Un produs Blogger.

marți, august 25, 2020

Ultimul dictator din Europa si culoarul strategic Suwalki

34 comments
Miting de amploare, duminică las Minsk

Analiză, Europa Liberă"

Rusia este enervată de reacțiile liderilor europeni, care invadează discursiv Belarusul, o țară pe care Moscova o consideră parte a străinătății sale apropiate și pe care va încerca să o păstreze cu orice preț în sfera ei de influență, inventând la nevoie o enclavă, un conflict care poate fi înghețat pe termen lung.

În acest fel, Belarus va deveni un stat captiv, la fel ca R. Moldova, Georgia, Ucraina.

Un alt scenariu sugerează că Rusia ar putea să atingă două obiective dintr-o lovitură, punând pe butuci Belarus și încercând provocarea unei reacții a NATO în Lituania, terenul cel mai vulnerabil al Alianței, pe fondul începerii unui nou exercițiu militar ruso-belarus.

Rusia jonglează cu geografia pentru a-și păstra controlul asupra fostului său imperiu și își folosește resursele pentru a cumpăra favoruri și a șantaja. Frontierele ei se extind sub privirile surprinse și neputincioase ale marilor cancelarii occidentale, fiindcă Rusia pare aibă pregătite scenarii pentru toate crizele din străinătatea apropiată și nu numai.

Mai mult, liderii europeni îl roagă pe Vladimir Putin să intervină pe lângă președintele belarus, Aleksandr Lukașenka pentru a „favoriza liniștirea și dialogul”, după cum s-a exprimat liderul francez, Emmanuel Macron.

Bătrânul, cum îi spun belarușii lui Lukașenka, sătui să-l vadă în fruntea țării de mai bine de un sfert de secol, este acuzat că a furat scrutinul din 9 august în care a fost reales cu peste 80% din voturile exprimate și că a comandat represiunea dură a protestelor din ultimele două săptămâni.

Rusiei i se recunoaște implict protectoratul asupra Belarusului, odată cu telefoanele primite de liderul de la Kremlin, care firește că nu e străin de ceea ce se întâmplă în această țară fără ieșire la mare și fără resurse, cu peste 9 milioane de locuitori, care până în 1990 a cunoscut doar efemer independența și unde rusa este alături de belarusă, limbă de stat.

După summit-ul european, în care UE declară că nu recunoaște alegerile din Belarus și amenință cu sancțiuni împotriva elitei politice de la Minsk, șeful Consiliului European, Charles Michel, a vorbit cu Vladimir Putin. Președintele rus i-a comunicat că orice presiune asupra conducerii din Belarus sau amestec extern în afacerile interne sunt contraproductive.

Mult mai direct, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, susține că declarațiile venite dinspre Occident în legătură cu ceea ce se întâmplă în Belarus nu sunt despre drepturile omului sau democrație, ci doar despre geopolitică. Lavrov a mai adăugat apăsat că Rusia este „îngrijorată” nu doar de „amestecul” venit din afara, ci și de încercările de a le „impune” belurușilor „ordinea pe care actorii externi o consideră adecvată”:

„Belarusul nu se va lăsa manevrat de cei care au nevoie de el doar pentru a domina acest spaţiu geopolitic şi a promova logica distructivă a alegerii între Europa şi Rusia''

Menținerea acestei țări pe orbita rusească este importantă nu doar din punct de vedere simbolic, ci mai cu seamă strategic, fiindcă la intersecția graniței Belarusului cu Polonia și Lituania este punctul cel mai nevralgic al NATO și de aici începe Coridorul Suwalki, după cum apare în documentele NATO din 2014 încoace.

În caz de conflict, Rusia ar fi interesată să captureze această fâșie lungă de circa 100 de kilometri, care face legătura între Belarus și Kaliningrad, exclava rusească bine înarmată de la malul Mării Baltice.

Un astfel de scenariu ar izola cele trei state baltice, Lituania, Letonia și Estonia de restul țărilor Alianței Nord Atlantice și ar securiza Coridorul Suwalki împotriva forțelor NATO. Această zonă este probabil cea mai militarizată dintre cele care delimitează granița NATO de Rusia.

Rusia și Belarus fac mereu exerciții comune în zonă și chiar în aceste zile are loc unul dintre ele . Eduward Lucas descrie în „Joc dublu. Spionii, minciunile și mistificările Rusiei în Occident” (Humanitas, 2018) cum în 2009, Belarus și Rusia au condus manevrele Lagoda și Zapapd-og, care exersau o invazie în Lituania, exact pe linia Suwalki:

34 de comentarii:

Trofin spunea...

Deci, ne abatem puțin de la problemele pensionarilor , rezolvate în marea lor majoritate și o luăm pe arătură , tocmai pe la Marea Baltică.

Alex spunea...

Avand "umbrela" Putin deasupra capului ,Lukasenko nu va ceda asa usor.Aici se va intampla ceea ce s-a intamplat in Ucraina.Daca "tarul" se supara intra el si rezolva problema.Nu-l intereseaza absolut deloc parerea celor din U.E.si cu atat mai mult cea a americanilor.Cred ca modul in care toti se caciulesc in fata lui ,ptr.a interveni pe langa "batranelul razboinic" Lukasenko ii creaza o imensa multumire.Acest lucru ii mai aduce o bila alba,pe langa multele primite,din partea celor ce mai poarta inca in suflet maica Rusia .Putin vrea sa faca din Rusia ceea ce a fost candva.Incet,incet visul lui se implineste .Poate nu la o scara asa mare cum a fost ,dar pe aproape.Nu este care multumit? Auzi ca a cazut de la etaj ,a fost impuscat in strada sau a servit o savarina cu otrava.Putin?!!! Nu stie nimic.Lukasenko are ceva din personajul lui Cervantes ,Don Quijote ,care pe langa faptul ca era un visator ,avea si mai multa nebunie.S-ar putea ca moartea lui sa nu fie atat de romantica ,ca cea a personajului din roman.

reddog spunea...

Corsarul Invincibil revine in arena!



https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3672798702735065&id=100000149154259&anchor_composer=false

Huhu Rezea spunea...

Ce am putea să mai spunem nou, dacă și d-ta participi foarte rar la discuții.

Leo spunea...

În dictatura din Belarus ,se întâmplă ceea ce s-a întâmplat în România între 16 decembrie și 22 decembrie 1989. Dacă aparatul represiv + Armata din Belarus ,vor proceda ca cele din România în etapa de după 22 Decembrie asta înseamnă că Belarusul este cu minim 31 de ani în urma României. Să sperăm că LICHEAUA de lukașenko va avea soarta lui gadafi sau ceașcă.

Huhu Rezea spunea...

Cum să indraznească armata din Belarus să-l înlocuiasă pe Lukașenco fără acordul Rusiei?
Crezi că Armata și Serviciile din România il tradau pe Ceausescu dacă aveau riscul intervenției Rusiei?
Puciștii din România au știut ce vrea Rusia.
Fără "trădarea" Armatei si a Serviciilor nu era nicio revoluție în România.
România plătește degeaba zeci de mii de indemnizații de revoluționar.

Alex spunea...

Multi nici in ziua de azi nu au inteles cum au stat lucrurile la noi.Daca ARMATA nu ar fi tradat trecand de partea poporului ,anul 1989 s-ar fi incheiat ca si la chinezi in parcul Tien An Men.Acolo au fost impuscati in jur de 5000 protestatari si este liniste si-n ziua de azi.

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
reddog spunea...

Pentru cei interesati de situatia din Belarus (dar si din Rusia)


Sau urmariti canalul NEXTA pe Telegram.

Le cam taie internetul baiatul cu akm-ul si pe Facebook sunt mai putine informatii.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2752484598373975&id=100008373855596

Dan B. spunea...

Vă mai amintiți de înțelegerea conform căreia ambele blocuri militare se vor desființa concomitent?
Reușiți să-l plasați pe Gorbaciov în plasa ocultei mondiale?
Deci, trădătorul URSS desființează uniunea și Tratatul de la Varșovia, iar NATO aleargă în pas rapid către Rusia, ajungând într-un final la granița ei.
Vă întreb, ce s-ar fi întâmplat cu Rusia dacă n-ar fi existat Putin? V-ați fi așteptat ca liderii de la Kremlin să stea cu brațele încrucișate, exact ca predecesorii cumpărați cu bani grei și/sau șantajați?
Luați oricare manual de geografie politică și căutați statul Ucraina, ai cărui locuitori domiciliau exact în vestul actualei țări, zona de est apartinând Rusiei. Crimeea a fost peninsulă rusească, deci Ucraina n-a fost privată în dreptul ei teritorial.
Mi-a părut bine când Trump a lansat sloganul „America-First!”, căci asta ar fi însemnat regruparea efectivelor americane în USA și prevenirea ostilităților armate în Europa de Est. Și asta în condițiile în care Rusia nu mai dispunea de capacitatea de a trece la agresiune către Vest.
Ce se întâmplă în politica internă a Ucrainei, Belarusiei, Lituaniei, etc este de domeniul privat al cetățenilor lor, dar pe mine m-ar interesa o relație de bună colaborare economică cu Rusia, partenera statelor occidentale în domeniul energetic și nu numai.
Până la sprijinul lui Uncle Sam, dacă mai „lătrăm” mult, trece „ursul” Putin, nou înarmat, peste România în viteză supersonică. Așadar, relația de bună vecinătate (ce piață de desfacere era Estul sovietic pentru România!) prevalează celei militare.
Comentariul ăsta, al meu, vă invită să nu vă mai lăsați manipulați de simbriașii neaoși, aflați pe ștatele de plată ale „licuricilor”. În 1990, cineva a propus desantarea a 2-3 R. Pșt. pentru preluarea R. Moldova, desi asta ar fi fost o problemă internă a guvernului de la Chișinău, motiv pentru care am considerat intenția ca fiind o mare greseală și o provocare la adresa URSS. Dar nici nu era de dorit o unire a sărăciei moldovenești cu cea a României, căzută în panta pauperizării prin voința conducătorilor. Ulterior, după vreo 3-4 vizite în capitala moldoveană, am realizat că unirea cu România o voiau doar tinerii, petru a accede mai ușor „paradisul” Vestului.

Alexandru spunea...

👍

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

ARMATA din Belarus nu-l va trada pe Lucasenko: Militarii au solde foarte mari, traiesc bine, ca si politistii, sunt respectati si probabil stiu ca in Romania ,,democrata'' militarii sunt injositi si umiliti cu solde si pensii sub ale femeilor de serviciu, portarilor, liftierilor, etc, chiar muritori de foame cu 47 de lei sau 500 lei! Lukasenko conduce cu o mana de fier un stat in care toti au de munca, li se dau case, duduie economia si au tot ce le trebuie! Vor democratie ca in Romania?, atunci traiul lor se va duce dracului! Mai bine sluga la rusi, decat slugi la americani si UE, care ne tin doar ca servitori si lingatori de clantauri si ne tin burdihanurile sau Armata cu toate gunoaiele lor! Tot ce arunca ei, luam noi de bun! Eu il sustin pe Lukasenco, pentru ca doar dictatura poate aduce un trai decent pentru toata lumea, salarii si pensii decente, nu numai pentru politicieni, mafioti si interlopi! Acum, injurati-ma, tovarasi, pardon, DOMNILOR COCOSATI DE NEDREPTATI LA PENSIILE MILITARE, IN DEMOCRATIA LU' PEȘTE! Pai, sa fie Ciuca, tradatorul si sabotorul militarilor, in Belarus, pana acum era matrasit! DE TOT.

Cezar spunea...

🤣🤣🤣🤣🤣😜😜😜😎😎
Pariati pe chiorul
Gloaba revine....

Cezar spunea...

Vedeti cum se deconspira danGrasul??
A dracului lighioana!!

Cezar spunea...

Nb
Unde.i intelegerea aia?
O publici??

Alex spunea...

Am vazut intr-un reportaj facut acum cativa ani ,care este atitudinea moldovenilor fata de unirea cu Romania.In mediul rural satenii nici nu voiau sa auda asa ceva.Au refuzat chiar sa vorbeasca in romaneste cu reporterul,iar in unele localitati cativa sateni i-au pus pe fuga.In extazul care ne cuprinsese pe toti in 1990 toti se gandeau la unirea cu Basarabia.Putini au gandit la rece si gandindu-se apoi la situatia economica si sociala de acolo care era dezastruoasa ,au spus ca mai bine sa spunem ca in popor "vai de mine" decat "vai de noi".Asa ca au ramas ambele tari cu saracia lor.

Alex spunea...

Exemplul negativ pentru rusi a fost dat deja de aceste demonstratii.Daca vor continua in acest ritm si Lukasenko nu ia contramasuri ,nu-i ramane altceva de facut decat sa fuga la sanul Rusiei(ma gandeam la altceva ,dar suna urat).Problema ar consta in faptul ca Lukasenko pleaca ,dar cine va fi pus in locul lui? Poate Putin o sa-l sustina in continuare.Daca s-ar organiza alegeri prezidentiale ,niciodata nu va castiga cinstit o persoana cu vederi pro ruse.
Sa dea domnul ca cetatenii Belarusului sa izbandeasca
Ca tot s-a pomenit si de Gadaffi.Ceea ce s-a intamplat in Libia nu a adus nimic bun dupa inlaturatea acestuia.Citeam pe undeva despre salariile muncitorilor pe timpul lui,care erau mai mult decat decente,benzina era mai ieftina decat apa ,la sanatate nu se platea nimic ,invatamantul era obligatoriu .Nimeni nu murea de foame.Acum acolo este haos.Ce folos ca l-au omorat ca pe un caine,introducandu-i in fund o bucata de fier?A fost dictator! "Ajutat" sa moara se pare de serviciile secrete americane,care au agenti infiltrati in toata lumea,in mod deosebit in zonele bogate in petrol.Americanii nu sunt "jandarmii lumii" in adevaratul sens al cuvantului.Numai democratia si libertatea cetatenilor din tarile unde intervin nu-i intereseaza.Sunt exemple destule in lume de tari in care au intervenit ,au inlaturat "dictatorul",au pus la conducere simpatizanti de-ai lor ,si-au luat dreptul si ...gata.In urma au lasat anarhie .Ruine fumegande,lume care moare de foame ....
Este vorba aceea: "Scap de dracu' si dau de tac'su".

monteoru spunea...

Huhu Rezea cum definesti tu tradarea?Cine pe cine a tradat?Poporul a decis.Poporul nu l-a mai vrut pe Ceausescu.Ca decizia a fost buna sau nu este alta discutie.Armata si serviciile sunt in slujba poporului nu in slujba unui presedinte ,a unui prim ministru si guvern,a unui parlament sau partid.Sa te fereasca sfanta natura sa fii obiectul furiei poporului.
80% de acord cu Dan B.

Viorel spunea...

Alex, poporul a înțeles destul de bine acel moment, politicienii nu l-au înțeles care făceau cărțile puterii în „buncărele lor secrete” (le era frică de cine pe cine trădează), iar cei de astăzi încă nu s-au dezmeticit. „Ultimul dictator din Europa / drepturile omului și democrația din Belarus”. Care democrație. Un fel de democrație la fel ca în România. Una din definițiile Democrației=Formă de organizare și de conducere politică a societății, bazată pe principiul exercitării puterii de către popor (deci voința poporului). Unde există voința poporului în structurile societății când pentru tor ceea ce ai dreptul [legal, legi făcute de politicieni cu sau fără voința poporului / poporul nu a vrut acele legi pentru pensii speciale (vorbim doar de 2 legi, Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, urmată de Legea nr. 127/2019 (01.09.2021) și de Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat), poporul nu a vrut acele articole din Codul Penal care a pus în libertate sute sau mii de criminali, violatori, pedofili, etc.] trebuie să stai cu mâna întinsă. Când vorbim despre democrație adică voința poporului, atunci să ne uităm și la poziția Armatei României în sondaje privită de societatea civilă. Dacă după 1989 eram pe locul 2 după Biserica Ortodoxă, în ultimii ani suntem pe primul loc și atunci mă întreb, domnule Președinte al României, domnilor deputați și senatori, domnule prim ministru și Guvern, domnule ministru al Ap.N., de ce vă bateți joc de voința și credibilitatea poporului român la adesa Armatei României. Ce vor cetățenii din Belarus ? Democrație și drepturi ale omului (fără discriminări) stipulate prin art. 14 din C.E.D.O. Credeți că ce se întâmplă în Belarus diferă de România ? Nu, acolo cetățenii își cer votul lor real exprimat și nu mușamalizat (cum ați afirmat unii la TV., nu contează pe cine voteazi ci contează cine numără voturile), noi în România ne cerem pensia noastră legală și nu modificată cum au vrut mușchii voștri, pensionarii civili își vor pensia stabilită conform legii mărită cu 40%, copii vă cer dublarea pensiilor conform legii. Deci ne cerem dreptul la viață și nu uitați domnule președinte KWI, ne cerem cu ați definit dumneavoastră „Coșul minim pentru un trai decent”.

Huhu Rezea spunea...

Tu definești poporul prin gălăgiosii care au ieșit la mitinguri?
Furia gloatei în oricare tară democrată este strunita de forțele de ordine.
Armata nu iese să se bată cu anarhiștii Din unități somează să se respecte ordinea constituțională.
Vai de tara in care Armata si Politia nu respectă ordinea constituțională existenta în acel stat.

BONIFATIE spunea...

„Rusia este enervată de reacțiile liderilor europeni, care invadează discursiv Belarusul, o țară pe care Moscova o consideră parte a străinătății sale apropiate...”.
Cum adică doamnă E.L., asta-i analiză!?
Unii invadează „discursiv” iar alții „în fapt” și se supără tot cel cu ciomagul.
Rușii „albi” și cei „roșii”, chiar dacă se mai ciomăgesc câteodată, sunt frați de culori diferite (ca-n bancul: „cum dracu, unu alb și unu negru!”), nu sunt „străini” apropiați, cum nu suntem nici noi cu cei din R.M..
E bine să ne avem bine(sâc!) cu vecinii, chiar dacă ne-au invadat de vreo 12 ori, că mai facem comerț troc, acolo unde nu avem șanse la valută forte.
Da, treaba este cam ultrasensibilă pe linia Maginot, fără fortificații. Pe acolo sunt și polonezii care ar avea și ei ceva pretenții pentru că prin Evul Mediu se învecinau cu Ștefan cel Mare. Nu mai spun de noi care stăm cu capul la cutie.

Mihai spunea...

De acord in mare parte si cu Dan B si cu Monteoru.
Armata când nu mai face fata furiei poporului ,furie pornita din constrangeri peste limite normale pentru clasa de jos (lipsa alimente ,caldura,medicamente ,curent-apă rationalizate ,pâine ulei ,zahar etc pe cartela ,cozi interminabile de la 3-4 dimineata ,etc ,etc) in contrast cu ”lumea care avea acces la de toate (medici ,activisti ,militieni ,securisti) nu are decat o singura cale in fata poporului pe care il apara - sau sa pactizeze si sa negocieze cu strada sau să suporte consecintele. Militarii nu au fost nici militieni ,nici securisti , nici activisti. Au fost un fel de imbracati in haina statultui care au suportat alaturi de popor toate umilintele regimului,stat la coada in civil peste tot (militar la coada in haina militara insemna trecerea in rezerva daca aveai norocul sa fii vazut de căteii ministrului Olteanu, munci agricole etc.
In concluzie ,militarii la munca de jos pana la sapat transeele inclusiv ,activisti ,militieni,securisti dincolo de transee la gulere albe si salane oficiale , aprovizionare de la sursă cu de toate.
Asa-i si azi. Militarii mapn deoparte si lumea bună a vremii de azi _politicieni ,procurori ,judecatori ,politisti ,medici ,.........oameni de afaceri influenti care conduc din spate tot .....de , cealalta parte. Cum zicea cineva ” Dupa participarea oficialitatilor locale la o ceremonie festiva ,militarii în cazarmă ,restul la afaceri”.
Si cand i-a venitpoporului dracii pe curent/val european ,”talpa tării” i-a maturat intr-o saptamana. Nu-i oprea nici batalionele lui Gorbi la cat de furioasa a fost multimea ,mai ales cea din Vest ,care vedea si stia ca se poate trai si altfel ,nu numai in constrangeri si umilinte.
Niciodata revolutia nu ar fi pornit din est , revolta a pornit din Vest pe valul european deja pornit. Vestul a fost si va ramane avanpostul inaintat spre Europa (mult mai civilizata si coerenta in 90 ca acum după navalirea hoardelor din est peste ea) Cine crede ca armata si secu puteau face ceva impotriva valului se inseala si da dovada de necunoasterea pshihologiei maselor din acea perioada.
Roata se invarte ! Istoria si ciclicitatea ”furtunilor” nu-i de neglijat.Orice clasa politică cand ajunge la imbuibare peste limita masurii se poate astepta la ceva neplacut.Asa s-a intamplat si cu clasa politica comunista ,mai ales linia a doua de partid care se credeau un fel de ”belferi” pe mosie in ultima perioada.

Leon spunea...

Ca bine le mai zici !
Trimite acest comentariu si la Cotroceni...!

Iulian Mareș spunea...

Istoricește, prin oficializarea rezoluției Congresului US se dorea și susținea unirea R. Moldova cu ROU! Adeziunea era și din partea FRA și UK. Snegur, dacă nu mă înșel el era Președinte, voia funcția de Vicepreședinte al ROU!
Daca postez declarația Congresului va cruciti...
Trădătorul unirii a fost Iliescu, care sprijinit de Rusia (CSI) a sforărite până s-a stins scânteia!

Iulian Mareș spunea...

Lukașenco este un fost președinte de colhoz, adică de CAP sau GAZ!
El este egalul lui Cezar! Sau invers! 👍😜😂

Iulian Mareș spunea...

Avia
În general ai dreptate... însă:
-crizele sunt ticluite in laborator și aruncate în piață;
-sunt situații când revolta r fost nivelata cu o duritate extrema, rare dar sunt;
-intrebati de ce nu s-a năruit partidul comunist kinez, înalți oficiali au răspuns: pentru că în conducerea lui nu sunt evrei!

Iulian Mareș spunea...

Dan B,
Cred ca suntem cativa care cunoastem ce inseamna "desantarea a 2-3 R.Pșt", kiar si debarcati, dupa transport aerian!
Cezar tresalta de bucurie, precum pescarul amator care a prins un ton in Bega!

Iulian Mareș spunea...

Senatul SUA a sustinut si susţine reunirea Moldovei cu România!!!

*SUA recunosc dreptul reunificării Moldovei cu România! În 28 Iunie 1991 Senatul SUA a emis rezoluţia 148, prin care hotărăşte că Guvernul SUA trebuie să susţină eforturile Moldovei de negociere a reunificării României cu Moldova. Citeşte documentul ascuns opiniei publice de politicienii din România şi Moldova!
**Textul si sursa jurnalistica in romana si engleza:

https://adevarul.ro/news/eveniment/document-ineditsenatul-sua-sustine-reunirea-moldovei-romania-1_58008ad65ab6550cb88c1928/index.html


***Sursa si textul original, in engleza, de pe site-ul oficial al Congresului US:

https://www.congress.gov/bill/102nd-congress/senate-resolution/148/text?q=%7B"search"%3A%5B"PL111-148"%5D%7D&resultIndex=5

Iulian Mareș spunea...

Daca nu tii la Poloniu, nu intra in opozitie! ...proverb rusesc!

Iulian Mareș spunea...

IceBeton!

...daca la acest raspuns faceai referire pe alt topic, iar esti kior!
Eu i-am raspuns lui Avia, iar daca trebuie sa-ti argumentez tie, atunci in primul rand trebuiesti testat din pdv al cunostintelor si capacitatii mentale actuale!
Nu am timp si nici aplecare!

Calinmihaib12 spunea...

DOMNILOR:..GORBACIOV "pare" că e
"tradătorul" URSS..,dar dacă e adevărat ISTORICUL vieții sale..,al..părinților lui..in contextul..UCRAINEI..lui NATALE.., atunci se poate interpreta "trădarea"..LUI..=ca ..ÎNDEPLINIREA UNEI MISIUNI.ISTORICE..!,..ASTA..poa-te rezulta..și din PRIVIREA... LUI..la finalul ULTIMULUI CONGRES..,când ..a INCHIS ..DOSARUL..din fața sa..!, privire însoțită de o ușoară MIȘCARE..INAINTE a capului..! = GESTURI CARE SPUN TOTUL..=.."AM ISPRĂVIT..CEEA CE ERA.. DE ISPRĂVIT..!!"
Tot ce am scris aici,privindu-l pe GORBACIOV, se bazează pe filmul documentar de acum câțiva ani.. prezentat de TV-uri..!
Cineva amintea de..LIBIA..și GADAFI,amintind de.."NIVELUL DE TRAI RIDICAT"..al libienilor (dar situația se poate extinde și la alte țări..din ORIENTUL APROPIAT..)..in care= ce să vezi: "firme românești=de stat"..!(..?..) lucrau= cu mulți muncitori..și alte profesii.. ROMÂNI= pe SALARII DERIZORII..!;
Altcineva vorbeste de comerțul nostru cu..ORICINE VREȚI.!:..era "înfloritor"(?)..dar nu pentru "popor"..!= pt. că se "practica" DUMPING-ul = prin care se PIERDEA VALOARE NAȚIONALĂ..!( in publicații ..comerciale.,precum cele ca "NECKERMANN"..ș.a. = erau prezentate televizoare românești tip "SPORT"=mici=,bistandard, cu performanțe asemenea/sau chiar MAI BUNE =celor din clasa lor.. =străine..,dar la prețul cel mai MIC..!).
Cât privește relațiile cu URSS/RUSSIA(care NE-AR VREA ..CU TOTUL..!) = numai "agenții de influență"..,"trolii"..., pot spune că = ele:..RELAȚIILE AU FOST BUNE.,FAVORABILE.și.PENTRU ..CINE..??..și CÂND..??..și CUM..??=..pentru că:FINALUL..a fost ..in DECEMBRIE 1989 = pt.ROMÂNIA și ...POPORUL ROMÂN..=..DEZASTRUOS.,SÂNGEROS...!!?= ca.. NICIUNDE în EUROPA CIVILIZATIILOR..!

Iulian Mareș spunea...

Un general acuză un politician cu mâinile nespălate!


http://www.sfatulbatranilor.ro/threads/27034-Rezervi%C8%98tii-sub-%E2%80%9Etricolor%E2%80%9D

Mihai spunea...

Enigma președintelui pentru o zi !!!!
https://www.national.ro/dezvaluiri/nato-i-a-retras-avizul-de-securitate-lui-geoana-694265.html?fbclid=IwAR3lfLsxaLQw4wTCe5v8xhcBFc7Tzj6Bi7pFTOWagRc2qLpxW368zj6CSgQ

Leon spunea...

In afara de Tache, mai sunt si alte surse..??