Un produs Blogger.

marți, martie 08, 2022

Obsesia rușilor pentru Deveselu exprimată de un analist militar rus încă din anul 2019

1 comments

Agresiunea Rusiei asupra Ucrainei urmează coordonatele operațiunilor militare devoalate de analistul militar rus Pavel Felgenhauer într-un interviu acordat postului de Radio Europa Liberă în  februarie 2019.
In conceptia diplomaților militari ruși, pentru ca Transnistria să devină o bază de lansare a rachetelor ofensive rusești trebuie ca mai întâi armata rusă să ocupe Odesa, Nicolaev și Herson.

Lina Grâu și Pavel Felgenhauer



Pavel Felgenhauer

"....Încă în 2013 în Rusia a fost aprobat un document de bază de politici în domeniul apărării – Planul național de Apărare al Federaţiei Ruse, unde, din câte se poate judeca după unele declarații publice ale șefului Marelui stat major, Valeri Ghirasimov, și ale secretarului Consiliului de securitate, Nikolai Patrușev, se spune că amenințarea războiului va crește accelerat, mai ales în perioada dintre 2020 și 2030. Este vorba despre amenințarea unui război global, fie despre o serie de războaie regionale, adică un posibil război pan-european. Asta nu înseamnă că acest lucru se va întâmpla în mod sigur, dar probabilitatea unui astfel de eveniment crește.”

Europa Liberă: Rusia se plânge adesea de amenințarea care ar venit din partea scutului antirachetă din România. În ce măsură crește importanță acestui scut în noua conjunctură pentru NATO și SUA? Nu cumva Rusia tratează România drept țintă militară?

Pavel Felghenhauer: „Desigur că așa o tratează. Noi avem aceste sisteme Kinjal, aceleași rachete Iskander, dar atașate la avioanele interceptoare MIG-31. Acest sistem a fost elaborat și instalat special pentru a lovi România, pentru că altfel nu au nicio utilitate. Statul Major rusesc spunea încă din anul 2000 că ceea ce se instalează în România nu are nicio legătură cu sistemele antirachetă PRO, că ar fi vorba despre arme de atac pentru a-l omorî pe Putin. Ei spuneau că această bază este construită special pentru a-l omorî pe Putin când acesta se află la baza lui din Soci, că acesta este motivul pentru care sistemul a fost instalat în România.

Din punct de vedere militar, obiectiv, argumentul arată destul de ireal, pentru că nu are prea mult sens. La fel ca și argumentul că acolo pot fi instalate rachete Tomahawk. Rachete nucleare Tomahawk nu mai există, deloc. La începutul anilor 2000 existau, dar acum nu; toate au fost „tăiate” de administrația Obama, pentru că Obama era un adept principial al dezarmării nucleare complete.

Dar faptul că asta nu are nicio legătură cu realitatea nu influențează în niciun fel afirmațiile diplomaților militari ruși. Și ei nu doar că susțin aceste teze, dar l-au convins și pe Putin de faptul că această bază este una ofensivă și că „noi trebuie să putem să o distrugem înainte ca de acolo să decoleze vreo rachetă”. Și pentru că rachetele Iskander din Crimeea ar putea să ajungă până acolo, dar ar putea și să nu ajungă, au fost creat acest sistem de rachete Iskander zburătoare.

Cu baza poloneză e mai simplu, pentru că aceasta poate fi ușor lovită din regiunea Kaliningrad.

Militarii noștri, Statul major, amplifică amenințările. Este evident și de ce. În consecință ei au primit, pentru a contracara aceste amenințări, bani pentru reînarmare, în jur de un trilion de dolari. Așa că toată lumea a avut de câștigat. Cu excepția, desigur, a celor care nu poartă epoleți.”

Europa Liberă: Dle Fengeuhauer, pur teoretic, se poate admite că la baza militară din Transnistria Rusia ar putea instala sisteme de rachete ofensive Iskander sau de altă natură?


Pavel Felgenhauer:Pentru asta mai întâi trebuie „eliberată” Odesa. Și Nikolaev, și Herson, de către trupele rusești. Altfel nu au cum. Dar, în principiu, da, pentru Moscova ar putea fi un argument în plus că poate că ar trebui să „elibereze” și Odesa.

Interviu realizat de Lina Grâu, Europa Liberă

Un comentariu:

Nico.tnt spunea...

Deci Putin toaca Ucraina pentru Deveselu!? Daca as fi ucrainian nu as privi cu ochi buni pe romani!