Un produs Blogger.

miercuri, ianuarie 18, 2023

Briefing de presă după ședința de guvern(live)

30 comments

 Cine dorește să citească OUG nr. 17/2012 prin care s-au restituit sumele  CASS calculate greșit in anii 2011 și 2012, poate accesa acest act normativ AICI

Din Comunicatul Guvernului de după ședința de Guvern:

"3.    NOTĂ privind litigiile generate de aplicarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative
Nota de care Guvernul a luat act include o analiză a situației generate de modificările legislative aduse OUG nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.
Începând cu luna ianuarie 2022 veniturile din pensii au fost grevate de contribuțiile de asigurări sociale de sănătate, reținerea făcându-se la sursă de către casele teritoriale de pensii sau, după caz, de Casele sectoriale de pensii din subordinea Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Administrației și Internelor și Serviciului Român de Informații, prin aplicarea unui procent de 10% cu privire la sumele ce depășesc 4.000 de lei.
Prin decizia nr. 650 din 15 decembrie 2022, Curtea Constituțională a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat neconstituționalitatea unor prevederi din OUG nr. 130/2021.
Este previzibil faptul că persoanele care au solicitat restituirea sumelor reținute din pensie cu titlul de CAS începând cu luna ianuarie 2022 până la momentul reținerii vor obține din partea instanțelor judecătorești soluții favorabile. Având în vedere numărul mare de pensionari afectați de dispozițiile OUG nr. 130/2021 și faptul că acesta ar putea crește în perioada următoare, Nota prezentată Guvernului include soluția reglementării efectelor Deciziei Curții Constituționale nr. 650/2022, printr-un act normativ de același nivel cu OUG nr. 130/2021, care să stabilească modalitățile de restituire a sumelor reținute cu titlu de contribuții de asigurări sociale de sănătate de către Casele teritoriale de pensii sau, după caz, de Casele sectoriale de pensii din subordinea Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Administrației și Internelor și Serviciului Român de Informații.

30 de comentarii:

Leon spunea...

Sa urmarim cand se publica Lista cu proiectele aprobate in Sedinta de Guvern.. !!

Leo spunea...

E bun și briefingul , sunt bune și acțiunile pt. OUG 59/2017 dar CELE MAI BUNE sunt acum JALBELE CĂTRE SENAT , pt. comisia de aparare , comisia de muncă și comisia juridică.
JALBELE dar mai ales numărul lor , vor atrage atenția decidenților că sunt PROBLEME MARI la pensiile militare.
JALBELE pot conține punctele de vedere sau ce vreți voi să scrieți în ele , numai JALBE mute să ajungă la SENAT.
Apoi, la început de feb. ne mutăm tirul JALBELOR pe CAMERA DEPUTAȚILOR la aceleași comisii permanente de acolo.
JĂLBĂRIȚI FRAȚILOR JĂLBĂRIȚI NU STĂTEȚI ÎN AMORȚEALĂ!

Huhu Rezea spunea...

Firul roșu aș jalbelor către instituțiile menționate de @Leo:
Actualizare prin recalculare a pensiilor militare pentru atenuarea actualelor inechități pe care guvernul tot pregetă să le elimine de vreo 4 ani.

reddog spunea...

Huhu
Trebuie sa mergem pe un fir alb-rosu de acordare a ajutoarelor și soldelor compensatorii.
De aici trebuie inceput.
Apoi recalcularea.

RD spunea...

Si OUG 59/2017 spune printre altele:

'actualizarea pensiilor de serviciu să nu se mai realizeze în raport cu majorarea salariilor personalului aflat în activitate, ar produce efecte negative considerabile asupra bugetului de stat, din care sunt suportate'. Deci actualizarea va mai fi doar la magistrati! Asa cum este incepand de la acest OUG.

In reforma din jalonul 215 nu scrie ca trebuie sa se rezolve inechitatile din sistemul pensiilor militare! Prin recalculare cu actualizare ar creste bugetul de stat, ceea ce nu se doreste, chiar daca multora nu le convine adevarul!

b.a. spunea...

b.a.Să zicem că s-ar recalcula pensiile și se stabilește,cu tot ce înseamnă,o perioadă de doi ani până la finalizare.Banuiesc că se suspendă orice indexare în această perioadă. Atunci,13,8 și cu încă o inflație cu două cifre,cam 25% pentru toată lumea, nu reprezinta un efort bugetar mai mare decât o recalculare ,,gândită"? Iar calculul la 12 luni,sigur mai adaugă ceva economii la buget!

bogdan spunea...

Rezolvarea inechitatilor.......daaa asa ar trebui .... cum a fost ultima indexare...un model de echitate pentru toti pensionarii....sa dispara toti CIUCANII ( mai bine spui ca esti Putinist decat CIUCAN ) SLAVA...

bogdan spunea...

ECONOMII LA BUGET.....da probabil ca este bine , bineinteles ca economia la buget inseamna scaderea pensiilor ciucanilor nesimtiti si a familiilor lor si cresterea altor pensii cum de altfel este si normal.

Cătălin spunea...

Huhu, "recalculare" prin actualizare si nu invers.Cei din urma trebuie sa ajunga la nivelul pensiilor celor pensionati in 2022 si nu invers.

luchy19 spunea...

Cine tot face aceste diferențe cu CIUCANII
SUBOFITERII DIN MAPN AU IESIT ÎN 2021 ȘI 2022 CU PENSII DE 3500 LEI CU MICI EXCEPȚII, 2, 3 ASANARI SAU 2, 3 OSCARURI. REPET, 3500 LEI CE AVEȚI CU ACEȘTI OAMENI. DUMNEAVOASTRĂ LA DATA PENSIOBARII IN ANII ANTERIORI, CEI CU VECHIME COMPLETĂ, CE PENSIE ATI AVUT IN RAPORT CU MILITARII ACTIVI ? AȚI UITAT?

Ce pensie ați dori dumneavoastră să aibă un subofițer MAPN care a trecut în rezervă în ultimii trei ani ???
Atenție am repetat cu obstinație SUBOFIȚER MAPN, corpul cel mai defavorizat din tot sistemul de apărare !!!

Leo spunea...

Eu cred că termenul ACTUALIZARE nu este indicat a se utiliza în JALBE, deoarece nu este un teremn agreat de politicieni dar mai ales de gulerați. Ei nu știu cum să facă să elimine ACTUALIZAREA și la magistrați.
Cred că sintagma bună ar fi RECALCULAREA pensiilor militare utilizând o Bază de calcul construită pe elementele salariale existente LA DATA INTRĂRII ÎN VIGOARE A LEGII.
NU STĂTEȚI ÎN CONTEMPLAȚIE , CI STĂRUIȚI ÎN ACȚIUNEA DE JĂLBĂRIT!

Huhu Rezea spunea...

@Hurzicar
Nu se poate face recalculare fără actualizare.
@luchy
Subofițerii cu pensie de 3500 lei au pensie de colonel vechi.

Un pensionar citit spunea...

Cred ca trebuie sa asteptam trimestrul acesta pentru implementarea jalonului care ne priveste si pe noi"Noua lege a pensiilor va asigura sustenabilitatea fiscală a sistemului de pensii, precum și echitatea, respectarea principiului contributivității, caracterul adecvat al pensiilor mici/minime/sociale și înlocuirea dispozițiilor Legii nr. 127/2019 (inclusiv cele referitoare la perioada de contribuție fixă de 25 ani).
Eventualele modificări în cursul procesului legislativ ar trebui să respecte obiectivul privind stabilitatea cheltuielilor cu pensiile ca procent din PIB, prin includerea, atunci când este necesar, a unor modificări ale parametrilor cu rol de compensare.
Bazându-se pe asistența tehnică (jalonul 211), reforma va conține cel puțin următoarele elemente:
– va introduce o nouă formulă de calcul pentru pensiile noi și pensiile în curs de plată. Parametrii formulei vor fi aleși cu atenție, în conformitate cu obiectivul urmărit în ceea ce privește nivelul cheltuielilor cu pensiile ca procent din PIB (9,4 % din PIB). În plus, parametrii respectivi nu vor permite creșteri ad­hoc ale nivelurilor pensiilor; Formula detaliată elimină a priori indicele de corecție, se bazează pe numărul de puncte obținute de fiecare beneficiar în conformitate cu principiul contributivității și aplică un mecanism de indexare a pensiilor care nu mai permite majorări ad-hoc.
– va introduce o nouă regulă de indexare a pensiilor în funcție de nivelul cheltuielilor cu pensiile ca procent din PIB și mecanisme de combatere a indexării ad-hoc;
– va reduce în mod semnificativ posibilitățile de pensionare anticipată, va introduce stimulente pentru prelungirea vieții profesionale și majorarea voluntară a vârstei standard de pensionare până la 70 de ani, în conformitate cu creșterea speranței de viață, și va egaliza vârsta legală de pensionare pentru bărbați și femei la 65 de ani până în 2035;
– va introduce stimulente pentru amânarea pensionării;
– va revizui pensiile speciale pentru a le alinia la principiul contributivității;
– va consolida principiul contributivității pe care se bazează sistemul;
– va spori gradul de adecvare a pensiilor minime și a pensiilor mai mici, în special pentru persoanele aflate sub pragul sărăciei;
– va asigura viabilitatea financiară a pilonului II al sistemului de pensii prin sporirea contribuțiilor la acest pilon de pensii.
Pachetul poate include legi separate privind regimul general și pensiile speciale."

Leo spunea...

Am trimis 3 JALBE în aceste zile la cele trei comisii ale SENATULUI. Mă pregătesc să trimi și la CE + BM.
Pt. asta îl rog pe FLAVIUS să mai dea adresele celor de la CE + BM .

A spunea...

@luchy 19
Norocosule,nu intelegi o data ca nimeni nu se gandeste la categoria asta,nici la activi si cu atat mai mult la pensionati.Cat ai fost activ ai primit ceva sa te ajute cumva doar pe tine?La calculele ce se vehiculeaza prin zona,noi ramanem cu cat avem sau poate mai putin iar cei ce se zbat,cu calcule pentru a fi cat mai favorabil,doresc sa ajunga la pensii de 8000 net.Partea cea mai tare e ca agiamii ca noi,pensionati inainte de 2017,tot mumu vor lua.

John spunea...

Breking news!
Intrară ajutoarele la încălzire!
Camaradul nostru a luat 300,iar pe această cale mulțumește lui dottore pt faptul că l'a transformat în asistat social din pensionar militar.
* celălalt John(nu cel din 48😁)

liviu spunea...

John , Ce pensie are? 3000 brut sau net ?

vasile spunea...

budai tocmai a anuntat ca in luna februarie va fi elaborata oug care va preciza modalitatea de acordare a sumelor retinute, respectiv in transe lunare. Interesant este ca unii sunt ,,seniorii nostri,, iar altii sunt ,,specialii,,.

Viorel spunea...

Până unde duce nesimțirea. Când unele ministere nu și-au primit decât 60-65% din prevederile Legii nr. 153/2017 iar în proporție de 90% (medici, asistenți) din Sănătate și-au primit salariul la nivelul anului 2022 încă din 2018, vin acum niște lideri de sindicat și solicită creșterea salariului cu 15% la toți angajații, deci și medici și asistenți și etc. Nu-ți vine să-i iei la palme (pe liderii de sindicat) ? Unii or să spună că bine fac, că cer și nu dorm în bocanci ca unii dintre noi, dar guvernanții oare nu au un plan de priorități în funcție de legile în vigoare ?
ŞTIRIASTĂZI, 07:44
Angajații din Sănătate amenință cu protest de amploare: Ce revendicări au transmis la Guvern.
Sindicaliștii cer creşterea cu 15% a veniturilor tuturor angajaţilor din sănătate și asistență socială.

Leo spunea...

BRAVO T2
Contează să fie JALBE de NEMULȚUMIRE și/sau cu soluții de eliminare al INECHITĂȚILOR.
MULTE JALBE !

Leon spunea...

Stiati ca sunt 201000 de pensionari civili cu pensii mai mari de 4000 lei?
https://www.antena3.ro/actualitate/pensionari-taxati-nedrept-663387.html

John spunea...

@ Libiu,brut 3000

M spunea...

@Viorel

Îți spun eu stimate coleg cum gândesc colegii fetei mele (doctori): "Da, ne-au crescut salariile dar e dreptul nostru pentru că avem cea mai importantă meserie. În plus de 5 ani nu am mai primit nimic și asta ne-a adus de unde am plecat.
Asta in timp ce militarii au pensii de peste 18.000 de lei! Am văzut noi scris pe net, chiar de către militari!
Eu, cu salariul meu de nici 25.000 de lei, cât o să am pensie? 13-15.000 de lei! Mai puțin decât un militar care nu a făcut nimic toată viața că doar nu am fost in război!"


Dacă cineva a primit ceva niciodată nu o să spună că a fost nemeritat. Dacă nu a primit ceva o să spună mereu că e discriminare, că e inechitate, că cei care au primit sunt niște porci îmbuibați!
Nu schimbăm noi natura umană!

Leon spunea...

Iata ca si Contributivitatea duce la pensii "nesimtite):
"..Cea mai mare pensie care se acordă prin CJP Olt în județul Olt se ridică la 37.433 și este încasată de un pensionar care a contribuit la fondul asigurărilor sociale. În top 5, tot pensii în baza contributivității, sunt următoarele sume: 36.636 lei, 21.524 lei, 18.960 lei și 16.945 lei. Ar fi vorba de foști șefi din cadrul întreprinderilor de pe platforma industrială a Slatinei.

Nici pensionarii cu pensii stabilite în baza unor legi speciale (magistrații) nu stau foarte rău. Iată cum arată, pentru această categorie de pensionari, top 5: 29.172 lei; 29.024 lei; 28.665 lei; 27.776 lei și 27.681 lei. De menționat că în cazul ambelor categorii de pensionari este vorba de cuantumul brut al pensiei."(Adevarul).

Viorel spunea...

Domnule M. Dacă este să gândim logic și nu cum gândesc colegii fiicei dumneavoastră, cea mai importantă meserie este cea de învățător / profesor / lector pentru că, ei sunt cei care i-au / ne-au învățat ca astăzi să ajungă / ajungem ceea ce suntem. Tratați de către medici ar trebui să fie parte dintre politicieni și guvernanți, tratați de boli, prostie și lăcomie pentru că ne-au vândut țara pe nimic. În loc de o societate sănătoasă și educată, avem o societate bolnavă, analfabetă și cu speranța de viață redusă comparativ cu cetățenii din țările dezvoltate. Ce ar fi dacă cel mai de jos (ca meserie) pensionar din România ar avea o pensie de 700-1.000 de euro. Nu ar avea grija zilei de mâine, ar dispărea stresul, anxietatea, depresia care generează în mare parte celelalte boili. Am avea o societate sănătoasă iar nevoia de spitale, medici, asistenți redusă. Am construe școli și nu am înființa cimitire.

Arfy spunea...

Viorel, teorie! Nimic demonstrat științific! Dacă urezi cuiva astăzi: să trăiești o sută de ani!s-ar putea să primească cu "noduri" urarea! A crescut vârsta de trecut ka cele veșnice cu ajutorul medicinei! Sigur că da, profesorii sunt în prima linie dar toate categoriile sociale sunt într-un sistem foarte bine consolidat pentru dezvoltare. Chiar și în societățile de tip dictatorial se dezvoltă cultura, viața socială de tip "ne descurcăm" oarecum și istoria "uită"!

M spunea...

@Viorel

Eheiiiii.... Ce faci cu un profesor eminent dacă țara de la est îți bombardează școala și îți mor elevii?

Toate meseriile sunt importante că dacă nu ar fi, ar dispărea! Dar cam fiecare crede că a lui e mai cu moț!

O parte din politicieni sunt chiar profesori, vezi Președintele, și? Politicienii sunt exact oglinda populației care trăiește pe un anumit teritoriu. Spun populație și nu popor pentru că diferența este dată de sentimentul de apartenență care la români se diluează pe zi ce trece!

Mă rog, am divagat de la subiect.

Huhu Rezea spunea...

Nu toate populațiile/popoarele se emancipează la stadiul de națiune!

Viorel spunea...

Arfy. „toate categoriile sociale sunt într-un sistem foarte bine consolidat pentru dezvoltare”. Chiar credeți ceea ce spuneți ? Dacă toate categoriile sociale sunt într-un sistem bine consolidat (cred că v-ați referit din toate punctele de vedere), de ce militarii activi (parte din categorii) nu beneficiază de prevederile Legii nr. 153/2017 în integralitatea lor comparativ cu alte categorii (legea a expirat deja ca termen de aplicare, venim acum cu alta ca să-i prostim pe cei care nu au primit, dar cu cei ce au primit mălaiul ce facem ? Le mai dăm pentru că cer.) Colegii fiicei domnului M cer, dar ei știu că tatăl (domnul M) are pensia înghețată și pe timp de iarnă și pe timp de vară deși nu este băgată la congelator ? Dacă domnul M ar avea un băiat militar / Col. și ar sta într-o zi de sărbătoare cu toată familia la masa, la una mică și s-ar discuta despre salarii / solde. Cam care ar fi discuția dintre fata medic și fiul Col. ? Dar despre pensia dânsului. De câte ori și-a pus medicul viața în pericol comparativ cu pompierul M. Niciodată vor spune unii iar eu spun că își pune viața în pericol când bagă plicul în buzunar cu banii pe care scrie mită.

Viorel spunea...

Domnilor M, Arfy, aveți un punct de vedere. La comentariile mele, exemplul prezentat astăzi de către Botoșăneanul.ro vă confirm cele afimate și țineți cont. Vorbim de un medic și bolnavi oncologici.
ŞTIRIASTĂZI, 14:00
Șpagă de la 62 de pacienți în șapte zile! Doctorița de la Oncologie primea bani, brânză, miere de albine și alte „atenții”
Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a emis un punct de vedere referitor la șefa Secției de Oncologie acuzată de luare de mită.
https://www.botosaneanul.ro/stiri/paga-de-la-62-de-pacienti-in-sapte-zile-doctorita-de-la-oncologie-primea-bani-branza-miere-de-albine-si-alte-atentii/