Un produs Blogger.

duminică, decembrie 29, 2019

Urșani, un fel de Mecca pentru liberali

21 comments


                                                                    Astăzi, Ludovic la Urșani, Vâlcea

In bisericuța din satul Urșani, Horezu a fost înmormântat în primăvara anului 1934, conform testamentului său, liderul liberal Ion Gh. Duca, prim ministru în funcțiune, după ce fusese asasinat de nicadorii legionari pe peronul gării din Sinaia, pe data de 29 12 1933,  la scurt timp după ce fusese în audiență la regele Carol al II-lea, la Palatul Peleș.
Corpul defunctului a fost depus la Peleș, inainte de a fi dus la București. Antipatia regelui pentru Duca s-a văzut și cu acest prilej. Corpul neînsuflețit nu a fost depus într-o mare sală, deși era prim-ministru, ci undeva jos lîngă camerele servitorilor. Familia a ajuns în aceeași noapte la Sinaia (soția, fratele, soția acestuia). Regele “ Nici nu s-a dus să-l vadă, nici n-a trimis o floare “ scrie Argetoianu în însemnările sale. Nu a prezentat personal condoleanțe, preferînd să trimita un aghiotant.


Funeraliile au avut loc în primele zile de ianuarie. Pe o iarna grea. Corpul a fost depus la Ateneu. Pretextînd o răceală, regele Carol nu a venit să prezinte ultimul omagiu. În schimb, populația Bucureștiului s-a înghesuit s-o facă. De la moartea lui Ionel IC Brătianu și Ferdinand (1927) nu se mai văzuse asemenea mulțimi pe străzi, și nici asemenea tristețe. Duca reprezenta generația care făcuse România Mare.

A fost inmormântat în Cimitirul Bellu, doar pentru câteva luni, rămășițele sale pământești fiind duse în luna mai 1934 la biserica Urșani din Horezu.
 

21 de comentarii:

Leon spunea...

Astazi 29 decembrie 2019, se împlinesc 100 de ani (1919) de când Parlamentul vota Legile de ratificare a unirii cu România a Transilvaniei, a Bucovinei şi a Basarabiei. Este primul Parlament al României reîntregite, reunit la Bucureşti, ales prin vot universal şi cuprinzând reprezentanţi din toate teritoriile locuite majoritar de români.

mega2005 spunea...

Ce sa-ti povestesc...liberalii lu' peste prajit!! Securisti si urmasi de securisti, alogeni, etc.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

O zi de campanie electorala a unor laberali idioti pe seama unei somitati! Duca-se dupa, dar nu acelasi loc din rai cu veneratul Duca, ci in cap si in iad! Iac-asa ca m-am racorit pe ziua de azi de depresie!

Gigi spunea...

De-a lungul timpului,precum şi în zilele noastre,populaţia a ţinut ca la înmormântarea unor personalitãţi sã participe în nr.mare,ca semn de preţuire faţã de defunct,arãtíându-şi iubirea şi preţuirea.
I.G Duca a fost unul dintre aceste mari personalitãti care,probabil,a deranjat pe mai marii timpului.În schimb,poporul,prin participarea masivà la funerariile acestuia a arãtat cà la iubit.

BONIFATIE spunea...


LA OBIECT
De morți numai de bine. Fiecare își duce propria cruce, cu bune și rele.
O sinteză de pe WIKIPEDIA
„Nicadori este denumirea, sub formă de acronim, dată celor trei legionari, Nicolae Constantinescu, Doru Belimace și Ion Caranica care l-au asasinat, la 29 decembrie 1933, pe peronul gării de la Sinaia, pe prim-ministrul României Ion Gheorghe Duca(a fost prim-ministru al României între 14 noiembrie și 30 decembrie 1933).
I.G. DUCA, numit ministru de externe în 1922, era susținător al Micii Înțelegeri, formată din România, Iugoslavia și Cehoslovacia, cu scopul de a împiedica revizionismul Ungariei (care cerea retrocedarea Transilvania - obținută de România după Primul Război Mondial) și de a împiedica dinastia Habsburgică de a se întoarce la putere în Europa Centrală.
Atitudinea ostilă față de legionari a forțelor politice principale din țară, liberali și țărăniști, era întărită de guvernul francez, care privea cu îngrijorare, prin reprezentanța sa de la București, întărirea mișcării naționaliste și o oarece creștere a sentimentului antifrancez printre români.
El era legat, în principal, de nefericitul acord economic, care presupunea controlul Societății Națiunilor asupra finanțelor românești, ca și acțiunea brutală a politicii economice franceze asupra economiei românești. Toată această stare de lucruri era speculată de propaganda legionară. La toate acestea a contribuit și scandalul legat de "Afacerea Škoda", care a compromis guvernarea Partidului Național-Țărănesc, ca și pe liderii săi, în frunte cu Iuliu Maniu, împotriva căruia, în martie 1933 s-a declanșat o uriașă campanie mediatică.”
Un mic amănunt, printre afacerea cu spioni și trădători.
Fiul premierului Alexandru Vaida Voevod era angajatul reprezentantei Skoda la Bucureşti, având un salariu de 30.000 de lei pe luna. A plătit unul sau doi ACARI PĂUN. Tunurile mari au fost date pe tunuri de proastă calitate.
Politicienii au scăpat cu toții. Ehei! Așa-i dacă n-am avut DNA atunci.
Și atunci România era înarmată necorespunzător din cauza unor trădări care au ajuns, după unele surse literare (vezi romanul „Ultima oră”) și istorice (Istoria românilor, vol.VIII, p.342), până la Carol al II-lea care s-a făcut că plouă cu toate că a fost atenționat de regele Alexandru I al Regatului Iugoslaviei.
ORICE ASEMĂNARE CU MULTINAȚIONALELE DIN ZIUA DE AZI ȘI CU ÎNARMAREA (DIN NOU) PRECARĂ A ȚĂRII, ESTE PUR ÎNTÂMPLĂTOARE.
NUMAI TRĂDĂTORII SE ROTESC.
DACĂ NU AR FI FOST TRĂDĂTORI POATE CĂ NU AR FI EXISTAT NICI LEGIONARI.

Gigi spunea...

D le H,vãd cã art.este este preceddat de ilustrate de la faţa locului.Aţi fost prezent acolo în calitate de fotoreporter,simpatizant sau în calitate de viitor.... P(D)NL-ist?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

La multi ani, Romania, cu ocazia a 100 ani de la ratificarea Marii Uniri in primul Parlament al Romaniei! Multumim camaradului @ Leon pentru remember!

Huhu Rezea spunea...

Istoria României nu are culoare politică.
I.G.Duca a debutat ca magistrat la Judecătoria Plasei Horezu. A fost mare lucru ca el să ajunga presedinte al PNL in anul 1930, deși înca mai trăiau bărbați din familia Brătianu.

Huhu Rezea spunea...

Bulmezul de Buzău zice că acest articol e manipulare!

Huhu Rezea spunea...

Uite cum își pune prostul mâna pe căciulă.
Iceparu, pușcoci de gărzi patrihotice, alias Tocilarul, alias Ilie Bulmez știe unde și-a dezvăluit adevăratul nume:

liceu militar Mitica Tocilarul a introdus un nou comentariu privind postarea dvs. "Urșani, un fel de Mecca pentru liberali":

„...Nu ai invatat nimic de la tatucul tau Merce.Ai luat de buna vrajala aruncata pe In cuiul catarii.Mai sapa.”

Publicat de către liceu militar Mitica Tocilarul pe huhurez.com la duminică, decembrie 29, 2019


Iulian Mareș spunea...

Bingo! GP tot legendat ramane.....

Gigi spunea...

Corect!A fost o glumã,binenţeles!

Leon spunea...

Marcel Ciolacu a anunţat că PSD a sesizat Curtea Constituţională privind modificarea prin asumarea răspunderii a OUG 114 de către Guvernul Orban.

Efectul imediat al acestei sesizări este că ordonanţa va continua să producă efecte până la momentul în care CCR va da un verdict.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leon, si deci pana la pastele cailor. Toti se baga peste tot numai pentru tergiversari, sabotandu-ne de fapt pe noi, mai degraba beneficiarii pensiilor mutilate permanent de la majorari. De ani de zile privim neputinciosi la aceste jocuri, hartuieli si obturari care, bineinteles, cad pe capul nostru ca placintele fierbinti, dar ceva bun, rapid si sa ne multumeasca intr-un consens politic unitar n-ar face nici unul, fie de dreapta, fie de stanga, ca intr-un blestem nesfarsit.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Leon, sunt mai multe proiecte care circula pe acolo, prin comisii si Parlament, si care ar fi cel mai nimerit, cui apartine si ce sanse sunt sa se aplice anul acesta? Cineva zicea ca circula cinci proiecte la mod incrucisat pe aceste trasee...

Leon spunea...

"Când Guvernul îşi angajează răspunderea asupra unui proiect de lege obiectul de reglementare trebuie sa conţină prevederi care se circumscriu clar unui singur domeniu. Angajarea răspunderii Guvernului nu se poate face printr-un proiect de lege care să modifice sau să completeze mai multe legi în vigoare, această manieră fiind profund neconstituţională. PSD este în principiu de acord cu interzicerea cumulului pensiei cu salariul, dar această reglementare trebuie să se facă în mod legal şi constituţional şi mai ales după o analiză pe domenii de activitate astfel încât să nu se creeze dezechilibre pe piaţa forţei de muncă”, a conchis sursa menţionată."(Mediafax)

Leon spunea...

Cornele, proiectele aflate in dezbaterea comisiilor din CD si Senat nu prea au mari sanse de a fi finalizare curand, deoarece in luna ianuarie parlamentarii sunt in vacanta.
Ar fi varianta mai rapida, o Ordonanta de Urgenta promovata de ministrul N.Ciuca si aprobata de L.Orban, dar se pare ca in luna ianuarie nu vom avea buget ( este contestat la CCR), si oricum dupa indexarea de 4,6%, nu prea raman fonduri pentru actualizarea pensiilor militare..!

Iulian Mareș spunea...

Până în aprilie-mai nu se angajează niciun guvern să rezolve ceva!
Întrețin doar jarul în sobă...
Nu va faceți iluzii! În niciun caz obială Orban nu poate rezolva ceva....
Relaxare și tutun!

Iulian Mareș spunea...

Ușurel...încet, dar sigur, mișcarea legionară va fi reconsiderată! Pare că nu-i kiar ceea ce nu s-a inoculat nouă, pe timpul școlii!
Ex: știai că au fost executați legionari în piețe publice, câte 3 de fiecare oraș, fără judecată?

Huhu Rezea spunea...

Cine citea Magazinul Istoric sau Tratatul de istorie interbelica a României, editat în anii 80 de Vasile Musat și Ion Ardeleanu, aflase de masacrul ordonat de Carol al II in sept 1938 ca represaliip asasinarea premierului Armand Călinescu de către legionari
Legionarii au fost niste talibani ortodoxo-nationalisti.
Nu aflai așa ceva citind Scânteia sau Romania Libera

Leo spunea...

Şi atunci ,ca şi acum , mai mult se juca cartea , decât se citea....