Un produs Blogger.

marți, iulie 05, 2022

A dispărut majorarea soldelor/salariilor de funcție din controversata ordonanță propusă de ministrul Dîncu

16 comments

 Cum a plecat proiectul de ordonanță de la MApN puteți vedea AICI.

Cum a ajuns proiectul la avizat, la CES, pe data de 28 06 2022, puteți vedea mai jos.

După îndelungi contestări în coaliția guvernamentală s-a scos din proiect ce era mai important, majorarea soldelor/salariilor de funcție, dar s-a și întârziat obținerea avizelor necesare, astfel că ordonanța de urgență mai poate fi adoptată abia în toamnă, după deschiderea noii sesiuni parlamentare.

Din expunerea de motive aflăm și de ce din anul 2018 nu a mai fost actualizată solda de grad pentru cadrele în activitate.





16 comentarii:

Brenda spunea...

Și cum rămâne,adică tot batae de joc

Viorel spunea...

Cine a scris Principiile sistemului de salarizare din Legea nr. 153/2017 art. 6 de la lit. (a) la (i), să și lebage în fund pe românește după care să se lingă cu poftă pe degete câte unul separat și nu toate deodată exact cum au aplicat și legea. Nu cum spun principiile ci cum a vrut stăpânul, pe interese, pe ministere, pe bucăți sau chiar deloc în unii ani. O lege care a creat discriminare între ministere încă din momentul redactării, nu mai vorbesc de golănelile apărute pe parcurs.

nr. 1 spunea...

Dle Rambo. Ar putea Mirciulica al nostru sa sustina si sa obtina macar actualizarea soldelor de grad din algoritmul de calcul al pensiilor militare cf prevederilor Legii 153/2017(prin HG) . Altceva nu prea vad a se obtine, ar fi f bine insa......Si parca vad ca vine pe repede inainte PNRR

Viorel spunea...

Majorarea soldelor a dispărut pentru că probabil au ajuns la concluzia că nu le ajung banii pentru introducerea din toamnă a PLx-199/2020. Timp de 7 ani pensionarii nu au primit nimic comparativ cu militarii activi. Aplicând majorarea, crește și suma necesară aplicării PLx-199/2020.

Leo spunea...

Nici Mirciulică şi nici altcineva nu va putea face ceva până la JALONUL 215.
Ce pot face însă , este să facă lobby ca noua lege a pensiilor militare să fie una echitabilă , în care coloneii pensionari din anii 90 , să aibe pensii măcar ca ale caporalilor care se pensionează azi după legea coruptă 223.

Mitica spunea...

Dle Viorel, se introduce din toamna, ceva si pentru noi,pensionarii....recte PLx 199/2000???. Sincer ,nu mai cred in nimic, cu alde Maciuca in frunte....

monteoru spunea...

Pierdere de timp.Lupta in justitie fara rezultate.Proteste vocale efort zadarnic.Numai ofensiva lui Putin catre vest va trezi la realitate guvernantii. Eu ma gandesc sa renuntati sa folositi ca argument pozitia de rezervist.In timp de pace nu avem politisti iar in timp de razboi nu avem militari.Cand armata era armata la posturile de politie exista permanenta.La nevoie se alarma postul de politie ,erau adusi sectoristii,acestia la randul lor isi chemau agentii care anuntau rezevisti.Acum anunta rezrvistii Sula Spataru.Concluzia.Nu se mizeaza pe rezervisti.Sunt voci pe internet de SGP care nu se sfiesc sa spuna ca la o adica isi iau valiza.Oare militarul strain cand vede ca autohtonul face stanga imprejur el ramane pe loc?E o simpla intrebare.
O armata prost platita,prost hranita,prost echipata nu e armata.Strategia de aparare a Romaniei se bazeaza numai pe ajutor strain.

Costică Cristea spunea...

La realitatea plus,ora16,s-a discutat despre cum vor ieși polițiștii și militari mai devreme la pensie,cu reducerea de 4 luni la an, proiect pe care vi l-am trimis de două ori și nu l-ați discutat. Bineînțeles că nimeni din platou nu citise legea in vigoare (reducerea în prezent este de 6luni la an, condiții speciale).Nu a intervenit nimeni să dezmintă informația falsă.

E. Cristescu spunea...

Foarte bine. Decat legi noi proaste eu prefer legi vechi proaste.
Ontopic: La art. III alin. (3): "In cazuri cu totul deosebite munca suplimentara se poate efectua si peste acest plafon [...] cu aprobarea ordonatorului de credite si cu acordul sindicatelor reprezentative sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor, potrivit legii [...]." Cine-s reprezentantii salariatilor?? Deci va trebui pupat in doua locuri pentru banutii in plus, iata un progres incontestabil. Sau totusi - daca reprezentantii sunt finii comandantului - ramane ca inainte.

Viorel spunea...

Mitică. Comentariul meu este doar o părere citind Jalonul 215 și comentariile primului ministru, ministrului muncii cât și a altor politicieni. Un răspuns cât de cât apropiat de realitate îl poate da domnul Huhu Rezea. [Conform Jalonului 215, până la sfârșitul trim. IV 2022 trebuie întreprinse demersurile necesare pentru intrarea în vigoare a „cadrului legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensile speciale” / Citat]. Mai pe scurt (o glumă). Principiul Omului Gospodar = Fură de la el și duce la altul. Singurul document care poate duce la o echitate / echilibru între pensile militare este Proiectul PLx-199/2020. Apar 2 probleme. 1. Domnul prim ministru Ciucă a zis că: „Ciucă nu se opune supraimpozitării pensiilor speciale, dar militarii să fie exceptați” și 2. Cum va fi renegociat procentul din PNRR pentru pensii. După gura pieții, s-ar părea că acest procent va fi majorat. Mai departe, dedu.

luchy19 spunea...

Domnilor, în 2022 un SGP cu vechime completă are o pensie de 3100 lei net. Care este valoarea pensiilor cadrelor militare pensionate până în anul 2015 ?
Cum se pot corecta lucrurile?

Liviutatarush spunea...

Modificari de substanta, extrem de bine venite, o sa se inghesuie civilii de o sa darame portile unitatilor militare. VA MAI DAM O SUTA DE LEI, numai sa mai ramaneti in armata... Ce masuri sunt astea? Praf in ochi... Tovarasul prim ministru, concureaza cu sanse foarte mari de reusita, sa fie cel mai prost de dupa 1990! Ngngng, ăăăăăă, trei virgula ceva... Dancila era cu trei doctorate fata de asta. Pana acum am ales raul cel mai mic! Acum am ales altceva! Tot mic! Când vă spune Ciucă despre reducerea cu cei 50 de bani, că atât a putut, nu e vorba despre finanțe ci despre intelect!!!

Laleaua neagră spunea...

Se continua lupta împotriva pensionarilor militari.Iar bolovanul transpirat nu face nimic...

DINU spunea...

Daca e sa vorbim de pensiile militare, din 2017 acestea stau pe loc. Ca sa nu mai spunem ca cei pensionati dupa 15.09.2017 au pensiile cu cca 58 % mai mici decat cei pensionati in perioada 2016 - 15.09.2017 (data intrarii in vigoare a OUG nr. 59/2017).
Magistratii au pensiile dublate in aceeasi perioada.
Pensiile civile aproape s-au dublat (a se retine ca punctul de (pensie a crescut de la cca. 800 lei in 2017 la 1586 lei in prezent).
Pana cand se va intampla o asemenea nedreptate? Pur si simplu isi bat joc de pensiile militare. Nu inteleg cum toate celelalte pensii s-au dublat iar pensiile militare au ramas la fel.

Paul Puiu spunea...

https://economedia.ro/surse-comisia-europeana-obliga-romania-sa-includa-si-pensiile-militare-in-reforma-sistemului-de-pensii-care-se-va-baza-pe-contributivitate.html#.YsXXCvdDMlQ
Comisia Europeana obliga România ca sa includa si pensiile militare in reforma sistemului de pensii, care se va baza pe contributivitate!! In acest sens se va reface comitetul interministerial in care vor fi desemnați reprezentanti din cadrul caselor sectoriale depensionați MAI, MAN si SRI ca sa ia parte la negocieri!!! Nouță lege va intra in vigoare in primul trimestru din 2023 Siva avea ca obiectiv reducerea cheltuielilor cu pensiile militare conform obligatiilor asumate in PNNR!!! Asa ca dragi rezervisti si in retragere nu va faceti planuri prea mari pentru 2023 ca vine marea contributivitate care va diminua cuatumul pensiilor militare ca sa se încadreze in coeficientul de 9,4% din PIB!!!



Nico.tnt spunea...

In fituica aia se spune ca informatia e pe "surse". Trebuie sa inghitim toate prostiile scrise de astia!? De ce nu indica documentul in care Comisia Europeana "obliga oficial" Roamaia sa faca si sa dreaga? Articolul de fapt nu spune nimic concret, in afara unor declaratii facute de cei doi ministri, declaratii vechi, cunoscute de toata lumea! Si bineiteles ii roade pensia lui Ciuca, indirect incercand sa arate ce pensii babane sunt in armata!