Un produs Blogger.

miercuri, iulie 02, 2025

In lipsa actualizarii, calculul contributiv al pensiilor militare ar putea diminua inegalitatile prezente din sistem

78 comments

 Este cunoscut ca dupa recalcularea pensiilor militare din anul 2016, in baza legii nr. 223/2015, un numar de 68% dintre ele au ramas in plata cu cuantumul contributiv mai avantajos, calculat potrivit legii pensiilor civile si Legii nr. 80/1994 privind Statutul cadrelor militare.

Sa luam un exemplu de pensie pentru militari care, potrivit Legii nr. 263/2010, avea suma punctajelor anuale de 76 puncte pentru 34 ani vechime in serviciu, din care 28 in conditii speciale si cu spor de pensie suplimentara pentru 25 ani.

Sa analizam cum a evoluat cuantumul acestei pensii pana in aprezent si ce s-ar intampla daca din nou s-ar adopta calculul contributiv al pensiilor pentru militari, fie el exclusiv contributiv, fie dual contributiv/procentual.

In anul 2015 la un PMA de 76 : 20= 3, 80 si o valoare a punctului de pensie de 830, 20 lei, cuantumul pensiei  era de 3 155 lei.

3 155 + 20% spor OMM= 3 786 lei.

Prin actualizarile succesive, in prezent pensia in plata ar fi  in cuantum de 5 679 lei.

Ce s-ar intampla daca prin reforma Bolojan/PNRR pensia ar fi recalculata potrivit Legii nr. 360/2023?

La suma punctajelor anuale de 74 puncte  din anul 2015 s-ar mai adauga 5,5 puncte de stabilitate, in total 79,5 puncte. 

Cuantumul brut al pensiei in anii 2025/2026 ar fi 79,5 x 81 lei= 6 440 lei.

6 440 +20% spor OMM=7 728 lei

Cresterea este evidenta. Toti cei 68% pensionari militari din anul 2016, care mai sunt in viata, vor avea cresteri de pensie asemantoare, fata de actualele pensii in plata.

Printr-un calcul similar, fiecare pensionar militar, ramas in plata cu cuantumul contributiv in 2016,  isi poate recalcula cuantumul pensiei potrivit legii din sistemul public. 

Este ca ar fi o cale de diminuare a inegalitatilor?

Ce s-ar intampla cu pensiile militare care ar avea un cuantum procentual mai mare decat cel contributiv?

Potrivit intentiilor actualilor guvernanti, vor ramane in plata cu 85% din actualul cuantum net al pensiei militare, dar nu mai putin de cuantumul contributiv calculat la fel ca in exemplul  de mai sus.

78 de comentarii:

VALYCA2010 spunea...

Păcat că s-a ajuns aici,după votare lumea avea speranțe că vom trăim pro europeni,acum trebuie să suferim pe umerii Europei,ce este de făcut?ce vină avem noi pensionarii militari care am fost chinuiți și batjocoriți de clasa politică?!

raul spunea...

In acest contexf ,eu propun sa le spunem celor de la CPS , sa nu mai ne scrie gradul pe cuponul de pensie !Sa ne lase naibii asa ,prosti si egali ,egali si prosti!Niciodata nu m-am simtit mai umilit ca-n ultimii 8 ani!Mi-e sila ,scarba si lehamite!

Relu spunea...

Ar fi bine sa nu va faceti sperante cu ordinele militare adaugate sau cu puncte pentru vechimea cumulata. In cazul in care uitati Ghinea, cel care trage sforile din spate si in general usereul, nu are la inima pensionarii fie civili cu atat mai putini militarii. Lor le repugna orice forma de autoritate a statului dar ei vor sa conduca.

Brenda spunea...

Nu se mai dau puncte de stabilitate

Liviu spunea...

Am intrebat de curiozitate un avocat specializat in litigii pe codul muncii cum s-ar face media celor 5 ani la un pensionar spre exemplu pensionat in 2010 si mi-a zis clar:DACA NOUA LEGE NU SPECIFICA NIMIC CEI 5 ANI VOR FI DIN PERIOADA 2005-2010 FARA NICI O ACTUALIZARE CE SE SPUNE AICI IN ARTICOL!SI MI-A ZIS CA DACA NOUA PENSIE E MAI MICA O SA RAMANA PENSIA CARE E IN PLATA!SI TOATE LEGILE NU SUNT RETROACTIVE SUNT DIN MOMENTUL PUBLICARII IN MONITORUL OFICIAL MILITARILOR CARE VOR IESI DIN ACEL MOMENT!

Claudiu Marin spunea...

@Liviu
In loc sa intrebi un avocat habarnist in procedurile de calcul al pensiilor specale, mai bine ti-ai pune minte la lucru ca sa intelegi ca, pentru a-ti calcula media veniturilor nete din ultimii 5 ani de activitate, CPS trebuie sa-ti actualizeze acele venituri. Vezi ca operatiunea Bolojan ar include pentru cei ca d-ta si o actualizare?

Claudiu Marin spunea...

Brenda
Cine a decis ca nu se mai dau puncte de stabilitate? Nu mai difuzati prostiile unor speriati de calculul contributiv!

Randoom spunea...

Cum naiba sa se calculeze la militari pensia ca la civili?in momentul ala ar scadea toate pensile militare. pai sa ai un punct de pensie inseamna ca 35 de ani sa iei salariu mediu pe economie.un punct de pensie inseamna 2 mii de lei.
ca sa ai pensie de 6 mii de lei trebuie sa fii avut 3 salarii medii timp de 35 de ani. lucru imposibil pentru 99,999% din militari.si si daa ar fi asa,abia ajunge la 6 mii de lei.deci?

Viorel spunea...

”În vremurile grele pe care le traversăm toată lumea, demnitari, oameni care câştigă mai bine şi toţi cetăţenii ţării noastre trebuie să fim partea acestui efort şi deci fiecare trebuie să contribuim la acest efort”, motiv pentru care la rectificarea bugetară, care va fi negativă, urmează să fie modificată și subvenția acordată partidelor. ”Au avut de câştigat foarte mulţi ani, destul de bine”, a precizat premierul.
Să PLĂTEASCĂ MĂTA.

Mosmartin16@gmail.com spunea...

Greșit, Claudiu Revin.

QSA? spunea...

Punctele de stabilitate au distrus fondul de pensii civile. Acestea NU constituie contribuție pentru cei deja în pensie. Sunt puncte "SPECIALE" acordate prin legea 360/2023, că doar urmau alegerile prezidențiale și cele parlamentare. 🤫🤔

Claudiu Marin spunea...

@QSA
Nu fi absurd!
Punctele de stabilitate reprezinta o masura de echitate socială pentru angajatii care dupa 1990 au fost exploatati de patroni, platindu-i cu salariul minim pe economie.
Un natîng nesimtit, un nebun de hater, mai spune ca sporul OMM/SOSP nu este prevazut nici in Legea 263/2010, nici in Legea nr. 360/2023 si in mod gresit l-am adaugat la calcul.
Nici atat nu-l duce capul sa inteleaga ca Sporul OMM este si acum in toate pensiile militare ,potrivit Statutului, nu potrivit legilor care reglementeaza pensiile. La cei pensionati dupa 15 sept 2017 sporul OMM este inghitit de plafonul de 58,5% din baza bruta de calcul.

RD spunea...

@Claudiu Marin,

Echitație socială? Când o să fie bani! Sunt puncte speciale și n-o să mai crească pensiile pentru următorii ani decât cu firimituri de 5%, 7%. Adio măriri de 12%-14% pentru voturi din partea partidelor.. În anul 2025 și 2026 înghețate! Și poate 5% în 2027. Deci în 3 ani pensiile vor fi inexistente ca valoare pentru milioane de români.

Vasile Anghel spunea...

Trebuie să fim realiști,că o lege care acordă legal beneficii (nu drepturi) nu poate să meargă la nesfârșit pentru că este legată de Finanțarea vine din economie care la un ciclu de câțiva ani pică.Referitor la trecerea pe contributivitate a tuturor pensiilor,este cel mai echitabil.Sunt pensii car nu au acoperire contributivă și trebuie înghețate,impozitate sau chiar anulate.

QSA? spunea...

@CM
Am mai spus-o și o repet: în niciun stat membru NATO pensiile militare NU se calculează pe contributivitate!!! 👍👏🙏
Militarii și polițiștii reprezintă o categorie specială. De aceea trebuie să aibă o lege aparte față de civili. Fiecare are dreptul să-și dorească și să înțeleagă ce vrea! Contributivitatea distruge/scade pensiile militare și așa mici pentru cei pensionați înainte de 15 septembrie 2017. 🤔🤫😱

Teddy spunea...

Ne duce sau nu ne duce, pe decizia mea de pensionare, la stabilirea bazei de calcul, nu apare niciun OMM. Deci plafonata sau nu la net, drepturile mele de pensie sunt cele provenite din brutul a 6 luni la care nu sunt adaugate alte sume (OMM), drepturi plafonate, cf. art. 60/L223,la net.

Claudiu Marin spunea...

@QSA
Asta ai inteles d-ta din lectura topicului?
Nu vezi ca pensia din exemplu a crescut cu peste 2000 lei? Asa vor creste si pensiile ale celor mai multi dintre cei pensionati inainte de 15 09 2017.
@Teddy
N-am ce sa-ți fac daca nu stii sa citesti nici propria decizie de pensie. Sau te codesti s-o cauți prin harțoage?

Claudiu Marin spunea...

1000 de cititori, dintre care 70 noi, deja au citit acest topic.

mihaighiba@gmail.com spunea...

Da,treci pe contributivitate cu un calcul al pensiei conform legii care era atunci la care se adaugă toate indexările până în ziua de azi ,plus stabilitatea din legea 360.Apropo stabilitatea este o nedreptate in lege pentru că s-au aplicat la fel pentru toată lumea la fel,aceea ce nu e corect

Apostol Mircea spunea...

Trecerea pensiilor militare speciale,pe contributîvitate va aduce la normalitate pensiile ciucanilor și va institui echitatea și sustenabilitatea.
Politicienii în cârdășie cu imbuibatii din conducerea MAp. N au lansat tot felul de teorii populiste:pensiile militare sunt ocupaționale, de serviciu, de tradiție introduse de A.
I. Cuza.Acesta atitudine a creat confuzie,și revendicări aberante din partea structurilor asociative,care a stopat orice reforma care se impunea în sistemul pensiilor militare de stat,pensii speciale prin formula de calcul.

Claudiu Marin spunea...

@Ghiba
Punctajul de stabilitate nu este la fel pentru toata lumea. Variaza functie de vechimea efectiva peste 25 de ani.
E normal sa strambe din nas cei fugiti din armata cu clasari, pe spaga, cu apt limitat si inapt, care nu au nici 25 de ani vechime.

mihaighiba@gmail.com spunea...

Domnule Claudiu,stabilitatea este la fel și pentru leneș și pentru harnic, s-au cum vreți sale ziceți,ceea ce nu e corect!

magda spunea...

Magaria care se intampla acum nu are asemanare nicaieri in lume ..poate cu exceptia Greciei...Irlanda si Estonia( tari lovite de crize similare) au demonstrat inca cu multi ani in urma ca politica scaderilor de taxe si impozite concomitent cu reducerea cheltuielilor de functionare ale statului sunt CHEIA cresterii economice si inca intr-un ritm chiar rapid.Dar cand lui Bolojan si Nicusor Dan li se spune ce sa faca..pariu ca Grecia va fi mic copil pe langa noi...Din conferinta de presa sustinuta de premier ieri rezulta fara echivoc faptul ca avand in fruntea guvernului un mincinos nu putem razbate asa usor in lumea asta profund intoarsa pe dos.1.In loc sa raspunda simplu cu DA sau NU la intrebarea pusa cu privire la informarea presedintiei in speta Nicusor Ban in ceea ce priveste cresterea tva raspunsul sau a fost ca reporterul a ,,tradus'' (nu stim daca bine sau rau)spusele lui...2.Spune ca toate masurile criminale propuse de guvern au fost luate din lipsa de timp tara fiind,,cu spatele la zid''..alta minciuna..Pai suntem cam demult cu spatele la zid...deficitul a luat-o la vale in ritm accelerat cam de la declansarea conflictului ruso-ucrainean in 2022.Nici ca baron de Oradia si nici chiar ca prim ministru interimar nu a spus nimic de aceste masuri ca s-ar impune si nici nu a amenintat conducerea PNL(ca doar e influiensarul nr.1..mana cereasca..etc)..Pai daca acum suntem la zid ..in februarie cum eram?..in decembrie anul trecut cum eram?...In aprilie anul trecut cum eram?..si tot asa..Acum incearca sa justifice introducerea CASS si alte amputari de drepturi individuale pe motiv ca in 2024 au crescut bine salariile si pensiile cu vreo 30%..Asadar ,ziceti voi.pana la urma..au fost masuri gandite sau nesabuite?..Dumnezeu a inteles dubla masura in gandirea premierului si nu il va lasa mult sa bata campii...3..Un reporter RadioRomaniaActualitati l-a intrebat daca Romania va continua sa ajute Ucraina si Moldova si daca DA..cam la ce valoare din PIB...Raspunsul satanei a fost ca,,Romania se va achita de angajamentele de la ultimul summit Nato privind cresterea cheltuielilor militare''..Au mai fost si alte semnale de necinste in raspunsurile sale inclusiv in cel cu privire la faimosul ,,ajutor'' de 38000 euro acordat( ce sa vezi ..nu de ieri)judecatorilor CCR..Nu mai vorbesc de prezenta la conferinta a unor pseudo.site-uri sinecuriste gen,, explicativ.com''...
Rezumat--Romania din anul 2022..odata cu declansarea razboiului din vecinatate , a luat-o efectiv la vale prin ,,transferul pe shest'' de bani si resurse....In lipsa unei comunicari guvernamentale eficiente,actuale, transparente, pentru mine DEFICITUL BUGETAR= VALOAREA INSTRAINATA LEGATA DE RAZBOI(orice..nu doar bani cash)deficit care nu are nici o justificare logica...Ca intotdeauna,peste ceva timp se va face lumina...Lasati declaratiile de protocol de ieri de la ambasada SUA....FAPTUL CA AMERICANII,,FAC ECONOMII'' LA ARMAMENTUL SI MUNITIA DESTINATA UCRAINEI CHIAR NU VA SPUNE NIMIC?...,,Urgenta'' lui Bolojan de acum a fost pregatita atent in laboratoare cu mult timp inainte..ea abia acum incepe sa produca primii spori...mai sunt inca multi si extrem de otravitori asa ca ...zic sa nu puneti botul....Topicul actual cu privire la recalcularea pensiilor militare PE PLUS pare sa semene cu atatea alte topicuri care ne-au tras mereu in jos de circa 10 ani..Cei cam am iesit pana in 2010...oare chiar mai credem in basme cu pestisorii aurii?..Eu ...NU. Dar stiu sigur ca reinarmarea tarii se va face (si)cu banii mei..De aia urasc minciuna,impostura..Zile frumoase..

QSA? spunea...

Câți pensionari militari, care mai sunt printre noi, au 76 de puncte având vechimea prezentată? 🤔 Exemplul prezentat în topic nu este reprezentativ pentru toți pensionarii militari. Este doar o părere personală.
Ce se întâmplă cu pensiile celor care au, de exemplu, 57 de puncte și nu au vechimea prezentată în topic? Aici este problema. Eliminarea inechităților vine din altă parte! Să vedem propunerile guvernanților (pasul 2) privind acest lucru.

ifrim spunea...

Eu disponibilizat cu vechime matusalemică de dooj'dă ani nici nu vreau să aud de contributivitate,dacă doream contributivitate la accederea în carieră mă făceam cismar,croitor,ceasornicar...

Claudiu Marin spunea...

QSA
Pai daca si cu 57 de puncte a ramas in plata cu pensia contributiva, iti dai seama cat de mica era pensia calculata procentual, potrivit L 223/2015?
Si aceasta pensie va creste fata de cuantumul indexat in perioada 2016-2025, daca este recalculata contributiv potriviit L 360/2023.
Eu zic ca ar fi mai util pentru d-ta sa citesti ce se scrie pe blog, pentru ca foarte prost comentezi.

stefan tst spunea...

O mica corectie : in 2010 punctajul total s-a impartit la 20 ! L360 imparte punctajul total la 25 ! La actualizarea din 2016-2017 s-a tinut cont de vechimea de 25 de ani pentru stagiu complet , cei cu mai putini ani au fost depunctati cu 1% din baza de pornire de 60% , 62 sau 65% functie de grupa de munca ! punctele de stabilitate se acorda conf.L360 pe transe 25-30 0,5p/an ; 30-35 0,75p/an si peste 35 1p/an vechime efectiva !Daca se pastreaza punctajul initial (cei care au asa ceva ) este ok dar daca se reia calculul ... Si mai avem 2 probleme : gradul si baza de impozitare , limitarea la 85% la brut si la net ; deci ar fi solutia combinata , contributiva cu recalculare si o indemnizatie pentru limitarea drepturilor (nu omm , ca este pentru altceva ). Oare ce se va alege ( termenul este foarte scurt 2-6 saptamani max.) ?











6

Margarit Fernand spunea...

@Claudiu Marin QSA are dreptate. Eu am 42 de ani efectiv lucrați ( 24 + 18 civil, lucrez și acum) și strâng în jur de 61 de puncte ( nu am puncte de stabilitate că am cumulat pensia cu salariul). E drept că dacă s-ar adăuga OMM conform Legii 80 aș câștiga cîteva sute de lei, dar câți dintre cei pensionați după 1998 au atîția ani??? Un coleg de-al meu care nu a mai lucrat, ieșit cu Ordonanța 7 în 2004 are 49 de puncte, iar acum are pensie de 5100, deci el și foarte mulți ca el pierd mulți bani!
@magda îmi place discursul d-tale de suveranist(ă), dar dacă ești pensionar(ă) care sunt banii cu care contribui la cumpărarea armamentului??? Impozitul din pensie sau care? Lasă chestia asta să o afirme muncitorii din privat!

QSA? spunea...

Persoana respectivă, un subofițer care a avut 57 de puncte, la recalcularea pensiei pe baza legii 223/2015 a " ieșit" pe plus și, i-au dat și din urmă. Deci, cum rămâne cu răspunsul la întrebarea pusă? 🤔🤫🫢
@Stefan tst: "o mică corecție" este de fapt o mare corecție. Aveți perfectă dreptate!!! Să aveți o zi bună!

Un pensionar citit spunea...

Buna ziua,
Domnule admin va rog sa nu va suparati ca public iar sub acest nume.Nu reusesc sa il modific.Dar oricum nu este o rusine sa fii citit(modestia nu este apanajul oamenilor inteligent ,a spus cineva)
Eu am iesit la pensie din sistemul militar la 39 ani si patru luni.Unitatea la care lucram sa restructurat.(Cei care stiu la inceputul anilor 2000 a inceput distrugerea unitatilor de radiolocatie si a armei radiolocatie in general).
In Decembrie 2015 aveam un numar de 61,87314 puncte calculate ve vechea lege a pensiilor civile.
ACUM DACA IMI CALCULEZ PUNCTAJUL PE NOUA LEGE A PENSIILOR CIVILE AM54,8850 PUNCTE INCLUSIV CELE DE STABILITATE.
De ce nu informati corect ca s-a mosificat formula de calcul a punctajului lunar.In vechea lege pentru conditii speciale de munca se acorda un spor de 50% din punctajul lunar,iar in noua lege a pensiilor civile se adauga 0,5 puncte.Deci daca in anul 2010 sa spunem intr-o luna avean 2 puncte mai castigam 1 punct pentru conditii speciale2+1=3).Dupa noua lege a pensiilor civile castig numai 0,5 puncte(2-0,5=2,5).

Mhy spunea...

Citez : “Punctele de stabilitate reprezinta o masura de echitate socială pentru angajatii care dupa 1990 au fost exploatati de patroni, platindu-i cu salariul minim pe economie.” – bazaconia asta a mai fost scrisă și nu reprezintă decât un mod de gândire socialist al unor vremuri de mult apuse!
Deci dacă muncitorul prost, în conivență cu patronul hapsân și evazionist au căzut ei de acord să treacă în acte salariul minim și DIFERENȚA DE BANI ÎN MÂNĂ, trebuie să vină statul dom’le să facă echitate socială unei fapte penale comise de cei doi. Da' ce te faci că practica asta e valabilă și azi? Continuăm “echitatea socială” și peste 50 de ani?
După 25 de ani în câmpul muncii, “muncitorul românesc” primește, pentru aceeași contribuție (CAS), două contraprestații : puncte de contributivitate și puncte de stabilitate, culmea remunerate cu aceeași valoare.
TOTAL DE ACORD ca statul să-i recompenseze pe cei care muncesc peste stagiul normal, dar nu veni să mă vrăjești că e contributivitate pură! Fă recompensa ca OMM’u de la militari, fă-o ca Indemnizație de erou al muncii socialiste sau ce mai vrei, da’ nu amesteca stabilitatea cu contributivitatea! @QSA are dreptate!

Marin PUȘCAȘU spunea...

Bună ziua,
Am o rugaminte pentru dl. Claudiu Marin. În raspunsul adresat lui @Liviu ati precizat ca, pentru a se calcula media veniturilor nete din ultimii 5 ani de activitate, CPS trebuie sa actualizeze acele venituri. Puteti va rog sa detaliati un pic pentru cei ante si post 2017? Actualizarea se va face cu inflatia de la data finalului perioadei de calcul până la zi/cu soldele de grad si functie ale celor in activitate? Va multumesc pentru activitatea sustinuta depusa pentru cauza rezervistilor si doresc tuturor cititorilor toate cele bune.

Claudiu Marin spunea...

@Puscasu
Potrivit actualelor dispozitii din L 223/2015, introduse prin L 282/2023, actualizarea la stabilirea pensiei militare se face cu IPC-indicele preturilor de consum.

Vasile Anghel spunea...

Nu este o întâmplare că PSD a cedat min.Apărări și nu este o întâmplare că a fost pus un userist.Ciolacu nu a dat acea ordonanța pentru că știa de atunci că se va trece pe contributivitate.Comisia UE le-a trasat cum trebuie să facă și să nu mai vină cu propuneri mincinoase.Legea actuală 223/2015 a fost făcută pentru cei cu relații nu pentru cei cu carieră și vechime consistentă.Din aceste considerente a fost amendată cu OUG 57,59 și 114.Cred că acum discuțiile vor fi să rămână pensiile în plată pentru cei care nu au acoperire prin contributivitate.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Va fi foarte greu pentru REALII si ADEVĂRATII fosti in invaliditate, ca mine, care m-am imbolnavit la 10,5 ani vechime, cu 18 ani cumulati, azi cu 1593 lei pensie, cu aprox. 23 puncte pe contributiva, la VPR de 81si facand mental un calcul nu s-ar ridica mai mult de 1740 sau 1750 lei, tinandu-ma tot in groapă, poate la fel ca mine vor pati si cei iesiti cu ordonanta, candva 27.500 de rezervistiu... Spânul Bolmojan, după ce a furat, pe bune si real, un camion in Germania, fiind un simplu șofer-frânar, traficant si speculant de bunuri, a fost un timp arestat pt furt, cu dosar penal, si nu stiu cum naiba a facut sa nu zacă in puscarie, dar statul nostru a avut grija ca, pentru faptele sale penale, sa fie recompensat cu o functie politica, grosier plătită, dupa ce la Oradea a ajuns bossman edil sef si a facut ravagii in toate edificiile culturale, dand de pe socluri toate statuile marilor carturari, oameni de cultura, eroi si stauia ecvestra a marelui Voievod Mihai Viteazul! Garantat ca nu apucă Inatul in foncție: N

QSA? spunea...

@Un pensionar citit
În opinia mea trebuie refăcut calculul din topic, în condițiile legii 360/2023. Să vedem atunci dacă pensia va mai crește cu aproape 2000 de lei .
@CM
Sporul de 50% acordat pentru condiții speciale din punctajul lunar (legea 223/2010) nu este același lucru cu 0.5 puncte lunare (legea 360/2023). Aceasta prevedere legală te "duce" în jos. De ce au pierdut minerii și alte categorii? De ce pensiile au fost aproape înjumătățite? Norocul a fost că prin lege s-a stabilit că rămâne în plată cuantumul avantajos, dar cu indexări la noua pensie până când... bla, bla, bla. Aici cred că sunteți de acord cu mine !

Randoom spunea...

Hai ca asta este gluma anului.Astia nu sunt in stare sa dea OUG sa fie amnistitati ca si civilii o mana de pensionari militari(la propriu) dar o sa dea o lege ca pensionarii militari sa aiba pensii ca civilii?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Revin asupra unor considerente cu un nou calcul realist, venit de pe malurile Dâmbovitei lui Tălică, opusul Șoșoiului:
-CUANTUM PENSIE FĂRA PUNCTAJE SUPLIMENTARE=23 PUNCTE X VPR 81 = 1863 LEI CUANTUM MINIM PENSIE CONTRIBUTIVĂ STRICTĂ
-Dar se mai ia la punctaj in calcul suplimentele:
-Sc. Militară 2 ani x o,5 pct = 1 pct
-0,5 pct x 10,5 ani vechime pt spor conditii speciale toata vechimea = 5,25 pct
Deci, suplimente punctaj = 1 pct + 5,25 pct. = 6,25 pct
Total punctaj cu supliment 23 pct + 5,25 pct = 28,25 pct
CUANTUM PENSIE = 28,25 pct x VPR 81 lei = 2.288 lei pensie de guster cu coada tăiată
Ramane de vazut daca super vizorul, admin Dl Claudiu, va aviza favorabil acest calcul dăștept, jenial si simplu, cu multumiri anticipate domniei sale si lui Tălică, de pe o frunză de lotus dambovitean! Sanatate!

Liviu spunea...

Daca propunerea de reforma pe Legea Pensiilor Speciale care este in dezbatere pubilca de o saptamana se refera la ultimii 5 ani de activitate,de ce se mai face calcul pe puncte?Parca e discutia sa-ti faca media neta din ultimii 5 ani si apoi 85% din netul acelei medii!De ce se fac alte calcule?Cred ca va cam plictisiti si manipulati aiurea ca vor creste pensiile celor pensionati inainte de septembrie 2017 cu cel putin 2000 lei!Oameni buni la disperarea care este acum in guvernul Romaniei puteti fi atat de naivi o parte dintre voi sa credeti ca veti primi un leu un plus cand ei sunt disperati dupa bani????

mega2005 spunea...

Cele 68% care au ramas cu cuantum avantajos dupa edictarea Legii 223/2015 sunt cumva in marea lor majoritate obtinute cu celebrele 'adeverinte', in fapt niste tabele facute "din mouse' fara a indica cu exactitate statul de plata/documentul din care reieseau sumele respective???
Ce repede ati uitat, golaneala de acum 15 ani....
Zice domnul Vasile ca "acum discutiile vor fi sa ramana pensiile in plata.....". Hmm....serios??? In 2015 n-au luat legiferat aceasta varianta, dealtfel profund neconstitutionala ca-n 2011 (ca scapasem de Nosferatu' din deal care ne dorea morti si cu pensiile taiate) cand s-au recalculat pensiile militare de stat niciun moment nu s-a pus problema practic a taierii lor!!!
Si dupa ultima Decizie a CCR , pensionarii militari nu mai pot emite nici macar pretentia de a se aplice principial ramanerea in plata a cuantumului mai avantajos??? Macar asta nu ar trebui sa faca obiectul vreunei discutii...dar si domnul Vasile are dreptate cata vreme onorabila Curte Constitutionala isi incalca de ceva timp atat propria jurisprudenta si mai nou legile pe care este chemata sa le apere....

Mosmartin16@gmail.com spunea...

Despre contributivitate ! Decizia CCR nr.900 / 2020, punctul 105 : "Cuantumul pensiei, stabilit potrivit principiului contributivității, se constituie într-un drept câștigat...". Art.88 din Legea nr.360 / 2023 privind sistemul public de pensii : "(1)Persoanele care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupele I și a II-a de muncă, potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, cele care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în condiții deosebite sau condiții speciale, beneficiază de un număr suplimentar de puncte, după cum urmează :
b) 0,50 puncte pentru fiecare lună în care au desfășurat activități în locuri încadrate în grupa I de muncă, potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncă încadrate în condiții speciale, potrivit legii". Așadar, CCR stabilește faptul că, drept câștigat îl reprezintă cuantumul pensiei. Acesta, respectiv cuantumul, este efectul, iar algoritmul de calcul, cauza. Prin prisma Legii nr. 360 / 2023, noul cuantum al pensiei reprezintă noul efect, iar noul algoritm de calcul, noua cauză. Altfel spus, tu, rezervist în anul 2015, aveai o pensie de "x" lei, determinată în baza algoritmului din care rezultau "y" puncte. În ipoteza în care pensia ta ar trece pe contributivitate, ar rezulta un cuantum de "z" lei, determinat prin prisma algoritmului prevăzut de legea în vigoare și din care rezultă "t" puncte. Prin urmare - conform deciziei susmenționate a CCR și din care rezultă faptul că, cuantumul pensiei reprezintă drept câștigat - se poate concluziona că, la o eventuală trecere pe contributivitate a pensiilor militare, acel număr de puncte pe care îl aveai tu, în anul 2015, nu mai este valabil. Valabil este numai numărul punctelor obținute prin ceea ce prevede art.2 lit.m) din Legea nr.360 / 2023, respectiv : "punctaj lunar - numărul de puncte realizat de asigurat într-o lună, calculat prin raportarea câștigului brut lunar sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul al contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat ; ", prevedere care se regăsea și în legislația anterioară. Ceea ce primeai suplimentar la acel punctaj lunar, ca urmare a condițiilor de muncă nu mai e valabil. De ce ?! Pentru că, la punctajul lunar - pentru condiții speciale de muncă - nu vei mai primi cei 50% suplimentar, ci, conform art.88 susmenționat... 0.5 puncte. Exemplificând, ai avut într-o lună dintr-un anumit an...4 puncte, mai primeai 50% supliment pentru condiții speciale de muncă, rezultând astfel 6 puncte. Prin prisma noului algoritm, la cele 4 puncte, mai primești 0,5 puncte pentru activitatea desfășurată în condiții speciale, rezultând astfel un punctaj lunar de 4,5 puncte. Prin urmare, mai mic - pentru exemplul luat - cu 1,5 puncte ( 6 - 4,5 ). Repet, CCR precizează că, drept câștigat este suma corespunzătoare pensiei, cei 50% acordați suplimentar punctajului lunar - prin prisma legislației anterioare Legii nr.360 / 2023 - nefiind drept câștigat. Așa că, nu cred că - pe ipoteza trecerii pe contributivitate - ar trebui să ne bazăm pe numărul de puncte pe care-l aveam în...2015. A nu se înțelege că, prin prisma celor susmenționate, sunt pro ori contra contributivității, ci, doar am prezentat o situație. Gând bun, oameni buni !

John1 spunea...

Eu, atunci, în noiembrie 2016, când au facut niște state de încadrare in scopul determinării noastre de a ieși la pensie, am făcut un calcul după legea existentă, deși fusese ciuntită de Cioloși. Bazându-mă pe principiul ,,neretroactivității legii" și considerând că legea în baza căreia mi s-a calculat pensia va fi modificată, însă cu efecte doar pentru cei care vor ieși la pensie pe viitor, și nicidecum să mă afecteze pe mine care am repectat toate legile țării până în acel moment.

Pe de altă parte, dacă scria în lege că este posibil să schimbe drepturile obținute atunci, eu colonelul X mi-aș fi facut alte calcule și aș fi ieșit la pensie când m-ar fi dat calculatorul afară. Am ieșit și pentru că atunci aș fi pierdut sporul de cifru și aș fi avut solda mai mică cu 50 de lei dacât pensia. Mai mult, aș fi pierdut și indexarea de 5% din 2016.

Eu, în concluzie, nu vreau alt mod de calcul al pensiei decât cel pe care l-am semnat și acceptat la data ieșirii la pensie.

Cei care vor contributivitate se înșeală amarnic, deși sunt încă pe câștig cu plățile compensatorii, pe care unii dintre noi nu le-au luat.

Viorel spunea...

mega2005. În 2010, unitatea mea (și celelalte din țară) a primit ordin să întocmească situații cu toate veniturile cadrelor militare, începând cu momentul în care au devenit cadre militare și până la acel moment. Pentru situațiile centralizatoare, întocmite pe baza statelor de plată aflate în arhiva UM, au fost folosiți MM și Sof., care nu aveau habar ce trebuiau să extragă din statele de plată. Au trecut ce au găsit. Inclusiv în cazul meu lipseau perioade întregi (pe ansamblu, per general), motiv pentru care am solicitat la Pitești să-mi trimită SVRL pentru anii / perioadele lipsă.

Toate datele au fost dictate (tot de niște habarniști detașați la CMJ sau CMZ) unei persoane din cadrul CMJ sau CMZ, numită cu centralizarea datelor și întocmirea SVRL (Situația veniturilor realizate lunar). Nu erau trecute primele, al 13-lea salariu (care erau pe state separate) și, în final, a ieșit o harababură, acesta fiind și motivul pentru care nu îmi pot explica de ce nu depășesc 1% anual (ca medie a celor 12 luni). Papagalii se și lăudau că treceau cam ce găseau.

În concluzie, în mare parte, acele SVRL-uri sunt incorecte. Nu cuprind toate veniturile reale ale cadrelor, iar probabil, după cum afirmați, au fost și adeverințe / venituri umflate, mergând pe ideea că “cine le mai verifică”.

Mhy spunea...

Claudiu Marin spunea... "@Puscasu Potrivit actualelor dispozitii din L 223/2015, introduse prin L 282/2023, actualizarea la stabilirea pensiei militare se face cu IPC-indicele preturilor de consum." --- îmi și imaginez ce "fericire maximă" vor avea ce care au ultimii ani în perioada 2010 - 2014 cînd au și gustat din tăierile de 25% iar ipc au fost micuți ...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Randoom, nu e de glumă cu PNNR, care 100% se va aplica cu inclusiv pensiile speciale si militare pe contributiva! CCR de aia nu a dat o rezolutie, Ciolacu de aia nu a vrut sa aplice nimic, stiind ca nu se poate incalca PNRR!

NINO-NINO spunea...

Această prostie de a trece pensiile militare pe contributivitate este cea mai mare lovitură dată acestei clase sociale! Și totuși, rămân surprins când văd unii dintre noi atât de entuziaști și fericiți că „așa se vor rezolva inechitățile”. :)
Se vede clar răutatea și habarnismul din voi, care nu înțelegeți cu adevărat ce înseamnă să fim militari! Știți foarte bine, unii dintre voi, ce probleme au apărut când s-a trecut prima dată pe contributivitate — pensii mai mici, inechități, lipsa recunoașterii sacrificiilor noastre. Și totuși, vorbiți ca și cum ar fi soluția ideală!
E timpul să ne trezim și să cerem respectul și dreptatea pe care o merităm cu adevărat!

Sense spunea...

De Apostol să facem o mica comparaţie dpdv a unei pensii contributive între un ciucan şi dv, probabil varsovist cu mare parte din cariera înainte de 89

-dv ați beneficiat de solde mari raportate la mediul pe economie, ciucanul in cea mai mare parte a carierei nu
- dv ați avut treizeci și ceva (nr anilor de serviciu) de al 13-lea salariu care intră in calculul contributiv. Ciucanul nu
-dv ați avut treizeci și ceva de ani de serviciu x 3 prime anuale care intră în calculul contributiv. Ciucanul nu

- dv nu ați "beneficiat" niste ani de cariera de salariu redus cu 25%, chestie care nu va afectează calculul contributiv. Ciucanul da
- probabil vă doriți că punctajul calculat în 2011 prin raportare la 20 ani sa rămână neschimbat iar din legea 360 sa preluaţi doar punctele de stabilitate. Ciucanului calculul punctajului nu i se va mai face prin raportarea la 20 ani - stagiu complet.
- din declarațiile lui bolojan și ale lui hossu (sindicate) e foarte posibil ca activii sa aibă din nou parte, ca în 2009, de concedii fără plată, adică salarii tăiate din nou. Care le va afecta, iar, calculul contributiv.
Asta e normalitate și echitate după părerea dumneavoastră?
Că sa fie echitate și normalitate într-un calcul contributiv poate normal ar fi că toți cei care au primit sume compensatorii sa le returneze, indexate măcar cu inflaţia. Ciucanul nu a beneficiat de aşa ceva. Identic, toate apartamentele alea luate de la armata cu 2.5 lei, unele chiar prin unirii/bucuresti, unele vândute apoi cu sute de mii de euro, sa fie returnate plus calculată o sumă pt folosință gratuită zeci de ani. Ciucanul nu a primit apartament in Unirii.

Revendicări aberante au fost cele din forma inițială a legii 223 care permitea să treci in rezervă cu pensie dubla faţă de salariul avut în activitate

Claudiu Marin spunea...

@Mosmartin
Citeste domnule si articolul tranzitoriu care face trecerea de la pensiile calculate potrivit Legii 263/2010 la pensiile in intelesul Legii 360/2023!

Articolul 144
(1) La data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile stabilite pe baza legislației anterioare devin pensii în înțelesul prezentei legi și se recalculează prin înmulțirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referință prevăzută la art. 84, cu excepția pensiilor stabilite în fostul sistem de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor anterior datei de 1 aprilie 2001, care se recalculează conform art. 154.
(2) Numărul total de puncte realizate prevăzut la alin. (1) se obține prin însumarea punctajelor anuale realizate cu numărul de puncte de stabilitate acordate în baza art. 85 alin. (3).

Pensiile militarilor calculate contributiv in perioada 2011-2015 sunt pensii stabilite in baza L 263/2010, astfel ca la suma punctajelor anuale stabilita atunci se adauga doar puctajele de stabilitate si se inmulteste cu valoarea punctului de referinta corespunzator anilor 2025-2026, asa cum s-a procedat cu toate pensiile civile in sept 2024, cand s-a aplicat L 360/2023.

Plata pensiilor pentru militari, fie ca sunt contributive, fie ca sunt procentuale dintr-o baza de calcul, se face tot de la bugetul de stat prin casele sectoriale. Nu impovareaza cu nimic Fondul de Pensii gestionat de CNPP.

@NINO si Sense
Este greu sa suporti inechitatile din sistem timp de 8 ani si este distractiv sa le comentezi de pe margine, impasibil si neempatic, cum faceti voi ciucanii. Rautatea la voi este chiar institutionala, cultivata de cei care gestioneaza pensiile militare.

Sense spunea...

Pai sa vedem cum vor accepta activii, care probabil într-un calcul contributiv vor avea 2 perioade cu tăieri salariale, discursul dumneavoastră și al unor pensionari ca domnul Apostol, discurs foarte empatic cu situația lor. Sunt oricum foarte fericiți pt prevederile actuale care le vor calcula pensia pe o baza de calcul din zeci sau sute de luni. O contributivitate pura în care vor întra cu măcar 7-8 ani de solde tăiate, cum foarte empatic le doriți, o vor privi cu simpatie. Cu siguranță nu vor considera asta ura.

Claudiu Marin spunea...

@Sense
Cei activi au si optiunea de a ramane cat mai multi ani in sistem, pentru a realiza un puntaj cat mai mare.

Leo spunea...

@Claudiu , te rog spune-mi
La ce cuantum de pensie peste 3000 lei se aplică CASS-ul ?
La cuantumul rămas după scăderea impozitului de 10 % , sau la cuantumul pensiei de dinainte de aplicarea impozitului de 10 % ?
ȘOȘOIUL nu-mi mai răspunde . A zis că mă autocritic cu o modestie care cere laude și pt. asta 3 luni nu mai vorbește cu mine.

Sense spunea...

Pai vor rămâne fie ca vor fie ca nu. Vârsta de pensionare va creste la 65 și foarte probabil și numărul de ani pe care ii vor putea scade prin condițiile de muncă va scădea. Un echivalent va trebui să-și taraie basinile la 63 de ani prin cazarma ca să poată acumula un număr de puncte pe care un empatic rezervist mai vechi le-a acumulat pana pe la 50-53 ani.

ifrim spunea...

În cazul ofițerilor dacă ies la pensie la 65 toți vor fi colonei de mult,dar în statele de organizare sunt puține funcții de col.Îi vor ține pe funcții de lt.col.,mr.,cpt.?Sau cum?

Claudiu Marin spunea...

@Leo
Se aplica aceleasi reguli ca la impozitarea salariilor.
Principiul este ca nu se impoziteaza sumele retinute cu titlul de contributii.
Daca pensia este de 5000 lei, baza de retinere a CASS este 5000-3000=2000 x 10%=200 lei
Baza de impozitare este 5000-3000-200=1800 lei x 10% =180 lei
In total se retine din pensie 380 lei

Abia prin noiembrie mai poti fugari șoșoiul! 🤔

Un pensionar citit spunea...

Chiar daca in anul 2016 aproximativ 68% dintre pensii au ramas in plata cu cuantumul cel mai avantajos,toti beneficiarii de pensie militara sunt pensionari militari in baza legii nr.223/2015 Articolul 109
(1) Pensiile militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special recalculate în baza Legii nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, cu modificările ulterioare, revizuite în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 1/2011 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniți din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, aprobată prin Legea nr. 165/2011 ,cu modificările și completările ulterioare, cele plătite în baza Legii nr. 241/2013 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniți din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, cu modificările ulterioare, precum și pensiile stabilite în baza Legii nr. 80/1995, cu modificările și completările ulterioare, devin pensii militare de stat și se recalculează potrivit prevederilor prezentei legi, în raport cu vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie și baza de calcul stabilită conform prevederilor art. 28, actualizată conform prevederilor legale care reglementează salarizarea militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special la data intrării în vigoare a prezentei legi.
Asadar la trecerea pe contributivitate se va face calculul punctajelor conform noii legi ai pensiilor civile.

Mhy spunea...

Cităm admin "Este greu sa suporti inechitatile din sistem timp de 8 ani si este distractiv sa le comentezi de pe margine..."

La această afirmație răutăcioasă s-ar putea răspunde în mod similar:
- Bine că ați suportat "inechitățile" ani la rând după ce ați ieșit la pensie cu bani mai mulți decât aveați soldele în plată, bașca unii și cu sacoșe de bani din compensatorii.
- Inechitățile nu au devenit inechități decât atunci când pensiile dvs. au început să fie erodate prin inflație sau capra ciucanilor a început să fie furajată într-un mod mai decent pentru a fi aliniată celorlalte capre din NATO. Până atunci nu erau inechități...
- Bine că ați suportat "inechitățile" când, după cum v-ați lăudat pe blog, prin Legea din 2010 s-a făcut șmenul cu stagiul mediu 20, păcălind opinia publică. Citez din dvs " S-a intamplat in anul 2010 cand, printr-un santaj al lui Gabriel Oprea, majoritatea pensiilor militare a crescut, unele si cu 1000 de lei, prin contributivizare, potrivit L 119/2010 si OUG nr. 1/2011.Din 200 000 de pensii militare numai 25 600 nu au crescut, respectiv cele ale disponibilitilor prin OG 7/1998. Artificiul prin care pensiile militare au cresut in loc sa scadă, asa cum decisesera Basescu-Boc-Seitan, a fost stabilirera stagiului mediu pentru militari la 20 de ani."
- Deci dacă noi ciucanii atunci am suportat tăieri de 25% din solde, dvs v-au crescut pensiile printr-un șmen. Acuma vreți să trecem împreună pe contributivitate, dacă s-ar putea dvs. cu punctele care vin din șantajul lui Oprea, cu puncte la grupă prin majorare cu 50 % iar noi prin raportare la stagiu de 25 de ani, cu plus de 0,5 la grupă și cu baza de calcul din solde tăiate de Băse. Halal 😃😃😃
Chiar îmi place cum gândiți. Probabil de aceea vă și țin actualii acolo unde sunteți ....
PS: @ Sense 👍👍👍

Rezervistul spunea...

Sense..... Treaba cu " târâitul bășinilor prin unitate este relativă" Unii vor pleca luați cu pătura direct din serviciu....Am avut o cunoștință la jand care a căzut pe stradă la 52 ani în drum spre serviciu in civil...cu arma la centură . infarct direct..Sa strâns lumea ca la urs.. neștiind ce se întâmplă Noroc cu un pompier ce trecea pe acolo...în timpul liber...Acesta a observat pistolul..a găsit și legitimația și a sunat la 112 Ăia iau spus să rămână lângă jand până vin cei de la unitate...care este in apropiere ... Bineînțeles că Salvarea a venit după militari ! Ce se întâmpla dacă arma nimerea pe mâna unui gură cască... că erau destui...

John1 spunea...

Trecerea la noua pensie civilă nu a afectat punctajul, fiindcă s-a calculat înainte de intrarea în vigoare a noii legi. După intrarea în vigoare a noii legi toți pensionarii care vor solicita recalcularea pensiei vor suferii prevederile L360. Așa că, tot ce se va calcula pe contributivitate pentru orice pensionar, fie el militar, nu vor mai exista aceleași puncte ca înainte de această lege. Uitați de punctajul avut la sfărșitul anului 2015.

Mosmartin16@gmail.com spunea...

Om vedea, Claudiu, dacă se va trece pe contributivitate și cum se va proceda atunci. Seară bună.

John1 spunea...

Domnule Leo, ce naiba, sunteți oltean isteț, cum să puneți asemenea întrebări. Domnul CM, cu bun simț, v-a explicat cu multă răbdare, eu în schimb sunt puțin dezamăgit. Nu mai puneți întrebări banale, fiindcă mă jigniți și pe mine și pe toți oltenii de pe blogurile pe care postați.

Claudiu Marin spunea...

@Mhy
Pentru habarnisti ca tine imi pierd eu timpul sa-i scot din ignoranta, prostie sau trufie cazona.Sunt rezervist ca si tine, nu detin nicio calitate oficiala. Nu te obliga nimeni sa citesti acest forum de dezbatere, daca te supraaprecizi. Nu cu mine trebuie sa te razboiest, haterule.
Afla ca suma punctajelor anuale din deciziile de pensionare din perioada 2011-2015 se calcula la fel ca in Legea 360/2023, fara nicio implicare a stagiului complet de cotizare de 20 ani.
Daca vrei sa contribui la informarea cititorilor schimba tonul discursului.

Ceparu spunea...

Mhy manânci rahat cu apa rece.V-au luat 25% dar vi ia înapoiat prin sporuri.Asa se face ca prin legea 223 ati ajuns la pensii de 10000-12000 lei.
Stai fara grija.O lege pentru pensionarii militari bazată pe o pseudo contribuție atinge la buzunar atât pe cel cu barba sură cat si pe cel cu tata in gura.
Sigur ca ceva ni se coace si nu e de bine.

Viorel spunea...

„În etapa a doua, până la sfârșitul lunii iulie, vom veni cu completări care țin de câteva elemente foarte importante legate de pensiile speciale”, spune nenea Bolojan.
Bre, nene Bolojan, astăzi, la ora 14:00, pe postul TV România Plus, se discuta despre indemnizațiile nesimțite pe care urmează să le primească cei trei judecători de la CCR (îmi permit să le spun „nesimțite” pentru că, de șapte ani, USR-iștii și alți batracieni urlau despre pensia mea SPECIALĂ și NESIMȚITĂ). Întrebat despre această golăneală, un invitat a spus că i se pare normal, atât timp cât este prevăzut în lege. Bine, măi pu..că! Dar și în Legea nr. 284/2010 erau stipulate, la art. 20, pct. (1) și (2), ajutoare la trecerea în rezervă, care au fost fu..te anual de OUG.
Cine nu îl lasă pe Bolojan ca, mâine, să dea o OUG prin care să se anuleze aceste indemnizații în totalitate, fiind o situație mult mai grea decât cea din 2010, când datoria externă a României era de 31,5% din PIB?
Cine nu îl lasă pe Bolojan ca, mâine, să dea o OUG prin care, de la președinte în jos, niciun individ din societatea românească să nu aibă salariul/solda/pensia mai mare de 10.000 lei net, valabil un an de zile?
De ce nu dai o OUG prin care să suspendeți, timp de 1 (UNU) AN, prevederile Legii nr. 168/2020, dată de Ciucă la insistențele zilnice ale unui Sof. (care a stat după curul lui prin TO – este declarația acestuia, prin care își arogă meritul trecerii acestei legi prin Parlament, lege propusă de un PSD-ist, ca să nu bată la ochi – ȘI ERAM ÎN PANDEMIE, ȘI SE ÎMPRUMUTAU Orban / Cîțu la greu), care acum este mare sculă pe basculă și conduce o Asociație? 1.000 lei la buget, bani, tată! Nouă nu ne-a dat un rahat de indexare, bașca ne mai și taie din pensie cu CASS și mai pierdem puterea de cumpărare prin creșterea prețurilor.
La fel poate suspenda pe 1 (UNU) AN prevederile Legii nr. 8/2006 dată pentru toboșari și suflători în gât. Că nu moare lumea.


Viorel spunea...

Sigur se coace ceva zice Bolojan. Acum prin iulie-august când e mai cald. Din câte am auzit, bolojan vrea să coacă niște cozonaci. Eu îi vreau cu mac, dânsu cică îi preferă cu RAHAT și câți mai mulți să-i ajungă până la final de mandat care nici nu știe cât de aproape este.

QSA? spunea...

@Mosmartin
După părerea mea NU se va trece pe nicio contributivitate la pensiile militare!🤔✌️👏
Cred că problema este la ceilalți specificați în legea 282. Oricum CSM a reacționat într-o primă fază trăgând un semnal de alarmă!

Ceparu spunea...

Băiatule esti aerian.Citeste legile din 2010 și 2011.
Vezi ca nu toate elementele ce au intrat în buzunarul ofiterului-MM-subofiterului s-au tradus in puncte.
Citeste ordonanța 7/1998 si vezi ca cel ce a ieșit în rezerva la termen a primit ca salariu compensatoriu un șut în cur.
Biserica cand faci afirmații vino cu text de lege nu cu poezii.
Nu ati invatat nimic dela asa zisi varsovistii.

NINO-NINO spunea...

@CM Se pare că m-ați confundat. Niciodată nu am făcut diferențe între noi, dimpotrivă — am fost solidar cu cei mai în vârstă și am susținut mereu ideea corectării inechităților din sistem. Dar din păcate, din mesajele dumneavoastră transpare o doză mare de răutate și intoleranță față de orice punct de vedere care nu coincide cu al dumneavoastră.
Nu vreau să intru într-o polemică, dar aș avea totuși o întrebare, poate chiar ușor ironică: a fost bine atunci când unii ieșeau la pensie cu 100% sau peste acest procent, iar pensia era mai mare decât venitul unui cadru activ? Asta s-a întâmplat ani de zile, iar cei pe care îi numiți astăzi „ciucani” nu au beneficiat niciodată de asemenea privilegii.
Și dacă tot vorbim de inechități, nu ar fi corect să ignorăm nici salariile compensatorii primite de unii, care în esență tot un venit suplimentar au fost — în favoarea celor ieșiți într-o anumită perioadă.
Exemplele sunt multe, iar realitatea e mult mai nuanțată decât o prezentați. Așa că poate ar trebui să fim mai echilibrați în comentarii și mai puțin grăbiți să punem etichete celor care nu vă susțin punctul de vedere.
Și dacă am ajuns în această situație, poate ar fi bine să ne uităm și spre trecut: mulți dintre cei care azi se plâng nu au avut curajul să spună „stop” când se luau decizii incorecte, ba chiar au fost prea apropiați de politic pentru niște avantaje personale. Nu mă refer la dumneavoastră în mod direct, ci la întreaga categorie care a acceptat compromisuri fără să gândească pe termen lung

John1 spunea...

CM spunea ,,@Mhy
Pentru habarnisti ca tine imi pierd eu timpul sa-i scot din ignoranta, prostie sau trufie cazona.Sunt rezervist ca si tine, nu detin nicio calitate oficiala. Nu te obliga nimeni sa citesti acest forum de dezbatere, daca te supraaprecizi. Nu cu mine trebuie sa te razboiest, haterule."

Băi prost de gură, ia aminte ce spune acest om !!!!!!!

Ceparu spunea...

La foamea de bani pe care o au sa nu ne asteptam ca la orice modificare a legii vom rămâne cu ce avem.
Pro europenilor noi suntem niste mămăligă si ne trebuie 8-10 ani cuțit la os ca sa explodeze mămăligă.
Degeaba ne afirmă.La cat de divizati suntem mergem cate nu contăm în ecuatie.

Relu spunea...

Domnule Claudiu Marin cand v-am adus cea mai mica jignire ca sa ma faceti natang? In ce lege conform careia se calculeaza pensiile civile pe ce numesc ei contributivitate ati gasit ceva asemanator ordinelor militare luate in calcul ca sa se ia si la militari?

Mosmartin16@gmail.com spunea...

Da, Claudiu, omisesem dispozițiile tranzitorii. Cert este un lucru : calculul dual, contributiv și procentual este cel mai benefic : unora le va crește pensia pe contributivitate. Pentru calculul procentual, mai este de analizat, inclusiv prin prisma Deciziei 724, până ce aceasta va fi invalidată de o altă decizie care să fie în ton cu jurisprudența anterioară a Curții. Om vedea.

Mhy spunea...

Citez > "Nu cu mine trebuie sa te razboiest, haterule."

Răspuns: VOI vă războiți cu NOI, nu NOI cu VOI. Eu vreau să vă actualizeze dvs. soldele de grad și funcție într-un mod rezonabil și de bun simț, DECI SĂ LE CREASCĂ, voi vreți "să le-o taie ciucanilor".
Nu eu am manipulat cititorii tot anul trecut creindu-le speranțe false din care nu au obținut NIMIC stimate dle. admin, oricare ați fi în tură la moderare acum. Până mai acu câteva luni era bella vita parcă, venea Ciolacu să dea de nu puteau duce rezerviștii, ce s-a întâmplat de ați basculat așa deodată?
Dacă observați, eu mereu răspund citând întâi din afirmațiile dvs. (inclusiv când era lăudat șmenul lui Oprea).
Răspunsul dvs "Afla ca suma punctajelor anuale din deciziile de pensionare din perioada 2011-2015 se calcula la fel ca in Legea 360/2023, fara nicio implicare a stagiului complet de cotizare de 20 ani. " la afirmația mea "Acuma vreți să trecem împreună pe contributivitate, DACĂ S-AR PUTEA dvs. cu punctele care vin din șantajul lui Oprea". Zic să fim mai atenți la citire.
Am afirmat cam aceleași lucruri ca și colegul @Sense, dar.....stilul doare :).
Maaaare diferență între stilul înțelept al lui @Moșmartin de exemplu și stilul dvs. manipulator. Mai lăsați din venin, altfel vor trece și următorii 8 ani la fel ca și cei din 2017 până acum.

Mhy spunea...

@John! "Băi prost de gură, ia aminte ce spune acest om !!!!!!!" --- parcă ai jurat să mă ignori. Poți să te lauzi și să lingușești liniștit pe cine ai de lingușit pe aici ca și în carieră, fără să mă bagi în seamă 😀.
Trufie și jignire de exemplu e ce i-ai făcut tu colegului @Leo : "Domnule Leo, ce naiba, sunteți oltean isteț, cum să puneți asemenea întrebări. Domnul CM, cu bun simț, v-a explicat cu multă răbdare, eu în schimb sunt puțin dezamăgit. Nu mai puneți întrebări banale, fiindcă mă jigniți și pe mine și pe toți oltenii de pe blogurile pe care postați.". Am notat la greu și bazaconiile tale și o să ți le arunc în față de fiecare dată când mă provoci tovarășe colonel.

Da' îmi place că lupți pentru inechități. Inechitățile din pensia ta de peste 10000 sau din pensiile colegilor gen @Corneliu cu 1500 și multor altor colegi cu pensii de 3-4000?

Viorel spunea...

Ceparu. Atenție la ce postăm. Uneori mai putem și greși. OUG nr. 7/1988 a mers mână în mână cu Legea nr. 138/1999, făcută SPECIAL pentru a beneficia de aceste ajutoare tot personalul ce încadra SNAOPSN care nu avea nici o treabă cu intrarea în NATO, RESTRUCTURAREA, DESFIINȚAREA MINITERELOR / INSTITUȚIILOR RESPECTIVE.
Deci, POVESTEA CU ȘUTUL ÎN CUR NU PREA ȚINE. La art. 31 pct. (3) este și specificat acest fapt, adică cel ce beneficiază de prevederile OG nr. 7/1998, nu beneficiază și de prevederile artl 31 din lege. „Citeste ordonanța 7/1998 si vezi ca cel ce a ieșit în rezerva la termen a primit ca salariu compensatoriu un șut în cur.”
Pentru confirmarea celor spuse (înglobarea pe lângă MAp.N a întregului SNAOPSN în această lege pentru a beneficia de ajutoare deși nu aveau nici dreptul și nici vreun motiv / nu s-au restructurat niciodată și nici nu au intrat în NATO) vă prezint art. Art. 1 și Art. 31 din Lege nr. 138 din 1999 privind salarizarea si alte drepturi ale personalului militar din institutiile publice de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala, precum si acordarea unor drepturi salariale personalului civil din aceste institutii.
Publicat in MOF nr. 347 - 22/07/1999
Art. 1. Dispozitiile prezentei legi se aplica personalului militar si civil din cadrul Ministerului Apararii Nationale, Ministerului de Interne, Serviciului Român de Informatii, Serviciului de Informatii Externe, Serviciului de Protectie si Paza, Serviciului de Telecomunicatii Speciale si Ministerului Justitiei.
Art. 31. (1) La trecerea în rezerva sau direct în retragere, cu drept la pensie, cadrele militare, pentru activitatea depusa, în functie de vechimea efectiva ca militar si ca salariat civil în cadrul ministerelor si institutiilor centrale prevazute la art. 1, beneficiaza de un ajutor neimpozabil stabilit în raport cu solda lunara bruta avuta în luna schimbarii pozitiei de activitate, astfel:
Vechime:
- pana la 5 ani - un ajutor egal cu 3 solde;
- intre 5-10 ani - un ajutor egal cu 6 solde;
- intre 10-15 ani - un ajutor egal cu 8 solde;
- intre 15-20 de ani - un ajutor egal cu 10 solde;
- intre 20-25 de ani - un ajutor egal cu 12 solde;
- intre 25-30 de ani - un ajutor egal cu 15 solde;
- peste 30 de ani - un ajutor egal cu 20 de solde.
(2) Cadrele militare în activitate trecute în rezerva, cu drept de pensie de serviciu, înainte de împlinirea vârstei prevazute de reglementarile în vigoare, mai beneficiaza, pentru fiecare an ramas pâna la limita de vârsta, de un ajutor egal cu doua solde lunare brute neimpozabile.
(21) De ajutorul prevazut la alin. (2) beneficiaza, pentru fiecare an ramas pâna la limita de vârsta, si cadrele militare în activitate trecute direct în retragere, cu drept de pensie de serviciu, înainte de împlinirea vârstei prevazute de reglementarile legale în vigoare.
(3) Prevederile alin. (2) nu se aplica cadrelor care beneficiaza de platile compensatorii prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 7/1998.
(4) În caz de deces al beneficiarului înainte de data platii ajutorului, acesta se acorda sotiei sau sotului supravietuitor ori copiilor, iar în lipsa acestora, parintilor.


Viorel spunea...

Don Ciolacu vine cu justificări. Bre, Don Ciolacu. Nouă nu ne trebuie justificări pe lângă subiect. Nouă (poporului român sărăcit și îngenuncheat de atâtea dări) să ne explici (nu numai matale, bre, ci și Orban, Cîțu și Ciucă / cei 4 mușchetari din ultimii 5 ani de domnie) de ce, la început de leat 2025, ne-ai înghețat pensiile, salariile, alocațiile, până și ouăle de sub cloșcă.
Cum se face că, în cei 5 ani, v-ați îndatorat cu 97 de miliarde de euro, fără a spune unde au dispărut? CE FRUMOS PLEDAȚI: „Am intrat la guvernare după ce deficitul a explodat nepermis, în urma a tot felul de cheltuieli nesăbuite: sute de milioane de euro către diverși afaceriști obscuri, achiziții de rachete în avans (AICI ESTE ACTUALIZAREA NOASTRĂ), jaful din pandemie cu măști neconforme, miliardul de euro pe vaccinuri și așa mai departe.” ȘI CE MĂSURI AȚI LUAT DUPĂ CE AȚI INTRAT LA GUVERNARE? DE CE PREDECESORII NU AU FOST ANCHETAȚI, JUDECAȚI, IAR DACĂ AR FI FOST GĂSIȚI VINOVAȚI, ACUM SĂ FIE ÎN PUȘCĂRIE? V-ați ascuns cu toții. Nu tu un interviu, nici un comunicat de presă să explicați poporului cum Bolojan ne „mine” (DOAR AȘA SPUNEȚI ÎN COMUNICATUL DE MAI JOS).
DA’ CU ACTUALIZAREA (FIINDCĂ TOTUL ERA REALIZABIL ȘI VISAT) CUM RĂMÂNE? TURA VIITOARE, NU? SAU ALTĂ DATĂ, ALTĂ ÎNTREBARE.
https://www.mediafax.ro/politic/este-frica-de-junk-doar-un-pretext-pentru-austeritate-oarba-marcel-ciolacu-daca-trebuie-sa-fac-puscarie-pentru-autostrada-moldovei-o-accept-fara-regrete-23576553

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Viorel, asta a fost cand era lupul cățel, dar a fugit puiul cu ața, demult, ăhăhăăă...

Styx spunea...

Conform proiectului de lege, ”prin derogare de la prevederile art. 59 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2026 pensiile militare de stat nu se indexează cu rata medie anuală a inflaţiei”.

https://umbrela-strategica.ro/sporurile-pentru-militari-inghetate-in-2026-pensiile-militare-neindexate?fbclid=IwY2xjawLTsfhleHRuA2FlbQIxMQBicmlkETE2MVVTMGt2aE14Z2ZQRHA4AR5FpwIPpKDX9gwFhkRalS8-r49bYybVJ7G_FffsF3GxxciQXXtyhK5qSeYUSQ_aem_iWr0ETUFvad99rcGF2-frg

Randoom spunea...

@CFI,cum sa nu fie de gluma cand daca s-ar trece pe contributivitate jigodii gen jianu care au iesit cu pensii babane de 15-20 de mii ar avea maxim 5 mii de lei pe luna daca s-ar merge pe contributivitate.crezi ca o sa accepte vreodata asa ceva?la fel si magistratii despre care s-a spus oficial ca maxim 7 mii este partea contributiva.deci?