![]() |
Senator PSD, Severin Georgică |
Operațiunea a început imediat după ce USL a preluat guvernarea și a anunțat că intenționează să readucă la forma inițială art. 10 din Legea 3/2000, legea referendumului, pe care tocmai îl modificase, în luna aprilie 2012, majoritatea bocistă din Parlament, la cererea lui Băsescu. Portocaliii modificaseră legea astfel, încît, pe lîngă prevederea din art. 5, care impunea pragul de participare de 50%+1, trebuiau să voteze 50%+1, tot din cei inscriși pe listele permanente, pentru ca referendumul să fie validat.
Domnii inițiatori, mari antibăsiști declarați, au uitat să mai introducă această sintagmă și modificarea cu mentinerea cvorumului de participare de 50+1 a fost prezentată ca un mare succes în lupta împotriva lui Băsescu. Proiectul a trecut cu rapiditate prin cele 2 Camere, devenind Legea nr. 131/2012, fără să sesizeze cineva că în realitate nu se schimbase nimic.
Legea 131/2012 pentru modificarea art. 10 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului
![]() |
Deputat PNL, Pieptea Cornel |
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
Articol unic
Articolul 10 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 84 din 24 februarie 2000, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 10
(Aici lipsește sintagma "Prin derogare de la art. 5) Demiterea Presedintelui Romaniei este aprobata daca, in urma desfasurarii referendumului, propunerea a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate."