Un produs Blogger.

sâmbătă, ianuarie 26, 2013

Ministrul Muncii promite rezolvarea problemei pensiilor militarilor disponibilizati-NATO! Sa mai astepte cei care au cerut iesirea la pensie sau cei trecuti in rezerva disciplinar?

0 comments

Intr-un interviu acordat agenției Mediafax, ministrul Muncii, Mariana Campeanu, regretă că pensiile militare au fost integrate în sistemul public de pensii .
De asemenea, promite că anul acesta va fi rezolvata situația pensionarilor militari disponibilizați în procesul de aderare la NATO, categorie care a fost lovită de două ori;
-pensionare forțată, înainte de vreme.
-micșorarea ulterioară a pensiei prin recalculare.
Să se fi creat mai multe categorii de militari pensionari în rîndul celor 26 000 de perdanți prin recalculare/revizuire?
Vom vedea!Mariana Câmpeanu: Cea mai mare eroare a fost faptul că pensiile din sistemele militarizate au fost introduse în sistemul de pensii publice. În nicio altă ţară nu se întâmplă acest lucru. Nicăieri acest personal nu cotizează la sistemele de pensii, pentru că există o alt fel de remunerare şi o alt fel de legislaţie pentru pensionare, pentru că şi munca lor este total diferită de a unei persoane civile. S-a pornit cu intenţia de a obţine economii din plata pensiilor militarilor şi s-au trezit în final că, de fapt, s-au majorat majoritatea într-un cuantum foarte mare, ceea ce a condus la creşterea deficitului bugetului de pensii foarte mult. La vremea respectivă, cred că erau vreo 300 de milioane de euro, iar acest deficit se accentuează. Mai mult decât atât, au creat şi o mare nedreptate persoanelor care au fost disponibilizate forţat. Pentru că, atunci când am intrat în NATO şi am făcut o armată profesionistă, marea majoritate a angajaţilor au fost disponibilizaţi automat. Sigur că au primit la vremea respectivă nişte salarii compensatorii, dar ele au fost persoane tinere, în jur de 40 - 45 de ani, şi nu au obţinut un stagiu complet în armată, astfel încât acum, la recalcularea pensiilor, să obţină o pensie măcar la nivelul celei pe care au avut-o. Lor le-a scăzut pensia. Deci de două ori s-a făcut o nedreptate: o dată că i-am disponibilizat automat şi a doua oară că un drept câştigat i-a fost diminuat. La această categorie mă refer şi pentru ei căutăm în continuare o soluţie, iar domnul prim-ministru a afirmat că vom găsi o soluţie de rezolvare.

Niciun comentariu: