Un produs Blogger.

miercuri, martie 30, 2022

In țările NATO pensiile militare se actualizează imediat ce cresc soldele militarilor în activitate. În România....

61 comments

.......pensiile militare nu mai sunt actualizate din 30 06 2017. Culmea este că  eliminarea actualizării a fost propusă de instituții din domeniul apărării, prin dezastruoasa OUG 59/2017, rămasă în folclorul cazon ca ordonanța LOV,  și tot ele se opun reluării actualizării pensiilor militare. In cinci ani de neactualizare s-au creat diferențe enorme față de pensiile militare stabilite înainte de anul 2017.

UPDATE

La Casele Sectoriale MApN și SRI nu s-a aplicat nici actualizarea din 30 06 2017, ele încălcând art. 60 din L nr. 223/2015.

Deși L 152/2017 a majorat solda de funcție cu 15%, cele  două Case Sectoriale au inventat un mod  abuziv de calcul potrivit căruia nicio pensie militară, recalculată sau stabilită potrivit L 223/2015 până la 01 01 2017, nu a primit niciun leu majorare la cuantumul în plată la 30 06 2017. A trebuit să intervină Curtea de Conturi în anul 2020, diferendul de contencios administrativ fiind în judecată la Curtea de Apel București.


Țuțuianu și LOV au decis eliminarea actualizării pensiilor militare în august 2017


Câteva principii de calcul al pensiilor militare în principalele țări NATO:


"Polonia: Ofiţeri inferiori: vârsta 50 ani; ani de serviciu 15; pensia 75% din salariul din ultima lună (salariul net inclusiv sporurile); Ofiţeri superiori: vârsta 55 ani; ani de serviciu 15; pensia 75% din salariul din ultima lună (salariul net inclusiv sporurile); Generali: vârsta 60 ani; ani de serviciu 15; pensia 75% din salariul din ultima lună (salariul net inclusiv sporurile).

Belgia: Ofiţeri inferiori: vârsta 51-52 ani; ani de serviciu 20-30; pensie 80% din ultimul salariu; Ofiţeri superiori: vârsta 54-56 ani; ani de serviciu 20-30; pensie 80% din ultimul salariu; Generali: vârsta: 58-61; ani de serviciu: 25-35; pensie: 80% din ultimul salariu.

Franţa: Ofiţeri inferiori: vârsta 52 ani; ani de serviciu 20-30; pensie 75% din salariul de referinţă (bază ultimele 6 salarii); Ofiţeri superiori: vârsta 52 ani; ani de serviciu 20-30; pensie 75% din salariul de referinţă (bază ultimele 6 salarii); Generali: vârsta 57-61 ani; ani de serviciu 25-35; pensie 75% din salariul de referinţă (bază ultimele 6 salarii).

Germania: Ofiţeri inferiori: vârsta 52 ani; ani de serviciu 20-30; pensie 75% din valoarea ultimei solde brute, indiferent de grad sau funcţie; Ofiţeri superiori: vârsta 54-56 ani; ani de serviciu 20-30; pensie 75% din valoarea ultimei solde brute, indiferent de grad sau funcţie; Generali: vârsta 60-65 ani; ani de serviciu 35-45; pensie 75% din valoarea ultimei solde brute, indiferent de grad sau funcţie.

Italia: Ofiţeri inferiori: vârsta 45-55 ani; ani de serviciu 25-30; pensia 80% din ultimul salariu brut; Ofiţeri superiori: vârsta: 45-55 ani; ani de serviciu 20-30; pensia 80% din ultimul salariu brut; Generali: vârsta 60-65 ani; ani de serviciu 35-45; pensia 80% din ultimul salariu brut.

Turcia: Ofiţeri inferiori: vârsta 41-48 ani; ani de serviciu 20-30; pensia 80-85% din cuantumul ultimului salariu; Ofiţeri superiori: vârsta 41-52 ani; ani de serviciu 20-30; pensia: 80-85% din cuantumul ultimului salariu; Generali: vârsta: 60-65 ani; ani de servici 35-45; pensia 80-85% din cuantumul ultimului salariu."- vezi aricolul din Presa militară


"La data ieșirii la pensie, militarii profesioniști primesc ca sprijin o sumă substanțială fixă de bani (Israel - 100.000 USD) sau echivalentă unui anumit număr de solde lunare, până la 36 (Franța, Marea Britanie, Turcia, Egipt);

- În Austria, primesc anticipat și o sumă egală cu 70 de pensii lunar.

Rațiunea tuturor acestor ajutoare este, în principal, de a facilita integrarea în societatea civilă, o eventuală reîntoarcere la locurile natale sau cumpărarea unei locuințe pentru a o elibera în timp rezonabil pe aceea de serviciu;

- în toate țările, pensiile militare se actualizează imediat cu indexarea salariilor militarilor activi, precum și periodic, în raport cu valoarea inflației;

- în general, pensia militară se poate cumula cu un salariu în domeniul bugetar (în SUA - integral, în Portugalia - salariul se diminuează cu o treime, iar în Coreea de Sud, cu 50%)" preluare din ROMIL

61 de comentarii:

 1. Noi, traind ca salbaticii in padure, printre animale si gaze, nu vedem printre frunze si din copaci pe altii mai gâbaci, adicatelea pe cei din tarile civilizate cum fac la rezervisti dreptate, si daca tot o sa mai votam useristi si liberali anti drepturi si anti statali o sa ramanem blocati cocoțați in copaci ca babuinii căpiați, acolo capsați cu clei si clisă pana la Apocalipsă! Asadar, de aceea nici nu ma uit ca o gârliță la vecini peste portiță, sa nu ma oftic ca un idiot cum noi nu putem si ei pot!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. @/CFI
   Ce tot te vaiti ca o baba pe marginea santului?
   IN CONDITIILE ASTEA GRELE...MARES...M
   &..AU PESTE 15.000 LEI PER LUNA..ADICA PESTE 3000 EURO
   CÎT VREI SA LE MAI DEA???

   Ștergere
  2. Cine are sa le dea Dumnezeu sanatate, dar nu-ti fie teama ca un timp la pensiile mari nu se mai da, ci la pensiile mici si medii, asa ca eu despre aceste pensii scriu.

   Ștergere
  3. Foarte fain si la obiect vaitatul lui Cornelius Flavius Ifrim ! Zi buna camarade !

   Ștergere
  4. CFIFRIM:
   (13:32'/30.03.a.c.)
   ..mai "extinde" lista aia..cu toate
   FRACȚIUNILE..responsabile cu adevărat
   în.."zona" asta,a pensiilor..!
   RĂUL a fost făcut de multă vreme,cel puțin..începând cu anii 1999-2000,după apariția legilor: 138/1999 și 164 din 2001,după care "ACTUALIZĂRILE" de pensii ANTERIOARE, ca și cele STABILIT E în baza acestor legi,precum și cele STABILITE..în baza legilor de: salari zare și pensii ulte rioare.., au cam luat-o razna..!
   Deci dacă tot faci
   "trimiteri" și"înde mnuri"..politice,
   măcar fi OBIECTIV..
   și..măcar:arată-i cu degetul pe toți.
   ."făptașii"..!
   Altfel,A CAM TRECUT .VREMEA PROPAGANDEI POLITICE..DEȘĂNȚATĂ
   ..!(dacă ești o persoana.."reală"., și nu un "robot".!)

   Ștergere
 2. "29 martie 2022
  Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat marți, 29 martie 2022, următoarele decrete:

  Decret privind încetarea raporturilor de serviciu ale domnului chestor de poliție Muntean Lucian-Ioan din Ministerul Afacerilor Interne – la data de 30 martie 2022;
  Decret privind trecerea în rezervă a domnului general-maior - cu două stele Blaiu Dorin din Ministerul Apărării Naționale - la data de 31 martie 2022;"
  Cu siguranta cei 2 Generali vor avea pensiile actualizare la zi si vor include si Sporurile obtinute in ultimele 6 luni !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Daca ți-a dat pensie Statul și-a respectat obligațiile contractuale. Jurământul fata de Țară nu-l înlături prin demisie

   Ștergere
  2. Lucian de Medias se face vinovat de pierderea termenului in care trebuia să conteste Decizia Curții de Conturi.
   Înlocuitorul său trebuie sa semneze peste 5000 de decizii de reținere din pensie

   Ștergere
  3. De ce oare s-a grabit d-ul Director sa iasa la Pensie la 52 de ani, cu 7 ani mai devreme ?
   Cumva are legatura cu zvonurile aparitiei unei noi legi a pensiilor militare ?

   Ștergere
  4. Dacă te lasă să respiri, statul și-a îndeplinit obligațiile față de tine!

   Trebuie să îți fie clar că ești o slugă! Statul poate să îți spună la începutul lunii că vei avea salariul de 5.000 de lei și la sfârșitul lunii să îți dea salariul minim pe economie!
   Că așa vrea el!

   Trăiască Partidul Comunist!

   Pe vremea comuniștilor (pe care văd că unii o regretă) la coadă la tacâmuri de pui s-a creat îmbulzeală. Vânătoarea a dat glas mentalității vremurilor acelea:
   - Nu e bă ăștia proști că vă dă să mâncați?

   Pentru că mentalitatea nu era că tu munceai, câștigai banii și cu ei cumpărai ghiarele alea.

   Mentalitatea era că ți se dădeau, ca unui milog, primeai de pomană!!!!!!


   🔴 Pensiile militare nu sunt pomană! Am muncit pentru ele! Dacă am fi muncit numai pentru pensia contributivă aici mai bine ne făceam profesori să avem și noi 4 luni de vacanțe pe an!

   1️⃣ Pomană e "venitul minim garantat!
   2️⃣ Pentru cei cu program de 8 ore, drept de grevă, drepturi politice etc. pensia contributivă este pensia normală.
   3️⃣ Pentru cei la ordin, cu drepturile suspendate, cu obligații și după trecerea în rezervă - pensia specială este pensie normală!

   Ștergere
  5. Leon
   Dacă și Munteanu gândește că viitoarea reclaculare nu-l va afecta... greșește.

   Ștergere
  6. DA, dar poate ramane cu acest cuantum mai avantajos !
   Vedem ca D-na Mihaela nu se grabeste, asteapta decizia calculatorului din luna iunie !

   Ștergere
  7. @Leon

   I s-a sugerat că ar fi bine să se odihnească. 😂

   Ștergere
  8. Dacă politicul decide că la pensiile de serviciu și speciale nu se mai aplică cuantumul mai avantajos, nici CCR nu poate să îi dea peste mână.

   Ștergere
 3. Acum nu mai este vorba de olguta sau alti nenorociti, probabil platiti de rusii sa distruga coeziunea rezervei armate, acum suntem vanduti rusiei de cel care ne-a fost seful SMG, ne-a fost ministru al aparararii ( rusiei) si acum un pampalau care nu se poate exprima liber fara acordul lui putin si al curvelor noastre cataiala si ciolacu... Toate hoiturile care negociaza cu jigodia de ciuca o fac de complezenta...Agina la oasele de peste aruncate de acest nenorociti. Ma uit cu jale cati vor sa Mai lupte pentru Tara asta...ciuca sigur nu mai vrea...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. @marvas66

   😁 Nici nu trebuie să fie plătiți de ruși!!

   Ia gândiți-vă!!!! Ce învățăm noi din poemul național "Miorița"?
   Cum rezolvă românii problema că unul dintre ei are "oi mai multe,
   Mândre și cornute,
   Câini mai bărbați
   Și cai mai învățați."?

   Îl așteaptă noaptea și îl omoară!!!!!

   Miorița în varianta japoneză ar zice că ceilalți doi ciobani se pun pe muncă, strâng cureaua, fac eforturi și în câțiva ani ajung și ei să aibă turme mândre! 😂
   La noi idioții leneși rezolvă mai repede!

   🔴 Pensiile militare nu sunt pomană!
   Sunt meritate și direct legate de perioada activă!
   Așa cum nu poți să ai pensie militară fără să fi servit un număr de ani și reciproca e valabilă: nu poți să servești un număr de ani și să nu ai pensie militară!

   Desființarea pensiilor militare înseamnă golirea de conținut a Statutului și a Jurământului deoarece poți obține ACEEAȘI pensie și ca civil, fără să ai constrângerile Statutului și fără să depui jurământ!

   Ștergere
  2. M
   Termina d-le cu lozincile despre desființarea pensiilor militare!
   Pe noi ne doare aici neactualizarea pensiilor militare.
   Dacă pe d-ta nu te interesează.... fugi de aici cu perdeaua de fum!

   Ștergere
  3. @Huhu Rezea

   Da, da.... 😂

   Se pare că sunteți complet deconectat de la realitate! NU se vorbește nicăieri de "actualizare". Nici nu se pune problema!

   Dar o să vedeți și atunci o să îmi dați dreptate!

   Sincer? Dacă nu ați fi așa de agresiv în ceea ce mă privește ar fi muuuult mai bine!
   O să vedeți în curând! 😂

   Ia vedeți cu ce se ocupă Cuțu și faceți legături! Apoi veniți să mă înjurați că nu vorbesc de "actualizare" la o lege care e în comă!

   Eu v-am dat indicii! În rest folosiți-vă propria gândire că nimeni nu vrea să își piardă slujba ca să dea informații pe aici!

   Ștergere
 4. Huhule, la panoul de onoare trebuie trecuti si Premierul Mihai Tudose si ministrul MAI, Carmen Daniela Dan,...sa nu se supere..!!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Tudose de Brăila a dat o singura dată cu båțul în baltă. . când a spus că banii de hrana și pentru haine ar intra în baza de calcul pentru pensii militare În rest, nici el și nici Carmen Dan nu știau ce este actualizarea, mai ales că guleratii au disimulat-o in draftul trimis la guvern sub forma de indexare Niste ticăloși care vin acum și prostesc rezerviștii cum că structurile asociative nu se înțeleg pentru reintroducerea actualizări Drept este că sunt prin asociative și tăntălăi care le fac jocurile murdare

   Ștergere
  2. Terente a mai fost păcălit de lichelele gulerate cu OUG 56/2017 când i-au băgat pe sub nas solda de bază ăn loc de soldă de funcție , ca să blocheze actualizarea pensiilor la SF = 1450 lei (SF simplă,nu în suantum compus).
   Apoi Terente s-a mai făcut de râs când a renunțat la doctorat.
   Deci Terente a dat de cel puțin 3x cu măciuca în baltă.
   Iar acum face olecă de mimă ca și lov (Lola Gladiola) cerșind vizibilitate.
   Iar ionel a avut mare noroc cu războiul din Ukraina , deoarece CNATDCU a lăsat-o cam moale cu doctoratul lui.
   Alo , Alo , CNATDCU ce se mai aude cu plagiatul lui ionel ?
   Nu e vina lor...........

   Ștergere
 5. La noi lipsă de respect de la instituțiile care ar trebui sa vegheze pentru respectarea drepturilor rezerviștilor până la societatea civilă.
  Cat despre soldele acelea care ar fi trebuit plătite la trecerea în rezervă,primeam o adresă acasă că se prorogă in fiecare an.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ai primit adresă !?
   Curios eu nu am primit niciodată.
   Cine era expeditorul?

   Ștergere
 6. Vine Colacu si pune capacu' la saracani promitandu-le un căcălău de bani, un vioi 50 de euroi ca-s buni din doua in doua luni, adicatelea un fel de știubei de cam 125 de lei, si ce dracul sa faci cu ei la ascumpirile care raman alimentele nevandute in alimentare?! Dar PNL sare si el ca un părnel, repede la cacialma ca si ei ar da de la ei 10 de euroi sa aiba rumânul zdaroi, de pâine si malai de păpușoi, vai de noi! Am mai auzit eu cioace de astea cand ne prostea si ni se promitea marea cu sarea, si a mai vazut cineva ceva? Sictir, mo, ca voi faceti misto sa mai iesiti in evidenta cu cate o pasiență mobilizatoare sa nu fiti razuiti din evidentele electorale de clasele umilite si saracane! Colacule, mai bine fi destept si pune-ti mainile pe chiept electoral ca ai devenit un laudaros banal cu vorbe de aruncat la canal, inhaitandu-te cu liberalii sa praduiti toti banii, si doar ce va scapa printre degete sa ni-i aruncati cu regrete, precum se arunca laturoaiele-n closete, deci nici urma de social democratie nemaiavand ca sa ne sustie, decat lozinci searbede pe hartie, din care nici un fel de vocale sa mai faceti ceva si la pensiile militare!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Erata: PNL vor sa ne dea 100 euroi, nu 10! Ala care a propus cred ca l-a luat Salvarea sa-l bage direct la ATI pentru gafa anti PNL!

   Ștergere
 7. În Republica România militarii sunt cerșetori nației ,legile sunt făcute numai pentru cei de la putere.

  RăspundețiȘtergere
 8. In sedinta de astazi a Guvernului se va aproba si acest proiect( se refera la criteriile de acordare a biletelor de tratament pentru pensionarii militari):
  https://sgg.gov.ro/1/wp-content/uploads/2022/03/HG-125.pdf

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. "HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 998/2020 privind stabilirea numărului de bilete de tratament balnear şi de recuperare, a condițiilor şi modului de acordare, precum şi a modului de distribuire sau de decontare a acestora în sistemul pensiilor militare de stat
   Executivul a modificat condițiile specifice de ierarhizare și punctajele aferente care se utilizează pentru ierarhizarea pensionarilor militari și persoanelor beneficiare ale prevederilor actelor normative cu caracter reparatoriu care solicită de bilete de tratament balnear și de recuperare.
   Astfel, pentru a evita apariția unor situații dezavantajoase pentru pensionarii militari, la realizarea punctajului aferent pentru ierarhizarea solicitanților de bilete de tratament și recuperare, se va lua în calcul cuantumul net al drepturilor de pensie.
   Până acum, pentru realizarea punctajului se avea în vedere cuantumul brut al pensiei.
   Totodată, beneficiarii care au același punctaj se ierarhizează în funcție de cuantumul net al pensiei, de la mic la mare.
   De asemenea, vor beneficia de bilete de tratament și persoanele cu pensii cuprinse între 2001 lei și 2500 lei.
   Această categorie nu era inclusă în prevederile HG nr. 998/2020 și cei care au pensiile în acest cuantum ar fi putut fi excluși de la acest drept din cauza realizării unui punctaj mai mic comparativ cu beneficiarii ale căror cuantumuri nete s-ar situa între 2501 și 3000 lei.
   Modificarea este necesară pentru evitarea situațiilor care pot genera disfuncționalități în activitatea sistemului pensiilor militare de stat în ceea ce privește acordarea biletelor de tratament balnear și de recuperare.
   Actul normativ nu implică modificări alte cheltuielilor bugetare.
   Potrivit HG nr. 998/2020, în fiecare an, 5% din numărul pensionarilor aflați în plată la fiecare casă de pensii sectorială vor beneficia de bilete, respectând anumite criterii de selecție"..!

   Ștergere
  2. Lasă biletele, că nu asta arde acum.
   Acum arde faptul că dottore ionel va ajunge șef la pnl și cu această ocazie va fi vai de mama pensiilor militare.

   Ștergere
  3. @Leo

   Cu respect va intreb: vi se pare ca avem un prieten in Cutu?

   Spun ce zic si despre razboiul rusia-ucraina. Nici ucrainenii nu ne sunt prieteni dar sunt mai buni decat rusii. Tot asa: poate nici Ciuca nu o sa faca mare lucru dar e mai bun decat Cutu!

   Ștergere
 9. Politicienii noștri cunosc aceste principii ? Poate le trimite cineva un email cu situația prezentată, situație pe care ar putea să o confirme domnul Geoană, chiar mai detaliat dacă este cazul. Va apare însă scuza, NU AVEM BANI, ȚARA E SĂRACĂ. Ceaușescu a împrumutat 11-12 miliarde de dolari pentru industrializarea țării. Și a făcut cât nu o să mai facă actuala clasa politică în următorii alți 30 de ani. În 2021 s-au împrumutata de aproape 5 ori mai mult decât nea Nicu. Ați văzut ceva nou și durabil construit de statul român ? Ați constatat un trai mai bun ?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Recent, am trimis eu recipisa cu o plangere scrisa si la Banca Mondiala, pentru ei o mare scofala, iar de la UE, NATO si alte autoritati internationale am primit cateva semnale, dar deocamdata numai de confirmare, insa nu in graba mare, dar poate ca, odata si candva, se va face el ceva din toata tarasenia asta... Important e ca am scris ce prin cap mi-a fost dat si de pomana nu am stat, sa-mi pice para malaiata in gura satula de scovergi si verdeata din care mai lipsea, bat-o vina, si lumina, cum lălăie hopa-hopa domnul Popa cand sfinteste cu țâghir roșu si apa sfintită groapa!

   Ștergere
 10. În istoria României trei politicieni au rămas (așa cred eu) ca dușmani declarați, pe față, ai militarilor:
  1️⃣ Băsescu
  2️⃣ Olguța Vasilescu
  3️⃣ Ghinea Slinosul

  Au mai fost și alții dar ăștia trei au și acționat!

  🔴 Pensiile militare NU sunt pomană!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. @M, mai e si inaltul spanzurat de-o cracă in copac, care spunea cu silă ca Armata e inutila, ca acolo soldatii se plictisesc ca niste moși si doar nasturi si gulerase coși...

   Ștergere
  2. @Cornelius Flavius Ifrim

   👍 Da, dar eu am vorbit de cei care au întreprins măsuri active nu doar au dat din gură!

   Cuțu ieri la Banca Mondială zicea că a fost lăudat că România e "prima țară din UE care a inclus reforma pensiilor în PNRR".

   Nuuuuuu!!!! E SINGURA țară!!!
   Îmi e teamă că javra s-a dus acolo pentru a face lobby pentru o lege defavorabilă pensionarilor români.

   Ștergere
  3. Daca a trecut si pe la Banca Mondiala ( a semnat Contractul cu Romania pentru capitolul Pensii prevazut in PNRR), si eu cred la fel..!!

   Ștergere
  4. @Leon

   👍 Se bășică unii că nu mă îngrijorează "lipsa de actualizare".

   Păi, bă! Întâi să mai avem ce să actualizăm! Iar dacă unii cred că după atât scandal făcut ca să treacă pensiile militare în PNRR și să le "reformeze" (dracu știe ce înseamnă asta în mintea slinoasă a lui Ghinea) ăștia o să CREASCĂ PENSIILE MILITARE atunci înseamnă că sunt mai euforici decât era Cuțu când l-au săltat gaborii americani!

   Se fac calcule privind o formulă care să ducă la o pensie medie militară de 2.000 de lei (la care să se adauge OMM).
   Să vă intre bine în cap! Ideea e ca pensia militară să nu depășească cu mai mult de 25% pensia unui civil cu același nivel de studii și cu aceeași vechime!

   Ștergere
  5. Domnule M. Ce facem cu militarul nostru care 6 ani ca Șef SMG/SMAp, 2 ani ca ministru și 1 an ca prim ministru NU A ACȚIONAT DELOC LEGAT DE PENSIILE MILITARE CU O EXCEPȚIE, Legea 168/2020 (prioritate, inechitate).

   Ștergere
  6. @Viorel

   Este totusi colegul nostru! O sa fie tare greu sa ma faceti sa il vorbesc de rau (chiar daca e de la MApN si, teoretic, ar trebui sa il urasc.... macar asa din spirit de reciprocitate).😂

   Eu vad lucrurile pe etape!

   1️⃣ In acest moment pericolul este sa fie desfiintate de tot pensiile militare. Nici asta nu ar fi grav daca ne-am intoarce la ceva asemanator cu L 263 (cum era ea) dar planurile sunt de a scoate acele mici avantaje pe care le mai aveam (de exemplu reducerea perioadei de contributie).

   2️⃣ Daca se decide sa ramana pensiile militare atunci pasul urmator ar fi actualizarea pensiilor. Nu sunt un fan al ideii pentru ca eu cred ca fiecare lege a salarizarii ar trebui sa aiba o lege a pensiei. Dar, ma rog....

   3️⃣ Pasul urmator e introducerea unui sistem de egalizare a pensiilor pentru functii/grade/vechime similare. este inacceptabil ca intre generatii sa fie o diferenta atat de mare. Cum dracu se rezolva nu stiu!

   Ștergere
 11. Peste 40 de lideri de organizații județene PNL au semnat o scrisoare prin care îi solicită lui Florin Cîțu să demisioneze de la șeia PNL și să-i lase locul premierului Nicolae Ciucă, au declarat pentru G4media.ro surse din partid. Scrisoarea îi va fi înmânată joi lui Cîțu de către prim-vicepeședinții partidului.

  Sursa: precizată în citat.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Jigodia de catu a fost omul lui trump si abia acum si-au dat seama serviciile noastre de informatii ca avem un tradator in randul nostru...

   Ștergere
 12. Un bun prim ministru in actualul context ar fi dl Basescu.
  Unii il critica dar ce stie taranul ce-i sofranul.

  RăspundețiȘtergere
 13. INTETESANT raspunsul CPS a MApN catre Sindicatul Politistilor Diamantul:

  https://drive.google.com/file/d/1gPKebotPAVqL9Yl8iIalgadzTE-g3T3-/view?usp=drivesdk

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. În situația prezentată domnului Popovici Bogdan-Ionuț, cei de la CPS a MApN trebuiau să prezinte de ce armă / specialitate, vechime este subofițerul care are pensie militară de stat în cuantum de 12.728 lei. Pensia de 31.780 lei probabil aparține unui magistrat. Dar subofițerul ce fapte de vitejie a făcut ?

   Ștergere
  2. Viorel:
   (22:45'/30.03.a.c.)
   Printre altele, o pensie de subofițer =stabilită și even tual actualizată=
   legal,poate fi "mare",dacă de ex.
   subofițerul..avea studii superioare și ocupa o funcție corespunzătoare studiilor, avea și ceva sporuri.., s-a pensionat recent,.. etc.(?)

   Ștergere
 14. Am onoarea să vă salut!
  Nu credeți că toate aceste articole, foarte bine documentate sunt de prisos?
  De treizeci și doi de de ani, acești oameni politici, cât și acei camarazi cu funcții de conducere din minister sunt autiști.
  Cu scuzele de rigoare pentru copiii care s-au născut cu această deficiență.

  RăspundețiȘtergere
 15. Dupa ce se vor stabili pensiile militare pe contributivitate si vor vedea cuantumul lor vor veni sa îmbrățișezi profesia de ofiter, subofiter, ofiter sau agent de politie doar ciobanii, văcarii si boschetarii!!!!😅😅😅

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Daca am fi avut un presedinte ca Zelenski, am fi avut o armata de "slava" noi am avut doar traseiste la presidentie si la guvern...ce sa mai zic de parlamentul de cacat...

   Ștergere
  2. @marvas66@yahoo.com

   👍

   Un ucrainean (fost politist acum membru al Garzii Nationale Ucrainene) explica de ce armata lor rezista atat de bine in fata rusilor:
   1. Poporul si-a dezvoltat o unitate, un spirit de intrajutorare inca de la atacul din 2014 al rusilor
   2. Tot din 2014 au inceput sa se pregateasca pentru razbouil ce STIAU ca va urma. Au studiat modul de lupta al rusilor, tacticile folosite si au creat masuri de contracarare.
   3. Militarii si politistii au fost lasati in pace de catre politiceini sa se pregateasca si sa activeze fara intruziune poltica fiind mereu sustinuti atat de conducerea tarii cat si de populatie.

   La noi? Ce sa zic? 🤮

   Ștergere
 16. Este interesant că în armatele date ca exemplu în articol, se pensionează numai ofițerii și generalii, de altfel că și în Armata Română. Maiștri militari, subofițerii și SGP sunt cantitate neglijabilă.

  RăspundețiȘtergere
 17. Pentru cei care nu au inteles aspectul : trecerea pe contributivitate sa va face(daca se va face) definind 2 componente: - una pe contributivitate luandu-se in calcul intreaga activitate in militar( si in civil) si una pe specific militar care sa reflecte activitatea ca militar, limitarile , restrictiile si sacrificiile de-a lungul carierei ca militar.Poate fi si varianta din L263/2010 in vigoare la 1 ianuarie 2016. Oricum , haosul si abramburelile de acum cred ca vor intra in istorie(ca de altfel si unele cuantumuri cam excesiv de avantajoase ).

  RăspundețiȘtergere
 18. Avem nevoie de o lege coerentă racordată la standardele de profil militar ale Uniunii Europene și NATO, în domeniul salarizării militarilor activi și a pensiilor militare de stat, care să ofere viitorilor militari predictibilitate, să îi convingă că renunțarea la anumite drepturi și libertăți constituționale va fi compensată de către statul român, și care ar determina o creștere a calității resursei umane, stabilitate și profesionalism. În nici o țară nu o să vedeți rezerviștii militari pensionați, cu obligații militare în caz de asediu/mobilizare/război, umiliți, cerșindu-și drepturile în stradă!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Chiar ai impresia că inițiativa dtale va avea succes? Eu nu m=ș baza pe așa ceva, mai ales că România este membră NATO din 2004, dar nu a primit o mână de ajutor pe problematică, ba nici măcar un deget. Să-ți reamintesc că LADPM a fost singura structură asociativă a pensionarilor militari, care, ajungând la sediul NATO, pe ruta parcursă, a solicitat ajutorul structurilor militare din statele traversate.

   Ștergere
  2. @Lucas8

   Foarte corect!
   Iar legea trebuie încă din start să prevadă cui i se aplică ÎN TIMP!!!!!!

   Gen: "legea se aplică pentru militari, polițiști și funcționari publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare încadrați începând cu data de 01.01.2023.

   În felul ăsta știi din start dacă te mai bagi sau nu în carieră!
   Nu vrăjeala de acum care promite pensii militare de stat și apoi vine un cretin de pe la USR și zice că el nu are chef să îți plătească!

   Dacă îmi dai pensie contributivă și salariu stabilit prin lege unică atunci îmi caut dracului ceva de muncă ce nu se supune Statutului Cadrelor Militare!!!!

   Legea de salarizare și cea de pensie trebuie să constituie contract între părți!

   Ștergere
  3. M
   Pardon! Cei încadrați după 01 01 2023 se află sub efectul legii salarizării, lege care se poatew schimba de 2-3 ori pănă indeplinesc condițiile de pensionare.
   Ieși la pensie sub incidența legii în vigoare la data pensionarii, nu potrivit legii învigoare la data angajării!

   Ștergere
  4. @Huh Rezea

   Iar asta e opinia dumitale! Să fii sănătos!

   Am mai spus că asta e o porcărie cu "ieși la pensie sub incidența legii în vigoare la data pensionarii"!!!! În toată lumea civilizată NU se face așa!


   1️⃣ Specializarea în majoritatea domeniilor din SNAOPSN durează ani de zile. TREBUIE SĂ AI STABILITATE!

   2️⃣ O altă problemă e că majoritatea specializărilor nu se găsesc în firme private ca să schimbi ușor locul de muncă. Deci, dacă alegi să lucrezi în SNAOPSN atunci TREBUIE să îți garanteze o anumită predictibilitate!

   3️⃣ În statele membre NATO pensia specială (dar și planul de asigurări medicale de exemplu) intră în oferta la încadrare. Nu poți să schimbi aceste condiții de câte ori vine un alt partid la guvernare!!!!

   Vă rog să vă rupeți de cadrul de gândire de stânga chiar comunistoid! Noi "vindem" către angajator forța noastră de muncă! NU SUNTGEM SCLAVII GUVERNULUI!!!!

   Dacă schimbă legea de salarizare AVEM DREPTUL LA COMPENSAȚII dacă legea anterioară era mai bună! LA FEL CA LA PRIVAT! Dacă semnezi cu privatul un contract pe 10 de ani în care el se obligă să te plătească cu 1.000 de euro aia e!!!!! Nu vine apoi să se răzgândească decât în condiții clare (gen faliment) iar tu pe de altă parte nu poți să pleci când vrei tu decât renunțând la anumite avantaje!

   Ștergere
  5. Atunci să facă onor MApNul contracte cu cei care aplică la sistemul militar în care să specifice și condițiile de pensionare .Astfel cetățeanul accede în cunoștință de cauză.Dar fără măgării de modificare pe parcursul carierei funcție de orientarea partidelor ce se alternează la guvernare.Cel mai corect stipulat în Constituție !

   Ștergere
  6. M
   Ti-am mai spus să nu ne plictisești cu invenții legislative si cu lozinci acuzatoare de comunism.
   N-ai să găsești în toată această lume o lege a pensiiloe care să stipuleze că ea se aplică doar celor care se angajează de la data la care lege intră în vigoare.
   De la angajare până la pensionare angajatul se află sub incidența legii salarizării.
   Cum să se emită astăzi o lege a pensiilor care se va aplica peste 20-30 ani? D-ta înțelegi unde te-a dus frica de o recalculare a pensiei pe care ai primit-o recent?
   Sunt legi ale pensiilor care prevăd că ele se aplică numai salariaților care se pensionează după intrarea în vigoare a legii, fără să conțină și prevederi privind recalcularea pensiilor în plată.
   Potrivit acestor legi, nu se schimbă algoritmul de calcul al pensiilor în plată... dar si ele se actualizează cu un indice.

   Ștergere
  7. Vă dau un exemplu!!!

   Ești un tânăr de 20 de ani care vrea să se angajeze la Statul Român!
   "Îți ofer două variante, zice Statul Român:

   🅰 Muncești pentru mine 30 de ani, te plătesc cu 1.000 de euro pe lună și îți dau pensie de 80% din salariu, deci 800 de euro!
   🅱 Muncești pentru mine 30 de ani, te plătesc cu 1.500 de euro pe lună și îți dau pensie de 33% din salariu, deci 500 de euro!"


   În cazul 🅰
   Salariu - 30 de ani x 12 luni x 1.000 de euro = 360.000 de euro
   Pensie - (să zicem că vei crăpa la 80 de ani fix deci iei pensie între vârsta de 50 și 80 de ani = 30 de ani de pensie)
   30 de ani x 12 luni x 800 de euro = 288.000 de euro

   TOTAL cheltuială a statului 648.000 euro

   În cazul 🅱
   Salariu 30 de ani x 12 luni x 1.500 de euro = 540.000 de euro
   Pensie (la fel ca mai sus)
   30 de ani x 12 luni x 500 de euro = 180.000 de euro

   TOTAL cheltuială a statului 720.000 euro

   E clar până aici?

   Bun!

   Din prima dacă alegeai varianta 🅱 erai mai câștigat, dar să zicem că ai ales varianta 🅰 gândind: "am mai puțini bani în perioada când sunt activ dar măcar mă scot la pensie!!!!"

   Ce face statul?

   Zice: "Auzi bă fraiere? M-am gândit și cred că 80% din salariu e cam mult bă burghezule să îți dau pensia! Îți dau tot ca lu' ălălalt, 33%!"
   "Păi,
   zici tu, ne-am înțeles altfel! Nu poți să schimbi ACUM după ce au am ales și am muncit pe salariul mai mic! E retroactiv!"
   "Nu e bă fraiere! Că nu-ți mai dau pensia pe care ți-am promis-o de luna viitoare! Ai rămas de papagal, fraiere, că eu schimb când vreau eu!"


   Și atunci în loc de ăia 288.000 de euro pe care contai ca pensie, Statul îți dă 119.000 de euro adică nici jumate din cât și-a promis (respectiv 33% din salariul de 1.000 de euro = o pensie de 333 euro)
   În total pici de super fraier!!!
   🅰 Total 360.000 + 119.000 = 479.000
   🅱 Total 540.000 + 180.000 = 720.000


   Acum, eu întreb, dacă știai că Statul te trage în piept mai alegeai varianta 🅰?
   E normal să schimbe termenii înțelegerii când TU nu mai poți să te întorci în timp și să alegi varianta 🅱?

   Ștergere
  8. @Huhu Rezea

   Auuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   "N-ai să găsești în toată această lume o lege a pensiiloe care să stipuleze că ea se aplică doar celor care se angajează de la data la care lege intră în vigoare."

   Ia de coalea cu pâine legea lu americani (adică rezumatul de aplicare că de câte ori au schimbat legea de atâtea ori au precizat cui se aplică)!!!!!!!!!!!!

   - If you entered prior to September 1980 you are eligible for the Final Pay retirement system. Under this system, your retirement pay is your final base pay times 2.5% for every year of active duty. Under this system, if you retire at 20 years you get 50% of your final base pay. If you retire at 30 years you get 75% of your final base pay.
   - If you entered between September 8th, 1980 and August 1986 you are eligible for the High 36 system. Under this system your retirement pay is the average of your highest 36 months of base pay times 2.5% for every year of active duty. Under this system, if you retire at 20 years you get 50% of the average of your highest 3 years base pay. If you retire at 30 years you get 75% of your highest average 3 years base pay.
   - If you entered after August 1986 you are under the REDUX system, which means you have the option to choose either the High 36 retirement system above, or the Career Status Bonus/REDUX (CSB) retirement system. The CSB/REDUX system pays a $30,000 bonus on the 15th year of active service, but it also reduces the retirement pay to 40% of the average of your highest 3 years of base pay. If you retire at 30 years you would get 75% of your highest 3 years base pay.


   Deci de exemplu:

   dacă te-ai încadrat între 8 septembrie 1980 și august 1986 pensia ți se calculează așa 2.5% pentru fiecare an de serviciu x din media celor mai bune 36 de luni.
   Adică dacă ai servit 20 de ani vei primi 50% din media celor mai buni 3 ani.


   Și așa mai departe! Iar SUA este doar una din țări la care aveam acum acces. Pot să dau alte multe exemple (nu prea multe că e vorba doar de țările NATO)

   Mai luați de aici NOUA pensie a pensiilor militare care a intrat acum pe 01.04.2022 în UK și vedeți cum SE APLICĂ ÎN FUNCȚI DE ANUL ÎNCADRĂRII!!!!

   Celelalte scheme rămânând pentru fiecare perioadă de încadrare!!!!!

   https://www.gov.uk/government/consultations/armed-forces-pension-scheme-future-pension-provision-from-1-april-2022/armed-forces-pension-scheme-future-pension-provision-from-1-april-2022

   Ștergere
  9. M
   De la data intrarii in vigoare a legii se aplică diferențiat după cum pensionarul a lucrat in perioade diferite de contributivizare si funcție de vechimea efectiva lucrata.
   Stia cel care s-a incadrat in anul 1980 după ce lege se va pensiona?

   Ștergere

Aviz trolilor și celor predispuși la atacuri la persoană: blogul poate funcționa și fără comentarii.