Un produs Blogger.

marți, iunie 22, 2021

Consilierul lui Cîțu, deputatul liberal Alexandru Muraru, a declanșat prigoana preoților din Vaslui care au oficiat un parastas de pomenire a lui Ion Antonescu

109 comments

De câțiva ani, un colonel în rezervă din Vaslui, Mihai Stefan Focșa, președinte al filialei Vaslui a Ligii Culturale pentru Unitatea  Românilor de Pretutindeni, organizează în jurul datei de 02 iunie, data executării lui Ion Antonescu, în anul 1946, la închisoarea Jilava, parastase de pomenire a fostului sef de stat. Parastasele sunt oficiate în cerc restrâns chiar în biserica Sfânta Paraschiva din Vaslui, biserică ctitorită de mareșal și de generalul Ioan Rășcanu. 

Parastasul din 02 iunie 2019

Imagini de la parastasul din 2019 au circulat pe internet, dar nimeni nu a sesizat organele de cercetare penală pentru infractiuni pedepsite de legea specială,  OUG 31/2002, dată de Guvernul Năstase. 

După ceremonia din acest an au fost reclamați preoții din Vaslui care au oficiat parastasul de pomenire.

„La Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui a fost înregistrat un dosar în care se efectuează cercetări încă în fază in rem a urmăririi penale, cu privire la săvârşirea unei infracţiuni prevăzute de o lege specială“, a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Alina Boboc.


Consilierul onorific al premierului, deputatul Alexandru Muraru, reprezentantul special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului şi Xenofobiei, a anunţat că a sesizat Ministerul Afacerilor Interne şi procurorul general al României cu privire la această situaţie, susţinând că „încercarea de reabilitare a unui criminal de război în România anului 2021, într-un lăcaş de cult din Vaslui, este ilegală şi incalificabilă”.


„Am urmărit cu surprindere şi revoltă reportajul realizat de o televiziune locală în data de 2 iunie 2021 în Biserica Sf. Parascheva din municipiul Vaslui, unde a avut loc o slujbă de comemorare a mareşalului Ion Antonescu, condamnat pentru crime de război de o amploare fără precedent în istoria României. Ceremonia religioasă a fost urmată de o serie de alocuţiuni, cele mai multe fiind o deşănţată elogiere a unei persoane condamnate pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii, la adresa a sute de mii de civili. Considerăm că întreaga acţiune, desfăşurată într-un cadru public, a încălcat flagrant legislaţia în vigoare, fiind, la prima vedere, o faptă penală. Membri ai clerului, cadre militare în rezervă, istorici au glorificat un criminal de război făcând apologia unui personaj care a pus la cale, în anii 40, un întreg plan de exterminare a populaţiei evreieşti”, a menţionat Muraru.

109 comentarii:

ifrim spunea...

Oamenii locurilor au comemorat ctitorii lăcașului de cult nu gradele,functiile acestora.Respect!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Astea-s activitatile parlamentarilor de dreapta, cu8 vorba si fapta, fiind prigonirile, austeritatile, taierile de drepturi, scoaterea Istoriei si Eroilor in afara legii, propaganda pentru sex in scoli, vor sa scoata pedofilia si deviatiile sexuale din sfera penalului acuzatoare, desfiintarea familiei si proliferarea pandaliei din cadrul LGBT, eliminarea ortodoxiei si alte crime... Si iar repet: Cam 80% dintre rezervisti, fara remuscari si durere, au contribuit la insurubarea acestor monstrii la putere! Patriotii prigoniti si rastigniti, tradatorii la putere pironiti! Mai intoarce, Doamne, roata, cum spunea tata! @Onorabile, haideti sa fim rezervati: Sa nu va asteptati la o avalansa de postari cu plangeri si indignari pentru apararea acestor patrioti persecutati, multi intrand in Armata ca niste lichele si pingele pentru a obtine grade sa se faleasca cu ele, dar nu ca patrioti devotati, ci ca niste ratati si sub acoperirea unor diplome si pile fiind mascati, si abia la pensie orice lichea aratand de fapt ce-i poate constiinta si pielea!

Iulian Mareș spunea...

Ioane, Ioane, Ioane, Ioane,
Ai murit ca milioane,
Gloanţe trupul tău l-au frânt,
Ioane, fără de mormânt.

Ioane, ai murit soldat,
Unde te-or fi îngropat,
Că-ţi rămase ţara oarbă
Să întrebe-un fir de iarbă.

Unde-i Ion, copilul meu
Care m-a iubit mereu,
Care nu s-a dus cu duşii,
Care s-a bătut cu ruşii.

Cine să răspundă, cine,
Ţării tale nu-i fu bine,
C-au venit oştiri străine
Precum noaptea nopţii vine.

Ne-au scos morţii din morminte,
Ne-au distrus biserici sfinte
Şi apoi ne-au dat pe noi
Cu un secol inapoi.

Şi în tine, Ioane dragă,
Au pus potera să tragă,
Tu te-ai stins netemător
Şi privind în ochii lor.

I-ai iertat c-un ultim gest
Pe călăii tăi din est,
I-ai privit în ochi curat
Şi i-ai binecuvântat.

Ei mureau de frica ta,
Arma-n mâini le tremura,
Ioane, fără de stăpân,
Ioane, Mareşal Român.

Ioane, comandant de oşti,
Ca să nu ne mai cunoşti,
I-au dat ţării altă haină
Şi-au falsificat-o-n taină.

Şi pe tine te-au ascuns,
Ioane, fără de răspuns,
Să nu ai lăcaş de moarte,
Să ne fii mereu departe.

Jalea ţării noastre lungă
Pururea să nu te-ajungă,
Jalea noastră fără vreme,
Pururea să nu te cheme.

Hărţile să nu vorbească
Despre harta românească,
Nimenea să nu te ştie,
Ioane fără bucurie.

Uite vremea cum mai trece,
Vine ceasul doisprezece,
Iarăşi cântă-n steaguri cuci,
Neamul tău e la răscruci.

Numele ţi-l spunem iar
Pe când orice calendar
Simte paza umbrei tale,
Mareşale, Mareşale.

Nu ni-i fapta cât ni-i zisa,
Dar istoria, proscrisa,
Iarăşi adevăr promis-a
De la Nistru pân-la Tisa.

Să te căutăm adânc,
Cu toţi ochii ce te plâng,
Cu-nviindele plutoane,
Unde ţi-e mormântul, Ioane.

Ioane, fără de mormânt,
Urci în calendar ca sfânt,
Cazi în noi ca un părinte
Şi ca roua pe morminte.

Toate rănile ne dor
Ca soldat şi ca popor,
Dacă tu te stingi de dor
În mormânt rătăcitor.

Uite vremea cum mai trece,
Vine ceasul doisprezece,
Nu putem continua
Fără de Măria Ta.

Nu dorim decât atât,
Să aflăm numaidecât
Unde ţi-e mormântul, Ioane,
Într-atâtea milioane.

Vrem să-ţi punem flori pe el
Şi umbruţă de drapel,
Să dormi, Ioane, liniştit,
Neamul tău nu a murit.

Dacă vrei şi dacă poţi,
Să ne ierţi cumva pe toţi,
Să ne ierţi cu crezământ,
Ioane, fără de mormânt.

Adrian Paunescu

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Trist, foarte trist...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Corect, tiz!

raul spunea...

Sa-i spuna cineva pitecantropului raspectiv ca Antonescu va ramane in istorie cat timp va dainui poporul asta, pe cand el nu-i folositor nici cat o bucata de hartie igienica!Cand esti prost ,mai bine taci!O scarba imensa ma cuprinde!

Leon spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
micutzul spunea...

Pentru prima oara, in romaneste, o biografie a Maresalului !
Pentru prima oara, un amplu interviu cu Maresalul !

"Într-un fel îi datorez viata aceluiasi maresal Ion Antonescu si ca mine îi datoreaza lui Antonescu viata aproape toti evreii din vechiul regat,,
(Tesu Solomonovici)

Poate învață și boii să citească!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Evreii de azi nu cunosc Istoria de ieri, ca daca ar sti ce a facut Maresalul pentru ei, i-ar ridica statui, una chiar la Zidul Plangerii de la Ierusalim!

Sorin spunea...

Teșu Solomonovici este evreu de origine română, stabilit în Israel, jurnalist. Prezent in media israeliană de limba română, radio si ziare.
A scos un volum de bancuri cu si despre evrei, mare parte circulate in Romania ante 89 precum și o antologie a poeziei lui Ion Pribeagul, de asemenea evreu de origine română, decedat prin 65 la Tel Aviv.

Leon spunea...

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://m.facebook.com/971774792932003/videos/1490747167701427/&ved=2ahUKEwi6j4vmsq3xAhUXhP0HHdW8AHkQuAJ6BAgbEAU&usg=AOvVaw0hV_Ko2zm1ht7_8vWXLEhV

Leon spunea...

http://sindicatulcmd.blogspot.com/2021/06/antrenamente-de-sfintii-petru-si-pavel.html?m=1

Calugarul spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
M spunea...

Prin 1991 Câmpeanu (un liberal adevărat nu un mucos ca acest Muraru) zicea că ar fi normal ca Antonescu să fie reabilitat pentru că a fost un mare patriot.

Mă întreb, juridic, câtă credibilitate să dăm unui verdict dat într-o țară ocupată de o armată străină?

Muraru ăsta încearcă și el să pară că muncește.

Negarea holocaustului este infracțiune! Aveți grijă! Nu negăm holocaustul ci vinovăția unor persoane și individualizarea pedepselor în contextul istoric!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ighen, nem sobot eg megom in bot, ca avem Advocat de Bobor un netot câcâit si bâlbâit, la langua romana ulpia daciana traiana pârlit, si dzicem el la noi ce dzicem si noi spunem nem tudom ighen, bro șmirhel pre limben kea un linden den fruncen încâncen, ke dake era o ea, nu el, ioi, ioi ce se mai pițigăia ca o păsărea kind prinde in cioc la ighesoi ciocul de bărzoi! Me, me, me ke pagube la mișto o se fie la ceardaș cu nem tudo romano, bro!

Iulian Mareș spunea...

Legal asa este. Deliciul de opinie se pedepsește, marca col.(rtg) SRI Zărnescu!
Dar holokeșul?

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
Azi se judeca o cauza:statul ROU vs Premierul Cîțu!
Eu zic ca va câștiga statul nostru!
Tu!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

NU NEGAM HOLOCAUSTUL, IL REGRETAM SI NE ALATURAM VOCILOR CARE IL INTERZIC PE VIITOR, SA NU SE MAI INTAMPLE, DAR SA SE RECUNOASCA FAPTUL CA ANTONESCU A SALVAT EVREI CAT A PUTUT DE MULT, IAR DACA S-AU PRODUS FAPTE, ELE AU FOST SAVARSITE DE COZILE DE TOPOR! EU POT SA MA DUC IN ISRAEL SI SA CONDAMN CRIMELE LA COMENZI POLITICE IMPOTRIVA INDEZIRABILILOR, OCUPARI DE TERITORII IN MOD ILEGAL, EXECUTARI SUMARE, FARA DREPTUL LA UN PROCES ECHITABIL, CHIAR CU RAPIRI SI INCALCARI ALE SUVERANITATII ALTOR STATE? NU, SI NIMENI ALTCINEVA, SI ELE S-AU SAVARSIT SI SE STIU, DAR EI VIN ABUZIV IN TARA MEA SA-MI INTERZICA CE DORESC SI CONSIDERA CA I-AR DERANJA,. HOTARAND CE LEGI SA SE PROMULGE SA SE INTERZICA ANUMITE DREPTURI, ISTORIA REALA A TARII SAU EROII NEAMULUI ROMANESC!

Cezar spunea...

Antonescu...a facut pentru evrei..!
Dar..a facut greseli impardonabile pentru ..romani!
Ne.a pus latul de gît atunci cînd a intrat in razboi alaturi de hitler si ne.a impins scaunelul atunci cînd a ordonat...ce a ordonat impotriva CCCP
ASTA.I TOT...

Arfy spunea...

Legea este foarte clară privind criminalii de război! Oficial, prin instituțiile statului nu se pot face comemorări etc. Dar familia, prietenii pot sa facă pomenire creștină dar fără adulții din trecutul acestuia. Un criminal odios. Dumnezeu să-l odihnească în pace! Istoric vorbind a făcut cel mai mare rău României din ultimii 100 de ani. Ceaușescu a fost mic copil!

Viorel spunea...

Domnule Leon, nu mai citiți nimic de pe blogul respectiv, nu care cumva să comentați chiar dacă aveți dreptate, nu cereți informații pe care nu le știți sau înțelegeți din comentariu sau care deranjează pentru că ve-ți fi dat în judecată, condamnat și spânzurat. Asta am dedus din avertismentul primit. Comentariul este strict doar pentru cel ce la scris.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Noi si statul nebun am pierdut ca francezii la Verdun!

Huhu Rezea spunea...

Din dorinta de a fi political correct, faci grave erori.
Antonescu a gresit grav cand s-a aliat cu Hitler, dar nu este vinovat ca regele, politicienii si Armata au cedat teritorii in 1940 fara a opune rezistenta militara. Chiar daca esti infrant militar, terenurile pierdute sunt considerate ocupate cu forta.
Dupa ce accepți ultimatumul de retragere dintr-un teritoriu, actiunile ulterioare de recucerire sunt considerate agresiuni.
Antonescu a riscat sa fie agresor pentru a repara inactiunile criminale ale tantalailor din 1940.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Doar atat stii, din istoriofilozofie, superficialule? Pe tema asta oricand si oricum as dezvolta si un volum, nu ca tine cu tiriflenci de randuri, ca boabele manate de struguri... Cand mai patezi copertile cartii de Historie, la rasfoit pentru haerisit, ai grija ca fiind slaninoasa se papa bun cu ceapa sau moștar la pahar ca are mai putin zachar si nu poate îmbata in derivă musca betiva cu ortul pe colivă! Hai, fa-ti coraj si calca pe frana si ambreiaj, ca e prea mult ambuteiaj pe o tema care te pune in dilemă!

Leon spunea...

Daca va este dor, dati pe TvR1, sa-l vedeti in direct pe acest individ(ora 15.50)..!

Cezar spunea...

A..analizat..cumva situatia si a ajuns la concluzia ca.i poate bate pe rusi?
Sau cum...?

Cezar spunea...

Nb.
Cine i.a dat dreptul de a hotari?
Nu eram o ..monarhie? Infantila ii drept..dar erau mai multi pe lînga rege..care erau legati de puterile Antantei..

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ei, aș, si cu sindicalistul frontaș, ca faina in rântaș: Mai da seamne dă viață, bietul, sa vedem ca nu l-a invins somnul si diabetul, in rest lozinci panicarde cu panglici si cocarde pentru ca flacara sindicala ardeee, Duamne, intre coapsele de coarde, in timp ca masa dă rezervisti saraci rage că moare dihainață dă hoame, pe căcând rasa celor imbuibati si bogati geme ca sunt constipati dă la sarmale si zama tare dă poame! La lupta, tavarasci, cu sindicatele sa ne pierdem drepturile si procestele de pe toate baricadele, dar sa nu uitam sa-i dedicam osanalele si laudele cu victoriile! Uraaa si bucura-te, Fecioara Maria, ca sa ne dăm si noi de bucurie de-a dura!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, Wooow! Bun raspuns! @Arfy, nu se merita sa-l infieram, destul o fac tradăatorii si dusmanii Romaniei si Armatei!

Liviub spunea...

Chiar daca nu sunt pe subiect, este adevarat afirmatia din comunicatul lui Eduard Radi privind discutia dintre Radu Tudor si deputatul Roman Florin Cladiu? deputatul a afirmat ca militarii si politistii vor fi supraimpozitati, altfel modificareaCodului fiscal nu trece de CCR!

Gigi spunea...

Bine spus! Şi ca sã nu fiu bãdãran,nu spun decât atât: Un Slugoi Coada De Topor de Neam Prost.

Huhu Rezea spunea...

Discutia respectiva a avut loc anul trecut, legea s-a aprobat cu taxarea părții necontributive a pensiilor militarilor si magistratilor si tot n-a trecut de CCR.
Mai uitați-vă și când a avut loc discuția.

Iulian Mareș spunea...

...concluzii de clasa a VIII-a, Istorie ROU, ed. 1974! ... aprobata de Brucan și Valrer Roman!..😱

CORNELIUNSSON,
da-i o ștakie de pe Tg. Ocna!

Calinmihaib12 spunea...

.Riposta militară în 1940..era..un SACRIFICIU RITUALIC..greu de evaluat ..ACUM..!
..Se spune că..serviciile secrete române=ATUNCI..în 1940 ȘTIAU.?..de
existența..TRATATULUI" din august 1939 HITLERISTO-SOVIETIC..și..în consiliul de coroană..s-a concluzio nat că..RIPOSTA MILITARĂ ar fi.. .."PREA SCUMPĂ" în: VIEȚI, RESURSE ȘI..TERITORII..!,în condițiile.. supunerii întregii EUROPE..!
Dacă nu "s-a știut"..de tratatatul R-M..,situația..e aceeași..!
Nu trebuie OMIS..și alt context de atunci: PROXIMITATEA..CIRCULARĂ..de 360°..= OSTILĂ..,care abia aștepta ..OCAZIA și MOMENTUL..potrivit..SĂ SMULGĂ..CÂTE-O.."HALCĂ",(fiecare = pentru sine..!)..din ROMANIA
..AGRESIONATĂ..!?!
Conștient sau nu,CEI care: AZI.. îl folosesc pe mareșalul ANTONESCU..fac jocul..RUȘILOR..și a "SOVIETOFILILOR (=RUSOFILILOR"..)..care "ziceau" în perioada interbelică..că ROMÂNIA MARE e un "IMPERIU"..!(=care trebuie dezmembrat..!..).

Iulian Mareș spunea...

Mareșalul a mai fost judecat de ruși la Odesa! Niciun capăt de acuzare nu a rezistat și justiția sovietica l-a akitat. Stalin l-a dat pe mâna "comuniștilor romani", precum Pilat din Pont; majoritatea celor din conducerea centrală a PMR/PCR precum și a structurilor de cultură-propagandă și ceea ce numim azi deconcentrate, fiind numiți din rândul așkenazilor veniți călare pe Tu de 100 mm al Tc T-34 sovietic, fabricat pe părți în colhozuri!

Leon spunea...

@Viorel, si eu care-mi facusem planul sa merg la mitingul din Parcul CFR pe 29 iunie, apoi sa trec si pe la Curtea de Apel, unde este Sedinta procesului MApN si Curtea de Conturi..!
Cred ca ajung totusi la Casa Poporului(!) sa urmaresc Votul la Motiunea de Cenzura impotriva guvernului Catu,...daca va fi CVORUM..!!!

M spunea...

Istoria e scrisă de învingători.

Eu mi-am permis să atrag atenția pentru că parcă vedeam titluri de genul:"forum al militarilor în rezervă neagă holocaustul și promovează derapaje antisemite grave!"

Veți spune: "păi nu e așa!"

Și? Credeți că verifică cineva?

Apropo! Noul viitor avocat al Poporului român nu s-a putut pronunța clar asupra autonimiei așa-zisului ținut Secuiesc. A bolmojit ceva despre faptul că "suveranitatea statului român este stipulată într-unul din articolele din Constituție care pot fi modificate!"

Vă spuneam acum câteva săptămâni că USR dă la troc UDMR-ului Avocatul Poporului pe desființarea SIIJ și eliminarea pensiilor militare.
După cum știți, până atunci, UDMR nu vroia desființarea SIIJ și considera pensiile militare că fiind "de serviciu" și îndreptățite.

Arfy spunea...

Cornelius, nu-l are deloc cu fierul încins. A târât o armată slab pregătită, din toate punctele de vedere, tehnic, echipament, hrană, instrucție, ofițeri cu carte puțină etc. Mulți militari români au murit de foamete, frig și boli. Singura comandă a ofițerilor a fost: Cu baioneta la atac înainte! În istorie se mai cunosc câteva erori de gen...francezii atacă călare tancurile! La cucerirea Constantinopolului cadavrele erau până aproape sus la zidurile cetății... Pentru mine Antonescu a fost un om inteligent, arogant, doritor de titluri, dar a comis cele mai mari greseli istorice! Petrol dat gratis germanilor până aproape de sfârșitul războiului. Deportările țiganilor etc. Dacă dorim să fim patrioți am recunoaște că ar fi fost mai elegant sa rămânem neutri să fi făcut doar comerț cu produse minerale etc. Azi Antonescu este, istoric vorbind, un criminal de război!

spiritul lui Haret spunea...

Bombonel a emis OUG 31/2002 sperand sa dea satisfactie unor tari.Indiscutabil Antonescu a savarsit si greseli dar trebuie sa avem in vedere ca acea perioada era foarte complexa si nici un partid din cele istorice nu a vrut sa-si asume guvernarea.Sunt istorici care infirma faptul ca Antonescu este autorul pogromului.Privind alianata cu Germania daca nu avea loc exista pericolul sa avem soarta Poloniei?E o intrebare.
Ne place sau nu e lege si trebuie sa o respectam.Nu cred ca se intampla nimic.Biserica este suverana.

Cezar spunea...

Tc T-34..cu tun de 100?
m.Ale te.a prostit caldura
Poate ca ai vrut sa spui Tc.T- 34 cu tunde 85...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ha, ha, ha, si vai, vai, vai că borcul râtan de Câlțos a afirmat fromox, ca un mops: ,,A crescut valoarea de cumparare, tigrul e tare in parcare, romanistanii o duc mai bine in cimitire, cei vii se satura numai cand ma vad pe mine ca le-o trag cu foamea la intestine, așia ca governarea mia e o reusita si nu trebuie cu morțiunea de centură pângărită si izgonită, că pesedeaua e beleaua care ar frea sa puna pă noi șeaua cu debarcarea!'' Deja mie mi s-au umplut borsetele si bortofelile si trag o fuga pe la toate tomberoanele sa-mi fac cumparaturile, iar nivelul dă viață mi-a crescut asa de tare ca nu mai pot iesi pă ușa dă la intrare pe chicioare si târșâite, decat culcat pă spate si cu ele înainte, in mănă cu lumânarea sa-mi lumineze calea, ca un plăpând lied, până lângă taica, la țintirimul Red!

raul spunea...

Va aduc aminte de Mannerheim al Finlandei!Alt popor ,alt sange ,alta educatie !Nu fanariotism ,pupincurism romanesc!Iubire si respect pt eroi!Restul e gargara pt prosti!

Calinmihaib12 spunea...

..E cam "contradictorie"..atitudinea rușilor..dacă "situația"..prezentată e "așa".(.??)..; le-a trebuit 2 ani pt.a ajunge la acea concluzie..?

Calinmihaib12 spunea...

Finlanda nu a fost.."singură..ci a fost..cu hitleriștii..care aveau interese strategice mari..cu ȚĂRILE BALTICE..acolo..în NORD EST,..mai mari ca aici..în SUD EST.., de unde aveau nevoie de..grâne și petrol: pe care le-a obținut destul de facil.., și CAM ATÂT..!;
.deci: situațiile celor 2 țări: FINLANDA și ROMÂNIA..: ATUNCI..nu se pot compara..!!

Gadel spunea...

Orice discutie partizana intr-o directie sau alta are mult subiectivism.Poate totusi analizam daca refuzandu-l pe Hitler nu am fi avut soarta Poloniei. Si apoi o tara cu potentialul militar al Romaniei cu ce putere militara se putea alia atunci si ce garantii credibile i-ar fi putut face?Partea de neinteles vine de la profesia de militar pregatit o viata sa faca analiza situatiei inclusiv politico-militara si sa traga niste concluzii dincolo de propaganda sau destinele unor inaintasi.

M spunea...

Eu vroiam sa psun de polonezi.
Atacati de doua armate uriase, cu tara desfiintata, au fugit prin Romania si Ungaria au traversat clandestin Canalul Manecii si s-au inrolat in armata britanica sa isi elibereze tara.

Unii zic ca au facut rau! Ma rog! Eu zic ca au iesit cu fruntea sus!

raul spunea...

Vorbesti aiurea,bunicului meu ,nemtii i -au platit si pietrisul care l -au luat din curtea lui pt construirea se cazemate!Rusii i-au distrus tot cand au trecut pe acolo,inclusiv i au omorat porcul din batatura!

Leon spunea...

@Huhu Rezea, uite ca in sedinta de maine, Catu aproba trecerea DN 7D (Caineni-Curtea de Arges) catre Consiliul Judetean Valcea, care promite repararea si asfaltarea acestui drum national..!

Leon spunea...

https://sgg.gov.ro/1/wp-content/uploads/2021/06/HG-61.pdf

Iulian Mareș spunea...

Mai rar asa kimie între Cîțu si RoboCap...: ăla pe imobiliare și adopții, ăsta pe silvicultură!
Pentru tara niciunul...

*Care stiti, mai aduce autistul 80 mld de €?

Iulian Mareș spunea...

Care este masculinul la tută? Țuț?!
*Cine i.a dat dreptul de a hotari?
Nu eram o ..monarhie?"
Cine poate sa-l satisfaca?...atenție, este cam frigid!

*Cine i-a dat dreptul lui Decebal de a hotărî război cu Roma?
Nu eram o ..monarhie? Și nu una constituțională...

Iulian Mareș spunea...

Și nici nu era 100% finlandez...

micutzul spunea...

Mă crucesc la unele comentarii! Băi băieți lăsați dracului berea și tablele și mai citiți cărți adevarate! Inainte să acuzați eroul că s-a aliat cu Hitler analizați contextul politic, social, economic, monarhic , militar in care eroul a preluat Statul! Romania , țară democrată, monarhie , cu un conglomerat politic de kkt putea să facă alianță cu URSS comunistă și dictatorială? Orice putiflender care a comandat o companie de catari se crede mare analist politic, militar.... Doar pentru faptul că a fost de acord să preia puterea ( fiindcă a fost RUGAT să accepte) trebuie respectat! Dar....învățați din date istorice frate!

spiritul lui Haret spunea...

Arfy daca legea nu m- ar obliga sa-mi mentin fermoar la gura ti-as spune niste lucruri neplacute.Citeste istoria scrisa dupa 1990 nu cea anterioara anului.Vorbesti dupa ureche.Retine ca invingatorul are intotdeauna dreptate.

Calinmihaib12 spunea...

Arfy:..eu știu că-cavaleria poloneză..a atacat..trupele mecanizate,tancurile..hitleriste..?; mă înșel oare..?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ha, ha, ha cu hacana ca alta prostie a mai inventat scârna uzeristă de Zbarna: Cicătelea sa se scoata adresele de pe bolentinele de indentitate, sa fie secretizate, ca la serviciile de securitate, ca nu-i de colo-colo sa se uite la adresa ta cineva cu gineala la nasolo!!! In ce tara afro asiatica s-a mai auzit o astfel de prostie si idiotenie galactică, sa pui bolentinele in muțenie, fără țipenie de hadresă, ca boșchtarii si chiloțarii fara șandramale peste bostane in dotare? A tonat si i-a adunat de prin tomberoane, mai dihai si cu voturile cadavrelor brotăcare! Ce săpuneam eu mereu concret, ca un profet?: Fiecare votează cu ce personal si după caracter il caracterizează, si dacătelea esti căcărează il votezi pe Fofează Pulerează cu cătare sa te căcalce in chicioare, dupa ce l-ai votatără sa-i faci vula si punga mare! Băi, adunătură de handrababură, da' unde nu vă pune si chelea la saramura si tăbăcit, sa va saturati de cardit voturi generoase dreptei odioase, ca asta-i abia inceputul, dar sa vedeti ce va va aduce sfarsitul, cand va sari in aer tot carbidul si pentru noi toti sfarsitul!!!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Dar ce batuta le-au dat filandezii rusilor, in plina iarna, de le-au sunat apa-n cap, nemaimergandu-le cum le-au mers cu polonezii! Chiar au ras de rusi, decimandu-i masiv cu lupte de guerila si partizani, de s-a infuriat Stalin si i-a retras pe furis in avanposturi de defensiva!

Calinmihaib12 spunea...

GADEL:..spun istoricii că HITLER nu a cerut "trupe",dar paranoicul ANTONESCU i-a oferit EL..lui HITLER (un.."IAGO" față de ANTONESCU,care îl "credea" pe HITLER: "tovarășul" său,..la procesul din 1946..!): participarea cu trupe române, pt.ca "pământul scump al BASARABIRI să fie ..udat cu sângele soldaților români" ..!?(..pierderi umane românești.. estimate la aprox 1,3 milioane = militari și civili, pe ambele fronturi..!?,cifră aflată de la un colonel român (I....,istoric), prin anii..'75-'77..!).

Iulian Mareș spunea...

Ia vezi tu cu cate divizii a luptat in Est? Ai auzit macar o singura data ca o putere straina sa-ti elibereze un teritoriu anexat de o alta putere moka?

Huhu Rezea spunea...

Am mai spus că Antonescu a fost un brav militar, dar un mediocru om politic.
Chiar si in 1940, avand experiența din Primul Război Mondial, nu trebuia să introducă Romania într-o aliantă impotriva SUA,Angliei și Franței.
Acest om ar fi trebuit să conducă Romania la inceputul anului 1940. Nu cred ca ar fi cedat fără luptă nici un mp din teritoriu. Chiar dacă eram infrânți, la Pacea de la Paris am fi stat cu capul sus si cu teritoriul întreg.

Iulian Mareș spunea...

Ai impresia ca vor intelege?... sunt captivi in scoala generala! :))

Cezar spunea...

ASA DAA..!

Cezar spunea...

Stau in cour lînga tun
Stînga scad..dreapta adun..
Daca nici asa nu.i bun
Îmi bag.."lupa"în el de tun
🤣🤣🤣🤣😛😛😛😛😛😛

M spunea...

@Iulian Mares
😂

De ras e si chestiunea cu Avocatul Poporului:

Johannis, Orban, Barna si Kelemen o schimba pe Weber cu Fabian Gyula.

Nu vi se pare ca Popescu si Ionescu sunt cam rari in deciziile politice?

Cezar spunea...

m.Ale,
Ne lamuresti ce.i cu "deliciile (sîc)de opinie"
Trebuie pedepsite sau nu..🤣😂🤣😂😛😛😛😛
NB
Foarte important!
Iulian Mares..nici pîna în momentul de fata Nu a fost capabil sa.si deschidă o pagină de Fb....🤣😂🤣😂

Calinmihaib12 spunea...

..ISTORIA..contra-factuală..e o utopie..!
..să lupte ROMÂNIA..în iulie..contra
sovieticilor..și în august-septembrie..contra:GERMANIEI,(+HUNGARIEI..??) și.. BULGARIEI..?= deci..CAM PE 3 FRONTURI..??= cu o armată..nepregătită..și nedotată..?
.."O,tu nici nu visezi,.."bătrâne" ..!??,CE PACE la PARIS..AR MAI FI FOST..??!
"..tuturor.."computerele" lumii actuale..,le-ar trebui..j'de mii de ani să calculeze..toate variantele posibile..ATUNCI..!.."
..NEBUNUL..HITLER a început o "nebunie"..care..s-a cam întins pe MAI MULTE FRONTURI,..provocând, indirect:prin "aliatul" său JAPONIA: ..și..SUA..!
..și ACUM..,LUMEA se cam..JOACĂ CU FOCUL..SI CU GENELE..!,fără să poată anticipa sfârșitul NEBUNIEI ECLANȘATE..acum câțiva ani..!

M spunea...

1. Nu uitati ca "armistitiul" din august 44 a fost in realitate acceptarea infrangerii:
„Guvernul şi Înaltul Comandament al României, recunoscând faptul înfrângerii României în războiul împotriva Uniunii Republicilor Socialiste Sovietice, Regatului Unit şi Statelor Unite ale Americii şi a celorlalte Naţiuni Unite, acceptă condiţiunile armistiţiului, prezentate de către Guvernele sus-menţionatelor trei Puteri Aliate, acţionând în interesul Naţiunilor Unite”

2. Nu stiu cine bate campii cu "Antonescu a dat petrolul gratis". La sfarsitul razboiului Germania mai avea de platit Romaniei 1,3 miliarde de mărci pentru petrol si Romania Germaniei 1,25 miliarde de marci pentru armament.
Datoria Germaniei a fost "stearsa" de puterile invingatoare dar noi am platit.
De ce? Pentru ca Germania era la pamant si nu putea plati despagubiri catre Aliati si atunci au "confiscat" datoriile pe care Romania, Bulgaria, Italia si Ungaria le aveau catre Germania.

Iulian Mareș spunea...

Nu vreau sa polemice cu inițiatorul controversei..., ci doar sa readuc aminte ca odată pătrunși bine în regat, prin toamna lui 44 deja circulau lei falși românești, tipăriți în URSS, cu care se făceau plăti...

Doctore,
Povestea cu atacul cavaleristilor asupra tancurilor este asa un fel de legenda spumoasa și răutăcioase, însă este cert ca la ocuparea Poloniei armata lor nu terminase Mobilizarea Generala.

Arfy spunea...

Mai citeste și istoricii tineri, cu date din arhivele operatiuninilor de pe frontul de Est. Ți-l recomand pe Hodor!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Antonescu nu era paranoic, era patriot, cum azi nu mai exista in Armata-padoc de latrai, tradatori si lingai!

camy spunea...

În fața Ciumei Roșii nu exista nicio șansă. Avem toate variantele oferite de istorie. România a luptat împotriva rușilor și apoi a trecut de partea lor, Bulgaria s-a sovietizat imediat ce cizma sovietică a călcat pe pământul lor iar Ungaria a luptat până la capăt. Toate cele trei exemple au avut aceași soartă.

Calinmihaib12 spunea...

.nu se punea problema
.."alianței..cu URSS,nici măcar o clipă..!
..cu "eroi" de acest fel..să te tot războ iești..cu toată lumea..!) și vom ajunge la.."stadiul"/ statutul de.. "principate".. din sec.XIX..!

Huhu Rezea spunea...

Armistițiul din 12 sept. 1944 a fost in realitate o capitulare necondiționată din partea României Regale și a Armatei sale, instituții care il arestasera pe șeful statului pe 23 augiust.
Consecința faptului că am declarat război Puterilor Aliate a fost că la Pacea de la Paris nu am obținut nici statutul de cobeligeranță, Armistițiul plasându-ne între statele învinse.

Gadel spunea...

Cred ca cel mai concludent raspuns la aceste pareri acuzatoare le da insusi Antonescu in memoriul aflat in dosarul procesului...
„În circumstanţele internaţionale de azi, pe ce ne putem sprijini situaţia noastră. Pe Germani.
Nu ne sprijinim pe Germania, suntem sfârtecaţi. Dacă o făceam la timp, scăpăm Statul Român şi în lupta pe care o purtăm, puteam eu, când se băteau Germanii cu Ruşii, după ce au luat Basarabia, puteam să mă opresc? Puteam să stau cu braţele încrucişate când Germanii se băteau cu Ruşii şi să aştept să mi se dea Basarabia de către Englezi? Şi dacă am pornit la luptă, fără Germania nu ne puteam lua Basarabia. Bravura soldatului român? Priceperea generalului Antonescu? sunt mofturi...
Basarabia şi Bucovina nu le puteam lua de la Ruşi şi, după ce le-am luat cu ajutorul Armatei Germane, puteam să mă opresc la Nistru, puteam să spun, eu mi-am luat partea mea, mă opresc aici?
Ar fi fost o dezonoare pentru noi să mă fi dus până la Nistru și să le fi spus nemţilor «La revedere!»
Vedeţi în ce stare de decadenţă se găseşte conducerea acestui stat, dacă se găsesc, între conducători, oameni cu astfel de mentalitate, care ne cer să lăsăm pe nemţi să se bată şi noi să aşteptăm de la Englezi, Basarabia și Bucovina? “
…………………………………………………………………………………………………………………………
„Dar oricum ar fi interpretate aceste acţiuni, până în Crimeea, Caucaz și Stalingrad, ele nu pot fi încadrate în crime de război, fiindcă sunt impuse de legile războiului, care cer imperios când începi o acţiune, să o duci până la sfârşit, urmărind forţele inamice până la distrugerea lor totală.
Aceste legi au dus pe Scipione de la Roma până la Cartagina, pe Napoleon până la Moscova, pe Alexandru I până la Paris, pe americani şi englezi până la Tokio şi Berlin “.

Calinmihaib12 spunea...

CFIFRIM:..din păcate, iubitul tău "patriot" peste poate Antonescu ..era paranoic..! și "nu a realizat" că HITLER "i-a folosit"= MANIPULAT=în folosul GERMANIEI NAZISTE pe toti:..paranoicul MUSOLLINI,pe HORTY și pe paranoicul ANTONESCU..!
..Cât de "nebun" poți să fî să te"aliezi"cu HORTY: "beneficiarul" ..SFÂRTECĂRII TRANSILVANIEI (..și trăind și "lucrând" cu"speranța"=recuperării și a..RESTULUI TRANSILVANIEI=după război..!) =realizată de "TOVARĂȘUL" HITLER (cum îl credea și numea Antonescu pe HITLER= la procesul său din 1946..??!!, încât să crezi..într-o "HIMERĂ",..după un război al cărui sfâr șit.."NIMENI"..NU A VRUT SĂ-L..PREVADĂ..!

Iulian Mareș spunea...

Unde era Antonescu când se acceptau diktate și rafturi?
Din păcate, Istoria, ca stiinta, nu se joaca cu "daca", "ar fi"...ci, doar cu date și fapte reale și petrecute.
Consideri ca cei care au acceptat amputarea au fost trădători? Atunci sa vedem cine erau miniștrii și membrii Consiliului de Coroană! TE crucești!
Dacă mai adăugăm și amenințările și acțiunile întreprinse asupra romanilor de rand, administrației, armatei și jandarmilor...imaginea capătă contur. Am rude, prin Alianță, nevoite sa plece din Cadrilater...

Huhu Rezea spunea...

In momentul în care s-au pierdut teritoriile, în vara anului 1940, Antonescu se afla cu domiciliul obligatoriu la Mânăstirea Bistrița, Vâlce, izolat acolo de nebunaticul rege Carol al II-lea, cel care în 1938 instaurase dictatura regală, paralizând activitatea tuturor partidelor politice.
Cei din Consiliul de Coroana care au decis retragerea din Basarabia, Buciovina și Ardeal, fără rezistență, nu au fost demni de momentul de răscruce in care s-a aflat România atunci.

Iulian Mareș spunea...

Hodor este specializat in istoria SECU, ca cercetator CNAS!
Nu ar fi mai bine sa consultam istoricii cu greutate, exclus Cioroiani si Boia?

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
Excelent!
Sa nu punem in spatele Maresalului greselile politice si istorice ale altora!
Asta am dorit sa reliefam! In plus, cand analizam deciziile politice privind suveranitatea, trebuie sa avem in vedere contextul international si mai ales cel EU! ...toti posibilii aliati si garanti ai regatului erau la pamant!

Calinmihaib12 spunea...

.."ăla"..:eu..!,.."aialaltă"..: eu..!,.. TĂCERE DEPLINĂ..! (privind cele 89 mld.€URO..!și "soarta".. lor..?!)

Calinmihaib12 spunea...

..nu se pune problema.."punerii în cârcă"..lui ANTONESCU.."INACȚIUNEA"( și nu e vorba de.."greșelile" cuiva,
..ORICINE..ar fi fost..în conducerea statului..!),pt.că..DA,în CONDIȚIILE CONCRETE de ATUNCI..= din păcate..NU prea mai era ceva..BELICOS..de făcut ..!=..decât..acceptând un SACRIFICIU "RITUALIC"..și, eventual..:de conser vare a unei.."onori"..PERDANTE,(fără nici o șansă reală..) = SINGURI..!!, DAR SUB NICI UN MOTIV:.."ÎN ALIANȚĂ" ..CU.. DRACII..!= PROVOCATORI ai.. "condițiilor" imposibile..în care a fost pusă..ROMÂNIA,condamnată ASTFEL ..:SĂ-ȘI DUCĂ "SINGURĂ"..CRUCEA DE .."AUR"..!
..restul..e..TĂCERE..!

Calinmihaib12 spunea...

..dar ce au ISTORICII..BOIA ,și CIOROIANU.."DIFERIT"..față de ISTORICUL..HODOR..?!!?
..dacă..se are în vedere..vreo "afiliere"..politică..sau:.."economică"(!?),..atunci..sunt toți..EGALI.. în fața.."ISTORIEI":..din punct de vedere..al.."credibilității"..??!

Calinmihaib12 spunea...

Spiritul lui HARET:
..de ce..ai "fermoar la gură.."=..privind ISTORIA..noastră..?:
..nu e..: "political
..CORECT.."..??
..dacă e așa..AI CONFIRMA..că în 1989..:"s-a"..murit.. DEGEABA..!(=..privind
..POPORUL ROMÂN..!)

E. Cristescu spunea...

Meritul lui Antonescu a fost c-a eliminat Garda de Fier, când au trecut la asasinate în masă. Despre implicarea in razboiul fara sanse impotriva Rusiei - si mai ales trecerea Donului - cu o armata slab pregatita si dotata, nimic bun de spus.

Huhu Rezea spunea...

Cu un Antonescu intransigent la condicerea Guvernului, nu surghiunit la Bistrița, nici Hitler nu ar fi impus Dictatul de la Viena si nici Stalin nu ar fi dat ultimatumul de retragere din Bssarabia.
Statului roman îi fusese anihilată puterea de reactie la o agresiune externă prin instalarea dictaturii regale.

Iulian Mareș spunea...

1-leginea nu a executat în masă, scrii prostii! Vezi factual motivele pt care au fost executați câteva personalități... Este adevărat ca ei nu furau și nu luau bani de la băncile codoașe...
*Slab dotata, ekipata, hrănită...da, dar nu slab instruita!
*Privind "trecerea Donului" de către Armata Regala, nici nu ma complicat sa te contrazic...Ai o vârstă, la ce ti-ar mai folosi? A trecut asa, din curiozitate...

*Și lui Ștefan i-a fost frica sa se bata cu turcii, însă nu s-a dat înapoi...

Calinmihaib12 spunea...

HUHU:."glumesti".(=pt.uzul proștilor .. !)si te înșeli amarnic:..în iunie 1940..gen.ANTONESCU..era un ilustru ..NECUNOSCUT..! pt...HITLER și.. STALIN..!(adică: tratatul R-M. din 1939 si dictatul de la Viena din 1940 nu au..NICI O LEGĂTURĂ cu ANTONESCU..!).
CAROL al II-lea.."nebunatecul".l-a numit..pe ANTONESCU=..alt"nebunatec"
..ca să..vadă..(din "rezervă"..!)
cum SE DESCURCĂ..în SITUAȚIA DATĂ: ..adică..ultimatumul sovietic..!,
(..și în secret..: știind..de existența tratatului RIBBENTROP-MOLOTOV..care..era.."pe țeavă"..să se finalizeze în..august 1940..cu.."satisfacerea" HUNGARIEI.. prin înfigerea.. cuțitoiului.."pe lângă".."INIMA" ..ROMÂNIEI...!= "tratat..criminal..pe care ANTONESCU
..nu cred că l-a cunoscut..!!)

Huhu Rezea spunea...

@Mareș
Lasă-i dracu' de legionari, nu le mai căta în coarne! Au fost frații naziștilor și fasciștilor în România interbelică.
Câte personalitați au executat în masacrul din 26 noiembrie 1940 la încisoarea Jilava?
Conducerea statului nu întreabă trupa dacă vrea să meargă la război. Dă ordin și doar atât. Trupa execută.

Huhu Rezea spunea...

Militarii români au părăsit plângând cazematele care apărau Oradea.Incapabilii și nedemnii să conducă România Mare au cedat fără luptă. Gândeau ca și d-ta,felcere.

Gigi spunea...

Pentru aducere aminte:
Ion Antonescu,a fos propus regelui diktator de cãtre nimeni altul decât conducatorul legionar.
I.A.l a fortat pe Carol al ll-lea sã abdice.Tot,I.A,la pus pe scaun pe adolescentul Mihai,cã Ms regele,era un adolescent in gandire,lipsit total de experienta.Soarta,a dus cã tocmai cel inscaunat de Mrs.sa provoace loviturã de stat,cã vrem sau nu vrea alţii,a fost loviturã de stat,sã fie clar,urmand sã fie predat rusilor,dar gasindu-l nevinovat de aceştia(Oare?),a fost trimis sã fie judecat,apoi condamnat de stim cine.
Pt.noi,cã popor,sunt mai multe Pete Negre,mai multe file scrise cu sângele celor care au pierit,as spune şi din cauza stapânirii aflate vremelnic in fruntea statului in acea perioada.Voi Aminti doar câteva:
1.Dictatul de la Viena;
2.Perioada Legionara;
3.Lovitura de stat din 23.Aug.'44.
Acestea sunt cele mai grele momente ai anilor '40.
As putea sã vin şi cu argumente pt.cele trei enumerate,doar atât vreau sã amintesc cã au muri mulţi oameni,militari,mai ales datoritã ev.din 23.Aug.'44 şi consecintele acelui act.Atat!

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
Am sa postez tot ce au făcut cei executați la Jilava.
Șeful Misadului spunea ca ei au dreptul sa execute pe oricine le creează pericole serioase...
O sa postez cum au fost executați legionari, în piețe publice, la ordin, fără judecata, câte 3 în fiecare localitate, drept represalii...
Floarea intelectualității romane, interbelice, a fost înscrisă din convingere în MLR!
Nu știu cine și de ce se dorește falsificarea istoriei...
MLR a fost singura care a luptat în munți împotriva bolsevizarii...

Huhu Rezea spunea...

Nu e cazul, ca ai mai scris dspre legionari.
Orice ai spune d-ta, MLR rămâne în istorie ca o miscare național extremistă, de sorginte fascistă și nazistă.
A executat doi premieri in perioada interbelică.
Executarea legionarilor în pietele publice au fost ordonate de Carol al II-lea... drept represalii pentru omorarea premierului Armand Calinescu in 1939.
Nu a fost destul că l-au impușscat pe premierul IG Duca în 1933, în gara Sinaia, dar la Rebeliunea din 1941 au încercat să-i profaneze mormăntul din biserica de la Urșani, Horezu.
Im munți au fost și câțiva legionari, dar acele răzlețe rezistențe au fost compuse în peincipal din militari deblocați, terminologie din anii 50.

Calinmihaib12 spunea...

Huhu: "incapabilii și nedemnii" .. interbelici: comparativ cu perioada post belică..au "ridicat"..ROMÂNIA.. economic..MULT MAI MULT(de la o țară agrară înapoiată,primitivă,..la o țară industrializată..) decât.. socialismul bolșevic de până în 1989..!,care practic: a adus ROMÂNIA pe..ULTIMUL LOC din EUROPA..dpv... ECONOMICO-SOCIAL..!(26.06. /01:38').

Iulian Mareș spunea...

Minimalizam! Executarea legionarilor în pietele publice, este asa o joaca istorica, ca sa nu mai spun ca pt 1 au fost executati 252?
In miscarea antibolsevica, de fapt patriotica(termen evitat de multi) elementul majoritar a fost constituit din membrii MLR, condusi de ofiteri ai Armate Regale!
Dar pt ce l-au executat pe IG Duca? Liberalul Duca, însărcinat de rege să organizeze alegerile, a interzis participarea la alegeri a Gărzii de Fier”. La 10 decembrie 1933, Prim-ministrul Duca a scos Garda de Fier în afara legii. Membrii Gărzii au ripostat la 29 decembrie prin asasinarea premierului Duca în gara din Sinaia. Asasinatul a fost comis de un grup de trei legionari, denumiți ulterior Nicadori: Nicolae Constantinescu, Ion Caranica și Doru Belimace.
În procesul intentat asasinilor lui Duca, în afară de cei trei executanți au compărut și Codreanu, generalul Gheorghe Cantacuzino-Grănicerul, Nichifor Crainic și alții, sub acuzația de conspirație criminală, dar pe baza unor disputate circumstanțe atenuante, au fost achitați.”

Iulian Mareș spunea...

***Au dreptul sa stie, sa inteleaga si sa se debaraseze de clisee:
”Cei șase membri ai echipei împreună cu alți trei care s-au predat ulterior, au fost împușcați fără judecată, iar cadavrele lor au fost aduse la locul atentatului și aruncate pe caldarâm. A fost desfășurat și un banner pe care scria : "Aceasta va fi de aici înainte soarta asasinilor trădători de țară". Funcționarii publici și ***elevii au fost obligați să se perinde prin fața cadavrelor. În jurnalul său nepublicat, păstrat în biblioteca Academiei Române, acad. g-ral. Radu R. Rosetti, consemna chiar în acea zi:
„Uciderea, fără judecata, a asasinilor lui Călinescu a produs rea impresie, iar lăsarea corpurilor lor pe stradă revoltă lumea și transformă ceea ce se dorea a fi o pildă de pedeapsă, într-un adevarat pelerinaj. Radio-Londra comunică seara ca s-ar mai fi executat în plus în taberele de concentrare înca 76 de gardiști (e caracteristic cum aflăm știrile din țară prin Londra).”
În acea zi de 21 septembrie, în timp ce trupurile oribil mutilate ale celor 9 zăceau pe caldarâm, profesorul Nicolae Iorga, aflat printre oficialitățile de față, se pretează la gestul inimaginabil de a lovi cu picioarele cadavrele întinse pe asfalt, amănunt consemnat de N. Steinhardt. Un martor ocular ar fi afirmat că "atunci și-a semnat condamnarea la moarte..." În dimineața zilei următoare, din ordinul lui Carol al II-lea, transmis prin Ernest Urdăreanu, ministrul Casei Regale, au fost împușcați 147 de legionari, câte 3 de fiecare județ. Au fost județe în care au fost împușcați 1 sau 2, dat fiind că autoritățile nu au reușit să prindă un număr de 3 în termenul fixat. În județele Brașov și Constanța au fost împușcați câte 4. În jud. Constanța, din cei 4, 3 erau preoți. În alte județe, precum în Dolj, în lipsă de legionari, au fost împușcați deținuți de drept comun. Printre cei 147, a fost și o femeie, Elena Bagdad, studentă la Fac. de Matematică din București.[14] Celor 147, li s-au adăugat 95 comandanți legionari, asasinați în baza listelor întocmite în prealabil de către Armand Călinescu, prefectul poliției capitalei, gen. Gabriel Marinescu, zis Gavrilă, și Mihail Moruzov, directorul Serviciului Secret de Informații (SSI).Cei 95 se găseau internați în lagăre de detenție - Vaslui (31 de persoane, din care o persoană neidentificată), Miercurea Ciuc (44 persoane, din care doi neidentificați), Spitalul Militar Brașov (7 persoane) și în fine, Penitenciarul Râmnicu Sărat (13 persoane) Acestora li s-a adăugat Victor Dragomirescu, strangulat în duba poliției și aruncat de viu în cuptorul crematoriului Cenușa/București. La Vaslui nu s-a respectat protocolul execuției prin împușcare, victimele fiind mitraliate în grup. Cu toate că listele întocmite de cei trei cu mult înainte erau explicite, prințul Mihail R. Sturdza, diplomat de carieră și comandant legionar, ministru de externe al României în timpul Statului Național-Legionar, al cărui fiu, Ilie Vlad Sturdza, fusese de asemenea arestat, fiind trecut pe liste, subliniază modul cinic în care a fost tranzacționată asasinarea unora dintre prizonieri:
„Odată arestată, soția mea a primit vizita de rutină, permisă rudelor legionarilor mai înstăriți, vizită autorizată de consorțiul Marinescu-Moruzov, care făcuse recent avere din jefuirea legionarilor asasinați ca și a refugiaților polonezi, la granița Bucovinei. I s-a fixat suma de 3.000.000 de lei ca preț al vieții fiului nostru, dându-i în același timp informația că Alexandru Cantacuzino n-ar fi fost împușcat în Închisoarea din Râmnic, dacă mama lui ar fi consimțit să plătească o sumă identică.”

Iulian Mareș spunea...

Iata lista numerica, nominala, inclusiv pregatirea celor asasinati!

Ca sa vorbim de justitie, iata cum a stat situatia:

”Statutul juridic al victimelor
În momentul comiterii celor 252 de asasinate, 95 + 1 (Victor Dragomirescu) dintre victime se găseau în custodia autorităților statului, din care 19 fuseseră condamnate definitiv în urma unor procese, (prințul Alexandru Cantacuzino, ing. Gheorghe Clime, Mihail Polihroniade, etc...), restul erau în stare de arest sau cu domiciliu obligatoriu, autoritățile fiind responsabile pentru integritatea lor corporală. Echipa lui Miti Dumitrescu, formată din 9 persoane, se predase autorităților, în consecință, erau tot sub stare de arest, cu sau fără mandat de arestare. În consecință, asasinarea celor 105, se încadrează din punct de vedere juridic în categoria crimă politică cu premeditare, cu circumstanțe agravante prin funcțiile oficiale ale atentatorilor. La care se adugă și profanarea de cadavre. Așa a încadrat asasinatul Comisia specială de anchetă criminală înființată prin Decretul-lege nr. 3321 bis din 23 septembrie 1940, completat prin Decretul 3321 bis din 3 octombrie 1940, dispunând și arestarea complicilor la asasinat.[2] Restul de 147, marea majoritate au fost executați sumar, de multe ori la bunul plac al autorităților, așa cum a fost cazul minorului Florea Găman din Slatina. Cadavrele au fost aruncate pe marginea drumului, cu inscripția "Trădător de țară" atârnată de gât. În majoritatea cazurilor, cadavrele nu au fost returnate familiilor, ele fiind îngropate pe ascuns. Prin modul în care a fost plănuit și executat de către autoritățile statului, în speță, tocmai de persoanele puse să apere legea, acest asasinat se încadrează la categoria "terorism de stat".”

https://ro.wikipedia.org/wiki/Asasinatele_din_21/22_septembrie_1939

Iulian Mareș spunea...

Special, pentru cei 10% din Democratie care raspund la orice subiect propus cu Nustiu/Nu cunosc!

”Fostul Premier multumeste Ioanei Ene Dogioiu pentru un articol intitulat *Cum a ajuns protejatul lui Adrian Năstase propunerea comisiei Stelian Ion pentru Tribunalul UE...
In zona politică e mai complicat. La un anumit nivel, trebuie să faci unele concesii pentru a-ti continua cariera. Luati exemplul unor diplomati care au trebuit sa lucreze si cu Băsescu sau cu Iohannis, pentru a fi numiti ministri sau secretari de stat sau ambasadori. Cateva exemple dintre cei pe care i-am adus in ministerul de Externe - Bogdan Aurescu, Cristian Diaconescu, Mircea Geoană, Geoge Ciamba, Mihnea Motoc (sotul Iuliei Motoc - judecătoarea din România la CEDO), Ion Gâlea, Nineta Bărbulescu si multi altii. Nu trebuie să vorbesc eu despre ei - puteti citi singuri cv-urile lor profesionale. Pe unii dintre ei i-am luat asistenti la cursul de drept international. Altii si-au facut lucrări de doctorat cu mine.
Vreau să cred că nu le-am creat o problemă celor pe care i-am mentionat. Si as fi putut să- i adaug pe Victor Ponta, Titus Corlătean, Cristian Jura, etc. Puteti completa si voi această listă.

Nu cred că este vorba, neapărat, de discipoli ci poate doar de unele incercări de a construi echipe.

****Mă gândesc insă că Ioana Ene Dogioiu are exemple mai bune de „maestri” – Băsescu, Iohannis, Orban, Câțu, Barna, Vlad Voiculescu, Iulian Bulai, Nicusor Dan, Clotilde Armand, etc si că discipolii lor ne vor călăuzi, cu succes, spre viitor!”

Iulian Mareș spunea...

Asa ceva?

Domnul Ioha va citi de 14 ori ca sa inteleaga macar o data!

”COALITIA PUNE CRUCE REFERENDUMULUI LUI IOHANNIS: VIN OUG-URILE PENTRU JUSTITIE!
24 iunie 2021

Coaliția de guvernare anunță un val de ordonanțe de urgență în toamna acestui an, prin care se vor reglementa chestiuni majore, în frunte cu legile justiției, adică exact ce a interzis referendumului convocat de Klaus Iohannis în mai 2019. Anunțul inițial al premierului Florin Cîțu, în acest sens, a fost întărit azi de vicepremierul Dan Barna.
Barna a declarat ieri că împărtăşeşte nemulţumirea premierului Florin Cîţu legată de „lentoarea” reformelor în Parlament, menţionând că dacă situaţia nu se va schimba, va fi necesară adoptarea unor ordonanţe de urgenţă în toamnă.
„Împărtăşesc nemulţumirea premierului legată de lentoarea reformelor în Parlament, pentru că într-adevăr sunt foarte multe reforme pe care le-am promis – partidele din coaliţie, într-o măsură mai mică sau mai mare – dar care se regăsesc în programul de guvernare şi care nu s-au întâmplat. Adică vorbim de: primari în două tururi,
vorbim de SIIJ, de legile justiţiei,
de pensiile speciale, de legea off shore, de legea educaţiei sanitare. Adică sunt multe lucruri care au rămas în urmă şi înţeleg nemulţumirea premierului, o împărtăşesc şi eu. Până acum s-a dat vina că e perioadă electorală, e delicat, mă rog… Cred că nişte asumări dinspre zona guvernamentală vor deveni necesare undeva în toamnă, dacă lucrurile nu se schimbă(…) Din toamnă, dacă în Parlament lucrurile nu se schimbă şi vedem că avem aceste legi în continuare blocate, vor fi necesare ordonanţe de urgenţă” a spus el pentru Digi 24.”

Huhu Rezea spunea...

Felcere, asta e ultimul delir pe care ți-l mai public!

Liviu PO spunea...

Poate e o masura buna...Furtul de identitate poate ar fi restrans...Si la urma urmei de ce sa stie toata lumea unde am domiciliul?De asemenea nici data de nastere nu ar trebui trecuta in buletin,in special in cnp...

Huhu Rezea spunea...

După mintea progresistilor nici nu mai avem nevoie de propria identitate! Toți... la comun, anonimi.
Liviu, aveam altă impresie despre d-ta.

Iulian Mareș spunea...

Doctore,
Vrei să-ți reamintesc eu ceea ce declara Țuțea despre Ceaușescu?
Un somn bun și-ți revii!
Cine îl poate contrazice pe Neamț Petriceicu (Țutea)? ... nimeni nu a îndrăznit!

Arfy spunea...

Se practică și în alte țări europene. Este suficient să ai CNP, seria si nr CI pentru identificare. În baza de date a evidenței populației ai trecut tot. Scanarea CI pe orice sistem autorizat te identifică automat. În ceea ce privește votul... odată scanat CI n-ai cum sa mai votezi. Pe listele de bază apari la fel ca până acum pe adresa ta de bază sau dacă n-ai nicio adresă te treci pe suplimentare la cerere si votezi in zona ta de homeless! Unii vor să aibă adresa exactă pe CI sa știe cum se numesc și să ajungă acasă! Eu as merge mai departe: un singur card in care să ai toate datele, conducător auto, stare de sănătate, asigurare, pașaport , conturi bancare etc. Unele programe au deja toate conturile bancare într-o singură aplicație din care poti plati la o singură atingere cu telefonul orice factura, cumpărături, tranzactii etc. Haideți să acceptăm tehnologia. În anii 70-80 erau filmele SF: UFO, războiul stelelor s.a. Azi sunt depășite real de tehnologia visată! Dacă ne uităm doar in cupoanele de pensii si in gura politicienilor... Nu avem cum să vedem tehnologia, tehnologie care vine oricum peste noi fie ca o acceptăm imediat fie că este necesară!

Leon spunea...

https://www.mapn.ro/cpresa/17035_ceremonie-de-repatriere-a-ultimului-detasament-romanesc-din-afganistan

Iulian Mareș spunea...

Ca sa intelegem pe Maresal, pt ca sunt unii care au ramas la Istoria de clasa 4, cel mult 8!
Iata:
*Cum este prezentat Mareșalul Ion Antonescu pe site-ul oficial al Armatei Israelului
” În urmă cu câteva luni, amicul Puiu H.N. din Israel mi-a semnalat, emoționat, că pe site-ul oficial al Armatei Israelului a apărut un material „favorabil mareșalului Ion Antonescu”. Un montaj de texte și fotografii dedicat aviatorilor și parașutiștilor evrei căzuți prizonieri în România în WW2, montaj în care își face loc și o informație despre Mareșal, deloc concordantă cu imaginea unui „antisemit” și „criminal de război”. Același domn, plecat din România în floarea vârstei – ceea ce explică, simplist privind lucrurile, simpatia și atașamentul său pentru multe din „nevoile” noastre românești, mi-a procurat la momentul potrivit un document al Yad Vashem-ului în care se făcea precizarea, de maximă autoritate așadar, că nu există niciun motiv, niciun document, care să-l incrimineze în vreun fel pe generalul Ion Antonescu pentru cele petrecute la Iași în iunie 1941. Document de care m-am folosit ca să-i dau peste mâna cea bleagă lui Aurel Vainer, individ de proastă reputație în tot Israelul. Ce să ne mai mirăm de români că l-au ales pe Băsescu, uite că nici evreii din România nu sunt mai breji și nu se lasă mai pre…sus ca noi, cu Vainer al lor!…

Ne-a luat ceva timp să găsim un bun traducător din ivrit în română, l-am găsit în cele din urmă, așa că acum putem pune la dispoziția cititorilor site-ului nostru, www.ioncoja.ro, toată documentația necesară pentru a ne angaja cu toții într-o discuție întemeiată pe date sigure.

Pun și eu, de la început, întrebarea pe care mi-a pus-o domnul Puiu: ce să însemne asta? Ce să însemne că pe site-ul Armatei Israelului apare un text corect – mai exact spus:destul de corect, despre Mareșal?

Răspunsul meu a fost, atunci, următorul: S-ar putea ca acesta să fie începutul spunerii adevărului!… Adevărul nu poate fi ținut la obroc la nesfârșit, mai ales că nu sunt puțini evreii, de cea mai bună reputație, care au spus adevărul despre ce s-a întâmplat cu evreii din România în anii regimului Ion Antonescu: nici vorbă de genocid, de holocaust! Mai devreme sau mai târziu, poziția oficială trebuie să se plieze pe adevăr sau măcar să-l caute cu sinceritate și bună credință!”

https://sites.google.com/site/noilecronicidingerulia/noiembrie-2012

si mai in clar,

https://lecturiincitante.wordpress.com/2012/11/

Cezar spunea...

@/m.Al
Degeaba mai incerci sa dregi busuiocul!
In problema cu Antonescu..ai luat.o rau in borna !
Prea putin ma intereseaza ce a facut pentru evrei..
Noi am analizat ce a facut pentru statul romanesc..armata romaneasca..etc !
Si da..
Reiterez:
TAIATI PENSIILE SPECIALE !
SÎNT FURTISAGURI DIN BANII CELOR CARE MAI MUNCESC IN ACEASTA TARA!
@/ don'ministru Ciuca
PLX-199..singura solutie viabila..daca vreti sa va intre numele in Istoriografia militara..ca un reformator de mare calibru!

Gigi spunea...

Bããã,se vede cã ai creierul spãlat,o ineptie mai mare ce spui tu nu am mai vãzut şi nici auzit!Vai de capul tãu! Mulţi tâmpiti are ţara asta in ograda,nu este de mirare cã suntem aici unde suntem.
Lasandu-l pe Tutea care a spus multe adevaruri,
cineva a mai spus ca,"românului trebuie sa-i faci bine cu forta!"
Ce dracu ai vãzut tu,mãi,în perioada aia?
Doamne,pazeste şi apãra!

Mihai spunea...

Un crâmpei de adevăr istoric.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2812049905772593&id=100009028340368

Unknown spunea...

amk si eu o intrebare daca ma puteti ajuta. Am lucrat in politie din 1995 pana in 2007, am 51 ani si int6reb oare pot beneficia de pensie militara?