Un produs Blogger.

vineri, aprilie 02, 2021

Delatorii, înlocuiți de avertizorii publici

57 comments

Instituția avertizorului public va fi și o lovitură pentru serviciile de informații care, de atâtea ori, s-au dovedit a fi obediente puterii temporare și au valorificat informațiile în folosul politic al acesteia, în detrimentul interesului național.


 In data de 23 octombrie 2019, a fost adoptata Directiva (UE) 2019/1937 a Parlamentului European si a Consiliului privind protectia persoanelor care raporteaza incalcari ale dreptului Uniunii si a fost publicata in Jurnalul Oficial al no 7Uniunii Europene (JOUE) seria L, numarul 305 din 26 noiembrie 2019.

In calitatea sa de stat membru al Uniunii Europene, Romania are obligatia transpunerii pana la data de 17 decembrie 2021.

De lege lata, institutia protectiei avertizorului in interes public este reglementata prin Legea nr. 571/2004 privind protectia personalului din autoritatile publice, institutiile publice si din alte unitati care semnaleaza incalcari ale legii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1214 din 14 decembrie 2014. Reglementarea instituie masuri de protectie a personalului incadrat in autoritatile si institutiile publice, care sesizeaza anumite nereguli sau fapte ilicite savarsite in cadrul acestor entitati, fiind un instrument destinat sa incurajeze raportarea si, pe cale de consecinta, descoperirea si sanctionarea acestor fapte, precum si sa protejeze aceste persoane prin acordarea statutului de avertizor in interes public, impotriva eventualelor consecinte negative profesionale sau personale la care ar putea fi expuse ca urmare a transmiterii unei sesizari.

Prevederile Directivei aduc cateva elemente importante de noutate, dupa cum urmeaza:

- se introduce o noua filozofie in materie de raportare, in sensul etapizarii accesului la canalele de raportare, si anume avertizorii sunt incurajati sa utilizeze mai intai canalele interne din cadrul entitatii in care isi desfasoara activitatea, inainte de a se adresa canalelor externe de raportare sau a face o divulgare publica. Acest lucru contribuie la cresterea increderii avertizorilor in faptul ca entitatea in cauza poate gestiona astfel de raportari, in special in cazul intreprinderilor cu peste 50 de angajati sau in municipalitatile cu peste 10.000 de locuitori, pentru care a fost introdusa obligatia de a institui canale interne de raportare. Directiva acopera, insa, si ipoteza in care, desi exista canale de raportare, acestea nu pot fi utilizate, dar si cazul in care canalele de raportare nu sunt instituite, prevazand ca avertizorii nu isi pierd protectia in situatia in care decid sa foloseasca direct canalele externe. De protectie beneficiaza si persoanele care fac raportari externe atunci cand considera ca exista risc de represalii si ca incalcarea raportata nu poate fi remediata in mod eficace prin intermediul canalelor interne de raportare;

- domeniul material de aplicare al Directivei include materiile in care protectia avertizorilor este necesara pentru a consolida respectarea normelor Uniunii Europene ale caror incalcari pot aduce atingeri grave interesului public, in special in urmatoarele domenii: achizitiile publice; servicii financiare, prevenirea spalarii banilor si finantarea terorismului; siguranta produselor; siguranta transportului; protectia mediului; siguranta nucleara; siguranta alimentelor si a hranei pentru animale, sanatatea si bunastarea animalelor; sanatatea publica; protectia consumatorilor; protectia vietii private si a datelor cu caracter personal si securitatea sistemelor de retea si de informare;

- securitatea nationala ramane responsabilitatea exclusiva a fiecarui stat membru, potrivit considerentului 24, iar reglementarile din Directiva privind raportarile nu se aplica in domeniul achizitiilor care implica aspecte legate de aparare sau de securitate, cu exceptia cazului in care acestea fac obiectul actelor relevante ale Uniunii. Directiva nu aduce atingere aplicarii dreptului UE sau dreptului intern privind protectia informatiilor clasificate, protectia secretului profesional al avocatului si a secretului profesional medical, caracterului secret al deliberarilor judiciare si normelor de procedura penala, prin urmare, nu inlatura de la aplicare regimul legal incident in aceste domenii;

- in privinta standardului minim de protectie a avertizorilor, Directiva include, printre altele: 

-protejarea identitatii; 

-interzicerea represaliilor (cu titlu exemplificativ fiind invocate suspendarea raportului de munca, concedierea, schimbari ale programului de lucru, blocare a formarii profesionale, evaluarea negativa a performantei profesionale, intimidarea, hartuirea, discriminarea etc.); 

-inversarea sarcinii probei si prezumtia de buna-credinta, precum si exonerarea de raspundere a avertizorului.

In ceea ce priveste domeniul de aplicare a prezentului proiect, acesta este mai cuprinzator decat cel al Directivei, in sensul ca domeniul de aplicare nu este limitat la anumite domenii, ci se aplica nerespectarilor dispozitiilor legale din toate domeniile, precum si actiunilor si omisiunilor ce contravin obiectului sau scopului dispozitiilor legale, inclusiv nerespectarea normelor deontologice si profesionale. Alegerea acestei solutii legislative este fundamentata pe necesitatea de a mentine standardele deja existente in legislatia nationala inca din 2004, precum si de a asigura in acelasi timp transpunerea corecta si completa a Directivei.

Urmare a masurilor de transpunere a actelor Uniunii Europene si a masurilor de punere in aplicare a regulamentelor unionale, in legislatie exista deja o serie de acte normative care instituie masuri de protectie a avertizorilor in domenii speciale, cum sunt, spre exemplu, instrumente legislative in materia serviciilor, produselor si pietelor financiare, precum si cele referitoare la prevenirea spalarii banilor si finantarii terorismului, siguranta transportului si protectia mediului. Potrivit dispozitiilor Directivei acestea se vor aplica in continuare, urmand a se completa cu masurile din Directiva in masura in care o chestiune nu este reglementata prin norme obligatorii. Proiectul propune enumerarea actelor normative care raman in continuare aplicabile, acestea urmand a se completa cu dispozitiile prezentei legi, in masura in care acestea din urma instituie un nivel mai ridicat de protectie al avertizorilor.

Proiectul instituie obligativitatea aplicarii legislatiei privind protectia avertizorilor si persoanelor juridice de drept privat care au un numar de cel putin 50 de angajati, fiind instituita in sarcina acestora obligatia de a identifica sau institui canale interne de raportare. Pentru a tine seama de dimensiunea intreprinderilor private, ca principiu general, proiectul excepteaza persoanele juridice de drept privat cu mai putin de 50 de angajati de la obligatia de instituire a unor canale interne de raportare. Persoanele care efectueaza raportarea care lucreaza in astfel de intreprinderi pot raporta extern, direct prin canalele externe de raportare.

Exceptarea generala nu se aplica persoanelor juridice de drept privat care, in temeiul reglementarilor privind serviciile, produsele si pietele financiare, prevenirea spalarii banilor si a finantarii terorismului, siguranta transportului si protectia mediului sunt obligate sa instituie canale interne de raportare. Aceste persoane juridice, indiferent de numarul de angajati, vor avea in continuare obligatia de a institui canale interne de raportare, in conformitate cu legislatia speciala aplicabila.

Totodata, prin proiectul de lege a fost extins si domeniul de aplicare in ceea ce priveste persoanele care urmeaza sa beneficieze de protectie.

Proiectul de lege instituie obligatia pentru angajator, fie el autoritate sau institutie publica cat si persoana juridica de drept privat care are cel putin 50 de angajati de a crea canale interne de raportare, dar si asigurarea unor mijloace de protectie a avertizorilor care apeleaza la aceasta modalitate de raportare.

57 de comentarii:

BatistaPeTambal spunea...

Daaa, astept cu interes prima raportare din cadrul Serviciilor... urmata de demisia sefului de la Protectie. Cai verzi pe pereti!
P.S. Nici macar teoretic nu se pot raporta neregulile din achizitii. Alea sunt jumate din total. De-acolo se umfla conturile si se construiesc hotelurile.

Calugarul spunea...

Meduzele kaki au stofă de delatori xu o singură condiție: Dacă nu împarți cu ele prăduiala! Delatorii profesioniști ajung chiar generali!

HALA spunea...

În doua postări succesive din topicul "prostia guvernanților lui Johanis...." și reluat în topicul referitor la parlamentul Moldovei, "ilustrul" gargaragiu Mareș,da drumul la adresa mea, unui imputit șuvoi verbal de cea mai autentica obârșie securistica dar care prin mahalagismul sau face de prisos orice caracterizare pe care i-aș putea-o eu face autorului, el reușind în fapt sa se autoprezinte în toată goliciunea putinatatii sale de gândire și de cultura. Se manifesta ca un taliban ortodox nu ca un creștin ortodox, ma mai și acuza de musulmanism sau contramusulmanism, de catolicism și alte alea, fără a avea minimale cunoștințe asupra culturii ortodoxe, catolice sau musulmane.
Dacă ai fi un bun ortodox, nu ai amesteca de-a valma panslavismul cu cu ortodoxismul și ai pricepe ca asa cum și catolicismul a fost vectorul purtător de ungurizare în spațiul mioritic tot asa și ortodoxismul a fost vectorul purtător de slavi are a acestui spațiu. Numai ca ungurizarea prin catolicizare a încetat odată cu Propaganda Fide a lui Grigore al 15-lea iar slavizarea prin ortodoxism continua și azi în ciuda autocefalismului din cauza unor talibani ca tine. Dacă ai fi avut o minimala cultura ai fi putut vedea dezastrul de civilizație în care ne-a băgat panslavismul folosindu-se de ortodoxism și nu ai fi sarit ca o tata de cur în sus ca vezi Doamne cineva ar fi atentat la dreapta credință. Ia aminte la ce spune ortodoxul cu prisosință Dimitrie Cantemir în Descrierea Moldovei, capitolul literele moldovenilor, în care reliefează cu formula barbarism, scoaterea cu ajutorul mitropolitului ortodox al Moldovei Teoctist "bulgar de neamul sau" (atenție al lui Alexandru cel Bun nu cel de la Direptate pe Siret a lui Ștefan) din circuitul cultural latin universal și vărsarea moldovenilor în devalmasia literelor chirilice în care nu se mai putea studia nimic decât probabil sa îți comanzi "da ai votca"! Și barbaraia de care vorbeste Cantemir a făcut negura în spațiul cultueal mioritic pana la Ion Creanga care se lovește și el de marile beneficii culturale ale panslavismului ultraortodox și continua și azi.Prin urmare mai lasă copy paste și pune mana pe carte măcar acum și nu mai împroașca prostia asupra oamenilor de bunăvoința și mai luminați ca tine.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

O alta Marie cu o noua jucarie, dupa ce delatoria si-a flendurit-o-n orgii zeczuale, beutură, friptane si sarmale in foi de vițe labiare, pană la epuizare! Adicătelea terminologia nu mai e comoda ca nu mai e la modă, fiind apanajul nazismului ce a inspirat si analele din GURU comunismului, asa ca neomarxistii travestiti din Șparlamentul heuropean pun toate metodele trecutului intr-un lighean, apoi le spala cu peria de sarmă de rachat si noroi, le da o vopsea sa para ștock de noi, si le scoate ca reguli generale pentru toate statele vasale, care la radu-le le impun slugilor est europene care pun botu' la ele din adanc de rarunchi si in pozitia in genunchi... Daca la vătafii vasali se va aplica, va fi ca o plombă la o măsea, dar la noi se vor infiinta lagare, gulaguri si puscarii dure pentru oricine ar indrazni sa fure coada ursului din padure, dar nu si pe cei care o taie s-o lase răzuită si saracă pentru a fi dusa vasalitatea haustriacă, asta ca sa dau doar un mic exemplu căcăcios de contencios ce trebuie raportat constiincios ca a fost un mare rahat bun de halimos pentru codoș, cu eticheta de mare în buric si fonctia de avertizor bublic belit! Hai, siktir, cu terminologia ,,bublic,'' cand codoșia se face de catre turnatorul limbric pe cai subterane la securitatile nationale, iar vinovatii judecati la secret in urma unui decret, sa nu se stie de catre toti ,,analfabetii idioti'' ca in urma turnatoriei in beciurile de anchete au rezultat si munti de morti, caci oculta asa a poruncit cu tarie ca orice metoda e o victorie si-o bucurie daca se rareste rata natalitatii sau eliminarea fizica cu ajutorul mortii, asa ca eu vad cu mare amaraciune si in aceasta chestiune tot o mare nelegiuire #rezista de sorginte fascista, hotărâtă de niste călăi sa puna căpăstrul pe noi!

Iulian Mareș spunea...

Tot ce ai scris anterior cât și acum sunt inspirate din cosmopolitisnul de latrina!
Sa aflam totuși... catolicizare prin ungurizare sau invers?
Dacă mai punem și maghiarizarea forțată a numelor (Fekete în loc de Negru) vei rămâne cu teoria fără conținut. Ia în calcul și teoriile despre ceangai...
Nu te-am acuzat de nimic, pt că nu sunt procuror, însă am constatat că ești un jeg uman, pt care 200 de ani de libertate nu au putut skimba matricea sclavului pt care ungurul stăpân era idolul vieții sale de nemernic!
În primul rand milogule eu am nume și prenume, iar tu ești nimeni în drum, asa că mi-am permis sa fac 2 jocuri de cuvinte: HALA / ALAH ȘI MA_HALA, care ți se potrivește cel mai bine!
*Nu stand 3 zile și construind la fraze strâmbe și mincinoase drept replica culta în cap ma deranjeaza ci doar frecangeala ta de cosmopolit idiotăn! Poate ne spui cum și pe cine a trădat Cantemir, dacă tot ai creierii fierbinți?

Iulian Mareș spunea...

Mai cred xa ești si idiot 100% Neînțelegând ce înseamnă pravoslavnic!
Iată fraza ta, un copy/paste jegos prin minciunile insailate, de o dobitocie fără seamăn, ridicând catolicismul peste ortodoxie și Neînțelegând contextul istoric și așezarea noastră la răspândit drumurilor... ca sa nu mai zic, idiotule, xa tu găsești lucruri pozitive în Inkizitie...
Repistez mârșăvie ta: "Explicația nu consta doar în superioritatea economica ci și în contextul istoric in care s-au șlefuit conștiințele oamenilor, călite inclusiv la focul închizitiei nu blegite la permisivismul doctrinei pravoslavnice cu prea binecunoscutele ei neîmpliniri."

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Iulian, catolicismul a devenit un țel securan al fieff-ului heuropean, stiindu-se ca toate statele vestice impartasesc ideologiile mistice si alegațiile satanice, cu substrat venal,, venite de la Vatican. Istoria spune clar si fara paravan, ca Vatican a instituit cea mai sangeroasa dictatura de tortură si militie prin teribila si criminala Inchizitie, care in decurs de peste un mileniu a dus macelul diliu pana la saturatie sangeroasa, bagand coasă dupa coasa in toata Europa medievala, America de Nord si Centrala, Africa neagra si facand popoare intregi de bastinasi sa dispara, iar un calcul al acestor victime se spune ca Vaticanul a reusit sa suprime vietile, Doamne, a peste 20 de milioane, catolicizand fortat cu sulița si maceta aproape toata planeta, ceea ce in ortodoxie nu s-a intamplat, niciodata de cand a fost fondata! Sa mai spun ca aproape 90% dintre clerici sunt eretici?, pentru ca sunt robi ai zoofiliei, hemoroizilor, pornografiei si pedofiliei, iar scandalurile internationale tinandu-se ca scaiurile de aceste turme de sutane bolnave, papii cheltuind sute de milioane sa acopere aceste rusinoase sutane de satane, iar in multe state vestice s-au luat masuri drastice de supraveghere civica si institutionala asupra gloatei ce deserveste biserica papala, caci cetatenii de rand, satui de iubirea acestora pentru nebunaticul fund, le-au parasit bisericile, ce au devenit pustii sau locuri de joaca pentru copii, mai toti ducandu-se spasiti si linistiti catre cultele de pocaiti... Din anii '80 s-a facut un plan general al lui Satan ca toata planeta sa treaca cu credinta la Vatican, nimeni nestiind ca, biblic, este locul satanic, lubric si empiric din Apocalipsa dupa Ioan si ca Cetatea Vatican este in orasul celor 7 coline, condusa de cel cu pecetea scrisa cu litere latine, transformate din cifre din falsă matase, 666, care traduse ad literam inseamnă, SATAN !!! SA FIM SCUTITI DE CEI CARE FAC PROPAGANDĂ PROZELITISMULUI PAPAL, CARE ASCUNDE DOAR UN SCOP CRIMINAL DE INROBIRRE IN SLUJBA SATANEI, LA ADAPOSTUL SUTANEI, SI ERADICAREA ORTODOXIEI!

Calinmihaib12 spunea...

CFI:..las-o baltă..cu "satanismul"..vestic..!
Dracul:..dacă există.."e mai puternic"..în zona noastră = ESTICĂ..!
..Încă nu ți-ai dat seama..! că e-'n..tot ce ni se întâmplă
..de ceva..cam prea mulți ani..?!

Iulian Mareș spunea...

Tehnocrat,
Asa este, un jeg cosmopolit ce face pe predicatorul, o abureala de 2 lei vagonul!
Iata explicatiile, nu ce indruga idiotul:
”PRAVOSLÁVNIC, -Ă, pravoslavnici, -ce, adj., s. m. și f. (Înv. și pop.) 1. Adj. Care aparține religiei ortodoxe, privitor la această confesiune; ortodox. ◊ Biserică pravoslavnică = Biserica creștină răsăriteană, Biserica ortodoxă. 2. S. m. și f., adj. (Persoană) care aderă la credința ortodoxă; p. gener. (om) credincios, smerit. – Din sl. pravoslavĭnŭ.

sursa: DEX '09 (2009) adăugată de blaurb. acțiuni
pravoslavnic, ~ă [At: MOXA, 379/9 / V: (înv) preago~, prea~, prevoslavnec / Pl: ~ici, ~ice / E: slv православьнъ] (Asr) 1-2 smf, a (Credincios) ortodox. 3-4 smf, a (Pgn) (Credincios) creștin. 5-6 smf, a (Pex) (Om) bigot. 7 sm (Îvr) Sfânt creștin ortodox. 8 a (Îs) Biserică ~ă Biserică creștină răsăriteană. 9 a (Pgn; îas) Biserică ortodoxă. corectată

sursa: MDA2 (2010) adăugată de LauraGellner acțiuni
PRAVOSLÁVNIC, -Ă, pravoslavnici, -e, adj. (Învechit) Care ține de religia ortodoxă, care aparține acestei confesiuni; ortodox. Călugări din toate lavrele creștinității pravoslavnice au trecut pe aici. GALACTION, O. I 221. Puișor le făcuse încă o dată să renunțe la ghidul acesta pios, de pravoslavnică înfrățire. G. M. ZAMFIRESCU, SF. M. N. II 11. Nu crez să fi fost creștin pravoslavnic, că, de-ar fi fost creștin, nu s-ar fi însurat în postul mare. HASDEU, I. V. 40. ◊ Biserică pravoslavnică = biserica creștină răsăriteană, biserica ortodoxă. ♦ (Substantivat) Fig. Credincios, cuvios, smerit; p. ext. bigot. (Ironic) Acesta-i pravoslavnicul cel de socru, sosit înadins de la Ierusalim pentru ca să realizeze toate dorințile tale? ALECSANDRI, T. 1272.

sursa: DLRLC (1955-1957) adăugată de blaurb. acțiuni PRAVOSLÁVNIC, -Ă, pravoslavnici, -ce, adj., s. m. și f. (Înv. și pop.) 1. Adj. Care aparține religiei ortodoxe, privitor la această confesiune; ortodox. ◊ Biserică pravoslavnică = Biserica creștină răsăriteană, Biserica ortodoxă. 2. S. m. și f., adj. (Persoană) care aderă la credința ortodoxă; p. gener. (om) credincios, smerit. – Din sl. pravoslavĭnŭ.

sursa: DEX '09 (2009) adăugată de blaurb. acțiuni
pravoslavnic, ~ă [At: MOXA, 379/9 / V: (înv) preago~, prea~, prevoslavnec / Pl: ~ici, ~ice / E: slv православьнъ] (Asr) 1-2 smf, a (Credincios) ortodox. 3-4 smf, a (Pgn) (Credincios) creștin. 5-6 smf, a (Pex) (Om) bigot. 7 sm (Îvr) Sfânt creștin ortodox. 8 a (Îs) Biserică ~ă Biserică creștină răsăriteană. 9 a (Pgn; îas) Biserică ortodoxă. corectată

sursa: MDA2 (2010) adăugată de LauraGellner acțiuni
PRAVOSLÁVNIC, -Ă, pravoslavnici, -e, adj. (Învechit) Care ține de religia ortodoxă, care aparține acestei confesiuni; ortodox. Călugări din toate lavrele creștinității pravoslavnice au trecut pe aici. GALACTION, O. I 221. Puișor le făcuse încă o dată să renunțe la ghidul acesta pios, de pravoslavnică înfrățire. G. M. ZAMFIRESCU, SF. M. N. II 11. Nu crez să fi fost creștin pravoslavnic, că, de-ar fi fost creștin, nu s-ar fi însurat în postul mare. HASDEU, I. V. 40. ◊ Biserică pravoslavnică = biserica creștină răsăriteană, biserica ortodoxă. ♦ (Substantivat) Fig. Credincios, cuvios, smerit; p. ext. bigot. (Ironic) Acesta-i pravoslavnicul cel de socru, sosit înadins de la Ierusalim pentru ca să realizeze toate dorințile tale? ALECSANDRI, T. 1272.
sursa: DLRLC (1955-1957) adăugată de blaurb.”

Cea mai periculoasa afirmatie a menestrelului cosmopolit:
”....catolicismul a fost vectorul purtător de ungurizare în spațiul mioritic”

http://www.condeiulardelean.ro/articol/catolicismul-si-revizionismul-maghiar

Iulian Mareș spunea...

tehnocrat,
asa stau lucrurile, nu cum le prezinta acest nemernic lustrangiu al Vestului:
””Ortodocşii, între care erau şi românii - denumiţi de Roma, cu o formulă peiorativă pentru acea epocă, „schismatici” -, trebuiau trecuţi, prin orice metode, la catolicism. Pentru mijloacele violente, s-a apelat şi la unguri, aceştia dorind ca expansiunea lor teritorială să fie considerată îndreptăţită, întrucât Ungaria era „Apostolică”, propaga Evanghelia în mijlocul popoarelor din afara Lumii Catolice, se făcea abstracţie de faptul că şi ortodocşii îmbrăţişau Evanghelia; Ungaria nu avea a le impune decât recunoaşterea supremaţiei Papei, ambiţie cu totul necreştinească a Romei. Dar, rezistenţa românilor, care-şi apărau ortodoxismul devenit religie naţională - în sensul ce se dădea naţiunii în Evul Mediu -, a dus la insuccesul acţiunii „apostolice” a Ungariei, expansiunea ei teritorială a cuprins şi teritorii ortodoxe, unele româneşti, precum Transilvania şi Banatul; aici, majoritatea populaţiei formată din români nu a trecut la Catolicism. Neacceptarea supremaţiei religioase a Romei a contribuit substanţial la păstrarea individualităţii etnice a românilor, la imposibilitatea maghiarizării lor. S-a văzut că acei nobili români doritori să obţină din partea Ungariei o recunoaştere a unui statut privilegiat, asemănător cu acela al nobilimii maghiare, şi pentru aceasta au trecut la Catolicism, părăsindu-şi credinţa străbună, şi-au pierdut naţionalitatea. Astfel s-a demonstrat justeţea tezei regalităţii ungare, care considera atragerea la catolicism ca o soluţie pentru facilitarea întăririi stăpânirii sale în teritoriile româneşti. Dar, pe ansamblu a fost un insucces al Ungariei, întrucât majoritatea populaţiei româneşti şi-a păstrat credinţa ortodoxă, concepută tot mai mult ca un reazim al naţionalităţii sale. Din secolul al XVII-lea, noul stăpân al Transilvaniei, Imperiul Habsburgic, a încercat şi el să-şi consolideze stăpânirea prin catolicizarea românilor, care fiind majoritari în regiune, puteau fi opuşi cu succes ungurilor trecuţi, în mare parte, la reformaţi. Şi, tot cu ajutorul Papei, *Volum în curs de apariţie care-şi urma politica de prozelitism catolic prin orice mijloace. Dacă ungurii reuşiseră doar catolicizarea unor nobili români, austriecii au avut un succes mult mai important, la 1700: trecerea la catolicism, prin înfiinţarea Bisericii Greco-Catolice (Unite), a A proximativ o treime din românii transilvăneni. Însă, pentru Viena rezultatul a fost mai puţin important decât se aşteptase; cei mai mulţi ortodocşi îşi păstrează religia şi, în plus, cei care acceptaseră uniatismul au devenit purtători de stindard ai conştiinţei naţionale. Cu toată acţiunea violentă din secolul al XVIII-lea, care a ajuns până la dărâmarea „creştinească”, cu tunul generalului Bucow, a mănăstirilor ortodoxe, nu s-a obţinut generalizarea trecerii la Biserica Unită. Pentru români, consecinţele spargerii blocului lor ortodox au fost predominant negative. Dar, de reţinut lupta uniţilor pentru afirmarea naţională şi faptul că în marile momente, precum Revoluţia de la 1848-1849, sau Unirea din 1918, cele două biserici româneşti s-au găsit alături.”

http://www.condeiulardelean.ro/articol/catolicismul-si-revizionismul-maghiar

Iulian Mareș spunea...

Asta nu accepta pupincuristul HALA!

Iulian Mareș spunea...

Catolicismul şi revizionismul maghiar*, Autor:prof. univ. dr. Petre Ţurlea
Contribuţia Catolicismului la politica revizionistă a Ungariei faţă de România a marcat major Istoria Românilor între 1918-1945.

CONTINUAREA:

http://www.condeiulardelean.ro/articol/catolicismul-si-revizionismul-maghiar

Iulian Mareș spunea...

IDIOTUL COSMOPOLIT NEAGA:
”Catolicismul şi revizionismul maghiar*
Autor:prof. univ. dr. Petre Ţurlea (Ploiești)
Contribuţia Catolicismului la politica revizionistă a Ungariei faţă de România a marcat major Istoria Românilor între
1918-1945. De aceea, asupra acestei contribuţii se impune o privire cât mai cuprinzătoare, îmbogăţită pe măsura noilor descoperiri arhivistice.
Noile cercetări nu vin pe un teren gol, deseori tema respectivă fiind abordată în istoriografie. Pentru perioada interbelică, cele mai importante, şi deplin ştiinţifice, sunt volumele lui Onisifor Ghibu. După 1989, dintre cei care s-au aplecat asupra subiectului, cel mai larg şi documentat o face Valeriu Anania (Mitropolitul Bartolomeu). La rândul meu, am prezentat problema respectivă în special în Români şi unguri (vol. 1, 19181940 şi 2, 1940-1945), apărute în 2018. Aşadar, tema nu este necunoscută. Însă, există încă mai multe mii de documente de arhivă inedite, în arhivele româneşti - AMAE, ANIC, ACNSAS -, care aşteaptă valorificarea ştiinţifică. Acesta este rolul cărţii de faţă. Va porni de la ceea ce s-a prezentat până acum, aducând la lumină şi foarte bogata informaţie arhivistică nouă. Cartea rămâne, totuşi, de dezvoltat, în urma cercetării Arhivelor Vaticanului şi a arhivelor serviciilor secrete de la Budapesta, pe măsura deschiderii acestora. De aşteptat ar fi şi îngăduirea cercetării, pe această problemă, a arhivelor Bisericii Romano-Catolice Maghiare din România. De aceea, ca orice lucrare de istorie, nici aceasta nu aduce o prezentare definitivă, ci doar una de etapă. * Catolicismul urmărea, de la Marea Schismă, extinderea în sud-estul Europei. Ortodocşii, între care erau şi românii - denumiţi de Roma, cu o formulă peiorativă pentru acea epocă, „schismatici” -, trebuiau trecuţi, prin orice metode, la catolicism. Pentru mijloacele violente, s-a apelat şi la unguri, aceştia dorind ca expansiunea lor teritorială să fie considerată îndreptăţită, întrucât Ungaria era „Apostolică”, propaga Evanghelia în mijlocul popoarelor din afara Lumii Catolice, se făcea abstracţie de faptul că şi ortodocşii îmbrăţişau Evanghelia; Ungaria nu avea a le impune decât recunoaşterea supremaţiei Papei, ambiţie cu totul necreştinească a Romei. Dar, rezistenţa românilor, care-şi apărau ortodoxismul devenit religie naţională - în sensul ce se dădea naţiunii în Evul Mediu -, a dus la insuccesul acţiunii „apostolice” a Ungariei, expansiunea ei teritorială a cuprins şi teritorii ortodoxe, unele româneşti, precum Transilvania şi Banatul; aici, majoritatea populaţiei formată din români nu a trecut la Catolicism. Neacceptarea supremaţiei religioase a Romei a contribuit substanţial la păstrarea individualităţii etnice a românilor, la imposibilitatea maghiarizării lor. S-a văzut că acei nobili români doritori să obţină din partea Ungariei o recunoaştere a unui statut privilegiat, asemănător cu acela al nobilimii maghiare, şi pentru
aceasta au trecut la Catolicism, părăsindu-şi credinţa străbună, şi-au pierdut naţionalitatea. Astfel
s-a demonstrat justeţea tezei regalităţii ungare, care considera atragerea la catolicism ca o soluţie pentru facilitarea întăririi stăpânirii sale în teritoriile româneşti. ”

Iulian Mareș spunea...

CONTINUARE 1:
”Dar, pe ansamblu a fost un insucces al Ungariei, întrucât majoritatea populaţiei româneşti şi-a păstrat credinţa ortodoxă, concepută tot mai mult ca un reazim al naţionalităţii sale. Din secolul al XVII-lea, noul stăpân al Transilvaniei, Imperiul Habsburgic, a încercat şi el să-şi consolideze stăpânirea prin catolicizarea românilor, care fiind majoritari în regiune, puteau fi opuşi cu succes ungurilor trecuţi, în mare parte, la reformaţi. Şi, tot cu ajutorul Papei, *Volum în curs de apariţie care-şi urma politica de prozelitism catolic prin orice mijloace. Dacă ungurii reuşiseră doar catolicizarea unor nobili români, austriecii au avut un succes mult mai important, la 1700: trecerea la catolicism, prin înfiinţarea Bisericii Greco-Catolice (Unite), a aproximativ o treime din românii transilvăneni. Însă, pentru Viena rezultatul a fost mai puţin important decât se aşteptase; cei mai mulţi ortodocşi îşi păstrează religia şi, în plus, cei care acceptaseră uniatismul au devenit purtători de stindard ai conştiinţei naţionale. Cu toată acţiunea violentă din secolul al XVIII-lea, care a ajuns până la dărâmarea „creştinească”, cu tunul generalului Bucow, a mănăstirilor ortodoxe, nu s-a obţinut generalizarea trecerii la Biserica Unită. Pentru români, consecinţele spargerii blocului lor ortodox au fost predominant negative. Dar, de reţinut lupta uniţilor pentru afirmarea naţională şi faptul că în marile momente, precum Revoluţia de la 1848-1849, sau Unirea din 1918, cele două biserici româneşti s-au găsit alături. Formarea României Mari a declanşat acţiunea revizionistă a Ungariei, care va continua şi în secolul XXI. Chiar din acel moment, această acţiune va fi susţinută de Biserica Romano-Catolică Maghiară din Transilvania şi de Vatican. Primul document în acest sens datează cu câteva zile înainte de Marea Adunare Naţională de la Alba-Iulia. La 14 noiembrie 1918, reprezentantul cel mai important al catolicismului maghiar transilvan, Episcopul de Alba-Iulia, Majlath Karol Gusztav, declara în Adunarea Statusului Romano-Catolic: „Viaţa naţională maghiară merge înainte, în formă nouă. Noi, cărora binele Patriei ne este mai scump decât orice altceva, nici în aceste momente de schimbare nu putem pierde de dinaintea ochilor esenţialul: viaţa naţională fericită, puternică.”

Iulian Mareș spunea...

CONTINUARE 2:
”Despre conlucrarea preoţilor şi credincioşilor Diecezei mele, am asigurat deja Consiliul de Miniştri, Guvernul de la Budapesta”. De asemenea, anunţa că sprijină, „ca un singur om”, Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania, cel care se opunea, inclusiv cu metode
violente, Unirii provinciei cu România. În şedinţa Senatului României din 12 februarie 1932, senatorul Laurenţiu Oanea, redând declaraţiile lui Majlath, concluziona: Catolicismul maghiar transilvan considera, în 1918, că „cea mai sfântă chemare era să asigure mai departe hegemonia absolută a ungurilor asupra Transilvaniei româneşti”. Era chiar mai mult, spunea senatorul: se considera „factor de diriguire a politicii mondiale. … Episcopul Majlath
s-a crezut îndreptăţit a interveni direct la Papa de la Roma, printr-o telegramă în care capului Bisericii Catolice universale, nici mai mult, nici mai puţin îi cerea să apere din toate puterile năzuinţele Ungariei - năzuinţe îndreptate întru apărarea unităţii ei milenare şi a integrităţii ei teritoriale” („Monitorul Oficial”, partea a III-a, Dezbaterile Parlamentului, nr. 30 din 25 februarie 1932). Vaticanul a susţinut, întreaga perioadă interbelică, revizionismul maghiar antiromânesc: prin favorizarea Bisericii Romano-Catolice maghiare din România faţă de Statul Român, în condiţiile în care, această biserică se încadra deschis în revizionismul Budapestei; a frânat acţiunea naţională a Bisericii Greco-Catolice româneşti, obligând-o să se plaseze, de multe ori, pe aceeaşi linie cu catolicismul maghiar; a favorizat propaganda revizionistă a Ungariei. În principal, acţiunea Vaticanului în raport cu revizionismul maghiar a avut drept motivaţie vechea linie a prozelitismului catolic în lumea ortodoxă. Dorinţa de păstrare a acestei linii ducea, în mod normal, la plasarea Papalităţii alături de Ungaria, ţară în care o bună parte a populaţiei era catolică, ţară care dorea şubrezirea României, pentru că aceasta cuprindea şi Transilvania. Se repeta, astfel - succesul revizionismului maghiar însemnând şi o consolidare a Bisericii Romano-Catolice - situaţia de la sfârşitul secolului al XVIIlea când Roma doritoare de extindere a influenţei ei în dauna Ortodoxismului, susţinuse acţiunea împotriva românilor a unui stat - Imperiul Habsburgic; după 1918, pentru aceeaşi raţiune, a susţinut alt stat - Ungaria.”

CEZAR spunea...

Schimba-ti ochelarii!!!

HALA spunea...

maresule ia-ți rudotelul și invata macar crezul ortodox comunist ateu și idiot ce ești căci un crestin ortodox ar fi știut ca și biserica ortodoxa este apostolica nu doar cea ungureasca. Ți-aș fi răspuns peste 7 zile nu trei dar m-am gândit ca îți mai crapă naibii ceva. Baga copy paste de prin dictionare poate te mai racoresti.

Iulian Mareș spunea...

Omul se refeream la organizații sataniste, religioase, spirituale, culturale, în special în domeniul muzicii pt tineri!

Iulian Mareș spunea...

tehnocrat,
Pistolarului consacrat i se vede țeava de la AKM! Este periculos nebunul...
Cine a facut-o, va mai face!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Tehnocrat, fiind Pastele catolic, sa spun respectuos si evlavios, Hristos a inviat! Religia nu este o simpla ideatie, desprinsa din dumnezeasca Creatie, ci poate fi si scula cu care se pot subjuga politic popoare, si se stie bine ca Vaticanul, prin Papa si pochime, a fost o unealta care a schimbat forte conducatoare, regi si regine, ori in sine papii Vaticanului traind in desfrau sexual sau adunand averi pentru tezaurul papal, fiind si un papa, Inocentiu, care intretinea relatii zexuale cu sora din dotare, tocmai ca averea personala adunata cu silnicie sa ramana in propria-i familie, si toate acestea la un loc au facut ca insasi Imperiul Britanic sa-i dea papalitatii block, creand Biserica Anglicana fara contributia si autoritatea papala, chiar si cea franceză avand o propria-i dieceza si libertate, tocmai sa stea de nucleul papal mai deoparte... In razboaiele mondiale, nu s-au auzit deloc vocile papale sa condamne agresiunile armatelor suverane, ba chiar au colaborat in secret si bucuroase ca s-a dat evreilor si rusilor la oase, cat despre mafia italiana, se stie pretuirea papala pentru contributia financiara rezultata din crimele la scara mondiala! E bine de citit Apocalipsa dupa Ioan, un adevarat noian de subîntelesuri cu trimiteri la capitolul cu acel vizionar rebel, Daniel, din Sf Biblie ca sa se stie ca balaurul cu sapte capete e Papa din Roma, cu cele sapte coline, primul care va fi judecat pentru pacat, dar de ce sa va mai bat la cap pe un subiect despre pacat, cand Biblia e disponibila si la ea aveti acces, dar mai greu va fi de inteles, iar ceea ce stiu le tin pentru sine, sa nu atrag atentia smintitilor sau smintelilor (anti)crestine, care la garleaja mi-ar sari lesne pentru orientarile ortodoxe!... PS: Nu incercati sa va documentati din Biblia catolica, fiind total schimbata si demonica, ci din aceea a Patriarhiei in spiritul ortodoxiei!
Si pentru ca este Pastele Catolic din țara lui Papa Imparat, lasagna, Lamborghini, si Fiat, le urez catolicilor un sincer si crestinesc, Hristos a inviat-Adevarat a inviat!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Calin Mihai, la catolici drackul e mai dihai si mai negru ca un bulgăr de smoală, manca-l-ar pustia si belit de boală, de Skaraoțki Satană, de nu i-ar mai da tat-su sa mai Papă de sub puală!!!

ifrim spunea...

Cooorect!Degeaba,tot la cazanele cu catran ajung.Au uitat plecarea la tren din școlile militare pe la poarta nr.2-3 de ieșire a tehnicii să nu se-nsoare cu mândra ce aștepta la punctul de control intrarea principală!

Cezar spunea...

Hai sictir...Se alege tot mai mult grîul de neghina
Doi delatori isi fac veacul pe acest blog
Ma KiSS..LIMBA ASP
RA SI m.Alu...fara umbra
Sictir

HALA spunea...

Este incredibil!
Aceste postări vor fi traduse în italiana, engleza și poloneza apoi distribuite ca o modesta contribuție la cunoașterea suplimentara a talibanilor în uniforma armatei romane.



Huhu Rezea spunea...

Cine a deturnat topicul spre discuții religioase?
Nu aveți răbdare să înțelegeți instituția avertizorului public?

Gigi spunea...

Domnilor,sincer va spun cã am râs cum n-am mai râs de mult! Cornelius,ca de fiecare data,este campion în a pune în miscare senzorul rasului.
Dar sã trec la art.ca ne sanctioneaza adminul nostru.
Aş spune numai atât:Delatorul de azi,tradatorul de mâine! Delator,Avertizor,sau cum se mai spunea pe timpul lui"Petrov",tot un drac e! Şi,sã inchei cu o zicere a unui mare cond.de oştiri,mai bine zis cu o interpretare a ziceri,as spune:Urasc Delatorul,dar îi iubesc spusele😀

Huhu Rezea spunea...

Dar spiritul civic, al dreptății, al intoleranței pentru infractori unde incape în zicerile dumitale, dacă nu faci deosebirea dintre delator și avertizor?
Doar infractorii le spun delatori celor care îi denunță.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Alah, hai sa te fac praf: In Armata nu se poate fara Dumnezeu, Onoare, Patrie, si daca nu am fi niste darji ,,talibani,'' sa ne aparam otodoxia strabună am fi sub sub o alta religie, peste noi stapana, sau avertizorii publici ne-ar pandi cu staruinta daca intram sa ne practicam a noastra credinta, pentru a fi pedepsiti la modul pagan ca nu ne inchinam idolatriei noului stapan, impus de vestul catolic lagarului de sclavi din spatiul exsovietic! Lasa vrajeala cu talibanii, ca nu ține, pentru ca in Romania otodoxa chestia cu Papa nu da bine, atat timp cat Hristos a hotarat Mapamondului ca Romania va fi in vecii vecilor Gradina Maicii Domnului, deci regatul divin, stralucitor ca Soarele, la care sa se inchine toate popoarele!
@ Tehnocrat, nu te umple de pacat, mai ales ca acum s-a cam dus ața de pe mosor si mai avem toti un singur dor dupa o cruce la cap in ponor, si chestia cu ,,crede si nu cerceta'' a fost candva, cand eram indoctrinati cu ateisme si alte chestii si sofisme comuniste, deci sa crezi cu tarie in Hristos si lumea de dincolo, caci toti vom ajunge, mai devreme sau mai tarziu, si acolo: NIHIL SINE DEO!

CEZAR spunea...

..te luau sa le arate ..prostovanul...hi..hi

CEZAR spunea...

Sterge-te la gura IPOCRITULE....
Dumnezeu IUBESTE ATEII
""ASTIA NU MI_AU CERUT NICIODATA NIMIC !""...ATENTIE!!

CEZAR spunea...

Revin cu al meu dor !
Pe MaKiSS sa-l iau in colimator !

CEZAR spunea...

La cite are asta pe ..peticelul ala de constiinta.,.,oho hoo..nici in iad nu are loc ..daca nu unge balamalele...

HALA spunea...

Ce praf sa faci tu Ifrime căci vorbești mai dihai ca baba Frosina pe marginea santului. Chiar a tunat și v-a adunat

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Cezare, ești frecăcios si nu te astamperi deloc la cioc! Te-a deranjat cineva de la troc, acum sa grohaiesti povesti vanatoresti cu apropouri hulpești?! Dumnezeul tau e târla, magariul si samarul si-i mare bai ca nici ghioaga n-o mai ai, stiindu-se gagul ca s-a pierdut o data cu TAB-ul! Acum, ca nu ai caini la stana si tu fiind singura javra batrana, fa-te colac si linge-te pe durlă sa-ti merga bine la stană! Zuccesuri cu cacareze si ai grija sa nu mai calci cu ochincile si in alte pioneze, intrucat pentru orice pricină ironică am cate un as in mânecă sa te căpăceasc la putină!

Iulian Mareș spunea...

Hala,
Tipic idiotăn cosmopolităn jigodiăn nu accepți, din prostie ridicata la rang de virtute, "marile benef8cii" ale catolicizarii de buna voie a imperiilor coloniale, cu simplul 7,62 mm. Excepție majira face India, însă și GB a ieșit de sub umbrela Vaticanului.
Sperând xa dl. prof. Universitar tu-a explicat ce si cum este cu ungurizarea și catolicizarwa forțată și doar un idiot sa nu înțeleagă din prima. Nefiind un înghițitur de prostii sovine sper, vei reflecta curând asupra prostiilor debitate de neromani și imbratisate de cei cu psihic și cultură neconsolidate, urmași ai celor care după 200 de ani nu le vine a crede ca nu mai sunt slugi.
*pe viitor, nu ma voi mai adresa nimicului HALA, ci lui Ipu, întrucât înseamnă mult mai mult!

Iulian Mareș spunea...

Cezar,
Tu nici măcar peste 10 ani nu vei prinde motivul disputei...

Cezar spunea...

AVERTIZEZ..sic
Daogaru..sscmd si ala cu nume de sanatoriu...Balaceanca...AU FOST EXCLUSI DE LA INTILNIREA CU MINISTRUL DIN 06.O4...a.c.

Iulian Mareș spunea...

tehnocrat,
Într-un fel este un subiect istoric delicat și pt tine...într-un fel am o reținere sa îl dezvolt.
Însă să afirmi ca un dobitocule și idiot superioritatea catolicismului fata de ortodoxie mi se pare nu numai desuet ci și faptul, susținut de unii idioți, ca ardelenilor li se fura munca de către regateni.
Categoric ca el a copiat texte Sorine ce circule pe net, în mediile celor care își doresc iar iobagia, dar modernă: adică dacă pe Horea, Closca și Crisan stăpânirea ii trăgea pe roata (pt că voiau printre altele și recunoașterea drepturilor națiunii române, majoritare) pe ei sa-i tragă pe canapea!

Iulian Mareș spunea...

Ipu,
Ești tâmpit? Când tu ataci ca un cretin biserica neamului meu, cărămidă de baza a existentei naționale vrei sa te pup, ordinarule? E zic ca să fii atent în jurul tău, pt xa sunt oameni supărați rău...
Tradu și în maghiara, idiotule!
În limba romana au văzut toți ce ai scris...
Armata Română merge cu preoții în frunte și nu are teama decât de Dumnezeu.

Iulian Mareș spunea...

Vezi ceea ce a scris idiotul despre BOR.
Eu ti-am trimis în mail!
Aici nu este vorba de o tema religioasa ci de un carcalac șovin!

Iulian Mareș spunea...

FB frumos scris, fiecare are religia lui și nu trebuie sa denigreze pe a altuia, creând false raporturi supraunitare...
Eu îl iert și pe Takeshi.
*Nu știu daca nimicul asta, de se baga și el în seama, Cezar, l-ar fi lăsat în viata, la xat de iute de minte si pistol este...

Iulian Mareș spunea...

Vezi ca te traduce idiotul ala, Ipu-zis HALA, în engleza, italiana și spaniola...

Viorel spunea...

Domnule tehnocrat, bine spus: „și forțele răului care îi doreau pieirea sau strămutarea / pe alte tărâmuri-iad”. În poezia lui Mihai Eminescu / Împărat și proletar apare și forța răului repetată de mai multe ori (redau doar o strofă deși sunt mai multe):
„Pe malurile Senei, în faeton de gala,
Cezarul trece palid (probabil bolnav de Coronavirus), în gânduri adâncit;
Al undelor greu vuiet, vuirea în granit
A sute d-echipajuri, gândirea-i n-o înșală;
Poporul loc îi face tăcut și umilit”.
Ce caută CEZAR ATEUL în poezia lui M.E. ?
O întrebare pentru dumneavoastră. De ce ați scris (se poate arăta) de către tovarășul M. Eminescu. De ce TOVARĂȘUL ?

Viorel spunea...

Mulțumesc pentru răspuns Domnule technocrat. Acum vin cu o rugăminte la dumneavoastră având în vedere că vă plac inițiativele și ați făcut parte din Comitetul Naţional de Iniţiativă al Partidului Naţional „Pentru Patrie”. Trimiteții domnului Col. (r) Marian TUDOR (direct) sau prin domnul Secretar Dragoș ICLEANU mâine sau cel târziu luni dimineață, conținutul / propunerea domnului Huhu Rezea srisă în topic (,) cu roșu, începând cu: „Cât despre discuțiile privind eliminarea discriminărilor, domnul colonel Tudor, președintele Forumului, i-ar putea comunica ministrului un singur lucru;”. Urmată apoi de întreg textul, scris cu negru (propunerea de emitere a unei OUG la fel ca în 2017) și cel cu roșu (argumente). Dacă domnul ministru Ciucă și nici cei care ne-au reprezentat (de curiozitate, în afară de domnul Col. TUDOR pe ceilalți cine i-o fi invitat și pe cine reprezintă) nu au luat în seamă Proiectul PLx-199/2020 „Articol unic”, poate acum vor citi mai cu atenție și vor constata că printre pensionarii militari sunt cadre care oricând le pot da lecții sau sfaturi în domeniu. Dacă se vor simți ofensați, să nu uite că dacă erau deștepți, nu ajungeau să le dea lecții despre pensii C.Ap.B.

Iulian Mareș spunea...

Erata... Useriste in loc de Sorine!

Iulian Mareș spunea...

Si ti se pare principial si corect asta?
Na mai limitatule principii de inghitele cu sughituri!

”Consilierul ministrului Nicolae Ciucă, generalul Lupulescu: pensie - 5.300 €, salariu - 1.800 €”

https://newsweek.ro/actualitate/consilierul-ministrului-nicolae-ciuca-generalul-lupulescu-pensie-5300-eur-salariu-1800-eur

HALA spunea...

Huhule abia acum s-a arătat adevărata fata a celor cu care întreții tu atmosfera potrivnica adevăratelor interese ale militarilor rezervisti.
Sa te speli cu ei pe cap!

Iulian Mareș spunea...

In skimb, altii, cum ar fi Ipu intretin pe cea antiromaneasca, cu radacini in slugile ce credeau ca maghiarizanduli-se numele si urmanda scoli in limba maghiara vor fi recunoscuti ca parteneri....
Degeaba se straduiau unii precum Zaharia Herdelea, învățătorul din Pripas si Titu Herdelea (fiul învățătorului Herdelea, poet și naționalist) slugoi obedienti au fost si spre nefericirea noastra au procreat, pasand gena modificata ”in 1000 de ani de istorie grea” unor exemplare demne de analiza psihiatrica, carora, asa cum am mai spus, nu le mai place a fi trase pe roata, ci pe canapea, iobagi moderni ai timpurilor actuale!
Sa ne spalam cu ei pe cap? ... sau sa-i trimitem unde le place lor mai mult?

Iulian Mareș spunea...

Ca sa definim termenii....
ȘOVINÍSM s. n. Ideologie și politică de ațâțare a urii și dușmăniei între națiuni și popoare, de propagare a ideii superiorității unei națiuni asupra altora, de promovare a exclusivismului și intoleranței naționale; naționalism extremist. – Din fr. chauvinisme.

sursa: DEX '09 (2009) adăugată de blaurb. acțiuni
șovinism sn [At: CARAGIALE, O. IV, 36 / Pl: (rar) ~e / E: fr chauvinisme] 1 Atitudine politică constând în afirmarea superiorității unei națiuni asupra altora, în manifestarea exclusivismului și a intoleranței naționale. 2 (Pex) Naționalism extremist.

sursa: MDA2 (2010) adăugată de blaurb. acțiuni
ȘOVINÍSM s. n. Atitudine politică constând în afirmarea superiorității unei națiuni asupra altora, în manifestarea exclusivismului și intoleranței naționale; naționalism extremist. – Din fr. chauvinisme.

sursa: DEX '98 (1998) adăugată de RACAI acțiuni
ȘOVINÍSM s. n. Naționalism extremist, care ațîță ura și dușmănia între naționalități, propagă rasismul și exclusivismul național. Orice manifestare de șovinism, ură de rasă, ură națională sau propagandă naționalistă șovină este pedepsită de lege. CONST. R.P.R. 38. Scriitorului rus i-a fost străin șovinismul, socotindu-l ca a infirmitate, ca o dezonoare. SADOVEANU, E. 191.

sursa: DLRLC (1955-1957) adăugată de blaurb. acțiuni
ȘOVINÍSM s.n. Naționalism extremist care are drept scop ațâțarea vrajbei naționale și a urii între popoare sau între naționalități conlocuitoare, propagarea rasismului și exclusivismului național. [Cf. fr. chauvinisme].

sursa: DN (1986) adăugată de LauraGellner acțiuni
ȘOVINÍSM s. n. atitudine politică retrogradă în afirmarea dușmănoasă a superiorității unei națiuni asupra altora, în manifestarea rasismului și a exclusivismului național. (< fr. chauvinisme)

sursa: MDN '00 (2000) adăugată de raduborza acțiuni

Leo spunea...

Lui RUȘINE (șeful LICHELELOR GULERATE),împreună cu ele , le convine de minune situația actuală și nu vor face nimic ca să se schimbe ceva , deoarece orice schimbare i-ar dezavantaja. Aceasta este politica BANDEI de LICHELE GULERATE EGOISTE și anume SĂ NU SE SCHIMBE NIMIC.
Dacă va fi vreo schimbare , atunci aceasta va fi impusă din afara sistemului .

Iulian Mareș spunea...

Cine a mancat va mai manca! Cine a sangerat oameni nevinovati va mai sangera!
Asa este, Pistolarule?

Iulian Mareș spunea...

Ipu,
si biserica ta poate fi apostolica!
Da, BOR si cea catolica sunt ambele apostolice! Bor este pt ca:
”Biserica Ortodoxă pentru că păstrează neschimbată învăţătura dată de Iisus Hristos şi de Duhul Sfânt prin Sfinţii Apostoli.
Biserica Ortodoxă se numeşte apostolică pentru că ea a fost întemeiată de Mântuitorul prin Sfinţii Apostoli şi a fost răspândită în lume şi organizată de la început tot prin Sfinţii Apostoli. Apoi, pentru că păstrează neschimbată învăţătura dată de Iisus Hristos şi de Duhul Sfânt prin Sfinţii Apostoli.
Şi, în sfârşit, pentru că păstrează darurile Sfântului Duh de la Sfinţii Apostoli prin succesiune, adică păstrează legătura harului neîntreruptă, de la apostoli şi până astăzi, succesiune numită apostolică.
(Arhimandrit Cleopa Ilie, Călăuză în Credința Ortodoxă, Editura Episcopiei Romanului, 2000, p. 113)”
*Cealalta, care aparține Papei, privitor la papa; pontifical. – Din fr. apostolique, lat. apostolicus. Care depinde de papa sau emană de la Sfântul Scaun.
Mai este o diferenta: Unii s-au crestinat sub puterea sabiei si la porunca regelui, noi dupa sincretismul religios (daco/geto/roman) am trecut treptat, fara sabie la crestinism inca din etapa protoromâni!
”Primul preot considerat protoromân este Montanus, care a fost înecat ca martir împreună cu soția sa Maxima, pentru că a mărturisit credința sa creștină, în 26 Martie 304 în localitatea Sirmium (astăzi Mitrovița lângă Belgrad). A fost executat aproape in aceeași perioadă cu Sfântul Lup din Novae și cu Sfânta Anastasia din Sirmium (Vindecatoarea de Boli). Despre creștinarea Proto-Românilor există două puncte de vedere, unul religios ortodox, altul laic istoric. Primul dezvoltă teoria conform căreia
creștinarea a fost foarte intensă pe toată aria de răspândire a Proto-Românilor de la bun începutul etnogenezei, făcând parte integrantă din constituirea și identitatea poporului român; al doilea afirmă că procesul de creștinare a fost mai treptat (sec. III-V la sud de Dunăre, sec. V-VIII la nord), etnogeneza integrând desigur elementele religioase, dar fiind în sine un proces cu precădere lingvistic, prin formarea limbii protoromâne și generalizarea ei printre Dacii și Tracii din Imperiul Roman. Ambele teorii folosesc argumente folclorice (fondul mitologic, tradiții și obiceiuri, dintre care multe sunt anterioare creștinării, dar au fost bine conservate după aceasta), etnografice (paralelisme și diferențe față de popoarele vecine), arheologice (bazilici, necropole), arhivistice (documentele și cronicile vremii) și istorice (dezvoltarea bisericii, limba liturgică, organizarea), interpretându-le fie în favoarea intensității vieții creștine încă de la începuturile formării poporului român pentru a demonstra că acesta a apărut în istorie în paralel și chiar prin simbioză cu creștinismul ortodox, fie pentru a sublinia o creștinare mai târzie, odată cu Slavii.
Cele mai bune argumente de care se folosesc istoricii sunt însă cele lingvistice. Cei mai mulți termeni din mediul bisericesc provin din limba latină: basilica (biserică), crux (cruce), ara (altar), presbyter (preot), angelus (înger), baptisare (botez), monumentum (mormânt), cantare (cântare), christianus (creștin), sanctus (sânt/sfânt), Domine Deus (Dumnezeu). Acest fapt demonstrează caracterul latin și occidental al creștinismului românesc. Cu toate acestea există și cuvinte împrumutate din limba slavonă cum ar fi Rusalka (Rusalii), duhu (duh) și jadu (iad). La slavi, pentru "a boteza" se foloseste "a crestina"; nu au cuvant derivat din latinescul baptesium.

Iulian Mareș spunea...

Mai cunoscută și mai puțin controversată (fiindcă este mai bine documentată) este creștinarea în masă și subită a Goților de pe teritoriul actualei Românii în secolul al IV-lea sub influența episcopului Wulfila (sau Ulfila), un adept al doctrinei lui Arius. Sozomenos, istoricul bisericii bizantine (secolul al V-lea), a scris în lucrarea sa „Istoria bisericească” (I, 6, I), că în Dacia postromană, creștinismul a fost propovăduit atât printre goții migratori cât și la "cei care erau mai înainte vecini cu ei" [19]

Goții devenind arianiști, unul dintre ei, adept al Ortodoxiei, anume Sava Gotul, a fost înnecat în apa râului Buzău de soldații regelui got Athanaric, la 12 aprilie 372. Sfințit de biserica ortodoxă, moaștele sale au fost venerate și păstrate de Sfântul Vasile cel Mare din Cezareea Cappadociei. De îndată ce împăratul roman Galerius a proclamat libertatea de cult pentru creștinii din tot Imperiul roman, în 311, cetatea Tomis (Constanța) singură, a devenit Mitropolie, cu cel puțin 14 episcopate. Străvechiul Tomis s-a numit Constantiana după edictul de la Mediolanum din 313 care a confirmat libertatea de cult, în onoarea lui Constantin cel Mare, primul împărat roman creștin și fondatorul Constantinopolului (devenită la niște decenii după moartea sa capitală creștină). Conform opiniilor unor istorici, o parte din așezările rupestre din zona Buzăului (Aluniș și Nucu) pot fi datate, după analiza inscripțiilor, în secolele III – IV d. H., reprezentând o afirmare a creștinismului în stânga Dunării”

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ALAH, usurel si mai cătinel si pune frana nițel, ca Onorabilului ii dă mana, fara fasoane, sa-si cumpere șampoane, si nu cum îi indici, ca un autodidact, sa se spele cu noi pe cap, doar ca ideațiile tale n-au avut zuccesurile ideale de a ne face praf si sarmale la capitolul religioase multiculturale, in care seful de trib, erect ca un hrib sa fie harlețul care sapa omenirii groapa, adicatelea mousiu, Papa, impreuna cu vardistul, catolicismul!

Calinmihaib12 spunea...

..cine îi consideră pe unguri.. "oameni fără țară",..greșesc profund..și SE "AUTO-AMĂGESC".., ne-înțelegând ESENȚIALUL: că ungurii consideră= în virtutea tradiției istorice..de aproape 1000 de ani..că ROMÂNIA = TRANSILVANIA e..ȚARA LOR..!
(..pe "CINETHRONIX-TV"..tocmai au reluat un documentar despre "ȚARA BÂRSEI"(cu nume în limba germană),locuită de CUMANI, dată în "administrare" CAVALERILOR TEUTONI: de către regele Hungariei, pe la anul 1200..,
,cavaleri care trebuiau să "conviețuiască" cu locuitorii cumani..din zonă..!

Leon spunea...

România poate deveni o ţară de turnători: Recompense de până la 30% din prejudiciu pentru denunţători, printr-un proiect PNL

Leon spunea...

https://www.stiripesurse.ro/romania-poate-deveni-o-tara-de-turnatori-recompense-de-pana-la-30prc-din-prejudiciu-pentru-denuntatori-printr-un-proiect-pnl_1726945.html