Un produs Blogger.

marți, aprilie 13, 2021

Biden l-a sunat pe Putin

93 comments

 

Președinții Statelor Unite și ale Rusiei au purtat discuții telefonice pe 13 aprilie. Joseph Biden și Vladimir Putin au discutat despre posibilitatea unei întâlniri personale.

Biden „și-a exprimat îngrijorarea cu privire la acumularea bruscă a puterii militare rusești în Crimeea ocupată și la granițele Ucrainei”, îndemnând Kremlinul să reducă presiunea de la granițele cu Ucraina. Șeful Casei Albe a precizat clar că Statele Unite sprijină Ucraina în acest conflict.

Canalul rus TG PulNo3, care este asociat cu administrația prezidențială a Federației Ruse, scrie că, de regulă, părțile sunt de acord să informeze publicul în același timp cu privire la astfel de negocieri. "Este ușor neobișnuit că partea americană a emis comunicatul său de presă despre conversația dintre Putin și Biden ”.

Intâmplător sau nu, ministrul rus al Apărării, Serghei Shoigu, a anunțat retragerea iminentă a armatei ruse de la granița cu Ucraina. El a făcut o astfel de declarație în ziua conversației telefonice  dintre președinții Statelor Unite și Federația Rusă, Joseph Biden și Vladimir Putin. Declarația lui Shoigu a fost făcută publică pe 13 aprilie de către presa rusă, relatează Dialogue.UA .

93 de comentarii:

Unknown spunea...

@Este ceva normal ca Rusia sa faca un pas inapoi mai ales ca Rumania i-a amenintat direct si chiar a ratificat un contract militar cu Ucraina.Au inceput sa le tremure izmenele mai ales ca Ciu Ciu nostru s-a angajat ca va veni cu niste mercenari de la "scorpioni" sau "lupi" si apoi sa te tii Ivane cu turbinca ta cu tot. Ce mai incoace incolo, suntem tari doar i-am mai prajit pe rusi si in 1968 de abia au scapat cu fuga dupa ce la Stanilesti, exact ca in 1711, acuma nu le-am distrus cavaleria ci le-am topit un corp de armata de tancuri de alea babane!Hi,hi ,hi cum se hlizeste pe aici unu de-si zice cezar.

Unknown spunea...

@ Adevarul despre cum am ocupat noi Ungaria in 1919, au avut si ei un Ciu Cius al lor care a dezarmat armata ungara:
"Revoluția Asterelor, Republica liberală și auto-dezarmarea Ungariei
În 1918, monarhia austro-ungară s-a prăbușit politic și s-a dezintegrat ca urmare a unei înfrângeri pe frontul italian (Primul Război Mondial) . În timpul războiului, liberalul maghiar, contele Mihály Károlyi, a condus o mică coaliție pacifistă/anti-război în parlamentul maghiar. [1] A organizat chiar și contacte ascunse cu diplomați britanici și francezi în Elveția în timpul războiului. [2] La 31 octombrie 1918, Revoluția Aster din Budapesta l-a adus la putere pe contele Mihály Károlyi, susținător al Puterilor Aliate. Armata regală maghiară Honvéd mai avea încă 1.400.000 de soldați [3] [4] când Mihály Károlyi a fost anunțat ca prim-ministru al Ungariei. Károlyi a cerut președintelui american Woodrow Wilson, măsuri pacifiste, ordonând dezarmarea armatei ungare. Acest lucru s-a întâmplat sub conducerea lui Béla Linder, ministrul de război din guvernul Károlyi. [5] [6] Datorită deplinei dezarmări a armatei sale, Ungaria urma să rămână fără apărare națională într-un moment cu o vulnerabilitate deosebită.

Iulian Mareș spunea...

Știai xa parlamentari și grofi unguri au înaintat MS Regale o solicitare de întrare a Ungariei în Regatul România?

Iulian Mareș spunea...

Numai câțiva cred legenda cu topitoria de Tc...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

O actiune de rutină de pus wisky si vodcă la dospit in putină, la care Ukraina, bat-o vina, detine cazanul de distilare cu focul pe-o pirostie de prostie in politichie, iar cei doi sefi de stat dejaba, bag sama, sunt cu degustarea si imbatarea sa-i facă in sâc-sâc lui Ukraina, care are drept de a bea numai borhotina. iar sâmburii sa-i halească râtanul de Ciu Ciu de Romanica, si asa contand pentru cei doi o nimica trihirica, considerandu-l un hai hui al nimanui si proasta satului din troaca porcului!

Iulian Mareș spunea...

Și atunci au pus-o repede de un guvern bolsevic, au înarmat tot ce se mai putea și Hai sa atacam Transilvania, că este a nostră, e spațiul nostru vital...
Și asa, mai târziu se lăudau că ei sunt primii fasciști din EU, încă de la '920!
Las ca bine le-au făcut oltenii aia cu opincile și obielele lor, sa simtă diferenta vădită între pielea de Cordoba și opinca urmașilor dacilor, a protoromânilor.
Sa zică mersi ca s-a retras armata....si nu am arat cu ei pusta.

Iulian Mareș spunea...

Fam. Biden Jr. cât și Senior au interese de afaceri în Ucraina și ... vor mai avea!

Leon spunea...

Asta DA stire:
"SUA își vor retrage toți soldații din Afganistan până la 11 septembrie, anul acesta, la 20 de ani de la atacurile din 11 septembrie din New York și Washington.

Corespondentul BBC transmite că, în urma acestui anunț, o parte dintre afgani și-au exprimat îngrijorarea că un nou război civil ar putea izbucni.

Afganii care se declară îngrijorați și-au exprimat speranța că vor exista niște condiții pentru această retragere de trupe."(RRA).

Leon spunea...

"Ultimul lider al URSS, Mihail Gorbaciov, care a contribuit la ieşirea din impas a relaţiilor cu Washingtonul în anii 1980, a salutat marţi un posibil summit între cei doi preşedinţi.

"Aceasta este singura modalitate pentru a începe construirea unor relaţii bilaterale într-un mod nou", a declarat Gorbaciov, citat de agenţia rusă de ştiri Interfax."(digi 24).

Fost parasutist spunea...

Cred ca e o greseala. Armata regala maghiara nu putea sa aiba 1,400.000 oameni. 140 000 pare mai aproape de adevar.

Iulian Mareș spunea...

Conducerea actuala a Rusiei și nici poporul nu îl agreaza pe Gorbaciov, invinuindu-l de trădare...

Iulian Mareș spunea...

Foarte interesant........
Partidul Crucilor cu Săgeţi (Nyilaskeresztes Part) înfiinţat în 1935 de Ferenc Szalasi în Ungaria, a avut adepţi şi la Reghin. Numărul lor în perioada administraţiei maghiare a ajuns în oraş la 280 de membri în ciuda faptului că a fost constituit după modelul fascist al Partidului Naţional Socialist din Germania. Partidul Crucilor cu Săgeţi, a fost un partid extremist de dreapta, care a preluat numeroase elemente din ideologia hitleristă, iar la Reghin a avut sediul pe Calea Mihai Viteazu nr. 74.

https://viselenuautermenlimita.ro/cine-au-fost-fanaticii-nyilaskeresztes-part-din-reghin/

roman sadea spunea...

Credeti ca ne lasa Merkel si Macron sa facem dupa vointa noastra? Credeti ca il lasa pe Werner?
Doar sa fie presiunile prea mari din partea rusilor sau americanilor. S-ar putea! Altfel, cu cei doi mentionati mai sus, se mai construiesc alte zeci sau sute de Lidl, Kaufland sau Carrefour si ne iau si olandezii portul.
A fi optimist este o mare calitate, a crede ca se se schimba ceva in bine in tara asta, inseamna sa fii superoptimist, ceea ce este o mare idiotenie.
Boieri vanzatori de tara, in formele si de-a lungul timpurilor, au fost mereu. In trecut inchinau tara turcilor sau altor natii, in prezent se fac pres in fata Europei. Dar acum sunt conturi, off-shore-uri.

y spunea...

„Intâmplător sau nu, ministrul rus al Apărării, Serghei Shoigu, a anunțat retragerea iminentă a armatei ruse de la granița cu Ucraina.”
Unde se retrage, spre est, sau spre vest? Că nu reiese din declarație. Și, de fapt, „cât” este Ukraina?

Leon spunea...

https://m.ziare.com/stiri/nato-isi-retrage-trupele-din-afganistan-1673359

CEZAR spunea...

Sa vezi acum taiere de capete si belire de mei...
Colaborationistii deja se vad friptura..!

M spunea...

Era un banc mai demult:

Intrebare: Cu cine se invecineaza Uniunea Sovietica?
Raspuns: Cu cine vrea ea!

Leon spunea...

Trimite propuneri la acest proiect:
https://sg.mapn.ro/app/webroot/files/project/20210406_N_Ordin%20modificare%20M7%20din%202021.pdf

CEZAR spunea...

MaKiSS..pentru tine jumatatea lu cinci adaugata variabil(sic) la 1000 euro pe care-i rontai de 10 ani...sictir

Alex spunea...

Cum sa fim septari?! Mutu' a avut tot timpul impresia ca suntem "asul din maneca" a lui Trump.Mai ales dupa ce a primit sapca.

Alex spunea...

Declaratia lui Serghei este atat de ambigua ,incat am impresia ca se vor retrage...inaintand.

Iulian Mareș spunea...

De la domnul Romoșan citire, prin apud!

Atâta vreme cât teritorii românești (Transcarpatia, nordul Bucovinei, regiunea Cernăuți, Bugeacul, regiunea Odesa) sunt locuite de vreo 600 000 de români, a căror identitate și limbă nu mai sunt respectate, România nu ar trebui să aibă nimic de negociat cu Ucraina. Politicienii care vor semna asemenea acte își vor semna și compromiterea eternă, care poate fi asociată și cu pedepse destul de concrete într-un viitor nu prea îndepărtat. Vom vedea cu o asemenea ocazie dacă reprezentanții noștri slujesc interese românești sau aparțin de-a dreptul unor puteri străine, fie ele și „partenere”. Vom vedea dacă „factorul intern” e copleșit de „factorul extern” sau, chiar mai rău, dacă „factorul intern” nu s-a metamorfozat deplin în „factorul extern”, așa cum a mai făcut-o în anii ’50, de partea sovieticilor, a rușilor. În orice caz, ca vecin direct, România nu se poate amesteca într-un război între Ucraina și Rusia. Și să ne amintim că Ucraina nu e membră NATO și, după cum dau limpede de înțeles rușii, nici nu va fi vreodată.
Comentatori avizați, cum e analistul militar italian Manlio Dinucci (director executiv pentru Italia al organizației pentru prevenirea războialeor nucleare – premiul Nobel pentru Pace în 1985 –, autor de referință în geopolitică), urmăresc cu atenție și mișcările militare americane și ale NATO, nu doar pe cele rusești, cum procedează presa din România :
„Aceste manevre militare și altele care transformă Europa într-o mare garnizoană provoacă o tensiune crescândă cu Rusia, focalizată pe Ucraina. NATO, după ce a dezagregat Federația Iugoslavă înfigând cuțitul războiului în fracturile interne, se erijează acum în cavaler al integrității teritoriale a Ucrainei. Președintele Comitetului Militar al NATO, britanicul Stuart Perch, șef al Royal Air Force, la întâlnirea sa de la Kiev cu președintele Zelenski și cu șeful statului-major Homciak, a declarat că „aliații NATO sunt uniți în a condamna anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia și acțiunile sale agresive în Ucraina orientală”. El a repetat astfel versiunea conform căreia Rusia ar fi anexat cu forța Crimeea, ignorând faptul că rușii din Crimeea au hotărât printr-un referendum să se rupă de Ucraina și să aparțină Rusiei pentru a evita să fie atacați, așa cum erau rușii din Donbas, de batalioanele neonaziste ale Kievului. Aceleași batalioane folosite în 2014 ca trupe de asalt în puciul din Piața Maidan, amorsat de sniper-ii georgieni care trăgeau asupra manifestanților și polițiștilor, și apoi în acțiunile care s-au succedat: sate incendiate și însângerate, militanți arși de vii în Casa Sindicatelor din Odesa, civili neînarmați masacrați la Mariupol sau bombardați cu fosfor alb în Donețk și Lugansk. O lovitură de stat sângeroasă gestionată de SUA/NATO cu scopul strategic de a provoca în Europa un nou război rece pentru a izola Rusia și a-și întări în același timp influența și prezența militară în Statele Unite ale Europei. […]
Nu e o întâmplare că s-a reaprins conflictul din Donbas atunci când, odată cu instalarea Administrației Biden, funcția de secretar de stat i-a revenit lui Antony Blinken. De origine ucraineană, Blinken a fost principalul organizator al puciului din Piața Maidan din rolul său de vice-consilier pe securitate națională în Administrația Obama-Biden. În postul de secretar de stat adjunct Biden a numit-o pe Victoria Nuland, co-organizatoarea operațiunii SUA din 2014, care a costat mai bine de 5 miliarde de dolari, pentru a instala în Ucraina „guvernul cel bun” (după propria ei declarație).

Andrei spunea...

https://newsweek.ro/international/armatele-tarilor-din-centrul-si-estul-europei-sunt-ruginite

Iulian Mareș spunea...

tehnocrat,
voi lamuri o problema mult disputata....in MApN sunt doar 81 de functii de general!....cei din pensie nu conteaza, kiar daca suma numarului lor creste odata cu cresterea sperantei de viata!

Iulian Mareș spunea...

Din pdv al protectiei cibernetice îi aveam in sarcina de cam 5 ani!

Iulian Mareș spunea...

Super tare si realist articol! Nu mai spun de forta argumentelor analizei!

CEZAR spunea...

Asa ...ai remarcat si cam cum sta Romania la alocarea din buget pentru pensii si salarii?
Si tu si nu numai Tu ..vrei TOT MAI MULT...
Si daca nehalitii ca tine umfla tot ..CEILALTI DE UNDE SA MAI PRIMEASCA O MARIRE MODICE..??

Iulian Mareș spunea...

Ție,
...la un alt paște..., ...nu ți se pare ca pt aport submediu vrei pensie peste medie?

Andrei spunea...

In 1991, cdt RMc din Negoiesti (Ploiesti), Niculescu - grenada su mitraliera - a propus instruirea tip "vest" si i s-a aprobat. Ce insemna asta? Ma lasi 4 luni sa fac instructie, nu dupa regl in vigoare, iar la finalul celor 4 luni ma verifici. Era nivel soldat, inceput grupa. Dupa 4 luni, o comisie de control compusa din ofiteri de diverse arme, diverse unitati, au purces la verificarea nivelului de instructie. Chimistul lua un soldat si ii cerea sa faca ceva pe linie chimica. Infanteristul punea soldatul sa actioneze in camp tactic sau il ducea in poligon. Genistul verifica soldatul la trecerea prin campul de mine sau plantarea acestora. Etc. Regimentul era adunat pe platou, gen revista de front, iar membrii comisiei alegeau la intamplare soldatii. Rezultatul, FOARTE BINE pe linie. Dar, exista un DAR: In cele 4 luni de instructie, R a consumat resursele destinate unei DMc pentru un an. Dupa normele ante 90. Concluzia: rezultatele nu sunt concludente, cheltuielile nu sunt justificate.

Andrei spunea...

In oct 1996, lucrand la un B VM care efectua instructie in cooperare cu Bg 3 Comando Infanterie Marie (UK), am fost timp de doua saptamani la cdm Bg si batalioanele acesteia (eram un grup de 8 of st maj Bg VM Brasov), plus 1 Cp VM pentru instructie in muntii Scotiei. Ofiter BPL fiind, am intrebat seful de stat major al Bg (mr, cu un an inainte cpt Cdt Cp; atentie la parcurgerea etapelor si importanta functiilor de comanda!): Cum stabiliti obiectivele de instructie, cum se fac verificarile, cum stati cu fondurile?
Raspunsuri:
Obiectivele: idem ca la Negoiesti. Era vorba de celebrele STANAG carora nimeni nu le dadea de cap la jum anilor 95. In fapt, nimic deosebit ca obiectivele de instructie clasice.
Verificarile: idem Negoiesti. "Facem verificarile la incheierea etapelor soldat, grupa, pluton, companie, batalion, brigada. Prin exercitii tactice, ATTL" etc. Daca nu este bine, verificam modul in care s-a facut instructia, procedurile. Daca au fost corecte, cautam hibele procedurilor. Daca nu s-au respectat, schimbam cdt Pl. Cp, B, dupa caz.
Resursele: se calculau idem ca la noi. Diferenta consta in raportarea imposibilitatii executarii instructiei dupa nivelul pana la care erau alocate fondurile necesare. Concret, s-au alocat fonduri pana la ajungerea la nivelul X. Dupa acest nivel nu raspundem de executarea misiunilor de lupta. Am intrebat: Dar voi sunteti HM Brigade, pentru HM faceti pe dracu' in patru. Raspuns: Desigur, dar instructia nu se poate face fara bani, deci pas. Intrebare: Se intampla sa nu vi se aloce fonduri sufieciente? Raspuns: La inceput, da. Ulterior se completeaza.
I: Cum, de ce?
R: Pentru ca asiguram prima actiune UK oriunde pe glob. Malvine, Irak.
In afara contextului: Cp VM Ro, la finalul celor doua saptamani de instructie a participat la verificarea de final de perioada de instructie (9 luni), incheiata cu mars de 45 km in diverse situatii tactice, inclusiv trageri individuale, ETTL si ATTL, in barem. Din 120 de militari numai doi nu au incheiat in barem, toti ceilalti au trecut examenul. In timpul perioadei de pregatire comune de la Diham, vazand ratiile de hrana ale militarilor romani, englezii ne-au alocat la ratiile lor. In ce priveste instructia de munte, romanii au fost superiori. Dar nu era motiv de mandrie exagerata, pentru ca 3-th Brigade Commando are ca motto "per aqua, per terra, per aereo", deci muntele e doar o componenta.
Concluzia: in afara de dotare, exercitiul si fondurile fac diferenta.
PS: in acea perioada am asistat si la un "exercitiu" al batalionului logistic, desfasurat in Oc. Atlantic. totul real, cu sumedenie de vase de transport, salande de debarcare, exercitii de transbordare si debarcare, avioane si elicoptere pentru siguranta nemijlocita, sedinte de tragere pentru militarii de logistica (pt a testa capacitate de aparare nemijlocita a dispozitivelor proprii). La noi s-ar fi numit "marile manevre MApN din ultimele X decenii."
Daca e de interes, va povestesc si despre salarizare.

Iulian Mareș spunea...

Categoric ca sunt diferențe majore privind filozofia armatei și a luptei: armata UK este alcătuită să asigure interesele coroanei oriunde pe glob, iar FORȚA este proiectata, constituita și antrenata în acest scop. În plus, noi desțelenim arta în întrebuințarea militarilor profesioniști și voluntari.
Am avut ocazia sa iau act de multe aprecieri ale străinilor titrați despre militarii noștri și suna cam asa: "În nicio situație militarii români nu refuza lupta, sunt energici, rapizi și uniți!" Aprecierile vin, 8n mod deosebit în urma modului de acțiune al QRF/ROU (subunitate de intervenție pe baza militara aluata) destinat sa intervină când inamicul ataca intr-un punct din zona de responsabilitate.
Mai important este sa explicam celor 2-3 mari profesioniști ca nicio lupta nu se câștigă cu cercurile Cp. și B.AA, cum se numesc azi; apoi ilustrul idiotăn Cezar, un biet și umil ofițer, trebuie sa înțeleagă ca orice mișcare în afara hotărârii comandantului, materializata pe harta sau fără aprobare constituie deranj mare!
Apoi, Harta Comandantului este unică și este un document juridic, iar trupele se cobduc după Harta de Lucru, de obicei a șefului operațiilor sau șefului de stat major.

Iulian Mareș spunea...

tehnocrat,
dacă el se considera egalul unui pilot..., despre ce vorbim?
Asta explica totul...

Cezar spunea...

Daaa...stiu
In 89..tot asa s.au condus sctiunile de lupta
Si ce mai planuri aveam..avizate..stampilate...verificate
Hai sictir..m.Al
Vezi diferenta intre ce..bati tu cîmpii si ce concret si aplicat scrie Andrei
Se vede ca
omul..are scoala..plus experienta traita @

Cezar spunea...

Una.i pilot ...sa decolezi din Pacific...si alta.i tractorist pe Mi.8
INUTIL PENTRU ARMATA...

Andrei spunea...

Daca ne referim strict la modul de implicare a Armatei in decembrie 89, acel eveniment este unic in intreaga istorie a Romaniei. Element de baza: niciun element din structura de comanda (comandant suprem, ministru, sef MStM, sefi St Maj Arme, cdt A, D, R) nu avea cunostinta despre actiunile programate.
Pe de alta parte, este evident faptul ca planurile strategice, operative si tactice intocmite pe timp de pace nu pot avea ca scenariu eliminarea conducerii statului.
Sa avem un Paste linistit! Sanatate!

Iulian Mareș spunea...

Padina,
Tu nu poți înțelege kiar nimic, pt că ești idiot nativ.
În creierii tai ce crezi ca înseamnă ETTL sau ATTL? Ce sta în spatele lor?
Andrei ti-a mai spus odată ceva despre noi, dar tu nu poți lega lucruri, asa cum nu le-ai putut lega niciodată, pt că erai o mârhaie de toată jena.
Tot de prost scrii numai prostii cu 89. Cum sa avem planuri pt acele acțiuni? Ești inocent azi ca și atunci când credeai xa 5 TAB și 20 de militari eliberează un aeroport...! Dar dacă îți dădeau ordin de luptă și nu-l executai? Căci nu merge cu nu am putut, dar am voit...
Tu habar nu ai de experienta trăită...El ti-a povestit cum se face inte-o armata cu resurse nu cu una sub dictatură financiară.
Plus ca armata lor este proiectata dual: intern și extern, la fel ca A FRA, plus puteri maritime și N.
Fa un pustiu de bine: nu mai scrie ca un birjar, kuar dacă ești mai în etate și nu încerca să pari mai cretin decât idioții ..., ramai doar maimuțoi și atât!

Iulian Mareș spunea...

Acum am înțeles eu de ce este el și cu încă 2-3 împotriva celor care intocmeau harti: pentru ca în afara lipsei de cunoștințe teoretice ei nici nu știau să le citească dar sa le întocmească.

Cezar spunea...

Nu uita mares..ca am doua cursuri la Fagaras si unul la Predeal...un camion de harti am pictat...
NB
Ti.a stat oul in git?
Foarte bine...sa vezi cum este..SA NU RESPECTI...DAR SA AI PRETENTII..SI FARA LICEU MILITAR SI FARA SCOALA DE OFITERI...😜😜😜😜

CEZAR spunea...

Cer aplicarea PLX-199...varianta CIUCA ! Nu ai priceput pina acum? Te-ai timpit de cind te-ai inhaitat cu m-Alu !!

CEZAR spunea...

Andrei
1 mai 2021, 22:42
Cu tot respectul...atunci Armata nu avea DIA..nu avea CI...Toti pe care i-ai enumerat ..chiar mincau banii de pomana? Nu stiau de revedicarile teritoriale ale vecinilor de la vest ..est sud si ..marea Neagra..?
Nu analizasera modul operandi...pentru alte interventii...?
Radu cel Frumos..era indicativ de lupta..aveau planurile pentru asa ceva ..
Pentru a interveni la aeroport ..in varianta ofensiva sau aparare..erau planuri pe care le cunosteam la virgula...si cu antrenamente in teren (oho,,de cite ori am blocat Timisoara cu cite un.doi trewi taburi ramase in pana pe liniile de tramvai....
De ce nu s-au aplicat...
Gasesti un ordin de lupta ..dat asa cum ati invatat voi la AISM..sau eu la Fagaras..Predeal..
Nici macar ..nu s-au deschis lazile ....
Sa avem pardon...
NB
Dupa citiva ani vine razboiul din Yugo...
Prin unitati ..batea vintul...GAZ--ul era din nou in floare
Primesc ORDIN..desi nu mai eram pe functie de Comanda...dar cica ..aveam experienta..sic..sa incropesc un detasament pentru a interveni pe o directie daca sirbii treceau la noi granita cu represalii pentru ca deschisesem spatiul aerian..
Intreb sefii cu cine domnule..??
Se iau masuri toti parasesc punctele de pe la GAZ..Centrale termice..etc etc...le agata cite o arma de git..cu care NU TRASESE NICIODATA..Un camion DAC..cu un sofer fara nici-o ora de conducere..un ARO la fel..
Uite detasamentul cica...
Vine reprezentant de la Bucuresti ..un Mares desigur ..sa verifice..
Soferul de pe Autocamion..de 1.60.inaltime..face o pirueta pe platou si da aro aproape peste cap...
Eu ca neamul prost..ii intreb pe soldati ..cind bastanul ii batea pe umar sa-i imbarbateze....DE CITE ORI AI TRAS CU LUNETA..Sau AG-7...raspuns invariabil..NICIODATAA..
Cu astia vreti sa merg?..Sa ma intilnesc cu ARCAN..?? Fara un TAB in formatie ..fara nimic..
ATIT SE INVATASE DE LA REVOLUTIE...

Iulian Mareș spunea...

padina,
cineva ti-a dat un ordin in care nici el nu credea... Eu nu am cum sa stiu daca fabulezi sau mistocaresti, insa un asemenea ordin se prezinta in scris. Stiu de faptul ca s-au luat masuri de observare si avertizare in zona catorva CA, plus un raion de largare! mai repede cineva a dorit sa te piarda....
Si, in 96 eram Cdt tau de B in Guantanamo de ROU! Sa-ti explic simplu si succint o realitate: un grup terorist actioneaza kinetic asupra unui obiectiv in f mici unitati de masura-ceea ce depaseste, 2 min este ratare. In acest timp reactia unei subunitati de interventie este caduca in sensul de a preintampina dezastrul. Ce se poate face, caci din fericire se poate....: atunci cand sunt indici, date si informatii descurajezi prin actiune de prezenta a unor forte sporite (patrule fixe si mobile, detasament in intarirea pazei). Dupa actiunea tero, cu toata consideratiunea iti amintesc ca sunt forte specializate si sustinute de lege, destinate a actiona la un atac tero, iar altele participa prin misiuni contraterorismului! Povestea cu Pl.I. pe TAB/MLI poate fi corecta numai ca preventie sau daca teroristii se apara f bine si iti trebuie ceva armament greu de infanterie (mitraliere grele, AG-9/lansator de Ra, Ar...masini blindate! Ia fa mata un calcul si vezi in cat timp o subunitate constituita si antrenata ajunge la locul faptei? 50-60 min este bine? Concluzia: preventia! Ajungem la faptul ca serviciile sunt necesare.... cred ca stii cum este cu nivelul de pericol dat de Alertele Teroriste? Azi este albastru Precaut!

Iulian Mareș spunea...

Padina,
mai sus am explicat cum este cu proiectia unei armate ... Cauza/Scop/ Constituire / Instruire.
de ce revii cu asemenea ineptii-”Una.i pilot ...sa decolezi din Pacific...si alta.i tractorist pe Mi.8”?
*Contrar a ceea ce crezi, uite ca piloti pe Puma Navalizat au decolat si pe mediterana si prin Golful Aden!

Iulian Mareș spunea...

Padina,
din nefericire, pt tine, stiu ce se facea la Fagaras si kiar Predeal.
Hai ca esti comic....cu aplicatiile de Fagaras, mai ales ale timpului tau...
Te-am rugat, cand te slefuiesti, nu lua in calcul LM si scoala de ofiteri...majoritatea de aici au asa ceva...
Daca tu imi contesti LM si scoala, te rog sa mergi pana la capat si contesta-mi si AISM si Colegiul de Razboi...ca sa fie clar cati cocori poti impusca!

Iulian Mareș spunea...

Nu a fost nestiinta, ceva panica da! Pe langa neinstruire EI au fost multi, din toate directiile, unii neasteptati: de atunci se si tot foloseste expresia conform careia cel mai bun prieten ne este M. Neagra! candva, cand copii nostri vor avea varsta noastra, cred ca se va folosi o expresieȚ ”.... dand dovada de eroism si sacrificiu, Armata Romaniei a salvat in 1989-90 tara de la sfartecarea pregatita de marile puteri si satelitii lor!”

Andrei spunea...

Am scris “elemente ale structurii de comanda”, pe care le-am si enumerat, pentru a nu exista confunzii.
Referitor la “informatii si securitate”. Duminica, 17.12.1989, ora 19:00 se primeste ordinul pentru executarea indicativului “Radu cel Frumos”; ora 19:30 – ofiterul CI merge la cdt R si preda pistolul, munitia, cheile de la birou si seif (!!), mentioneaza ca se pune la dispozitia cdt. Dupa cateva luni, ofiterii CI (majoritatea, daca nu toti, fosti ofiteri MApN) sunt incadrati in UM potrivit specialitatii, pregatirii, gradului. In 1991, un fost of CI, responsabil zonal (4 judete), imi spune ca la bilantul Secu de la jumatatea lui noiembrie 1989, Iulian Vlad le-a comunicat ca in urmatoarele 3-4 luni vor avea loc evenimentele, iar ei (structurile Secu, nu numai CI) nu trebuie sa reactioneze. Probabil fiind foarte clar ca nu au cum, acesta fiind cursul. Interesant este ca nici Vlad nu a stiut amanunte, nu a fost implicat. Asa reiese din blocarea lui, impreuna cu Gusa, comenzile fiind preluate de “emanatii revolutiei”. Emanatii pe partea militara, dovediti agenti ai Moscovei, fiind scosi pe linie moarta de ceva ani, au provocat haos prin ordine contradictorii, necunoscand procedurile in vigoare, dar si intentionat, pentru a se intra in scenariul celor 60 de mii de morti prin provocarea conflictului dintre Armata si Secu.
In ce priveste actiunile Armatei, nu a fost nici cal nici magar. Comandantii s-au trezit in fata unei situatii cu totul noi, scosi fiind din cazarmi pentru a lupta cu … cine? Asigura obiective din garnizoana (inclusiv sediile secu, militie, penitenciar, organe locale !?) dar formeaza si esalon de lupta (numai TAB-uri), iar parte din acesta deplaseaza-l la Bucuresti, sub comanda cdm R. Din nou, haos, trupe imprastiate, fara comanda unica, implicate in actiuni de gherila urbana. Actiuni care presupun, pe langa pregatire (nespecifica majoritatii trupelor), implicarea unor echipe independente. Care au actionat cum au putut, cum au crezut, in functie de propria inteligenta si “bunul simt tactic”. Si, da, 70% dintre MT facusera instructie in cadrul B 3, DLEN, pentru “lucrari in economia nationala.”
Rezultatul il cunoastem cu totii. Magareata a picat pe capul Armatei, confruntata cu actiuni cu totul inedite, de tip hibrid: razboi electronic, provocari si dezinformari (inclusiv din partea noii conduceri). Secu a stat linistita. Ca fapt divers, un fost of secu mi-a spus, in urma cu 2-3 ani: “Ce mare lucru in 89. Ce Revelion am tras atunci, ce-am mai dansat-o pe X (nevasta-sa).”
Ce s-a invatat la “revolutie”, apropo de Iugoslavia? Am scris mai sus despre “experimentul Negoiesti.” Deci nu se invatase nimic, nu se schimbase nimic. De fapt, am inteles acest lucru inca din ianuarie 90. Ne-am deplasat pe roti la Bucuresti (6-7 ore), dar la revenirea acasa ne-au imbarcat pe tren (24 de ore imbarcare si deplasare), pentru a nu consuma carburant. In conditiile in care abia asteptam sa ajungem acasa din cauza dezinformarilor gen “familiile militarilor sunt atacate”, doar unii dintre noi avand telefoane la domiciliu.

Ein Stein spunea...

@Andrei
Dupa ce v-ati intors, in tara, din acea odisee, din pura curiozitate, s-a schimbat ceva, la nivel de organizare, planificare, conceptie sau macar la nivel de norma de hrana? Din lectiile invatate am ramas doar cu acea mandrie exagerata?
Cred eu ca mai de interes ar fi salarizarea de la ei, nu povestiri, cat mai aproape de realitate.

Iulian Mareș spunea...

Cezar,
Ești mai periculos decât bomba N. Aia are 5 efecte devastatoare. Tu?... nenumarate....Ce bine ca te poți lauda "cu un camion"...si alea copiate și răscopiate..., dar, ma rog, dacă tu zici...eu nici nu am auzit de Școala de Gândire Făgăraș!...����

Iulian Mareș spunea...

tehnocrat,
Pt că știe ca lui nu are cum sa-i crească!
Doar dacă ekivaleaza ăștia în viitorii 5000 de ani brevetul de TAB cu cel de Pilot!

CEZAR spunea...

Pe 18 decembrie dimineata..sirbii umpleau lumea larga ..cu minciuna ca la Timisoara sint 60.000 de morti...!

CEZAR spunea...

@ /m-Al
Stie toata lumea ca tu ai ars din plin etape...nu liceu militar ..nu scoala de ofiteri..nu cursuri de pregatire 6 luni la Fagaras nivel companie -batalion..si altul de 6 luni..nivel batalion --Brigada si altul de 2 luni brevetare TAB...
Tuu...direct AISM....
E ca si cum ai fi intrat la medicina pe filiera ..indirecta(doamne ajuta ca nu se poate..desi mai sti ??>)nu facultate de medicina ..nu rezidentiat..direct la cardiologie..operatii pe cord deschis.....apoi doctorat etc
Acum la tine nu era o problema..la cit esti de capabil si determinat..scoteai inima din piept la primii 5000..chiar si cu tapoiul(sic)

CEZAR spunea...

NB
Vezi ca partenerii nostri strategici..stiu bine despre Fagaras si Cincu....

Calinmihaib12 spunea...

1.CHRISTOS a ÎNVIAT..!
2..chestia cu.."sfârtecarea".. teritoriului în 1989..e "vrăjea lă" de manipulat "prostimea"..!;
..eram sub "protectia" rușilor înțeleși cu "ăia"..de spuneți .. că "voiau să ne sfârtece"..!!
Dacă.."era"..să fim"dezmembrați"
am fi avut soarta IUGOSLAVIEI,cu "acordul" rușilor cu tot..!,iar ARMATA ROMÂNIEI nu putea face mai nimic..pt. a împiedica "planul"(..dacă acesta chiar exista..!).

Huhu Rezea spunea...

Aoleo, doctore, doctore!
Scenariul a căzut pentru că Armata s-a trezit că nu are cu cine să lupte pentru salvarea "revoluționarilor"
Motivul intervenției directe din străinătate nu mai era de actualitate, situația din teren nu mai corespundea scenariului.
De aceea s-a apelat mai tărziu la evenimentele de la Tg Mures, din 15 martie.

Andrei spunea...

Schimbarile din 1989, in tarile comuniste, nu au fost programate numai de URSS. Au fost discutate si decise la Malta, de Reagan si Gorbaciov. SUA si-a dat acordul de principiu, URSS urmand sa desfasoare actiunile concrete, impreuna cu cotarlele (Franta, Ungaria, Iugoslavia), fiecare urmarind propriile interese. In ce priveste Franta, se pare ca ura a fost provocata de faptul ca Ceusescu a refuzat sa plateasca pentru campania electorala a lui Mitterand. Interesele celorlalte doua javre se cunosc. Se vehiculeaza scenariul, foarte real, ca Transilvania sa fie data (era scriu gresit “cedata”) Ungariei. De ce foarte posibil acest scenariu? Sa vedem faptele. Seful MStM polonez vorbeste cu Gusa si se ofera sa trimita trupe in sprijin (Polonia era ocupata de URSS!). Gusa refuza (probabil si din acest motiv a fost asasinat). Ungaria deja trimisese grupuri de romani transfugi, dar si membri ai fortelor speciale pentru actiuni de provocare, asa-zisii oameni ai muncii nemultumiti. Cezar trebuie sa cunoasca mai multe. Dupa dec 89 Ungaria a continuat incercarile, vezi Tg Mures, vezi grupuri si minidepozite de armament si munitie descoperite in muntii zonei Harcov in 90 si 91, am fost martor activ. Inclusiv la Predeal am imobilizat o echipa de doi “turisti” unguri rataciti in zona unui depozit de munitie, avand asupra lor schema zonei. In 1994!
Revenind la 89. S-a cerut insistent prin TV, ulterior prin ordine date de Militaru, ca R Mc Galati, Focsani, Rm Sarat sa se deplaseze la Bucuresti pentru aparare impotriva actiunilor secu. De ce nu R Mc din Ploiesti, Slobozia? Pentru ca dopul pus de cele 3 RMc, in conditiile de relief existente (cursuri de apa, lacuri, puncte obligate de trecere) ar fi creat mari dificultati unei potentiale ofensive/treceri efectuate a A 14 stationata in Transnistria, chiar si in conditiile superioritatii in dotare si incadrare a A 14. Deci, sa aiba cale libera.

Andrei spunea...

- Continuare -
De ce in Romania a avut loc schimbarea pe cale violenta? In primul rand, pentru ca Ro nu era si nu este Polonia (care a luptat impreuna cu Aliatii in WWII, iar SUA si UK nu uita), nu era RDG (interesele RFG), Cehoslovacia (la pachet cu RDG), Ungaria (cea mai mare curva, dpdv al Ro, dar cu diaspora/lobby puternic), Bulgaria (cantitate neglijabila, dar care se pare ca a actionat impreuna cu URSS in Ro; eu imi amintesc ca in dec 89 a fost prezentat la TV un cpt Pst bulgar care spunea ca este casatorit cu o romanca, aflat intamplator in Ro (sic!) si s-a pus la dispozitia rev Ro; ulterior, s-au devoalat alte aspecte). In plus, ceasca a deranjat teribil de mult URSS. Tot in plus, dar si mai important, in Ro nu erau trupe sovietice. Prin urmare, principalul participant de pe teren, URSS, nu cunostea cu precizie capacitatea de reactie a Armatei, nivelul fidelizarii secu (care, de fapt, a tradat, chiar daca a afirmat ulterior ca l-a informat pe ceasca inca din sept-oct 1989; l-a tradat pe ceasca, a tradat Armata, prin neinformare si bagarea acesteia la inaintare, a tradat poporul roman prin ceea ce a facut dupa 90, inclusiv in prezent, anume acapararea, vanzarea si distrugerea economiei Ro, controlul efectuat asupra tuturor institutiilor statului in interesul lor, celor deveniti afaceristii de top ai Ro).
Cine au fost “teroristii”. In primul rand, sefii lor de la Moscova, in colaborare cu “emanatii” bastinasi ai “revolutiei.” In perioada noiembrie-decembrie 1989, prin PCTF Giugiulesti (Galati) au fost inregistrate 300 automobile Lada cu cate doi turisti sovietici. Am vazut personal acest registru, prezentat de cdt B. Gr Galati. Acesta a si afirmat, in aprilie/mai 1990, cand toata lumea se dadea de ceasul mortii pentru a afla “adevarul” despre revolutie, ca “nimeni nu a solicitat registrul de trecere a frontierei.” Petre Roman a afirmat public ca in septembrie 1990 a solicitat ambasadorului URSS “sa-i retraga pe cei 80 de mii de militari sovietici din Romania.” Ulterior, a afirmat ca a spus 30 de mii. O divizie mecanizata (3 R Mc, 1 R Tc, 1 R Art, 1 R Ge, 1 B Cc, plus Sub MU) avea 10 mii de militari. Personal am intalnit “cetateni sovietici” la Galati, in 22.12, rataciti cu auto Lada, si la finalul lunii ianuarie 1990 (un autocar Ikarus cu militari sovietici in uniforma, veneau dinspre PCTF Giugiulesti; in naivitatea mea, deplasandu-ma catre unitate, le-am facut cu mana, amical). La Bucuresti fiind in dec 1989, in misiune la cdm SMAVA din Baneasa, am asistat la predarea, de catre o echipa de Pst venita din misiune, a doi cetateni imbracati in civil, fiecare cu o valiza cu alimente si lucruri personale, despre care Pst au afirmat ca i-au gasit intr-o cladire din care se tragea asupra TVR.
Prin 2000, seful comisiei parlamentare de investigare a evenimentelor din 89, Sergiu Nicolaescu, probabil putin baut, a spus la un post TV, incitat de un moderator: “Ce vreti, ma! Nu veti afla niciodata adevarul despre ‘revolutia’ din 1989.” Inca inainte de 2000, Iliescu a spus: “Adevarul? S-a aflat adevarul in cazul JFK?”

Andrei spunea...

- Continuare -
Marele merit al lui Iliescu consta “nepunerea botului” fata de pretentiile maghiarilor in privinta Ardealului, si a sarbilor in privinta Banatului sarbesc. Atat in 1989, cat si in 1990 (Tg Mures).Dar, da, IN 1989 S-A INCERCAT RUPEREA TRANSILVANIEI SI A BANATULUI SARBESC. S-au opus, la inceput, Gusa, in principal, si Iulian Vlad. In ce priveste Transilvania, incercarile continua sub alte forme.
Cele scrise mai sus sunt concluziile personale rezultate din citirea/studierea mai multor carti (autobiografii, interviuri, relatari etc). Am fost interesat sa cunosc adevarul, atat cat am avut posibilitatea si capacitatea de analiza, despre evenimentele deosebite cu care am fost contemporan si la care am participat, in privinta unora dintre ele. Avand in vedere ca Cezar a fost participant la actiunile desfasurate in zona declansarii evenimentelor, cred ca ar putea spune mai multe. Daca sunt colegi cu alte idei, desigur ca sunt dispus sa purtam un dialog. Bazat pe argumente, nu pe adoptarea de atitudini de super-auto-suficienta.
Eventual, Admin poate propune acest subiect de discutie. Cred ca este de interes. Ne mai completam cunostintele.

Huhu Rezea spunea...

@Andrei
Nu mai este nevoie să deschid un topic, când pe blog sunt 40 de articole dedicate anuluii 1989, grupate sub eticheta "Evenimentele din 1989" accesibile din prima pagonă a blogului.

Huhu Rezea spunea...

Dacă nu-ți retragi insultele îți șterg comentariul.

Andrei spunea...

Istorie recenta si contemporana: URSS, Iugoslavia, Ucraina s-au\se rup asa, "pocnind din degete."
Istorie apropiata: Japonia, China, Coreea, Germania, India.

Andrei spunea...

Scuze! Sunt mai nou pe blog, nu am stiut. Voi citi, cu siguranta, eventual cu comentarii, daca este cazul.

Calinmihaib12 spunea...

ANDREI:..URSS..nu "s-a rupt.. pocnind din degete..!
..ruptura:..= "IMPLOZIA". a început..cel puțin din 1980 (.. luna MAI..dacă nu greșesc..!)= după..moartea lui BREJNEV..!
..Nebunul de PUTIN & Co...vrea să o reia..de la capăt..!

Calinmihaib12 spunea...

ANDREI:..URSS..nu "s-a rupt.. pocnind din degete..!
..ruptura:..= "IMPLOZIA". a început..cel puțin din 1980 (.. luna MAI..dacă nu greșesc..!)= după..moartea lui BREJNEV..!
.."Nebunul" de PUTIN & Co...vrea să o reia..de la capăt..!

Iulian Mareș spunea...

Padina,
ai un fix...liceu, scoala, cursuri! Numai maistri de la fabrica pot gandi asa!
Bunnnn! Sa zicem ca este ca tine! Atunci, se ridica o intrebare: ceva merite au vazut la mine de au pus asa brusc okii si m-au facut dintr-una mare! De ce nu ai fost tu alesul sau ăla? Apoi, daca cineva reuseste din prima la examenul de admitere in A, apoi rezultate meritorii (zic eu) inseamna ca toate cursurile alea insiruite de tine sunt neesentiale? Eu nu spun kiar asa, insa etapele le-am ars cumva: adica la primul curs la Predeal eram lt, la Fagaras am fost odata, tot lt si mi-a ajuns...
Daca tot mori de viata si opera mea (pe care nici acum la pensie nu o dezvalui in totalitate) am si eu o remarca sau o intrebare, intelegand ca nu ai dorit tu sa urmezi Colegiul de razboi: iubitule camarad, la continuare de studii, la Sibiu, ai fost?

Iulian Mareș spunea...

Consulul sarb era croat!

Iulian Mareș spunea...

Andrei,
trebuia sa amintesti de Rn accesibil fortarii prutului de la Reni/Galati, Rn propice parasutarii/debarcarii din zona Galati, Braila podul Giurgeni-Vadu Oii si faptul ca tot litoralul ROO, precum si Delta confera plaje mici pt debarcare, cel mult B, scriu asta pt ca si Padina sa inteleaga rolul de ”dop”, caci cine stie unde-i fuga gandul strengar.....

Leo spunea...

Eu îmi amintesc că în jur de 30.11.1989 , după plecarea prin vama Borș a Nadiei Comăneci , ceaușescu a trecut trupele de grăniceri de la MFA la MI și a ordonat închiderea granițelor. Întreb că nu înțeleg ,
- Cum au intrat în RO toți acești "turişti" după 30.11.1989 cînd graniţele erau închise şi MI+ul controla Trupele de Grăniceri ?

CEZAR spunea...

Era ..SIRB.......!

Iulian Mareș spunea...

Da, Cdm.Tr.Gr. cu tot ce avea in patrimoniu a trecut la MI, insa nu s-au inkis granitele ci s-au luat niste masuri mai speciale....mai multi ofiteri la PCTF si structurile de paza a frontierei, pentru a putea executa o reala comanda a fortei!
De intrat se intra cu viza sau permis de mic trafic de frontiera, pe o adancime de 40-60 Km parca. Pentru cei din Tratat viza era mai usor de obtinut! Actiunea fiind pregatita din timp si solicitarile de viza fusesera lansate de mult! ca nu respectau itinerarul declarat...ei si tu!

Iulian Mareș spunea...

Parca asi inclina sa-i acord locul I lui Mihail Sergheevici Gorbaciov, incepand cu 1985 si politicile lui de reforma prin deskidere demoratica ...
Încercările sale de reformă au dus la încheierea războiului rece, la încetarea monopolului politic al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice și la prăbușirea Uniunii Sovietice.

Andrei spunea...

Granitele au fost inchise odata cu inceperea diversiunii Tokes, 16-17.12. Dupa fuga Nadiei s-a dispus numai trecerea Gr la MAI.

anonim spunea...

"asi inclina..."???(clasa a IV-a sc. gen. cu AISM si Colegiul de Razboi(care nu exista dar l-a trecut la "lista studiilor"
un as doi asi..
corect:"as inclina..."

corect:a-si face necazuri
asi face necazuri

Calinmihaib12 spunea...

..prin noiembrie 1989:..P.C.I.= PARTIDUL COMUNIST ITALIAN..s-a schimbat la față: și-a schimbat numele..!!..

Calinmihaib12 spunea...

..Gorbaciov e UCRAINIAN..!

Calinmihaib12 spunea...

Armata a fost total ineficientă în dec.1989,..PROBĂ: calea "aleasă"..: VIOLENȚA ASASINĂ asupra populației civile,în loc de "convingerea"..pașnică a bolnavului CEAUȘESCU,..PIERDUT IN SPATIU ȘI TIMP..,de a pleca pur și simplu de la.."conducere" ..la pensie..!

Andrei spunea...

Cu coronita. Rusii i-ar fi pus coroana.

CEZAR spunea...

MaKiSS..le arata drumul din tractorul cu helice MI-8! Tragea cu arcul si pe sageata ..era drumul detaliat pe harta..
Apoi punea mesajul la porumbelul calator-postas si il trimitea la centrala din Seghed....(avea in permanenta 3-4 porumbei in carlinga care se ..gainatau peste tot....
L-am avut in fisa Postului-obiectivului permanent...
Tot am cerut sa-l fac .."HEROU la Seghed"..dar ziceau bastanii si aia tradatori ..ca noi de cine "ne mai ridem pe FB"
Asa a scapat ..uritul....

CEZAR spunea...

Era Lovitura de Stat-militara --don doctor !!Nu se putea previziona cum va reactiona prostimea la asa ceva...

Iulian Mareș spunea...

Ești încăpățânat. Consulatul era al RSDY, însă omul era de naționalitate croată...

Iulian Mareș spunea...

Treci pe platou în pat, la amor ghebos...
*și tu ai revenit la gramaticii, dar de băut când mai bei...
Totuși, de ce nu ai fost tu la A? ...si nici la completare de studii!

Iulian Mareș spunea...

Asa, și?

Iulian Mareș spunea...

De ce nu ai încercat doctore să-l convingi? Îți dădeai foc în cazarma, azi erai erou...

Iulian Mareș spunea...

Și ca sa-i faci în ciudă nu te-ai dus nici la continuare de studii! Tu si cu betivul ăla...
*te caută Robert Horvath și acum...

Iulian Mareș spunea...

Ling(e)_vistul blogului nu a văzut ca scrii "uritul"! Sau este orb de la alcool.
Pt că el are autoritatea profesionala și morala..., cunoscând și romani

Calinmihaib12 spunea...

CEZAR:știu că a fost lovitură de stat..din 16 dec.1989,după ce vineri 15 dec.1989,seara am plecat din BUCUREȘTI: unde era "linistea..dinaintea furtunii"(..!) spre TIMIȘOARA.
În 22.12.'89 seara la 18,..după ce a început NEBUNIA PLANIFICATĂ "planul B" al "PUCIȘTILOR":"răz boiul civil" de ÎNĂBUȘIRE a.. mișcării populare ANTICOMUNISTE
..din fața CC-ului..și din ȚARĂ..,foc de mitraliere și lunetiști,..COORDONAT, în toată țara: în locurile "fierbinți"..!
semn că TOTUL A FOST PLANIFICAT, COORDONAT,fiind UȘOR PREVIZIBIL: (după antecedentele din celelal te țări socialiste) de către PUCISTI,..că LUMEA,odată scoasă în stradă..VA CERE MULT MAI MULT decât:.."Jos Ceaușescu..!..(focuri trase și la televiziune de HANDICAPAȚI..din helicoptere militare..!)
În concluzie: TOTUL în aceea LOVITURĂ DE STAT a=PCR=rebotezat FSN = aripa bolșevică contra.. CEAUSESCU..și POPORUL a fost: CINIC și CRIMINAL PLANIFICAT CU PIERDERI UMANE..pe ALTARUL COMUNISMULUI de tip chinez:NEO-CAPITALIST..!
..să te văd..dacă cenzurarea.. ADEVĂRULUI "incomod" funcționea ză..??!!
P.S.:..m-am "prins" de ce mă tot insultă:fără motiv=ca un"birjar" de:"tractor", ce ară.."vântul" și eventual,"norii",..pt. că s-a simțit vizat..fără voia mea, de textul NEPUBLICAT de HUHU,de aproape o zi,text pe care gașca de "zgomot și troli"..comuniști rusofili: l-au citit,chiar nepublicat..!

Andrei spunea...

Am crezut ca ai folosit expresia "pocnind din degete" raportandu-te la dimensiunea istorica a timpului. Daca nu, caderea lui ceasca a inceput tot prin 82. Iar planul pentru caderea URSS, ca promotor al comunismului, a inceput in 1947. Sunt mai multe lucrari pe aceasta tema, dar pentru a transcrie din carte, de citit aici:
https://revistapolis.ro/ana-maria-ambrosa/

Calinmihaib12 spunea...

Iulian MAREȘ:..cum.."și"..??!
..fiind ucrainian,cu familia "persecutată", cel puțin,așa e povestea..vieții lui,.a făcut astfel încât să se ajungă la finalul..din 1991..!cu gestica și mimica lui foarte expresivă, atunci când a închis DOSARUL .."URSS..de pe birou..!

Calinmihaib12 spunea...

1.Armata română a avut.. armele, dar nu și PUTEREA(..nici măcar o clipă..!).
2.Iulian MAREȘ: întrebarea e pur retorică..!
Ceaușescu nu merita SACRIFICII UMANE,de nici un fel..!
..UCIȘII din acele momente au fost morți ritualice, pt...setea de sânge..și "legitimarea" unor nebuni de putere!,"emanați", așa cum se auto-defineau.:din..ESTUL ..sălbatic..!

Iulian Mareș spunea...

nu cred....a imbratisat cariera politica de f tanar

CEZAR spunea...

Nu ati inteles..! Ma refeream la INACTIUNEA ARMATEI ..anterioara anului 1989..!

Iulian Mareș spunea...

Armata a avut toată puterea dar a predat-o prea rapid unor derbedei, parca-i frigea la palme...
Ritualuri? Nu cred..., ce, francezii nu i-au executat pe ai lor?
Dacă vrei sa domnești on liniște razi capii trecutului, pe toți!

CEZAR spunea...

Ce este greu sa ginditi un picut..??
Papusarii de la Malta ..s-au gindit si la aceasta varianta ..Armata formata din trupul Tarii sa preia puterea pentru o perioada..si sa le strice orece jocuri !
Atunci..au minjit Armata cu citeva..incidente din care au mai rezultat si morti si gata..Armata terorista!
Toti capii -Armatei de la vremea respectiva au fost mai mult sau mai putin ..minjiti !
Chiar si mai jos...
Nici o sansa ca POPORUL sa sustina Armata in acest demers...
Acum pling si schiauna...dupa 30 de ani !

Calinmihaib12 spunea...

..eu nu vorbesc de uciderea lui Ceaușescu ( care, sigur s-a "executat" din multe motive, printre care:..poate, și cel..ritualic..!).
..eu mă refer la PLANUL SPECIFIC
,executat NUMAI ÎN ROMÂNIA, de a schimba "situația"..politică..PE CALE..VIOLENTĂ, CINICĂ,CRIMINALĂ ..= cu ucideri de CIVILI (=non-combatanți..!,de ex.: oameni= un medic= la ferestre=împuscați noaptea, soldat aflat în post de gardă la Liceul de Chimie din TIMIȘOARA, împușcat în cap ,noaptea, prin 23-24 dec.'89..!, ..etc...).
În concluzie:..e vorba de CRIME,săvârșite ( săvârșite de emanații.."români"..din multe motive.."BOLNAVE..",dintre care, răzbat..și cele: vendetice= în cadrul sistemului.!,"ritualice", de răzbunare..și de pedepsire a CIVILILOR..CARE ÎȘI CEREAU DREPTURILE..:politice, sociale, economice, religioase..etc...!), CRIME săvârșite,culmea(cel puțin ..) tupeului și cinismului:în
numele dreptății sociale încălcate de.."Ceaușescu"..!nu de regimul socialist.."întinat" ..de el..!.

Iulian Mareș spunea...

Profesore de iliberalism,
...tine minte:
-noi ne suntem proprii dușmani;
-Rusia este adversarul EU, cel puțin dpv al democrației și construcției social-ec-politic; Duma de Stat a validat xa Putin poate avea mandate de președinte atâtea xate vrea el. Înțelegi, da?
-cu Ucraina am luptat alături în WW2. Ea nu prea a luat, ei i s-a dat. Dacă îți dau o mașină WW o iei sau o refuzi?
Mai devreme sau mai târziu vom primi înapoi pământurile noastre și frații se vor reuni.