Un produs Blogger.

joi, iulie 28, 2022

Zegrean zice că pensiile militare nu pot fi tăiate... dar....

117 comments
...dar, pot fi calculate pe puncte... funcție de grad.(???)
Zegrean face o mare confuzie, în interviul acodat televiziunii B1, între modul de calcul al punctelor de pensie contributivă și modul de calcul al valorii punctului de pensie.
Valoarea anuală a punctului de pensie se stabilește de guvern, în timp ce guvernul nu are nicio treabă cu modul în care se calculează numărul punctelor de pensie. 
Potrivit legii, numărul punctelor lunare de pensie se calculează prin împărțirea salariului/soldei brut/e din fiecare lună din intreaga cariera la salariul mediu pe economie corespunzător anului din care face parte  luna calculată.
Suma puntajelor lunare  dintr-un an se împarte la 12 și se obține punctajul mediu anual.
Suma punctajelor medii anuale, din întreaga carieră lucrată efectiv de un salariat, va fi principalul reper de calcul al pensiei contributive, ea urmând să fie înmulțită cu un punct de referință care va fi stabilit prin lege după consultanța cu Banca Mondială.

117 comentarii:

GO spunea...

Normal ca nu pot fi taiate. Armata este si aceasta putere in stat, prin prisma prevederilor Art. 118 (1) Constitutie. Și inca nr. 1.

Foarte jegoasa lupta asta de desfiintare a pensiilor militare in Romania. Si extrem de dubioasa din punct de vedere al securitatii nationale.

"Construcția unui sistem de pensii și de salarizare face parte din elementele de SUVERANITATE ale unei națiuni și nu pot fi dictate de nicăieri” - ministrul apărării Vasile Dîncu

https://www.national.ro/social/politistii-si-militarii-din-ue-au-pensii-speciale-romania-nu-are-voie-769797.html

GO spunea...

Cica acest blog nu permite comentarii anonime. Si pe aici - cu vreo doua exceptii, toti userii sunt anonimi, inclusiv administratorul. Hi, hi, hi!

monteoru spunea...

Observ ca se opun reformei sistemului de pensii militar cei ce se tem ca pierd bomboana de pe coliva.Cel mai corect calcul al valorii pensiei este nivelul castigurilor salariale pe tot parcursul carierei militare in raport cu salariul mediu anual.Raportul intre castigul anual si salariul mediu reprezinta cartea de vizita a oricarui militar.
Mai lasati-ma cu privatiunile ca nu vi le-a bagat nimeni pe gat.Daca pe timpul impuscatului daca te prindeai in hora trebuia sa joci dupa 1990 erai liber ca pasarea cerului.

mosmartin16 spunea...

În nenumărate decizii ale sale, CCR a precizat faptul că pensiile bazate pe contributivitate nu pot fi tăiate ! În cazul pensiilor militare, al căror cuantum nu implică vreo componentă contributivă...rezultă implicit că ele chiar pot fi tăiate ! Asta o spune...tot CCR în Decizia nr.900 / 2020 la punctele 105 și 116 ! Pentru "necredincioși"...citiți-le !!

Mirelaperianu spunea...

Numai STATUL poate constitui ARMATA ..

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ati auzit dă statiunea balneo climaterica, fara sărar, ,,Ghencea-Militar,''cu locatarii inconjurati de cate un hotar, echipati cu blanuri de brad sarace in lutoase găoace in loc de hamace? Eiii, dar, făi țață nașă codoașă și tu, moașă lăptoasă pe sub cămașă, că doar acolo, la țintirimul din cucuieta, sa ne mai cante rezervistilor flasneta la onorul cu puscociul si baioneta, ca doar asta o sa ne fie ultima danie si cretina cetanie cu sfeștanie, ca de vazut dreptate la penziile brotacare o sa mai vedem cand o mai hi mămucă-mea fată mare si taica un belfer cu Merțan in parcare!

GO spunea...

Va mai dau cu noua lege a contributivitatii cum le prind si eu de pe un grup Whatsapp care are membri fix pe subiect, nu pe basme.

Legat de dezastrul de care v-am spus, noua lege ceruta de BM, cere ca formula generala de calcul pt. stabilirea pct. de pensie, sa reflecte valoarea mediei ponderate a tuturor fondurilor individuale la zi ale pensionarilor in plata, corelata cu valoarea cash a depunerilor la zi la sistemului public de pensii!

Cei care mai stiti matematica, stiti ce este aceea medie ponderata. Inseamna banii insumati din cele 5 milioane de fonduri aferente la cei 5 milioane de pensionari, impartit la 5 milioane. Ce iese, va imaginati in conditiile in care un astfel de fond individual se epuizeaza cam in 4-5 ani de pensie. Adica media ponderata este zero sau ceva mai mica decat zero.

Mai ramane variabila cu valoarea cash a depunerilor angajatilor la sistemul public si care stim ca este oricum de avarie, din momentul ce raportul angajati-salariati este abia 1:1.

Acum intelegem si de ce trebuie achizionat softul de la BM. Pentru ca noua lege a contributivitatii nu seamana absolut deloc cu ceea ce stiam pana acum despre contributivitate. Pana la urma, cinstit, dar contributivitatea BM este cea reala, nu formulele din pix scoase de ai nostri pana acum.

Mario spunea...

Asta, nu e ala, care pe vremea lui basescu si boc era presedintele curtii constitutionale si a redus pensiile militare ? (special am scris cu litere mici)

Dromihete spunea...

Da Maestre nimeni dar nimeni nu i mai frumos si destept ca Domnia dumneavoastra
Ceilalti este prosti
Nu stiu cum de nu ne am gandit sa ne calculam mai demult in puncte virgule si alte semne

GO spunea...

@monteoru. Nu incurca privatiunile cu interzicerea unor drepturi constitutionale si care culmea ca sunt garantate si militarilor!

Iti dau exemplu: sa fii mutat la ordin in alta localitate este privatiune. Dar sa iti interzica sa ai firma sau un al 2-lea serviciu, este deja interdictie abuziva a unui drept garantat de Constitutie! Iar cele mentionate de mine au legătură clara si cu contributia: ai firma, contribui mai mult. Dar militarii nu au dreptul sa contribuie si din astfel de surse.

Ma exemplific pe mine? Pai eu am vrut sa fac firma de taxi, de care sa ma ocup dupa serviciu? Mi s-a interzis si asa mi s-a interzis astfel sa contribui la pensie. Mai mult, am lucrat ca simplu taximetrist. Pana am fost avertizat ca incalc statutul, sub pretextul ca ocupatia de simplu taximetrist nu este ... demna. Si iar mi s-a interzia sa contribui!

Asa ca fa-ti un dus pe creier! Nu poti impune contributia in mod discriminatoriu: la unii de oriunde pot, iar la militari doar din salariul de militar.

Gandeste-te si la cei din sistem acum, pt. ca sunt mai deschisi la minte decat vechile generatii? Ce ii explici sublcotenentului care vrea si el firma ca profesorul contributiv? Ca nu ii dai voie sa contribuie decat din solda, ca sublocotenentul e negru sau cum?

Petrut spunea...

Era excelent cum era anterior ..fiecare avea puncte de pensie si gata ,fiecare isi avea pensia fara surprize -Puncte X valoarea lui = pensia ..!

Cezar spunea...

ZEGREAN..BASISTUL..A PRIVIT LUUNG SI A ZIS: SA VEDEM..sîc!
NB
IN URMA CU VREO 5 ANI...CAM CE VA SPUNEAM EU VOUA ....SPECIALISTILOR???
VEDETI ARHIVA....

Gigi spunea...

Băaăa,esti nebun? Cum adica calculata o pensie militară pe puncte in functie de grad? Ori n-am inteles bine? Debiteaza unii niste ineptii de iti vine sa-i dai cu tesla,(unealta aceia fol.la tâmplarie,nu masina cu acelaș nume a lui....),in ...oaie!
Sa asteptam,totusi,sa vedem la ce concluzii a ajuns stapânirea in urma simularilor anuntate oficial de acum!Tare curios! Oricum,cei care au fost reca!culati,calculati pe legile civile 119 respectiv 263 stiu cum ar fi,ramâne cum se vor stabili impartirea,mai precis la cât!!!!
Iată că dupa ani de zile nu s-a putut da o lege clară in ce ne priveste! De ce? Simplu! Gomflatii nu doresc sa piarda privilegiile obtinute!

Huhu Rezea spunea...

@ G olescule
Tu nu vezi că aia cu fondurile individuale de pensie este oala liberalei Mariana Câmpeanu reîncălzită acum?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Nici o colibă cu firidă din țintirim fara a hi cu zideală de caramidă solidă si o Bombonică a la Dragnea de pe colivă: Nu uitati, cand aveti de gand sa va impăiați, in caz de hușcheală de pe maidan, sa va inmormantati taman ca in Tiliorman cu mașinile, bicicletele, odoarele, jucăricile, pufuleți, eugenii si biscuiți, dincolo sa nu mai pohtiți! Cum dreack' sa dea astia faliment cu un asfel de concept si comportament de inmormantare dement?! Pohtiți la o inmormantare dășteaptă, daca sunteti curiosi sa vedeti o îngropăciune cum arată si ce cară astia dupa mortaciune, pe grapă, la groapă!

Huhu Rezea spunea...

@Dromichete
Mulțumește-te cu informația și roagă-te ca Banca să nu sugereze Clientului ca variantă finală de reformă doar calculul contributiv în puncte de pensie, fără pensie militară. Cam cum a fost în 2010...

GO spunea...

@Mario. Corect. Insusi Zegrean era staroste CCR cand CCR a decis ca este constituțională si desfiintarea pensiilor militare si diminuarea cuantumurilor lor.

Acum ca a intors-o, 2 variante: fie are Alzheimer, fie s-a sucit CCR. Apropo de pct. 19 din Decizia CCR 760/2021.

GO spunea...

Ca sa nu rman dator. DECIZIA nr. 760 din 9 noiembrie 2021, Pct 19. Care pare sa fi schimbat la 180 de grade, adica sa intre in normalitate, modul de gandire al membrilor CCR.

"Tot în contextul criticii în privința art. 59 din Legea nr. 223/2015, Curtea reamintește că persoanele care se pensionează se supun dispozițiilor legale în vigoare la data deschiderii dreptului la pensie, potrivit principiului tempus regit actum. Curtea a mai statuat, referitor la tratamentul juridic diferit căruia i se supun persoanele în funcție de data deschiderii dreptului la pensie, că situația diferită în care se află cetățenii în funcție de reglementarea aplicabilă potrivit principiului menționat nu poate fi privită ca o încălcare a dispozițiilor constituționale care consacră egalitatea în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și discriminări. Curtea a precizat că noile reglementări pot să fie avantajoase sau chiar dezavantajoase pentru beneficiarii de pensii, după cum permite sau impune, după caz, situația economico-financiară a țării. În oricare dintre aceste ipoteze dispozițiile legale noi se aplică numai pentru viitor, pentru persoane care se vor înscrie la pensie după intrarea lor în vigoare, neputând atinge drepturile de pensie anterior stabilite. Prin urmare, legiuitorul este liber să modifice condițiile de stabilire a dreptului la pensie pentru viitor, fără ca aceasta să aibă semnificația încălcării dreptului la pensie, iar dacă dorește ca noile dispoziții mai favorabile să fie aplicate și persoanelor pensionate anterior, acest lucru trebuie prevăzut în mod expres de lege".

REPET ESENTIALUL: "În oricare dintre aceste ipoteze dispozițiile legale noi se aplică numai pentru viitor, pentru persoane care se vor înscrie la pensie după intrarea lor în vigoare, neputând atinge drepturile de pensie anterior stabilite".

" iar dacă (legiuitorul) dorește ca noile dispoziții mai favorabile să fie aplicate și persoanelor pensionate anterior, acest lucru trebuie prevăzut în mod expres de lege".

CE REZULTA DE AICI? CA ORICE LEGE NOUA IN DOMENIUL PENSIILOR, SE ALICA EXCLUSIV CELOR CARE URMEAZA SA SE PENSIONEZE PE VIITOR! SI NUMAI DACA NOUA LEGE ESTE MAI FAVORABILA SI CELOR PENSIONATI, SE APLICA SI ACESTORA, CU CONDITIA CA LEGEA SA MENTIONEZE IN MOD EXPLICIT!

https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/251723

GO spunea...

@Huhu Rezea. Campeanu aia era prea poeta sa fie luata in seama. Insa sa nu zici ca in ceea ce am spus, nu recunosti stilul bancar universal. Exact asa vad bancherii treaba cu fondurile,ei vad cursul si cantitatea banului, nu sentimentalismele de la Ministerul Muncii.

Mie imi este clar acum ca Budai a spus pentru cine are urechi sa inteleaga, ca noua lege L. 127/2019 - aia care iti convine tie si dupa care v-ati facut calcule unii de zor, a fost proiectata pe un buget de 12,5% din PIB. Iar memorandumul PNRR prevede doar 9,4%. Asta inseamna ca memorandumul PNRR nu accepta L. 127/2019 pentru pensiile contributive, ci o lege mult mai defavorabila. Si asa se leaga ce am dat eu, cu ce a spus Stolojan, cu marja de 9,4% din PNRR si cu ochii incrucisati ai lui Budai!

Asa ca va recomand cei cu contributivitatea in cuget, sa o lasati mai moale cu laudele aduse contributivitatii, pana nu vedeti noua lege! Iar pana atunci, sa va inventariati fondurile individuale! Daca v-a mai ramas ceva prin ele.

monteoru spunea...

Mai istetilor eu cu legea lui Boc am pierdut din pensie 20%.M-am judecat cu statul roman-faza tribunal si curte de apel- pana mi-a albit parul.CEDO dupa 2 ani mi-a pus-o in mana spunandu-mi ca imi este garantat dreptul la pensie nu cuantumul.
In concluzie statul e suveran.Citi nu mergeti dupa ureche..Statul schimba legea precum si formul de calcul si scapa cine poate.La magistrati nu se aplica ca nu vrea CCR.

Dromihete spunea...

Maestrul e istet ca nu inteleg aluzia domnule Monteoru?

micutzul spunea...

Huhule faci tu ce faci și dai cu conținutul batistei in fasole.... Bine, noi am înțeles că ''materialul'' contributivitatii te îmbracă foarte bine ...pe tine și alții ieșiți bunici din armată!
Dar te intreb care contributivitate? Ai tu o dovadă că don solda ( nu salariul) ta s-au reținut sume de bani într-un cont pentru pensie?
Eu am lucrat in ture și am lucrat mult timp și 24 cu 24 că ba era unul la curs , ba era unul in concediu, ba era unul mutat.... Cand îți era lumea mai dulce ba era vreo ședință ba era ZVITA ba venea vreo comisie! Cine îmi plătește mie zilele acelea multe și aplicațiile și noptile nedormite ?
Poate că Zegrean se pricepe și mai și știe ce spune. Ar fi o idee genială ca pensiile militare să aibă la bază UN PUNCT de o anumită valoare pentru gradul și funcția cea mai mică. Acesta să difere in functie de functie, grad, esalon , comandă etc.

Acum un cdt. Pl. are indemnizatie de comandă iar la noi lt.col. care nu era șef de birou într-un cdm. C.A. nu are. Și sunt atât de multe nedreptăți.

M spunea...

Eu nu știu ca în vreo țară unde BM a oferit consultanță pe legea pensiilor, pensiile militare sa fi trecut pe contributivitate!

Au cerut de exemplu creșterea perioadei luată pentru medie la un an sau chiar mai mult (nu 6 luni cum e acum).

Faptul că e implicată Banca Mondială îmi spune că pensiile militare nu vor trece pe contributivitate.

Viorel spunea...

Domnule monteoru, FOARTE CORECT. Trist este că STATUL este reprezentat în unele cazuri de către niște analfabeți care stau pe scaunul de ministru sau parlamentar o perioadă cuprinsă între o lună, 3, 6 luni și (guvernanți demiși sau care și-au dat demisia) 4 ani. Partea proastă este că ei pleacă, legile sau OU date uneori la plesneală rămân iar fraierul de român suportă ani de zile (cazul nostru). Așa și acum. Ce vor stabili acum (bun sau rău) va rămâne bătut în cuie cel puțin 10 ani sau (ca o glumă) până în 2070 când expiră PNRR.

monteoru spunea...

Constantin Abaluta si altii impotriva Romaniei.
Cererea nr.63627/11 prezentata de Constantin Abaluta si altii impotriva Romaniei.
Olescule parca si tu in 2010 ai fost pagubit.Ce ai facut mai baiete?Ai uitat.

GO spunea...

@monteoru. Ai gresit speta, nu ai nicio vina, ai avut avocat amator. Ca si mine. Problema trebuia pusa altfel. Sa nu te legi de cuantum, ci de desfiintarea unui drept - cel de pensie militara de stat. Pentru ca asta s-a intamplat atunci prin L. 119/2010. A fost desfiintat dreptul la pensia militara, acesta fiind inlocuit cu un alt tip de pensie, respectiv la pensia contributiva! Ca pensia contributiva a avut un cuantum mai mare sau mai mic, nici nu mai conteaza si nici ce a fost pus in loc, ci doar faptul ca ti-a fost desfiintat dreptul la pensie militara.

In acest sens, toate deciziile CCR care au stabilit ca pot fi desfiintate toate pensiile speciale speciale - incluzand pe cele militare, cu exceptia celor ale magistratilor, sunt eronate! Pentru ca dintre toate pensiile speciale, cele militare au aceeasi motovatie a existentei lor, precum la magistrati!


De ce asa? Magistratii au pretextat ca autoritatea judecatoreasca este putere in stat, fapt pt. care nu poate decide o alta putere sa le desfiinteze pensiile lor speciale. Problema este insa ca nicaieri in Constitutia Romaniei nu este mentionat ca autoritatea judecatoreasca ar fi putere in stat. Nici despre celelalte 2 puteri - legislativa si executiva, nu scrie ca ar fi puteri in stat. Asta deducem noi, magistratii deduc, dar nu este stipulat in Constitutie ca exista vreo putere in stat! Ca atare, magistratii s-au autointitulat putere in stat, pe baza prerogativelor care le sunt date de Constitutie. Ei si aici este faza! Ca pe baza prerogativelor date de Constitutie - cele inscrise la Art. 118 (1), rezulta foarte clar ca si armata isi poate aroga rolul de putere in stat, si chiar nr. 1, fiind singura autoritate subordonata excluisv vointei poporului, care are obligatia de a apara nu doar teritoriu etc., ci si ...suveranitatea si atentie ...democratia constitutionala. De aici rezulta foarte clar, ca nicio alta putere din celelalte 3, nu poate decide asupra unor elemente care ar prejudicia rolul armatei de putere in stat. Cazul devenind similar prextului folosit de magistrati. In secundar, speta poate invoca foarte frumos ceea ce insasi CCR s-a trezit sa declare abia in 2021, prin Decizia pe care am afisat-o. Desfiintarea dreptului la pensie militara - fiind odata realizata abuziv prin imixtiunea unei alte puteri in stat (legislativa care a adoptat L. 119/2010 si executiva - ultima a dat OUG 1/2011), cu concursul CCR care astfel a judecat cu 2 masuri - una pentru magistrati, alta pentru armata, in cauza identica. Iar in secundar, trebuia invocat ce insasi CCR a stipulat prin pct. 19 din Decizia 760/2021 pe care am afisat-o, pt. ca CCR a stipulat o astfel de decizie, pe baza unei jurisprudente care exista si in 2011, dar pe care nu a aplicat-o! Mai era in plus si propria jurisprudenta, apropo de Decizia din 2000, care a stabilit acelasi statut pentru pensii militare si ale magistratilor!

Cam asa vine! Speta trebuia sustinuta pe dreptul de pensie militara, nu pe cel de cuantum. Apoi totul se simplifica. Asa cum nicaieri in lume nu ar fi admis de nicio instanta, ca un drept de pensie altul decat in sistem public, de exemplu privata la Ing Bank, sa fie desfiintat peste noapte si facuta din pix contributiva, la fel nici pensia militara care este drept distinct de pensie fata de sistemul public, nu poate fi desfiintata peste noapte si facuta asa din pix, contributiva! Pe scurt, trebuia invocat dreptul patrimonial - dar cu elementele mentionate de mine.

Asta este, avocati slabi si decizii eronate ale CCR! cE SA CERI LUI zEGREAN CARE INAINTE DE A FI MAGISTRAT prin CCR, era avocat anonim pe la un ocol silvic. Dupa mine, legat de decizia 760/2021 si care este o minune a CCR, un rol important l-a avut Mona Pivniceru, singura croita pe drept international de cand am auzit de ea.

Asa ca pe viitor, daca mai este cazul, stim ce avem de facut!

Ein Stein spunea...

In articolul ala de pe national.ro, din comentariul lui Olescu, Dincu zice asa:
”În Europa, sunt țări care iau veniturile din ultimele 6 luni, ultimul an, ultimii 3 ani sau ultimii 5 ani pentru baza de calcul la pensie, cu procente aplicate de la 75% până la 90%."
Exact ce va spuneam, au reusit sa-i puna broboada pe cap lui Dincu, nu exista nicio tara care sa calculeze pensiile militarilor din veniturile de pe ultimele 6 luni, asta urmaresc clanurile de mafioti, sa se schimbe tot dar sa ramana la fel.
Pensiile se calculeaza din n luni sau ani dar din media soldelor de functie corespunzatoare gradului avut, cu adaugare sau scadere de procente functie de vechime. Deci este evident ca tot oskarul si sporul de stampila vor fi definitorii in stabilirea cuantumului pensiei, din nefericire Dincu a inceput sa fie convins ca face o treaba buna.
Raman la parerea ca tot calculul pe model contributiv este cel mai bun si cinstit.
Il atentionez pe min. Dincu ca cei care roiesc in jurul lui si il tot povatuiesc sunt unsi cu toate alifiile, toata activitatea lor de semimilitari numai asta au facut, au avut timp berechet sa ticluiasca tot felul de scheme prin care sa exploateze sistemul la maxim cu maxim de eficienta. De asemenea il mai sfatuiesc sa nu se creada mai smecher ca ei sau sa creada in onestitatea lor, se inseala amarnic.

Ein Stein spunea...

Huhurezule, i-ai suparat total pe militieni, a mai ramas unul pe aici, asta e mai nesimtit si nu se da dus.

M spunea...

@GO

Dar creșterea cu un punct procentual, de la 9,4 la 10,5 și scoaterea pensiilor militare ar face "să încapă" L127. Nu?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Măi, Zgarcenie Zegscreme pe vene, cu pensie de handicap si de serviciu cat un dulap, dupa lupele tăle din bicicleta pe șăle ne-ai lăsa la penzii doar in cămăsi si izmene! La voi, in Ograda Neconstitutionala, e treaba cea mai națoală din țeară ca haliți fonduri de la astia fripți de i-ati lasat fara masele si dinti, ca ciorile si hienele, si ati hi in stare sa le luati si gingiile! Morocanos si dusmanos, morocanul, cu veniturile cu toptanul, cand la mijloc este vorba de banul pe care trebuie sa-l primeasca la pensie tot saracanul!

Leo spunea...

Victor
Fi mai clar , ce anume nu mai primești ? Nu mai primești pensie civilă ? sau ce.

monteoru spunea...

Cheltuiti ce aveti cu chibzuinta.Statul are intotdeauna ultimul cuvant de spus.Orientati-va si catre alte surse de venituri.
Cu ce il incalzeste pe CFI ca are pensie militara daca ea e minuscula?
Faceti bine si cititi ce a fost recomandat lui Olescu.Retineti ca va este garantat dreptul la pensie si nu marimea.Statul iti da cat il tin curelele.Asa zice Curtea europeana pentru drepturile omului.


GO spunea...

@M. Nu are cum. Budăi a spus că la proiectia L. 127/2019, s-a avut in vedere 12,5% din PIB. Iar proiectia s-a facut strict pt. pensiile civile, legea nu include pensii speciale. Prin urmare, si sa creasca alocarea in PNRR de la 9,4% la 10,5%, nu este suficient nici pe departe sa se aplice L. 127/2019 nici macar pentru civili, daramite sa mai includă si pensiile militarilor.

Astfel este extrem de limpede ca cine a negociat din partea Romaniei 9,4% pentru pensii, a lucrat dupa o formula care nu are nicio legatura cu aplicarea L. 127/2019. Ci a avut in vedere o lege absolut noua. Scaderea cu 3,1% din PIB pt. pensiile contributive este colosala, nu lasa niciun loc de interpretare privind faptul ca Ghinea si BM au lucrat pe alt mod de calcul decat cel stabilit de L. 127.

Ca sa te incadrezi in 9,4% nu se poate decat sa plafonezi bugetul actual alocat platii pensiilor, asta inseamna fara recalculari ale pensiilor deja in plata care sa conduca la vreo majorare.

M spunea...

Nu am să înțeleg niciodată de ce dacă cineva crede în adevărul afirmațiilor sale are nevoie să mintă grosolan pentru a le susține?

Nu am să înțeleg de ce ai nevoie să îți schimbi numele pe forum de zeci de ori pentru a face impresia că sunt și alții care te susțin!

Nu am să înțeleg de ce dacă chiar crezi că ai dreptate trebuie să jignești și să înjuri? E mai convingător așa?

Sunt țări în care solda se calculează pe o bază fixă la care se adaugă sporuri. În aceste țări pensia ia în calcul și sporurile! Punct!

Dl Dâncu este bine informat și mulți au avut grijă să explice derapajele celor cu o carieră ratată.

Huhu Rezea spunea...

Constituția garantează dreptul la pensie, nu și cuantumul său.Modul de calcul și cuantumul pensiilor de orice fel, contributive, de serviciu sau speciale, sunt reglementate de lege.
Toate pensiile de serviciu din Romania, mai puțin cele militare, au determinată și partea contributivă, parte care este mai mică decât cuantumul pensiei.
Un procent important din pensiile militare au cuantumul mai mic, decât cuantumul calculat contributiv... la valoarea punctului de pensie din anul 2022. De aceea, socotitorii care au băgat OUG 59/2017 în mapa Olgutei nu vor să determine și partea contributivă a pensiilor militare, ca să nu se vadă câți din vechii pensionari militari nu au în plată nici măcar cuantumul contributiv care li s-ar cuveni.

Ster spunea...

Discutiile au fost constructive. In final, am aflat ca in proportie de minim 99%, nicio o lege noua nu va mai putea schimba regimul pensiilor in plata, ca in trecut. Ca pot fi marite sau micsorate cuantumuri in cadrul aceleiasi legi, este alta poveste. Rezerva de 1% este si aceasta pozitiva, deoarece trecerea pe o noua lege nu se poate face decat daca acea lege ar fi mai favorabila decat vechea lege, pentru toti in mod evident.

Pornind de la aceste premise, cei cu drept actual de pensie in baza L. 223/2015, in proportie de 99% vor muri cu pensiile tot pe aceasta lege. Pot fi facute ajustari de cuantum in plus, in minus, corectii, dar legea va ramane aceeasi.

Gigi spunea...

@Victor Dumnata ai lucrat 16 ani in civil ulterior.
Ati luat ceva pna in 2015,după,nu ati mai luat nimic.
Păi,da,nu ati mai luat ca cei 16 ani au fost transformati in vechime conf.l.223(1%)ptr.fiecare an lucrat.Fapt ptr.care daca legea plafoneaza pensia la 85%.Ce depaseste 85%,intră în fondul "Libertatea".Adica îi pierdeti!!!!!
Sper ca am inteles intrebarea pusa de d.voastra,in schib si d.voastra sa fi inteles ce am spus.

spiritul lui Haret spunea...

Sunt caposi,nu ai ce sa le faci.Le-am indicat decizie a CEDO iar ei o tin langa.Eu m-am judecat cu statul roman in final ajungand la CEDO.Curtea europeana mi-a zis clar.Nu mi s-a anulat dreptul la pensie.Situatia s-ar fi schimbat daca imi micsorau pensia la nivelul muritorului de foame.20% micsorare este cantitate neglijabila in opinia CEDO.Cand te judeci cu Romania la CEDO dai piept cu reprezentantul Romaniei.
Explic.Cererea de chemare in judecata la CEDO impune sa treci prin instantele romanesti ,in cazul nostru tribunal si curte de apel.Trebuie sa dovedesti ca ti s-a incalcat un drept al omului.Daca accepta sa judece iti trimite un formular tip cu mai multe subcapitole pe care il il completezi in franceza sau romana.In formularul tip nu scrii toate prostiile ce iti trec prin cap.Dupa trimitere astepti pana ti se lungesc urechile.
Decat sa ajungem sa ne judecam mai bine punem umarul ca in tara sa fie o lege dreapta care sa multumeasca dela cel cu barba sura pana la cel cu tata in gura.
Terminati cu prosteala.Decat o pensie militara de mizerie mai bine o pensie civila substantiala.Zicala romaneasca zice"corb la corb nu-si scoate ochii".CCR nu se atinge de magistrati.

M spunea...

@GO

Banca Mondială nu a lucrat la PNRR. Acesta este opera Ghinea - Cuțu.

Nu uitați însă un lucru: pensia contributivă e un produs dintre doi factori: punctaj și o valoare de referință stabilită de stat.

Ce știu (cu destulă siguranță, la acest moment) este că pensiile militare vor fi scoase din procentul de 9,4% ceea ce va permite creșterea pensiilor contributive.

Bugetul de 9,4% ar permite o creștere cu 15% a pensiilor civile care, ce să vezi, este exact inflația de anul ăsta!

Eu nu am problemă cu trecerea pe contributeală sau cu calculul părții contributive din actuala pensie.
În primul caz cred că opțiunea trebuie sa fie a pensionarului iar în al doilea caz ar însemna să renunțăm la ceea ce deja am convins pe toată lumea cum că pensiile militare nu au componentă contributivă pentru că "așa e la ei!"

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ca bine ati mai articulat, @Onorabile! Lasati ca doctorul, Banca Mondiala, si Asistenta Sefa, mUE, o sa-i oblige intr-un fel pe grofii bolnavi de pensii nesimtite sa tina cura de slabire la cuantum, caci nu mai este tolerat desfraul cu banul statului, mai ales in criza asta de ulcer gastric duodenal si economic cat si constipatia croique de parale! Partea contributiva, daca o scoate la inaintare prin cezariana si extrectomie, atunci sunt scosi si ei din saloane si bagati la terapie intensiva, pe oxigen si intubatie cu borhot! Alde, bre, Copy paste, cu stelele aurite pe epoleti si chiloti de pe etichetele de wyski, lipite cu aracet la lumina felinarului, aruncati-va ciorapeii caci de la anul in ei vor intra doar alizee, brize si vantoase saracacioase sa va taie la oase!

Huhu Rezea spunea...

M
Determinarea componentei contributive a pensiei militare ar presupune plata acelei componente contributive de la Fondul de pensii și o reducere a efortului bugetar cu pensiile a instituțiilor militare.Si așa se vaită de 7 ani că prea mult consuma cu pensiile

Brenda spunea...

Atunci să vezi tărăboi cu civilii că sigur Militarii vor avea cu siguranță norme de aplicare Militarii au grade care ii diferențiază și în cadrul activității și în raport cu civilii , asta va duce categoric la pensii mult mai mari că la civili și o sa urle sa scape de militari

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

In lumea asta nebuna noi asteptam dreptatea la pensii ca pe o ciorba de burta, dar ma tem sa nu fie doar de placenta, mai scurtă! Sa nu se uite ca noi nu avem pensii, nici speciale, contributive si nici militare, caci asa cum e macul rosu din holde noi avem de la inrolare si pana la moarte doar SOLDE!

tudor spunea...

Domnule GO,
Probabil ca cei de la CCR si-au luat masuri si asa cum trebuiau sa judece atunci cand noi militarii am suportat mizeriile lui Boc, Basescu si Seitan,Coilos, Vasilescu, de teama ca la presiunea UE, pensiile lor vor fi afectate de acte normative viitoare, au emis aceasta decizie care ii pune la adapost. Insa,conform acestei decizii, recalcularile din 2010 a pensiilor stabilite anterior, nu puteau afecta aceste pensii, numai daca noile acte normative erau favorabile pensionarilor. Totodata, OUG 59, si actele normative ulterioare, defavorabile pensionarilor militari pensionati anterior, trebuiau aplicate doar pensiilor stabilite ulterior acestor acte normative. Si atunci, in Romania ar trebui, daca aceasta decizie ar fi pusa in practica, pentru cei pensionati pana in 2010, sa fie restabilite pensiile in baza L 164 sa fie actualizate la orice majorare a salariilor celor activi. OUG 59 si urm, nu privesc aceste pensii. Oare gresesc?

Brenda spunea...

Înainte de 1989 era legea 3. Și decretul parca,214 soțul meu pe această lege s-a pensionat și în acea decizie, după stabilirea pensiei ,după total ,apare o sumă ,nu mare care se numeau pensie suplimentară și se face alt titlu după 2001 a dispărut sau ce??? Eu întreb Dece idioții ăștia nu se uita la acea lege și poate o pot aplica aaaaa vor zice că e lege comunistă 🥲

M spunea...

@Huhurez

În același timp ar reprezenta încă o povară pe bugetul de pensii, și așa prea mic pentru civili.

Pentru actualii activi, sărăciți de o lege a salarizării care ne plasează la baza piramidei salariale ar reprezenta o dovadă clară a unui viitor incert! Pentru militarii pre-revoluție (am văzut că dacă spun "comuniști" nu va place) componenta contributivă (bazată pe o lege de salarizare favorabilă) ar aduce dacă nu creșteri măcar o dovadă că pensiile militare nu sunt nesimțite.

Ce facem dacă componenta contributivă pentru unul pensionat acum ar reprezenta 40% din pensie iar pentru unul pensionat în anii 90 ar reprezenta 90%? Nu se va pune întrebarea de ce la unul completezi cu 10% și la altul cu 60%?

Viorel spunea...

Cu scuze pentru deviere de la subiect. UN POMPIER EXTRATERSTRU.
Cine îi citește CV Plt.adj. Iulian Rotariu, va constata că efortul și pericolele pe care le-a înfruntat în toate competițiile la care a participat (și nu sunt puține), face de 100 de ori mai mult decât misiunea marelui luptător din TO în Batalia de la Nasiriyah, Irak.
ŞTIRIASTĂZI, 12:29
Campionul Iulian Rotariu, momente emoționante la revenirea acasă – GALERIE FOTO&VIDEO
Pompierul botoșănean, plutonier adjutant Iulian Rotariu, românul despre care se vorbește în toată lumea, a ajuns acasă și a fost primit astăzi cu bucurie de către colegi și prieteni.
Iulian Rotariu a ajuns în țară din Norvegia, unde a câștigat ultramaratonul Ultra Norvegia Race. În această cursă s-a alergat non-stop, fiind traversate două lanțuri muntoase din Alpii Lyngen. Durata cursei a fost de 44 de ore, dar cu toate că Iulian a fost penalizat cu două ore pentru că nu a avut partener și a alergat singur, el a terminat cei 120 de kilometri în doar 22 de ore. Odată cu finalizarea acesteia, colegul nostru a devenit primul alergător din lume care a câștigat cele cinci ultramaratoane ale „Continental Challenge”, purtând cu mândrie drapelul tricolor.
Iulian a răspuns provocărilor și a alergat sute de kilometri în cele mai îndepărtate deșerturi, dar și cele mai reci zone de pe pământ, pentru a susține cauza nobilă a Asociației Părinților Copiilor cu Autism din Botoșani.
https://www.botosaneanul.ro/stiri/campionul-iulian-rotariu-momente-emotionante-la-revenirea-acasa-galerie-fotovideo/
https://www.libertatea.ro/stiri/pompierul-iulian-rotariu-din-botosani-a-castigat-ultramaratonul-organizat-in-anzii-cordilieri-a-alergat-220-de-kilometri-in-sapte-zile-3754929

avianyc spunea...

Bine ar fi daca ati seziza cel putin faptul ca Zegrean ,desi nu cunoaste sistemul militar de pensii cu toate ca a judecat in cauza spune cu subiect si predicat un fapt real dintr-o Romanie in care statul prin guvern,parlament iti stabileste prin anumite formule cat iti dă pensie si nicidecum cat ti se cuvine.
Intr-un cuvant Zegrean spune si scoate in evidenta un fapt real.
In Romania nu exista pensii functie de contributie.
Exista doar pensii stabilite prin anumite formule. Vezi L263 ,L223 ,etc.
In fapt poti sa contribui cu orice suma ,chiar si cu toata solda / salariul fiinca tot acceeasi pensie vei lua.
Lucru asta l- am spus si eu in momentul in care Olguta a majorat CAS de la 10,5% la 25%.
A crescut cuiva pensia prin majorarea contributiei de la 10,5% la 25% .Evident nu.
Din contra prin cresterea SMBE la 6000 lei " si ceva " multor viitori pensionari le-a scazut drastic punctajul lunar ,asta desi contributia CAS a crescut la 25%. Asta insemnand si o pensie mai mica si nicidecum in concordanta cu majorarea CAS la 25%.
Ca atare se poate trage concluzia ca in Ro pensiile nu depind de contributie ci sunt stabilite de guvern prin diverse formule in cuantumurile care statul le considera sustenabile.
L127 ,am spus-o si o repet ,o fantasma acelor care au distorsionat sistemul de salarizare vizavi de pensii Olga - Livache.
Pana vor avea bani de punere in aplicare a L127 si a actualizarii pensiilor militare mai curge multa apă pe Dunare desi seceta este cumplita.
Dupa compromiterea culturilor tarzii precum porumb ,cartof ,floarea soarelui ,acum incep sa se usuce si pomii din livezi inclusiv parte din paduri.
Duc o luptă teribila pentru a-mi salva livada cu pomi fructiferi pe rod si nu stiu daca mai pot face fata in fata acestei secete cumplite.

monteoru spunea...

M@ Legea 127 nu a fost abrogata ci amanata.Acestia nu concep alta lege.Discutia se duce in jurul valorii cu care se realizeaza produsul cu punctajul total.Nu detin date dar am senzatia ca vom fi cuprinsi in lege la capitolul exceptii.Probabil ca vor face in asa fel incat Ciuca sa nu fie afectat.Daca pierde functia de prim-ministru s-a ars si odata cu el si altii.
In ceeace ma priveste nu ma inscriu nici la prea mare dar nici prea mic.Incerc sa fiu realist in exprimari.Gandul meu este la atribuirea coeficientului inflatiei.

Calinmihaib12 spunea...

1..nu e mare "filosofie"..cât e partea "contributivă" dintr-o PENSIE MILITARĂ
,sau de oricare altă "specie" din cele 6-7 categorii existente(..!), adică, practic, VENITUL LUNAR BRUT ÷ CÂȘTIGUL SALARIAL MEDIU LUNAR BRUT/NET,după caz,..+ (/- % de CONDIȚII de MUNCĂ..?) + % de PENSIE SUPLIMENTARĂ, în funcție de "VOINȚA"..și mofturile..politicieni lor..!(=ASTA: în condițiile legilor de pensie de tip contributiv care au fost aplicate până în prezent..!).
2. Dacă se decide recalcularea pensii lor zise "speciale" în modul "contribu tiv", civilii nu au ce spune,atât timp cât VENITURILE LUNARE în sunt judicios stabilite, fără discrepanțe "strigătoa re la cer..",iar algoritmul de calcul e rațional și adaptat..CONDIȚIILOR DE PENSIONARE = IMPUSE PENSIONARILOR de-a lungul timpului..!(non-abuziv, discre ționar, etc..!).

M spunea...

@Brenda

Nimic nu se schimbă! Sunt unii care cred că dacă trec pe contributeală nu îi mai înjură lumea!
Ha, ha, ha!
A doua zi începe o nouă campanie: "Dar de ce militarii se pensionează mai devreme?" "Dar de ce militarii să ia bani pe OMM?" "Dar de ce militarii au grupe de muncă?"

Aaaaaa.... că noi avem argumente... asta nu contează, cum nu contează nici acum!

Tot timpul vor fi idioți pe lumea asta mai interesați de pensia altora decât de propria lor pensie. Așa e lumea făcută! 10% sunt complet idioți!

Încă de la primul război mondial Armata SUA a stabilit că nu pot accepta ca militari pe cei cu IQ sub 81, considerați a nu fi capabili să învețe nimic! Asta înseamnă fix 10% din populație.
😁 Uitându-mă pe aici cred că Armata Română are standarde și mai relaxate!


Închei:
Chiar credeți că această campanie s-a născut din senin? Chiar credeți că cetățeanul român moare de grija pensiilor noastre? Atunci murea și de grija pensiilor speciale ale ziariștilor, de exemplu!

GO spunea...

ACCENTUEZ DIN NOU ASUPRA UNUI ELEMENT DESPRE CARE OBSERV CA VA SCAPA MULTORA! CCR A SCHIMBAT PRACTIC TOT CE CUNOSTEAM DESPRE PENSIILE IN PLATA. DECIZIA 760 A CCR/2021, Pct. 19.

"(...) dispozițiile legale noi se aplică numai pentru viitor, pentru persoane care se vor înscrie la pensie după intrarea lor în vigoare, neputând atinge drepturile de pensie anterior stabilite".

" (...) iar dacă (legiuitorul) dorește ca noile dispoziții mai favorabile să fie aplicate și persoanelor pensionate anterior, acest lucru trebuie prevăzut în mod expres de lege".

***

BUDĂI: "Guvernul lucrează acum la o nouă lege a pensiilor, aceasta fiind o parte a reformelor asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență și o condiție pentru virarea banilor europeni, iar tăierea pensiilor speciale este un jalon important din PNRR".

https://www.gandul.ro/actualitate/ministrul-muncii-marius-budai-anunta-ca-pensiile-romanilor-se-vor-recalcula-analizam-cele-5-milioane-de-dosare-fila-cu-fila-citeste-intreaga-stire-pensiile-romanilor-se-vor-reca-19817842

***

CE INSEAMNA ACESTE ELEMENTE CUMULATE? ESTE VALABILA ATAT PENTRU MILITARI, CAT SI PENTRU CIVILI!

- pensiile militare in plata NU pot fi trecute pe contributivitate, decat eventual numai pentru militarii care s-ar pensiona in viitor;
- nici macar alte pensii speciale aflate in plata NU pot fi trecute pe contributivitate, decat eventual numai pentru specialii care s-ar pensiona in viitor;
- trecerea pe contributivitate a pensiilor militarilor si altor speciali deja pensionati, se poate realiza numai daca noua lege i-ar avantaja (adica nu sa NU apara scaderi de cuantum la nici macar un militar si special pensionat, ci sa apara cresteri la toti) si numai daca legiuitorul prevede expres in noua lege ca aceasta se va aplica si militarilor si specialilor pensionati.

GO spunea...

Cu alte cuvinte, militarii si specialii deja pensionati vor ramane cu pensiile in baza legilor actuale. Iar in cadrul acelorasi legi legi, cuantumurile pensiilor lor pot fi diminuate, stagnate sau crescute. Iar militarii si specialii care s-ar pensiona in viitor, ar putea sa fie trecuti intr-adevar pe contributivitate sau noi legi speciale, ideea fiind ca doar lor li se poate aplica o noua lege.

***

Iar BOMBA este ca nici macar pensiile deja in plata ale civililor, NU pot fi recalculate dupa legea noua, adica NU pot face obiectul noii legi. Pentru ca indiferent ca este vorba de civili sau de militari, o lege noua, in baza pct. 19 a Deciziei 760/2021 a CCR, nu mai actioneaza decat pentru pensionarii carora li se va deschide dreptul la pensie, dupa adoptarea noii legi. Si doar daca noua lege este mai avantajosa, pot fi recalculate si pensiile civvililor, cu conditia ca noua lege sa prevada expres acest lucru. Fiind asadar sanse in proportie de peste 99% ca noua lege a pensiilor contributive sa NU fie aplicata nici civililor deja pensionati

***

CUM SE POATE FACE TAIEREA PENSIILOR SPECIALE ANUNTATA DE BUDAI? AICI SUNT 3 VARIANTE, DE EXEMPLU:

- din moment ce doar militarii care s-ar pensiona in viitor ar fi trecuti pe contributivitate, deja este o taiere, chiar daca cei deja pensionati ar ramame cu pensii militare. La fel si la alti speciali.
- taieri de cuantum in cadrul acelorasi legi, in cazul militarilor si specialilor deja pensionati. Cum se poate realiza? Diverse metode: impozitare, impunerea unui plafon maxim sau chiar o diminuare bruta a bazei de initiere a calcului pensiei (sa scada de exemplu, la aeronautica de la 80% la 50%, la armata de la 65% la 40% etc). Sau o scadere din topor generalizata cu oricat, sa zicem cu 25%.
- NU este obligatoriu sa fie taiat cuantumul tuturor pensiilor speciale in plata. De exemplu, poate sa se atinga de cele ale grefierilor, dar sa nu se atinga de cele ale militarilor. Sau invers. Sau sa taie doar indemnizatiilor acordate la pensie scriitorilor si artistilor.

A DEVENIT DEJA PALPITANT! CAT PRIVESTE MILITARII, POSTAREA ANTERIORA IN CARE ERA VORBA DE ZEGREAN, DEMONSTREAZA CA ACESTA STIA MAI MULT DECAT SPUNE SI CA A VORBIT DOCUMENTAT. FIIND CLAR CA VIITOARELE MODIFICARI ce SE VOR OPERA, AU FOST DEJA AVIZATE TACIT DE MEMBRII CCR, CU MULT INAINTE SA APARA OFICIAL.

Liviu PO spunea...

Din nefericire pentru noi,cei de la armata,am fost incalecati de securisti.Ei sunt cei care au predat tara la cheie fara datorii si tot ei sunt cei care in acesti nefericiti ani au indatorat-o si au adus-o la sapa de lemn.Pentru ca nu toti au apucat cascavalul privatizarilor pe un leu,iar decretul prin care s-au pensionat nu le mai convenea din cauza limitarilor din textul legii,au "pus-o" de o dublare a valorii salariilor prin grupele de munca,fiind trecuti toti la AC ,de parca ar fi fost piloti de supersonic si scafandri,iar nu simpli puitori de microfoane si dat in cap la rotisor "banditilor". CONTRIBUTIVA, e creatia acestor indivizi nesatui,ai acestor absolventi de liceu dupa scolile lor militare.Vai noua!!!Cu ce am gresit ca iaca-ta se fac o suta de ani si nu mai scapam de ei???Dancu a spus ceva,dar nu pana la capat.In spatele militarilor, stau acesti "militari" care erau si inca sunt infiltrati prin puisorii lor peste tot.Ei sunt cei cu ideea pensiilor speciale pentru magistrati si pentru altii.Puteai fi absolvent de drept daca nu erau ei de acord?Puteai fi pilot la tarom,daca nu aveai dosarul beton,facut tot de ei?Puteai fi marinar in marina comerciala daca nu primei girul lor?Puteai pleca in strainatate,daca nu-si dadeau ei acordul?Astia sunt cuplati intr-o retea incat doar AI i-ar da de cap...

Calinmihaib12 spunea...

1..nu e mare "filosofie"..cât e partea "contributivă" dintr-o PENSIE MILITARĂ
,sau de oricare altă "specie" din cele 6-7 categorii existente(..!), adică, practic, VENITUL LUNAR BRUT ÷ CÂȘTIGUL SALARIAL MEDIU LUNAR BRUT/NET,după caz,..+ (/- % de CONDIȚII de MUNCĂ..?) + % de PENSIE SUPLIMENTARĂ, în funcție de "VOINȚA"..și mofturile..politicieni lor..!(=ASTA: în condițiile legilor de pensie de tip contributiv care au fost aplicate până în prezent..!).
2. Dacă se decide recalcularea pensii lor zise "speciale" în modul "contribu tiv", civilii nu au ce spune,atât timp cât VENITURILE LUNARE în sunt judicios stabilite, fără discrepanțe "strigătoa re la cer..",iar algoritmul de calcul e rațional și adaptat..CONDIȚIILOR DE PENSIONARE = IMPUSE PENSIONARILOR de-a lungul timpului..!(non-abuziv, discre ționar, etc..!).

Huhu Rezea spunea...

G Olescule
Stai dreacului pe coarda ta... că te ia amețeala când atingi problemele constituționale ale reglementărilor privind pensiile!
Nu te-ai fript anul 2010 ce a insemnat neretroactivitatea în concepția CCR? Nu-ți ia nimic din ce ai primit în urmă dar primești mai puțin în viitor.

Huhu Rezea spunea...

Liviu Po
Crezi ca gulerații din directiile de finante si juridică din MApN, cei care au impus modificarile prin ordinanțe ale L 223/2015, sunt securiști? De unde ai scornit clișeul ăsta?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Know, Situatia la care te referi, Duamne, feri si bucurie pentru unele muieri, se creaza cand beneficiarul inca o mai are mai tare decat ciocolata Postavarul, sa nu scriu parul, cu care se altoieste pe schinare magariul!
La apelul de seara, in lumina de neon, lipseste nemotivat, @Leon! Cand respecti pe cineva imediat ii simti lipsa!

Leo spunea...

Poate că n-or fi fost toți securiști , dar sigur mulți au fost secretari de partid cu Ștefan Gheorghiu care era echivalată cu ASE-ul.
Acum rolul lui Ștefan Gheorghiu a fost luat de UZINELE CAROL I , care fabrică dottori pe bandă rulantă. Vai de mămicuța învățământului Românesc de după sept. 1996.

GO spunea...

@Known. Dupa Constitutie, nu exista nici o "putere in stat" ca si termen. Existenta unei astfel de puteri este doar dedusa sau indusa, in functie de autoritatea pe un segment sau pe o situatie. Si armata are autoritatea nr. 1 pe situatiile descrise la Art. 118 (1).

GO spunea...

@ Huhu Rezea. Aterizează in anul 2022 Reciteste pct. 19 din Decizia CCR 760/2021 care interzice situatia din 2011. Diferenta este aceea ca mie, tie, altora, nu ne pot fi reduse pensiile decat in cadrul L. 223/2015.

Noi nu mai putem fi trecuti pe o alta lege cum a fost in 2011 - adica sa fim facuti contributivi, si care sa dea nastere la unii la pensii mai mari, la altii nai mici.

Am precizat destul de clar, Pct. 19 din Decizia 760/2021 este în limba română!

Prin urmare, daca iti scade mie pensia, iti scade si tie! Pt. ca amandoi ne supunem L. 223. Tu nu poti fi trecut pe alta lege cum visezi. Eventual vezi sa nu iti ia cuantumul avantajos, pt. ca actualmente tu nu ai cuantum calculat dupa L. 223, ci unul mentinut de mila in plata dat de fosta lege 119/2010.

GO spunea...

@monteoru. Budai te contrazice. Va fi o noua lege a contributivitatii. BUDĂI: "Guvernul lucrează acum la o nouă lege a pensiilor, aceasta fiind o parte a reformelor asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență și o condiție pentru virarea banilor europeni".

https://www.gandul.ro/actualitate/ministrul-muncii-marius-budai-anunta-ca-pensiile-romanilor-se-vor-recalcula-analizam-cele-5-milioane-de-dosare-fila-cu-fila-citeste-intreaga-stire-pensiile-romanilor-se-vor-reca-19817842

Ster spunea...

@Viorel. Apropo de pompierul tau si cum ca e mai tare decat un militar din TO. Imi aduci aminte de o replica dintr-un film cu Van Damme! Un Brutus se dadea rotund la van Damme, spargand caramizi si pietre, inainte sa se altoiasca. Replica lui Van Damme a devenit celebra: "- Da, dar caramida NU riposteaza"!

Ajungand la pompierul tau! Bun sportiv. Dar nu alergat nici sub focul mitralierelor si nici calcand pe mine explozive. Banuiesc ca nu a fost nicio secunda sub amenintarea de a-si pierde viata, cand alerga la maraton in Norvegia. Daca ar fi alergat intre prima linie ucraineana si prima linie ruseasca, putem face o comparatie, dar asa a facut doar sport.

GO spunea...

@tudor. Este extrem de posibil ceea ce afirmati, privind pct. 19 din D. CCR 760/2021. Da. ca magistratii sa isi traga o centura de siguranta, s-au conformat in final procedurilor de justitie din statele democrate. Astfel incat niciun drept de pensie pentru pensionarii in plata, sa nu poata fi modificat in dezavantaj printr-o lege noua.

Insa, legat de ultima parte, este imposibil sa revenim fiecare la legea pe care ne-am pensionat, pt. ca D. CCR 760/2021 actioneaza exclusiv pentru viitor. Iar de cand s-a petrecut masacrul din 2011, au trecut deja 10 ani.

Viorel spunea...

victor. Nu ai cum să soliciți pensie civilă. Prevederile art. 122 din Legea nr. 223/2015 au fost valabile timp de 5 ani (initial au fost 3 ani dar legea a fost modificată de prevederile pct. 24 art. 40 din OUG nr. 57/2015) adică 01.01.2016-31.12.2020

Ster spunea...

Dar la copii va ganditi? Pentru ca Romania a depasit grad de indatorare de 50% din PIB? Indatorarea creste exponential. Nici nu are cum sa nu creasca, cat timp dam banii pe importuri si nu exportam suficient ca sa aducem bani in tara! Si stiti care este finalul, nu? Faliment se cheama, baluba pensii, baluba salarii.

Romania se afla pe locul 30, intre Irak si Uruguay intr-un top al tarilor cu risc de faliment.

https://www.mediafax.ro/economic/romania-intre-irak-si-uruguay-intr-un-top-al-tarilor-in-cel-mai-mare-pericol-de-faliment-21021680

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leo, or hi fro doi, trei sine...curiști si cateva plotoane de propagandisti, dar e o nimicuta toata, pe langa acea gloata formata in oala si tigaia portocalismului din bucataria basismului, aparată de măgăoaia, Olaia Fofoaia, care si acum detin detasat fraiele din statul mafiot si esuat, ocrotiti si promovati de ratatul spanzurat, la greu, dintre ratatii alesi pe spranceana si căcălău din ,,guvărnul mău!''

Huhu Rezea spunea...

Holescule
Legea nouă se aplică si pensiilor în plată doar dacă se prevede expres, spune decizia CCR.
Recalcularea pensiilor in plată, așa cum sunt actualele art. 109 și 110, semnifică acea prevedere expresă că algoritmul de calcul al noii legi se aplică și pensiilor în plată, nu numai celor care se vor deschide în baza noii legi.
Tu continui să faci acea confuzie gravă între dreptul de pensie și cuantumul pensiei.

Viorel spunea...

Ster. Am recomandat tuturor să citescă CV-ul lui. Dv. v-ați limitat doar la comentariul prezentat de mine fără să-l citiți până la capăt deși am mai postat un link. Plt.adj. Iulian Rotariu aleargă de 13 ani și nu o face pentru bani în folosul lui ca și cei din TO ci pentru un SCOP NOBIL ȘI CARITABIL: Fără să fie sportiv de performanţă, acesta are în permanenţă o atitudine de învingător. Îşi doreşte întotdeauna să câştige, dar admite că mai important decât orice este să participe la competiţii cu scopul de a promova interesele copiilor cu autism, al căror ambasador a devenit de mai bine de cinci ani. https://www.agerpres.ro/social/2022/01/16/interviu-iulian-rotariu-pompierul-botosanean-care-a-castigat-patru-ultra-maratoane-in-orice-cursa-invinge-cel-ce-se-invinge-pe-el--847970
Redau din linkul de mai jos: „Pompierul Iulian Rotariu a alergat la minus 60 de grade Celsius, în Antarctica, tărâmul înghețat al balenelor, pinguinilor și leilor de mare”. https://www.libertatea.ro/stiri/pompierul-iulian-rotariu-a-alergat-la-minus-60-de-grade-celsius-2550185
El tot timpul a ieșit învingător. Cei din TO ce fel de învingători au fost după 20 de ani în Afganistan. La minus 60 de grade erați morți cu toții.
Ster. Deși unitatea mea nu era cu specific TO, aproape 50% dintre cadre au fost în TO ca și completare la alte UM. Sunt sătul până peste cap de laudele și faptele lor de vitejie. Aproape toate erau vânătorești sau pescărești și se mai și lăudau cu ele. Nu mai intru în amănunte că este de râsul cucului din Bucovina.

Viorel spunea...

Ster. Nu vă speriați domnule că ne vor muri copiii de foame. Uitați dovada: „Harvard: România, a 12-a țară din lume după ritmul de creștere al PIB/capita estimat până în 2030. România se află ptrintre primele 15 țări din lume în ceea ce privește ritmul de creștere al PIB/capita estimat până în 2030, arată o analiză a prestigioasei universități Harvard”. https://www.mediafax.ro/economic/harvard-romania-a-12-a-tara-din-lume-dupa-ritmul-de-crestere-al-pib-capita-estimat-pana-in-2030-21042795

Ster spunea...

@ Huhu Rezea. Era mai elegant, sa ridici mainile. Legea nouă se aplică si pensiilor în plată doar dacă se prevede expres si numai daca este mai avantajoasa pensionarului, spune decizia CCR.

GO spunea...

@ Huhu Rezea. Ai obosit puternic. Decizia CCR nu zice doar ca o recalculare in baza unei noi legi trebuie prevazuta expres in noua lege, ci mai ales ceva ce te prefaci ca nu ai vazut: nicio lege noua nu poate fi aplicata celor deja pensionati, daca este mai dezavantajoasa decat cea curenta. Cu alte cuvinte, daca tie ti s-ar dubla pensia pe noua lege contributiva, iar caporalului Vasile i s-ar reduce la jumatate, legea noua nu va fi aplicata militarilor. Iar o lege noua, contributiva, care sa nu determine scaderi de cuantumuri unei parti a militarilor, este improbabila.

O singura varianta este aici! Ca L. 223/2015 sa fie amendata, incat cine vrea sa decoleze in alta lege de pensionare, sa fie liber sa o faca. Improbabil si acest lucru, deoarece ministrul Dincu a precizat in alt context, ca aceasta este o situatie in care baza de date ar trebui desecretizata si aruncata pe piata informatiilor contributive. Spre bucuria rusilor care vor afla ultrarapid ceea ce vor rezerva armatei romane!

vasile iosif spunea...

Dle H,
Nu toti juristii sunt de acord cu golirea dreptului la pensie de continutul sau, respectiv cuantumul pensiei.
E ca si cum ai fi proprietarul casei dar nu poti sa dispui de ea.
Si dreptul de pensie este asimilat cf.CEDO cu un drept de proprietate.
Golirea de continut a unui drept e o sofisticarie juridica menita sa le permita Executivelor sa se joace cu vietile contribuabililor si se inscrie perfect in practica existenta de devalizare a fondurilor de pensii de stat, vezi fondul de pensie suplimentara si altele private, obligatorii dar negarantate.
Pensiile au ramas stabile si s-au platit la timp in Romania inclusiv in timp de razboi si ele constituie, ca si salarizarea, un element al suveranitatii.
Altfel nu mai esti un STAT, dar poti fi orice altceva: o gluga de coceni, o taratura, o umbra, un gunoi in termeni de analiza economica si politica.
Oare care e denumirea corecta?

Huhu Rezea spunea...

@Holescule
Dacă insiști cu invențiile tele juridice nu ți le mai public.
Numai dacă legea nouă nu face vreo referire la pensiile în plată, așa cum OUG 59/2017 nu a prevăzut că acel cuantum net se aplică și pensiilor in plata, noua dispoziție se aplică numai pensiilor care se deschid după intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor sau a dispozițiilor care modifica legea pensiilor.
Lasă-te de prostii că e greu să înțelegi tu asemeneainstituții juridice.

Iosif
Si CEDO și CCR te contrazic.
Dreptul de pensie este dat de îndeplinirea condițiilor pentru a primi o pensie. Dreptul este garantat de constituție iar condițiile de acordare și mărimea cuantumului sunt reglementate de lege.

Ster spunea...

@ Huhu Rezea! Decizia 760/2021. Decizia are mai putin de un an. Te rog sa nu ratezi termenul MAI FAVORABILE. Este esential, este totul de fapt!

" (...) iar dacă (legiuitorul) dorește ca noile dispoziții MAI FAVORABILE să fie aplicate și persoanelor pensionate anterior, acest lucru trebuie prevăzut în mod expres de lege".

MAI FAVORABILE MAI FAVORABILE MAI FAVORABILE

Cum aplici trecerea militarilor la contributivitate, daca aceasta unora le este mai FAVORABILA, iar altora DEFAVORABILA? Raspunde concret!

M spunea...

@Ster

Eu tot am să îl felicit pe colegul nostru de la pompieri. Am fost curios să văd câți concurenți au murit în ultimul timp în concursurile de ultramaraton. Hmmmmm.... Cam mulți....

Sigur, nu comparăm o întrecere sportivă cu un război dar din câte am înțeles din postarea domnului Viorel cred că domnia sa se referea mai mult la anumite circumstanțe fără să diminueze eroismul și profesionalismul celor care au luptat în TO cu arma în mână.

M spunea...

@Ster

Romania se afla pe locul 30, intre Irak si Uruguay intr-un top al tarilor cu risc de faliment.

Ați citit articolul? Deci au luat 50 de țări emergente și România e pe locul 30 (locul 1 fiind cel mai prost). Eu zic că se poate mai brău și că nu e așa de rău.
😂 Până la urmă stăm mai bine decât ungurii....

Huhu Rezea spunea...

Dacă CCR a decis că L 119/2010 a fost constituțională nu poate să spună ca o altă lege care impune același algoritm de calcul al pensiilor pentru militari ar fi neconstituțională.

Gigi spunea...

#Known Se mai întâmplă pe caldurile astea.....
Chiar,va angajat adminul Blogului la corectură?
Daca da,e un lucru bun!"Ne" mai râdem si noi.Nu v-am mai vazut de mult pe aici!Tot...escu?

GO spunea...

@ Huhu Rezea. Ei, nu? Dar CCR s-a mai sucit in timp. Caz concret Decizia CCR 20/2000 (acelasi drept de pensie pentru militari, ca si pentru magistrati). In baza deciziei mentionate, nici nu ar fi trebuit sa existe vreodata L. 119/2010. Dar totusi CCR a intors-o prin alte decizii din 2010, astfel incat sa ii excluda pe militari de la pensii de serviciu. Este asa sau nu? Stii ca asa este?

Iar in 2021, CCR realizand ca nu poate salva la infinit doar pensiile magistratilor - adica si pe ale lor, si dupa ce a mai studiat cum este cu democratia si in alte tari, a mai facut un upgrade prin Dec. 760/2021. Prin care nicio pensie speciala sau nespeciala IN PLATA, nu poate fi inlocuita cu o pensie in baza unei legi noi, care NU AR FI MAI FAVORABILĂ beneficiarului. In acest mod CCR si-a reparat si propriul conflict si propria incalcare legata de Dec. CCR 20/2000.

Cu aceste elemente dansam acum. Si cum CCR are ca procedura tacit aplicata, de a-si respecta doar ultima decizie in cazuri de decizii precedente conflictuale, cazul este incheiat.

Sa nu uitam ca CCR cand era sef Zegrean, a fost in mod expres abordata de diversi militari - parca si de SCMD, pt. a-si justifica incalcarea propriei decizii 20/2000. Si cum nu era nimic de justificat, a aparut Dec. reparatorie 760/2021. Mie aceasta decizie care sparge cutumele comuniste de a judeca, mi se pare perfecta.

Si apropo! Chiar eu am informat CCR cu privire la cazul similar din SUA. Unde nu este posibil sa fii trecut dupa pensionare, dintr-o lege in alta. Decat daca noua lege ar fi mai FAVORABILA beneficiarului.

monteoru spunea...

Cand zice mai favorabila vrea sa spuna cuantumul cel mai avantajos.Daca in lege nu specifica in mod expres cuantumul cel mai avantajos ne-am ars.De la data intrarii in vigoare a noii legi iei pensie potrivit noii legi.
Rugati-va sa specifice "cuantumul cel mai avantajos" si e impacata toata lumea.Mares,M,GO etc raman cu ce au.Ceilalti avantaj relativ.

nr. 1 spunea...

Art 19 din Decizia 760 este si el interpretabil si trebuie considerat imppreuna cu art 20 unde se spune ca .....pana la momentul pensionarii , se pot succeda mai multe reglementari , care stabilesc conditii de pensionare diferite , RELEVANTA FIIND doar CEA APLICABILA LA MOMENTUL ACORDARII acestui DREPT. In aceasta idee spre exemplu toti cei pensionati inainte de 2016 si care au obtinut dreptul la pensie pe L223/2015 care a permis si pemite sa obtii dreptul la pensie(drept de pensie) pentru 15 ani de militarie si restul de civile vor trebui sa fie intorsi la origine! Apoi sa nu confundati in stil sindicalist dreptul la pensie(conditiile de acordare a pensiei) cu dreptul de pensie (algoritmul de calcul al pensiei militare). Si sa judecam la rece: la intrarea in vigoare a celebrei Legi 223/2015 cca 68% au ramas cu pensiile calculate cf legilor anterioare urmare a bunaciunior legii 223/2015 care i-a favorizat de regula pe smecheri si becheri! Ca urmare, daca e sa aplicam art 19 si 20 ale Deciziei 760/2021 ar trebui ca in mod automat cei care(mai ales in conditiile dublarii punctului de pensie din 2015 pana in prezent )au pensii mai mari pe L263/2010 sa primeasca acea pensie incepand cu 1 ianuarie 2016!PUNCT SI DE LA CAPAT!

monteoru spunea...

Avianyc @ spui ca se usuca pomii din cauza secetei.Se pot usca si din cauza focului bacterian.Eu le-am bagat apa si tot dau unii semne de uscare.La pomii tineri apa trebuie sa patrunda la cel puti 40cm.Daca mai sadesti pomi altoieste-i tu daca te pricepi.Nu stiu ce fac acestia in pepeniere dar cei luati de la ei s-au uscat in schimb ce am altoit eu prin copulatie nu mi-au facut figura.Vezi ca in comert exista un aparat special pt.altoit si nu implica mare filosofie.Daca terenul e proprietate personala si ai panza freatica la suprafata pune de o fantana tip teava batuta.

nr. 1 spunea...

Dl Monteoru a surprins f bine aspectul. Traducerea art 19 si 20 din Decizia CCR nr. 760/2021 arata ca Dreptul la pensie(se face trimitere si la Dreptul de pensie) sunt asigurate(cuantum avantajos), PANA LA O NOUA DECIZIE A CCR care poate veni prin toamna ca toamna se numara bobocii! In acelasi timp Decizia nr. 760/2021 nu impiedica prin nimic plafonarea pensiilor smecherite nici impozitarea progresiva a acestora! Nu se spune nicaieri ca un OSKAR e intangibil si inegalabil! Mai e (printre altele) si alt aspect: poate fi emisa o lege care sa te avantajeze dpv DREPT LA PENSIE in sensul in care obtii DREPTUL LA PENSIE MILITARA CU 10 ANI DOAR insa cuantumul e mult mai mic, deci una alba si alta neagra , ca la alba neagra . Decizia 760/2021 precizeaza in primul rand DREPTUL LA PENSIE indestructibil( repet, pana la o noua decizie nu pe vecie cum a spus si un ilustru justitiar) iar Dreptul de pensie mai la toamna!

nr. 1 spunea...

Citat despre drepturile de pensie scris de un membru marcant al CCR:* Referitor la drepturile câștigate, nu este o teorie constituțională. În Constituție nu veți găsi nicăieri scris că un drept câștigat așa rămâne pe vecie. Dacă ar fi așa, ar însemna că nicio lege nu ar mai putea fi abrogată.*

GO spunea...

@nr. 1. Tu vrei sa aplici o decizie a CCR din 2021, si retroactiv? Poate fi eventual o dorinta de a ta. Ai dreptul sa visezi, desigur.

Eu as fi mai degraba atent ca nu cumva sa apara lege care sa nu mai mentina cuantumul avantajos pe L. 223. Si asa s-ar rationaliza si pensiile militare.

Acum pricep si dorinta unora de a trece la contributivitate. De ce nu spuneti direct ca va este teama ca la rationalizarea pensiilor militare, va este teama ca va pune in plata cuantumul rezultat din L. 223? Si nu pe cel scos din cascheta de Oprea si care a fost mentinut artificial in plata?

GO spunea...

@monteoru. O lege mai FAVORABILA nu inseamna doar cuantum mai avantajos. Altfel judecatorii CCR spuneau clar. Mai pot fi si alte elemente FAVORABILE: varsta de pensionare, vechimea in serviciu, pensia de urmas, grupele de munca etc.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Onorabile, atat de bine merge reteta incat am cam patru zile de cand nu mi-am mai luat tensiunea, luand acum doar o lingura de compozitie dimineata. Ieri am ridicat buletinele pe noua locuinta si mutatul s-a savarsit total. Camera garsonierei e foarte bine gandita, cu un grup masiv de bucatarie cu chiuveta mare si gratar de vase incadrate intr-un bloc cu masca utila si o plita moderna pe gaze cu patru ochiuri si husa de absorbtie, sub plita a intrat mascat si pe un covor de cauciuc, tot de la ei, masina de spalat, pe colt si sus centrala de apartament, ultra moderna, baia are o cabina de dus hușchita rau de tot din sticla hasurata, un wc cu sistemul de apa fara zgomot dar puternic absorbant, pe pereti cermica cu elemente in relief, calorifer gratar-uscator foarte mare, ici colo, marmura pe jos, in hol ceramica, in camera parchet gri, din acela scump,termopane cu fereastra forfecata pe mijloc, plafoniere ca de cristal matizat, cu becuri de zi si de noapte, la 24 watti, usa termopan cu geammare matizat la baie,usa masiva din imitatie de lemn comandate la Cluj, maron inchis, sistem alarmare de gaze, fibra optica tv, calorifer mare sub geam, iar frate-meu geaman mi-a facut pe comanda pe un perete un tablou urias format din trei bucati, cu un camp demaci rosii, pealt perete alt tablou urias fragmentat in trei cu un lan de floarea soarelui, pe un alt perete un tablou maricel cu un camp plin de flori, holul mi l-a transformat intr-un mic altar plin de icoane diferite, facandu-mi si o candela interesanta cu icoana, pe baza de lumanari mici, rotunde, sub campul cu maci si la capul patului dublu postandu-mi o icoana mare cu Sf Maria si Pruncul, litografiata dupa Rafael. T Am si trei dulapioare pentru alimente deasupra blocului cu plita si chiuveta, plus husa, intrandu-mi toate alimentele. Pacat ca mi-a inzorzonat-o Anilu cu papusile si odoarele ei, dar daca asta o face sa fie fericita, de ce m-as opune? Ea a avut grija sa nu lipseasca si doua oglinzi amplasate ,,strategic,'' desi am doua mari si lungi la sifonierul italian cu sase usi, avandu-l de acum 15 ani si pare nou-nout, ca si patul cu noptierele. Totul cochet, functional insa cu dificultati de stramtorare, dar util si plin de farmec. Un patron exceptional si foarte saritor sa ne ajute, ne-a promis pentru la toamna, cand va fi gata si acolo garsoniere si apartamente, la demisol, o boxa pentru cadrul cu rotile, caruciorul cu rotile si carutul german de cumparaturi, care imi ocupa mult spatiu, chiar daca sunt pliabile toate. Patronul nu vinde sau inchiriaza la betivi, scandalagii, bombardieri sau manelisti, si o spune deschis, fiind proprietar. Scara vecina, unde am stat pana acum, incepe si pe ea s-o renoveze la toamna. Scara aceasta, jumatate din blocul total, este considerata cea mai frumoasa si moderna din oras, fiind la mare cautare acum, si s-a vandut si s-a inchiriat totul, ca painea calda, desi inca se mai lucreaza la unele interioare! In fata blocului a facut parc cu loc de joaca pentru copii, ca in Occident, plasticat totul, exteriorul blocului fiind huschit varuit cu cateva patrate noir pe un fond alb-mat. Patronul mi-a promis solemn ca ne va tine aici peste... 200 de ani, daca suntem corecti cu platile la zi, neavand alte pretentii sau dorinte si stiind de la fostul patron, Directoarea si administratora fostului bloc ca nu beau si nu sunt scandalagiu. Metoda este asta: Din buzunarul lui plateste toate utilitatile la furnizor pe facturi in luna respectiva, sa nu existe intarzieri, dar in aceeasi luna recupereaza de la noi banii, nemaitrebuind sa ne deplasam nicaieri pentru plati, chiar daca un bec ti se arde, sau se strica ceva in casa, domnia sa punand oameni sa schimbe si sa repare absolut orice, gratuit ca manopera! Si contractele pe lumina, cablu, etc sunt pe numele lui ca sa nu ne deplasam de acasa pe intemperii! Minunat, nu? Dar ce om de omenie e acest patron istet si foarte occidental in toate, impreuna cu sotia si fiul, asta fiind o afacere personala si de familie, gandita genial!

Doru spunea...

Zegrean ?
Sluga lui Băse
El dă sfaturi ?
Gunoi chior

M spunea...

În examinarea unei legi CCR poate să spună absolut ce vrea pentru că nici o lege nu e perfect identică cu alta. Chiar și în enunțarea unor principii generale CCR poate să revină cu o altă interpretare dacă sesizarea cuprinde elemente de noutate.

De exemplu unele legi au fost acceptate având drept motiv situații excepționale (gen pandemie sau criză economică mondială). Aceleași legi nu ar mai fi acceptate în contextul actual.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Monteoru, cumnatii mei cumpara pomi fructiferi, apoi ii altoiesc cu acea scula minune, care nu da gres. Golanii vand pomi cu poze sugestive, care sunt luate (copy paste) de la firme serioase din Occident, la rodire trezindu-te cu corcoduse in loc de prune, cirese amare in loc de altoite, zarzare in loc de caise, sau padurete in loc de pere sau mere de soi! Altoiurile pe hibridele salbatice sunt rezistente la daunatori si frig, dar sa ti le faci personal, ca in vanzatorii lui peste prajit nu poti avea incredere. L-am invatat pe un cumnat sa nu mai ciunteasca merii dirijat, sa-i lase liberi sa se dezvolte, caci nu faceau rod, chiar stropiti se viermuiau si rodul era slab, si acum se rup de mere. Ii schilodea cu un prostanac din sat, care zicea el ca asa trebuie sa fie ca in livezile mari, ceea ce in realitate le lua rodul, rodul fiind la acei meri chiar pe mladitele pecare ala le tot taia anual. Dar ca ionatanii de Focsani aianilor de dinainte de Revolutie, cu mere aromate, foarte mari, fragede si pline de un parfum inconfundabil, nici ca nu ammaivazut de mult timp! Au distrus acele livezi, acum fiind cereale sau parloage, cum au facut cu viile, nenorocitii! Apa cu compozitie de lapte, de 10 % sau 20% procentul de lapte, inlocuieste cu succes stropitul cu chimicale, se poate consulta Google in acest sens. Este bio si sanatos.

Gigi spunea...

Nu cred ca isi permite cineva sa dea o alta lege si sa nu specifice ca sa nu se ramâna cu ce are fiecare la momentul cand noua lege intră in vigoare si cand se va recalcula toate pensiile.
Un singur lucru pot sa faca,sa ramana cuantumul in plata(avantajos),dar aceasta pensia ramasa in plata la momentul recalcularii,fiind mai mare decât cea recalculata,sa nu mai fie indexata,actualizata,pana când cea recalculata sa ajunga la valoare celei ramase in plata.Adica:
*pensie ramasa in plata mai mare ca cea reca!culata dupa noua lege=5000 lei.
*Pensie rec.dupa noua lege=3000 lei
*Ramâi cu 5000 lei
Pensia ta de 5000 lei nu va mai creste,va creste cea de 3000 lei pana va ajunga la valoarea de 5000 lei.Dupa,se intra in normal.
S-a mai intamplat celor recalc.in 2010,pe legea 119,dar sa revenit in 2013,parcă,cant guv.Ponta a revenit si a anulat a eratia.Cei vechi cunosc,posteaza pe aci.
Referitor ce am spus mai sus,e o varianta,in caz ca nu se renunta la cuantumul mai avantajos.Daca vor prevede ca nu se va ramane cu cuantumul avantajos,atunci e jale.Vom vedea.Vor pierde gonflatii,asta e clara.

monteoru spunea...

Mai nu va invatati minte de loc.Parca ati fi cazuti din luna.A fost decretul impuscatului si in 2001 s-a dus pe apa simbetei.Legea 164/2001 s-a pierdut in neant.A venit legea Chiorului si s-a pisat pe legea pensilor militare.A veni legea 223/2015 si cand sa se aplice s-a modificat in rau pentru unii.Voi nu ati inteles nici in al 9-lea ceas ca statul e suveran.Singurii care sunt stat in stat sunt magistratii si aceasta atata timp cat CCR e alfa si omega.
Degeaba va dati cu curul de pamant.
Brenda@ tanara si frumoasa.Puschea pe limba ta.Legea pe care jupanul a iesit la pensie daca reinvie e paguboasa rau. Asta inseamna 60% din media a 5 ani consecutivi din 10 ani pentru vechime militara de 30 ani la care se adauga 2% pentru fiecare an ce trece peste 30.Presupunand ca jupanul a iesit la pensie la 55 ani i s-ar cuvenii 70% plus pensia suplimentara.
Olescule@ daca nu te zburau(am inca memorie de elefant) din SCMD/Campulung ai fi invatat dela Monica Caloianu ca nu tot ce zboara se si mananca.Eu am castigat un razboi cu statul dar numai dupa modificarea legii.De asemenea victorie sa nu ai parte ca nu tine de cald.Invata sa suporti si pierzi-castigi,negustor te chemi.

nr. 1 spunea...

@Gigi. Credeti, nu credeti, va fi o noua lege a pensiilor militare , cu o noua formula de calcul pentru pensiile noi si pensiile in curs de plata iar parametrii noii formule de calcul vor fi alesi cu atentie, in conformitate cu obiectivul privind TOTALUL cheltuielilor publice brute cu PENSIILE exprimat in procente din PIB.Si este fff posibil ca in plata sa fie introduse rapid si eficient pensiile rezultte in urma aplicarii noii legi! Desigur, se vor supara multi de pe aici dar ramane valabil ce a convenit Clientul cu Banca Mondiala(topic publicat aici in 27.07.2022) .Cu alte cuvinte va recomand sa nu mai luati notite de la scrierile unor domni de altfel onorabili insa mai putin informati(Ster, M, Rambo sa) ci sa cititi cu atentia cuvenita ce au spus premierul in ultimele zile si ministrul Apararii , pe scurt: * La nivelul coalitiei am decis ca tot ceea ce inseamna reglementarea salariilor si a pensiilor sa constituie activitatea de analiza in interiorul grupurilor de lucru, care vor lua fiinta la nivelul Ministerului Muncii, din care vor face parte atat reprezentantii structurilor guvernamentale, cat si reprezentantii patronatelor, sindicatelor, societatea civila, astfel incat sa putem sa avem pana la finalul anului ceea ce va reprezenta indeplinirea jalonul nostru din PNRR si pentru salarii si pentru pensii, pentru ca discutam, practic, aici, de ceea ce inseamna echilibrarea, eliminarea inechitatilor si toate problemele pe care le stim cu totii in sistemul de salarizare si de pensii. Este o decizie care a fost luata in coalitie, este decizie care deja a inceput sa prinda conturul la nivelul Guvernului, in interiorul Ministerului Muncii", spunea premierul, la finele lunii iunie.* Echilibrare, eliminarea inechitatilor samd.....iata principalele aspecte ce vor fi solutionate cf jaloanelor PNRR nu ceea ce spun unii si altii ca Legea 223/2015 , 99% va fi valabila si inegalabila si peste 100 de ani! Mai citit si ce spune Ministrul Muncii in 18 iulie 2022: *Se schimba toate pensiile pana la finalul anului. Desigur, se vor solicita AVIZE de la cei de pe acest blog si functie de avizele cerute si raspunsuri se va putea renunta intr-un final la bunaciunile Legii 223/2015 dar numai cu AVIZUL celor nominalizati!

Calinmihaib12 spunea...

CITAT:

" M". spunea...

În examinarea unei legi CCR poate să spună absolut ce vrea pentru că nici o lege nu e perfect identică cu alta. Chiar și în enunțarea unor principii generale CCR poate să revină cu o altă interpretare dacă sesizarea cuprinde elemente de noutate.

De exemplu unele legi au fost acceptate având drept motiv situații excepționale (gen pandemie sau criză economică mondială). Aceleași legi nu ar mai fi acceptate în contextul actual.

30 iulie 2022, 10:59 "

ÎNCHEIAT CITATUL,

M.:
În 26.06.2010, CCR.."a DAT.." 2 (3..!) faimoase.."ticăloase"..DECIZII "CCR":
=nr.871/2010 și 873/2010 (+ 872/2010)
DECIZIILE 871 și 873 se referea la..
constituționalitatea Legii 119/2010,
astfel:
Decizia 871..spune că legea 119, care în art.1 indica toate câtegoriile de pensii ("speciale")de la lit."a..i"= că sunt NECONSTITUȚIONALE..!,DAR în DECIZIA 873, din acele.."TOATE" litere "a..i"..,hocus-pocus..(!), lit."c"= CARE îi privea DIRECT pe.."magistrați" și "judecătorii" CCR=a devenit..brusc NECONSTITUȚIONALĂ..!
Deci când VREI..,ORICE "bazaconie"..în ROMÂNIA..poate deveni "REALITATE"..!

Huhu Rezea spunea...

Deși au formule diferite de calcul al cuantumului, pensiile militare, pensiile magistraților, pensiile grefierilor, pensiile diplomaților etc au același regim juridic de pensii de serviciu, regim întărit și de numeroase decizii ale CCR.

Gigi spunea...

@nr.1 Cum sa nu cred? Am spus de atatea ori,inca de acum aproape 2 ani ca se fac simulari în draci si spus personal de cineva.In functie de aceste simulari se va trece le proiectul noii legi.

Ce am spus in comentariul de mai sus,este ceea ce am gandit eu ca se va intîmpla cu acel cuantum avantajos ramas in plată,daca va rămâne binenteles!!! Cred ca am fost destul de clar.

ifrim spunea...

@Rambo 2022.Privind uscarea vrejului împricinatului puțin mai jos(sus) l-au învățat camarazii cum se altoiește cu bricagul ăla special tip cosor se taie "oblic pe diagonală" și crește un lăstar mai tânăr și viguros.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Nu se vor taia din pensiile militare, ci se vor impozita intr-un fel inedit, pe care il vor hotari politic. Sunt obligati sa creasca pensiile mici si medii, asta este foarte sigur. Cele foarte mari vor ramane inghetate, pana cat se va sfarsi recesiunea economica, dar cativa ani nu vor mai avea sanse de crestere, e hotarata treaba deja. Pana in 7.000-8.000, maxim, au aceasta sansa de majorari. Poate pana in 10.000. Totul depinde de cota unica sau impozitarea progresiva, daca pune botu' si PNL. De scazut nu vor scadea la ordin expres, ci prin impozitare aleasa de ei. Sau poate doar se muta impozitul fixat, de la suma de 2000 lei la 3000 lei si ramane fixat pe 16% cota unica. 1 Ianuarie, luna frigurilor, va dezveli nudurile pensiilor si vom vedea pasarici si pasaroi, depinde acum si cat de tari sau moi, mai imbracati sau goi pentru noi, dar lună de luna ceva care sună trebuie sa luam in mana, tot anu,' si nu belengherul de Malineanu!

Huhu Rezea spunea...

kișule
Nu uita că reforma este cerută din cauza mărimii pensiilor militare de modă nouă, mulți dintre posesorii lor, chaiar foarte mulți, grăbiți la pensie prin decizii medicale de apți limitat sau inapți....

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Tizule, sa nu iasa cu doua nări si doua cocoase de camiloi!

Brenda spunea...

Eu nu am vrut sa se facă lege identică cu legea 3 ,ci sa trecem pe contributivitate, dar cu un , decret sau norme care sa se aplice pentru militari așa cum Trebuie și să aplice tot ce trebuie specific sistemului militar.Dar nu mai este mult și vom Vedea

M spunea...

@Calinmihaib

Cam așa....

Dacă ați văzut deciziile CCR e o parte cu ce zice legea atacată, una cu ce zice sesizarea, alta cu prevederi legale incidente și alta cu ce zice CCR.

Eu atrag însă atenția asupra opiniei separate a doamnei judecător prof. univ. dr. Aspazia Cojocaru la decizia CCR 871/2010, foarte bine motivată și care, evident raportată la sistemele juridice respective, stă la baza TUTUROR modificărilor la legea pensiilor militare (și nu numai) din alte state!

Cu alte cuvinte: pentru obținerea pensiei (termene și cuantum) legea a impus unele condiții care au fost DEJA îndeplinite de beneficiari, creeând o anumită situație juridică, ce impune o obligație succesivă din partea statului.

Adică o lege care ar zice: alergi 10.000 m, ieși primul atunci îți dau medalia de aur, trebuie dusă până la capăt o dată ce cursa a început!
Poți, evident, la următoarea cursă să spui: alergi 10.000 m, ieși primul atunci îți dau o s#lă și vezi dacă îți mai alergă cineva!!!!!!

Viorel spunea...

Din nou vor să ne-o tragă în barbă. Ridică pragul de impozitare de la 2.000 la 3.000 (unii dintre pensionari câștigă maxim 100 lei, alții nimic după spusele lor), evitând o indexare de 10% (ca ex.) unde suma primită diferă destul de consistent.
Pensiile sub 3000 de lei ar putea fi scutite de impozit. Ce spune premierul Nicolae Ciucă.
Pensiile sub 3.000 de lei ar putea fi scutite de impozit, iar acest lucru se va întâmpla de anul viitor, spun surse politice. Aproximativ un milion de pensionari ar putea câștiga până la 100 de lei în plus.
Aceasta este doar una dintre schimbările majore în privința pensiilor de la 1 ianuarie 2023.
Una dintre variantele discutate la nivelul Executivului și al Coaliției de guvernare este această creștere a plafonului până la care pensionarii să fie scutiți de plata impozitului de 10%, potrivit Antena 3.
În prezent, sunt scutiți de această măsură pensionarii cu pensia mai mică de 2.000 de lei.
Guvernul ia în calcul, potrivit unor surse, ca începând de anul viitor, să crească acest plafon, de la pensiile de 2.000 de lei la cele de 3.000 de lei.
Astfel este vorba despre aproximativ de un milion de pensionari care ar urma să beneficieze de această măsură, dacă ea va fi decisă până la urmă la nivelul coaliției de guvernare, iar majorarea pentru pensionari ar fi de până la 100 de lei.
În plus, se mai vorbește și de majorarea pensiilor de anul viitor, cu rata inflației, însă această măsură nu este sigură și nici nu se știe exact despre ce pensii este vorba.
https://alba24.ro/pensiile-sub-3000-de-lei-ar-putea-fi-scutite-de-impozit-ce-spune-premierul-nicolae-ciuca-934520.html


nr. 1 spunea...

Dle Viorel cineva care acum are 15000 brut plateste impozit de 10% pentru suma peste 2000 lei deci pentru 13.000 , deci impozitul e de 1300 lei. Daca plafonul se ridica la 3000 lei, va plati pentru 12.000 lei deci impozitul va fi de 1200 lei deci va castiga si nedreptatitul cu pensie de 15.000 lei brut 100 de lei! Nu cititi numai printre randuri.Se pregateste impozitarea progresiva !

Gigi spunea...

@Viorel Am crezut ca ati ramas blocat si repetati intr-una stirea,la sfârsit m-am prins ca citati din mai multe site-uri.
E un lucru bun ca se mareste plafonul de impozitare! Dar ptr.Cornelius I.este fix nimic,sau altii ca el!
Daca se vine cu cârpeli din astea ci nu se trece la adevarata problemă ce ne arde pe noi,Actializarea pensiilor de pâna 2017,este ca suta de lei data de Nea Nicu in '89.Poate ca acea suta de lei era mai valoare decat suta de acum.
PS/sa avem grija ca d. Huhurez si-a luat corector si sta cu ochii pe noi😁

Calinmihaib12 spunea...

CITAT:
"călinmihaib@ spunea..
(15:47'/30.07.a.c.)
...astfel:
Decizia 871..spune că legea 119, care în art.1 indica toate câtegoriile de pensii ("speciale") de la lit."a..i"= că sunt❗ NECONSTITUȚIONALE..!❗,DAR în DECIZIA 873, din acele.."TOATE" li tere "a..i"..,hocus-pocus..(!),lit."c" = CARE îi privea DIRECT pe.."magistra ți" și "judecătorii" CCR =a devenit.. brusc NECONSTITUȚIONALĂ..!
Deci când VREI..,ORICE.."

ÎNCHEIAT CITATUL,

În citatul de mai sus cuvântul scris:
greșit: "NECONSTITUȚIONAL" = subliniat între 2 semne de exclamare ROȘII, corect scris este: "CONSTITUȚIONAL", ..și nu așa cum apare în citat..!
Cu alte cuvinte: EI= judecătorii CCR, ÎN ACEEAȘI ZI de 26 iunie 2010,..ÎN CONFLICT DE INTERESE..FIIND = au dat 2
DECIZII..CONTRADICTORII..!!, prin care "stabileau" că "legea 119/2010" este:
1.=CONSTITUȚIONALĂ..ÎN ÎNTREGUL EI,
adică..vizându-i și pe EI= privind
recalcularea pensiilor lor în mod
contributiv (=în DECIZIA 871/2010),
2.=art.1, lit."c" din legea 119/2010
este..NECONSTITUȚIONAL (!), adică
PENSIILE LOR (=ale judecătorilor..,
inclusiv cei din CCR..!) ="uriașe"=
(!)=NU SUNT SUPUSE..RECALCULĂRII cf.
prevederilor din legea 119/2010..!
(=în DECIZIA 873/2010).
În plus,..FĂRĂDELEGEA..a fost săvâr șită.."cu tot tacâmul": argumente și sofisme care nu aveau legătură directă cu subiectul=ARGUMENTE ECONOMICE FALSE =cum că: "s-ar face ECONOMII LA BUGET" =dar în realitate: 90 % din PENSIILE MILITARE RECALCULATE AU CRESCUT, iar
10 % din aceste pensii AU FOST TĂIATE:
..inclusiv prin FURTURI EFECTIVE din VENITURILE REALIZATE..sau NU..!!, iar CELELALTE PENSII "SPECIALE" RECALCULA TE (prin OUG.59/2011) = AU CRESCUT..și ELE,..sau ȘI-AU PĂSTRAT CUANTUMUL AVAN TAJOS..!(=AFIRMATIV)..etc.
Coroborat cu EMITEREA..și a DECIZIEI
nr.872/26.06.2010 = care se referea la legea 118/ 2010 = care prevedea..MARE ATENTIE(!):..TĂIEREA EFECTIVĂ cu 25 % a VENITURILOR ANGAJAȚILOR din SISTEMUL PUBLIC (!)= REZULTĂ..O TICĂLOȘIE DE STAT FĂRĂ..MARGINI..ȘI..ÎNTR-ADEVĂR.. NESIMȚITĂ (!)..a unui SISTEM POLITIC = în ÎNTREGUL LUI, care "a mimat"..și mimează și în prezent că apară intere sele..CUI..(?)..!

Huhu Rezea spunea...

Nr 1
impozitarea progesivă sau regresivă, indiferent cum se va numi, nu-i atinge cu niciun bănut pe alde Ciucă și surații săi pensionați după 09/2017.

Ein Stein spunea...

@Victor
Lucrurile stau cam asa, nu poti sa ceri calculul pensiei pe algoritmul contributiv, aceasta optiune era valabila doar pentru cei care isi deschideau dreptul la pensie pe L223, adica trebuia sa fii in activitate, ori tu erai deja pensional din 2002.
O alta solutie ar fi ca la indeplinirea varstei de 65 de ani, sa ceri deschiderea unui nou drept de pensie, civila, pentru cei 15 ani lucrati dupa. Dar aici e o problema, sunt convins ca ai declarat anii lucrati in civilie la CSP iar acum acei ani sunt blocati si confiscati, prin plafonarea de 85%, de CSP, fara a avea posibilitatea de a extrage acele stagii pentru sistemul public de pensii. Cu alte cuvinte nu ai lucrat deloc, daca faci cerere pentru deschiderea unui nou drept la pensie, nu vei avea niciun stagiu. Daca nu ai declarat acei ani la CSP, de care aparti, poti face cerere pentru o noua pensie in sistemul public.

Calinmihaib12 spunea...

M:
(17:14'/30.06.a.c.)
..da,e adevărat.. că statul: nu numai atunci:..în și după 2010 (ce repede a trecut timpul..?),ci și în "epoca.. modernă"=de ACUM (=după 2016..încoace)
..schimba regulile "jocului" în timpul jocului și încalcă legi al căror efect
nu a fost finalizat..!
Cât privește opinia separată a D-nei
judecător A. COJOCARU, din păcate..pt. PĂGUBIȚI,ea a rămas FĂRĂ EFECT..în tara noastră..!;

CITAT:
"Atrag însă atenția asupra opiniei separate a doamnei judecător prof. univ. dr. Aspazia Cojocaru la decizia CCR 871/2010, foarte bine motivată și care, ❗evident raportată la sistemele juridice respective,❗❗ stă la baza TUTUROR modificărilor la legea pensiilor militare (și nu numai) din alte state!❗ "

Încheiat CITATUL,(

..din CITAT (un pic = neclar= în pasa jele cuprinse între semnele de excla mare ROȘII) ar rezulta = în final că opinia asta separată..ar fi fost un model(..?!) pt.legislația în domeniu din alte țări..(!),ceea ce eu cred că ..e cam prea..INCREDIBIL,și că..chiar s-ar putea întâmpla..în realitate..!

Simdum spunea...

De mai mulţi ani se discută si în aceste abordări se face referire la principiul contributivităţii , dar fără ca cei mai mulţi care fac trimitere la acesta să cunoască, efectiv şi în mod real, în ce constă el, care sunt elementele fundamentale pe care se bazează, care este ideea esenţială pe care se întemeiază.
Atât în Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, în vigoare pe perioada 1 aprilie 2001 - 31 decembrie 2010, cât şi în Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, în vigoare de la 1 ianuarie 2011, principiul contributivităţii este definit (aproape) identic, aşa după cum rezultă şi din textele comparative prezentate mai jos:
în Legea nr. 19/2000:
în Legea nr. 263/2010:
Art. 2. Sistemul public se organizează şi funcţionează având ca principii de bază:
e) principiul contributivităţii, conform căruia fondurile de asigurări sociale se constituie pe baza contribuţiilor datorate de persoanele fizice şi juridice, participante la sistemul public, drepturile de asigurări sociale cuvenindu-se pe temeiul contribuţiilor de asigurări sociale plătite; .
Art. 2. Sistemul public de pensii se organizează şi funcţionează având ca principii de bază:
c) principiul contributivităţii, conform căruia fondurile de asigurări sociale se constituie pe baza contribuţiilor datorate de persoanele fizice şi juridice participante la sistemul public de pensii, drepturile de asigurări sociale cuvenindu-se în temeiul contribuţiilor de asigurări sociale plătite; .
Conform definiţiei din Legea nr. 263/2010, principiul contributivităţii constă
(1) în constituirea fondurilor de asigurări sociale pe baza contribuţiilor datorate de persoanele fizice şi juridice participante la sistemul public de pensii, şi
(2) în acordarea drepturilor de asigurări sociale din contribuţiile de asigurări sociale plătite.
Ca definiţie în lege, principiul contributivităţii sună foarte frumos în sensul că:
-sistemul public de pensii se organizează şi funcţionează pe baza acestui principiu de bază ;
-fondurile de asigurări sociale se constituie pe baza contribuţiilor datorate de persoanele fizice şi juridice participante la sistemul public de pensii;
-drepturile de asigurări sociale se cuvin fiecăruia numai în funcţie de contribuţiilor de asigurări sociale plătite.
În aceste condiţii, fiecare pensie este stabilită numai şi numai în funcţie de contribuţiile efectiv achitate de salariatul respectiv pe parcursul anilor de muncă.
Autenticul principiu al contributivităţi în stabilirea pensiilor trebuie să se fundamenteze pe următoarele elemente:
Pensia fiecăruia se stabileşte numai în funcţie de contribuţiile achitate, asigurându-se o corelaţie depline între
(a) contribuţiile achitate pe parcursul anilor de muncă, şi
(b) veniturile de care beneficiază sub formă de pensie, principiu care se poate exprima şi prin:
„Egalitate în contribuţiile plătite = egalitate în veniturile obţinute din pensii”,
„contribuţii egale plătite = venituri din pensii egale”;
„persoanele care sunt similare din punct de vedere al mărimii contribuţiilor plătite trebuie să fie similare şi din punct de vedere al mărimii veniturilor din pensii”;
„persoanele care au plătit aceleaşi contribuţii trebuie să fie tratate în mod asemănător, adică să primească aceleaşi venituri din pensie”.

Simdum spunea...

Sistemul pensiilor militare de stat nu are acest principiu de baza cuprins in Legea 223/2015. Principiul care guverneaza pensile militare de stat e cel al RECUNOSTINTEI pentru sacrificiile, interdictiile si incompatibilitatile la care e supus cei care au depus JURAMANTUL de sacrificiu si cu pretul VIETII, si nu constituie un PRIVILEGIU.
Militarii activi au CAS platit din solda bruta 5% incepand cu 01.04.2001 prin diminuarea soldei nete cu 5%, pana in 31.12.2010 (Legea 164, art. 78, Art.78 din Legea nr.164/2001 prevede ca:
(2) De la data intrarii in vigoare a prezentei legi, -01.04.2001- contributia pentru pensia suplimentara va deveni contributie individuala la bugetul de stat, pentru prestatiile prevazute la art.4.
(3) Cota de contributie individuala este de 5%. Baza lunara de calcul pentru care se va determina contributia individuala o reprezinta SOLDA LUNARA BRUTA.).
Incepând cu 01 01 2011, personalul militar în activitate a plătit CAS la Fondul Naţional de Pensii, potrivit Legii 263/2010, până la 01 01 2016, şi contribuţie individuală la bugetul de stat, egală procentual cu CAS, începând cu ianuarie 2016, potrivit Legii 223/2015-legea pensiilor militare de stat pana la 31.12.2017. Cota a fost de 10,5%. Cei 5,5% adaugati nu au afectat netul soldei.
Incepand cu 1 ianuarie 2018 a intervenit o modificare fiscala substantiala prin transferul contributiilor de la angajator la angajat !
Daca pana atunci solda neta se determina din cea bruta, scazandu-se CAS ( contributia la pensie ) de 10,5 %, CASS ( contributia la sanatate ) de 5,5 % si impozitul de 16% din ceea ce ramanea dupa scaderea celor doua contributii...din data de 01.01.2018, contributiile aplicate soldei brute s-au stabilit astfel...
- CAS = 25 % din brut !
- CASS = 10 % din cuantumul brut în plată> 4000 lei )
- impozit = 10 % pentru suma cuprinsa intre 2000 brut si ceea ce ramane dupa scaderea CAS si CASS din solda bruta !
Prin urmare, incepand cu data susmentionata au crescut soldele brute cu 25% care in procent e CAS sau CIBS, fara a afecta netul.
Schimbare de paradigma, pentru ca din 01.01.2018, cadrele active platesc CIBS care de fapt e CAS, dar prin introducerea lui in solda de functie, ceea ce un militar pensionat inainte de 01.04.2001, nu are inclus in solda de functie nici un element de CIBS sau CAS.
La art. 31 din Legea 223/2015:
Articolul 31(1) Cota de contribuție individuală la bugetul de stat este egală cu cota de contribuție de asigurări sociale prevăzută la art. 138 lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.(2) Termenele de declarare și de plată a sumelor reprezentând contribuțiile individuale la bugetul de stat sunt cele prevăzute de legislația fiscală pentru declararea și plata contribuțiilor de asigurări sociale.(la 01-01-2018, Articolul 31 din Secțiunea 1, Capitolul II a fost modificat de Articolul VI din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 82 din 8 noiembrie 2017, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 902 din 16 noiembrie 2017 )

Simdum spunea...

În stabilirea pensiilor principiul contributivităţii se realizează doar în cazul în care pensia unui salariat se stabileşte numai şi numai în corelaţie directă cu contribuţiile pentru pensie achitate de acesta pe parcursul anilor de muncă, sau, altfel spus, acordarea pensiei fiecărui salariat se face numai şi numai din contribuţiile pentru pensie plătite efectiv, şi în mod real, de beneficiarul pensiei respective.
Transpunerea acestui principiu al contributivitatii pensiilor militare de stat asupra carora s au perceput cote diferite de CAS (CIBS), pe perioade diferite de timp, si acest proces a inceput abia la 01.04.2001 odata cu intrarea in vigoare a Legii 164/2001a pensiilor militare de stat, presupune executarea unui proces retroactiv de aliniere a CAS si de realizare a echitatii de tratament intre pensionari care au iesit din activitate in perioade de timp si in conditii diferite de neplata a CAS (inainte de 2001) si plata diferentiata in perioada 2001-2017. Fara aceasta operatie de actualizare contabila si aducere a tuturor participantilor la acelasi numitor comun legat de CAS, atunci un principiu al contributivitatii aplicat pensiilor militare, va adanci inechitatile deja aberante din sistemul actual de pensii militare de stat.

Simdum spunea...


În acest sens, prin Decizia nr. 375/2005 a Curţii Constituţionale s-a stabilit că "noile reglementări nu pot fi aplicate cu efecte retroactive, respectiv în privinţa cuantumului pensiilor anterior stabilite, ci numai pentru viitor, începând cu data intrării în vigoare a acestora". În acelaşi sens s-a pronunţat Curtea Constituţională şi prin Decizia nr. 57/2006 care prevede că "condiţiile de exercitare a dreptului la pensie şi la alte forme de asistenţă socială se stabilesc prin lege şi, prin urmare, este dreptul exclusiv al legiuitorului de a modifica sau completa legislaţia în materie şi de a stabili data de la care operează recalcularea, însă orice prevedere nouă poate fi aplicată numai de la data intrării sale în vigoare, pentru a respecta principiul neretroactivităţii legii, consacrat de art. 15 alin. (2) din Constituţie".
De asemenea, prin Decizia nr. 120/2007, Curtea a reţinut că "operaţiunea de recalculare priveşte în mod inevitabil trecutul, pentru că stagiul de cotizare a fost realizat în trecut, dar se efectuează doar după data intrării în vigoare a ordonanţei şi are efecte numai pentru viitor, pensia recalculată intrând în plată numai de la data emiterii deciziei. În cazurile în care din recalculare rezultă un cuantum mai mare al pensiei, se va plăti acesta, iar dacă noul cuantum rezultat este mai mic, se va acorda în continuare pensia anterior stabilită şi aflată în plată, fără a se aduce vreo atingere drepturilor legal câştigate anterior".
În concluzie, şi numai sub acest aspect, având în vedere faptul că actualele pensii speciale au fost legal stabilite şi calculate în baza unor legi în vigoare la data respectivă, recalcularea lor duce la încălcarea principiului neretroactivităţii legii - regulă imperativă - prevăzut de art. 15 alin. (2) din Constituţia României.Judecător,prof. univ. dr. Aspazia Cojocaru

Simdum spunea...

Salariul e CONTRIBUTIV, SOLDA militarului nu e contributiva pentru ca singurul angajator al militarului e STATUL ROMAN, (art. 118 Constitutie: ARMATA e garantul DEMOCRATIEI CONSTITUTIONALE), ca altfel ca militar cu salariu, ma duc sa ma angajez in ARMATA PRIVATA 8 ore, daca sunt platit cum cred ca merit, si dupa aia fac taximetrie si ce mi trece prin cap si fac si greva cand ma gadila basca...

Simdum spunea...

eu cred ca magistratii o lasa mai moale cu pensiile de serviciu ca au mult de pierdut ca imagine cu ce au ei.... o sa vedem.....e cinic cum se face politica in ROMANIA

Simdum spunea...

va mai dau inca odata cum se calculeaza penzii civile

În anul 2013, modul de calcul al pensiei de stat prevăzut de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost modificat prin introducerea unui element denumit indice de corecție. Voi arăta în cele ce urmează că această modificare a formulei de calcul a rupt legătura dintre determinarea inițială a pensiei pe baza punctului de pensie și este de natură a crea diferențe relevante între pensionari cu punctaje identice, dar care s-au pensionat în ani diferiți. Mai mult aceste diferențe se pot majora în timp.
Pentru a arăta cele de mai sus vom porni de la formula curentă de calcul:
Pensie = Punctaj anual ajustat * Valoarea punctului de pensie
Punctaj anual ajustat = Punctaj mediu anual * indice de corecție
Punctajul mediu anual se determină prin însumarea punctelor de pensie obținute pe parcursul vieții active și împărțirea la stagiul complet de cotizare de 35 de ani. Prin urmare încă de pe acum se poate observa că pensia nu este egală cu punctajul mediu * punctul de pensie.
Cum se calculează indicele de corecție: potrivit art. 170 din Legea 263/2010 acesta este egal cu 43,3% din salariul mediu brut la nivel de economie (în practică se ia salariul cu 2 ani în urmă, de exemplu pentru 2016 referința este 2014) / valoarea punctului de pensie / (1+rata medie anuală a inflației pe anul 2011- respectiv 5,79%).
De exemplu pentru anul 2016: 43,3% * 2328 (salariul mediu brut din anul 2014) / 871,7 / 1,0579 = 1,09 (rotunjit).
Astfel,
pensie = punctaj anual ajustat * valoarea punctului de pensie =
(Punctaj mediu anual * 43,3% din salariul mediu brut la nivel de economie/ valoarea punctului de pensie) / 1,0579 * valoarea punctului de pensie
= Punctaj mediu anual * 43,3% din salariul mediu brut la nivel de economie / 1,0579.