Un produs Blogger.

marți, decembrie 21, 2021

OUG 130/2021 a Guvernului Ciucă a micșorat pensiile militare mai mari de 5222 lei, cu excepția pensiilor stabilite prin ordonanța LOV/2017

217 comments

După bătălii intense duse de sociologul Dîncu, uns ministru peste cătane în guvernul generalului Ciucă, șocat de constatarea că predecesorul său i-a lăsat prea multi pensionari militari cu pensii mai mici de 2500 lei, în ultima ședință de guvern s-a admis indexarea cu 10% doar a pensiilor militare mai mici de 2500 lei, restul urmând să primească indexarea legală pentru anul 2022... de 2,6%. 

Concomitent, din pensiile militare mai mari de 4000 lei, la fel ca și din pensiile din sistemul public, în care întră alte 6 categorii de pensii speciale, s-a dispus reținerea unei contribuții de asigurări sociale pentru sănătate de 10%, CASS-ul pe care Dragnea, în "lăcomia" sa, abia  îl eliminase în anul 2017. 

Creșterile și descreșterile  pensiilor militare nete, după cele 2 măsuri dispuse prin OUG nr. 130/2021, sunt sintetizate în tabelul de mai jos, cu precizarea că sunt valabile numai pentru militarii care și-au deschis drepturile de pensie înainte de 15 septembrie 2017, data intrării în vigoare  a noului algoritm de calcul al veniturilor din pensii militare, prin celebra  OUG 59/2017, rămasă în folclorul cazon sub denumirea de ordonanța LOV.... mai ales, pentru că a eliminat actualizarea pensiilor militare. 

Fără acea ordonanță prin care gulerații din sistemul de apărare, în frunte cu actualul premier,  au stopat corelarea pensiilor militare cu creșterile soldelor de funcție, prevăzute în art. 38 al Legii nr. 153/2017, actualul ministru Dîncu nu ar mai fi fost șocat de dezechlibrele care s-au creat în ultimii 4 ani între pensiile militare vechi și cele noi.

Inițiatorii ordonanței LOV au găsit câteva artificii  financiare prin care creează surplusuri din anvelopa brută a alocațiilor pentru pensii, diferența dintre brutul fiscalizat potrivit Codului Fiscal si netul calculat potrivit noului articol nr. 60 al Legii nr. 223/2015, dar și portița prin care veniturile din pensii, odată stabilite la valoarea netului soldelor brute din baza de calcul, nu mai sunt afectate...  în veci, de dispozițiile fiscale referitoare la veniturile din pensii. Din contră, veniturile lor pot să crească... dacă se relaxează fiscalitatea ori contribuțiile vor fi din nou partajate între angajat și angajator, așa cum intenționează să procedeze finanțistul Câciu.

Când este de rău, adică fiscalizarea pensiilor militare stabilite după 15 sept. 2017,  se raportează la cuantumul brut, impozitele si contribuțiile fiind reținute din anvelopa bugetară destinată pensiilor militare, nu din veniturile din pensie ale beneficiarului.

Când este de bine, adică indexarea pensiilor militare, se raportreazâ la pensia stabilită potrivit art. 60, adică în procentul de 58,5%  din  baza de calcul brută.

Așa s-a ajuns, după cum se vede din tabelul de mai jos,  ca un militar care în anul 2021 primește o pensie brută de 15 000 lei, stabilită anterior datei de 15 sept. 2017,  să plătească în anul 2022 , după indexarea cu 2,6%,  sumele de 1 139 lei CASS și  1 225 impozit, pensia netă fiindu-i micșorată 674 lei. Spre deosebire de acesta, un alt pensionar militar care are în anul 2021 același venit din pensie de 15 000 lei, dar stabilit după Ordonanța LOV,  primește indexarea de 2,6%... dar nu plătește niciun leu CASS si impozit. Pentru acesta impozitul și CASS-ul sunt calculate din cuantumul brut și plătite de Casa Sectorială din alocația bugetară brută pentru pensii. 

Ca să vedeți cât se poate restitui din pensie la bugetul de stat al ministerului, faceți diferența dintre pensia brută( când este 100% din baza de calcul) și 58,5 % din baza de calcul  brută. Dacă pensia netă este        15 000 lei, baza de calcul brută este 25 635 lei. Pensia brută variază intre 65% și 102% din baza de calcul, ori este diferență  sau proporție din 65% pentru vechimi mai mici de 25 ani. 


SINTEZA EFECTELOR OUG 130/2021 ASUPRA VENITURILOR DIN PENSII MILITARE, ÎN ANUL 2022


217 comentarii:

1 – 200 din 217   Mai noi›   Cele mai noi»
Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Pai, de unde avea sa majoreze pensiile mici, decat sa ciupeasca din cele mari? Bugetul este un sac, care sac aduna tot ce-i din ciupeli, taxe si impozite, la gramada ordonata, ca cei 10% se zice ca se duc la CASS, e doar o vrajeala, de fpt se duc la sac si din sac se majoreaza pensiile mici, intr-un cuvant ne furam caciula cu bani, plimbati de la unul la altul, sacul fiind gol la ora asta, ca daca PSD majora pensiile si la civili si la militari, cand economia duduia si guvernarea era ceva, dar cu Fiola au câcâit-o, carait-o si au amanat-o si au lungit-o pe laba ei pana s-a dus naibii guvernarea pe apa sambetei, caci orice lucru amanat inseamna la urma urmelor un mare rachat! Acum ia de la unii si paseaza la altii, bine sa nu fie! Numai prostii majoreaza in crize si nu cand duduie economoa!

M spunea...

Unii s-au cam săturat!

https://www.facebook.com/europolromania/photos/a.1108286389268564/4565717393525429/

raul spunea...

Mai domnilor dragi ,intreb si eu ca neinitiatul ,o intampinare pe la CCR ,pt discriminare sau asa ceva ,ar da oare rezultate??Sa dea la toata lumea 10%??

luchy19 spunea...

Cu stimă. Am tras concluzia că pe acest blog postează militarii mai tineri sau mai în vârstă. Urmează a ieși la pensie în luna februarie .Aceasta va fi de 4000 lei, subofițer fiind. În 2022 pot spune că este o pensie bună. Întrebarea este, cât va fi peste 5 sau 10 ani. Nu se va actualiza ...? Va rămâne echivalentul unui ajutor social ? Cineva venea cu un exemplu, lt.col. vechime completa pensionat în 90 - 92 aproximativ are pensia netă de 4200 lei .

Huhu Rezea spunea...

La majorarea valorii punctului de pensie din sistemul public nu se poate face diferențiere, pe când la majorarea cuantumului pensiilor speciale, în privința componentei calculate necontributiv DA.

Gicu spunea...

Plt. Adj. Vechime mai mult decât completă,pensionat în 2005, pensie netă 2690 lei

M spunea...

Oh, camarade, dacă aș știi că ce mi se ia mie se duce la un camarad cu pensia mai mică nu aș avea nici o problemă! Dar, de fapt, banii se duc într-un sac din care apoi se dau bani celor care se smiorcăie mai mult!

Xpert 86 spunea...

Mi-a venit sa vomit cand l-am vazut pe Dragnea vorbind despre pensiile militare la Realitatea TV Plus!!!! Cand era sef la PSD el a pus-o pe incompetenta sa faca modificari la L 223/2015 pe Olguta Vasilescu,intrucat era iresponsabila!!!!! Dragnea s-a eschivat elegant ca si atunci cand era seful PSD-ului si a spus ca el nu a taiat pensiile militare si i-a respectat pe rezervistii!!! Cred ca si-a merit at soarta cand a ajuns la parnaie dar cei care au avut beneficii l-au plans!!! Acuma e in continuare laudata Olguta Vasilescu ca facem minuni pe banii publici la Craiova!! Lasa ca vor trece sarbatorile si va vine foamea si plata utilitatilor si va aminti lumea cat de zdreanta este Olguta ca nu a decedat inca!!! A avut Olguta Vasilescu o gramada de plangeri penale dar CCR a scapar-o pe ea si pe fostul guvern PSD pentru toate modificarile abuzive aduse la L 223/2017!!!! In afara lui Olguta, marionetele lui Dranea, artizanii OUG 59/2017 au disparut din vizor Mihai Tudose, Carmen Dan, Tutuianu Adrian, Razvan Cuc si Ionut Misa!!! Toti acesti politruci susmentionati ar fi trebuit sa fi fost la parnaie cu Dragnea daca CCR nu i-ar fi aparat!!!! Datorita abuzului acestor politruci sustinuti de CCR in mod tendentios se mentin si se produc in continuare efectele negative ale oug 59/2017 asupra drepturilor rezervistilor!!!!! Daca politrucii care i-au urmatat fi vrut sa inlature efectele OUG 59/2017 si 114/2018 abrogand aceste acte normative alta ar fi fost soarta noastra!!! Din pacate Goarna si altii care sunt rezervisti si au devenit parlamentari nu ii intetereseza si nu au initiat nici un proiect cu o propunere de abrogare a acestor ordonante abuzive!!! Pot fi initiate tot felul de PLX dat atat timp cat nu sunt abrogate OUG 59/2017 si OUG 114/2018 nu se va aproba nimic favorabil pentru rezervisti!!! Aceste ordonante se vor abroga doar atunci cand se va abroga si L 223/2015, numai ca acest fapt nu va aduce cresteri pentru pensiile militare intrucat obligatiile asumate in PNRR de guverbul Citu nu sunt favorabile pentru rezervist, prin contributivitate urmand sa rezulte doar o scadere a cuantumurile nete ale pensiilor militare sau maxim o plafonare a acestora!!!!!

M spunea...

Nimeni nu știe!

De aceea eu sfătuiesc pe toți cei activi două lucruri:
1. Să își asigure viitorul înainte să treacă în rezervă (numai să nu fie prinși)!
2. Să își calculeze și o potențială pensie contributivă (sunt formule de calcul disponibile) și să se asigure că au bani să trăiască decent și dacă România se pișă pe ei!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Felicitari, @Unknown! Vei avea o pensie foarte buna, caci sunt cu 45 ani ,ucrati, dau un exemplu de Adjutant sef, citat si de Col Dogaru, cu 1350 lei pensie, sau General cu 2900, avand prieten Col, M. K, fost Cdt Regiment, coleg de banca la Sibiu cu Gen Oprea, avea anul trecut 3200 lei pensie, cu Academie terminata la cursuri comanda, dar si un alt coleg de clasa, L.E, fost detasat atasat la ONU timp de 5 ani, care avea anul trecut 12.000 lei, fiind detasat candva si prin Angola. Discrepante uriase, legi codase si lașe, politicieni dezinteresati si noi plafonati, de ocara si fara nici o initiativa sindicala!

Leo spunea...

Prin contributivitate cum este prvăzut în PNRR a se reforma pensiile speciale ( pensiile militare sunt pensii speciale deoarece sunt reglementate de legea SPECIALĂ nr. 223/2015 cu schilodirile ulterioare) , unele pensii vor crește altele vor scădea. Cele mai multe VOR CREȘTE. Iar cele car nu vor crește vor rămâne ăn plată conform tradiției.
Gulerații nu vor mai putea fu.te cum vor ei o lege pe contributivitate . Deci de contributivitate se feresc doar gulerații și cu acoliții lor. monitorizați Markerele dacă se vor pensiona la anul ..............

Leon spunea...

Huhu, cred ca Pensia Bruta stabilita in Decizia de Pensie( si trecuta pe Talon) este cea calculata dupa formula cunoscuta :
25641 x 85% x 1,2 = 26154 lei ( la Solda Neta de 15.000 lei corespunde un Brut de 25641 !).
In prezent, se scade Impozitul de 2415 si este trecut Netul 15.000 lei, ramanand in aer o suma de 8735 lei..!

M spunea...

@Leo

Hai să facem un calcul simplu! ACUM bugetul de pensii este de 9,4% din PIB!!!! Atenție! Nu contează încasările la bugetul asigurărilor!

La actualii beneficiari se vor mai adăuga și "specialii". "Plăcinta" însă rămâne limitată la 9,4%. În concluzie NU AU CUM SĂ CREASCĂ! Aaaaa.... poate o să fie marginal niște creșteri dar, mă îndoiesc! Ghinea Slinosul a avut grijă de asta! "Da, fraierilor, faceți voi legile cum aveți chef că eu, cu un partid de 15%, stabilesc pe vecie că pensiile să fie cele mai mici din Europa (raportat la procentul din PIB)"

Huhu Rezea spunea...

Nicio șansă!
Ar fi fost neconstituțională dacă prevedea creșteri diferențiate ale valorii punctului de pensie.
La pensiile militare ar fi neconstituțională aplicarea indexării legale numai pensiilor militare care au procentul de pensie mai mic de 85%.

DOREL spunea...

Se pare ca am avut dreptate ce am scris in articolul anterior si anume ca ,celor pensionati dupa 15 09 2017 se indexeaza netul si se retine CASS-ul din brut fara sa-i afecteze la net.

Paul Puiu spunea...

Cu permisiunea lui Huzu o sa raspund eu lui Catalin!!! Oug 130/2021 in privinta pensiilor militare este neconstitutionala si discriminatorie!!! In nicio lege nu se prevede ca indexarea sa se faca diferentiat in functie de cuantumul net al pensiilor militare!! Fiecarui rezervist, cand a trecut in rezerva, i s-a stabilit drepturile pentru pensie in baza prevederilor existente in vigoare la data respectiva, cuantumul pensiei nete fiind stabilit raportat la perioada cat a lucrat fiecare si functia ocupata!!! Prin acordarea diferentiata a cuantumului indexarii sa produs o discriminare, iar nerespectarea prevederilor legale s-a savarsit cand s-a adoptat ilegal plata CASS de catre reservisti in conditiile in care legea garanteaza rezervistilor gratuitatatea pentru serviciile medicale si medicamente!! Aceste aspecte sunt neconstitutionale si discriminatorii!!!! Daca organizatiile reprezentative ale rezervistilor ar formula aceste amendamente Avocatului Poporului s-ar impune sesizarea CCR!!!!! Huzu m-a poti combate daca vrei, este dreptul tau la exprimare doar e blogul tau!!!!

avianyc spunea...

Neconstitutional ar fi fost doar daca nu se dadea 2,6% la toate pensiile.
Faptul ca la unii guvernul a stabilit si a avut posibilitatea sa le dea mai mult nu constitue temei de neconstituniolate.
Guvernul are dezlegare sa dea dupa posibilitati ,dar sa respecte legea in privinta indexarii pe anul in curs.

avianyc spunea...

Prin trecere pe contributivitate viitorii pensionari militari sunt loviti direct prin;
- scaderea PMA realizate odata cu cresterea SMBE la sume mari ,ex.5438 in 2021
- eliminarea cresterii pensiei si cu 50% din cresterea anuala a SMBE incepand cu 2030.
Dupa aceasta data pensiile vor fi indexare doar cu rata inflatiei ,inflatie care intr-un an poate fi pozitiva sau negativă

Asa ca o fi bine pentru voi dar pentru viitorii pensionari NU.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@M Se smiorcaie primarii, notarii, pochii, presedintii de Consilii judetene, foamfele si amantele-trompetistele-gornistele ca nu au cu ce plati acatistele fluturandu-si fustele...

Brenda spunea...

Dle H.eu cum stau cu un brut de ,4580? Cu ce rămân???

avianyc spunea...

Aici in Cetatea Sighisoarei ,in celula in care a fost inchis Dracula am avut intelegere să fie surghiunit @ tehnocret pentru rele tratamente aplicate ardelenilor. Urmatorul dupa @tehnocret pe lista @ mares & ein stein .

https://youtu.be/XeKy4rms15o

Andrei spunea...

@Leon, da, fix aceea este. Dar nu o sa inteleg niciodata logica din spatele afisarii acestui brut pe talon. In afara ca ma enervez, nu ii vad rostul :))

Andrei spunea...

@Leon, asa este, dar fara x1.2 :)

Huhu Rezea spunea...

Puiu
Aici nu e vorba de opinii ci de lucruri deja bătute în cuie de CCR.
Fiind vorba de pensii de serviciu, partea lor necontributivă nu constituie un drept câștigat și, ca atare, statul o acordă în limitele posibilităților.
Să fii d-ta sănătos câte excepții pentru CASS din pensii a respins CCR din 2000 pănă astăzi!

Unknown spunea...

Ordonanța e curat neconstituțională având în vedere că acel 10 la sută casa se aplica de la 1 ianuarie și nu de la 1 iulie potrivit codului fiscal ,e vorba de principiul predictibilității fiscale amintit și de ce in decizia 900 parca din 2021.

Huhu Rezea spunea...

Pensie de urmas netă in anul 2021 din 4580->4580-258 impozit=4322
4580 +x 2,6% x 4580=4699 (brut indexat)
4699-(10% x 699) CASS=4699-70=4629
4629 - (10% x 2629) impozit=4359
Câștigi la net 37 lei

Huhu Rezea spunea...

Avia
Nici măcar!
Cât de neconstituțional a fost că Cîțu nu ți-a dat deloc indexarea în acest an?

Lupul Alb spunea...

Una din soluțiile legale ar putea fi acordarea procentului de 10% la partea contributivă din pensia militară?

Huhu Rezea spunea...

Lupule
Pensia militară nu are, din păcate calculată vreo parte contributivă. Si cele care sunt plătite îm cuantumul mai avantajos și-au pierdut calculul contributiv din cauza art. 109 si 110 din L 223/2015.
Gulerații nu vor să se dea o dispoziție legalâ pentru evidențierea componentei contributive a pensiei militare, ca la restul pensiilor speciale din sistemul public, pentru că ar fi nevoiți să majoreze pensiile mai vechi care, in prezent, au un cuantum mai mic decât dacă pensia ar fi calculată contributiv.

avianyc spunea...

Huhurez
Ma refeream strict la militari in cazul in care dadeau 10% doar celor sub 2500 lei.

Leon spunea...

P.N=0,81x4699+560=
4366 lei in 2022 !

Lupul spunea...

În urma creșterii punctului de pensie și o parte din pensiile mai noi ar fi mai mari calculate pe contributivitate. Eu am ieșit în 2018 când punctul de pensie era 1100 RON și am avut atunci o diferență de doar 12 lei între cele doua calculatii.

Iulian Mareș spunea...

Da, da, sa ne inkizi tu ca pe Horea și Cloșca și noi să iti ridicam statuie, dar din deșeuri menajere!

zaris spunea...

Reiau comentariul meu din topicul trecut:
Pana la data de 31.01.2017 pensionarii plateau CASS in procent de 5,5% numai pentru partea care depasea valoarea unui punct de pensie, incepand cu data de 01.02.2017 acestia nu au mai platit CASS.
Pana la data de 01.01.2018 CASS era 5,5 % platit de angajat, 5,2 % CASS si 0.85% FNUASS platite de angajator.
Incepand cu data de 01.01.2018 contributiile sociale au trecut de la angajator la angajat in conformitate cu OUG79/2017 si CASS a fost stabilit la 10 %, urmare a trecerii CASS de la angajator la angajat practic angajatul nu a pierdut absolut nimic.
Angajatul nu a pierdut la net, pensionarului i-a crescut CASS la 10% (cu 4,5% fata de 2017) de la 01.01.2022 si pierde la net.
Aceste considerente sunt valabile la pensiile civile cat si la cele militare, cu mentiunea ca la cele militare se mai produce o discriminare cu tratament diferit in functie de data iesirii la pensie, respectiv 15.09.2021.
Parerea mea este ca cel mai corect ar fi ca CASS-ul sa fie 5,5% pentru toti pensionarii sau 10%, dar in acest caz statul sa suporte cei 4,5% (cu pastarea plafonului de 4000 lei), asta pentru a nu se crea un tratament discriminatoriu intre angajati si pensionari. In ceea ce priveste aplicarea CASS la pensiile militare, DFGC si CPS sa gaseasca o modaliate ca toti pensionarii militari sa plateasca in acelasi mod, netul sa fie modificat in acelasi fel, si spun asta deoarece OUG 59/2017 a fost propunerea lor.
Habarnistii din DFGC si CPS nu si-au dat seama ca introducand doua modaliati diferite de calcul al pensiilor militare vor crea in viitor situatii de nerezolvat.

Ionel spunea...

Xpert GRESITI. Nu LOV afacut modificarile ci initiatorii tuturor modificarilor aduse legii pensiilor militare, adica sefii finantelor, casei de pensii si directia juridica din MAN. Ei sunt initiatori. LOV nu a fost decat calul de batae !!! Vina ei este infinit mai mica. Daca ii propuneau o crestere ea o semna....

Ionel spunea...

Unitati de Masura diferite pentru aceiasi categorie socioprofesionala !!!! De ce la civili nu este o lege pana in 2017 si una dupa !? O NOUA LEGE A PENSIILOR MILITARE TREBUIE SA FIE SLOGANUL TUTUROR REZERVISTILOR. Si in niciun caz pe contributivitate. Contractele cu statul roman la incadrare prevedeau altceva....Contractele trebuie respectate !

M spunea...

Măi oameni buni mai lăsați-o cu discriminarea!
Nu știu cum dracu a prins în România treaba asta!
Nu e discriminare dacă legea prevede criterii obiective! Adică nu pentru că ești rrom sau ortodox!

M spunea...

@avianyc

Ce e cu tine tată? Ai o postare inteligentă și fără înjurături! Ai intrat în săptămâna dinaintea Nașterii Domnului?! Amin!

Serios, da!!! aveți 100% dreptate! 👍

Huhu Rezea spunea...

Mai las-o dracului cu marota asta cu CASS... că a analizat-o CCR de mai multe ori.

M spunea...

Cine a văzut comentariile fătucilor siliconate și spoite, mari specialiste în ordine publică, poate înțelege de ce eu respect jandarmii și îi apăr mereu pentru că au o meserie al dracului de grea!

M spunea...

În multe țări în care legislația privind pensiile militare s-a schimbat de-a lungul timpului au apărut stele de situații.

Aveți dreptate însă că o lege nu se face pe genunchi dar și că se poate corecta. Numai să existe voință politică!

Skoda 4x4 spunea...

DL. Ionel ........care contracte ? la ce va referiti mai clar? Eu unul stiu de un contract/angajament ca timp de ..n ani sa platesc daca parasesc sistemul.Alt contract eu personal nu am semnat/nu cunosc.

Ein Stein spunea...

@avia
Lasa ca e mai bine acu, cand un SGV iese cu pensie mai mare ca a unui colonel iesit cu cativa ani in urma. Stii de ce moare cainele?

Iulian Mareș spunea...

Brendan,
Nu ramai cu nimic...cei 37 lei îți asigura 6-7 pâini, în timp ce toate facturile la utilități te-au sărăcit de cel puțin 4-500 lei!
Dacă mai adăugăm creșterea preturilor la produsele alimentare și nealimentare...sigur ***TE-AI SCOS!

M spunea...

@Huhu Rezea

Creșterile diferențiate se pot face prin stabilirea de indemnizații.
Crești punctul de pensie cu 2% și stabilești indemnizații pentru cei cu pensia sub..... Bla, bla, bla! Indemnizația e o de pensie specială!

Să nu ne ascundem după deget! Banii primiți in plus de cei cu pensii mici înseamnă PENSIE SPECIALĂ!

Nu spun că nu e bine! Bine că s-a dat. Dar să terminăm cu fariseismul și cu populismul jegos!

Ein Stein spunea...

@avia
Chiar nu imi place, imaginile alea ma deprima. Tot cu junghiul ala de camera umbli? Vezi un Garmin, e o camera inteligenta, cred ca e cel mai bun brand de pe piata, un pret OK.
Ai invatat limba austriaca?

M spunea...

@tehnocrat

OUG 57 din 2015 a fost creația domnului DACIAN JULIEN CIOLOȘ.

Eu așa îmi amintesc! Ponta parcă a demisionat cu o lună înainte!

Ein Stein spunea...

@zaris
In situatia particulara, din acest an, cu indexare de 2,6%, platind CASS 5.5%, toti, te-ai gandit cam cum stau cei cu pensii cuprinse intre 2 501 si 4 000 lei?
Solutia e calculul pensiei pe principiul contributivitatii sau calculul pensiei ca in celelalte tari NATO, din grad/functie, vechime si apoi poti sa te preocupi si de taxe. Daca lasi pe mana celor de la DFGC si CSP, sa gaseasca o modalitate ....., apai nu e bine, deloc. Cred ca esti proaspat pensionat.

Leon spunea...

Iulica ce rautacios esti !
Uite ca mai pun de la mine inca 7 lei si ajunge lă 44 de lei, este altceva !
Aproape o juma de milion, nu..??

M spunea...

@Skoda 4x4

Este vorba de un contract solemn, verbal, stabilit pe baza unor legi în vigoare la momentul respectiv!

Priviți "contractul" din punctul de vedere al codului civil nu strict, așa cum v-ați obișnuit, ca pe un contract semnat cu furnizorul de cablu!

Dacă vine unul la coasă și te înțelegi cu el verbal să îți muncească o zi întreagă și tu să îl plătești cu 100 de lei - asta e un contract (chiar dacă nu îl faci în scris și la notar).

Dacă nu îl plătești, cosașul se poate adresa instanței și 99% îi dă dreptate!

Voinţa de a contracta poate fi exprimată verbal sau în scris.

Voinţa poate fi manifestată şi printr-un comportament care, potrivit legii, convenţiei părţilor, practicilor statornicite între acestea sau uzanţelor, nu lasă nicio îndoială asupra intenţiei de a produce efectele juridice corespunzătoare.

Huhu Rezea spunea...

M
Gata, îi găsiși pe CAP-iști si pe meșteșugarii cooperatori ca beneficiari de legi speciale.

Pănă si acele pensii au o componenta contributivă garantată,

Huhu Rezea spunea...

Ein👍🏻

Iulian Mareș spunea...

Intimidați de parketarii cu # și sasu-n suflet și neloviți cu pungi cu dejectii jandarmii au arătat ca sunt români 100%!
Se pare ca reprezentanții ambasadei US plâng pt 2 zgârieturi pe SUV și uita "vizita" productiva din 2020 a cetățenilor US la Capitoliu...

Huhu Rezea spunea...

M
Amândoi sunteți în eroare!
Gulerații abia așteptau să demisioneze Ponta și Oprea Găbiță, care în ruptul capului ne le-ar fi acceptat acea modificarea a L 223/2015, abia trecută prin Parlament..
Bietul Cioloș nu știe nici astăzi cum gulerații au introdus peste noapte, prin miniștrii Tobă și Motoc, Interne și Apărare, draftul art. 40 al Ordonanței 57/2015 care se afla în dezbatere pe site-ul Ministerului de Finanțe condus de Anca Dragu.
Draftul era pregătit la MApN fără știrea lui Ponta si Oprea.

avianyc spunea...

@ ein stein
Folosesc Xiaomi 70 mai A800s integrata cu RCO6 pe spate(bana la parcare) cu diagonala display 3 Inch ,senzor imagine Sony IMX 415 CMOS, 8.46MP ,rezolutie filmare 3840 x 2160 px , 4K ,microsd 250Gb . Suficient daca o mentii permanent pe masina ,in ideea furtului.
Pentru a vedea bine imaginea trebuie sa dispui de dispozitive (telefon ,laptok ,PC pe masura performantei camerei . Altfel imaginea nu este vazuta la parametri reali si cu intermitente.
Limba germana o stiu inca de copil de la bunicul care a fost incorporat la austrieci ,a participat la primul razboi mondial soldat la austrieci ,prizonier la nemti-trimis pe frontul italian in linia I ,apoi prizonier la italieni ,dupa 3ani de armata si prizonierat s-a alaturat voluntarilor din lagar selectionati pentru Romania ,a luptat in batalia de la Marasesti ,s-a lasat la vatra din Armata Romana.

M spunea...

@Huhu Rezea

Pensia specială este ORICE venit care nu provine din aplicarea legii generale. Dumneavoastră mi-ați spus asta. Am verificat și aveți dreptate!

CAP-iștii au pensii speciale. 😁 Nu înțeleg de ce ne ascundem? Este absolut firesc și normal!

M spunea...

@Huhu Rezea

Dumneavoastră spuneți că e prost, eu spun că e rău intenționat!

Dumneavoastră vedeți tot răul în "gulerați", eu îl văd în oamenii politici.

Chiar nu vedeți că sunt oameni politici care și-au construit întreaga carieră pe marota pensiilor speciale? Chiar credeți că gulerații îi obligă pe Rareș Bogdan, Ghinea Slinosul, Năsui sau Ciuciu (cum dracu îl cheamă pe PSD-istul de la finanțe) să bată câmpii despre pensiile noastre?

Leon spunea...

Nicule, vezi daca te plimbi prea mult nu mai ești la curent cu modificarea legislatiei!
"Incepând cu anul 2023, valoarea prevăzută la lit. b^1) se majorează cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuți în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicați de Institutul Național de Statistică. Majorarea și data de acordare se stabilesc anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat."( oug 125/2021).
Varianta Boc cu eliminarea din 2030 a fost eliminata de Budai !
SMBE in 2021 este 5380 lei, nu 5438.
In 3022 va fi 6095 lei..!

M spunea...

@Iulian Mareș

Barna era negru de supărare că jandarmii nu au dat cu gaze!

Prietena mea de la Haznaua 3, Porumbel, se gâtuise toată, roșie la față, cu ciocul deschis larg, pițigăind frenetic cum că o mașină de jandarmi s-a dat la o parte din fața a o mie de oameni.

Tâmpita probabil că se gândea că ăia 2 jandarmi puteau să oprească 1.000 de oameni!

Ca de obicei Jandarmeria a acționat ireproșabil evitând violența inutilă! Câtă vreme viața nimănui nu a fost în pericol nu se justifica o intervenție în forță.
Parcarea Parlamentului este spațiu public. Acolo parchez eu când am treabă pe la Policlinica MAI de peste gârlă. E deschisă publicului și gratuită!

Bravo Jandarmeriei că a evitat escaladarea situației așa cum vroiau USR-iștii pentru a arăta că fără ei nu se poate guverna!

avianyc spunea...

🤣🤣 Doar Ilie Bolojan ce mai face ceva util si ultramodern prin tarisoara asta.

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://apuseni.info/2021/12/20/ilie-bolojan-mai-da-o-lovitura-campus-scolar-special-ultra-modern-8-cladiri-6-noi-si-2-in-reabilitare/amp/&ved=2ahUKEwisnoS7t_X0AhUlhP0HHUNIAocQFnoECAQQAQ&usg=AOvVaw3D8KJafPwVTPZzq1X53_hH

Sf. Petru spunea...

Nuuuu! Codul fiscal e clar în acest sens, citiți cu atenție textul referitor la modificările aduse Codului Fiscal prin ordonanțe de urgență!

Sf. Petru spunea...

ART. 4 - Modificarea și completarea Codului fiscal

(1) Prezentul cod se modifică și se completează prin lege, care intră în vigoare în termen de minimum 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I.

(2) În cazul în care prin lege se introduc impozite, taxe sau contribuții obligatorii noi, se majorează cele existente, se elimină sau se reduc facilități existente, acestea vor intra în vigoare cu data de 1 ianuarie a fiecărui an și vor rămâne nemodificate cel puțin pe parcursul acelui an.

(3) În situația în care modificările și/sau completările se adoptă prin ordonanțe, se pot prevedea termene mai scurte de intrare în vigoare, dar nu mai puțin de 15 zile de la data publicării, cu excepția situațiilor prevăzute la alin. (2).

(4) Fac excepție de la prevederile alin. (1) și (2) modificările care decurg din angajamentele internaționale ale României.

Huhu Rezea spunea...

Seful Jandarmeriei trebuie să-și dea demisia pentru că a lăsat jandarmii să fie umiliți de o mână de hauriști antivacciniști.

avianyc spunea...

@ Leon
Daca în 2022 SMBE se ridica la 6095 salariatii din privat sunt praf la PMA.
Fii te rog mai concret si precis prin ce act legislativ a fost modificata prevederea din L263 privind cresterea anuala cu 50 % din SMBE.

Ionel spunea...

M -Multumesc pentru argumente. Cand am spus contract, am avut in vedere toate legile/normele in vigoare la momentul respectiv, adica limitarile la care sunt supus, obligatiile pe care le am eu sau statul fata de mine. Faptul ca la batranete ma bucur de o oarecare stabilitate si nu ma plang in stanga si dreapta ca am muncit 40 de ani si nu am pensie, cum fac multi civili acum, in conditiile in care eu am muncit pe unde am gasit ori la negru ori pe un salariu mic/necalificat etc !!! Pai daca eu ca civil am muncit 40 de ani si am platit lunar la stat 25 %, adica 4000 pe luna, la salariul meu de 16 000, nu imi convine ca acum statul sa ii dea 10 % unuia care a avut 2000 pe luna si a platit 500 CAS, daca i-a platit si pe aia, iar acum sa vina si sa spuna ca lui ii da 10 %, iar mie imi ia 10 % !!!! ce stat este asta !? care incurajeaza nemunca. Eu de sarbatori, ca militar pompier, daca i-a foc o casa in noaptea de craciun sau revelion trebuie sa ma duc sa sting focul, nu !? In fine, poate or sa vina odata oameni cu cap in fruntea tarii....sa speram....

M spunea...

@Huhu Rezea

Dacă ați fi fost comandatul dispozitivului ce ați fi făcut? 😁

Foarte bine au acționat evitând o bătaie între români acum, înaintea Crăciunului!

Nici nu știți ce umilințe trebuie oamenii ăia să accepte! Scuipat pe uniformă, înjurături, amenințări ("Bă, tu nu stai în blocul E13, nu ai o fetiță blondă de 6-7 ani? O să ți-o iau și o să îmi fac de cap cu ea, ți-o las apoi leșinată pe stradă! Ți-o omor bă!")
Ce să facă? Să iasă din dispozitiv și să își facă singur dreptate? Eheiiii!!!! Ce mișto e în fața televizorului!

Nu există umilință când se pune în balanță viața unor oameni. Dacă era cineva pus în pericol ar fi intervenit decisiv!

Leon spunea...

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://lege5.ro/Gratuit/geydimrzgq2dk/ordonanta-de-urgenta-nr-125-2021-pentru-modificarea-si-completarea-legii-nr-127-2019-privind-sistemul-public-de-pensii-precum-si-pentru-modificarea-si-completarea-ordonantei-de-urgenta-a-guvernului-nr&ved=2ahUKEwi8npG2xPX0AhVJM-wKHZriCxEQFnoECCQQAQ&usg=AOvVaw15BtJR420-BHqsHuHU4nzP

Huhu Rezea spunea...

Nu e vinovat sistemul de asigurări sociale că privații practică exploatarea salariaților lor cu salarii la limita salariului minim.
Singurul mijloc de intervenție al statului este impunerea unui salariu minim pe economie.

Leo spunea...

DAAAAAAAAAAAA
Și el și șeful/șefii care l-au pus pe funcție inclusiv Lucică.
Iar dacă nu-și dau demisia , atunci să-i demită cineva.
Oare o putea cineva asta ?

Huhu Rezea spunea...

Cu asemenea mămăligi instituțiile statului sunt în pericol. Cum să te lași păcalit de niște haurari, care au infiltrat pe sub nasul jandarmilor mahifestanți în Curtea interioară a Parlamentului?
Dacă nu poți, ți-e frică, ești oportunist etc... spune, ca să se asigure Parlamentul cu paza de către o firmă privată.

monteoru spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
reddog spunea...

Huhu
Am o dilema!
Nu stiu daca pierd sau castig la pensie dupa indexare si plata CASS.
Ma puteti ajuta?
Multumesc!

dumitru rat spunea...

de ce nu va asociati sa puteti obtine ceva? altfel nu se va obtine nimic

reddog spunea...

AUR este copia in oglinda a USR.
Ambele sunt la extreme.
De fapt USR prin politica sa a pus serios umarul la intrarea gastii auriste a pseudo patriotului Simion in Parlament.
Pai daca personaje gen Simion si Sosoaca au devenit repere ale patriotismului inseamna ca suntem jos rau.

Huhu Rezea spunea...

Te ajut@ tabelul sa te orientezi! Doar nu oi avea pensie mai mare de 15 000 lei?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Azi am platit fix 947 lei chirie si intretinere pe Noiembrie, din care 200 e chiria. Luna viitoare se poate ridica si la 1300, dar Noiembrie cu caldura din data de 10 si mai mult noaptea sa nu creasca facturile. Mi-a prins bine acea donatie de 1480 lei de la camarazi, altfel era de jale, ca da-i si la curent 53, si telefoane si tv... Multumesc, dragi camarazi, pentru sprijin!
Anul viitor va fi unul al rastignurii, blocul fiind conceput pe sistem pausal. In Ianuarie acea majorare iar ma scapa, dar daca nu ne majorau pesedistii? Dar daca erau la putere liberalii, era mai bine? Puteam sa crapam si Catu 1 leu nu dadea!

akord 75 spunea...

@ Sf. Petru
Bravo sfinte i-ai lamurit in sfarsit.Ce mai,esti dracu' gol!!:))

avianyc spunea...

Da ,deci este vorba de L 127/2017 pe care eu nici nu am băgat -o in seama considerand-o o gaselnita inaplicabila.
Multumesc! Ai dreptate ,plimbarile ,renuntarea la televiziune si la multe altele care incarca negativ.
Mai am in plan renuntarea la blog ,numai ca-i mai greu.
Recompensez cu un fragment din ce administrez "Apuseni & Bucovina".

https://www.facebook.com/groups/472181854055234/permalink/499746594632093/?sfnsn=mo

reddog spunea...

Huhu
Curiozitatea dvs are potentialul unei intrebari capcana.
Asadar (si prin urmare) nu pot sa va incurc. 😁
Sarbatori Fericite!

avianyc spunea...

Huhurez , in mediul privat lucrurile sunt mult mai complicate in privinta pietei muncii.
Uite Azomures si-a incetat activitatea din cauza scumpirii gazelor si daca nu se gasesc solutii sunt pe punctul de inchide daca productia nu devine rentabilă in sistemul concurential cu producatorii din extern inclusiv Rusia .Sa vezi ce o să fie din Aprilie 2022 incolo ,dupa ce nu se mai acorda subventii la gaz si curent.

Brenda spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

Brenda
Vezi că mânii demonii!
Nevastă-mea are o pensie pe jumătatea celei pe care d-ta o ai ca urmaș.
Discutasenm că nu de la indexare asteptam să se indrepte dezechilibrele.
Asteptăm recalculările și actualizările.

Huhu Rezea spunea...

Cățeluș dinamovist,
Vrei să ghicesc? Nu mi-ai dat niciun reper.Dă-mi cuantumul brut prezent si data pensionari pe adresa blogului.
Cum cred ca ai o pensie mai mare de 5222 lei, vei pierde... daca esti pensionat inainte de 15 09 2017.

Burebista spunea...

Deci soțul doamnei Brenda, fost colonel, ar fi avut o pensie brută în prezent de 9160 lei..??? Asa ca mai lăsați-o moarta pe aia,, COLONEL CU PENSIE MAI MICA DECÂT SERGENTUL.. ETC.. PENSII DE 2-3000 SAU GENERAL CU 3900...
SI ȚINEȚI CONT CA SOȚUL DIAMNEI BRENDA IEȘISE LA PENSIE PE LA ÎNCEPUTUL ANILOR 90....

Brenda spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Burebista spunea...

În privința indexarii diferențiate a pensiilor militare, ORDONANȚĂ ESTE NECONSTITUȚIONALĂ PETRU CA UN PENSIONAR MILITAR CARE ÎN PREZENT ARE O PENSIE BRUTĂ DE 2333 LEI DUPĂ 1 IANUARIE 2022 VA AVEA O PENSIE EGALA CU A ALTUI PENSIONAR MILITAR CU O PENSIE BRUTĂ ÎN PREZENT DE 2501 LEI.... AMBII VOR AVEA 2566 LEI..... IAR CEL CU PENSIE BRUTĂ 2500 LEI ÎN PREZENT IL VA DEPĂȘI PE CEL CU 2501 ȘI VA AVEA 2750 LEI...
O FI CORECT??

Leon spunea...

Sa vedem cat rezista senatorii si deputatii din Comisiile de buget-finante reunite, care dezbat si la aceasta òra cele doua bugete ale anului 2022..!

reddog spunea...

Am crezut ca stiti asa pe surse avand in vedere ca sunteti asa mai curios. 😀
Oricum banii nu aduc fericirea spun unii.
Ca repere pot sa va spun ca m-am pensionat dupa dl Basescu supranumit si Corsarul Invincibil.
Si am pensia mai mare decat a dumnealui.

Huhu Rezea spunea...

Dezobișnuiește-să să dai d-ta verdicte de neconstituționalitate,
O actualizare în 2022 ar restabili ierarhia.

Viorel spunea...

Păi v-au răspuns în topicul intitulat: „Legile pensiilor și salariilor vor fi supuse modernizării după un calendar care va fi anunțat după 120 zile de la începerea guvernării PSD-PNL-UDMR”: „Îmi cer scuze, pentru că am lucrat până la ora 04:00”.

Șoimul spunea...

Cu toții suntem nemulțumiți de parlamentari dar îi apărăm. Lăsații să simtă pericolul, să știe că cineva este deasupra lor -poporul nemulțumit.
Sărbători fericite!

Leon spunea...

Comisiile de Aparare au dat un Aviz favorabil, cu 5 Amendamente Admise, ce privesc acordarea unei transe de 1/4 la MApN, MAI, STS, SPP,..si precizeaza si Sursa de Finantare !!
http://www.cdep.ro/comisii/aparare/pdf/2021/av611;1.pdf

HALA spunea...

Iar începem cu răutățile. Cănd unii și-au tras pensii babane, cei cu pensii mici au oftat dar nu s-au luat de pensiile lor. Când le cresc celor"mici ăia"mari" îi vor în continuare "mici".
Pe tine te deranjează mai mult creșterea pensiei mici care o egalează pe a ta sau o depășește, dar nu asa ca creste pensia ta.
Magistrații nu s-au supărat când au crescut masiv pensiile grefiere lor. Chiar nu pricepem nimic?

Viorel spunea...

Reddog. I-ai pus o întrebare domnului Huhu Rezea exact ca Oltenul care mergea de la N la S și de la E la V (nici el nu știa unde merge) și pe cine întâlnea îl întreba. „Mai este mult până departe ?”. Nu, îi răspundea un Moldovean. Când nu mai vezi linia orizontului, înseamnă că ai ajuns. Dacă pui o întrebare și vrei un răspuns correct, dă tată toate detaliile (sau îți este rușine de pensia pe care o ai ? oricum, nu ți-o mai ia nimeni decât politrucii schimbând legea și modul de calcul), altfel pățești ca și olteanul. Din unele comentarii știu că ești băiat citit și cu bun simț.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leon, rezista atletii din Parlament, nu intra in faliment, vazand ca au acolo ape minerale cu vitamine, sunt inconjurati de cadâne cu mainile fine sa-i maseze pe grebanoase sau mestesugăreste pe sub mese, iar la cantine au alte vitamine, mai ieftine dar mai consistente decat la restaurante clasate cel mai bine, si bancile parlamentare sunt cele mai bune paturi de cazare dintre toate *hotelele* de cinci stele paralele dintre toate cotloanele europene, asa ca ei #rezista pentru ca exista si au salariile cu cifre de umple o *listră* cat o batista de mameluci pentru o roaba de muci... Nu le plang eu de mila, ehei, la cat de multa sila am pentru ei si pentru Nastratilă Muilă!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, Parca imi vine si mie sa cred așe că, pe la toamna, bre, vor veni cu o actualizare la Aparare, sa ne rupa punga si dantura, pocita fie-mi gura!

Burebista spunea...

Hala, aici este vorba despre corectitudinea aplicării legii... Eu oricum nu sunt în situația pensiei de 2500... Pensiile alea de 2300, 2500, 2600 au fost stabilite în funcție de salariile și vechimea militară avuta.... Cu aceasta indexare diferențiată unul care a avut salarii mai mici sau vechime mai mica va avea pensie mai mare decât unul cu vechimea mai nare și salariu mai mare...
Indexarea nu se aplică numai celor pensionați înainte de 2010, 2000 etc... Ci și celor cu vechime incompleta, pensionați anticipat etc...
Ca să fie constituțional puteau spune ca toate pensiile militare se indexează cu 2,6 % iar cei cu pensii mai mici de 2500 primesc un ajutor la fel ca la civili de maxim 1200 lei care ar fi fost egal pentru toate lumea... Dacă dumneata crezi ca este corect ca celui cu pensia brută de 2500 sa i se dea anul viitor 3000 lei (250x12 luni) iar celui cu 2501 lei sa i se dea 792 lei(66x12 luni)????

Corect era sa se dea la toți pensionarii militari 10%, astfel nu mai erau afectate nici pensiile mai mari de 4000 prin aplicarea CASS...

reddog spunea...

Viorel
Daca ii dau prea multe amanunte Huhu e in stare sa ma dea la hingheri. 😁
Ma interesa si ce i-ar fi raspuns un ardelean olteanului.

De cateva ori chiar vroiam sa-i spun:
"Da-o dracului de treaba, dumneata esti pus aici ca sa ne incurci pe noi domnule?" 😂

https://replici.net/replici-din-filme-de-comedie/replici-si-citate-audio-din-bd-in-alerta-1971/da-o-dracului-de-treaba-dumneata-esti-pus-aici-sa-ne-incurci-pe-noi-domnule

Arfy spunea...

M! Dacă aș ști! Bine, tu au un respect fin de a transmite mesaje! Intreb: 10 august versus azi 2021? Vezi vreo diferență? Încă o chestiune: viatagrea pe jandarmi! Mă faci să râd!am fost operativ, aveam o rachetă echivalentul a cinci dacii! N-am simțit presiune!Știi de ce? Pentru că am fost profesionist! Inclusiv în 1989 când am refuzat să lansez rachete fără sa văd ținte cu ochiul liber!

Arfy spunea...

Du-te fratelo într-un azil! Să vezi acolo prețuri! Te plângi știi în chirie! Mergi la cort!

Arfy spunea...

La cât ești de aprinsă numai Mareș poate să
-ți răspundă!

Viorel spunea...

Uitați ce motivare de rahat. CÎND LE PLECAU MEDICII DIN ȚARĂ, LE-AU ACORDAT ÎN ANUL 2018 NIVELUL SALARIZĂRII DIN ANUL 2022. Ca o paralelă expusă mai jos: „Acest lucru a condus la reducerea atractivității profesiei de militar / La această dată în Ministerul Apărării Naționale există 10.000 de posturi neîncadrate”. ȘI CARE ESTE PROBLEMA DOMNULE PRIM MINISTRU CIUCĂ. ANULEAZĂ PREVEDERILE ART. 12 lit. b) din Legea nr. 168 /2020 și ai bani la buget pentru măriri de salarii. Dar, cei 575 lei primiți de pomană de către 80% dintre active nu reprezintă mărire de salariu, DATĂ PESTE PREVEDERILE LEGII NR. 153/2017 ? Răspunde domnule prim ministru, răspunde domnule ministru Dâncu. Pentru mine nu ai decât 2,6% indexare pensie ? De ce nu ați băgat și indexarea din 2019 de 3,8 și ieșea un procent de 6,4% acceptabil să spunem ? Pentru că sunteți HOȚI ȘI ȘMECHERI. AU UN DEFICIT DE 10.000 DE MILITARI. Din 2016 și până în prezent DOMNULE CIUCĂ DATORITĂ DUMNEAVOASTRĂ ȘI MĂSURILOR DE RAHAT LUATE LA ADRESA PENSIONARILOR AU PLECAT DINTRE NOI DUBLU SAU CHIAR TRIPLU. ASTA NU VĂ INTERESEAZĂ ?
Astfel, solda lunară medie brută în anul 2021 este de 5.649 lei, comparabilă cu câștigul salarial mediu brut pe anul 2021, aflat în plată. Acest lucru a condus la reducerea atractivității profesiei de militar. La această dată în Ministerul Apărării Naționale există 10.000 de posturi neîncadrate, din care o mare parte o reprezintă posturi esențiale și cu un grad ridicat de specializare în domenii vitale apărării naționale.

M spunea...

@Hala

Realizezi că este unul atât de obsedat de pensiile mai mari că a lui încât și-a luat numele "un Oskar o pensie"?
Despre ce vorbim? Sunt cel puțin 5 stimați camarazi care nu au alt subiect!

Domnul Burebista sesiza un aspect corect! Da, nu este neconstituțional dar e un aspect interesant!

Personal am fost mereu pentru reducerea diferențelor între ceea mai mare pensie și cea mai mică dar trebuie făcut cu cap!

O actualizare și o creștere cu sune fixe (cum a propus dl. Leon) at fi fost de dorit! Zic și eu.... Acum aștept înjurături! 😁

M spunea...

Curtea interioară este spațiu public și de acces în Palatul Parlamentului.

Se vede că nu ați păzit nimic la viața dumneavoastră!
Eu credeam că atot-știutori sunt doar in televiziuni.
😁 Dar se pare că vă pricepeți și dumnevoastră! La toate, dar mai ales la ce fac alții!

Nu i-au oprit domnule că dacă erau unii militari în rezervă! Nu mi-ați spus că jandarmii nu au voie să îi atingă și că trebuie să aștepte să vină poliția militară? Uite că încă așteaptă! 😁

vasile iosif spunea...

Dle Leon,
Din pacate, nici un amendament privind actualizarea pensiilor militare.

Viorel spunea...

Domnule Huhu Rezea. Eu unul m-am săturat de instituția statului care dă verdict de constituționalitate sau nu. M-am lămurit cu ei. Și ca să mă înțelegeți bine știind că sunteți un mare „FAN” al fostului președinte T.B., NU UITAȚI DE ACEA ERATĂ DATĂ LA MIEZUL NOPȚII.
În plus, nu mai pomeniți de o actualizare în 2022 când ei nu au reușit în 4 ani să definitiveze actualizarea din 2017. Nu vom mai vedea nimic anul acesta.

M spunea...

@Ionel

Da, stimate camarad! Așa este!

Noi am prestat o muncă pentru care ni se promitea o anumită recompensă.

Nicăieri în lume modificarea legii pensiilor nu afectează pensiile în plată (nici măcar pensiile celor care mai au câțiva ani până la trecerea în rezervă).

Noi am prestat având în față o lege, deci nu o simplă promisiune!

Momentan nu sunt în situația de a mă adresa justiției dar dacă aș face-o m-aș duce în contencios nu pe "discriminare".

Înșelăciunea este inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase. Ca să muncim, statul, angajatorul, ne-a mințit că vom avea pensia asigurată după un anumit algoritm! Nu poate să se răzgândească pentru că munca a fost deja prestată.
Acțiunea a avut deja loc, în trecut și nu poate fi anulată.
Poate să schimbe legea dar pentru cei care urmează să se angajeze de acum încolo.

Huhu Rezea spunea...

M
Bag seama că dta confunzi Piata Constituției, acolo unde îți parchezi mașina când mergi la Policlinica MAI,cu Curtea interioară a Parlamentului. Dincolo de ziduri nu e loc de promenadă.

M spunea...

NU AU BANI!

E o vorbă românească: tot în boul care trage dai!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Fratello, sa ajunga ei, politicienii, la azil, ca atat de bine le-ar prinde, dupa o viata de huzur, pungasii si trai mafiot, acolo sa li se faca injectia letala, ca acum in toate azilurile din Romanistan se poarta asta pentru cei care ajung acolo, ca n-are statul bani sa-i intretina!

Viorel spunea...

Vasilică. Există o vorbă ciobănească prin Moldova lui Nechifor Lipan. „La stână și la toamnă, atunci se dau oile la berbec”. Așa și cu noi. Am vrut să spun La Anul și La mulți Ani, dar mi-am dat seama că mai avem puțin până la anul. Ia-l de bun pe 2023 pentru că despre anul 2022 nu prea mai avem ce vorbi legat de pensile militare.

Viorel spunea...

Cornele. Vorbești prostii. Dacă în Beciul Domnesc (pușcării / instituție a statului cu scop de reeducare) ei huzuresc cu chiolhanuri, TV., telefoane și cucoane, dar când vor ajunge la azil (case de bătrâni mai nou), privatizat și nu de stat pentru că în cele de stat îi mănâncă șobolanii de urechi și ploșnițele de c..ie. În Botoșani există un azil cu 74 de locuri cu un lux mai ceva decât la cel mai bun hotel din oraș. Cameră separată cu toate utilitățile, doctor și asistente pentru consultații („dacă vrei și în particular” fără să știe doamna) . Poți sta și cu soția. Prețul maxim 3.500 lei / lună.

Viorel spunea...

Am uitat. Este la 1 km de oraș, cu pădure, alei, băncuțe / mese cu fel de fel de jocuri, trandafiri și lilieci (nu de noapte) în jur numai vile și mobile, aer curat. O splendoare.

Huhu Rezea spunea...

M
V-ați adunat câțiva comentatori care aruncați cu niște sentințe despre dispozițiile constituționale că... nici nu ar mai fi nevoie de CCR.
E un semn de imaturitate să contești permanent o instituție din cauza unei persoane care este temporar pe funcție.
Pe vremea când acest blog ridiculiza regimul Băsescu și tot ce ținea de statul paralel,nu-mi amintesc ca d=ta să fi fost comentator pe aici.Memoria blogului semnaleaza primele d-tale comentarii în urmă cu vreo 3 ani.

Viorel spunea...

Domnule Huhu Rezea. Dacă am fi contestat persoana, ar fi fost considerată „Atac la persoană”. Am vorbit despre o instituție unde decizia o iau 9 judecători. Când un polițist sau jandarm lovește un civil, presa și Tv.-ul vorbesc prea puțin despre polițist și mai mult despre Poliție sau Jandarmerie. Ex: „ Cum a furat generalul Gherghe 180.000 $ din fondul de război al DGIA./ Potrivit unor surse din anchetă, în urmă cu doi ani, adjunctul Direcției Generale de Informații a Apărării (DGIA), generalul Iulian-Cristian Gherghe, s-a deplasat la bancă cu mașina de serviciu condusă de șoferul instituției, banii fiind ridicați prin folosirea a două ștampile”.
Când judecătorii C.C. nu vor mai fi numiți de Camera Deputaților, Senat și Președintele României, atunci vom vorbi despre o „Românie Curată”.

Viorel spunea...

Îmi plac revendicările domnului Col. (r.) dr. Mircea DOGARU adresate primului ministru Ciucă. Sunt curios cum va reacționa. Înainte, ca prim ministru depindea de fostul prim ministru, alți miniștri dar în special de KWI. Acum este patron. Are propria societate (mai puțin societatea civilă și cea militară care îi sunt ostile). Singurii adversari pentru a nu pune în aplicare revendicările pertinente, legale și morale, sunt ambiția lui de oltean orgolios și Împăratul Romanilor din Sibiu. DACĂ VREA, POATE. DACĂ NU, POATE-PLECA DE TOT. Și de la guvernare și din politică, dar ce face cu IMUNITATEA ? http://sindicatulcmd.blogspot.com/

Brenda spunea...

Ai nimerit ,soțul meu ,colonel ieșit la pensie in 1987 cu aceea pensie ,.,după 36 ani de muncă cu grupa AC PE TOATA AVTIVITATEA

Calinmihaib12 spunea...

C.F.IFRUM:
(00:21'/22.12.a c ):
..le ajung..câteva
doze de ser..adminis trat..anul ăsta..!= bogaților și mafioți lor la care referi..!

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
stai ca ma alatur si eu grupului!
daca tu crezi ca se va ajunge la aplicarea efectelor L 153 pentru pensionari inseamna ca dumneata nu faci diferenta dintre o tigara conventionala si un joint!
*NU se vor corela efectele L 153 si pt pensionari, mai ales pentru cei militari! In nemernicia lor mai au un pas in a face inca o diferentiere: militari A-sri, spp, sts, dgia, diipi si tip B-ceilalti!
Te pui cu mintea odihnita a politicienilor? Nici nu știi cat poate duce hartia!...ea suporta orice ....
Posibil sa fi exagerat eu , dar foarte putin!

Iulian Mareș spunea...

Viorel,
le urez deficite cat mai mari...sub 70%, ca sa treaca la REFACERE! Unii stiu ce este cu acest 70%...., dar cel mai bine stie ăla, desteptul pamantului, un oskar=o pensie!

Iulian Mareș spunea...

Viorel,
...si ca orice roman poti juca si golf! :))

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
daca scrii ”Asteptăm recalculările și actualizările”, mergi in piață sa cumperi și TIMP!

Iulian Mareș spunea...

Curiozitate!
Sunt foarte curios sa stiu cati bani se strang in plus la CNAS prin impozitarea diferentiata a celor cu pensie mai mare de 4000 lei? Sper ca sumele vor fi indestulatoare pentru a plomba gaurile din buget facute pe akiziții pandemice de toti scarabeii ROU!

Huhu Rezea spunea...

Cel târziu în martie aflăm ce se va întâmpla, cum vor fi modernizate L 153/2017 și L 127/2019. Ce se va întâmpla cu legile speciale din sistemul public se va întâmpla și cu legea pensiilor militare.

M spunea...

@Huhu Rezea

V-ați adunat câțiva comentatori care aruncați cu niște sentințe despre dispozițiile constituționale că... nici nu ar mai fi nevoie de CCR.

1. nu imi amintesc să fi spus despre vreo reglementare că este neconstituțională pentru că, în general, nu prea cred în treaba asta cu "discriminarea".

2. deveniți pe zi ce trece tot mai aproape de USR! 😁 Preluați tot mai des discursul lor. Acum, nu mai avem voie nici să comentăm?

M spunea...

@Huhu Rezea

Bag seamă că nu aveți habar! 😁 Nu sunteți din București?

Eu vorbesc de parcarea din fața Corpului A2 cu intrare din str. Izvor. Are denumirea de "Parcare vizitatori" (puteți să o căutați și pe Waze).
Ce dracu să caut în Piața Constituției dacă eu am treabă la Izvor?

Dl. Huhu Rezea! Mă știți că sunt foarte exact! GREȘIȚI!!!!

Leo spunea...

A zis că după 120 de zile de analiză se va devoala modul de acțiune. Deci prin luna Mai. Iar pt. pensiile speciale (militare) vom afla ceva prin sept/octombrie 2022 după vacanța de vară............
VELA MARE SUS !

Huhu Rezea spunea...

Esti foarte subiectiv și pătimaș când e vorba de a cocoloși incompetența și inconsecvența în dispunerea măsurilor de restabilire a ordinii publice de câtre conducerea Jandarmeriei.
Prefer să fie criticați de #reziști că au fost fermi în apărarea instituțiiilor statului, ca în 10 august, decât să se fandosească ca ieri că au respectat dreptul hauriștilor de a manifesta. Nu aveau dreptul să intre în curtea interioară și pe scările Parlamentului.Este un eșec nepermis.

Leon spunea...

@Iosif, Grupul parlamentar USR are 61 de Amendamente respinse, amendamente propuse la ,,misto,, de genul,,Suplimentarea bugetului MAI oentru achizitionarea unor Ambulante pentru 61 de comune din Judetul Galati !
Si nu gasesc un Singur Amendament propus de cei 3 MILITARI Deputati AUR din Comisia de Aparare(CHELARU, ROMAN, FALCOI..!), care sa acorde un buget mai mare la Capit.Asistenta Sociala..!

CEZAR spunea...

Atunci te-au recrutat si pe tine..maKiSS !??

Leon spunea...

@M, curios este faptul ca PENSIILE CIVILE SE ACTUALIZEAZA permanent cu 50% din EVOLUTIA SMBE, adica aproape 5 milioane de beneficiari,in timp ce Pensiile de Serviciu, inclusiv militare (aproape 200.000 de beneficiari), sunt numai INDEXATE cu Rata medie a Inflatiei..!
PS. SI nu mai dati vina pe purtatoarea de cuvant a PSD din epoca Dragnea, doar stiti foarte bine ca fiecare minister afectat, a semnat OuG.59/2017 !

M spunea...

@Huhu Rezea

Duceți un război cu jandarmii. Barna i-a criticat pentru intervenția din 10 august, tot Barna i-a criticat pentru cea de ieri! Dumnezeu să vă înțeleagă!

Intervenția în forță este justificată în anumite circumstanțe. De exemplu puneau în pericol viața sau integritate corporală a unei persoane. NU era cazul!

ORICE român AVEA dreptul să intre în parcarea respectivă până pe trepte. După ce intra pe ușă începea zona controlată de SPP/Jandarmerie. Am fost în parcarea aia de zeci sau sute de ori. Nimeni nu te întreabă nimic!
E O PARCARE PUBLICĂ!!!!!

Hai să ne bazăm pe deciziile CEDO!
Pentru un miting spontan (ca reacție imediată la un eveniment) nu poate fi impusă o obligație de declarare prealabilă (pentru că există un motiv obiectiv de imposibilitate a declarării prealabile = necesitatea de a reacționa imediat la un eveniment, altfel mitingul își pierde caracterul actual)
Simplul fapt al nedeclarării mitingului, dacă el se desfășoară în mod pașnic, fără a pune în pericol real ordinea publică, nu poate constitui un motiv pentru a fi dispersat.


Dacă ați observat ieri discuția s-a purtat pe tema: era sau nu pe ordinea de zi votarea Certificatului Verde!!!!!!! De ce credeți?

Sunteți un fin cunoscător al legii pensiilor militare. Extraordinar de informat!
Domeniul de expertiză al jandarmilor este altul. Își fac treaba admirabil! Îi atacați din ură! Nu este deloc profesionist ce faceți!

Liviub spunea...

Am onoarea...! Curiozitatea Dvs. Nu va fi satisfacuta nici macar foarte tarziu! Cert este ca la autoritatile Statului , ca de ex. ASF, ANRE, A., A,. ca urmare a evolutiei pietei utilitatilor, produselor agroalimentare si industriale, NUMAI in SUS, bineinteles, de la 01. 01. 2022 salariile, bonusurile, cotele de risc pentru manipularea tastelor, mersul si venitul la servici, s.a. vor evolua corespunzator, pentru a acoperi si efectul inflatiei prognozate!

Iulian Mareș spunea...

Fălcoi este USR!...cu el si încă câțiva se poate discuta, fata de ceilalti

M spunea...

@Leon

Sunteți cap de familie! Subt stabilite priorități. SNAOPSN nu a fost niciodată o prioritate!
Dacă se mărește un pic bugetul pentru a acoperi partea ce ne revine din investițiile cu bani de la UE urlă televiziunile ca dementele că se dau "bani la servicii!"

😁 Madam Olguța trebuia să tacă! Atât! Ia plăcut să iasă, să dovedească ea că e tare, că se răzbună pe militari.

E adevărat că nu întotdeauna cine te înjură pe față îți face și cel mai mare rău. Dar ce facem cu legea salarizării? O catastrofă pentru SNAOPSN!!!!

Eu vă zic sincer: când am văzut că mie SF îmi creșterea cu 400 de lei în următorii 5 ani, sub rata inflației prognozate, am cerut să trec în rezervă!
Probabil că mai erau și alții ca mine!

Nu mai spun că fratele meu mai mic, profesor la Cluj, mă depășea substanțial cu toate că are 4 luni de vacanță pe an!

M spunea...

@Iulian Mareș

Un cadou calcul amuzant: dacă iei 10% în fiecare lună înseamnă că practic o lună pe an nu îi dai pensie!

Iată că PSD a inventat anul cu 13 pensii pentru unii (chiar 14) și cu 11 pensii pentru alții!

Dacă banii ăia nu s-ar duce în salariile de mii de euro ale doctorilor nu mi-ar păsa!

Dar triplezi salariile din sănătate și apoi iei banii de la pensionari pentru că ai rămas fără fonduri?

Ia gândiți-vă invers!!!! Să fi mărit de trei ori salariile SNAOPSN și mai apoi să pună o taxă de "apărare" de 10% pe pensii pentru că nu le ajungeau banii!
Nu mureau deontologii???

M spunea...

@Leon

Peste 4 ani candidez și eu și promit că dacă mă alegeți propun toate amendamentele care întrunesc majoritatea pe acest forum!
Dacă nu va las scrisă demisia mea în alb!

M spunea...

Stați așa că s-a trezit și Ghinea Slinosul!!!!!
Și ce face? Minte ca un jegos ce este și manipulează!

„Câteva sute de extremiști iau cu asalt Parlamentul și trec ca prin brânză peste gardul care marchează zona de securitate clasa I."

„jandarmii care sunt vigilenți până la brutalitate când protestează partea liberală a societății s-au blegit când protestează partea de extremă dreapta”.


1. Noi suntem militari! Din ce e aia "zona de securitate clasa I". Pentru vitele care îl adoră pe Slinosul însă este neclar!

2. "Partea liberală a societății" poate fi identificată după mirosul de fecale de la pungile pe care le aruncă în jandarmi!

O imensă scârbă!!!!!

avianyc spunea...

Doar prin terapii de acest gen in sistemul bugetar vor bani mai multi la buget.

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://apuseni.info/2021/12/19/ilie-bolojan-lucram-cu-jumatate-din-angajatii-din-2020-si-avem-proiecte-la-nivel-dublu-productivitatea-am-crescut-o-de-patru-ori/amp/&ved=2ahUKEwinoNSCi_f0AhXA_7sIHTVlAhcQFnoECAQQAQ&usg=AOvVaw1qKl_b4elSCru9yyfjSzHX

vasile spunea...

Culmea nesimtirii: medicii au intrat azi in greva japoneza, din cauza restrictiilot din ,,ordonanta trenulet,,.

avianyc spunea...

De cand cu " jandarmerita xxx" de la Cluj jandarmii sunt debusolati ,nu le mai iese nimic.

Simdum spunea...

Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii,
La articolul 86 alineatul (2), litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"c) începând cu anul 2023, valoarea punctului de pensie se majorează cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică. Majorarea şi data de acordare se stabilesc anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat."

monteoru spunea...

Tehnocrat@exagerezi.In 1984 raportul dintre cel mai mic si cel mai mare salariu era de 1la 12.In 1984 general locotenent,comandant de armata ridica lunar in jur de 12000 lei in aceasta suma intrand si ordinul M50.
Exagerezi precum ca,colonel ,functie de colonel solda de 12000 lei.
Nu ma intreba de unde stiu.
Intrebare.In 1982 elicopterele din dotarea armatei romane executau lovituri antitanc si daca da care era semnul conventional? Intrebarea se adreseaza si lui Mares absolvent al. AISM.Imi verific memoria.


Brenda spunea...

Văd că vă mirați de pensia unui colonel ,care în 1987 a obținut pensie de 7300 , după 36 ani de muncă cu grupa GRUPA. AC. ACUM ULTIMA DECIZIEDE PENSIE ARE. VRCHIME 70 ANI Ha va ha

M spunea...

@avianyc

Vezi domnule? Așa strici dumneata câteva postări bune cu o jignire inutilă!

Că ăla care a publicat filmulețul este un biet obsedat asta pot să înțeleg! Dar dumneata, admirator al lui Bolojan să numești xxx filmarea aia cel mult copilăreasca a unei fete mi se pare chiar sub demnitatea ta.

Deci acum 15 ani o fată a făcut o filmare discutabilă. Peste un an de la filmare se angajează în Jandarmerie. La 15 ani un frustrat pune filmulețul pe net și un alt idiot scrie un articol cum că ar fi "porno".

E ca și cum ar pune cineva o poză cu dumneata scobindu-te în nas la grădiniță!

marvas66@yahoo.com spunea...

E foarte bine, pensiile subofiterilor trebuie sa fie mai mari decat ale ofiterilor...Asta este societatea noastra...intoarsa cu curul in sus... cam cum sta Ciuca acum...sa-i traga la tinta toti politicienii de doi bani... nu ca el ar avea mai multi neuroni ca politicienii, dar el a fost crescut sa fie servil si nu poate scapa de soarta...

Leon spunea...

"Comisiile de buget-finanţe au finalizat miercuri, 22 decembrie, dezbaterile şi raportul pe proiectul bugetului de stat pe 2022 şi pe proiectul bugetului asigurărilor sociale."(ziare.com)..!

Ela Pop spunea...

"Pensiile SPECIALE cresc cu 8% în proiectul de buget pe 2022. Vedem cresteri pentru aia care au deja si cei care sunt apropiați de putere” _ din ziarul Unirea

Iulian Mareș spunea...

Exact!
Tu și el! El și tu!
Eu promit sa va fiu martor, dacă va luați cu acte, în calitate de fundași!

Iulian Mareș spunea...

Ekivalent!
Ce număr port la pantofii de lac marca Le Colonel, dacă sunt născut în ianuarie?

Iulian Mareș spunea...

Brenda,
Nu te lua după totul blogului...El are și un liceu la bază!

akord 75 spunea...

Si-i mai credeti???
Sancta simplicitas!!

avianyc spunea...

In 82-83 un lt maj pilot la Boboc lua de la 5 la 7000 lei ,un lt col ,col pilot subsonice intre 8 -11000 lei .
Ca lt luam 4-5000 lei

Sebi spunea...

O noua erectie necontrolata a unui lozincar bagat in seama de teveuri. Din putul gandirii lui Nasui, acest Pinocchio modern, neurecheat de tac-su la timp. E o vorba ca dupa 14 ani omul nu mai minte, ci mananca rahat. Ma tot intreb daca este valabil si pentru aia ca Nasui, adulti cu probleme, nematurizati intelectual si psihic.

socrates spunea...

marvas66@yahoo.com - 22 decembrie 2021, 14.17. Vrei sa spui ca este un principiu, o vina sau o acuzatie ?. Un om iese la pensie dupa 36 ani de vechime, acel om trebuie in mod "obligatoriu" și fără drept de replica sa aiba o pensie mai mica decat "altul" doar pentru a gâdila amorul propriu al celui de-al doilea care este ofițer prin propriile opțiuni si eforturi dar, are o vechime de doar 24 de ani. Primul, a avut curajul să-și "termine stagiul militar complet" devenind o "paria" doar pentru ca a fost doar subofițer ?. Oare de ce nu-i ataci pe cei care au mutilat, schilodit legea ? Nu atac nici pe ofițer si nici nu apar pe subofițer vorbesc doar de principiu, vazut de fiecare in funcție de propriul interes, atunci când nu-l duce mintea sa analizeze "CAUZA", atacând după "micimea mintii".

avianyc spunea...

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Monteorule ,treci pe apa sfințită......

monteoru spunea...

USR in comisii se opune cresteri salariilor politistilor.

Leon spunea...

@M, daca imi explicati cu Subiect si Predicat (sic !) cum se poate ajunge ca de la un Coef.de Functie de 4(sa zicem !) se ajunge la un venit brut de 25.500 lei si o Pensie Neta de 15.000 lei, promit ca-mi fac mutatie in Capitala si va votez peste 3 ani !
PS. Ati uitat ca Proiectul de lege copt la Min.Muncii si trimis la MApN, s-a intors cu un Aviz favorabil, fara sa se schimbe macar o virgula ??
Pai despre ce vorbim aici..!

Iulian Mareș spunea...

Mereu în discuție...slăbuțul garduț al Parlamentului!

&Cam unic în lume zidul fortificat în jurul Parlamentulyi incită la unele întrebări:
-frica de gard?
-cu fică de garduri!

*Din punct de vedere acționat este mult mai ușor pt jandarmi sa apere o ușă, kiar mare, decât câteva ha de teren nefolosit!

un oscar = o pensie spunea...

Leon,nu veti primi un raspuns cu detalii concrete
eu aveam un sef direct,colonel,program L-V 9-17
in acele 6 luni celebre venea in fiecare weekend(in rest foarte rar) ba in control,ba in misiune,statea in birou la 5 cafele cateva ore sa faca un nr limitat de ore pt a primi spor de weekend(spor gras de tot -75%),a luat oskar-50%(de fapt era lipit de functie sporul-el facea lucrari de exceptie doar ca respira) astea doua ii ridica conf de functie cu 125%,acum enumerati restul de 10 sporuri(specialist,radiatii,vechime,dispozitiv,comanda,confidentialitate,etc) si asa ajunge la peste 400% doar sporuri,toate aste ducand netul pensiei conf legii LOV(fara OMM-a pierdut 2.800 aici)) la 14.000 lei.Omul era slab profesional si usor nemultumit ca nu primea 0MM,dar a iesit si usor impins de sefii lui,avea 45 de ani si a iesit ,culmea ,medical!!!!hahahaha
sa vedem daca are curaj m sau mares sa dea ceva pe gusa

Leon spunea...

"Cum este posibil ca primul ministru, fost comandant al Armatei Române, să lase militarii de izbeliște? Un caporal are 2.300 de lei fără normă de hrană, cum poate să supraviețuiască fără nicio majorare, având în vedere scumpirile la combustibil, alimente, energie și gaze?”, este mesajul prin care a fost lansată o dezbatere în rândul soldaților gradați profesioniști, în mediul online. Dezamăgirea militarilor este cu atât mai mare cu cât premierul Nicolae Ciucă a plecat din rândurile lor, fiind un ofițer cu ani grei de experiență, a fost apreciat ca și ministru al Apărării Naționale, cunoaște neajunsurile din sistemul de apărare națională, și se așteptau să „lupte pentru drepturile noastre”.(Cuget liber) !

Viorel spunea...

Știu că un oscar = o pensie se dă deșteptul pământului (se dă, nu că și este). I-am scris câteva comentarii mai dure și pe subiect însă mi le-a cenzurat domnul Huhu Rezea pentru că m-am retras din proces.

Ein Stein spunea...

Huhurez, e dramatic ca primesc like pe un astfel de comentariu, m-as lipsi bucuros, chestiunea e ca sunt indignt de atatea gogorite turnate pe blog. Comentariul lui zaris, il vad, citind printre randuri, un avertisment al gastii de contopisti, despre continut ce sa zic, sunt multe de spus si ar fi pierdere de timp. Ideea si speranta noastra, ar fi, ca Dancu sa inteleaga ca cei de la DFGC si CSP NU fac parte din legislativ, sunt doar niste simpli executanti. Daca ar intelege lucrul asta, jumatate din necazurile noastre sunt ca si rezolvate.

Ein Stein spunea...

@Huhurez
Ca vorbeam de gogorite si imbecilitati, e unul pe aici care se tot smiorcaie, ca ia de la el si da la altii si nu e corect. Din pacate nimeni nu-i atrage atentia individului ca lucrul asta, deja, se petrece, de multi ani, numai ca prin ticalosia legii se ia de la cei cu pensii mici si se da la cei cu pensii mari. Ca prostia sa fie completa, scoate in evidenta, fara sa vrea, mizeriile din L223, sfatuindu-i si pe altii cum sa abordeze "problema". Si dau un citat:
"1. Să își asigure viitorul înainte să treacă în rezervă (numai să nu fie prinși)!".

Ar fi minunat daca ministrul Dancu ar intelege talcul, asa s-ar rezolva si cealalta jumatate de problema.

Pentru posteritate, sau pentru DNA, de ce nu, postez comentariul militienesc din data de 21 decembrie 2021, 11:15

M
Nimeni nu știe!

De aceea eu sfătuiesc pe toți cei activi două lucruri:
1. Să își asigure viitorul înainte să treacă în rezervă (numai să nu fie prinși)!
2. Să își calculeze și o potențială pensie contributivă (sunt formule de calcul disponibile) și să se asigure că au bani să trăiască decent și dacă România se pișă pe ei!

Ein Stein spunea...

@Leon
Intrebarea asta am pus-o de n ori, nu se stie raspunsul, daaaar, ca intotdeauna exista un dar, o explicatie s-ar gasi in ce scrie militianul, citez:

"1. Să își asigure viitorul înainte să treacă în rezervă (numai să nu fie prinși)!"
Oare asta sa fie? Explicatia, zic.

Viorel spunea...

Leon. Îți explic eu deși cu ceva timp în urmă am mai dat acest exemplu. Eșalon = Bg. U.M. subordonate Bg. au ședințe de aruncare a grenadei de mână ofensive / defensive. U.M. solicită un cadru militar (Of. sau Sof.) de geniu cu Curs EOD pentru asanare poligon. Să spunem că participă un Of. cu gradul de Mr. ce a îndeplinit și funcția de Cdt. Cp. Ge. cu Coeficient de ierarhizare peste 4 la acea vreme (păstrată în timp). Execută această operațiune (asanare) 6 luni consecutive cu 6 U.M. din subordine. Pentru fiecare participare la asanare primește 50% din solda de funcție și încadrarea în alte condiții (2 ani / 1 an). Mai are și un Oscar în cele 6 luni când participă la cele 6 asanări. Deci. 6 luni X 50% din Solda de funcție + 6 luni X 50% din Solda de funcție Oscar = un spor de 100% la trecerea în rezervă. Doar un mic exemplu.

M spunea...

@Leon

Iar eu am să vă răspund mereu același lucru: ceva e "mare" sau "mic" doar prin comparație!!!!!!

Nu cred că Șeful StM (e singurul peste 4 la noi) nu se poate compara măcar cu un rector! La dracu! Sunt sute de rectori în țara asta. Șeful StM e doar unul!

Rector: până la 6,49.
Șeful StM: până la 4,35.

Da, dacă comparăm Șeful StM cu un brancardier putem spune: wow, ce soldă mare are!!!!!

Ce vroiam eu? Să iau măcar cât fratele meu (profesor universitar). Avem cam aceleași studii dar un profesor universitar are 2,38 după 10 ani, eu după 30.
Ce perspectivă de carieră îmi dădea mie grila lui Olguța dacă în eu pierdeam la salariu (dacă scădem inflația)?

Ați învățat de la Olguța să vă raportați MEREU la cel mai mare venit din SNAOPSN! Ia vedeți cel mai mare venit din învățământ!!!!
Decan, universitatea Valahia Târgoviște: 674.449 lei pe an adică 56.000 lei (net) pe lună. Acum, prin comparație, cum vă sună "amărâta" soldă de 25.000 lei brut?

Să vă dau și din Sănătate? Sau salariul unui polițist local?

Dintre familiile ocupaționale stăm cel mai prost! Compensează oarecum cu sporuri și prin plăți întârziate. Amândouă compensațiile sunt sub tirul idioților! Cu ce rămânem dacă ne îngheață sporurile și ne taie pensiile militare? Cu o mare m#ie dată Olguței și PSD!

Proiectul s-a întors de la MApN fata modificări pentru că am fost reprezentați de ministrul apărării, adică tot un PSD-ist.

M spunea...

@vasile

Eu tot spun și îmi iau înjurături: dacă noi continuăm să ne mâncăm între noi o luăm în mână!

Am ascultat un medic: nu e vorba de salariul meu dar eu vorba de veniturile brancardierilor, ale personalului TESA!

Pe de altă parte nu ați auzit în anii trecuți pe un brancardier sau TESA din sănătate înjurând medicii!

Cum să mă dau eu de ceasul morții, să mă agit, să vorbesc cu cei care au ceva putere în țara asta pentru a creste pensia unuia care mă înjură dimineața, la prânz și seara?

M spunea...

@monteoru

Aveți dreptate. Sub 12.000 avea un general MAI. Locotenentul în MAI avea 3.500 lei.

M spunea...

@Iulian Mareș

În sfârșit unul care știe meserie!
Corect! 👍

Ce ar fi vrut unii niște sânge pe asfalt, acum, în săptămâna dinaintea Crăciunului!!!!!

Huhu Rezea spunea...

M
Dar voi nu vă puneți întrebarea, cum de a ajuns Ciucă al nost" cu coeficientul de funcție de numai 4,35 să aibă o medie a soldelor brute din baza de calcul apropiată de 30 000 lei si o pensie netă de 17 000 lei? Si câți alți activi asemenea... din toate structurile de apărare, în timp ce zeci de mii de militari au pensii atât de mici încât Câciu nici nu le poate CASS-iza?

avianyc spunea...

Bei tehnocret ( șeptic si șah mat) la Boboc se muncea zi de zi de la 8.00-19.00 pentru a scoate promotii de 150 piloti/an.
Acum abia scot 10 piloti/an si 5 inginerila ATM.
Prin 84 raportul intre salarii era de 1 la 5 maxim 1 la 8.

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
avianyc spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
luchy19 spunea...

Domnule Leon, eu încă sunt în sistem. Un ȘGP , militar angajat, are 2700 lei cu tot cu norma de hrană. 1700 lei este netul. 2400 lei este netul unui subofițer cu 10 ani vechime, 2500 are un slt și lt cdt.pl.

avianyc spunea...

Cand stai in palat si ai poarta de doi lei. Ca la usa cortului.
Eu am poarta actionata electric de nu o deschide decât daca o trage cu Tabul.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Generalul Maior, la ora aceea, Liviu Ciubancan, Dumnezeu sa-l ierte ca a fost un om foarte bun si drept, fiind Cdt Div 67 Mec Br, avea prin 1885 cam 10.000 lei, nașul meu de cununie ii dadea solda, fiind casier la un momentt dat, tinand loc casierului pe functie, indisponibil medical o vreme, si tot atunci Nicolae Ceausescu avea 18.000 lei, despre salariul Presedintelui de atunci stiind de la un prieten care lucra la securitate, vecin cu mine. Seful militar, un General fioros, care a condus lucrarile Canalului Dunare Marea Neagra, si pe care l-am auzit cu urechile mele ca ne impusca in ceafa si ne ingroapa pe fundul Canaluilui, daca nu terminam Canalul pe portiunea Poarta Alba pana la 23 August, i s-a dat o prima de 100.000 lei (o Dacie era 70.000 lei) si avea solda, ziceau unii, de 12.000 lei, si din trei in trei luni la primele trimestriale incasa 20.000 lei si un draglinist castiga intre 6000 si 12.000 lei pe luna daca utilajul ii mergea bine. Deci, bani buni se castiga si pe timpul raposatului. Eu ce sa iau, daca nui se cereau 30 curse pe schimb de carat pamant in depozite si eram masinile bara la bara si abia daca ajungeam la 20-25 curse cu acea spaga de 1 pachet de Carpati la soldica cu registrul, ca se rupeau si sareau holenderele la excavatoare si dragline de sarea si uleiul pe noi si pe masini, si pana le reparau, pana una alta n-aveai cum sa faci acele curse, cu mii de masini la acele cozi infernale, pe o caldura torida, sete, foame si toate alea, si daca dadea o ploicica acolo intepeneam ore in sir, ca se patina groaznic cu acele cauciucuri dezastru, resapate si tocite pana la lustru ... Munceam 12-14 ore pe zi pentru o solda nenorocita si grosul il luau securanii supraveghetori, barosanii de santier si politrucii cu caietelul sub brat si cu gura pe noi, facandu-ne sabotori, desi vedeau si ei ca totul era numai un blocaj din cauza deselor defectiuni tehnice la rablamentele de masini si utilaje. Generatia noua ar trebui macar 6 luni de Canal si 6 luni de subteran in mina sa vada cum am muncit noi cate 12-14 ore, azi cu pensii de mare kkat, plus ca ne-am distrus in accidente cumplite, care am scapat cu viata, dar schiloditi si terminati!

M spunea...

@Monteoru

Și cine susține? Din câte știu eu USR e in opoziție și are 15%!

Luc 3 spunea...

Mitingul de maine 23.12.2021,de la ora 12.00,din Piața Victoriei,se va desfasura la parlament,deoarece maine, guvernul se va afla acolo!Asa am fost informat de un coleg!!!!

Huhu Rezea spunea...

Si d-ta faci parte din nenorocirea sinucigașă a antivacciniștilor?

Leon spunea...

11.00 ȘEDINȚA SOLEMNĂ COMUNĂ A CAMEREI DEPUTAȚILOR ȘI SENATULUI CONSACRATĂ ÎMPLINIRII A 32 DE ANI DE LA REVOLUȚIA ROMÂNĂ DIN DECEMBRIE 1989.
la încheierea ședinței solemne – până la finalizare ŞEDINŢE COMUNE ALE CAMEREI DEPUTAŢILOR ŞI SENATULUI PENTRU DEZBATERI ASUPRA PROIECTULUI LEGII BUGETULUI DE STAT ŞI A PROIECTULUI LEGII BUGETULUI ASIGURĂRILOR SOCIALE DE STAT PE ANUL 2022 .

Leon spunea...

Pai nu cred ca este mitingul acestora !
Vine..Dogaru:
http://sindicatulcmd.blogspot.com/2021/12/anunturgent-privind-modificarile-la.html?m=1

M spunea...

@Huhu Rezea

Deci are mult sau puțin că eu nu înțeleg!

Deci 30.000 brut e mult și 56.000 net e puțin?

Eu vă tot repet că o grilă de salarizare dezastruoasă duce la dezechilibre atât în interiorul unei familii ocupaționale cât și în raporturile dintre familiile ocupaționale!

Bun! Deci șeful StM cu ai lui 17.500 net e OK? Cea mai mare funcție din Armata Română membră NATO?
Iar un decan din Târgoviște cu ai lui 56.000 de lei net e normal pentru că aveți o problemă cu Ciucă!

Vă tot spun că pensia militară este o plata întârziată!

Vă tot spun că dacă pui plafonul la 17.500 atunci un general din StM trebuie să îl ai la 17.000 (să fie dracului o diferență față de Șeful StM).
Un general de la o unitate îl aduci la un 16.500 (că doar nu e în StM).
Și tot așa....
Colonelul îl aduci la 12.000 și vezi cu surprindere că se apropie de salariul unei asistente (simple, nu "șef").
Și te uiți la brancardier cu ai lui 5.430 de lei adică cât un maior!!!!!
Brancardier!!!!!!!! Adică mai jos decât cel mai prost pompier de la SMURD! Care e subofițer deci departe de solda de maior!!!!!!!!

Lăsați-l dracului pe Ciucă! Gata! E om politic!!!

Dacă mai vorbiți de solda lui Ciucă atunci să o faceți numai în comparație cu ORICARE altă funcție de același nivel din orice altă familie ocupațională!

un oscar = o pensie spunea...

te sustin Catalin,
acum la cifrele tale ,fara sporuri ,baga un multiplicator de 3 sau chiar 4 (la imbuibati)
va reiesi sume barosane,de la sporuri (mai ales oskar )ies aberatiile.

mosmartin16 spunea...

Cand propunerile de buna credinta ale specialistilor sunt ignorate de catre factorul politic, ori cand acestea urmaresc... pentru ei, adica pentru specialisti...ale lor interese, far* de principii !!

Asadar...cu referire la OUG nr.130 / 2021 privind modificarea Codului fiscal...
Sa treci in rezerva in anul 2021...de pe acelasi scaun cu al colegului tau...care ,,s-a ridicat de pe el ,,... in 2016, amandoi avand acelasi grad, functie, vechime, grupa de munca si aceleasi elemente salariale...amandoi avand - in prezent - pensia bruta mai mare de 4000 de lei...iar tie sa nu ti se opreasca nimic din buzunar pentru contributia la sanatate, iar colegului...da...chiar daca pensia ta din buzunar e mai mare decat a lui...este una dintre definitiile statului mafiot...ori esuat !! Iar asta ,,o spus-o,, ultimii doi ,,sefi de stat,, !!
Cele mentionate pot fi demonstrate - fara echivoc - in mod practic, dar aceasta ar necesita prea mult spatiu de argumentare aici !
Cei care au inca rezerve...pot pune intrebari in mod aplicat !
Gand bun, oameni buni ! Va pup pe suflete si...Craciun in tihna...binecuvantat !!

M spunea...

@Viorel
Ce mișto e la MApN: asanare, specialist de clasă... 😁

Era cineva pe aici care se opărise tot că unii polițiști au spor de 5% pentru conductor de câine!

PS - e pur și simplu o constatare amară. Tot timpul iarba care crește la vecini e mai verde! Mă mândresc că nu sufăr de invidia asta ticăloasă!

Luc 3 spunea...

Huhu! Mă refer la mitingul SNAOPSN,SNPPC.....ETC,nu are nici o legătură cu vaccinați,nevaccinați!

Burebista spunea...

E nedrept atunci când cel pensionat în 2016 sau 2017 pana la 15 septembrie 2017, a ieșit natural din sistem, sau cum se mai spune,, a fost dat afara de calculator "... Dacă s a grăbit sa iasă atunci doar pentru ca îndeplinirea condițiile de pensie și mai ales ca primea ca pensie 102% din brutul salariului.... Atunci nu prea mai este de plâns....
SUNT și pensionari care au ieșit din sistem în 2018, 2019 chiar și în 2020 care au pensia în plată mai mica decât colegii lor ieșiți în 2016 sau 2017..
SUNT cazuri și cazuri sau excepții dacă vreți sa le numiți asa....
Actualizarea la zi brut, net plafonat prin echivalare cu salariile celor din activitate, fără păstrarea cuantumului avantajos, pentru toată lumea ar aduce lumina în tot sistemul de pensii militare.....

Burebista spunea...

Dacă mai rămânea puțin Elena Udrea la butoane, gardul era desființat și de jur împrejurul palatului parlamentului era um mare parc deschis publicului de toată frumusețea și de multe milioane de euro.. 🤣

monteoru spunea...

Armata romana e un paradox.Permanent avanseaza ca racul.Cum naiba capitan in 1982 salariu mai mare decat pensie de colonel in 2021?Voi sunteti constienti in ce hal s-a prabusit economia Romaniei.
Brenda@ sa-i faci jupanului pomeni peste pomeni.Trebuie sa fi fost tare frumoasa la vremea ta de ti-a lasat o asemenea pensie de urmas.
Cornelius@Generalului maior Ciubancan i-am fost subordonat direct in a doua jumatate a anului 1985 si parte din 1986.In 1986 a fost trecut in rezerva.In 1990 era seful Directiei cadre si invatamant.Il cunosc mai bine decat crezi tu.Nu era conflictual.
Vezi ca tatal lui Gioana a fost sef al Directiei lucrari in economia nationala.
Catalin@ajuta-ma sa inteleg.Cum de un sef de post de politie cu grad echivalent de adjutant sef a iesit la pensie cu 5000 lei sau cum nevasta lui Ciuca ,subofiter cu pensie identica?Citeste declaratia de avere a lui Ciuca.S-a intors armata cu curul in sus este concluzia mea.

raul spunea...

De cand va spun ca suntem prostii s(t) atului si nu ma credeti!Din cauza unor javre din fruntea ministerului ,care castiga enorm ,cu sporurile lor ,astea da ,nesimtite,sufera si activii si pensionarii!Sa-i ia naiba de nesimtiti!Am mai spus-o,am nepot sofer pe ambulanta care ia peste 6 000 ,net si nepoata ,asistenta cu 7 500 ,net!Acolo sunt bani bai rahatilor de guvernanti?Si ei cumpara ,,tehnica" dar nu uita de oameni ,bai Bilule ,bai Rosule,...saa va echitezi...cred ca v as onora si nu meritati...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Erata: 1985, NU 1885!

Burebista spunea...

Se va răspund eu cu privire la,, cum a ajuns șeful statului major general al armatei Romane de la un coeficient de 4,35 la o asemenea solda "...
În primul rand ca nici când a ieșit la pensie domnul Ciuca nici în prezent legea salarizării unice bugetare 153 nu se aplică privind coeficient x salariul minim brut pe economie......
Domnul Ciuca sigur a avut ca șef al marelui stat major un coeficient în jur de 9-10 pe legislația veche, care se aplica și în prezent dacă coeficientul maxim la um subofițer /agent de politie era 3,20....
Probabil ca domnul Ciuca sau alți generali sau ofițeri nu au primit nimic pe legea 153, pentru ca deja avea solda mult mai mare și conform legilor solda /salariul acordat printr-o lege anterioara nu poate fi micșorat de o noua lege ci sta pe loc pana este ajuns din urma de noul salariu....
E ca la pensii cu cuantumul avantajos... 🤣
Aşa ca nu mai puneți întrebări stupide...
Greșeală a fost în legea pensiilor militare inițială 223 unde toți trepădușii s au bătut sa bage tot felul de sporuri pentru recalculare CÂND TREBUIA SA INTRODUCĂ UN SINGUR ARTICOL... ACTUALIZARE PRIN ECHIVALARE CU FUNCȚIA ACTIVILUI CU TOATE SPORURILE DIN PREZENT, PENTRU A SE ELIMINA INECHITATILE DATORATE SPORURILOR PRIMITE DE CEILALȚI ULTERILOR PENSIONARII DAR CARE ÎNDEPLINESC ACELEAȘI ATRIBUȚII...DAR AICE TREBUIA ȘI ELIMINATA PREVEDEREA CU CUANTUMUL AVANTAJOS...
SA ȘTIȚI CA ȘI ÎN LEGEA 153 SUNT NIȘTE SPORURI PE CARE CEI IEȘIȚI DIN SISTEM INANII 90, 2000 NU LE AVEAU ȘI LA O EVENTUALA ACTUALIZARE TOT VOR FI DIFERENȚE...
STUDIAȚI PROBLEMA!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Azi, mi-a venit prin Posta, si m-am dus la sediu sa iau Recomandata ca postarita mi-a lasat doar instiintarea, plimbandu-ma pe la 2 sedii, confirmarea ca voi fi programat in audienta la ministrul Apararii. Ii voi refuza si va spun si de ce: Mi-au dat niste brume de drepturi, n-am ce zice, apoi eu nu sunt nici Col Dogaru sau un sindicat sa pot convinge, ce stiu eu stie si ministrul, informat fiind total acum despre realitatile de la pensii, ca sa ma duc sa insist sa fie schimbati de-al de Jianu, Rosu, Maciu, Padureanu, sefa Casei de Pensii si toti care au distrus pensiile militare trebuie sa ai un sprijin masiv, caci famiglia este bine insurubata si situata si pot s-o fac si in scris, cu plic sugilat si semnat si s-o primeasca si deschida doar destinatarul, dar nu mai fac nimic caci am obosit, m-am imbolnavit si m-am stresat prea mult in acesti ani, devenind fragil cardiac si avand probleme mari de sanatate, iar Ana este intr-o stare aproape de moarte si nu pot s-o mai las singura, plus ca pe drum mi-e frica mie sa mai ma duc ca nu mai rezist la oboseala prelungita, stres si emotii si-o las naibii balta ca s-o face el ceva la anul si nu oi fi buricul pamantului sa schimb eu lumea acum pe saracia, austeritatile, criza economica si pandemie, ca pe drum pot contracta virusul si sa dau de naiba! Sunt altii mai tineri, mai sanatosi si puternici s-o mai faca, au masini personale, au bani ca eu risc cu acest drum sa cheltui niste bani si sa raman in urma cu utilitatile pe datorii, asa ca renunt si ma lamentez intr-o asteptare surda, ca ala care isi asteapta sfarsitul impacat cu situatia ca nu mai este de facut nimic, decat voia Lui Dumnezeu! Prea mult m-am zbatut, m-am consumat si m-am ruinat, pe langa mine si Ana a avut de suferit esecurile mele si nu vreau sa-i mai fac si alt rau cu ambitiile mele inutile, in instante pierzand tot si tocand niste bani de pomana, caci deznodamantul era din timp prelucrat in laboratoare sa pierdem toate procesele. Credeti-ma ca nu mai sunt nici macar cel de anul trecut, brusc m-am ramolit si trag de mine sa traiesc de pe o zi pe alta sa fac ce trebuie in casa, mancare, curatenie, cumparaturi, de platit facturile, Ana fiind cea care, prin cumplitele ei suferinte si dureri atroce ma mai intareste sa mai traiesc ca sa am grija de ea, ca daca as fi singur n-as mai face absolut nimic sa mai traiesc de pomana in lumea asta cumplit de rea, de nedreapta si egoista... Zau ca am obosit rau de tot si abia mai reusesc sa fac cele trebuincioase sa supravietuim...

Brenda spunea...

Dle H știți că eu pentru dvs am o stima deosebita ,din 2010 răbdați toate tâmpenie le noastre, dar doamna dvs are o pensie pe jumătatea pensiei mele.....de urmași, dar , dar dar dansa va are pe DUMNEAVOASTRĂ,...SI eu am avut pensia mea,contributivă, era acum de 2700 neindexata, dar în locul ....LUI ...,AM LENSIET..mai mare că a mea așa Ca eu ii doresc doamnei sa vă aibă alături și să fiți bucuros că și dansa are o pensie. Se pare bunicica cu multa simpatie și respect..ști cine!!!

Viorel spunea...

Unknown. Atunci înseamnă că ești un mincinos și intrus pe blog. Acum 2 săptămâni, într-un comentariu ai spus (nu am timp să-l caut pe blog, dar dacă este nevoie, îl caut și îl postez) că ești Lt.col. (r.) de finanțe și că locuiești în Germania, propovăduind legislația și modul de acordare a pensiilor în această țară. Postez răspunsul meu la comentariul tău: „Unknown. M-ai dat gata (parcă ineresa pe cineva / ai fi putut spune doar: în Germania legislația se aplică așa…. și punct). Trebuia să spui: În Germania unde lucrez permanent sau sezonier (depinde de domeniu) pentru că nu-mi ajunge pensia dată de statul român după o viață de muncă, legislația se aplică astfel: și explică”.
Acuma vii șii spui lui Leon că încă ești în sistem. Concluzia: Fariseu (fățarnic, ipocrit, mincinos, perfid, prefăcut, șiret, viclean).

Iulian Mareș spunea...

M,
ȘCOALELE te învață să gândești, cum l-au învățat și pe regele Leonidas la Termopile!
Azi, in arta și știința militară sunt principii, unele antice:
-conducere unica;
-apărare activă/manevrieră (riposte ofensive de mica amploare), dar care pot fi exploatate și generalizate;
-mobilitate crescută pt manevra rapida și oportună de forte si mijloace, în toate mediile;
-dispersarea fortelor si mijloacelor ca masura de protectie, in special N, CBRN, kiar și bruiaj
-concentrarea fortelor și mijloacelor in locul și la momentul ales.
*Pe vremuri, cand colegii mei din UNAP erau si politisti, jandarmi, sri-iști toti știam și respectam aceste principii cat li altele!
Acum, deșteptii natiei jongleaza mințile oamenilor cu: uite gardul, nu e gardul, inauntru leopardul!
*Nici prea greu nu este daca faceti o investigatie si o paralela asupra intelectului parlamentarului roman din anii 90 cu ăștia de ieri și azi!
**ÎNTREBARE!!! Eu, Gogu, simplu cetațean, pot audia din sala de sedinte, lucrarile in plen la Senat sau Camera Deputaților?...sau birocrația te omoara...?
Daca acesta (Parlamentul) este forumul democratiei românești și Prima Putere în Stat, atunci lasați-ne sa ne adăpăm cu demos și kratos Principiile de bază ale democrației sunt votul universal și suveranitatea națiunii.
De esența democrației moderne ține respectarea drepturilor omului (egalitatea în fața legii, dreptul la opinie, etc.), pluripartidismul, limitarea și separarea puterilor în stat.
La o simpla documentare aflam lucruri esentiale!!! Principiile democratiei sunt niște norme, reguli de bază cu ajutorul cărora funcționeaza un stat democratic:
Libertatea;
Egalitatea;
Responsabilitatea;
Dreptatea;
Proprietatea;
Pluralismul politic;
Separarea puterilor în stat;
Reprezentativitatea;
Principiul suveranității națiunii
Principiul domniei majoritatii si protecției minoritătii;
Principiul separării puterilor în stat - în cazul unui stat democratic trebuie să existe 3 puteri:
- Legislativă - întocmeste legile;
- Executivă - spune în practică legile întocmite;
- Judecătorească - verifică respectarea legilor.
Aceste puteri trebuie să fie independente, să se controleze reciproc și să colaboreze între ele.

***Eu cred ca este inadmisibil ca Parlamentul Romaniei sa se inconjoare de garduri ce amintesc de Doftana! ... nu pot accepta ca parlamentarii stau inkiși după gardul de cetate!
Dar șanț cu apă nu le trebuie?

Iulian Mareș spunea...

Nici atat!
*Poate a facut parte cand era si el tinerel....

Iulian Mareș spunea...

Nu te mai juca cu fraza! ceea ce numim noi OSKAR aduce o bonificatie doar la solda de functie si nu se multiplica prin aplicarea celorlalte sporuri! Kiar nu gasesti un financiar sa-ti explice asta?
Numai faptul ca se acorda la 5% din nr functiilor de la pace a facut ca acesta sa fie atat de ravnit. Mai ales ca afost folosit in ultimii ani pentru sprijinul celor ce se pensioneaza!
Sa dau un exemplu: în semestrul 1 au iesit la pensie 14 camarazi! Dintre acestia doar 5 au putut fi ajutati, respectand totuși normele morale si legale (oricat ai fi de bun la suflet, zic asa, nu poti da Oskar unuia mai mereu citat la NEGATIV, kiar daca se pensioneaza)! rezultă ca ceilalti 9 camarazi nu vor primi; dintre aceștia 5 vor intelege si accepta rațional situatia, insa 4 vor cleveti la greu, cum le-a si fost si le este obiceiul!
*Acum, este atat de simplu sa ne incadram fiecare...!

Iulian Mareș spunea...

Corneliunsson,
mergi tata! Cartile se joaca pana la final! raspunde pe mail/sau mobil, ca nu iti permiti din banii acestei luni sa dai bani pe tren...
Sa discutati pe Zoom!

«Cel mai vechi ‹Mai vechi   1 – 200 din 217   Mai noi› Cele mai noi»