Un produs Blogger.

sâmbătă, august 01, 2020

Prin actualizarea pensiilor militare din solda/salariul de funcție CF x 2230 lei se obține un cuantum corect de referință pentru anul 2020

220 comments
In intenția de a înlătura temporar inechitățile produse prin art. VII al OUG nr. 59/2017, de eliminare a actualizării pensiilor militare, au fost elaborate trei soluții:
1. Soluția proiectului de lege promovat de senatorul Leș, fost munistru al apărării, de introducere a unor coeficienți de corecție.  Era deficitar pentru că nu înlătura inechitățile, ba... chiar le adâncea, din simplul motiv că indicii se aplicau și pensiilor mari și pensiilor mici.
2.Soluția promovată într-un unui proiect atribuit ministrului Ciucă, cea a unui  cuantum de referință pentru anul 2020, calculat nu se știe cum, dar care aducea creșteri substanțiale pensiilor mici și mijlocii.
Era deficitar că egaliza cuantumul de referintă pentru toți care aveau cuantumul in plată sau cuvenit mai mic decât cuntumul de referintă  al functiei corespunzătoare gradului.
3  Solutia de ultimă oră,  promovată de MApN și MAI în comisiile raportoare ale Camerei Deputatilor, in care numai câteva elemente ale bazei de calcul erau actualizate la  nivelul anului 2020 si cuantumul obtinut se chema cuantum brut minim, transformat apoi in cuantum net minim.
Toate soluțiile sunt provizorii, până la adevarata actualizare propusa tocmai in anul 2023.
Or, cea mai bună corectie, cel mai apropiat de realitate cuantum de referință, cel mai convenabil cuantum minim, brut sau net, pentru decembrie 2020 este cuantumul actualizat printr-un articol unic, înlocuitor al actualului text din art. 60 al 223/2015, in formularea de pe prima pagina a blogului .
Solda de functie în cuantum compus din actuala bază de calcul ar deveni solda/salariu de functie calculat/ă din coeficienții soldelor de funcție corespunzătoare gradului din L 153/2017 înmulțiți cu salariul minim pe economie pentru anul 2020. Celelalte elemente ale soldelor lunare brute regăsibile și in Legea nr. 153/2017 se actualizează la nivelul anului 2020 sau se determină din noua soldă de funcție.
Cuantumul actualizat dintr-o solda de functie la valorile ei reale pentru anul 2020 este oglinda reală a cuantumului pensiei, nu ficțiunile date de indici de corectie, cuantumul de referintă sau cuantumul minim net.
In anii 2021 si 2022 ar urma actualizările corespunzatoare noilor valori ale salariului minim.
Impactul financiar pentru anul 2020 ar fi neglijabil, pentru ca se aplică începând din decembrie iar acest cuantum actualizat nu depăseste în toate cazurile cuantumul în plată al celor 68% de pensii militare rămase în plată de pe vremea lui Gabită.
Actualizarea majoreaza pensiile cuvenite prin recalculare/actualizare pe L 223/2015 nu și toate pensiile ramase în plată ca mai favorabile. Ca atare, cei pensionați după 2015 până un anul 2018, pe L 223/2015, si cei recalculați pe aceeași lege, dar cu un cuantum mai mare, ar fi primii beneficiari ai actualizării de la sfârsitul anului acesta. Ceilalti ar urma și ei să primească ceva în plus dacă prin actualizare se depăseste cuantumul in plată.
Asa cum am mai precizat, noua formulare a art. 60 inlatură complet modificările aduse acestui articol prin ordonantele 59/2017 si 114/2018, asa ca sa nu se mai scarpine gulerații ca olteni,  cu calculari si recalculări inutile.
In acest sens ar trebui sfătuit si noul sef al Forumului Rezerviștilor sa discute cu domnul ministru Ciucă.
Nu cred ca mai trebuie să-l rog pe  Marin Neacșu să purceadă în așa fel încât aceste rânduri să ajungă sub privirile noului președinte de rezerviști. 


220 de comentarii:

«Cel mai vechi   ‹Mai vechi   201 – 220 din 220
un oscar = o pensie spunea...

si daca nu vor ,ce se intampla?
nu le pasa absolut Deloc,calculul politic este demult facut.Zicem mersi sa ne dea inflatia la 01 ian 2021

Leo spunea...

BRAVO LEON.
Și spune-i și lui Mitică s-o trimită și el când vine din excursie , în calitatea lui de secretar general de filială. Și să mai pună și câteva "conserve" pe care să le scoată "din adormire" ca s-o facă și ele cu urma;ele lor de pe gogol agency.....În rest , cu fruntea sus și capul între genunchi.....

kostas spunea...

Dar cu OUG 57, 59, OUG-urile din fiecare an din decembrie,pentru anul urmator, ce-au facut? Nu au eliminat niste drepturi prevazute in legi?La noi se poate orice.

kostas spunea...

Guvernul poate adopta ordonanțe de urgență numai în situații extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligația de a motiva urgența în cuprinsul acestora.

(5) Ordonanța de urgență intră în vigoare numai după depunerea sa spre dezbatere în procedură de urgență la Camera competentă să fie sesizată și după publicarea ei în Monitorul Oficial al României. Camerele, dacă nu se află în sesiune, se convoacă în mod obligatoriu în 5 zile de la depunere sau, după caz, de la trimitere. Dacă în termen de cel mult 30 de zile de la depunere, Camera sesizată nu se pronunță asupra ordonanței, aceasta este considerată adoptată și se trimite celeilalte Camere care decide de asemenea în PROCEDURA DE URGENTA. Ordonanța de urgență cuprinzând norme de natura legii organice se aprobă cu majoritatea prevăzută la articolul 76 alineatul (1). ------ OUG 57 si 59 au deja 4 ani si jumatate, respectiv 3 ani de cand s-au dat si inca nu s-au decis in parlament. Deci se poate orice, la noi nu se tine cont de lege.

maiag spunea...

aici e loc de refulare,place ca va mintiti frumos intre voi,va ciondaniti,va platiti polite personale,va spuneti dorintele,dar durerea mare este ca multi care va urmaresc pun botul si cred ca prostiile voastre sunt adevaruri,nu mai deinformati ca nu are rost,s a dovedit ca nimic din ce spuneti voi nu este real,sa fiti sanatosi

Calinmihaib12 spunea...

D-le Dan B.:..in textul adresat lui HUHUREZ,..pomenesti despre faptul că ai fost pensionat pe legea 164/2001 (=ca și mine..!). Mie:= pensia tăiată de guv. Boc in 2012 și redată de guv. Ponta in oct.2013 (=pensia din dec.2010) a fost apoi recalculată in 2016 și majorată cu câteva sute de lei..!= prin efectul: legii 223/2015 ..și al majorării % pt.grupele de muncă;..din cele scrise..:să înțeleg că prin recalcularea din 2016 pensia STABILITĂ cu lg.164/2001..NU A CRESCUT..?.."din cauza opunerii ..autorităților"..!
Poți să detaliezi: ..în ce a constat = concret= "opoziția".. aia..?

gh.stramb spunea...

Huhu,nu speria copiii!S-a intrat pe 25% pe etape!Dar e voie ,voi continuati să visati!Să te convingi de aberatiile tale poti spune de ce se joacă amânarea solutiilor in comisii?E grav să sustii aberatii...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Zorro, cu multumiri, dar trebuie sa fiu crezut ca aplicarea de orice drept din Lege la noi se face doar cu tribunale si procese in instante. Sa ne uitam de cand se judeca colegul nostru, @Stelica, de la Iasi, ca invalidant, sa i se acorde drepturi si nu se mai termina! De ce pana acum nu mi s-a aplicat acest avantaj pe Art. 40? Sa vedem ce o mai fi si daca se aplica! Multumesc din nou pt noutatate!
@Onorabile, Dv ce parere aveti de ceea ce spune camaradul, Zorro? Este posibil ca cei de la MApN sa faca si minuni pe Art 40? @Steica spusese deunazi ca s-a scos si sintagma ,,boala contractata in timpul si din cauza serviciului militar!'' Cam incurcata treaba...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Brenda, pana se scoala Ciuca din morti, ca biblicul, Lazar, se face 2023! N-am vazut un General mai moale si indiferent ca acest individ! Habar nu are ca mor unii rezervisti de foame, dar ce sa stie acest nepasator cu pensie si salariu cumulate de aproape 40.000 lei si nu stie ce e aia foame? O sa-i explice Hristos pe lumea cealalta la Judecata de Apoi, ca acolo nu mai este ciuma galbena sa-i fie avocat sa-l mai salveze!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Trebuie acum si aici sa fac o precizare: In urma controalelor Curtii de Conturi, din 2012 si 2020, s-au gasit peste 4000 (patru mii) de dosare falsificate, nu 400 cum postasem la niste comentarii, toate aceste actiuni infractionale savarsindu-se cu scopul de a se umfla niste pensii in mod artficial, deci cazurile fiind penale, dar nimeni nu se afla in puscarie pentru aceste fapte, drept pentru care noi trebuie sa ne grabim sa facem demersuri la institutiile anti coruptie si infractiuni penale, pana ce faptele nu se prescriu, si mai ales ca cei implicati sunt inca in functii si din acestea urla tare la politicieni sa ne tina in continuare paraditi la pensiile militare, iar altii dintre infractori fiind acum linistiti si tihniti la pensie, probabil intocmite in fals intelectual, liniste si pace pe care eu am sa le-o tulbur, cat de curand! Curtea de Conturi se pare ca le-ar fi dat un ragaz de sase luni sa repare niste ilegalitati in cazul pensiilor mici si medii, cu precadere pe cei 68% scazuti ilegal si penal la cuantumuri la actualizari si recalculari. Jaful de proportii de la Casa de Pensii Militare este cu atat mai mare cu cat s-a produs cu complicitatea unor ministrii ai Apararii care, la ORDINUL clocarilor, s-au executat si au emis Ordine de Ministru de paradeli si falsuri in acte publice sa para totul pe legalitate, dupa care le-au secretizat, contrar celor doua legi care interzic clasificarea documentelor de interes public. Si in Apocalipsa dupa Ioan sta scris ca ,,ziua Judecatii de Apoi este aproape,'' dar cea a judecarii infractorilor clocari va fi a naibii si mai aproape, cand o sa ma pun cu burta pe golanelile lor, mai ales la cati ani de suferinte si lacrimi mi-au produs ei! Nu-i asa, jienilor, rosiorilor, andresanilor si toti mafiotii care ati nenorocit armata de rezervisti ai Romaniei cu sadismul cu care ati manipulat si schilodit o Lege organica, doar pentru cei peste 4000 de atleti infractori?!

Calinmihaib12 spunea...

..ar putea fi - dacă e cărășean :..slovac..?

valica spunea...

Pensionarii militari au fost loviți de la Departamentul de lupta împotriva pensionarilor militari , din subordinea directă a ministrului apărării naționale cu cele mai feroce arme din dotare, adică cu AZM, adică arme de zăpăcire in masă care au în componenta promisiuni și minciuni.Amin

sky-zone spunea...

Are cineva vro informatie cu privire la intalnirea comisiilor?

Negritoiu spunea...

Huhu Rezea,
Ce s-a intamplat cu tema postata ieri pe blogul administrat de dvs.? Era de mare interes. De ce ati retras-o?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Zorro, Multumesc frumos si multa sanatate! Voi valorifica aceasta informatie, precis! Clocarilor, cititi si voi ce drepturi avem noi, cei cu invaliditati permanente!

Burebista spunea...

Nu cunosc foarte multe amănunte cu privire la invaliditatea dvs. Din comentarii am dedus ca în timpul serviciului ca mitar a-ți suferit un accident care a dus la invaliditatea dvs permanenta, bănuiesc ca a-ți fost declarat inapt pentru continuarea serviciului în armată și automat pensie medicala de invaliditate.
Ori dacă dvs a-ți spus ca în decizia de pensie vi s a stabilit procentul de 61 % din baza de calcul a soldei brute recalculate la nivelul 2016, la fel ca a unui militar care a părăsit sistemul la cerere având aceeași vechime cumulată de 18 ani.. Inseamnă că nu au mai aplicat art 40 unde se spunea clar , dacă pensia calculata în orice mod este mai mica decât baza de calcul de la art 28 atunci se acorda baza de calcul.
Au aplicat cuantumul avantajos doar între pensia în plata pe legea 263 cu pensia pe 223 calculata la fel ca a unui militar ce a părăsit sistemul prin demisie, sau alte motive decât cele de invaliditate.
S ar putea totuși ca baza de calcul folosită în 2016 la recalcularea pensiei dvs după 223 sa fi fost la acea data tot mai mica decât pensia în plata.
Însă la o eventuala actualizare anul ăsta chiar și pe proiectul propus de MAPN cu brut și net plafonat baza de calcul sa fie destul de mare. 1,50x2230 +9%+7.5%+354(solda de grad 2020)= 4264 - 35%-10%= 2494 lei net pe card.
Asta dacă s-ar aplica art 40 și modificările propuse.
Ar fi mult mai bine asa.

Negritoiu spunea...

Si care e deznodamantul intalnirii? Au trecut atatea zile si nu se comunica ceva referitor la aceasta intalnire. Dar de la Camera Deputatilor s-a mai comunicat ceva in legatura cu raportul comun care trebuia depus? Parca si Ciuca ne era dator cu ceva la 1.08.2020!
Daca criticam nerespectarea unor termene,fixate tot de ei,inseamna ca ii blamam pe cei care ne mint cu nerusinare?

Iulian Mareș spunea...

Serios? Adică 90% sunt mancurtizați?

maiag spunea...

MA DISTREZ LA NEBUNIE,citind zilnic postarile voastre,cred ca ori asta e blogul dezinformarilor,ori loc de distractie pentru botanisti.PINA acum a-ti lansat zvonul ca s a batut palma cu MACIUCA si urmeaza votul in parlament,si sigur se aplica de la 1 ianuarie,macum spuneti ca e bine sa vina alt negociator hulpav si asta dupa pui de cocomirla,dati 3 variante,deci anulati orice informatie anteroioara,place ca cineva coordoneaza prosteala botanistilor,ma exclud,citesc si ma distrez cu capacitatea voastra de dezinformare ,pupincurismul unora si botanistilor care o iau in serios si vin cu propuneri si solutii,SA FITI IUBITI,CRACIUN FERICIT SI ANUL NOU CU SANATATE,sper ca aveti bani de un os pt masa de craciun,oricum militarii sunt obisnuiti cu slanina ,ceapa si tuica de corcoduse,numai ca si astea s au cam scumpit,dar se mai gasesc.sa fiti iubiti

m.m.m. spunea...

Incep sa ma intreb daca ai fost militar si cat timp daca vorbesti de pensie intre 500-1500 de lei!? ...5-10 ani!?

«Cel mai vechi ‹Mai vechi   201 – 220 din 220   Mai noi› Cele mai noi»