Un produs Blogger.

marți, februarie 22, 2022

Variațiuni pe aceeași temă ale ambiției de a promova un proiect de lege

52 comments

Varianta cosmetizată a proiectelor vânturate de LADPM este la fel de stufoasă și cu reglementări inutile după 7 ani de aplicare a legii pensiilor militare 

Poate are cineva curiozitatea să numere câte verbe la gerunziu sunt folosite în preambul.

Singura reglementare de interes din proiect este înlocuirea actualului art. 60 din lege cu dispoziția care reintroduce actualizarea pensiilor militare, dar în forma în care a fost reglementată înainte de OUG 59/2017, nu cu incurcăturile din textul de mai jos.. 

Varianta poate fi citita AICI

52 de comentarii:

Paul Puiu spunea...

In afara de actualizarea pensiilor militare se impune a se inlatura si discriminarea privind SOSP sau OMM!!!! Numai ca proiectul este doar o iluzie, singura schimbare va fi in 2022 doar abrogarea L 223/2015 si stabilirea unei noi formule de calcul a pensiilor militare in functie de contributivitate care sa atraga din nou bani la bugetul de stat prin diminuarea cuatumului lor!!! Incercati sa intelegeti ca pensiile militare nu sunt incluse in planul de guvernare al coalitiei la capitolul cresteri si nici in obligatiile asumate in PNRR!!!! Cu siguranta cuvantul de ordine al politicienilor este reducerea pensiilor militare si nu cresterea acestora, intr-un cuvant pregativa pentru o austeritate prelungita si multumiti-va cu aveti in prezent ca s-ar putea dupa noua lege sa avem unii pensii mai reduse ca in prezent ca dupa modelul din 2011 pentru ca politicienii agreeaza tehnologia copy paste!!!!

mosmartin16 spunea...

Ăștia-s duși cu capul ! Ca să dau doar un exemplu ! Acum nu mult timp spuneau "în proiect" că sporul OMM intră în baza de calcul ( !!!) ...acum nu mai intră ! Vai de căpuțu' lor !!

Ein Stein spunea...

Proiect OUG modificare/completare L223
Articol unic
1). Baza de calcul, folosita la calculul cuantumului brut al pensiei militare de stat, se constituie din solda de functie completata cu gradatiile rezultate din vechimea in serviciu, specifica gradului avut la deschiderea dreptului de pensie;
2). Vechime cumulata, standard, este de 25 de ani;
3). La cuantumul brut al pensiei se adauga un spor de 7.5% din baza de calcul, reprezentand spor pentru prerogative constitutionale;
4). Cuantumul gradului militar, avut la deschiderea dreptului la pensie, se adauga la cuantumul brut al pensiei militare de stat;
5). Pentru fiecare an ce depaseste vechimea standard, prevazuta la alineatul 2, se adauga la cuantumul pensie, cate 1% din baza de calcul.
6). Pensiile miliare se actualizeaza ori de cate ori se modifca cuantumul bazei de calcul, conform alineatelor 1, 2, 3, 4, 5.

Cam asta ar fi, cred ca este satisfacatoare pentru majoritatea pensionarilor, mai putin a celor lacomi.
Daca mai lipseste ceva din acest maret proiect de OUG, se poate discuta.

mosmartin16 spunea...

Ein Stein ...ce e aia vechime cumulată standard și cum o aplici ?

mosmartin16 spunea...

Ein Stein, ce e diferit...vis-a-vis de vechimea din prezent...ceea ce propui ?

ifrim spunea...

@Paul Puiu.Repetați ostentativ să ne mulțumim cu ce avem!Iaca nu pot.Faci ca Ceao să stăm liniștiți la locurile noastre.Ori ai emoții că dispare cuantumul avantajos și faci propagandă să nu se schimbe nimic.Mulțumește-te d-ta lt.col.20 ef.28 cum.cu 2900 de mă umilesc SGViștii,subofițerii cu cuantumurile lor recente gen nu mi-a plăcut cartea,ori am băut cerneala.Ține lozincile negativiste pt.d-ta!

Michel spunea...

Care soldă de funcție? Cea de acum douăzeci de ani?!

Ionel spunea...

"s-ar putea dupa noua lege sa avem unii pensii mai reduse ca in prezent ca dupa modelul din 2011" !!!! Daca punem asa problema, ca UNII s-ar putea....atunci meritam ce avem. Aici nu este vorba de UNII si de ALTII, este vorba de niste principii de baza intr-o tara care se pretinde democrata, membra UE si NATO. Sigur are importanta daca va fi pe formula de calcul sau pe contributivitate, insa sa se respecte cariera de militar si gradele /functiile ca in orice armata din lume. Nu sa ajunga un subofiter cu o pensie mai mare decat a fostului sef de stat major al armatei sau un sofer din anii 90 cu o pensie mai mare decat a sefului al carui sofer a fost !!! Adica, la grade, functii si vechime egala pensii egale indiferent de anul pensionarii. Ca pensia sa se dea pentru anii in serviciul tarii iar pentru anii lucrati in civilie sa fie pe puncte asa cum o are orice civil. Daca vedem lucrurile prin prisma propriului interes ne meritam soarta toti. Si o sa le vina randul tuturor, nu vedeti ca acum li s-a luat si celor pensionati in anii 2016-2017 care au iesit cu pensii cu 5 cifre ? Cand or sa piarda 30 % din pensie asa cum au pierdut unuii in 2011 abia atunci or sa realizeze ce si cum....

Ionel spunea...

DA. Cam asta este esenta. Bine punctat. Iar pensia militara/politist sa fie strict pentru anii lucrati in armata sau politie. Ai lucrat in civilie si ai platit CAS, la 65 de ani o sa ai pensie pe contributivitate pentru anii lucrati. Atentie ca nu se cer 15 ani vechime, poti lua pensie si pentru 2-3 ani dupa....

Ein Stein spunea...

@mosmartin
Multumesc ca ai citit comentariul meu si chiar ai gasit hibe. Recunosc ca nu este nicio urma de originalitate in tot ce am scris acolo, am adaptat principiile din legile din SUA, Germania, UK la blestematul ala de peleics.
Dar ca idee de baza, de ce trebuiesc atatea faze cand faza unu, cu modificarile, probabil nu tocmai reusite din comentariul meu, sa fie si faza finala, adica una si buna. Nu ma pricep la smecherii juridice, dar daca ai inteles fundamentul e bine. De asemenea atrag atentia, s-a mai incercat si cu supraimpozitarea, acum cu fazele, eu am ferma convingere ca dupa prima faza, lucrurile acolo vor ramane. Grupurile de interese se vor pune pe picioarele dindarat cu toata forta de care sunt capabili de a nu se ajunge la faza trei. Dupa faza unu vor spune ca au eliminat inechitatile, cam ce trancaneau cu supraimpozitarea. Am explicat bine?

Ein Stein spunea...

@Michel
Gradul de atunci cu functia din legea actuala a salarizarii.

monteoru spunea...

Sunt sceptic ca in urmatorii ani se mai adauga ceva la pensia militara.Sa nu sa se inteleaga ca nu-mi doresc.
In opinia mea nu mai suntem siguri nici de coeficientul de inflatie.Din 2015 suntem tot dusi cu zaharelul.Banii s-au dus la medici si personal medical.Grasul ramane gras iar subponderalul subponderal.In timp vom ajunge sa ne rugam de neveste sa ne dea un ban pentru o bere.

mosmartin16 spunea...

Corect, Ionel !

Huhu Rezea spunea...

La noi banii s-au dus anul trecut la veterani în teatre.

Huhu Rezea spunea...

A vrut să spună stagiul mediu de cotizare din ultima perioada.

Viorel spunea...

Domnule Ein Stein. Mai rămâne OMM/SOSP conform Legii nr. 80/1995. În OUG se poate specifica la sfârșit precum că, toți pensionarii de la mic la mare beneficiază de acest spor calculat în funcție de clasa obținută / vechime (procent) din pensia stabilită. Asta ca cei de la CPS să nu uite de atâta muncă.

Huhu Rezea spunea...

Dacă din lege dispare actualul articol 60, gulerații nu vor mai avea motive să mai refuze acordarea sporului OMM/SOSP.

anonim spunea...

Ifrim
Paul Puiu este pensionar "nou-noutz" cum s-ar zice de maxim 1,5-2 ani
Ii cam țățăie si lui oaresce chestii,se simte in pericol si reactioneaza.Inca nu-si da seama ca NU se mai poate merge in halul de pana acum
In cealalta situatie cu pensia suntem cam la fel...eu sunt cu un pic mai multi ani serviciu,un pic mai multi vechime efectiva,mai multi cumulata, iar la bani de cateva pachete de tigari in plus(am zis "cateva") Cred ca asa ca noi mai sunt "tone" de rezervisti.Se aplica vorba:
"Satulul nu crede flamandului".Asa ca lasa-l in pace in treaba lui,desi ar fi mai elegant sa ne lase in durerea noastra.Parca vad ca si asta si-a aranjat vreo "lucrare exceptionala" sau o fi mare "cantacios creativ"
S-a umplut armata RO de genii si oameni "exceptionali".Nimeni nu-si mai face treaba toti "inventeaza" si rescriu tactica si strategia militara....aici s-a ajuns!
Cam asa!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Am gasit avantaje potrivite celor care au suferit invaliditati, atat cu vechimea cat si niste coeficienti. Cineva s-a gandit si la asta si ii multumesc! Proiectul mi-ar acorda ceva.

micutzul spunea...

Ar fi sinfura țară NATO cu pensii pe contributivitate , adică nimeni nu o să permită fiindcă poate reprezenta un precedent! Doar un cretin fără șosete poate concepe că un militar poate activa 30-35 de ani. Mă doare in pix dacă generalii stau până la 100 de ani dar un comandant de tanc la 57 de ani e de rasul lumii. Nu ai loc in birouri pentru toți! Sunt armate NATO care dau pensii pentru 20 ani vechime. Cunosc subofiter american casatorit cu româncă pensionat la...38 ani. De la tancuri. Cu razboaie la activ!

Cezar spunea...

Ei vezi CFI?
SÎNT ALTII MAI DASTEPTI LA CAP ...
AR TREBUI SA ZICI "THANKS"..CA DE INJURAT M.AI TOT INJURAT
🤣🤣🤣🤣

Laleaua neagră spunea...

Vechime cumulata sau cumulativa...Suntem militari ce dracu...Cu ce se mananca...

Cezar spunea...

@/Ein stein
Ce strateg esti domnule..exceptional..dar..nu.i buna varianta ta🤣🤣🤣
Vechimea cumulata..au unii cit Tutankamon plus ceva
Asta genereaza costuri mari..!!.
Nu merge..

Viorel spunea...

Domnule Moșmartin16. Ce se stabilește în prima fază așa va rămâne mulți ani deacum înainte. Celelalte etape, la stână și la toamnă, exact ca și cei 40% la civili, la fel ca și aplicarea Legii nr. 153/2017, la fel ca și Actualizarea noastră sau eliminarea inechităților, deci în concluzie, ce este făcut e bun făcu. Doar pe timpul domnului Iliescu și Constantinescu (parcă) a dăinuit o coaliție de la cap – coadă adică 4 ani. Iar ca ex. În 24.07.2015 au aprobat Legea nr. 223/2015, pe 27.07. a fost bublicată în M.O. dar cu intrare în vigoare de la 01.06.2016 iar în decembrie au modificat legea prin OU nr. 57/2016.

Viorel spunea...

Laleaua neagră. Vechime cumulată = Vechime în serviciu realizată în SNAOPSN (Școala Militară + Vechimea ca activ) + Spor de vechime luat în calcul pentru activitatea desfășurată în SNAOPSN [În condiții normale (elev), deosebite, speciale, alte condiții] + Vechime în sistemul public (În condiții normale, deosebite, speciale). Luate din Decizia mea de pensie.

Viorel spunea...

Cu scuze. În vigoare de la 01.01.2016

HALA spunea...

Ein Stein dar proiectul spune ceva despre procentul de penalizare al celor cu mai puțin de 25 de ani vechime?

Calinmihaib12 spunea...

VIOREL:
(23.02.a.c./00:30')
.."EROAREA" privind data întrării în vigoare e "parțială": adică,practic, legea întra în vigoare: pt. STABILIREA NOILOR PEN SII,în data de 01.01. 2016,iar pt. RECALCU LAREA PENSIILOR ANTE RIOARE legii 223.., practic,data întrării
în vigoare a fost în: 01.07.2016,cele 6 luni: 01-06..,fiind perioada în care pensionarii"recalcula
ți" ÎȘI ALEAGEAU și COMUNICAU:cele 6 luni cu venituri lunare.. BAZĂ de RECALCULARE.!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

La variatiuni pe acelasi portativ mai potrivit era un prezervativ oliv, chiar daca ar fi si cârchit si lichit cu stuchit, cat despre mofturile impartasite de catre fiecare, ar trebui intr-adevar variatiuni de legi ale pensiilor militare, pentru cutare sau cutare, adicătelea pentru fieșcare, sa le fie multumite cererile de la buzunare, romanii fiind o națiune care nu-i multumita doar cu o paine pentru ziua de azi sau de maine, ci daca se poate cu un camion la un singur castron sau per mustiuc de biberon, ca nu-l saturi daca nu-l indesi balon cu sopon pana se scapă pă el doldora in pantalon! Variatiunile storcesc prunele sa iasa ocha rachiurile, asa ca pana la o elaborare si aprobare a unei variante la pensiile brotacare o sa iasa rachiul atat de tare, de la atatea variante de prezentare in cap si in picioare ca o sa stam mangă si rangă până o să primim, cu titlu de lege, o ditamai ștangă de oug sau de lege sa avem cu ea la gur cu ce a ne șterge! Vremea, ca vremea, dar as prefera schimbate vremurile sa vina alegerile cu voturile, sa alegem un guvărn beton sa nu ne mai duca-n frezon si din trombon in trombon cu pârțacuri, cârcheli, chelăcăieli si abureli de variante variate si pe ele scăpate pe deșărtate si deșelate, tot de pensii avantajate sa n-avem parte, căci doar un guvărn de pe Marte ar putea sa le rezolve pă toate, măi frate! Hai, pa, ca iar se schimba vremea si sa nu ma prinda, la naiba, in pijama sa-mi inghtețe durliga, ca si asa de abia a rezistat la variațunea asta aiurea cu pensia de mucava!

Brenda spunea...

Și ce este pus în discuție pentru aprobare , tot o plimbă

Calinmihaib12 spunea...

VIOREL:
..Cât timp legea 80
din 1995 rămâne în vigoare,OMM-ul trebui e calculat procentual din cuantumul pensiei :stabilite,recalculate, actuaLizate..!(in diferent de faptul.. cum "arată"..art.60 din legea 223..:cu sau fără actualizare ..!)

monteoru spunea...

Micutule ai minte creata.Tu vrei escursionist prin armata?Desteptule!!Exemplul cu comandant tanc,tractoristule, este ales cat mai prost posibil.Vezi ca ti-o iei dela piloti.

Cezar spunea...

Asta.i varianta lu Dan Grasu..pilot fara de avioane

Luc 3 spunea...

Bună ziua! Am o rudă care dorește să iasă la pensie,și mi-a spus că nu i se scade din varsta de pensionare anii lucrați în "alte condiții"! Știe cineva de ce? Toate cele bune!

Huhu Rezea spunea...

Probabil că nu îndeplinește condițiile din art. 21.

Constantin spunea...

Pentru cei care nu au vechimea în serviciu de 25 de ani,cred eu(poate greșesc)că ei sunt penalizați cel puțin de două ori pentru același lucru.O dată pentru că nu au cel puțin vechimea în serviciu de 25 de ani și încă o dată la gradație.Păi dacă au gradația 3,4,sau 5 spre exemplu,înseamnă că au vechime mai puțină și sigur că sunt penalizați pentru asta și vor lua un spor în funcție bineînțeles de vechime(3,6,9,12 etc.la sută).Apoi după această penalizare mai vine și penalizarea că nu au 25 de ani de serviciu,care este o penalizare cam pentru același lucru,respectiv pentru faptul că nu ai vechimea necesară.Fără pretenția de a avea dreptate,v-aș ruga să vă exprimati părerile despre această speță.

Leo spunea...

Ruda vrea să iasă la pensie civilă ?
Daca DA și îndeplinește cumulativ condițiile de stagiu complet de cotizare + vârsta de pensionare, atunci știu care e treaba și nu e bine deloc...

Huhu Rezea spunea...

Si ce ai vrea, să ai aceeași pensie cu cel care are vechimea în serviciu de 25 ani? Poți sâ iei doar dacă ai o bază de calcul mai mare.
Pentru gradație nu ești penalizat, iei cât ți se cuvine pentru 3-4 sau 5 gradații.

Leo spunea...

Sintagma asociată acestei stări , este de "NETREMINAȚI", şi demult este o sintagmă consacrată , istorică şi definită de Amabilul.

Leon spunea...

Leo, civilii n-au "Alte conditii" !
Este militar si trebuie sa aiba 25 ani vechime, din care min.15 ani in serviciu militar !

ifrim spunea...

Înainte de a ieși la pensie gândiți și voi,ajutați-vă norocul.Vezi cum faci să ai Oskar,mergi 140 zile în TO(ca să fii sigur că ai 120 căci nu știu ce scad la calcul)dacă nu ești muzicant te înscrii în uniunea scriitorilor după ce plagiezi și tu ceva pentru a compensa lipsa vechimii.Eu n-am avut google pe vremea mea și mi-am luat plăcuța suedeză!Dacă nu rezolvi nimic din astea înseamnă că n-ai avut noroc pe lume,ai cununiile legate,chakrele încâlcite....

Elisav spunea...

Emitentul OUG este guvernul. Legile se emit in parlament și sunt aprobate de președinte. Faptul că intre noi sunt mulți"emitenți" de ordonanțe de urgență și legi nu înseamnă că le și avem mai ales că am avut legi care s-au modificat în defavoarea noastră când trebuiau să fie aplicate. Așa că mai ușor cu pianul pe scări. Ne îmbătăm cu apa rece când citim și suntem mai mult sau mai puțin încântați de proiectele de ordonanțe care apar pe ici pe colo. Deocamdată suntem la pământ. Vom trăi cei care vom trăi și vom vedea daca am sperat in zadar sau nu. Suntem abia la înființarea unor comisii că sa le reînființăm mai târziu. Rezultatul azi mâine, azi mâine.

monteoru spunea...

Vechimea cumulata este data de vechimea in militarie plus grupele de munca.Conditii normale zero spor.Conditii deosebite ,spor 25%,conditii speciale si alte conditii ,spor 50%.La legea in varianta 2010 sporurile majorau punctajul anual.Legea 223/2015 permite turismul prin armata.In plus aranjezi cu cineva sus te iubeste iti trage o functie pentru 6 luni babana si un Oscar ca nu da dela el si te-ai scos pentru tot restul vietii.Trai nineaca.Daca la politie functia se scoate la concurs-fisa medicala,examen psihologic,test de cunostinte,interviu-la MApN cand se recruteaza din sursa interna-nu am auzit.
Cine stie sa ma contrazica.
Aviz cel ce se da fost comandant de tanc.Comandantul batalionului are tanc sau caleasca?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Legea e gata sa fie luata cu lopata, din toate cârchelile si toate bășinăriile, contribuind acolo toate somitățile si clocăriile, care mai de care sa-si traga spuza pe halca de carne, urmand ca un mandea sa sune goarna pe sistemul Tg Ocna ,,La un semn deschisa-i calea cu aprobarea!'' Stati pe burtica intrucat e apa mica, si pana de Pasti taman o sa-i dea si un firman din partea gealatilor care ocupa Camera defutaților, iar in Septemvrie, gașcă, bre, vor vre s-o pună in aplicare pentru găoazele brotăcare, care mor de nerabdare s-o vada pusa pe picioare, ca sa-si primeasca primele pensii militare pe magiorare, sa aiba cu ce intra in iernare sa nu inghete la plantare! Asadar, gumesc eu pafletar, si sper sa nu va las măcar in mestacatori cu un gustus dulcius amar, dar 100% muine se incheie socoteala invelindu-se sigur sarmala sa se umple cu ea oala, dar pana atunci @Onorabilul sa ne mai dea pe aici variante variabile pentru discutii cantabile, sa morfolim visele care ne animă cu gandul la ceapă cu slanină din podul lui tanti Mița Palaghița, si pe care o furat-o viclean mâța! La ceanga, si la manga, dar si la ceanga parpales caci ce v-am spus sa va fie cu succes la inteles, ca m-am suit pe-o șa si v-am spus povestea așa cum de muine incolo se va intampla cu pensia mea, a ta, pe cea pe care o ai si dumneata si a cui o mai vrea! Hai, pa, ca sa mai fac si altceva ca acum vine seara!

Luc 3 spunea...

@Huhu,Leo! Vă mulțumesc mult pentru răspuns! Vărul meu are o vechime de 25 de ani în sistem!

Luc 3 spunea...

@Huhu,Leo! Vă mulțumesc mult pentru răspuns! Vărul meu are o vechime de 25 de ani în sistem!Si are și 6 ani lucrați în civilie!

Leo spunea...

Leon,
Eu m-am gândit că omul a avut o vechime în serviciu , nu a ieșit la pensie din sistem , a mai acumulat vechime ăn muncă și i-a venit timpul ca să iasă la pensie din civilie . De aceea am întrebat , deoarece datele sunt insuficiente pt. a da o opinie corectă.

anonim spunea...

Pt Huhu
Intrebare
Ce se intampla cu unul care a iesit al pensie pt limita de varsta cf L 164 cu doar fix 20ani vechime in serviciu(asta scrie pe decizie....pe toate)
Il penalizeaza la pensie proportional/procentual cf noii legi unde se cer 25 de ani? desi el a iesit atunci perfect legal? Ma refer la toti care au iesit in perioada asta cuprinsa intre 20 pana la 25 ani.As fi ales si mai putin de 20 de ani dar nu exista perioada mai scurta....si in imperiul roman era tot asa:)))
Imi raspunzi juridic/cf principiilor de drept/ sau cautam un "gulerat" sa ne explice el...sau poate un judecator
In caz contrar dam un "playback" la cariera militara ca timpul asta e nesimtit el doar stie sa treaca si atat.
PS Dar daca peste 10 ani o sa zica un "destept" Nimic nu e bine,nu ma intereseaza ce faceti, vechimea in serviciu este minim 30 de ani si pentru fiecare luna lipsa se penalizeaza cu 10%...hai fuguta si veniti cu bani de acasa!!
Daca se poate asta cu 20 vs 25 de ani de ce nu s-ar putea si orice altceva oricat de stupid sau ridicol ar parea? 😃

Leon spunea...

Leo, daca este nascut dupa 1970, din 60 de ani, se scad max.13 ani acordati ptr.""alte conditii", si se poate pensiona la 47 ani.. !

Huhu Rezea spunea...

Akord
Păi... este deja penalizat de Legea 223/2015 când î s-a recalculat pensia raportandu-se la ultima decizie de pensie conf art 109 coroborat cu articolele 28-30.

Ein Stein spunea...

@Cezar
Eu zic ca te grabesti, dar rau de tot. Cum ai vrea sa-ti fructifici grupele de munca? Pentru grupe, in activitate, ai primit ciuciu acu vad ca tii mortis sa primesti la fel, pai atunci sa se desfiinteze, toti la conditii normale. Civilii primesc un spor la cuantumul pensiei pentru grupele de munca, tu de asemenea la trecerea pe L263 ai avut un spor substantial al punctului de pensie, datorita grupelor de munca. Cei care au o vechime cumulata in jurul a 50 de ani sunt putini spre foarte putini, grosul, il reprezinta, pe medie, 40 de ani, adica ar fi, pe medie, un spor de 15%, pentru cei care au vechime in jurul a 50 de ani ar fi 25%. Daca 15%, din solda de functie, ti se pare mult atunci ce zici de un oskar de 50% sau o IC de 55% sau de ce nu un spor de stampila de 40%? E mai sustenabil? Daca ti se pare exagerat de mare 1% pe an, se poate reduce la 0.5% sau se poate ridica de la 25 la 30 de ani stagiul mediu de cotizare, este obligatoriu ca grupele de munca sa se regaseasca in cuantumul pensiei. Faptul ca unii au vechime cumulata foarte mare nu e un argument, cauta altceva.

NI spunea...

Nu.ionel.Se cer15ani stagiu minim cotizare la60ani revoluționari deportați deținuți politici care au în legile speciale cu 5ani anterior 65ani grupe munca 47ani că la metrou CFR transport fiind decizie ICCJ sub 15ani stagiu cotizare sau invaliditate orice vârstă. Vechimea anticipata 6ani doar la 65.Studii unul singur doar la zi și să nu fi lucrat simultan.Poti opta pentru transfer vechime civila din pensia militara in cea civila dacă nu obții 1 la suta peste25 Draft oug