Un produs Blogger.

sâmbătă, august 01, 2020

Prin actualizarea pensiilor militare din solda/salariul de funcție CF x 2230 lei se obține un cuantum corect de referință pentru anul 2020

220 comments
In intenția de a înlătura temporar inechitățile produse prin art. VII al OUG nr. 59/2017, de eliminare a actualizării pensiilor militare, au fost elaborate trei soluții:
1. Soluția proiectului de lege promovat de senatorul Leș, fost munistru al apărării, de introducere a unor coeficienți de corecție.  Era deficitar pentru că nu înlătura inechitățile, ba... chiar le adâncea, din simplul motiv că indicii se aplicau și pensiilor mari și pensiilor mici.
2.Soluția promovată într-un unui proiect atribuit ministrului Ciucă, cea a unui  cuantum de referință pentru anul 2020, calculat nu se știe cum, dar care aducea creșteri substanțiale pensiilor mici și mijlocii.
Era deficitar că egaliza cuantumul de referintă pentru toți care aveau cuantumul in plată sau cuvenit mai mic decât cuntumul de referintă  al functiei corespunzătoare gradului.
3  Solutia de ultimă oră,  promovată de MApN și MAI în comisiile raportoare ale Camerei Deputatilor, in care numai câteva elemente ale bazei de calcul erau actualizate la  nivelul anului 2020 si cuantumul obtinut se chema cuantum brut minim, transformat apoi in cuantum net minim.
Toate soluțiile sunt provizorii, până la adevarata actualizare propusa tocmai in anul 2023.
Or, cea mai bună corectie, cel mai apropiat de realitate cuantum de referință, cel mai convenabil cuantum minim, brut sau net, pentru decembrie 2020 este cuantumul actualizat printr-un articol unic, înlocuitor al actualului text din art. 60 al 223/2015, in formularea de pe prima pagina a blogului .
Solda de functie în cuantum compus din actuala bază de calcul ar deveni solda/salariu de functie calculat/ă din coeficienții soldelor de funcție corespunzătoare gradului din L 153/2017 înmulțiți cu salariul minim pe economie pentru anul 2020. Celelalte elemente ale soldelor lunare brute regăsibile și in Legea nr. 153/2017 se actualizează la nivelul anului 2020 sau se determină din noua soldă de funcție.
Cuantumul actualizat dintr-o solda de functie la valorile ei reale pentru anul 2020 este oglinda reală a cuantumului pensiei, nu ficțiunile date de indici de corectie, cuantumul de referintă sau cuantumul minim net.
In anii 2021 si 2022 ar urma actualizările corespunzatoare noilor valori ale salariului minim.
Impactul financiar pentru anul 2020 ar fi neglijabil, pentru ca se aplică începând din decembrie iar acest cuantum actualizat nu depăseste în toate cazurile cuantumul în plată al celor 68% de pensii militare rămase în plată de pe vremea lui Gabită.
Actualizarea majoreaza pensiile cuvenite prin recalculare/actualizare pe L 223/2015 nu și toate pensiile ramase în plată ca mai favorabile. Ca atare, cei pensionați după 2015 până un anul 2018, pe L 223/2015, si cei recalculați pe aceeași lege, dar cu un cuantum mai mare, ar fi primii beneficiari ai actualizării de la sfârsitul anului acesta. Ceilalti ar urma și ei să primească ceva în plus dacă prin actualizare se depăseste cuantumul in plată.
Asa cum am mai precizat, noua formulare a art. 60 inlatură complet modificările aduse acestui articol prin ordonantele 59/2017 si 114/2018, asa ca sa nu se mai scarpine gulerații ca olteni,  cu calculari si recalculări inutile.
In acest sens ar trebui sfătuit si noul sef al Forumului Rezerviștilor sa discute cu domnul ministru Ciucă.
Nu cred ca mai trebuie să-l rog pe  Marin Neacșu să purceadă în așa fel încât aceste rânduri să ajungă sub privirile noului președinte de rezerviști. 


220 de comentarii:

1 – 200 din 220   Mai noi›   Cele mai noi»
Cornelius Flavius Ifrim spunea...

E golaneala: Intai sa-mi umple gaura lipsa la actualizare si recalculare, si dupa trei ani sa-mi dea in plus? Nu-i corect, asta fiind tot o taiere, ca pana acum! Deci, nici o vartianta nu-mi da nimic, totul fiind facut sa creasca tot pensiile care mereu au crescut cand cei 68% stateau pe loc! Nu-i nici un ghișăft la ce vor sa faca, paradeala contiuna pana in 2013! La naiba! Cand cartile sunt pe mana lor, adio pensiile mici majorate, ca asta se si urmareste de fapt! Ma ajung din urma aia fara o zi de munca si care au taiat frunză la caini toata viata, azi vand deja peste 700 lei! Nu este dreptate deloc, iar daca CCR aproba sa nu se taie cu 85% potentatilor, decalajul ar fi unul grav de tot, acum promind gros si ei la pensii, ca asta se vrea de fapt de catre grofi, nu sa elimine inechitatile, dreptatea propusa fiind doar un vis pentru noi, cei cu pensiile itre 500-1500 lei, toti invalidanti!

Ein Stein spunea...

@Huhurez
Propunere corecta, cinstita, principiala insa are o mare problema, mediul toxic caruia ii este adresata. Anexa lui Ciuca facea cam aceleasi lucruri insa asta nu a convenit lui Coarna si celor de la MAI, pe ei ii intereseaza sporuri, plati suplimentare, indemnizatii, chestii serioase si specifice doar lor, nu vii la ei cu vrajeli cu principii si corectitudine. Ce sanse ar avea propunerea ta daca pe a lui Ciuca au respins-o instantaneu? Pana cand nu se vor pune lucrurile in ordine, incepand cu recunoasterea ocupatiei de militar si separarea de celelalte institutii e greu de crezut ca se va schimba ceva in bine. Eu raman la parerea ca tot trecerea noastra pe legea publica e benefica, sa ramana Coarna si lui, singurii militari, pe L223. Nu vad alta solutie. Sa asteptam replica "militarilor doar la pensie", care inevitabil va veni prin intermediul troll-ilor.

Iulian Mareș spunea...

Pe Coarna îl indereseaza prioritar salariile polițiștilor în activitate, căci pe ei îi reprezintă!
Un sindicat al activilor, unul al pensionarilor și o uniune într-o Confederație Sindicală a SNAOPSN, acesta da, ar avea forța necesară să impună judecați de valoare și principii sănătoase!
Nu vad ce te tot frământă polițiștii? Lasa-i in pace, la război e nevoie și de ei: Detașamente Înaintate, de Acoperire, Cercetare, paza Lagăre de prizonieri....🤣😜
Au instrucție primară militară, buni executanți ai ordinelor, patrioți, cinstiți, devotați țării! Și mediul lor este cazon, numai că au contact mai mare cu civilii, cu strada!
Mie mi-a dragi, serios!
Aici te combat...

Iulian Mareș spunea...

De ultimă oră...
Se strânge lațul în jurul șefului de cabinet al lui Velea! Este acuzat că informa interlopii, lua șpagă și o împărțea in trei!
Am o dilema (celelalte le va rezolva justiția): omul acesta, parașutat/adus la București este de etnie?

Alex spunea...

Domnule Huhu,degeaba este postata pe prima pagina a blogului.Nu-i intereseaza.Daca voiau sa faca ceva in acest sens o puneau pe masa la discutii de prima oara.Se termina bine ptr.toata lumea si toti eram fericiti,noi ptr.ca pensiile cresteau cu ceva incepand cu luna decembrie ,iar cei din guvern ca au scapat de o mare povara.Am mai spus ca cei din guvern daca au plecat pe o idee ,aceea va fi pusa in practica.Totul trebuie sa se intample conform calculelor facute de ei.Poate vor sa faca o simpla "peticeala" si apoi sa ne traga pe linie moarta.Jocurile murdare din politica se schimba de la o zi la alta.Prietenul de astazi poate deveni dusmanul tau de maine(ptr.oportunisti ,traseistii politici si alte scarbe de oameni).Cu noi,cei care am fost factorul hatarator in decembrie 1989 deschizandu-le drumul spre democratie ,asigurand toate conditiile ptr.desfasurarea primelor alegeri libere ,nu mai vrea sa fie nimeni prieten.Stau si ma gandesc cat de bine a inceput totul.Incet,incet in politica au intrat toti neica -nimeni ,fosti bisnitari,curve si toti neispraviti.Iar noi ,noi am ajuns sa ne rugam de nenorocitii astia.Chiar nu am nevoie de prietenia lor.Ei sa-si faca datoria si sa respecte Constitutia tarii.Eu ca si pana acum o sa-i trimit la origine cu stampila.
Daca totusi vor sa faca ceva o vor face .Dar in schimb astia asteapta ploconeli si pupat de maini.Le place cand un general.sau un colonel stau in antecamera si asteapta.Chiar isi bat joc de noi.Era o vorba :" nu ridica capul da te uiti asa de sus cs iti cade cascheta" .Cretinii astia care ne conduc,cred ca le cadea si capul ,erau nimicuri.Sunt exceptii foarte putine spre deloc.
Daca totusi s-au indragostit de acest plx ..sa faca ceva cu el.Daca nu cumva folosesc hartia in alte scopuri.Desi d-l Mares ne-a recomandat cu caldura un prafusor de stevie,eu am scris acum dupa ce am luat o doza injectabila de leustean.Imi place a dracu' .

monteoru spunea...

Pupa-i si in profundor. De stiut unde se afla in evidenta dupa iesirea la pensie?
Cine asigura completarea cu rezervisti la nevoie a IJP?
Cand iti ziceam ca dupa pensionare devii un ilustru anonim nu m-ai crezut.Uite ca don plotoner te trage de sireturi.

Leon spunea...

Am trimis Forumului, la Emailul indicat de Neacsu Marin, comentariul din Tema propusa de Admin...!

Huhu Rezea spunea...

Intr-adevar nu este suficient ce scriem pe aceste site-uri, dar fiecare cititor trebuie sã fie proactiv si sa redifuzeze informatiile sau propunerile de aici, nu sa se limiteze sa le stie doar el.
Foarte des ma intalnesc cu rezervisti care par informati, dar devin secretosi cand ii intrebi ceva concret sau de unde se informeaza, in afara de Tv.
Un individualism, care nu se intalneste la alte profesii.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Alex, degeaba ne plangem, nu avem cui ca sa ne auda! Ei fac Legea. Legea de tip mafiot, si doar ei, gușatii, au sporuri si toate cele, ca celor mici le-ar lua si gatul. Cei 400 cu dosare falsificate sug si acum din conturile celor 68%, nu au patit nimic si se bucura in continuare de privilegii si pensii uriase. Sa nu mi se dea nimic acum ca ma axez pe cei 400, care acum se inghesuie la MApN pentru tratative sa li se mai atarne niste pietroaie grele la cuantum, dar nimic despre prapaditi si cei cu pensii medii. Am sa ma zbat sa li se ia ce au furat, ca vor mai veni si alte guvernari si s-o nimeri una sa faca dreptate, ducand la bun sfarsit ce a inceput Curtea de Conturi in 1992 si 2020, acum avand DNA si la Parlamentul european, iar ca mine, nemultumiti, sunt cu droaia sa ne unim sa le facem bucata si sa-i astamparam din lacomie. Eu am gasca mea de justitiabili, nu ne lasam si mergem pana la capat, cu orice risc, sanse sau nesanse, dar o sa ne facem datoria fata de toate aceste nedreptati cu incalcari ale legilor, si nu ne dam batuti nici de-al naibii! Si judecatorul care m-a neîndreptatit sa nu acced la CCR o sa fie etalat la CSM, cat de curand, ca nu mi-a fost jena sa le-o spun verde in fata si in actiune, in scris, sa vada ca nu sunt carpa de sters pe jos, si am prieteni care stiu asta ca am facut-o, reprosandu-le ca m-au neîndreptatit ca sa acopere incompetenta si slaba pregatire a unui judecator!

Alex spunea...

Nu numai d-l Monteoru a spus ca odata trecut in rezerva esti un simplu pensionar.Am sustinut acest lucru si am aratat ca odata trecut in rezerva si iesit la pensie ,statutul ti se schimba.Nu mai esti cine si fost.Este foarte greu ptr.cei care au avut grade di functii mari.In viata civila au ramas dezamagiti ca nu mai sunt respectati la fel.Pe civilul de o viata nu-l intereseaza ca cel din fata lui a fost g-ral,col.,plt.maj.e.t.c.Chiar nu conteaza ptr.el.Ai ajuns sa joci pe terenul lui si mai ales ca el nu a iubit niciodata a.p.v.-stii ,te-ai ars.Cum dpuneam mai demult,militarii au fost mai rigurosi mai disciplinati di au fost obligati sa respecte prevederile legilor si regulamentelor militare.Au executat ordinile primite au raspuns : "Am inteles!".Multi ,bietii de ei cand s-au vazut pensionari angajati cine stie pe unde ,au cam facut ce li s-a cerut.Au spus ca au inteles desi nu au inteles nimic.Un militar in viata civila nu-si gaseste locul cu adevarat decat dupa ani buni.Sunt exceptii destule dar majoritatea au dat-o-n bara.Armata ne-a format altfel ca oameni.Multi in viata civila au facut compromisuri.In sfarsit! Uitati-va la M.A.I. ii reprezinta un plt.adj.sef...Coarna.Cinste lui! Omul asta face treaba.Fara aere se zbate si obtine rezultate.Gradul celui care te reprezinta nu te incazeste cu nimic.Din cate am vazut la M.A.I. spiritul de colegialitate primeaza.De aceea au rezultate.Daca la om ii merge mintea!

ifrim spunea...

Deoarece militarii au fost organizați ,meticuloși în activitate și la pensie sunt riguroși privind starea de sănătate.Și asta-i deranjează pe contabilii cu cotiere.Ghinionul lor!Excepțiile întăresc regula!

sky-zone spunea...

Este ceva oficial întrunirea comisiilor din data de 04.08? Nu apare pe ordinea de zi a comisiei de munca și nici în alta parte

Viorel spunea...

Domnule Iulian Mareș, aveți perfectă dreptate cu afirmația: „Un sindicat al activilor, unul al pensionarilor și o uniune într-o Confederație Sindicală a SNAOPSN, acesta da, ar avea forța necesară să impună judecați de valoare și principii sănătoase!” numai că pentru aceasta vă trebuie ca atât liderul activilor cât și cel al rezerviștilor să întrunească (,) calitățile domnului Virgil Săhleanu, Dumnezeu să-i ierte păcatele și să-i lumineze sufletul acolo unde se odihnește. „Liderul de sindicat Virgil Sahleanu a fost asasinat in ziua de 7 septembrie 2000, din ordinul conducerii firmei al carei sindicat il conducea si din ordinul investitorului extern care cumparase pachetul majoritar de actiuni de la Tepro Iasi.” (https://ziare.com/stiri/asasinat/zece-ani-de-la-asasinarea-liderului-de-sindicat-virgil-sahleanu-1040256). Acesta a fost un adevărat lider de sindicat ce a luptat împotriva statului demascând privatizarea frauduloasă a firmei Tepro Iași în anul 1998 care apoi a trecut la concedierea în masa a muncitorilor. Și ca drept răsplată a fost asasinat la comandă. Cei vinovați și-au primit răsplata (a se citi linkul), ce ne facem (nu mai avem ce) cu Frantisek Priplata care: „ A doua zi dupa pronuntarea sentintei definitive, Priplata a reusit sa fuga in Cehia, de unde nu a mai putut fi extradat”. Fugiți Omar Haissam, Frantisek Priplata, Nicolae Popa, etc., etc., FUGIȚI că cei în drept au grijă să nu vă prindă.
Oare liderii SCMD, AORR, LPADPM, ANCMRR, SNPPC, etc., se ridică la valoarea domnului Virgil Săhleanu ? Nici pe departe, s-a văzut până acum.

Alex spunea...

Ar fi bine sa fim toti mai sanatosi si cat mai longevivi ptr.a le face in ciuda.Nebunii vor sa ne creasca pensiile doar pe ba za "economiilor " facute.Asteapta ca din o sita si aproximativ cincizeci de mii sa paraseasca sistemul pe cale naturala jumatate,apoi ne vor dubla pensiile ptr.ca s-au facut economii.Decat asa crestere ,mai bine lipsa.Cretinii nu se gandesc ca mor si ei.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Tizule, am sa traiesc numai de-al dracului si mai mult decat ei, ca si camarazii, iar clocarii sa nu mai apuce de luat pensii, de-ar da Dumnezeu! Macar unul dintre gulerati sa nu mai apuce o singura pensie sa si-o ridice! Sa ia cand o sa spunem noi sa ia, dar asta nu se va intampla, niciodata!

Huhu Rezea spunea...

La acest topic vreau ca toti comentatorii sa se pronuntedaca sunt de acord ca actualizarea sa inceapa din anul acesta, de la valoarea de referintă de 2330 lei si sa continue anual cu valorile corespunzatoare ale salariului minim, sau sa se intarzie pana in anul 2023., cum propun la unison MAI si MApN" acompaniate odios de structurile asociative conduse de niste incompetenti?
In anul 2023 s-ar sari brusc la valoarea de atunci a salariului minim,
Nu este mai bine si mai putin impovarator, ca impact bugetar, ca esalonarea sa inceapa din anul acesta decât s-o impună dupa anul 2023?
Cine nu vrea sa raspunda... sa nu comenteze pe acest topuc.

Calinmihaib12 spunea...

Alex.:..din greșeală (..sau nu..!) ai scris .."sită"..,în loc de ..."sută.." de mii..;dar la o adică,.. "greșeala" nu e prea mare..pt. ca și.."sită"= se potrivește ..contextului, .:.că prin găurile ei ..vor TRECE..LA..STELE ...unii dintre nnoi..inainte de a se REPARA ..CE E DE REPARAT..IN ACEST DOMENIU..al pensiilor noastre,..furate..:într-un fel sau altul..!!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

1. Sa-i raspund Onorabilului: Sunt de acord cu actualizarea reala, dar si pensiile mici sa aiba cuantumul crescut, fara sa acopere doar gaurile de la actualizari si recalculari care au fost crime impotriva celor 68%, nefiind actualizari si recalculari cinstite, drept pentru care se are in vedere eliminarea celor dictate de politic sa faca nedreptati si discrepante intre generatii si categorii, ci sa se faca actualizarea direct pe cuantumul in plata, sa simta toti actualizarea, altefel cele mari ar creste si mai mult, iar cele mici doar si-ar umple gaurile fara sa ia un ban in plus in mana. Pot sta cei cu pensiile mici, sub 1500 lei, inca trei an sa astepte doar sa se umple gaurile de la actualizarile criminale? Nu! Sa vad cine poate trai cu 500 lei, 800 lei, cu 1000 lei sau cu 1500 lei pe criza si scumpirile acestea!
2. Generalul Oprea are in plan crearea de sindicate ale activilor, Uniunea Militarilor si Politistilor Mihai Viteazul fiind un sindicat si al activilor, in prima faza, care acopera prin planul de masuri toate necesitatile rezervistilor militari, in sindicat fiind cooptati incluiv cei din CFR, FIIND CONSIDERATI A DOUA ARMATA A TARII, CHIAR DACA SUNT CIVILI!

Iulian Mareș spunea...

Fals! Nu te obliga nimeni sa stai cu cei care nu te respecta!
Nu suntem egali niciodată, nici în prizonierat!
Nu vreau să-ți demontez așa cum trebuie enunțurile...pt că țin la mine, în primul rând!
Eu am avut colegi la serviciu și prieteni in afară cazărmii și nu m-am tras de șireturi nici cu generalii și nici cu Lt col și Coloneii!
Respecți, ești respectat! Cine nu a înțeles acest principiu și-a cerut singur mutarea! Și acum este la fel: strâng cu plăcere mana unui subofițer, iar la gherțoi nici nu mă uit...

Iulian Mareș spunea...

Că să crape Cezar, as zice V2! Însă nu-mi pot uita camarazii și aș avea inima frântă, așa că sigur V-1!

Xman spunea...

Evident ca trebuie sa inceapa in acest an,respectiv in decembrie.2023 e "Un pod prea indepartat..."

Gigi spunea...

Mai se pune problema,dle.H? Numai un idiot mai crede in termene date de nişte lepre care ne-au tras clapa întotdeauna când au promsis ceva.
Şi...sã nu ziceţi cã iarã nu i!am prevenit pe creduli,dacã nu vom obţine nimic pâna la alegeri,vom primi in urmatorii 4 ani o altã clanţã,atât de mare cã nu o putem duce.
La alegeri,sã-i lovim aşa cum ne-au lovit şi ne lovesc ei pe noi.
Parcã in 2017,când au dat OUG 59,spuneau cã dupã implementarea l.153 se va face şi actualizarea pensiilor,ce constatãm noi acum? Termenul s-a devansat!!! Câţi ani au trecut din 2017?+2+incã 2,câti ani se fac?Sã facã credulii,cã eu cam stau prost la calcule!

Calinmihaib12 spunea...

..SIMPLU:.." vrei calule
ovăz..?"
Cum ar putea - orice pensionar - încă..RAȚIONAL.. să nu aleagă răspunsul corect,..firesc..: DA..!..și cât mai repede posibil..!..TIMPUL NU AȘTEAPTĂ..!..(= ci pare - chiar - că.. :..SE GRĂBEȘTE..in "CONDIȚIILE".. ACTUALE..! = AUTO-DEPĂȘIINDU-SE..!=..in DEFAVOAREA NOASTRĂ..!!

Boby spunea...

Cei in mana nu-i minciuna,acum trebuie facuta,nu trebuie lasat nimic dupa alegeri ca devine minciuna ,patim ca inainte cu 223.trebuie gasite toate metodele si mijloacele pentru a fi realizata actualizarea.Punem presiune pe toate partidele si jucat la toate capurile de poduri.Organizatiile rezerviste sa nu fie conduse de generali in rezerva si retragere,nu prezinta incredere.

Leo spunea...

sunt de acord ca actualizarea sa inceapa din anul acesta, de la valoarea de referintă de 2330 lei.
În această situație , Flavius va avea o SF de 2,15 x 2330 = 5009 lei. Și numai dacă am considera că 5009 lei este toată BAZA de CALCUL , atunci cuantumul pensiei lui Flavius va fi 5009 x 0,62 = 3015 lei. Deci ar sări de la cam 1200 lei la MINIM 3015 lei.
Trebuie să recunosc că ar fi frumos să fie așa , dar RAȚIUNEA mă ține...
În orișice situație , LICHELELE GUELRATE vo susține versiunea TOXICĂ .
Să ajungă aceste LICHELE GULERATE cu izoleta pe mâna lui Cercel și a lui pătrașcu...........

Anonim spunea...

Va salut, este normal ceea ce spuneti si cred ca este solutia cea mai convenabila pentru toata lumea. Poate pana la urma decidentii vor tine cont si de parerea noastra a pensionarilor, a celor implicati in mod direct.

ifrim spunea...

Sunt de acord și consider că este chiar imperios necesar ca actualizarea să înceapă de anul acesta,de la valoarea de referință de 2330 lei și să continue anual cu valorile corespunzătoare salariului minim.Nu doresc întârzierea până-n 2023 deoarece mulți vom sucomba până atunci iar impactul bugetar va fi brusc și vor începe cu fonfleuri!

monteoru spunea...

Sunt de acord ca actualizarea sa inceapa de anul acesta si cine ne asculta?Fara demonstratii ale noastre de amploare si pe fondul nemultumirii generale nu se urneste nimic.Uitati-va pe internet si aflati cam ce gandeau despre noi in 2011 cei ce au satifacut stagiul militar obligatoriu?Vi se face parul maciuca.
Multi dintre voi ati militat pentru ca stagiul militar sa nu mai fie obigatoriu.Ma intreb ce folos va adus.Ati pierdut legatura cu mediul civil si influenta .Uitati-va cum suntem tratati acum.Cand stagiul militar era obligatoriu erau cozi la portile CMJ-urilor.Cine avea o ruda sau un vecin cadru militar se considera fericit.Faceti o paralela intre pozitia magistratului si a noastra.Atata timp cat civilul nu are nevoie de tine nu existi.Parlamentarii in proportie de 99,9% sunt civili.Mai mult decat atat,unii nici nu au facut armata.Nu ne vor acorda atentie decat la nevoie.Ma adresez celor mai tineri.Nu faceti greselile celor in varsta.Nu va automultumiti.Numai puterea economica si politica va mentine statutul.Nu stati cu mainile in san.Detasati-va de educatia cazona.Odata cu pensionarea incepe o alta viata.In viata civila banul conteaza.Citez din Lenin"cine detine puterea economica o are si pe cea politica".Fa bani si arata ca ai.Pretuieste banul.La varsta de 50 ani poti lua viata de la capat.
"Prieteni"care ma asteapta la cotitura vor spune sub diferite aspecte ca aberez.In timp imi vor dreptate chit ca nu vor recunoaste.

E. Cristescu spunea...

De acord.
p.S. Haret, cum dracu' de tocmai soldatii stateau in caruta aia? Ti s-a parut ca aveau super trai?

CEZAR spunea...

EVIDENT CA DAAAAA!
mAi putin lu m-Al..nu are liceu militar si nici scoala supereioara de ofiteri !!!!

Teo19 spunea...

După mine orice om normal dorește actualizarea cât mai repede.Varianta cu 2023 cred că nu este realista având în vedere situația în care se regăsesc un numar mare de pensionari.

Leon spunea...

Leonard, vezi ca-l sperii pe Cornel !
Refa calculul cu coef.de Functie de 1,5 si 2230 de lei ..!

giuliano@gmail.com spunea...

Am onoarea!
Sunt in asentimentul tuturor, numai sa se realizeze dezideratul. Orice bănuț este binevenit după atâta așteptare. Trebuie ca legile sa se respecte odată si nu numai pentru interesul unora si altora. Doamne ajută. Sunt din nefericire sceptic. Gândirea pozitivă face bine, dar........s a erodat.

Iulian Mareș spunea...

GP,
armata cu mt corespundea unei optiuni strategice si se incadra in conceptul de Armata Populara, localitati aparate de GP, acele cetati de munca si aparare (CMLA).
Azi este altceva, un mt nu poate stapani tehnica moderna intr-un an! Azi mobilizarile gigantice (prevazute/planificate) de odinioara provoaca doar zambete....
Mihai Viteazul a inteles asta, pe la 1593, dar mata in 2020?

Iulian Mareș spunea...

Categoric nu aveau super trai, dar aveau super cai! :))

Leon spunea...

@Huhu Rezea, de acord cu Actualizarea din Decembrie 2020, dar la nivelul de 2230 lei, nu 2330 lei !
In acest caz ce facem cu "Articolul unic", ramane data de 01.01.2021 sau modificam in 01.12.2020...!

vio57 spunea...

De acord cu varianta domnului Huhu dar in contextul actual greu de crezut ca ne mai putem facem auziti si noi, problema pensiilor militare se tot trage de vreo 10 ani ca zeama de varza, nici nu se termina nici nu se subtiaza, de ce, pentru ca nu suntem de interes scopurilor politicienilor, de ce la celelalte pensii speciale nu se intampla la fel ca la cele militare, nu sunt limitate, nu sunt plafonate, la net la brut la dracului sa-i ia, nu vedeti ca suntem bataia lor de joc si regretabil e faptul ca ai nostri colegi activi pun umarul la greu sa ne umileasca, e ceva de nedescris si de neinteles pentru o minte sanatoasa. De la aceste considerente plec si sunt total dezamagit ca nimic bun nu se va intampla in viitorul apropiat privind pensiile militare.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, cu tot respectul si pretuirea, daca anul acesta nu obtinem grosul, si nu sunt singura voce care spune asta aici si acum, dupa alegeri nimeni nu ne mai garanteaza continuarea actualizarilor. Avem un PSD care ne-a demonstrat-o clar cu oug 57 si 59, care ne-au facut praf si pulbere cu muierea plina de ura pe Armata, Olguta Vaslescu, dar si prin ministrii Fifor si Les care au fost cu noi de o indiferenta criminala, si mai avem un PNL cu Ciuca incompetentul, deci un PDL basist cosmetizat, care este traditional in taieri, boicotari si amanari. Daca au trecut alegerile, pa si pu la revedere sa se mai dea ceva! Cum spunea cineva mai sus: Ce-i in mana nu-i minciuna, pana in alegeri, pentru ca in rest asa vor muri toate pana la celelalte alegeri parlamentare, sau dupa ele, dupa 2024, deci sa fim rationali si realisti ca de la 1 Ianuarie nu se va mai da nimic, cauza fiind motivatiile pandemiei si crizei la care se vor lua masuri extrem de dure in toate domeniile, acum fiind doar debut si teama de campaniile electorale! Actualizarea sa se faca cum spuneti Dv, dar dintr-o data acum aplicata in integrum, pentru ca oricum am fost furati de 10 ani de zile si am ramas in urma civililor, si incepad din chiar ziua adoptarii plx119, cu prima plata inaintea alegerilor locale din Octombrie, deci din Septembrie. Sunt bani, au aparatura performanta de calcul si destui jmecheri clocari gulerati care, in loc sa calculeze inselaciuni si furturi, mai bine sa lucreze cinstit la actualizari zi si noapte, cum faceau la furat si inselat. Sa le fie clar clocarilor gulerati si Ciuca, pentru ca daca nu o vor face, cu totii ne vom napusti peste ei cu sesizari peste tot, chiar si cu greve, ca sa iasa la lumina toate crimele si falsurile din dosare, cat si alte infractiuni, printre care falsificarea a 400 de dosare de gusteri sa le iasa pensiile gomflate, care au iesit in rapoartele de la cele doua controale din 2012 si 2020 a Curtii de conturi, si sa nu ne lasam de capul lor pana ce nu-i vedem pe toti in puscarie pe baza a tot ce a iesit infractional din cele doua rapoarte! Doar asa o sa-i invatam minte pe criminalii din MApN! EU, UNUL, N-AM SA-I UIT SI N-AM SA-I IERT PENTRU TOATE CRIMELE DE LA PENSIA MEA!
@ Leonard, ar fi prea frumos, dar cu banditii e greu sa te pui ca visele sa se realizeze!

CEZAR spunea...

Era cam asa ..original !!
Definitia Armatei "- O caruta in care stau soldatii...trag ofiterii se fac ,ca imping subofiterii ..iar generalii traseaza pe harta ..drumul de parcurs !!

Niky spunea...

“Nu sunt bani” dar apar sporuri după sporuri la activi! Acum spor de pana la 25% din SF,bravo,a nu se crede ca am ceva cu foștii colegi! Pai noua când ne acorda retroactiv acest spor,ca am lucrat cu doc.clasificate,iar cine pierdea certificarea ORNIS era trecut in rezerva din oficiu!.Daca avea drept de pensie primea pensie,daca nu se încadra primea .u.e.era practic dat afara fără drept de apel!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@E.Cristescu, soldatii au mai multe drepturi decat cadrele, au si pensiile mai mari decat subofiterii si ofiterii din generatiile trecute.

BONIFATIE spunea...



Am onoarea domnilor!
Când ai o pensie mică spre medie și toate variantele îți sunt favorabile, mai mult sau mai puțin, tentația este de a beneficia de toate.
Cine vrea să facă o simulare pe toate cele PATRU VARIANTE, să zicem la gradul de colonel, cu o pensie brută de cca 5000 lei?
Sănătate și o zi bună tuturor!

gh.stramb spunea...

Sa înceapă de la 2330,dar la activi când se calculează solda de funcție la acest coeficient?Cum vrem s- o luam înaintea salarizării?Pe de alta parte a văzut cineva soldele de funcție ale activilor încărcate cu tot felul de măriri de la salariul de merit la compensarea Cas,cass etc?

valica spunea...

De acord cu ACTUALIZAREA , in caz contrar ADIO VOT LA SPARLAMENTARI

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Va transmit stirea ca, in urma unor discutii cu Dl General Oprea, am fost asigurat ca domnia sa a actionat si actioneaza, personal cat si prin oamenii UNPR si partidele de centru stanga a aliantei electorale, cu factorii de raspundere si oamenii politici angrenati in lupta pentru drepturile la pensiile militare pentru a ne ajuta la modul favorabil si rapid cu putinta, mai ales ca ne citeste permanent interventiile de pe acest blog si stie tot ceea ce ne framanta si ne dorim majoritatea. Deci, nu suntem singuri, iar eu am foarte mare incredere in domnia sa, mai ales ca este singurul General al Armatei romane care imi cunoaste in amanuntime toate problemele cu care ma framant, stiindu-mi inclusiv cuantumul pensiei, nu o data compatimindu-ma pentru saracia si nedreptatile suferite, stiind si despre soarta tuturor celor 68%, avandu-l in in conducerea Uniunii Militarilor si Politistilor pe Dl Comisar Sef, Ciocan, cu care si eu am stat nu o data la discutii despre gravele probleme de la pensiile militare, iar Dl Comisar Ciocan este in stranse relatii cu liderul de sindicat al Politistilor, Dl Coarna. De aici trebuie sa trageti concluzia ca sunt eforturi sustinute de a fi sprijiniti, eu informandu-l de cateva zile pe Dl General Oprea de discutiile ce vor avea pe data de 04 August la Ministerul Apararii, cerandu-i totodata sa ne sara in ajutor, personal dar si cu oamenii de incredere din UNPR, UMPMV si politicienii din toate partidele de centru stanga, alianta electorala din care face parte UNPR. DOAMNE AJUTA!

ARNOLD spunea...

sunt de acord ca actualizarea sa inceapa din anul acesta, de la valoarea de referintă de 2330 lei.Nu am motive sa fiu optimist ca urmare a perceptiei negative fata de cariera si drepturile militarilor manifestate atat de frecvent in cercurile politice si in Media. Cand eram tanar, era o onoare sa fi militar, dar azi suntem tratatati ca o povara financiara pentru societate. Incasam de ani de zile aprecieri si masuri umilitoare si nu pot sa inteleg cum " activii" din armata, politie etc. nu reactioneaza ferm, cu demnitate. Trebuie sa luptam pentru drepturile noastre, dar avem sanse reduse atat timp cat suntem divizati, condusi de falsi lideri care n-au inteles ca trebuie "batut cu pumnul in masa" atunci cand politicienii, stiristii de la TV sau vremelnicii conducatori ai tarii, responsabili pentru haosul in care traim, ne trateaza cu dispret. Va doresc, si imi doresc, sa fim sanatosi si realisti!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Sa nu credeti ca daca generalii Bahnareanu, Balaceanu, Gropan si altii, daca se duc la intrunirea cu usile inchise, tainica, de la Ministerul Apararii Nationale vor sari ca leii sa faca dreptate tuturor pensiilor militare: Nici gand! Ei se vor duce pentru domniile lor si raportat la pensiile ce le au cat si potentatilor, plevusca urmand sa primeasca borhotul! Deci, intanlirea de acolo va fi protocolara, si le-o spun raspicat ca nu le vor merge pasientle, daca s-au dus cu ganduri rele, pentru ca acolo vor fi si oamenii celor reprezentativi si cei mai multi, fiind neîndreptatitii, si daca vocea acestora nu va fi ascultata sa fie un raport de echilibru, cu acordarea sanselor celor multi sa-si revina dupa anii grei de paradeli si nedreptati, atunci sa se astepte ca din partea politicului din Parlament, la Camera Deputatilor se vor lovi urat de tot, intrucat se cunoaste acum faptul ca exista cei 68%, exista pensii intre 500-1000 si 1500 lei de o saracie extrema, exista pensii medii de toata bacania, rusinea si saracia, sub orice demnitate, cat si gravele paradeli intamplate asupra pensiilor lor, din care nici in 10 ani nu-si vor mai reveni, daca acum nu se va face dreptate. Mai bine ca domnii Generali, amintiti mai sus, sa aplece urechea la doleantele noastre si sa se faca actualizarea conforma si dreapta, asa cum se cuvine, si astfel vor avea toti de castigat, conflictele se vor stinge si totul va fi bine pentru multi ani, de acum inainte. Orice incercare sa intoarca roata este posibil ca sa se intoarca urat impotriva domniilor lor, pentru ca toti s-au saturat ca doar o parte sa aiba de castigat, iar grosul sa sufere, politicienii fiind de data asta hotarati sa imparta dreptatea asa cum se cuvine, nu cum dicteaza cativa Generali, nu cum dicteaza o mana de clocari gulerati, nu cum dicteaza mafia si nesimtirea!

Sebi spunea...

Imi cer scuze daca s-a mai discutat asta si n-am fost pe faza: In ianuarie se mai indexeaza pensiile cu rata inflatiei? Sau isi baga covidu' coada (ca sa nu zic altceva) si-n indexare?

vasile spunea...

Total de acord, dar dupa parerea mea ar trebui initiata o petitie in acest sens.

Leon spunea...

Si la aceasta data, toate pensiile de serviciu sunt limitate la Netul veniturilor, mai putin la Magistrati si in curand si la grefieri !
Deocamdata OuG.nr.59/2017, este in vigoare si produce efecte pana la abrogarea acesteia; Pl x nr.310/2017, are raport de RESPINGERE si se afla de luni bune pe ordinea de zi a CD, pe la pozitia 100...!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Leon, @Leonard este darnic si a avut in intentie sa am vise fara cosmaruri! Dar sa dea Dumnezeu sa fie ca el, ca avand sufletul bun il asculta Dumnezeu!
@Gigi, asa este: Daca nu se face ceva acum, anul acesta si mai ales pana alegeri, CU DREPTURILE APLICATE IMEDIAT, adio pensii militare reparate pentru cel putin 4 (patru) ani, pentru ca nici in 2021, 2022, 2023, 2024 NU SE VA FACE ABSOLUT NIMIC, NIMIC, NIMIC, LA PARIU PE CE DORITI! Pentru toata suflarea: Nici acum n-ati inteles nimic, din toti acesti ani, in care absolut nimeni n-a facut absolut nimic? Daca acum nu se face indreptarea, cat este fierul cald la inceput de criza si pandemie, ce vor saraci bugetul, in viitor nici atata!

Huhu Rezea spunea...

Cand esti neinformat pui intrebari tămpe. Activii au intrat deja pe valorile soldelor de functie din L 153/2017. Citeste art. 38 din legea salarizarii.
Uite ce zice alin 6 din acel articol:

(6) În situația în care, începând cu 1 ianuarie 2018, salariile de bază, soldele de funcție/salariile de funcție, indemnizațiile de încadrare sunt mai mari decât cele stabilite potrivit prezentei legi pentru anul 2022 sau devin ulterior mai mari ca urmare a majorărilor salariale reglementate, se acordă cele stabilite pentru anul 2022.

Huhu Rezea spunea...

Daca nu se da o lege derogatorie de la art. 59 se indexeaza.
Prefer sa cada acea indexare dar regularizată de actualizarea a din 2021.
N-ai vazut ca guleratii vor sa elimine toate indexarile fupa actualizare, si cand e cazul... si cand nu e.

Leon spunea...

@Huhu Rezea, din articolul mentionat, rezulta ca si unele pensii stabilite dupa anul 2018, ar putea fi la maximul coef. de Functie din 2022, iar la Actualizarea propusa NU primesc bani in plus la pensie; deci...economii la bugetul MApN, MAI si Servicii..!!

Huhu Rezea spunea...

Convinge-l si pe seful vostru sa reformuleze pe pagina SCMD amendamentul cu inceperea actualuzarii din anul 2023.El canta in struna guleratilor?

Lenovi spunea...

Actualizarea ar fi cea mai buna soluție. N ai cum sa nu fii de acord. Întrebarea e, ne aude cineva sau batem la porti inchise si zavorate bine?

Luc 3 spunea...

Multă sănătate vă doresc la toți! Multumesc domnule administrator pentru tot ceea ce ați făcut și faceți pentru noi pensionarii militari! Și eu sunt de acord cu actualizarea din acest an,la salariu minim și începând de la anul,în fiecare an cu salariu minim,a soldei de funcție!Doamne ajută!

Gigi spunea...

Vãd mai sus cum cineva,activ banuiesc cã este şi care gândeste precum guleraţii,nepaiputând de grija lui cã nu mai primeste el nişte sporuri sau mai stu eu ce beneficii la salariu/solda.Pe lânga faptul cã e paralel cu legea salarizãrii,mai este şi revoltat.
El merge pe deviza:sä stãm drepţi şi sã judecãm strâmb,nu viceversa.
Nu mai insist pt.ca dl.H i-a dat o replica pe masurã,dar vreau sã scot in evidentã cum ne percep foştii colegi activi,cum cã noi,rezerviştii am fi o piedicã în calea lor în aş mãri chenzina şi modul de trai de zi cu zi.
Halal camarazi!

Laleaua neagră spunea...

De ciucăflender ce mai știți.. Tot în cort se ascunde... Poate pregătește Neacșu un interviu și noi nu știm... Ca tare îl mai pupa în dos...

spiritul lui Haret spunea...

Noi, pensionarii militari nu gasim mijloace sa-i constrangem pe cei care se joaca cu pensiile noastre .Asta e slabiciunea.Cu milogeala nu merge.Unii dintre noi fac o mare greseala ca sunt automultumiti.Multi dintre noi s-au pensionat crezand ca mult timp valoarea pensiei se tine apropiata de nivelul veniturilor pe timpul cand suntem activi.Uite ca nu s-a intamplat asa.Sa fie invatatura de minte pentru cei mai tineri.
Mares ma lasi?Ma faci sa rad. La naiba optiune strategica.Asta e vorbarie goala.Tari cu potential militar urias nu reusesc sa invinga decisiv niste amarati.Ce tehnica moderna.Incanti copii.Cateva scule pe care altii le-au abandonat?.Cand ai discutat ultima data cu un SGP sau cu un subofiter activ? Coboara din turnul de fildes.Ne punem cam mari sperante la o adica in NATO.Nu intelege ca neg importanta NATO dar nici sa te lasi in pielea goala in speranta ca NATO vine si te imbraca.

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Cei pensionati in 2018 au primit deja cesterile prevazute pentru acel an si primesc prin actualizare doar cresterile din 2019 si 2020.
Cei pensionati in 2020 primesc doar cresterile din anii urmatori.
Si vechii pensionari care au soldele de functie impanate in cuantumul lor compus cu fel de fel de sume compensatorii vor fi limitați la valorile soldei de funcție prevazute pentru 2022.

Dan B. spunea...

Unul dintre colegii noștri pensionari era ultragiat de faptul că o țoapă, incultă și agramată, dar totuși vicepremier în prezentul guvern, a primit onorul militar de la comandantul Academiei Forțelor Terestre.
Cum-necum, actul în sine a fost unul bine ancorat în legislație.
Spre surprinderea mea, mai toți colegii au uitat momentul inițial al deprecierii continue a fenomenului militar, moment de la care yesmanii din MApN și-au croit drum către vârfurile structurilor din care făceau parte, reușind în timp scurt să atingă apogeul carierei lor.
Dacă treceți în revistă numele acestor yesmani, veți realiza că Jianu și Roșu fac parte din acest grup toxic al Armatei.
Deci, care a fost momentul inițial?
Vă mai amintiți cum, la 1 decembrie, Băsescu s-a făcut plecat la Bruxelles și l-a lăsat în locul lui, în mod anticonstituțional, pe micul și sfrijitul Boc, cel care a primit onorul formației de paradă, deși acolo erau prezenți președinții celor doua camere ale Parlamentului?
Eu, personal, aș fi refuzat să fac asta, să-i dau onorul premierului, situat pe a patra treaptă a podiumului!
Și, uite așa, chiar și în vârful structurilor asociative ale pensionarilor militari s-au strecurat aceiași yesmani, trecuți anterior în rezervă,dar bine primiți de potentații vremurilor.
Să-i enumăr? Îi știți, căci puțini dintre militarii de odinioară și-au păstrat verticalitatea, chiar dacă au fost îmbiați cu grade, cu funcții prin aparatul de stat, cu concedii de reciprocitate dincolo de granițe, cu participări protocolare de rang înalt, cu mașini de serviciu, cu facilități pentru obținerea de locuri la odihnă și tratament, etc

Colonelul xxl spunea...

Sunt de acord cu varianta dvs.Sunt lt.col. în rtr.,am 25 ani vechime în șist.militar+grupă=31 ani+10 ani șist.public=41 ani.Pensie 2960 lei net!Ultima funcție ofițer 2(cu cercetarea)la biroul informații al unui cdm.C.A.!Toate panzele jos!

Colonelul xxl spunea...

Sunt de acord cu varianta dvs.Sunt lt.col. în rtr.,am 25 ani vechime în șist.militar+grupă=31 ani+10 ani șist.public=41 ani.Pensie 2960 lei net!Ultima funcție ofițer 2(cu cercetarea)la biroul informații al unui cdm.C.A.!Toate panzele jos!

Leo spunea...

Refăcând calculul cu CI = 1,15 pt. Flavius , rezultă că SF = 1,15 x 2230 = 2565. La care se adaugă celelalte elemente de cam 1000 lei , va rezulta o bază de calcul de aprox. 3500 lei. Iar pensiu lui Flavius va fi de 3500 x 0,62 =

Lenovi spunea...

In 2018 nu s a dat nimic pe legea 153, s a marit doar brutul cu 25% in urma trecerii contribuțiilor de la angajator la angajat,urmat de limitarea la net. Maririle de 1/4 din cresterea soldei de funcție s au dat si se vor da 2019-2022. Nu inteleg, cei care au blocat actualizarile, n au stiut sau au fost pur si simplu de rea credinta, ca or sa apara diferențe enorme intre pensii in intervalul asta de 4 ani? Din nou, singura si cea mai corecta solutie e reluarea actualizarii cat mai repede, nu in 2023. Cel mai pertinent argument e al dvs, ca se evita un efort bugetar deosebit in 2023-2024.

ifrim spunea...

@laleaua neagră.Ești răutăcios,ca să fiu elegant.Omul se zbate și pentru tine dacă nu știai,dar știi cum este cu facerea de bine....

constantin spunea...

Actualizare,anul acesta nu la sf.asteapta,adica niciodata.

Huhu Rezea spunea...

Pentru 18 ani vechime cumulată procentul de calcul al cuantumului este de 65-7 + PS

Leon spunea...

Prietene Leo, de la Extaz la agonie ptr.Cornel..!
Am zis Coef.de Functie de 1,50, nu 1,15 !
Hai cu Varianta corecta..:)).

Huhu Rezea spunea...

Coeficientul din Tabelul Olgutei nu se ia la maxim ci proportional cu cel din decizia de recalculare pe L 223/2015.

Huhu Rezea spunea...

Daca ai bagat politica pe acest topic in lic sa raspunzi la intrebare, sa intelegem ca ești de acord cu amanarea actualizării până in 2023?
Pe @Mares îl întelegem, îi e indiferent, dar pe dta..

Leon spunea...

Coef.de F Plutonier: S: 1,63 1,67
Pl:1,54 1,58
M: 1,50 1,56

Anton spunea...

De acord cu cele propuse în topic.

Gheorghita spunea...

Pentru actualizare anul acesta.Modalitatea propusa este corecta,simpla,aplicabila imediat.

Periamu lucica spunea...

Sa se actualizeze mai repede si sa creasca pensia lui Ifrim. Nici nu mai este cazul ss mai amane ca astia o.fac de cati ani?deci repede!!!

Viorel spunea...

DA, SUNT DE ACORD ca actualizarea pensiilor militare să înceapă din anul acesta, de la valoarea de referință de 2330 lei.

Leo spunea...

Deci , reluăm calculul lui Flavius.
- SF 1,5 x 2230 = 3345 de la 425 .
- Procent de calcul = 62 % din decizia precizată de AMABILUL
- Alte elemente care compun Baza de Calcul = 1200 lei
- Baza de calcul =3345+1200 = 4545
- Cuantum pensie = 4545 x 0,62 = 2817 lei
Să zicem 2800lei (de la 1200 lei)
E bine acuma ?

Viorel spunea...

DA, SUNT DE ACORD ca actualizarea pensiilor militare să înceapă din anul acesta, de la valoarea de referință de 2330 lei.

monteoru spunea...

Dan B@ nu stii cine a modificat regulamentele militare privind onorul ?Nu-i de vina"toapa".Cel putin "toapa" este vicepremier dar ce
zici de popa inmormantat cu onoruri militare?Dar fotbalist?Maine,poimaine vor fi inmormantati cu onoruri militare manelistiii.Suntem de rasul curcilor.Ma bucur ca nu generatia mea s-a prostituat.Poate ca Mares ne spune mai multe ca doar s-a situat dupa cum spune la varful ierarhiei militare.
Cand armata era armata conlucrare da.Supunere nu.

Sorin spunea...

De acord cu propunerea lui @huhu.

BONIFATIE spunea...



Hotărâți-vă! Vreți 2230 lei sau 2330 lei.
H.G. nr.935 din 13 decembrie 2019 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, prevede că:
„EMITENT
GUVERNUL ROMÂNIEI
Publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 1010 din 16 decembrie 2019
În temeiul art.108 din Constituția României, republicată, și al art. 164 alin. (1) și (1^1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare,Guvernul României adoptă prezenta hotărâre. Articolul 1(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2020, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, prevăzut la art.164 alin.(1) din Legea nr.53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se stabilește în bani, fără a include sporuri și alte adaosuri, la suma de 2.230 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 13,327 lei/oră.(2) Prin excepție de la prevederile alin.(1), începând cu data de 1 ianuarie 2020, pentru personalul încadrat pe funcții pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puțin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, fără a include sporuri și alte adaosuri, se stabilește la suma de 2.350 lei lunar, pentru un program normal de lucru de 167,333 ore în medie pe lună, reprezentând 14,044 lei/oră.”
Nici dacă facem media între 2230 lei și 2350 lei nu rezultă 2330 lei.
Ar fi o chestie (poate-i punem pe gânduri să schimbe modificarea) ca la pensionarii cu studii superioare să se țină seama, ca la activi, de un SBMB ceva mai umflat. Sper că știți de glumă!

Ieșean spunea...

Auzi nene colonel.Decat să mi pierd pensia babană îi dau onorul la paradă și unei babe surde.

Leon spunea...

Daca in suma de 1200 de lei intra: solda de grad, gradatia 3 a si 7,5%, cred ca este Ok !
PS.Totusi, Cornel spunea ca in ultima Decizie avea un procent de 61%..:))).!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Onorabile si @Leonard, multumesac pentru calcule! Ar fi dumnezeiesc asala 2800. Leonard, pensia mea este de 1128, nu de 1200, pentru ca Generalii Bahnareanu, Balaceanu, Gropan si ceilaltii mi-au furat-o ani de zile sa-si faca domniile lor traista mare, ca si din cele 68% pensii zdrobite pe minus la actualizari si recalculari, ca sa nu zic de altceva, si acum se duc la MApN in mijlocul famigliei ca sa ne poata zdrobi iar pe toti cei 68%! Le atrag atentia ca ce a propus aici Dl Huhu Rezea ca actualizare este ceea ce trebuie sa se aplice la toate pensiile mlitare, asa ca ori sa stea acasa sa-si pazeasca cateii de companie sa nu faca atacuri de panica in lipsa dumnealor, ori sa se duca acolo sa le zica alora: Domnilor, noi am supt ca lipitorile din drepturile saracilor Armatei pana acum, i-am ucis de foame, lipsuri si neputinta de a-si cumpara medicamente, ca am intervenit mereu ei sa fie paraditi ca sa ne creasca npua pensiile uriase, acum deci venim sa ne cerem iertare si sa le dati drepturile acestea obtinute necinstit sa le creasca si lor pensiile anemice si sa se aplice actualizarea propusa de adminul blogului Huhu Rezea! Asta a faceti Dlor Generali, nu sa fiti jmecheri sa va duceti acolo cu usile inchise sa puneti la cale alte paradeli! ORI SO,UTIA HUHU REZEA, ORI CĂREL POTECA SI LASATI-NE IN PACE CU INTERVENTIILE DV, CARE NU SUNT DE BUN AUGUR PENTRU TOATA SUFLAREA REZERVISTA, MIROSIND A VICLENIE, PERFIDIE SI PARADELI, DIN NOU! I-ATI DISTRUS PE INVALIZII ARMATEI ROMANE, CU PENSIILE INTRE 500 LEI SI 1500 LEI, DOAR CA ATI FOST LACOMI SI DE NEOPRIT, ACUM VRETI SA NE UCIDETI DEFINITIV? Na, ca le-am zis-o! Onorabile, va rog s-o publicati, altfel nu au de unde sa stie ca ei nu sunt eroii, ci tovarasii clocarilor la rele, franarii nostrii de ani si ani de zile!

Huhu Rezea spunea...

Deja te pierzi in amanunte.
In calculul pensiei conteaza 2230 pentru anul 2020. In 2021, cum propun eu reluarea actualizării, salariul minim va fi mai mare, pentru a ajunge la 2500 lei cum reglementează L 153/2017.
@Leonard la acest aspect s-a referit. Gulerații au devansat nitel calculul cuantumului minim net sau miniactualizarea, cum i-am zis eu, în decembrie a.c.

Unknown spunea...

Actualizarea să înceapă cat mai repede

Iulian Mareș spunea...

Ești prin bălării, că orice captiv in timp! Tu crezi că Ea ATc sunt pt mt? Sau Piranha? Cu display, hărți electronice, SCF?
Nu totul se rezuma la pușcociul GP! Te uiți la Statia Rd Phanter ca la poarta nouă!
Tu știi ce era acum 25-30 ani! MT învață și uita, SGV rămâne pt multi ani!
Armata Întregului Popor nu-ți iese din cap...🤣😂

Huhu Rezea spunea...

Flavius, nu sunt de vină acei generali ca d-ta ai doar 13 ani vechime în serviciu.
Dacă era actualizarea in vigoare, nu te mai judecai acum pentru o solda de funcție in cuantum compus mai mare de 1450 lei în 2017.
Aceiași economiști care se opun reintroducerii actualizarii in acest an, i-ați văzut săptămâna trecută cum au încercat să călărească Parlamentul, au instigat ministrii apărării și de interne să detrermine politicul să adopte ordonanța nr. 59/2017.
Doar handrălăii guleraților mai vituperează politicul pentru acea ordonanță.
Straniu este că de data aceasta le cântă în strună și structurile asociative.

Dan B. spunea...

Dacă așa judeci, nu ai fost și nici nu ești militar!
Un adevărat general, precum Cheler, nu ar fi încălcat Constituția, dând onorul unui pigmeu, ca Boc, la 1 Decembrie 2010, când acolo era prezent Geoană. O chestie similară s-a-ntâmplat pe vremuri, când comandantul Academiei Militare, gl **** Tutoveanu, la un bilanț, a refuzat să-i dea onorul gl* Olteanu, proaspăt numit ministru, Consecința? A fost trecut în rezervă, dar a dovedit că uniforma sa nu-i pijama!

Ein Stein spunea...

Sunt de acord cu propunerea

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
Sunt contrariat, întrucât mi-am exprimat pdv, anterior afirmației tale!
Kiar am spus că nu mi-e indiferent! Îi înțeleg și pe Cezar și pe GP!

Alex spunea...

Adevarat.Nu este exclus ca Salam daca da coltul,o grupa de militari caliti in exterior sa traga cateva salve la inmormantarea lui.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, tocmai ca ati recunoscut ceva: ,,Le canta in struna structurile asociative'' care structuri sunt conduse de catre acesti Generali! Acum pe bune: Si chiar credeti ca se duc ei acolo pt Dv , cei 68% sau pt mine? Cei 13 ani vechime se datoreaza invaliditatii, ca la cateva sute, ce nu au vrut sa fie asa, dar nu se aplica recunostinta statului roman si a Armatei pentru pierderile suferite, ca in toate statele civilizate! De ce asa zisii ,,veterani'' care lupta pentru SUA au asa ceva din partea statului roman? Noi ne-am scrificat pe pamantul sfant al tarii, crestin, nu pe pamant spurcat de pagani! Nu-i discriminare ca alora li se dau si noua, nu? Au peste 3000 lei pensii invaliditate, la 3 sau 4 ani vechime, si noi numai inghetati vesnic? De ce pensiile mari mereu cresteau la actualizari si recalculari, ale Generalilor, si cele mici si medii stagnau, ba mai bine zis furate pe minus cu 50%? Nu cumva prin inginerii se fura de la amarati sa se dea Generalilor? Chipurile pe ,,lege,'' care lege facuta cu interventiile Generalilor, ca noi nu aveam acces acolo, si de aia a aparut 68% paraditi pe care acum si ei ii recunosc! Nici SUA nu are atatia Generali cati are Romania si dati-va seama cat trebuie sa se fure sa-i poata indopa pe toti, sacrificandu-i pe cei 68%, dar pana cand, oameni bini, asa fara frana, fara rusine si fara Dumnezeu? Si acum se cer la MApN, pentru ce, ma rog? Iar vor si mai mult?

Alex spunea...

Implicit in multime vor fi si cateva babute surde ,simpatice de altfel care vor aplauda frenetic.

Ein Stein spunea...

@Huhurez
Am o propunere, pentru a nu da apa la moara comentariilor tampite sau sa ajungem iar pe la teveuri, propunerea de calcul a soldei de functie eu zic sa fie inlocuita de anexa lui Ciuca care face acelasi lucru. Ideea e ca in niciuna din propuneri, acte normative, calcule, etc. sa nu se mai faca referire directa la solda/salariul celui in activitate. Anexa sa faca parte din lege si sa inlocuiasca toata nebunia de prevederi. Baza de calcul sa se determine cu valorile din anexa fara nicio referire la solda sau coeficienti de ierarhizare astfel se rupe lantul de acuze cu pensionarul care-l umileste pe bietul activ si are pensia mult mai mare ca solda. Activul sa-si vada de treaba lui, pensionarul de a lui. Anexa poate fi actualizata anual dar eu zic sa nu mergem pe aceasta cale pentru a nu aparea tot felul de discutii. Americanii au un mod de actualizare, se numeste COLA parca, care stabileste o crestere anuala a pensiei pentru a-ti pastra standardul de viata la iesirea la pensie. Din nou o masura care nu are legatura cu solda activului. Eu cred ca trebuie avut mai mare grija de forma.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

De ani de zile ma framanta intrebarea: De ce pensiile uriase niciodata nu sunt prinse la racalculari si actualizari pe minus, ca cei cu pensiile mici si medii? De ce nu-i vedem pe acestia niciodata in tribunale? De ce au de cateva ori pensii mai mari decat ultimul salariu sau salariul in plata al activilor, si numai beneficiarii pensiilor mici si medii sunt pusi in situatiile acestea dezastruase si extremiste? Dar, de ce niciodata acesti potentati niciodata nu sar cu gura pe politicieni si cei de la MApN sa li se faca si napastuitilor dreptate, si cand se duc acolo la intanliri tainice se duc doar si numai pentru ei, ca cersetorii lași? E bine, e normal si este cinstit sa aiba asemenea atitudini, sa nu le zic apucaturi? Vedem noi, dupa consultarea de la MApN,, cu ce ganduri s-au dus acolo... Le reamintesc iar: PROPUNEREA HUHU REZEA ESTE ALEASA CU CONSENSUL TUTUROR REZERVISTILOR MILITARI, SI ANUME ACTUALIZAREA ENUNTATA IN TITLUL ACESTUI TOPIC, NU ALTE JMECHERELI, NU ALTE PARADELI, NU ALTE AMANARI PESTE ANI SI ANI SI CU PUNEREA IN PLATA DE LA 01. DECEMBRIE ANUL CURENT! Acea intanlire sa aiba doar si numai acest subiect pe buze, nu altceva, nu complicatii, nu trancaneli fara valoare sa deturneze acest subiect de la dezbateri, si care ar trebui ca in maxim 10 minute sa fie aprobata in consens unanim! ACUALIZAREA HUHU REZEA! PUNCT.

Alex Ionut spunea...

Varianta actualizarii imediate, varianta corecta. Cu cat mai devreme cu atat mai sigur. Timpul trece in defavoarea noastra si EI stiu si profita. Intrebarea este cine va putea propune in acest moment si totodata sa influenteze adoptarea unei asemenea decizii cu aplicare imediata? Speram...

Iulian Mareș spunea...

Daca Huhu zice 2230 lei, eu amestec cifrele și-mi rezultă 3220…! 👍😂

Dan B. spunea...

Mai promovezi de multe ori această postare? Nu de alta, dar unii, mai noi pe aici, ar crede că mai ieri ai vorbit cu Oprea și Ciocan, iar dta ai prezentat acest dialoguri cu multe luni de zile în urmă.
Fă-mi un bine și renunță la copy-paste, căci nu am niciun fel de încredere in personajele de operetă de mai sus!

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Dan B. spunea...

Încearcă să-ți tratezi „bibilica”, căci abia v-a fost făcut cunoscut faptul că gl Gropan nu este agreat la MApN, unde sunt convocați doar yesmanii BĂ+BĂ+Tu.
Iar la Parlament există o mojicie incontestabilă. Cum adică, inițiatorul PLx 221/2020, gl Gropan, nu-i invitat la dezbateri, dar este apelat Dogaru, un neica-nimeni în opinia mea?
Opinia mea este că, propagând la nesfârșit tâmpenia cu G. Oprea și dezinformarea ref. la Gropan, devii un element toxic al grupului.
Agreez puncte diferite de vedere, dar argumentate, nu scoase din burtă!

Huhu Rezea spunea...

@Ein Stein
Nu! NU! NU!
CUANTUMUL DE REFERINTA era doar o improvizatie panaă la actulizare.
Nu se poate vorbi de o lege corecta a pensiilor militare fara o corelare cu legea salarizarii activilor.
Altfel, in timp, din nou se creeaza discriminari.
Daca se accepta actualizarea tuturor elementelor din baza de calcul la nivelul reglementarilor din L 153, trebuie sa se accepte acelasi mod de calcul si al pensiilor militare in sensul sa se adopte cuantumul net sau brut pentru toata lumea. Mai de graba cel net.
Cuantumul stabilit prin actualizare devine si cuantum in plata.
In felul acesta se termina si cu superbeneficiarii de pensii militare.

Dan B. spunea...

Ai o opinie benefică nouă, dar, după cum vezi, nu numai că se aduc amendamentele DLÎPM, dar se elimină și ceea ce era bun și salvator pentru 1300 de pensionari, cărora nici azi nu le-au fost actualizate salariile de încadrare.
Ar fi fost prima lege care dispune strict și pentru cei ca mine. Din păcate, noua lege aplicată aiurea de Jianu&Andrițoiu, mi-au adus o pensie mai mică cu 1000 lei decât cea stabilită in sept 2010, în baza Legii 164/2001, lege care nu includea sporuri lucrative.
Personal, am obosit psihic după 10 ani de promovare a intereselor pensionarilor militari și mi-am propus să finalizez acțiunea judiciară di n instanță, după care mă retrag în „cochilie”.

Viorel spunea...

Domnule BONIFICAȚIE, aveți un spirit de observație foarte dezvoltat pentru vârsta dumneavoastră dacă ați sesizat această „enormă greșeală”. Esența comentariului este că suntem total de acord cu întrebarea domnului Huhu Rezea. Că unii au scris 2.230, că eu sau alții am scris 2.330, că dumneavoastră vă acordăm 2.350 nu pentru studii superioare ci pentru observație, altfel dădeam de dracu când ajungea propunerea la politicienii decidenți, asta este situația, se mai întâmplă și erori, noroc cu unii care le observă și le sesizează. Vă mulțumim. Atenție, trebuia să scrieți „program normal de lucru de 167,333 ore LA INFINIT”.

monteoru spunea...

Dan B@ nu stii cine a modificat regulamentele militare privind onorul ?Nu-i de vina"toapa".Cel putin "toapa" este vicepremier dar ce
zici de popa inmormantat cu onoruri militare?Dar fotbalist?Maine,poimaine vor fi inmormantati cu onoruri militare manelistiii.Suntem de rasul curcilor.Ma bucur ca nu generatia mea s-a prostituat.Poate ca Mares ne spune mai multe ca doar s-a situat dupa cum spune la varful ierarhiei militare.
Cand armata era armata conlucrare da.Supunere nu.

Calinmihaib12 spunea...

D-nilor: MONTEORU și ALEX ..:
..dau si eu cu "presupusul..!!??..!..:
=poate ca "inmormăntările"..cu onoruri militare...ale unor "personalități"..."CIVILE"..:(actori..,cântăreți..,preoți..,sportivi..,."DIPLOMATI" .și alte profesii..aparent non-militare...?=reflectă onorurile acordate acestor persoane ..care au avut = in cursul vietii lor..ȘI..ATRIBUȚII = in ..ZONA..ASTA..MILITARA...=mai ..absconsă..!, ..ferită de ochii..laicilor..!

Jhony spunea...

Pentru actualizare și cât mai repede Se vede de la o posta că suntem duși cu presul de către toti.

Teo spunea...

Văd că s-a ajuns de la cenzurarea postărilor mele până la a posta altul sub pseudonimul de Teo. Domnule administrator de blog Huhu Rezea, postarea = Teo
duminică, august 02, 2020

După mine orice om normal dorește actualizarea cât mai repede.Varianta cu 2023 cred că nu este realista având în vedere situația în care se regăsesc un numar mare de pensionari. NU ESTE A MEA !

micutzul spunea...

De acord cu propunerea admin.
Dar legea trebuie să specifice clar că se aplică cu data promulgare. Pana la 01.12.2020 să se organizeze și să emită ordinul comun iar până la 31.12.2020 să se calculeze potrivit CF. Restul datelor sunt în program. De la 01.01.2021 să se acorde noile pensii actualizate . Începând cu 01.01 .2021 in fiecare luna se plătește și câte o pensie retroactiv de la data promulgare până la 31.12.2020. Dacă o singură zi suntem descoperiți ne fac politicienii!

BONIFATIE spunea...



În regulă. Am observat că unii știu de glumă și pe căldură.👍
Nota 10 pentru d-l Mareș care le-a amestecat mai bine decât la 6/49.
D-lui Viorel, care este dator pentru „BONIFICAȚIE”, îi transmit că nu eu am scris „program normal” ci legiuitorul că era între ghilimele.
Sigur că d-l HUHU a scris corect în titlu și a mai insistat și d-l Leon cu 2230 lei pentru anul 2020 dar din viteza unora s-ar putea ca parlamentarii de prin comisii, care nu știu de glumă, să „greșească”, pentru prima dată în istorie, în favoarea noastră.

Huhu Rezea spunea...

Nu s-ar acorda nimic retroactiv.
In decembrie s-ar actualiza cu solda de funcție calculată din suma de 2230 lei, în ianuarie si tot anul 2021 s-ar actualiza din salariul minim al anului 2021, iar in anul 2022 din salariul minim de 2500 lei.

sky-zone spunea...

Are cineva o informație oficiala în legătură cu întrunirea de pe 04.08?Nu găsesc pe niciunde ceva oficial

BONIFATIE spunea...

Cum nu-i vedeți prin tribunale, d-le CFI!?
Sunt cei care „bat cu ciocanul” în masă, uitând că „secera”, la nevoie, este în altă parte.
Oricum, propunerea d-lui HUHU este aproape perfectă, chiar supercalifragilistică, fără amânări și putem să fim, pentru prima dată după vreo 10 ani, bucuroși de Ziua Națională. Putem și zâmbi, că nu se vede prin mască.

Huhu Rezea spunea...

Mă bucurasem că există unul de la SCMD care îl infruntă pe șeful și nu este de acord cu amânarea recalculării până în anul 2023.
Deci, te numărăm și pe d-ta la CONTRA.

Alex spunea...

In general cei care au fost inmormantati cu onoruri militare au fost personalitati ale vietii culturale,artistice si sportive care au fost varfuri in activitatile pe care le-au desfasurat.Majoritatea dintre ei su fost ridicati in rang de presedinti ai tarii ,in semn de recunostinta.Avand acele "grade" automat se incadreaza la inmormantari cu onoruri militare.(Parerea mea).Ca printre categoriile enumerate mai sus se nimereste si cate un parvenit gen Dinu Paturica din "Ciocoi vechi si noi" ,s-o fi intamplat din vina unor comandanti de garnizoana care "sufla"in vela reprezentantilor puterii locale ,avand in fata acestora atitudinea de soarec in fata pisicii.Un aspect pe care nu o sa-l inteleg niciodata.Poate gresesc dar eu vad lucrurile alfel.

Viorel spunea...

Domnule Corneliu Flavius Ifrim, cu ceva timp în urmă am postat într-un comentariu următoarele întrebări (aproximativ):
1. 30 noiembrie 2016 subsemnatul trece în rezervă;
2. Tot pe 30 noiembrie 2016 trece în rezervă și Cdt. U.M. 02204 Iași, unitate care se ocupă cu „Conducerea integrate a structurilor specializate din unitatea proprie în exercitarea controlului, conducerii operative și a auditului public intern la unitățile din zona de competență”;
3. Fiind șeful finanțiștilor oare a știut să-și citească decizia de actualizare a pensiei militare și să sesizeze eroarea ? Cred că da.
4. Dacă da, înseamnă că a făcut contestație și pensia i-a fost actualizată corect;
5. În cazul acesta de ce nu s-au autosesizat cei de la C.P.S. și să înceapă revizuirea și calcularea în mod corect a tuturor pensiilor militare conform art. 65 pct. (1) din Legea nr. 223/2015 ?
6. Dacă cei de C.P.S. i-au respins contestația pe motiv că pensia a fost calculate corect îmi pun întrebarea de ce nu i-a dat în judecată pentru că pe portalul Tribunalului Iași (acolo locuiește, nu-i dau numele) nu figurează acest lucru;
7. În concluzie: La cei deștepți aplicăm legea cum trebuie, la prostime m.ie.

Leon spunea...

Exista si varianta nedorita ca in Ianuarie 2021 sa nu mai creasca salariile bugetarilor, deci nici ale militarilor si politistilor, iar Salariul minim sa aiba o crestere nesimnificativa !
Un argument in plus ca in luna Decembrie 2020 sa beneficiem de Actualizare la nivelul de 2230 lei !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Daca nici de datata aceasta nu mi se va face dreptate la pensia de 1128 lei, dupa aproape 11 ani de stagnari, recalculari si actualizari pe minus cu 68%, avand cinci actiuni la Avocatul Poporului, CCR, tribunale si Curtile de Apel, plus o actiune la ICCJ, apoi nu se va face nici o dreptate si camarazilor invalidanti, toti cu pensiile cu prinse intre 480 lei si 1500 lei, cat si celor cu pensiile medii, sub demnitatea lor, injositi si batjocoriti sub cuantumurile la femeile de serviciu, portarilor, soferilor, liftierilor si amantele paraditorilor nostrii, eu imi dau cuvantul meu de onoare, de om si de militar, fara nici o pata in trecutul, cariera si viata mea personala, ca voi incepe o campanie de petitii si plangeri la toate institutiile statului si politice, la DNA, ICCJ, DIICOT, PROCURATURII GENERALE, PROCURATURII MILITARE SI PROCURORULUI GENERAL CAT SI MINISTRUL DE JUSTITIE pentru a se dezvalui numele tuturor celor 4oo care au dosarele de pensii militare falsificate, pentru a se face publice toate rapoartele Curtii de Conturi din 2012 si 2020, cat si masurile luate in urma acestor rapoarte si trimiterea vinovatilor in fata instantelor de judecata! Voi fi foarte dur, manat de un spirit de justitiabil neîndurator, perspicace si tenace, folosindu-ma de telefoane date la cotidiene de mare tiraj, la directorii de televiziuni de stiri sa fiu sprijinit prin initierea de anchete jurnalistice pe aceste teme deosebit de grave si carora clocarii si conducerile institutiilor de aparare, ordine publica si siguranta nationala ar vrea sa puna batista pe tambal. Si personal am sa ma pun la tren si voi merge in audiente la aceste redactii si sedii, luand cu mine deciziile care sa-mi fie un probatoriu ca s-a intervenit criminal sa mi se taie pensia doar ca gusatilor sa li se creasca cuantumurile, ca in cazul celor 68%, si vreau personal sa vorbesc cu directorii sau sefii de compartimente de investigatii jurnalistice sa-i atace fara mila, pana ce va iesi tot adevarul la lumina, sa se deschida actiuni judiciare si cei vinovati de tragediile la pensiile militare sa raspunda in fata Legii! Nu voi avea odihna pana ce n-am sa le scot acestor nemernici pe nas toate sfidarile si actiunile criminale de la pensiile militare! Sa vedem rezultatele negocierilor si rezultatele voturilor din Camera Deputatilor si le voi demonstra ca ma tin de cuvant, iar daca nu ma cred poate sa-i intrebe pe clocari despre zelul si insistentele mele in anii acestia de paradeli, in care nu aveam la mana acele dovezi irefutabile care acum exista in rapoartele Curtii de Conturi, si care sunt cele mai bune si curate probatorii!

Alexandru spunea...

Actualizarea de la 01.01.2021 cu CF la salariul minim brut de 2230 este cea mai relevantă și corectă propunere. Doamne ajuta sa se aplice și felicitări adminului!

Huhu Rezea spunea...

Actualizarea din CF x 2230 lei este posibilă numai în acest an. In 2021 este alt salariu minim, în 2022 salariul minim este 2500 lei.

Călugărul spunea...

Iar visati cu ochii deschiși că va fi dreptate la pensiile militare! Huhurez a zis bine dar nu e nicio șansă ca mafia politica de stat să facă dreptate! Ei așteaptă moartea noastră atât!

Alex spunea...

Noi cei de pe blog suntem in majoritate pentru formula propusa de d-l Huhu.Ar fi frumos ca in data de 04.08.2020,reprezentantii sa mearga cu aceasta propunere.S-ar.putea ca jocurile sa fie deja facute dar ar trebui incercat.

Leon spunea...

Reamintesc ca Salariul minim pe economie a fost stabilit prin HG in anul 2010 de 600 de lei, LA FEL CA IN 2009.
Deasemenea in anul 2013 a fost stabilit la 700 de lei, ACELASI CA IN 2012..!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Dle Viorel, este foarte trista relatarea, triste realitatile, citind si postarea cealalta! Aici vorbim despre o famiglie mafiota, institutionalizata, care va trebui sa raspunda o data si o data in fata legii! Sa nu creada cei de la CMZ-uri ca-i ocolesc, pentru ca si acolo s-au produs cazuri teribile, cei 400 cu dosare falsificate nu puteau sa se opereze fara ajutorul acestor centre zonale! Toti suntem intr-o situatie sau alta, neplacute, dramatice chiar si @ Leonard ne-a exemplificat edificator cum suntem paraditi pe ordine de ministru, de care beneficiaza o gasca inhaitata in rele, deci din interiorul Ministerului Apararii, paziti de ministrii apararii si cu semantura acestora, dar sub influenta si la ordinul stelelor aurite, care si in rezerva continua sa comande lichelele gulerate si slugile vandute! Un Colonel din provincie nu va avea niciodata drepturile Coloneilor de birouri, sedentari, din Bucuresti citty, care au intrari ca la Capșa la Ministerul Apararii, ca intr-o fratie masonica pe drepturi privilegiate. Colonelul de Iasi, Cluj, Constanta, Buzau, Arad, etc este poate unul dintre cei mai mari tacticieni operativi care poate duce o lupta pe front cu un Regiment sau Divizie, cu succes, la cata pregatire tactica, practica si in teren ce o are, cu mii si mii de ore de participari in misiuni ordonate in poligoane, la instructii tactice in teren, bolnavi mai toti de toate bolile capatate in acesti ani grei, militari, ce ar merita o pensie de 3 ori mai mare ca ale acelor Colonei de birou cu unghiile lacuite, feminizati si albi la piele ca laptele, dar foarte abili de a se strecura cu Generalii de paie in clocarime sa ordone coeficientii acordati de ministrul apararii prin O.M, si apoi secretizati, in detrimentul adevaratilor Colonei sau Generali! Sa dea Dumnezeu sa primiti dreptatea si drepturile pe care vi le meritati cu prisosinta, dupa ani grei de cariera, plini de succese si realizari! Sunt sincer solidar cu Dv, ca si cu toti neîndreptatitii Armatei romane! Doamne, ajuta!
@ Bonifatie, imi pace comicul exprimarii debordante! Felicitari PENTRU SUFLETUL BONOM SI IMPACIUITOR!

Huhu Rezea spunea...

Oricum va fi în 2021, în 2022 salariul minim va fi sigur 2500 lei.
In 2022 nicio solda de funție nu va fi nici mai mare și nici mai mică de CF x 2500 lei. Deocamdată, numai pentru activi, cât timp lipsește actualizarea pensiilor militare.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Leon, cu toata stima: Daca anul acesta nu se acorda aceasta ACTUALIZARE, pe care ONORABILUL A BATUT-O-N CUIE CA FIIND CEA MAI REZONABILA, RAPIDA, DE SUCCES SI REALIZABILA, CU APLICARE PANA LA MAXIM 1 DECEMBRIE A.C, SUB NICI O FORMA NU VOM MAI VEDEA ALTE ACTUALIZARI IN VIITOR! ACUM SAU NICIODATA! ASTA SA STIE GENERALII CARE SE DUC PE DATA DE 04 AUGUST LA MApN, alta varianta va fi o fatalitate, un esec si o speranta spulberata din fasa! DECI, DLOR, GENERALI, MERGETI ACOLO CU VARIANTA DE ACTUALIZARE PROPUSA DE DL HUHU REZEA, ALTA ALTERNATIVA NU MAI EXISTA IN VECII VECILOR, si nu mai tarziu sa se aplice in maxim 01 decembrie!

Calinmihaib12 spunea...

..D - le ALEX.: ..intre " părerile noastre = nu sunt ..deosebiri esențiale..:sigur că sunt "personalități"..in diferite domenii de activitate..,dar ..eu..cred..date fiind:.."proximitatea"..geografică a..ROMÂNIEI..,ISTORIA .." recentă.(cel puțin..de după al II-lea război mondial..!)..cu "tradițiile"..noastre mai recente,..și multe alte motive...că.=acestea.: au UN ROL..in "conferirea" titlurilor respective ..+..drepturile aferente = de către președintii noștri "roșii" = NUMAI ANUMITORA ..dintre..cei pomeniți...!; eu cred =ceea ce am exprimat..pt. că ..= .. EXISTĂ..și.. partea NEVĂZUTĂ..a ICEBERG-ului,..sau..IDEEA celebrului song (..=cântec. ).:.."MY SECRET LIFE"..a lui LEONARD COHEN..!..pivindu-i.pe..tovarășii respectivi
Cât privește "rolul" comandanților de garnizoane..in această chestiune = el e minor..= de simpli "executanți"..!

DINU spunea...

Mda ...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

1.Trebuie sa tragem foarte tare, acum pe ultima suta de metrii, sa ne facem cunoscute vocile, iar mesagerii negociatori care se duc la MApN sa stie foarte clar si raspicat ca nu acceptam absolut nici o varianta in afara de ACTUALIZAREA propusa de pe acest topic de @Huhu Rezea. Cine-i cunoaste pe domnii din delegatie, i-am ruga sa-i informeze ca nu mai acceptam compromisuri, amanari si variante care sa-i avantajeze pe gulerati si potentati, ca pana acum, de fapt ar fi ca si cum ni s-ar refuza din nou eliminarea inechitatilor si discriminarilor, iar cei cu pensiile de invalidanti, cu pensiile mici si medii si cei 68% ar fi condamnati pe vecie sa ramana paraditi la pensiile militare! Abia dupa iesirea acestora de la MApN o sa realizam dimensiunea intentiilor acestora, cu ce ganduri s-au dus acolo, daca ne-au dorit binele sau raul, sa fie clar! Eu sunt blocat inca o saptamana pe fb, altfel faceam cunoscuta pe grupurile militare necesitatea aplicarii ACTUALIZARII explicate pe acest topic de admin, si cu ocazia aceasta va intreb respectuos: De ce pe nici unul din grupurile militare nu s-a postat acest topic? De ce nu se discuta nicaierea necesitatea implementarii organice a acestei ACTUALIZARI cu avantajele colosale ce decurg din aceasta? Suntem vioi doar aici, dar camarazii din tara nu trebuie sa cunoasca aceste informatii deosebit de importante pentru toti? Pe grupurile fb am gasit doar lamentari, plangeri in van, subiecte derizorii si can-can, dar nimic despre ACTUALIZAREA dupa care tanjesc toti, mai ales ca aici avem postatori cu mari influente pe grupurile militare fb, iar daca au aflat ca se duce o delegatie la MApN, cum este firesc toti se indoiesc de eficacitatea acesteia, stiind ca se duc doar dupa scopuri personale, asa cum si eu si Dv, stimati camarazi, credem in realitate ca va fi, daca nu-i convingem pe acestia sa se duca acolo pentru un singur si simplu, dar important scop: ACTUALIZAREA PROPUSA DE DL HUHU REZEA, CARE PE ABSOLUT TOTI I-AR MULTUMI!!!
2.Dupa realizarea acestui obiectiv maret si foarte important, ACTUALIZAREA, este iar deosebit de important sa avem in Parlament un om hotarat si determinat sa ne mentina avantajele ce decurg din ACTUALIZARE, dar si sa continuie ceea ce s-a inceput, pentru ca ar fi doar pana etapa, urmand sa urmeze anual si alte ACTUALIZARI, cum este la anul raportat pe suma de 2500 lei, apoi anual pana in 2023, si in continuare alte etape conform Legii, ori de cate ori se majoreaza la activi, si pentru ca altul mai bun decat Generalul, GABRIEL OPREA, nu exista, mai ales ca domnia sa este initiatorul si cel care a aplicat Lg. 223/2015, si pentru ca este Presedintele fondator al Uniunii Militarilor si Politistilor, deci un sindicat al nostru care sa ne apere, apoi presedintele UNPR, partidul tuturor celor din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala, asa cum reiese si din Statutul acestui partid, fost Ministru de Interne, fost Ministru al Apararii, fost premier oe probleme de aparare, ordine publica si siguranta nationala, chiar si Prim Ministru pentru o perioada scurta in guvernarea Ponta, mare cunoscator al problemelor noastre si sustinator al dretatii la pensiile militare, eu cred ca trebuie sa-l propulsam pe Generalul, Gabriel Oprea, in Parlamentul Romaniei, de unde sa vegheze si sa actioneze permanent la indeplinirea intocmai a etapelor ACTUALIZARII, sa ne promoveze si alte dreturi, cat si la activi, mai ales cu sindicatele lor, sa nu mai fim atacati si discriminati ori paraditi politic sau din interiorul MApN pe ordine de ministru sau alte viclenii, dar si sa avem pensiile in SIGURANTA SI ADAOTATE PERIODIC LA REALITATULE SI STANDARDELE NATO, asa cum nu o data a declarat ca sa nu mai fim umiliti, discriminati, terfeliti si batjocoriti de toate rapandulele si gunoaiele societatii! GENERALUL OPREA IUBESTE ARMATA ROMANA, FIIND PREGATIT ORICAND SA SE SACRIFICE PENTRU TOTI MILITARII, REZERVISTI SI ACTIVI! DEVIZA GENERALULUI OPREA: FAPTE, NU VORBE!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Dan B, Generalul Gropan, cu parere de rau, dar absolut niciodata nu a facut referire la invalzii Armatei romane, cu pensiile sub 1500 lei, si niciodata nu a facut referire la cei 68% scazuti la actualizari si recalculari, si nu a facut-o cu intentie rea, ci pentru ca nu stie de existenta acestora, fiind din lumea celor cu pensiile fara griji, si deci luptand indarjit pentru categoria domniei sale, nu si pentru noi, facand-o nu din indiferenta cu rautate, ci din inertia celui fara probleme si griji pentru ziua de maine, ca daca nu avea ce pune pe masa, ca mine si altii, se grabea s-o faca si pentru noi, iar pentru domnia sa am un respect separat fata de ceilalti, pentru ca macar a luptat pentru o categorie mai larga, in care a cuprins pensiile medii, si nu a stat separat si inclestat intre Generalii care si-au aparat doar interesele proprii, nu pentru toti. Acum ca a auzit si ca exista pensii de 480 lei pana in 1500 lei, cat si cei 68% terfeliti si batjocoriti la actualizari si recalculari, m-as bucura sa stiu ca va actiona si in numele nostru, pentru ca 100% ceilalti Generali convocati la MApN nu sunt intereseti nici cat negru sub unghii de aceste pensii mizerabile, anii de lupte sindicale confirmandu-ne indiferenta acestora pentru noi! La cate mitinguri de protest s-au dus ceilalti Generali, sau la Bruxeless, asa cum a facut-o Generalul Gropan, ca sa-i compar ca atitudine?

raul spunea...

De acord !Insa,cate propuneri de bun simt s-au facut pe aici,au fost luate in seama de ,,clocari'',cum le spune Corneliu???Dar ,speranta moare ultima!

Xman spunea...

In cazul particular al disponibilizatilor cu doar 20 de ani batuti pe muchie,cresterea mai mare ar fi in decembrie '20 (putin peste 20%,erodata de inflatia de 3.8%),iar in ceilalati ani ar fi aproape sau chiar mai mica decat inflatia ('21/4% si '22/6.3%)...In '23 noroc cu prevederea ca ramane in plata cea mai mare,sau inflatia pe '22 pentru ca da sau ar da mai mica...Cei disponibilizati ar castiga cat de cat ,daca s-ar renunta la expresia "cel putin 25 de ani" si ar fi inlocuita "cu minim 20 de ani",sau adoptarea articolului cu 85% in loc de 65% din baza de calcul.Dar asta,probabil peste vreo alti 10 ani de freamat si zbucium...pentru ca aproape batran,dar inteleptul care tinea cu adevarat la tara asta,Sirie a Europei, a plecat...si nu mai vine.

Huhu Rezea spunea...

Disponibilizatii au ajuns minoritari si printre neterminatii din ultimii 5 ani, care au rupt, pe riscul lor, portile unitatilor cu pensii anticipate partiale.
Nu credeti ca inechitatile nu ar fi complet inlaturate daca nu se renunta la aplicarea cuantumului mai avantajos dupa actualizarile din 2020-2022?

Unknown spunea...

am constata ca aici e o palavraeala generala,nimic concret,niste parelologi dau ca certe informatii care in realitate sunt numai in mintea lor,mai mult dezinformeaza decit informeaza,creaza confuzii,in fapt nu e nici o masura luata,nimic in curs de desfasurare,asa ca daca nu dati ceva real,lasa ti va de dezinformare,nu mai faceti pe desteptii,nimic nou nu este comunicat despre pensii militare,sunt numai pareri personale.

ifrim spunea...

@Huhu.Dar de ce ați omis să faceți propunerea cu renunțatul la cuantumul avantajos la intrarea în vigoare a L223 și veniți cu ea abia acum?Iar sentimentele neterminaților care au rupt porțile de puturoși ce au fost și d-stră sunt reciproce.Altfel este corect să primești cât prevede legea în vigoare și nu abrogata caci se poate interpreta ca sifonarea bugetului MApN!

kostas spunea...

Nu cred ca dupa actualizarile din 2022 va mai fi cineva cu cuantum mai avantajos pe alta lege decat pe legea 223.

Militar de la 14 ani spunea...

Actualizarea e benefică pentru majoritatea dintre noi (cel puțin pentru cei ieșiți înainte de 2010-2011). În privința cuantumului avantajos cred că trebuie păstrat dacă ne gândim că cei pensionați după 2010 nu au beneficiat de ajutoare. Practic, cuantumul mai avantajos ar reprezenta o plată amânată a ajutoarelor. Doar nu suntem pdl-isti.

brenda spunea...

si eu acestcuantum avatajos pai celalat nu este nici cum ,dece spunti asta/

valy spunea...

Noi îi votăm în septembrie iar ei măresc pensiile în decembrie 2020, vorbe goale.

Alexandru spunea...

Corect,decembrie 2020!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Politicienii au transformat Romania intr-o tara de mamaligari si supusi, de slugi si fara coloana vertebrala, fiind incredibil ce se intampla cu pensiile militare terfelite, batjocorite si de toata rusinea in NATO, dar si cu rezervistii care, in activitate erau niste lei paralei si zmei, acum doar o mana de inimosi luptand sa se repare distrugerile savarsite de o clasa politica indiferenta si paraditoare, dar mai ales de sabotorii proveniti din sanul Ministerului Apararii Nationale sub obladuirea si acceptul ministrilor apararii, dar cea mai jenanta si penibila fiind faptul ca actualul ministru este General al Armatei romane, propulsat in toate functiile si gradele chiar de catre unii rezervisti aflati astazi la pensie si luptand sindical pe acest blog! Daca nu o sa stim sa fructificam ziua de 04 August, sa-i determinam pe acei delegati participanti la tratativele de la Ministerul Apararii Nationale, daca o sa fim dezinteresati majoritatea si pasand activitatea sindicala ad-hoc tot celor cativa inimosi, sa se stie ca ne meritam soarta! Eu mi-am facut datoria sa accept ca varianta actualizarii propusa de Dl Huhu Rezea este nu numai foarte buna, dar si care sa faca o dreptate simplista, totala, rapida si atotcuprinzatare, incepand chiar din acest an si cat mai repede posibil la pensiile militare, apoi am intervenit la prietenii pe care-i stiu sa-i informez despre importanta acestei actualizari, dar mai ales mi-am informat seful de partid, UNPR, Dl General, Gabriel Oprea, rugandu-l sa intervina cu toate fortele si toate influentele si cunostintele in sferele militare, politice si de cetatean in aceasta actiune, pentru ca actualizarea sa se produca asa cum este ea acceptata de catre majoritatea rezervistior militari pe acest topic, si domnia sa m-a incredintat la modul cel mai serios ca va face tot ce-i sta in putinta sa ne ajute ca Presedinte fondator al UNPR si Uniunii Miliarilor si Politistilor pentru indeplinirea acestui deziderat foarte important pentru noi, iar daca nu eram blocat pe fb aveam sa fac zeci de postari pe toate grupurile militare, si de aceea ii rog pe toti camarazii, care sunt de buna credinta si in fruntea acestor batalii sindicale, sa posteze acest topic pe toate grupurile militare de pe fb ca sa fie cunoscute de catre toti rezervistii, inclusiv si pe blogurile MAI, PENTRU CA NUMAI CUNOSCUTE ACESTE ACTIUNI POT FI SI SPRIJINITE IN NUMAR CAT MAI MARE POSIBIL DE CATRE CAMARAZII NOSTRII, SI AM BLOCA SI ORICE TENTATIVE DE ABATERE DE LA CERINTE, SA STOPAM INTENTIILE DE A SE MAI INTERVENI DE CATRE CROCODILII CU PENSIILE URIASE CU NOI ADAUGARI CARE SA-I IMBUIBE SI MAI TARE, CU PRETUL RAMANERII NOASTRE DIN NOU DE CARUTA! O spun pe sleau, la vedere sa se stie de catre toti, si este un adevar cunoscut: Generalii de pe lista delegatilor nu prezinta incredere, nu cred si nu sunt convins ca au ganduri bune pentru toti rezervistii, ci doar in scopuri personale si de grup pentru potentatii lor, noi sa mai ramanem inca alti multi ani grei ancorati in paradeli, saracie, lipsuri si neîdreptatiti, cu discriminari, pentru ca, daca se duceau cu ganduri sincere si bune, ieseau pana azi cu comunicate clare in care sa ne anunte intentiile, planurile si scopurile pentru care se duc acolo! Sa ma scupati in ochi, scuzati-mi expresia sincera, daca va mint si daca nu o fi asa, stimati camarazi! Intentiile bune se anunta dinainte, public, si nu sunt tinute la secret si cu intrare pe usi tainice, apoi cu usile ferecate, cum se intentioneaza, dupa informatiile mele! SA IASA IN FATA, CHIAR AZI, DACA AU INTENTII BUNE SI SA NE SPUNA CE VOR CERE ACOLO LA INTRUNIRE, DACA VOR INCREDEREA NOASTRA TOTALA SI CA SA ELIMINE SUSPICIUNILE NOASTRE INDREPTATITE!

Huhu Rezea spunea...

@ifrim
Pensiile de serviciu necontributive nu sunt drepturi câștigate potrivit deciziilor CEDO și CCR.
Pensiile militarilor calculate contributiv pe L 263/2010 erau drepturi câștigate și s-au păstrat și după remilitarizarea pensiilor pentru militari prin L 223/2015.
Mulțumiți SCMD și celor care au strigat în 2015... vrem din nou pensii militare. 32% dintre militarii pensionari au câstigat în cuantum pe L 223/2015, dar au pierdut un drept câștigat.
Norocul că făcătorii de drafturi de legi și aprobatorii lor nu prea știu drept constituțional.
Acum, în cadrul aceluiași cadrru legislativ, păstrarea cuantumului mai avantajos depinde doar de voința legiuitorului.Este constituțional cu păstrarea dreptului mai avantajor, dar este constituțional și fără.

Burebista spunea...

În sfârșit un comentariu adevărat, fără visuri sau speranțe desarte...
Degeaba ne dam noi cu părerea pentru ca se stie din trecutul nu prea îndepărtat ca părerea rezervistilor sau a sindicatelor nu prea conteaza in cazul pensiilor militare... Vezi OUG 57,59,114...
In rest sa auzim numai de bine.
PS : Cum poti sa fii de acord cu ceva ce nu există in proiect si nici in amendamentele la proiect (si nici nu mai poate fi introdus)??

valy spunea...

Consider ca pensiile militare să fie constituite pe bază de contribuție, în funcție de drepturile salariale primite până la emiterea Deciziei de pensie, (solda primită) și o parte necontributivă în funcție de ultimul grad deținut și importanța muncii prestate, de vechimea în sistemul militar.
Modalitatea de calcul să fie aceeași ca la judecători și procurori, dacă tot ne consideră cu pensii speciale.
Acesta ar fi modul cel mai corect de calcul al pensiilor militare

MIȘU spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
kostas spunea...

Nu sunteti constienti ca toti, politicieni, cei de la MAI, MApN, sindicate, ministrul apararii, toti cunosc problema noastra, toti cunosc nedreptatile, toti cunosc si modul de rezolvare, dar nu misca nimeni nimic, din cauza ca nu trebuie sa se cheltuie bani cu pensiile cativa ani. Nu se vede clar acest acord intre toate institutiile si partidele de a nu se cheltui bani cu pensiile, deoarece trebuie altceva facut prioritar Si asta nu-i hotarat de noi, aici pe plan local. Este un sacrificiu numai al pensionarilor militari pentru inzestrarea armatei. Asa se vede. Voi credeti ca s-a marit si s-a alocat 2% la aparare ca sa ne mareasca noua pensiile? Nu vedeti cate discutii sunt, cate intruniri cu ministrul, cu sindicatele, etc? Daca erau cei mai prosti oameni de pe planeta, tot gaseau pana acum, de atata timp, o solutie dreapta de rezolvare a inechitatilor la pensiile militare.Dar nu vor, fiindca nu trebuie sa se cheltuie nimic in plus pentru pensiile militare. Fac tot felul de proiecte, care mai de care mai proaste, dau tot felul de comunicate, de promisiuni pe care nu le respecta(daca nici ministrul apararii nu si-a respectat un plan de actiune la nivel national, ce sa mai zici)fac totul pentru a amana la nesfarsit rezolvarea problemelor noastre. Daca totusi nu exista o intelegere pentru a nu ne actualiza pensiile, de a nu ne rezolva inechitatile create, inclin sa cred ca toti sunt o apa si-un pamant, sunt slabuti la mansarda, nu-i duce mintea sa rezolve problema pensiilor militare, care de fapt este atat de simplu de rezolvat.In acest caz chiar ca nu as fi suparat pe ei, n-as avea de ce, atat pot ei.

Huhu Rezea spunea...

da, s-ar putea introduce și în legea pensiiloe militare de serviciu un articol asemănator ca art, din L 303/2004 pentru magistrați.

Articolul 85
(1) Partea din pensia de serviciu care depășește nivelul pensiei din sistemul public, pensia prevăzută la art. 82 alin. (2), art. 83^1 și art. 84 alin. (3), precum și pensia de serviciu acordată celor care nu îndeplinesc condiția de limită de vârstă prevăzută de Legea nr. 263/2010, cu modificările și completările ulterioare, se suportă din bugetul de stat.


Pentru mulți din cei 68%, rămași în plată cu un cuantum mai avantajos pe L 263/2010, armata nu ar plăti niciun leu pensie, pentrun că pensia calculată contributiv este mai mare decât pensia calculată pe L 223/2015.

Trofin spunea...

Sugestia d-vs este îndreptățită și este susținută de contribuțiile pe care le plătesc militarii în activitate începând cu anul 2011.

Leon spunea...

@J.W, Amendamentul privind Actualizarea pensiilor militare este propus chiar de MApN&MAI, la pct.8.care introduce Art.59(prim) DAR cu aplicare " Dupa data intrarii in INTEGRALITATE a L.153..", , pe cand noi propunem 01.12.2020 !
Si aceasta propunere a ajuns deja pe masa deputatilor din Comisia de Aparare...!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Daca nu era cuantumul avantajos, azi aveam o pensie de 585 lei, sau 605 lei, cum mi-a iesit la actualizari si recalculari, in loc de 1128 lei, fiind invalidant in urma a doua accidente la doar 33 ani si n-am mai putut lucra in Armata, dar nici macar in civilie sa pot complecta vechimea, ca in bastoane si rupt in bucati nu te primeste nimeni la munca, fiind de atunci permanent in diferite tratamente si dezvoltandu-se si alte boli. Aici Legea trebuie sa faca distinctie intre cei in suferinte, bolnavi, si cei care au plecat de buna voie spre cai verzi pe pereti sau spre mai bine, altii tentati de avantaje vremelnice sa iasa mai devreme, fiind apti si in putere, mai ales ca dupa aia s-au angajat pe salarii frumoase, in paralel cu pensii grase sau un sac de bani la trecerea in rezerva. Este ca o asemenea scoatere a cuantumului avantajos ar lovi in primul rand invalidantii? Ca s-o aplici, mai intai trebuie sa-i asiguri pe cei in nevoie, batrani si foarte bolnavi, carora armata si statul mafiot si anormal nu le ofera chiar nimic, in afara de persecutii, taieri si inghetari de drepturi. AR FI CHIAR O CRIMA SA-I LOVESTI PE INVALIDANTI CU O ASEMENEA APLICARE NESABUITA! Sunt rezervisti care cersesc de foame, nu o data presa prezentand astfel de invalidanti pe strazile Occidentului sau Romaniei, dar factorii politici se fac ca ploua in papusoaie! E usor de dat cu piatra...

Șoimul spunea...

Dacă ar fi adevărat ce vă spune!Pentru mine Oprea nu a fost general, a fost chestor.
Nu a făcut nimic pentru militari.

Viorel spunea...

Valy, nu te-ai exprimat corect. Ei pot spune acum că sunt de acord cu propunerea domnului Huhu Rezea și susținută de noi pe blog, o aprobă parlamentul, o promulgă președintele și se publică în M.O. Vin alegerile, îi votăm, după care legea se aplică exact ca la pensionarii civili. Respectăm și vom respecta legea prin punerea ei în aplicare, dar momentan nu se poate. Mai așteptați până la viitoarele alegeri.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Dle Col. Neacsu, Dv fiind un formator de opinii cu experienta si patronand un blog de lupte sindicale apreciat de catre rezervistii militari, respectuos va cerem un punct de vedere referitor la acest subiect al topicului despre ACTUALIZAREA propusa de Dl Huhu Rezea, si am fi deosebit de recunoscatori daca am sti daca si domnii Generali & comp, invitati la intrevederea si tratativele de la Ministerul Apararii Nationale in data de 04 August, au opinii in acest sens! Va multumim anticipat!

micutzul spunea...

@Catalin
Cuantumul avantajos este păstrat în continuare tocmai pentru barosani și gulerati!
Acest cuantum a fost desființat de CCR în momentul în care și-a tăiat singură craca arătând că pensiile militare nefiind contribuție sunt garantate că pensii dar nu că valoare , legiuitorul stabilindu-le în funcție de buget!
Tocmai din această cauză au folosit acum procentul de impozitare dr 85% a pensiilor ,,speciale,, știind că o să fie respinsă fiind catalogată drept ,, confiscare,,!
Deci dacă vreo tuta......

Teo19 spunea...

Domnule Teo, scuze pt utilizarea profilului Teo, nu am fost atent la postările anterioare. Am schimbat nickname cu Teo19. Sper sa nu deranjeze.

Huhu Rezea spunea...

Oare, este constientă toată lumea că actualizarea pe care o propunem noi în decembrie 2020, în locul cuantumului de referință și al cuantumului minim net, este valoric mai mică decât cea din 2023, la care, conform propunerii noastre, se ajunge prin actualizările succeesive din anii 2021-2023?
Este mai mică si mai puțin costisitoare, cu impact minim pentru bugetele instituțiilor de apărare in anul 2022, dar are meritul că repornește procedura actualizării.

Mă minunez cât de mult complică unii lucrurile spre satisfacția celor care au eliminat actualizarea pensiilor militare.
Ce vreți mai mult decât că... reformularea art. 60 elimină complet modificările aduse acestuia prin OUG 59/2017 și OUG 114/2018?

Periamu lucica spunea...

Atunci ramane indexarea pensiilor astora

Huhu Rezea spunea...

Cei 68% dintre pensionarii care în anul 2016 au rămas în plată cu pensiile stabilite de Găbiță in 2010 îți pot spune că ești un găgăuță.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Kostas, foarte corect comenrariul si, intamplator sau nu, ca sa fie sacul plin, au inceput sa curga zilele astea contractele pe miliarde de euro cu americanii, francezii si urmeaza germanii... Barem sa fie sinceri, sa iasa la tribuna si sa ne spuna raspicat si tare, in fata poporului si a Marii Adunari Nationale: -,,Domnilor rezervisti, noi, fostii tovarasi de odinioara, domnii imbuibati de azi si votati mereu de prostii de voi din 4 in 4 ani, cand va cersim ca nesimtitii voturile cu promisiuni mincinoase, nu vrem sa va facem dreptate la pensiile militare pentru ca va urâm, nu ne place de voi, sunteti negrii de pe plantatii, sunteti doar sclavii de care ne folosim ca activi si va dorim moartea cand treceti in rezerva, intrucat pentru societate sunteti un balast inutil de care trebuie sa ne descotorosim si pentru ca noi, politicienii, fiind slugi, lingai, pupincuristi si lingatori de clantauri ai Occidentului ne-am lasat convinsi prin ordin sa va ucidem prin nedreptati si paradeli criminale, si doar cativa sclavi adorati de noi cu stele aurite sa-i ghiftuim ca ne ajuta in munca noastra de paradeala a voastra! Punct si am terminat balciul, tovarasi, pardon, domnilor rezervisti!''

Calinmihaib12 spunea...

C.F.IFRIM:..permite-mi o mică "corecție":
Ai scris.."INVALIDANȚI"..care..ar fi loviți./. se plimbă pe străzi.. ! CORECT,..și mai scurt e:.INVALIZI...!
INVALIDANȚI,.E..=..sunt anumiți,..te.. : ..FACTORI,..CAUZE..care produc:..LEZIUNI, RĂNI,.etc.=care duc la.. INVALIDITATE..!.(= se poate spune: factor, cauză:..INVALIDANTĂ;...sper să nu te "superi".."prea mult" ..pt.observație..!,pt.că..ai un "har"...și poți să-l..folosești..cât de cât corect..!

CEZAR spunea...

Insemneaza ca este strecurata o mica inardvertenta,,,Toata lumea vrea recalcularea in anul 20-20...INAINTE DE ALEGERILE PARLAMENTARE !

Huhu Rezea spunea...

Alegerile locale sunt în septembrie.
Cele parlamentare sunt la începutul lunii decembrie.
Dacă se domolește COVIDUL!

giuliano@gmail.com spunea...

Sa fim mulțumiți cu data de 01.12.2020!!?

Trofin spunea...

O interpretare corectă și lucidă la lipsa de reacție pe care o au toți cei care guvernează interesele pensionarilor , atât din sistemul public cât , mai ales , din sistemul militarizat. S-a mai pronunțat asemenea sesizări dar cei care sunt puși să ne manipuleze le-au trecut cu vederea.

Calinmihaib12 spunea...

..D-le:..MICUTZUL:.. "nu te lua după ..fentă".. (..cum se spune..mai nou..!).Nu scrie NICIUNDE in CONSTITUȚIE ..despre "drept câștigat" ..cu referire ..la pensii, ORICARE AR FI ELE:..CIVILE sau MILITARE...!,CONTRIBUTIVE sau NECONTRIBUTIVE..!
Sintagma asta.."celebră" a fost "introdusă"..:"..SOFISTIC"..!, de către CCR in deciziile ei nr. 871 si 873 din iunie 2010..,ca să.."argumenteze"..??
"necesitata" tăierii pensiilor speciale din lg.119/2010 = dar = din acestea =
NUMAI ȘI..NUMAI..ale MILITARILOR..!,..dar și din acestea:..NUMAI:.. a aprox. 10 % dintre ele..!(..așa cum s-a afirmat..de-a lungul timpului..!).
Deci: ..folosirea sintagmelor: .."drepturi câștigate".., "drept".. de ..PENSIE,..dar nu și de CUANTUMUL ei..etc...= sunt SOFISME istorice..!,pt. a da LIBERTATE DE .."MIȘCARE"..AUTORITĂȚII..să..INCALCE ..PROPRIILE LEGI..!

Niky spunea...

Nu e vina disponibilizaților si nici a celor care au ieșit anticipat parțial,cu probleme de sănătate! Oricum,pana la urma se găsesc bani pentru multe( actualizări pt.pensionarii grefieri,sporuri mai multe la activi,etc),dar pentru noi nu,cica am fi prea mulți Honor et Patria! Vai de victime! 😹😹😹😹😹

Gigi spunea...

şoimule@

Am mai spus.Dacã nu era Oprea in 2010 sa-i determine pe cei care au votat l.119/2010 sã aplice formula PMA:20,era jale mare.
Aşa ca nu te mai lua de om aiurea cã gl.chestor etc.
Are şi el pacatele lui,dar tot a fãcut ceva pt.noi,inclusiv actuala lege era bunã dacã nu o goleau de continut guleraţii in cârdasie cu politicul de la acea vreme.
Încã supavietuesc pe ea 68% dintre SNAOPSN.
Sã fie clar.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Calin Mihai, cu tot respectul, dar paraditi este mai bine ca invalidanti sau invalizi! Expresiile amandoua sunt...,,valide'' si circula la liber, fiind folosite si de clocari si de legiuitori in abordarea acestora. Eu ma consider mai degraba un paradit, decat invalid sau invalidant, ca nu mai am nimic sanatos in cadavrul asta ambulant si bun de reforma, pe care-l resuscit mereu, fara ATI, sa nu le dau sperante clocarilor ca m-au invins... Doar parșivul de guvid ar mai putea sa ma puna jos, tinand cont de rablagelile din dotare!Pana atunci, hai, ACTUALIZAREEEEE!!!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Cel mai scump dulap din istorie, acum trebuie sa se implice si sa ne ajute, pentru ca peste 90% dintre militari l-au votat de doua ori!

Huhu Rezea spunea...

Deciziile CCR nu sunt benevole precum retetele eliberate de doctori! Stai in profesia dumitale!

Huhu Rezea spunea...

Drepturile prevăzute prin lege pot fi eliminate tot prin lege, dar nu pot fi eliminate prin acte normative de rang inferior.

Dan B. spunea...

@Gigi:

Dacă ai „bibilica” nefuncțională nu mai comenta aiurea! Cine a destabilizat sistemul pensiilor militare, trecându-ne în cel civil? Sub ministeriatul cui și sub președenția cui au fost promovați yesmanii, dintre care Jianu și Roșu excelează în pupincurism? Dar cdt paradei de la 1 Decembrie 2010, alt yesman nenorocit, care, în mod neconstituțional, i-a prezentat onorul lui Boc, deși Geoană era acolo?
Dacă s-ar fi opus initiativei lui Băsescu, ar fi fost acum adulat, dar, pentru următoarele stele, a fost „ghiocel” mut.
Dumneata și Ifrim îl tot ridicați în slăvi pe aghiotantul lui Miron Cosma, fiindu-mi silă să mai lecturez asemenea postări cretine!

Unknown spunea...

Sunt de acord cu actualizarea propusa
de admin.Multumim domnule!

Militar de la 14 ani spunea...

Păi și cu ce sunt de vină cei care au mai mult la pensie? E ca și cum ai spune că cei care au beneficiat de ajutoare, să le dea înapoi. Nu vorbesc de gulerații care și-au umflat pensiile cu n sporuri. Trebuie să gândim că majoritatea a ieșit la pensie la un anumit moment avantajos. Actualizarea e de bază, nu băgatul bățului prin gard.

E. Cristescu spunea...

Clar, madam Dancila ne umplea portofelele.

Huhu Rezea spunea...

@Dan B
Și nouă ne este cam greață să ascultăm povețe de la un neterminat gălăgios și tupeist, de parcă oștirea militară rezervistă ar fi formată numai din neterminați și disponibilizzați.

Calinmihaib12 spunea...

D-le HUHUREZ:..nu "lungesc"..vorba,dar un doctor "serios"..(..!..!)..scrie o rețetă..numai atunci când e cazul..și..dacă.. este NECESARĂ bolnavului!,..iar dacă a scris-o,.. ar trebui ..să fie folosită de bolnav..în scopul ..destinat..!; .aici=.nu e vorba de .."benevolitate"..!ci..chiar de.. NECESITATE..!
Cât privește deciziile CCR-ului..in principiu..ai dreptate= într-o ROMÂNIE ..IDEALĂ.., in care..(vorba..nu spun..a cui..!?)NORMALITATEA..e..REGULA...și.. nu EXCEPȚIA..!; prea des CCR.. a emis decizii contradictorii..in acest domeniu =al pensiilor...!

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
dar nu ai vazut cumva decizie CCR anulata de ICCJ? De acord cu faptul ca deciziile CCR sunt obligatorii si de indata executorii, dar nici ei nu sunt entitatea absoluta!

Leo spunea...

Măcar dacă s-ar introduce și în legea pensiiloe militare de serviciu un articol asemănator ca ACTUALIZREA pensiilor GREFIERILOR și ar fi EXCELENT.
Judecătorii sunt la ANI lumină distanță..........

Dan B. spunea...

@Huhurez:

Asemenea prostie-n capul unui administrator de site mai rar găsești! Nu era suficient că cenzurezi comentariile mele, că faci propagandă deșănțată PSD-ului, că-i favorizezi doar pe cei care te laudă necontenit, fără a avea pentru care motiv?
Da, am o pensie stabilită-n baza Legii 164/2001, iar Legea 223/2015 ar fi fost prima lege care mi-ar fi majorat pensia, dacă guvernanții, indiferent de culoarea politică, nu s-ar fi împotrivit.
Atenție, n-am fost adeptul stupidului „să moară capra vecinului!”, m-am poziționat pentru respectarea prevederilor legale și împotriva acelor pupincuriști care au avut pensiile umflate ilegal de către prostovanul adulat de Ifrim, lacheul lui Miron Cozma.
Fă bine și comentează în nume personal, nu cu „nouă ne este...”, căci nu ești „mai mulți”! Lasă-i pe alții să-și exprime crezul, nu te erija, în mod stupid, în purtător de vorbe al membrilor grupului! Administrează și moderează echidistant, nu-ți da cu părerea dacă nu te pricepi!

Apropo, dacă nu publici dreptul meu de replică, îl pot trimite prin e-mail membrilor grupului, ba chiar te „promovez” și pe alte site-uri!

valica spunea...

Ne-am luat ADIO, de la actualizarea pensiilor militare în această viata, prin promisiunile fără număr.Ne declarăm învinși de gaozarii din fruntea MApN, care conduc Departamentul de lupta împotriva pensionarilor militari. În viață asta pămînteana, nu mai fac decât reduceri și tăieri de drepturi la marea Armata membra NATO.cat pe sa fie un funcție cuplul de tristă amintire Ciuca, Roșu,Jianu&Co., Absolut nimic.Am primit această informație din 2 surse credibile din București.Vesnica lor pomenire.Amin

Gigi spunea...


Mãi idiotule,tu nu ai "bibilica"nefunctionalã cã vezi treburile numai dintr-un anumit punct de vedere.
Ai şi tu dreptatea ta,asta nu înseamnã cã trebuie sã jigneşti interlocutorii.
Hai sã purtãm un dialog civilizat,fãrã a folosi jargoane de mahala.
Unde ai vãzut d.ta cã am ridicat in slãvi? Am spus un adevãr!
Este punctul meu de vedere şi nu permit nimanui sã aducá argumente sau sã-şi punã punctul lui de vedere prin a jigni.Ai înteles?

brenda spunea...

ce importannta are acordul nostru? ce fac cei din parlament?// CIUCA MAI TRAESTE DACA , DA,ABRDATL LA USA LUI

Leon spunea...

Leo, i-am trimis saptamana trecuta aceasta propunere COMPARATIVA, domnului SOLOMON...!

Huhu Rezea spunea...

Buzescule, precis ca tu nu porti masca!
Injuri ca un nesimtit tocmai pe cel care a introdus stagiul complet de 20 ani, ca să nu vă defavorizeze pe voi cei neterminati sau disponibilizati.
De 10 ani ne asfixiezi cu stagiile din economia nationala.
Otopenistule! 🤕

Dan B. spunea...

Nu port mască, întrucât nu am ce ascunde!
Încearcați, tu și Gigi, să trimiteți invectivele „nesimțit” și „idiot” către membri familiilor voastre (presupun că aveți soție, copii și nepoți)!
Iar dacă n-ai priceput nici acum rolul meu la Otopeni - 1989, cred că logica gândirii ți-e sabotată de posibilul consum de halucinogene

Unknown spunea...

nici macar nu stiti deznodamantul intalnirii si ati si inceput sa-l blamati pe Ciuca sau si altii....

Burebista spunea...

Cornelius... Îți dau o veste buna... În cazul tău nu se aplică scăderea bazei de calcul pentru ca nu ai 25 ani vechime militară conform art. 40 din legea 223. Deci și pe amendamentul propus de MAPN și Mai cu pensia minima bruta /netă ai fi câștigat la pensia netă în plată.
Articolul 40
Pentru invaliditatea survenită ca urmare a unor acțiuni specifice, din cauza unor accidente, catastrofe sau alte asemenea evenimente intervenite în timpul și din cauza serviciului sau a unor misiuni și operații în afara teritoriului statului român, militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special beneficiază de o pensie egală cu baza de calcul prevăzută la art. 28, dacă aceasta este mai avantajoasă decât o altă categorie de pensie la care au dreptul.
(la 11-12-2015, Art. 40 a fost modificat de pct. 11 al art. 40 din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 57 din 9 decembrie 2015, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 923 din 11 decembrie 2015. ).

Huhu Rezea spunea...

Mareș
ICCJ și-a luat-o pe cocoașe prin Decizia nr.51/2020, pentru că a decis contra deciziilor CCR în privința sporului pentru doctorat după anul 2010.

Dan B. spunea...

Dacă am ajuns în obiectivul unui „rebut” al Aviației Militare, incapabil să fie promovat ca ofiter superior cât a fost în activitate, .....
Dacă nu a îndeplinit nici condițiile de selecție pentru a fi candidat la admiterea la cursul de comandanți de patrulă organizat la Bacău (un „Făgăraș” al SMFA) sau ca ofițer-elev în Academia Militară, câtă credibilitate poate avea în susținerile sale? Într-un comentariu publicat de Huhu, dar repede radiat de administrator, am fost „gratulat” cu un apelativ inventat de stupidul comentator, mai ales că el nu a frecventat „straturile ozonate” ale SMFA, el fiind obișnuit, comparativ cu ai săi colegi, mult superiori lui, cu cotloanele șobolanilor din subteranul R.94 El.

Dan B. spunea...

@Gigi:

Constat că Huhu iar m-a cenzurat și nu a publicat răspunsul meu la comentariul tău.
Mă indemni la un dialog civilizat după ce îmi atribui apelativul „măi idiotule, ...”?
Dac-ai fi cerebral, ai putea sesiza că mai toate comentariile mele au pe fondul lor și argumentele necesare.
Ce argument ai avut și dta și Huhu, acela cu împărțeala stagiului la 20 ani, prevedere de care au beneficiat toți pensionarii? Dar câte argumente cu sens negativ, privindu-l pe Oprea, v-am prezentat eu?
Ifrim vorbește cu el și înghite gulgutele Lui Oprea, dar eu l-am cunoscut personal și numai din mila stârnită de el, a fost adus la „Cer senin”, pentru a pregăti ambalarea cadourilor pentru delegațiile străine.
Iar azi, după stagiul de „lacheu” pe lângă Miron Cozma și, ulterior, pe lângă liderii politici, a crescut în ochii vostri?

Huhu Rezea spunea...

Buzescule, nu e de mirare că nu porți mască.
Din studiul publicat în topicul antorior rezulta că psihopații, narcisiștii și machiavelicii se opun protejării de COVID.

Dan B. spunea...

Din păcate, și aici și în alte pagini, îl bănuiți pe Ciucă de bune intenții, pe care le-ar fi putut materializa imediat după înscăunare.
Credeți, oare, că reprezentanții MApN se prezintă la Parlament și în instanțele judiciare fără a exista un mandatal lui Ciucă?
Sau credeți că Ciucă n-are habar de astea, Jianu și Roșu fiind realii lideri ai ministerului, aceștia călcându-i jugulara lui Ciucă?

Huhu Rezea spunea...

Când ai dreptate, ai!
Nu te cenzurează nimeni, numai că nu știi să continui pe pagina următoare după 200 comentarii ale topicului.

Unknown spunea...

are cineva vro veste de la intrunirea comisiilor?

Burebista spunea...

Sa ne mai aducem puțin aminte cum e pe la alții cu pensiile militare și pentru polițiști..

Franța, generoasă cu militarii și artiștii
În Statele Unite, după 20 de ani în armată, pensia pornește de la 22.000 de dolari pe an. Pe lângă suma primită, foștii militari au acces la diferite facilități recreaționale sau la market-urile din interiorul bazelor militare. În 2017, în urma unei reforme a sistemului de pensii militare, a fost tăiat accesul gratuit la serviciile medicale sau stomatologice. În ceea ce privește pensiile funcționarilor publici, inclusiv polițiștii, situația depinde de la stat la stat. De exemplu, în California, polițiștii care supraveghează autostrăzile se pot retrage de la 45 de ani. Pentru fiecare an în plus, ei primesc un supliment de 3% din salariul maxim. Pensia medie pentru acești polițiști californieni era, în 2011, de 108.000 de dolari. O tentativă de a reduce acest sistem de beneficii a fost blocată, în ianuarie 2018, de către o instanță de judecată, dar procesul continuă. Totuși, aceasta este o situație relativ unică în spațiul NATO.

Și Franța are un sistem generos de pensii speciale, dar președintele Emanuel Macron vrea să-l schimbe. Vârsta medie la care se retrag militarii este de 45,7 ani. După 40 de ani de contribuție, pensia de care beneficiază un militar francez eprezintă 75% din salariul mediu pe ultimele șase luni. Totuși, există un sistem de calcul al acestei pensii și pentru cei care se retrag înainte de a contribui 40 de ani.

Opera din Lyon, nu din Paris
Mai beneficiază de pensii speciale: poliția, angajații sistemului de transport din Paris, funcționarii băncii centrale, cei care lucrează în portul din Strasbourg, cântăreții de la Opera din Paris (spre invidia celor de la Opera din Lyon) sau actorii de la Comedia Franceză (inclusiv personalul de pază, pensia minimă fiind de 12.000 de euro pe an). În total, sunt 37 de categorii de beneficiari ai pensiilor speciale. Parlamentarii au și ei o pensie specială, în medie de 2.700 de euro, iar contribuabilii cotizează anual cu 52 de milioane de euro pentru a subvenționa aceste pensii.

Turcia are un sistem interesant de a subvenționa pensiile militarilor: 10% din salariul de bază ajunge automat într-un fond, Ordu Yardımlaşma Kurumu, care investește foarte agresiv în sectoare foarte diversificate, de la ciment, sau construcții la supermarketuri și industria auto. În 2012, averea fondului era estimată la 15 miliarde de dolari.

De asemenea, Estonia are pensii speciale – pentru polițiști, militari, magistrați și membri ai Curții de Conturi – dar subvenția către acestea este strict limitată la 0,1% din PIB.

Material pentru un nou amendament.

Viorel spunea...

Scuzele mele pentru BONIFICAȚIE în loc de BONIFAȚIE. Din cauza vitezei și a văzului mai călcăm pe alături. Principalul este să nu ne luxăm piciorul. Cât despre parlamentarii din comisii nu vor greși niciodată în favoarea noastră, pentru că ei nu au fost și nu vor fi niciodată în situația noastră. Doar unii care ieșind la pensie s-au mai înscris în câte un partid pentru a-și complete acea pensie pe care tocmai el cu „ mintea luminată” și-o taie în loc să și-o mărească.

Burebista spunea...

Pentru astăzi nu sunt programate ședințe la niciuna dintre cele doua comisii, munca sau apărare. Poate saptama viitoare.

Burebista spunea...

Și alte exemple din Europa și SUA.

Iată cum se întâmplă în alte state:

Belgia

– Ofiţeri inferiori: vârsta: 51-52 ani; ani de serviciu: 20-30; pensie: 80% din ultimul salariu.
– Ofiţeri superiori: vârsta: 54-56 ani; ani de serviciu: 20-30; pensie: 80% din ultimul salariu.
– Generali: vârsta: 58-61; ani de serviciu: 25-35; pensie: 80% din ultimul salariu.

Franţa

– Ofiţeri inferiori: vârsta: 52 ani; ani de serviciu: 20-30; pensie: 75% din salariul de referinţă (bază ultimele 6 salarii);
– Ofiţeri superiori: vârsta: 52; ani de serviciu: 20-30; pensie: 75% din salariul de referinţă (bază ultimele 6 salarii);
– Generali: vârsta: 57-61; ani de serviciu: 25-35; pensie: 75% din salariul de referinţă (bază ultimele 6 salarii);

Germania

– Ofiţeri inferiori: vârsta: 52; ani de serviciu: 20-30; pensie: 75% din valoarea ultimei solde brute, indiferent de grad sau funcţie;
– Ofiţeri superiori: vârsta: 54-56; ani de serviciu: 20-30; pensie: 75% din valoarea ultimei solde brute, indiferent de grad sau funcţie;
– Generali: vârsta: 60-65; ani de serviciu: 35-45; pensie: 75% din valoarea ultimei solde brute, indiferent de grad sau funcţie;

Italia

– Ofiţeri inferiori: vârsta: 45-55; ani de serviciu: 25-30; pensia: 80% din ultimul salariu brut;
– Ofiţeri superiori: vârsta: 45-55; ani de serviciu: 20-30; pensia: 80% din ultimul salariu brut;
– Generali: vârsta: 60-65; ani de serviciu: 35-45; pensia: 80% din ultimul salariu brut.

Marea Britanie

– Personalul militar beneficiază de o legislaţie proprie privind pensiile diferită de cea care reglementează pensiile personalului civil;
– Militarii beneficiază de pensii militare de stat;
– Pentru a beneficia de pensie integrală, perioada de serviciu militar trebuie să fie de minim 30 de ani;
– Pensia se calculează pe baza celui mai mare salariu anual pe care militarul l-a primit în ultimii 3 ani de serviciu.

[Nota: Corelat cu materialul redactat, rezulta ca militarii britanici beneficiaza la pensie de 3,3% procent din cel mai mare salariu primit in ultimii 3 ani, pt. fiecare an in serviciul militar. In aceasta ipoteza, fara a avea certitudinea, rezulta ca britanicii au drept de pensie militara de cca. 60% din respectivul salariu pt. 18 ani de serviciu militar, iar pt. fiecare an in plus se adauga 3,3%].

Olanda

– Valoarea pensiei reprezintă ultimul salariu brut x 1,75% x numărul de ani de serviciu.

[Nota: Aici exista o inadvertenta. Rezulta ca in fapt, exista o legislatie separata fata de civili. In caz contrar, am ajunge la concluzia ca la toti olandezii pensia se calculeaza pe baza ultimului salariu brut x 1,75% x numărul de ani de serviciu, ceea ce nu poate fi real. Dupa cum stau lucrurile ar rezulta ca in Olanda militarii au de departe cele mai mari pensii fata de alti cetateni. In conditiile in care un colonel olandez are o solda lunara cuprinsa intre 8 000 si 10 000 de euro].

Polonia

– Ofiţeri inferiori: vârsta:50; ani de serviciu: 15; pensia: 75% din salariul din ultima lună (salariul net inclusiv sporurile);
– Ofiţeri superiori: vârsta: 55; ani de serviciu: 15; pensia: 75% din salariul din ultima lună (salariul net inclusiv sporurile);
– Generali: vârsta: 60; ani de serviciu: 15; pensia: 75% din salariul din ultima lună (salariul net inclusiv sporurile);

Turcia

– Ofiţeri inferiori: vârsta: 41-48; ani de serviciu: 20-30; pensia: 80-85% din cuantumul ultimului salariu;
– Ofiţeri superiori: vârsta: 41-52; ani de serviciu: 20-30; pensia: 80-85% din cuantumul ultimului salariu;
– Generali: vârsta: 60-65; ani de serviciu: 35-45; pensia: 80-85% din cuantumul ultimului

S.U.A.

– legislaţia privind pensiile militare este diferită de cea care reglementează pensiile civile;
– pensia se calculează în funcţie de anii şi lunile în serviciul militar, data trecerii în rezervă, categoria de forţe, modul de executare al serviciului militar şi baza de calcul, stabilită ca medie a salariilor cele mai mari în ordine descrescătoare primite în 36 de luni, oricare ar fi acestea, în decursul serviciului militar;
– pensia medie a fost în anul 2008 de 4.632 USD/lună.

«Cel mai vechi ‹Mai vechi   1 – 200 din 220   Mai noi› Cele mai noi»