Un produs Blogger.

luni, noiembrie 23, 2020

Liberalul Buican nu se lasă până nu desființează toate pensiile speciale, inclusiv pe cele ale militarilor.

185 comments


Proiectul inițial îl puteți citi AICI




Cristian Buican ” Voi redepune la Parlament proiectul eliminării pensiilor speciale, nu a existat alt parlamentar în România, niciodată, care să scrie o astfel de lege. ”



Deputatatul liberal de Vâlcea, Cristian Buican, candidat pentru un nou mandat, a declarat că în legislatura viitoare va redepune la Parlament proiectul eliminării pensiilor speciale, așa cum l-a conceput în forma inițială. „Noi dorim eliminarea tuturor pensiilor speciale. Nu a existat alt parlamentar în România, niciodată, care să scrie o astfel de lege. Legea mea a fost pur și simplu hăcuită în comisii, și din acest motiv a fost declarată neconstituțională, după ce fusese votată aproape în unanimitate în Parlament. Eu sunt dator să le spun acest lucru oamenilor, și în viitorul mandat voi relua această temă, și cred că o voi depune în forma ei inițială”, potrivit lui Cristian Buican.

 ”Una dintre inițiativele legislative importante care a reieșit în urma discuțiilor cu Dumneavoastră a fost în anul 2019 când am inițiat un proiect de lege prin care doream eliminarea pensiilor speciale. Am fost printre puținii parlamentari care a avut curajul să propună o astfel de lege. Proiectul inițial a suferit multe amendamente, dar în cele din urmă a primit 247 de voturi “pentru” și 21 de abțineri. Legea elimina pensiile speciale pentru 11 categorii de bugetari, mai puțin cele pentru militari și polițiști:

– parlamentari (indemnizație limită vârstă)
– foștii Președinți ai României
– primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene (indemnizație pentru limită de vârstă)
– judecătorii CCR (pensie de serviciu)
– membrii Curții de Conturi
– Avocatul Poporului
– funcționarii publici parlamentari
– Corpul diplomatic și consular
– Personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea şi al personalului care funcţionează în cadrul Institutului Naţional de Expertizare Criminalistice
– Personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă
– judecătorii, procurorii (pensie de serviciu)

– Din nefericire, legea nu a putut fi promulgată de Președinte, deoarece Curtea Constituțională a acordat aviz de neconstituționalitate concluzionând că măsura este una discriminatorie, atâta timp cât ea nu se aplică tuturor pensiilor speciale.



Pentru că avem leneși care, în loc să acceseze linck-urile indicate în topic, perorează că nu se există o asemenea inițiativă a liberalilor, despre care astăzi Buican spune în presa olteană că o va relua, atașez proiectul pe care Buican l-a depus la Senat, și după câteva zile a fost retras, înainte ca proiectul să primească nr. de înregistrare.

Totuși apare în casetele Parlementare sub nr.     B33/2019





 

185 de comentarii:

Huhu Rezea spunea...

Eu nu-l votez pe Buican, dar îi susțin demersul.
Foarte mulți pensionari militari i-ar mulțumi. pentru că și-ar redobândi un drept de pensie contributiv, câștigat.
Proiectul este catastrofal pentru cei care au plecat înainte de vreme, care au rupt porțile unităților, neterminați, cum le spun eu, pentru a-i supăra, din sistemul militar.

avianyc spunea...

Sa trag concluzia ca ati "" colaborat"" si cu Boc ,adica cu ""Statul paralel""?
Noroc cu Oprea ca a impartit la 20 si nu la 30 . Daca impartea la 30 probabil schimbati din mers retorica ........

Leon spunea...

La proiectul anterior îl avea coleg si pe Câtu..!
Nu mai poate veni cu acelasi proiect(respins definitiv),...parca asa a decis Parlamentul anul acesta!

Huhu Rezea spunea...

In aceeași sesiune nu poate să revină cu același proiect.

M spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Cezar spunea...

VIVAT.....🤣🤣😆😆😜😜

gheo spunea...

Daca in cele din urma "intro forma sau alta", acest proiect reuseste, aia "stiu ei care" sa-l pupe de la "labe pana-n varful capului" pe Dogaru, proiectul lui Oprea - o fi el poate paralel cu gradul militar de general dar ala a fost salvator - de impartirea la 20 de ani "a fost ABROGAT" odata cu intrarea in vigoare a rastalmacitei legi 223 - o adevarata cacealma militareasca - si nu se mai REPETA !!!. Adica pierd toti.

monteoru spunea...

Iar va lasati dusi de val.E campanie electorala.Sunteti pelicani?.Cititi.Voi nu vedeti ca sunt exceptate pensiile militare?Inamicul nostru in acest caz a fost CCR care a declarat legea neconstitutionala fiindca noi am constituit exceptia.

brigadierul spunea...

Pe L169, am avut "X" pensie. Daca revenim la L169, trebuie calculat astfel:
- pensia X va creste cu 25% datorita majorarii grupei de munca;
-aceeasi pensie X va ascadea datorita cresterii duratei vechimii integrale de la 20 la 25 ani, deci tot 25%;
-pensia va creste cu 70% datorita cresterii valorii punctului la 1442 lei;
CONCLUZIE: voi avea in prezent pensia de 1,70X. Ce ziceti? Vreti o pensie militara ORGOLIOASA, dar mica, sau o pensie contributiva mai mare ?

micutzul spunea...

Sa-mi trag falca de milirtaur daca eu inteleg de undeva ca ar dori taierea pensiilor militarilor si ale politistilor. Eu citesc si vad ca ale lor sunt exceptate.
Dinozaurii au si ei tot doua oua ca si dinoletii mai mici dar conteaza la cat imparti outele.... la 20, la 25, ....la 35.... ca deh una este 100 impartit la 20 si alta este 100 impartit la 35.

merlot spunea...

Ce naiba don Huhurez,te faci ca nu vezi ca pensile militare sunt exceptate si tocmai din acest motiv CCR a declarat ca legea e neconstitutionala?Vezi ca cine citeste textul ajunge la concluzia ca distosionezi adevarul.
M@Legea 80/1995 pe ici pe colea o porcarie pe care in 1995 noi cei mai in varsta in prostia noastra am acceptat-o.Ghici ce govern a emis-o si ce ministru al apararii era?
Expresia de "neterminati" e jignitoare.
Nu-i plange pe" Neterminati".Raman cu pensia in plata.Terminati sunt cei cu vechimea efectiva de 35 ani.Nu am vechime de 35 ani.
Tehnocrat@Sunt obligat sa fiu de acord cu tine.Regrete tarzii.Daca stiam ce ma asteapta nu ma lasam dus.Prostia se plateste.Mi-am scris raportul de trecere in rezerva cu mana mea si asa am ajuns si futut si cu bani luati.
In alta ordine de idei.Armata a fost construita astfel incat atunci cand eram activi sa fim intr-o continua competitie pentru functii si grade.Uite ca asemenea lucru isi spune cuvantul si acum cand suntem pensionari si pe cale de consecinta nu suntem in stare sa avem un punct de vedere comun.Tocmai asta este speculat de mai marii tarii.
Intr-o discutie cu un journalist acesta era bucuros nevoie mare ca ne dam in gat unul pe altul avantaj el ca are cu ce sa umple hartia.Nu vrem sa invatam dela altii ca lipsa de unitate ne dauneaza.Ai vazut pe cei din invatamant,pe cei din justitie,pe preoti etc ca isi rup oasele unul la altul?Nu.
Cei dela butoane fac cu noi ce vor cu voia noastra.Din nefericire mai au si sioparle in randul nostru care baga batul prin gard.

Huhu Rezea spunea...

Iceparul își schimbă numele dar to analfabet functional rămâne de ciuda ca un liberal vrwa sa-i rapeasca onoarea militara cars i-a mai rămas.
Du_te bai la proiectul originar al luberalului, că de aia ti-am dat link catre el.
Parca mori de necazca un liberal te deposedeaza de pensie su nu poți să-l injuri

Cristi spunea...

Minciuni!
Buican niciodată nu a pomenit de impozitarea pensiilor militare .
Gogoși aruncate de unii care lustruiesc pantofii PSD-ISTILOR !!

Leon spunea...

https://www.senat.ro/legis/PDF/2019/19b033FG.pdf

marvas66@yahoo.com spunea...

Eu il votez pentru ca-l cunosc si stiu ce vrea, vrea corectitudine pentru toata lumea

Viorel spunea...

Domnule merlot vă dau dreptate în proporție de 90% din comentariul dumneavoastră. Cei 10% îi folosesc pentru a vă spune că unitatea dintre noi nu există (deși prin definiția de U.M. ar trebui să fim uniți) pentru că ministrul apărării (îi bag în oală și pe ei deși primesc ordine de la ministru, DGFC, DJ și CPS) nu ne apără interesele nici în guvern, nici în parlament prin colegi nefiind parlamentar, nici în fața lui KWI, nici în fața nimănui. Urmăriți și dumneavoastră emisiunile TV. ca orice om. În fiecare seară apar în dezbateri, comentarii, etc., lideri din Sănătate, Învățământ, Poliție, Reprezentanți ai pensionarilor, din toate instituțiile statului, numai de la M.Ap.N. nu iese nimeni să spună, să explice, să vină cu documente să arate ce prevede legea, ce ni s-a dat, ce ni s-a luat prin OUG, ce vrem și de ce vrem (sacrificiile făcute și interzicerea anumitor drepturi constituționale) pentru a nu fi considerați un fel de paria al societății. Ei dorm în papuci și noi ne certăm pentru că fiecare (vorba dv.) schimbă legea când vrea și cum vrea, apoi pleacă și prostimea stă și suferă, așteaptă și se ceartă. Să nu-i spânzuri ? Sincer și eu aș dori o lege pe contributivitate. Am aproape 36 de ani vechime în serviciu realizată și peste 50 vechime cumulată, ura și la gară.

monteoru spunea...

Tehno nu ne au nici unii la inima.Toti vor sa urce la statutul de
parlamentar pe spinarea noastra.Sarsaja pe invidia civililor care cred ca noi avem pensii de nababi.Nu observi ca si pe aici si-au trimis oameni la inaintare care cauta sa ne prosteasca?

Leon spunea...

Cei 4 pnl-isti in forma initiala propuneau si pentru militari abrogarea pensiilor militare, proiect INREGISTRAT la Senat si RETRAS ulterior.
Au revenit cu un alt proiect in care exceptau militarii dar RAMANEAU POLITISTII !
Dupa dezbateri furtunoase in CD si in urma demersurilor lui COARNA, proiectul a fost adpoptat, dar declarat ulterior Neconstitutional de CCR!
Curios este ca nici pana in prezent Pl x nr.292/2019, NU este finalizat(formal) si se afla in analiza la 3 Comisii din Senat..!

Șoimul spunea...

Corectă analiza.
Eu sunt,, terminat''dar din păcate unitatea noastră lasă de dorit, șefi de organizații misei, lingușitori și libidinoși care pentru o cafea alături de un,, gulerat''sau politician trădează interesele org. pe care o reprezintă.

Șoimul spunea...

Așa este. Rahatii de la CC se scot mereu cu militarii!

avianyc spunea...

Diversionistilor , jos labele de pe L223 .
Vreti pensii civile ,caramba la civili ,lasati militarii - militari sa-si vada de drum pe algoritmul structurilor internationale din care fac parte..
Cer modificarea legii salarizarii cu lege de salarizare separata pentru militari.
Asa l-ati vrajit si pe Boc . Noroc cu Oprea.

Calinmihaib12 spunea...

..n-o tot.."dați".."cu 30 de ani stagiu complet de cotizare": la militari=în anii 2000:..când ei aveau VÂRSTA de PENSIONARE..la 55 de ani,..și nu 65 de ani:ca civilii..!!, astfel ca militarii aveau o "viață profesională în activitate" mult mai scurtă..! și =în consecință: cei 20-25 de ani ..stabiliți..pt.împărțirea P.T.(.care:la ofițeri nu era foarte mare..,media fiind cam 55-65 de puncte=P.M.A=2,75-3,25)
erau stabiliți "rezonabil"=cores punzător anilor de activitate..!
(eu am avut la 32 de ani vechime efectivă:~3,08...=P.M.A...!,și.. ăsta..calculat =FURAT..!din..cel LEGAL CUVENIT pe aceea lege / OUG..!..din anii 2010-2012..!

Mihai Anghel spunea...

Votez Noua Dreaptă. Sunt singurii care iubesc țara și bunul Dumnezeu.

Calinmihaib12 spunea...

..l-ați uitat pe..Rareș BOGDAN..
în 2016..când chiar înainte de alegeri..striga cât putea că în primele 30 de zile de guvernare: .."ei" = "liberalii"( din..FSN-ul =ORIGINAR..!) vor tăia TOATE "pensiile speciale"= fără excepții..??!

avianyc spunea...

A revenit si a exclus de la taieri pensiile militare.

M spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
M spunea...

@Tehnocrat

Despre ce vorbiți?

Huhu Rezea spunea...

Nu dezinforma.
S-a referit lnumai la indemnizațiile parlamentarilor care, dacâ nu știai, se pot actualiza.

Burebista spunea...

Și a rămas cu strigatul,,, ma refer la Rareș Bogdan... La fel o sa rămână și ăsta, tot cu strigatul... Am mai scris pe aici.. Nu mai exista prevederi în legea pensiilor civile 263 nici în 127 pentru militari și polițiști... Punctele pe care lea-ți avut odată pe legea Oprea, NU mai există... O eventuala trecere pe legea civilă din nou ar însemna un calcul pentru 30 ani vechime efectiva în muncă. Sa îi văd atunci pe aia care țipau pe aici ca vor pensii numai după salariul de funcție, gradație, grad, și solda de comanda... Cam câte puncte vor face raportat la salariul mediu brut pe economie.... Cred ca nu va depăși nimeni 2-3 puncte pe legea actuală ...și atunci sa vezi vaicareli..
Un simplu articol trebuie modificat la 223 actualizarea/recalcularea prin echivalare cu salariul activului care se pensionează în prezent.

Viorel spunea...

Domnule avia, din Legea nr. 223/2015 nu a mai rămas (esențial) decât 35-45% și atunci la care lege a pensionarilor militari vă referiți. După apariția ei în luna iulie 2015, în decembrie prin O.U.G. nr. 57/2015 a început să deraieze, după care an de an prin celelalte O.U. aproape că a fost trecută pe linie moartă ca și CFR Călători și Marfă. A fost făcută de Guvernul Ponta / PSD, parcă afirmați că sunteți împotriva PSD-ului dar îi iubiți acțiunile legislative. Am vrut de curiozitate să citesc ce fapte de vitejie a făcut domnul Bolojan pentru că l-ați tot lăudat într-un comentariu și pe bună dreptate omul trebuie apreciat pentru ceea ce a făcut și are de gând să facă cu riscul măsurilor luate. De ce nu i-ați propus să candideze la Parlamentare (fiind membru PNL) și să devină ministru al Ap.N. în locul domnului Ciucă. Nu mai trebuia să reducă din personal și să fie înjurat de cei pe care i-a dat afară fără avertisment și fără să le asigure salarii compensatorii cum ați primit dumneavoastră pentru a-și putea deschide și ei o afacere să aibă din ce trăi, ei și familia. În plus anul trecut ar fi avut cele 2 miliarde de lei cu care să ne / vă rezolve inechitățile dintre pensiile militare, anul acesta mai avea încă 2 miliarde pe care domnul Ciucă le-a cedat de bună voie și nesilit de nimeni la bugetul consolidat. Cu ajutorul dumneavoastră (convingându-l pe domnul Bolojan) am fi avut și noi un ministru competent și am fi dus-o mai bine. Cât despre militarii-militari, aceștia au rămas în sistem (ca și mine până la 55 de ani, trebuia la 57 după lege dar bolnav fiind nu am mai rezistat și am plecat). Dacă cele comentate de mine vă deranjează din nou, citiți comentariul meu din 20.11.2020 (Spoturi electorale care va orienteaza votul din 6 decembrie) adresat din greșeală domnului Gigi. Îmi place și cerința (eu i-aș fi spus solicit „organului” competent) „Cer modificarea legii salarizarii cu lege de salarizare separata pentru militari”. Este posibil să se resolve numai că dacă vreți să aveți prioritate adresați de pe acum o petiție doamnei LOV, în cei 4 ani ca primar (în timpul liber sau printre rânduri) încropește o lege a salarizării numai pentru pensionarii militari cum doriți dumneavoastră, renunță apoi la primărie, candidează la Parlamentare și în 6 luni aveți legea aprobată (ca și Ciucă, în semestrul I / 2025).


Xpert 86 spunea...

Cine ne reprezinta nu gaseste modalitatea sau calea de convingere a politicienilor ca sa indrepte discriminarile existente in L 223/2015. In prezent nici macar politicienii, fosti militari sau politisti, nu i-au putut convinge pe ceilalti colegi de ai lor ca sa accepte macar PLX 199/2020, asa ca sperantele din partea clasei politice ca sa adopte un act normatv favorabil sunt desarte! Tot ce se prezinta in aceasta perioda nu sint decat basme cu scop electoral, care asa cum ne-am obisnuit deja pana acuma, fara nici un efect ulterior pozitiv pentru noi rezervistii!!!

Radu spunea...

Stați si va lamentați ca niste babe! Fiecare cu problema lui! Fiecare cu origoliul lui si individualist! Sa va fie Rușine. Sunt civil, dar va citesc de mult. Sunteți atât de dezbinați si putrezi la suflet si divizatl încât va meritați soarta! Ați fi avut o șansa sa Jucați in piesa “ Plx 199/2020”, piesa pe care o toti adulmecati de ani buni si care toti v-au păcălit!
PAcat, mare păcat! Am crezut dintotdeauna ca voi, militarii sunteți altfel! Sau puteți fi altfel!

Burebista spunea...

Și încă o completare.. La civili pe 263 trebuie să ai 30 ani de cotizare, adică de muncă, fără școală sau armată...

Calinmihaib12 spunea...

Avia:.e adevărat că Rareș BOGDAN a "revenit"..văzând..."feedback" -ul..!,dar apoi: iarăși.."a dat-o la întors"..:"exceptând"..de la tăierea pensiilor militare; ..numai "veteranii"..din războa iele actuale..EXTERNE..!
..Acest comportament: la un personaj ce se dorește a fi un politician de frunte într-un grup social-pllitic= arată INSTA BILITATE,LIPSĂ DE ECHILIBRU..:
trăsături ABSOLUT NECESARE pt. "a cuceri"..: INCREDEREA..celor "din..jur"..!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Uitati-va bine la Buicancanci Gologan Plăvan: Un țăranoi cu jiletcă, frezon castron, ondulat cu drotul pe plita de tochitură si măligă, si probabil butoni de sidef la cămeșoiul din dotare! De cand ma stiu, toti frustatii zgarciogari si ciorăpari sunt slabanogi ca ogarii, cu falci de capra, tăpăligari, trasi la cagulă ca țapii dupa montă, si gandesc original, ca văcarul sfatos al satului, sa se manance pielea ca macra constipă si face bube dulci... Daca-l pui pe un flegmon, acesta se va sparge instantaneu, de atata acreala ce zace in ficații lui! Ceva constructiv nu va gandi nicidata intrucat va zice: ,,Asa cum eu nu ma pot ingrasa niciodata, ca am pateul imbalsamat in fierea rautatilor, nici beliții aștia sa nu se bucure de bunastarea sortita doar cititorilor de Talmud, cu mintea instelata in cinci colturi, ca cele de pe turlele Kremlinului si Universitatii Lomonosov!'' Nici un medic psy nu i-a catalogat judecata, dupa standardele de grosime ale zabrelelor si lacatelor ce asigura chiriasii coloniei protejate cu paza împulănită?

Burebista spunea...

Chiar dacă ar fi asa
. Pentru militari și polițiști ar trebui din nou calculate punctajele anuale, pentru ca cele vechi s au șters prin trecerea la legea 223 chiar dacă în plată a rămas pensia veche....
Asa ca va fi o mare gaura în buget mai ales dacă s ar elimina și prevederile cu cuantumul avantajos... SF, GRd, SGradsi SC = 2.3 puncte anuale maxim (raportarea sa va face la 30 ani contribuții nu la vechimea cumulata) la soldele cele mai mari din armata..
Dacă în grila de salarizare unica bugetara suntem la coada clasamentului ce va face sa credeți ca la o eventuala trecere la pensii civile vom ajunge în alta parte.. Vom fi tot la coada pensiilor civile...
Asa ca mai bine lăsăm legea 223 și o modificam în bine prin introducerea actualizarii/recalculării prin echivalare cu activul similar ca funcție, grad etc.

Huhu Rezea spunea...

Imi pare rău, dar în noua lege a pensiilor din sistemul public contributivitatea nu se mai măsoară în puncte de pensie ci în sume ale punctajelor anuale de pensie.
Suma punctajelor anuale va rămâne aceeași cu cea înscrisă pe deciziile de pensie emise în baza legii 263/263 până la 31 12 2015 și ar fi trebuit inscrisă și pe deciziile pentru peb nsiile stabilite până la 31 12 2020.
In locul valorii punctului de pensie este prevăzută o constantâ care se inmulțește cu suma punctajelor anuale. Din sept 2021 constantă pornește din 75 lei.
Actualii activi, dacă vor să aibă și ei o sumă mare a puctajelor anuale, să facă bine să stea și ei mai mult în armată, nu să plece neterminați.

akord 75 spunea...

Cei de pe aici ar trebui sa scoata la imprimanta ce a spus Radu,sa inrameze si sa-l puna la loc vizibil...cei care au mai ramas cu o bruma de bun simț.

Călugărul spunea...

Are dreptate Radu civilul că majoritatea sunteți doar rezervisti putrezi, fiecare cu interesul lui personal! Are dreptate și guvernul PDL că agită sacul cu promisiuni mincinoase ca să nu vă organizați și să roadeți sacul care vă cine captivi mental! Bine că vine vaccinul NOM al guvidului' si se rezolva totul repede în cimitire!

Mihai Anghel spunea...

Foarte corect

ifrim spunea...

Păi dacă-i susțineți demersul atunci să votăm toți PNL și aveți pohta ce-ați pohtit.Și ia zi Huhu terminatu cum ați ridicat voi blocurile alea mari de rocă în vârful piramidelor?

ifrim spunea...

Cum ai cărat stâlpi de înaltă tensiune cu cariciopteru pentru electrificarea patriei ,tot pentru țară mai poți căra și niște snopi de stuf,ori țării cât mai mult cărbune!

Arfy spunea...

E frumos la stuf! Nu se mai taie la mână! Sunt utilaje moderne cu aer condiționat, dotate cu wi-fi etc. Cat priveste pe nenea Dogaru nu are nicio vină. Cei care stau cu el poartă toată greutatea tuturor nereusitelor! El are bani pentru salariu, plimbări etc. Cei care cotizează au praful de pe tobă! Avem impresia că suntem importanți ca militari, fie activi fie in rezervă sau retragere. Wake-up! Suntem partea cea mai nebăgată in seama! Multe drepturi s-au obținut, pentru pensionari, cu ajutorul polițiștilor și magistraților. Că unele au fost pierdute pt că am avut la conducerea structurii militare niște mămăligari și unsi politic, asta e altă treabă! Mă amuză cum se "joaca'' propagandistic pe blog. Chiar dacă toți militarii ar vota un anumit partid procentul este minim! Satisfacția alegătorului că a ieșit partidul votat de el... pe urmă aceeași dezamăgire! Toată clasa politică nu a făcut mare lucru pentru noi. De ce ar face acum? A tăiat marinaru, a revenit psd... dar drepturile nu au mai fost date în totalitate niciodată. De ce n-au făcut-o!?! De aia! că pot și că suntem masă neglijabilă.

Leo spunea...

Și cu noua lege a pensiilor din SPPensii este cam aceași marotă cum este cea cu plx 199. Trebuiau făcute niște recalculări până în sept. 2021 dar nici programele informatice de calcul nu sunt contractate ca să nu zic că nu sunt implementate. O BULIBĂȘEALĂ SISTEMICĂ + MIMĂ ELECTORALĂ.

micutzul spunea...

Huhu
Suma punctajelor pe vechile decizii de contributivitate trebuie actualizate potrivit legislatiei in vigoare in sensul că trebuie marit punctajul in functie de grupele de muncă.

avianyc spunea...

Deocamdată nimeni nu vorbeste de aplicarea noii legi a pensiilor.
Se vorbește de cresterea pana in 2024 a punctului de pensie la 1770 lei.
Noua lege se va aplica probabil verbal in campanie electorala de către cei care au propus năstrușnice care înghite lunar o groaza de bani de la bugetul de stat.

Huhu Rezea spunea...

Ai uitat complet cum s-au calculat punctajele lunare și anuale. S-a impărtit solda lunară brută la salariul mediu din anii în care ai ativat, iar rezutatul s-a majorat pentru lunile și anii în care ai avut condiții de muncă și pensie suplimentară.
Nu mai este nevoie de nicio actualizare. Nu mai este nevoie de niciun alt calcul, totul este păstrat în evidențele CSP. Anual se schimbă doar valoarea constantei, cea care pentru anul 2021 de 75 lei.
Vâd că toți comentați ca și când liberalii pedelizați vor guverna și după 6 decembrie.

M spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leon spunea...

Demisiile depuse in aceste zile intra in vigoare in ultima zi de mandat parlamentar, probabil 19 decembrie 2020; asa au facut si in decembrie 2016, Dragnea, Ciolacu,etc.
"Data încetarii mandatului: 19 decembrie 2016 - demisie "

M spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

@Burebista
Să înțeleg că ești pensionat pe noua lege a pensiilor militare de nu stâpânești calculul contributiv al L 263/2010.
Nu s-a șters nimic. Deciziile și notele de calcul contributiv există la dosarele de pensie.
Punctajele lunare și anuale sunt cele corespunzătoare legii salarizarii din anii respectivi. Grila de salarizare prezentă contează doar pentru cei care au prins ca activi L 153/2017.
Legea civilă nu reglementează decât actualizarea valorii punctului de pensie sau a constantei valorice.
Dacă ești deja pensionar, numărul punctajelor anuale este exact numărul stagiilor anuale . Câte sunt ele; 15 sau 35. Dacă ai avut solde brute mari, 20 de stagii anuale pot să-ti aducă o suma anuală a punctajelor mai mare decât a altuia care are 30 de stagii anuale.

Burebista spunea...

Eu zic că va înșelați. Prin trecerea la legea 223 pensia calculata pe puncte, de fapt cuantumul ei, dacă a rămas în plată după recalcularea din 2016 a devenit Pensie Militară De Stat. Punctajele nu mai pot fi luate în considerare asa cum nu nai pot fi luate în considerare nici calculele pe legi mai vechi cele din anii 90 sau 2000-2009... Da, la celelalte pensii speciale au rămas și punctele pentru ca acele pensii au și o parte din ele pe contributivitate. La militari nu mai exista puncte decât la dosar care nu nai au nicio valoare. În cazul unei legi care sa stabilească ca pensiile militare vor trece din nou pe legea civilă oricare ar fi ea 263 sau 127 dacă se va aplica vreodată, atunci se vor calcula din nou pensii pe legea în vigoare nu pe cea valabila acum câțiva ani... Ori în prezent legea civilă nu mai are anexa pentru militari deci va trebui indrodusa o noua anexa care va fi cu siguranță în defavoarea noastră la fel cum este și legea salarizării.
Dacă nu na credeți citiți fiecare ultima decizie de pensie și veți vedea ca nu mai aveți trecut în ea niciun punct de pensie, aveți doar suma care a fost indexata anual chiar dacă a fost pe 223 sau rămasă în plată. De aceea cei care au avut pensii ramase în plată pe legea civilă nu ai câștigat nimic la actualizarea din 2017 pentru ca pensiile lor calculate pe 223 erau muuul mai mici. Vezi exemplul lui Cornelius.
Orice actualizare sau recalculare dacă nu ce face pri echivalare cu cei din activitate și se facă la fel ca în 2016 prin reconstrucția elementelor va da cu minus pentru cei 70% care au rămas și atunci în plată cu pensiile avute în 2015 indexate în 2016 si 2017.

HALA spunea...

Acest Huhu Rezea are un singur merit prin armata acela de a fi stat mult. Noi "neterminatii" am fost în servici iul patriei pana la sacrificarea carierei pentru binele tarii în NATO. Huhurezule ești intr-adevar terminat. Dar cu capul. Și fii convins ca propaganda ta muncitoreasca a contribitivitatii civile va primi replica pe măsură nu pe Facebook ci acolo unde trebuie.

Leon spunea...

Astazi este programata Sedinta de plen a CD, incepand cu ora 11.00 !
Saptamana viitoare deputatii au activitati in teritoriu, si NU sunt programate sedinte nici la Comisii si nici de Plen; Senatul nu mai lucreaza in sedinta de plen de la inceputul acestei luni..!

avianyc spunea...

Vai ,vai si iar vai.
Da ce bucurie o sa fie pe bieții activi cand la un SMB pe economie ridicat în 2021 pe la 6300 lei, dupa contributiva abia vor mai face 1,5 puncte de pensie ,rar de tot 2 puncte pensie.
Pentru 2 puncte pensie le trebuie un venit brut baza de calcul de minim 12000lei.
Bietii sof, MM ,lt,cpt,.......
Si ce bucurie pentru cei cu adevărat in grupa AC,UZATI moral si fizic pe la 55 de ani sa mai stea pana la 65 ca sa adune ceva puncte.
Iar din 2030 sa aiba pensia indexata doar cu rata inflației întrucât majorarea cu 50% din cresterea SMB pe economie se elimina din acest an (2030).
Domn Huhurez @adepții poate va vin boii la căruță si schimbați discursul.
Eu prefer o lupta pentru actualizarea tuturor pensiilor la venitul din baza de calcul a activului similar chiar dacă se va face si prin 2023....

nastyboy spunea...

Domnule Huhu, sa va dau o speţă de neterminat, dar nevinovat. Voi folosi o terminologie accesibila. Dupa 1990 s-au reinfiintat fostele scoli de corectie, penitenciare pentru minori. Au fost angajati profesori, invatatori, alt fel de personal, pentru ca invatamantul a fost si este obligatoriu, pana la o anumita varsta. La un moment dat, ministerul justitiei a considerat ca este prea scump sa cheltuiesti banul public cu profesori. Drept pentru care, s-au desfiintat scolile din puscariile pentru minori, urmand ca invatamantul sa fie asigurat cu personal platit de Ministerul Invatamantului. Fostului personal i s-a oferit ocazia sa ramana angajati ca educatori in cadrul penitenciarelor. Mentionez ca educatori- militari si apoi personal special-exista dintotdeauna si in puscariile pentru adulti. Asadar, profesorii au trecut ca personal special, in toate puscariile pentru minori. A venit vremea pensionarii. Unii au 10 ani , altii 12, altii 14 ani si 5 luni vechime in sistem ca personal special, politisti de penitenciare, beneficiar al Legii 223/2015. Va intreb, ce vina au acesti oameni pentru ca sunt neterminati si nu au rupt poarta puscariilor pentru minori? Sper sa publicati, am onoarea..

Burebista spunea...

@ M, asta le tot spun și eu pe aici însă nu vor sa înțeleagă... Vor înapoi pe contributivitate.. Care lege nu mai are prevederi pentru militari, deci vor trebui reintroduse și asa cum am spus-o și eu ne vor plasa la baza piramidei și la pensii + contribuții 30 ani fără școală + vârstă poate nu la 65 ci 60 cum era și în 263 dar cu siguranță nu mai devreme de 55 cu toate grupele avute . Mai știți ca în 2010-2013 le au dat grupe și militarilor care în activitate nu au avut. Acum ar putea sa zică ca nu trebuie luate în considerare dacă în noua legislație nu mai sunt prevazute.. Știți ca se lucrează la un ordin de punere în aplicare a sporurilor prevazute de 153 și s ar putea sa fie scoase muuulye funcții de la operativ mai ales alea de plimbat hârtii, făcut statistici, etc...

Huhu Rezea spunea...

@Burebista
Te înșeli dumneata!
Bineînțeles că pentru militari nu este suficient ce spune Buican în proiectul său de lege. Legea care abrogă L 223 trebuie să mai cuprindă și dispoziții tranzitorii spre noua lege din sistemul public.
Așa cum în art. 122 din Legea 223 se spune că, în următorii 5 ani, se poate opta pentru modul de calcul reglementat de L 263/2010 , așa cum era la data de 01 01 2016, tot așa și în legea lui Buican se poate adăuga un articol care se prevadă că militarilor li se vor aplica dispozițiile în vigoare la 01 01 2016 din Legea 263/2010.
Ce, în 2010 nu s-a reglementat prin OUG nr.1/2010 că se revine la modul de calcul al soldelor ca în luna octombrie 2009?
L 127/2019 nu a schimbat algoritmul de calcul al punctajelor lunare și anuale din întreaga carieră a salariatului. A desființat doar punctul general de pensie, cel rezultat din împărțirea sumelor punctajelor anuale la stagiul complet de cotizare.
Stagiul complet de cotizare conteazâ doar pentru stabilirea dreptului de pensie, nu mai contează în calculul pensiei.
Până la aplicarea L 127/2019 tranziția ar presupune doar înmulțirea punctajului din deciziile emise până la 31 12 2015 cu noua valoare a punctului de pensie care va fi în anul 2021.
Trebuie să luați în calcul toate aceste posibilități dacă liberalii lui Iohannis vor rămâne le guvernare după 06 12 2020.
Eu nu fac altceva decât sâ vă avertizez! Altfel, nu preluam acest articol din presa olteană de ieri.

Gigi spunea...

Radule,Raducule,nu stiu cât de civil eşti.Ca militar de cariera nu-mi picã bine ce spui,dar.....Mare dreptate ai!
Ce am putea sã facem? Sã ne "punem poalele-n cap"?


M spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

Fenechiu, ieri la A3 în disputa cu Mosteanu de la USR:

Singura soluţie este cea spusă de Florin Roman, anume că în prima săptămână după alegeri va elimina pensiile speciale având majoritatea necesară pentru treaba asta.

Huhu Rezea spunea...

@M
De câte ori te-ai râzvrătit d-ta că, pe perioada cât ai fost activ, statul a modificat de n ori legea salarizârii existente la vremea când zici d-ta că nu știu ce contract ai semnaăt.

Burebista spunea...

Pai asta spun și eu.. În dispozițiile tranzitorii vor spune ca se recalculează pensiile la fel ca la civili în prezent și fără cuantumul avantajos.... Nu este obligatoriu sa fie ca în trecut mai ales ca în prezent nu prea avem susținători în fruntea celor care decid asa cum a fost domnul Oprea în 2010 și 2015...
Acum toți sunt contra noastră iar urmarea va fi ca la legea 153 a salarizării unice bugetare...
Sper sa ma înșel.

Burebista spunea...

👍 Corect

Burebista spunea...

Domnul Radu, cred ca este civil cât sunt și alții de prin toate structurile din statul roman.. Chiar și fin justiție... Civil sub acoperire.. Dacă îl doare asa de tare ca nu s a aprobat ÎNCĂ plx 199 înseamnă că s a pensionat,, CIVIL" prin anii 2000...sau după 15.09.2017.. 🤣

Burebista spunea...

Tot legat de contentul lui Radu.. Are dreptate într-o privința, aia cu datul la goale unul altuia, cu neînțelegerile între asociațiile de pensionari și mai ales despre faptul ca pensionarii militari sunt individualiști și nu-și vad decât interesul propriu...
Pai individualiști, egoiști etc au fost și în activitate toți militarii și polițiștii asa ca nu se pot schimba la pensie...
Dacă scria doar prima parte a comentariului poate îl credeam ca e Civil, în schimb pentru completarea despre plx 199 s a dat singur de gol ca NU E CIVIL.. 🤣

Leon spunea...

Florin Roman si Rares Bogdan sunt doi ardeleni tare laudarosi..!

Viorel spunea...

Domnule ifrim, dacă în momentul de față aș ieși mai bine pe legea contributivității, prost aș fi să nu optez acum pentru această lege, dacă legea noastră mai continua așa încă 5-10 ani până se hotărăsc politrucii unde anume ne situăm. În 2016 când am trecut în rezervă cu drept la pensie de serviciu (neștiind minunile de OUG ce vor fi date) am optat pentru și redau: CERERE pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă (am xerocopie de pe ea):
- solicit înscrierea la pensie de serviciu pentru limită de vârstă, cf. Art. 15 lit a) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare; sau,
- în temeiul art. 122 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare, optez pentru modul de calcul al pensiei în baza prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare și, în acest caz, solicit CPS să pună în plată cuantumul cel mai avantajos.
Urmau două căsuțe cu DA și NU. Toți am crezut (9 am ieșit la pensie în acel an din unitate). Neștiind ce se va întâmpla cu legea, toți am bifat NU. Dacă bifam cu DA, pensia se calcula pe ambele variante și cea mai convenabilă era acordată (acum îți calculează financiarul pe ambele cazuri și îți arată rezultatul în baza unui program primit în urmă cu 2-3 ani). Toți fraierii din 2016 și până în prezent au optat ca și mine pe aceeași variantă, adică NU, pe Legea 223/2015 crezând că este cea mai acceptabilă. Uite că ne-am înșelat, ale noastre staționează de 5 ani ca și cotele apelor dunării (emisiunea radio), cele civile înaintează, încet dar sigur. Și atunci te întrebi. Cei de făcut ?
Cât despre PNL (nu-l agreez), citiți topicul: 247 de voturi “pentru” și 21 de abțineri. Care partid s-a împotrivit și trebuie votat de către noi ?
Legat de piramide, nu le-am ridicat noi (trebuia să specificați la care piramide vă referiți, probabil vă gândiți doar la cele egiptene, piramide se găsesc peste tot, pe Terra-în Australia, America Centrală și America de Sud, Mexic, Peru, Australia, China, Japonia, Bosnia, chiar și la noi, etc.) ci s-au format singure, le-a format natura: „Comoara ascunsă din Oltenia de sub munte: piramidele naturale de la Slătioara, minunăţiile carstice”.
„Dacă egiptenii au muncit mult şi bine pentru piramidele lor, la Vâlcea, mare maestru a fost mama natură, iar apa, vântul şi temperatura au fost sculptori desăvârşiţi”.
„Piramidele de la Şona de lângă Făgăraș sunt încă un mister, chiar şi pentru cercetători”.
Piramidele Egiptene: Unii spun că le-au așezat pe sanie și le-au tras la deal, alții că le-au împins de la spate, după mine călătorind în viitor, cred că au fost ridicate cu elicopterul construit după schițele lui Leonardo da Vinci.

Burebista spunea...

Citiți tot articolul... Este vorba NUMAI de Pensiile speciale ale parlamentarilor.

https://www.capital.ro/aceste-pensii-vor-fi-desfiintate-imediat-decizia-se-va-lua-de-urgenta.html

Leon spunea...

https://m.ziare.com/pensii-speciale/livetext-circ-in-parlament-pe-tema-pensiilor-speciale-parlamentarii-isi-dau-demisia-in-masa-usr-pnl-si-pmp-au-solicitat-plen-pentru-abrogarea-legii-1645968

avianyc spunea...

Hooo,hooo

Era vorba de pensiile parlamentarilor in contextul demisiilor unor parlamentari ca sa nu ,zic ei ,beneficieze de pensii.
Prosteala pe fata cat timp au în spate mandate de parlamentar si art 49 din lege le da dreptul la pensie si pentru fracțiuni de mandat.
Per ansamblu referirea era la speciale fara includerea p.militare.

Cezar spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
CEZAR spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Cezar spunea...

Scuze..verificare

Viorel spunea...

Domnule avia, aș fi întru totul de acord cu dumneavoastră dacă am fi pe picior de egalitate doar dintr-un punct de vedere. Dumneavoastră ați avut un grad și o funcție (nu le cunosc) la data trecerii în rezervă și beneficiați de pensie militară de stat. Eu la fel. Nu contează valoarea lor, oricum dumneavoastră fiind Of. (presupun) aveți pensia mult mai mare. Diferența dintre mine și dumneavoastră este că dumneavoastră sunteți pensionar și patron, eu sunt doar pensionar. Eu am ajuns la pensie la vârsta de 55 de ani cu sănătatea șubredă (datorită stresului și muncii de 36 de ani). Dumneavoastră sunteți sănătos (vă urez o viață cât mai lungă și fără boli) poate genei din care vă trageți sau, cu scuzele de rigoare nu v-ați stresat prea mult. Ați devenit patron datorită ajutoarelor acordate la trecerea în rezervă. De ce statul român, prin reprezentantul său M.Ap.N. instituție în care am lucrat nu mi-a acordat și mie la fel ca dumneavoastră suma de 38.000 lei net plus dobânda însemnând ajutoarele la trecerea în rezervă pe care trebuia să mii dea în ziua trecerii în rezervă sau în maxim 30 de zile cum se dădea anterior astfel, cum am mai scris într-un comentariu anterior, îmi deschideam un chioșc (ca la Giurgiu) și vindeam măști, mănuși sau banane și nu mă mai interesa dacă pensia este calculată pe legea X sau Y sau cu cât se indexează de la 1 ianuarie. Luptați și așteptați până în 2023 dar câți colegi pensionari ca și dv. mai apucă 2023. În plus, conform legii recalcularea pensiilor începe cu data de 01 septembrie 2022 și durează 24 de luni (parcă așa spune legea) iar în ritmul și corectitudinea în care lucrează doamna Andrițoiu ne apucă 2025. Vă întreb. E mult, e puțin ? Sunt pensionari care așteaptă pensia ce nu le ajunge de la lună la lună și dumneavoastră le spuneți să mai aștepte 4-5 ani pentru o actualizare, recalculare.

HALA spunea...

Partide fasciste ai și încă doua, pnl și usr, naționale nu ai.

Leon spunea...

Am urmarit Live inceputul sedintei de plen de astazi, unde timp de 40 minute, liderii de grup s-au acuzat pe tema demisiilor din parlament, incepand cu data de 18 decembrie si pe tema pensiilor de serviciu, in primul rand ale parlamentarilor, dar nu numai !
Liderul grupului PSD, Simonis i-a cerut chiar Premierului Orban emiterea imediata a unei Ordonante de urgenta pentru Abrogarea pensiilor "speciale", Ordonanta care poate intra in vigoare imediat..!
Fiind tema (importanta) de campanie electorala, in aceste conditii, care partid mai are curaj sa propuna adoptarea Pl x nr.199/2020..??

Burebista spunea...

Leon... Teatru ieftin... Auzi d'omne.. Și au depus demisiile azi dar începând cu data de 18 decembrie..!!. 🤣
Adică sa piardă decât 2 zile din indemnizația de parlamentar... 🤣
USR=PPDD=ALDE=UNPR= OPORTUNIȘTI DUPĂ BANI, PENTRU CA POLITICIENI NU AU FOST NICIODATĂ NICI EI ȘI NICI CEILALȚI PSD-PML-PMP-UDMR... TOTI DUPĂ CIOLANEEE. 🤣

M spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Burebista spunea...

Iata ce prevede legea pentru indemnizația de pensie pentru parlamentari...
În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 975 din data de 29 decembrie 2015 a fost publicată Legea nr. 357/2015 pentru completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor.

Noua lege completează Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, introducând un nou capitol intitulat “Indemnizaţia pentru limită de vârstă”.

Astfel, potrivit noii legi, deputaţii şi senatorii care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare, conform Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, sau ale vârstei standard reduse în conformitate cu prevederile aceleaşi legi sau ale altor legi speciale au dreptul, la încetarea mandatului, la indemnizaţie pentru limită de vârstă, dacă nu sunt realeşi pentru un nou mandat.

Deputaţii şi senatorii beneficiază de indemnizaţia pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare.

Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se acordă în limita a 3 mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată.

Pentru mandate incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de un mandat parlamentar.

Indemnizaţia pentru limită de vârstă se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum şi cu orice alte venituri realizate.

Nu beneficiază de indemnizaţia pentru limită de vârstă deputaţii şi senatorii care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea, în calitate de deputat sau senator, a unei infracţiuni de corupţie prevăzute la art. 289-291 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, precum şi pentru infracţiunile prevăzute la art. 254-257 din Legea nr. 15/1968 privind Codul penal al României.

De indemnizaţia pentru limită de vârstă prevăzută de noua lege, şi în aceleaşi condiţii, beneficiază şi deputaţii şi senatorii care au avut anterior intrării în vigoare a prezentei legi calitatea de parlamentar.

Legea intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

Aici spune doar ca trebuie să aibă minim un mandat de parlamentar (nu scrie ca trebuie sa fie complet.. Adică fără 2 zile e tot un mandat... Și poate fi completat cu mandatul următor...) și maxim 3.... În al patrulea completeaza zilele lipsa din cele 3 mandatate.. 🤣
Mandatul nu trebuie sa fie pana la 29 decembrie ca să primească indemnizația... Este condiționat doar de vârstă legala de pensie în funcție de sistem, deci poți primi indemnizația respectiva mai devreme de 65 ani... Pentru un mandat e cam 1500 lei.... În prezent, poate creste odată cu indemnizația parlamentarilor din activitate...
1500 pentru mulți dintre ei moka . Pentru ca în 4 ani de mandat nu fac nimic... Și Cornelius pentru 14 ani militar și cu accident de munca, pensionat forțat primește 1200..
Teatru tv sau radiofonic.. 🤣

monteoru spunea...

Nu stiu ce sa mai cred de voi.Unii tineti cu PSD,unii cu USR,unii cu PNL.Partidele fac si desfac aliante si habar nu au de ce ganditi voi.Uite acum Dancu vrea prim -ministru.Ghititi cu cine duce tratative?Cu mult hulitii de catre voi,adica cu USR.Dancu parca e in varful PSD.Eu va propun sa va lepadati de partizanat politic si sa va vedeti de interesul vostru.
Iar l-am suparat pe don Huhurez.

Huhu Rezea spunea...

Mai cap de ghiață, aici trebuia să comentezi dacâ e bine sau nu ce propune Buican cu pensiile militare, nu e treaba ta sau a mea cu cine votează fiecare dintre cititori.

raul spunea...

@avia
Unde ai dreptate ,ai!

Leon spunea...

Normele sunt mai precise:
"Normelor metodologice privind acordarea indemnizaţiei pentru limită de vârstă prevăzute de Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, republicată.

Actul normativ detaliază modul de punere în aplicare a prevederilor referitoare la indemnizația pentru limită de vârstă cuprinse în Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 357/2015.

Indemnizaţia pentru limită de vârstă se acordă, la cerere, deputaţilor şi senatorilor care, începând cu anul 1990, au exercitat mandate de deputat şi/sau de senator.

Indemnizaţia pentru limită de vârstă se cuvine deputatului/senatorului care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
– a împlinit vârsta standard de pensionare, prevăzută de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice sau vârsta standard redusă în conformitate cu prevederile aceleaşi legi sau ale altor legi speciale;
– este beneficiar al pensiei pentru limită de vârstă;
– a exercitat cel puţin un mandat parlamentar COMPLET ca deputat/senator;
– a încetat mandatul de deputat/senator;
– nu a fost reales pentru un nou mandat;
– nu a fost condamnat definitiv pentru comiterea, în calitate de deputat sau de senator, a unei infracţiuni de corupţie;
– nu beneficiază de pensie de serviciu în temeiul unei hotărâri judecătoreşti definitive"..!

Huhu Rezea spunea...

Vad va preocupă mai mult indemnizațiile parlamentarilor decât pensiile militarilor.
Nu sărăcește România pentru ca va plăti pensii pentru ctâeva mii de prlamentari. Se vede clar influența băsismului care a decredibilizat parlamentarismului.
De ce nu vă preocupă, la pachet, și pensiile europarlamentarilor, pentru că și acestea se plătesc tot de la bugetul de stat, nu de la cel al UE?

Periamu lucica spunea...

Pensia mea in plata a ramas pe pensia de la 263 ok sa raman pe aceasta lwge si sa o majoreze cu 14% hs ha ha

Alex spunea...

Buican sa si-o bage in fund in forma in care apare pe topic.Si mamicuta lui beneficiaza de pensie si a fost frizer(nu sunt sigur) si Costica vecinul beneficiaza de pensie si a fost cizmar,Vasile vecin de garaj beneficiaza de pensie si a fost electrician....e.t.c.toti beneficiaza de pensie ptr.ca au ales meseriile pe care le-au avut.Noi am fost militari si pensia noastra,trebuie sa fie pensie militara.Punct! Oricum si-au batut joc de noi aceasta sleahta de hoti si de mafioti care ne conduc.Cretin ca si propunerea sa.Pe puncte militarii vor fi si mai jos decat sunt.Nu conteaza ca din 2021 punctajul obtinut se inmulteste cu acea suma de sapte sute si....lei.Este rahat.La doua puncte ai 1500 lei pensie,dar ca sa le ai salariul tau trebuie sa depaseasca 12.000 de lei brut.Am mai vorbit odata despre acest lucru.Militarii trebuie sa aiba pensie militara.In loc sa vina cu ceva sa ne mai scoata din rahat,ne calca pe cap sa intram mai tare.

Burebista spunea...

Augustin Zegrean spune ca trebuie să fie un mandat complet însă admisia cu 2 zile înainte de expirarea mandatului de parlamentar nu mai au timpul necesar sa fie discutate în parlament, sa fie acceptate de camera respectiv sa fie vacantat locul în parlament. Ori în 2 zile nu se poate face nimic... Dci e praf în ochi aruncat și de către USR și da către unii din PSD în frunte cu Ciolacu.. 🤣

Burebista spunea...

Păi nu dvs a-ți deschis discuția despre abrogarea pensiilor speciale cu un comentariu în care a-ți atribuit o fraza lui Florin Roman... De fapt fraza ceea ce spusese el era incomplet reprodus de dvs...
Iar în parlament nu exista deocamdată nicio dezbatere privind eliminarea pensiilor militare...

Huhu Rezea spunea...

@Burebista
Ești neatent!
Eu am citat intr-un comentariu ce a declarat Fenechiu pe A3 despre o declarație a lui Roman, declarație care completează spusele lui Buican in presa olteană.
Buican spune că va introduce din nou proiectul retras de la Senat, proiect care si acum poarta numele de B33/2019.

Burebista spunea...

Pentru toți cei care doresc pensii pe contributivitate, bla, bla, bla.. Ca legea 223 e proasta, ca nu li recunoaște vechimea etc, etc le pun o întrebare.
ÎNAINTE DE RECALCULAREA PE 223 AU DAT STATUL, GUVERNUL, PARLAMENTUL ÎN JUDECATA SA SPUNĂ CA EI NU VOR PENSII MILITARE ȘI CA VOR SA RĂMÂNĂ PE LEGEA CIVILĂ ???
VA DAUVEU RĂSPUNSUL... NIMENI, PENTRU CĂ TOTI AU CREZUT CA PENSIA O SA LE CREASCĂ SAU CEL PUȚIN VA RĂMÂNE LA FEL....
ACUM VOR ALTCEVA... NU SE MAI POATE.

M spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

Legea nu se aplică după cum doresc sau nu cei căror li se adresează.
Dura lex,sed lex.
Instanțele nu au competența să judece decât aplicarea greșită a legii.
Sunt mii de procese pe rol de aplicarea greșită a L 223/2015, câteva sute ajungând și la CCR pentru obiecțiuni de neconstituționalitate ale legii.
Faptul că cca 70% dintre pensionarii militari au primit o pensie recalculată mai mică decât cea în plată dovedește cu prisosință că L 223/2015 este o legea foarte proastă.

Alex spunea...

Guvernantii nostrii ar trebui sa-si miste fundurile de pe scaunele comode pe care stau,sa lase naibii circul asta de doi lei cu demisia ,care de fapt nu reprezinta nimic,sa dea doua ordonante de urgenta(daca au posibilitatea) astfel: una ptr.eliminarea pensiilor speciale doar ale lor ptr.moment) si a -2-a cu aprobarea macar al acestui Plx.199 ,ori cu actualizarea incepand cu 01.01.2021.
Daca acesti ....le-am spus in gand ce sunt, fac ce am spus mai sus,sa vezi ce imbulzeala va fi la votare sa-i pastram.Daca nu ! Sa se duca dracului toti.
Despre reducerea numarului lor la 300 aceasta sleahta de hoti bu mai spune nimic.Uite a -3-a ordonanta de urgenta!

Calinmihaib12 spunea...

..da,pt că "guvernanții" noștri: de 30 de ani..au CAM PREA..FURAT TOT..!,astfel încât NU PREA..au mai rămas BANI și pentru GUVERNAȚI..!, aruncându-le "praf"..în ochi..!

Leon spunea...

Foarte proasta recalcularea ptr.cei pensionti pana prin 2007, foarte buna pentru perioada 2007-2015, si f.f.buna pentru stabilirea pensiei in perioada 01.01.2016-15.09.2017 !

Viorel spunea...

Greșești domnule Burebista.
1. Legea 223/2015:
Art. 122 în forma inițială: În termen de 3 ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi, persoanele cărora li se deschide dreptul la pensie pot opta pentru modul de calcul al pensiei în baza prezentei legi sau a Legii nr. 263/2010, cu modificările și completările ulterioare.
Articolul 122 din lege actualizat / modificat de OUG nr. 57/2015 pct. 24 (a se vedea mai jos): Militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, precum și urmașii acestora, care la data deschiderii dreptului de pensie, de către casa de pensii sectorială competentă, îndeplinesc condițiile prevăzute de prezenta lege, cât și cele prevăzute la data de 1 ianuarie 2016 de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, pot opta în termen de 5 ani, de la data intrării în vigoare a prezentei legi, pentru modul de calcul prevăzut de Legea nr. 263/2010, cu modificările și completările ulterioare, în vigoare la data de 1 ianuarie 2016.(la 11-12-2015, Art. 122 a fost modificat de pct. 24 al art. 40 din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 57 din 9 decembrie 2015, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 923 din 11 decembrie 2015.)
2. O.U.G. nr. 57/2017: Pct. 24. Articolul 122 se modifică şi va avea următorul cuprins: "Aet. 122: Militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, precum şi urmaşii acestora, care la data deschiderii dreptului de pensie, de către casa de pensii sectorială competentă, îndeplinesc condiţiile prevăzute de prezenta lege, cât şi cele prevăzute la data de 1 ianuarie 2016 de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, pot opta în termen de 5 ani, de la data intrării în vigoare a prezentei legi, pentru modul de calcul prevăzut de Legea nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare, în vigoare la data de 1 ianuarie 2016."
3. Deci domnule Burebista, având în vedere că Legea nr. 223/2015 a intrat în vigoare la data de 01 ianuarie 2016 cf. art. 123 iar termenul de trecere de pe o lege pe alta este de 5 ani, cine are pile la doamna Andrițoiu, solicită urgent schimbarea și până pe 31 decembrie 2020 când expiră prevederile art. 122 (5 ani) poate să-i recalculeze pensia pe Legea nr. 263/2010. Astfel după cum vedeți încă SE MAI POATE / 31.12.2020.

un oscar = o pensie spunea...

abia acum isi vor da seama multi din armata cat mai inseamna armata pentru restul populatiei,a disparut orice respect si a ramas doar ura si dispret pentru tot ce inseamna armata( mai putin pompierii),in curand vom ajunge ultimii din societate la orice capitol,doar cei din fruntea armatei vor fi ok (asta insemnand ca politicul ii va manji cu salarii respectiv pensii cu cinci cifre) restul vom ajunge la limita de jos in scurt timp
unii vor zice cat e pensia de militar comparativ cu una de civil,am ex.pt asta-vecin de 82 de ani ,muncitor la CFR pensie mai mare ca mine cu 1000 de lei,el a dat cu ciocanul la roata eu am muncit 12/24 cu restul de interdictii timp de 28 de ani si la ordinul unor sefi mai prosti ca noaptea

Huhu Rezea spunea...

@Viorel
Cine și-a exprimat opțiunea nu și-o mai poate schimba. Doar cei care mai ies la pensie până la 30 12 2020 mai pot să opteze pe modul de calcul pe L 263 în forma în vigoare în 2016.
Crezi ca are vreunul atâte stagii anuale ca să primească o pensie mai mare decât cea rezultată din netul celor 6 luni?

Burebista spunea...

Legea 223 nu a fost proasta... Ordinul comun de aplicare a legii semnat de toate ministerele și serviciile în parte care au stabilit ca actualizarea la zi în 2016 a soldelor sa se facă prin reconstrucție salariala a elementelor avute și nu prin echivalare cu a celor din activitate care desfășurau aceeași muncă. Salda trebuia adusa la nivelul 2016 chiar dacă unele elemente din solda nu leai avut și pensionarii mai vechi. Ma refer la sporurile generale din 2016 nu la cele specifice activității pe baza de pontaj...
Prin echivalare pensiile trebuiau sa fie foarte apropiate ca valoare....
Dacă s ar face recalculare la zi precum și stabilirea salariilor activi lor cfm legii 153 coeficient x salariul minim + restul elementelor calculate din noul salariu de funcție atunci vor castigav80% dintre pensionarii militari. Chiar și cei neterminati cum ii numiți dvs.

Cezar spunea...

Luati idiotul
In Siberia cu el...
😜😜🤣🤣😎😎

Gigi spunea...

Dacã citeati ce am scris eu cum sta traba cu legea pe contrbutivitate,de fapt pe cele douã legi,119 şi 263,acum nu ca mai criticati.Sunt douã legi surori care diferã doar modul de calcul.
Media Punctajor Anuale se obţine din impartirea Soldei/Salariului avut de individ pe fiecare luna din luna respectivã la Salariul Mediu Brut/ţara,corespunzator lunii respective.Suma obtinuta intr-un an se imparte la 12 şi rezulta Punctajul Anual.Si tot aşa se procedeazà cu fiecare an lucrat.Optinandu-se Punctajul Mediu Anual(PMA) dupã ce se face suma tuturor anilor lucrati.
Acest punctaj obţinut se imparte la luna şi anul când e nãscut fiecare(Anexa 6 a l.263/2010).
Acum pe legea civilã nouã(made Lov),PMA se inmulteste cu 75(exemplu: 100x75=7500lei.

Cei ieşiti pânã la 31.12.2015,au PMA calculat deja.

Numai punctul de pensie diferã.
La cei pânã la 31.12.2010,PMA li s-a împãrţit la 20(legea 119/2010),iar la cei ieşiţi începând cu 01.01.2011(legea 263/2010) PMA li s-a împãrţit conf Anexei 6,cum am mai spus,cei nascuti dupã 01.01.1971,PMA:30.

Dacã sunteţi curisi sã vã calculati punctajul(PMA),existã un program,dacã o mai fi,al d-lui TROFIN.Rugatil sã vi-l dea.Succces.
PS- Cei care ies la pensie pânã la sfarsitul anului,mai pot sã obteze pt.pensia contributivã.
Sã vedeţi bunaciune de lege 😀

Burebista spunea...

Numai ca este prevazut în ceea ce a-ți postat mai sus di în lege ca trebuie sa îndeplinești condițiile de pensionare pe legea 263 care erau stabilite la 30 ani cotizare, adică de muncă efectiva fără școală militară, armata sau alte studii... Și chiar dacă pe calculul din legea 263 ar fi ieșit o pensie mai mare, cuantumul ar fi devenit pensie militară de stat și ar fi crescut doar cu inflația la fel ca la toți pensionarii militari.
Majoritatea celor care au ieșit în 2016 și 2017 până în septembrie au avut pensiile calculate și pe 263 pentru ca raportul tipizat prevedea acest lucru însă nimănui nu i a ieșit o pensie mai mare pe 263....
Si în 2016,2017 nu au ieșit la pensie numai militari/politisti cu vechime minima necesară ci și cei cu vârste aproape de ieșire naturala din sistem sau cum se spunea, să-i dea,, calculatorul" la pensie...
Dacă este asa de buna legea 263 cum va explicați ca pensia medie este de 1500 - 1700 lei pentru vechime completa în munca...

Leo spunea...

Condiția era DESCHIDERE DREPT DE PENSIE , adică să devii în premieră pensinar militar după 01.01.2016. Acești pensinari pot face o cerere prealabilă la CPS și după 30 de zile fără soluționare favorabilă a cererii , pot depune acțiune pe OBLIGAȚIA DE A FACE calculare pensie comf. pct. 24 din OUG 57/2015. Succesul nu este garantat , dar numai cine încercă poate câștiga. Condițiile sunt 2
- să îndeplinești condițiile de pensie conf. legii 263 și
- să te fi pensionat după 01.01.2016 cu pensie militară

Viorel spunea...

Aveți dreptate domnule Huhu Rezea, am recitit articolul 122 din lege în forma inițială (3 ani) „li se deschide dreptul la pensie” sau articolul 122 modificat (5 ani) „la data deschiderii dreptului pensie” și nu când vrea mușchiul meu să trec de pe o lege pe alt a pe întreaga perioadă de 5 ani.

Trofin spunea...

Cineva cu autoritate în domeniul legislativ zice că nu mai este nevoie de recalcularea punctajului anual total ( suma punctajelor anuale) dacă s-ar aplica din nou recalcularea pensiilor pe principiul de contribuție. Trebuie să se știe că , la aplicarea legii 223/2015 s-au actualizat și normele de încadrare a condițiilor de muncă deci aceste noi norme ar trebui să corecteze punctajele anuale la toți pensionarii care în perioada 2011-2015 au avut pensiile stabilite/recalculate pe bază de contribuție.

M spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
BONIFATIE spunea...

Am onoarea!
D-le Viorel, d-l Huhu are dreptate, referitor la dreptul de opțiune.
Să nu confundăm prevederile art.122 din Legea nr.223/2015
„Militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, precum şi urmaşii acestora, CARE LA DATA DESCHIDERII DREPTULUI DE PENSIE, de către casa de pensii sectorială competentă, îndeplinesc condiţiile prevăzute de prezenta lege, cât şi cele prevăzute la data de 1 ianuarie 2016 de Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, POT OPTA ÎN TERMEN DE 5 ANI, DE LA DATA INTRĂRII ÎN VIGOARE A PREZENTEI LEGI, PENTRU MODUL DE CALCUL PREVĂZUT DE LEGEA NR.263/2010, cu modificările şi completările ulterioare, în vigoare la data de 1 ianuarie 2016.”
Adică dreptul de opțiune îl au numai cei care se pensionează (deschiderea dreptului la pensie se face numai odată, recalcularea de câte ori vrea legiuitorul) nu și cei care, deja pensionați, beneficiază de recalcularea pensiei în baza unui nou act normativ.
Pe de altă parte, se poate observa că LEGEA ESTE VĂDIT DISCRIMINATORIE dar e lege, chiar fiind imorală, deoarece le dă dreptul de opțiune numai celor care își deschid dreptul la pensie (se pensionează) nu și celor cărora li se recalculează pensia (din ultima categorie fac parte și subsemnatul, așa că nu fac nicio dizertație „pro domo”).
Discriminarea o poate înlătura rapid tot legiuitorul, „din condei”, că dacă vrem dreptate de la C.N.C.D. sau de la C.C., cum spuneam acum câteva zile, ne vor da în cap cu „tempus regit actum” iar la bani mai mulți cu bugetul sărac.
Și da, d-l M are dreptate cu privire la cele două legi că sunt surori, însă pentru unii, după caz,... cam vitrege.
O zi bună tuturor!

Iulian Mareș spunea...

Viorel,
Pt că a existat MLR în ROU, națională și naționalistă brutal oprită de dictatura carlistă, Mareșal și Dictatura proletariatului!
Mai nou aflu că luptătorii anticomuniști, trecuți prin inkisorile politice, nu mai beneficiază de sprijinul statului pt că au simpatizat sau au fost membri MLR! Câtă nedreptate....
Bine că primesc pensie super specială Lazăr și drepturi speciale de grup foștii membri ai GEG, adică cei care se înrolau in Wafen SS!

Huhu Rezea spunea...

Modificările din 2010 au fost valabile doar pentru cei care s-au pensionat după intrarea îb vigoare a HG de modificare a Anexei 1 a HG 1294/2001.

Șoimul spunea...

Atenție domnule B.optiunea se refera doar la modul de calcul. După care se aplica coef. anual al inflației nu creșterea valorii punctului.
P. S. Probabil, aceasta opțiune de alegere a fost introdusa pentru o varianta favorabila pensionarului.
Să nu uităm că oricum pensiile se actualiza altcumva după legi!
Nu venise LOV cu ordonanțe.

Iulian Mareș spunea...

👍...ești tare! Cu el în frunte!

Huhu Rezea spunea...

@Alex,
Fie cât de mică, numai pensie militară să se numească, nu?

Viorel spunea...

Vă contrazic domnule Leonard (nu mi-ați citit comentariul de astăzi, de mai sus). Nu trebuie nici o Cerere prealabilă. Redau o parte din Cererea mea pe care o am în xerocopie și care încă mai este valabilă și acum pe care am scris-o la calculator la trecerea în rezervă după formularul / modelul primit de la eșalonul superior, am bifat căsuța și am semnat-o. O fi fost cum spuneți pentru cei pensionați înainte de 01.01.2016.
CERERE pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă (am xerocopie de pe ea și am copiat cuvânt cu cuvânt partea ce ne interesează):
Către C.P.S. a M.Ap.N.
Subsemnatul, .......adresă, posesor al CI..., născut la data....în loc.....fiulul lui și al....,
- solicit înscrierea la pensie de serviciu pentru limită de vârstă, cf. Art. 15 lit a) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare; sau,
- în temeiul art. 122 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare, optez pentru modul de calcul al pensiei în baza prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare și, în acest caz, solicit CPS să pună în plată cuantumul cel mai avantajos.
Urmau două căsuțe cu DA și NU.
Deci nu este cum afirmați dumneavoastră. Eu și ceilalți 9 am bifat căsuța NU, adică doar pe Legea nr. 223/2015, dacă bifam căsuța DA, se calculau ambele variante și se punea în plată cea mai avantajoasă (36 de ani vechime în serviciu realizată și peste 50 vechime cumulată sigur ieșeam mai bine). Mi-a fost frică de necunoscut. Am spus și eu ca toată lumea, suntem militari, mergem pe legea noastră considerând că este sigură și ne protejează, pentru asta a și fost creeată. Urmările s-au văzut și le vedem și sigur o să le mai vedem.


Leon spunea...

Are dreptate @Trofin !
Pensiile revizuite cf.OuG 1/2011, au grupele de munca acordate de M 116/2001 si este nevoie de o majorare a punctajelor lunare cf. M 123/23.12.2015(MO nr.282/30.12.2015)..!

Burebista spunea...

Am văzut pe site-ul în cuiul Cătării ca domnul Neacșu a primit un răspuns de la MAPN (col. Roșu) la întrebarea dacă la cuantumul minim propus prin plx 199 se va adăuga sporul pt OMM, pensia suplimentară și sporul de vechime peste 25 ani...
Răspunsul a fost asa cum am mai calculat și unii dintre noi pe aici ca acel cuantum minim net nu se calculează din toate elementele din decizia de pensie ci doar din o parte din ele iar când s a gândit acest cuantum minim net s a avut în vedere ca pentru o vechime militară de 25 ani nicio pensie sa nu fie sub acel cuantum net minim în prima etapă. Deci la acel cuantum minim nu se va adăuga nimic în plus (omm, pensie suplimentară, etc) ci doar se va deduce un cuantum brut corespunzător acelui net din care sa se rețină impozit pe ce depășește 2000. Chiar dacă în proiect este prevazut ca acel cuantum rezultat ca avea statut de pensie militară.
Abia în etapa a doua la recalculare se vor adăuga la calcule toate elementele avute în decizia de pensie plus omm.
Totuși din răspuns eu am dedus și o parte bună privind acel cuantum minim care se va calcula inițial pentru 25 ani vechime militară pentru fiecare grad si functie (deci cu gradația la maxim și coeficient) și apoi se va aplica procentul de vechime împărțit la 25 pentru cei cu mai putini ani..
Noi calculasem și la gradatii și la funcții procente mai mici în funcție de vechime.. S ar putea sa iasă puțin mai mari cuantumurile minime nete de aceea probabil au și spus ca aproximativ 30000 de pensionari militari vor câștiga la pensie.


Gigi spunea...

Aşa este.Multe au încãlcat,în frunte cu guleraţii.Cândva,undeva vor da cu subsemnatul."Mamalighii"o sã facã"explozie" odatã şi odatã. Am acest sentiment cã se va face dreptate pt tot rãul pricinuit.
Pãi,dacã cineva stie vreo natiune din câte sunt pe acest glob,a mai fost,sau sunt în situaţia noastrã,sã o spunã, acum şi aici! Una,mãcar de Sãmanţã.

Alex spunea...

In legea existenta sa se introduca propunerea discutata pe acest blog de atata vreme.Actualizarea incepand cu data de 01.01.2021.Sa nu mai vina cu alte tampenii cum ar fi legi civile ....e.t.c.Cei cu pensii de peste 7.000 de lei pot astepta mai mult daca vor.
Ce naiba suntem mingi de ping-pong? Cum i se scoala lui Misu P.D.L-istul ne baga in lege civila,daca nu i se scoala lui Mihai P.S.D.-istul trecem iar pe militara,cand este bine vine o sclemberista de la P.S.D.si cu doua O.U. ne-o trage la maxim.Acum iar pe civili.Parerea mea este ,ca nu este normal.Din cate am inteles din comentariul Soimului inca se mai poate opta ptr.trecerea pe 263 a celor care s-au pensionat in ultimii 5 ani.Cine vrea sa treaca.Dar ce folos daca pensiile lornu vor creste odata cu valoarea punctului de pensie ci li se va aplica doar coeficientul anual al inflatiei?
Eu nu cred nici in punerea in aplicare a noii legi a pensiilor civile incepand cu sept.2021.Indiferent cum ar calcula tot ar aparea anomalii.Se spune ca cei pana in 15 ani vor primi 45% din Smb la avea data,cei cu 20 de ani vor primi 45% ptr.15 ani si cate 1%ptr.fiecare an in plus deci 50% din Smb.la data respectiva.Presupunem ca suntem deja in 2022 si Smb.este de 2230 de lei.Luam doar cazul al doilea unde persoana va primi 50% ptr.20 de ani ,deci 1115 lei.
Unul care munceste 35 de ani pe salariul minim va avea un punctaj de cca .0,56 ori o,57 .Aici este vorba despre o persoana cu salariul minim.Sa spunem ca are 0,80 p.daca inmultim cu 750 va primi in jur de 600 de lei.Mai putin de at cel care are doar 20 de ani lucrati.
Am auzit discutii despre aceasta problema.Chiar un punct sa aiba ar fi 1× 750 = 750 lei.Abia la 1,5 puncte dupa 35 de ani va primi 1125 lei.
Deci in legea noua sunt doua formule de calcul diferite dintre care prima ar inlatura anomalia care a fost pana acum ,datorita careia cei care au lucrat 15 sau 20 de ani luau la fel cu cei care nu au lucrat nicuodata(pensia sociala).
Pe aceasta parte face dreptate cat de cat ,dar cand se discuta despre cei cu vechime mare si punctaj minim ,cei cu 35 de ani calculele o iau razna .A doua prevedere este buna ptr.cei care la p vechime completa de 35 de ani vor avea de la 3 puncte in sus.(3×750=2250) in rest frectie la picior de lemn
Cati dintre militarii nostrii au peste 12.000 de lei brutul? Asta ca sa aiba o pensie eleganta de 1.500 de lei dupa atatea privatiuni.Asta daca vor trece pe legea Olguta.

Calinmihaib12 spunea...

TROFIN:...SPUNE în comentariul său..că PUNCTAJUL TOTAL:în 2016 S-A MĂRIT:..condițiile "normale" devenind "deosebite",iar cele "deosebite",după situația concre tă a fiecărui pensionar: au devenit "speciale"..!(0↗️25 %, 25% ↗️ 50 %...!).
ASTFEL,PUNCTAJELE lunare,anuale, totale,precum și P.M.A.(=PUNCTA JUL MEDIU ANUAL) trebuie recalcu late..!!=pt.EVENTUALITATEA RECAL CULĂRII PENSIILOR..pe CONTRIBUTI VITATE...= în viitor..!
De fapt: aceste modificări TRE BUIA..să fie aplicate încă din ian. 2012:în baza: H.G.S.-01019/ 12.2010..a lu'..Băsescu,hotărâre = "ticălos"= NEAPLICATĂ ...UNORA ..dintre PENSIONARII...militari anteriori ..?!!

Șoimul spunea...

Vă rog să constatați că s-au luat 2mld.lei din bugetul Ap. la rectificarea bugetului.
Puteau, dacă se voia, să majoreze toate pensiile militare!
Conducere de doi bani.
Un OUG era suficient.

Geo spunea...

Circula pe un grup al pensionarilor MAI o modificare a L 223,cu lucruri bune, stie cineva despre ce este vorba? Seara buna tuturor!

Șoimul spunea...

Lucica dragă, n-ai înțeles nimic.

Leo spunea...

Viorele ,
Cererea prealabilă este necesară ca să te asiguri pt. Instanță că CPS nu ridică excepția asta. Eu am zis doar ce se poate încerca. pt. cei pensionați după 01.01.2016 și că merită încercat dacă la data pensionării erau îndeplinite criteriile de stagiu de cotizare și vârstă pt. legea 263.
Faptul că ai optat nu este criteriu exclusiv DE EXCLUDERE în drpt.

Leo spunea...

Dacă nu seamănă cu ceea ce vorbesc gulerații de la MFA , este clar un iepure lansat de la MAI , la fel cum este iepure și poveștile lui roșu de la MFA.
Vă spun din sursă sigură , că este în analiză un proiect cu o nouă lege a pensiilor militare care nu va include și funcționarii publici cu statut special.
On vera.......

Calinmihaib12 spunea...

D-LE HUHU:TROFIN și TOȚI CARE ÎI SUSȚIN comentariul..cu: .MAJORA REA GRUPELOR de MUNCĂ..!
Eu MI-AM recalculat "punctajele"
..lunare,anuale,totale și P.M.A.(care apare în cuponul de pensie la civili..!)..CUVENITE LEGAL... în 01.01.2016.!;P.T.= depășește= 70,..... de puncte,..față de cele..61,08...puncte totale: PLĂTITE..în baza OUG. 1/2011..!
Această situație: IMPUNE O nouă RECALCULARE a punctajelor..,așa cum spune toată LUMEA...!(pt. EVENTUALITATEA.."schimbării"calculului..pe: CONTRIBUTIVITATE..!)

Viorel spunea...

Domnule BONIFICAȚIE, aveți dreptate, dar înainte de a scrie comentariul trebuia să citiți răspunsul dat domnului Huhu Rezea prin care mi-am recunoscut greșeala de interpretare. Citiți vă rog și comentariul adresat domnului Leonard. Sunt unul lângă altul. În 2016 puteam să accept calculul pe contributivitate dacă era mai bun. Citiți comentariile și chiar vă rog un răspuns.

Viorel spunea...

Domnule Cătălin, discursul domnului Ponta din această seară de la RTV unde s-a exprimat clar pe Legea 223/2015 l-ați urmărit ?

BONIFATIE spunea...

D-le Șoim, am scris cu majuscule!
M-am referit la persoanele care au dreptul de opțiune, nu la modalitățile de calcul care este evident că sunt diferite pentru fiecare lege în parte.
D-l Alex a înțeles corect pentru că, din ce a spus, i s-a deschis dreptul la pensie după intrarea în vigoare a Legii nr.223/2015. Eu, de exemplu, nu am dreptul de opțiune pentru că la 1 ianuarie 2016 MI S-A RECALCULAT, NU MI S-A DESCHIS DREPTUL LA PENSIE.
Toate bune tuturor!

avianyc spunea...

HGS 1019 din 2010 / ordinul M132 din 2010 a fost aplicat la recalcularea pe contributivitate sub ministrul Oprea pentru foarte multi pensionari ,daca nu cumva in totalitate.
Ministrul Dobritoiu si Dogaru au urlat ca acordarea acelor grupe a constituit un fals .Nu cunosc daca pentru unii s-au retras pana la aplicarea L223 insa pentru foarte multi au rămas asa cum au fost acordate sub mandatul Oprea prin acel se zice CMZ .
Asa ca afirmatia dmnilor@Trofin si @Leon este parțial adevărata.
Prin retragerea grupelor date de Oprea ,Dogaru si ministrul Dobritoiu au întârziat si facut fara niste adaosuri la pensie multi pensionari pana la rec/ act de la 1.1 2016 cf L223 /2015 /M25 /2016 cand au reprimit grupele date sub min Oprea.

Viorel spunea...

A și afirmat văzând circul cu demisia parlamentarilor: Nu vă legați de pensiile militarilor pentru că nu sunt pensii speciale.
Cât despre pensiile speciale ale parlamentarilor a mai afirmat: O gogoriță. Demisia nu reprezintă nimic. Vreți să renunțați la pensiile speciale (la parlamentari se referea) atunci haideți să abrogăm legea.

Calinmihaib12 spunea...

..mare.."dispută"..mare..pe la toate "tv".-urile(=socialiste..) românești: CULMEA(pt.=proști..!) .."adversarii"de..:."DIFERITE".. "CULORI".."POLITICE"..:,BĂSESCU,diverși PSD-iști..și..alții...= vorbind de.."PENSIILE SPECIALE"! .."se acuză:..de..NEOMARXISM..!!

Huhu Rezea spunea...

Răspunsul dat de Rosu nu vine cu noi prcizari privind calculul cuantumului minim față de ce spune art 110 indice 1. Se rezumă la considerații de ordin general.
Singura noutate pe care o introduce este cea că, după calcularea cuantumului net minim, proporțional cu vechimea din 25 ani, se reconstituie cuantumul brut al pensiei minime, ținând cont că ce depășește 2000 lei se impozitează cu 10%. Deduc că nu se mai plătește acel fantomatic impozit pe cuantumul calculat din soldele brute, plafonat la 85%.
Asa cum nici cuantumul pensiilor militare calculat potrivit OUG 59/2017 nu cuprinde pensia suplimentară și sporul pentru condițiilr de muncă, nici cuantumul minim net nu le va cuprinde, deși Roșu evită să răspundă. Nu spune nici dacă la cuantumul minim se adauga sau nu sporul OMM,
dar este logic că, dacă acest cuantum are regim de pensie militară și dacă se compără cu un cuantum în plată la care se adaugă netul sporului OMM, și lui trebuie să i se adauge sporul OMM la cuantumul brut reconstituit și indexarea din 2021.

M spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anton spunea...

Și eu la fel.

Burebista spunea...

Citiți cu atenție și veți vedea ca spună clar ca nu se acorda sporul pt OMM la cuantumul minim. Și se mai înțelege ca se calculează pensia minima pentru 25 ani vechime la fiecare grad, ori la o vechime de 25 ani gradația e la maxim și coeficientul soldei de funcție, iar din acest cuantum se calculează pentru cei cu vechime mai mica proporțional.

was spunea...

in loc sa plangem ca babele ar trebui sa ,,atacam,, pe FB sau alte mijloace media sa explicam exact care e situatia pensiilor ,eu personal as vrea una de senator cu un mandat macar,atacul e mai bun ca apararea

Burebista spunea...

Tabelul acela postat tot pe la un subiect de discuție de pe în cuiul Cătării făcut de Mateiaș avea calculat și un cuantum brut corespunzătoar cuantumului minim pentru 25 și 20 ani, cu și fără solda de comanda la fiecare grad. S ar putea ca acele calcule din tabel sa fie și cele făcute de MAPN...

Viorel spunea...

Deci domnule Burebista, degeaba ne supărăm unii pe alții (nu mă refer la mine și dumneavoastră, ci la noi toți care comentăm pe blog și avem păreri diferite despre Legea nr. 223/2015 și Legea nr. 263/2010, care este mai bună sau mai rea, etc.) pentru că (am citit și eu întrebările puse de domnul Marin Neacșu și răspunsul primit de la Col. Roșu) nici până acum (și mai sunt câteva zile până la alegeri) domnul Ciucă, Roșu și gașca lor nu știu, de fapt nu au pe masă un Proiect de lege gata pregătit pentru a fi supus spre aprobare. Doar vorbe goale ca să treacă timpul, să ne fenteze până la votare, după care, despre pensii „altă dată”, „altă dată”. Proști or fi cei ce îi votează. După mine, despre pensii vom mai vorbi la sfârșitul lunii decembrie când va apărea O.U.G. privind privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2021, instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice, a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene. Poate avem o șansă cu modificarea și completarea unor acte normative și nu cu prorogarea unor termene.

Leon spunea...

Si eu ma numar printre cei care am beneficiat cateva luni de majorarea grupelor de munca, fara sa solicit acest lucru, si am primit ulterior alta decizie prin care le-au luat inapoi !
Legea nr.241/2013 a reglementat ulterior aceste sume si am primit diferenta..!

Burebista spunea...

Cred ca nu a-ți înțeles cărui cuantum net i se aplica sporul pt OMM pentru comparația cu cuantumul minim net...Numai celor care s au pensionat după 15.09.2017. Atât. Celor dinainte de 15.09.2017 nu li se adaugă nimic, doar se compara cuantumul net în plată cu cuantumul minim. Pentru cei pensionați după 15.09.2017 cuantumul net crescut cu sporul pentru OMM se compara cu cuantumul minim însă aici nu cred ca va mai fi o pensie netă + omm mai mica decât cea minimă.

Gigi spunea...

👍 👏

Gigi spunea...

Se pare cã cei de la MAI,functionari publici cu SP,sau cam sãturat,cred,de B&B,Aor,ior,alte 35 de sindicate şi forumuri etc.
Şi eu am auzit,dar nu am vrut sã fac public,
deoarece nu sunt sigur.
Repet,doar am auzit.Nimic nu e sigur!

Leon spunea...

"Dragi români,
Pe 6 decembrie, îndepărtarea PSD de la butoanele puterii poate să fie, în sfârșit, definitivă! Este timpul ca, uniți, cetățenii acestei națiuni și forțele politice reformatoare, IMPREUNA CU MINE, să intrăm într-o nouă etapă de dezvoltare a țării noastre. Este timpul să construim România Normală!"
Discursul Presedintelui de astazi ma obliga sa merg la vot si sa votez PNL !
Votez pentru partidul unic, pentru Presedintele-Stat, pentru Dictatura..!

Burebista spunea...

Pentru pro România contează voturile pensionarilor militari și a familiilor lor pentru ca spera sa treacă pragul electoral... Ma întreb ce vor putea face ei în parlament cu 5 % din voturi, dacă le vor face și doar vreo 10 - 20 de parlamentari din 600.... Nimic
Tăriceanu a fost la guvernare când sa introdus oug 59 și a susținut-o.. Acum vreți sa l băgat-o iar în parlament s i oe el și pe alții care nu mai au loc pe la PSD și PNL...

Huhu Rezea spunea...

@Burebista
Este evident că adaugarea netului sporului OMM este pentre pensiile stabilita după 15 09 2017. Cele anterioare au deja cuantumul net adăugat, fără să mai precizse Plx-ul
Vreți să spuneți câ la aceștia din urmă, dacă cuantumul net minim, calculat numai din elementele precizate în art. 110 indice 1, este mai mare nu se mai adaugă netul sporului OMM, deși în termenul de comparație, cuantumul net în plată, era?

Burebista spunea...

Conform proiectului și a explicațiilor MAPN prin col. Roșu nu se acorda nici la pensia minima, nici la cele stabilite înainte de 15.09.2017 nici măcar pentru comparație.
SE acorda în prima faza doar celor pensionați după 15.09.2017 pentru ca ei nu au beneficiat de omm la net și apoi netul lor și al celor pensionați înainte de 15.09.2017 în care deja exista omm se compara cu netul minim din plx 199. Rămâne în plată netul mai avantajos.
Dacă e cel minim cfm plx 199 i se construiește și un brut din care după impozitare sa rămână acel cuantum.
Pentru ceilalți rămân bruturile actuale...
Abia la faza 2 cu recalcularea se acorda la toată lumea omm la net după ce se va creste brutul ca la activi și taxe la fel 41.5%.
Și atunci pensia suplimentară se va pierde, ea regăsindu-se în brut însă nu prea mai contează dacă pensia ca fi egala cu netul. Diferența o ca face doar sporul pt OMM.
Este un avantaj totuși cu brutul ala mare ca o eventuala supra taxare se va opri tot de acolo din pensia netă aia mare nu cea plafonata+omm.

Huhu Rezea spunea...

@Burebista
Esti tributar convingerii că sporul OMM este reglementat de legea pensiilor militare.
Domnule, celor pensionați înainte de 15 09 2017 nu trebuie să le adauge Rosu sau proiectul său de lege sporul OMM, când el este deja în cuantumul pensiei si nu în baza L 223, OUG 57,59 sau 114, ci în baza art.11 din L 80/1995.
Dacă noul cuantum minim are regim juridic de pensie militară, apoi la el trebuie să se adauge sporul OMM în baza L 80. Si tot acest cuantum minim se indexează în anii următorii, până se recalculează și se actualizează pensiile.

Leon spunea...

Cuantumul nèt este minim, deci fara prea multe elemente in calculul acestuia !
Nici @Mateias, in Tabele nu a luat in calcul sporul OMM..!
Dupa alegeri si mai ales dupa Decizia CCR din 8 decembrie, poate vine si randul PL x nr.199/2020,...pana atunci este uitat in sertarul deputatului Ion Mocioalca..!

Burebista spunea...

CONFORM ACESTUI PROIECT ȘI A AMENDAMENTELOR PREZENTATE ȘI AICI, NU SE ACORDA LA CUANTUMUL MINIM SPORUL PENTRU OMM.
Acum am fost clar?

Burebista spunea...

Când a venit domnul Ciucă cu tabelul acela cu pensii minime în funcție de graf, funcție care nu s a mai materializat nu întreba nimeni dacă are în el omm, pensie suplimentară etc...
O mare prostie asta cu consultarile asociațiilor, sindicatelor etc.. Trebuiau sa ia decizia politic, sa dea legea și Cui nu îi convenea avea calea justiției...
Când s a dat OUG 59 nu au mai consultat pe nimeni..

Burebista spunea...

Prigoana a spus în seara asta la kanal d cât are pensie speciala de parlamentar pentru un singur mandat... 5000 lei net + vre-o 32 000 net pe contributivitate...
Cum sa renunțe parlamentarii la asa o pomană.. La 3 mandate sau mai multe 15000 lei net.

M spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

Cum până la acest proiect nicio lege privind pensiile militarilor nu a avut vreo reglementare pentru OMM, dar acest spor s-a acordat în baza L 80, tot asa și legile viitoare privind pensiile pentru militari nu trebuie să cuprindă dublarea unei reglementări deja existente.

M spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Geo, ai bagat mâna la fufu, ai incins-o si umectat-o dar n-ai terminat-o: Care blog de politisti ciocofoneste de avantaje la Lg 223, in bine? Eu am fro doua, trei, dar sa incing rozeta la șoricel cautand articolul? Oricum, am insomnie si am sa caut! Multumesc pentru zvonul incarcat de sperante energizante!

Unknown spunea...

Burebista
De unde rezulta ca cei pensionați după 15.09.2017 și pana la aprobarea plx199 primesc omm la pensia neta? În răspunsul Mapn nu este menționat acest aspect sau mai bine zis nu se face distincție între aceștia și cei de dinainte de 15.09.2017, ca de altfel nici în plx199. Înțeleg dorința celor afectați, dar nu vad care ar fi baza legala (explicația juridica) pentru aceasta diferențiere. Întreb pentru ca afirmația este făcută de foarte multe persoane, dar majoritatea explica aceasta doar prin faptul ca "asa este normal".

Viorel spunea...

Domnule Radu, văd că sunteți foarte critic în comentariu, însă una e să critici alta e să jignești. De ce și de cine să-mi fie rușine și mai ales cum explicați expresia „putred la suflet” în opinia dumneavoastră. Și dacă tot dați sfaturi în stânga și dreapta, vă întreb, dumneavoastră ca civil ce meserie ați avut, să ne putem face și noi o părere. Iar dacă ne considerați actori și am avut șansa să jucăm în piesa PLx-199/2020 (regizată de dumneavoastră civilii și tot dumneavoastră civilii îi prostiți pe unii Gl. și Col. inclusiv pe ministrul Ciucă-senatorul cu fel de fel de promisiuni / grade, funcții în Comitete înființate peste noapte care să vă reprezinte interesele dumneavoastră, nu pe ale noastre, chemându-i separat și negociind fel de fel de jocuri fără a ști unul de celălalt, crând astfel suspiciune și neâncredere / ministrul Ciucă-civilul s-a întâlnit la Craiova cu X, ignorândui pe Y,Z,K.) și am ratat ocazia, înseamnă că piesa a fost concepută greșit, motiv pentru care, mergeți în regie și scrieți din nou scenariul piesei PLx-199/2020 așa cum îl vrem noi, nu cum îl vreți dumneavoastră. Auzi, adulmecăm piesa ca și cum am fi câini. Într-un fel aveți dreptate. Ne aruncați câte un mic os din 4 în 4 ani iar dumneavoastră vă rămâne ciolanul. Ciolan pe care (l-ați obligat pe domnul Ciucă să plătească anticipat anul trecut din cei 2% / PIB 2 miliarde americanilor) vi l-ați tras tot de la M.Ap.N. și al dracului tot 2 miliarde pentru a le RESETA / reâncepe (cuvânt folosit de domnul KWI în ultimul timp în discuții cu presa) afacerile familiale ale primarilor PNL cât și pentru „BUNA ORGANIZARE A ALEGERILOR”. Aveți dreptate, noi militarii am fost și suntem altfel. Ghidați o viață întreagă după legi și regulamente, ne-am obișnuit să spunem mereu, am înțeles. Aș fi vrut ca domnul Ciucă, în fața dumneavoastră, a civililor să uite acest cuvânt și să nu ia poziția ghiocelului dându-i satisfacție oricui analfabet ajuns parlamentar. Uneori e greu să te dezveți. Dumneavoastră, civilii sunteți cei care ne-ați adus în situația aceasta.

akord 75 spunea...

@Leon
Buna asta pe care ati dat-o exemplu 😂😂😂
Si eu am auzit-o la fel...lipseau doar uraaaa,uraaaa,uraaa si aplauze prelungite + alea cu "reales la al tzaspelea congres"

Huhu Rezea spunea...

Proiectul pe care nu l-ai citit spune că primesc OMM la cuantumul net aflat în plată, dar zic mulți că ar dispărea la cuantumul minim net dacă acesta rămâne în plată. Este că e ilogic?

Calinmihaib12 spunea...

DOMNILOR: AVIA și LEON:
..CRED că eu n-am fost..EXCEPȚIA ..între PENSIONARII MILITARI care nu am primit..CONDIȚIILE de MUNCĂ..din H.G.S.-01019/2010,..!în 2011..!?
Cred că nu ați uitat ce s-a întâmplat în 2011:
...în ian.: mie mi-au TĂIAT pensia cu vreo 55 %(peste 1.700 de lei!),în 02.2011 am reprimit pensia din dec.2010 + diferența tăiată,..până în dec.2011..!
În ian.2012 mi s-a TĂIAT pensia
brută cu vreo 700 de lei,până în aprilie: când guv. BOC "a fost schimbat" cu guv.UNGUREANU:care
a MăRIT pensia mea brută.. prin MAJORAREA condițiilor de muncă: dar: mare atenție:.TOTAL AIUREA ..!: adică în perioadele de la începutul carierei de "cadru militar"= în loc de condiții "DEODEBITE"=CUVENITE,mi-au"dat" (?)=condiții "SPECIALE"=la SOLDE MICI.,și invers:.în a 2-a jumăta te a carierei=după anul 1990 =în loc de condiți "SPECIALE"(50%)= CUVENITE=la SOLDE MARI,..mi-au "dat":condiții "DEOSEBITE"(25%) ..! =ÎN LOGICA = FURTULUI= DIN DREPTURI CUVENITE..și aruncarea ..unor "firimituri".!= în pensia brută,..PLĂTITĂ ASTFEL:..până în iunie 2013,când: iar mi-au tăiat vreo..300 de lei..din pensia brută., + alte "peripeții"..până în oct.2013: cu guv.PONTA: care mi-a "redat"..pensia brută= din dec.2010..!(..+ DIFERENȚELE..= PRIMITE mai TÂRZIU: în baza legii 241/2013 și a legii 223/2015,art.121..!).

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

PETROV BĂSE TURNATORUL, A DECLARAT PUBLIC CA INAINTE DE 1989 TOTI MILITARII ERAU INFORMATORI LA SECUTITATE! TREBUIE SA-I FACEM PLANGERE PENALA PENTRU CALOMNIE MINCINOASA, IAR EU CER PUBLIC ORICUI SA SA CEARA LA CNSAS DATE DESPRE MINE, DACA AM FOST INFORMATOR, DAND DEZLEGARE ORICUI S-O FACA! DATE PERSONALE: IFRIM CORNELIU, NASCUT IN 15.10.1955 IN TG. OCNA, JUD BACAU, MAMA FĂNICA, TATA GHEORGHE. Daca voi fi gasit ca informator, jur pe viata si sanatatea mea sa ma retrag din viata publica, sa desfiintez laptopul, sa las prin testament sa fiu ingropat la gardul cimitirului fara preot si fara cruce si fara ca nimeni sa ma conduca la mormant! Acesta este juramantul meu si il autentific cu demnitatea si onoarea mea militara!

Iulian Mareș spunea...

Asa este!
Poate unora le va fi placut mai mult in Mali decat in tara; acolo aveau un singur dusman si militarii erau frati, indiferent de natiune, aici este cu totul altfel! Aici te lovesc parsiv si pe ascuns tocmai cei care ar trebui sa iti multumeasca pentru servicii aduse tarii!
.... si legiunile nu sunt in afara Romei!

Xpert 86 spunea...

Asta e atitudinea reprezentanților din cadrul tuturor direcțiilor financiare și a caselor de pensii MAN și MAI față de rezerviști, o lipsă totală de respect, o bătaie de joc!!! Acest fapt se datorează în special pentru întrebările incomode, la care dacă ar răspunde legal, ar constitui un precedent sau o practică unitară la plata pensiilor. Acest fapt se produce întrucât baza legală este permanent în tranziție și lasă loc de înterpretări, exemplul fiind atât L. 223/2025 cât și de L. 80/1995. Pentru orice răspuns comunicat eronat sau cu omisiuni sau interpretare în aplicarea legilor, după bunul lor plac, aceștia știu că dacă îi acționam în judecată au câștig de cauză pentru că instanțele de judecată nu mai sunt independente, ele depinzând de factorul politic care le și dictează soluțiile pe care le dispun. Casele de pensii practică o astfel de atitudine cu scopul de a face economie la buget, pentru ca o parte din banii alocați să fie returnați statului!!!! Nu mi se pare normal după ce am platit timp de 25-35 ani contribuția socială la fondul de pensie să fim luați la mișto de către reprezentanții caselor de pensii. Pentru a fi înlăturate inechitățile și discriminările cauzate de baza legală în vigoare se impune ca cei care ne reprezintă să întocmească niște proiecte pertinente după consultarea în prealabil a unor specialiști cu experiență atât în domeniul juridic cât și în cel fiscal sau contabil, pentru ca să nu se mai ajungă la astfel situații. Aroape toată legislația actuală aferentă pensiilor militarilor și politiștilor este în mare parte ambiguă, interpretativă, întrucât a fost realizată în grabă, fapt ce generează atâtea discuții și acțiuni în instanță!!!! Fără o legislație stabilă, nu ca cea existentă în prezent, nu se va ajunge decât la litigii în instanțe. Poate că asta s-a și dorit ținând cont de rata mortalității mari din rândul rezerviștilor!!!!!!!!!

M spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
CEZAR spunea...

Asa desigur...
Inca unii..care acum ii vor privi pe cei din Tara..nu mai vorbesc de pensionari..ca pe niste tiritoare nefolositoare !
Noi am fost in To..baaa...
De parca pentru asta poporul intretine Armata Nationala !
Resurse cheltuite...pentru CEEEEE???

Burebista spunea...

Unknown.. Prin plx 199 se introduce un nou articol 60. 3 în care se specifica ca sporul pt OMM se acorda la pensia netă plafonata de art 60.1
Domnule Huhu Rezea, prin aplicarea omm la pensia netă plafonata celor pensionați după 15.09.2017 nu vor mai fi pensii mai mici decât cea minima de la art 110.
Dacă ar fi o pensie netă după 15.09.2017 și cu OMM în plus mai mica decât cea minima se va acorda cea minima fără sa i se mai adauge omm. Doar pensiile celor mai în vârstă vor avea câștiguri prin pensia minima și cei după 15.09.2017 prin acordarea omm la net. În a 2 a faza vor câștiga 80% dintre pensionari

Calinmihaib12 spunea...

Xpert86:.����.,dar nu "graba" e "cauza"..RĂULUI.,ci RĂUL INTRIN SEC,STRUCTURAL al"ordonatorilor" de..(..orice..).."credite"..!.. care IMPUN: RĂUL,PERVERSITATEA +
PERFIDIA..etc...în TOT "lanțul": LEGISLATIV și EXECUTIV: privind
..: cel puțin.."ZONA ASTA..de INTERES"..!

vasile spunea...

„Băsescu, care între 2004 și 2014 a fost comandantul suprem al Armatei, a susținut în procesul cu CNSAS că toți militarii erau informatori ai Securității și își turnau colegii înainte de decembrie 89.,, TOTI MILITARII ERAU INFORMATORI AI SECURITATII? asta nu are pic de respect fata de militari, este o scursura a societatii noastre care trebuie eliminat din viata publica. Puscarie!

Gigi spunea...

Guleraţii,prin amendamentele depuse de ei la Plx 119,nu urmaresc altceva decât sã prelungeascã boala.Adicã sã nu se facã nimica pânã prin 2025-26.
Totodatã,tot prin aceastã lege,sã acopere magariile fãcute pânã acum in legea 223.Adica:
-Actualizarea din 2017 unde nu au inclus indexarea din 2016,contrar celor de la MAI.Acum,prin Actualizarile ulterioare doresc sã nu mai fie incluse aceste indexãri
-Introducerea impozitului, a modului de calcul Net/Net,cnf.OUG 59,Marca Lov.
Nu as spune cã nu ar fi în favoarea celor mai vechi etapa1,a unora doar,dar dacã se fãcea concomitent stabilirea acelui Cuantum Minim cu Etapa 2,(Recalcularea),pânã la sfirsitul anului 2022,iar din 2023 Actualizarea erau credibili.Astfel,este o mare tragere de timp,o mare pacaleala.
Vedem şi raspunsurile date de Guleraţi,col.Neacsu.,dar şi altora.
Chiar şi dacã vor da o nouã lege,tot o porcãrie va fi şi tot in sensul de a acoperi tot ce au fãcut pânã acum impotriva noastrã.
La dracu mai stai doi ani sa stabilesti pensia minima,iarã apoi încã 2 ani Recalculare, zic doi ani,dar dacã se va amâna aplicarea l.153 poate sã dureze chiar mai mult,în loc sã treci la Actualizarea pensiilor de la 01.01.2021?
Nu era mai bine sã actualizezi treptat,an de an in loc sã o faci odatã ptin stiu eu ce an? Impactul bugetar nu ar fi colosal?
Sunt multe întrebãri de pus.
ASTA SE URMARESTE,O NOUA LEGE IN CARE SA TRAGA DE TIMP SI ACOPERE TOATE MAGARIILE FACUTE IN TOTI ACSTI ANI INCEPAND CU 2016.
Vom dezbate aici încã mulţi ani,pânã când vom pleca toţi,dyiti unde.
Sa fim sanatosi cã avem nevoie.Iara la alegeri sã votãm cu cap cã altfel ne freaca ãştia încã ani buni,cã şi pânã acum.



-

-

micutzul spunea...

Sunt tare curios cum ar reactiona rezervistii din orice stat NATO daca s-ar trezi cu un surogat de pensie de serviciu , fără elemente la care au dreptul legal, cu alte conditii de vechime (fiindcă toate tarile conduse cu mintea nu cu curul au conditii de vechime functie de grad, muncă etc.) cu grupe de munca neplatite etc. Pai ce dracu ajunge Roșu sa tragă efal intre un capitan de logistica si unul ofiter cu dirijarea sau intre un capitan pilot de vanatoare și unul de la financiar ? Pai ce băi juristule antiaerian ai ajuns tu sa stabilesti pensiile militarilor operativi din unitati de rachete , de radiolocatie, transmisiuni , marina, etc.?
Ce e aia pensie minimă individualizată? Păi ce noi am avut solde minime individualizate ? Ce tie iti dă nevasta prânzul minim individualizat? Nu cred dar stiu sigur că esti un jurist vopsit si minim individualizat .
Iar noi sa stăm pe vine , cuminti până primim coparseul minim individualizat că dacă se aplica peleicsul ăsta atunci mai vedem pensia actualizată.
La desrne animate!

Huhu Rezea spunea...

@Flavius
Nu băga mâna în foc!
Câtă gură bogată ești, în mod sigur ai fost o sursă bună de informații pentru CI-ști, fără să-ți dai seama. 😂N-ai de unde să știi câți colaboratori CI te-au citat în notele lor scrise sau câte casete cu inregistrarile duscuțiilor tele despre colegi au avut CI-știi.

Calinmihaib12 spunea...

Xpert86:P.S.: 👍,👍,👍,👍,..!

Gigi spunea...

De acord!
In legãturã cu instanţele.
Cum sã nu fie de acord cu ministerele când lor le-au fãcut salarii şi pensii de Nababi?
Pensia medie a noastrã este de 3800 lei,a lor de aproape 20.000Lei(nu stiu dacã gresesc,dacã da,sã fiu corectat).
Pe aceiaşi spetã se dau hotarari diferite.
Mulţi avocaţi,am auzit de la diversi care au vrut sã se judece,se scuzã şi nu mai vor sã reprezinte pe unii militari in instanţã,tocmai din acest motiv acela ca legile noastre sunt aşa de alambicate încât nu le dau de cap.
PS,Dacã stie cineva care este pensia medie in domeniul magistratilor.

Viorel spunea...

Domnule Cătălin, altă discriminare dacă această variantă ce a mai circulat prin presă și TV. se pune în practică. Unitatea în care am lucrat nu avea nici o tangență cu misiunile în T.O. cât și alte multe U.M. din țară. În T.O. plecau Batalioanele și Subunitățile independente (Cp.) înființate în acest scop, cât și personal selectat pentru misiuni individuale. Cum s-ar putea adopta o lege a pensiilor militare doar pentru ei când, unii după 1, 2, 3 misiuni, și-au umplut teșchereaua de bani (soldă în țară, soldă afară plus cei 1.000 lei net ce le mai intră peste 1 an în pensie) după care au tulit-o în alte garnizoane pentru că nu mai simțeau nevoia de aventură sau pentru a-și risca viața. Locurile vacante (în aproape 20 de ani de personal m-am săturat de faxurile care veneau zilnic. Pentru completarea B. ce urmează să execute o misiune în Afganistan în perioada ......selectați pe bază de raport personal cadre militare pentru a încadra următoarele funcții, pe grade, arme, alte criterii, etc, etc, să cunoască limba engleză nivel ....). Deși eram puțini foarte mulți au plecat în misiuni (selecția, pregătirea, misiunea, concediul de recuperare=1an). Când Cdt. nu era de acord, primea telefon de la X sau Y aflați la BZ sau B și uite așa, 1 an de zile un alt coleg luat de prost trebuia să-i ducă funcția prin cumul fără a primi nimic în schimb. Am prins trei situații în compartimentul meu, 2 în Congo de câte 1(doar misiunea+selecția, pregătirea, concediu refacere=1,6 ani) an 1 în Afganistan. Mi-a fost ușor domnule Cătălin ? O misiune Congu=60.000 dolari/45.000E la momentul respectiv. Ei cu banii, noi cu munca și tot ei cu pensii militare de serviciu. E corect. Și ca o curiozitate. Cum le calculează pensia ca la parlamentari 1 misiune=1 mandat și tot așa sau procentual. Este la nivel de zvon dar pentru că domnul Ciucă (când va fi pensionar: momentan și-a tras 1.000 lei cu dedicație pentru el și amici, nu-l interesa ceilalți, își mai trage și pensie apoi se culcă la loc) e la butoane și speră să rămână, această dorință este vitală pentru că altfel îi moare familia de foame.

Alex spunea...

Basescu?! Un presedinte care nu a avut,nu are si nu va avea cuvant.Sunt curios dupa cum am mai spus ,de ce a fost secretizat dosarul referitor la "rapirea"ziaristilor ,caz in care statul roman a platit ptr.acestia vreo 10.000.000 de dolari iar la rapitori au ajuns mai putin cu doua ,trei milioane.Unde au disparut acele milioane? Basescu stie si ptr.acest fapt a secretizat dosarul ptr.o perioada de 50 de ani.Pe Ioha nu-l intereseaza.Dosarul ar trebui desecretizat ptr.a sti si noi cine este hotul.
Nu stiu exact daca de 10.mil.era vorba ,am scris o suma aproximata.Cert este ca ceva milioane au lipsit.

akord 75 spunea...

@Gigi
pensia medie magistrati plus comparatie cu tarile UE
Pentru comparatie ar putea si Huhu "sa arunce" un ochi pe grafice...asa pt informare obiectiva

https://www.riseproject.ro/romania-oaza-de-bani-a-magistratilor-din-uniunea-europeana/

raul spunea...

Deci in cea mai corupta justitie din Europa-daca am lua numai retrocedarile aiuristice si ilegale ,fara a mai pune si alte spete-cea mai buna rasplata!Bravos natiune!La razboi sa plece cu magistratii si cu procurorii !

HALA spunea...

Asa li se întâmplă oamenilor prosti!

Viorel spunea...

Te înșeli Burebista. Aduți aminte cât de mult au contat cele 3 procente (coaliție pentru a intra în Parlament / trădare PSD) ale domnului Voiculescu pe fostul președinte Băsescu pentru a face ca și KWI „Guvernul meu” și cele 7 procente ale Gl. Oprea / UNPR, pentru a menține „interesul national” al domnului Băsescu.

Viorel spunea...

Aveți dreptate domnule Iulian Mareș, dar militarii „erau frați, indiferent de națiune” aflați în Mali nu erau conduși de Gl. Ciucă. Mai mult ca sigur comandantul acelui detașament (sau cum s-o fi numit el) mânca sau ar fi fost în stare să mânânce din aceeași gamelă cu dumneavoastră. Îl vedeți pe domnul Ciucă într-o astfel de postură ?
Are și România Roma ei. „Comuna Roma este așezată în partea centrală a județului Botoșani”.

Iulian Mareș spunea...

👍.... In primul minut săreau camarazii activi, din foarte multe motive, care la noi lipsesc sau sunt considerate minimale, neimportante! Din păcate la noi Armata Populară nu a cultivat camaraderia, spiritul de corp, uniți la bine și la rău...etc!

Iulian Mareș spunea...

C
Armata Nationala, insa cu obligatii in Alianta!

Viorel,
asta ma si surprinde...Ciuca a trecut prin faza gamela, insa poleiala politicului i-a luat mintile! Se intampla asta si unor generali ai legiunilor romane.....

Iulian Mareș spunea...

raul,
numai ca magistratii nu au sarcini privind mobilizarea si apararea directa a tarii la Starea de Asediu/Razboi. Oare de ce?

Florin_IT spunea...

Rog administratorul sa impuna/solicite, in interiorul siteului folosirea termenului de "militar rezervist" in locul termenului gresit "pensionar miliar" ori "militar pensionar". Folosind termenul de pensionar, ne facem o mare defavoare de imagine, inducand in opinia publica ideea ca suntem favorizati cu varsta de pensionare, in comparatie cu civilii. Si de aici , rezulta intreaga aversiune a celorlalte categorii profesionale civile, impotriva militarilor. Restul argumentelor pro si contra pe acest subiect le stim... Bine ar fi daca s-ar face un demers din partea asociatiilor de militari rezervisti, ca fluturasii de " pensie" s-a fie redenumiti "solda militar rezervist" ! Acest lucru ar limpezi mult "apele in care se scalda militarii rezervisti " dupa iesirea din activitate ...si care in ochii civililor nu ar mai fi ani de ....pensie, ci de rezervist. Eu consider ca anii de pensie incep, la trecerea militarului in retragere. Cu stima, un militar in activitate...viitor rezervist.

Huhu Rezea spunea...

Un militar în activitate poate deveni rezervist făra drept de pensie.
Vedeți de ce nu este corectă propunerea dvs?