Un produs Blogger.

miercuri, februarie 12, 2020

HG nr. 1086/2004, diurnele pentru militarii care au participat la misiuni în TO

49 comments
Cei de la MAI, spun că nu au primit aceste diurne pentru că Hotărârea de Guvern nu a fost publicată în MO. Cei mai informați au acționat ministerul în judecată și au câștigat, informează Sindicatul Diamantul.
Ar exista cca 500 de păgubiți.

*****,***********
Prin HG nr. 1086/2004 ( nesecreta, dar nepublicata si ascunsa misionarilor de catre MAI) s-au prevăzut următoarele:
,, Art. 1 alin. (1) Personalul participant la misiunile prevăzute la art. 2 lit. b) și c) din Legea nr. 42/2004 privind participarea forțelor armate la misiuni în afara teritoriului statului român, în zonele de operații beneficiază de diurnă în valută, care nu include cheltuieli de hrană, calculată în baza ordinului de numire în funcție, de la data părăsirii teritoriului național și până la data intrării în țară, după executarea misiunii: a) ofițerii – 40 dolari SUA/zi/persoană;b) alte categorii de personal – 35 de dolari SUA/zi/persoană „
,, Art. 2 alin. (1) Personalul participant la misiuni în afara teritoriului statului român prevăzut la art.1, denumit în continuare personal, beneficiază gratuit de drepturi de hrană și cazare.
(2) Hrănirea și cazarea personalului se asigură în conformitate cu prevederile acordurilor/înțelegerilor tehnice încheiate pentru participarea la misiune.
(3) În lipsa unor acorduri/înțelegeri tehnice, personalul beneficiază de o alocație valorică de 20 de dolari SUA/zi/persoană și de cazare potrivit Hotărârii nr. 518/1995 privind unele drepturi și obligații ale personalului român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, cu modificările și completările ulterioare.”
,, Art. 3 Pe durata misiunii, personalul beneficiază de 1 dolar SUA/zi persoană pentru facilitarea legăturii cu familia și recreere.”
(Decizia 1867 din 17.04.2019 a Curtii de Apel Bucuresti, favorabila reclamantului din misiunea MONUSCO)

ATENȚIE! În ianuarie 2020, HG nr. 1.086/2004 a fost abrogată de Guvernul Orban, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a HG nr. 46/2020. Chiar și așa, ea își produce efectele pentru cei care au fost plecați în misiuni de menținere a păcii, până atunci.



49 de comentarii:

Leon spunea...

HG.nr.1086/2004, are caracter militar si nu a fost publicata in MO al Romaniei, Partea I.
Presupun ca aceasta HG o aveau toate structurile din SNAOPSN..!

pro anulare Oskar spunea...

Pe mine unul chiar nu ma intereseaza.

Leon spunea...

Sindicalistii cred ca stiau prevederile Legii nr.42/2004:
"Art.26. In termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Guvernul va stabili sporurile specifice, drepturile de diurnă, cazare și hrană ale personalului militar și civil participant la misiunile prevăzute la art. 2 lit. a)-d), precum și ale celui care execută controale, în conformitate cu specificul fiecărui tip de misiune.
Art.27.Dispozițiile prezentei legi se aplică în mod corespunzător și celorlalte instituții din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională. Competențele ministrului apărării naționale, stabilite prin prezenta lege, sunt îndeplinite, după caz, de conducătorii instituțiilor respective."

calin spunea...

Am intrat pe "Diamantul"
https://www.facebook.com/pg/sprdiamantul.oficial/posts/
Va invit si pe dvs. E de remarcat avantajul urias al unui sindicat. Cititi comentariile...
Noi nu stim mai nimic din realitate. Acolo sunt mari probleme incepand cu salarizarea...si nu inteleg cum ii mai poate tine in frau politicul.Selectez doua pareri:
"Andrei Cosmin 80000 de plângeri penale, asta e soluția, abuz în serviciu, identificarea și tragerea la răspundere penală a celor implicați în aceste matrapazlâcuri"
"Marian Ion Militarii sunt mai fraieri,tac si merg mai departe 😁😂dar cand e vorba de serviciu se apeleaza la noi ,pt aproape orice ...pfff"
Si politica consilierilor juridici MAI:
"In actiunile politistilor activi pentru majorarea salariului de functie la nivelul salariului de baza minim garantat, consilierii juridici ai MAI cer ca actiunile sa fie respinse intrucat salariile de functie s-au majorat si toate au trecut peste 1450 lei.
In actiunile politistilor pensionari, consilierii juridici se rasucesc la 180 grade si cer ca actiunile pentru actualizarea pensiei sa fie respinse pentru ca nu a existat nicio majorare a salariului de functie, in raport de majorarea salariului de baza minim brut pe tara garantat."
Eu, vad o ciocnire iminenta intre cele doua "tabere"...

Huhu Rezea spunea...

Salariul de funcție în cuantum compus este mai mare decât salariul minim garantat în cvasi totalitatea funcțiilor, mai puțin la sgp-iști si, rare situații, la subofițeri.

Militarului, dacă îi giugiulești nițel orgoliul, faci ce vrei cu el, îi furi și țara.

Leon spunea...

HG.nr.1086 a fost aprobata de guvernul Nastase in sedinta din 08.07.2004(ministru de interne, Saniuta) dar Sindicalistii sa-l intrebe pe dul Blaga care le-a fost Sef din Dec.2004 pana in 2007, unde a ascuns aceasta HG...?

Dan spunea...

https://perol.ro/ccr-admite-sesizarea-psd-privind-neconstitutionalitatea-modificarilor-oug-114-pensiile-pot-fi-cumulate-cu-salariul-la-stat/

Iulian Mareș spunea...

👍✌️👮

Aurel spunea...

Bună ziua,
Domnilor,am lucrat 30 de ani in MAI dar așa ceva nu am auzit.
Cred că trebuie să reveniți cu detalii atâta timp cât din câte se vede hotărârea nu este contrasemnată de miniștrii care o pun in aplicare iar nepublicarea in M.Of. îi atrage nulitatea.
Poate la mijloc este cu totul altceva.

Art. 108 – Actele Guvernului

(1) Guvernul adoptă hotărâri şi ordonanţe.
(2) Hotărârile se emit pentru organizarea executării legilor.
(3) Ordonanţele se emit în temeiul unei legi speciale de abilitare, în limitele şi în condiţiile prevăzute de aceasta.
(4) Hotărârile şi ordonanţele adoptate de Guvern se semnează de primul-ministru, se contrasemnează de miniştrii care au obligaţia punerii lor în executare şi se publică în Monitorul Oficial al României. Nepublicarea atrage inexistenţa hotărârii sau a ordonanţei. Hotărârile care au caracter militar se comunică numai instituţiilor interesate.

Spre toate cele bune!

Leon spunea...

"Hotărârile care au caracter militar se comunică numai instituţiilor interesate.", ...deci NU se publica in MO..!

Huhu Rezea spunea...

@Aurel
Mai sus este reprodus un text din ce reține instanța din HG 1086, în Motivarea unei hotarari judecatoresti.
Nu este textul formal al HG-ului.

calin spunea...

@Aurel, curios! la anii astia ar fi trebuit sa stiti cam ce este pe acolo!Din curiozitate, v-ati "plimbat" prin labirintul blogurilor de profil? Ati exemplificat cu un citat care se incheie: "Hotărârile care au caracter militar se comunică numai instituţiilor interesate." poate explica ceva. Dar, procesele castigate pe aceasta speta nu va spun nimic? Cred ca ne putem exprima daca avem ceva documentare in spate! Toate cele bune!

Aurel spunea...

Mulțumesc!
De regulă pe cele nesecrete le publicau in MOf.
Văd că la cea dată de colegii militari MApN a fost publicată în MOf 51 /2020. Acum ori este caracterul militar la mijloc ,ori cine știe ! Se poate și așa și așa.
Să bat și eu toba puțin prin târg.

Leo spunea...

HG-urile se publică toate în MOf.

pro anulare Oskar spunea...

M-am uitat pe sindicatul politistilor"Diamantul".Concluzia.Noi suntem prostii de serviciu.

Dan spunea...

Din cate stiu eu toate se publica in MO... indiferent de caracter... insa mai stu si ca MO are si o parte secreta care nu se face publica

dora spunea...

Normal!Fixul tău e altul!

pro anulare Oskar spunea...

Huhu Rezea o spui politicos ca suntem prosti.Prosti dar multi .Ce folos?

M spunea...

Nu mai imi amintesc cum e treaba cu drepturile banesti nerevendicate. Parca era prescriptia la 3 ani... Am imbatranit de nu le mai stiu pe dinafara mai ales ca nu ma omor dupa Codul Muncii!

Dan spunea...

Nu in codul muncii este stipulata prescriptia, din cate imi amintesc... parca in codul de procedura civila era

corcodel 1 spunea...

Legea nr.202 din 09.11.1998
Articolul 5
În Partea I se publică următoarele categorii de acte:
...
F. actele Guvernului:
a) hotărârile, cu excepția celor care au caracter militar;

Huhu Rezea spunea...

Nou cod civil reglementează prescripţia extinctivă a dreptului material la acţiune în Cartea a -VI- a, Titlul I.
Un drept de creanțâ se prescrie în termen de 3 ani de la nașterea lui.
Prescripţia dreptului de a cere executarea silită în temeiul unui titlu rămâne rezervată
codului de procedură civilă.
Obiectul prescripţiei.
Prescripţia nu operează de plin drept, ea trebuie să fie invocată de către cel în folosul
căruia curge iar instanţa trebuie să constate stingerea dreptului la acţiune prin prescripţie.

Dan spunea...

Un alt jurnalist prost... prost informat sau aflat in solda unor servicii potrivnice Romaniei, un jurnalist si o publicatie care manipuleaza si dezinformeaza...

https://www.money.ro/romania-speciala-acestia-sunt-privilegiatii-zilei/

Leon spunea...

https://www.bugetul.ro/exclusiv-nebunie-in-mai-si-mapn-avalansa-de-procese-in-cazul-secretului-ascuns-timp-de-15-ani/

M spunea...

OK! Multumesc. Imi aduceam aminte ceva...

M spunea...

Intre timp m-am mai documentat.
E interesant! In cazul drepturilor salariale neacordate prescripţia începe să curgă de la data când titularul dreptului la acţiune a cunoscut sau, după împrejurări, trebuia să cunoască naşterea lui.
Teoretic, publicarea in MO ar insemna ca titularul dreptului ar fi luat la cunostinta la data publicarii, dar, in speta, prin publicarea in partea speciala, secreta, a MO atunci au mai luat sau nu la cunostinta de dreptul respectiv?

M spunea...

'S-a stins din viaţă veteranul Marin Dragnea. Generalul Marin Dragnea a luptat sub drapelul României din prima şi până în ultima zi a celui de-Al Doilea Război Mondial şi a slujit Armata României aproape 50 de ani. La numai 12 ani a devenit copil de trupă, iar la 18 ani, în 1941, a plecat voluntar pe front cu o unitate de cavalerie. A participat, timp de 4 ani, la luptele crâncene atât din Campania de Est, cât şi din cea de Vest.

Rămas bun, veterane! Respect!'
Pagina FB a MApN

corcodel 1 spunea...

Pentru M joi, februarie 13, 2020
Spuneti ca: "prin publicarea in partea speciala, secreta, a MO"

Ca de obicei si'ntotdeauna, spuneti prostii!

Nu exista o "partea speciala, secreta, a MO"

Iulian Mareș spunea...

Dumnezeu să-l odihnească! Drum lin generale!

M spunea...

@Corcodel

Nu mai jigni că eu am vorbit mereu respectuos cu domnia ta! Limbajul injurios vă descalifică.

Ce am vrut să spun e că dacă "Hotărârile care au caracter militar se comunică numai instituţiilor interesate", subliniez instituțiilor iar acestea nu le pun la dispoziție personalului atunci cum stabilești când a luat la cunoștință.
Nu ma refeream la "parte" în sensul legal ci in sens colocvial (Ceea ce se desprinde dintr-un tot, dintr-un ansamblu, dintr-un grup etc., ca rezultat al unei fragmentări, în raport cu întregul).

Adică să înțelegi și tu : partea din Hotărârile guvernului care se referă la zona specială, militară, de reglementare, cu un caracter cel puțin nepublic....

Calmează-te!!!! 😁

Iulian Mareș spunea...

Doar în România-țară plină de umor-premierul desemnat se zbate nu să treacă, ci să pice la votul de investitură!
Autor: Ion Cristoiu

https://evz.ro/doar-in-romania-tara-plina-de-umor-premierul-desemnat-se-zbate-nu-sa-treaca-ci-sa-pice-la-votul-de-investitura.html

*Puțini știu și încă și mai puțini acceptă că Ludovig-I a căzut ca urmare a unei Majorități parlamentare, care nu-l vrea Premier!

*Să fi crescut așa brusc și mult procentul autiștilor in ROU?
**Culmea este că Ludovig al-II-lea, zis Bufonul, își dorește să cadă la propria-i învestire! 😂👍🤔😜🤣
***Se impune o replică celebră: "Amice ești idiot?"

Leon spunea...

"EXCLUSIV Şmen făcut de Guvernul Orban! Condiția care le anulează acest drept polițiștilor și militarilor
Eugen Dinu, redactor 13.02.2020
anchete
La 27 ianuarie a.c., odată cu publicarea în Monitorul Oficial a H.G. 46/2020, Guvernul Orban a abrogat H.G. 1086/2004 prin care polițiștii și militarii plecați în misiuni pentru menținerea păcii încasau o diurnă suplimentară de 41 de dolari pe zi – din care 40 de dolari însemnând diurna suplimentară cheltuielilor de hrană și cazare + 1 dolar pentru facilitarea legăturii cu familia și recreere. Această diurnă suplimentară de 41 de dolari era asigurată de statul român, conform H.G. 1086/2004, indiferent dacă personalul plecat în misiuni de pace primea bani și de la aliați sau organizațiile internaționale sub egida cărora se desfășura misiunea. În noua Hotărâre a Guvernului Orban, chiar dacă prin ea se majorează diurna primită de personalul plecat în operații de pace, la Articolul 6 se precizează că militarii și polițiștii plecați în astfel de misiuni vor beneficia de diurnele acordate de statul român doar dacă nu încasează alte sume de la aliați. Dezvăluirea a fost făcută, pentru Bugetul.ro, de avocatul Ion Militaru, cel care are în lucru mai multe cazuri în care veteranii plecați în misiuni de menținere a păcii au dat în judecată Ministerul de Interne, pentru a recupera diurna suplimentară de 41 de dolari pe zi, acordată în conformitate cu H.G. 1086/2004 – act normativ ascuns timp de 15 ani militarilor și polițiștilor."( Bugetul.ro)

Iulian Mareș spunea...

Nesimțiții! Câte ar fi de spus acum..., însă este exclusiv problema urmașilor noștri mai tineri, încă în activitate!
Îi f ... freacă grija, absolut freudiană!

Iulian Mareș spunea...

Corect! Și ce îl oprește? Mă-sa? Tac-su?
Scârba pt FA ale României?
Îi doresc sănătate, căci va avea nevoie dacă vom bea o cafea aman2!
Asta nu este cretin, ăsta este doar un retardat!
Ciolacul: poți opri oligofrenii să iasă cu mesaje idioate in public? Ai aproximativ 1,85-1,89! ... dacă trăia, bătrânul i-ar fi dat una in muian de îl bagă la terapie intensivă!

M spunea...

@Leon

Am primit mai ieri de la Engie un mail care imi ofera un pret preferntial la gaze ce urmeaza sa explodeze ca urmare a modificarilor facute de Guvernul Orban-Johanis.

Si zic ei acolo ca "se pastreaza pretul actual pentru un an de zile, indiferent de cresterile care vor urma" iar apoi cu litere mai micute ca "la pretul preferntial se introduce un abonament de 0,28 lei/zi."

Cu alte cuvinte: se "ingheata" prin adaugarea unor noi costuri!

Cam asa si cu H.G. 46/2020, bai, noi va dam dar doar daca va luam ceva!

Cezar spunea...

@/Corcodusa
Te.a injurat litlle M
Te lasi??
😂🤣😛😂🤣😎😎

Teo spunea...

BREAKING NEWS - SCMD cu sprijinul parlamentarilor, ieri, 12.02.2020, a obtinut avizul CCR de neconstitutionalitate a OUG 114/2018, în sensul că “dreptul la munca nu poate fi ingradit“ (Constitutia, Art.41, al.1) pensionarilor și, în mod special, rezerviștilor.
În proiectul pe rol, în Parlament, de modificare a Legii 223/2015, în sensul revenirii la forma promulgată a legii, am obținut introducerea tuturor amendamentelor pe care le știți și care au fost discutate cu reprezentanți ai tuturor partidelor parlamentare.

Călugărul spunea...

Stăpânii de sclavi au nevoie de mercenari trebuie să îi plătească bine.

Huhu Rezea spunea...

Ei, na! Parcă parlamentarii au dreptul să sesizeze CCR în procedura prealabilă promulgării unei legi!
SCMD nu este subiect de drept constituțional în această procedură.

Huhu Rezea spunea...

Cred că a fost un fake news! Am si spămuit acel comentariu, până nu indică și linkul.
Eu nu am goasit această zicere a lui Pop despre pensiile militare. In anii trecuți s-a angajat Pop în asemenea discuții.

Iulian Mareș spunea...

Trecutul ne ajunge din urmă pe toți!
Eu nu mi-am construit un trecut la care sa privesc cu teamă!

Negritoiu spunea...

Care sunt acele amendamente? Nu este zi in care sa nu apara o noua propunere. Deci,care sunt amendamentele si care este proiectul pe rol in care au fost introduse?
Referitor la sesizarea CCR, Huhu Rezea are perfecta dreptate!

M spunea...

CCR s-a pronuntat pe procedura nu pe cuprinsul actului normativ!

Leon spunea...

Col.(r) Dogaru, doreste din nou sa iasa in evidenta cu ceva !
Cererea la CCR ,pentru modificarile facute de guvernul Orban 1, a fost facuta de deputatii PSD si prin comunicatul de astazi CCR, spune ca ,,a admis obiectia de neconstitutionale ,...., motivat de faptul ca nu au fost respectate conditiile constitutionale referitoare la PROCEDURA angajarii raspunderii Guvernului, ...., si Curtea Constitutionala NU a analizat si NU S_A PRONUNTAT cu privire la art.41.1-art.41.3 din OuG.114/2018 ,,(cumul pensie/salariu. Asa ca,...!
Deasemenea sugereaza ca este in spatele initierii proiectului de lege B 586/2019, care NU este inca repartizat la Comisiile Senatului, prima camera sesizata..!

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Cu alte cuvinte, actele declarate neconstituționale pe motive de formă, extriseci, nu intră în vigoare.
Ele se intorc la inițiatori pentru a fi puse de acord cu deciziile CCR. Fondul acelor acte poate râmâne la fel.

Leon spunea...

1. Curtea Constituțională a fost sesizată cu privire la un conflict juridic de natură constituțională între Guvernul României şi Parlamentul României, în legătură cu angajarea răspunderii Guvernului asupra Legii bugetului de stat pe anul 2020 şi a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020. La soluționarea acestei cauze, Curtea Constituțională nu a analizat și nu s-a pronunțat asupra constituționalității celor două legi.
2. Curtea Constituțională a fost sesizată direct de Avocatul Poporului cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ. La soluționarea acestei cauze, Curtea Constituțională s-a pronunțat în limitele sesizării, iar aceasta a vizat, în principal, motive de neconstituționalitate extrinsecă. Curtea nu a fost sesizată și, deci, nu s-a pronunțat asupra constituționalității art. 210 - Indemnizaţia pentru limită de vârstă pentru primar, viceprimar, preşedinte al consiliului judeţean şi vicepreşedinte al consiliului judeţean din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ.
3. Curtea Constituțională a admis obiecția de neconstituționalitate a dispoziţiilor Legii privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative, motivat de faptul că nu au fost respectate condiţiile constituţionale referitoare la procedura angajării răspunderii Guvernului. Așadar, admițând doar criticile de natură extrinsecă, Curtea Constituțională nu a analizat și nu s-a pronunțat cu privire la constituționalitatea art.I pct.18 din legea criticată, și anume cu referire la art.411 -art.413 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal - bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene, texte prin care se introduce interdicția cumulului pensiei cu veniturile salariale plătite din fonduri publice.

M spunea...

@Huhu
Ele se intorc la inițiatori pentru a fi puse de acord cu deciziile CCR.
Sunt pe firmă! Nu pe fond! Și clar, nu aveau voie să își angajeze răspunderea! Să se întoarcă să ce?

Huhu Rezea spunea...

Viciul de formă a fost asumarea răspunderii sau emiterea de ordonanțe câtă vreme aceleași reglementări se aflau deja în dezbatere, în diferite stadii , în Parlament.
Actele neconstituționale vor fi supuse dezbaterilor parlamentare iar în cazul ordonanței de urgență continutul ei va fi dezbătut cu proiectul de lege din parlament având același obiect.
La asumarea răspunderii pe legile bugetului, CCR a preciat că nu este conflict constituțional, pentru că și asumarea răspunderii este o dezbatere parlamentară, Parlamentul având posibilitatea să le sancționeze prin moțiune de cenzură, lucru pe care nu l-a făcut. CCR nu a analizat constituționalitatea conținutului legilor bugetului, nefiind sesizatâ cu o asemenea cerere.

M spunea...

@Huhurez
Asta am zis și eu. Angajarea răspunderii este deci neconstituțională și că urmare PROCEDURA este desființată.
Rămâne doar dezbaterea din Parlament 😁
Eu vroiam doar să subliniez că in acest caz nu se mai întoarce nimic spre a fi modificat. Așa am înțeles eu.