Un produs Blogger.

duminică, februarie 17, 2019

Ministrul Les, despre comisia care lucrează pentru înlăturarea inechităţilor din legea pensiilor militare

66 comments
Din exprimarea ministrului civil, ar rezulta că modificările vizează actualizarea soldei corespunzătoare gradului care a crescut proporţional cu salariul minim pe economie faţă de valorile numerice din Anexa VI a Legii 153/2017. Nu s-a referit sau nu poate face diferenţa între solda de grad şi solda de funcţie coresunzătoare gradului? Vom vedea!
Oricum, chiar şi pentru actualizarea pensiilor cu solda de grad corespunzătoare gradului avut la trecerea în rezervă, nu în cele 6 luni alese pentru baza de calcul, trebuie modificată şi completată forma actuală a articolului  60 din Legea 223/2015, formă introdusă în lege prin OUG nr. 59/2017 şi OUG nr. 114/2018.
Poate se deschide o breşă şi pentru actualizarea pensiilor militare şi cu creşterile soldei de funcţie din art. 38 al Legii 153-2017.
Aşa cum am subliniat de nenumărate ori pe acest blog, inechităţile actuale ale legii  pensiilor militare vor fi eliminate treptat, până în anul 2022, numai prin aducerea tuturor soldelor de funcţie corespunzătoare gradaţiei ZERO la valoarile din anul 2022, chiar şi treptat, potrivit art 38 din Legea 153/2017. 

66 de comentarii:

Cristian Dumitru spunea...

Aceasta comisie daca ar fi de buna credinta ar trebui sa se impuna ca omm sa se regaseasca si in netul pensiei. Asa s ar rezolva una dintre inechtati. Domnilor, dvs ce ati auzit? Ce vrea sa faca aceasta comisie?

Pol spunea...

Se incearca actualizarea gradului cu a celor in activitate, asa cum a declarant Les si intr-o alta interventie televizate.
Nu cred ca efortul bugetar va fi foarte mare, avand in vedere ca solda de grad nu a crescu sau a crescut foarte putin.
Putina valva avand in vedere viitoerele alegeri, precum si intrarea lui Oprea Gabi pe scena politica.

Huhu Rezea spunea...

Din exprimarea ministrului civil, ar rezulta că modificările vizează actualizarea soldei corespunzătoare gradului care a crescut proporţional cu salariul minim pe economie faâă de valorile numerice din Anexa VI a Legii 153/2017. Nu s+a referit sau nu poate face diferenţa între solda de grad şi solda de funcţie coresunzătoare gradului? Vom vedea!
Oricum, chiar şi pentru actualizarea pensiilor cu solda de grad corespunzătoare gradului avut la trecerea în rezervă, nu în cele 6 luni alese pentru baza de calcul, trebuie modificată şi completată forma actuală a articolului ,articolul 60 din Legea 223/2015, formă introdusă în lege prin OUG nr. 59/2017 şi OUG nr. 114/2018.

Poate se deschide o breşă şi pentru actualizarea pensiilor militare cu creşterile soldei de funcţie din art. 38 al Legii 153-2017.
Aşa cum am subliniat de nenumărate ori pe acest blog, inechităţile actuale ale legii pensiilor militare vor fi eliminate treptat, până în anul 2022, numai prin aducerea tuturor soldelor de funcţie corespunzătoare gradaţiei ZERO la valoarile din anul 2022, chiar şi treptat, potrivit art 38 din Legea 153/2017.


Mihai spunea...

Va garantez ca ministrul asta habar nu are ce-i ăla grad si functie prin armata asta.
A zis si el, asa cum s-a dus in CSAT nepregatit.
Eliminarea diferentelor prin actualizare are o singură cale. Actualizarea tuturor elementelor care intra in compunerea soldei cu reflectare in g-uri cf L 138/99 la nivelul activului similar transpus pe L153/2015.

Dan B. spunea...

Așa-zisa comisie ar urma să fie un consiliu consultativ, pe lângă cabinetul ministrului, care va exprima opinii vs legislația in domeniul militar, nu numai în domeniul pensiilor militare. Respectivul consiliu, incadrat cu rezerviști militari neretribuiți, va prezenta ministrului diferite opinii, care vor converge sau nu cu punctele de vedere ale direcțiilor centrale din MApN.
Se intenționează, reabilitarea statutului cadrelor militare, care va avea prevederi incl. pentru militarii profesioniști, alții decît ofiteri, maistri militari si subofițeri, indreptarea ororilor din Legea 223/2015 sau inițierea unui alt proiect de lege, noul ghidul de carieră (atât de necesar a fi respectat), accesul rezerviștilor la facilitățile militarilor activi (baze de tratament și odihnă, cămine de garnizoană, cercurile militare din județe, s.a.), etc.

Leon spunea...

In acest sens prezinta interes si Comunicatul nr.4 din 14.02.2019 al ANCMRR..!

Gigi spunea...

Domnilor,haideți să nu cobim,poate se face ceva în eliminare multor anomalii la această lege.
Aici mă refer la amalgamul de OuG apărute incepând cu 2011,culminând cu 57(cioloși),59(LoV),114(Dăncila).
Daca nu,aplicăm varianta de rez.

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Iulian Mareș spunea...

Leonard,
La asta m-am gândit și eu...
Cezar deja petrece, ... pe caiet încă! 😂🤣🤔😎

Huhu Rezea spunea...

@avianyk
Nu ai realizat încă, domnule, că în 2022 solda lunară brută va avea numai elementele salariale enumerate în Anexa VI a Legii 153/2017 și că solda de funcție, chiar și în cuantum compus, indiferent câte elemente are acum adăugate în ea, nu va putea fi mai mare decât valorile din tabelul de la cap I al Anexei VI a Legii 153/2017, valori corespunzătoare noilor coeficienți de ierarhizare.
Tocmai de aceea, cine înțelege mecanismul de mai sus realizează că actualizarea pensiilor militare va elimina actualele inechități prin majorarea mai accelerată, pânâ în anul 2022, a pensiilor militare mai mici.
@dan
Dacă ai contact cu domnii care fac parte din respectiva Comisie explică-le acest mecanism.

mosmartin16 spunea...

Tigri 3...un element salarial ( g-urile ) care nu era reglementat in anul X, nu poate fi introdus in baza de calcul actualizata !!!..e un principiu ...

Leo spunea...

Am uitat ce era mai important:
aplicandu-se cele aflate in studiu la comisie, ar avea ca rezultat faptul ca bazele de calcul ale unui anumit grad, vor fi diferentiate de functiile pe care le-au avut persoanele , variind intre un min. si un maxim in limite rezonabile pt. toti beneficiarii acelui grad si actualizate la aceeasi parametri cu gradele activilor care ocupa functiile corespondente. Deci , la asta a vrut sa se refere Les in acel ultim minut de interviu.
Exista o singura mare dilema. NU STIM DACA SI IN FAPTE VOR FACE CA IN INTENTII , despre care pe scurt a dezvaluit Les.
VANT DIN PUPA !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Comisia de mediere este condusa de catre ofiteri activi de la Doi si-un sfert, are in componenta rezervisti cu pensiile foarte mari, de la 15.000 lei in sus, platiti regeste la negru sa aduca osanale guvernarii, si mai ales ministrului, Cadavru, excepteaza de la consultari absolut toate pensiile si pensionarii iesiti pana la 31 Dec 2018, vizand doar pensiile de la 01 Ian, asa ca nu va faceti nici o sparanta de la un pocait in Satan! Nu ma credeti? V-as ruga sa va informati, dar mai degraba o sa simtiti pe proriile piei, daca nu v-au fost jupuite, pana acum!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Leonard, sunt declaratii de temperare si taraganare, iar Doi si un sfert conduce Comisia sa nu sara peste gard cu 1 leu, adica se mimeaza actiuni, dar in fond sunt promisiuni goale... Bosorogii cu pensiile de la 15.000 lei in sus au fost selectati dintre cei mai verosi rezervisti, fosti securani si peropagandisti si secretari BOB-PCR, sunt platiti la negru sa strige lozinci favorabile si sa fie de acord cu toate actiunile de schilodiri, mie astea mi le-a explicat cineva, care stie tot ce se afla in acea infectie ordinara de prostit rezervistii! O gura ca amea, printr-un scris acid si feroce, care a distrus pagina ministrului Apararii in cateva ore, , dar si altor umflati cu ochi care ne-au paradit, in care am folosit cele mai veroase lozinci si proteste, dintre cele mai incisive cate le-au vazut ei vreodata, nu poate fi inchisa cu amageli si promisiuni! Gasca de haitasi, din care fac parte, nu le vor da odihna zi si noapte, si am intesat fb cu protestele noastr care deja i-au pus pe ganduri! Pacat, mare pacat ca suntem doar o mana, si sunt zeci de mii de nemultumiti, dar care asteapa de la altii sa lupte, ca lasii!

mosmartin16 spunea...

PENTRU PENSII MILITARE CORECTE, DECENTE SI FARA DISCRIMINARI INTRE GENERATII - PRINCIPIUL 3 !!!

In data de 3 si 6 februarie anul curent am evidentiat - argumentat si cu exemple concrete - primele doua principii, respectiv....

Principiul nr.1 ( avand ca scop pensii militare fara discriminari intre generatii ) si care presupune ... Baza de calcul a pensiei sa includa numai urmatoarele elemente salariale actualizate si comune tuturor militarilor in decursul timpului - solda de grad, solda de functie si gradatia. Dupa caz, solda de comanda !!! Pentru documentare - Legea nr.164 / 2001 !!!

Principiul nr.2 ( avand ca scop pensii militare atat decente cat si corecte ) si care presupune ... Cuantumul bazei de calcul a pensiei sa fie determinat prin aplicarea - in prezent - a prevederilor rezultate din Legea cadru nr.153 / 2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice !!! Pentru documentare - art.12 (2), anexa VI - art.11(2), 11 (4) si 19, anexa VI - art.7 (3) si 8 (1) din legea susmentionata !!!

In cele ce urmeaza voi argumenta necesitatea utilizarii celui de-al treilea principiu si care presupune ... Pensiile militare sa fie majorate numai din perspectiva salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata si nu indexate cu rata medie anuala a inflatiei !!! Pentru documentare - HG nr.937 / 2018 si OUG nr.114 / 2018 !!!

Iata un prim argument !!!

Luam - pentru exemplificare - ratele inflatiei publicate de INS din ultimii 5 ani, respectiv ...
- 2014 = + 1,1 % !
- 2015 = - 0,6 % !
- 2016 = - 1,5 % !
- 2017 = + 1,3 % !
- 2018 = + 4,6 % ...si facem o medie a acestora ! Rezulta un procent mediu de + 1% !!!

Totodata, scoatem in evidenta si evolutia salariilor minim brute incepand cu acelasi an susmentionat ! Astfel ...
- 2014 = 850 de lei ( de la 1 ianuarie ) si 900 de lei ( de la 1 iulie ) ! Rezulta o medie anuala de 875 de lei !
- 2015 = 975 de lei ( de la 01.01. ) si 1050 de lei ( de la 01.07. ) ! Rezulta o medie anuala de 1013 lei !
- 2016 = 1050 de lei ( de la 01.01. ) si 1250 de lei ( de la 01.05. ) ! Rezulta o medie anuala de 1183 de lei !
- 2017 = 1250 de lei ( de la 01.01. ) si 1450 de lei ( de la 01.02. ) ! Rezulta o medie anuala de 1433 de lei !
- 2018 = 1900 de lei !
- 2019 = 2080 de lei ( 2350 de lei pentru studii superioare ) !

In baza celor prezentate se pot stabili cu usurinta cresterile procentuale ale salariului minim brut de la un an la altul ! Pentru exemplul nostru vom evidentia numai media acestor cresteri, rezultand in final un procent de 19 % !!!

Stabilim pensia bruta a unui cadru militar, plecand de la urmatoarele coordonate ... plutonier adjutant sef, coeficient de functie = 1,58 , gradatia a - VII - a, fara Ordinul Meritul Militar ! Aplicam algoritmul de calcul evidentiat atunci cand am detaliat principiul nr.2 ! Astfel ...
- 1,58 ( coeficient functie ) x 2080 lei ( salariul minim brut ) = 3286 lei ( solda de functie ) !
- 3286 lei x 21 % ( pentru gradatia 7 ) + 3286 lei = 3976 lei ( noua solda de functie ) !
- 3976 lei x 7,5 % ( majorare solda de functie ) = 4274 lei ( solda de functie finala ) !
- solda de grad actualizata = 420 lei !
- 4274 lei + 420 lei = 4694 lei ( baza de calcul a pensiei ) !
- 4694 lei x 85 % ( plafon introdus de OUG 57 / 2015 ) = 3990 lei ( pensia bruta ) ! Pentru eventuale neclaritati pot oferi detalii !!!

mosmartin16 spunea...

Haideti sa observam ce cuantum brut va avea pensia dupa 5 ani, prin indexarea anuala a acesteia cu acel procent mediu de 1 % stabilit anterior ! Rezulta - in final - o pensie bruta de 4194 de lei !

Ce valoare ar trebui sa aiba salariul minim brut peste 5 ani, pentru ca - prin aplicarea algoritmului anterior evidentiat - pensia sa ajunga la cuantumul indexat de 4194 de lei ?
Nu voi relua calculele, ci doar voi arata ca este necesar un salariu minim brut de ...doar 2186 de lei !!! ( n.n. - solda de grad actualizata ajunge la 440 lei ) !
Rezulta asadar un plus necesar al salariului minim brut de numai ... 106 lei !!! ( 2186 - 2080 ), deci o crestere procentuala de numai .... 5 % !!!
Si aceasta in conditiile in care am evidentiat faptul ca salariul minim brut a avut in ultimii 5 ani o crestere procentuala medie de... 19 % !!! ... atentie ... anual !!!

Un al doilea argument in favoarea aplicarii principiului nr.3 rezulta din faptul ca - in situatia in care s-ar aplica ambele variabile, adica atat majorarea salariului minim brut cat si indexarea cu rata inflatiei - s-ar ajunge, din nou, la diferentieri de pensii pentru situatii similare ( adica pentru acelasi grad, functie, vechime ), determinate de anul trecerii in rezerva !!!

Un al treilea argument ...

Indexarea pensiei cu rata inflatiei nu poate duce decat la eventuala mentinere a puterii de cumparare !
Atunci cand economia se dezvolta, exista resursele necesare pentru majorarea salariului minim brut garantat in plata !
Implicit, aceasta majorare duce la cresterea pensiilor militare cu cuantumuri sensibil si evident mai mari decat cele rezultate din aplicarea ratei inflatiei !
Altfel spus, dezvoltarea economica a societatii permite nu doar mentinerea puterii de cumparare a pensiilor militare ci si cresterea acesteia !!!

In fine, un ultim argument - de o importanta deosebita - este acela ca, prin utilizarea acestui indicator, respectiv salariul minim brut pe economie, se elimina decuplarea pensiilor militare de modul de calcul a soldei de grad si a celei de functie pentru cadrele active, din perspectiva Legii nr.153 / 2017 !!!

Iata de ce e necesar a fi aplicat si acest al treilea principiu, respectiv ... pensiile militare sa fie majorate numai din perspectiva salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata si nu indexate cu rata medie anuala a inflatiei !!! Pentru documentare - HG nr.937 / 2018 si OUG nr.114 / 2018 !!!

Voi reveni cu argumente pentru un ultim principiu care presupune urmatoarele ... pentru cei carora din recalculare le-ar rezulta un cuantum al pensiei mai mic decat cel prezent, sa ramana cu cel in plata pana cand - in urma majorarii salariului minim brut pe tara - cuantumul nou al pensiei ar depasi pe cel aflat in plata !!!

Gand bun tuturor !!!









Huhu Rezea spunea...

@Flavius.
Doi și un pol or fi tari în structurile politice ale UNPR, dar d-ta compromiți tot discursul pentru acest partid dacă mai spui că acea comisie de la MApN este formata din rezervisti MAI

Cezar spunea...

Vrei sa stiu...poate cineva are informații.. "din cloaca"
Pe lângă toate aceste măsuri...care se vor lua figurează și...BARBIERIREA m.Alului"...???

Leo spunea...

@ Flavius,
Initial am gandit rau si eu despre aceasta comisie , pana când am vorbit cu patronul de SexY Shop-ul din alveola de la Orizont colt pe bulevard cu Favorit.
Sunt in analiza ceea ce am spus si daca vor face asa va fi ECHITATE.
Nu stim insa daca este joc electoral al lui Les si al stapanilor lui , or chiar se vrea rezolvarea situatiei. Daca pana pe 20 mai ( inainte de Europarlamentarele din 26 mai) vor face ceva concret , atunci este buna intentie . Daca nu vor face ceva in acest sens , ESTE GOGOASA ELECTORALA. In urmatoarele 90 de zile vom sti sigur. De aceea , te rog sa fi milos cu ei dandu-le acest ragaz sa dovedeasca ca au intentii bune , precizate de Les in interviul din 15.02.2019.
Eu unul nu-i cred pana nu voi vedea , dar nici nu-i mai critic in aceasta perioada.
PS
Vezi ca in ziua procesului tau , sa-ti iei chilotii pe dos.
Si sa nu-ti uiti fituicile......
Apoi deja sa pui bani deoparte pt. lada de bere Bremen a Amabilului

Iulian Mareș spunea...

Ei, Huhu,
Extratereștrii, UFO, OZN, lumini puternice...așa lucrează 2 și 1/4!

reddog spunea...

Reflectie! 😁

La cati "militari" specialisti in calcule avem am invinge orice armata daca ne-am bate cu creioanele sau pixurile. 😂😂

Mergem spre aisberg si brvii "militarii" cu pixul in mana fac calcule melodioase, exact ca orchestra de pe Titanic. 😁😂😂

Cine ii poate opri pe bravii "militari" pixolari? 😁

Raspuns: E greu sa-i opreasca cineva pe acesti bravi militari cu pieptul umflat si pixul in mana. 😁😂

Mitica spunea...

Vreau sa verific sumele din decizia de actualizare.. Imi poate spune cineva..cat era solda de functie si grad la mmp la iulie 2017 ?? Eu stiu 573 cu 286..e bine?

Leon spunea...

@Mitica, sumele sunt corecte; daca ai avut coef.de Functie de 2,9 si de grad 1,45 inmultite cu 197,3387 obtii valorile de mai sus..!

M spunea...

La MFP + MMFPS se lucrează la un proiect de "integrare" a "pensiilor speciale". Termenul e în august.
Respect colegului mosmartin pentru efort. Eu am însă o soluție mai simplă : pensie pe contributivitate + OMM majorat (25% - 35% - 50%). Majorarea maximă de 50% ar fi egală cu indemnizațiile primite de alte categorii profesionale (ziariști, scriitori, arhitecți etc.)

Cezar spunea...

M
O soluție buna

Leon spunea...

Chiar si cu limitarea pensiilor militare la nivelul soldelor nete, pensiile stabilite in anul 2022 vor depasi cuantumul pensiilor recalculate/stabilite pana la data de 15.09.2017(OuG.nr.59/2017) si indexate anual cu rata inflatiei cf. OuG.nr.114/2018..!

Mitica spunea...

D-le Leon..va multumesc frumos pentru raspuns....eu iesind la pensie in 2009 (stiam perfect sa-mi calculez solda...sporuri..in activitae)....acum nu prea fac diferenta intre solda functiei..solda functiei de baza...Pe timpul meu ..era SF+SG+SM(20% din SF)..la astea se calcula vechimea (42 %..in cazul meu.). La astea toate adunate ID (25%). SOLDA FUNCTIEI...versus SOLDA FUNCTIEI DE BAZA....
ACUM.....solda functiei de baza (SF +SG + vechimea???)...si la functia de baza au introdus confidentialitae, specialitate, compensatie risc ??. Asta nu stiu...ce au bagat ...Multumesc.

Huhu Rezea spunea...

In anul 2022, dacă nu sunt adusi liberalii pdelizati și usr-istii la guvernare, numai solda de funcție pură, fără alte sporuri, pentru funcțiile corespunzătoare gradului de colonel, potrivit L 153/2017, variază între 6000- 7000 lei.

Leon spunea...

La aceasta functie(gradatia zero) se mai adauga: gradatiile(cam 23% maxim) apoi 7,5% prerogative constitutionale la noul cuantum obtinut, solda de grad, ICda, sporuri,etc.

Negritoiu spunea...

Domnule M, Ce inseamna ,, integrarea pensiilor speciale ,, ? Multumesc,

ionel bardas spunea...

huhule de ce faci discriminari crezi ca toti pensionari militari sint colonei in rezerva sau asa ai primit ordin de la partid.te cam potrivesti la idei cu craiolguta care a promulgat anul trecut o lege cu aplicare in 2021 iar cind a simtit ca nici atunci nu se va aplica a sterpelit-o oltesneste.apropo esti cumva oltean ca dupa tupeul de a contrazice si dispozitiile legale cam acolo bati ?

Leo spunea...

Dogaru spunea uneori pe la emisunile unde era invitat ca aprox. 500 de pensionari militari mor lunar.
Iar vestile bune vin in valuri pt. 2019...
"in anul 2019 , în cazul decesului asiguratului sau pensionarului, valoarea ajutorului se majorează de la 4.162 la 5.163 de lei, iar, în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, de la 2.081 la 2.582 de lei."

Huhu Rezea spunea...

"Bardas
Tu ai tupeul de a fi penibil!
Ţi-e lene să citesti in Legea 153 tabelul cu valoarea soldelor de funcţie şi coeficienţii lor în anul 2022?
Dacă ai fi dseştept, găseai tabelul şi pe pagina 1 a blogului sau după eticheta solda de funcţie.

Leon spunea...

Leonard, pana la publicarea in MO a Legii bugetului de stat si a Legii bugetului asigurarilor sociale de stat, ajutorul de deces ramane la valoarea de 4162 lei..!
Deocamdata cele doua proiecte de lege stau 2 zile la Secretariatul general al CD pentu sesizare la CCR, si apoi vor merge la promulgare, unde trebuie citite sute de pagini..!!

Gigi spunea...

Domnilor,haideți să fim mai atenți cu darea cu presupusul.
Au dreptate unii colegi care spun că nu înțeleg cum stau lucrurile cu solda de funcție,solda funcției de bază etc.

Pt.cei care nu înteleg,în arhiva blogului găsiți tot ce doriți despre pensii,legi,OUG samd.
Omul ăsta trebuie respectat pt.tot ce a făcut și face pt.noi.
Nimeni nu ar fi făcut așa ceva.Cine ar pierde timpul,mai ales în ziua de azi?
Văd că unii îl blamează,că ar ține cu un partid,că e roșu,că nu știu ce și nu știu cum.
Vă rog să vă vedeți lungul nasului și vă cer mai multă decență.
Gluma e una,blamarea unui om e alta.

N-am intervenit,dar văd că se fac calcule,se fac interventii,se aduce în
actualitate defunctele legi militare etc.
De 10 ani guv.ne tot aburesc cu tot felul de legi,de fiecare dată emit legi în funcție cum le convine ștăbimii care ies la pensie după acea lege.
Nu ați observat lucrul ăsta?
Niciodată nu va fi echitate,cu toate că aș dori lucrul ăsta odată pt.totdeauna,pt.liniștea tuturor pens.militari.
Nu vedeți că toată lumea se uită chiorâși cu un ochi la noi?
Toți guv.care au venit la putere s-au legat de pensiile noastre?În timp ce alții și-au tras pensii nesimțite?
Parcă văd că în 2022 când să intrăm și noi în rând cu activii,cu actualizările,conf.L.153,ce lege mai inventeaza,să ne f..tă din nou!?
Haideți să rămânem lucizi și să nu le mai dăm idei ce ne-ar putea face rău!

Leo spunea...

Multumesc prietene Leon pt. detalii si
cu prilejul zilei tale onomastice de azi 18. feb.
La Multi Ani!

Dan B. spunea...

@Gigel:
Ref. la „se aduce(?) în actualitate defunctele legi militare etc”
Da, eu am adus în discuție această problemă, fiind curios cam ce cuantumuri ale pensiei am fi avut in baza Legii 164/2001, cu elementele din Legea 153/2017, la nivelul anului 2019, în absența Legii 119/2010 și Legii 223/2015.
Dar cum ești în etapa de pubertate a pensionarului, nu ai habar de Legea 164/2001, ca și multi alți comentatori ai acestui blog.
Din punctul meu de vedere, este vorba de o simplă curiozitate, adică voiam să știu ce pensii am fi avut dacă G. Oprea nu ar fi marșat, adică s-ar fi opus desființării pensiilor militare.

Cifff1967 spunea...

nimeni de pe acest site nu spune că MILITARII în ziua de azi,contribuie ca si CIVILII 25% pentru pensii ,10% sanatate si 10%impozit,diferența e că se cotizeaza în locuri diferite

Leon spunea...

Leonard, Leonard,.. ma uitai in calendarul ortodox, si ai dreptate ,astazi este pomenit Sf.Leon, episcopul Romei..! Multumesc pentru urare, si cu permisiunea ta o transmit mai departe celor care intr-adevar poarta acest nume sfant: La Multi Ani domnilor Leoni..:))

Huhu Rezea spunea...

@Cifff
Citești cam rar acest blog dacă spui că nu am subliniat egalittatea între CAS pemtru civili și CIBS pentru militari.
Tot pe acest blog am subliniat că până în luna aprilie 2001 nici civilii nu au plătit contribuție individuală pentru pensie.

Gigi spunea...

@Dan
Domnule Dănuț,nu m-am referit la d-voastră!
Aveți dreptate,nu am mai apucat "defuncta" lege 164,dar unii spun că a fost bună,alții că nu a fost prea buna,acum eu ce să înțeleg?
Numai dl.Trofin ne poate lămuri!Dacă dorește.
Sau poate chiar patronul blogului,nu?

M spunea...

@Petre Aldea - nu știu, încă. Eu am ieșit la pensie de ceva timp și mai aflu jumătăți de informații la o cafea, la o bere. Când le am, le postez aici sau pe un alt site și îi spune rog pe ceilalți să încerce să se le confirme. Recent am aflat de solicitarea aceluiași MFP de a obține date despre datoriile la compensațiile la trecerea în rezervă. După câteva zile s-a confirmat.
Ce am priceput e că se dorește o "lovitură de imagine" înainte de prezidențiale.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ ONORABILE, Este o poza cu Comitzia de mediere a jmecheriilor false pe blogurile militare, circula, toti pe scaune la o masa lunga pe care se pun sicrie cu decedati, documente ravasite, la vrajeala, pe acea nasalie si in stanga pe sezuturi sunt mafiotii activi, in dreapta slugile cu par alb, platite cu arginti sa danseze cum canta activii, iar in fundal este un jmecher langa un scaun gol, pe care troneaza un veston bleu-jandarm al unui guster de la la 2 si o litra, inca iese aburi de pe scaun, iar in spate este o usa deschisa, acolo dupa ea, sa nu apara in pozna, e pitit golanasul care conduce Comitzia! Ce golanie pe Cadavrul asta, sa ne duca cu zaharelul, ca pe cai la juganit! Nu cred in asta, cum n-am crezut in Saeful de Statmajor ca va iesi din cort, ca eu cunosc golanii cu muie ( figura) bonoma! Sa te fereasca sfintii de satanele astea zambitoare, cu buze sibtiri, obraz gros de pork, si privire sireata! Untura de pe gusa, adica grosimea si numarul de falduri, arata si grosimea nesimtirii minciunilor debitate!

Iulian Mareș spunea...

Despre dezinformare prin omisiune de lau fost sef SMG!

Generalul Constantin Degeratu, fost Șef al Marelul Stat Major al Armatei Române în perioada 1997-2000, a vorbit despre situația actuală din Armată.

În cadrul unei emisiunii „Jocuri de Putere” de la Realitatea TV, generalul Degeratu a vorbit despre amenințarea Rusiei la adresa României. În acest context generalul a atras atenția că în primul rând pentru țara noastră, „NATO înseamnă România”, precizând că primii care trebuie să ne apărăm suntem noi, abia apoi urmează aportul altor state NATO.

Generalul Degeratu amintește că în prezent România „are nivel de apărare de divizii” iar Armata, așa cum este ea organizată, așteaptă să fie luată „în subordinea unui comandament de armată NATO” care să organizeze apărarea țării noastre.

Dar, Degeratu prin omisiune, induce idei false, sau nu este actualizat! Iata:

"Misiunea (nationala) Comandamentului Forțelor Întrunite/SMAp este de a exercita funcțiile de planificare, conducere și coordonare ce revin eșalonului de nivel operativ din Armata României." Comandamentul de nivel strategic al ROU este CNMC!
Cat despre afirmatia „România are nivel de apărare de divizii. Noi nu avem capacitatea de a organiza acțiuni tactice operative de corp pe armată și acțiuni de apărare. Dobrogea nu poate fi apărată de o divizie. Ea se apără de un comandament operational de tip armată. Nu îl avem. Nu avem nici oameni pregătiți pentru așa ceva! Nu avem oameni care să știe cum se organizează o operație de armată”, nu pot scrie decat ca este nunumai cinica si mai mult exagerata si defetista! In legislatia specifica se prevede fiintarea, dupa caz a comandamentelor de nivel CA si A!
Si parca nu ar fi de ajuns, acesta mai puncteaza o data: „Armata Română la ora actuală, asa cum este organizată, așteaptă să fie luată de cineva în subordine pentru apărarea României. Adică să vină un comandament de armată NATO, să organizeze apărarea și să dea misiuni Armatei Române”.
Armata Romaniei "nu asteapta" ci stie f clar care si de ce valoare/natura este comandamentul NATO destinat planificarii si ducerii operatiilor in acest flanc al Aliantei si nu vad impedimente, cele sugerate facand parte din acordurile si planurile de contingenta existente!In definitiv ce nu este clar? Cantitatea si natura fortelor necesare ducerii operatiei, de nivel strategic pt ROU si nivel Operativ pt NATO, exced cu mult posibilitatile trecute, prezente si viitoare ale tarii noastre opozante celei mai mari amenintari!

Iulian Mareș spunea...

Corneliunsson,
Va veni timpul când ceea ce ai postat vei posta cu destinatar skimbat, adică același text îl vei publica și pt cel pe care acum îl susții!
Te îndoiești?....eu am exemple în susținere!

M spunea...

Asa o fi.
Ieri a avut loc la sediul CPS MAI o întâlnire destul de lungă la care au participat cei de la CPS MApN (mai vizibili că au venit în uniformă și cu mșinile cu A) dar și reprezentanți de la SRI (și poate și alții dar "nedetectați). Tema ar fi fost armonizarea punctelor de vedere.

Trofin spunea...

Pentru @ GIGI :
Referitor la fosta Lege 164/200 privind pensiile militare de stat , am zis de mai multe ori si nu pot sa renunt nicicand sa sustin, ca a fost , dupa toate actualizarile si modificarile pe care le-a suportat pana la abrogare ( in anul 2010) , o lege FOARTE BUNA si realista. Cine o contesta fie ca nu o cunoaste sau nu vrea sa o cunoasca dar o contesta ( specific romanismului !) fie ca a obtinut avantaje mai mari ca urmare a aplicarii Legii 119/2010 ( a se avea in vedere folosirea stagiului complet de cotizare stabilit prin decizie politica la 20 de ani , o buna iluzie !) . Legea 164/2001 se referea doar la cariera militara si nu lua in calcul sporurile , militarii de acelasi grad aveau acelasi cuantum al pensiei , cu mici diferente dictate de detinerea sau nedetinerea soldei de merit. Pacat ca , dupa mari eforturi de imbunatatire , de circa 10 ani , a fost abandonata !. Ceva asemanator cu multe aspecte ale societatii noastre , investim in ceva si apoi cu usurinta abandonam .

Leo spunea...

Mai bine "inghetatu" ar vorbi cu cumnatu-sau (avocatul impotriva poporului), ca sa atace art. VII din oug 59 la CCR. Dupa ce a facut asta sa merga pe la Gabita in conclav.

Leo spunea...

" ..militarii de acelasi grad aveau acelasi cuantum al pensiei , cu mici diferente dictate de detinerea sau nedetinerea soldei de merit"..
In acest sens s-a referit Les pe 15.02.2019 când a spus ca vor sa elimine inechitatiele; dar nu a stiut sa spuna si nici nu a mai avut timp

Iulian Mareș spunea...

Dl Trifon,
Eu am o nelămurire...ținând cont de unele sporuri și că să fiu mai clar că dau un exemplu:
-unele cadre au avut acces la documente secretizate, de cel mai înalt nivel, național și NATO!
Știut fiind faptul că accesul la aceste documente însemna și f multe sarcini în plus, categoric remunerate prin acest spor, acesta nu ar trebui să se regăsească și în cuantumul pensiei? Asta și în virtutea faptului că pe lângă principiile de retribuire arhicunoscute se adaugă și cel al unicității activității, în detrimentul celei repetitive!

Gigi spunea...

Domnule Trofin,vă mulțumesc pentru amabilitate!
Cu stimă!

Huhu Rezea spunea...

@M
Din nou vii cu o informatie intetesantă.
Înseamnă că în curând vom avea un ordin comun privind actualizarea pensiilor potrivit L 152/2017 în care se va clarifica aplicarea Hg nr.1/2017 și OUG Nr. 56/2017 precum și majorarea de pensii din 2016.

Ii obligă numeroasele procese generate de contestarea deciziilor de actualizare și mai ales soluțiile date de instanțe.
Înseamnă că nu am cârcotit degeaba pe acest blog împotriva actualizării arbitrare practicate de casele sectoriale.

Negritoiu spunea...

Domnule M,
Multumesc pentru raspunsul dat.Orice informatie este bine venita.

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leon spunea...

Sustin si eu cele aratate de @Trofin !
Legea nr.164/2001 avea elemente comune: Solda de grad, Solda de functie(la maxim), Gradatia, Indemnizatia de dispozitiv, Pensia suplimentara, Ordinul Meritul Militar.
Pentru 25 de ani vechime in serviciu, se calcula 60% (conditii normale), 62%(conditii deosebite), 64%( conditii speciale) din baza de calcul, si cate 2% pentru fiecare an ce depasea 25 de ani.
Difentele mai mari erau date de Indemnizatia de comanda(max.50%) si Solda de merit (max.20%). Si in aceasta lege, pensia bruta era limitata la 100% din baza de calcul (inclusiv pensia suplimentara) dar cu OMM se putea ajunge pana la 120%...!

Dan B. spunea...

@Iulian Mareș:

Cândva, pe când Degeratu era seful S. Op. de la A 4, cu marele Paul Romano Cheler la comandă, împricinatul îmi parea bine pregătit profesional (ne-am revăzut nu numai la apliocații comune, dar și pe când D.Av. avea cdm in curtea comună. Dar, așa cum se întâmplă adeseori, când „interesul poartă fesul”, dispare verticalitate și apare compromisul în profesie.
Deci, „brânză bună în burduf de câine”!

@CF Ifrim:

Nu te dezminți, susții, în continuare, diferitele tâmpenii. Parcă-ți relatasem că nu există „comisie de mediere”, ci se va înființa, în viitorul apropiat, un „consiliu consultativ” atașat cabinetului ministrului Leș.
Nasulia e că nu găsim rezerviști care să facă parte din el, căci, neretribuiți fiind, .... iar ăi bătrâni nu mai au suflu-n ei pentru a presta. Apropo, să stai de-o parte, căci tembelii n-au ce căuta în respectivul consiliu!
Dar, ține minte, colportarea de zvonuri mincinoase îți va aduce tone de lături pe cap, dacă-l mai promovezi pe idiotul tău!

Leon spunea...

@Huhu Rezea, hai sa nu fim chiar asa de optimisti ( Cornel nu-l crede decat pe Oprea..!)
Inseamna ca ministrul Gabriel Les isi respecta promisiunea, si poate fi si un Ordin comun, cam tarziu, dar tot e mai bine decat deloc !
@M, tine-ti prietenii aproape..)).

Trofin spunea...

Lui @ Iulian Mares : Am fost , sunt si voi fi in continuare un adept al retribuirii oamenilor , in speta a militarilor , dupa responsabilitatile functiilor pe care indeplinesc. Pentru asa ceva s-au stabilit coeficientii de ierarhizare a functiilor intr-o plaja mai larga. Nu sunt de acord cu acordarea sporurilor pe criterii uneori ridicole , asa cum este actualul spor de 7% alocat pentru indeplinirea atributiilor de aparare de parca militarii sunt pregatiti doar pentru functii manageriale. Sporurile nu au ce cauta in baza de calcul a pensiilor militare de stat , ele au fost acordate pentru cat timp militarii s-au aflat in situatia de a fi platiti suplimentar.Cred ca o greseala o are si legiuitorul care nu a separat coeficientii de ierarhizare a functiilor pe doua paliere : functii de conducere si functii de executie ceea ce ar fi determinat si eliminarea acelei indemnizatii de conducere care a produs si produce inca desensiuni in randurile militarilor din activitate sau din rezerva/retragere Altfel se pune problema intr-o lege a pensiilor bazate pe contributivitate fiindca , in aceasta situatie, fiecare perioada platita se transforma in puncte de pensie si acestea se cumuleaza pentru intreaga perioada de contributivitate.

Mihai spunea...

@ Trofin
In baza acestui citat ” eminamente genial” si ”pur stiintific” imi permit cu aprobarea dl administrator să să adresez urmatoarele ;
1. Invitatia sa țineti o cuvântarea pe acesta tema in fata unui fost (actual nu mai exista sub forma asta) regiment de aviatie (trei escadrile adunate in linie pe timp de iarna sau pe canicula din timpul verii ,celula de alarmă ) gata pentru zbor sau regiment de parasutisti sosit din misiune după parasutari si alte misiuni de supravietuire ,etc,,scafandri, grupe de pirotehnisti de prin poligoanele de distrugere si incercari munitii ,etc
1.a Ati putea să ne spuneți si noua ”negru pe alb ” rezultatul ”discutiilor individuale de la om la om” ?

2. Ca totusi să aveti si o satisfactie va invit să conferentiati pe aceeasi temă ,evident laborios dezvoltata în lumina tezelor ....... ” in fata ”regimentelor” de fosti secretari de partid ” transformati ” in tot felul de sefi prin diverse birouri cu incadrare in CS (similari cu pilotii civili) sau a regimentelor de șefi de pe la ,resurse umane ,alimente -echip,contabili sefi ,etc garnisiti cu toate cele posibile in salarizare si grupe de muncă.
Precis aici la acestia veti avea cea mare satisfactie a propovaduirii ”genialelor d-voastra tâmpenii ”

Mihai spunea...

PS- continuare comentariu precedent
@ Trofin
Unul din rezultatele trecerii la contributiva a fost si trezirea acestora de la pct 2 ” cu pensii babane după L164 ,mult peste cei de la pct.1 si inceperea manevrelor de căpatuire prin ”atragerea in portofoliu de tot felul de sporuri care mai de care mai deochiate , grupe de mmunca in baza ”functiilor” la cel mai inalt nivel, nu cumva sa se mai repete vreodata fenomenul cu contributiva si sa-i prinda fara soldă babana care sa dea nastere la punctaje grase.
De aici harababura in salarizare si pensionare ,nicidecum de la cei care si-au castigat drepturile cinstit si vor L223 aplicata in forma originala. Adica ,pensie functie de venituri actualizata la nivelul similarului activ platit pe L153.

Cât timp prin HGR 1294/2001 modificata cu HGS 1019 tot personalul cu unele exceptii a fost ridicat in grupa regulile fostei L164 (cu acel + 2% ) este caducă.
L 164 modificata datorita ridicarii in grupe a personalului se transforma in L223 (+ 1% ) cu adaugarea g-urilor corespunzatoare fiecaruia,evident după eliminare tuturor sporurilor inventate de cei de la pct 2 de mai sus.
In Romania nicio pensie nu trece de 100% ,eventual cu vointa politica s-ar putea doar OMM peste 100% pentru militari.
Asa ca L 223 pe tapet pentru toata lumea cu actualizare la zi la toti coeficientii de salarizare ,indemnizatii ,procente sporuri . Întai actualizare sub aceasta forma pentru toata lumea cf salarizarii din L138/99 la 01.01 2016 ,apoi actualizare cf L60 din L223 cu majorarile rezultate din L153 pentru similarii activi.

BONIFATIE spunea...


Am onoarea!
Aşa-i cum spune d-l LEON privitor la Legea nr.164/2001. Idem şi pentru Legea nr.179/2004, cu menţiunea că nu se putea beneficia de mai mult de 100% din baza de calcul (personal am depăşit baza de calcul cu 5%, procente care au fost pierdute, însă tot era mai bine decât să îţi taie 15% din 100%, cum se procedează acum pe Legea nr.223/2015).
Să sperăm că noul ordin comun nu va face şi mai praf legea.

Mihai spunea...

@ Trofin
Reluare comentariu
In baza acestui citat ” eminamente genial” si ”pur stiintific” " sporurile nu au ce cauta in baza de calcul a pensiilor militare de stat , ele au fost acordate pentru cat timp militarii s-au aflat in situatia de a fi platiti suplimentar" imi permit cu aprobarea dl administrator să să adresez urmatoarele ;
1. Invitatia sa țineti o cuvântarea pe acesta tema in fata unui fost (actual nu mai exista sub forma asta) regiment de aviatie (trei escadrile adunate in linie pe timp de iarna sau pe canicula din timpul verii ,celula de alarmă ) gata pentru zbor sau regiment de parasutisti sosit din misiune după parasutari si alte misiuni de supravietuire ,etc,,scafandri, grupe de pirotehnisti de prin poligoanele de distrugere si incercari munitii ,etc
1.a Ati putea să ne spuneți si noua ”negru pe alb ” rezultatul ”discutiilor individuale de la om la om” ?

2. Ca totusi să aveti si o satisfactie va invit să conferentiati pe aceeasi temă ,evident laborios dezvoltata în lumina tezelor ....... ” in fata ”regimentelor” de fosti secretari de partid ” transformati ” in tot felul de sefi prin diverse birouri cu incadrare in CS (similari cu pilotii civili) sau a regimentelor de șefi de pe la ,resurse umane ,alimente -echip,contabili sefi ,etc garnisiti cu toate cele posibile in salarizare si grupe de muncă.
Precis aici la acestia veti avea cea mare satisfactie a propovaduirii ”genialelor d-voastra gogorite”

Iulian Mareș spunea...

Trofin,
Am înțeles pdv prezentat, dar convingerile noastre sunt divergente total; autorizația pt acces la documente clasificate naționale și NATO/UE nu se acorda nici în piata și nici la o cafea, că să nu spun că obligă la multa munca in plus. Nu toți care au IC au acest tip de autorizare, care se se evaluează periodic! In afara faptului că suma respectivă nu este nici mare se mai și impozita! Este normal sa avem păreri diferite făcând parte din generații diferite, însă fiecare ne-am făcut datoria in slujba țării, după priceperea și puterea fiecăruia!

Dan B. spunea...

Legea 164/2001 compensa, oarecum, ceea ce susține colegul „tigri3” (ore de zbor, parașutări, îmbarcări, scufundări, etc) prin aceea că respectivii militari erau trecuți, privind condițiile de muncă, la „alte condiții”, vechimea cumulată fiind dublată. Apoi, cei 2 % pentru fiecare an din respectiva vechime compensa, într-o oarecare măsură, banii primiți cândva pe ștat separat.
Așadar, diferența despre care vorbesc colegii intre diferitele specialități militare (de ex intendentul cu pilotul) se asigura în bani prin intermediul acelor condiții de muncă (normale, deosebite, speciale, alte).
Nu văd normal ca un col transmisionist sa aibă o pensie de 2-3 ori mai mică decât cea a unui col parașutist.

Iulian Mareș spunea...

Si pentru a continua cu Degeratu....
il rog sa-si aminteasca capacitatea de debarcare pe plajele ROU, limitarea manevrei de forte si mijloace NORD-SUD si, inclusiv valoarea pozibila a desantului parasutat/Debarcat pe malurile Dunarii interioare!
Asta ca sa nu-l intreb asa direct: Considerati, dl. Degeratu ca poate exista surprindere strategica in NATO? O armata, kiar f bine dotata, poate trece asa ...intr-o zi-doua, de la starea de pace la cea de beligeranta, kiar cu un obiectiv limitat si noi si NATO sa citim informatii destinate jurnalistilor de tipul GAGA?

PS: Vorbiti de AAI, CA, uitand ca aceste esaloane au fost radiate la pace si din mandatul Degeratu? Cum sa tii, la pace, esalon AAI fara MU Tc...etc, din 72000 functii?
Si cine va informat ca in UNAP/PUC esalonul CA si AAI nu se mai studiaza?
Nu cred ca este benefic sa ne punem tarana-n cap si sa ne plangem de mila singuri, cu atat mai mult societatea civila!
Oricum, eu va admir tabloul din panoplia sefilor Armatei Romaniei!

Trofin spunea...

Il atentionez pe @ tigri3 ca nu accept sa intru in discutii cu dumnealui. Ii cunosc stilul reactiv de exprimare si nivelul de aroganta specific profesiei.
Lasand la o parte bravada cu liniile de avioane , cu sirurile de nave ,cu adancimile de scufundare etc , sustin in continuare ca sporurile trebuie sa fie acordate pentru situatiile concrete in care a actionat un militar in activitate. Daca se vor incluse aceste sporuri la calculul pensiilor , acei napastuiti ai sporurilor multiple pot sa lupte pentru revenirea pensiilor militare la principiul contributivitatii . In Legea 223/2015 este prevazuta aceasta optiune dar nu prea sunt amatori , inclusiv dintre aceia care au sporuri multiple , inclusiv spor pentru ca este militar.