Un produs Blogger.

vineri, decembrie 10, 2021

Care este cuantumul brut impozabil al pensiilor militare stabilite după 15 09 2017? O posibilă tematică de control pentru Curtea de Conturi.

130 comments

 


Cititorii fideli ai blogului își amintesc că userul@mosmartin și-a exprimat zilele trecute dorința de a publica un topic pe acest blog.

Am primit materialul cu următoarea dedicație:

Ziua buna ! De consideri analiza utila - avand in vedere si faptul ca acest blog este arhivizualizat,  inclusiv de catre factori decizionali - poti crea o postare ! Cu respect si...weekend placut !!

"Pe langa multiplele inechitati din sistemul pensiilor

militare...este iminenta a se mai adauga inca una ! Iar aici se

incalca un principiu, nefiind vorba nicicum de...,,sa moara capra vecinului,, !!

Asadar, se intentioneaza ca incepand cu 1 ianuarie ce vine...sa se retina CASS ( contributie la sanatate ) din pensiile brute mai mari de 4000 de lei ! Corect pana aici ! Asta ar presupune ca pensiile nete,adica cele din buzunar ori de pe card...sa scada, logic...mai mult celor care au mai mult ! Dar iata ca nu e nicicum asa !

Mai exact, aplicand aceieasi unitate de masura atat pentru o pensie stabilita inainte de adoptarea OUG nr. 59 / 2017 cat si pentru una din prezent...rezulta cam asa...

- celui de dinainte i se umbla la buzunar !

- celui din prezent, nu !

Surprinzator, nu ?! Detaliez mai incolo !

Iar cele susmentionate...in conditiile in care pensia neta in plata acelui trecut in rezerva in prezent este mai mare decat a celuilat...chiar daca cei doi rezervisti sunt diferentiati doar prin data trecerii in rezerva, ei fiind altfel...,,frati gemeni,, si avand - in consecinta -acelasi grad, aceieasi functie, aceiasi vechime, grupa de munca siaceleasi elemente salariale !

Iata si explicatia !

Pensia bruta a celui trecut in rezerva inainte de OUG nr.59 /2017...fie ca i s-a recalculat ( conform art.109 sau 110 din Legeanr.223 / 2015 privind pensiile militare de stat, modificata prin OUG nr.57 / 2015 ), fie ca i s-a stabilit prin legea susmentionata...a fost majorata / indexata in timp cu procentele stabilite si comunicate de catre Institutul National de Statistica ( n.n. - din 2015 incoace, acestea au fost de...5 %, 5,25 %, 1,3 % si 4,6 % ) !

Pentru acest rezervist, pensia neta in plata din prezent - cu tot cu majorarile / indexarile aferente - este mai mica decat a ,,fratelui geaman,, , trecut in rezerva...in prezent !

Si iata de ce...cel trecut in rezerva in prezent...are pensia neta in plata mai mare decat a celuilalt !

Incepand cu 1 ianuarie 2018 a intervenit o modificare fiscala substantiala prin transferul contributiilor de la angajator la angajat !

Pentru a vorbi aplicat, daca pana atunci solda / salariul net se determina din cel brut, scazandu-se CAS ( contributia la pensie ) de 10,5 %, CASS ( contributia la sanatate ) de 5,5 % si impozitul de 16% din ceea ce ramanea dupa scaderea celor doua contributii...dindata susmentionata, contributiile aplicate soldei / salariului brut s-austabilit astfel...

- CAS = 25 % din brut !

- CASS = 10 % din brut (-Nota blogului-din cuantumul brut în plată> 4000 lei )

- impozit = 10 % pentru suma cuprinsa intre 2000 brut si ceea ce ramane dupa scaderea CAS si CASS din solda / salariul brut !

Prin urmare, incepand cu data susmentionata au crescut soldele / salariile brute !

Mai mult, aceasta crestere a fost accentuata prin majorari fie ale soldelor brute / salariilor brute, fie ale soldelor de functie / salariilor de functie, conform prevederilor Legii nr. 153 / 2017 privind salarizareapersonalului platit din fonduri publice !

In final, plecand de la acest cuantum prezent al soldelor / salariilorbrute ( care constituie baza de calcul a pensiei brute - conform art.28din Legea 223 / 2015, modificat prin OUG nr.57 / 2015 ), rezulta uncuantum al pensiei brute substantial mai mare in cazul celui trecut inrezerva in prezent fata de cel al primului rezervist !

Acestui cuantum brut al pensiei celui trecut in rezerva in prezent iicorespunde unul net, rezultat din deducerea impozitului la ceea cedepaseste 2000 de lei !

Dar, avand in vedere faptul ca - in conformitate cu art.60 din Legeanr.223 / 2015, modificat prin OUG nr.59 / 2017 ) - pensia neta nu poate fi mai mare decat media soldelor / salariilor net corespunzatoare celor brute din cele 6 luni constituite in baza decalcul a pensiei, rezulta in final un cuantum net mai mic decat cel susmentionat !

Iata surpriza...sau nu ! Acest ultim cuantum net al pensiei celui trecut in rezerva in prezent ( n.n. - in plata, de pe card, din buzunar ),chiar plafonat la media sodelor / salariilor nete... este mai mare fata de cuantumul net din prezent, cu tot cu indexarile aferente, a ,,frateluisau geaman,, , trecut in rezerva inainte de OUG 59 / 2017 !!

Mentionez faptul ca toate cele susmentionate au fost verificate - in mod practic - pe diversi fluturasi de salariu si decizii de pensie, prin prisma reglementarilor prezente din domeniul pensiilor militare, respectiv Legea 223 / 2015 cu modificarile si completarile ulterioare ( OUG 57 / 2015, OUG 59 / 2017 si OUG 114 / 2018 ) !


Asadar...o fi principial...si repet, aici nu e vorba de ,,capra vecinului,,...ca rezervistului din prezent, cu pensia neta in plata ( n.n. - chiar limitata la media soldelor / salariilor nete ) si mai mare fata de cea a ,,fratelui geaman,, ( n.n. - acelasi grad, aceieasi functie, aceiasi vechime, grupa de munca si aceleasi elemente salariale ) sa-iramana aceasta intacta - urmare a introducerii CASS - iar celuilalt sa-i scada ??!!

Gand bun cu sanatate !!"


NOTA blogului

-Și eu pregătisem un material din care reieșea că adevăratul cuantum brut al pensiilor militare stabilite după 15 09 2017 nu este cel definit prin OUG nr. 59/2017 la art. 3 lit. m) din lege, ci cel stabilit potrivit articolul 60, cuantum care nu poate fi mai mare de 58.5% din media soldelor brute care alcătuiesc baza de calcul, cuantum care poată să crească dacă fiscalitatea scade sub 41,5%.

Dacă pensiile stabilite înainte de 15 09 2017 au plafonul pentru calculul cuantumului brut variabil, între 65-85% din media soldelor brute corespunzătoare bazei de calcul, cele stabiliite după 15 sept 2017 au plafonul variabil - de la pensia socială până la maximum 58,5% din media soldelor brute corespunzătoare bazei de calcul.

Impozitele și contribuțiile plătite înainte de pensionare sunt datorate pe salarii/solde brute.

Impozitele și contribuțiile pe pensii sunt datorate de toți pensionarii pe veniturile din pensii, în sensul definit de Codul fiscal. Veniturile din pensie pentru toți cei pensionați după 15 09 2017 sunt veniturile calculate potrivit art. 60 din L 223/2015 introdus prin OUG nr. 59/2017 și modificat prin OUG nr. 114/2018.

-O a doua observație este că preconizata contribuție pentru sănătate de 10% din cuantumul pensiei > 4000 lei, CASS, se poate aplica, potrivit dispozițiilor Codului Fiscal, doar după 6 luni de la intrarea în vigoare a actului normativ care instituie contribuția.

130 de comentarii:

Trofin spunea...

Pentru a face un comentariu / comentarii privind tema pe care o pune în discuție autorul ar trebui ca , în plus față de prevederile legale și deducerile logice care decurg din acestea, autorul sau cineva care deține date să posteze un exemplu concret sau mai multe cu baza de calcul al pensiei , pensia brută rezultată , pensia netă calculată , pensia netă în plată pentru situațiile produse de OUG59/2017 și OUG114/2018 . Cu aceste date , se va putea deduce care este cauza că pensiile de după OUG 59/2017 și OUG 114/2018 nu sunt afectate , la cuantumul net , de presupusa reintroducere a CASS pentru pensii brute care depășesc plafonul de 4000 de lei. Această temă a mai fost pusă în discuție și pe un alt blog dar la întrebările ridicate am primit apostrofări și aroganță. Eu am ieșit la pensie cu mult înainte de 2017 și nu cunosc metodologia de stabilire a pensiilor de după această dată fiindcă actele legislative nu sunt suficient de clare.

BONIFATIE spunea...



Bună seara!
„Circulă” pe NET și două tabele comparative în legătură cu speța de mai sus. Cred că le aveți. Dacă nu, vi le trimit eu.

spiritul lui Haret spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Paul Puiu spunea...

Cei care au iesit pana la 01.07.2017 insa vor primi in compensare potrivit Dec 472/2021 ajutoare/indemnizații la trecerea in rezerva, asa ca ei vor fi pe plus iar ceilalti vor ramane doar cu pensiile fara ajutoare la trecerea in rezerva, SOSP sau OMM si pensia suplimentara!!!10 % Deci plata CASS pentru cei trecuți in rezerva pana la 01.07.2017 nu va fi o asa mare catastrofa intrucat atunci cand le va veni mălaiul se vor compensa si vor fi pe plus!!!!!

Mihai spunea...

Greu cu ”drobul de sare” pentru unii .
După cum mi-am spus parerea in cazul OMM si ICCJ mi-a dat dreptate in interpretarea art 80 din L80 , tot asa spun că în acest caz lucrurile stau cam in felul urmator;
-cuantumul pensiilor militare plafonat dupa art 60 din OG 59 la ”media soldelor nete din ultimele 6 luni ” a fost stabilit din cuantumul brut al mediei soldelor brute pe ultimele 6 luni.
Ca atare baza de impozitare si a CASS pentru cei pensionati prin aplicarea OG 59 art 60 va fi media soldelor brute pe ultimele 6 luni indexate pe 2019-1,3% unde este cazul , evident raportate cf legii la pragurile de 2000 lei respectiv 4000 lei.

Trofin spunea...

Dacă sunt acelea de pe blogul de la Craiova, nu sunt de utilizat.

cr.1 spunea...

Trebuie să aveți în vedere că cei pensionați după 15.09.2021 nu beneficiază de Ordinul militar.

Huhu Rezea spunea...

Trofin
Motivul penntru care cei pensionați nu plătesc impozite si taxe este că 85% din soldele brute corespunzătoare bazei de calcul( articolele 28-30 și 108 din Legea 223/2015) nu poate fi niciodată egal sau mai mare decât 58,5% din aceeași bază de calcul(art. 60).
Veniturile reale din pensie pentru cei pensionați după 15 sept. 2017 sunt veniturile calculate potrivit art. 60.
Altfel, se ajunge la paradoxul că nu vom plăti taxe și impozite ca pensionari militari pentru că am plătit taxe și impozite când am fost în activitate.
Se mai pune întrebarea:
De ce pensiile stabilite din doar 58,5% din baza de calcul corespunzâtoare soldelor brute sunt sensibil mai mari decât pensiile stabilite în limitele 85-102%- când intră si sporul OMM- din baza de calcul corespunzătoare soldelor brute?
Răspunsul: în baza de calcul al pensiilor stabilite după 15 09 2017, mai ales stabilite după 2018, intră și actualizări potrivit L 153/2017 iar la punctul g) din Nota de calcul se regăsesc sporurile din degringolada salarială de după anul 2010, actualizări și sporuri care nu regăsesc în baza de calcul a pensiei vechilor pensionari.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Eu asa cred ca se putea impune transat, pornind de la suma de 5000 lei si pana la 8000 lei cu 5%, de la 8000 și pana la 10.000 cu 8%, ce trecea de 10.000 si pana la 15.000 cu 10%, peste 12.000 cu 12% si nu erau plangeri, fiind un echilibru acceptabil. 4000 este pe departe o suma modica in actualul context economic, chiar 5000 nefiind mare branza sa-i impozitezi astfel dar daca tot s-a facut, putea sa se faca step bye step, in trepte corecte, eu vazand din unghiul realitatii ca abia pe la 8000 se poate discuta de o asemenea taxa-impozitare, caci in curand, si cred ca asa va fi, 5000 lei va fi suma minima de subzistanta, daca scumpirile si inflatia, coroborata cu criza economica mondiala, merg inainte la modul cel mai alarmant. Bine nu ne va fi... Astia cu pana in 1500 lei vor intra in genocid planificat!

Catalin spunea...

Sa va spun cum arata talonul meu de pensie ( iesit la pensie in 2019 ) :
- pensie bruta : 6572 lei
- impozit : 457 lei
- pensie neta : 4051 lei
Exista oare cineva sa poata explica contabiliceste acest talon ?
In plus , toti cei care au ceva cunostiinta de contabilitate si au lucrat la viata lor cu bugete , cunosc faptul ca in bugetul MApN la capitolul pensii se prevede totalul acestora in suma bruta . Astfel , daca din suma bruta se vireaza catre bugetul de stat impozitele aferente iar la pensionari se vireaza o suma neta cu mult mai mica decat cea rezultata prin scaderea din brutul pensiei a impozitului, CE SE INTAMPLA OARE CU DIFERENTA , ramasa in bugetul MApN? Ce se intampla cu cei cca 2200 lei , in cazul meu ?
La fel , in cazul meu , la care suma se aplica indexarile ? La care suma se aplica nou anuntatul CAS ?
Poate cineva sa ma lamureasca ? Pt ca eu ma uit la talon si ma apuca capul...

Ionel spunea...

DA. Foarte bune precizarile lui Huhu Rezea. Asa ceva numai la noi in tara este posibil ! "sporurile din degringolada salarială de după anul 2010, actualizări și sporuri care nu regăsesc în baza de calcul a pensiei vechilor pensionari" sunt cele care fac DIFERENTA. S-a dus pe apa sambetei principiul la grade, functii si vechime egale pensii egale. Mai mult, au fost antagonizati cei de dinainte de 2010 cand se plateau compensatiile cu cei de dupa care nu le-au mai vazut si nici ca.....

Huhu Rezea spunea...

Catalin
Ai punctul pe i!
De aceea cred că trebuie să intervină inisterul de Finanțe si Curtea de Conturi pentru a stabili dacă este corect ca impozitele si taxele din pensie să fie plâtite de la bugetul de stat și nu din venitul din pensie al pensionarului.

Costică Cristea spunea...

Treaba cu capra vecinului se vede de la o poștă că există. Urmăresc site-ul de mult timp. Dacă se hotărăște să se facă actualizare,pot întreba și eu ,cine este mai câștigat?Cel care a ieșit în august 2017 cu brut mare și pensie netă aproape de brut(nu vreau să dau exemplu) și primește actualizare pe mai mulți ani sau cel care a ieșit după 2017 și nu mai primește actualizare decât după anul ieșirii la pensie?Nu se poate să fiți uniți fără a ne uita in buzunarul altuia, așa cum 90% din cei care postează o dă cu contributivitatea?

Leon spunea...

@Catalin, daca ai iesit in 2019, ai beneficiat de Indexarea de 4,6% din 2020 !
Poate ne comunici si datele din Decizia de pensie: media soldelor brute/nete, procentul si SOSP..!
Cu Decizia de pensie si Talonul in fata, asa cum faci calculul pentru cei 4,6%, tot asa se va proceda si pentru urmatoarea indexare !!

Huhu Rezea spunea...

Este mai câștigat cel care a primit actualizarea în urmă cu 2 ani, decât cel care de 5 ani are pensia neactualizată. E bine?

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Nu ai înțeles că dacă e vorba de indexare se indexează cuantumul net, adică acel 58,5% din baza brută, iar dacă e vorba de impozitare se aplică la colosul de 85% din același brut, astfel încât impozitul să nu-i ardă si pe noii gulerați pensionari? Numai ei au plătit impozit și CASS cât au fost activi, suficient să nu mai plătească toată viața... cât sunt pensionari.

micutzul spunea...

Măi oameni buni capra fiecaruia e importantă. Eu zic totuși că cel mai bine ar fi 80% din F+G+V+I.Cda.+15% din tot ( prerogative). Fără sporuri și alte cele.

Mihai spunea...

Pensiile militare trebuiesc actualizate prin abrogarea OG 59 art 60 la coeficietii de salarizare prevazuti de L153 in conformitate cu etapele de majorare parcurse de activi.
Este singura solutie pe L233 de eliminare a discriminarilor intre generatii.
Problema mare si care dă de furcă este ca Olguta a stabilit o taxare cu 41,5% a brutului activilor cu rasfrângere si asupra pensiilor dupa aplicarea OG59 , lucru incorect pentru militari deoarece nu au pensii contributive si retinerea de CAS= 25% nu se justifica asa cum nu sar justifica nici CASS cat asistenta medicala este gratuita pentru militari.
Inconvenientul care da de furca consta in faptul ca prin abrogarea OG59 art 60 s-ar crea posibilitatea ca pensiile sa devina mai mari decat neturile activilor si atunci se creeaza alt balamuc in sistem.
Prin actualizare la media neturilor activilor similari multi cu pensiile calculate inainte de aplicarea OG 59 vor avea de pierdut.
Asta-i incurcatura prin care Olguta a bagat in ceata rezolvarea actualmente a pensiilor militare .
Orice indexare cu taxare de CASS nu rezolvă problema discriminarilor ,dar nici o actualizare la media neturilor activilor similari nu aduce fericirea pentru multi cu pensii stabilite anterior emiterii OG 59 art 60.
Greu de luat si stabilit o modalitate convenabila de rezolvare echitabilă pentru toate partile implicate in acest balamuc.Ministrii au de lucru serios la dezlegarea acestei harababuri in sistemul de pensii până la aveni cu o solutie echitabilă.

Leon spunea...

Pai n-am zis si eu de mai multe ori ca legislatia pensiilor militare este facuta de Gulerati in favoarea lor cand trec la Pensie ??

Huhu Rezea spunea...

Incepuși bine expozeul, dar în final il proptiși în gard.
Este corect că, dacă se elimină ordonanța 59 și se actualizează pensiile militare potrivit coeficienților pentru anul 2022 din L 153,se elimină discrepanțele dintre pensiile militarilor provenind din genetrații diferite.
Ce te mai încurcă fiscalitatea LOV, dacă prin eliminarea OUG 59 cuantumul pensiei cuvenite nu mai depinde de impozitele si contribuțiile plătite ca activ? Toată lumea primeste pensia funcție de procentul de pensie din brutl bazei de calcul, impozitarea pensiei urmând a se face din brutul real al pensiei militare.

Catalin spunea...

Leon,
Nu am pus in discutie indexari sau alte asemenea probleme.
Tu chiar nu ai inteles despre ce este vorba in talonul meu de pensie?
Poti sa stau cu talonul si decizia in fata cat as vrea , pentru ca este normal ca toate aceste indexari sau taxe sa se aplice la brut. Numai ca mie nu imi afecteaza sub nici o forma netul pensiei.
In plus , prin faptul ca pensia mea neta este plafonata la nivelul salariilor nete , implicit mie mi se retine in permanenta din pensia bruta toate impozitele si taxele ca la cei activi ( impozit , CASS , CAS , etc ) . Atunci cum sa imi mai aplice inca un CAS ?
O alta problema care "da cu virgula "este urmatoarea :
In 2019 , cand mi-a iesit decizia a fost pe pensie bruta de 6572 lei. Pe primul talon de pensie a aparut in schimb :
- pensie bruta :4370 lei ;
- impozit : 237 lei
- pensie neta : 4051 lei .
Asa au fost toate taloanele de pensie pana in februarie 2021. Impozitarea din 2020 s-a aplicat la brutul de 4370 lei.
Apoi , brusc , din martie 2021 , pe talon a aparut :
- pensie bruta : 6572 lei ;
- impozit : 457 lei ;
- pensie neta : 4051 lei .
Ce oare s-a intamplat in martie 2021 la CPS a MAPN?
La ce institutie sunt oare scoliti cei din CPS ?

Leo spunea...

În fapt , reținerile sunt de 38% dacă Brutul = 6572 iar netul asociat lui este 4051.
Dilema este ce reprezintă 457 lei care reprezintă cam 7%
Sau ce reprezintă 31% care este difernța dintre procentele arătate.
Numai din decizia de Pensionare se pot extrage explicațiile. Altfel e BEZNĂ!

mosmartin16 spunea...

Micutzule...suntem pe aproape ! Eu o spun....de ani buni !

Catalin spunea...

Leon ,
Eu nu am pus in discutie aspectul semnalat de tine.
Eu m-am referit la ceea ce scrie pe taloane ;
In anul 2019 cand am iesit la pensie , in decizia de pensionare este prevazut pensia bruta de 6572 lei.
Primul talon de pensie , si apoi toate taloanele pana in februarie 2021 , au aratat astfel :
- pensie bruta : 4250 lei
- impozit :225 lei ;
- pensie neta : 4051 lei
Indexarea din 2020 s-a aplicat la brutul din talon , respectiv 4250 lei , nu la brutul din decizia de pensionare , respectiv 6572 lei.
Apoi din Martie 2021 , s-a intamplat ceva , de atunci in talon apare :
- pensie bruta : 6572 lei ;
- impozit : 457 lei ;
- pensie neta : 4051 lei
Oare ce s-a intamplat in martie 2021 la CPS a MApN?
La ce institutie au fost oare scoliti cei de la CPS ?

Mihai spunea...

@ Huhurez
Am sris si in comentariu.
Încurcă faptul ca taxarea activilor cu 41,5% din brut complica intr-o oarecare masura actualizarea daca se face raportarea la neturile activ/ pensionar.
Asa o vad eu ,poate nu am evaluat chiar corect in cazul in care se aplica in continuare la pensii OG 57 ( baza 85%din brut).

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile & @Leon, CE METODA GOLANEASCA DE IMPOZITARE! Se merge inainte pe discriminarea intre generatii, a dispatut unitarismul de aplicare pentru toata lumea, ca principiu, care a fost pana cam in 2015, si este peste tot in lume, mai ales la Armata. Pana nu sunt eliminati actualii mafioti, constituiti intr-un grup infractional organizat in MApN, plus croitoreasa, treburile vor merge din rau in si mai rau!

Leon spunea...

Se vede ca ati uitat, OuG 59/2017 are un Raport de respingere din partea Comisiei de Munca din CD, este pe Ordinea de zi a Plenului din Februarie 2020, dar pana in prezent n-a avansat deloc (Pl x 310/2017).
Chiar daca se adopta respingerea, militarii raman in continuare agatati de Art.84 din OuG 114/2018.
http://www.cdep.ro/comisii/munca/pdf/2019/rs310_17.pdf

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Capra trebuie taiata si facuta gratar, țapul la rotisor si ciobanii la Jâlava!

M spunea...

@Micutzul

E o idee!

Sunt curios! Când ați ieșit la pensie?

Ionel spunea...

Subscriu. O noua lege a pensiile cu acelasi mod de calcul pentru toata lumea.

Calinmihaib12 spunea...

Micuțul:
..+ % de pensie supli mentară(P.S.) = atât timp și la generații le de militari activi și pensionarii care au plătit cei 5 % de C.P.S. /C.I.B(Ccontr. individ.la bugetul de stat)..!

Leon spunea...

@Catalin, la:
"..Sa va spun cum arata talonul meu de pensie ( iesit la pensie in 2019 ) :
- pensie bruta : 6572 lei
- impozit : 457 lei
- pensie neta : 4051 lei
Exista oare cineva sa poata explica contabiliceste acest talon ?"
Decizia ICCJ nr.63/2020, publicată in MO.nr.1295/28.12.2020 a obligat CPS a MApN sa treaca pe Talon Pensia Bruta stabilita cf.L223, Impozitul retinut prin deducerea de 2000 lei, si Netul stabilit la media veniturilor cf.OuG 114.
Pentru anul 2020, CPS a trecut pe Talon un Impozit calculat printr-o metoda inversa, si netul sa ramana la fel (4370-237 =4051 lei.

Mihai spunea...

@ leon
Ai dreptate. Eu am utilizat ce mea venit pe limba mai uzual ,adica OG59. Evident ca la pachet intra si Og 114


Mihai spunea...

Adică ,va să zică ”Toti o apaă si-un pământ ” ????? Hai mai puneti cel putin si ID.
Oricum L153 pune mai mult de atât daca s-ar accepta actualizarea.

Liviu PO spunea...

De ce indemnizatie de comanda?Mai comanda ceva in rezerva sau retragere?La partenerii strategici asa o fi?

Yana Cris spunea...

Vad ca sunt unii pensionari de dinainte de 15.09.2017 care se plâng de inechitati fata de colegii "gemeni" (dpdv functie, grad, vechime, sporuri..) pensionati după septembrie 2017. Dar ma întreb retoric unde o fi echitatea când coleg/a pensionat/a in 2016 cu procent maxim 102% a luat pensie neta puțin mai mare decat lua salariul net în ultimele luni de activitate, are drept și la soldele compensatorii, în plus a primit și indexarile din 2017,2018,2019 și 2020... Iar eu am mai muncit pana în 2020,cand pensia neta calculata (din decizia de pensie e mai mare decât ce primesc în mana) îmi este plafonata și deci primesc mai putin, când nu mai primesc OMM și PS, nu mai am dreptul la solde compensatorii, nu am primit indexarea din 2020 și - colac peste pupăză - sunt chemata la unitate sa semnez o noua fisa cu soldele, pe motiv ca s-a modificat nu știu ce spor (retroactiv!!!) în MIIINUUUS!!!??! Unde o fi echitatea!?!?! Ma rog, nu doresc polemici, nu aștept răspunsuri. E doar punctul meu de vedere.

micutzul spunea...

Știți ce trebuie pus in plus? Pensia suplimentară și esalonul! Fiindcă unul din U.M. lucra cu o U. M. iar unul ca mine cu 82....

Huhu Rezea spunea...

Constat că cu cât mai proaspeți pensionați.. cu atât mai nedocumentați în legislația pensiilor militare.
Domnule dragă, soldele compensatorii și indemnizațiile la trecerea în rezervă nu se mai acordă din anul 2010.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ma uita la Coarna la Romania TV, si asta a observat si Ana: E rosu ca racul, se vede ca e matolit cat de cat, isi linge mereu buzele, este mereu agitat frecandu-si carabele, trage umerii, se stramba cu un rictus flegmatic si se abtine sa nu-l fure anaforul, gura ducandu-se la ceanga sa para ca e normal. El are treaba cu guvizuii din lacul Mamaia, nu cu pensia lui tataia, ca, deh, el e un Rafila mai jmecher si le stie si p' astea! Il doare borțosul si gâtosul sa verbeasca de grosul pensiilor militare care acum îi starneste gretosul din maruntaie! S-a ajuns, băi, țăranul, de cand a apucat si el ciolanul, si de la etajul superior il doare pe el intre caprior ca rezervistii neactualizati mor! Cine-l face sa calce pe grebla cu țache sa-l trezeasca la realitate?

Cata spunea...

Normal pensia ta trebuia să fie 6572 brut - 457 impozit ce depășește 2000 lei = 6115 lei net. Dar OUG 59 te plafonează la cele 6 luni alese de tine care insumate au ieșit 4051 lei. Deci in decizie pensia reala dacă nu era OUG 59 aveai 6115. Așa că ai rămas cu netul din cele 6 luni care le-ai ales si ti se cuvine 4051. Acum dacă se aplica 10% din 01.01.2022 iese cam asa.... 6572- 257 lei( ce depășește 4000) - 432 lei (impozit ce depășește 2000) = 5883 lei după toate reținerile impozit si cass. Deci pe cupon vei avea pensia 5883 lei dar in mâna vei lua tot 4051 lei. Totul se întâmplă numai din pix la cei de după 2017

M spunea...

@Liviu PO

Pe scurt: Da! Dacă ești la clasa de salarizare P4 atunci ești comandant de unitate cu IC inclus față de colonelul cu P6 de exemplu.


Mai comanda ceva in rezerva sau retragere?

Dar ce? Stă cu gradele la halat? De ce să ia Solda de grad? Sau mai prestează? De ce să ia Solda de funcție? De ce și 15%? Ce interdicții mai are? Pensie ZERO!!!!! Bravos!

Acum serios!

Să înțeleg că nu ați avut indemnizație de comandă pentru că, fiind un român verde, "dacă eu nu am ceva atunci să nu aibă nimeni!"

Să vă spun eu cum e: aviatorii zic că să se ia prima de zbor, marinarii că numai aia de îmbarcare, cine nu a avut indemnizație de comandă zice, pe bună dreptate, să nu se bage în pensie, șoarecele de depozit zice: "normal, fără sporuri de pericol" ....

Ați înțeles?

De plătit impozit plătim pe tot!!! 😁 Dar de beneficiat să beneficiem strict doar de ce a avut și onorabilul Micutzul!
Mă gândesc și eu să propun o pensie care sa ia în calcul numai sporurile pompierilor!
Sau sa luăm doar sporurile care nu au litera "r" în denumire!!!! Ni-no, Ni-No!!!! Salvareaaaaaaa!!! 🚑

De aceea e mai bună contributivitatea! Pură!!! Fără OMM, fără 15%, chiar și fără vrăjeala de condiții speciale aprobate prin ordin de ministru. Nu domnule! Dacă nu a fost aprobat prin lege.... Hai, pa!
Dacă e să fim radicali, atunci să fim, nu doar pe jumate!

Sau, mai am o propunere: fiecare să taie numai dacă el a avut respectivul venit! Scopul nostru final bănuiam că ar fi creșterea pensiilor nu scăderea lor!
Dar poate nu înțeleg eu...

M spunea...

Așa domnu' Micutzu!

Să facem legea numai pentru dumneata!
Eu zic să îți faci o țară a matale, cu armata matale și să le le dai pensii ezact după cum gândești tu, ca mărit împărat!

Vai de capul ălora 82. Mai sper că ai luat-o pe atâția arătură după ce au ieșit la pensie iar cât și fost în activitate aveai țiglele pe casă!!!

Realizezi nu e așa cât de mare e SNAOPSN și câte situații speciale sunt??? Mie mi se pare că nu prea!

M spunea...

Are diabet. Creșterea glicemiei îi usucă gura și îi vascularizează intens fața și gâtul.

Zic și eu....

VICTOR spunea...

În 2018 și 2020 nu s-a dat nici o indexare!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@M, tot ce-i posibil, nu zic ba, dar in bloc la mine stiu cativa, care zi de zi se matolesc bine, desi sunt diabetici ca si mine, si, la muiane, la matoleala, par precum in seara asta Goarnă, toti sfecliți-inrosiți, agitați si mai tot timpul incaierati! Eu, desi un pic rotofei, sunt gălbăjât ca nu bag in rât de baut, Ani, la fel, fiind pe insulina si putin grasună, n-o vad sfeclă la fata galbajâta ca o Lună! Dar n-a mai aparut el la tv de 'jde mii de ori? si nu la-m vazut ca in seara asta lovit in căpriori, roșindu-se si maimuțărându-se... Ehei, ce al dracului e fierul cand se ridica pe scara beciului boierul! Expres i-am urmarit la tv ultimele evolutii sa vad daca ofera alternative si solutii cu cătare in problema grava a pensiilor militare, si vad ca se fereste ca dracul de tamaie problematica asta s-o puie, lasand-o batută in cuie! In toti mi-am pierdut increderea, toti fiindu-ne piedica, si daca au mai pus si laba pe ciolanul ala gros si carnos al puterii, toate le fac in dodii a lelii si a lenii, ba chiar ioc-deloc!

Viorel spunea...

VICTOR greșești.
În 2018 nu s-a dat nici o indexare pentru că a fost pe minus (2016 = -1,5), în schimb a fost anul cel mai avantajos pentru noi cei ieșiți până pe 15.09.2017 pentru că a fost eliminate
CASS de 5,5% iar impozitul a scăzut de la 16 la 10% fiind aplicat de la 2.000 lei în sus.
În anul 2020 s-a acordat o indexare de 4,6% aferentă anului 2018.

Calinmihaib12 spunea...

Victor:( 10:14'/ 10.dec. a.c.):
..în 2020,pensiile militare au fost indexate cu 4,6 %..!

Paul Puiu spunea...

Cornelius Flaviu Ifrim ti-am spus ca Goarna si-a schimbat retorica sindicala de cand a devenit deputat potrivit dispozițiilor PSD!!!! Ati vazut cat castiga pe luna un parlamentar, si-a expus pe Facebook indemnizațiile si salariul Simion liderul de la AUR!!! Pai cand ai pensie militara si mai beneficiezi si de aceste drepturi de parlamentar, normal ca uiti de unde ai plecat ca si ceilalti care au fost tot militari, politisti , SRI-isti!!! Goarna a fost vehement la inceput cand a auzit de introducerea la plata a CASS dupa care la cateva zile s-a linistit brusc si a uitat de subiect, nu va mira oare??? A luat la cunoștința ca pensionarii militari nu sunt incluși in indexarea de 10% si ca vor ramane parțial si in 2022 la nivelul din 2020 cu minus CASS 10% potrivit voinței politicienilor!!!!!

Leon spunea...

Huhule, in videoclipul postat la Tema, te dadusi cu ..ardelenii..:))
Dar sa stii ca si din Tuica de Horezu ar putea iesi o Palinca faina..!!

luchy19 spunea...

Din comentariile d-lui . Cătălin reiese faptul că din 2019 la pensia netă nu s a mai pus nici un leuț? Adică 4051 2019, 2020, 2021 ?

Brenda spunea...

Sânt niste canalii, ii aiuresc și pe civili, dau din colț în colț jigodiile Dece nu își micșorează ei salariile? Adică au sute de mii ,de acolo sa ia nu sa pune alte dări pe pensiile onenilor
Deci tot o apă și la n pământ.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Iata ca eu nu glumesc cu clanul banditesc, si merg mai departe pe clocari sa-i lovesc: Doar ce am intocmit si trimis aseara o petitie in care am cerut ministrului de la Aparare sa ma primesca de urgenta intr-o scurta audienta, punand conditia pe tapet ca intrevederea sa fie acordata tet a tet, deci, si cum i-am scris intr-o notă amară, fara sa fie mafiotii paraditori in anticameră, ci doar intre peretii goi, doar noi doi, iar daca petitia va fi refuzata il voi chema in judecata considerand ca refuzul, deci implicit si abuzul, venind se pare doar din mediile inconjuratoare, ministeriale, deci clocare, si de aceea voi apela in acest in caz de refuz si la instantele judiciare din tribunale, ca acolo sa fie obligat sa ma primesca in audienta pentru plangeri referitoare la pensiile militare, specificad ca scopul meu este de abordare a pensiilor mici si medii, militare, care nu mai suporta umilinte si de la majorari si nici o amanare cu putinta! Acolo am specificat ca anul acesta am fost chemat in audienta si am fost primit de o asistenta in care erau toti mafiotii si clocarii de la pensiile militare, unde m-au primit cu ostilitate sa nu mi se faca dreptate, nu am fost ascultat si nici o sansa nu mi s-a dat, si ca poate Ministrul Ciuca habar n-a avut de mine si de problemele pensiilor in ruine, caci haitele de consilieri care inconjoara ministrii de la aparare sfasie tot ce le iese in cale, numai ca nici un petent sa nu ajunga la acesti ministrii de la aparare sa-si spuna problemele ce le are. Am cerut ca sa mi se fixeze o data dupa 1 Ianuarie si pana la sfarsitul lui februarie si astept acum raspunsul cu infrigurare, dupa ce in prealabil am mai trimis acum o saptamana o petitie expresa ce-l vizeaza pe ministrul in speta, si am repetat de cateva ori ca, daca nu va fi citita de Dl ministru, personal, sa-mi raspunda la probleme in mod profesional, in scris si sub semnatura olografa, si nu de catre orice dactilografa sau persoana neautorizata, deasemenea voi face plangeri penale persoanelor care deturneaza inscrisurile petitionare, cat si il voi chema pe ministrul Apararii la Tribunal sa-mi raspunda la petitie personal, si sa nu credeti ca eu glumesc ce scriu aici, pentru ca mai am pe rol doua procese impotriva lui Ciucale si a doftoresei paraditoare pentru a-mi da socoteala intr-o problema personala si directie profesionala, din oficiu, ce vizeaza abuzuri in serviciu, cauzele fiind pe rol nu pot aici sa ma desfasor! Voi ridica si problema impozitarii celor minim 4000 lei cu 10% care a produs multa disputa, intrucat nu-i poti sa-i ei de la o familie de doi, unul din ei, ca sotie de cadru militar, care a nascut multi copii, acasa a stat si poate nu a lucrat, asadar traiesc din ce pensie sotului i s-a dat si, impartit la doi le revin cate 2000 lei, suma care nu acopera nici pe departe cheltuielile de trai si sanatate!

CEZAR spunea...

Adica mai concret..nu faceai NIMIC !

Leon spunea...

@MosMartin, sunt in plata si cuantumuri avantajoase la pensii RECALCULATE cf.L.164/2001 si indexate dupa anul 2016 !
Si aveti dreptate, eu am pensia mai mica decat colegii pensionati dupa 2018, desi am beneficiat in 2009 de SF la max.4,6, SM-20%, IC-40%, Gradatii-42%, ID-25%, Procent calcul-95%, plus 20% OMM !
Am mai demonstrat anul trecut ca chiar cu limitarea Net la Net si fara OMM, pensiile stabilite in ultimii 2-3 ani sunt mai mari decat cele aflate in plata pana in OuG 59..!!

CEZAR spunea...

A avut el si cancer si l-a durut in ...ULA..!!
Oricum este bine ca unii v-ati pus speranta in majurul de ..militie~
Bravo PSD ..ca l-ai facut ..deputat ...SIC

M spunea...

Ăăăăăăăăă..... DA!

M spunea...

@Cornelius Flavius Ifrim

😁 Haide, stimate coleg! Știți că eu apăr orice purtător e uniformă cât timp NU FACE RĂU!

Eu zic că Coarnă (sic!) nu a ajuns încă la a face rău. E adevărat că nu face nici bine! Din câte știu eu Coarnă nu consumă alcool (asta de multă vreme de când a fost grav bolnav).

În rest...

Huhu Rezea spunea...

Pensia brută - CASS - Impozit > pensia cuvenită conf. art. 60.
Care este destinația diferenței dintre cele doua cuantumuri nete? Această diferență destul de consistentă, care în prezent poate ajunge și la 31,5% din brutul bazei de calcul, încarcă artificial bugetul destinat pensiilor.
Care este destinația CIBS-ului de 25% din soldele/salariile brute ale personalului militar, polițiștilor si penitenciariștilor în activitate?

Huhu Rezea spunea...

@Flavius
Hai să nu coborâm demersurile până la un nivel atât de absurd! Nu pui d-ta condiții cum și unde să te primească ministrul.

Leo spunea...

Cătaline , ca să afli ce s-a întâmplat ăn martie 2021 , trebuie să faci o solicitare la CPS la croitoreasă , ca să ți se explice FUNDAMENTAT situația pe care o invoci. Apoi , aștepți 30 de zile și dacă nu primești nici un răspuns , îi dai ăn judecată . Flavius am auzit că este expert și-ți poate da consultanță în domeniu......

Trofin spunea...

D-l Cătălin , vă mulțumesc pentru date !.
Situația d-vs se explică astfel:
- pensia brută v-a fost stabilită așa cum prevede L223/2015, l-a care s-a adăugat și sporul prevăzut de L80/1995 și a rezultat suma de 6572 lei;
- pensia netă calculată cu aplicarea impozitului este 6572-457=6115 care depășește venitul net din solde corespunzătoare bazei de calcul ( așa cum prevede OUG59/2017) care este de numai 4051 lei suma care reprezintă cuantumul net în plată.
Dacă în anul 2022 se vor indexa din oficiu pensiile militare de stat cu 2,6% , această indexare se aplică la pensia brută de 6572 lei rezultând suma de 6743 lei. Pensia netă calculată , prin luarea în calcul a plății CASS de 10%
respectiv 274 lei și a impozitului de 10% , respectiv 447 lei , va fi 6022 de lei .
Conform OUG114/2018 indexarea de 2,6% se aplică și bazei de calcul , implicit valorii nete pe care o are , deci prin indexarea sumei de 4051 lei care reprezintă pensia netă în plată la 31.12.2021 se obține valoarea 4156 lei sumă mai mică decât pensia netă calculată în baza legii 223/2015 deci , conform OUG59/2017 și OUG 114/2018 veți primi o pensie netă de numai 4156 lei . Vedeți că , în acest mod , cuantumul pensiei nete în plată (4156 lei) nu este afectat de introducerea plății obligatorii CASS fiindcă aceasta este cuprinsă în cuantumul net calculat ( 6022 de lei) mai mare decât este cuantumul net în plată.

Huhu Rezea spunea...

Leon
Mi-ar conveni și mie să am pensia cuvenită calculată cu 58,5% dinntr-un brut stabilit din solde de funcție actualizate la nivelul anului 2022 și cu litera g) împănată cu tot felul de sporuri care au substituit creșterile soldelor de funcție din perioada 2010-2017.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Draga, @M, la cat de hiclean e vulpoiul asta jmecher, bagat in priză cu ștecher, uns cu toate alifiile, nu face rau la modul cum o fac țațele, ci pur si simplu minte de ingheata apele ca se face ceva la vara, la toamna sau la pulivara, neavand curajul o data sa ne spuna franj in fata ca nu se face nimic niciodata, ori ocolind orice abordare depre dreptatea ce trebuie sa se faca la pensiile militare!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, sa fim sinceri: Daca ma cheama si nu sunt asigurat ca vorbesc cu Dl ministru, degeaba ma mai duc, caci asa am cerut data trecut sa am o intrevedere cu Dl Ciuca si m-a intampinat o haita de hiene, chiar paraditorii nostrii, si e normal sa conditionez audienta pentru ca haita de clocari nu sunt in masura sa-mi rezolve mie problemele ci doar ministrul. Ministrul nu-i Dumnezeu sa fie intangibil si inabordabil, e om ca si noi, doar ajuns, in rest are si obligatia sa tina cont de problemele grave ale celor din ARMATA! A promis, stim toti ce a spus, asa ca ma voi duce cu bun simt sa-i fac propuneri, sa-i dezvalui realitatile ascunse de consilieri si clocari cu mare grija.

Mihai spunea...

Ei ,vedeti . Aici este problema cu actualizarea pensiilor la L153 creată de Olguta cu taxarile astea excesive pe muncă si mai ales la militari unde nu se justifică. Orice actualizare la L153 prin eliminarea Og59/og 114 ar duce la neturi la pensii mai mari ca neturile activilor.
De asta am spus ca ministrii au de lucru la gasirea unei solutii echitabile.

Alexandru spunea...

@Huhu
"Mi-ar conveni și mie să am pensia cuvenită calculată cu 58,5% dinntr-un brut stabilit din solde de funcție actualizate la nivelul anului 2022"...
Momentan, cel puțin, nimeni nu iese cu brut/net actualizat pe 2022, ci pe 2020, când, practic, a avut loc a 3-a creștere a salariilor, dar doar 2 s-au simțit la salariu (2019 și 2020), cea din 2018 fiind înghițită de trecerea contribuțiilor la angajat.

tupak amaru spunea...

@ trofin
Posibil sa fie o explicatie. Dar atunci cum se explica brutul pensiei din prima decizie = 4370 lei ?

Huhu Rezea spunea...

Trofin
In concluzie, indexarea pentru calculații pe OUG 59/2017 se adresează numai cuantumului stabilit potrivit art. 60, adică cuantumului care reprezintă 58,5% din baza de calcul.
De ce să mai fie adăugată indexarea și cuantumului stabilit potrivit art. 28-30,108 din L 223/2015 și l 80/1995? Doar așa ca să ne aflăm în treabă și să majorăm anvelopa bugetară pentru pensii militare?
De ce crezi că au dres busuiocul cu completarea art. 60 prin OUG 114/2018? Dacă indexarea se aplica numai la brut, cei pensionați după 15 sept 2017 nu mai primeau în veci vreo indexare.
Este imposibil să multiplici 85% dintr-un numar astfel încât rezultatul să nu fie mai mare decât 58,5% din același număr, raționament care stă la baza ipotezei juridice din art. 60 alin (2).

Cezar spunea...

Felicit formatia "Trio Milogarii-Band"
Asa fratilor faceti-ne repede de kko
Sa fim primii pe noul an
maKiSS..spargatorul de nuci" al formatie..scrie incontinuare stimabilei om politic si de afaceri..Helena Hudreaaaa
Sîntem mîndrii de voi..baaa
Doar voi ne puteti face de tot rîsul..tinînd cont ca lu Daogaru i.au fhrat ..masina de scris!

M spunea...

@Cornelius Flavius Ifrim

😂😂 Ehei.... câți camarazi sunt în politică și nu fac nici cât face Coarnă!!!!

Din păcate nu avem capacitatea celor din sănătate/învățământ de a ne plânge. Suferim, se pare, după anii de aruncat cu zoaie. Nu spun că nu facem și noi o treabă bună în a ne denigra unul pe altul!

Vă dau un exemplu! M-am întâlnit cu niște prieteni care au firme. Când a fost vorba de pensiile militare eu am dat exemplul domniei tale, spunând că ce se întâmplă e inacceptabil! Problema e că avem destui aiuriți care dau exemplul lui Ciucă și pensia lui de o mie de catralioane de lei. Își închipuie că îl atacă pe Ciucă! Nu realizează că civilii înțeleg doar că "pensiile speciale sunt de o mie de catralioane!"

Mă uitam la unul din învățământ! Dădea mereu exemplul "profesorului debutant" care "moare de foame cu salariul de 3611 lei (coeficient 1,57)". Nu spunea că era vorba de (studii de nivel liceal, fără pregătire de specialitate), că e salariul de bază, fără sporuri, fără hrană, fără absolut nimic!
Sigur, la noi, ăia bine plătiți, echivalentul are 1,44.

Închei, că tot am deschis legea 153!
- educatoare (cu studii de nivel liceal, fără pregătire de specialitate, ZERO ani vechime) 1,57
- subinspector de poliție (cu STUDII SUPERIOARE, cu pregătire de specialitate, ZERO ani vechime) 1,58


În halul ăsta ne-a adus Olguța și PSD-eaua!
Veți spune: stați, că al nostru are sporuri, mai are și alte beneficii. Vă răspund că și ăialalți au!
Veți mai spune că la ei sunt limitate sporurile. Vă răspund că faptul că noi avem POSIBILITATEA de a avea mai multe sporuri a născut ura celor care nu le au!

Mihai spunea...

De aceea scriu de mult timp si atentionez asupra fenomenului exemplificand la acea vreme prin legile salarizarii si pensiilor pentru militari elaborate sub domnia lui AI Cuza unde acestea erau grevate de o singura taxa ,rerspectiv impozit 10% atat la pensii cat si la salarii.
O astfel de taxare in momentul de fata ar putea deschide nestajenit calea actualizarii la L153. Nu ar mai exista acel conflict intre neturi activ/pensionar.

Huhu Rezea spunea...

@avy!
Chiar și în ipoteza în care un pensionar militar are procentul de pensie de 102% din baza de calcul, bineînțeles dacă are sporul OMM de 20%, tot nu depășește solda brută.
Vezi câte elemente salariale elimină art. 28 al L 223 din baza de calcul!

Huhu Rezea spunea...

@Alexandru
Momentan? mai sunt doar căteva zile și intrăm deja în anul 2022.
Dar de sporurile care timp de 10 ani au înlocuit creșteile soldelor de funcție, doar ca să nu se actualizeze și pensiile varșoviștilor, nu zici nimic?

Leon spunea...

@Huhu, Sporurile de la g) se acorda numai la cei care le-au avut in activitate!
Eu am avut numai un Spor de radiatie de 10%, doar atat..!

Mihai spunea...

@ Huhurez
Posibil ,depinde de la caz la caz. Abrogarea OG59/114 ar duce inevitabil in unele cazuri la cuantumuri exagerate in sistem chiar si cu OG 57 in functiune. Nu degeaba s-au secretizat veniturile din declaratiile de avere ale militarilor si politistilor dupa primele etape de aplicare a L153. Coarna stie el ceva când vorbeste .

Huhu Rezea spunea...

Sunt evidente intențiile finanțiștilor din sistemul de apărare, și din modul cum au propus ultima formă a Plx 199/2020, de a preceda actualizarea pensiilor militare de o operațiune de recalculare uniformă a tuturor pensiilor militare.
Așa că, înainte de o actualizare ne așteaptă o recalculare care modifică algoritmul de calcul al pensiilor militare.

Mihai spunea...

@ Huhurez 11 dec 2021 11.28
Mai degraba cred si eu ca asa ceva se va intampla inainte de actualizare.

Alexandru spunea...

@Huhu
"Momentan? mai sunt doar căteva zile și intrăm deja în anul 2022."
Păi pe cât pariem că și în 2022 se va "aplica" L153 exact ca în 2021, adică "nu"? Eu doar am vrut să vă reamintesc un fapt real și concret. Nici pe departe nu mă consider de vreo "parte" între noi, pensionarii militari, nu ar trebui să existe așa ceva. Clar sunt nedreptăți între generații diferite ieșite pe legi/condiții diferite impuse de legiuitor, sunt convins. Foarte probabil și eu, care voi ieși cu 02.01, voi fi, peste ani, nedreptățit ca și generațiile dv., dacă se va proceda la fel ca până acum, dpdv legislativ. Ce va fi, vom vedea.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Cezare, @Tehnocrat e pilot, e Comandor, om valoros pentru Armata, asa ceva nu ajunge oricine si trebuiesa ai doxa tare de matematician sa ajungi pilot de aeronava, fiind cea mai pretioasa meserie din lume, sa ai curaj si reflexe de exceptie, ca nu e nici tanc si nici TAB, a avut misiuni foarte grele si a pus umarul la inundatii sa salveze oameni, sa care materiale, apoi in economiia nationala si aplicatii si are pensie mai rau decat mucea civil, doar 4000 lei si ceva, tu ajungandu-l din urma la pensie, ca infanterist terestru, desi camarazi ca el au peste 8000 lei ca pioti, si are tot dreptul din lume sa faca plangeri la oricine considera domnia sa ca trebuie sa faca la situatiile de umilinte la care este supus degradant si injositor, si ma intreb de ce n-ai face si tu petitii, chiar daca esti multumit de ceea ce ai, macar din solidaritate camaradereasca cu fostii colegi cazuti la pamant, sa intinzi o mana de ajutor cu o petitie in care sa ceri dreptatea acestora, chiar si a ta, la urma urmelor, ca ai pensie de soldat reangajat cu contract, iesit recent la pensie. Ca sa razi de noi nu cred ca te onoreaza, sau de @Iulian care lupta pentru toti, desi in situatia in care se afla cu pensia nu ar reclama asta, dar uite ca se implica pentru toti, sau @Viorel, un mare luptator ca si @Stelica, si multi altii, si le cer scuze ca spatiul nu-mi permite nominalizarile, care alaturi de noi se implica activ in lupta sindicala pentru drepturi. Cred ca ar fi timpul sa ni te alaturi si sa lasi atitudinea asta ostila, zeflemitoare si plina de ilaritati neserioase, care deloc nu-i placuta pentru nimeni si mai mult ne degradeaza in general in fata celor care ne urmaresc postarile! N-ai putea sa fii ca @Leon, @Leo, @M, @Dan 65, @Marva, @Unknow @Calin sau altii, Cezarica? Nu-i greu sa-ti lepezi afurisita aia de atitudine mistocareasca si s-o redictionezi pe dusmanii nostrii! Parol!

Liviu spunea...

Credeți că este o soluție care să mulțumească pe toată lumea? Atât au cârpit legea încât nu au solutii echitabile pentru toți.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ M, asa este, frate! Ma inebunesc coeficientii aceia ai degradarii cand ii privesc, noi fiind sub balerine! Treaba cu sporurile nu a fost niciodata analizata serios, ca cine nu le au sa fi primit oaresce compensatii ca sa dispara discriminarile. De fapt ar trebui totul analizat si sa se acorde aceste drepturi in masura in care serviciul militar, pe timpul exeutarii, a presupus sacrificii imense si lipsa totala a drepturilor civile, cu tot felul de oprelisti, greutati si privatiuni, lovind chiar si familiile militarilor, mai ales prin numeroasele detasari si mutari, pentru acordarea functiilor conform gradelor. Stiu ca ofiterii erau nevoiti, pana la gradele de Lt Col sau Colonei schimbau nu stiu cate garnizoane si randuri de mobile, sotiile suferin acest supliciu cu schimbarile locurilor de munca, altele abandonand munca, negasind conform pregatirii de specialitate, sau nu gaseau mlocuri de munca. Dar generatia asta de politicieni si cadre din cadrul MApN trebuie sa stie sau reamintit cat au suferit cei iesiti la pensie cu ani in urma.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, ehei ce bine ar fi sa aveti gura poleita cu aur si sa se intample cu ce afirmati! V-as pomeni la toate bisericile s-o faca!

Brenda spunea...

Și cum va fi aceasta recalculare? La cele recalculate in 2010 sau ce?

Brenda spunea...

Cui? Și celor plecați înainte de 1990 și celor care au obținut pensie. in ,2016 pe legea 223?

Huhu Rezea spunea...

@Alexandru
Pe cât pariezi că în 2022 vei primi în solda de funcție și diferența care nu s-a acordat în 2021?
Valoarea salariului minim de 2550 lei din anul 2022, care contează la calculul soldelor/salariilor în anul 2022, include și diferența neacordată în anul 2021.

M spunea...

@avianyc

Aici este problema cu actualizarea pensiilor la L153 creată de Olguța cu taxările astea excesive pe muncă si mai ales la militari...

...sub domnia lui AI Cuza unde acestea erau grevate de o singura taxa...


Din păcate (oare?) de la Cuza încoace sistemul de taxare/impozitare s-a schimbat. Spuneam eu că salarizarea (și celelalte drepturi) ale militarilor au o mare inerție. De ce? Pentru că ele sunt gândite pentru o carieră completă (30 de ani) în condițiile în care viața modernă presupune rapide schimbări de filosofie.

Iată, de exemplu, schimbarea prin care solda de funcție a coborât în importanță și a crescut importanța sporurilor de diferite feluri! Teoria era buna, validă! "Avem o multitudine de situații în viața reală, stabilim un plafon minim și apoi venim cu sporuri specifice fiecărei poziții din ștat!"

Ce s-a întâmplat în viața reală? Pensiile, care se actualizau după SF, au fost grav distorsionate. Cei care au "prins" solde mari dar fără sporuri (anii 80-2010) au fost dezavantajați și și-ar dori eliminarea sporurilor din calcul. Cei "mai noi" zic, pe bună dreptate, că fără sporuri pensia militară ar fi 60% din pensia pe contributivitate pe care ar obține-o respectivul.

Nu e nici vina "celor noi". Nu ne-a întrebat nimeni, nu am avut de ales!

Poate să ne gândim ca actualizarea să se facă, asemănător cu pensiile contributive, luând o medie a creșterii soldelor, în sumă fixă și nu creșterea SF (care înmulțindu-se cu sporurile pe care unii le au și alții nu) ar duce la alte distorsiuni.

O a doua variantă ar fi trecerea pe contributivitate (eventual cu o corecție) care i-ar avantaja pe cei vechi, pe cei mai noi și i-ar dezavantaja pe disponibilizați, pe anticipată (parțială) și pe cei care sunt acum activi (dacă nu se schimbă și legea salarizării).

După cum vedeți, eu am o concepție pozitivă care se exprimă pe scurt în "să creștem" - în antiteză cu a altora care se poate rezuma la "să tăiem!"

M spunea...

@Huhu Rezea

" ...înainte de o actualizare ne așteaptă o recalculare care modifică algoritmul de calcul al pensiilor militare."

Asta ar presupune, evident, și posibilitatea de a opta pentru alte perioade care să intre în calculul pensiei! O să fie interesant!!!!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Calin Mihai, din aia 4,6% am devenit noi mai dihai obezi si diabetici, politicienii fiind in acest sens dialectici eretici!!!

Alexandru spunea...

@Huhu
"Pe cât pariezi că în 2022 vei primi în solda de funcție și diferența care nu s-a acordat în 2021?"
Evident că îmi cunosc netul/pensia pe care o voi primi. Dacă aveți dreptate, sunt bun de cinste și nu mă dau în lături. Voi reveni, când voi cunoaște cuantumul primit.
P.S. Dacă veți avea dreptate, ieșind de la 02.01.2022, voi primi cândva și diferența pe 2022? Mulțumesc.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@M, a zis si @Onorabilul ca optiunea celor sase luni ramane batuta in cuie si intr-o atari situatie ce o invoci in potare. Sa fiu cinstit ca, daca s-ar putea, chiar n-as sti ce sa optez la cele 6 luni, ca daca as alege cat am fost Cdt Plt la sfarsitul anilor 70 si inceputul anilor 80, pentru care as primi coeficient de comanda, in schimb salarizarea acelor ani era slaba, cam 2400-2600, pe cand atunci cand am iesit la pensie in 1989 aveam cam 3000-3200 pe piesa de APR-pe sasiu DAC 665 T. AICI TAINELE SUNT PENTRU MINE NECLARE privind relatia salarizare-functie si perioada celor 6 luni alese, eu alegand perioada ultimilor 6 luni cand aveam salarizarea cea mai buna, cu functia de conducator auto pe piesa mobila de lupta, deci fara comanda trupeti.

CEZAR spunea...

@/Brenda
Garantat va iesi mai mare ...si mai gropasa ..din pacate si mai moale!...:D

Leon spunea...

Parca ziceam ca facem calculele cu valorile din Anexa, corespunzatoare sal.minim de 2500 lei !

mosmartin16 spunea...

Trofin, caută exemplul pe care il soliciți intr-o postare recentă a lui Huhu ! Acolo am venit cu cifre concrete !

Brenda spunea...

Ești că deobicei un porc

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Brenda, eu stiu ca toate vor fi recalculate si apoi actualizate, ca asa se tot spune, fiind dat si termen, dar nu trebuie si crezut in conjunctura actuala de foame de bani, cand foamea lor este mai mare ca a noastra, sa aiba fonduri de furat din drepturile noastre. Nici un partid n-ar alt scop in sine altul ca sa fure cat mai mult si fara rusine cat sunt guvernare, chiar fiind si intr-o coalitie ca un anus contra naturii, caci fratia la furat este un dar de la Satan dat si se face la modul egal partajat si repartizat! Ziceai mai sus bine mai intai sa-si taie de la ei si apoi sa taie de la noi, dar asta, tine contul, doar cand o zbura câța bipedă ca porcul!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Brenda, asa e el printre ciobănei, ii place sa rada de femei, ca muiercea, pentru ca barbatii il fac harcea-parcea, ca pe mucea!

Cezar spunea...

🤣🤣🤣🤣😛😛😜🤪😝

M spunea...

@Cornelius Flavius Ifrim

Eiiiii.... dacă a zis și onorabilul atunci așa trebuie să fie! 😂

Cam ca la domnia ta e și la mine!

Modificarea algoritmului presupune și o nouă opțiune! Eu în ăia ultimi 5 ani am avut două funcții: una mai mică, la operativ, cu SF mai mică, fără IC dar cu sporuri de pericol și a doua, mai târziu, mai mare SF, cu IC dar fără sporuri de pericol.
Opțiunea a fost făcută în condițiile unui algoritm.
Eu nu am ales ultimele 6 luni ci unele cu vreo 4 ani mai înainte. E adevărat că mi-au adus vreo 3-5% la pensie în plus (motiv pentru trepanatul "un oskar - o pensie" să mă înjure zilnic - sta-i-ar în gât ăia 3%). 😂

Deci, în intervalul TOT al celor 5 ani, am dreptul să îmi aleg o altă perioadă DACĂ se schimbă algoritmul în baza căruia am ales prima dată!

Leo spunea...

Are experiență că a mai fost pe acolo prin ianuarie 2019 când s-a întâlnit cu Stelică pe acolo fără să știe unul de altul ți când criotoreasa era deja "umezită" la vederea lor............

Julian spunea...

Și uite așa ușurel începem să ne ,,înțepăm" cei care am ieșit înainte sau după anul 2017.
Uităm un lucru care îl avem la dispoziția noastră și anume să protestăm alături de pensionarii din M.I.
Așa lătrăm unii la alții fără nici o rezolvare atât pentru cei care nu au primit ajutoare la trecerea în rezervă cât și la cei care nu au beneficiat de OMM.
Toți am avut de pierdut, din păcate pentru toți și acesta este doar începutul.
Să le mulțumim celor care s-au perindat la putere adresându-le unica și inegalabila ,,plăcuță suedeză"..!
Am avut ministru al SMAP, unul venit dintre noi și nu s-a facut nimic decât planuri de măsuri și promisiuni, între timp devenit și p.m.
Un singur ministru a făcut ceva pentru armată și acela este Gen.Oprea G.

Luc 3 spunea...

Si eu am auzit de la un fost coleg că va fi o recalculare pana in luna aprilie! Acum ,nu sunt sigur,dar daca va fi,nu știu cum se va face! El zicea că ar crește pensiile cu 200-400 lei! Vom vedea,dar cinstit să fiu,nu mai cred în nimic bun,pentru noi! Parcă toți se uită urat la noi,parcă le-am fi dușmani! Nu știu ce au cu rezerviștii militari!? Sunt militari care au pensii și de 800 lei și de 1000 lei,și de 1500 lei....2000 lei! Or fi prea mari????????

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@LUC 3, dar se stie de mult ca trebuie sa se faca pana in Aprilie ceva, concret recalcularile, acum facandu-se si niste testari-simulari pe calculator la ordin politic, dar se poate face ceva doar si numai daca sunt curatate casele de pensii de mitocanii aia de clocari putem sa ne bucuram de niste firimituri, si daca la testari-simulari se raporteaza corect, care trebuia sa se faca cu experti externi si civili, ce am sa-i sugerez eu ministrului Dânca, daca ma primeste la domnia sa in audienta, caci clocarii vor raporta doar prostii si doar lor sa le iasa cascavalul, pentru ca am ramas fara păr de cate rele au facut lichelele astea de fiecare data!

Huhu Rezea spunea...

Instituțiile de apărare ne-au cam spus cum vor să facă recalcularea pensiilor militare din 2022, dar lumea a uitat.
Voi reaminti procedura în topicul următor.

Trofin spunea...

Întrebările pe care le ridicați au și răspunsul. Ați sesizat perfect, fără indexarea aplicată succesiv , simultan , atât la brutul pensiei calculat conform L223/2015 la care s-a adăugat și sporul OMM cât și la brutul bazei de calcul la care s-a aplicat , nu s-ar mai fi majorat nici când pensia netă în plată a pensiilor deschise dup 15.09.2017. Această problemă a rezolvat-o OUG114/2018.

Leon spunea...

La Capitolul ASISTENTA SOCIALA, CPS a MApN a cheltuit 3,057 mld.lei in primele 9 luni din acest an, reprezentand 93.9% din bugetul alocat, de 3,256 mld.lei !
Au ramas aproape 200 mil.lei necheltuiti, adica 6,1% !
Sa stiti ca din acest capitol, Asistenta sociala, nu se platesc numai pensiile militare.
Prezint in continuare platile acestor fonduri:
- plata pensiilorpentru beneficiariiaflati in evidenta si a Ajutoarelor de Deces
- plata pensiilor, indemnizatiilor IOVR acordate Veteranilor si altor categorii
- plata indemnizatiei lunare urmasilor decedatilor in misiune
- plata abonamentelor telefonice si radio-tv, pentru veterani si vaduve de razboi
- plata indemnizatiei pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau 3 ani
- plata taxelor postale.

Viorel spunea...

Micutzul.
1. De unde ți-a venit idea asta ? Ce are pensia suplimentară care se referă la (contribuție la bugetul de stat conform unor ani vechime, cu atribuțiunile și eșalonul tău / citește art. de mai jos. În plus pentru știința ta. În Anexa VI din Legea nr. 153/2015 găsești Coeficienții de funcție, de sus în jos. Într-o U.M. o să găsești 1 max 2 funcții de Sof. ca ex. cu studii superioare, deci coeficient mai mare, de ce urcă la nivel Bg., D., etc. nr. funcțiilor cresc): Art. 108. - Modificări (1), Respingeri hotărâri prealabile (1), Respingeri de neconstituţionalitate (8), Respins recurs în interesul legii (1), Jurisprudenţă, Reviste (9)
Militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special care au plătit contribuţie la Fondul pentru pensia suplimentară şi/sau contribuţia individuală la bugetul de stat beneficiază de un spor procentual la cuantumul pensiei stabilite în condiţiile art. 29, 30 şi 39, astfel:
a) 3% pentru o vechime a contribuţiei între 5-15 ani;
b) 6% pentru o vechime a contribuţiei între 15-25 ani;
c) 9% pentru o vechime a contribuţiei peste 25 de ani.
2. „ Fiindcă unul din U.M. lucra cu o U. M. iar unul ca mine cu 82....”. Păi îți dau (doar pentru a te contrazice) doar 2 exemple. DMI (Depozit Materiale Intendență pentru tine) Buzău sau Hemeiuș este de nivel U.M. DMI Buzău aprovizionează U.M. din partea de sud iar DMI Hemeiuș pe cele din nord. Cu câte U.M. au relații / tangență acestea ? Atenție. Nu te-ai referit la relații de subordonare.
3. Explică-ne și nouă. Cum adică: „unul din U.M. lucra cu o U. M.”.
4. Cum să lucrezi cu 82 de U.M. O minciună și prostie mai mare nu am mai auzit.
5/ Micutzul. În armată există ierarhie / eșaloane. Cel de la U.M. nu ține legătura direct cu cel de la D., S.M.F.T., S.M.Ap., etc. ci cu cel de la Bg., Bg. cu D. și așa mai departe. Vorbești prostii.


Viorel spunea...

Leon. Ai omis plata indemnizațiilor în procent de 50% a suflătorilor în trompetă și datul pe goană conform Legii nr. 8/2006.

M spunea...

@Cornelius Flavius Ifrim

Așa e stimate domn!

Ideea fixă a politicienilor de a face "Legi unice" e o tâmpenie! De ce? Păi simplu: la educație, să dau un exemplu, profesorul de istorie și ăla de mate, ăla de sociologie sau fizică etc. toți fac dracului același lucru! Păi cum să compari un locotenent de tancuri, cu unul de aviație, unul de la bibliotecă, unul de la SPP, un spion de la SIE sau un operativ de la SRI????

Și atunci ce s-au gândit capetele încrâncenate? Dăm la toți un minim și apoi venim cu sporuri. Dar sporurile alea au doua efecte: unul extern - oamenii behăie "ia uite câte sporuri au ăia" și unul intern - sporurile stau în pixul șefilor și nasc conflicte și invidii între camarazi.

Țară săracă dar care vrea să fie luată în seamă!

Cum au rezolvat salarizarea militarilor alte țări? În primul rând au făcut o grilă proprie nu amestecată cu femeile de serviciu, cu educatoarele și cu brancardierii!
Al doilea au făcut o soldă cvasi-unică pentru fiecare grad. Ești locotenent și ai mai puțin de 2 ani experiență - $46,814.40, ai 4 ani - $63,478.80, ai 6 ani - $64,782.00, ai 8 ani experiență - $64,782.00.

Armata, Marina, Pușcașii marini și Garda de Coastă au același salariu la același grad și la aceeași vechime.

La noi au vrut să facă rahatul praf și să îi mulțumească și pe cei din sănătate și învățământ ca să vadă ei ce importanți sunt. Și atunci, în loc să plătești TOȚI locotenenții cu 6.000 de lei ai început mânăreala!
Ai pus un coeficient de rahat și apoi ai început să dai sporuri: SPP-istului că face gardă, marinarului că e pe navă, pilotului că zboară, pompierului că stinge incendii.
Și atunci în loc să îi plătești pe ăștia 4 dați de exemplu cu câte 6.000 de lei (6.000 x 4 = 24.000) ai zis că dai 3.000 + sporuri. Așa SPP-istul a ajuns la 6.200, marinarul la 5.150, pilotul la 5.900 și pompierul la 5.200. Dacă aduni ajungi la 22.450. Ai făcut deci economie! Înmulțești cu miile de locotenenți și cu 12 luni!

La asta mai adaugi și faptul că nu mai crești pensiile și mai obții și o dezbinare veșnică!!!!


Dar trebuie să mai recunosc ceva: în America, dacă ești în uniformă, ești oprit pe stradă și ți se zice "Îți mulțumesc pentru serviciul tău!" (Thank you for your service). Asta și pentru că un politician care ar vorbi despre militari cum vorbește Năsui, Ghinea sau Olguța nu ar mai pupa în vecii vecilor o funcție în partid!

Leon spunea...

@Avia, ce parere ai, sa ma laud cu Olguta sau nu :
https://adevarul.ro/life-style/travel/targul-craciun-craiova-locul-6-topul-celor-mai-frumoase-europa-1_61b386ac5163ec42716d8bd1/index.html

Mihai spunea...

Leon ,
Daca stau si numar nu cred ca sunt mai mult de 6 targuri de Craciun prin Europa.
La Cluj si Sibiu anul asta doar ceva formal si imprejmuite cu garduri din cauza pandemiei si aproape fara vizitatori.
La Oradea la fel.
Parerea mea ca nu este nici o realizare sa fii pe vreme de pandemie pe locul 6 din .....6 sau 8

Leon spunea...

Cat de superficial si RAUTACIOS potî fi, nici n-ai deschis linkul:
„Craiova s-a clasat pe locul 6 în topul celor mai frumoase Târguri de Crăciun din Europa, înaintea unor oraşe celebre şi cu o lungă tradiţie în organizarea sărbătorilor de iarnă, precum Bruxelles, Köln, Praga, Bruges, Moscova, Manchester sau Leipzig", se arată într-un comunicat de vineri al Primăriei Craiova. 
După 10 zile de vot online, site-ul European Best Destination a anunţat, vineri, rezultatele clasamentului pentru Best Christmas Market 2022. "

Iulian Mareș spunea...

Leon,
numai ilustra telectuala Turcanca putea afirma... ”nu cred ca sunt mai mult de 6 targuri de Craciun prin Europa”

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
O intrebare!
Netul pensiei decedatului/SNAOPSN a fost de 6850!
Urmasa are pensia de 3490!
*** Intrebarea: #În eventualitatea taxarii cu CASS, umașa pierde ceva la pensie, întrucat decizia ei provine din a sotului!
Categoric este de rasul curcilor sa taxezi CASS de la un decedat!

Mihai spunea...

Leon,
Nu am spus-o cu rautate sau invidie.
Dacă Olguta s-a gasit sa faca un targ de top fara restrictii in timp de pandemie merita toata aprecierea. Exact ca la pensii.
Chiar ma miră ca nu a luat locul 1.
In rest nu am spus decat ca in multe orase targul este marcat formal ,fara amplitudinea si vizitatori ca altadata . Inclusiv la Viena.Iar cele enumerate de dta se incadreaza in cele 6-8 .Nu am deschis link ul deoarece stiam de eveniment de la tv. Chiar mi-a placut minciuna Olgutei precum ca iluminatul abundent
de Craciun costă " foarte ,foarte putin".

Huhu Rezea spunea...

Pensia de urmas doar derivă din pensia titularului decedat dar odata stabilită, este un drept de pensie patrimonial personal, cu cuantumul impozabil calculat la 50% din cuantumul titularului.

Mihai spunea...

@ Leon & Mares
De remarcat preocuparea pentru pregatirea locatiei pentru inca un targ de Craciun zonal.

https://fb.watch/9RjKdBoG6A/

M spunea...

@Leon și Avianyc

Ia lăsați-mă cu chestiile astea!!! La noi dl. Plicușor Dan a decis ca Târgul de Crăciun să nu se mai numească așa, scârbos.... românește ... o limbă care produce greață usr-iștilor. Așa că se numește "Bucharest Christmas Market".

Accesul se face după ce stai la o bi-coadă: întâi îți iei bilete pe net și se verifică la coada One iar apoi stai să fi scanat la coada Two.

Veniți în Bucureștiul condus de neo-marxiști!

În rest, constat aceeași atitudine de superioritate a domnului avianyc care vede totul doar prin prismă ideologică!
Mie nu îmi este dragă Olguța (nu știu dacă v-ați dat seama 😂) dar este un excelent primar!

M spunea...

@Cornelius Flavius Ifrim

Domnul Coarnă s-a făcut de râs postând pe Facebook o informație falsă, conspiraționistă!

https://www.facebook.com/photo/?fbid=1299003283895837&set=a.122912448171599

Nu numai că a postat-o deși este falsificată grosolan, dar până la această oră nici nu a șters-o!

A se vedea aici adevărul:
https://verificat.afp.com/http%253A%252F%252Fdoc.afp.com%252F9UB8QW-1

Apropo, foarte bun site-ul Agenției France Press pentru a verifica informațiile de pe net! Poate și administratorul nostru să ia câteva exemple de mistificare!
https://verificat.afp.com/

Mihai spunea...

@ Leon
🤣🤣 Cand evaluarea se face corect !

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://radiozu.ro/stiri/zu-is-you/oradea-redevine-orasul-faptelor-bune-2021-5192&ved=2ahUKEwjvt6GD9d30AhWmhP0HHeGTDpYQFnoECAQQAQ&usg=AOvVaw0tQfp85AyhodreWzCZ6EwE

Sa mai spuna cineva ca si asta este din p.d.v. ideologic

akord 75 spunea...

Cum se "dice" a pus botul pluto... Coarna
Un fel de dăogaru mai putin scolit,dar compenseaza prin agresivitate verbala...

Iulian Mareș spunea...

Unde ai făcut ultima vizita medicala periodică, profesională?
La INMAS?...
Ai fost inconștient >15min? Auzi voci? Vezi și marțieni?
Da mai, îmi place și mie Oradea, însă știi de ce? Pt că este România acolo!

M spunea...

@Akord-75

😂 Cam așa e!

Are și el "publicul lui".

Unknown spunea...

Sunteti sigur ca vom primii, in conformitate cu decizia CCR la care faceti referire, ajutoatele/indemnizatiile cuvenite la trecerea in rezerva? Eu m-am pensionat in august 2016!

Viorel spunea...

Paul Puiu. Total eronat. Pensionarul este pensionar iar dacă legea spune că ce trece peste 4.000 lei plătești CASS, acest lucru se va întâmpla cu toți pensionarii, motiv pentru care v-a apărea și idexarea prin derogare.

Viorel spunea...

Unknown. Primesc doar cei care au domiciliu stabil în țară, cei care „locuiesc” / muncesc în Germania, nu primesc nimic.

Huhu Rezea spunea...

Glumiți! Legea care acorda ajutoarele și indemnizațiile la trecerea in rezervă a fost abrogată prin L 153/2017.S-au abrogat și drepturile la indemnizații suspendate anual la aplicare prin ordonanțe de urgență.

Viorel spunea...

Mă repet. Din motivare rezultă clar că pensionarii militari beneficiari de aceste ajutoare pe care nu le-au primit datorită art. din OUG, nu și-au pierdut aceste drepturi. Aceste drepturi le-au pierdut cei pensionați după data de 01 iulie 2017 deoarece în noua Lege nr. 153/2017 prevederile art. 20 alin. (1) şi (2) din anexa nr. VII la Legea-cadru nr. 284/2010 nu se mai regăsesc.
A SE CITI: 62. Curtea a mai reţinut, la paragraful 89 al Deciziei nr. 189 din 26 mai 2020, că autorii au înţeles greşit semnificaţia abrogării art. 20 alin. (1) şi (2) din anexa nr. VII la Legea-cadru nr. 284/2010. Astfel, urmarea acestei abrogări este previzibilă şi clară în sensul că dacă personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare au trecut în rezervă sau direct în retragere, respectiv raporturile de serviciu au încetat, cu drept la pensie, după 1 iulie 2017, nu mai beneficiază de ajutoarele şi indemnizaţiile prevăzute de Legea-cadru nr. 284/2010.
Paragraful 89 al Deciziei nr. 189 din 26 mai 2020
89. În plus, Curtea a statuat că autorii au înțeles greșit semnificația abrogării art. 20 alin. (1) și (2) din anexa nr. VII la Legea-cadru nr. 284/2010. Astfel, urmarea acestei abrogări este previzibilă și clară, în sensul că, dacă personalul militar, polițiștii și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare au trecut în rezervă sau direct în retragere, respectiv raporturile de serviciu au încetat, cu drept la pensie, după 1 iulie 2017, nu mai beneficiază de ajutoarele și indemnizațiile prevăzute de Legea-cadru nr. 284/2010 (a se vedea Decizia nr. 403 din 6 iunie 2019, paragrafele 99-101).
În concluzie. Decizia 189/2021 se referă la personalul military pensionatDecizia de acordare a ajutoarelor la trecerea în rezervă rămâne la latitudinea Guvernului, deci a domnului prim ministru Ciucă și a Parlamentului. Guvernul / Parlamentul poate acorda ajutoarele conform fostei legi, le poate reduce la 10-15 solde (ultima solă în activitate) sau poate stabili o sumă fixă de la Plt.maj. la Gl. de 10-15.000 lei, etc.

Viorel spunea...

Am uitat. Sau poate să nu le acorde deloc, însă acest lucru trebuie specificat într-un act normative. Sunt curios ce vor scrie în viitoarea OUG despre art. 41 din OUG nr. 114/2018. (Îmi cer scuze pentru o eroare spre finalul comentariului anterior / Decizia 189/2021 se referă la personalul military pensionat).

Leon spunea...

@Catalin, aritmetica datelor din Taloanele de pensie observ ca da erori:
-4250-225=4025, nu 4051.
-4370-237=4133, nu 4051.
La o pensie neta de 4051 trebuia scris:
Pensie Br. 4279 lei
Impozit 228
Pensie Nt 4051 lei
Altfel nimeni nu mai intelege nimic!

Unknown spunea...

În final sa fim corecti