Un produs Blogger.

miercuri, iulie 02, 2025

In lipsa actualizarii, calculul contributiv al pensiilor militare ar putea diminua inegalitatile prezente din sistem

37 comments

 Este cunoscut ca dupa recalcularea pensiilor militare din anul 2016, in baza legii nr. 223/2015, un numar de 68% dintre ele au ramas in plata cu cuantumul contributiv mai avantajos, calculat potrivit legii pensiilor civile si Legii nr. 80/1994 privind Statutul cadrelor militare.

Sa luam un exemplu de pensie pentru militari care, potrivit Legii nr. 263/2010, avea suma punctajelor anuale de 76 puncte pentru 34 ani vechime in serviciu, din care 28 in conditii speciale si cu spor de pensie suplimentara pentru 25 ani.

Sa analizam cum a evoluat cuantumul acestei pensii pana in aprezent si ce s-ar intampla daca din nou s-ar adopta calculul contributiv al pensiilor pentru militari, fie el exclusiv contributiv, fie dual contributiv/procentual.

In anul 2015 la un PMA de 76 : 20= 3, 80 si o valoare a punctului de pensie de 830, 20 lei, cuantumul pensiei  era de 3 155 lei.

3 155 + 20% spor OMM= 3 786 lei.

Prin actualizarile succesive, in prezent pensia in plata ar fi  in cuantum de 5 679 lei.

Ce s-ar intampla daca prin reforma Bolojan/PNRR pensia ar fi recalculata potrivit Legii nr. 360/2023?

La suma punctajelor anuale de 74 puncte  din anul 2015 s-ar mai adauga 5,5 puncte de stabilitate, in total 79,5 puncte. 

Cuantumul brut al pensiei in anii 2025/2026 ar fi 79,5 x 81 lei= 6 440 lei.

6 440 +20% spor OMM=7 728 lei

Cresterea este evidenta. Toti cei 68% pensionari militari din anul 2016, care mai sunt in viata, vor avea cresteri de pensie asemantoare, fata de actualele pensii in plata.

Printr-un calcul similar, fiecare pensionar militar, ramas in plata cu cuantumul contributiv in 2016,  isi poate recalcula cuantumul pensiei potrivit legii din sistemul public. 

Este ca ar fi o cale de diminuare a inegalitatilor?

Ce s-ar intampla cu pensiile militare care ar avea un cuantum procentual mai mare decat cel contributiv?

Potrivit intentiilor actualilor guvernanti, vor ramane in plata cu 85% din actualul cuantum net al pensiei militare, dar nu mai putin de cuantumul contributiv calculat la fel ca in exemplul  de mai sus.

37 de comentarii:

VALYCA2010 spunea...

Păcat că s-a ajuns aici,după votare lumea avea speranțe că vom trăim pro europeni,acum trebuie să suferim pe umerii Europei,ce este de făcut?ce vină avem noi pensionarii militari care am fost chinuiți și batjocoriți de clasa politică?!

raul spunea...

In acest contexf ,eu propun sa le spunem celor de la CPS , sa nu mai ne scrie gradul pe cuponul de pensie !Sa ne lase naibii asa ,prosti si egali ,egali si prosti!Niciodata nu m-am simtit mai umilit ca-n ultimii 8 ani!Mi-e sila ,scarba si lehamite!

Relu spunea...

Ar fi bine sa nu va faceti sperante cu ordinele militare adaugate sau cu puncte pentru vechimea cumulata. In cazul in care uitati Ghinea, cel care trage sforile din spate si in general usereul, nu are la inima pensionarii fie civili cu atat mai putini militarii. Lor le repugna orice forma de autoritate a statului dar ei vor sa conduca.

Brenda spunea...

Nu se mai dau puncte de stabilitate

Liviu spunea...

Am intrebat de curiozitate un avocat specializat in litigii pe codul muncii cum s-ar face media celor 5 ani la un pensionar spre exemplu pensionat in 2010 si mi-a zis clar:DACA NOUA LEGE NU SPECIFICA NIMIC CEI 5 ANI VOR FI DIN PERIOADA 2005-2010 FARA NICI O ACTUALIZARE CE SE SPUNE AICI IN ARTICOL!SI MI-A ZIS CA DACA NOUA PENSIE E MAI MICA O SA RAMANA PENSIA CARE E IN PLATA!SI TOATE LEGILE NU SUNT RETROACTIVE SUNT DIN MOMENTUL PUBLICARII IN MONITORUL OFICIAL MILITARILOR CARE VOR IESI DIN ACEL MOMENT!

Claudiu Marin spunea...

@Liviu
In loc sa intrebi un avocat habarnist in procedurile de calcul al pensiilor specale, mai bine ti-ai pune minte la lucru ca sa intelegi ca, pentru a-ti calcula media veniturilor nete din ultimii 5 ani de activitate, CPS trebuie sa-ti actualizeze acele venituri. Vezi ca operatiunea Bolojan ar include pentru cei ca d-ta si o actualizare?

Claudiu Marin spunea...

Brenda
Cine a decis ca nu se mai dau puncte de stabilitate? Nu mai difuzati prostiile unor speriati de calculul contributiv!

Randoom spunea...

Cum naiba sa se calculeze la militari pensia ca la civili?in momentul ala ar scadea toate pensile militare. pai sa ai un punct de pensie inseamna ca 35 de ani sa iei salariu mediu pe economie.un punct de pensie inseamna 2 mii de lei.
ca sa ai pensie de 6 mii de lei trebuie sa fii avut 3 salarii medii timp de 35 de ani. lucru imposibil pentru 99,999% din militari.si si daa ar fi asa,abia ajunge la 6 mii de lei.deci?

Viorel spunea...

”În vremurile grele pe care le traversăm toată lumea, demnitari, oameni care câştigă mai bine şi toţi cetăţenii ţării noastre trebuie să fim partea acestui efort şi deci fiecare trebuie să contribuim la acest efort”, motiv pentru care la rectificarea bugetară, care va fi negativă, urmează să fie modificată și subvenția acordată partidelor. ”Au avut de câştigat foarte mulţi ani, destul de bine”, a precizat premierul.
Să PLĂTEASCĂ MĂTA.

Mosmartin16@gmail.com spunea...

Greșit, Claudiu Revin.

QSA? spunea...

Punctele de stabilitate au distrus fondul de pensii civile. Acestea NU constituie contribuție pentru cei deja în pensie. Sunt puncte "SPECIALE" acordate prin legea 360/2023, că doar urmau alegerile prezidențiale și cele parlamentare. 🤫🤔

Claudiu Marin spunea...

@QSA
Nu fi absurd!
Punctele de stabilitate reprezinta o masura de echitate socială pentru angajatii care dupa 1990 au fost exploatati de patroni, platindu-i cu salariul minim pe economie.
Un natîng nesimtit, un nebun de hater, mai spune ca sporul OMM/SOSP nu este prevazut nici in Legea 263/2010, nici in Legea nr. 360/2023 si in mod gresit l-am adaugat la calcul.
Nici atat nu-l duce capul sa inteleaga ca Sporul OMM este si acum in toate pensiile militare ,potrivit Statutului, nu potrivit legilor care reglementeaza pensiile. La cei pensionati dupa 15 sept 2017 sporul OMM este inghitit de plafonul de 58,5% din baza bruta de calcul.

RD spunea...

@Claudiu Marin,

Echitație socială? Când o să fie bani! Sunt puncte speciale și n-o să mai crească pensiile pentru următorii ani decât cu firimituri de 5%, 7%. Adio măriri de 12%-14% pentru voturi din partea partidelor.. În anul 2025 și 2026 înghețate! Și poate 5% în 2027. Deci în 3 ani pensiile vor fi inexistente ca valoare pentru milioane de români.

Vasile Anghel spunea...

Trebuie să fim realiști,că o lege care acordă legal beneficii (nu drepturi) nu poate să meargă la nesfârșit pentru că este legată de Finanțarea vine din economie care la un ciclu de câțiva ani pică.Referitor la trecerea pe contributivitate a tuturor pensiilor,este cel mai echitabil.Sunt pensii car nu au acoperire contributivă și trebuie înghețate,impozitate sau chiar anulate.

QSA? spunea...

@CM
Am mai spus-o și o repet: în niciun stat membru NATO pensiile militare NU se calculează pe contributivitate!!! 👍👏🙏
Militarii și polițiștii reprezintă o categorie specială. De aceea trebuie să aibă o lege aparte față de civili. Fiecare are dreptul să-și dorească și să înțeleagă ce vrea! Contributivitatea distruge/scade pensiile militare și așa mici pentru cei pensionați înainte de 15 septembrie 2017. 🤔🤫😱

Teddy spunea...

Ne duce sau nu ne duce, pe decizia mea de pensionare, la stabilirea bazei de calcul, nu apare niciun OMM. Deci plafonata sau nu la net, drepturile mele de pensie sunt cele provenite din brutul a 6 luni la care nu sunt adaugate alte sume (OMM), drepturi plafonate, cf. art. 60/L223,la net.

Claudiu Marin spunea...

@QSA
Asta ai inteles d-ta din lectura topicului?
Nu vezi ca pensia din exemplu a crescut cu peste 2000 lei? Asa vor creste si pensiile ale celor mai multi dintre cei pensionati inainte de 15 09 2017.
@Teddy
N-am ce sa-ți fac daca nu stii sa citesti nici propria decizie de pensie. Sau te codesti s-o cauți prin harțoage?

Claudiu Marin spunea...

1000 de cititori, dintre care 70 noi, deja au citit acest topic.

mihaighiba@gmail.com spunea...

Da,treci pe contributivitate cu un calcul al pensiei conform legii care era atunci la care se adaugă toate indexările până în ziua de azi ,plus stabilitatea din legea 360.Apropo stabilitatea este o nedreptate in lege pentru că s-au aplicat la fel pentru toată lumea la fel,aceea ce nu e corect

Apostol Mircea spunea...

Trecerea pensiilor militare speciale,pe contributîvitate va aduce la normalitate pensiile ciucanilor și va institui echitatea și sustenabilitatea.
Politicienii în cârdășie cu imbuibatii din conducerea MAp. N au lansat tot felul de teorii populiste:pensiile militare sunt ocupaționale, de serviciu, de tradiție introduse de A.
I. Cuza.Acesta atitudine a creat confuzie,și revendicări aberante din partea structurilor asociative,care a stopat orice reforma care se impunea în sistemul pensiilor militare de stat,pensii speciale prin formula de calcul.

Claudiu Marin spunea...

@Ghiba
Punctajul de stabilitate nu este la fel pentru toata lumea. Variaza functie de vechimea efectiva peste 25 de ani.
E normal sa strambe din nas cei fugiti din armata cu clasari, pe spaga, cu apt limitat si inapt, care nu au nici 25 de ani vechime.

mihaighiba@gmail.com spunea...

Domnule Claudiu,stabilitatea este la fel și pentru leneș și pentru harnic, s-au cum vreți sale ziceți,ceea ce nu e corect!

magda spunea...

Magaria care se intampla acum nu are asemanare nicaieri in lume ..poate cu exceptia Greciei...Irlanda si Estonia( tari lovite de crize similare) au demonstrat inca cu multi ani in urma ca politica scaderilor de taxe si impozite concomitent cu reducerea cheltuielilor de functionare ale statului sunt CHEIA cresterii economice si inca intr-un ritm chiar rapid.Dar cand lui Bolojan si Nicusor Dan li se spune ce sa faca..pariu ca Grecia va fi mic copil pe langa noi...Din conferinta de presa sustinuta de premier ieri rezulta fara echivoc faptul ca avand in fruntea guvernului un mincinos nu putem razbate asa usor in lumea asta profund intoarsa pe dos.1.In loc sa raspunda simplu cu DA sau NU la intrebarea pusa cu privire la informarea presedintiei in speta Nicusor Ban in ceea ce priveste cresterea tva raspunsul sau a fost ca reporterul a ,,tradus'' (nu stim daca bine sau rau)spusele lui...2.Spune ca toate masurile criminale propuse de guvern au fost luate din lipsa de timp tara fiind,,cu spatele la zid''..alta minciuna..Pai suntem cam demult cu spatele la zid...deficitul a luat-o la vale in ritm accelerat cam de la declansarea conflictului ruso-ucrainean in 2022.Nici ca baron de Oradia si nici chiar ca prim ministru interimar nu a spus nimic de aceste masuri ca s-ar impune si nici nu a amenintat conducerea PNL(ca doar e influiensarul nr.1..mana cereasca..etc)..Pai daca acum suntem la zid ..in februarie cum eram?..in decembrie anul trecut cum eram?...In aprilie anul trecut cum eram?..si tot asa..Acum incearca sa justifice introducerea CASS si alte amputari de drepturi individuale pe motiv ca in 2024 au crescut bine salariile si pensiile cu vreo 30%..Asadar ,ziceti voi.pana la urma..au fost masuri gandite sau nesabuite?..Dumnezeu a inteles dubla masura in gandirea premierului si nu il va lasa mult sa bata campii...3..Un reporter RadioRomaniaActualitati l-a intrebat daca Romania va continua sa ajute Ucraina si Moldova si daca DA..cam la ce valoare din PIB...Raspunsul satanei a fost ca,,Romania se va achita de angajamentele de la ultimul summit Nato privind cresterea cheltuielilor militare''..Au mai fost si alte semnale de necinste in raspunsurile sale inclusiv in cel cu privire la faimosul ,,ajutor'' de 38000 euro acordat( ce sa vezi ..nu de ieri)judecatorilor CCR..Nu mai vorbesc de prezenta la conferinta a unor pseudo.site-uri sinecuriste gen,, explicativ.com''...
Rezumat--Romania din anul 2022..odata cu declansarea razboiului din vecinatate , a luat-o efectiv la vale prin ,,transferul pe shest'' de bani si resurse....In lipsa unei comunicari guvernamentale eficiente,actuale, transparente, pentru mine DEFICITUL BUGETAR= VALOAREA INSTRAINATA LEGATA DE RAZBOI(orice..nu doar bani cash)deficit care nu are nici o justificare logica...Ca intotdeauna,peste ceva timp se va face lumina...Lasati declaratiile de protocol de ieri de la ambasada SUA....FAPTUL CA AMERICANII,,FAC ECONOMII'' LA ARMAMENTUL SI MUNITIA DESTINATA UCRAINEI CHIAR NU VA SPUNE NIMIC?...,,Urgenta'' lui Bolojan de acum a fost pregatita atent in laboratoare cu mult timp inainte..ea abia acum incepe sa produca primii spori...mai sunt inca multi si extrem de otravitori asa ca ...zic sa nu puneti botul....Topicul actual cu privire la recalcularea pensiilor militare PE PLUS pare sa semene cu atatea alte topicuri care ne-au tras mereu in jos de circa 10 ani..Cei cam am iesit pana in 2010...oare chiar mai credem in basme cu pestisorii aurii?..Eu ...NU. Dar stiu sigur ca reinarmarea tarii se va face (si)cu banii mei..De aia urasc minciuna,impostura..Zile frumoase..

QSA? spunea...

Câți pensionari militari, care mai sunt printre noi, au 76 de puncte având vechimea prezentată? 🤔 Exemplul prezentat în topic nu este reprezentativ pentru toți pensionarii militari. Este doar o părere personală.
Ce se întâmplă cu pensiile celor care au, de exemplu, 57 de puncte și nu au vechimea prezentată în topic? Aici este problema. Eliminarea inechităților vine din altă parte! Să vedem propunerile guvernanților (pasul 2) privind acest lucru.

ifrim spunea...

Eu disponibilizat cu vechime matusalemică de dooj'dă ani nici nu vreau să aud de contributivitate,dacă doream contributivitate la accederea în carieră mă făceam cismar,croitor,ceasornicar...

Claudiu Marin spunea...

QSA
Pai daca si cu 57 de puncte a ramas in plata cu pensia contributiva, iti dai seama cat de mica era pensia calculata procentual, potrivit L 223/2015?
Si aceasta pensie va creste fata de cuantumul indexat in perioada 2016-2025, daca este recalculata contributiv potriviit L 360/2023.
Eu zic ca ar fi mai util pentru d-ta sa citesti ce se scrie pe blog, pentru ca foarte prost comentezi.

stefan tst spunea...

O mica corectie : in 2010 punctajul total s-a impartit la 20 ! L360 imparte punctajul total la 25 ! La actualizarea din 2016-2017 s-a tinut cont de vechimea de 25 de ani pentru stagiu complet , cei cu mai putini ani au fost depunctati cu 1% din baza de pornire de 60% , 62 sau 65% functie de grupa de munca ! punctele de stabilitate se acorda conf.L360 pe transe 25-30 0,5p/an ; 30-35 0,75p/an si peste 35 1p/an vechime efectiva !Daca se pastreaza punctajul initial (cei care au asa ceva ) este ok dar daca se reia calculul ... Si mai avem 2 probleme : gradul si baza de impozitare , limitarea la 85% la brut si la net ; deci ar fi solutia combinata , contributiva cu recalculare si o indemnizatie pentru limitarea drepturilor (nu omm , ca este pentru altceva ). Oare ce se va alege ( termenul este foarte scurt 2-6 saptamani max.) ?











6

Margarit Fernand spunea...

@Claudiu Marin QSA are dreptate. Eu am 42 de ani efectiv lucrați ( 24 + 18 civil, lucrez și acum) și strâng în jur de 61 de puncte ( nu am puncte de stabilitate că am cumulat pensia cu salariul). E drept că dacă s-ar adăuga OMM conform Legii 80 aș câștiga cîteva sute de lei, dar câți dintre cei pensionați după 1998 au atîția ani??? Un coleg de-al meu care nu a mai lucrat, ieșit cu Ordonanța 7 în 2004 are 49 de puncte, iar acum are pensie de 5100, deci el și foarte mulți ca el pierd mulți bani!
@magda îmi place discursul d-tale de suveranist(ă), dar dacă ești pensionar(ă) care sunt banii cu care contribui la cumpărarea armamentului??? Impozitul din pensie sau care? Lasă chestia asta să o afirme muncitorii din privat!

QSA? spunea...

Persoana respectivă, un subofițer care a avut 57 de puncte, la recalcularea pensiei pe baza legii 223/2015 a " ieșit" pe plus și, i-au dat și din urmă. Deci, cum rămâne cu răspunsul la întrebarea pusă? 🤔🤫🫢
@Stefan tst: "o mică corecție" este de fapt o mare corecție. Aveți perfectă dreptate!!! Să aveți o zi bună!

Un pensionar citit spunea...

Buna ziua,
Domnule admin va rog sa nu va suparati ca public iar sub acest nume.Nu reusesc sa il modific.Dar oricum nu este o rusine sa fii citit(modestia nu este apanajul oamenilor inteligent ,a spus cineva)
Eu am iesit la pensie din sistemul militar la 39 ani si patru luni.Unitatea la care lucram sa restructurat.(Cei care stiu la inceputul anilor 2000 a inceput distrugerea unitatilor de radiolocatie si a armei radiolocatie in general).
In Decembrie 2015 aveam un numar de 61,87314 puncte calculate ve vechea lege a pensiilor civile.
ACUM DACA IMI CALCULEZ PUNCTAJUL PE NOUA LEGE A PENSIILOR CIVILE AM54,8850 PUNCTE INCLUSIV CELE DE STABILITATE.
De ce nu informati corect ca s-a mosificat formula de calcul a punctajului lunar.In vechea lege pentru conditii speciale de munca se acorda un spor de 50% din punctajul lunar,iar in noua lege a pensiilor civile se adauga 0,5 puncte.Deci daca in anul 2010 sa spunem intr-o luna avean 2 puncte mai castigam 1 punct pentru conditii speciale2+1=3).Dupa noua lege a pensiilor civile castig numai 0,5 puncte(2-0,5=2,5).

Mhy spunea...

Citez : “Punctele de stabilitate reprezinta o masura de echitate socială pentru angajatii care dupa 1990 au fost exploatati de patroni, platindu-i cu salariul minim pe economie.” – bazaconia asta a mai fost scrisă și nu reprezintă decât un mod de gândire socialist al unor vremuri de mult apuse!
Deci dacă muncitorul prost, în conivență cu patronul hapsân și evazionist au căzut ei de acord să treacă în acte salariul minim și DIFERENȚA DE BANI ÎN MÂNĂ, trebuie să vină statul dom’le să facă echitate socială unei fapte penale comise de cei doi. Da' ce te faci că practica asta e valabilă și azi? Continuăm “echitatea socială” și peste 50 de ani?
După 25 de ani în câmpul muncii, “muncitorul românesc” primește, pentru aceeași contribuție (CAS), două contraprestații : puncte de contributivitate și puncte de stabilitate, culmea remunerate cu aceeași valoare.
TOTAL DE ACORD ca statul să-i recompenseze pe cei care muncesc peste stagiul normal, dar nu veni să mă vrăjești că e contributivitate pură! Fă recompensa ca OMM’u de la militari, fă-o ca Indemnizație de erou al muncii socialiste sau ce mai vrei, da’ nu amesteca stabilitatea cu contributivitatea! @QSA are dreptate!

Marin PUȘCAȘU spunea...

Bună ziua,
Am o rugaminte pentru dl. Claudiu Marin. În raspunsul adresat lui @Liviu ati precizat ca, pentru a se calcula media veniturilor nete din ultimii 5 ani de activitate, CPS trebuie sa actualizeze acele venituri. Puteti va rog sa detaliati un pic pentru cei ante si post 2017? Actualizarea se va face cu inflatia de la data finalului perioadei de calcul până la zi/cu soldele de grad si functie ale celor in activitate? Va multumesc pentru activitatea sustinuta depusa pentru cauza rezervistilor si doresc tuturor cititorilor toate cele bune.

Claudiu Marin spunea...

@Puscasu
Potrivit actualelor dispozitii din L 223/2015, introduse prin L 282/2023, actualizarea la stabilirea pensiei militare se face cu IPC-indicele preturilor de consum.

Vasile Anghel spunea...

Nu este o întâmplare că PSD a cedat min.Apărări și nu este o întâmplare că a fost pus un userist.Ciolacu nu a dat acea ordonanța pentru că știa de atunci că se va trece pe contributivitate.Comisia UE le-a trasat cum trebuie să facă și să nu mai vină cu propuneri mincinoase.Legea actuală 223/2015 a fost făcută pentru cei cu relații nu pentru cei cu carieră și vechime consistentă.Din aceste considerente a fost amendată cu OUG 57,59 și 114.Cred că acum discuțiile vor fi să rămână pensiile în plată pentru cei care nu au acoperire prin contributivitate.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Va fi foarte greu pentru REALII si ADEVĂRATII fosti in invaliditate, ca mine, care m-am imbolnavit la 10,5 ani vechime, cu 18 ani cumulati, azi cu 1593 lei pensie, cu aprox. 23 puncte pe contributiva, la VPR de 81si facand mental un calcul nu s-ar ridica mai mult de 1740 sau 1750 lei, tinandu-ma tot in groapă, poate la fel ca mine vor pati si cei iesiti cu ordonanta, candva 27.500 de rezervistiu... Spânul Bolmojan, după ce a furat, pe bune si real, un camion in Germania, fiind un simplu șofer-frânar, traficant si speculant de bunuri, a fost un timp arestat pt furt, cu dosar penal, si nu stiu cum naiba a facut sa nu zacă in puscarie, dar statul nostru a avut grija ca, pentru faptele sale penale, sa fie recompensat cu o functie politica, grosier plătită, dupa ce la Oradea a ajuns bossman edil sef si a facut ravagii in toate edificiile culturale, dand de pe socluri toate statuile marilor carturari, oameni de cultura, eroi si stauia ecvestra a marelui Voievod Mihai Viteazul! Garantat ca nu apucă Inatul in foncție: N

QSA? spunea...

@Un pensionar citit
În opinia mea trebuie refăcut calculul din topic, în condițiile legii 360/2023. Să vedem atunci dacă pensia va mai crește cu aproape 2000 de lei .
@CM
Sporul de 50% acordat pentru condiții speciale din punctajul lunar (legea 223/2010) nu este același lucru cu 0.5 puncte lunare (legea 360/2023). Aceasta prevedere legală te "duce" în jos. De ce au pierdut minerii și alte categorii? De ce pensiile au fost aproape înjumătățite? Norocul a fost că prin lege s-a stabilit că rămâne în plată cuantumul avantajos, dar cu indexări la noua pensie până când... bla, bla, bla. Aici cred că sunteți de acord cu mine !

Randoom spunea...

Hai ca asta este gluma anului.Astia nu sunt in stare sa dea OUG sa fie amnistitati ca si civilii o mana de pensionari militari(la propriu) dar o sa dea o lege ca pensionarii militari sa aiba pensii ca civilii?