Un produs Blogger.

miercuri, iulie 13, 2022

Discuții aprinse despre jalonul 215 PNRR și pensiile militare în Briefing-ul de presă de după ședința de guvern

61 comments

Update 

Concluzie: 

Cei care nu doresc reformarea si raționalizarea pensiilor pentru militari au scornit o falsă problemă în legătură cu denumirea pensiilor pentru militari... de parcă asta ar fi important și nu regimul lor juridic definit de legea specială . 

Indiferent cum vor fi numite... militare, ocupaționale, speciale sau contributive, aceste pensii vor trebui să fie raționalizate și aduse la o formă de reglementare echitabilă pentru toți beneficiarii . 

Este o nesimțire din partea conducerilor instituțiilor militare să se agățe de o astfel de dispută, precum cea din briefingul de la Guvern, pentru a nu reintroduce în lege, în perioada imediat următoare,  instituția ACTUALIZĂRII PENSIILOR MILITARE de care ar beneficia, în primul rând, cei cu pensii mici.

Purtătorul de cuvânt și miniștrii guvernului Ciucă ar trebui să știe că potrivit legii, în România nu există pensii speciale. Există pensii de serviciu reglementate de legi speciale. Dacă ministrul care a redactat PNRR a fost un urechist în denumirea pensiilor de serviciu, nu putem trage concluzia că pensiile pentru militari ar fi excluse din reforma tuturor pensiilor din România.

In ambuscada ziariștilor a căzut ministrul Fondurilor Europene. Așteptăm să iasă la rampă ministrul Budăi.

Răspunsurile date în briefingul de presă arată că  Guvernul a fost deja imbrobodit de locotenenții lui Ciucă din sistemul de apărare.

Urmăriți în videoclipul de mai jos de la 1:32:00



Urmează să apară pe site-ul guvernului transcriptul intregii conferințe de presă

Briefing de presă susținut de ministrul educației, Sorin-Mihai Cîmpeanu, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Petre Daea, ministrul investițiilor și proiectelor europene, Ioan Marcel Boloș, și purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru


Reporter: Domnule ministru, aș avea o întrebare legată de PNRR. Un jalon dinPNRR. Un jalon din PNRR spune că pensiile speciale ar trebui să fie redimensionate, reașezate pe alte baze. Ați avut astăzi în ședință o notă de informare care spune că MApN și MAI nu au avizat memorandumul pentru începerea, practic, a lucrărilor pentru regândirea noii legi a pensiilor. Riscă acest jalon din PNRR să nu fie îndeplinit?

Marcel Boloş: Suntem în luna iulie, jalonul are deadline luna decembrie. Deci, până la sfârșitul anului, această problemă sigur că trebuie să fie reglementată, cel puțin așa cum spune, astăzi, Planul Naţional de Redresare și Reziliență. Dar să nu uităm că, în toamnă, mai avem reluarea renegocierii PNRR-ului cu Comisia Europeană și să vedem, atunci, care va fi mandatul cu care vom fi investiți de către guvern și de către coaliție. Alternativele pe care le avem la îndemână sunt, după cum știți, renegocierea și respectarea termenului asumat prin PNRR pentru acest jalon.

Dan Cărbunaru: Cu permisiunea dumneavoastră, domnule ministru, o secundă, şi în completarea, dacă doriți o completare a răspunsului pe care domnul ministru vi l-a oferit din perspectiva tehnică a atingerii acestui jalon din cadrul PNRR. După cum știți, legislația României nu include în categoria pensiilor speciale pensiile militare de stat, care au un alt regim, dar pentru că există în acest moment, ca şi pe multe alte jaloane și ținte, un dialog cu Comisia Europeană, astăzi, miniștrii de resort au convenit să poarte acest dialog la următorul nivel, tocmai pentru a clarifica aceste confuzii între termeni juridici și anumite conotații care s-au creat anumitor pensii. Deci, în perioada următoare, va fi un dialog între anumiţi miniștri din Guvernul României care gestionează astfel de domenii și reprezentanții Comisiei Europene pentru a clarifica, în primul rând, noțiunile așa cum sunt ele înțelese în sensul legii.

Reporter: Mulţumesc! Domnule ministru, Comisia Europeană ne-a cerut să includem pensiile militare în sistemul public. Este o solicitare legitimă? Ar trebui să aceste pensii să fie puse lângă celelalte?

Marcel Boloş: Acum, dacă ne referim la jalon și conținutul lui, este pentru pensiile speciale. Dacă ne referim la legislația națională, noi avem pensiile de serviciu. În toate statele membre ale Uniunii Europene, pentru aceste grupe de funcționari și personal încadrat, există pensii de serviciu. Deci nu cred că va putea interveni Comisia Europeană se determine România ca să facă într-un alt fel decât există practica în țările membre ale Uniunii Europene. Aici e o chestiune care trebuie limpezită, pentru că așa cum arată lucrurile în momentul de față, există această, să zicem, neconcordanță între ceea ce spune jalonul, ceea ce există în legislația națională. Şi, apoi, ne-am uitat şi în practica țărilor membre ale Uniunii Europene, pentru că, repet, nu cred că putem fi obligați să facem altfel decât ceea ce se practică în țările membre ale Uniunii Europene. Toate aceste categorii de personal au acest regim al pensiilor de serviciu și ar fi nedrept dacă ar trebui să facem într-un alt fel, în condițiile în care aceste reforme și aceste constrângeri pe care le avem, să zicem, la nivelul reformelor mari, au venit astfel încât Comisia să se asigure că împrumutul pe care îl acordă României va fi rambursat. Atunci aveam un vârf de datorie publică și trebuia să facem dovada că vom optimiza categoriile de cheltuieli publice importante, pentru ca să putem rambursa împrumutul acordat. Aici, probabil, dacă vom ajunge în situația în care să demonstrăm că sustenabilitatea pentru aceste categorii de cheltuieli nu este o problemă, nu cred că vom avea sau nu ar trebui să avem probleme din punctul de vedere al negocierii cu Comisia Europeană. Jalonul, repet, este unul care deși este cu referire la aceste legi speciale, legislația noastră națională este cu totul alta. Deci dacă e să ne referim la ceea ce solicită Comisia și, într-adevăr, această solicitare există, nu e un secret, ea trebuie să se raporteze și la legislația națională și la practica existentă în țările membre ale Uniunii Europene.

Reporter: La nivelul MApN, cea mai mare pensie specială, pensia de serviciu, cum o numiţi, este 8000 de euro. Este un cuantum care ar trebui să fie menținut?

Marcel Boloş: Nefiind minister de linie, nu avem în competenţă astfel de analize. Aici pot să vă răspundă ministerele de linie. Eu am vrut să vă lămuresc din punctul de vedere al jalonului și al concordanţei jalonului cu legislația națională și cu practica existentă la nivel european.

Reporter: Bună ziua, domnule ministru. Eu recunosc că nu m-am lămurit şi aş insista tot pe acest subiect. În primul rând, Comisia Europeană ne cere ca toate pensiile să fie cumva aliniate la sistemul contributivității. Pensiile de serviciu și pensiile ocupaționale din sistemul militar sunt alineate în acest moment, motiv pentru care ar putea să fie exceptate?

Marcel Boloş: Problema, într-adevăr, s-a pus din punctul de vedere al alinierii la contributivitate. Dar eu zic că e prea devreme să ne pronunțăm ce tip de măsură trebuie să punem în aplicare din acest punct de vedere. Eu zic să avem un pic de răbdare până când avem aceste discuții cu Comisia Europeană, ca să lămurim dacă, până la urmă, trebuie să implementăm acest jalon care nu este ancorat în legislația națională sau nu. Iar în ceea ce privește, cum am spus, cuantumul acestora pensii și tipul lor, ministerele de linie cred că vă oferă un răspuns mult mai aplicat.

Reporter: Atunci vreți spuneți că acest capitol va face și el parte dintr-o, să zic așa, clarificare, nu neapărat renegociere, din acest sens, pentru că acum vă confruntați cu un blocaj, sunteți de acord? Este vorba de un jalon care nu poate merge mai departe pentru că două ministere dau înapoi un memorandum și refuză să îl avizeze, în condițiile în care, la nivel, nu știu să spun, politic este o altfel de decizie.

Marcel Boloș: Să mai limpezim încă un lucru. Deci, jalonul are deadline luna decembrie acest an.

Reporter: Da.

Marcel Boloș: În momentul de față, colegii din ministerele de linie, pe bună dreptate, au ridicat problema aceasta a neconcordanței între conținutul jalonului, care se referă la legile speciale, și legislația națională, unde avem pensiile de serviciu sau pensiile ocupaționale. Iar din acest punct de vedere trebuie să ne lămurim cu Comisia, pentru că dacă, repet, ne raportăm la celelalte țări membre ale Uniunii Europene, au aceste categorii de pensii de serviciu. Iar în ceea ce privește cuantumul, nu sunt în ministerul de linie, care vă poate oferi un răspuns profesionist și prompt.

Reporter: Înțeleg, dar până la urmă, nu tot acolo mergem? Spre a ne alinia la un sistem de contributivitate? Pentru că dacă îl excludem și din pensiile speciale și nici nu le modificăm prin legea pensiilor, practic, aceste categorii rămân exceptate și nu se poate să nu...

Marcel Boloș: Contributivitatea este un principiu recunoscut în toată Uniunea Europeană și pe care nimeni nu îl contestă.

Reporter: Păi și asta vă întrebam, ele respectă principiul?

Marcel Boloș: Partea de pensii de serviciu și cuantumul acestora este politica fiecărui stat membru; poate să își decidă astfel de strategii în funcție de cum consideră că își gestionează resursele publice financiare pe care le are la dispoziție.

Reporter: Deci atunci eu pot să spun acum că ideea de raționalizare a pensiilor, în afară de pensiile pe sistemul public, este apă de ploaie în România, pentru că noi ne salvăm de /legile/ pe care le avem noi.

Marcel Boloș: Raționalizarea oricărei cheltuieli publice trebuie să fie, dacă vreți, un lucru pe care îl hotărăște Ministerul Finanțelor și împreună cu Guvernul României, când analizează capacitatea întregului sistem public de a genera fonduri pentru a susține aceste categorii de cheltuieli publice.

Reporter: Dacă se poate, domnule Cărbunaru, v-aș întreba care a fost poziția premierului cu referire la această notă pe care a primit-o astăzi, în care află că de fapt lucrurile, așa cum le cerea el, să îndeplinim rapid jaloanele PNRR, nu merg așa bine, că miniștrii lui nu se înțeleg între ei?

Dan Cărbunaru: După cum bine știți, și slavă Domnului, nu doar ministrul de resort, dar și miniștrii de linie au venit în mod repetat și au prezentat, inclusiv, de aici de la briefingul de presă, stadiul îndeplinirii țintelor și jaloanelor. După cum știți, au fost deja trimestrul patru al anului trecut, apoi alte două trimestre ale acestui an în care România a reușit să-și atingă aceste ținte și jaloane. Cu siguranță se va întâmpla și în acest caz. Domnul ministru a spus că până la sfârșitul anului vor fi clarificate aceste chestiuni. Ce pot să vă spun este că premierul consideră PNRR o prioritate pentru România și, ca urmare a demersurilor pe care personal le-a făcut până acum, alături de membrii cabinetului, România și-a respectat angajamentele. În această chestiune în care este nevoie de o clarificare în dialogul dintre anumite instituții guvernamentale și Comisia Europeană, în acest caz, din perspectivă conceptuală, poziția premierului a fost aceea de a încuraja membrii Cabinetului să clarifice aceste chestiuni în relația cu Comisia Europeană, pentru că face parte din această procedură de dialog, așa cum au mai fost și alte situații care au avut nevoie de o așezare între poziția experților din România și a celor din Bruxelles. Probabil că vom asista la un astfel de proces clarificator și în această chestiune, care, desigur, se suprapune peste o temă mai largă de discuție din perspectivă socială. Aici discutăm de mai multe principii pe care poate că ministrul muncii le poate expune mult mai bine, pornind de la echitate, contributivitate, dar și rolurile pe care anumite structuri ale statului le joacă în orice stat. Pentru că, vă spunea și mai devreme domnul ministru, există o practică în mai multe state europene privind această situație specială a celor care beneficiază de pensii de stat militare, ca urmare a serviciului public pe care l-au derulat în situații speciale. Dar, fiind chestiuni tehnice care se bazează pe, probabil, înțelegeri diferite ale acelorași concepte, acest dialog pe care premierul l-a încurajat - și asta a și cerut în ședința de guvern - va contribui la rezolvarea acestei chestiuni și implementarea cu succes a încă unuia dintre jaloanele și țintele pe care România trebuie să le îndeplinească în paralel cu cheltuirea banilor din PNRR. 

Reporter: Vă mulțumesc amândurora!

61 de comentarii:

Viorel spunea...

Vom trăi și vom vedea. Cam asta reiese din prezentare ministrului Fondurilor Europene. Totul depinde cât de convingători și tari în argumente vor fi cei care vor renegocia cu Comisia Europeană. Șanse sunt după cele înțelese de mine.

Militar de la 14 ani spunea...

Pensiile militare nu sunt pensii speciale, spunea premierul general Ciucă. Și avea dreptate. Alinierea trebuie să se facă nu cum vor coloniștii din UE, ci cum e pensia militară în orice țară membră UE și mai ales NATO.
S-ar putea ca renegocierea din toamnă să fie de bun augur pentru pensiile militare, în sensul neincluderii lor în PNRR sau majorării procentului convenit. Dpv macro poate fi bine dar să vedem dacă nivelul pensiilor mai mici vor crește. Asta e problema. Cât despre cei cu pensii de 8000 de euro (câți or fi, că civilul a înțeles că în armată pensia este 8000 de euro), cum tendențios întreba o coțofană, rezolvarea ar fi simplă, după model UDMR: nicio pensie mai mare ca salariul președintelui sau ce este peste impozitata corespunzător.

Slivă spunea...

D-l Budăi a semnat,, nenorocirile"de ord. 57;59 ale Olgutei.
Nu prea ne are la suflețel d-l min istru... pe noi militarii!!!

M spunea...

Tăpălagă zice (în sfârșit) care sunt "pensiile speciale" în viziunea UE.
Adică spune ce spun și eu de cel puțin un an!!!!! Dar.... nuuuuuu..... sunt unii care nu vor să înțeleagă!

Deci, ce zice UE?


– regimuri speciale de toate tipurile –
forțele de securitate și apărare (militari, poliție),
- agricultori,
- angajați de stat din toate ramurile (funcționari publici din executiv legislativ, inclusiv 6 categorii civile – diplomați/ funcționari din administrația publică generală și locală, parlamentari/ angajați de stat din legislativ (parlamentari), personal aeronautic – aviație civilă, funcționari publici din justiție, magistrați/ personal auxiliar de justiție/ alți angajați din justiție/membri ai Curții de Conturi sau de justiție),
- indemnizații speciale pentru cei care au merite și persoane defavorizate (veterani de război, invalizi și văduve; persecutați, plecați sau încarcerați de fostul regim comunist; persoane care au servit ca militari în cadrul Direcției Generale a Serviciului de Muncă în perioada 1950-1961; Merit: eroi ai Revoluției Române din Decembrie 1989)
- categorii atipice (artiști; sindicate artistice; soț/soție pensionar supraviețuitor, clerici)


Luați postările mele pe subiect și vedeți că UE parcă citează din @M

Dar observați ceva: din toată scrisoarea presa s-a focusat pe militari. Zice ceva presa de toți ceilalți? Nu zice!!!

Bine că au publicat scrisoarea pentru că e mult mai clar că guvernul are o marjă mare de mișcare. Scrisoarea nu este absolut deloc atât de dură cum vrea Tăpălagă să o prezinte!

Ha, ha, ha!

Sursa: https://economedia.ro/exclusiv-scrisoarea-comisiei-europene-care-recomanda-includerea-pensiilor-militare-in-reforma-pensiilor.html?unapproved=9622&moderation-hash=47999d44eb8046451f6fcd951107b502#comment-9622

M spunea...

Nu se poate așa ceva!!!!

A fost găsită armă furată la Constanța chiar de militarul de la care fusese furată! 😂

Militarul a fost pus de șefi să facă curățenie în jurul unității și, în timp ce smulgea buruieni, a găsit o saltea și sub ea arma, care era plină de păienjeni și de rugină.

Militarul le-a spus anchetatorilor că ”Duhul Sfant” l-a călăuzit în zona în care se afla arma.


Ei, da! Cum să nu faci mișto de alții când ai așa ceva la tine în curte! 😂

Viorel spunea...

Slivă. Ministrul Budăi este unul dintre cei mai buni miniștri ai Muncii de după 1989. La fel mi se pare și actualul ministru al Agriculturii, domnul Daea. Mă bucur că a fost numit din nou pe această funcție într-o situație de mare criză pentru România datorită secetei iar în alte localități datrită inundațiilor.

spiritul lui Haret spunea...

Atitudinea de fronda a MApN si MAI nu aduce nimic bun.Va lipsi nota personala si pentru militari va decide un minister specializat pe domeniul civil.Am senzatia ca ne asteapta ceva de genul hibrid rezultat din incrucisarea unei note civile cu una militara.Din incrucisarea unei iepe cu un magar rezulta un catar.Cine va fi iap nota civila sau cea militara?
Ma dar tu le stii pe toate.stii ca celelalte tari membre UE nu sunt conditionate de reforma a sistemului de pensii?

3xN ( necunoscut necunoscator neterminat) spunea...

Dexonline - "TERMINAT" = (Despre oameni) Pentru care nu mai există șanse de revenire la situația mai bună de dinainte; sfârșit din punct de vedere material, fizic sau moral.

Viorel spunea...

Domnule M. Păi acel militar mai este în activitate după acel eveniment deosebit ? Și atunci cum rămâne cu acel civil care se spunea că a ieșit pe poartă fluierând și cu arma în mână ? Dacă ajungea pe mâna unui descreierat, câți oameni puteau fi uciși la fel ca în America ? Dacă e așa atunci se perpetuă vechiul obicei de când este Armata României. MUȘAMALIZAREA EVENIMENTELOR DEOSEBITE PENTRU BINELE ȘEFULUI ȘI A ROMÂNIEI SOCIALISTE. TOT ÎNAINTE.

monteoru spunea...

Guvernantii fac ce vor ei.Totusi unde s-a mai pomenit ca la aceeasi situatie juridica unul sa aiba pensie de 12000 lei si altul de 3000 lei.Aici este buba.Pentru asta este necesara reforma sistemului de pensie in general si militar in special.Normal ca cel cu pensie de 12000 lei sa se opuna si sa tipe ca din gura de sarpe.Daca se face reforma in sistemul public de pensii pentru acelasi motiv dece nu sa se faca si in cel militar?Sunt unii care ar vrea sa se faca dar sa nu se schimbe nimic.

Ionel spunea...

"La nivelul MApN, cea mai mare pensie specială, pensia de serviciu, cum o numiţi, este 8000 de euro"....CREDETI CA ESTE MILITAR SAU MAGISTRAT MILITAR, pensionat pe legea magistratilor !? Cand un civil citeste asta, gandeste sigur ca "uite domne ce pensii au militarii astia!" In orice caz, indiferent de categoria de pensie de serviciu, la un salariu minim de 1500 de lei si la saracia din Romania, orice pensie calculata altfel decat pe contributivitate mai mare de 70-80 % din salariu/solda unuia aflat in activitate, indiferent ca este magistrat, politist, militar, diplomat,pilot, ESTE IN NEREGULA, ca sa nu spun altfel.Iar asta da apa la moara tutror, presei in mod deosebit. Faptul ca in parlament or sa intre numai civili care nu au facut armata va duce in final la ......pensii pe contributivitate.

Huhu Rezea spunea...

Dorel a scris:
"Sunt convins că opoziția vehementă a celor două ministere a fost adoptată cu largul concurs tacit al plagiatorului de serviciu, eroul de la Nasiria!

Lasă, să mai tragem de timp, mai vedem...!

Eu, unul, cred că acest Oskar, ce a șantajat și a luat mințile majorității celor pensionați după 2016, este principalul obstacol!

Înseamnă că sunt furioși rău cei care ar fi pe cale să nu mai aibă parte de beneficiile acestui spor aberant care s-ar dilua în calculul contributivității!

Nu mai vorbesc de cei care deja sunt pensionari cu 5 cifre datorită lui Oskar și care au vechime mică!

Interesantă asociere: vechime mică+pensie cu cinci cifre calculată pe 6 luni!

Cum oare s-o fi descurcat sistemul militar când acești „excepționali” s-au cerut la pensie???😢

Pierderi grele!👹👺🤬

Se pare că șansele sunt tot mai mici să se întâmple ceva bun cu această reformă!

Această frondă a celor două ministere este tipică pentru malurile Dâmboviței!

În 2010 nu au mai făcut frondă, atunci nu aveau Oskar!

Atât Boloș cât și Cărbunaru au ales o atitudine egală, nu au dorit să agite spiritele, folosind expresii și limbaj de lemn! Nu am văzut niciun act normativ care să statueze că militarii au pensii ocupaționale!

Cred că și Ministerul Justiției și SRI sunt în expectativă, dar cu siguranță vor juca tare și inteligent. Pentru că își permit!"

Slivă spunea...

D-l Viorel... EU nu am spus ca ministrul Budăi, nu este bun,, profesionist", ci că are ceva cu noi.... militarii!
Uneori exagerează ca d-lui facă și desface ceva cu saracia din România! Populism clar!

DINU spunea...

Deja este enervant.
S-a intrebat de catre reporter: ~La nivelul MApN, cea mai mare pensie specială, pensia de serviciu, cum o numiţi, este 8000 de euro. Este un cuantum care ar trebui să fie menținut?~
De ce nu se precizeaza ca NU este vorba de pensia unui militar de cariera ci de PENSIA UNUI MAGISTRAT. Adica a unui procuror/judecator care a desfasurat activitatea specifica magistratilor, nu vreo activitate specifica armatei.
Nu inteleg de ce se creeaza o asemenea confuzie si nimeni din cei care ar putea lamuri opinia publica nu aduc precizari in sensul asta.

Alexandru spunea...

@Dinu
"Nu inteleg de ce se creeaza o asemenea confuzie si nimeni din cei care ar putea lamuri opinia publica nu aduc precizari in sensul asta."
De ce oare? Ca să ne taie macaroana cât mai scurt, la momentul potrivit. Treaba nu este tranșată, se va face, tipic românește, repejor și mai ales, pe picior, în toamnă.

M spunea...

@Viorel

Am luat știrea din presă.

@Dinu

De exemplu scrisoarea UE vorbește ca fiind "pensii speciale" și cele pentru ziariști. Vedeți undeva o discuție pe tema asta?

E o expresie: "cui prodest" adică "cui îi folosește"!? E o metodă de a identifica posibilul suspect al unei acțiuni.

Deci, cui îi folosește atacarea SNAOPSN?

Răspundeți dumneavoastră!

Toto Iany spunea...

Apreciez raspunsurile date de cei doi demnitari .Raman surprins sa citesc pozitia unor militari carora nu le plac modul de calcul al pensiilor militare si vor sa treaca pe contributivitate criticand pe cei care se opun ,chipurile avand pensii mari, dar aceiasi motivatie ii aNima si pe ei .
Sa luptam ca si România sa intre in randul tarilor ...moderne din UE , in ceea ce privesc pensiile militare .
Nu mai propagati ideea ingrijitorului de capre . .

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Bine v-am regasit, onorabili colegi! M-am mutat in noua casa, dar de 2 saptamani nu ies din tensiunea de 18 - 21... E grea viata mea... Pana ajung la medic pe 5 august, traiesc pe nitroglicerina si captopril, plus alte trei medicamente.
Sanatate tuturor! Doamne, ajuta!

M spunea...

Nu vă luați de Budăi! Faceți următoarea legătură:

1️⃣ "Colonele, colonele.... o să te întorci în genunchi la mine să te primesc în legea pensiilor pe contributivitate" - Lia Olguța Vasilescu
2️⃣ Lia Olguța Vasilescu vicepreședinte PSD pe domeniul Muncă și Protecție Socială.

nr. 1 spunea...

Punctul de pensie s-a dublat din 2015 pana in prezent asa incat contributivitatea plus un adaos cu specific militar ar fi f buna pentru majoritate! Nu o fi buna pentru smecheriti , pentru cei cu pensii peste 15.000 in special insa dezordinea actuala trebuie inlaturata! Nu cred ca in tarile moderne din UE mai exista situatia de la noi in care grupuri de smecheri si becheri au pensii f mari , peste 15.000 lei, total nejustificate majoritatea !

Constantin spunea...

În țările membre NATO,militarii au pensii bazate pe contrbutivitate sau pensii militare,în genul pensiilor pe care le avem noi?

M spunea...

@Cornelius Flavius Ifrim

Bine ai revenit, camarade! Sănătate!

Brenda spunea...

Vorbiți prostii ,pensiile se plătesc în lei,nu în euro,dar în legătură cu subiectul în discuție ,o sa vedeți că or să facă așa fel încât să ne pună în fața unui fapt împlinit.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Stie cineva de ce n-am primit cei 700 lei promisi de Guven?

Cezar spunea...

Ti.a dat casa..

Cezar spunea...

Nr.1
QED
ESTI CU ADEVARAT NUMBER 1 !

Luc 3 spunea...

Am mai spus,SUNTEM ÎN U.E.! PENSII CALCULATE CA......ÎN U.E.! PUNCT!!!! NU MAI DEFORMAȚI SUBIECTUL!!! CÂND GERMANIA,FRANȚA,ITALIA ETC.VOR AVEA PENSII CONTRIBUTIVE PENTRU MILITARI,ATUNCI SĂ FIE ȘI LA NOI!!! Dar și mie pensiile peste salariul președintelui mi se par NESIMȚITE!!!Aici trebuie făcut ceva!Vorba lui Monteoru,unul cu 3000 lei și altul cu 15000 lei,la acelși grad,funcție,vechime e O MARE INECHITATE!!! Toate cele bune!

Luc 3 spunea...

Cunosc pe cineva de la metrou,pensie 5500 lei net!!!! Câți colonei au 5500 lei? Puțini pensionați până în 2017!!!

Podar spunea...

Interviu dc news Dancu :
Atenție după min 17.00

https://youtu.be/GK8lEXCzYM4

monteoru spunea...

E jale mare.Lipsa fortei de munca duce la niste cereri aberante.Culmea ironiei.Astazi am platit pentru 4 ore cat pentru doua zile de munca.In asemenea situatie pui lacatul pe usa.Cea mai buna treaba este sa te limitezi la ce poti face tu singur altfel ajungi tepuit.Daca ai pune-ti gard electrificat ca in Africa de Sud.
Anul viitor in primavara in urma secetei cumplite vom face fortat cura de slabire.Mamaliga va ajunge mancare de lux.Painea va avea pret dublu.Si asta nu va fi numai atat.Cred ca se va ajunge la situatia anterioara anului 1990.Pe cine dracul mai impuscam?
Scapa cine poate.
Daca ,fereasca autoritate suprema,daca Romania intra in incapacitate de plata chiar ne ducem sulii de suflet.Vin migrantii noi incotro o luam?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@M, Multumesc frumos pentru urari! Multa sanatate!

monteoru spunea...

Ganditi-va serios incotro o luam.Tot mai multi pleaca in occident.Romania va ajunge o tara depopulata.Viata anterioara anului 1990 o sa ni se para un lux.Cred ca ce mai ramane prin Romania va trece din nou la adidasi si tachimuri.Apa rationalizata nici in cele mai negre visuri.Daca imi pune stop la a trage apa din canal il arunc la broaste.Astazi am fost intr-un lan de porumb.Dezastru.Nici cocoloase.
Cum o fi la Timisoara.Cezar cu caprele lui nici zer nu va avea.

Leo spunea...

După reacții . MAFIA din MFA + MAI este panicată de posibilitatea soluționării INECHITĂȚILOR de la pensiile militare. Cel mai îndrăgostit de legea 223/2015 așa cum este ea azi , este DOTTORE ĂĂĂ...ÎÎÎ...cu gașca lui de privilegiați.

nr. 1 spunea...

@Podar. Cu multumiri pentru link. Ministrul Apararii a spus clar ca pensiile militare trebuie sa fie echitabile,este un OBIECTIV MAJOR al MApN ! Ori ce echitabilitate e acum cand trepadusi si ghidusi au pensii de 15000 si peste iar altii, cu aceeasi situatie juridica , cu ani grei de alarme , exercitii si aplicatii in poligoane la activ au pensii de 3 ori mai mici? Luc 3 , corect ce scrieti dvs. Esential este insa ca pensiile militare trebuie sa fie echitabile indiferent cum sunt calculate, deci in orice caz smecheriile actuale cu algoritmul de calcul vor disparea.De altfel PNRR spune clar ca noua legislatie(ca va fi pe contributie sau lege separata pentru militari sau alta varianta) va introduce o noua formula de calcul pentru pensiile noi si pentru pensiile in plataiar parametrii formulei vor fi alesi cu atentie , in conformitate cu obiectivul privind TOTALUL cheltuielilor BRUTE publice cu pensiile exprimat ca procent din PIB! (9,4%).Deci, nu prea e loc de intors!

Viorel spunea...

Don Cezare. M..E pe CONTRIBUIALĂ (vorba ta). Militarul s-a născut militar și așa va muri. Pălmașul de la GAZ s-a născut VĂCAR și așa va trăi.

Paul Puiu spunea...

Reforma pensiilor militare a efectuat-o cu vârf si îndesat PSD in 2017 prin plafonarea la 85% din media salariilor nete si brute si in 2018 prin abrogarea actualizarii!!! Ce reforma sa mai faca, nu au trecut decat 5 ani si gata alta reforma, cica recalculare pe contributivitate si supraimpozitare pensiilor militare cu 50%!!!! Sa ne mai lase politrucii de la PSD cu reformele lor benefice situațiilor de criza constând introduceri de taxe si impozite fanariote pe pensiile militare ca ne-am saturat de ingineriile sau artificiile lor reformiste prin care sa ia bani cu japca din pensiile militare pentru clientela lor politica!!!! Sa lase PSD pensiile militare deoparte si sa inițieze proiecte reformiste cu pensiile magistratilor!!!!Ne-am saturat de inlaturarea inechitatilor PSDiste care nu sunt altceva decat o japca la adresa militarilor si politistilor!!!

Luc 3 spunea...

Multă sănătate Flavius! Trebuie să vină și cei 700 de lei!!! Am citit undeva că ciocolata neagră ar scade tensiunea! Verifică și tu! Poate găsesti ceva despre asta,eu nu am verificat! Ți-am spus ca idee! Sănătate maximă!

Brenda spunea...

Memorandumul a fost returnat cu amendamente, care or five. Budai nu a suflat o vorbă

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Nea Nicu spunea...

Politruci nu sunt numai în Guvern ci și pe acest blog care de prea multe ori asmute pensionarii ceaușiști împotriva celor natoisti, că e un blog privat și adminul își permite
Inechitățile in pensii își au rădăcinile în bazaconiile din salarizare. Pe Legea 164, era clar, solda lunară din 6 elemente. Ce, atunci nu erau sporuri? Și toată lumea a fost mulțumită.
Melanjul asta de opinii , abil manipulate, nu aduce nimic bun.
Nu se poate reveni la " deplină egalitate în drepturi", deși Ceaușescu și - ar râde în barbă.
Ce egalizare să se facă? In jos, nu vrea nimeni .. În sus, nu se poate, că nu are țărișoara bani.
Hai să facem pensii pe grade, ar fi toată lumea mulțumită.
Pe contributivitate, iar se vehiculează variante auzite in Parcul Cișmigiu.Ba că s- ar mai adaugă spor pentru activitatea de militar .
In concluzie, să fie bine pentru mine. Ceilalți, dă - i înaia mă - si-i!

GO spunea...

Insist! D-le administrator! De ce nu nu aveti curaj sa publicati ultima mea postare, cu indicarea unui link catre un comunicat important al M.Ap.N.? Vă creează disconfort sau cum? Nicio problema! Am si alte metode de a va mediatiza pozitia care este catalogata de M.Ap.N. ca fiind propaganda si difuzare de informatii false, contra interselor militarilor.

Viorel spunea...

Domnule M. Am urmărit ce spune ministru Dîncu în interviul (conținutul linkului) (https://youtu.be/GK8lEXCzYM4) postat de domnul Podar astăzi la ora 14:26. Dacă cele spuse de ministru se vor adeveri, treburile în mare parte sunt clare. Pensii militare și nu pe contributivitate. Ce modificări în bine (sper) sau în rău vor intervene, vom trăi și vom vedea. Cât despre ziariști aveți dreptete. Ei tac și își văd de treburile lor, nu agită apele că nu au motiv. Cei care de multe ori îi fac pe pompieri tulumbari mă scot din sărite. Se ia de un pompier că nu este militar ca și cum ar beneficia de pensie militară din bugertul lor, dar nu se ia de un TOBOȘAR, TROMPETIST SAU FLAUTIST (care nu a crea nimic muzical de interes public) care pe Legea nr. 8/2006 ia o indemnizație în procent de 50% din pensie, cumulate depășind cu mult un Of. ieșit în anii anteriori, cum nu se iau nici de activii care primesc (cadou cu dedecație din partea stăpânului) indemnizație în procent de 25% din salariul minim brut pe economie neimpozabil (638 lei lunar în 2022) pentru că au frecat P..A în TO 120 de zile cum prevede art. 12 șit. (b) din Legea nr. 168/2020 (PRIMĂ LUNARĂ TIMP DE 30-35 DE ANI DOMNULE CIUCĂ ȘI DÎNCU ȘI VĂ PLÂNGEȚI CĂ NU AVEȚI BANI LA BUGETUL MApN).

Viorel spunea...

Domnule GO. Dacă domnul Huhu Rezea nu a postat linkul, postați dumneavoastră conținutul lui să vedem și noi pensionarii ce GOGOȘI ne mai promit politicienii, guvernanții sau marii comandanți de oști din MApN.

Huhu Rezea spunea...

@nea nicu
Exact așa te comporți, să-ți fie bine dumitale, după ce ti-ai tras o pensie garnisită după toate smecheriile salarizării în domeniul apărării până la ordinea introdusă de L 153/2017.
Ti se pare prea mult că varșoviștii cer actualizarea pensiilor lor militare blocate la majorare conform soldelor din L 153/2017?
Degeaba ai lucrat la CSP dacă nu ai aflat că actualizarea pensiilor militare nu înseamnă egalizare și că L 164/2001 a exclus sporurile nepermanente din calculul pensiilor militare.
Aproape jumătate dintre pensionari militari așteaptă reluarea actualizării... nu pentru a vă ajunge pe voi, că ei nu au avut sporurile voastre, ci pentru a ieși din sărăcie.
@Go
De ce ar fi interesați cititorii să reluăm un comunicat al MApN din urmă cu 3 ani?

Nea Nicu spunea...

Cum nu îți convine ceva, cum sari la gât! Ce nu e corect în ce am spus? Ai citit măcar până la capăt ce am scris? Că de înțeles, se vede ce ai înțeles... Ești un jalnic. Ce ai făcut toată viața, faci și acum. Mănânci borș! Ca să mă exprim elegant...

GO spunea...

@Huhu Rezea. Cum de ce? Este destinat trezirii la realitate. Banuiesc ca cei mai multi nici macar nu stiu de existenta lui. Comunicatul este extrem de relevant si pentru ca reflecta modul de gandire al noilor generatii de militari, si care au curajul sa spuna si sa ia atitudine, contra a ceea ce vechile generatii nu au fost in stare. Pentru ca din cauza unor lideri militari din vechile generatii, ni se trag si multe dintre ce patimim toti acum. In plus ca am afirmat ca acest comunicat va fi reluat cu o mica completare. De unde stiu? Ca stiu, asta este!

Dupa care poate dati de veste si cum un judecator celebru, spune negru pe alb, ca in cazul trecerii militarilor pe contributivitate, statul ar trebui sa plateasca daune pentru toate interdictiile de drepturi care au prejudiciat dreptul la contributie pe timpul activitatii.

Si dupa aceea poate rumegati si afirmatia ministrului apararii, extrem de bine fundamentata, conform careia trecerea la contributivitate a pensiilor militare, ar insemna aruncarea bazelor de data cu pensionarii militarii romani - dintre care cei mai multi sunt si rezervisti, pe mainile spionilor Bancii Mondiale. Asta nu inseamna ca si a noastra Casa de Pensii - cea care gestioneaza fondul public, ar avea o credibilitate mai mare.

Paul Puiu spunea...

Huhule, daca nu ar fi existat sporurile incluse in salariile militarilor si politistilor acestea ar fi fost sub nivelul celor din 2000!!! Nimeni nu este vinovat ca salariile au fost majorate prin aceasta modalitate asa cum nimeni nu are nicio vina ca a trecut in rezerva cand exista in vigoare o anumită lege!!!!! Tot asa nu putem trece toti pe contributivitate pentru ca unei anumite categorii de rezervisti si in retragere i-ar fi mai favorabila aceasta situatie!!!! In conditiile in care PSD sustine recalcularea pensiilor militare pe contributivitate si supraimpozitarea lor cu 50% cea mai buna varianta este cea actuala!!! Daca actualizarea era in vigoare cred ca nimeni nu era nemulțumit!

Huhu Rezea spunea...

@Nicu
Lasă-ne!
Dintr-un contestator ai devenit un lingău al guleraților.
@Go
Ce faci, îți atribui o mulțime de pseudonime că să pară că "neterminații e multi"?
@Puiu
In sfârșit, spui un adevăr. Dacă era actualizare nu erau atâtea nemulțumiri în rândul pensionarilor militari.

M spunea...

@Paul Puiu

A fost dat aici exemplul unui comandor. Să calculeze cineva ce soldă ar trebui să aibă un militar acum pentru a avea un punctaj mediu anual de 8? Vreo 35.000 lei?

Actualizarea nu este in vigoare pentru că tot PSD a mătrășit-o.

Cică Bode ar fi supus în ședință la MAI că Budăi sa găsească soluție, pentru că PNL nu acceptă bătaia de joc la adresa militarilor chiar cu prețul ieșirii de la guvernare!

Ein Stein spunea...

Nea Nicule, ce e rau bre cu egalitatea deplina in drepturi? Parca in Constitutie scrie altceva, sau voi contopistii va considerati si ganditori. Vad ca tot mai multi iesiti din vizuina, se coace ceva?

Ein Stein spunea...

Cataline, citeste si printre randuri declaratiile lui Dincu. Tu nu vezi ca el poarta grija unei minoritati si nu mai poate de mila lor? Io scrisei de mai multe ori, contopistii i-au pus broboada pe cap inca din prima luna de mandat. Repet, speranta la rezolvarea problemei pensiilor noastre e una politica. Numai politica, slabe sperante de la Dincu iar de la Ciucalete nici atat.

Burebista spunea...

https://m.dcnews.ro/ciocan-anunt-pentru-toti-politistii-si-militarii-privind-pensiile_879154.html

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Luc 3, Multumesc frumos pentru informatie siurarile de sanatate! Ciocolata nu e buna la diabet. Boala mea e atat de grava ca daca nu iau captopril si nitroglicerina brusc se ridica tensiuneala 20 -21 sau pana la faza sa faca accident cerebral! Am devenit o leguma si ies in oras doar cu cadrul sau basonul sa nu cad pe jos de la tensiune. Mersul simplu imi ridica tensiunea la modul grav!

Gigi spunea...

Am spus anul trecut faptul că se fac simulari in draci cu privire la pensiile noastre pe mai multe variante de lucru.Atâta doar am putut sa-i dezleg limba unui bun amic de-al meu.Se pare ca se vor termina aceste simulari cât de curând.
Adevarul este,cum spune chiar ministrul apararii si o stim si noi dealtfel,ca discrepantele sunt foarte mari intre cei iesiti pe legi diferite,in perioade diferite si asta nu este vina decat a celor care s-au perindat prin parlament si guvern,daaaar si cu largul concurs,stim destul de bine,a colegilor de prin ministere.

Foarte bine a spus mai sus,@ P.Puiu,complectat de adminul blogului,daca se respecta actualizarea asa cum trebuia,ci nu se intervenea cu OuG 59,acum nu mai erau aceste discrepante.Dar,nu,cineva a vrut ca "d.nii colonei"sa-i vada mușchii.Una era sa se actualizeze pensiile conform cursului legii 153 și alta este acum cand au trecut 4 ani si ar trebui sa se faca odata,adica pe 4 ani,impactul bugetar este enorm de mare.Bine,acum nu mai este posibil,legea 153 este trecuta de 2 ani pe linie moartă.Cei care au apucat cele 2 etape iar acum sunt la pensie sunt fericiti.
Nu stiu cum or "regla"cei care lucreaza la noua lege aceste discrepante,e treaba lor,dar trebuie ca pensiile trebuiesc aduse la nivelul anului 2022,cel putin,iar bataia de joc trebuie sa inceteze.

Nico.tnt spunea...

Bataia de joc n-o sa inceteze. Rezolvarea situatiei pensionarilor militari o sa vina de a cei care au initiat bataia de joc!

Unknown spunea...

Am o intrebare: Ungaria, Polonia si celelalte foste tari comuniste au pensii militare bazate pe contributivitate? ... ori astazi le preseaza si pe ele cineva sa treaca aceste pensii pe contributivitate?

Leo spunea...

Cum a înviat Flavius ,cum le-a tras-o guleraților acolo unde-i doare mai tare.
Adică le arată adevăratul chip de LICHELE.
BRAVO Flavius , bine le-ai mai zis-o !

nr. 1 spunea...

Cum necum, asa cum bine spune dl Gigi, bataia de joc trebuie sa inceteze! Pensiile excesiv de avantajoase trebuie recalibrate la cuantumuri decente, de multi ani, multi smecheriti iau pensii de peste 12.000, chiar peste 15.000, multe nemeritate, obtinute conjunctural ceea ce nu e corect! Ajunge !

Gigi spunea...

@ X-3 Unde dracu,Doamne Iarta,ai vazut tu ca eu as fi adeptul contributivitatii din ce am spus mai sus? Am reluat ce mi-a spus omul ala acum un an si ceva. Daca citeai tot ce am spus in comentariu,nu mai afirmai aiureli.Ar fi culmea sa sustin contrib.tocmai eu care stiu cu ce se manânca contributivitatea(L.263).Ce spune dl.H,are dreptatea d.lui dintr-un anumit punct de vedere,dar nu și in anumite puncte de vedere.Militarii sunt militari,nu civili.Tu nu vezi ca unii se lupta sa nu se schimbe nimic?De ce oare?Stim prea bine de ce! Asa ca citeste bine un comentariu,nu numai introducerea si incheierea,dupa poti face aprecieri!Ai inteles mai @XXX?

M spunea...

De obicei postările de bine nu se preiau. Mai ales acum când a început o campanie de denigrare pentru a sprijini desființarea pensiilor militare.
Totuși:

„Am avut azi o experiență surprinzătoare cu Jandarmeria și cu ISU Brașov, care merită povestită. Eu, obișnuit cu lenea și sictirul de la capitală, am dat mailuri pentru CamperVan Fest 2022, dar am zis să și sun să fiu sigur că au computerul conectat la internet.

Discuția a fost așa:

Eu: Bună ziua, știți, cu festivalul, am sunat să vedem dacă ați primit mailul, dacă mai e nevoie de ceva de la noi…

Domn de la Jandarmerie: Bună ziua! La 11:38 am primit solicitarea dumneavoastră, eu am fost responsabil cu ea, la 11:45 a fost indexată in sistem și la 11:50 a fost trimisă comandatului de unitate pentru semnare. În maxim 48 de ore aveți confirmarea, stați fără grijă.

Eu: ….

Efectiv m-am blocat, oamenii mega eficienți și cu o atitudine foarte ok. Cam aceeași treabă și la ISU”, a povestit Radu Tudoroiu, pe grupul CamperVan România.


Sursa: ziare.com și grupul FB CamperVan România

Viorel spunea...

BUNĂSTAREA POPORULUI ȘI POLITICA ROMÂNEASCĂ.
Blestemul geografiei. Cum facem să avem şi o „alianţă financiară“ pe lângă cea politico-militară? Aflată la 400 de kilometri de război, România se împrumută de la aliaţii săi din NATO cu cea mai mare dobândă din UE, de 9%
♦ „Sfântul Frankfurt“, noua capelă de rugăciune a finanţiştilor europeni, aflat la 2.300 de kilometri de Moscova, îi împrumută pe nemţi la o dobândă de 1%, pe cehi cu 5%, pe unguri cu 9,1%, iar pe români cu 9,3% – diferenţă direct proporţională cu distanţa de linia frontului ♦ Nu doar economia, ci şi politica este de vină. Cristian Preda, decanul Facultăţii de ştiinţe politice a UB: Când ai un premier şi un ministru de finanţe pe care nu-i cunoaşte nimeni în UE, ce aşteptări să ai?
https://www.zf.ro/eveniment/blestemul-geografiei-facem-avem-alianta-financiara-langa-cea-21012375