Un produs Blogger.

miercuri, mai 31, 2023

Sedința Comisiei de muncă din Camera Deputaților pentru întocmirea Raportului în Plx 244/2023

58 comments

 Ieri au avut loc doar discuții generale. Solomon a spus că mai durează o săptămână pentru a primi răspunsuri din partea ministerelor la amendamentele depuse.

Vom observa că amendamentele discutate sunt cele din documentele publicate pe blog în articolele anterioare.


58 de comentarii:

M spunea...

PATRIE - ONOARE - DEMNITATE

31 mai este ziua Rezervistului Militar.
La mulți ani dragi camarazi!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Deci, trebuie frecat peleixul intr-o sedinta? Mare minune!

Relu spunea...

Nu au bani pentru diverse categorii sociale? Sa mai taie din privilegiile acordate, sa plateasca toata lumea impozite indiferent ca e it, constructii, biserica si care or mai fi scutiti.

Paul Puiu spunea...

Huhurez, jos Cenzura!!! Nu mai cenzura comentariile altora chiar daca NU iti convin tie ce spun acestia daca nu conțin un limbaj licențios!!!🤬🤬🤬🤮🤮🤮 Pe Saorma Süleyman Solomon💩, cand il vad imi vine sa borasc🤮🤮🤮🤬🤬🤬intrucat acesta din 2017 a blocat toate proiectele favorabile pentru pensiile militare!! Un alt individ care nu are decat antipatie fata se pensiile militare si nu avea ce cauta la aceasta sedinta este Seidler, un inapt care nu a satisfacut serviciului militar🤮🤮🤮🤬🤬🤬Cand astfel de panarame 💩💩💩au ajuns sa discute si sa hotărască soarta pensiilor militare e clara treaba!!!!!🤬🤬🤬Un individ ca Seidler💩, o persoana neavizata, care nu are nicio legatura cu sectorul de aparare, ordine publica si siguranta nationala, ar fi trebuit sa fie acceptat sa satisfacă stagiul militar si frecat sau f……t la maxim cu ranita plina cu nisip la ora 12,00 pe timp de vara la 38 grade ca sa vada ce inseamna o zi de instructie din armata!!!

nastyboy spunea...

Soc si groaza. S-au discutat probleme interesante legate de noile amendamente, discutiile au fost cu caracter general. A ramas ca fiecare minister interesat sa trmita pozitie oficiala si propuneri in spetele supuse dezbaterii. O chestiune interesanta a fost cea in care presedintele comisiei a spus ca OUG 57/2015 data de Ciolos este la sertar si acum, ea a avut din partea comisiei aviz de respingere, dar nu s-au facut demersuri de a fi anulata, chiar l-a atentionat pe Zelca de la sindicatele politistilor ca nu au facut tamtam pe aceasta tema. Astfel, Legea 223/2015 ar fi ramas neatinsa. Surpiza emisiunii, din coltul mesei, Jianu si servieta lui de piele, s-au referit la faptul ca luptele de pe front se vor desfasura tot cu soldati in transee si nu vede cum soldatii vor putea sa alerge ca iepurasii pe la 65 de ani, de fapt soldatii si gradatii profesionisti au o limita de varsta de trecere in rezerva la 55 de ani. Si sindicalistii din politie se aratau nemultumiti de acest aspect al varstei. Asadar, Jianu din coltul mesei la minutul 1:07. Nici nu mai stii ce sa crezi de guleratii astia. Pai, baietul de la Botşeni a facut amendamentele pe şest sau cine dreak? Asadar, am amanat trecerea mea in rezerva. Pana saptamana viitoare. Huhu, nu inchide blogul. Te rugam din suflet.

Styx spunea...

Salutare tuturor!
Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor drepturilor de pensie și al altor drepturi de asigurări sociale de stat aflați în evidența Casei de pensii sectoriale a Ministerului Apărării Naționale, ca urmare a modificării dispozițiilor Legii nr. 223/2015 privind pensile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare, în vederea facilitării primirii talonului de plată prin intermediul mijloacelor de poștă electronică (email), începând cu data 03.05.2023 instituția noastră a implementat aplicația “Talon pensie”.
Concret, talonul de plată în format electronic poate fi transmis beneficiarilor pe adresa de email care va fi menționată în cerere, după crearea contului online din aplicația aflată pe portalul instituției noastre la adresa https://cps.mapn.ro/talon

Relu spunea...

Alde usr nu cred ca au muncit vreo ceva concret pana sa ajunga prin parlament.
@nastyboy: eu pe astia care zic sa se pensioneze militarii&co la 65 de ani si care sigur se lauda pe fb ca se duc pe la tot felul de alergari si maratoane, i-as imbraca in uniforma de politie sau armata, nu full gear dar cu vesta totusi, si as face niste alergari cu ei. In 30 de metri isi scuipa matele si gafaie 2 ore. Sau in uniforma inchisa la culoare, ca sunt destui cu asa ceva, sa stea in soare 2 ore.

mosmartin16 spunea...

Întrebare pe care o consider foarte importantă și la care aștept răspunsuri argumentate, dragi camarazi ! Așadar, intenționez ca cele menționate de mine, la care să adaug toate articolele din legislație care le susțin - și prezentate de către Huhu în topicul recent, cel cu supraimpozitarea - să le înaintez către Comisia Europeană, probabil singura care poate opri ca actualele inechități profunde existente la pensiile militare să nu se amplifice, că de diminuare ori eliminare mai trebuie încă multă luptă ! Ce părere aveți ?! Dacă credeți că ar fi ok, sprijiniți-mă cu noi date de contact de la CE ! Mulțumesc și....La mulți ani, camarazi rezerviști !

Vali spunea...

La multi ani dragi camarazi !
In urma cu 4 ani , mai precis in anul 2019 , fiind bolnav de diabet tip 2 si avand glicemii cam mari si nu mai stiam ce sa fac ca sa-mi scada glicemia merg la un fost medic militar chinez specialist (colonel in rezerva) in medicina traditionala (chinezii au alte pareri despre cum trebuie tratat acest diabet perfid !) si dupa ce ii spun ce probleme am, imi da remediu respectiv (ceaiuri din plante care cresc la peste 4000 m altitudine plus niste sedinte de magnetoterapie), apoi ma intreaba unde lucrez si ce "an de fabricatie" am...ii spun ca lucrez in armata si sunt nascut in anul 1968 si urmeaza sa implinesc 51 de ani, la care chinezul a ramas perplex spunandu mi ca este anormal ca eu sa mai lucrez in armata la aceasta varsta ! Imi zice ...pai esti "tataie" la varsta asta ar trebui sa fii la pensie ! Continua apoi si mi spune ca subofiterii la 42-43 de ani sunt scosi obligatoriu la pensie iar ofiterii ies cu 3-4 ani mai tarziu ! Ce sa mai vorbim de varsta de 65 ani !!!
Este o bataie de joc, atunci cand hotarasc pentru militari, unii care nu au facut o zi de armata !

M spunea...

@nastyboy

O variantă ar fi ieșirea la pensie diferențiată după corpul din care fac parte. Să fim totuși corecți! Un general mai rar o să îl vezi în tranșee sau alergând cu alea pe el!

Îmi pare rău că nu au zis nimic despre eliminarea obligațiilor în calitate de rezervist și de înlocuirea acestora cu rezerviști voluntari - domnul Seidler fiind un candidat perfect!😂


Cred că este clar că USR este dușmanul militarilor români! Nu caracterul "special" al pensiilor militare îi deranjează ci faptul că este acordat militarilor și polițiștilor!

Vă reamintesc: „Tot ce trebuie să facă Marcel Ciolacu e să ceară propriului partid să voteze amendamentele USR la Legile Educației pentru creşterea salariilor profesorilor, să accepte proiectele USR de desființare a pensiilor speciale pentru parlamentari şi primari şi să voteze amendamentele USR care elimină restul pensiilor speciale prin trecere la contributivitate"

Deci ce ne spune USR? Că o lege SPECIALĂ care ar reglementa salariile profesorilor (în afara Legii unice de salarizare) ar fi bună, pentru că e vorba de profesori!
O lege SPECIALĂ care reglementează pensiile militarilor NU ESTE BUNĂ PENTRU CĂ E VORBA DE MILITARI!


În plus dacă Statutul Cadrelor Militare/Polițiștilor ar putea fi baza necesității unei legi speciale (restricții, obligații și după pensionare etc.) care ar fi prevederile din Statutul Cadrelor didactice care ar presupune un tratament speciale!

xmax spunea...

https://romanialibera.ro/economie/salariile-politistilor-cresc-de-la-1-iunie/

Și pensiile vor staționa??
Evident ca da!!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ce se mai grohăie din râtane prin sedintele astea in care amantele ii cafelesc cu ness-uri si wyski?

ovidiuzid spunea...

nteresanta discuția, dar păcat că nu s-a putut spune lucrurilor pe nume.
Doamna Turcan a avut unele intervenții prin care le-a spus celor de la USR ca pensiile din Sistemul Național de Apărare și Ordine Publică au plecat de la ministerul muncii ca pensii de serviciu dar cei de la USR le-au catalogat ca pensii ocupaționale ( cu aceasta i-am dat un raspuns si ”domnului MOS MARTIN” (nu ”bre” ca asa spun cei șapte ani de acasă), dar nu a putut sau nu a știut să-i spună domnului și doamnei de la USR ca:
Pilonul III Creștere inteligentă, sustenabilă și favorabilă incluziunii, inclusiv coeziune economică, locuri de muncă, productivitate, competitivitate, cercetare, dezvoltare și inovare, precum și o piață internă funcțională, cu întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) puternice Componenta C8. Reforma fiscală și reforma sistemului de pensii
În prezent, pe lângă sistemul public de pensii, există sistemul pensiilor ocupaționale aplicat în sectoarele de apărare și ordine publică și sistemul de pensii de serviciu. Acesta din urmă este reglementat prin acte normative individuale cu caracter special, aplicabil pentru 6 categorii: corpul diplomatic și consular, funcționarii publici parlamentari, personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă, procurori și judecători, personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor și beneficiari ai Curții de Conturi.
În ceea ce privește problematica pensiilor de serviciu și speciale, acestea vor fi reformate pe baza unor soluții care să vizeze corectarea inechităților dintre beneficiarii acestor categorii de pensii și beneficiarii din sistemul public de pensii din punct de vedere al aspectului contributivității, luând în considerare și jurisprudența Curții Constituționale.
Deci asta trebuia spus ca pensiile ocupaționale (sistemul național de apărare și ordine publică) nu sunt prevăzute in PNRR a fi reformate și nu fac obiectul acestei legi.
Poate aveți cunoștințe din comisia de muncă ce se vareuni iar marți să le transmiteți acest mesaj să știe cum să pună problema.

Relu spunea...

Pentru alde Seidler&co si la paintball e greu.

Huhu Rezea spunea...

Ovidiu
Din punct de vedere juridic și al interpretării CCR, pensiile militare sunt pensii speciale din simplul motiv că sunt reglementate de o lege specială.
Speculațiile introduse în dezbatere în ultimul an de cei care nu doresc reforma pensiilor militare, în frunte cu Ciucă, au darul să-i fraierească pe babuini ca să înghită pleasca aterizată pe ciucani în ultimii 4 ani.
Dă-i dracu' pe cei pensionați anterior și pe cei care se vor pensiona după ei.
Făcătura a fost receptată la CE și indiferent de denumire si pensiile militare intră în reformă pentru că sunt plătite de la bugetul de stat.
Ce mai pot face ciucanii, cât mai sunt la putere, este să simuleze reforma pensiilor militare.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Am luat țeapă, am luat țeapă, am luat...
https://defapt.ro/document-tepele-din-noile-amendamente-la-legislatia-pensiilor-speciale-parlamentarii-si-primarii-neatinsi-cresterea-varstei-de-pensionare-peste-5-ani-nu-exista-un-calcul-al-impactului/

ovidiuzid spunea...

Domnule HUHU
Nu este corect ceea ce spuneți.
Conform legii sunt pensii militare de stat despre care CCR nu a spus că legea este neconstituțională.
Eu am vorbit de ceea ce scrie în PNRR și de care nu se leagă cei de la USR și cei care au intocmit amendamentele.
Sunt catalogate în PNRR ca PENSII OCUPAȚIONALE, și acestea nu sunt supuse reformei, deci nu au ce căuta în această lege.
Doamna Turcan cum am mai spus a precizat că pensiile militare au fost catalogate ca pensii de serviciu de către ministerul muncii când s-au trimis propunerile pentru PNRR, doar că cei de la USR care au făcut PNRR le-au inclus în categoria celor ocupaționale și nu le-au trecut ca a fi reformate.
ASTA AM VRUT SĂ PUNCTEZ.

M spunea...

Câte legi speciale avem?

Veniturile obținute de alte categorii socioprofesionale în baza unor legi speciale se taie sau numai dacă e vorba de militari?

Aplicarea legii salarizării pe categorii este o aplicare specială?

Excluzând "actualizarea" care clar este imposibilă, probabil că singura "reformă" ar fi trecerea pe contributivitate atât de dragă "varșoviștilor" care s-au bucurat de solde grase!

Cum zicea un clasic în viață: dă-i dracu pe cei pensionați după ei!

Echitatea se oprește la valoarea pensiei. Apartamentul luat moca e dreptul lor, soldele la trecerea în rezervă oricum nu au fost mari și mai era și inflație, soldele de două sau trei ori mai mari decât SMB "așa a fost pe atunci".

Repet până o să am un răspuns (inclusiv pentru "petiționarul profesionist"):
De ce nu cereți dreptul individual de a trece pe pensie contributivă?

De ce să ceri disperat să îi taie pensia altuia și nu ceri să treci TU pe contributivitate dacă crezi că îți e mai bine?
De ce?

raul spunea...

Despre inechitati ,ura si la gara!Va tot spun de ceva vreme ca asta e politica!Baa mai vreti rezolvarea inechitatilor cand purceaua e moarta in cotet???Pe viata si pe moarte ,luptam sa le pastram ,mai vreti si echitate?Sictir javre CPS iste si alti gulerati!

raul spunea...

Despre inechitati ,ura si la gara!Va tot spun de ceva vreme ca asta e politica!Baa mai vreti rezolvarea inechitatilor cand purceaua e moarta in cotet???Pe viata si pe moarte ,luptam sa le pastram ,mai vreti si echitate?Sictir javre CPS iste si alti gulerati!

Huhu Rezea spunea...

@Ovidiu
Eu am spus ce scrie la carte, în teoria generală a dreptului, și ce a scris CCR în Decizia nr. 900.2021, nu ce spun analfabeții politici și presarii sponsorizați de ei.
D-ta crezi că dacă susții aceeași prostie îți aperi pleașca de ți-a căzut în cap.
Nu-l apreciez politic pe Seidler, dar din intervențiile sale publice, inclusiv în ședința de ieri de la Comisia de muncă, se vede că își mai aruncă ochii și pe acest site.

mosmartin16 spunea...

Ovidiuzid, da, în PNRR e scris că pensiile militare sunt ocupaționale, dar ce e scris acolo trebuie să aibă corespondent în ceea ce e reglementat în legislație ! Și atunci, ia spune tu...unde găsești în Legea nr.1 / 2020 privind pensiile ocupaționale din România...măcar o virgulă despre militari ?! Ia luminează-ne, dar pe ce e scris, nu pe bla, bla, bla !

RD spunea...

@M,

Treaba asta cu rezolvarea inechitatilor e 'vrajeala' tuturor. Sunt putini oameni care gandesc ca mine.. Sa se rezolve inechitatile din sistemul pensiilor militare, dar sa se actualizeze, insa stiu ca nu se va mai intampla asa ceva deoarece ar creste si mai mult bugetul pentru aceste pensii. Apoi, mai ramane varianta pe contributivitate.. Si aici sunt de acord, dar cei care ar avea pensia mai mica pe contributivitate, sa ramana cea in plata si aici stiu raspunsul, ca pensia pe legea pensiilor de serviciu nu este cea 'corecta'! Si astfel, cei care au iesit in ultimii 8 ani pe legea 223/2015 ('doar' cativa zeci de mii), si-au luat teapa, desi in lege scrie clar ca trebuie sa ai 25 de ani ca sa iesi la limita de varsta. Nu e vina celui care a iesit pe legea actuala. Iar inechitatile nu vor disparea nicioata! Pe contributivitate pentru unii ar creste, pentru altii ar scadea si pentru cativa s-ar modifica un pic (+ sau - 100-300 lei). Nu mai conteaza restrictiile si incompatibilitatile din timpul activitatii, da-i in masa, acum sunt la pensie facem ce vrem cu ei! Am vazut pe aici comentarii si m-am convins de parsivitatea unora care vor rezolvarea inechitatilor, dar in realitate se gandesc cum sa le fie lor mai bine, fara sa le pese de altii. Am zis ca sunt de acord si cu cei dezavantajati de legi, dar nu este o rezolvare sa ii dezavantajezi pe ceilalti, tot la inechitate se va ajunge!

mosmartin16 spunea...

Cum facem bre' Ovidiuzid că nu-i nimic "militar" scris în legea pensiilor ocupaționale din Românica, iar Comisia Europeană consideră drept pensie specială tot ce vine de la bugetul de stat ( cum sunt și militarii, bre' ! ) ?! Capisci ?!🤣 Iar dacă o ai ca reper pe "Raluțuca Turcă"...ești pierdut... bre' !🤣🤣

mosmartin16 spunea...

M, mă poți ajuta cu o adresă de contact de pe la CE ?!🤣 Mulțumesc !

Relu spunea...

Se uita si se uita ca tarca'n lemne ca nu intelege nimic. El confunda chilotareala din parlament cu militaria. Tot o trageau ca au iesit din sistem si sunt angajati pe aceleasi functii din care au iesit la pensie. De ce nu au spus cati sunt, cine sunt si cine i-a sprijinit? Le era frica sa nu isi desconspire prietenii? Plus ca e ipocrit cu circul facut in parlament si se lipesc aiurea de protestul profesorilor si de pensii. Daca voiau reforma trebuia sa inceapa cu salarizarea si apoi cu pensiile. Si ce nu mai stie Saidler e ca de vreo cativa ani numai unii mai reusesc sa iasa la pensia cu un net putin mai mare decat netul din activitate, dar cum spuneam...ipocrizie la maxim.

Relu spunea...

Alde usr sa ramana la gleznute goale, proseco si trorinete.

benji spunea...

Mulţi dintre activi sunt presaţi sau păcăliţi să să rămână în sistem, de aceea numărul de părăsiri este derizoriu spre nesemnificativ, rezultanta fiind caracterizarea(eufemistică)a lipsei de dicernământ a celor care aşteaptă minunile din ceruri. Cei care sunt foarte tineri în sistem să fugă fără regrete, viaţa îi va răsplăti. Cei care n-o fac deşi sunt preveniţi îşi merită soarta. Lăsaţi teoriile dreptacilor şi miile de articole pe care le-aţi memorat, dacă aşa vrea naţiunea aşa va fi.

Relu spunea...

Alde usr nu au spus nimic de jurnalisti+scriitori+cantaciosi si altii care au si ei pensii speciale, primari si presedinti de consilii. Dar cu cei din economie care datorita conditiilor de munca au valorificat tot ce se putea si au iesit mai devreme si cu un cuantum mai mare decat salariul in plata la data pensionarii ce fac? Conform cliseelor mestecate de ei tot speciali sunt avand pensia mai mare decat salariul.

M spunea...

@RD

Totuși, de ce cei care se sunt avantajați de contributivitate să nu poată să ceară să fie scoși din legea 223?

Ați văzut o solicitare din partea dascălilor să crească și pensiile profesorilor?

De ce după ce ți se stabilește pensia militară să nu fie fiecare mulțumit cu indexarea cu inflația? De ce ne agățăm ca înecații de soldele activilor?

Chiar crede cineva că dacă se scoate actualizarea la magistrați o să o introducă la militari?

Oare întoarcerea pensiilor magistraților la valoarea din 2017 nu înseamnă EXACT eliminarea actualizărilor?

De ce TOATE propunerile care se ventilează pe aici au drept scop reducerea pensiilor celor din altă generație?

Mai există pe planetă o țară în care reforma pensiilor să privească pensiile în plată?

De ce dracu camarazii noștri mai bătrâni, formați în comunism, sunt atât de aproape de politica marxistă a USR?

ovidiuzid spunea...

Domnilor Moș Martin și Huhurez.
Eu cunosc legislația.
Eu nu am spus decât ceea ce scrie în acel PNRR pe care toată lumea îl are pe limbă când vorbește de reforma pensiilor speciale ca nu piardă niște bani.
Dacă nu ați înțeles ce am vrut eu să spun este treaba dumneavoastră.
Și apropo BRE MOȘ MARTIN (să răspund și eu fără cei șapte ani de acasă) "Raluțuca Turcă" sau cum îi spui nu e reperul meu ea a spus exact ce scrie in PNRR (dacă știi să citești) ce n-au știut să argumenteze faptul că nu are ce căuta Legea 223 în această lege nici cei din ministere, nici liderii sindicali, și nici cei care nu citesc ce scrie in PNRR, sau compară ouăle de gâscă cu cele de câțe.
Vă doresc succes alături de cei de la USR și AUR, că prea le luați apărarea.

Relu spunea...

@M: aceiasi doctrina dar alte influente si vremuri. La fel au fost nazismul si comunismul, diferenta era facuta de culoare.

Huhu Rezea spunea...

Ovidiu
Indiferent cum sunt poreclite pensiile militare și indiferent dacă sunt sau nu cuprinse în PNRR, ele trebuie reformate si așezate pe principii echitabile pentru toți beneficiarii lor.
Mai devreme sau mai târziu va trece și vremea ciucanilor.

Relu spunea...

@Huhu: cu diferenta ca "ciucanii" nu au militat pentru taierea altor pensii.

RD spunea...

@M,

De ce? Pentru că suntem în România. Ai uitat că suntem alături de bulgari saracii Europei? Ai uitat că aici e pe principiul scăpa cine poate? Sau rămâne cine poate.

Ce să mai crească și pensiile profesorilor? Au 3 luni vacanță pe an ca parlamentarii. Cu libere în weekend fără condiții speciale/deosebite, dar sunt buni la șantajat Guvernul deoarece au voje să facă grevă în timpul serviciului. Nici nu-mi face plăcere să discut despre păcălicii ăștia.

Deoarece unii ar avea pensii mai mari pe contributivitate și aceeași idexare ca la civili. Dar și la reforma pensiilor din sistemul public scrie în PNNR să nu se mai facă indexări had-hoc. Păi când vor fi indexări cu rata inflației de 1,3% cum a fost la beneficiarii de pensii militare, cum să le dai așa la cei cu pensie socială? Nu trebuie să le dai tot had-hoc așa cum se întâmplă de atâția ani?

Nu știu ce va fi la magistrați, dar la pensiile militare printr-o minune să mai existe actualizarea lor (evit să spun niciodată deoarece niciodată să nu spui niciodată).

De unde ai zis că s-ar putea întoarce pensiile magistraților la venitul din 2017?

La întrebările la care nu ai răspunsuri să-ți aduci aminte ceva.. Fiecare își vede interesul.. Continuarea n-o pot spune aici să nu se supere unii. :)

Huhu Rezea spunea...

Relu
Este același lucru dacă voi ciucanii militați pentru lăsarea camarazilor mai în vârstă cu pensii pe jumătatea celor pe care le aveți voi. Va convine sa sfidați colegii cu îndemnul celebrului comisar PP.

Relu spunea...

Din ce am citit pe aici se sustinea revenirea la actualizare cu activii nu lasarea cuiva in urma. Mai facea Reddog bascalie cu soldele. Ce sustine o persoana, comisarul, e una, in schimb cu taierea tuturor pensiilor ciucanilor, imbuibatilor, nemernicilor...completati pe linia punctata...se manifestau mai multi varsovisti.

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
mosmartin16 spunea...

Ovidiu ( hai că nu-ți mai spun bre' pentru că ești sensibil !🤣 ), două mici precizări : 1.nu băga politichia în ecuație, pen' că io nu am nicio afinitate din asta ! Poate tu ! 2.îți repet, pensiile militare - chiar de sunt nominalizate în PNRR ca ocupaționale, terminologia nu se bazează pe un cadru legal existent ! În Legea nr.1 / 2020 privind pensiile ocupaționale din România nu e nicio virgulă despre militari ( dacă știi să citești, vorba ta🤣 ) ! Pricepi asta ?!...era să spun...bre' !🤣 În final...numai strânși de undeva...de către cei care au banii...se vor îndrepta inechitățile prezente la pensiile militare !

Iani spunea...

Bună seara. Din amendamentele depuse se înțelege ca vârstă de pensionare creste instant la 65 de ani și nu gradual, sau nu am înțeles bine? Cei născuți în 1975 și care ar putea sa iasă la pensie în acest an nu mai pot face asta întrucât conform anexei 6 vârstă lor este stabilita la 65 ani. Pentru cei născuți în perioada 1971-1974 desi vârstă lor de pensionare este 61-64 ani ei deja îndeplinesc condițiile pe legea actuala și se pot pensiona dacă nu au făcut o deja.

RD spunea...

@mosmartin16,

Lăsați abureala cu îndreptarea inechităților prezente la pensiile militare și fiți natural.. Rezolvarea inechităților nu înseamnă să tai la zeci de mii și să aibă alții în plus. De aceea și luați anumiți oameni la mișto știind că pensiile militare vor fi recalculate pe contributivitate și mulți vor fi săraci sau alții își vor continua sărăcia. Cu banii ăia mai mulți pe care ii veți primi, vă veți cumpăra ani în plus de viață? Și sărbătorind că alții vor avea pensii mai mici cu 20-50+%.

RD spunea...

Reforma pensiilor speciale înseamnă acordul CE, apoi șefii țării CCR și în final Parlamentul României. Pensiile militare vor scădea și nu se vor rezolva pensiile militare. Nici pe contributivitate, nici pe această lege. Unii vor pierde bani, alții nu. Dar chiar și așa nu voi dori altora mai puțin pentru că mie mi-ar lua ăștia 20-40% din pensie.

mosmartin16 spunea...

RD, dacă crezi că îndreptarea inechităților e...abureală...atunci...cred că chiar în capul tău e astă abureală ! Atât poți, atât pricepi ! Să stau acum să te fac să pricepi că, fie variantă procentuală cu bază de calcul corectă, fie contributivitate cu supliment bugetar...sunt soluții de a îndrepta inechitățile...e pierdere de vreme pentru mine ! Dacă nu ți-ar fi lene ai putea pune mâna pe carte să vezi cum e cu "lejile" în vigoare, iar dacă le și înțelegi...mai și vorbim aplicat ! Că de alde ăștia ca tine care vorbesc, dar nu spun ceva concret, aplicat și la obiect...cu propuneri concrete...e plină lumea !

GG spunea...

Sunt de acord cu ce a postat Paul Puiu.Întreb: cine e acest @Seidler?Nu am văzut postarea lui!

M spunea...

@Relu

Î:La fel au fost nazismul si comunismul, diferența era făcută de culoare.

R: Diferența dintre nazism și comunism este făcută de identificarea "dușmanului".
Naziștii identifică dușmanul etnic sau după rasă (evrei, țigani, ucraineni etc.)
Comuniștii identifică dușmanul după clasa/categoria socială (burgheji, chiaburi, capitaliști, militari).

De aceea, de exemplu, USR este un partid comunist (sau marxist dacă vrei), pentru că țintele sale politice sunt identificate după apartenența la o clasă socială. Să nu confundăm!

@RD

Î: Ce să mai crească și pensiile profesorilor?

R: Din proiectul de OUG:

1. Şeful Statului Major General are 4,35 sub un profesor universitar cu 25 de ani vechime care are 4,75!
2. Colonelul are 2,74 adică SUB un conferențiar universitar care are 3,03 DUPĂ DOAR 20 de ani de muncă.
3. Bibliotecarul are 2,14 cât un locotenent colonel!
4. Șeful de atelier-școală, tehnicianul, administratorul de patrimoniu este peste maior!
5. Supraveghetorul de noapte este egal cu agentul de poliție.

Să fie primit!

Î: De unde ai zis că s-ar putea întoarce pensiile magistraților la venitul din 2017?

R: Mi-a șoptit o vrăbiuță! 😂

Mie dacă îmi dau dreptul să trec pe contributivitate în condițiile articolelor de lege abrogate de L223 eu vă pup dulce.... 😂 Dar îmi tai mâna dreaptă decât să semnez o petiție în care să se taie un leu din pensia unui camarad, oricare ar fi el!

@Ifrim

Î: O modalitate de-a ne arăta nemulțumirea .... este boicotarea scrutinurile de vot....

R: Boicotarea nu aduce nimic bun! Au boicotat sârbii alegerile din Kosovo și au ieșit primari niște albanezi aleși de 3% din populație!

Eu am să votez AUR! Îmi displace discursul lor putinist, îmi displace discursul conspiraționist dar sunt cei mai îndepărtați de USR care este dușmanul României!

Huhu Rezea spunea...

Incetați să mai comparați soldele militare cu salariile civililor!
Ați văzut voi vreun cadru didactic cu coeficientul salariului de funcție de 5 care să ajungă la un salariu brut de 32 000 lei, cât a avut ciuc'al nost', cu coeficientul de numai 4,35?
In soldele militare ciucane sporurile sunt de bază.

raul spunea...

De acord ,Huhule,dar cu ce ...sunt eu vinovat si sa am pensia mai mica ,doar ca m-am nascut mai devreme si sefii din MApN nu erau asa nesimtiti sa bage njdemii de sporuri????In aceleasi conditii(chiar mai vitrege) eu am avut 3-4 sporuri si altii ,dupa,10?Sa nu mai spun ca si alea avute au fost marite ?Specialist clasa I ,eu 6%,dupa mine imediat 10%,dupa habar nu mai am...?E corect ,sa-i .ut soarele ma-sii???Macar la alea 3-4 da-mi dracu valoarea de azi!Si da-mi dracu si gradul meu ,ca-i al meu !Sa-i ia dracu pe toti nesimtitii din MApN!

RD spunea...

@mosmartin16,

Am citit că vă place să vă 'jucați' cu procentele, cu variantele de suplimente. Ăia (CE) vor să scadă cheltuielile cu pensiile militare, de unde sunteți atât de convins că se va da și un supliment pe lângă calculul pe contributivitate?
Se vrea trecerea pe contributivitate și punct, nu suplimente, nu altceva. Cu suplimente și alte avantaje bugetul pentru pensiile militare chiar și trecuți pe contributivitate ar fi mult mai mare decât cel de 11 miliarde de acum. Despre de vorbim? De ce vrem sau de realitate?
Dumneata scrieți povești pe aici, nimic de real. Despre ce legi vorbim? Nu există legi din moment ce totul depinde de ce dorește CE. Ar da ăia suplimente 'fără număr'.
Baza de calcul corectă înseamnă actualizare în sistemul de pensii de serviciu ceea ce nu se va mai întâmpla.. Așa cum nu se mai întâmplă de 6 ani.

@M, așa cum a zis @Huhu. Profesorii sunt profesori, beneficiarii de pensii militare sunt altceva.. Vrăbiuța aia înseamnă că e anti magistrați? :))

Sense spunea...

@raul, dar al 13-lea salariu plus 4 prime anuale le putem contabiliza în minus la ăștia actuali? Astea or fi corecte?

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
mosmartin16 spunea...

Of RD, povesti sunt in capsoru tau !Reiau ce am mai spus mai demult !

mosmartin16 spunea...

RD, treci pensiile pe contributivitate, elimini inechitatile, iar apoi la suma tuturor pensiilor rezultate contributiv adaugi un supliment bugetar care sa duca in final la o suma mai mica decat cea cu cheltuielile cu pensiile militare din prezent ! Apoi stabilesti un algoritm din care rezulta suplimentul bugetar aferent fiecarei pensii in parte ! Ai priceput ceva bre ?!

M spunea...

@ Huhurez

Da, am văzut! De obicei sunteți bine informat dar acum ...
Luați de aici salarii din învățământ (la nivelul anului 2021:

https://strictsecret.ro/bastanii-universitatilor-de-stat-romanesti-top-1100-salarii-imense-ale-universitarilor-munca-putina-confort-profesional-maxim-o-romanie-fara-azimut/

M spunea...

@RD

😂 Mai vedem... cu privire la magistrați.

Apropo, cum credeți că se va face "recalcularea" pensiilor magistraților?

Vă repet: nu am nimic cu profesorii! Să nu mai facă comparații cu noi și să își rezolve problema cu pedofilii!

Apropo! Mai vă amintiți când animalul ăla din poliție a atacat niște copilași în lift? A fost o vânătoare națională, luni de zile lui se striga polițiștilor pe stradă "pedofililor", au fost demisii, animalul face zeci de ani de pușcărie!!!

Ministrul de interne a dat ordin să nu se mai dea comunicate privind dascălii arestați pentru pedofilie (pentru respectarea dreptului la imagine cică). Dascălii care au făcut sex cu eleve de 12-14 ani primesc condamnări cu suspendare.

Cu mosmartin nu o scoți la capăt! El e din generația cu solde mari față de salariul mediu (de aceea ei zic că să nu mai comparăm salariile profesorilor cu cele ale militarilor, pensii că au rămas blocați în vremurile lor și nu înțeleg care sporuri au și dascălii).

De ce cei care cred că le e mai bine pe contributivitate nu cer să treacă NUMAI EI pe legea civilă? De ce insistă să ne treacă pe toți?
Eu, dacă îmi e mai bine pe legea 223, nu am să încerc să îi țin cu forța!
De ce ei vor NEAPĂRAT să ne oblige pe toți?

RD spunea...

@mosmartin16,

Am priceput fără să mă întrebați, dar ca să știu sigur că acel supliment de care vorbiți nu depășește bugetul pentru toți pensionarii militari, ar trebui să existe o simulare pentru fiecare beneficiar (undeva la aproximativ 200000), apoi impactul final. Sunt fel și fel de dosare, nu poți spune le dăm nu știu ce supliment și să te trezești la final că pensiile contributive + supliment depășesc 11 miliarde, cât costă acum pensiile militare pe legea 223/2015. Mai ales că s-ar adăuga și anii munciți de la ultima recalculare (pentru unii) și s-ar putea ca ei să fie surprinși (neplăcut).. Nu merge cu scrisul dăm suplimente și bla, bla și cheltuiala cu pensiile militare va fi mai mică. Aici e vorba de mulți pensionari și de bani, e ușor să scrii, dar practica și datele oficiale contează, nimic altceva.

Și ați spus să se stabilească un algoritm. Păi trebuie întâi o simulare că din vorbe nu faci nimic. Au avut timp destul pentru a face așa ceva dacă voiau.

RD spunea...

@M,

Chiar nici nu știu cum ar fi recalcularea pentru magistrați având în vedere că dacă le-ar rămâne pensiile actualizate cu salariile celor din activitate însă doar 100% din venitul net, ar fi mai nici decât cum se calculau înainte de 15 septembrie 2017, cu plafonarea. Și nu le-ar conveni celor cu 15000-50000 lei la pensie de unde se ia 10% impozit.. Înainte să trimită primul proiect, cel din decembrie 2022, ar fi trebuit să discute cu magistrații, însă nu a fost așa cum se lăuda Budăi și se știe că fără acordul CE, CCR, Parlamentul nu are putere. Chiar sunt prea multe întrebări pentru mine și nu înțeleg. Schimbările de la Senat, amendamentele de la Camera Deputaților, sunt făcute fără să se consulte cu magistrații. Avizul dat de CSM a fost la prima variantă de proiect. Atunci a fost atunci.. Iar acum e acum. Nu văd eu să aibă ăia baza de calcul nici pe 10 ani, dar pe 25? Și până la urmă nu știu dacă CE le-ar accepta toate figurile magistraților.. Nu ar mai fi reformare. Adică să zicem că le reformăm pe restul, dar pe magistrați, nu. Ăia vizează să rămână pentru totdeauna pe ultimele luni de zile. Să nu crească vârsta. Să se actualizeze pensiile cu salariile, ca să nu facă cică 'discriminări' între generații. Doar la pensionarii militari e voie.

RD spunea...

30 mai 2023
Decret privind eliberarea din funcția de judecător/procuror = 6

22 mai 2023
Decret privind eliberarea din funcția de judecător = 5

15 mai 2023
Decret privind eliberarea din funcția de judecător = 4

12 mai 2023
Decret privind eliberarea din funcția de judecător = 5

11 mai 2023
Decret privind eliberarea din funcția de judecător = 1

10 mai 2023
Decret privind eliberarea din funcția de procuror = 3

09 mai 2023
Decret privind eliberarea din funcția de procuror = 4

08 mai 2023
Decret privind eliberarea din funcția de judecător = 5

04 mai 2023
Decret privind eliberarea din funcția de judecător = 2

03 mai 2023
Decret privind eliberarea din funcția de judecător = 5

02 mai 2023
Decret privind eliberarea din funcția de judecător = 6

In total 46 de judecatori + procurori care au iesit la pensie in luna mai. Avand in vedere ca in luna mai sunt 31 de zile, ar fi 1,48 de pensionari in fiecare zi din magistratura. Au fost semnate si vreo 4-5 decrete de trecere in rezerva sau retragere pentru cateva persoane cum ar fi, pe 02 mai 2023:

Decret privind înaintarea în gradul de general – cu patru stele, în retragere, a domnului general-locotenent – cu trei stele, în retragere, veteran de război, Dimofte Ştefan, din Ministerul Apărării Naționale;
Decret privind acordarea gradului de general de brigadă – cu o stea, în retragere, domnului colonel, în retragere, veteran de război, Dobromir Ion, din Ministerul Apărării Naționale.

Brenda spunea...

A se vedea art. 31egea pensiilor militare din 2015.