Un produs Blogger.

vineri, mai 05, 2023

Dailly News Hungary îl contrazice pe Adrian Năstase în privința efectelor plății datoriei externe din perioada comunistă a generației noastre.

34 comments

Cei care ați ascultat înregistrarea lansării de carte despre foștii spioni ai României... ați remarcat intervenția moderatorului Adrian Năstase care a subliniat că insistența lui Ceaușescu de a plăti datoria externă a fost o greșeală. Remarca a fost plasată ca un comentariu la rolul Intreprinderii Dunărea și al fostei CIE în aportul valutar pentru stingerea datoriei de 10 miliarde de dolari. Chiar și col(rtr) Filip Teodorescu crede că plata datoriei externe în detrimentul nivelului de trai al românilor a fost o greșeală.

Presa maghiară subliniază că tocmai moștenirea lăsată de regimul Ceaușescu, privind gradul redus de îndatorare, a permis României să ajungă, în prezent,  din urmă țări ca Ungaria și Portugalia la indicatorul PIB pe cap de locuitor.



Szijártó Dawnalka · 03/05/2023 · Afaceri 

Cum a depășit economia românească pe cea maghiară? 

Datele macroeconomice publicate zilele trecute au provocat un pic de șoc în întreaga țară. Potrivit datelor, în ceea ce privește produsul național brut pe cap de locuitor, România a depășit acum incontestabil Ungaria.  

PIB-ul românesc pe cap de locuitor l-a depășit pe cel maghiar 

După cum am scris zilele trecute, România a ajuns din urmă cu PIB-ul pe cap de locuitor al Ungariei. PIB-ul pe cap de locuitor al Ungariei în 2022 a fost de 77% din media UE la paritatea puterii de cumpărare (PPP), potrivit unui comunicat preliminar al Eurostat. Și în timp ce PIB-ul pe cap de locuitor al României a fost de 74,1 la sută din media UE în 2021, în 2022 a crescut la 77 la sută. Aceasta plasează România, Portugalia și Ungaria pe locul 8 în clasamentul general. Acum se pare că economia românească devine din ce în ce mai puternică, depășind-o pe cea maghiară în ceea ce privește produsul național brut pe cap de locuitor. 

Cum a putut economia românească să ne ajungă din urmă? 

În epoca Ceaușescu, economia românească era într-o formă groaznică. Un regim asemănător RDG-ului vremii s-a format în decurs de câțiva ani. Spre deosebire de epocile maghiare și iugoslave, care la suprafață par spectaculos occidentale, nivelul de dezvoltare economică a rămas în urmă față de virulenta vitrină tehnică vizuală din marile orașe și din locațiile frecventate de turiști. Schimbările retrograde perceptibile la nivelul politicii culturale și de naționalitate s-au răspândit rapid și în sistemul economic, scrie piacesprofit.hu . Structura economică axată anterior pe export a devenit orientată spre import. Autosuficiența a devenit din ce în ce mai centrală în planificarea economică globală. 

Revoluția română din 1989 poate fi văzută chiar ca o revoltă a foamei, care a fost rezultatul sărăcirii masive provocate de sistemul de instrumente al guvernului. După aceea, România și-a început viața independentă ca o țară industrială moderat dezvoltată, fără aproape nicio datorie publică în valută. În deceniile de Kádárism, Ungaria a acumulat unul dintre cele mai ridicate niveluri de datorie publică pe cap de locuitor din lume, în timp ce România practic și-a rambursat datoriile în valută. 

Nivelul ratei datoriilor ca factor cheie 

Rata de recuperare din România poate fi atribuită în principal nivelului flagrant moderat al ratei datoriilor. Mai ales pe lângă afluxul de capital de lucru care a crescut de la sfârșitul anilor 1990. Între timp, Ungaria reproduce o serie de crize noi și noi ale datoriilor, astfel încât, din anii 1970, cele mai bune resurse publice au fost consumate de propriul serviciu al datoriei. În conformitate cu cele de mai sus, principala explicație pentru dinamica de catch-up din România se regăsește în gradul scăzut al îndatorării, al cărui nivel, chiar și în perioada crizei COVID, nu a depășit nivelul de 50 la sută măsurat ca proporție din produsul national brut.    \    

34 de comentarii:

val3ros spunea...

fara legatura cu subiectul dar de interes
Admin decide unde ii e locul comentariului
https://in-cuiul-catarii.info/2023/05/04/proiect-de-lege-pentru-optimizarea-cheltuielilor-cu-pensiile-cu-caracter-special-20001

Leon spunea...

Dar cu datoria publica cand ne laudam ?:
"România a plătit dobânzi în ultimul deceniu în valoare de 27 mld. de euro, echivalentul sumelor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). În 2023, dacă tendinţa din ianuarie se păstrează, peste 7 mld. de euro ar urma să meargă spre dobânzile la datoria publică, care a trecut de 130 mld. de euro (650 mld. lei). Astfel, ca o comparaţie, în perioada 2013-2023, statul ar plăti numai cu dobânzile circa 35 mld. euro, adică cât era PIB-ul României în 1990." (Ziarul financiar)..!!

akord 75 spunea...

Al dreak PIB!!!
Numai la mine in buzunar nu vrea sa ajunga.Sta tot pe la aia prin hartii....😁
Leon 👍🏻
Pt asta l-au impuscat si pe Ceasca.....Pai cum adica ???? Fara datorii??? Nu se poate asa ceva domnilor.Nu exista asa ceva pe planeta!! Asa ca da-i la cap!!
A se retine ca ma refer DOAR la acest aspect....ca in multe altele, era cam jale

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Cu un pardonel, dar Bombonel Poponel s-o lase naibii cu aceste dezvaluiri de codoșel, dezgropand cadavre sa castige milioane din dezvaluiri desarte, care si asa in situatia asta politica si economica de căcărează pe nimeni nu mai intereseaza, si nici nu-l doare cu grijă de voioriști si pe sub atârnătorii patiști de soarta la securisti ca sunt deconspirati de niste descreierati autisti. Daca serviciile secrete nu sunt protejate de exchibitionismele astea publice si desantate, cu șuete si trancaneli in care cadrele active sau rezerviste sa fie implicate, amintesc ca in oricare state, mai mult sau mai putin democrate si dezvoltate, e un mod nepermis si incorect ca, indirect, sa slabesti bazele statului de drept: Păi, ori sunt servicii secrete cu toate principiile deosebite si discrete, ori le transformi in expozitie publica unde secretele de stat oricine le cuantifică, critica si rumegă in atmosfera de târg la tarabă sau in plină stradă!
Cat priveste subiectul datoriei publice de stat, iar s-a gafat, pentru ca Bombonel n-a sesizat singura greseală cu datoria din afară, si anume ca, in secunda platii ultimei transe financiare, Ceausescu trebuia sa ordone lichelelor sale inter vasale sa vireze banii in bunastare, modernizare si satisfacerea populatiei tarii sale, dar lichelele l-au sfatuit extrem de gresit ca, dupa ce datoria s-a platit, sa se faca o acumulare de lichiditati financiare in acele ciorăpăraie bancare, si nu chiar degeaba au facut asta, intrucat stiau, din lichea in lichea, ca in scurt timp mandea Ceausescu va cadea si ei aveau dupa asta de unde fura, si chiar s-a intamplat asa ceva, a se vedea cu Societatea devalizata de Voiculescu Varan, ,,Dunarea,'' cu conturile intesate de bancrute, dar mai ales de valute forte, ulterior total disparute!
Trancaneala cu datoria ce o avea Romania nu era esentialitatea, intrucat e extrem de banala si se intampla in toata lumea normala, mondiala, ci faptul ca, daca dupa ultima plata a datoriei produsele alimentare si de consum ale economiei se dirijau omului de rand si familiei, pentru bunastare si civilizare, nu se intampla acea mobilizare ,,revolutionara,'' mai mult sau mai putin spontană, sub bagheta lichelară, dar s-a stiut ca Ceausescu va pica, asa ca au dirijat murdar ideea ca banul sa stea acumulat bancar, si dupa ce vanzoleala s-a produs ,,revolutionar'' si s-a terminat, acesti tradatori au atacat sistemul bancar in scop personal si reducandu-l prin fraude pana la colapsul financiar, tot asa si cu institutia secreta, ,,Dunarea!''
Insa, acest subiect de mult fumat a fost de Poponel dezgropat si pus la discutat, nu ca o situatie inedita, ci sa-i aduca o subtilă relevanță cu revenire politica si sporire financiara, dar cu costuri si scopuri sirete de a implica indirect si serviciile secrete, subiectul in sine fiind legat, prin subiecte rafinate si ramificate si de fosta Securitate... Trancaneli de doi bani sa-i tradeze si discreteze gratuit pe adevaratii patrioti securani! La un stat mafiot si esuat, prin tradatori de rahat si amatori de ,,parai,'' ce pretentii sa mai ai?!

akord 75 spunea...

ref la ce spune val3ros ii recomand tractoristului P**a Puiu
sa se multumeasca cu ce are si n-o sa mai aiba 😂(cu "origine" cu tot)
"origine" =inteleaga fiecare ce o vrea🙄....🥕🚜
⚠ 𝙀𝙪 𝙯𝙞𝙘 𝙨𝙖 𝙣𝙚 𝙢𝙪𝙡𝙩𝙪𝙢𝙞𝙢 𝙘𝙪 𝙘𝙚-𝙖𝙢 𝙖𝙫𝙪𝙩 ! asezonata cu o 🧅

Stelian P. spunea...

Faptul adevarat ca PIB-ul nu se vede in buzunarele noastre depinde exclusiv de modul cum il repartizeaza guvernantii. Si daca tot ne amintim de Romania fara datorii...In aprilie 89 cind geniul carpatin a anuntat cu surle si trimbite ca nu mai avem datorii m-am intrebat ce am cistigat si mai ales ce o sa se intimple in Romania? Stie cineva raspunsul la intrebarile mele? Pina in decembrie au crescut salariile sau pensiile, s-au umplut magazinele, nu s-a mai intrerupt curentul, au disparut cozile kilometrice la benzina, am avut caldura si apa calda in case...? Cu ce s-au ales romanii din fudulia lui Ceausescu?

GO spunea...

Iar le faceți varză cu PIB-ul. Ca și "șpețialiștii" de la TV. In PIB pe cap de locuitor intra inclusiv partea de datorie externă cumulată de un stat. Asta nu înteleg multi isteti care vehiculeaza notiunea de PIB. PIB inseamna bani rulati, nu neaparat care sunt si ai tai.

Astfel, între 2 state - ambele cu un PIB de 15000 USD pe cap de locuitori, dacă primul stat are datorie externa zero pe cap de locuitor, iar al 2-lea stat are o datorie externa de 10000 dolari pe cap de locuitor, cel de-al doilea stat este ratat din punct de vedere economic, deoarece banii proprii sunt doar 5000 USD pe cap de locuitor.

akord 75 spunea...

Bre! proiectul asta e super ok.Asa de ok ca par a fi mai mult vise ale unuia aflat in sevraj grad III
Care ati tras liniute azi bre??🌈....sau e pe la nea Mărin?

GO spunea...

Cheia succesukui. Aplicat în România, ar însemna eliminarea a minim 85% din posturile din învătământ. Dar și a multor ocupații de pe piața muncii, în speța a celor cu bază umanistă (de dat din gură).

https://www.libertatea.ro/stiri/china-elimina-specialitatile-universitare-care-nu-contribuie-la-obiectivul-tarii-de-a-deveni-o-putere-globala-in-stiinta-si-tehnologie-4532128

GO spunea...

Am constatat un razboi stupid între zișii "terminați" (vechime căcălău, vârstă mare de ieșire la pensie) și "neterminați" (vechime mică sau vârstă mică de ieșire la pensie). Parșivenia este însă imensă.

Vă dau un exemplu preluat de pe un forum FB. Cu un aparent "terminat", vechime căcălau, dar care în realitate are o vechime în armată de toată jena.

Exemplul preluat: "În august fac 51 ani și 17 ani de cascheta, când pot ieși la pensie?"

Așadar! Cine este "terminatul" si cine este neterminatul? Unul cu 25 ani vechime doar in armata, angajat la 18 ani in armata si pensionat la 43 ani din armată? Si care a mai facut si 4 un liceu militar inainte care nu conteaza oricum la vechime? Sau ăla angajat la ...34 ani in armata (inainte fiind fara loc de munca sau animator la pacanele) si pensionat la 51 cu numai 17 ani vechime in armata?

Si armata este plina de altfel de exemple, mai ales MAI! De aceea nu vor șmecherii lege a pensiilor militare ca in SUA s.a.m.d. unde tot ce conteaza este vechimea in serviciul militar si atat!

Huhu Rezea spunea...

@Cornele
Se poate să-l confunzi pe domnul consul @Stelian.P, vechi comentator al blogului, cu Stelică cu gaură-n pălmică? Numai Padurearu l-a confundat când a extras texte din blog pentru a le introduce în Intâmpinările din dosarele lui Palagheanu.

mosmartin16 spunea...

Ați văzut un ultim proiect legislativ care vizează optimizarea cheltuielilor cu pensiile speciale prin stabilirea și a unei componente contributive la pensiile militare ?! Are 15 articole ! Huhu, ți-l trimit pe mail și poate faci un topic de dezbatere ?! Weekend minunat !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, apai de stimatul Consul, Stelian P, aud pentru prima data acum si ii urez sa fie sanatos tun, razand in sinea mea ca nu o data mi-am tras singur țeapa, uite așa, parpalea, nestiind de asta! De aia Stelică, ieseanul pălitor de ocarine care se ingrijesc cu vin rosu in pâine, din Moldovioara cu fete divine si plesnind de sanatate si bine se impăna cu pseudonime? Ha, ha, ha etcetera, etcetera... Brava amandurora, caci pentru mine reprezinta ceva, ca lumea!

Paul Puiu spunea...

Sunt multi habarnisti dintre rezervisti sau in retragere care viseaza si cred ca prin contributivitate le vor exploda conturile dupa recalcularea pensiilor militare!!! Din pacate proiectul cu calculul oe contributivitate a pensiilor militare nu va crea astfel de situatii intrucat bugetul de stat nu permite cresterea pensiilor militare, initiativa legislativa a politrucilor avand in vedere doar reducerea cheltuielilor cu pensiile militare si nu cresterea lor!!!🤫🤫🤫🫡🫡🫡

Andrei spunea...

@G Zerolescu

Ești de o incompetență crasă. Cum PLM să fie PIB ce spui tu? "PIB este un indicator macroeconomic care reflectă suma valorii de piață a tuturor mărfurilor și serviciilor destinate consumului final, produse în toate ramurile economiei în interiorul unei țări în decurs de un an."

Poți să ai datorii cu târna, PIB este PIB, tataie. Ce spui tu este balanța dintre veniturile și cheltuielile statului. Care la aproape toată lumea, cu excepția poate a Germaniei, este negativă, adică trăim pe datorie.

Nu te mai da doctor unde nu știi unde este capătul de la seringă. Chiar nu înțeleg cât de jos poți ajunge. Ți-au spart contul? Că nu îmi explic.

Huhu Rezea spunea...

@Andrei
👍🏻
Din PIB se plătește si serviciul datoriei.
Nu i-a spart nimeni contul!
Este el în suc propriu... purtat pe cărări de munte.

Andrei spunea...

@Huhurez

Faptul că din el se plătește, de acord.

@topic

Ideea Magyar Daily News este că România, față de Ungaria, este un stat care nu se bagă atât de mult în economie precum guvernul Orban. O aplicație făcută de un doctor în economie din Timișoara, Flavia Fierascu, împreună cu Universitatea din Budapesta, arată tentaculele lui Orban în economia ungară care sunt ca niște tentacule care strâng ca o menghină atât bugetul de stat cât și mediul privat.

România are și alte avantaje față de Ungaria, precum relieful și deschiderea la Marea Neagră. Dacă aveam și infrastructura lor, eram mult peste ei. Plus plata datoriei externe, care înseamnă start mai bun pentru noi.

GO spunea...

@Andrei. Iti sugerez sa nu fii stupid cum iti este stilul.

PIB = consum + investitii + Export - Import. Atât. Convertit in ce moneda vrei tu. Adica toti banii rulati intr-un stat in decurs de 1 an. Astia se impart virtual la nr. de locuitori si rezulta un PIB pe cap de locuitor.

Banii imprumutati de la FMI (de exemplu), intra in rulajul PIB, fiind de ... import. Adica imprumutati.

Mai pe romaneste! Daca tu iti iei un RAV4 in leasing/credit bancar, ai un PIB familial mai mare cu 40000 euro. Dar asta nu inseamna ca esti mai bogat, ci ca si o datorie de 40000 euro. Daca nu poti plati ratele,iti ia masina si pierzi si ce ai platit. Alternativa fiind sa faci o refinantare undeva la o dobanda si mai mare, adica sa te imprumuti si mai mult. Pana cand te blochezi si nu te mai imprumuta nimeni. Dar tu nu vezi decat ca ai Rav4.

Acum! Ca sa iti arat ca esti varza murata. Una este PIB si alta bugetul statului. Din acel PIB national - adica bani rulati, statul culege bugetul, din taxe si impozite. Te-ai imprumutat la banca sa iti iei RAV4, pac iti mai ia si statul 19% TVA. Iar cand statului tot nu ii ajung banii, baga imprumuturi externe pe care le platesti tot tu. Cum? De exemplu iti mai taie 25% sau nu ti-o indexeaza.

Te-ai prins? Urmareste definitia si traseul banilor ca sa intelegi ceva.

PS: Nu poti sa ai datorii cu târna, cum zici tu! Pt. ca la fel ca la persoane fizice, nu esti imprumutat la infinit. Cand ai ajuns ca stat la datorii de 75% din PIB, nu te mai imprumuta nimeni. Ca cica esti ...insolvabil, adica nu mai ai de unde sa dai inapoi. Si atunci, faliment, nema pensii, nema salarii etc. Acum Romania este la vreo 62% datorie din PIB, mai merge sa se imprumute maxim 2 ani. Datoria ta este de 8900 USD, la fel si a fiecarui membru al familiei tale, inclusiv a stranepotilor nou-nascuti.

Cand le achitati, sa faceti un anunt, inseamna ca Romania isi va reveni.

GO spunea...

Nu îmi răspunde nimeni cu "terminații" și "neterminații"? Am și un exemplu dintre cunoștințe. La 40 ani era contabilă civilă. Atunci a intrat in armata, filiera indirecta. Acum este lt. colonel, 53 ani din care 13 de armată. Și vrea să se pensioneze peste 2 ani, ca sa aiba 15 ani de armata si sa ajunga si colonel. E "terminată" gagica sau "neterminată"? Varsta cacalau, vechime cacalau, dar in armata doar onorific.

Soțul ei s-a pensionat ca nesimtitu' la 48 ani, cu 30 ani armata in cap.

Care este "terminat" sau "neterminat"? Ea ca se pensioneaza la 55 ani cu 15 ani de armata sau el ca s-a pensionat la 47 ani cu 30 de ani de armata? Amandoi, niciunul? Intreb deoarece in SUA, tipa putea sa aiba si 95 ani varsta si 80 vechime, ca fara 20 ani minim in armata, nu ar primi pensie militara.

Intelegeti? Este elementar ca o astfel de chestiune sa vizeze si la noi o reforma a pensiilor militare! Nu ca acum: 25 ani vechime din care numai 15 ca militar, ci sa se ia in calcul o vechime care o fi ea - dar numai ca militar, pt. drept de pensie militara.

Și așa s-ar face reforma de reforma.

Huhu Rezea spunea...

@Go
Primeste pensie militara pentru limită de vârstă redusă, dar cuantumul pensiei. militare va fi calculat doar din 15 ani vechime în serviciu si sporul de vechime pentru condiții de muncă.
Pentru asemenea categorii de pensionari militari, cu vechime în serviciu incompletă, v-ați luptat voi, în perioada anilor 2013-2015, să se reintroducă pensiile militare.

GO spunea...

@HH. Fals. Ei s-au ascuns inapoia celor de cariera. Si am explicat schema. Daca ar fi dupa mine, eu as modifica chiar acum L. 223/2015, stabilind o vechime minima in serviciu de ... 20 ani,ca drept de obtinere a unei pensii militare. Dar numai in serviciul militar, fara niciun cumul cu vreo vechime in serviciul civil. Doar cu o astfel de modificare aparent minora, s-ar mari de la sine varsta de pensionare, cu 5 ani, la mii de militari din M.Ap.N. si la zeci de mii din MAI.

La 25 ani vechime minima doar in serviciul militar, ar fi deja spargere.

ÎNȚELEGI CUM SPUN? NU 25 ANI VECHIME IN MUNCA DIN CARE ... 15 IN SERVICIUL MILITAR! NU! 25 ANI IN SERVICIUL MILITAR, URA SI LA GARA!

GO spunea...

Tare, nu? Penitenciariștii îl bagă pe politrucul de la apărare pe penal. Ceva în genul că obstrucționează democrația.

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sindicalistii-din-penitenciare-anunta-ca-au-depus-plangere-penala-impotriva-ministrului-apararii-pe-care-il-acuza-de-abuz-in-serviciu-2338055

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Paul Puiu, ne convingem de toate, cam prin toamna, frate, de contributivitate, daca mafiile nu-si baga botul in țâștarul de lapte cu interes serios si curios sa vada daca e lapte subtire sau gros!
Ieri, Ministerul de Finante imi cerere sa ma spovedesc ce anume intr-o petitie imi doresc, dar la modul idiotesc si prostesc, caci acolo am propus contributivitate dupa anii de activitate, insa dupa o temenica recalculare si actualizare la toate pensiile militare, si nu din ale mele pretentii si teze, ci conform Jaloanelor din PNRR...
Ei trag de timp catre in spate cu chestiuni deja stiute sau explicate, facandu-se ca nu inteleg situatia, pana le trec guvernarea cu coaliția, apoi pa, pa si chestiunea ramane tot asa, venind alta guvernare cu o alta strategie si orientare, in esenta la fel de paraditoare si noi ramanem tot cu ochii insoare...
Intern, gata, s-a terminat de petitionat, atentionat si explicat gastilor politice care permanent ne-au sfidat si ignorat, si daca pe ultima suta de metrii mai am comentarii si pretentii catre toti grangurii am s-o fac cu natoistii, bancar mondialii si parlamentar europenii, desi le sunt si lor afectati neuronii cu tot felul de pufoșenii si drăcovenii, dar nici in asa masura incat sa ajungă ca tot ce tin in mana sa duca repede la gura, asa poate inghitind si petitia mea care ar disparea, si tot asa cum bebelusii plini de ghidusii isi mai inghit unele jucarii , sau unele dudui copilaroase si flamangioase, in noptile calduroase, molfaind resturi de oase sfarcoase si gustoase pe sub pilotele de mătase, probabil ca atunci cand seara au cinat nu s-au saturat indestulat din ce-au mancat!

Arfy spunea...

Rambou! Ai o zi de armată în specialitățile enumerate de tine! Primești după caz pensie de handicap! Dacă asemeni ca tine susțin și dezbat legea pensiilor militare, atunci nu ne mai miră absolut nimic! Asta dezbatem, asta avem! Măi bolovane! Fără vechime efectivă nu ai cum să ai aceleași drepturi! Că ai picat în cap, chiar după ieșirea la pensie, e altă problemă! Iei ajutor de handicap, de însoțitor etc! Dar nu ai aceleași drepturi (nu egale, pt ca asta vrei să insinuezi, deși drepturi pt persoane cu handicap, depășește de două ori pensia militară a lui Cfi). Du-te sa mai zbori ca mare pilot, pe un elicopter ce ară pământurile nelucrate și scutește-ne de ideile tale referitoare la legea pensiilor! Dacă mai ai frati sau prieteni de acest gen, stați dracu la bodegă, jucatiun șah sau table, beți o bere și plimbați-vă nepoții! Scuze pentru duritate! Dar prea ești nesimțit de prost sau prost de nesimțit!

Arfy spunea...

Rambo', revin cu o completare, vezi că prietenul lui Cornel, alde izmenarul, Oprea a făcut o lege pentru proștii din armată, să fie făcuți eroi pentru că au murit în timpul serviciului chiar dacă n-au respectat regulile de acțiune sau protecția muncii! Știu cazuri concrete! Fie-le țărâna ușoară! Dar, neștiință, nepregătire, proștii și indolență, nu-ți dă drepturi egale! Nu vrei ca CFi să fie făcut general? Eu, da! Dar să spună câtă parte de vină a avut când s-a produs accidentul și cât de slab pregătit a fost în acel moment! Cauze multiple, șef, școlarizare, nerespectarea normelor de muncă etc!

GO spunea...

Documentul mediatizat și de M. Neacșu și pretins a fi mare proiect de lege de optimizare a pensiilor speciale, este un fals. Scris de unul cu mintea odihnită din generația 1877. Minim 3 indicii: emanatorul scrie „vîrstă” în loc de „vârstă”. Apoi, la unele formulări nu lasă spațiu după virgulă. Plus „t” în loc de „ț” la diverse cuvinte. Greșeli indadmisibile într-un document pretins a fi redactat la nivel guvernamental sau parlamentar.

Și precis că emanatorul bântuie și pe acest blog.

GO spunea...

@rambo2021. Nu înțeleg ce exprimi, prin urmare nu am ce să răspund. Nu are legătura ce spun eu, cu ceea ce spui tu. Rețin doar că de ani de zile pretinzi că ai pile la CD de unde arunci tot felul de zonuri pe aici, din care nu s-a confirmat nimic.

Sensei spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
akord 75 spunea...

Voi pricepeti ceva de la acest mincinos national?

"Ministrul Muncii a declarat, cu privire la o eventuală creștere a pensiei, că trebuie ”să implementăm ce avem, să creăm acele măsuri, să colectăm banii, să avem de implementat ce avem, că avem măsuri bune, foarte bune chiar”.....Pam! Pam! 😀

https://www.national.ro/social/cand-vor-creste-pensiile-romanilor-in-2023-se-scapa-de-o-piatra-de-moara-efectul-venituri-mai-mari-pentru-seniori-794117.html

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Arfy, pentru urzeli pe la spate asta nu-i un blog de spalat boarfe nespalate, pentru ca vad ca te vrei dăstept, elevat si implicat, complicandu-te in teorii de chestii cu prostii dilii! Emanează din puțul gândirii, nu din cel al deșărtării deșertăciunii din oafa pentru care s-a inventat lanțul de tras apa! Ia zi-i lui tata moșul, dacă tot o faci pe codoșul, cate ore ai de detasari in economia natională, macar in vizită protocolară sa nu ti se pateze cumva uniforma militara si sa-ti fie jenă in cancelaria de trântoreală, cu scaune batucite de trauma hemoroidală? Ca s-o faci pe bufonul, mai intai regleaza-ti butonul si telefonul pe inteligenta camarazilor si a mea, ca sa intelegem si noi ceva din toată deșertaciuna ta! In rest, dă-i tare cu clanța ca poate s-o gasi cineva sa-ți aplaude prestanța, fara umor, de circar bufon!

akord 75 spunea...

"Emanator"????....... mosmartin???? sau "csej"????
Hai sa deschidem o casa de pariuri! 🙄😏😂

Arfy spunea...

Cfi, fix cinci zile ca "șef de mașină" la unul dintre așa ziși șoferi profesioniști, la cărat porumb! Probleme cu botinele de inducție și bateriile ieșite din garanție! După cinci zile am fost chemat prin ordin de la A 1,la bază! Se mirau ăia de ce am fost trimis ilegal la muncile agricole! Apoi, fratele meu, de armată, nici prin raport scris, n-am prins "canalul" să plec eu în oricare garnizoană pe care o alegeam! Era o prevedere prin care după executarea stagiului în economia națională, ai fi putut să alegi noua destinație! Știi ce mi-a scris pe raport? Funcția ocupată este una specială iar "omu" raportului este foarte bine pregătit și de neînlocuit! M-a bufnit râsul! Nimeni nu este de neînlocuit, singurii neînlocuit sunt cei din cimitir! În rest, funcții operative(28 de ani) și diferența până la 34 și 8 luni(cumulat mult peste 50) prin birouri la mari unități! Am avut sau nu vreo șansă!?! Nu știu! Alții au avut mai mult noroc și unii chinuiți pe funcții de execuție de le de au plecat mâncând pământul când au avut legea convenabilă, dar parșivă ulterior! Deci, cinci zile șef mașină cărat porumb, și 30 de zile în școala militară cules roșii la un IAS dintr-o comună brăileană! A, în anul întâi, cules porumb câteva zile, pe urmă am preferat să fiu, 24 cu 24, OSB(bucătărie) la elevi și soldați!

Arfy spunea...

Cfi, să-ți mai spun ceva, la revoluția di '89, n-am tras niciun cartuș și nu am lansat nicio rachetă antiaeriana, dar am fost propus la înaintare la gradul următor! Spre surprinderea ta, răspunsul meu a fost, Nu! Deși am văzut înaintări în grad la militari care nu meritau să fie în armată!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Akoarde, ăsta ne-o arde convins ca cineva il mai crede, pe bune... Asa e numarul jucat de Budigăi, crezandu-ne fraierii si prostanii sai si ca punem botul sa-l credem intru totul, bigotul si habotnicul! N-o fi obosit de atata mintit, prostit si păcălit? Cum il vad că latră, cum schimb postul din telecomandă...