Un produs Blogger.

vineri, mai 26, 2023

26 mai 1984, inaugurarea Canalului Dunăre - Marea Neagră

18 comments



Magistrala Albastră poartă semnătura inginerului Chiriac Avădanei. El a fost desemnat de Nicolae Cauşescu să proiecteze măreaţa realizare comunistă.
Inginerul Chiriac Avădanei a decedat in anul 2014 cu regretul că nu s-a finalizat proiectul Canalului București-Dunăre . Mai sus , inginerul era la festivitățile 
prilejuite de a 25  aniversare a dării în folosință a Canalului Poarta Albă-Năvodari.

Proiectarea a început pe data de 10 iulie 1973. Iniţial, echipa a fost formată din 185 de ingineri şi de tehnicieni de la IPTANA. 
 „Lucram la realizarea studiilor cu universităţile din Bucureşti După aprobarea proiectului general, în 1978, timp de trei zile pe săptămână urmăream şi examinam execuţia lucrărilor“, a povestit pentru Adevărul Chiriac Avădanei.
După mai multe proiecte, a fost ales cel final:canalul pornește din Dunăre la Cernavodă (la kilometrul 300 pe fluviu) şi, urmând Valea Carasu, pătrunde la kilometrul 40 în platoul dobrogean, pe care îl traversează pe direcţia Basarabi-Valea Seacă-Straja-limita de nord a Lacului Agigea, până în portul maritim Constanţa.
În anii 1984-1987 s-a executat şi ramura de nord a canalului principal, pe direcţia Poarta Albă-Midia-Năvodari.
Prima formaţiune de lucru care a demarat lucrările la canal a fost cea de la Porţile de Fier, care realizase calea ferată şi drumul naţional dintre Turnu Severin şi Orşova.
Lucrările pentru construcţia canalului au fost organizate, conduse şi coordonate de Centrala Canal Dunăre-Marea Neagră, instituţie înfiinţată în 1975.
Statul român a împrumutat un miliard şi jumătate de dolari, bani care s-au cheltuit pentru echiparea fabricilor şi uzinelor construite în toată ţara, inclusiv cele care produceau echipamente şi utilaje pentru realizarea canalului.
Acesta a fost construit de nouă grupe de şantiere. La construcţia lui au participat două brigăzi de geniu ale Ministerului Apărării Naţionale


 


18 comentarii:

Leo spunea...

Și ca amintirea să fie completă, mai trbuie spus că pe 17.09.1987 s-a inaugurat și CANALUL MIDIA NĂVODARI , unde a lucrat BRIGADA GE 01717 cu DETAȘAMENTUL 13 GE 01728 care era campat în fosta pușcărie politică PENINULA LEBADA.
Iar Flavius, camaradul nostru care a muncit la 1728 la CANAL , acum este bătaia în ceea ce priveste pensia lui militară și este pedepsit de sistemul MAFIOT MFA , pt. că a participat la Construirea infrastructurii sistemice a României.
SĂ VĂ FIE RUȘINE LICHELELOR GULERATE DIN MFA ÎN FRUNTE CU DOCTORUL VOSTRU PLAGIATOR.

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
benji spunea...

Am fost canalist la Satu-Nou doi ani, Lagăr de distrugere fizică psihică şi deprofesionalizare. Vai de soldaţii nostri(19-21ani) de la protecţie de mal, toţi nenorociţi fizic. Tot noi am continuat detaşările în brigăzile de irigaţie, la minerit şi şantierele navale, centrul civic agricultură şi..., iar înaintea noastră la hidrocentrale , transfăgărăşan si unde a vrut poporul. La revoluţie am devenit varşovişti şi tot noul val din acest blog şi sprijinitorii lor mai nou,ne spun că suntem neterminaţi şi exterminabili. Când terminaţii de azi, vor fi demodaţi din globalismul exterminator de irakieni, afgani, sârbi, libieni, arabi sau alte popoare pe care-şi va pune pata NATO, probabil vor fi numiţi criminali de război; ce pensii merităm noi sau vor merita ei?

ifrim spunea...

@Leo.Și ca amintirea să fie și mai completă la inaugurarea canalului P.Albă-Midia Năvodari tânăr lt.eram pitulat în vie la P.Albă cu 6 Tu.cal.76mm și pe timpul intonării imnului de stat la plecarea lui Ceao cu bărcuța spre Năvodari am executat cele 21 salve.După 3 zile de antrenament în vie s-au reîntors servanții în cazarmă cu un colon de bebeluș!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leo, scrie aici ca aceaste grandioase lucrari s-au terminat in 1987, dar nu le dau dreptate: Fals, pentru ca eu am lucrat la Poarta-Alba-Ovidiu-Navodari pana la finele anului 1988,cand in Decembrie m-am accidentat si in 1989 m-au pensionat, iar acel Canal a fost partial finalizat abia in 1990, chiar si azi lucrandu-se la finalizarea sa definitiva! Au murit si s-au accidentat acolo sute sau poate mii de ostasi, subofiteri, maistrii militari si ofiteri, cat si civili, numai la Basarabi murind intr-o noapte peste 100 de militari, cand un mal extrem de inalt s-a surpat si a antrenat in mii de metrii patrati de aluviuni o intreaga unitate militara, ce-si avea locatia sus pe mal, in timpul noptii si a somnului amestecandu-se cu pamant si tehnica sute de suflete, fiind declarati morti peste 100 de militari, nici azi nstiindu-se numarul exact de morti, atunci vehiculandu-se șușotit chiar si peste 500 de victime, fiind o mare unitate de geniu-diribau cu peste 2000 de suflete, din tren putandu-se vedea, in zona Basarabi si pe acel mal, azi bine consolidat, o placa comemorativa uriasa, evocatoare si de cinstire a acelor suflete pierdute, sacrificate din neglijenta crasa a unor dobitoci de birocrati cu epoleti, adusi acolo sa-i intereseze doar indeplinirea planurilor si primele grasoaie de trantori, nu si masurile de protectie, securitate si siguranta a muncii, de fapt niste lozinci fumate, si este demn pentru noi sa le comemoram cu recunostinta si piosenie aceste sacrificii supreme! In ceea ce ma priveste, nesimtirea statului mafiot fata de mine nu are nici o limita, si nu ma mai astept la nimic bun din partea unei clase politice, autistă si analfabetă functional, pensia mea de 1.400 lei, recent ,,majorată'' cu cativa lei prapaditi, spunand totul...
Multumim, @Onorabile, pentru tristele, dar pline de demnitate si onoare, ale acestor amintiri, doveditoare ca sacrificiile noastre nu au fost zadarnice, azi mandrindu-ne toti romanii cu aceste capodopere arhitecturale si de structura economica, deosebite!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Dupa catastrofala ,,Revolutie'' antagonista, au fost abandonate sub cerul liber zeci de mii de autovehicole,tehnica multipla si utilaje, extrem de scumpe, multe importate din Tratatul de la Varsovia si din Occident, expuse sub cerul liber, nesupravegheate si fiind jefuite treptat, pana la disparitie, inclusiv si acele zeci de locomotive, patrimoniu istoric feroviar, national, din Parcul Depou Feroviar de la Lumina, pe un camp de pe drumul catre Navodari, alaturi de sute si sute de km de tevi de irigatii din Al, apoi statii de betoane complet echipate, ca si statiile cu transformatoare electrice, echipamente tehnice moderne de o inestimabila valoare, depozite de materiale si piese de schimb, rezervoare de combustibili fosili si lubrefianti, etc, nimeni nemaiputand sa fie tras la raspundere in acel haos post revolutionar al distrugerilor de liberate si jafuri inscopuri de imbogatire rapida, autorii, nu putini, azi numarandu-se chiar printre ocupantii lojelor din Parlamentul actual, dar cine sa-i mai dezvaluie pe acesti talhari si mafioti nationali?!

Leo spunea...

A fost o inaugurarea STICLĂ....
Ifrime , deci ești artilerist .
Acum ai fi bun un șef pe la I. CANTACUZINO

csej spunea...

Să-i multumim lui Iliescu ca el a dat direcția iar noi am acceptat cu bucurie.

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
GG spunea...

Cuvintele sunt de prisos,ce a realizat marele patriot se vad,sunt palpabile ceva care poporul român la realizat,
împreună cu eroi acelor zile.Da,nu spun vorbe mari,au fost eroi,la care a participat și glorioasa armata română,care acuma când va vorbesc,este dusa în derizoriu,bătaia de joc al îmbuibatilor zilei,care nu au niciun merit! Vine el

mosmartin16 spunea...

În topicul recent creat de Huhu și care începe cu "Joi vom cunoaște..." am menționat argumentele care consider că vor duce la recalcularea actualelor pensii militare în plată !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Tizule & @Leo, era via Gospodariei de partid, cu destinatia rodului haiticul ceausist, strict pazita recolta de ghiolbani inarmati cu ghioage grele si pusti si cartuse cu sare grunjoasă, viile fiind cu strugurii aia de masa de peste 2 kg unul, de eram sa mor mancand o jumatate de ladiță, ciorditi noaptea! Vreo trei ani n-am mai mancat, dupa aia, struguri, asa de rau mi-a fost, si cred ca am avut glicemia de 500... Erau livezile celebre de la Poarta Alba-Nazarcea cu toate fructele posibile, in curtea Fermei de piersici fiind cazanul mare de rachiu, curgand suvoiul ca pe mână, cu spaga dandu-ti sticle de rachie indoita cu apa sa-l aduca la baubil de 45 de grade, apoi erau vanzatorii inharipați de tigari Carpati si Marasesti de pe raza Canalului si, incredibil, fiind si prostituate tigancuse, dar si puritane, boarfe neaos mioritice, ca si turco tataroaicele sprancenate din acele catune mizerabile, pline de boli lumesti si paduchi! Se bea vermutul acolo, ca la nunta, la volan fiind multi mangă... PeCanals-a furat mult,cota peschimb lamotorinafiind de 60 l, dar fiind multe transporturi fictive cu spagi pe tigari sa se faca normele in odartificial, si ramanea motorina care se vindea la civili, ca si cauciucurile, armata avand, civilii avand doar anvelope zdrente, si cate si mai cate, stiute si nestiute... A fost si bine, dar si extrem de greu in acele conditii, bine reprezentand o anumita libertate de miscare si actiuni, fara presiunile de comanda existente in UM operative, sub program strict. Cine a scapat de Canal stie despre el doar din ce au auzt, insa nu le-as fi dorit acolo o prezenta activa, la cate riscuri existau real si la tot pasul... Aceste obiective nationale ne stricau moral, ne degradau civic si uman, ne golaneau si smechereau in genul unor marunti infractori gainari, devenind obraznici, insubordonati cu tupeu si de nestapanit, uneori! Plecai de acolo un golan calificat cu toate deprinderile degradante ca sa poti vicia, la intoarcerea in cazarma de baza, unintreg Regiment, daca aveai sefi si comandanti niste ratati de duzina,incapabili, realitatea fiind insa una ,,trista'' ca, la intoarcere, se punea saua grea pe noi din prima ca sa ni se taie orice elan golanesc ce putea infecta toata cazarma! Nu-i asa?!

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
nastyboy spunea...

Soc si groază. "Pensiile militare sunt in pericol!". Ascultati si dati mai departe! Peste 5 ani se vor recalcula, cel mai probabil. Dar atunci, pensia unui ofiter va fi 5000. Un adevarat cosmar. Am plecat sa depun banii la cec. In calitatea mea de neterminat nu o sa am nici 3000. https://www.youtube.com/watch?v=M4rxTxGlmGk&t=3s

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Mi-e greu sa traiesc fara vesti de la CCR-uuuuuu!.....
In fundul canalului, am putut vedea doar doua elemente ale Terrei: cretă pietroasă, din care se facea renumitul ,,cap de miel'' dar si piatra sparta pentru taluzari, ambele captusind Canalul, peste fascine, apoi si elementul loes, adica clisă sau lut de toate culorile spectrului solar, culori impresionant de frumoase, toate in nuante dinstincte de verde, albastru, rosu, violet, galben, indigo, alb... La cat lut s-a scos de acolo in depozitele de pamant puteau sa puna bazele unei fabrici de ceramica sau caramida, cu productie pe sute de ani. Pe marginea acestui subiect intreb cunoscatorii: Acele depozite de pamant, de fapt de loes-lut, au fost asternute cu un strat gros de 80-100 cm de pamant arabil, negru, depozitat separat, cum era prevazut in proiect si redate agriculturii sau silviculturii, in vederea impaduririi? Depozitele erau imense, de zeci de hectare, si as fi foarte curios ce s-a intamplat cu ele, dupa finalizarea Canalului. Ia sa vedem daca avem printre noi si-un istet, care ne poate informa cu aceste amanunte. @Leo, te inscrii la cuvant, tălică, mai ales ca te vad pe felie?

Gicu spunea...

Depozitele de pământ sunt ,,acolo" înierbate,
sălbăticite. Doar riveranii au mai mușcat câte o căruță, o remorcă, din stratul vegetal. Din Medgidia către Constanța o iau pe la Nazarcea.
Drum f.bun și văd Depozitele de Pământ care acum s-au integrat în peisaj părând niște dealuri!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Nastyboy, la schimb de stiri alarmiste:
https://www.libertatea.ro/stiri/interviu-de-ce-crede-un-economist-roman-ca-dezbaterea-despre-pensiile-speciale-este-o-diversiune-si-cum-combate-un-scenariu-apocaliptic-cu-altul-4541235?utm_camp

akord 75 spunea...

Pt cei interesati.Publicat in Monitorul Oficial.

https://evz.ro/decizie-importanta-legata-la-pensii-motivarea-inaltei-curti-de-casatie-si-justitie-a-fost-publicata-in-monitorul-oficial.html