Un produs Blogger.

marți, ianuarie 10, 2023

Ce se mai discută despre pensii la început de an?

95 comments
Stiu politicienii și guvernanții, alții decît cei din sistemul de apărare, că sunt mii de militari cu pensiile recalculate în anul 2016, potrivit discriminatoriei  Legi 223/2015, care au acum pensia militară sub nivelul cuantumului contributiv ce li s-ar cuveni, dacă pensiile militare ar fi reformate și aliniate la principiul contributivității?  In 2016 , 68% dintre pensionarii militari au rămas în plată cu cuantumul contributiv mai avantajos, potrivit expunerii de motive formulate de MApN și MAI  în PL x  199/2020. 
Vezi :

68% dintre pensionarii militari recalculați potrivit Legii nr. 223/2015 sunt interesați de reforma pensiilor militare

De atunci acele pensii, cu regim juridic de pensie militară, au fost indexate numai cu cca 25%, în timp ce valoarea punctului de pensie a crescut de la 830,2 lei în anul 2015  la 1 784 lei în anul 2023.
In plus, alinierea pensiilor militare la contributivitate ar da posibilitatea valorificării integrale a sporului pentru condiții de muncă, a pensiei  suplimentare și a stagiilor ulterioare  pensionarii.
Toate acesta ar constitui  motive pentru care decidenții din sistemul militar trag cu dinții de  pseodo-principii juridice, pentru a se opune introducerii în legea privind aplicarea Jalonului 215 a recomandării CE ca și pensiile militare să fie aliniate la contributivitate, așa cum sunt aliniate pensiile magistraților, grefierilor, diplomaților, aviatorilor civili etc. 
Nu s-ar desființa pensiile militare cum le cântă ciucanii prohodul!

O emisiune realizată neprofesionit de Andreea Crețulescu! Cum să nu știi pe 07 01 2023 că Decizia CCR privind contribuțiile pentru sănatate a fost publicată în MO pe 28 12 2022? 

Marius Budăi susține că noua formulă de calcul a pensiei contributive care va fi introdusă în L 127/2019 privind pensiile din sistemul public va avea un impact major, motiv pentru care se va aplica gradual.

"”Formula este una bună, dar avem niște lucruri de îndreptat. Am descoperit câteva aspecte și le vom îndrepta, nu pot să pun mana și să spun că e mare, toate aduc frustrare, pentru că regula de contributivitate spune așa, la contribuții egale, pensii egale”.
”Nu știu dacă v-am mai spus sau vă spun acum în premiera, când s-a făcut transferul contribuției de la angajator la angajat s-a majorat brutul, ca să nu fie aceasta inechitate. Cei care au deținut calitatea de ministru, dacă studiau legea, erau profesioniști, ar fi avut de făcut un lucru simplu, matematic, este o formula care stabilește indicele de corecție. Nu aveai decât de ponderat formula cu procentul transferat de contribuție de la angajat și rămânea în aceeași linie, corecta și reală. Anticipez și spun că legea va genera un impact. Știți bine că impactul nu va fi unul mic, există posibilitatea să fie o aplicare, trebuie să avem o aplicare graduală, trebuie să avem tot sistemul pus bine la punct, astfel încât când vom avea calculul cu comisia, să aplicam decizia”, a mai spus ministrul.

Recent, Marius Budăi a anunțat cine sunt românii care vor fi afectați de noua formulă de calcul a pensiilor.

„Sunt cei care sunt cuprinși în cele 6 legi menționate în PNRR și în solicitarea Comisiei Europene asupra pensiilor militare. Vorbim aici de cele 2 legi din justiție și anume de statutul magistraților și de statutul personalului auxiliar din instanțele de judecată.
Vorbim de diplomați, de personal al Curții de Conturi, vorbim de funcționarii publici, parlamentari și de personalul navigant și, bineînțeles militarii.

Noi vorbim de un calcul. Principiul de bază este cel anunțat, și anume să nu mai depășească nici pensie, salariu. Vorbim într-adevăr de calcul fără a produce retroactivitate și fără a fi afectată partea de contributivitate.

Cu precizarea că nu vorbim de sistemul public de pensii. Și da, pentru cei care depășesc cu pensia dumnealor valoarea netă a veniturilor, va fi o recalculare și vor intra în plată cu noul cuantum pe viitor.

Pensiile militare au prevedere în acest act normativ. Este o schimbare a modului de calcul de la cele 6 luni din ultimii 5 ani, la 12 luni din ultimii 5 ani, cu precizarea că pensiile militare îndeplineau criteriile din PNRR și că pensiile militare au avut deja 2 reforme, una în 2015 cu legea 223 și alta în 2017 cu ordonanța 57 și 59 bineînțeles, și aici inițiatorii au fost miniștri de resort.

Dumnealor au deja plafonat venitul din 2019 și schimbat modul de calcul, deci calcului este doar pentru viitor. Și nicio pensie militară nu depășește, din datele pe care le avem de la ministerele de resort, în momentul activității.

În acest proiect nu se face referire la pensionarii din sistemul public de pensii”

   


95 de comentarii:

bogdan spunea...

Eu vad o recalculare/actualizare peste minim 2 ani.

Dancapitandeplai spunea...

Mai nenea, matale incerci sa implementezi in cerebelul celor douaj' de cetitori aceeasi aberatie ca solutia bunastarii rezervistilor este recalcularea. Te rog frumos sa nu te mai erijezi in purtatorul de cuvant al nimanui. Vorbeste doar pentru tine nu pentru procente inchhipuite. Cred caai primit si dumneata aprecierile de pe watsapp referitor la desteptul de palagheanu. Nu sunteti sanatosi la cap??? V-a dat vreodata statul dreptate in incrancenarea fata de stat???

Andrei spunea...

La pensie de 4000 primita in 2020, indexata cu 2.6 in 2021, noua indexare de 5.1 se aplica la 4000 sau la noul net de 4104? ca vad niste aberatii prin niste locuri...

Huhu Rezea spunea...

@Andrei
Depinde dacă ai cuantum brut, până în 2017, sau cuantum net, după 15 09 2017. Cred că are dreptate mos curbă de nivel în legătură cu calculul indexărilor succesive ale pensiilor nete de după 2017. Fără acele precizări din OUG 114/2018, cei pensionați după 15 09 2017 riscau să nu mai primească niciodată indexări, dacă acestea se aplicau și la ei la cuantumul brut.

Andrei spunea...

Pensionarea e in 2020, deci limitat la net. Nu mai inteleg nimic

Leo spunea...

Fiecare discută la început de an ,cam ceea ce-și dorește privind pensiile.
Eu doresc de exemplu ca JALONUL 215 din PNRR să aducă o ELIMINARE a INECHITĂȚILOR din sistemul de pensii militare, indiferent prin ce metodă se vor elimina inechitățile. Fie prin trecerea lor pe legea contributivității din JALONUL 214 , fie prin altă modalitate.
Pt. a avea o șansă ca dorința să fie realizată , trebuie pusă presiune pe sistemul politrucizat al guleraților pt. a se atinge obiectivul de eliminare al inechitaților. Una din presiuni este de a trimite SESIZĂRI la CE ,despre situația de fapt existentă și eventual o sugestie de cum se poate rezolva starea de INECHITATE.
MULTE, MULTE , MULTE SESIZĂRI ajunse la CE , ar atrage semnalul de alarmă că ceva nu este în ordine și nu ar mai crede pe alde ciucă care de un an MINTE că pensiile militare sunt reformate pe contributivitate , că nu sunt pensii speciale , etc.....
Nu uitați , TĂCEREA = ACCEPTARE . Dacă se TACE însemană că acceptăm MINCIUNILE lui Ciucă spuse pe la COMISIA EUROPEANĂ.

Huhu Rezea spunea...

@Andrei
La pensia netă de pe cuponul din decembrie se mai adaugă succesiv indexarea din oficiu si cea suplimentară pentru anul 2023, aplicate la baza de calcul netă din anul 2020, nu la pensia netă indexată in anul 2022.

Relu spunea...

Trimiteti si aia cu infiintarea de noi categorii de pensii speciale pentru primari si alti acoliti care aduc voturi. Sigur vor fi de acord aia de la UE. Si le vor da banii la valiza ca se poarta pe la comisia aia ieuropeana si impartiala.

Relu spunea...

Sau ca sa scapati de alte griji fata de pensia altora: feceti cereri/petitii IN NUME PERSONAL sa se recalculeze cum vreti voi DOAR PENTRU VOI. Si ati scapat de polemici ca poate ce va convine voua nu ii convine/avantajeaza lui/pe X sau lui/pe Y. Simplu.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Deh, nemultumirile de indurerați se vor manifesta in anumite parți din infecția clocarilor gulerati si in zona zoster cu imbuibati, care vor fi forcepsați, deci castrati, fara oareșce bucurii de fudulii la pensiile militare cu mare imbuibare, dar ii asigur ca nici cu aceasta mimare de mutilare nu vor muri ei de foame! Eiii, dar țață nașă si țață moașă ca nici ei nu se lasă sa ramana măcar cu un singur gogoloi strigoi in cofragul cu ovale moi, precum Bordea de la oi, si vor baga tare clocarii la inaintare la boaitele parlamentare sa nu le lase scroturile chiar goale, luptand cu arcurile, lănciile si paloșurile sa le ramana intregi măcar gălbenușurile, ca bănuții de ort, sa aiba păstrat măcar de un scrob avort acolo sub șort!

RD spunea...

@Dancapitandeplai, domnul Huhu are o anumită putere cu acest blog și bineînțeles că face tot ce poate ca să fie așa cum îi convine dânsului și altora. Să vedem dacă va câștiga 'lupta'. Însă nu toți vor ca @Huhu și alții! Nu toți gândesc la fel ca ei. Nu toți le dau dreptate lor. Domnul Huhu nu este purtătorul de cuvânt al pensionarilor militari! Așa cum nimeni nu reprezintă toți pensionarii militari. Nici Dogaru sau alte sindicate. Și deciziile în legătură cu acest proiect vor fi tot politice, nu că trimitem nu știu câte petiții, mesaje la CE și așa mai departe. PLX-ul din Parlamentul României este/era singura soluție. Dar cum acela e ținut la 'praf', mulți se 'agață' de acest jalon.

Huhu Rezea spunea...

@Dancapitandeplai
Domnule colonel(r) c m, am apreciat intervențiile dvs. din ultimii 2 ani, dar ultima pare extrasă forțat din cuiul cătării oltene.
Poate vă sunt defavorabile o recalculare și o aliniere la contributivitate, dar nu-i considerați smintiți pe cei care cred că aceste măsuri de reformă pot elimina actualele discrepanțe dintre pensiile militarilor.
Ca om care stăpânește condeiul, puteți să trimiteți materiale spre publicare pe adresa Blogului, așa cum vă rugasem anul trecut.
Acum înțeleg că traficul redus al blogului vă reține.
Nu apreciez conturile FB pe care pot comenta numai prietenii.

Leon spunea...

Apropo de trafic pe acest blog :
"TOTALUL AFIȘĂRILOR DE PAGINĂ
31.940.406"(ora 16.25)
Aprox.in 40 de zile, un milion de accesari!

Leon spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Replica mea de mai sus postata este pentru cei cu bloguri selecte mumu in rame prăzuite, doar pentru acele grade centigrade din termometre si de pe sticlele de wysky, la care face referire @Onorabilul intr-o replica haiduceasca unui purtator de chimir boieresc si chistoale incrucisate, armenesti, caci gradele mai mici de 3 stele paralele, precum capacele de la sticlele de bere de sase cai putere, le put, le strica pohta de halimos pufos si siestele cu râgâieli de satietate prelungita, ca de grohotei din cotinei! Pana acum taceau si radeau fasolea batjocoritor de saracanii Armatei, cu pensiile mici si medii, acum s-au trezit din pupe si rod nervosi din frunze ca se simt amenintati si ei? Mai, ce sa zic de vulpile astea satule de cascavalul cazut din ciocurile croncanilor de pe stalpi! La ei fiind obraznicia evidenta si anti actiunile lui Stelica & comp. ne vor face mai ai dracului de petitionari ca pana acum, sa expunem realitatile evidente si discrimnatorii si, vorbalui @Leo, ca sa trimitem in mii de petitii la toate institutiile europene, sa stie ca minciuna are picioare scurte si mintea ingusta!

Mihai spunea...

Anul 2023 va fi razboi total in justitie intre magistrati si guvern.
Motivatiile magistratilor vor fi exact motivatiile pensionarilor militari neluate in seama de justitie.
Rămâne de urmărit caile de atac , motivatiile si rezultatele.

Huhu Rezea spunea...

@AVy
Ce război să mai fie dacă CSM a dat avizul favorabil pentru recalcularea pensiilor magistrailor fără păstratra cuantumului mai avantajos, tocmai pentru a pună stavilă ieșirilor anticipte la pensie?

Relu spunea...

CSM nu comanda judecatorii iesiti la pensie care se pot indrepta catre CCR. Si cum sunt judecatori de la CCR iesiti la pensie si care vor fi loviti de recalculare posibil sa vedem ceva meciuri.

Mihai spunea...

@ Huhurez
Asa presimt eu ca vor ataca orice chichita legislativa care-i priveste si cu care pot da in bot guvernului.
Iar daca guvernul va fi unul responsabil va trebui sa fie mult mai eficient si pus la punct cu respectarea tehnicii legislative. La fel si parlamentul.

Huhu Rezea spunea...

Tigrosule
Pentru așa ceva nici nu e nevoie de altă lege. Se face revizuire din oficiu și se sesizează organele de cercetare penală împotriva beneficiarilor și a complicilor care au măsluit dosarele de pensionare.

Leo spunea...

Aseară la ROTV la Crețuleasca , Mercea i-a arătat un document din care reeșea că unul din MApN care a fost pe la CCR , avea o pensie de 100.000 lei lunar. Mercea nu avrut să-l descomspire nici la insistențele Crețuleștii
Cine o fi acesta ?
Eu ştiu cine e individul, dar vă la emoţia descoperirii (sic) şi vouă........

John spunea...

https://www.national.ro/social/talharie-legalizata-la-mai-si-mapn-contributia-la-sistemul-de-pensii-ajunge-direct-in-buzunarele-statului-784990.html

Huhu Rezea spunea...

Hurzicarule
Dacă ne spui și unde s-a băut shampania... te credem!

Viorel spunea...

Cu urechile personale de la căciula militară / din dotare.

Mihai spunea...

În vis !!!((

Liviu PO spunea...

https://cursdeguvernare.ro/armata-romaniei-efective-militari-inarmare-dotari-ne-apara-de-agresivitatea-rusiei.html
https://romania.europalibera.org/a/dotari-armata-romana/31755873.html
https://romania.europalibera.org/a/armata-romana-achizitii-arme/32005854.html

"Performanța profesională trebuie motivată prin condiții de muncă la nivelul celorlalte armate NATO, printr-un sistem de salarizare decent, prin pensii echitabile asigurate tuturor rezerviștilor, indiferent de data trecerii în rezervă.” Angel TILVAR

https://www.idevice.ro/2023/01/07/ministrul-apararii-anunturile-oficiale-importante-armata-romana-2023-537028/

Leon spunea...

Leo, am urmatit -o si eu pe Cretuleasca aseara si cand am vazut ce habarnisti sunt in studio, am schimbat programul !
Exemple:
Cretuleasca avea in mana Tabelul cu pensiile MAI si urla:
1.Ia uite aici, un Ofiter are 99.000 lei pensie lunar, desi in acea Informare scrie:
"Cea mai mare pensie achitată de instituția în luna decembrie 2022, a fost în cuantum net de 22.510 lei."
2. Nimeni din studio nu stia ca este deja publicata in MO inca din 28 decembrie Decizia CCR, cu CASS si vezi Doamne ca la civili se opreste in continuare CASS si la Militari, nu
3.Nimeni din studio nu stiau de Comunicatul CNPP privind aceasta speta(postat acum cateva zile!)
Asa ca nu te lua dupa Mircica, doar ai vazut pregatirea lui in domeniul pensiilor militare..!!

RD spunea...

Desi este un jalon (215) pe care daca il indeplinesti primesti (statul) doar 4 milioane de euro! Insa este un jalon atat de important in societate, incat nu sunt bagate in seama jaloane pe care daca le indeplinesti primesti zeci de milioane de euro sau chiar peste 100! Iar acest jalon este si pe placul jurnalistilor. Audienta, click-uri pe net, bani. Mai gasesti si articole cu minciuni sau dezinformari! Societatea cum in general este pe langa subiect, prinde bine la jurnalisti, politicieni!

Ca sa vedeti ca nu conteaza ce spun cetatenii pentru politicieni (sau in majoritatea cazurilor), in avizarea favorabila a Consiliului Economic si Social, reprezentatii partii sindicale au votat pentru avizarea 'NEFAVORABILA' a proiectului de act normativ cu anumite motivari..

In schimb, reprezentatii partii patronale si reprezentantii asociatiilor si fundatiilor neguvernamentale ale societatii civile au votat pentru avizarea favorabila a proiectului de act normativ, cu anumite observatii..

Stelian P. spunea...

@Huhu
E greu de dovedit masluirea dosarelor de pensie mai ales a celor iesiti pe legea 164/2001. Cind am primit de la imparatie unda verde pentru iesirea la pensie cu indeplinirea anumitelor conditii a venit in biroul meu un prieten care m-a intrebat:
- Ce faci, iesi?
- Deja am semnat raportul.
Habar n-aveam in acel moment ce prevedea legea. Intrebasem doar la financiar cam ce pensie as primi. Poate daca stiam il injuram si eu pe Basescu.
Omul s-a dus in alt birou, a dat citeva telefoane iar dimineata urmatoare a plecat "la raport". A semnat raportul de trecere dupa o luna timp in care a primit solda de merit si a fost detasat pe o functie superioara. Ce dovezi materiale aveti ca omul a dat ceva ca in ultima luna de activitate sa fie atit de apreciat?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ONORABILE, NU MINTE @RAMBO, FIIND PRIMUL CARE NE-A INFORMAT SI DE NUMARUL DE DOSARE FALSIFICATE LA PENSIILE GOMFLATILOR! De asta nu o data a pomenit si Col Dogaru, dar cine sa-l bage in seama in fata puterii mafiotilor? Rambo n-a mintit niciodata, si va jur asta, doar ca unii cretini l-au informat eronat, si avand incredere in gradele si seriozitatea lor ne-a informat intermediar si pe noi cu buna credinta, crezand in cuvantul lor de onoare si de militari!
O sa vedeti ca la noua verificare pentru recalculare se vor descoperi toti faptasii astia cu dosarele de pensii falsificate, care exista si la Armata si la MAI, si cred ca vom asista si la niste cercetari penale, numarul acestor dosare fiind egal cu numarul de pensii mici, ale saracilor, adica in jur de 25.000 de gomflati artificial cu sporuri, oskaruri, coeficienti din burta si drepturi bagate cu ajutorul cadristilor de unitati inainte de iesirea la pensie, si acum le tremura izmenele in gur pentru falsuri, caci vor trebui sa dea banii inapoi, Dan Capitan de plai avand grija sa le ia partea acestora, dar nu stiu in ce calitate, de bebeficiar de pensie gomflata prin falsuri, sau ceva tot necurat la mijloc?! De aia Dan Capitan de plai chitaie speriat de recalculari, si mai suntdestui, precum Necsulescu Prăzărescu din cacaina Cracowia Prăzoaia vs Madonna Sixtina Fiola ! Asta cred ca este si crede ca noi suntem procuraturile care vor ancheta falsurile, dar daca este parte din angrenaj va avea parte si de ei, il asigur de asta! Si il intreb pe Capitanul de haiducie: Nu lacrimeaza cu empatie de mila alora cu pensii sub 1000 lei sau sub 1500 lei la cata mizerie umana si suferinte sunt supusi in saracie criminala acesti amarati ai Armatei? Chiar nu se gandeste ca hotii aia cu dosarele falsificate si dosare gomflate pe talharii penale au furat din drepturile acestor amarati, si ca daca ar fi descoperiti acesti talhari nenorociti ne-am bucura sa plateasca cu varf si indesat talhareala de la gura noastra?

Huhu Rezea spunea...

O fi auzit și hurzicarul de la mâna a treia. Cum să invite cineva un asemenea gargaragiu la sindrofii de nivel înalt?
Mai de grabă este folosit pentru informarea unor entități despre ce se discută pe site-urile pe care comentează militarii.

Liviu PO spunea...

"[...] un deceniu de apartenență la NATO nu a împiedicat bugetele Armatei să se ducă preponderent pe salarii, pensii și de nevoile armatei sale speciale: în jur de 1800 de generali activi sau în rezervă pe care-i are România postcomunistă. Armată de generali ce crește permanent la fiecare 1 decembrie prin decret prezidențial. "
https://cursdeguvernare.ro/armata-romaniei-efective-militari-inarmare-dotari-ne-apara-de-agresivitatea-rusiei.html
1800 de generali activi sau în rezervă?????O fi informatia adevarata?

reddog spunea...

Rambo e pe post de săgeată.
Fabula la greu încă de când era secretar la pecerea.
Când bea kerosen in hangar credea că e VIP/erou în viața. 😁

Huhu Rezea spunea...

@Stelian P.
Revizuirea din oficiu se poate dispune cand din dosar rezultă intenții vădite de incălcare a legislației privind salarizarea personalului militar pentru a umfla baza de calcul pentru pensie.
Pensionarul are la dispoziție acțiunea de contestare a deciziei de revizuire, ocazie cu care părțile vor veni cu probe pentru ca instanța se dea o soluție diferendului.
Răspunderea penală nu mai poate opera după atâți ani.

Outlander spunea...

La Mulți Ani, domnule Huhu!
Eu zic să nu îl presăm pe @rambo2021 cu destăinuiri!
Să vedem urmările celor declarate!
Nu știu de ce, dar am vaga impresie că are un țumbuștuc de concretizare!

Bruno Simba spunea...

Corect ar fi sa ne stabileasca si noua componenta contributiva din pensie asa cum au toti specialii si cum se pare ca a spus Comisia Europeana.S-ar vedea fiecare in oglinda ce a muncit in viata.Sa nu ne mai ascundem dupa minciunile lui Ciuca.De unde stim noi cat din pensie este drept conrtibutiv si protejat de lege.Sunt pensionari militari a caror pensie militara actuala este si cu 50% mai mica decat rezultanta componentei contributive.Cunosc camarazi cu doar 24 ani vechime (agent principal sef)penitenciar,46 ani cand a iesit la pensie,clasat inapt cu pensie 7500 lei net.Normal ca este din tabara ciucanilor si o reforma adevarata l-ar face sa planga cu lacrimi de crocodil.Acum cand ma gandesc cat taraboi facea Mircica Dogaru istoricul de renume mondial cand spunea ca militarilor nu le trebuie bani doar onoare si demnitate iata ca foarte multi am ramas cu onoarea,au trecut civili.

RD spunea...

Domnule Huhu stiu ca sunteti informat, dar si alti colegi care posteaza pe aici, in ce tari aflate in NATO se mai gasesc sisteme de pensii militare calculate cu doua componente: contributivitate + din bugetul statului pe procente si in ultimele luni/an/ani?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@OUTLANDER, asa sa fie cu dreptatea si, La multi ani sanatosi!

Huhu Rezea spunea...

RD
Aveți eticheta "Pensii NATO si UE" unde puteți citi tot ce s-a scris aci despre pensiile militare în NATO si UE. Sunt 22 de articole.
Nu cunosc dacă mai sunt pensii militare calculate contributiv sau dual, dar nici n-o să găsiți in tările NATO brambureala pe care gulerații și politicienii au patentat-o în sistemul de salarizare si pensionare pentru militari.
Drept este că acolo nici nu veți găsi contestări ale armatei, poliției sau organelor de siguranță așa cum se întâmplă la noi.
Sistemul contributiv de pensii care a fost introdus în anul 2000 prin L 19 a fost împrumutat din Germania. Acolo funcționează încă din 1889, din vremea lui Bismark.

ifrim spunea...

Dacă există riscul ca la recalculare cu sau fără actualizare să dispară Oskarul,mia de lei neimpozabilă a celor din TOpEx,indemnizațiile uniunii scriitorilor,greierașilor plătiți din fondul MApN aici este și reticența față de schimbare!

Viorel spunea...

Iar în 2010, niște dobitoci au schimbat o lege care vine de pe vremea lui Cuza, adică 1865, mai veche decât cea germane.

RD spunea...

Tâlhărie legalizată la MAI și MApN. Contribuția la sistemul de pensii ajunge direct în buzunarele statului

Deși s-a tot acreditat ideea că pensionarii MAI și MApN ar fi un soi de pomanagii care primesc pensii de serviciu fără să fi contribuit la sistem, realitatea este cu totul alta. Sindicaliștii din Poliție arată că statul român îi jecmănește, lunar, prin contribuția individuală la bugetul de stat, care nu ajunge la bugetul de pensii, ci direct în buzunarele statului.

Exact același procent de 25% din salariu pe care îl plătesc toți angajații pentru CAS, îl plătesc și polițiștii și militarii. Banii acestora din urmă nu intră însă în bugetul asigurărilor sociale de stat, ci direct în bugetul general, astfel că polițiștii și militarii nu figurează că ar fi contribuit la sistemul de pensii. Contribuția individuală la bugetul de stat este o găselniță care s-a aplicat, în ultimii cel puțin 20 de ani, doar militarilor și polițiștilor și înseamnă câteva zeci de milioane de euro pe an încasate de statul român.

”Contribuția individuală la bugetul de stat are legătură cu CAS, iar legătura este legată de cuantumul de 25% oprit din salarii. Pentru CAS obții, la finalul carierei, o pensie bazată, mai mult sau mai puțin, pe contributivitate, însă pentru contribuția individuală la bugetul de stat, impusă doar polițiștilor și militarilor, nu obții nimic. Această contribuție se duce direct la bugetul general al statului și nu intră la bugetul de asigurări sociale. Până în 15 septembrie 2017, contribuția de 25% aducea militarilor și polițiștilor un plus de 9% la pensie, însă, după schimbarea modului de calcul, acest procent nu s-a mai regăsit, efectiv, în pensii”, ne-a declarat Emil Pășcuț, președintele Sindicatului Polițiștilor din România”Diamantul”. Acesta arată că, deși CCR susține, în mai multe decizii ale sale, că pensia de serviciu nu este bazată pe contributivitate, ci pe principiul recunoștinței, contribuția efectivă a polițiștilor și militarilor este, în medie, de 1.200 de lei pe lună pentru fiecare, iar la cei 300.000 de oameni din MApN și MAI, vorbim de sume colosale care se rețin din salarii.

Luați cu forța
Din punctul de vedere al sindicaliștilor din MAI, contribuția individuală este o tâlhărie a statului cu suportul legii, pentru că se iau cu forța acești bani. ”Mai ales în contextul în care subiectul acesta al pensiilor militare este rostogolit continuu. Dacă tradițional pensiile de serviciu au fost recunoscute doar polițiștilor și militarilor, ulterior au apărut categorii sociale cu putere de a influența legislativul, care și-au instituit genul acesta de recompensă la final de carieră, fără să existe aceleași motive. Chiar și magistrații și-au făcut aceste pensii de serviciu abia din 1997 și s-a ajuns acum la o percepție că aceste pensii le sunt date de Dumnezeu și nu le poate atinge nimeni”, ne-a mai precizat președintele Sindicatului Polițiștilor din România ”Diamantul”, Emil Pășcuț. Potrivit datelor oficiale, în anul 2021, numai la Inspectoratul Județean de Poliție Cluj, contribuția individuală la bugetul de stat pentru polițiști și personalul contractual a fost de aproape 30 milioane de lei. Totodată, într-un răspuns acordat Sindicatului ”Diamantul”, Inspectoratul Județean de Poliție Cluj confirma faptul că, potrivit Legii 223/2015, cota de contribuție individuală la bugetul de stat este egală cu cota de contribuție de asigurări sociale.

https://www.national.ro/social/talharie-legalizata-la-mai-si-mapn-contributia-la-sistemul-de-pensii-ajunge-direct-in-buzunarele-statului-784990.html

GG spunea...

Nu este un secret,o știm destul de bine,aceasta lege 223 a fost data cu șustă,adică pt.cei care urmau sa iasă la pensie din momentul când legea întra în "pîine"(01.01.2016).
Nu cred sau refuz sa cred ca s-au făcut șmecherii la calcularea pensiei la unii gonflati,dar la noi totul e posibil nu bag mâna în foc!
Mulți gomflati au recurs la umflarea BC,a celor 6 luni ce au precedat ieșirea la pensie.
Unde e f.simplu de depistat.

mosmartin16 spunea...

Pensii militare - pe componenta bugetului de stat - mai mult decat decente, diferentiate si cu eliminarea in totalitate a inechitatilor majore existente !

Pentru aceasta este suficienta aplicarea prevederilor normative prezente, cu unele modificari care pot fi adoptate printr-o OUG !
Asadar, baza de calcul a pensiei formata - exclusiv - asa cum a fost in Legea nr.164 / 2001 privind pensiile militare de stat, din urmatoarele componente, cu cuantumuri actualizate conform Legii nr. 153 / 2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice...
- solda de grad
- solda de functie
- gradatia
- solda de comanda.
Celelalte doua componente ale bazei de calcul din perspectiva legii susmentionate ( 164 ), respectiv solda de merit si dispozitivul de lupta / indemnizatia de dispozitiv au fost - in decursul timpului - incluse in solda de functie !
Iata ce ar presupune - cu titlu de exemplu - o astfel de baza de calcul, actualizata, pentru functiile, la nivel maxim, corespunzatoare gradului de colonel, respectiv de plutonier adjutant sef !
Pentru colonel...
a) solda de grad, actualizata ( conform art.7 alin.(3), capitolului II, sectiunea a 2 - a din anexa nr.VI a Legii nr. 153 / 2017 si art.1 din HG nr.1447 / 2022 ) = 745 lei
b) solda de functie, actualizata ( conform capitolului I din anexa nr.VI a Legii nr. 153 / 2017 si art.1 din HG nr.1447 / 2022 ) = 8220 lei
- solda de functie in cuantum nou actualizat, majorata conform gradatiei maxime ( art.11 din anexa nr.VI a Legii nr.153 / 2017 ) = 9946 lei
- solda de functie in cuantum final actualizat, majorata cu 7,5 % pentru realizarea prerogativelor constitutionale de aparare ( conform art.19 din anexa nr.VI a Legii nr.153 / 2017 ) = 10692 lei
c) solda de comanda, actualizata si in procent maxim ( conform art.8 alin.(1), capitolul II, sectiunea a 2 - a din anexa nr.VI a Legii nr. 153 / 2017 ) = 2055 lei.

mosmartin16 spunea...

Prin urmare, baza de calcul, actualizata, este in cuantum de 13492 lei ( 745 + 10692 + 2055 ), iar pensia bruta maxim rezultata este de 11468 lei ( 85 % din baza de calcul, conform art.29 alin.(1) lit.a) si b) coroborat cu art.108 lit.b) si art.30 din Legea nr. 223 / 2015, modificate prin OUG nr.57 / 2015 ).
Din acest cuantum al pensiei brute se deduce impozitul de 10 % la ceea ce depaseste 2000 de lei, rezultand astfel o pensie in cuantum net de 10521 lei, dar, aplicand aceeasi prevedere atat ca in cazul pensiilor militare stabilite ulterior OUG nr. 59 / 2017, cat ca si in cazul proiectului de lege care vizeaza modificarile la pensiile cu caracter special ( mai exact ca si in cazul magistratilor ), respectiv pensia neta sa nu depaseasca media salariilor nete corespunzatoare mediei salariilor brute din baza de calcul si admitand faptul ca aceste salarii luate in calcul la pensie au cuantumul limitat la cele 4 componente mentionate, rezulta o pensie neta in plata de 7893 lei ( 58,5 % din 13492 lei ).
Acestui cuantum net in plata, rezultat din aplicarea tuturor prevederilor aferente Legii nr. 223 / 2015, cu modificarile si completarile ulterioare i se aplica procentul maxim de 20 % pentru Ordinul Meritul Militar ( conform art.11 din Legea nr.80 / 1995 si art. 6, 10 si 12 din Legea nr. 149 / 2018 ), rezultand astfel o pensie neta, actualizata si in plata in cuantum final maxim de 9472 lei.
Pentru functia, la nivel maxim, corespunzatoare gradului de plutonier adjutant sef - aplicand atat aceleasi prevederi legale existente cat si modificarile minim necesare - rezulta o pensie neta, actualizata si in plata in cuantum final maxim de 5188 lei.
Sub aceste cuantumuri din cele doua exemple, respectiv de 9472 lei ( pentru functia corespunzatoare gradului de colonel ) si 5188 lei ( pentru functia corespunzatoare gradului de plutonier adjutant sef ) se regasesc si celelalte cuantumuri corespondente, in functie de urmatoarele variabile...
- gradul militar
- coeficientul de functie
- studiile
- gradatiile
- vechimea efectiva
- conditiile / grupele de munca
- solda de comanda
- Ordinul Meritul Militar.

Din perspectiva includerii intr-un act normativ - chiar si o ordonanta de urgenta a Guvernului - a celor doar cateva modificari / completari necesare la legislatia in vigoare in domeniul pensiilor militare, consecintele pozitive se regasesc fara doar si poate in urmatoarele...
1. Eliminarea in totalitate a inechitatilor / disfunctiilor majore din cadrul sistemului pensiilor militare de stat !
2. Pensii in cuantumuri mai mult decat decente in raport cu nivelul de dezvoltare al societatii !
3. Mentinerea pentru viitor a echitatii astfel stabilite in domeniul pensiilor militare de stat !

E un punct de vedere vis-a-vis de componenta bugetara a pensiilor militare de stat ! Ce parere aveti ?!! Gand bun, dragi camarazi !



Cornelius Flavius Ifrim spunea...

TRIMISE AZI DOUA RACHETE INTERCONTINENTALE, NUCLEARE, LA UE, NATO SI WORLD BANK! @Onorabile, cea primita de Dv ultima, adineaori, pe antet cu adrese europene, a fost deja trimisa de cateva zile, azi la ceilalti pe plan national si unde mai stiu eu ca vreau s-o fac!

Huhu Rezea spunea...

@mosmartin
Nu vei mai vedea în viitor modificări ale legilor sau a dispozițiilor dintr-o lege prin ordonanțe de urgență. Dispoziții legislative noi, care nu modifică sau abrogă o lege, chiar și organică, vor fi.

Huhu Rezea spunea...

Cornel
Petiționarea repetată cu aceleași probleme este ignorată de oricare instituție românească sau europeană. Vezi bine ce răspunsuri primești de la ministerele din București!
Nu fi invidios pe @Stelică! 🫢 El a scris în premieră la CE și a primit răspuns, deși s-a folosit de memoriul d-tale.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Bravo, @Tizule!Bine pusa problema!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, vom trai si vom vedea, Mafia o vom anihila!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, retur nu mi-a venit niciodata de la nimeni, nici cele externe. Europarlamentarii USR au grija sa le redictioneze la sefii UE si mi-au scris ca fac asta. Toate ministerele imi raspund mereu, pasand pisica de colo-colo si dand raspunsuri sablon. Evident ca le apasa pe târtițe scrierile mele, laudabil si cel mai corect fiind Ministerul de Interne, care le directioneaza cu dovada la MApN, ministere de resort ale Economiei, Muncii sau de Finante, Guvern sau Prim Ministru. Acum jonglez si cu autoritatile judetene si locale, care le trimit tot asa, redictionate unde considera ei ca e nimerit s-o faca, eu punandu-le in vedere ca in judet sau Onesti sunt rezervisti buni de mobilizare si sunt responsabili si pentru soarta si pensiile lor, sa fie apti de lupta la o adica, dar si loiali daca au pensii decente!

ifrim spunea...

Eu am înțeles că prin OUG nu poți tăia (scade) din drepturi ci doar prin lege dar pentru a majora se poate prin această procedură!

Leo spunea...

Ce frumoase colinde.
Și ce brav colindătorul.
Să nu te iei după Onorabil, că este invidios și cu simțul virtuții tocit de ani.
Colindul este o instituție pe care n-o chemi și nu o alungi. El ți se impune.
Măine sau azi îă sorcovesc și eu.
SUS CATARGUL !

Paul Puiu spunea...

Actualizarea pensiilor militare nu este prevazuta de lege in cazul pensiilor militare din L 223/2017 si se discuta pe acest subiect inexistent fara rost la fel si in cazul prevederilor L 164/2001 care este abrogata!!!!In proiectul de legea nu se face nicio referire la recalcularea pensiilor militare si nici la actualizarea lor!!! Singura modificare este ca nu se mai calculeaza pensiile militare prin alegerea celor 6 luni din ultimii 5 ani ci a 12 luni din ultimii 5 ani!!!!In rest e gargara multa sau apa de ploaie!!! Prin PNNR nu se urmareste decat mentinerea nivelului pensiilor militare la nivelul actual cu indexarile de rigoare!!!!Se dezbat cai verzi pe pereti si tot felul de teorii si totul va ramane doar un vis ca plx 199/220 care a devenit perimat prin neaplicarea in integralitate a L 153/2017!!!!

Huhu Rezea spunea...

PP
Nimic nu cade din cer dacă nu se discută, nu se atenționează, nu se acționează în instanță... acolo unde este cazul.
Nu realizezi nimic prin "Să ne mulțumum cu ce avem".

reddog spunea...

Huhu
Rambo, Cezar și Akord75 discuta și atenționează dar sunt ignorați.
Ei au spus că se mulțumesc cu ce au când au luat ajutoarele
Acum s-au sucit că hoțul in instanță că sa zic așa.
Sa se duca la munca, așa putem construi capitalismul.
Daca tot ne plângem nu rezolvam nimic.
Cei mai sus menționați pot da cu sapa sau cu matura că nu le cad gradele.
Roma Victrix! ✌️💪🇷🇴

Calinmihaib12 spunea...

Paul PUIU:
..aparent, "așa" este situația..cu L. 223/2015..modificată,adică a dispărut "ACTUALIZAREA" din art.60, dar, ea "actualizarea"(=elementelor salariale din structura SOLDEI LUNARE BRUTĂ-BAZĂ DE CALCUL)=SE MENȚINE în textul art.28 în vigoare, și probabil și în VIRTUALA L.223/2015..răs-răs..modificată..?
Orice intervenție.."în masă" asupra cuantumului pensiilor în plată ( în afara procedurii: "indexare"..), în.. PLUS sau..MINUS trebuie/presupune, să apară: cel puțin, un pretext justifica tiv al respectivei intervenții..!; altfel,nu se va schimba nimic..!

Huhu Rezea spunea...

@Călin
Actualizarea de la art. 28 se aplică numai la deschiderea dreptului de pensie.
In lege a mai fost actualizarea de la articolele 109 si 110 privind recalcularea pensiilor în plată ale militarilor la 31 12 2015.
A dispărut, ilegal, am putea spune, actualizarea pensiilor în plată printr-o ordonanță care nu putea modifica un text de lege adoptat de Parlament, potrivit ultimelor decizii CCR.

Paul Puiu spunea...

Evaporarea completa si pe intelesul tuturor s-a produs prin OUG 114/2018 initiata de actualul ministru al muncii Budai!!! El stie deja ca ultima reforma in cazul pensiilor militare s-a adoptat in 2018, atunci cand practic din ianuarie 2019 a inceput acordarea etapizata a cresterilor salariale cu 25% pentru a se evita actualizarea pensiilor militare odata cu majorarea salariilor activilor!!!! Imi pun intrebarea: de ce pana in decembrie 2018 si imediat la scurt timp nu a fost contestata de organizatiile reprezentative abrogarea actualizarii??? Acum dupa 4 ani tot se asteapta reintroducerea actualizarii in L 223/2015 in conditiile in care prin PNNR se urmareste reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale?? Eu zic ca e ok sa ne multumim cu situatia actuala a cuantumului pensiilor militare si cu indexarile anuale cu rata inflatiei si sa nu ne mai gandim la actualizare sau recalculare pe contributivitate pentru ca aceste masuri nu se vor adopta niciodata pentru ca nu sunt incluse in proiectele politrucilor!!!Decat o contributivitate in scadere mai bine o constata permanenta la nivelul actual cu indexari raportate la rata inflatiei!!!!!

Brenda spunea...

Cum adică aplicare graduală ,,ce lege poate să facă asta??

Leo spunea...

Ba mai cade și din cer.
Cum ar fi, sorcovitul pe care tocmai l-am făcut.

Huhu Rezea spunea...

PP
Nu a fost atacată profesionist în contencios administrativ eliminarea actualizării pensiei militare prin OUG 59/2017, OUG 114/2018 nici nu mai conta, de către Structurile asociative pentru că nu au știut cum să acționeze și, în plus, sunt așa de infatuați că nu iau în seamă nici sfaturile care li se oferă gratis pe site-uri... precum acesta.
De doi ani urlu pe acest blog să nu se mai ridice excepții de neconstituționalitate cu referire la noul text introdus de OUG 59/2017 în L 223/2015, ci să se limiteze în a contesta numai eliminarea actualizării prin ordonanță de urgență. Ei, iată că avem aproape 500 de dosare pe rol la CCR , toate cu excepții vizând noul text, care desigur că vor fi respinse ca și cele câteva zeci deja judecate.
Guvernul putea institui prin ordonanță, pentru viitor, un nou plafon pentru pensia militară, dar nu putea ca prin ordonanță să elimine ACTUALIZAREA, deja bătută în cuie prin lege. Noul plafon net al pensiilor militare putea fi introdus oriunde în Legea 223/2015, dar nu șmecherește în locul articolului 60, care reglementa actualizarea.
In loc să procedeze conform contenciosului administrativ, câteva structuri asociative își pierd timpul cu procese, sortite eșecului, împotriva ministrilor care au semnat ordonanța.

Ionel spunea...

@mos martin - ESte adevarat ce spune Huhu Rezea "Nu vei mai vedea în viitor modificări ale legilor sau a dispozițiilor dintr-o lege prin ordonanțe de urgență" DAR, ar trebui sa recunoastem ca ceea ce spune Mos Martin este FOARTE OK si este cea mai simpla modalitate de a pune ordine in pensii si de a reduce/desfiinta inegalitatile intre pensiile militare induse de legea discriminatoare 223/2015

Huhu Rezea spunea...

Continuare

Altfel spus, ca să înțeleagă cât mai mulți cum trebuie acționat, OUG 59/2017 ar putea fi declarată constituțională, dacă se ridică excepția încălcării art. 1, alin.(4) din constituție, separarea puterilor în stat, numai dacă nu elimină actualizarea pensiilor militare.

Huhu Rezea spunea...

Hurzicarule
Informează-ți șefii despre aceste discuții, nu-i proteja!

Unknown spunea...

Ar fi fost interesant sa citiți ce ne au făcut cu Oug 75/2020 celor in activitate, așa ați fi înțeles cum au creat o falsă prescripție extinctivă, că ...să scape de creșterea salariilor de funcție conform deciziei i.c.c.j. nr. 51/2019, și dintr-un condei au eliminat anul 2016 de la revizuire/recalculare. Dar, e mulți cu ghilimele care fac legi delegate...mi-e rușine că am zăbovit atât...au Renoir!

Leo spunea...

Mi-a zis mie cineva, că vine Flavius în viteză pe turnantă ca o RACHTĂĂĂĂĂ..........

reddog spunea...

Huhu
Dar de ce nu apărați camarazii de aici în instanță?
Păreti super greu in legi.
Teoretic.
Fapte nu vorbe!
Pe mine să mă scutiți cu vrajeli din astea gen explicații gen meandrele concretului.
Eu înțeleg chiar mai mult decât vă puteți imagina
Nu că aș fi neapărat inteligent
Sa zicem că am imaginație bogată. 😁
Fapte nu vorbe!

Huhu Rezea spunea...

@Cățel roșu
Nu am practicat niciodată avocatura. Cred că sunt mai util aici dacă pot să informez juridic mii de rezerviști.

reddog spunea...

Huhureaza mica
Cum ziceam! 😁🤣
Părerile sunt împărțite
Unii spun că îi dezinformați.
Eu cred că faceți un lucru bun.
Dar nu faceți asta neaparat dezinteresat.
Nu fa umflați prea tare la mine chiar dacă ați fost in SRI
Eu am fost in ANP.
Unii poate rad dar și înghit in sec. 😁

Huhu Rezea spunea...

@Câine roșu
Cine să zică ce spui decât cei deranjați de faptul că informațiile de pe blog, nu neapărat numai cele postate de mine, ci și de cititori, inclusiv de d-ta, le cam strică ploile.
Cum să nu se supere când pe acest blog a fost demontată cu tărie încercarea de prostire a opiniei publice că pensiile militare n-ar fi pensii speciale?
Cum să nu se supere când pe acest blog se explică pe înțelesul tuturor ce ar însemna aliniera și a pensiilor militare la contributivitate.
Cum să nu se supere cei care-și văd demontate însăilările juridice din Intâmpinările depuse în instanțe?
Ar fi necinstit să nu recunosc că am am avut și interese pro domo în alegerea subiectelor.
Așa-i că, în mintea multora, numai un securist/sereist s-ar înhăma la un asemenea risc?

reddog spunea...

Huhu
Eu am spus că va apreciez munca.
Dar sunt și alte opinii pe aici (alea care trec de cenzura)
Nu mai spun de alte opinii de pe alte bloguri.
Era doar o constatare
Normal că pensiile militare sunt speciale.
Și militarii sunt niste oameni speciali.
Și nu doar in Romania
Doar că dvs vreți să suciți chestia asta cu pensiile speciale cum va convine
Și asta nu o spun doar eu.

reddog spunea...

Huhu
Personal nu am nimic împotriva sereistilor.
Eu as fi lucrat pro bono pentru interesele statului român.
Dar nu am avut ocazia
Sincer nici nu am avut tentații sa merg sa mă angajez la SRI.
Dar am văzut pe LinkedIn anul trecut că cineva de la SRI mi-a vizitat profilul.
Poate asa sunt ei mai curioși. 😁

Viorel spunea...

LUAȚI AMINTE POLITICIENI DIN TOATE PARTIDELE.
Golda Meir, Prim-ministru Israelului în perioada 1969-1974, către poporul evreu:
- Dacă vreți să construiți o țară în care se vor întoarce fii și fiicele voastre, dacă vreți să construiți o țară în care oamenii vor pleca în timpul vacanțelor, dacă vreți să construiți o țară care nu va avea frică pentru viitor, atunci faceți doar 2 pași:
1. Echivalați corupția cu trădarea de țară, iar oficialii corupți cu trădătorii până la a șaptea generație…
2. Faceți trei profesii cele mai bine plătite și cele mai respectate: profesia de MILITAR, PROFESOR ȘI MEDIC.
Și cel mai important-munciți, munciți și munciți pentru că nimeni în afară de voi nu vă va proteja, nimeni în afară de voi nu vă va hrăni și doar voi aveți nevoie de țara voastră, nimeni altcineva.
Care prim-ministru de după 1989 s-a adresat în Parlamentul României și în fața poporului român cu un asemenea discurs. Nici unul. Dar ne dăm cocoși în toate împrejurările.

Leon spunea...

Vorati USR, ca NU merita:
https://www.stiripesurse.ro/pnrr-o-afacere-secreta-a-usr-cum-a-secretizat-ministrul-ghinea-documentele-chiar-si-pentru-partenerii-de-coalitie_2738820.html

Leon spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Filip spunea...

Care este valoarea din pensie care nu se impoziteaza . Am primit azi pensia si am constatat ca este impozitat ce depaseste 2000 lei.

Huhu Rezea spunea...

@Filip
Este bine!

M spunea...

@Huhu Rezea

Da, este adevărat că instituția actualizării a funcționat dar suntem în altă perioadă istorică!

Haideți să vedem de ce cresc soldele activilor?
1️⃣ Primul motiv ar fi păstrarea puterii de cumpărare. Îi crești cu inflația solda de funcție și subsecvent cresc și sumele obținute din sporuri și indemnizații raportate la aceasta.

2️⃣ Statul dorește o stimulare a resursei umane din domeniul SNAOPSN pe considerente geopolitice sau sociale.

3️⃣ Corelarea unor echilibre în sistemul bugetar (vrei să crești salariile medicilor dar dai ceva și militarilor pentru a nu crea o prăpastie între cele două categorii socioprofesionale).

Bun!!!!!

Care ar fi motivul creșterii pensiilor militare?

1️⃣ Păstrarea puterii de cumpărare. Deci se acordă indexarea cu inflația!
În rest nu prea te interesează, ca stat, resursa umană reprezentată de rezerviști!

Un colonel pensionat în 2000 are pensia mai mică decât unul pensionat în 2022? Posibil!!!

Întrebarea ar fi: recompensarea carierei se face exclusiv prin pensie?
Nu! Fiecare a avut soldă. Solda a avut o anumită valoare raportată la salariul mediu brut! Unul a primit casă! A avut ajutor la trecerea în rezervă! A beneficiat de un anumit statut în societate, de o anumită siguranță a locului de muncă, de cursuri de specializare, de misiuni în TO, de compensarea chiriei, de concediu de îngrijire a copilului, de plata SDSL, de bani de uniformă etc.
Sunt zeci, sute sau chiar mii de beneficii de care unul sau celălalt s-au bucurat respectiv zeci, sute, mii de restricții și pierderi care îi diferențiază pe cei doi!

Acum pe unii nu îi mai interesează decât diferența la pensie! ATÂT! Se fac că uită toate beneficiile pe care le-au avut ei și au un singur obiectiv: egalizarea pensiilor chiar daca asta ar presupune ca unii să piardă! Unii care poate toată cariera au avut solda egală cu SMB, în timp ce "nemulțumitul", pe aceeași funcție, a avut solda dublă raportată la SMB din cauză că a fost pe o altă lege a salarizării!!!!


Cea mai elegantă soluție ar fi ca cei care se simt nedreptățiți, majoritatea pensionați mai demult, ar putea opta pentru a trece pe o pensie contributivă, dacă vor asta!
Mulți au punctaje mult mai mari decât cei pensionați în ultimii ani (consecință exact a acelor situații pozitive de care s-au bucurat) și probabil ar avea pensii mai mari.

Observ însă o obsesie nu în a rezolva propria problemă ci în a "rezolva" pe alții!

Huhu Rezea spunea...

@M
Cea mai elegantă soluție este recalcularea pensiilor militare pe aceleași principii ca și celelalte pensii speciale, atât în varianta procentuală dintr-o bază de calcul, cât și în varianta contributivă, cu păstrarea în plată a celui mai avantajos dintre cele două.
Nu există varianta opțiunii decât în comportamentul celor de rea credință.

Leon spunea...

Maine, la ora 11, avem Sedinta de Guvern:
https://gov.ro/ro/guvernul/sedinte-guvern/informatie-de-presa-privind-proiectele-de-acte-normative-incluse-pe-agenda-edintei-guvernului-romaniei-din-11-ianuarie-2023

Relu spunea...

Voi sunteti constienti ca si in sistemul public de pensii sunt inechitati intre persoane care au lucrat in acelasi loc si in aceleasi conditii numai ca au iesit la pensie in ani diferiti? Pentru ca unora desi le-au fost platite niste sporuri nu le-au fost luate in calcul si acum sunt. Dar unde nu au fost platite nu au ce sa dea. De ce credeti ca tot maresc baza de calcul prin adaugarea de noi elemente salariale? De ce credeti ca vor sa faca o noua lege a pensiilor? Nu ai cum sa gasesti o formula magica sa fie pensia la fel desi au lucrat la fel daramite sa fie la fel pensia daca nu au lucrat la fel. Nu poate avea pensia egala unul care a lucrat mecanic de locomotiva sau sudor si unul care a fost registrator sau secretara. Nu poate fi egala pensia unei asistente de la ATI cu una de la medicul de familie.

Petrut spunea...

Buna seara ,am primit azi pensia pe card .... a venit dar este mult sub ce a promis/ordonat Iohanis ...o sa de incep sa ma documentez pentru a ma plange Comisiei Europene precum si la alte instante.....ma asteptam sa-mi si fie fie actualizata pensia mea militara corespunzator cu cerintele reale PNRR...

Viorel spunea...

Petruț. Prin 2024 poate.

M spunea...

@Huhu Rezea

Este punctul dumneavoastră de vedere!

Doi militari, ieșiți la pensie de pe aceeași funcție, după același număr de ani dar unul în 1995 și altul în 2015 primul cu un punctaj total de 180 de puncte și al doilea cu 100 de puncte totul datorat țopăielii privind salarizarea. Ce facem?

Nu apar alte inechități?


Vă repet: toate celelalte avantaje/dezavantaje ale celor 30 de ani de serviciu le ștergem cu buretele? Sau aveți o fixație pe pensie?

Ați primit apartament de la stat? Ia să îl dați înapoi că eu nu am primit!

Ați avut solda de 5 ori mai mare decât SMB?
Ia să dați înapoi parte din ea, că eu nu am avut!

Ați avut parte de respect și o poziție socială bună? Noi nu am avut! Suntem albia de porci a oricărui țumpalac!

Ați primit ajutor la trecerea în rezervă, o sumă frumușică din care măcar ați dat avansul pentru o mașină? Ia să dați banii înapoi că eu nu am primit!

Eheiiiii! Când sunteți în partea câștigătoare este simplu să dați verdicte, să căutați cu lupa locul in care nu sunteți avantajat și apoi să strigați ca din gură de șarpe că sunteți discriminat!

Un doctor de acum, avantajat de salariul pe legea 153 o să aibă o pensie mai mare decât colegul lui care nu a prins salariile "nesimțite" din sănătate! Așa, și?

Eu sunt foarte mulțumit, așa, cu pensia mea care nu a prins actualizarea cu legea 153 iar dacă mi-ar da indexarea cu inflația aș fi și mai fericit. Și așa am să rămân câte zile o-i mai avea pe pământ!

Unii s-au învățat în privilegii și nu acceptă că nu pot călării veșnic pe toată lumea ca să le fie lor bine!

Normal că vreți să aveți o felie mai mare de cozonac! O să mai crească soldele. Să vreți veșnic ca nu cumva cineva sa aibă pensia mai mare decât dumneavoastră mi se pare chiar absurd!


Cui nu îi place să treacă pe contributivitate!

M spunea...

😁 Chiar mi-ați dat o idee!

O să fac și eu scrisori către UE și toate partidele în care o să propun ca, pentru reducerea numărului de pensii speciale militare, să permită ca cine vrea sa treacă pe contributivitate.

Sebi spunea...

Petrute, nu dezarma. Scrie adanc, baga o virgula si din partea mea.
Fara poezie, viata e pustiu. Stii ce, baga doua. Beau in sanatatea ta, ultimul pahar inaintea marilor instante.
Ma stie vinul pe deasupra... Cum dracu' era chestia aia cu laptele din tate de cometa? Nu conteaza, mai bine sa ne stie de frica, aia sunt praf cu metaforele.
A, mi-am adus aminte. Sunt tanar.
Buna seara!

Ionel spunea...

Daca "In 2016 , 68% dintre pensionarii militari au rămas în plată cu cuantumul contributiv mai avantajos, potrivit expunerii de motive formulate de MApN și MAI în PL x 199/2020 ", care credeti ca mai este acum procentul, in conditiile in care punctul de pensie a crescut, cum bine precizati, de la 830 lei la 1784 de lei ? Cei care pierd cel mai mult sunt cei care au ramas captivi cu anii adaugati intre 2011-2015 si care nu ii mai pot valorifica la implinirea varstei de 65 de ani !
Si stiti care este culmea ipocriziei ? Ca in timp ce civilii striga desfiintati pensiile speciale, militarii care au lucrat dupa trecerea in rezerva cu drept de pensie in civilie si au platit CAS nu pot valorifica intreaga perioada pe contributivitate !?

Huhu Rezea spunea...

@Ionel
In cei cinci care au trecut este evident că a scăzut procentul celor care au rămas cu cuantumul contributiv, dar în regim de pensie militară, fără a mai ține pasul cu creșterea valorii punctului de pensie.
Au rămas însă suficient de mulți... ca gulerații să se teamă că alinierea pensiilor militare la contributivitate va conduce la mărirea unui număr important de pensii militare. Si ce fac ei? Ne trimit pe cap comentatori ca pompierul obraznic sau comisarul sef PP, care îndeamnă la pastrarea pensiilor de pensii militare în forma actuală. Ce să vezi, nu vor nici actualizare!

Burebista spunea...

Huhu Rezea, vad ca nu ai mai comentat nimic după ce domnul BOGDAN, PENSIONAR MAPN CU PENSIE PLĂTITĂ DE CPS MAPN, A SCRIS CA A IEȘIT LA PENSIE ÎN SEPTEMBRIE 2021 CU PENSIA NETĂ ÎN PLATĂ DE 6566 LEI, CA A PRIMIT 2,6 % ÎN 2022 ȘI A AJUNS LA 6737 NET, IAR ANUL ACESTA A PRIMIT 5.1 % LA PENSIA NETĂ ÎN PLATĂ DIN DECEMBRIE 2022 ȘI A AJUNS LA 7081 LEI NET...
OARE CINE A AVUT DREPTATE REFERITOR LA CUM SE INDEXEAZĂ PENSIILE MILITARE ÎN PLATĂ STABILITE DUPĂ 15.09.2017????
DUMNEATA ȘI CU MOȘ ALECU??? SAU EU CARE AM SUSȚINUT MEREU CA SE APLICĂ INDEXARE LA CUANTUMUL DEJA INDEXAT??? ȘI NU INDEXARE LA PESIA ÎN PLATĂ STABILITĂ LA DATA PENSIONĂRII...

Huhu Rezea spunea...

Astept ca mai mulți pensionari MApN pensionați în perioada 2018-2022 să primească cupoanele și să descifreze cum a indexat CPS a MApN pensiile nete în anii trecuți
Interpretarea logică, gramaticală și literară nu lasă să se înțeleagă că ultima indexare se aplică la o sumă compusă din baza netă de calcul și suma creșterilor din indexările anterioare. Formularea din lege arată că ultima indexare se aplică la baza netă de calcul si apoi se adaugă creșterile din anii anteriori.
Dacă nu ar fi așa, de ce au introdus în calcul media soldelor nete la a n=șpa indexare?
Dacă s-ar interpreta cum spui, puteau să spună direct că indexarea se aplica la pensia netă în plată la data de 31 12 a anului anterior.
Nu a fost până acum vreo discuție pe blog din care să rezulte că două case sectoriale ar indexa diferit pensiile stabilite după 15 09 2017 și nu am urmărit problema. D-ta ai adus aci această discuție.
Rămâne spre clarificare.

Ionel spunea...

@Burebista -Referitor la postarea dvs, in legatura cu indexarea pensiilor calculate dupa 15.09.2017, indexarea diferentiata, dezavantajoasa pentru acestia, este, in opinia mea, consecinta existentei a doua sisteme de calcul ! Nu cred sa mai existe vre-o tara pe mapamond in care sa existe in acelasi timp doua sisteme pentru aceiasi categorie socio-profesionala ! Netului de 6737 ii corespunde un brut de 11517 lei (suna impresionant, nu ! mai ales cand vede un civil). Acest brut indexat cu 5,1% duce la un brut de 12104 lei , caruia ii corespunde un net de 7081, cat spune colegul ca are acum. Pentru un pensionar iesit anterior acestei date, unui net de 6737 ii corespunde un brut de 7.627 de lei. Acest brut indexat cu 5,1 % si 2,6 % marja suplimentara conform incadrarii brutului duce pentru anul 2023 la un brut de 8312, caruia ii corespunde un net de 7 293 de lei ! Va las pe dvs sa trageti concluziile si sa faceti comparatii.

Huhu Rezea spunea...

Ionel
Dacă s-ar indexa brutul pensiei creșterea s-ar pierde ca și sporul OMM în diferența până la cuantumul net stabilit de art. 60.
Aceasta a fost un artificiu introdus prin OUG 114, pentru a nu se pierde toate indexările ce depășeau cuantumul net.

Burebista spunea...

Ionel, care este întrebarea ta pentru mine? Eu am spus ca nu este corect ca 2 pensii în plată spre ex de 5000 lei net cărora le corespund cuantumuri brute diferite sa fie indexate diferențiat numai pentru ca au fost stabilite unele înainte de 15.09.2017 și celelalte după.. Sau 2 ianuarie 2018..
Până la urmă contează cât primește net în plată fiecare.. Aici nu contează gradele ci doar sumele. O sa spuneți ca anul trecut cei cu pensii stabilite după 15.09.2017 au primit la net mai mult cu câțiva lei fata de ceilalți stabiliți înainte de 15.09.2017... Dar diferențele de câțiva lei sau zeci de lei sunt mici... Ori prin indexarea diferențiată s au creeat alte discriminări în funcție de cuantumul brut al pensiei știindu-se de fapt ca pensiile militare stabilite după 15.09.2017 și mai ales în ultimii 2 ani au buturi foarte mari... Va doresc sa vi se actualizeze pensiile la nivelul din prezent, cu limitare la net și sa primiți aceste indexari la fel ca și noi cei pensionați după 15.09.2017. Eu m am pensionat în 2019, deci nu am prins ultimele 3 majorări până în prezent și nici solda de grad mărită... Chiar dacă mi s ar recalcula pensia cu baza de calcul 12 luni în loc de 6 tot as ieși pe plus...

Leon spunea...

"Sursele România TV spun că liderii Coaliției ar urmări să înlocuiască OUG cu un proiect de lege prin care să introducă din nou contribuția de 10%, de data aceasta prin Parlament. Argumentul ar fi că CCR a desființat doar modalitatea prin care au fost taxate pensiile, adică prin OUG, nu măsura impozitării pe fond."