Un produs Blogger.

luni, decembrie 09, 2019

Orașele transilvănene s-au dezvoltat în ultima sută de ani, nu în timpul Austro-Ungariei.

53 comments
Profitând de duplicitatea lui  Băsescu și de mintea înceată a lui Iohannis, ambii o rușine în privința reprezentării României în plan internațional, obrăznicia Ungariei în perspectiva anului 2020, când se împlinesc 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, este fără margini în ultimul deceniu. Din ordinul lui Orban, de trei ani, oficialitățile de la Budapesta boicotează Ziua Națională a României.
Diplomatul Dan Dungaciu este îngrijorat de tăcerea  conducătorilor români și de faptul că opinia publică nu este informată despre pregătirile pe care le face Orban pentru anul 2020.
De asemenea Dungaciu explica motivele pentru care Dodon al R. Moldova a mers pentru prima oară la Ambasada României de Ziua Națională și s-a adresat  cu expresia "frați români".

53 de comentarii:

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Au fost indesati si pe timpul impuscatului, ca si pe timpul regatului, ca si in zilele noastre, de aia Oltenia si Mioldova sunt sub pragul de jos al saraciei, numai sa nu clampaneasca lozinci anti nationale, fasciste si nemultumiri, dar vad ca maghiarii de acolo nu fac galci cat gatos fac romanii secesionisti, de fapt sorosistii userisiti ai spanzuratului, care-i orchestreaza prin intermediari si cozi de topor, ca si in Banat!

Leon spunea...

http://www.ziare.com/economie/pib/101-ani-de-romania-mai-mult-decat-1000-de-ani-de-regate-si-imperii-1587703

Iulian Mareș spunea...

Proiectul PNL pentru interzicerea cumulării pensiei cu salariul, mort în faşă. Nicio şansă la CCR!
Dar cine pielea Broșteni este și CCR-ul asta?
Ahhh, ăla care-i zicea unuia să semneze de îndată și el nu și nu, că citește până, înțelege, o lună, două, trei, cât o fi nevoie!
Ptiu...bine că nu-i la gimnaziu omu să fie testat cu Pisa!

daniel spunea...

Dar oare cu sudul sí estul tarii ce s-a intamplat ín ultima suta de ani?

Viss spunea...

Dle Ifrim, aveți reprezentarea corectă a termenului fascist?

Iulian Mareș spunea...

Suferințele românilor din Ardeal, Vasile Stoica, diplomatul interbelic, născut în Avrig și mort în pușcăriile comuniste pt că și-a slujit țara în cel mai onorabil mod: politică externă în EU și peste ocean!
* Câți din românii săraci, șerbii, iobagii, servii, rumînii aveau acces în obiectivele construite de asupritori?
Aveau ei voie sa sa parasea macar pt o zi satul, proprietate a nobilului, baronului, grofului?
Cel mai bine au dus-o oropsiții după 1514 când HUN a devenit PAȘALÂC turcesc și după ce Bolnavul Europei cu Picioarele de Lut a murit de gloanțele
popoarelor subjugate in Temnița Popoarelor!
Și azi mai behăie că o stafie, până și la Tokyo: Trianon, Trianon!
Behăie că proștii și câțiva de pe aici. Opinci nu mai avem, dar de va trebui le îndesam pe gat niște ciorapi, din aia de se lipesc pe tavan!

liceu militar Mitica Tocilarul spunea...

1)Rezea umbli cu jumatati de masura.Se vede ca in perioada 1990-2005 nu te preocupa atitudinea Ungariei privind Romania.
2)PNL nu va anula pensiile militare zice Turcana spre bucuria Maresalului in mizerie.

reddog spunea...

Sa vedeti aici discutii intre romani si unguri dupa meciul de handbal Romania-Ungaria. 😁

S-a ajuns inevitabil si la politica si istorie la un moment dat. 😁

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2603506869697574&id=609006649147616&anchor_composer=false

Mihai spunea...

Toata lumea a evoluat in ultimii 100 de ani.
Cel mai mult au evoluat cei din partea de sud unde vizavi de Transilvania Ceausescu a bagat la greu industrie infiintana de la temelie mari intreprinderi ,combinate etc incepand cu Scornicesti ,Caracal, Calafat ,Slatina - -aluminiu cu alumină adusa de la Oradea ,Craiova - avioane ,tractoare si utilaje agricole ,locomotive ,Olt-situri , combinat chimic ,Universitate tehnica cam de prin 78, Mehedinti , Santier Naval , Portile de Fier ....., Valcea -Oltchimul , Govora ,etc
Parca in orasele cu traditie industriala din Ardeal nu s-ar fi putut fabrica avioane ,locomotive ,autoturisme ,aluminiu (mai ales ca la Oradea se prelucra bauxita extrasa din Apuseni ),etc
Totul a trebuit bagat in sud (Pitesti -autoturisme , Targoviste - combinat de oteluri inalt aliate -speciale , Giurgiu -Calarasi -combinat siderurgic,santir naval,etc , Galati -combinat siderurgic ,etc ,etc ca sa nu mai vorbim de marile platforme industriale din capitală ridicate de la 0.
Transilvania a fost lasata la nivelul intreprinderilor puse pe picioare de austrieci si sasi ,dezvoltate si extinse ulterior ,incepand de la metalurgia resiteana pana la industria brasoveana ,sibiana, medieseana (cel mai puternic centru industrial al Ardealului si Romaniei raportat la nr de locuitori, dezvoltat pe baza fostelor intreprinderi sasesti nationalizate ). Intreprinderi cu pornire de la 0 in ardeal foarte putine , ceva pe la Bistrita ,zalau ,Miecurea Ciuc ,Timisoara ,etc Dar toate sub nivel republican.
Moldova si Bucovina asemenea au fost neglijate.
Dupa 90 Ardealul s-a dezvoltat datorita investiiilor straine masive atrase de factorii locali plus fonduri europene masive. Industria mărunta tinuta si faurita de Ceasescu in Ardeal aproape nu mai exista .
Zalau - Michelin care a preluat intrep falimentara de anvelope si o tine in viata (Un gigant) ,Bistrita (acumulatori sub licenta si investitie Bosch) ,Teraplast -cu actionariat Rehau Germania.............
Salaj si Bistrita Nasaud- Maramures cele mai depopulate judete din Ardeal din cauza saraciei si inapoierii din cauza celor 40 de ani de comunism idiot.
Transilvanenii regreta plecarea sasilor care au adus multe beneficii si progres in Ardeal. Nu exista comunitate saseasca unde sa nu fi infiintat o fabrica un mestesug.
Prima fabrica de sticla din RO a fost infiintata de sași (germani) la Padurea Neagra in jud Bihor. A dainuit pâna prin anii 2004-2007 si fabrice cele mai rafinat cristal din Europa. Pe o usa de la parterul unui bloc din colonie scrie încă ” FDRG ” Program ........ Numai ca nu mai este nici unul pe acolo iar fabrica este la orizontala cu fundatia.
Până si vestita cabana ”Postăvarul ” este realizarea unui sas cu viziune .........
Germanii si austriecii au fost ahtiati dupa dezvoltare industriala si progres tehnic in schimb ungurii au fost conservatoristii adepti ai dezvoltarii agricole in jurul conacelor ,castelurilor etc.
Debretinul a fost si este unul din cele mai curate si civilizate orase din Europa si nu are comparatie in Ro.
Nu sunt tari ungurii in industrii in schimb au o agricultura organizată incomparabila cu ce avem noi ca suprafata si potential plus infrastructura si grad de civilizatie peste multe regiuni din Ro. Mergeti doar la Hajduszoboslo sa vedeti statiune ,organizare ,servire si pe urma comparati cu ceva de la noi daca puteti.
Da toata lumea s-a dezvoltat in ultimii 100 de ani altii mai mult ,altii mai putin.

Iulian Mareș spunea...

Tocilar, nume asumat, (în limbajul școlarilor) este un elev care învață pe dinafară (de obicei fără preocuparea de a adînci); bucher.
La acestea mai adaug: învățând și rostind mecanic frazele tocite, fără a gândi, tocilarii sunt râsul celor din curtea scolii!
Fie că i se spune Dan sau Icepar el rămâne un tip fara gândire și capacitate de analiză și sinteză: el este puțin mai inteligent că o cloșcă! Debil mintal fiind, de obicei cu o memorie nativ scurtă, el se bucura ca un fraier, ori de mizerie ori de lux! El nu poate face diferența pt că este și cu sertărașele capului goale rău și nu poate gândi singur! Lui îi trebuie un altul tot ca el, begasind își skimba des numele! Pt că ceilalți să spună: și proști și mulți!

Iulian Mareș spunea...

Răspund eu: când zici că ăia din Vest sunt mai harnici decât aia din Est deja intri într-o zonă cu nuanță de fascism!
Pricepi sau mai repet o dată?

Mihai spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ DESPRE FASCISM, Onorabile camarade, Viss, de exemplu, toate guvernarile de dupa 1989 au fost si sunt fasciste, chiar ddaca in fals si mincinos se declara altceva! Diferenta intre fascism si comunism este ca in loc de closet ii zici W.C. Lamurit? CAND AI PUS DRUJBA SI AI TAIAT UN DREPT LEGAL SI CONSTITUTIONAL, CA DE EXEMPLU PENSIILE MILITARE ALE INVALIDANTILOR SARACI SI NECAJITI AI ARMATEI, SAU INDIFERNT CARE AR FI ACEL DREPT, AUTOMAT TI-AI DAT ARAMA PE FATA CA ESTI FASCIST SI PRIMESTI ETICHETA PENTRU TOT RESTUL ZILELOR. Conform dreptului international la opinii, asta este si opinia mea, universal valabila, si o sa mor cu aceasta parere, indiferent daca crapa sau nu fierea in cineva!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Viss-continuare: Pe tema aceasta, atitudinea permanenta a Ungariei, fata de Roamania si Transilvania, chiar si Banat, a fost, este si va fi permanent o atitudine fascist secesionista si anti nationala, ca sa fiu mai lamurit asupra termenului de fascism, pentru ca la ei se cultiva ura si anti romanismul din generatie in generatie, asa cum si noi ne aparam interesele nationale si nu dam doi bani pe nazuintele fasciste ale ungurilor de a dezlipi Ardealul, chiar si Banatul, de Romania. Sa nu uite in veci opinca pusa de un ostas roman la grinda de acoperis a Primariei Budapestei, cand in 1919 un ostas roman le-a agatat-o plin de trufie de victorios pentru a marca momentul superioritatii Romaniei fata de un stat palavragiu si agresiv, in fapt o umbra a pamantului, care nu va reusi niciodatat sa infranga armat natiunea si statul roman!

liceu militar Mitica Tocilarul spunea...

Ce ziceti daca sunt si romani locuitori ai partii de vest care doresc rupere?.Sunt romani prin nastere mutati cu domiciliul in Ungaria?Sunt romani prin nastere care si-au luat cetatenie maghiara?Dece?Dati-va singuri raspuns.

Iulian Mareș spunea...

"Programatorule" ai citit macar o pagină din cea mai reală carte?

nlblog spunea...

Cornelius Flavius Ifrim, nu vă face cinste un asemenea comentariu. Nu suntem noi (ardelenii) tari în gură, dar eu în locu-vă aș lăsa-o moartă. Altfel, mai documentați-vă și vedeți care a fost rostul reorganizării administrativ-teritoriale din 1968, altfel despre orașe și județe la care vă gândiți nu ați mai fi auzit nici măcar la modul în care auziți astăzi. Numai că, pe lângă politici mai este nevoie și de oameni.

liceu militar Mitica Tocilarul spunea...

Ce ziceti daca sunt si romani locuitori ai partii de vest care doresc rupere?.Sunt romani prin nastere mutati cu domiciliul in Ungaria?Sunt romani prin nastere care si-au luat cetatenie maghiara?Dece?Dati-va singuri raspuns.

Iulian Mareș spunea...

Slugile cu matrice genetica de serv sunt adesea și curve trădătoare!
Curios ... sau nu, eu nu-mi aduc aminte când Carpații sau trecut de la Nord la Sud, pt un sprijin major!
Iancule Mare, tu îl auzi ce spune, boul boilor? Dar tu Horea?

Leon spunea...

T3, pentru pensiile mici mult mai avantajoasa este varianta ACTUALIZARII la nivelul activilor si TAXAREA SUPLIMENTARA, deoarece nu-i afecteaza deloc..!
In varianta NET la NET aceste pensii ar avea o crestere mult mai mica!

M spunea...

Stați liniștiți că eu sunt bucureștean. Noi producem 25% din PIB. FIȚI CONVINȘI CĂ NE-AR
FI MAI BINE FĂRĂ RESTUL ȚĂRII!
Diferența e că noi nu avem complexe de superioritate ca cei din Ardeal.

liceu militar Mitica Tocilarul spunea...

Maresalo vezi ca bagi plutonul in gard.
.Daca calcai printr-un LM stiai de Mitica Tocilarul.

liceu militar Mitica Tocilarul spunea...

Viorele mai taie pana ramane vulpea bearca .
Iti fac o confidenta.Milea care era ministru ridica lunar in 1983,12100 lei.

gigi 2 spunea...

Mort in fașă pt ca la CCR au avut si au si pensie si salariu.

M spunea...

@tigri3

In principiu sunt pentru ca toți să câștige. Nu pot să accept ca un camarad să piardă ceva.

Impozitarea este ok DOAR DACĂ SE REFERĂ STRICT LA PARTEA NECONTRIBUTIVA! La noi nu este evidențiată o parte necontributivă și atunci supraimpozitarea s-ar aplica pe toată pensia (urmând ca după ce se calculează și la noi să se facă o compensare).
Am fost clar?

Viorel spunea...

Puțin Domnule Mitică.
Am în față (SVRL) Situația Veniturilor Realizate Lunar, situații realizate în aproape 2 ani prin angajarea a peste 2.000 de civili (contabili și detașări de M.M., Sof. pentru realizarea acestora din ordinul ministrului Ap.N. domnul Gl. Oprea) eliberată de CMJ.....
Redau salariul din primele 3 luni de subofițer: 01.09.1983 - 01.10.1983 = 2.520
01.10.1983 - 01.08.1984 = 2.430; 01.08.1984 - 01.01.1987 = 2.630 (grad = Sg.maj.). Cum vi se pare raportul comparativ cum calculau guvernanții noștri, 12 la 1; 15 la 11 ? Nu vi se pare că era mai bine atunci (de ce nu și acum ?) pentru toată lumea 5 la 1?


Mihai spunea...

Tocilarule,
Multi piloti din acea perioada sunt in viata.
Tii pot recomanda pentru documentare.
In acea perioada promotia de piloti se cifra la peste 100/ an nu 10 / an ca acum .
Asta presupunea 6 - 8 luni pe an zbor zi de zi ,program 7.00- 19.00
,vineri spre sambata ,zbor de noapte .
Munca multa si bani pe masura.
Asta inseamna cam cel putin 80 ore zbor / pilot / luna.
Azi multi nu zboara 80 de ore / an.
Milea nu a fost pilot .
Scoala era unitatea cu cel mai intens zbor din aviatie si se castiga pe masura.
Zbor din 15 ianuarie pana in 25 decembrie .
Asa era pe vremuri si aza s- au format pilotii militari de la reactie din Ro.
Ministrul lua un salariu normal in raport cu subordonatii.
Dar erau apreciati si platiti pe masura anumite categorii de elita din armata.
Azi ,multi birocrati intrec la venituri si pensii elitele de pe vremuri si actuale ale armatei

Huhu Rezea spunea...

De unde ai copiat un asemenea comentariu?
Diplomatul combate tâmpeniile unor ardeleni habariști despre lăsarea în subdezvoltate a teritoriilor de peste munți.
Comparația este cu Transilvania de sub austrieci care nu aveau fonduri decât pentru Viena, Praga, Budapesta.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Nblog, nu am nici o vina ca imi interpretezi afirmatiile intr-un fel impropriu. Am zis ca UNII romani de acolo sunt mai gatosi decat ungurii, si printre acesti tradatori este si mistar BOBOC POLOBOC, fost prim sisinstru, care se afla in acel haitic. Pacat ca, fiind ardelean, nu esti pus la punct cu miscarile secesioniste, care nu se mai tem si fac declaratii lejere si in public, si eu vorbesc taman de romani alaturati de unguri! SRI cred ca trimit porcoaie de informari spanzuratului care, ca si cu petitiile noastre pe pensiile militare desfigurate, le azvarle la cosul de gunoi, la fel ca si ceilalt politicieni inconstienti si indiferenti, ceea ce nu se poate spune despre spanzuratul din varful prepeleacului, care pimeste dispozitii secesioniste direct de la Sorosi Baci si Anghela Hlocigolasi, stapanii acestuia de facto! Interesant, nu? Doar patriotii au procupari sa stie toate acestea, pentru ca. de obicei, patriotii sunt atat de saraci, aputati la drepturi si lipsiti de mijloace de trai incat, neputand face shoppyng din lipsa de bani, isi asuma si activitatea de patriotism s-o perfectioneze, caci deja sunt patrioti inascuti! N-am stickere la dispozitie, ca faceam acum si cu ochiul!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Viorel, ai avut o LOGICA PERFECTA asupra reamintirii acelui calcul din mos stramosi! Felicitari! Era curat, corect, fara compromisuri si reflecta realitatea! Mafia de acum, din MFA, daca era atunci, toti aveau sa fie rasi cu plutonul de executie, fara nici o discutie, CU TOT CU MINISTRU!

Iulian Mareș spunea...

Tocilaru-i un fel de rasul scolii, el nu trece testul Pisa, din varii motive:
-tine minte doar 4-5 ore ceea ce a citit de 10-15X;
-nu intelege ceea ce a citit;
-nu este in masura sa continue "spovedania" daca a uitat un cuvintel!

*In afara faptului ca nu esti cu o treapta in plus daca ai absolvit un LM, afla Tocila ca am avut si eu parte de aceasta seductie a adolescentei si nu te mai lua dupa cel mai fraier om de pe blog! Insa, eu nu imi fac un titlul de glorie ca am absolvit LM precum facea Al Bundy, mandru de el ca a absolvit un liceu si ca s-a ratat din cauza lui castigarea campionatului! Prin extrapolare, cred ca amandoi sunteti mediocri vanzatori de pantofi de dama!
Succes!

liceu militar Mitica Tocilarul spunea...

Kis Viorel .La mine pe scara sunt numai avioane si elicoptere
Viorel subofiter. Confirm spusele tale.Sa stii ca nu era mult.Un muncitor petrolist in 1989 ridica lunar in jur de 10000 lei.Maior pe functie de lt.col ,5400 lei in care intra si compensatia pt. alimente.

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
comentariul lui este primit ca pont; el trebuia lansat peste un an-doi cand considera unii ca situatia se stramba si pot veni cu ideologia asat de doi bani, la care primesti rest 100!
Teorii din astea nasc idei secesioniste, iar faptul ca le imbratiseaza unii cu carte ma pune pe ganduri: oare sunt autisti, nu au gandire de perspectiva, trec Pisa, sau si-au vandut si sufletul?!

Huhu Rezea spunea...

Ticăloși!

CEZAR spunea...

‎Silvia Ciutacu‎ în ROMANI IN EUROPA
11 ore ·

Ludovic Orban va elimina pensiile speciale! Absolut pentru toti boschetarii, interlopii si nenorocitii care fura sudoarea romanilor!
NB
Hai Sica....ai dreak de burghezi ...hi..hi..ho..ho..ho..!!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Tigri 3 a copiat comentariul dintr-un ziar a unui istoric si pe care l-am citit intr-un ziar colateral celui care anunta ca se vor da cate 700 lei la pensiile sub 2000 lei, fiind un istoric tanar si, da, comenteza cu grafice bogate si comparative situatia economica din Imperiul austriac cu cel din Romania regala, cad toate zonele imperiale erau sub venitul Romaniei, mai ridicat doar in cele trei capitale europene ale imperiului. E bine cand copiezi sa specifici si sursa...

Mihai spunea...

”Ticăloși” sunteti voi care tot bagati batul prin gard in privinta asta nefiind in stare sa va recunoasteti inapoierea in toate domeniile fata de Ardeal.Cum votati asa traiti...........Cu cine va adunati ............
Spuneti;
”Comparația este cu Transilvania de sub austrieci care nu aveau fonduri decât pentru Viena, Praga, Budapesta.”

Chiar să nu stiti dumneavoastra dnule Huhurez, Stangaciu , Peiu , Mareș , Leon ,etc ca Transilvania plus Banatul au fost regiuni autonome in cadrul imperiilor si a existat o autoguvernare care a produs dezvoltare in regiune.
Nici turcii nu au transformat voivodatul in pașalâc ci i-au acordat un anumit grad de autonomie.
Autonomie prin care s-a realizat un mare avans economic ,cultural si social fată de regatul fara reguli si la cheremul boierimii hapsâne.
Daca nu ar fi existat Cuza , regii sa implementeze reforme occidentale si Ceausescu sa impuna putina dictatură in implementare ati fi si azi in evul mediu . Ati avea realizari exact ca in ultimii 30 de ani.
Vorba cuiva ,nu au facut nemtii ,rusii ,ungurii ,mongolii ,etc atata rău Romaniei cât au facut politicienii in ultimii 20-30 de ani si mai ales in ultimii 3 ani.
Ete na ,pupători de propagandisti care de fapt nu stiu ce combat si sunt in afara realitatilor obiective.
Nu trebuie decat sa parcurgi burgurile transilvanene si banatene si sa-ti dai seama de influenta radicala a imperiilor vestice in viata social economica ardeleana. Probabil ca nu vor sa vada.
Oricum doamne fereste ,dar daca vor ajunge unii prin vreun spital militar din Ardeal vor constata ca provin si au fost construite din ordinul Mariei Tereza ,etc.
Trebuie doar sa analizeze arhitectura si cadastrarea oraselor si satelor, industria si locasele de cultura, modul de a face administratie ,etc si vor putea face diferenta.
Si retineti dnilor din firma H & M la pătrat plus coloana a VI-a din spatele dvoastra pe care o dirijati spre ura fata de ardeleni,că oamenii au voie sa gândeasca si sa scrie ceea ce gandesc in limitele legii.
”Filozofi” ca domniile voastre care cred că mai cauta câte un prost cu care să stea de vorbă a cam apus” Aveti teorii expirate pentru momentele realitatii de zi cu zi.
Salutare până nu urcăm in trenul de Viena că de votanti Viorici si Viorele ne-am saturat.
Când ma gandesc si fac comparatie intre un negociator de talia dnului V.Puscas si gasca tele-doljana in frunte cu Vio este ca si cum ai coborâ Ro s ardealul sau oamenii din Ro echilibrati si cu judecata de valoare la purtator de la Bach la manelele guțiste sau a lu ala micu si gras + vali de la VL.

Iulian Mareș spunea...

Pisa-3!
Ungaria a fost făcută pașalâc, consumator de istorie, însă mai mult de O2!

Iulian Mareș spunea...

Ce tupeu de malagambist poți avea mai Avia! Idem Turcanu/Pușkin și KWI/Merkel!
Și ăla, Presedinte-Monarh se crede șef al guvernului! Câtă Constituție ii iese pe gură căci rad ra copii de gimnaziu!

Iulian Mareș spunea...

Ziarul ăla era din și pt R. Moldova!
Acum îți explici de ce copiaza?

Mihai spunea...

Mai Cornele ,să-mi dai si mie ziarul ăla sa-l mănânc cu slanină si ceapa si sa-l sting cu un vin de Blaj-Jidvei după ce în prealabil i-am pus ca fitil o palinca de Bihor ....... dor... .
Hai ,altă trăsnaie la rând . Cu asta nu tine.
Să nu uiti totusi ca sunt un bastinas ,nascut -crescut in zona vestica plimbat pe cararea vietii prin toate regiunile istorice ale Ro si pot sa fac foarte bine diferenta. Depinde doar la ce standarde se raporteaza fiecare dintre comentatori.

M spunea...

Mostra de "verticalitate" Transilvana!

Alin Dan Ignat a fost numit secretar de stat la Ministerul Muncii. El este finul deputatului PNL, Florin Roman.
Ce îl califică pe Alin Ignat să fie secretar de stat la Muncă? Multe! În vârstă de 33 de ani, Ignat are o cârciumă în Alba Iulia unde se întâlnesc liberalii și unde acesta isi distreaza oaspetii cantand melodii de petrecere!


Amandoi sunt din Alba Iulia.

Romanii sunt la fel si dincolo si dincoace de Carpati. Diferenta o face capacitatea serviciilor secrete maghiare de a ii convinge pe unii ca sunt mai breji. E adevarat au gasit si un teren fertil, oameni cu minti odihnite.😁

Iulian Mareș spunea...

Așa da....mai tare că "branconierul" Igaș!

Mihai spunea...

@ Mares
Uite ,iti port de grija ,nu cumva sa ramâi corigent la sfarsit de semestru si in loc sa te dai cu sania sa trebuiasca sa tocesti istoria Transilvaniei.
Te pot ajuta in prima faza cu cel putin doua link-uri care te vor lamuri ca desi Ungaria a fost transformata in pasalâc, Transilvania a fost tratata de pe alta pozitie si i s-a acordat si de catre turci statut de pricipat autonom ,cu reprezentare la nivel statal.

https://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/ce-rol-jucat-turcii-transilvania-regiunea-statut-special-otomanii-nu-facut-decat-recunoasca-vechea-autonomie-1_55f96f4cf5eaafab2cab5775/index.html

https://www.wikiwand.com/ro/Principatul_Transilvaniei

O lectura interesanta si pentru dnul Huhurez înspre cele pasnice să se adune .

Iulian Mareș spunea...

Skelălăi prea frumos să nu primești un os: IoI/🖕! 👍😂😜

Viorel spunea...

Mulțumesc pentru sfat domnule Iulian Mareș iar domnul Civil ar trebui să ia exemplu de la mine, are ce învăța și se merită, pentru propriile cunoștințe dacă nu vrea să le împărtășească și altora.
Vasile Stoica. „Am trăit modest, dar demn, sunt om de caracter şi de linie dreaptă. Mi-am făcut cariera de la coarnele plugului ţărănesc până la cel mai înalt grad diplomatic prin muncă, talent şi hărnicie; îmi ador ţara şi poporul meu românesc căruia i-am servit cu devotament neclintit toată viaţa mea. Am fost un pasionat al carierei mele convins că numai cu pasiune poţi realiza o operă atât de importantă”.
Cuvinte ce te ung la suflet, ca și în versurile Marelui EMINESCU / Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie. Oameni de valoare. Cât de mult „se aseamănă POLITICIENII” din ziua de astăzi cu Domnul VASILE STOICA.

M spunea...

Am mai spus. Eu am fost șocat să îi văd pe cei din MAI fiind convinși că MApN au sporuri mai multe. Părerea mea e că adevărul e undeva la mijloc.

Iulian Mareș spunea...

Pana atunci iti urez pofta mare la:

http://www.justitiarul.ro/sasi-corciti-si-romani-tradatori-militeaza-pentru-dezmembrarea-romaniei/

*Sper ca userii sa citeasca si sa-ti dea ei replica!
** Ziarele pot fi in format printat pe hartie sau in format electronic! manaci Kilobit (kb sau kbit), care este unitatea de măsură a informațiilor? Această definiție este cea mai utilizată în special în domeniul telecomunicațiilor pentru a măsura cantitatea de date care a fost transmisă sau primită într-o anumită perioadă de timp și este exprimată în unități de Kilobits pe secundă (Kbit/s sau Kbps). De exemplu, modemurile dial-up suportă transmisii până la 56 Kbps (56.000 de biți pe secundă).
1 Kilobit = 103 biți = 1000 biți.
Kilobit (kb) nu trebuie confundat cu kilobyte (kB) a cărui valoare este de 8 kbit (un octet).
Echivalentul binar al unui kilobit (kb) este kibibit (Kibit), egal cu 210 (1024) biți.

M spunea...

Ardelenii cei corupti au umplut institutiile statului!

Azi despre plodul europarlamentarului Mircea Hava, Horea Alexandru Hava. Beizadeaua a vrut la Curtea de Conturi a României.

La proba scrisa a avut cel mai mic punctaj din cei 14 concurenti pe un loc! A luat 7.70
Dar a venit oralul. Si beizadeaua e buna la oral! A devenit brusc competent si a luat 9.30. Toti ceilalti s-au tampit si nu a trecut nici unul de 4.78

Deci, castigator, beizadeaua de Alba! Traiasca ardelenii cei incoruptibili, lumina Romaniei! Huoooooo!!!!!!! Ce imi e Dragnea cu Teleormanul ce imi sunteti voi? Huoooooo!!!!!

M spunea...

@Iulian Mares and All
Saptamana trecuta si mamica lui Ignat a fost numită inspector scolar general adjunct pe județul Alba. Bravo Ardeal! Cu familii intregi va repeziti la ciolan!

Ein Stein spunea...

@tehnocrat
Zilele trecute pe undeva pe la tv-uri citeau declaratia de avere a lui Ciuca, parca spuneau ca a avut un venit pe anul in curs de 195000, eu cred ca net, pe 9 sau 10 luni. Concluzia ar cam fi ca avea un venit lunar in jur de 19 500 lei/luna. Am mai scris in nenumarate randuri, cum e posibil ca tu sa ai solda de functie de nici 2000 lei si sa ajungi sa iei in mana de peste 10 ori valoarea acesteia. E simplu ca buna ziua ca ai sporuri, indemnizatii, etc de peste 1000 %(o mie la suta). Oare Ciuca o fi prins vreun moment de liniste in care sa reflecteze si la aspectul asta minor? Trebuie sa intelegem ca sub nicio forma cei care au cutitul si painea, sterpelite de pe masa, nu vor accepta nici in ruptul capului sa se schimbe ceva, ca lucrurile sa intre in normalitate. Praf in ochi cu abrogare de ougeuri si alte prostii, suntem noi si ei. Cine are mai multe sporuri, militienii sau apevistii? Cat de jos am ajuns.

Leo spunea...

Eu știu că în declarația de avere sunt consemnate veniturile efective (NETE)
Și eu am auzit că se exersează un model de contributivitate ........
Încă nu este nimic clar.

M spunea...

@Ein Stein

De obicei nu ma uit in portofelul altuia dar mi s-au parut cifre aiuritoare.
Venit: 158677 lei
Venit pe luna: 13233 lei
Solda de functie Seful statului major: 10880 lei.

Eu nu vad de unde ati scos sporuri de "peste 1000 %(o mie la suta)"

PS - Dupa mintea mea ar trebui sa aiba mai mult! Profesor universitar (nu decan, rector sau mai stiu eu ce, un tanar de 46 de ani) are venit lunar 146.000 lei.