Un produs Blogger.

marți, iulie 14, 2020

MApN propune introducerea cuantumului brut de referința în PL x 199/2020

86 comments
Cuantumul brut de referință, preluat din proiectul de ordonanță Ciucă, ar urma să se aplice de la 01 01 2021pentrtu pensiile al căror cuantum este mai mic decât cuantumul de referință corespunzător soldei de funcție  îndeplinite în ultima lună a perioadei alese.
Ar fi o măsură tranzitorie spre recalcularea propusă pentru anul 2022, recalculare care ar readuce pensiile deschise după 15 09 2017 la calculul din baza de calcul constituită din media salariilor brute, si a actualizării propuse începând cu anul 2023.
Interesant este că MApN confirmă, în expunerea de motive a amendamentelor propuse, că "faimoasa " Lege a pensiilor militare a nenorocit 68% dintre pensionarii în plată la data de 31 12 2015, în sensul că aceștia s-au ales cu un cuantum recalculat mai mic decât cel pe L 263/2010. Noroc cu aplicarea cuantumului mai avantajos, cuantumul stabilit pe L 263/2010 fiind atunci un drept câștigat.
Preluare din amendamentele propuse Comisilor raportoare la Pl x 199/2020 și Pl x 221/2020, de modificare a Legii pensiilor militare, publicate  pe site-ul In cuiul cătării.




86 de comentarii:

GO spunea...

Acei indici de corectie sunt facuti cu curu’! Indicii nu determina nici pe departe corectarea decalajelor! Ar fi trebuit ca repere sume numerice fixe, nu indici de corectie!

Am sa dau exemplu. Pt. cei pensionati in perioada 01.01.2010-14.09.2017 se aplica indice de corectie 1, adica nu beneficiaza de nici un leu in plus la pensie. Da. Dar in perioada respectiva avem de exemplu adjutanti pensionati si cu 3000 lei si 12000 lei. Sau colonei pensionati si cu 5000 si cu 15000 lei. Unde este corectia?

La fel, in cazul celorlalte perioade. S-au trecut ca moții cu cel mai mare indici de 1,35 cei pensionati 01.01.2000-31.12.2004. Iar cei pensionati fie mai inainte, fie dupa au indici mai mici. Da, dar pensiile au fost actualizate in 2008, asadar toti cei pensionati pana in 2008, au cuantumuri uniforme. Iar acum la indici, cei cu 1,35 vor avea pensii superioare celor cu indici 1,00–1,30. Aici nu doar ca nu se mai corecteaza vreun decalaj, ci se formeaza unul.

De rahat!

Huhu Rezea spunea...

Ca măsură tranzitorie spre actualizare se propun... ori indici de corecție, cum este în proiectul Leș, ori cuantumul de referință din proiectul Ciucâ, adus de MApN în atenția comisiilor raportoare.
Nu pot fi adoptate ambele.

Huhu Rezea spunea...

Mie mi se pare mai corect cuantumul brut de referință corespunzător funcție de grad.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Indicele 1 pe care il am, e nul, si cica mi s-a dat mie prea mult ca sa-mi dea 1,3, sau 1,1, si s-a vazut cat mi s-a dat de m-am lesinat! Niciodata nu fac corectii ca pensiile mici sa mai ia macar un pic... Tot alea mari sa fie si mai mari de aia se adanceste si prapastia intre minim si maxim, de aia si cei cu prea mult o sa li se ia grosul, pentru ca nu-i un cap sa echilibreze sa nu mai sara decalajele in ochi! Unde-i reglementata diferenta de 1/12 dintre minim si maxim? Abuzurile pentru veniturile mari atrage oprobiul public, atrage critici, URA ROMANILOR PENTRU LACOMIE, atrage dorinta de a se baga cutitul sa taie din cele prea exagerat de mari, ca daca era un echilibrul decent nu se ajungea la impozitari si CCR!

Alexandru spunea...

Cuantumul brut de referință este cel mai relevant. Aceasta este singura soluție. Sa de-a dzeu sa se aplice!

M spunea...

Cata vreme e vorba de cuantumul brut (corect dpdv legislativ si economic) oricand se poate introduce un impozit sau o taxa sau o dijma care sa "corecteze" brutul la un net pe placul "cetateanului revoltat de cuantumul pensiilor speciale".

Mi-ar fi placut mai mult stabilirea unui cuantum minim net de referinta. 😉

GO spunea...

Huhu Rezea. Indicii de corectie ai lui Les nu corecteaza nimic. Mentin decalajele si creeaza si altele noi. Am dat exemple. Mai dau unul? Pai in 2016-2017, s-au pensionat unii de pe functii de comadanti de companii, capitani sau maiori. Si au pensii de 7000-8000 lei. Astora le dai indice 1 si raman tot cu 7000-8000. Da, dar s-au pensionat de pe aceleasi functii in anii 1999, sau in 2006 cu pensii de 2400 lei. Si aici apare treaba: unul pensionat inainte de 2000 are 2400 lei+30%=ajunge la 3120 lei, unul pensionat in 2006 ajunge la 2400+15%=2170 lei, iar unul pensionat in 2016 ramane cu 8000. Asta este stupiditate! Decalajele raman, se amplifica, se formeaza altele.

Doar cuantumurile de referinta din proiectul Ciuca ar corecta decalajele. Acestea se raporteaza la sume fixe de referinta, nu la indici. Dar nu sunt propuse de M.Ap.N. - intrucat presupun costuri prea mari.

Leon spunea...

http://sindicatulcmd.blogspot.com/2020/07/plx-1992019-si-plx-2212020-in-dezbatere.html?m=1

Cezar spunea...

Ole..ole.
Ca (b)Belita nu mai e !
Am 1 ,35..ca merit🤣🤣🤣😜😜😜😎😎😎

spiritul lui Haret spunea...

In decembrie 1989 imi doream sa traiesc numai si numai pentru a gusta din libertate.Acum imi doresc sa traiesc numai si numai pentru a simti beneficiile eliminarii inechitatilor din sistemul pensiilor militare.
Huhu Rezea si mie mi se pare mai corect cuantumul brut de referinta corespunzator functiei de grad cu un amendament.Minim si maxim.
Padina@Cine se coboara la nivelul unui nebun e mai nebun decat nebunul.Nu ma cobor la nivelul tau.Punct.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Intentiile sunt bune, dar nerealizabile. Mereu se propune cate ceva sa nu poata fi aplicat, sa ramanem tot saraci.

Teo spunea...

Raportul Comisiei pentru Aparare are în vedere amendamentele FSNPPC



Camera Deputaților a dezbătut astăzi, în Comisia de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională începând cu ora 11,00, ,,Pl-x nr. 199/2020 – Proiect de Lege privind modificarea şi completarea Legii nr.223/2015 privind pensiile militare de stat şi instituirea unor măsuri în domeniul pensiilor militare de stat.

Președintele FSNPPC, Dumitru Coarnă, vicepreședinte al Biroului Național al Confederației Sindicale Cartel ALFA,a participat astăzi prin videoconferință, în Parlament, la comisia sus menționată, pentru a susține amendamentele noastre având în vedere: riscurile profesionale, importanța socială și permanența serviciului public prestat, incompatibilitățile și restricțiile stabilite, prin lege, pe timpul activității, calitatea de militar în rezervă, după pensionare etc.

Amendamentele noastre vizează în special adăugarea cuantumului Ordinului Meritul Militar, actualizarea pensiilor militare ale polițiștilor concomitent cu majorarea veniturilor polițiștilor în activitate.

Vom continua informarea, cu celeritate, pe marginea acestui subiect de maxim interes, mai ales pentru colegii noștri care îndeplinesc condițiile de vârstă/vechime în serviciu și au în intenție să solicite trecerea în rezervă, cu drept la pensie militară de stat.


BIROUL EXECUTIV CENTRAL

Leon spunea...

Cu relatiile pe care le ai poate intri in posesia Raportului Comisiei pentru Aparare, daca nu-l posteaza pe site-ul CD...!

Teo spunea...

PLx 199/2020 si PLx 221/2020 in dezbatere la Comisia de Aparare a Camerei Deputatilor
- In atentia tuturor membrilor SCMD -

Astazi, 14.07.2020, Comisia de Aparare a Camerei Deputatilor a devansat dezbaterile pe cele doua proiecte legislative, de la ora 13.00, la ora 11.00.
Presedintele Comisiei de Aparare, dl. Ion Mocioalca, a anuntat ca PLx 221/2020, care are avizul negativ al Guvenului, va fi respins, in dezbatere fiind amendamentele la PLx 199/2020 si ca este posibil, functie de cat de repede se dezbate in Comisia de Munca, sa se faca Raportul rapid si sa se trimita in Plenul Parlamentului, pentru a fi votat. Eventual, astazi sau maine.
S-a dat cuvantul, in deschidere, reprezentantilor sindicatelor, adica subsemnatului si dlui. Dumitru Coarna. Noi am sustinut toate amendamentele introduse la PLx 199/2020 de dl. deputat George VISAN, ca insemnand intoarcerea la textul initial al legii, asa cum a fost promulgata, nedreptatile si haosul fiind aduse de OUG-urile ulterioare. In plus, am sustinut, pentru clarificarea magistratilor, amendarea Art.55 conform propunerii dlui. deputat LUPESCU Dumitru, de a se introduce precizarea ca doar cei care mor in actiuni in teatrele de operatii lasa pensie de urmas integrala, ceilalti militari si politisti in activitate, rezerva si retragere, conform conditiilor stabilite ale Articolelor 47-49 si 53 ale Legii 223/2015. In plus, am solicitat parlamentarilor, ceea ce am solicitat si Avocatului Poporului si Presedintelui Romaniei, ca militarii si politistii fiind o categorie juridica distincta, neavand legatura cu Ministerul Muncii, sa nu mai fie inclusi, pe viitor, in nici un proiect de lege vizand salarizarea si pensionarea civililor.
Dl. Dumitru Coarna a fost de acord intru totul cu toate solicitarile SCMD, cerand si domnia sa votarea tuturor amendamentelor.
La momentul in care se exprima punctul de vedere al MApN si MAI, asa cum am fost anuntati de la inceput, am fost deconectati.
Asteptam rezultatul, adica Raportul Comisiilor de Aparare si Munca si votul Camerei Deputatilor, in Plen, dupa care vom convoca CD al SCMD, pentru a lua masurile care se impun.

Honor et Patria! Vae Victis!

Presedintele SCMD,
Col.(r) dr. Mircea DOGARU

hankook spunea...

G.Olescu , mai taie din ele.....unde ai vazut tu cdt.cp. cu 8000 lei pensie ?....functia maxima era de maior , putea sa aiba ambarcare, asanare, "Oscar", solda de merit, gradatie maxima, OMM clasa I , pe langa sporurile uzuale si tot nu ajungea la 8000 lei , nici macar brut ! Nu te contrazice cu mine ca stiu ce vorbesc, sunt pensionat in 2016.

Cezar spunea...

Va dati seama?..domnul..Coarba..a fost deacord cu tot ce a propus sindicatul lu Daogaru...😜😜😜🤣🤣🤣
Rau am mai ajuns!

Calinmihaib12 spunea...

..si eu ,ca si ..CEZAR...,.."aș avea"..!!????..tot 1,35 = + 35%..!...."ole.!..ole..!."..DAR,PÂNĂ UNA,..ALTA..,=TOTUL E..VORBARIE GOALĂ...!!?

spiritul lui Haret spunea...

Ma repet.Cuantumul brut de referinta propus de MApN mi se pare de bun simt.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Si eu cred ca ce a propus MApN este mai bun, decat deloc, ma multumeste si n-am de comentat, si mai ales ca este propus cu aplicare de la 1 Ianuarie 2021.

Huhu Rezea spunea...

Ce este @Flavius, ți-ar strica o pensie de cca 3000 lei de la 01 01 2021?

Leon spunea...

http://www.cdep.ro/pdfs/decizii/decizie_cd_ses_extr_20200731.pdf

Leo spunea...

Având în vedere că se ventilează ANEXA din OUG-ul lui Ciucă , până la urmă are sau nu CIUCĂ vre-o contribuție ?

spiritul lui Haret spunea...

De cand tot se bate pasul pe loc mi-am pierdut orice speranta.Curios totusi dece cand s-a dat cuvantul reprezentantilor MApN si MAI, Dogaru si Coarna au fost deconectati.Mai mult ca sigur reprezentantii s-au opus.Astia in loc sa multumeasca rezerva arunca banii pe toate prostiile.Mai nou au cumparat autocamioane IVECO care dau mari batai de cap militarilor soferi.Se afirma ca sunt sub orice critica .

Leon spunea...

Joi sunt unele comisii care vor avea dezbateri la proiectele repartizate, iar saptamana viitoare vor fi numai dezbateri in comisii.
Prima sedinta de plen a CD va fi pe 27 iulie..!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, sa aveti gura aurita si sa am bafta de asa ceva, sa dea Dumnezeu! Va dati seama ca mi-ar salva viata sua asta? De pe acum tremur ca nu am bani la iarna sa-mi platesc facturile sa nu ma arunce in strada patronul blocului! Numai eu stiu ce am tras in iarna asta, si daca cineva din neant, fara identitate, trimis de Dumnezeu nu-mi favoriza un ajutor, acum eram pe strada cu Ana! Sa-i dea Dumnezeu viata luuunga in sanatate cu toata familia dumnealui pentru binele facut sa ma salveze in ultima clipa! Azi sunt pe zero datorii si salvat!

Sorina spunea...

Dle H asa Sa fie pentru cei ca dlFlavius dar si cei ca noi?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Daca PSD voteaza arestul national la domicilu cu toate ineptiile, va fi terminat, scriu ziarele si spun politicienii! PSD zice ca nu vor vota nazismele liberale, insa dupa corectari au lasat niste grozavii doar atenuate, cum ar fi cu carantinarea bunurilor, instrainarea la stat a copiilor fara parinti (copiii aia cum oare traiesc fara parinti?) si alte nazisme! Nici macar nu au primit protestatarii sa li se jăluiasca, dand dovada impardonabila de lipsa de comunicare si raceala fara sens, desi sediul era full si ar fi trebuit sa-i intampine cu zambete si sentimente de solidaritate, caci ei s-au dus sa le ceara ajutorul, nu sa-i huiduie pe pesedisti! Ciolacu azi la tv habar nu avea ce s-a taiat si ce s-a lasat din legea fascista, si ne mai miram ca acum MApN vine cu o propunere excelenta, iar daca vedeti propunerea PSD, este ca cea a liberalilor la sfantul asteapta, 2022-2023! PSD chiar si-au propus sa fie desfiintati si sa se puna rau cu toti, mai ales ca dupa gafa Olgutei acum trebuia sa ne pupe mainile cu iertari? Ciolacu poate sa joace teatru mai ceva ca Piersic, de la o posta miroase ca e scula si sluga iohannista, ca urmareste dispersarea PSD, si il doare in dosul pantalonilor ca pleaca din partid oamenii la alte formatiuni dar nici pesedistii de rand nu se omoara sa tina strans partidul! Sa vedem maine pesedistii cat vor sa-si spele rusinea Olgutei la acest plx! Daca MApN are spirit de initiativa, cum a avut si cand au fost contras si le-au reusit, maine avem o garantie a reusitei si merita sa li se ierte din pacate, ca si ministrului Ciuca!

GO spunea...

hankook! Ce sa, tai!? Asa macane oamenii in cele vreo 50 grupuri de pe FB. Nici eu nu am crezut ca exista adjutanti cu 12000 pensie (13500 cu indexare), pana nu am vazut documentele oficiale ptezentate de SPR Diamantul. Cu stampila MApN.

Asa ca ce te mira ca un Cdt. Cp. pensionat in 2016-2017,sa aiba aiba si el acolo 7000-8000?!

Calinmihaib12 spunea...

C.F.IFRIM:..nu am aflat de ce ai pensia așa de mică (..aprox. 1.100 de lei,din câte am înțeles..?) : ai avut vechime mică ="din cauza unor boli..si ai fost clasat medical + baza de calcul mică..? și/sau alte cauze..?

spiritul lui Haret spunea...

Cornelius tata mori de grija unui partid?Mai bine te-ai ingriji de soarta ta.Tu crezi ca politicienii de la varful partidelor parlamentare precum si de la alte partide nu pot dormi noaptea de grija ta ?Pe ei tata ii intereseaza ciolanul,cascavalul.Sa aiba ei matul plin,asta e interesul lor.Ce stii tu de Ciolacu?Iti spun eu.E baiat bun dar pentru el..A fost in siajul lui Ion Vasile si Boscodeala.Ca viceprimar la Buzau nu stia nimeni de el.A fost director la URBIS,o filiala a primariei care se ocupa de spatii verzi in oras si parcarile cu taxa.Cu toate ca a fost in preajma lui Ion Vasile si Boscodeala nu s-a dedat la invarteli cu statul.Bogatia lui materiala este modesta.Mai cunoscuta era nevasta-sa,o dulce, care detinea si detine niste cofetarii.In Buzau nu prea te imbogatesti cu cofetaria.

Leon spunea...

De interes pentru personalul militar participant la misiuni in afara tarii:
http://www.cdep.ro/pls/proiecte/docs/2019/pr264_19.pdf

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Calin Mihai, am avut acidente in timpul serviciului in minele de carbuni din Valea jiului si Canal, de aia n-am parte de prea multe, iesind in 1989 la pensie de inv, cu 10 ani, 6 luni si 6 zile vechime efectiva, total peste 18, cu armata, sc. militara si cumulata. Daca eram pentru interesele americanilor pe meleaguri straine, ca mercenar-ucigas de civili nevinovati, aveam pensie buna. Sa nu-mi spuna mie aia ca ucideau talibani ca ma enervez rau de tot: Omoara civilii la gramada si iau pensii cacalau! Astia din tara, cazuti la datorie pentru Patrie sunt tratati ca niste gunoaie, vedeti si cazul grav a lui Palagheanu din Iasi, ca si mine, de le-ar fi rusine de nenorociti din MApN care ne terfelesc si discrimineaza ca pe animale! Aia au luat si sume colosale, au 1001 avantaje si schiloditii interni mor de foame cu pensii de cacat, ba inca taie cate 1 punct an vechime lipsa si nu avem nici un fel de recunoastinta a statului roman si a Armatei de paie pentru capacitatea de munca si lupta pierdute in misiuni la ordin, in care am devenit legume! Eram detasat in economie, trimis pe cod de alarma, asa mi s-a spus, si daca refuzam faceam puscarie, cate 2 ani de fiecare misiune, iar mercenarii astia s-au dus la cerere pentru bani si acum sunt eroii lu' peste copt cu zeci de recunostinte grasoaie!
@ Spiritul lui Haret, eu sunt de stanga si vedem bine ca dreapta niciodata nu a dat, ci a luat, insa stanga azi e condusa de tradatori de dreapta sau infractori si nu avem un lider capabil sa scoata stanga din rahatul in care se afunda datorita acestor tradatori, cum e Ciolacu si sustinut de o gasca de infractori. Trebuie curatenie la sange si un lider cu sange in instalatie la PSD, altfel este un partid care vrea bine romanilor si Romaniei.

CEZAR spunea...

Evident ca ARE !
Traiasca CIUCA CEL MAREEEEE !

Xman spunea...

Apropo de stat, care chiar daca a facut greseli si-a cinstit cetatenii;toti veteranii de razboi germani si urmasii lor au primit pensii...Consider ca legea veteranilor ar trebui extinsa si la cei care au facut canalul,mina sau agricultura in perioada comunista.La mina erau accidente zilnice si cate un deces sau chiar doua pe luna din randul militarilor...La canal la fel.In agricultura poate mai putine accidente,dar imbolnaviri multe datorita conditiilor de cazare...Oare cei care au murit sau si-au subrezit sanatatea prin mine,canal,agricultura nu ar trebui considerati eroi?S-su dus acolo voluntari pentru diurne in valuta,sau trimisi de stat?
Oare cand se vor gandi si vor face ceva concret pentru asta?

Leon spunea...

Cornele, daca ai timp si citesti legea postata in linkul de mai sus o sa vezi ca si militarii raniti in tara, care se pregatesc pentru exterior, se incadreaza in prevederile acestei legi..!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Leon, pai nu am zis si eu ca pentru exterior sunt supra rasplatiti cu de toate mercenarii din slujba imperialismului mondial, discriminant fata de cei din interior, cum bine zice si @Xman? Aici vorbim de militari care s-au invalidat in tara, care nu au nimic ca recunostinta pentru incapacitatile suferite, cum au cei din Afganistan, Irak, Angola, etc, ceea ce nu este normal pentru o societate sau stat de drept. Pentru invaliditati, externii trebuie sa primeasca pensii de la America-NATO, cei care i-au trimis la razboi, nu de la Romania, sau altii sa fie platiti la pensii de invaliditate de la ONU, pentru ca sunt mercenari platiti, nu sunt luptatori eroi pentru Patrie! Eroii cad pe glia lor stramoseasca, nu pe meleaguri straine ca niste cuceritori de natiuni si tari! Eu sunt un patriot, si orice activitate desfasurata peste granite cu scopuri agresive fata de acele natiuni sunt razboaie imperialiste si de aservire ale unor interese oculte si imperii mondiale, mai ales cele conduse de SUA, dusmanul mondial al Pacii! Se numeste Ministerul Spararii Nationale? Ce cauta ostasii la mii de km de casa, si nu sa-si apare Patria? Este Ministerul Apararii? Sa dea pensii de inv. celor care apara Patria, nu care cuceresc teritorii straine sub falsa lozinca ca mentin pacea, si daca o mentin in cadrul ONU, atunci ONU si SUA sa-i plateasca, sa-i hraneasca, sa le dea pensii de invaliditate, si pe noi sa nu ne considere zdrente si gunoaie, sa ne discrimineze ca ne-am sacrificat la ordin pe pamant romanesc! Un creier de om destept nu exista in Armata romana actuala, de la Vladica la opinca, sa clarifice acest aspect de discriminare si rasism!

Alex spunea...

Acesti indivizi se joaca cu nervii si sanatatea noastra.Ne-au luat de fraieri si spun acest lucru cu parere de rau.Nu cred ca se.va intampla nimic bun.Ca de obicei dl.Dogaru a plecat satisfacut.Pentru ce? Se asteapta parerea C.C. referitoare la taxarea pensiilor speciale.Daca taxarea va fi constitutionala ,se va face ceva si pentru pensiile noastre; cum judecatorii C.C. nu au nici un interes ca acestea sa fie taxate ,vor mai primi ceva cei care vor fi in viata prin 2025. Pana atunci ..rabdare ,pastile,ceaiuri,tratamente ..si nervi de fier.

Cezar spunea...

Plotonere...dai din clont cam mult !!
Ti.a intrat turba in cap?
Cînd semnezi materialele astea idioate..semnraza si vù gradul..ce.l aveai atunvi..cînd ai fost ...invalidat..cu turba in cap !
Am fost si eu la mina..comandantùl unui detadament de 150 militari
De auto..nu am vazut
Cum draku te.ai ratacit tu pe acolo?
Erai cu ..basculanta??

Leon spunea...

@Huhu Rezea, pe site-ul SNPPC este o varianta a acestor propuneri( 34 pagini) care nu prea corespunde cu cea prezentata de Marin Neacsu !
MApN si MAI nu sustin nici varianta cu Indicii de Corectie si nici Anexa 2 a lui Ciuca..!
Ei propun un CUANTUM NET MINIM calculat INDIVIDUAL cu intrare in vigoare de la 01.12.2020.
Cum interpretati dvstra Pct.16 de la pag.23-25 din varianta SNPPC...??

bassil spunea...

Aveți dreptate.Noua ni s-au prezentat doar lapte și miere


Ionel spunea...

Proiectul de ordonanta Ciuca, de tranzitie inteleg, mi se pare cel mai fezabil. Acum sa vedem ce soarta va avea si, mai ales, cand se va aplica .......

bassil spunea...

Aveti dreptate domnule Leon.Noi am văzut doar lapte și miere.

Neacsu spunea...

Leon, MAI nu sustine amendamentele si anexa MApN, am spus asta de cateva luni de zile. Si normal ca nici Coarna.

Leon spunea...

Cornele, poate te incadrezi aici:
https://www.stiripesurse.ro/lege-promulgata-indemnizatie-de-500-de-lei-pe-luna-pentru-copiii-detinutilor-politici_1485579.html

Leon spunea...

Pl x nr.632/2019, forma promulgata:
http://www.cdep.ro/pls/proiecte/docs/2019/pr632_19.pdf

GO spunea...

Hmm! Conform documentului prezentat pe site-ul SNPPC, reprezentantii M.Ap.N. si ai M.A.I mictioneaza putin in gura celor pensionati. Din cate am sesizat, reprezentantii celor 2 ministere nu sunt de acord cu niciun element care sa determine o majorare recenta a pensiilor militarilor. Nu sunt de acord nici cu cresterea bazei de initiere a calcului pensiei de la 65% la 85%. Si nici macar nu mai sunt de acord cu propria Anexa 2 initiata de MApN + MAI. Cica "MApN și MAI propun eliminarea Anexei nr. 2 deoarece cuantumul brut/net de referință pentru stabilirea pensiei militare de stat a fost înlocuit cu un cuantum brut/net minim stabilit la nivel individual". Unde, cand, cum, care este acel cuantum stabilit la nivel individual? (a se vedea nr. crt. 24 de la amendamente).

MApN și MAI nu susțin nici amendamentul privind plata pensiei suplimentare in mod separat, întrucât cica această modificare ar conduce la crearea unui impact bugetar semnificativ asupra bugetului de stat (pct. 14).

Cele 2 ministere, nu sustin nimic concret, cu exceptia unei taraganari a oricarei majorari a pensiilor militarilor, pana in anul 2023 - dupa intrarea in plin in vigoare a noii legi a salarizare. Cele 2 ministere nu sustin nici macar indexarea cu rata inflatiei plus 50% din salariul mediu brut. Si nici macar actualizarea pensiilor militarilor in raport de majorarea soldelor - si care reprezinta principiul de baza al existentei pensiilor militare.

In fine, documentul cu 34 de pagini este descarcat de pe site-ul SNNPC (https://www.snppc.ro/comunicat-14-07-2020-dezbatere-decisiv-ast-zi-n-camera-deputa-ilor-pe-marginea-pl-x-199-2020-bd10367) , DOCUMENTUL fiind acesta https://www.snppc.ro/uploads/fisiere/articole/PLX-199-2020.pdf

hankook spunea...

G.Olescu , daca tu crezi prostiile astea, treaba ta...pe legea 223/2015 nu are cum sa aibe un adj.pensia aia,poate sa fie si pe studii superioare cu toate sporurile posibile si imposibile...acum cand e limitat la net, un adj.principal care poate avea sporurile pe care le-am enumerat mai sus ( tine cont ca subof. nu au prima de comanda) ar putea avea pensia neta maxima de 5000 lei. Pensiile alea de care zici tu, sunt calculate pe contributivitate si sunt ale unor MM aviatie, mecanici de bord cu fffffff multe ore de zbor la activ ( pasare rara).

constantin spunea...

Pe site-ul S.N.P.P.C.este publicat un material privind dezbaterea in Comisia de aparare a Cmerei Deputatilor al proiectului de lege Pl-x 199/2020.La un moment dat in proiect se introduce urmatorul amendament:7. După Anexa nr.1 se introduce o
nouă anexă, Anexa nr.2, cu
următorul cuprins:
„Anexa nr.2
Cuantum brut/net de referinţă
pentru stabilirea pensiei militare de
stat”
La rubrica motivare amendamente M.Ap.N.si M.A.I.nu sunt de acord precizand urmatoarele:MApN și MAI nu susține
amendamentul.MApN și MAI propun
eliminarea Anexei nr. 2
deoarece cuantumul
brut/net de referință
pentru stabilirea pensiei
militare de stat a fost
înlocuit cu un cuantum
brut/net minim stabilit la
nivel individual.
Stie cineva ce cuprinde acest cuantum brut/net minim stabilit la nivel individual?Daca da l-as ruga frumos sa-l publice.

hankook spunea...

Ca sa fii linistit , iti spun ca eu am in prezent, dupa indexari, 7800 lei net, lt.col. , toate sporurile posibile (ambarcare, asanare, "Oscar", solda de merit, gradatie maxima, OMM clasa I ,dispozitiv, comanda, radiatii, spec.clasa 1,SSID, mai putin doctorat).

Iulian Mareș spunea...

Insubordonare!

hankook spunea...

Ce lege au dat astazi?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Cezarica, o sa semnez cu gradul, dupa ce o sa-ti gasesti gradul de Colonel, o data cu TAB-ul pierdut prin mlastinile ipocriziei si insuficientelor personale! Mai foloseste la ceva gradul, daca statul roman ne persecuta, neîndreptateste, batjocoreste si discrimineaza pe aproape toti ca pe subsoldati sau suboameni? Puteam sa fiu si Maresal, dar daca cei in slujba celor care am fost nu ne acorda respect si se comporta nazist si rasist cu noi, aceste grade sunt doar trufii pentru unii si non valor pentru altii, care au onoare si demnitate sa nu fie calcati in picioare de un stat mafiot si nedrept! Suntem, deocamdata, niste obiele in ochii lor, paria societatii si tratati cu pensii sociale, nu cu pensii militare, si ca atare aceste grade sa le tina ei pe unde vor, intrucat la noi si-au pierdut orice valoare prin felul cum suntem tratati ca sclavi si rebuturi! Candva eram mandru cu gradul meu, care nu-i mai prejos ca ale unui General, fiind obtinute cinstit si prin truda, exista in nomenclatorul de grade si are aceeasi onoare si pretuire ca orice alt grad, si tu daca gasesti ca e o rusine sa fii Plutonier, sa produci ilaritatea ravnita printe camarazi ca as fi un inferior netrebnic si demn de mila, gasesc si eu ca e o rusine sa fii Maior si nu Colonel, mai ales sa nu ai educatie, bun simt si limite in a posta pe aici, decat cu scopul de-i face pe altii sa se simta jigniti de un marunt din marea multime de gura casca, inutili intr-o lupta, acum sindicala, pe acest blog mareț!

Calinmihaib12 spunea...

C.F.IFRIM :am citit ISTORICUL vietii de militar - dezvăluit aici: cu bunele si relele ei..!
si imi pare rău..pt. suferințele și necazurile pățite ..!(..nu doresc NIMĂNUI = nici măcar celor care NE CALCĂ IN PICIOARE ..VIETILE ..de oameni și..militari..= să treacă prin ce-ai trecut d-ta de-a lungul TIMPULUI..!
Cât privește activitatea..DE ATUNCI..a MILITARILOR - pe ȘANTIERUL naționale: industriale sau pe OGOARELE ROMANIEI, ACTIVITATE..de care= AZI= POLITICIENII =își cam bat joc, O DESCONSIDERĂ ..,folosind-O = drept PRETEXT: SĂ NU ACORDE sau SĂ TAIE DREPTURI CUVENITE...,"uitând" ca ARMATA ERA..ACOLO...(!) LA ORDINUL...ROMANIEI =care =ATUNCI=... NU ERA "CAPABILĂ"..să ..REZOLVE =ALTFEL= PROBLEMELE..VIETII SOCIAL-ECONOMICE..ale țării..!!= O cunosc si eu- intr- o "mică.." parte :...am fost,împreună cu un soldat SANITAR,..la VACCINAT MILITARI IN TERMEN,..numai noi am știut-.. in ce "condiții"..de campanie..,plecând din VESTUL țării =..tocmai.. in BĂRĂGAN..!

Leon spunea...

COMUNICAT Nr. 9 din 14.07.2020
STIMAȚI CAMARAZI,

Vă aducem la cunoștință că astăzi, 14.07.2020, la Comisia de Apărare a Camerei Deputaților s-a votat pentru raportul de adoptare la PLx 199 şi de respingere la PLx 221.

Probabil, săptămâna viitoare vor intra pe ordinea de zi şi la Comisia de muncă a Camerei. În speranţa că va fi acelaşi rezultat ca şi astăzi, PLx199 va intra în discuția Plenului Camerei Deputaților, cameră decizională, pentru adoptare ca lege de modificare a Legii 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare. Aceasta reprezintă un pas foarte important în eforturile noastre de elaborare a unui act normativ care să elimine, parţial, discriminările şi inechităţile din actuala Lege a pensiilor militare de stat.

PREȘEDINTELE ANCMRR „Al. I. Cuza”

Gl.lt.(rtg.) Neculai BĂHNĂREANU





Leo spunea...

Dacă MFA-ul nu susține Anexa 2 , atunci înseamnă că nu are legătură cu CIUCĂ.

GO spunea...

Scuze pt. limbaj, dar se confirmă că reprezentanții M.Ap.N. și M.A.I. prezenți la negocierile din Parlament privind modificările care ar urma să fie aduse prin prin Pl-x nr. 199/2020, Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, se ... acă frenetic în gura celor deja pensionați.

Documentul cu proiectul de lege și cu amendamente este descărcat de pe site-ul SNPPC. Din document rezultă că reprezentanții M.Ap.N. și M.A.I. nu sunt de acord cu absolut nici o prevedere care ar determina vreo majorare a pensiilor militarilor, înainte de anul 2023 (anul intrării în vigoare în plin, a noii legi a salarizării).

Așadar, reprezentanții M.Ap.N. și M.A.I. nu sunt de acord nici cu revenirea la baza de inițiere a calcului pensiei militare de 85% (actualmente fiind de 65%), nici cu majorarea pensiilor cu 50% din creșterea salariului mediu brut, nici cu revenirea la principiul de bază al existenței pensiilor militare și care este actualizarea ori de câte ori se majorează soldele militarilor în activitate, nici cu plata separată a pensiei supimentare cuvenite. Reprezentanții M.Ap.N. și M.A.I. nu mai sunt de acord nici măcar cu Anexa nr. 2 - inițiată chiar la nivelul celor 2 ministere, și care ar fi corectat în timp rapid decalajele între pensii. MApN și MAI au propus eliminarea Anexei nr. 2, deoarece cuantumul brut/net de referință pentru stabilirea pensiei militare de stat ar fi fost înlocuit cu un cuantum brut/net minim stabilit la nivel cică individual, dar despre care nu cunoaștem nimic. Fiind totuși evident că un astfel de cuantum individual, lasă lucrurile exact ca acum, respectiv NU rezolvă decalajele între pensii.

Ca sugestie pt. reprezentanții aceia ai M.Ap.N. și M.A.I., am și eu una! Să schimbe dracu' titlul legii și măcar să nu îi mai spună a pensiilor militare de stat! Întrucât pensiile militare neactualizate ori de câte se majorează soldele militarilor activi, sunt pielea ...ulii belită în păpușoi, alea nu mai sunt pensii militare.

Link către SNPPC: [https://www.snppc.ro/comunicat-14-07-2020-dezbatere-decisiv-ast-zi-n-camera-deputa-ilor-pe-marginea-pl-x-199-2020-bd10367].

Documentul poate fi descărcat de aici: https://www.snppc.ro/uploads/fisiere/articole/PLX-199-2020.pdf.

Cezar spunea...

🤣🤣🤣🤣😜😜😜😎😎
Citeste si lumea civila..si ma confunda pe mine cu...tie !
Asa..ca mars plotonere !

Iulian Mareș spunea...

Cred că-ți dai seama cine le-a semnat mandatul pt a susține toate acestea?
Ăla, care plătește tehnica cumpărată în avans, precum la casa cu felinar roșu!

raul spunea...

Daca-i dupa SNPPC ,s-a dus si anexa 2!Cu acel cuantum minim o luam in freza!Daca la brut ai spune ca iese de-o mamaliga,la net dupa ce scazi toate angaralele -ca la activi ,adica aproape 50% -ramai cu praful de pe toba !Iar ne-au facut-o guleratii!

Alex spunea...

Cretinii! Nu le mai ajung banii ptr.toate vechiturile pe care le achizitioneaza.Poate mai inventeaza niste sporuri.De aceea sunt linistiti.Baza lor de calcul cand vor iesi ls pensie va fi la unii de zeci de mii de lei.De unde bani daca trebuie sa le creasca si pe ale noastre?Noi asa trebuie sa ramanem la mila unor lichele.
Poate gresesc,dar am impresia ca multi dintre cei care hotarasc pentru noi,desi lucreaza in M.Ap.N.nu sunt militari adevarati.Nu stiu prin ce mod au ajuns sa poarte haina militara(banuiesc numai)
,dar nu gandesc deloc in favoarea noastra.Cum sa ne sustina cand ei sunt paraleli cu viata militara?

Leo spunea...

Stelică , parcă i se spunea arma GENIU , nu construcții.
DIRIBAU ,i se spunea aremi geniu la șantierele de pe Canal. se pare că acel colonel a fost pe acolo.
PS
Iar la pietrele de taluzat de acolo ,li se spunea "portocale"...

GO spunea...

Tocmai s-a adoptat legea!

https://www.mapn.ro/cpresa/16683_Lege-pentru-recunoasterea-drepturilor-veteranilor-din-teatrele-de-operatii,-ranitilor,-invalizilor-si-urmasilor-eroilor-cazuti-la-datorie,-adoptata-in-Parlament_html

"Art. 12. – (1) Personalul participant care a dobândit calitatea de
„Veteran din teatrele de operații” și care nu este invalid, rănit ori nu a
dobândit afecțiuni fizice și/sau psihice în urma participării la acțiuni
militare, misiuni și operații, beneficiază de următoarele drepturi:
a) dreptul de a purta uniforma militară, după trecerea în rezervă
sau în retragere;
b) o sumă forfetară lunară, neimpozabilă, în procent de 25% din
salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, pentru personalul în
activitate;
c) o indemnizație lunară, neimpozabilă, în valoare de 1000 de
lei, după trecerea în rezervă sau retragere".

http://www.cdep.ro/pls/proiecte/docs/2019/pr264_19.pdf

GO spunea...

@ Cezar, marți, iulie 14, 2020. Nu, tocmai ai luat-o in mana. Iar eu am luat 10 bulioane. http://www.cdep.ro/pls/proiecte/docs/2019/pr264_19.pdf

si mai jos

https://www.mapn.ro/cpresa/16683_Lege-pentru-recunoasterea-drepturilor-veteranilor-din-teatrele-de-operatii,-ranitilor,-invalizilor-si-urmasilor-eroilor-cazuti-la-datorie,-adoptata-in-Parlament_html

GO spunea...

hankook, miercuri, iulie 15, 2020. Ceea ce spui tu. nu exclude sa existe adjutanti cu 12000 lei pensie. Documentele sunt oficiale, MApN si MAI. Cu nr. de inregistrare.

https://www.facebook.com/sprdiamantul.ro/photos/a.998094080256181/2861481027250801/?type=3

GO spunea...

M-a contestat cineva cum ca nu exista adjutanti cu 12000 lei pensie. Documentele sunt oficiale, MApN si MAI. Cu nr. de inregistrare, semnatura, stampila. Intre timp acele pensii s-au si indexat.

https://www.facebook.com/sprdiamantul.ro/photos/a.998094080256181/2861481027250801/?type=3

Viorel spunea...

Domnule Cezar, nu mai dați cu stângul în dreptul, poate că ați fost la mină și ați „condus” un detașament de 150 de militari dar stand la umbra nucului bătrân (brad / stejar, că nuci nu prea sunt la munte) pe un scaun citind Amintiri din copilărie. Dacă ați fi condus detașamentul cu adevărat, trebuia să fiți în mină cu ei, luați puțină silicoză la plămâni și acum erați la Pătrunjelu (Pacea sau Eternitatea). Nu prea ați făcut școală militară, ați uitat comanda „Vă arăt și vă explic, faceți ca mine”.

Iulian Mareș spunea...

Mai taie...am colegi de clasa care au lucrat la C 10 A!
Argoul diribau definește batalionul disciplinar sau muncă silnică!
Dpv etimologic cred că provine din țigănește...nu sunt sigur!

Leon spunea...

@Neacsu, eu nu sunt asa sigur ca la finalul sedintei, Comisia pentru Aparare a intocmit un Raport la PL x nr.199/2020..!
Mai degraba cred ca a fost o Sedinta de "incalzire" si probabil saptamana viitoare in sedinta comuna cu deputatii din Comisia pentru Munca, vor intocmi un Raport comun de Adoptare cu Amendamente admise pentru Pl x nr.199/2020

hankook spunea...

Hai ca cei care am fost in teatrele de operatii ne-am pricopsit cu 1000 lei net/luna in plus la pensie ! Lege votata ieri in camera deputatilor for decizional si trimisa la promulgare la KWI. Se pune in aplicare peste 6 luni, timp in care se emit norme de aplicare...sper sa nu o gaureasca si pe asta ca pe Legea 223 !

Niky spunea...

Chiar azi am vorbit cu un fost coleg in activitate,deja subofițerii ies cu un cuantum net de circa 5000 lei,pai decalajele fata de cei ieșiți cu patru/cinci ani sau mai mulți in urma se adâncește continuu! Când o sa se mai repare inechitățile,caci aceste diferențe nu sunt normale? Iar MAI si MApN,cu respingerile propunerilor de reparație nu fac decât sa arate ca nu le mai pasa de pensionari,iar singura soluție a rămas politicul.

Iulian Mareș spunea...

La enuntul tau "ERAU unii dintre ei alcooliști și BĂTUȚI ÎN CAP RĂU PRIN 1997" pot opune enuntul meu: erau doar cativa dintre diribisti nonalcool si destupati?
Diribau inseamna exact ce ti-am scris! Constructiile speciale militare definesc cu totul altceva: cazemate, adaposturi cu destinatie speciala, PC subterane. Azi, specializarea aprofundata a disparut si din AThM, eu considerand asta o mare greseala!
Am inteles, tu esti unul care nici nu stie ce sa faca cu un par de vin de Husi, Cotnari sau Bohotin!...il duci la ureke? ... :))

Iulian Mareș spunea...

Nu ma deranjeaza ci kiar ma bucura! Am 3 misiuni!
Romania trebuie sa invete sa-si aiba grija de cei care o apara! Ma asteptam si la ceva reduceri la impozite, o dobanda preferentiala la banca, ... etc.
Ceva asemanator am descoperit in "Parfum de femeie" (în engleză Scent of a Woman), un film din 1992 care spune povestea unui student ce se angajează ca îngrijitor al unui fost ofițer în Armata Americană , acum orb și foarte irascibil; din distribuție face parte Al Pacino, care, si el, a luat un Oskar!

Iulian Mareș spunea...

Este o pensie decenta!
Faptul ca cei iesiti mai devreme la pensie nu au cuantumul corect actualizat nu li se poate imputa celor proaspat pensionati!

Leon spunea...

Iulica, ai nevoie de Legitimatia "Veteran in teatrele de operatii" !

Niky spunea...

Asa este,daca cei ieșiți mai devreme aveau cuantumul actualizat corect nu ar fi existat aceste decalaje si inechități!

GO spunea...

Parca vad ca se proroga prin ordonanta asa cum a fost si cu principalele beneficii din L. 223.

NELU spunea...

La art 110(5) Cuantumul net minim se determină
prin deducerea din cuantumul brut
minim, stabilit conform alin. (2)–(4), a
contribuției individuale la bugetul de
stat, contribuției individuale la bugetul
asigurărilor sociale de sănătate și
impozitului pe venit, potrivit legislației
în vigoare.
De aici rezulta ca netul pensiei va fi la aproximativ 1/2 din brutul minim stabilit pe categorii.

Niky spunea...

Asa este, doar cei care au luptat pe bani in strainatate mai primesc ceva,noi care am avut misiuni in tara, nimic! Urât din partea celor care au facut legea!

Viorel spunea...

Domnule G.Olescu, atunci eu propun ca militarii activi, pensionarii celor 2 ministere (M.Ap.N. și M.A.I.), părinții acestora, copii și nepoții să voteze P.N.L.-ul în întreaga țară tot în anul 2023 (inventăm niște alegeri speciale pentru ei) iar la alegerile locale și cele parlamentare din toamnă să votăm partidul sau gruparea politică (,) care până în august dă mat la rege (KWI și „guvernul meu”), schimbă regina și linia de atac (L.O. și Guvernul) și vin cu soluții concrete, legiferate (semnate, ștampilate, obligatorii fără alte chichițe ca la indexarea de 40% sau alocațiile la copii). Până și cincinalul se termina în 4 ani și jumătate.

Negritoiu spunea...

Art 110(5) din ce lege sau proiect de lege? Pensionarii platesc contributii individuale la bugetele specificate? Care legislatie prevede cele spuse de dvs.? Nu mai bagati soparle ca nu e corect!

Huhu Rezea spunea...

@Negrițoiu
Propunerea de amendament110(5) a apărut pe site-ul Sindicatului Polițștilor.
Ce ticăloși!
Propun pentru toți pensionarii o recalculare în grabă a unui cuantum net, care înlocuiește cuantumul de referință din proiectul Ciucă, în timp ce peste doi ani propun pentru ei recalculări din soldele brute.

Negritoiu spunea...

Huhu Rezea,
Multumesc pentru raspuns.Nu reusesc sa deschid acel site,pentru a citi amendamentele propuse.
dar,daca e propunerea snppc,totul se explica. Acestia nu au nicio legatura cu armata sau cu rezervistii MApN. Seamana cu o mica actualizare prin care se urmareste sa se fure,din nou,o parte din drepturile specificate in deciziile de recalculare/actualizare.De ex.de ce gradatiile de vechime au fost reduse de la 42% la 23%? De ce indemnizatia de dispozitiv(25%) este inlocuita cu acel spor de 7,5% ? Si daca tot se face un calcul individual,de ce nu se face actualizarea?
M-am saturat de masuri tranzitorii care raman definitive si de recalculari/actualizari care de fapt duc la micsorarea pensiei. Si de ce 1.12.2020 ? Le e frica ca se mareste salariul minim pe economie?

Huhu Rezea spunea...

Nu este propunerea Sindicatului! Este propunerea MAI și MApN.

Unknown spunea...

Vorbiti aici de pensii in cuantum de 8-12000 ron la adjutanti ? Eu am fost capitan comandor ,pilot militar cl.1 ,instructor de zbor ,pilot de verificare si incercare pe av.supersonice vanatoare etc. am iesit la pensie in anul 2000 si am o pensie de 4300 ron.Credeti ca este corect?

Nikos spunea...

F corect....Asta ptr.ca cei care fac legile au deja salariile si pensiile destul de mari,se gandesc tot ei se benegficieze de o eventuala marire,de subofiterii cu 2000 de lei ii doare-n fund...Intotdeauna in tara asta s-au facut legi ptr.interesul unora,valabil la politicieni si la militari....

Nikos spunea...

Bine zis si cu bun simt...Da,ce sa-nteleaga prostu'....