Un produs Blogger.

sâmbătă, noiembrie 07, 2020

Departamentul pentru relația cu Parlamentul al MApN ne informează că, de fapt, .....

86 comments
.....MApN lucrează la o nouă lege a pensiilor militare.

Spuneam într-un comentariu anterior, la dezvăluirea, pe surse, că la MApN se lucrează la un draft al unei noi legi a pensiilor militare,  că știrea are prea multe elemente de concretețe pentru a nu fi credibilă.  
Ieri, șeful Departamentului pentru Relația cu Parlamentul s-a deplasat la Craiova împreună cu șeful DGFC și a dat un comunicat despre conținutul consultărilor cu Romil Craiova, dar fără col(retr) Tudor Marian. 
Comunicatul confirmă, de fapt, zvonurile despre intențiile ministerului de a elabora un proiect al unei noi legi a pensiilor militare.
Operațiunea de recalculare despre care vorbește Comunicatul este similară cu schimbarea radicală  a algoritmului de calcul al pensiilor militare, prin punerea lui în acord cu legislația salarizării de la momentul recalculării.
Operațiunea de actualizare nu modifică algoritmul de calcul. Ea reia calculul inițial, pornind de la noile valori ale soldelor de funcție și grad, comparativ cu cele existente la data ultimei calculări sau actualizări.
Legea 223/2017 a fost atât de bulversată prin ordonanțele de modificare nr. 57/2015, 59/2017, 114/2018, încât nu mai putea fi peticită prin modificările propuse în Pl x 199/2020. 
Prin adoptarea cuantumului net, dedus din media soldelor nete, aproape jumătate din reglementările actualei legi au devenit inutile. Pentru calculul noului cuantum nu mai contează procentul de pensie, condițiile de muncă, pensia suplimentară. Alte prevederi ale actualei legi sunt aplicabile numai pentru deschiderea dreptului de pensie, nu și pentru calculul pensiei militare.
Domnul Jianu, principalul artizan al eliminării actualizării pensiilor mlitare din 2017, nu putea să înțeleagă și atunci că  anularea art. 60 din L 223/2015 va produce mari decalaje între pensii?
Bine că recunoaște în finalul comunicatului de la Craiova!
Nu este o nenorocire că se lucrează la o nouă lege a pensiilor militare, dar este nevoie și de transparență pentru a înlătura temerile rezerviștilor și... nu numai.
UPDATE
Totuși, recalcularea pensiilor militare este un moment de îngrijorare pentru zeci de mii de pensionari militari, în special pentru cei cu pensiile mari și foarte mari.
Fiind necontributive prin modul de calcul, nu este obligatoriu ca pensiilor militare să li se păstreze cuantumul mai avantajos după recalculare.
Din comunicatul desantului de la Craiova vedem că nici nu mai este amintit proiectul aflat la Parlament, semn că s-a dorit transmiterea unui nou mesaj, cel de modificare generală a legislației privind pensiile militare.
Expresiile cheie sunt:
-modificarea legislației pentru înlăturarea discriminărilor majore;
-crearea cadrului legal pentru recalcularea pensiilor militare;
-crearea cadrului legal pentru actualizarea pensiilor militare.

86 de comentarii:

 1. Lucrul asta era de asteptat.
  Singura solutie in vederea actualizarii la prevederile L153 este recalculare-actualizare prin emiterea unor noi decizii de pensie.
  Sa speram ca rezultatul nu va fi ca in loc de trei tipuri de cuantumuri avantajoase avantajoase existente in prezent L 164/241 ,L119/263 ,L223 sa mai apara si al patrulea !!!!
  Nu se lasa ei fara avantajele dobandite ,vezi cumul Salariu de merit +Spor pentru lucrari de exceptie (Oskar)- parca suspect de incompatibilitate in baza de calcul plus garnitura cu sporuri marunte dar multe.

  RăspundețiȘtergere
 2. Praf în ochii electoratului înainte de alegeri.Mai întâi este nevoie de tragerea la răspundere pecuniară sau penală în funcție de gravitatea faptelor a celor care au "schilodit" cu bună ştiinţă L223/2015 și nu au ținut cont de principiile acestei legi iar mai apoi tot în baza unor principii asemănătoare lui L223/2015, elaborată o nouă lege a pensiilor militare.Până la adoptarea acestei noi legi este nevoie de reintroducerea actualizării pensiilor, deoarece nivelul de trai în rândul unor pensionari militari a scăzut dramatic în ultimii ani.

  RăspundețiȘtergere
 3. V-ați tot întălnit în ședinte din 1989 și până în prezent numai la TROSCĂU și ABUREALĂ și după ce MAHMUREALA a trecut v-ați apucat din nou la băut și ați uitat tot, chiar și ce sunteți de fapt . Sunt măndru că nu mai asist la măgăriile din MApN și să-i văd acele fețe de rahat .

  RăspundețiȘtergere
 4. Lucrul la o nouă lege a pensiilor militare înseamnă de fapt amânarea sine-die a îndreptării nedreptăților.

  RăspundețiȘtergere
 5. Se pregătește modificarea modificării lui Măciuca cu plăcuța suedeză!

  RăspundețiȘtergere
 6. @Onorabile, suntem batrani si rosi in jmeherii: Asta este o Ciucă elecorala de zile mari sa-i dam voturi de pomana, mirosind a milogeala cu mana intinsa, dupa ce ne-a frant garlejele cu penziile meletare! Iete zula Marioarei, ca doar Gen Oprea le merita aceste vouri, pentru ca a facut si-o sa mai faca pentru noi bunaciuni cu fericire!

  RăspundețiȘtergere
 7. Totuși, recalcularea pensiilor militare este un moment de îngrijorare pentru zeci de mii de pensionari militari, în special pentru cei cu pensiile mari și foarte mari.
  Pensiile militare fiind necontributive prin modul de calcul, nu este obligatoriu să li se păstreze cuantumul mai avantajos după recalculare.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Iar o "arzi" cu necontributivitatea şi cu tăierile.Acest lucru se vede şi din avion.Ţii cu Ursu.Asta se vede şi din avion.În timp ce la civili se promit măriri de pensii cu cel puţin 10% după ultima mărire de pensie cu 14%, pensionarii militari sunt lăsaţi la mila Domnului.

   Ștergere
  2. Dar de ce nu vorbeste nimeni privind repararea inechitatilor intre cei care au iesit la pensie la date diferite, să ia și cei care nu au luat ajutoarele la trecerea in rezervă și platile compensatorii conform OG 7 cum au luat cei care fac galagie ca au pensiile mai mici decat cei care ies acum la pensie?
   Oare de ce aceste aspecte nu le aduc in discutie cei care le-au luat? Nu li se pare o inechitate, ei au luat si alții nu iau?

   Ștergere
  3. Ovidiu
   Sumele compensatorii s-au dat numai disponibilizatilor din anii 1999-2009. Ceilalti au primit doar 4-6 solde.

   Ștergere
  4. 1. Domnule ovidiuzid, pentru că ajutoarele pe care le-au primit la trecerea în rezervă nu se compară cu un spor de radiații, confidențialitate, lucrări de excepție. Ei tac. Caz concret din garnizoana mea. Și-a luat 2 garsoniere care de ani de zile le închiriază cu 150-200 E. Nu uita suma returnată de un anumit domn intrat în politică (să mă scuze domnul Ifrim, dar de la acel domn / recunoașterea și returnarea în mod public / pe care eu îl apreciez pentru lucrurile bune făcute și accept criticile oponenților a plecat tăvălugul defavorabil pentru cei ce am urmat. ordinl).
   2. Domnule Huhu Rezea, cu tot respectul vă contrazic:
   I. ORDONANŢA nr. 7 din 26 ianuarie 1998 (*actualizată*) privind unele măsuri de protecţie socială a personalului militar şi civil, care se vor aplica în perioada restructurării marilor unităţi, unităţilor şi formaţiunilor din compunerea Ministerului Apărării Naţionale (actualizată la data de 3 iulie 2010*)
   Capitolul 2: Ajutoare şi plăţi compensatorii acordate personalului militar şi salariaţilor civili disponibilizaţi ca urmare a restructurării armatei.
   http://legislatie.just.ro/Public/Detalii Document/13994
   II. Legea - cadru nr. 284/2010 (nu redau integral pentru că nu-mi permite blogul însă dumneavoastră știți ce cuprinde art. 20 în integralitate):
   Art. 20, alin. (1) și (2), Secțiunea a 3-a, Capitolul II, Anexei nr. VII din Legea - cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, precizează:
   Vechime efectivă:
   - peste 30 ani - un ajutor egal cu 20 solde ale funcţiei de bază/salarii ale funcţiei de bază (la data trecerii în rezervă.
   - alin. (2) - personalul militar, poliţişti şi funcţionari publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, trecuți în rezervă sau direct în retragere, respectiv ale căror raporturi de serviciu au încetat, cu drept la pensie de serviciu, înainte de împlinirea limitei de vârstă de pensionare prevăzute de lege, mai beneficiază pentru fiecare an întreg rămas până la limita de vârstă de pensionare de un ajutor egal cu 2 solde ale funcției de bază, respectiv cu 2 salarii ale funcției de bază.
   03.10.2017

   Ora estimata: 09:00
   Complet: CivFondCM1-N
   Tip solutie: Admite in parte cererea
   Solutia pe scurt: Admite excepţia lipsei calităţii procesual pasive a pârâtului Ministerul Apărării Naţionale şi pe cale de consecinţă respinge acţiunea reclamantului formulată în contradictoriu cu acest pârât pentru lipsa calităţii procesual pasive . Respinge excepţia prematurităţii acţiunii. Admite în parte acţiunea formulată de reclamantul X în contradictoriu cu pârâta Unitatea Militară Y. Obligă pârâta Unitatea Militară Y să plătească reclamantului ajutorul stabilit. conform de art. 20 alin. (1) şi (2 ) din Anexa VII –Secţiunea 3 la Lg. nr. 284/2010, sumele urmând a fi actualizate în funcţie de indicele de inflaţie de la data scadenţei până la data plăţii efective. Executorie de drept. Prezenta hotărâre poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare . Apelul trebuie depus la Tribunalul Z. Pronunţată la data de 03.10.2017, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul arhivei.
   Document: Hotarâre 912/2017 03.10.2017
   31.01.2018

   Ora estimata: 12:00
   Complet: C1A CMAS
   Tip solutie: Nefondat
   Solutia pe scurt: Respinge ca lipsit de interes apelul declarat de pârâtul Ministerul Apărării Naţionale Bucureşti, în nume propriu. Respinge ca nefondat apelul declarat de pârâta Unitatea Militară Y, prin Ministerul Apărării Naţionale. Respinge apelul incident declarat de reclamantul X. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din 31 ianuarie 2018.
   Document: Hotarâre 64/2018 31.01.2018
   Este fostul meu coleg ieșit la pensie pe 30.11.2016 la fel ca și mine.   Ștergere
  5. DOMNULE HUHU EZEA DOMNUL VIOREL ARE DREPTATE.
   DE CE PUBLICATI DOAR CEEA CE VĂ COMVINE?
   V-AM TRIMIS UN RASPUNS LA RAPUNSUL TRANSMIS DE CĂTRE DUMNEAVOASTRĂ LA POSTAREA MEA. DE CE NU ÎL PUBLICAȚI.
   IL MAI POSTEZ O DATA.
   Gresit. S-au dat tuturor care au facut rapoarte de trecere in rezerva in acea perioada. Disponibilizati nu au fost nici 25% din ei.
   Și de ce să nu primeasca si cei care sunt disponibilizați acum și cei care nu sunt disponibilizati acele 4-6 solde. Asta nu este o inechitate?
   De asta de ce nu se vorbeste?

   Ștergere
 8. Desi pare a nu avea legatura cu "adunarea de fata", cred ca totusi intamplarea merita mentionata, la un moment dat, un ani in urma, sindicalistii civili din minerit si-au planificat o "consfatuire" intro statiune turistica, lasata cu "un chiolhan de cu seara pana-n zor de zii si mult, mult lichid bahnic" de nu mai stiau cine cu cine si ce au vorbit. Dimineata, putin incruntati, s-au apucat de incheiat un proces verba sa nu cumva sa afle "fartati cu "nu au consfatuit nimic" !!!, documente de fatada si fara nici o valoare si sigur fara "valoarea sticlelor golite" ca nici ei nu mai stiau cate ..... . Poate nu are legatura cu consfatuirea de fata dar rezultatul pare "identic" adica ...

  RăspundețiȘtergere
 9. LEGE NOUA DAAAAAAA..singura solutie ! O spun de 5 ani !
  Cu Moment C- 0..! Fara cuantumuri avantajoase!
  De baza:Solda de functie + Solda de grad + Gradatiile (vechimea) + Un spor universal valabil...
  Mensie militara pentru vechime MILITARA...
  Am zis !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu esti sanatos!Si cum mai diferentiezi chilotarul de pilot ,bai Cezare ????E tot una mansa avionului cu pixul ???De aia s-a dus dracului totul pt ca ganditi cu curul nu cu capul!

   Ștergere
  2. Si sa-ti mai bag un ps ,mai Cezare!Un pilot iese la 20 de ani vechime ,ca nu poate rezista mai mult !Un intendent sta pana la 30 ,nu, ca poate ,deci pe pilot il frigi de doua ori ,odata ca nu i recunosti conditiile de munca si a doua la vechime ,nu??E corect dupa tine????Nici comunistii n=au facut asa lege !

   Ștergere
  3. Pilotul a fost platit cu solda lui de functie..chilotarul la fel !
   Asa se diferentiaza...nu te duce capul- ce ai hipoxie..???

   Ștergere
  4. Nu mai rezista ca PILOT-Zburator ! Trece chilotar....si asa ii plina Armata de PILOTI pe functii de chilotari..dar numai Chiloti ca ..parasuta la esaloanele babane! Verifica...

   Ștergere
  5. Pe care din noi ????Pilotul are functie de capitan comandor 2, 21,intendentul de lt colonel,2,21!Unde-i diferenta????Despre ce vorbim!??

   Ștergere
  6. Domnule raul, de ce Comandantul F.A. nu solicită modificarea Anexei nr. 1 din Ordinul M. 123/2015 și includerea piloților care execută zboruri la Cap. IV (Alte condiții 2 ani / 1 an) iar personalul auxiliar (de la sol) la Cap. II (condiții speciale 1,6 ani / 1 an) și atunci se apropie cât de cât de realitate, mai învârte 5 ani la sol și astfel iese și vechimea în serviciu de cel puțin 25 de ani și vechimea cumulată. Când vrea șeful totul este posibil. Această problemă pentru a avea susținere ar trebui ridicată în Ședințele fără ordine de zi ale comandantului pe categorii de personal și cum Cdt. Bz. Nu poate rezolva problema că nu este de competența dânsului, înaintează propunerea prin raport scris la eșalonul superior până ajunge la factorul de decizie.

   Ștergere
 10. NB.
  La ce rezulta se ADAUGA Pensia Contributiva + OMM....!!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ai buba la cap?Cu cei ce au accesat sistemul prin filieră indirectă ce faci căci au fost momiți că l-i se recunoaște vechimea anterioară?

   Ștergere
  2. Doamna Ifrim...Sabrinaaa Brunooo stie....,Ula ..ula...ulaaaaaaa ! Clar

   Ștergere
  3. Share sa popularizam cele 2 victorii care au provocat o suparare imensa la MAI si DGF!
   Aveti mai jos primele doua sentinte definitive favorabile reclamantilor in procesele deschise pentru majorarea salariului de functie (fara sume compensatorii tranzitorii) la nivelul salariului minim. Felicitari reclamantilor si avocatilor care au facut istorie cu cele 2 victorii. Ei au crezut in teoria lui Emil Pascut si s-au zbatut sa o dovedeasca in fata judecatorilor.
   Cei cu dosare
   1.Dosar CA CLUJ nr. 2242_117_2018:
   Sentinta tribunalului:
   https: //drive.google.com /.../ 1gkx3RPj ... / vizualizează ...
   Decizia nr.1011 de la CA Cluj:
   https: //drive.google.com /.../ 1glJU0A3I8yQmCz6dTLz ... / vizualizează ...
   2. Dosar CA CLJ nr. 17/84/2019, sentinta si decizie:
   https: //drive.google.com /.../ 1gL3BOg2d2BOoeiOnOnM ... / vizualizare ...

   Ștergere
 11. ..chiar și în situația că se prezumă ONESTITATEA demersului,
  tot rămâne..CEVA.:"ABUZIV"..care trebuie înlăturat cumva,din lege:
  ="VECHIMEA VALORIFICATĂ..prin ULTIMA DECIZIE DE PENSIE.."=
  = aceasta are în "TOTALUL" ei INCLUSE = " % de CALCUL ale PENSIEI SUPLIMENTARE" = INTEGRAL și LEGAL CUVENITE..! și care.. astfel,conform cel puțin legilor 164..și 223..AU FOST FURATE = (..EVIDENT ILEGAL..!)=TOTAL SAU PARȚIAL..!

  RăspundețiȘtergere
 12. Răspunsuri
  1. Lu CorneliunSSON..i-a promis ca- l ia menstrel la biroul parlamentar si il acopera cu un salariu gras....

   Ștergere
 13. @Umblam cu tot felul de inventii si inovatii clocite intre Olt si Dambovita.Nu se aplica o lege ca apare alta mult mai smechera si mai sucara dar cu punga tot mai goala.Vin tot felul de "profeti" cu patru clase si alea furate de la cele doua trenuri cu care faceau naveta intre turma si cocioaba si ne dau lectii de ce si cum cu toate ca ei, saracii, nu stiu a lega doua propozitii.
  Apoi mai sunt unii care ne arunca nisip in ochi, plini de bani si de amoc fata de "fratii" pensionari militari.D-aia imi vine sa-l intreb pe Cornelus care crede in ei si se sacrifica.
  -Mai camarade, acesti iubitori de amarasteni ti-au dat vreodata ceva banuti ,macar de un covrig pe peronul Garii de Nord?
  Bani au, ce vor, ca de dragoste nu poate fi vorba? Iti spun eu, se apropie funia de gat si vor IMUNITATE, pe care ar obtine-o daca ar ajunge parlamentari!

  RăspundețiȘtergere
 14. Domnilor,
  Tinerii acestia care acum ne fac atat de mult rau sunt baietii pe care i-am crescut noi, i-am ocrotit si invatat, i-am indragit si ajuat sa depaseasca momentele grele din tineretea lor. Nu mai deaprte, in urma cu .. ani,in urma unor neintelegeri repetete cu CDT., un capitan, colonel(r) acum, cu pensie de 5 ori mai mare decat am eu, plangea efectiv in biroul meu. Colonelul (r)este coleg cu Ciuca si mare sef prin SCDM. Mai tarziu am relationat cu acest om. Atunci am fost mai mult decat dezanmagit de cele ce trebuiau sa le atate fata de mine. Omul pe care l-a scos dintr-un monment mai mult decat dificil al vietii lui m-a tratat cu dispre5t si desconsiderare. Ma gandesc, ce dumnezeu sa ne asteptam de la Ciuca si de la cei asemenea colegul acestuia, colonel sef in scmd cu pensie de 5 ori decat a mea, nerecunoscator si impertinent.
  Asa ca eu zic, sa nu sperati. Sa-i ia d. acul domnilorcu pensii cu tot. Si sa-si bage pensiile in p.zda mamii lor. Blestematii.
  Ca o noua lege a pensiilor militare va fi tot o nemernicie a lor.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Domnule Tudor, nu vi se pare ca ar trebui sa ia si acesti tineri pe care ii blestemati sa ia si ei drepturile care le-ați luat la trecerea in rezervă dumneavostră si alti colegi de-ai dumneavoastră care vă plângeți de inechitati? Adica acele sute de milioane care la data respectiva aveau o valoare foarte mare.

   Ștergere
 15. Auditul de la MApN nu-si face datoria pentru ca nu a intervenit la ministru in planul de audit cu o misiune legata de pensii ,iar Schimbarea legilor in mod frecvent este un factor de risc ce trebuie introdus in analiza riscurilor.Cu o noua lege a pensiilor se urmareste favorizarea cadrelor militare care au lucrat la esaloanele superioare.O sa vedeti sporuri in functie de esalon si discrepante mari intre grade egale ,functii egale si vechime egale.Ati observat la legea salarizarii diferenta dintre coeficientii de salarizare pentru functie.Cea mai mare este intre lt.col si colonel.CEI DE SUS ISI FAC LEGILE IN FAVOAREA UNUI GRUP MIC DE INTERESE SI NICIODATA MAREA MASA A REZERVISTILOR N-O SA FIE MULTUMITA

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Șeful auditorilor este dr.luK ,care era măna stg. a măcelarului maciu PICIU. Ghici cine era mâna dreaptă ?

   Ștergere
  2. Domnule Boby, pentru a face o nouă Lege a pensiilor militare de stat echitabilă trebuie să pleci de la Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, lege care cred că este eronată pentru noi militarii dar bună pentru Funcționarii publici și Personalul civil contractual din M.Ap.N. Și aici vin cu detalii:
   1. O nouă lege a pensiilor militare ar trebui să cuprindă:
   - Solda de funcție (în Coeficientul soldei de funcție să fie introdusă suma procentelor tuturor sporurilor cuprinse în „Alte elemente” valabilă de la soldat la Șeful S.M.Ap., care în loc de 4,35 să aibă coeficientul 7,50 / ex. / astfel se elimină inechitățile pentru că nu vor mai exista alte sporuri care să creeze decalaje).
   - Solda de grad;
   - Gradații;
   - Solda de comandă (inclusiv la S.G.P. sau Sof. încadrați pe funcții de Cdt. Gr., Pl., etc.);
   - Indemnizația de dispozitiv.
   Când s-a gândit Legea nr. 153/2017 probabil au fost consultați și cei de la DGFC și DJ. Trebuiau să solicite eliminarea sporurilor prin mărirea Coeficientului soldei de funcție. Dar apărea o altă problem greu de rezolvat.
   2. Dând timpul înapoi și cei mai în vârstă știm, a fost o perioadă când în cadrul M.Ap.N. ca și în alte structuri se făcea următoarea recomandare: „Pentru protejarea personalului militar și familiilor acestora, în momentul când în cadrul unei U.M. apare o funcție vacantă de P.c.c. să fie încadrată cu prioritate de soții sau copii de cadre militare prin respectarea cerințelor postului / studii, etc”. Sporurile pentru care domnul avia mă critică au fost introduse în mare parte pentru ei. Pentru noi era deajuns cele menționate mai sus adică mărirea Coeficientului de grad și funcție. Ce faci cu soțiile și copii cadrelor militare (de la Gl. la Sof.) care acum au 45, 50, 55 de ani și mai au mult până la pensie. Au fost date aceste sporuri (radiații, specialist de clasă, conficențialitate, etc.). Prin eliminarea lor îi aduci la stadiul de muncitor calificat (în Cămine de garnizoană, Cercuri Militare, Formațiune de cazarmare, fostele Spălătorii de garnizoană, Popota cadre și m.t. / pe vremuri unele dintre ele, contabili, economiști, psihologi, etc.), defavorizându-I față de Sănătate, Învățământ, alte structure ale statului.

   Ștergere
 16. ..și..PUTIN=..rus,chirchiz.sau ce-o fi.,vrea IMUNITATE PE VIAȚĂ și pt.mai..APOI.!:.pentru ORICE: .MINCIUNI.,FURTURI..,ABUZURI.., culminând..cu: C R I M E..!!

  RăspundețiȘtergere
 17. @ Ca bine ati mai spus, onorabile! Din partea mea, nu mai intereseaza pensiile cele mari, ce-o face cu ele statul si ministerul, ca sunt cei care stiu mai bine ce e de facut si nu ma bucura taierea dreptului nimanui, ca bucuria de necazul altuia este apanajul smintitilor. As vrea macar un pic de dreptate sa-mi ostoiasca disperarea acum, la intrarea in iarna, dar mai ales groaza de facturi, medicamentele si hrana! Dumnezeu cu mila!

  RăspundețiȘtergere
 18. Plx 199/2020 e adio, l-au pus la saramura politrucii si imediat va fi clasat, adica respins!!! Nu stiu de ce s-au mai agitat pana acuma, totul a fost realizat de fapt doar de fatada de cei care l-au initiat si sustinut!! Vorba lui Max Legionarul, la discutii se consuma multa materie si dupa cand se trezeau din mahmureala uitau ce au discutat si o luau de la inceput!! Si iar asa a mai trecut 1 an si bolovanul psd aruncat in balta nu mai poate fi scos la suprafata, din contra se va afunda si mai adanc in conditiile in care vine criza economica!! Daca pana acum nu s-a facut nimic, slabe sperate in urmatorii 4 ani care vor veni!!

  RăspundețiȘtergere
 19. Nu este vorba de nicio schimbare a legii prin una nouă ci doar modificarea 223 prin plx 199... Acolo se specifica clar că se face recalcularea pensiilor militare după aplicarea în totalitate a legii 153. După recalculare începând cu 2023 actualizare odată cu creșterea salariilor din sistem....

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. În ultima vreme au fost aruncate în "spaţiul public" în mod intenționat tot felul de "petarde", cum ar fi neaplicarea indexării, abandonarea proiectului PLX 199/2020 și apariția unei noi legi a pensiilor militare.Ori se urmărește reacția pensionarilor militari la aceste fake news-uri, ori sunt simple promisiuni electorale pentru a mai recupera ceva voturi pierdute în urma "valurilor de covrigi" ce s-au abătut asupra noastră.

   Ștergere
 20. O nouã lege pt.creduli.Adica o nouã tragere de timp.De ce o nouã lege? Pãi tocmai d-aia sã mai treacã vreo 4-5 ani+înca vreo 2 sã le re-re-re calculeze.
  Mãi fratilor,ãstia nu numai cã ne cred Copiii de trupa ai armatei, ne aratà "ciucalata",dar de fapt este doar ambalajul.Deci,tot s-au luptat guleraţii ani de zile prin OUG-uri sã amâne actualizarea cnf.noii legi a Salarizãrii(153),au reusit,trei ani au trecut,acum iar ne amagesc.Vai de capul nostru!

  PS
  Mi-e dor de comentariile lui @ l.Mareş.D-le H,omul e blocat,s-au i s-a întaplat ceva?
  Dã-ne un semn!

  RăspundețiȘtergere
 21. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. L-au retras...agenturiliii
   S-a umplut de kk..cind s-a inhaitat cu Tehnokraci - MaKiSS si cu CorneliunSSon..
   Chiar asa..spaima congolezelor cu toace de 15 centi...!!

   Ștergere
 22. Ar fi necesara o noua lege a pensiilor militare dar fara tragere de timp.
  Nu va puneti speranta in activi ca vor face o lege corecta.Ei vor face o lege avantajoasa numai pentru ei.Asa au procedat cu legea 223/2015.O noua lege ar trebui sa fie opera ROMIL+Pensionari MAI+SRI si supusa direct spre aprobare Parlamentului.(Marcel Ciolacu+ Firea)Protocol de alianta cu actuala majoritate daca se angajaza ferm ca sunt de cuvant.Nu vom reusi fara negociere.Trebuie sa invatam sa negociem..Trebuie mers la schimb cu prilejul alegerilor parlamentare.Guvernul PNL a lasat totul in seama celor doua ministere.
  Cei dela MApN se comporta precum curvele.Nici MAI nu se deosebeste.Curve sunt si trebuie tratati ca atare.Faceti abstractie de simpatie politica.Pensia este prioritara.Ea tine de foame.

  RăspundețiȘtergere
 23. Salut asa zisa noua lege a pensiilor militare care va schimba totul dar nu va modifica nimic...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Prin punctele rsentiale ....dar da mu sr schimbe nimic ....moncinosii

   Ștergere
 24. Stau și mă minunez cate odată de ceea ce gândesc unii ,,colegi,, pensionari militari...
  Auzi ..o noua lege care să fie favorabilă celor pensionari prin 1990--2000... Nu cum vor unii ,, gulerați,,, favorabilă lor...
  Mai oameni buni..Voi chiar credeți că cineva din statul asta ,parlamentari,guvernanți ,cadre militare se uită la legile salarizării din anii 2000 pentru a face o noua lege a pensiilor...
  Când a-ți văzut voi că asociațiile adte ale cadrelor militare în rezervă au făcut vreodată o lege ...
  Plx 199 era perfect daca dată când se începea recalcularea pensiilor militare era devansată la 1 ianuarie 2021 și se făcea prin echilibrarea salariilor ce constituie baza de calcul cu a celor din activitate..Nu prin reconstrucție salarială cum se a făcut în 2016..

  Recalculare...nu actualizare..

  RăspundețiȘtergere
 25. Multi,foarte multi dintre noi nu vom mai apuca o noua lege a pensiilor militare.O noua lege ar putea sa intre in aplicare dupa cel putin 3-4 ani.Pentru multi dintre noi ,in opinia mea,o cosmetizare a actualei legi ar avea efect mai apropiat.E stiut ca MApN tine cu dintii de bugetul propriu si pentru el importanta numarul unul o reprezinta fiarele si activii.
  Nu inteleg dece Romil nu evita MApN si nu trateaza lucrurile direct cu actuala majoritate parlamentara.E adevarat ca e cam tarziu dar eventuale modificari in bine ale legii 223 se pot face.
  Daca se schimba actuala majoritate parlamentara iar guvernul va fi al ei nu vom reusi in vecii vecilor sa facem ceva favorabil pentru noi.
  Vor veni vremuri tulburi.Economia merge prost.E pe chituci.Traim din imprumuturi.Starea noastra de sanatate se va deteriora in timp.Trebuie sa fim uniti iar grija noastra trebuie sa fie pensia ca din ea traim.Lasati-o dracului de politica.Ea ne dezbina.O delegatie, si repede la Marcel Ciolacu ,a Romil ar fi de o mie de ori mai eficienta decat negocierea cu Ciuca si echipa lui.Nu va-ti convins ca ei trag de timp si ca permanent vor fi Gica contra?Cine poate sa-l antameze rapid pe Tudor si ajutoarele lui.Numai e mult pana la alegeri ori alegerile vrem,nu vrem vor fi in decembrie.Dupa alegeri ne va canta cucul.Nici de indexarea cu inflatia nu suntem siguri.A despica acum firul in patru e pierdere de timp.
  CONSTIINTA TRECE PRIN BURTA.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cu alte cuvinte ..vrei ca PSD..sa-ti rotunjeasca pensia..???
   Pai de ce nu aia ..iubiti de tine...saratura imputita !

   Ștergere
  2. Monte ,stai cuminte cu Ciolacu !I-am scris apoape in fiecare saptamana pe Facebook de vreo trei luni incoace!L-am luat si la sentiment ,ca a crescut din solda si pensia de militar a lui taica-sau ,dar nu mi-a raspuns niciodata!Raspundea ,langa mesajul meu ,la toate fufele si toti pupinii ,dar mie niciodata!Asa ca ce sa mai speram???

   Ștergere
  3. Domnule monteoru, când anul trecut Guvernul Orban a ajuns la putere se plângea domnul Cîțu că a găsit o gaură la bugetul statului cât craterul vulcanilor Etna sau Vezuviu depășind 4 sau chiar 4,6% din PIB.
   28.07.2020: „ Execuţia bugetului general consolidat în primele şase luni ale anului 2020 a înregistrat un deficit de 45,17 miliarde lei (4,17% din PIB), conform datelor publicate marţi de Ministerul Finanţelor Publice.” (https://stirileprotv.ro/stiri/financiar/cat-de-mare-este-deficitul-bugetar-al-romaniei-dupa-o-jumatate-de-an-de-pandemie.html).
   Deci la jumătatea anului 2020 stăteam mai bine decăt „afirmau ei din burtă” în 2019.
   Acum 2 zile statisticile europene au evaluat situația economică a României afirmând că în 2020 deficitul bugetar va fi de 5,6% din PIB, mai bun decât prognozau ei anterior (afirmația le aparține). Cu ce bani mai intră de la UE până la sfârșitul anului eu sper că va fi un 5% încărcat. Nu este o catastrofă având în vedere situația prin care am trecut și trecem, întrebarea este pece se duc banii și în buzunarele cui. Dacă în anii cu creștere economică majoră aveam 3%, acum putem spune că stăm totuși bine. Iar dacă erau gestionați cu capul și nu cu picioarele stăteam și mai bine.

   Ștergere
 26. Asta,care a poposit la Craiova, nu e nimic altceva decat un desant menit al ajuta pe Ciuca sa obtina un mandat de parlamentar.Praf in ochii prostilor.
  Nu va fi nici o impozitare a pensiilor de peste 7000 lei iar daca va fi va avea ca exceptie pensiile magistratilor ca doar nu vor fi prosti cei de la CCR sa-si taie singuri craca de sub picioare.
  In ceeace ne priveste vom fi prostii de serviciu daca nu reusim sa fructificam momentul alegeri.Dupa alegeri va zbura puiul cu ata.Dogaru o fi el cu pacatele lui dar zic eu ca in acest moment e mai practic in sensul ca nu trateaza cu MApN ci cu Parlamentul.Asa ar trebui sa procedeze si ROMIL fiindca e cunoscut ca intotdeauna MAPN ne a tratat ca militari de mana a 2-a.

  RăspundețiȘtergere
 27. Pare a fi greu de inteles ce e cu Plx199 dar daca studiezi in amanunt elementul este clar, "ei" aveau nevoie de un "os de ros fara carne si fara maduva" pe care sa-l arunce in "online" pentru a da de "lucru comentatorilor de oriunde", si-au atins scopul. Greu de inteles cum au cazut in plasa ... "cam" toti !!!, fara sa inteleaga ca "ei" nu au de gand sa cedeze nimic dar sa amageasca cu "prajituri false DA !!!!!!!. De realizat, usor, aveau precedentul, vrajeala aruncata de PDL- Basescu - Boc vis a vis salarizarea profesorilor (oameni cu studii superioare) magiti mai rau decat niste scolari de clasa I-a, precedentul si procedurile odata experimentate, au gasit "prostii" - le cer scuze celor care se vor supara pe adevar - si le-au montat nada care a ... prins. Intrebarea, cum naiba sa cadea in ea oameni care se lauda ca au trecut prin viata si au invatat MULT si MULTE ???.

  RăspundețiȘtergere
 28. Ce-au facut comunistii fostele cadre ale Armatei Regale a fost un "mizilic" pe langa ce ne fac si pregatesc actualii kripto comunisti celor ce am activat inainte de 1989.Traiti si-o sa vedeti fata hidoasa a Satanei!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Daca ar fi cripto comunisti ar fi bine,dar astia sunt cripto securisti...

   Ștergere
 29. O adevărată recalculare a pensiilor militare, în cadrul aceleiași L 223/2015, nu se poate face decât cu modificarea articolelor 28-30, 60 și 108, astfel încât să se evite actualul dublu calcul si compararea între cuantumurile rezultate.
  Baza de calcul poate fi pusă în acord cu legea salarizării folosind coeficienții din L 153 și valoarea salariului minim de la data recalculării, pentru determinarea soldelor/salariilor de funcție, și elementele salariale din aceeași lege, Anexa VI.
  Eu aș muta actualul art. 60 în locul articolelor 29 și 30. Dispar, astfel, procentul de pensie și plafonul de 85%, care nici nu mai contează in calculul cuantumului net.
  .
  Dacă pensia suplimentară si sporul pentru condițiile de muncă nu mai contează la calculul cuantumului pensiei militare, pentru că nu sunt și elemente salariale, de ce să mai fie reglementate doar de formă în legea pensiilor militare?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Salarul minim pe economie X coeficientul din Anexa VI Legea 153/2017 sta bilesc așa cum ați menționat Baza de calcul .
   Dar ca să dispară PROCENTUL de pensie, asta NU se v-a întâmpla niciodată întrucât CHIAR acesta stabilește cuantumul pensiei raportat la VECHIME și celelalte elemente care Nu intră în Baza de calcul .Plafonul de 85% poate să dispara dar Procentul de stabilire NU se poate, întrucât ar rezulta că pensionarul ar avea aceeași pensie ca cel din activitate poate și mai mare .

   Ștergere
  2. Palăgheanule, sub pseudonimul de legionar nu te mai public.
   Se calculează numai cuantumul net rezultat din netul soldelor din baza de calcul. Vechimea este exprimată în baza de calcul prin gradații.

   Ștergere
  3. Si atunci se realizeaza visul de aur al omenirii ,comunismul!Nu mai conteaza ca ai fost pilot ,rachetist ,radiolocatorist,tanchist si alte arme vai mama lor ,ca de ai 25 de ani vechime ,iei aceasi pensie ca un finantist ,ca un manuitor de hartii sau de harti de prin birouri ,care au tot 25 de ani si aceeasi functie!O fi corect????

   Ștergere
  4. Raportat numai la cuantumul pensiei, rămânerea în activitate peste 21 de ani vechime în serviciu, 7 gradații, este pierdere de timp.

   Ștergere
  5. Cel mai mult imi place că publici numele meu . Deșii știi foarte bine că mafia din MApN duce comentariile de aici în Instanțele de judecată .Publicarea numelui meu are un înțeles clar pentru mine .Vreți ca acel mafiot să vadă ce comentez pentru a fi luat la sulă .Problema este că subsemnatul NU mai comentează nimic întrucât totul vine împotriva mea .
   BAY BAY .

   Ștergere
 30. Monteoru ,Spiritul lui Haret,Iceparu =aceasi marfă = acelasi producator
  Poti sa votezi si pe Papa de la Roma cat timp scroafa-i moarta-n coteț.
  Vin din mediul privat ,al afacerilor care aduc bani la buget.
  Este îngrijorare mare in acest mediu de frica escaladarii pandemie si închiderii afacerilor.
  Trag toti de rup pământul de dimineata pana seara ,trec peste respectarea legilor ,numai sa-si duca afacerile inainte.De aici si rata mare a infractorilor cu Covid.
  Am văzut firme de constructii care lucrează zi lumina pe ploaie măruntă, pe botniță, pe temperaturi scăzute numai sa duca lucrarea la bun sfârșit si sa iasa banul .Nu muncesc ,nu-i plateste nimeni.Servesc masa pe o scândură așezată pe roabă si dau cu lucrul mai departe.
  Am văzut depozite de materiale care încălca orice reguli numai ca sa-si vândă produsele.Lucreaza zi lumina ,iti aduc materialele si ti le depozitează unde vrei numai sa cumperi de la ei.
  Am vazut navetiști care dimineata la 5,30 sunt in stațiile de autobuz si pleaca la locurile de munca înghesuiți în microbuze ,autobuze sau alte mijloace de transport puse la dispoziție de firme.
  Am vazut o lume in care se munceste din greu pentru pâinea de fiecare zi.
  M-am retras la locatia de domiciliu desi firma cu care lucram mi-a facut oferta pentru continuarea lucrărilor.
  Muncitorii nu mai pot pleca peste iarna in Spania la cules de măsline sau Slovacia ,etc la alte munci si sunt intr-un stres infernal sa gaseasca de lucru.
  Nu-i nici o bucurie ca la guvernare va veni psd sau pnl .Suntem prea in prăpastie ca sa se repare ceva pe termen scurt.
  Promisiunile sunt pentru atragere de voturi si nicidecum pentru a le si onora.
  Iar după alegeri fara restrictionarea lafaielii bugetare intronate de psd va fi greu de onorat promisiuni.
  Am văzut cu ochii mei viceprimar si angajat de la mediu din primarie care si-au tras mănușile de lucru si racordau la utilități un supermarket care se construiește vizavi locatia unde construiam eu.
  Cunoscandu-i i-am rugat sa-mi rezolve si mie o problema de canalizare situatia pe domeniul public.
  Mi-au raspuns ca nu au bani sa plateasca oameni sau firme si atunci rezolva problemele cum pot prin implicarea lor.
  Acolo s-a ajuns.
  După alegeri se vor schimba multe in sensul reducerii multor cheltuieli de personal in special si altele prin plevusca bugetară in special.

  RăspundețiȘtergere
 31. La multi ani sarbatoritilor de Sfintii Mihail si Gavriil!

  RăspundețiȘtergere
 32. T3 din spusele tale inteleg ca trebuie sa mergem sa pupam oasele sfintei Varvara sau ale lui Dimitrie si ca alta solutie numai exista.
  Eu unul nu ma plang pe mine.Sunt propriul meu angajat si nu al unuia care la viata lui a fost un smenar.Tu vinzi castraveti la gradinar?Termina cu povestile.Asta sa le spui unuia care pentru o legatura de patrunjel merge sa cumpere din piata.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Monteoru , nici eu nu cumpar patrunjel din piata si nici nu vand castraveti la grădinar.
   Problema-i ca sărăcia și nevoile prin tara asta sunt prea mari iar coruptia ,mafia ,traficul de influență si lichelislmul politic,incompetenta si indiferența sufoca chiar si bunele intenții.
   Degringolada e pe cale de a se instala în toate domeniile si mai grav pe tot continentul.
   Lucrurile vor merge inainte dar cu plata unui preț.

   Ștergere
 33. Planu-i bun ,chiar foarte bun...Din 2010 s-au scremut sa scoata legea pana la finele lui 2015.Din 2015 pana in 2020 s-au tot chinuit sa o repare.Din 2021 se vor chinui sa faca o noua lege pana prin 2025,pe care se vor chinui sa o repare pana prin 2030.Iar ciclul se va relua si prin 2040 si 2080...Nu va mai visati pe la Malibu sau la Nisa cu pensia oferita de statul roman.Acolo au loc numai cei care au jefuit aceasta TARA si camarilele lor...

  RăspundețiȘtergere
 34. Regret foarte mult ca nu mai posteaza camaradul nostru, @Iulian Mares! Oriunde s-ar afla ii doresc tot binele din lume cu sanatate si fericire, si adaog sfatul ca, daca cineva l-a suparat, sa-si aduca aduca aminte de vorba ,,Cainii latra, ursul merge!'' Deci, sa nu-i pese de ce-i rau in jur! Doamne, ajuta!

  RăspundețiȘtergere
 35. Deci Peleics 199 a fost fenta. Ne-au mai pacalit un an. Acum alergam inca un an dupa alt peleics Cand se aproba vor trebui 6 luni pentru norme ( că se discută la popota) si fiindca CSP lucreaza cu socotitoare cu bile inca 3 ani pentru recalculari. Avand in vedere nr. de disparitii vaduvele vor fi fericite....Vaduvele vesele.

  RăspundețiȘtergere
 36. T3 ai o solutie?Nu ai.De palavrageala sunt satul.Aici toti se dau destepti.Toti fac teoria chibritului nescaparat .Se intelege dece unul
  ul nostru fost cu functie mare prin MApN nu se incurca cu noi.Se intelege si dece cei care provin din rand si sunt parlamentari ne trateaza cu indiferenta.
  Eu unul trag fermoarul la gura.Regret timpul pierdut.

  RăspundețiȘtergere
 37. @Micutul, viclenii, șarlatanii, minciuni si diversiuni- intr-un cuvant niste perverse de Tg. Ocna, sa ne abureasca la sf asteapta! In clocărime trebuie derazizat si curatat, ca in cocina, pana la utimul, alfel se vor agrava problemele! Gen Oprea, daca revine, baga aspiratoarele si masinile de despaduchit si scos gunoiul, pana si de sub dusumele!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cornele, acuma , stiindu-ti situatia, ti-a dat vreun leu, el sau Pricina? Ca au de unde har Domnului.Pai daca acuma n-au fost milostivi,nu astepta dupa , caracterele nu se schimba ,doar aparentele asa ca lasa-i acolo unde sunt ,niste sarlatani care nu-ti sunt si nu-ti vor fi de folos!

   Ștergere
 38. Ca să intre în Parlament de pe listele din Capitală lui Oprea îi trebuie 3% pentru deputat si 7% pentru senator. Foarte greu!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Bucurestiul are pe liste 1.805.296 votanti, iar 3% din total ar insemna 54.159.
   Pensionari militari, in capitala sunt vreo 40.000.In atari conditii nu are sanse
   Pronosticul meu:-va fi votat de 0,2%(asta in "interes national")!

   Ștergere
 39. Singurii care ar putea să mă facă să mă duc la vot sunt cei de la PRO ROMÂNIA.Vă rog să urmăriţi aici începând cu minutul 9:37 şi să vă gândiţi bine cine ne vrea binele şi cine nu: https://www.facebook.com/victor.ponta/videos/759948851401864?comment_id=759989901397759&notif_id=1604838613148610&notif_t=feedback_reaction_generic&ref=notif

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Interesant punctul 5 al domnului Ponta privind Legea nr. 223/2015 (emisă în guvernarea dânsului) însă fără o alianță cu PSD prin numirea și susținerea (împreună la consultări în fața domnului KWI și nu ca data trecută) unui prim ministru comun pentru a le da posibilitatea să formeze un guvern nu va putea face nimic, în plus le mai trebuie ceva independenți, minorități sau chiar UDMR dacă nu vor fi abordați mai rapid de PNL. Depinde de scorul la alegeri. Punctul 1 pus în practică ar atrage toate persoanele ce primesc salariul minim pe economie.

   Ștergere
 40. Sa înființat departamentul de lupta împotriva pensionarilor militari....

  RăspundețiȘtergere
 41. Ia explicati-mi si mie cine si unde a contribuit la pensie dintre pensionarii din sistemul public pana la aparitia Legii 19/2000, aplicata din aprilie 2001?? Lasati harneala asta cu contributia. Noi am contribuit ca toti ceilalti din tara asta, inclusiv dupa 2001...terminati cu prostia asta ca pensia militara este necontributiva!!! De aceea am ajuns unde am ajuns.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Pe acest blog ai citit prima oara că nimeni nu a plătit CAS până în anul 2001 și că acest principiu al contributivitătii a fost o convenție pentru a stabii un mod de calcul unitar pentru întreaga perioada/carieră activă a tuturor pensionarilor , mai putin pentru militari, pânâ la L 119/2010.

   Ștergere
 42. Stimați membrii ai acestui blog, pensionari militari sau orice altă categorie

  Am urmărit de ceva timp subiectele dezbătute și nu pot să nu observ că multe postări sunt expresia subiectivă a ceea ce ar trebui să fie expresia legii pensiilor militare, echitatea acestei legi, etc.

  Vreau să îmi expun și eu câteva impresii cu rugămintea de a nu fi luate la nivel personal, nu doresc și nu intenționez să critic persoane ci doar idei.

  În acest moment statul român funcționează în toate domeniile cu atavisme instituționale fie-mi iertată exprimarea datorită istoriei prin care a trecut și încă trece acest stat.

  Dacă mă duc până la Domnitorul Alexandru Ioan Cuza (cadru militar de carieră) o serie de acte normative au existat cu precădere de a reglementa drepturi și compensații unei categorii vitale pentru existența unui stat. Până la schizofrenia socială introdusă cu tancurile de regimul Stalin, lucrurile au funcționat destul de echilibrat pentru militari, treptat importanța acestora a fost reglementată etapizat în timp astfel că societatea le-a recunoscut valoarea (să nu uităm că înainte de 1948 militarii se căsătoreau purtând uniforma, se deplasau în uniformă cu mândrie ca sunt parte a sistemului militar în contrast cu ziua de azi în care militarul este ocărât și minimalizat prin fel și fel de apelative nu le înșir deoarece sunt convins că le cunoașteți mai bine).

  Schizofrenia sovietică care a acaparat România este răspunzătoare pe lângă alte grozăvii și de distrugea sistemului de apărare națională așa cum exista de la Cuza, înlocuirea cadrelor militare cu pregătire militară cu personal necalificat, etc nu detaliez, ce vreau sa subliniez este militarizarea întregului sistem de siguranță națională și ordine publică la grămadă a fost principalul vector care a creat o breșă între cadrele militare ale armatei și noul aparat de represiune al securității și al miliției, cei mai în vârstă cunosc foarte bine la ce mă refer, antipatia reciprocă și o concurență între M.Ap.N și restul militarizaților în special actualul M.A.I. Aceasta râcă se reflectă si pe acest blog prin diverse opinii sau comparații între diverse drepturi de natură salarială sau de pensie între ”verzi” și ”albaștri”, vechea lupta între Steaua și Dinamo.

  Legat de această confruntare doresc să fac următoarele observații.
  Veniturile dintre cadrele militare ale M.Ap.N și M.A.I ”aliniate” prin lege pe capitolul dedicat apărării naționale și ordinii publice este o prostie fără margini activitățile desfășurate sunt complet paralele renumerația și riscurile fiind complet diferite,
  Echivalarea gradelor profesionale ale funcționarilor cu statut special cu cele militare aceasta struțo-cămilă o vedem astăzi în toată splendoarea ei.
  Doresc sa specific ca Politia Romana ca si principal exponent al MAI este o structura nereformata, asa cum functioneaza nu are echivalent in tarile vestice, esti ”special” in activitate si militar in rezerva. Politia Romana trebuie reformata si scoasa din LEGEA PENSIILOR MILITARE, in 2002 asa zisa demilitarizare a politiei s-a efectuat fortat, militarii nu pot efectua acte de cercetare penala asupra civililor, este o incalcare a drepturilor civile, potentatii politici de atunci cu sprijinul ”guleratilor din politie” (cum le place multor activisti de pe acest blog) au gasit o forma de pacalire a organismelor UE cu acest statut special civil activ, militar in rezerva.
  Spre deosebire de militarii apartinand M.Ap.N. in politie structurile de suport nu ar trebui sun nici o forma sa detina grade profesionale, legea este clara politist este aceea persoana care efectueaza activități specifice de poliție nu cred ca a calcula salarii, sau a da elemente de echipare înseamna munca de poliție.

  RăspundețiȘtergere
 43. Astazi a avut loc o noua intalnire a col Tudor cu reprezentantii MApN si au ajuns la un acord privind promovarea Pl X nr.199/2020.( este un comunicat pe siteul Romil, poate reusiti sa-l postati ..!)

  RăspundețiȘtergere
 44. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere