi explici mie ..DESPRE VIAȚA ..ȘI EFORTURILE MILITARILOR ..de..ORICE ARMĂ..!(..am fost..ACOLO..: in cazărmi,în spitale,.. pe câmpuri, pe COCLAURI..,în poligoane de instrucție și trageri cu armamentul individual..și cu ..cel de tip..mai "greu"..: "artileristic.."..!..etc...!
Eu vorbeam de faptul că "autoritățile" ..și LUMEA CIVILĂ...=...NU= pot pretinde și impune militarilor = în acest context: al stabilirii, recalculării și actualizării pensiilor noastre, un STAGIU DE COTIZARE COMPLET =IDENTIC cu cel al civililor, atât timp cât VÂRSTA DE PENSIONARE LEGALĂ a noastră = E DIFERITĂ = în general= MAI MICĂ = decât a civililor...!așa încât ar fi bine să nu "ne batem singuri cuie in talpă..: tot INVOCÂND..stagiul ăla..de 35 de ani..in cazul.. MILITARILOR..!
..Și încă ceva:..tot se pomenește de gen. Oprea = ca fiind "autorul".. "stagiului de COTIZARE de 20 de ani"..din legea 119 și 263 precum și din OUG. 1/ 2011..! = intreb(..pe toți cei care știu precis..!):de unde știu ei că "OPREA" E AUTORUL..și nu "BLAGA"= ministrul de interne..,care..ERA ȘI..EL..PE ACOLO,..ATUNCI..!=IN MIEZUL PROBLEMEI..!!(..eu sunt ..de la M.Ap.N...!),..dar sunt curios să știu ADEVARUL..,oricare ar fi el..,și nu POVEȘTI..!; am pus ghilimele la numele celor 2 miniștri..prin care sugerez că de fapt= "autorul" sau "autorii" nu sunt chiar cei 2 miniștrii,...ci OAMENII...LOR:..SPECIALIȘTII LOR ..din cele 2 ministere,..care au fost in stare să facă EVALUARILE CORECTE,bazate pe REALITĂȚILE ..VIEȚII DE MILITAR...!
..si - in final: ..medicii pot prelungi activitatea în sistem ..până la vârsta de 68 de ani..!(dacă ..nu greșesc..!)

GO spunea...

De ce nu?! Daca doriti contributivitate, doriti alta varsta de pensionare decat contribusbulii civili?! Derogarea de varsta pt. militari este strict valabila pt. legea pensiilor militare. Daca treceti in legea contributivitatii, respectati regulile acelei legi. Fara exceptii ei discriminari.

Huhu Rezea spunea...

Se vede clar că faci parte di categoria neterminaților ieșiți la pensie.
Neterminatule, dacă 68% dintre pensiile militare din 2016 au suferit micșorări de calcul prin trecerea de la legea contributivă la mizerabila L223/2015, cum îți permiți tu să ne spui că legea contributivă a fost o făcătură.
Voi ..neterminații și superbeneficiarii unor pensii militare lucrate în ultimele 6 luni de activitate, vă temeți că trecerea din nou pe legea pensiilor civile s-ar putea face conform deciziilor CCR, care a stipulat că pensiile necontributive nu sunt drepturi câștigate.
Dacă ai fi citit topicul, ai fi înțeles ce drepturi au fost valorificate integral pe Legea 263/2010 și ce drepturi au fost eliminate prin dubla plafonare a pensiilor militare.
Tie ți-e teamă și dacă se lărgește baza de calcul pe L 223/2015 la media soldelor din ultimii 10 ani, ca să nu se mai facă aranjamente pe ultimele 6 luni.

micutzul spunea...

Legea care ar trebui să iasă cu privire la pensiile militare trebuie sa specifice foarte clar...:: Actualizarea pensiilor întră in vigoare cu data promulgarii ! O singură zi dacă nu e acoperită ne poate costa cat ne dă legea. Asa am patit si cu 223.
Pentru asta trebuie să lupte reprezentanții noștri, nu pentru funcții, stele, etc.

Calinmihaib12 spunea...

D-le HUHUREZ:..eu nu am spus că Guvernul Ponta a scris ordonanță..,am spus că ELABORAREA acelei ordonanțe ..presupunea mult timp..și că ar fi putut fi "creată" in "laboratoare..",altele decât cele ale guvernului PONTA,..și că a fost "scoasă ".."cam repede"..după.."alungarea".. lui PONTA..și.. instalarea .."cam precipitată"..a guvernului CIOLOȘ..!..de către PSD..!
..cam așa se văd: ..din EXTERIOR..!..= EVENIMENTELE de atunci...! = din finalul lunii noiembrie și prima decadă a lui decembrie 2015..!

Huhu Rezea spunea...

Pe noi, cei mai vechi, nu ar trebui să ne intereseze ce sporuri au primit activii în ultimii ani. Oricum, ele sunt drastic limitate de L 153/2017
Interesul nostru este să ne aducă soldele de funcție, prin actualizare, de la nivelul anului 2009 la nivelul anului 2020.
Nu vă pierdeți printre alte mărunțișuri!

Huhu Rezea spunea...

Așa... mai vii acasă!
Cuantumul pensiei militare actualizat la nivelul soldei de funcție pentru activi din anul 2020 este cel mai bun indice de corecție, cel mai bun cuantum de referință, cel mai bun cuantum minim net. Este oglinda reală a pensiei militare cuvenite în anul 2020.
Actualizarile pentru anii următori, până în anul 2023, se vor face la timpul lor.

Leon spunea...

Asa cum am promis, am trimis propunerea Blogului cu Articolul unic de Actualizare a pensiilor militare, la majoritatea deputatilor Comisiei pentru Aparare din CD, inclusiv domnului Adrian Solomon, Presedintele de la Munca !
Raspunsul nu-l astept acum,vreau sa-l vad saptamana viitoare in Amendamentele Admise la Pl x nr.199/2020..!

Laleaua neagră spunea...

Ma repet din nou și va spun... Tot clocari lui IFRIM vor câștiga...

ifrim spunea...

Nu merge o formulare mai simplă pentru calculul pensiilor militare?Ceva de genul:La trecerea în rezervă cu drept de pensie militară beneficiază de un cuantum pentru anul în curs de ... % din solda omologului din activitate pe luna dec.al anului anterior pentru o vechime efectivă de....ani excluzând norma de hrană,primele,c/v chiriei,drepturi de echipament,sporurile ocazionale ce se plătesc pe stat suplimentar (salturi,delaborări muniții,ambarcare,ore suplim.S+D) ?La vechime mai mică se scade câte un procent ca penalizare,la vechime mai mare se adaugă un procent.

Calinmihaib12 spunea...

CĂTĂLIN:..la propunerea BLOGULUI trebuie făcută o "mică"
"adăugire":..:.."la gradul avut la data TRECERII în REZERVĂ /PENSIONĂRII..=așa cum e in art. 60,alin. 1, lit. a)..!= din legea ORIGINARĂ..,promulgată in vara lui 2015...!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Tudor: Mai pe scurt ar fi aplicarea propunerii Huhu Rezea pe pagina prima in dreapta, si mai pe scurt ACTUALIZAREA!

Leon spunea...

Ba DA, prin revenirea la Legea 164/2001...!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

SOLUTIA SOLUTIILOR: Scriu toti pe pagina asta zilnic, dar si pe celelalte pagini cand se vor mai deschide in viitor, se poate citi in dreapta jos a titulului de coperta pe pagina propunerea adminului de ACTUALIZARE CU SOLDELE ACTIVILOR PE ANUL 2020: Daca aceste cuvinte s-ar insirui pe orizontala, nu pe verticala cum este scris, nu-i mai mult de doua trei randuri, asa ca este soltia scurta si concisa de a se aplca anul acesta! Punct.

Xman spunea...

A doua impartire (la 35,85 sau cat o mai fi stagiul complet de cotizare) nu mai e valabila.E valabila doar cea intre salariul castigat si cel mediu brut pe economie...Astfel aduni niste puncte care inmultite cu o valoare de referinta da un rezultat.Rezultatul ala e pensia.Ca e mica,ca e mare asta iti poate da gruparea de hoti ,care nu au facut in 30 de ani nimic decat sa spolieze tara asta de tot ce avea mai de valoare.

M spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Laleaua neagra: Nu cred ca vor mai castiga clocarii, avand mestecătorile ocupate cu macelaria, frigiderele fiind pline full!

Gigi spunea...

Iatã cum motiveaza guleraţii respingera unor amendamente din proiect şi ducerea actualizãrii in 2023 sau la pastile Cailor,fãrã sã specifice in lege cã acest termen este bàtut in cuie şi nu va fi prelungit din nou.
IMPACT BUGETAR MARE.
Întreb:Dacã se aplica art 60 din lege,ci nu era eliminat de OUG 59,încã din 2018 cum este prevãzut in art.38 din l.153,impactul nu era mai mic şi totodatã la anul se termina cu actualizarea?
Şi...mãi întreb:Oare in 2023 sau la pastele Cailor,impactul nu va fi la fel de mare?
Nu era mai bine sà se inceapa din acest an cu transa din 2018 şi sã se termine ultima transã in 2023?
In 2023,suntem noi siguri cã se vor actualza pens.cu transele din urmã,4 la nr.fara sã sse produca un impact major?

monteoru spunea...

Micutule nu stii legea lui Olguta.Numarul total de puncte nu se imparte la nimic ci se inmulteste cu 75.Ia legea la bani marunti.Totul s-ar invarti in jurul conditiilor de munca.

Trofin spunea...

Acelui domn , numit AUREL care confundă proverbul cu cioara spunându-i ciorapi . Sincer, nu na-am gândit să păcălesc naivii dar pe naivii care se cred deștepți nu m-aș da în lături. Revenind la convingerea de care dai dovadă , d-le AUREL , de ce aș crede că d-ta gândești corect și alții nu ? Ce te recomandă d-le ? Eu mă bazez pe multe , foarte multe exemple de pensionari care au suferit pierderi enorme la trecerea pensionarilor militari de la sistemul public la sistemul cazon. D-ta , cred că te bazezi pe durerea personală . Rea și aceasta dar este personală. Durerea personală se tratează mai ușor , cea colectivă , mai greu.

Huhu Rezea spunea...

@Iceparule
Tu nu stii legea contributivitatii!
Condițiile de muncă intră în punctajul lunar și anual din lunile și anii în care le-ai avut. La fel si pensia suplimentară. Nimic nu se pierde în plafoane.
Pensia calculată contributiv este bruta.

Trofin spunea...

Azi , singura problemă a pensiilor militare o reprezintă aducerea acestora la nivelul pensiilor pe care le au cei ieșiți la pensie după aplicarea Legii 153/2017.Cum se va face ? Sunt două căi .
1) prin trecerea la sistemul public de pensii în conformitate cu Legea 127/2019 .
2) prin actualizarea pensiilor militare și aplicarea tuturor pensiilor militare același mecanism de calcul( procesul s-a inițiat cu proiectul PLx199 amendat de MApN și MAI și călcat în picioare de pricepuții în producerea de încurcături).Cine atacă și defăimează instituțiile MApN și MAI se descalifică .
Aceste două posibilități trebuie armonizate fără pierderea drepturilor câștigate de-a lungul timpului.
În rest , toate sunt opinii departe de adevăr.

Huhu Rezea spunea...

Ai prins spilul!
Nimic nu justifică, nici măcar impactul bugetar, reluarea actualizării din acest an, tocmai pentru a micșora impactul din 2023.
Cuantumul actualizat din solda de funcție corespunzatoare anului 2020, adica din CF x 2230 lei, dar potrivit art. 28-30 și 108 din lege, ar fi cu ceva mai mare decât cuantumul propus de MApN si MAI drept cuantum minim.
Chiar dacă acest cuantum este în 2020 mai mic decât cel în plată pe legea contributivă, el poate crește prin actualizările din anii următori.

Iulian Mareș spunea...

Nu are legătură "datul cu subsemnatul" cu dreptul la pensie! Ah, că-l putea suspenda din funcție pe timpul cercetării...alta mișcare! Omul a cerut pensionarea f repede și acum să-l judece!
Priceput?
*Subofițerului navy seals îi lipseau câteva zile pt dreptul la pensie și l-au dat afara pt declarații confidențiale in presă!
Dar pe Obama de ce nu l-au cercetat pt divulgarea unei agente sub acoperire, cea din fotografia din biroul oval, când află de reușită operației? Pt că este cioara?

Calinmihaib12 spunea...

D-le Aurel:..in afara faptului că la începutul comentariului..te-ai exprimat cam..confuz ..când te-ai referit ..la mm., s.of...care au pierdut ..la trecerea de la un sistem de pensie la alt sistem de pensie..,trag concluzia că: referindu-te la comentariul meu,..nu ai înțeles..nimic..!,trăgând CONCLUZII FALSE:
- eu nu am susținut și nu susțin- anume =vreunul = din cele 2 sisteme de pensii: CONTRIBUTIV sau PROCENTUAL MILITAR..!.Dacă PARLAMENTUL stabilește o anume lege a pensiilor : ..IDEEA de fond e ca EA ,LEGEA ACEEA = să fie clară, LIMPEDE ca apa cristalină de izvor,..să fie CORECTĂ,.să reflecte și să "acopere" viața..,activitatea.., drepturile și privațiunile..,etc. MILITARILOR și..să fie..DREPTURI CÂȘTIGATE DE PENSIE..!.. și NU ..,"beneficii" ..cum au "STATUTUL"... ACUM..!
Cât privește SOLDELE MILITARE ACTUALE:nu știu cât sunt ele,(doar sunt CONFIDENȚIALE, nu-i așa..?), dar știu niste pensii de medici militari pensionați relativ recent= după 2017= care -afirmativ- au pensii de 8.000
și...respectiv 9.000 de lei NET(..dacă spun adevărul..!).
..și mai e ceva: medicii militari în activitate : MARE ATENȚIE : POT OPTA: să renunțe la solda de medic militar și să fie plătit cu salariul de medic civil..!(= din legea salarizarii unitare nr.153/2017..!)
..in final:..dacă ai bunăvoință și răbdare, citește comentariul meu de răspuns- adresat d-lui : "SPIRITUL LUI HARET"..,postat ..mai sus..!!

Iulian Mareș spunea...

Azi kiar mi-ai plăcut!
Corect, lucid și tușat! 👍

anonim spunea...

si cel mai moral,corect si etic

Huhu Rezea spunea...

@Trofin
Dumneata o iei ca o denigrarea a MApN si MAI dacă nu suntem de acord ca actualizarea să inceapă din anul 2023? Nici d-ta nu vrei actualizare din acest an? Văd că nici SCMD-ul nu vrea actualizare din acest an.
Eu zic că instituțiile corespunzătoare din MApN, MAI și SRI s-au descalificat singure, prin aplicarea abuzivă în defavoarea pensionarilor a dispozițiilor din L 223/2015 si asmuțirea politicului să plafoneze pensiile militare prin ordonanțele 57 si 59.
Chiar te satisface acea miniactualizare propusă de gulerați pentru luna decembrie?
De de nu o actualizarea reală a tuturor elmentelor bazei de calcul dintr-o soldă de funcție care nu poate fi mai mică de 2230 lei înmulțit cu coeficientul din grila Olguței? Ar fi un cuantum apropiat de minicuantumul guleraților, dar ar fi cuantumul actualizat real pentru acest an.
Improvizațiile si paleativele doar duc de nas pensionarii militari.

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
Super adevărat! Paliu-Dragu, da, da ! Au lipit art 40 la ordonanța anuală, data în final de decembrie!
Col. (SIE) Motoc nici nu știa bine cei cu el prin minister...admira încă mașina și escorta moștenită!

Iulian Mareș spunea...

M,
👍! Dar câți înțeleg asta?

Leo spunea...

Și să ne prindem într-o horă de love cu doctorița de dezastre , ROș ,Jiganu , roȘ de BC + scârbu + HUO norius + dr. luK + ...the all of lichelele gulerate care au scăpat până acum de Cercel și Pătrașcu...

vasile iosif spunea...

Dle H,
În acest context complicat, totusi, de ce se opune dl.gl.Jianu eliberării stagiului civil adaugat din vechimea cumulată, opțional, când aceasta nu ar afecta bugetul MAPN.?
Nu gasesc o explicație rezonabilă.
Doar am plati contributii ca orice civil, in afara raporturilor de serviciu cu MAPN iar pensia civila trebuie plătită de BASS si nu de MAPN.
Ce inseamna operațiuni FICTIVE asa cum au motivat respingere a amendamentului?
Cu stima,

Ein Stein spunea...

Ce sa pricep mai, tu ai citit ce am scris eu sau ti-ai citit gandurile? Daca si americanii aveau o L223 ce-l impiedica pe sergent sa ceara repede pensionarea, asa cum a facut ala de la Caracal, o anticipata partiala sau "in interesul institutiei", ceva acolo, cum se practica la noi si apoi puteau sa-l cerceteze pana ii dadea sangele pe nas pentru declaratii. Pentru ca la ei nu se poate, legea este pentru pensionare nu pentru reglari de situatii.
Priceput?
Si daca il suspenda din functie pe cel de la Caracal ce-l impiedica sa ceara pensionarea? E reglementat undeva ca nu poate? Iar daca e reglementat, de ce nu l-au suspendat? Tu ce incerci sa demonstrezi? Ce treaba are Obama si agentii sub acoperire cu pensiile militare.

SorinDaniel spunea...

Ar fi cazul că unele persoane sa nu mai fie invidioși că anumite categorii beneficiază de sporuri.Unele persoane au stat prin birouri și acum se uită la ceilalți și vor pensie egală,sa fim seriosi.Hai sa nu mai fim invidioși.

Mitica spunea...

Stiti cine se lupta cu toate lumea....ca suntem asistați social....sa trecem pe pensie militara...sa suntem asistați social. Pentru cine nu stie....dom profesor Dogaru...ce bine ar fi fost pe sistem public...acum sa ii multumim lui Dogaru &camarila SCMD

Leon spunea...

@Vasile Iosif, cred ca ar fi timpul sa le aduceti aminte domnilor Adrian Solomon si Ion Mocioalca sa stearga de praf Pl x nr.39/2017, sa-l discute in cele 2 comisii din CD, sa intocmeasca raportul comun de admitere si sa-l adopte in prima sedinta de plen de luna viitoare...!
In 3 ani s-a depus mult praf pe acest proiect, si a sosit timpul sa fie scos la lumina..!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Vasile Iosif, pardon: Nu Generalul, Jianu, ci Maiorul Jianu, pentru ca a ramas ancorat ca atitudine, rautate, dispret, ingamfare si apucaturi fanariote in acest grad pe care l-a facut de rusine, iar de la Maior in sus le-a obtinut prin fapte de tortionar si calau al pensionarilor militari. Daca l-as vedea, asa m-as adresa, cu acest grad pe care, de bine de rau, abia de-l mai merita! Locul lui este printre civili, alaturi de Basescu si sleahta, la Jilava! Trebuie, ca si pe Rosu, sa-i aducem in justitie pentru TOATE CRIMELE SI FALSURILE DE LA PENSIILE MILITARE, Curtea de Conturi fiind de partea noastra, dar si dosarele FALSIFICATE, ca doar sunt peste 400!

Laleaua neagră spunea...

La alegerea plavanului maciuca ne_a fluturat sun nas anexa 2 iar acum pt alegerile din septembrie va scoate iar ceva aburitor care sigur nu se va realiza și tot asa din campania in campanie...

monteoru spunea...

Huhule unde vezi tu ca am zis altfel?

Leo spunea...

Iosif, să ai succes mâine 31.07.
Dar toate Curțile de Apel au INVALIDAT ipoteza.
privitor la problemă ,avocatul mi-a spus că trebuia croită de la început acțiunea în principal pe Art. 9 ,lit.a) din LEGEA nr. 80 din 1995 , iar în subsidiar și corelativ cu problematica respectivă a lui HG 1/2017 + evidențiat că termenul specific utilizat de legiuitor este SF și nu noțiuni din practica administrativă a MFA-ului care trebuie să rspecte terminologia dispusă de legiuitor ...etc... S-a croit prost din start mai peste tot. Numai Flavius le-o dă peste rât celor de teapa lui jiganu....

Gigi spunea...

Nu,nu greșesc,ai înțeles d-ta greșit.
Am spus că cei care au pierdut la recalculare,rev.re re,au revenit la cuantumul avut pe L.164,aia abrogată de l.119.Sau cum ați spus au rev.la cuantumul din Dec.care era mai mare,cred.Au primit și diferența din urmă.

PS.Am avut răbdare să vă citesc integral postarea.

Florin spunea...

Orice idee pe linia pensiilor militare și discuțiile aferente le consider oportune și de luat în seamă…Din varii motive, eliminarea în totalitate a inechităților cred că este un deziderat greu de atins…Prin modul de calcul din perioada Oprea au fost avantajați unii, prin aplicarea legii 223 au fost avantajați alții. Nu ei (marea majoritate…) au participat la făcut legile…Că or fi 68% avantajați pe o lege, că au fost vreo 26000 afectați prin 2010-2011 cu pensiile înghețate până în 2015, că unii au primit mai mult după 2015, că se vor actualiza pensiile prin 2022-2024…sunt doar subiecte de discutat. Problema este că timpul trece pe lângă noi iar un act normativ de aplicare a unor coeficienți de corecție (în care probabil și coeficientul 1 să devină 1,05…) iar pe lângă rata inflației să se mai adauge ceva, ar fi benefic tuturor pensionarilor și realizabil de la 01.01.2020 și ar fi un prim pas de atenuare a marilor diferențe existente...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Vasile Iosiv, operatiuni fictive inseamna falsuri in dosarele de pensii, vechimi falsificate de catre gusteri, de aia nu se face, ca pana acum in cele 400 de dosare falsificate aia s-a facut si ii este frica lui JIanu sa nu se inmulteasca! Asta a gasit si Curtea de Conturi acolo!

kostas spunea...

Calcul sumar conf. L 223 modif. cu OUG 57, valabil pana la OUG 59, cu cuantumurile de fc. la max. si grad prevazute pentru 2022 cu impozit 10% : 1) COLONEL,vechime efectiva 25 ani, vechime cumulata 45 ani(sau mai putin, fiindca se compenseaza cu PS) fc.,grad,gradatie 7, prerogative ap. 7,5%, solda cdt 25%, compensare contributie buget, OMM 20% = PENSIE NETA aprox. 11500, exclus mai putin. 2) maistru militar principal, vechime efectiva 25 ani, vechime cumulata 45, sau mai putin (se compenseaza cu pana la 9% cu PS), fc. grad, gradatie 7, prerogative ap.,compensare contributie la buget, OMM 20% = PENSIE NETA = aprox. 6200 lei, exclus mai putin. Deci fara sporuri. Va dati seama ce procent de sporuri trebuie sa aiba cele doua exemple pentru ca, limitate la net sa dea pensiile de mai sus? Cine le are? Poate cei de-acum, care si-au ridicat cu ele netul. Dar cei care nu au deloc sporuri, sau au un procent foarte mic,adica majoritatea, ce pensii vor avea? Ia spuneti ce pensii ar avea cele 2 exemple, daca nu ar avea nici un spor, sau ar avea un 10% si ar fi limitati la net,ar plati 41,5% din brut, cum se vrea in continuare? Eu zic ca, pensiile calculate mai sus sunt chiar bune si perfect echitabile.

anonim spunea...

vasile iosif
"operatiuni fictive" inseanma o gogorita, o incercare de timorare,o minciuna ordinara...."o fraza de dansii inventata ca,cu a ei putere...." a scris marele Eminescu in alt context(dar se ptriveste si aici)
2-cam greu sa fi trecut in baza de vechime a pensiilor civile cu ,sa zicem 3-5-7 ani lucrati in civilie dupa o cariera militara si s-ar alege un maaare ZERO de anii aia.Cred ca sunt destui printre noi care au lucrat in civilie si nu au vechimi substantiale.Max 8-10 ani inainte de sc. mil.(am avut coleg in aceasta situatie) si cam tot atat (max) 8-10 ani dupa iesirea la pensie.Doaaaar ca cele 2 exemple NU se aplica aceleiasi persoane si nici inainte si dupa cariera militara ca doar nu-i matusalem.Deci daca se scot si amaratii aia de ani cativa din vechimea efectiva Nu ai avea ce face cu ei nu ati avea unde sa-i incadrati pt ca ar fi prea putini.Si o observatie pt dvs:
1- vechimea in serviciu se refera STRICT la serviciul militar+ institutia de invatamant
2- vechimea efectiva se refera la serviciul militar + stagiile civile
3-......... cumulata se refera la adaugarea la cele 2 de mai sus si a sporurilor de vechime CN/CD/CS/si din pacate fostul AC de care a fost furat printre altii si G.Olescu
Eu cred domnule Iosif ca le-ati cam facut varza vechimile astea odata ce va referiti la civilie si vechime cumulata simultan.Da vechimea cumulata cuprinde pe celelalte doua dar nu cum faceti dvs referire

Huhu Rezea spunea...

Nici eu nu stiu care ar fi motivul pentru care finanțiștii s-au opus extragerii stagiilor civile din calculul pensiei militare, mai ales că era opțional și că militarii pot extrage stagiile militare din deciziile civile.
Cei pentru care acele stagii civile contau la deschiderea dreptului de pensie militară, dar și pentru calculul pensiei militare până la plafonul de 85% din baza de calcul nu extrăgeau acele stagii civile.
Probabil că Jianu știe el ceva despre trecerea în viitor a pensiilor militare de legea pensiilor din sistemul public de stat, tăman când ar trebui să facă actualizarea.
Scapă astfel bugetul armatei de plata actualizărilor în 2023 si anii următori pentru crestere soldelor de funcție timp de 8 ani.

Gigi spunea...

Sã nu uitãm cã pânã în 2023,trebuie sa mai iasa la pensie câtiva bosi şi nu le convine sã se aplice A.2,este şi asta o explicatie de ce nu vor sã se facã dreptate.Asa,prind 2 iepuri dintr-o loviturã.Este o pãrere a mea.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Gigi, asa este cum ai afirmat! Astia ar fi cam ultimii tortionari ai pensionarilor militari.

Burebista spunea...

Ce ma distrează comentariile de pe aici....
Mai mult ca sigur că nimeni nu va primi nimic în plus la pensie... În contextul actual atât medical cât și economic.... Sau se va face actualizarea pensiilor la zi dar și suprataxare peste 2000 net și tot nu va câștiga nimeni în plus..

CEZAR spunea...

Vreau drastic micsorata pensia lu m-Alulu !
Este imoral de maaare si clar nemeritata !!!

vasile iosif spunea...

Si nu s-a autosesizat DNA si Parchetul Militar in legatura cu cele 400 de dosare de pensie falsificate?
Ce așteaptă ca sa- si exercite atribuțiile?

anonim spunea...

@ justitiarul
Buna concluzie! De asta mai trebuie sa stea unele minti infierbantate cu "picioarele in apa rece"...E realism nu pesimism, iar de optimisti stim cu totii...cimitirele sunt pline:):)

vasile iosif spunea...

Dle Leonard,
Multumesc pt.urari.
Vom vedea.
Cu stima,

M spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
M spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Iulian Mareș spunea...

Adică cum, coeficient 1,05? De ce nu 1,01?
Ești rudă cu dl. Cîțu?
Bacșișul ne dezonorează!

Viorel spunea...

Justițiarule, se vede că ești un biban / afon și fără suflet dacă nedreptățile, greutățile, părerile noastre pe care le prezentăm prin diferite comentarii pe acest blog pe tine te amuză și te bucură în acela-și timp. Cănd afirm că ești biban și afon în materie mă refer la justificarea ta mediocră „ În contextul actual atât medical cât și economic....”. Ce are s.la cu prefectura. Am mai afirmat dar tu cum ai orbul găinilor sau ai lipsit de la oră nu ai reținut următorul aspect. Cum guvernele României au tăiat an de an de la investiții și alte domenii folosind banii nu cu folos ci pentru afaceri dubioase (dar mă refer doar la investiții), tot așa, actualul sau mai bine zis viitorul ministru al Apărării poate lua din cei 2% din PIB (de la investiții / dacă la alte ministere se poate, la noi de ce nu) pe o perioadă de 1-2 ani și rezolvă onorabil situația pensiilor militare. Mulțumit până aici. Dacă nu vrea, asta este altă problemă, am vrut să-ți spun că (,) comentariul tău nu are justificare.

Iulian Mareș spunea...

Cezar,
Dar copil sărman ai ajuns!

Răspuns: Vino și ți-o dau!! Sau: Vino și ia-o!

ifrim spunea...

@Catălin.Nu sunt cu nicio strâmbă.Am ieșit pe L 164 care m-a avantajat.Am vechime minimă și contributivitatea este un cuvânt ce-mi produce frezoane și mă ia toate boalele.Ce vrei să fac frumos pentru a fi în spiritul celor ce doresc trecerea la legea civilă?Nu inginere eu susțin ce mă avantajează cu riscul de a fi în dezacord cu ctitorii piramidelor și vechimi cumulate mai mari decât vârsta din C.I.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Justitiarul, lasa ca le vin eu de hac clocarilor: Usuc stevie si ma cer iar in audienta, si poate asa ii induplec sa aiba bunavointa la problemele noastre, pentru pentru ca etnoflolcoricele dau drumul glandei fericirii

NELU spunea...

Subscriu, perfect adevarat.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Apar meteorii la comentat, la final! Succesuri la ginit blogul pe mute!

Alex spunea...

Daca ar fi sa stam stramb si sa judecam drept,un venit material palpabil care iti intra pe card peste o luna (
ss presupunem),nu este mai bun de "n" ori decat un venit care ar trebui sa-ti intre peste 2-3 ani? Am spus-o marea majoritate ca modificarea propusa de dl.Huhu pe blog ,ar fi cea mai buna.Nici unul dintre reprezentantii nostrii nu cred ca a citit-o pana acum, dar nici nu au de gand.Daca reprezentantii guvernului au in plan sa faca ceea ce M.Ap.N. si M.A.I.au fost de acord cu cateva modificari ,asta vor face.
Toate termenele cu 2022 ,2023 ....e.t.c.sunt baliverne.Nu au fost in stare sa lucreze corect cu L.223 ,au ciuntit-o inainte de sarbatorile de iarna.Au distrus-o.In orice discutie cu asemenea guvernanti ,oricare ar fi ei va si culoare politica,termenele sunt fixate ptr.a fi incalcate.Este mult si o luna,trebuie sa vina cu ceva care se poate aplica deandata.Astazi in parc m-am intalnit cu un amic pensionar minier.Din momentul iesirii la pensie ,pana s-au indreptat inechitatile celor iesiti odata cu el au trecut 11 ani.Intre timp a avut si un accident de masina si a ramas paralizat de la brau in jos de vreo 10 ani.Se deplaseaza cu un carucior electric.Chiar a spus ca dupa 11 ani nu-i nici o bucurie.Este mai batran si multi colegi de ai lui asteptand au murit.O alta problema este si modul in care stai si astepti.Unul are in buzunar 1700 de lei si altul 17.000.Cel cu 17000 poate astepta la nesfarsit are unasuta saptezeci de milioane ,si-l incurajeaza pe primul sa aiba rabdare ca se rezolva.Trebuie termene cu bataie scurta si daca este cazul ca 68% sa o duca un pic mai bine ,atunci asa sa fie.Incepand din ianuarie'21 vor primi toti cate ceva.
Cinci ani s-au zbatut multi dintre ai nostrii sa apara o lege a pensiilor militare.Era si este o treaba normala.Nu suntem muncitori necalificati,frizeri ....e.t.c .Suntem FOSTI MILITARI.Ca TICALOSII SU GOLIT DE CONTINUT LEGEA PRIN ORDONANTE DE URGENTA,ESTE ALT DISCURS .SA PUNA MANA SA INDREPTE CEEA CE AU FACUT SI ...SA-I IA NAIBA.
Cand o tot lungesc asa la nesfarsit guvernantii nu gandesc la binele nostru,nici macar al tarii(uneori).Se gandesc cum sa ne-o traga in continuare
Daca se poate ceva conform propunerii de pe blog ar fi exceptional.Daca nu ..sa nu ne mai abureasca atat.Oricum nu vom primi nimic devreme.Macar hartiile sa fie facute.Supravietuitorii vor povesti nepotilor ce si cum ca acestia sa stie pe cine sa scuipe.Scuipatul este o arta si'-l merita in obraz si gulerele albe si mare parte din guvernanti.

Burebista spunea...

Nu am spus-o ca bătaie de joc sau mișto...
Mai bine sa nu ne așteptăm la nimic, dar sa primim, decât sa visam cai verzi pe pereți și sa rămânem cu visurile ..

Florin spunea...

Îți apreciez gluma! Eu am lansat doar o idee pe care o consider pragmatică în contextul actual…Cum se va materializa, depinde de cei ce se implică în demersul respectiv și în ultimă instanță de decidenți…

Viorel spunea...

Nu le da apă la moară că ei asta așteaptă. Să recunoaștem că nu sunt bani. Cum să recunosc (,) când nu sunt nici ministru de finanțe, nici ministru al Apărării ca să știu de ce resurse financiare dispun. Și în fond nu este treaba noastră de unde iau bani. Să se împrumute.
„Parlamentul a mărit cu 100 % salariile angajaților de la Institutul minorităților, cu 30 % salariile bibliotecarilor și muzeografilor și cu 20 % salariile controlorilor din transport. Legea a fost promulgată și intră în vigoare în două zile”. (ANCHETE • 7 APRILIE 2020 • ALIN IONESCU • 45 COMENTARII). ȘI NOI SUNTEM MINORITĂȚI ÎN SISTEMUL DE PENSII DIN ROMÂNIA.

kostas spunea...

DL.M, in primul rand nu ati nimerit-o cu invidia. Nu am de ce sa fiu invidios. Am peste 25 ani efectivi lucrati,vechime cumulata 44 ani, conditii numai speciale si alte conditii, spor de cdt + sporuri in decizie peste 40%, fara cele furate cu OUG.57,fara cele incuse in functie din 2022, nu am S+D si nici ore suplimentare sau Oscar. Cred ca va dati seama ca nu ma salveaza actualizarea. Eu nu am scris pentru mine algoritmul care ar trebui sa fie folosit la calculul pensiei, dar acesta este singurul care ar elimina inechitatile.Eu consider ca sporurile nu trebui acordate la pensie, datorita faptului ca numai cei activi lucreaza in conditiile de acordare a acestor sporuri, iar la iesirea la pensie nu se mai gasesc in aceeasi situatie. Ar dispare si diferentele intre pensionarii din MApN si cei din MAI care au ore suplimentare, ore de noapte, S-D. Afirmati ca s-ar ingrozi un civil daca ar vedea ca un subofiter ar lua 6200 lei pensie fara sporuri.Ce suma mare o sa reprezinte 6200 in 2022? Poate o sa fie chiar mai mica decat salariul mediu. Mie nu mi se pare chiar atat de mult.Dar daca ar vedea un civil pensia unui subofiter din 2022 incolo,cu sporurile actuale, S+D, ore de noapte, ore suplimentare, Oscar,etc,calculate conf. proiectului de lege, sau a L223, originala,cred ca si-ar smulge si parul din cap.Asa gandesc si politicienii si de aceea se codesc sa dea vreo lege sa ne actualizeze pensiile, mai ales inainte de alegeri.Nu-si asuma nimeni raspunderea sa dea o lege buna, in favoarea noastra,de frica huiduielilor civililor si scaderii capitalului electoral.Imi cer scuze daca am suparat cu postarile mele, dar nu am urmarit altceva decat sa expun cea mai buna varianta, dupa parerea mea, care ar elimina inechitatile, spre ex. un colonel iesit acum 25 ani sa aiba aceeasi pensie cu unul iesit acum 5 ani, sau cu unul ce va iesi peste 10 ani,toti avand aceeasi vechime. Sa nu plictisesc, nu voi mai posta pe tema asta.

Leo spunea...

Şi La Mulţi Ani! pt. azi 31.07 de ziua numelui IOSIF.
La Mulți Ani și AMABILULUI ...

tudor spunea...

Domnilor,
Cineva de mai sus vorbea de "ultimii tortionari"
Si este cert ca de 10 ani ne izbim de ei. Cretinii, machiavelici, narcisisti si psihopati, (ce bine se potrivesc cele de azi) sunt la butoane si zadarnicesc mereu orice masura care ar putea sa indrepte macar in parte situatia noastra, dupa modelul securist. Si au ajuns la rezultate frumoase. Deznadezde, dezbinare, discriminare, suferinte.
Prin urmare cred ca mergand pe linia de pana acum nu o sa reusim si ca ar trebuii sa schimbam tactica.
Tortionarii sunt cauza suferintelor noastre.
Impotriva lor trebuiesc indreptate acriunile tuturor pensionarilor militari.

Iulian Mareș spunea...

Viorele,
pt ca-mi fortezi mana, analizeaza tu, dacule liber, ce prostii scrii (cand fumezi, nu cand mananci) stevie:
- "fie din neștiință (datorită armei / specialității militare)"
Iti fuge mintea si te ia de cap!

Iulian Mareș spunea...

Huhu Rezea,

iti dau si tie stevie...odata trecut pe 223 poti reveni la 263?

Gigi,

posibil ca membrii ekipajelor Hercules si Spartan care au facut misiuni cam de 100 ore de zbor/saptamana in TOpEx! Nu sunt sigur, nu am date....

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Alex, asa-i! Sa astepte cei cu venituri mari, prioritate cei 68%!

Ein Stein spunea...

@kostas
Tu nu ai ce face, nu pricepi cu cine conversezi. Militianu nu e decat un smecheras care a "prins" una alta si e terifiat ca ar putea prinde ideea de a se introduce un principiu onest. Spune numai minciuni, sper ca nu ai achiesat la gogorita cu "modelul polonez", el stie una si buna. E chiar hilar ce prostii debiteaza: "Rămân la ideea mea fixă:.....". Intelegi? Orice discutie nu face decat sa-i dea apa la moara, nu-l mai baga in seama poate se plictiseste si ne paraseste.

Ein Stein spunea...

Pe blogul lui Neacsu, in ultimul articol, scrie cine a fost impotriva proiectului Ciuca si de ce s-a respins, foarte usor. Cei de la MAI nu au fost de acord si gata. Am scris in nenumarate randuri ca mariajul asta toxic cu MAI, securisti, paznici de puscarii nu aduce nimic bun pentru militari. Nu a fost de acord Coarna sau vreun sticlete cu Ciuca si gata, au impus propriul proiect, scurt. Recunoasterea ocupatiei de militar trebuie sa fie prioritatea nostra a celor din activitate si rezerva, pana cand nu vom reusi sa scapam de lipitori, militari doar la pensie, e greu de crezut ca se poate face ceva onest si principial pentru militari.

GO spunea...

@ Huhu Rezea. Tu ai dreptate d.p.d.v. idealist! Tehnic este corect ceea ce spui. Dar faci o mare eroare. Actualizarea in conformitate cu cresterea soldelor pe anii 2018-2020, NU se poate face instantaneu precum punerea in plata a unor cuantumuri de referinta.

Actualizarea necesita timp pt. casele de pensii sectoriale, intrucat orice actualizare include si o operatia de recalculare. Ceea ce nu se poate face sun 1 an de zile. Acest timp mort necesar caselor de pensii, reprezinta insa bucuria politicului care ne va infige o ordonanta de urgenta de prorogare a cheltuielilor bugetare care sa ne anuleze actualizarile, inainte ca institutiile caselor de pensii sa mai apuce ne opereze actualizarile. Si ... pa, am ramas cu ochii in soare.

Asa ca solutia cea mai buna este de a bloca politicul in intentiile de a ne proroga sau abroga actualizarile, prin operarea unor majorari prin corectii aduse IMEDIAT pensiilor, care sa fie operabile a 2-a zi dupa promulgarea legii. Corectii cat mai bune desigur, iar acestea sunt cele din Anexa 2 a lui Ciuca si care se apropie foarte mult de actualizare. Am luat banii, la revedere, nu ni-i pot lua inapoi. Apoi putem sa asteptam degajati si ... actualizarile, care pot fi sau nu.

Asta este manevra cu corectiile. Ca daca lasi timp sa se instaleze noul guvern, sa se dezmeticeasca si sa mai prinda si luna decembrie 2020, si cand o sa sesizeze dezastrul bugetar provocat de criza COVID, direct in actualizarile noastre se infig sa le proroge/abroge. Asa cu corectiile, acum ste ametita treaba, alegeri, chestii, am pus mana pe el, ne luam o marja de siguranta si ramanem precis cu ceva.

GO spunea...

@ Huhu Rezea. Apropo de apelativele tale cu "neterminati" si 68%. In primul rand cu 68%? Eu nu inteleg ce tot va vaitati, ca voua nu v-a scazut faptic nici o pensie? Vi s-a pastrat cuantumul avantajos si v-a fost indexat absolut normal. Dar daca va scadea si faptic cum ne-a scazut noua Boc la ceilalti 32%, ce mai ziceati? 3 ani am avut cuantumuri la proprii diminuate. Iar dupa 3 ani, ni le-au reintregit, dar nu ne-au mai dat nici o indexare. Daca pateai si tu la fel ce mai ziceai!?

Si acum sa o lamurim cu "neterminarea" aia. Teoria ta ar fi buna, cu o conditie. Sa ne rezumam la vechimea efectiva, fara acele adaosuri de 25% (conditii deosebite) si de 50% pt. grupa de munca (conditii speciale). Dar pe cei ca tine v-a durut la basca de cea mai crunta lovitura data de L. 119/2010 celor care am lucrat in cea mai crunta grupa de munca si care este "alte conditii". Legea 119/2010 NU ne-a mai recunoscut grupa si ne-a bagat la gramada langa tine in "conditii speciale". Asa ca tu ai avut 50% in plus la fiecare an efectiv lucrat si eu din "alte conditii" am avut tot ... 50% ca tine.

Tu ai calculat mereu stramb chestia asta! Daca tie ti-ar fi acordat 25% majorare punctaj la vechimea efectiva, in loc de 50% iti scadea pensia, puteai sa ai 100 de ani vechime efectiva. Iar noi din "alte conditii" asa am patit. In loc sa ni se majoreze punctajul cu 100% daca tot aveam 12 luni adaugate la ani, ni s-a marit punctajul numai cu 50% ca la voi in conditii speciale si care aveati adaugate numai 6 luni la an. Si de aici au plecat scaderile, NU de la vechimea "neterminata". Le-au scazut pensiile la colonei pensionati la ... 56 ani din cauza asta, dar care lucrasera in "alte conditii". Pt. o scapare de ... acat a legii. Au fost taxati ca aia din CS. Asta a fost treaba!

GO spunea...

@ spiritul lui Haret. Am explicat lui Huhu si nu mai reiau. La mine cauza scaderii NU a fost vechimea efectiva, ci ca idiotii NU ne-au acordat celor din "alte conditii" majorarea de punctaj corespunzatpare celor 12 luni adaugate la fiecare an lucrat in "alte conditii". In loc de 100% cum ar fi fost cuvenit, ni s-a acordat 50% ca la cei din "conditii speciale". Este ca si cum tie, in loc sa iti dea 50% pt. CS, ti-ar fi dat 25% ca la conditii deosebite. De aceea mi-a scazut mie pensia. A scazut din acest motiv inclusiv la colonei pensionati la 56 ani, intrucat cei din AC aveam o pensie ceva mai
mare decat cei din CS.

M spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Ionel spunea...

FORUMUL

STRUCTURILOR ASOCIATIVE ALE MILITARILOR DIN SISTEMUL DE APĂRARE, ORDINE PUBLICĂ ȘI SIGURANȚĂ NAȚIONALĂ

COMUNICAT

Consecvenți ideilor noastre de realizare a unui dialog real cu toate instituțiile statului care au obligații în asigurarea unor condiții normale și lipsite de griji a pensionarilor militari, în data de 30.07.2020, la solicitarea noastră, col.rtr. Marian TUDOR Președinte în exercițiu al FORUMULUI structurilor asociative din SNAOPSN, gl.lt.rtr. Neculai BĂHNĂREANU –Președintele ANCMRR ,,Al.Ioan CUZA” și lt.col.r. Dragoș ICLEANU – secretarul FORUMULUI, au fost primiți, la o întâlnire informală cu Ministrul Apărării Naționale, dl. Nicolae CIUCĂ, întâlnire prin care am dorit să confirmăm faptul că, președinția rotativă a FORUMULUI … FUNCȚIONEAZă, iar problemele comune ale pensionarilor militari, trebuie soluționate.

Discuțiile au avut ca punct comun,

-eliminarea discriminarilor și inechităților, create de o legislatie preferențială.

-strategia comună pentru susținerea în Parlament a PLX 199, în special după reîntoarcerea acestui document la comisiile de apărare și muncă pentru elaborarea raportului comun în vederea prezentării, în această sesiune, în cadrul plenului Camerei Deputaților, urmărindu-se lămurirea membrilor celor doua comisii despre necesitate adoptării unui act normativ, legal și constituțional, cu impact pozitiv asupra soluționării problemelor pensionarilor militari.

Totodată, punctele de vedere exprimate au vizat în principal susținerea amendamentelor propuse de minister, puncte de vedere care au fost prezentate ministrului apărării încă din decembrie 2019. Au fost subliniate și multe neclarități privind aceste amendamente, neclarități reieșite din multitudinea de opinii apărute după elaborarea acestui document.

Ministrul Apărării Naționale și-a exprimat, încăodată, susținerea față de soluționarea, legală, a problemelor pensionarilor militari și faptul că, în perioada imediat următoare va face precizări privind modul de rezolvare a unora din aceste probleme.

Revenim și susținem faptul că, armonizarea ideilor și opiniilor, trebuie să urmărească susținerea acelor amendamente care privesc înlăturarea discriminarii și inechităților din sistemul pensiilor militare .

În cadrul FORUMULUI, dorim să asigurăm un cadru real de INFORMARE TRANSPARENTĂ ȘI CORECTĂ asupra tuturor întâlnirilor și discuțiilor cu decidenții politici.

CEI CARE CONSIDERĂ CĂ ESTE NECESARĂ O DEZBATERE LĂRGITĂ A PROBLEMELOR NESOLUȚIONATE ÎN DOMENIUL PENSIILOR MILITARE ÎI RUGĂM SĂ PREZINTE PROPUNERI CONCRETE PENTRU GĂSIREA CELOR MAI EFICIENTE SOLUȚII. LA NIVELUL FORUMULUI, CA STRUCTURĂ DE DEZBATERE, CONSTRUCTIVĂ, CRED CĂ ESTE NECESARĂ DELIMITAREA DE OPINIILE SAU PĂRERILE CELOR CARE, PERMANENT, S-AU CONSIDERAT …UNICI. Avem promisiunea ministrului apărării de prezentare a soluției uneia din problemele în discuție (procentul 5%) în perioada următoare.

CONSIDER CĂ, DIALOGUL, ESTE SINGURA SOLUȚIE (ÎN ACEST MOMENT), DE LĂMURIRE A PROBLEMELOR CARE CONFRUNTĂ MAREA MASĂ A PENSIONARILOR MILITARI.

Președintele

FORUMULUI SAOPSN

Col.(rtr.) Marian TUDOR

Huhu Rezea spunea...

@Olescu
Esti proaspat in domeniul pensiilor militare si guleratii profita de naivi ca vo.
Actualuzarile se fac din soft... in cateva zile.
Eu am prins zeci de actualizari pe L 164, pe vremea cand calculatoarele erau cu cartele perforate. Rar s-a intamplat ca plata sa se faca peste o luna de la data intrarii in vigoare a actului normativ care majora valoarea de referinta sectoriala.
Nu mai au Casele Sectoriale finantistii de odinioară? Nu cred.
Actualizarea la nivelul anului 2020 inseamna doar calculul noii solde de functie, dupa formula cr x 2230 lei, care inlocuieste cuantumul compus al soldei de functie si actualizarea soldei de grad.
Celelalte elemente salariale care intra in baza de actualizare se determina procentual dun noua solda de functie. Nu este nevoie sa mai cosulte vreun dosar.

Iulian Mareș spunea...

Cu Tudor sper sa nu le meargă!
Ce dracu a susținut Ciucă? Capul, burtica? Reprezentanții ministerului au avut girul lui să-i îmbrobodească pe parlamentarii din comisia lui Solomon!

Iulian Mareș spunea...

Prescripția?

Leon spunea...

O sa vedem urmarile acestei discutii , in urmatoarele zile..!
O adresa de Email are Forumul ?

GO spunea...

Hai. ca m-ai spart! Dar calculului noii solde de functie, presupune recalcularea intregii pensii. Nu poate exista actualizare, fara etapa prealabila de recalculare. Daca data trecuta au avut nevoie de aproape 2 ani pt. recalculare. Acum crezi ca este altfel? Eu zic ca guleratii profita mai degraba de visatori ca tine.

In fine, tine minte ce iti spun. Ce nu este prins in bugetul din acest an, sunt basme de adormit copiii! Daca MApN a fost dispus sa bage pt. decembrie 2020 oferta cu cuantumuri minime, aceasta este de fapt singurul amendament realizabil al visatelor modificari.

kostas spunea...

https://www.youtube.com/watch?v=of_XX_Bu_JY&fbclid=IwAR2hgZaLdOeA43E6yu7F6W__rdXUUEuaX2-TOfecpR_lyP--A5AQFY3sYxE&app=desktop

Leo spunea...

"Respinge actiunea ASTFEL CUM A fost PRECIZATĂ...."
Deci , JUSTIŢIA (cea care umblă cu capul spart de la mineriade încoace),a dsipus că... ASTFEL CUM A fost PRECIZATĂ. Deci, se înțelege prin ANALAGIE că dcă era altfel precizată , era și altfel dispusă. Prin urmare , în APEL trebuie cumva sucită ipoteza astfel încât construcția juridică a apelului, să atace HOT și în principal comutat cumva pe Art. 9 ,lit.a) din LEGEA nr. 80 din 1995 , iar în subsidiar și corelativ cu problematica respectivă a lui HG 1/2017 + evidențiat că termenul specific utilizat de legiuitor este SF și nu noțiuni din practica administrativă a MFA-ului care trebuie să rspecte terminologia dispusă de legiuitor ...etc..astfel ca să să fie "altfel precizată".
Cu tenacitatea lui B. Dan + avocatul reorientat pe Art. 9 ,lit.a) din LEGEA nr. 80 din 1995 să sperăm că va fi bine.........

giuliano@gmail.com spunea...

Doamne, Dumnezeule de ce sa fim noi, de atatia ani prejudiciatii societății? Eu am mai spus la noi in unitate nu exista ca nu se poate. Si acum cand trebuia sa fim linistiti, ce sa vezi, gasesc unii ca nu mai reprezentăm nimic. Rusine sa le fie!!! Pentru alții de ce se gasesc fonduri, practic stau in vacanta din 13 martie si tot ei se plâng că au muncit de s au epuizat. Astept si măriri de salarii si tot asa. Cum sa nu mergi in concedii, care mai de care prin tari straine. Sa fie sănătoși, dar si noi si ne mai ramane doar speranta.
Cu stima,

giuliano@gmail.com spunea...

La începutul ședinței de guvern de azi, dl ministru al nostru mai sa se ca.e pe el atunci când a fost solicitat să spună ceea ce avea de prezentat!!!

Mișu spunea...

Ptr. Einz Zwei Polizei: Mariaj toxic?Ești în transă? Ai dormit 30 de ani cel puțin în cizmele lui Ceaușescu și vrei pomană de la stat?Cine te apără de infractori și de diasporenii deștepți zi de zi? Militarii din cazărmi, dacă mai sunt, sau polițiștii?Halal gândire...Respect administratorului acestui blog!

Lenovi spunea...

Luni si marti nu e nici un plx 199 pe ordinea de zi a nici unei comisii. Fac misto de noi?

gheo spunea...

Intottdeauna omul ar trebui "sa se intoarca la origini, NU unde s-a nascut ci", la deja celebra "Lege 223/ 2015" promovata intensiv de incendiarul grup Dogaru care avea interese masive in punerea ei in functiune, ce naiba chiar suntem prosti si incepem sa uitam motivul ?. Motivul era cuantumul redus al pensiei lui Dogaru si Pricina si a ... altora dar, care ulterior, inainte de adoptarea Legfii 223 incepuse sa se rezolve, probabil ca ar fi disparut ulterior prin acgtualizarea cuantumului pensiilor celor care au pierdut. Legea 223/2015 promovata cu surle si trambite de Dogaru si grupul lui cu promisiuni de pensii americare de 2 - 3 - 4000 dolari pe luna (bine echivalentul in lei) a ametit mintea multor pensionari militari. Rezultatul ... ati vrut lege militara a pensiilor, luati-o si spalati-va pe cap cu ea si "ne spalam !!!". Ramanerea la Legea 263, ar fi adus astazi cred "foarte" putine nemultumiri, asta pentruca, niciodata nu pot fi 100 % multumiri. Legea 263 ne aducea in spate peste 5 milioane de pensionari "civili" care nu pot fi "calcati in picioare atat de usor si cu atat "seninatate si minciuna", cateva zeci de mi de pensionari "militari - o minoritate", pot fi oricand trecuti pe lista de asteptare !!!, stiti si voi cu garniturile militare din triajele garilor cand, eram satui de acelasi cer mohorat si miros de locomotive si vagoane ruginite - asta am vrut asta am ajuns. Beleaua este acum insa si mai mare, la orizont nu se arata nici "o locomotiva" care sa ne scoata din "triaj", doar promisiuni in care se scalda toata Romania in ultimii 30 de ani de democratie de mahala promovata de gasti politico-mafiote. Si va dura, celebrele servicii de propaganda, minciuna si manipulare ale regimului comunist au intors armele si servesc actualul regim extrem de bine, restul ... daca nu dormiti, le puteti analiza actiunile si rezultatele pe teren ca doar ati fost militari si stiti "metodele de actiune in terenul ocupat temporar de inamic".

Leon spunea...

Ofiterul in rezerva, Virgil Guran, consilirul lui Orban, se inspira din comentariile blogului :
"Pentru că situaţia economică este aşa cum o ştiţi, este cert un lucru. Vor creşte alocaţiile cu 20 la sută şi pensiile cu minim 10 la sută. Părerea mea este că în jur de 14 la sută va fi creşterea. Şi vom eşalona celelalte creşteri în viitor, ca să ajungem la ce a stabilit legea. Cert este că vor creşte, indiferent de situaţia în care ne aflăm. Sperăm că prin măsurile luate, unele criticate, să echilibrăm cât mai repede situaţia economică.
Vreau să mai fac o precizare. Sincer să fiu, am încercat să găsim o soluţie să mărim cu aceeaşi sumă la toată lumea. 300 de lei şi pentru cel care are 700 de lei şi pentru cel care are 3000 de lei. Nu am găsit soluţia constituţională şi puteam fi contestaţi. Ne-am fi dorit o astfel de măsură", a declarat Virgil Guran la Antena 3.

Dan B. spunea...

Comunicatul Forumului, fără a releva prezența yesmanilor Băhnăreanu, Bălăceanu și Tudor la MApN în ziua de 29.07, pentru pregătirea de către Jianu și Roșu a întrevederii cu ministrul din 30.07 și fără voia celor trei, evidențiază că s-au dus cu temele nefăcute privind analiza rapoartelor preliminare ale comisiilor raportoare.
În schimb, au fost de acord cu enunțurile ministrului și cu, de acum, elucubrațiile acestuia: „Totodată, punctele de vedere exprimate au vizat în principal susținerea amendamentelor propuse de minister, puncte de vedere care au fost prezentate ministrului apărării încă din decembrie 2019”.
Așadar, întrevederea celor trei lideri de asociații cu stăpânul lor de facto, Ciucă, a decurs într-o atmosferă „cordială”, benefică oricăror colaborări de gen.

„Totodată, punctele de vedere exprimate au vizat în principal susținerea amendamentelor propuse de minister, puncte de vedere care au fost prezentate ministrului apărării (nota mea: de către Jianu, Roșu și Ieremie?) încă din decembrie 2019”.

Iulian Mareș spunea...

Niște proști bizari!
În învățământ ceva asemănător se ia pt 4 ani!
Vulpea nu ajunge la struguri și le zice aguridă!
De ce nu poate lua și purtătoarea de cuvânt? Pt că liderul de sindicat este sextist?

Calinmihaib12 spunea...

D-le OLESCU:...S-A DEPĂȘIT TERMENUL LEGAL de 24 de luni..prevăzut de legea 223/2015 pentru RECALCULAREA PENSIILOR..; în legea..MODIFICATĂ..prin..OUG-uri s-a prorogat.."operațiunea"..cu 6 luni = adică până în 30 iunie 2018..!

valica spunea...

AICI SUNT BANII DE SALARII NEACTUALIZATE CU SALARUL MINIM BRUT GARANTAT IN PLATA FARA SPORURI SI PENSIILE NEACTUALIZATE ASA CUM AU MAGISTRATII , GREFIERII ETC. MILITARII SUNT TRATATI CU MAXIMA DUSMANIE SI URA DE CATRE GUVERNANTI PRIN DEPARTAMENTUL DE LUPTA IMPOTRIVA PENSIONARILOR MILITARI !!!!Ciucă, scoate un miliard de euro și pentru francezi!MAI, milioane de euro chirie într-un offshore!

Iulian Mareș spunea...

Ein Stein,
Vad ca dumneata ai crezut in "proiectului Ciuca", pe care eu l-am asemanat cu o holograma, menita sa estompeze si sa tergiverseze rezolvarea problemelor legate de pensionarii militari!
Dar daca i-ai dat credit.... este optiunea dumitale!
A mea, in niciun caz!

Iulian Mareș spunea...

Cataline,
ce inseamna "DE PESTE 2000 LEI"?...2100, 7058?

Iulian Mareș spunea...

Ei, omul are o varsta....
Militari in cazarmi sunt, numai ca nu mai au statut de mt si dorm acasa! este treaba voastra paza, aplicarea legii si ordinea! Oamenii mai au si idei fixe..., insa nu-s de aruncat! Era nervos rau! :))

Iulian Mareș spunea...

Se pare ca da!

Iulian Mareș spunea...

Pensionarii civili sunt cam 2,8 mil, ceilalti nu sunt pensionari pe legea pensiilor!

Iulian Mareș spunea...

Cand a fost cercetat, Guran s-a dat bolnav la sertarasele superioare! Oricum, este un penelist cu care se poate comunica fata de altii...

Ein Stein spunea...

Prietene te superi ca magaru pe fuga, trebuie sa intelegi realitatea din spatele cuvintelor, de cele mai multe ori acide. Nu exista nicio legatura intre militari si politisti ca sa-i grupezi in aceasi oala si apoi sa le aplici masuri comune. Rezultatele toxicitatii se vad, militarii au si salariile si pensiile mai mici ca cei de la MAI, de fapt fata toate institutiile integrate. Tocmai tu spui ca politia ne apara de infractori, armata face altceva, sta in cazarmi, de ce sa fim in aceasi oala si sa va incurcam. Voi ca politisti aveti recunoscute ocupatiile in COR, noi nu, zici ca am fost angajati la negru. Si gunoierii sau medicii sunt esentiali pentru functionarea in bune conditii a unei societati, dar nu sunt militari. In nicio tara din lume nu exista amalgamul asta si in toate tarile din lume militarii au recunoscuta ocupatia, complet izolati de politie, servicii, etc. Eu vreau doar masuri similare cu a oricarei tari din UE sau NATO. Tu nu ai fost militar la data iesirii la pensie ci functionar public si membru al unui sindicat. Modificarea L223 propusa de ministrul apararii a fost respinsa automat, ca nu a fost agreata de Coarna si MAI, pentru ca nu aducea suficiente beneficii politistilor. Pricepi de ce trebuie sa ne separam? Daca te linisteste fac alta propunere, sa nu se desfiinteze L223, in ea sa ramaneti voi functionarii publici si ceilalti, adica pe legea pensiilor militare, iar pentru noi, pentru militari, sa faca alta lege, una copiata cu punct si virgula de la o tara NATO, indiferent care e ea. Sau pe noi, pe militari, sa ne treaca pe legea publica. E bine asa? Gandesc mai bine?

Leon spunea...

Astazi este Sambata,...pana Marti este timp de afisare pe site-ul CD...!

Cezar spunea...

QED..EIN STEIN!

Leon spunea...

Iulica, toate aceste pensii sunt calculate pe Contributivitate, au pe Cupon trecut Punctajul mediu anual..!( NU te lua dupa Dogaru...!) https://www.economica.net/cnpp-peste-4-9-milioane-de-pensionari-la-finele-lunii-iunie-2020-pensia-medie-a-fost-de-1-339-de-lei_187743.html

Neacsu spunea...

Dane, daca s-au discutat amendamentele si s-au avut in vedere pe timpul discutiilor nu inseamna ca toti au fost de acord cu ele. Dn cate se stie, Bahnareanu era de acord cu ele chiar fara sa stie , pentru ca el asa a fost educat, sa ia pozitia gioceluui in orice situatie. Asta nu inseamna ca toti au gandit lafel. Asa ca mai usor cu generalizarile. Apropo, care este pozitia LADPM ? Ei mai traiesc ? Sau doar strang cotizatii? Cu procesele cum merge ? Ce spui daca vor fi respinse fara a prinde fondul pentru ca s-au adresat gresit ?

Neacsu spunea...

@Leon,
Mailul Forumului este : structuriforum@yahoo.com

Leon spunea...

Multumim @Neacsu, o sa trimit si eu un punct de vedere..!

Viorel spunea...

Domnule Iulian Mareș:
1. Ștevia ca și tutunul din trabuc (am specificat trabuc în comentariu, am uitat să-l menționez pe cel cubanez care este cel mai bun) poate fi: stevia=mâncată/mestecată; tutunul din trabuc=fumat/mestecat pe/în gură. Pe ambele dacă la mesteci (nu la infinit) un timp îndelungat, se dizolvă și dispar în „intestin”, deci tot un fel de mâncat se cheamă;
2. Am folosit expresia „din neștiință (datorită armei / specialității militare)” datorită unu-i bun prieten de al meu Mr.(I.) „obligat” în 2007 să trecă în rezervă cu drept la pensie militară datorită desființării unității și care cu rușine și emoție în glas mi-a spus. Viorel sunt infanterist de peste 24 de ani. Mă duc la pensie/în civilie și îmi este frică. Pur și simplu nu știu să fac altceva decât ce am învățat în Școala Militară, adică infanterie, ce fac, îmi creez propria armată și fac instrucție cu ei. Asta am vrut să redau domnule I.M. când m-am referit la Armă/Specialitate militară. Sper că înainte de a trece în rezervă ați solicitat D.M.R.U. (prin raport personal la care ați anexat toate diplomele obținute și cursurile efectuate în timp) să vă trimită Echivalarea studiilor militare cu cele civile. Să vedeți cum din doctor ești mecanic agricol și din artilerist aviator civil.

Ein Stein spunea...

@Mares
Aia e concluzia ta, eu nu am fost nicio secunda de acord cu propunerea lui Ciuca, doar anexa prezenta interes, ca fundament pentru o noua lege a pensiilor militare sau o noua metodologie de calcul. Optiunea dumitale care e?
Eu scriu de principii, propunerile care vin de la MApN trebuie sa treaca de aprobarea lui Coarna si a celor de la MAI. Pricepi spilu? Coarna iti hotaraste soarta.

Viorel spunea...

Domnule Dan Barna,
Având în vedere că Propunerea blogului pentru PLx-199/2020 „Articol unic privind modificarea art. 60 din Legea nr. 223/2015” se află postată de aproape sau chiar de peste 2 luni și după cum presupun (sper să nu greșesc, toți sau marea majoritate suntem de acord cu ea) cei care ne mai citesc (din exterior pentru a lua pulsul / moralul pensionarilor) pentru informare / documentare, nu s-au sesizat, ei și stăpânii lor că asta este în momentul de față cea mai simplă și bună variantă de rezolvare a problemelor pensiilor militare ?
Dacă pe data de 30.07.2020 a avut loc marea întâlnire informală, ATENȚIE, „pentru asigurarea unor condiții normale și LIPSITE DE GRIJI a pensionarilor militari” (câtă bătaie de joc în gândire și exprimare a celui ce a scris „lipsite de griji” / griji avem zilnic) dintre ministrul Ap.N. domnul Ciucă și FSAM/SAOPSN condus de domnul Col.(rtr.) Marian TUDOR-președinte, domnul Gl.lt.(rtr.) Neculai BĂHNĂREANU-președinte ANCMRR și Lt.col.(r.) Dragoș ICLEANU-secretar Forum, trimitețile vă rog un email (celor trei domni) și întrebații de curiozitate atât pentru dumneavoastră cât și pentru noi, au luat în dezbatere această variantă ? Poate nu știu, nu au auzit de ea și atunci studiind-o poate o propun celor în drept spre aprobare. Am văzut că scrie ceva și de cei 5%. Poate vă dau și alte detalii de interes pentru țară și popor.
V-am solicitat acest lucru având în vedere că probabil sunteți cunoscut în mediul politic.

Iulian Mareș spunea...

Stein,
Eu sunt pt L 223, fără OUG și cu un amendament pt cei ieșiți înainte cu 5-...ani la pensie: aducerea la zi a acestora...
Vezi că mulți orăcăie, însă ei au rămas cu cuantumul avantajos in plată!
Ar mai fi ceva: nu te-am auzit susținând cauza celor ce încă așteaptă ajutoarele la ieșirea la pensie, din 2011 până la scoaterea lor din lege de niste javre... , Iar javrele din MApN, MAI....etc, au tăcut mâlc! Deci vreau sa fii egalul meu, proporțional grad și funcție, în aceeași măsură în care și tu dorești să fiu egal cu tine, înțelegi, nu?
Egalitate în ambele sensuri!

Viorel spunea...

Coarnă ne va pune coarne, dar să nu uite că a trecut și trece prin multe suferințe legate de sănătate, ar fi cazul să se gândească și să acționeze ca de la om la om, de la coleg la coleg. Politicul trece, omul și colegul îl ai tot timpul lângă tine, în suflet, în amintire pentru cei care nu mai sunt.
Redau din afirmațiile dumnealui: „Eu am cancer. Am făcut chimioterapie, am fost operat la colon. Am fost în comă, am fost la zece zile de cimitir. Sunt pensionat medical, iar sindicatul este o instituţie privată. Eu am ajuns acolo în funcția de consilier juridic și oamenii au fost cei care m-au ales, eu am fost ales cu 80% din sufragii. Salariul meu actual de la sindicat este de 9000 de lei, votat de oameni.” A fost suspect și de TBC. Noi îi dorim sănătate și viață cât mai lungă. (https://www.stiripesurse.ro/teribil-dumitru-coarna-anun-a-ca-are-cancer-am-facut-chimioterapie_1212308.html)

Iulian Mareș spunea...

Viorel,
Hai că ai dat-o de gard!
Eu când am primit diplomele (una civilă și una militară) am avut scrise în clar profesiile și nu trebuie sa apelez la colegii din DMRU; pe cea civilă scrie licențiat în..., , iar pe cea militară a semnat și ministrul învățământului, având ekivalarea trecută în clar! Deci sunt dublu diplomat!
Kiar, sunt curios cu ce te-a ekivalat DMRU?
Am avut subordonați infanteriști care au găsit f ușor de lucru în civilie: șefi de coloana auto, administrativ, în primarii, poliția comunitara, cei cu facultate, în învățământ, instructori sportivi, administrator piata, poligon tir...etc! Unii fac și taximetrie, dar niciunul nu sudează garduri sau taie cu flexul balcoane!
*Culmea: când m-am lăsat de țigări clasice am primit 2 cutii cu trabucuri cubaneze, vero-vero!
Când am fost in Miami găseam numai jamaicane!...bune și alea! După cum am scris, nu mai fumez clasic, tradițional...nu mai dau accize lui Cîțu! 👍😂

CEZAR spunea...

ZICE m-Alu cu emfaza :

Iulian Mareș
sâmbătă, august 01, 2020
Viorel,
Hai că ai dat-o de gard!
Eu când am primit diplomele (una civilă și una militară) am avut scrise în clar profesiile și nu trebuie sa apelez la colegii din DMRU; pe cea civilă scrie licențiat în..., , iar pe cea militară a semnat și ministrul învățământului, având ekivalarea trecută în clar! Deci sunt dublu diplomat!
----------------------------------
Deci se adevereste...nexam liceu militar ..nexam Scoala de ofiteri !
Filiera PCR....si acum o pensie ..porceasKa de nesimtita ! Asa-i in tenis....

Viorel spunea...

Domnule Iulian Mareș, vă respect pentru tot ceea ce ați fost și sunteți ca ofițer bine pregătit, echilibrat și care a știut și știe ce vrea de la viață și societate în folosul personal, familial și al tuturor în general cum ar trebui să fie și să se comporte un om normal (asta este concluzia pe care am tras-o din comentariile postate de dumneavoastră). Problema care apare este că nu toți suntem la fel, nu toți avem curajul să o luăm de la capăt, parte dintre foștii mei colegii ce au trecut în rezervă după 1999 și până prin 2005, dar în special pe priimii aproape nu îi mai recunoști pe stradă. Viața i-a schimbat foarte mult, viața de zi cu zi nu faptul că au îmbătrânit prin trecerea timpului. Cine știe cum să-și trăiască viața îmbătrânește frumos și moare la fel. Nu s-au adaptat la modul și viața civilă. Și mai omiteți un lucru, nu confundați orașele sărace (datorită politicienilor) din zona Moldovei unde rar găsești un loc de muncă adecvat profesiei sau ceea ce știi să faci. În zona dumneavoastră poate este altfel (sper, nu știu). Adeverința nr. A-20578/05.02.2002 a DMRU. ADEVERINȚĂ de echivalare a studiilor. Urmează: 1. Potrivit Nomenclatorului etc., etc. 2. Diploma de absolvire a Șc.Mil.M.M.Sof. etc., etc., în baza Legii nr. 30/1990 și a H.G. nr. 458/2000 anexa nr. 5, mi se spune că în viața civilă pot fi „ Agent comercial”. Pct. 3 și 4. Semnează, Locțiitorul șefului DMRU, Col. George DIGA. Agent commercial poate fi și un elev ce a terminat clasa a XII-a. Deci de la Intendență și Finanțe am ajuns Agent patogen, deci un fel de Covid-19.

Dan B. spunea...

@Viorel:
Am avut o prelungită discuție cu Dragoș Icleanu, care a mărturisit că nu s-au discutat elementele de fond ale PLx 199/2020, deci subiectul eliminării Art II nu a meritat atenție din partea celor cinci reprezentanți, nici la intrevederea pregătitoare cu Jianu și Roșu și nici la cea cu Ciucă, de a doua zi.
În opinia mea, s-au prezentat la MApN cu temele nefăcute, dar au sprijinit eforturile ministeriale care ....... CE?
Îți reamintesc că Art II nu este amendament, este parte componentă a inițiativei legislative.
Mă întreabă un interlocutor de ce LADPM nu se implică în povestea asta? Fiindcă proiectul inițiat de gl Gropan, și „înfiat” de liderii comisiei de apărare din CD, a fost rapid aruncat la coșul de gunoi, chiar dacă, potrivit părerii multora dintre acei cunoscători ai domeniului, era acoperitor pentru toți pensionarii militari. Mocioalcă s-o fi conformat opiniei lui Ponta, iar Lupescu a făcut „contra vântului” din USR.
Din păcate, la Parlament nu a avut acces nici autorul PLx 221/2020, în schimb Dogaru a avut și are acces în Parlament, chiar dacă „e ușor a scrie versuri, dacă n-ai nimic a spune”!
În schimb, la MApN, au fost convocați doar „yesmanii” lui Ciucă, care habar n-au avut pentru ce-au fost convocați.
Așadar, la ce uși să mai bată LADPM pentru a se deschide și pentru a se face auzită?
Pare-se că efectivul de cotizanți ai LADPM, acum, sunt oarecum inferioare celor ale ANCMRR, dar evident mai numeroase decât cele ale AORR, ROMIL, SCMD. Dacă se menține trendul de creștere a efectivelor LADPM, in max 18 luni de zile, această structură va deveni principala forță a pensionarilor militari. Și mă buicură rezultatele celor doi colegi mai tineri, Gligor și Gachi, care vor continua intreprinderea gl Gropan și gândurile mele, caci am obosit psihic după 10 ani de zile de luptă pentru promovarea intereselor tuturor pensionarilor militari

Iulian Mareș spunea...

Cezar,
Dar ieftina minte ai!
Râd și handicapații de tine...
Cine te-a oprit să-ți ekivalezi anii de școală militară cu 1-2 ani de facultate și apoi să te ții de ea!
Am avut un coleg care mergea la Pitești și a terminat la Transporturi!
Ai băut cerneală și nici nu mai poți gândi!
Da, am fost și UTC-ist și PCR-ist putini ani, cum am fost toți cei serioși și educați, inclusiv de părinți! Nici memorie nu prea ai: ți-am mai scris că un timp am stat prin țară numai să-mi dau examenele; munceam la o filatura de in din Africa! Dar tu nu poți înțelege și corela mai nimic... Ți-am mai spus: Fagarasul este că luminarea la capul mortului! Îl luminează, dar nu-l deșteaptă!

Iulian Mareș spunea...

Viorele,
Agent vânzări nu-i rău: mașina de serviciu, mobil, fete tinere, comenzi, livrări, încasări!
În 2005 unul din directorii comerciali de la Coca-Cola avea doar liceul! Fără pile!
*Știu că unii au îmbătrânit prematur; știu cazuri când s-au sinucis. Și erau grade f mari! Știu cazuri când s-au țicnit...și erau Gl. 2 **! Știu cazuri cand au excelat!

Mișu spunea...

ptr. Ein Stein:De ce vrei pensie ca în NATO dacă nu ai avut nici o treabă cu așa ceva, cu o asemenea structură super organizată și eficientă?Mai faci diferența între un MIG real și unul de jucărie?Dacă vrei separare de M.A.I.,du-te mai lucrează în structura operativă respectivă, adică NATO, dacă mai poți bineânțeles, dacă te mai ține. știi tu ce..., așa că tu ai ales, sau alții ptr. tine, Tratatul de la Varșovia și cred că nu ai dus-o așa rău, nu?Ai ales pupincurismul comunist, ai crezut că va fi veșnic, te-ai înșelat puțin, așa-i?Pensie mică,nu contest, dar de ce nu ai fost așa vocal și să ai aceeași gândire pe vremea răposatului?Pentru activi, militarii din toate teatrele de operațiuni actuale, care își fac datoria față de țară, TOT RESPECTUL, îmi scot pălăria în fața lor... Deci, vrei pensie NATO LUCREAZĂ ÎN NATO!Iar ca o remarcă, că am văzut că le ai, nu-i treaba măgarului de unde beau oile apă!Stimă d-le administrator al blogului!Aveți dreptate 100% în ceea ce ați propus până acum legat de viitorul pensiilor militare.