Un produs Blogger.

luni, noiembrie 02, 2020

Curtea Constituțională decide soarta taxării componentei necontributive a pensiilor de serviciu

196 comments

Curtea Constituțională nu poate obține o majoritate pe soluția preconizată, cea de constatare a neconstituționalitatii taxării pensiilor magistraților, în condițiile în care legea nu modifică Statutul magistraților ci legea Codului Fiscal.

Nefiind o modificare a legilor care reglementează  pensiilor de serviciu și  ținând cont de deciziile anterioare că partea necontributivă a pensiilor de serviciu nu reprezintă un drept câștigat, CCR nu va putea de data aceasta să disocieze pensiile magistraților de celelalte pensii de serviciu. Legea taxează doar partea necontributivă a pensiilor de serviciu. 

Din Cominicatul CCR din 04 11 2020

"– Obiecțiile de neconstituționalitate a Legii pentru modificarea și completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, obiecții formulate de Avocatul Poporului și, respectiv, de Înalta Curte de Casație și Justiție,

Curtea Constituțională a amânat deschiderea deliberărilor pentru data de 8 decembrie 2020, având în vedere imposibilitatea constituirii completului de judecată și faptul că la dosar încă nu au fost transmise punctele de vedere ale președinților celor două Camere ale Parlamentului, solicitate în temeiul art.16 alin.(2) și art.17 din Legea nr.47/1992, precum și toate informațiile solicitate mai multor autorități publice în temeiul art.77 din Legea nr.47/1992."


Toate topicele despre taxa pe pensii AICI

Există motive extrinseci de neconstituționalitate privind modificarea Statutului magistraților, dar legea nu modifică statutul magistraților.



 Ședinţa de plen din 4 noiembrie 2020 

- Dosare în pronunţare –


3. Dosar nr.758A/2020                          - Obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru completarea 

                                                                   Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal 

4. Dosar nr.759A/2020                          - Obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru modificarea și                                                                        completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal 



                                                  Grefier şef, Floriana-Dorela Sandu


AORR  a inaintat in luna iulie mai multe proteste privind instituirea taxei pe pensiile de serviciu, un memoriu fiind trimis și către CCR. Vezi AICI

Afirmă că s-ar taxa toate pensiile militare care depășesc suma de 2000 lei. Or, potrivit legii adoptate se taxează doar pensiile de serviciu care au partea necontributiva de cel pu'in 7001 lei.  




196 de comentarii:

Leon spunea...

Numa' mâine, nu-i poimâine..!

Huhu Rezea spunea...

D-ta esti bine la ora asta?
Ai și uitat la ce se refera legea taxării pensiilor de serviciu care va fi analizată poimâine la CCR?

Lenovi spunea...

Parca n ati sti deja rezultatul. Normal ca taxarea pensiilor magistratilor e neconstituționala. Pentru militari mai discutam

Huhu Rezea spunea...

Mai vezi d-ta vreun topic despre taxare de la ultima amânare a deciziei de către CCR?
Ori te-ai trezit vorbind, ori ai spaime în legătura c acea lege.

Calinmihaib12 spunea...

..Pensiile militare: astea mai "noi": după octombrie 2017..= rezultă din COMENTARIILE și din DECIZIILE "noi" de PENSII STABILITE cu "drăguțul(.sic.!!) ..de ART.60,."NOU"= și publicate AICI..= că sunt=GATA= TAXATE și IMPOZITATE CU CELE VREO..42,5 % ..!

Xpert 86 spunea...

Magistratii scapă sigur netaxati, restul, respectiv militarii, politistii și ceilalți sunt carne de tun sau sunt sacrificați!! Militarii și polițisții au fost de fapt moneda schimb a magistraților!!! În ianuarie 2020 au fost foarte revoltati că militarii și politiștii au fost excluși de la taierea pensiilor și întroducerea plății lor în funcție de contributivitate!!! Au făcut un troc cu politrucii ca să fie a câta oare exonerați de orice impozitare, plafonare în detrimentul militarilor și politiștilor pentru că ei sunt mai presus față de restul beneficiarilor pensiilor de serviciu sau militare!!! Pun pariu că asta se va întâmpla și că putea fi orice clasa politică la guvernare că tot ăsta era deznodământul!!!!!!!!!!!

Huhu Rezea spunea...

@acord
Asta nu e topic pe care poți d-ta să faci revista politică a presei.

Călugărul spunea...

Acum sincer pensiile de peste 7000 RON erau o mare aberație! Bine că se termină cu șmecherii! E valabil și la magistrati dar la ei mafia e pură și nu pot fi suprataxati!

micutzul spunea...

Nu stiti solutia? Orice taxare cu peste 50% este echivalentă cu confiscarea!

Gogu Pintenogu spunea...

Cred că se va amâna din nou. Nu își taie singuri din beneficii și nu îi obligă nimeni și nimic să o facă. Așteaptă să se aleagă "guvernul meu" (știți cum este cu sacii cu voturi) și gata. Mai măresc puțin pentru neamurile nou angajate cum s-a mărit la administrația prezidențială și la Parlament. Pentru militari există o Măciucă (este actualul și viitorul ministru).

Leon spunea...

Comisia pentru Aparare din CD, in sedinta de astazi, NU are pe ordinea de zi si Pl x nr.199/2020 !
Se asteapta Decizia CCR privind Impozitarea Suplimentara de maine.

Huhu Rezea spunea...

Gata, nu mai este timp. Joi se incheie ultima sesiune a actualei legislaturi. După 01 februarie vom vedea...dacă...

Leon spunea...

Chiar daca incepe Campania electorala, comisiile pot tine sedintele on-line si pot aproba si Pl x nr.199/2020 saptamana viitoare, trimitand Raportul comun Plenului CD..!

Xman spunea...

Singura varianta a plx-ului este varianta Mircea DOGARU fara concesii.Trebuie sa ne respectam ca sa ne respecte altii.Punctum

CEZAR spunea...

...ULA,,,ULA....ULAAAAAA...vorba frumoasei cintarete SABRINAAA BRUNOOOOO
semneaza
YZK-MAN

Leon spunea...

Si eu care am trimis la majoritatea deputatilor din Comisia pentru Aparare, Varianta de pe blogul huhurez.com...!!

Ionel spunea...

Pertinenta observatia domnului Calinmihaib@gmail.com de luni, noiembrie 02, 2020. Cu alte cuvinte, in cazul in care va trece de Curte, dar fiti linistiti ca nu isi taie ei craca de sub picioare, asa cum nu au facut-o nici in 2011 cand la noi a fost ok trecerea pe contributivitate, nu si la ei, celor pensionati dupa oct 2017 le va fi aplicata o DUBLA IMPOZITARE/TAXARE !!!! Stiti ce nu inteleg eu la politicienii care conduc acum tara, gen palavragiu de la realitatea care a devenit europarlamentar, daca tot vor ei sa arate ca mor de grija celor cu pensii mici, DE CE NU SCHIMBA ACUM LEGEA DE CALCUL A PENSIILOR MAGISTRATILOR, prin aplicarea , DE ACUM INCOLO, a aceluiasi sistem care se aplica acum militarilor, respectiv taxare brutului cu 42,5 % si punerea conditiei sa nu depaseasca netul in activitate a unui magistrat aflat pe aceiasi functie !!!???

M spunea...

Eu zic că o dă "neconstituțională" ca să fie un subiect bun de campanie. Partidele o să se întreacă în a promite tăierea pensiilor "ciocoilor". 😁

Cu PLx 199 v-am spus acum luni de zile că s-au decis să o lase viitorului Parlament.

Ionel spunea...

Acum, revenind la titlul articolului "Curtea Constituțională decide soarta taxării componentei necontributive a pensiilor de serviciu", va reamintesc ca in 2011 Curtea Constitutionala a statuat ca de partea contributiva nu se poate atinge nimeni, fiind un drept de proprietate. Asa nu a reusit boc/base diminuarea cu 15 % a pensiilor civile. Cu privire la suplimentul de pensie acordat de stat, acestuia i se pot aplica, functie de situatia social economica si de resursele statului, reduceri/diminuari etc, cu alte cuvinte statul poate dispune cu privire la aceasta parte necontributiva. Dar asta ar insemna recalcularea tuturor pensiilor de serviciu astfel incat sa se stabileasca partea contributiva, iar prin diferenta intre pensia in plata si partea contributiva sa fie stabilita partea necontributiva. Asupra ultimei parti statul/guvernul poate dispune. Exemplu: Am o pensie de 5000 de lei. Prin recalculare se stabileste ca partea contributiva este de 3500 de lei. Asupra diferentei de 1500 statul poate dispune. La militari, in opinia mea, la cel putin 95 % partea necontributiva din actuala pensie nu sare de 7000 de lei. La magistrati cred ca procentele se inverseaza !

Huhu Rezea spunea...

Plafonarea cuantumului pensiei militare din baza de calcul brută sau netă nu este echivalenta cu impozitarea.
Spun acum un lucru care îi va deranja pre multi dintre cei pensionați după 15 09 2017.
Asa cum pensia plafonată la 85% este impozitată, tot asa și pensia plafonată la net ar trebui impozitată.
Avem în prezent mii de pensionari militari cu pensii nete de peste 10 000 lei cărora nu li se reține niciun leu impozit. Impozitul pentru ei este plătit de la buget de CPS. Cu alte cuvinte, pensia lor brută eeste formată din pensia netă primită în mână plus impozitul plătit de CPS. Intr-o asemenea situație este si actualul ministru Ciucă.

Huhu Rezea spunea...

Nu se dorește calcularea componentei contributive a pensiilor militare, pentru ca s-ar descoperi că vechii militari, cu vechime în serviciu de peste 30 de ani, ar avea o pensie contributivă mult mai mare decât actuala pensie militară necontributivă.

spiritul lui Haret spunea...

Contributia in totalitatea ei depusa pentru pensia suplimentara o fi pensie contributiva?Sigur ca este contributiva si atunci cum de MApN o nationalizeaza la cei ce depasesc vechime de peste 25 ani.Este abuz,abuz,abuz.Incalca constitutia?
Deficienta.reactionam cu intarziere.

Huhu Rezea spunea...

Contribuția pentru pensia suplimentară a fost naționalizată/confiscată în anul 1998 de guvernul de dreapta al Conventiei Democrate, premier, Radu Vasile si ministru de finanțe Traian Remeș. Nu mai are ce să confiște MApN.
Te mai public doasr dacă semnezi cu @ icepar, monteorule!

Alex spunea...

Asta o cred si eu.Le cade greu la stomac ciuntirea specialelor.Acum de cand si cei din minerit care au avut functii de conducere au ajuns la pensii de peste 10000 de lei,mi se pare incorect ca nu ia la toata lumea,indiferent de domeniul de activitate.
Este o masura necesara .Maine auzim ca se amana ptr.ianuarie.Cu astia este posibil orice.

Militar spunea...

Ministrul Ciuca, a fost in campanie in zona Olteniei nu a precizat nimic de acest proiect PLX199 concluzia care reiese, nu se va aproba anula acesta PLX 199.

Xpert 86 spunea...

De ce nu supraimpoziteaza si pensiile civililor peste 2000 de lei ca sunt destui cu astfel de pensii mai ales dupa ultima marire, nu numai la militari si politisti???!!! Parca e vremea prigoanei acuma si am fi ciumele politicienilor!!!!!

Calinmihaib12 spunea...

Dacă cifrele privind calculul pensiei lui CIUCĂ..date de d-l "BUREBISTA" sunt reale..= ele arată că și pensia ministrului a fost: DUBLU IMPOZITATĂ..!!,ORICE ar spune...altcineva..!
Preluați calculul și vă veți convinge că e așa:..SOLDE BRUTE taxate cu 41,5 % și pensia netă impozitată cu 10 %..!,..exact același ALGORITM folosit ca și la CAPORAL..,(sigur: la acesta pensia de 1898 lei..era sub pragul impozitării..!./..??)
ATENȚIE:..!: "vorbim"..despre pensia STABILITĂ..!!(..inițial. =ca la proști..!??),NU majorată
ULTERIOR..!

Ionel spunea...

Este totusi o forma mascata de confiscare. De ce ? Daca in momentul de fata contributia la pilonul 2 in cuantum de 3,75 % se retine, impreuna cu 21,25 %. din cei 25 % contributie la asigurarile sociale, contributia suplimentara la pensie s-a platit peste toate contributiile datorate statului, adica din netul luat in mana ! Domnii din MAN, adica sefii de la financiar, juridic sau casa de pensii, cum s-ar simti daca peste 20 de ani ar veni altii si ar spune pensia domniilor lor va fi redusa la cea calculata strict pe lege, fara suplimentul pilonului 2 !??

Huhu Rezea spunea...

Doctore, confunzi impozitarea cu stabilirea bazei de calcul.
Nu există altă impozitare pe pensie decât cea care îți micșorează cuantumul brut pe care l-ai încasa dacă nu ar fi impozitat.
Restul sunt inginerii!
Caporalul nu plătește niciun leu impozit din pensia de pe cupon, asa cum plătesc toți pensionarii.

Huhu Rezea spunea...

Pensiile pe L 263/2010 nu se impoziteaza pentru că sunt pensii contributive prin modul de calcul, fiind protejate de pricipiul dreptului câștigat.
Militarii, în special cei cu vechime mică, au vrut să-și recapete onoarea cu riscul pierderii unui drept câștigat.

un oscar = o pensie spunea...

si nici anul viitor cand vor urma taieri si taxe marite

Călugărul spunea...

Rareș Bogdan zicea că mâine CCR va da Măciuca în în rezerviștii foarte grași! Sigur știe ceva.

CEZAR spunea...

m-Alul STIE..de aia a ramas fara aer..!!

Pop Iuliu spunea...

Dreptate sa fie, sa fie taxate suplimentar pensiile peste 7556 lei?
Ce câștiga cei care au pensii mai mici decât simulării lor pensionați după 2010 dacă CCR decide suprataxarea pensiilor peste 7556 lei?

Calinmihaib12 spunea...

HUHU:..știu că esti "aglomerat" cu..:cititulcomentariilor..,apoi cu.."prelucrarea..datelor"..etc...,dar: totuși..nu trebuie să-ți "scape" ..AMĂNUNTUL.:scris în comentariul meu: cum că pensia netă a caporalului,..ca și a ministrului CIUCĂ: deci amândouă PENSII NETE sunt EGALE CU SOLDA LOR NETĂ,iar pensia netă a caporalului,fiind sub pragul de 2.000 de lei= NU E IMPOZITATĂ..!
E ADEVĂRAT că ambele PENSII de SERVICIU sunt IMPOZITATE cu 10 %
și că acest "impozit" e scriptic ,dar ESENȚIAL e că:"INGINERITUL"
"ĂSTA".a avut rezultatul SCONTAT de guvernul PSD (în..=2017..!) = de a TĂIA "ZDRAVĂN" PENSIILE BRUTE MILITARE..la nivelul SOLDELOR NETE..!! și, îmi pare rău să-ți spun: dar faci un "efort" cam "prea mare":..ca să
DIMINUEZI "PIERDERILE" PSD-ului, care:MARE ATENȚIE:nu e singurul "GRUP DE INTERESE" responsabil pt...MALVERSAȚIUNILE..cu SOLDELE ȘI PENSIILE NOASTRE..!..și nu de azi,..de ieri..!

Huhu Rezea spunea...

@calinmihaiAi mutat discutia pe alt topic si nu=ti raspund acolo.
Ai bolânzit dacă crezi că diferenâa dintre pensille nete ale militarilor râmâne la PSD și nu la gulerații care au inițiat OUG 59/2017.
Incă o dată fac apelul ca Ministerul Foinanțelor să intervină și să pună ordine în definirea venitului impozabil în cazul pensiilor militare calculate după algoritmul completat de OUG nr. 59/2017, astfel încât impozitul pe pensiile militare să nu mai fie plătite de la bugetul de stat.

M spunea...

@Xpert

Se pot impozita dacă politicul vrea. Este considerat venit și impozitul pe venit se stabilește prin lege.

Da, ați sesizat bine, nu procentul e important cu principiul. Ca să dau un exemplu: mărești salariile medicilor că, de, e nevoie de ei și apoi impozitezi ce le-ai dat pentru că sunt chiaburi bugetari. 😁

M spunea...

@Huhurez

DA, DA, DA!!!!! Dar câți înțeleg asta????

Calinmihaib12 spunea...

..Și..PENSIILE CONTRIBUTIVE :.. peste 2.000 de lei= SUNT IMPOZITATE..! cu 10 % = suma ce depășește 2.000 de lei..!!(indiferent de legea de pensie: 19/2001, 263/2010, 223/2015..,etc.)

Leon spunea...

CNPP, plateste toate pensiile de serviciu ale celorlalți beneficiari, mai putin magistrati si militari!
Stie cineva ce sume sunt trecute pe Talonul de pensie ale acestora, pensionati dupa 15.09.2017 ?
Daca avem colegi care au in familie acesti pensionari( diplomati, pers.aeronautic, grefieri, funct.parlamentar, etc) ne pot lamuri...!

Leo spunea...

Este valabil și pt. pensiile mici. Flavius ar fi avut aproape 1700 lei dacă nu apărea L 223 și rămânea pe calcul de contributivă pensia lui militară

Leon spunea...

So magistratii primesc pensia prin CNPP, dar nu sunt afectati de OUG.59/2017...!

avianyc spunea...

Domn Huhurez, din pacate nu ati inteles nimic din mecanism si buimaciti lumea neștiutori.
Media soldelor nete a fost impozitare odata. Ce impozitare mai doriti.
Faceti putina analogie si gasiti rezultatul final.

Calinmihaib12 spunea...

HUHU: nu te supăra: o PENSIE NETA mare,de ex. ca a ministrului CIUCĂ =15.000 de lei NET = cu SOLDA LUNARĂ NETĂ =în MÂNĂ ,STABILITĂ..dintr-o SOLDĂ BRUTĂ LUNARĂ de..25.641 de lei IMPOZITATĂ cu 41,5 % = 10.641 lei=taxe și impozit= din BAZA BRUTĂ = LEGALĂ DE CALCUL din.. art. 28,29 și 30 =e "decentă", .la "nivelul" funcției avute..!
și NU MAI TREBUIE IMPOZITATĂ ..suplimentar cu 10 %..!
"INGINERIA" FINANCIARĂ făcută în 2017 "TREBUIA" să"LEGALIZEZE" în vreun fel..=ILEGALITATEA= TAXĂRII și IMPOZITĂRII..:BAZEI BRUTE LEGALE = DE CALCUL din art.28,29 și 30 din legea 223..(care prevăd..BAZA DE CALCUL BRUTĂ..! pt. STABILIREA PENSIEI de SERVICIU.!

Calinmihaib12 spunea...

HUHU:.lasă "OBICEIUL.."de a pune în.."gura altora".. gândurile tale..!
Eu NU am spus că PSD-ul..(și nici măcar "gulerații"..!)..IA BANII.. ="DIFERENȚE".. ai pensionarilor..!
IAR..te prefăci că NU INȚELEGI
.."SITUAȚIA"..!!..:
Este vorba de STATUL ROMÂN care, din diferite motive:NU MAI VREA să mai plătească OBLIGAȚIILE la care..S-A ANGAJAT..printr-o LEGISLAȚIE..PROMULGATĂ.., și.. ATUNCI..DECIDE..SĂ O CALCE IN PICIOARE..prin.."REGLEMENTĂRI"=
=ILEGALE=..!!..care au menirea să "contorsioneze"...LEGILE RESPECTIVE..,cam ceea ce s-a întâmplat..DE REPETATE ORI..cel puțin..=în ultimii 20 de ani..!, și..cel puțin..în ceea ce ne privește pe noi pensionarii militari..!

Calinmihaib12 spunea...

LEON:..Ia-ți..gândul să VEZI..VREODATĂ ,..AICI..,vreun CUPON de pensie "specială"..din categoriile menționate..!!

Alex spunea...

Speranta celor cu pensii mici o constituie faptul ca ar mai ramane bani la buget si ptr.pensiile lor.Nesimtirea crasa este la pensiile magistratilor, care nici de aceasta data nu vor actiona in defavoarea lor .Acestia ar merita "tamponati" la maxim ,fara mila.Ar fi culmea ca tot militarii sa fie tepuiti.

Huhu Rezea spunea...

Tu ești atât de buimac că nici nu mai faci deosebirea dintre impozitul si contribuțiile plătite pe soldele brute ca activ si impozitul pe pensie asa cum este definit el de codul fiscal.
Daca guleratii ar fi judecat cum spui tu, de ce pretind că mai plătesc un impozit fictiv din fictivul cuantum brut?
Cuantumul impozabil al pensiei este cel inscris pe cuponul de pensie si impozitul real pe pensie este impozitul retinut din acel cuantum.

Huhu Rezea spunea...

Pe cupoanele de pensie ale magistratilor pensionari sunt inscrise cuantumul brut, impozitul pe pensie, cuantumul net, punctajul calculat pe L 263/2010 si valoare punctului de pensie.
Componenta contributiva este data de produsul dintre punctaj si valoarea punctului de pensie. In medie, componenta contributiva este 30% din pensia totala.

Calinmihaib12 spunea...

LEON:..P.S.:
..ai văzut vreun CUPON de pensie de acel fel..de când există blogul acesta..?;dacă da, atunci ar mai..fi ceva SPERANȚE..să mai vezi vreun CUPON de-ăla..?

Leon spunea...

Si cuantumul pensiei de serviciu platit din Bugetul MJ, unde este trecut ?

Leon spunea...

Eu n-am vazut, dar sunt convins ca sunt cititori al acestui blog care au vazut..!

Calinmihaib12 spunea...

Ionele: C.P.S.=contribuția la pensia suplimentară= până în 01.04.2001 (și..de atunci și până în prezent = CIB = contr. la buget..) de = 5% se reținea din SOLDA LUNARĂ BRUTĂ din legea 138/1999, 284/2010.. = fără SPORURI..!
Din C.P.S.= se plătea în pensia brută = pensia suplimentară = pe legea pensiilor 164/2001 = 3-6-9 % adăugate, după caz,la % de VECHIME REALIZATE, obținându-se = TOTAL % de CALCUL= din SOLDA LUNARĂ BRUTĂ - BAZĂ de CALCUL din ultima lună de activitate..!
..Pe LEGILE și O.U.G.-urile de PENSIE..CONTRIBUTIVE, pensia suplimentară se plătea sub forma celor 13-22 % (diferit=..după ani..) din valoarea PUNCTAJULUI LUNAR..!( la care se mai adăuga valoarea= în coeficienți calculați din cele 25-50 % = pt. "grupele de muncă" deosebite sau speciale/alte condiții..! realizându-se astfel PUNCTAJUL LUNAR BRUT (care se adună pe tot anul și se face MEDIA aritmetică prin împărțire la 12 luni= chiar dacă anul respectiv conținea mai puțin de 12 luni ..de solde), obținându-se un PUNCTAJ ANUAL..s.a.m.d...!).

Calinmihaib12 spunea...

LEON:.."mda..!..": (mai glumesc și eu..!): au văzut.."cei"care au.."conexiuni" cu..pensionari din.."ZONELE"...respective..!

Calinmihaib12 spunea...

Încă un P.S..oarecum.."general"!
În comentariul privind pensia Gl.(rez.)= actual ministru CIUCĂ
(..dacă cifrele publicate pe blog sunt REALE.!)..NU am făcut precizarea că SOLDA LUNARĂ BRUTĂ -BAZĂ de CALCUL (=25.641 lei) a fost luată în calcul la STABILIREA pensiei de serviciu
înmulțindu-se cu 85 % de calcul MAXIM(art.30)=din Bz.C., fără să SE ȘTIE EXACT:dacă aceste 85 % = sunt INTEGRAL = % =realizate din VECHIME CUMULATĂ sau această VECHIME CUMULATĂ e SUB 85 %,..
0 DIFERENȚĂ = ÎN PLUS până la atingerea celor 85 % = fiind "COMPLETATĂ"=ILEGAL=..cu % (3-6-9 %) din PENSIA SUPLIMENTARĂ =LEGAL CUVENITĂ.!..și=în AMBELE cazuri= se relevă încă UN FURT din PENSIA CUVENITĂ=LEGAL a fostului ȘEF DE STAT MAJOR AL ARMATEI ROMÂNE,actual ministru al apărării..!!?!:adică FURTUL TOTAL sau PARȚIAL..din pensia stabilită = ..ȘI..a PENSIEI SUPLIMENTARE..!

Leon spunea...

https://m.dcnews.ro/impozitarea-pensiilor-de-serviciu-in-dezbaterea-ccr_781918.html
Decizia de astazi a CCR poate fi:
Taxarea suplimentara este constituțională in masura in care procentul nu depaseste 50% pentru pensiile mai mari de 7000 de lei.

Leon spunea...

Magistratii militari au optat pentru stabilirea pensiei de serviciu cf.L.303/2004, cu modificarile ulterioare, obtinand o pensie bruta de max.100% din veniturile obtinute in ultimul an de activitate, la care se adauga inca 20% pentru OMM/SOSP, ajungand la un procent de 120%.
In plus beneficiaza de ACTUALIZAREA anuala a pensiei de serviciu..!

Alex spunea...

Trebuie sa traiasca si ei saracii.Cum s-ar descurca cu o pensie de 2-3 mii de lei cum are marea majoritate?Tipu' ala cu 70.000 de lei ar ramane cu trei sute de milioane vechi.Saracu' !
Judecatorii nici nu trebuie sa se gandeasca si sa spuna rapid ca este constitutionala aceasta masura.Asta daca au bun simt si rusine fata de intreaga tara.In ultima vreme nu prea au aratat ca au aceste calitati.

Xpert 86 spunea...

PSD=PNL=USR=UDMR=USL=AUR=toti sunt politruci care nu ii intereseaza decat sa taie pensiile militarilor si politistilor, sa le supraimpoziteze sau plafoneze la nivelul ajutoarelor sociale, pentru a nu fi mai presus de cei din sistemul social de pensii civil!! M-a deranjeaza ca printre ei sunt si fosti militari si politisti care nu ii mai intereseaza absolut deloc pensiile noastre pentru ca ei nu au trait niciodata din pensii si salarii, ci din alte beneficii obtinute legal sau ilegal si au uitat de unde au plecat!!!!

Unknown spunea...

Sunt % de acord cu afirmația dvs!
Statul de drept sinonim cu Statul care te fură!!!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Azi am si eu proces pt. actualizare. Ce-o vrea Domnul, ca daca nu am mai depus la probatorii si tot felul de acte, de jumatate de metru, la idioteniile lor seci si neconcludente, doar sa fie un ordin secret sa pice dosarele in instante va fi sa pierd, si chiar daca castig, ajung in Curtea de Apel, unde se pare ca sunt pecetluite de ceva nevazut!... Doamne, ajuta!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Gen Gabriel Oprea a dat cu flit tututor partidelor care au contribuit la paradirea si umilirea noastra, candideaza independent in Capitala si nu mai da doi bani pe nici un partid, facandu-i tradatori si sabotori lasi! Mi-a zis raspicat si clar ca nu se mai face nimic la pensiile militare, cel putin 6 ani de acum incolo, este ordin politic venit de sus sa se inghete toate pensiile militare, deci atentie contrasii iubitori de spanzuratul din prepeleaca Cotrocelului, nu se va mai face nimic, insa din Parlament, cum a zis domnia sa, poate schimba total situatia, avand sprijin si promisiuni de la o multitudine de prieteni politicieni sa se aplice Lg. 223/2015, descotorosita de toate oug-urile, se va analiza bine ce este bun si ce este rau si se va aplica aceasta lege, mai ales ca domnia sa a analizat si ce s-a scris pe aici despre ce dorim si ce trebuie facut sa ni se faca dreptate! In plus, are un poster electoral cu anul 2021, fiind anul in care vrea sa faca dreptate la pensiile militare, definitiv si pentru totdeauna, totul depinzand de intrarea dumnealui in Parlament, si, cum zicea, nimeni de acolo nu-l mai poate opri sa ne faca dreptate, avand la indemana si in jur tot ce trebuie sa ne ajute. Chiar mi-a recomandat sa nu-l mai critic pe Ciuca, pentru ca are mainile legate de un ordin sa nu se faca nimic la pensiile militare, ca ar fi vrut, pentru ca ministrul a fost candva promovat de catre Gen. Oprea si ii leaga o veche prietenie, astfel purtand discutii si despre starea grava de la pensiile militare. Inclusiv votul lui Ciuca il va avea din Parlament in legislativul urmator, conditia de baza fiind sa-l votam pe Gen, Gabriel Oprea, caci numai de acolo ne mai poate ajuta, si o va face precis 100%! Cine este constient si de buna credinta, sa o faca, cine merge dupa principii de morala babeasca sa sufere in continuare, ca noi avem nevoie de ce face Oprea la pensii, nu dupa acuzele statului fanriot si inchizitorial, paralel, care i-a indobitocit pe unii cu false fapte si acuze impotriva Gen. Oprea, iar pe noi sa ne intereseze INLATURAREA UMILINTELOR SI NEDREPTATILOR, DECAT FALSELE ACUZE SI INVINUIRI NEFONDATE!Camarazii de pe fb mi-au promis ca vor vota din Gara de Nord, FIIND ,,IN TRECERE INTAMPLATOARE PE ACOLO'' Oprea candidand in Bucuresti, altii isi vor programa ,,excursii'' sa voteze, deplasandu-se cu masinile. Este ultima sansa, alta nu mai exista cel putin pentru 6 ani! Doamne, ajuta tuturor, sa intelegeti mesajul meu!

M spunea...

Am mai spus-o:

O carieră, orice carieră, este definită de 3 parametrii
1. STATUT (ansamblul reglementărilor legale care definesc drepturi, obligații și incompatibilități)
2. LEGE A SALARIZĂRII + alte beneficii nonsalariale
3. LEGE A PENSIILOR + alte beneficii.

La punctul 1 avem printre cele mai restrictive statute.

La punctul 2 avem o lege UNITARĂ în are suntem plasați la baza piramidei salariale.

Atunci este obligatoriu pentru a păstra echilibrul ca legea pensiilor să fie particulară, specială.

O altă rezolvare ar fi abrogarea statutului și crearea unui "statut unitar" sau adoptarea unei legi "speciale de salarizare".

ALTE SOLUȚII NU SUNT!!!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Bucurie uriasa, pentru ca adineaori, camaradul nostru, C.dor Viorel Kis l-a convins pe Col Dogaru sa adere electoral cu tot efectivul la Generalul independent, Gabriel Oprea! Multumim, Viorel Kis! Multumim, Onorabile pentru admiterea postarii!

Huhu Rezea spunea...

Sindicatul a fost principalul artizan al desființării pensiilor contributive pentru militari, pensii pentru care Oprea s-a zbatut foarte mult.
Oprea putea să spere să fie votat de rezerviștii cărora L 223 le-a micșorat pensia recalculată, avand și în prezent pensia stabilită în 2011.

Calinmihaib12 spunea...

In "justiția" "românească"..au oarece șanse de..dreptate..numai pensionarii..MAI..si cei din.. "servicii"..secrete..!??

MIHAI spunea...

Cum necum trebuie sa ne amintim ca bulibasirea pensiilor militare a fost facuta de PSD. Amin!
Cu tor respectul pentru cei care contribuie la acest blog. Nu ma intereseaza ca acelasi PSD a marit pensiile civililor. Va veni vremea cand aceste pensii vor fi mai mari decat cele ale militarilor. Si atunci sa vedem pe unde scot camasa PSD si fratele PNL.

Huhu Rezea spunea...

Hai să fim atenți, nu propagandiști ai guleraților!
Inițiativa majorării pensiilor civile aparține PSD.
Nu același lucru se poate spune despre inițiativa plafonării în două rânduri a pensiilor militare. Inițiativa a venit din partea guleraților finanțiști din structurile militare, speriate fiind că bugetele pentru pensiile militare le consumă excesiv de mult alocațiile bugetare, inițiativele fiind puse în aplicare de guverne politice diferite, Cioloș și Tudose.

Periamu lucica spunea...

Ha ha ha ha dupa alegeri

avianyc spunea...

@ Huhurez
Ciolos si Tudose nu au plafonat pensiile militare. Ei la propunerea gularatilor doar au impus restrictii in anumite varfuri de venituri.
Opera plafonarii apartine in integralitate psd. Ati uitat inadins probabil sa adaugati Olguta si Carmen D. prinse in fapt cu Og 59 pe sub masa (sau peste noapte cum s-a dorit) de Dumitru Coarna.

CEZAR spunea...

Daa..daogaru si cu ..nevasta-sa..dar nu-i sigur nici asta ..!

Xpert 86 spunea...

CC a amanat verdictul cu supraimpozitarea pensiilor speciale pentru data de 08.12.2020

M spunea...

@Huhu Rezea

Asa o fi dar eu nu o uit pe Olguta cum facea turul televiziunilor dand mereu acelasi exemplu (magistratul militar cu pensia... stiti domniile voastre) si generalizandu-l ca fiind "pensie militara"
Nu o uit ca dadea exemplul celor cativa trecuti in rezerva inainte de 50 de ani si zbiera isterica: "ies la patruzeci si ceva de ani cu pensii de peste 30.000 de lei"

O fi cum ziceti dumneavoastra dar imaginea e cu Olguta nu cu guleratii din spate. Sa nu intram in subtilitati: PSD a inghetat pensiile militare. Tot asa cum PNL a redus pensii si salarii desi comentatorii subtili afirma ca criza, ca nu s-au redus, ca nu s-a dat afara, ca Basescu e Dumnezeu pe pamant.

CEZAR spunea...

Garantat 0,1%
Cu latrai ca CorneliunSSon...care se crede destept si bun manipulator..rezultat 0 barat
Oprea sa ceara votul ce;or pe care i-a facut doctori in MAI si MApN..Fufelor care au absolvit cursuri prin MApN ..si..Mai...MAI//caruia i-a facut salarii si pensii..cit cuprinde ..
Deci are electorat ..numai parfum....!

vasile spunea...

A FOST AMANAT PANA PE 08.12, DUPA ALEGERI!

Pop Iuliu spunea...

Amânare pentru 08.12.2020!
https://wpadm.libertatea.ro/stiri/curtea-constitutionala-impozitare-85-pensii-speciale-3223094

Leon spunea...

Se pare ca CCR a amanat din nou Decizia privind Taxarea pensiilor de serviciu..!

Burebista spunea...

,, Doctore" în sfârșit ai înțeles cum se calculează pensiile în prezent.
Într-adevăr nu exista o dubla impozitare a pensiilor. Se impozitează decât cea brută foarte mare pentru ca soldele brute au crescut foarte mult în ultimii ani, artificial pentru ca în același timp au crescut și contribuțiile.
Exemplul cu pensia gen Ciucă nu este real ci doar ipotetic plecat de la afirmația lui Huhu Rezea ca ar avea o pensie netă în plată de 15000.
Încetați cu prostia ca se plătește impozit fictiv.
V am mai spus pe decizia de pensie și pe fluturaș sunt trecute pensie Bruta și impozit pe pensia bruta.
Doar la pensia în plată este trecuta cea mica egala cu nivelul soldei nete.
Și ca să înțelegeți mai bine, dacă din calculul pensiei brute/nete în funcție de vechime ar fi rezultat o pensie netă după impozitare mai mica decât solda netă avută, ATUNCI S AR FI PLĂTIT CEA NETĂ DUPĂ IMPOZITARE NU SOLDA AVUTĂ...
Sper sa fi înțeles.

Burebista spunea...

Pe 8 decembrie o sa dea alta amânare pentru ianuarie după ce se votează noul guvern

Leon spunea...

@Avia, asa o fi, dar PSD pana in anul 2020 a MAJORAT Pensiile Militare NETE cu 25% fata de 2016 !
Tare mi-e teama ca actuala(si viitoarea) Guvernare, PNL&USR&,PMP sa nu le Reduca cu acelasi procent..!

Militar de carieră spunea...

Dar totuși pentru dumnevoastră dle Administrator și cunoscători, am și eu o intrebare........ Noi militarii am avut posibilitatea alegerii modalității de calcil a pensiei pe 223 și 263.....Oare pe legea contributivitatii ar fi ieșit un cuantum mai mic al pensiei militare ....Sau mai mare. Dar după marirea cu 14%......Ce parere aveți....

BONIFATIE spunea...


Corect d-le Călin! Vezi art.168 din Legea nr.263/2010.

Leon spunea...

https://m.ziare.com/ccr/usr-pensiile-speciale-uriase-unele-de-60-70-000-de-lei-pe-luna-vor-fi-platite-in-continuare-prin-grija-ccr-pana-cand-1641809

Huhu Rezea spunea...

CCR amâna pronunțarea similar cu pronuntarea pe neconstituționalitatea completelor de judecată stabilite de sefa ICCJ.
A amânat pronuntarea pâna după condamnarea definitiva a lui Dragnea, de decizia data ulterior profitând Tăriceanu, Ponta, Sova și Udrea, dar nemaifiind aplicabilă și lui Dragnea, în sensul de a se rejudeca procesul.
De data aceasta interesul amânării este și la judecătorii CCR.

Unknown spunea...

Firesc, apoi după investire, noua majoritate formată, adică PNL+USR+PMP și, atenție -UDMR, o să spună: Noi am vrut, dar nu s-a putut, "Curtea e de vină, hai să schimbăm și Curtea"(că doar așa și vrea "ăl mai ăl",că tare i-au mai încurcat "apele")...

Radu Sas spunea...

Decizia de pensie MAI BRUT 8016,IMPOZIT 602 Pensie militară neta 7414.Pensie neta stabilita potrivit art vll pct.3 din oug 59/2017 4597

BONIFATIE spunea...


Din păcate, aveți dreptate cam toți, chiar dacă unii vă mai „ciondăniți”.
Toate „vârfurile” respiră ozon, dincolo de nori, iar plebea primește „Dust in the wind” (unii spun cenușă, alții praf; tot un drac). Chiar nu mă interesează capra vecinului dar totuși, niciun ied pentru rezerviști.
Măcar de-ar schimba modificarea „legiferiștii” (cuvânt nou, provine din cfr-iști) cu dreptul la indexarea pensiei cu rata inflației și să ne-o dea cumulat la pensia din ianuarie 2021 pentru anii 2019 + 2020 (bună glumă?!).
Răbdare, acum urmează, de Crăciun, porcul, mielul/iedul mai la Paște... le cailor.
Timpul este aproape de gongul final pentru cei care mai gândesc, mai pot și mai vor să îmbrățișeze legea civilă a pensiilor.
După 06 decembrie urmează filmul „STAI ACASĂ!” iar politrucii și magistrații vor intra în „jocul de-a vacanța”.
Ne vedem la anul, cu voia Domnului.

Alex spunea...

Exact cum am presimtit marea majoritate de pe acest blog,judecatorii C.C.R. si-au facut de cap.Mingea este in terenul lor di atat o vor batea pana se alege praful de ea.Cred ca ochi inlacrimati Rares a lu'Bogdan si-a dat cu sapun pe funie ,urmeaza in cazul sau introducerea latului pe capatana.Pana la urma judecatorilor li se va cere chiar scuze.Au muncit atat de mult..in conditii de stress precum militarii si au avut la restrictiii, oooooo!
Cred ca in decembrie ecoul cu strigatul din miez de noapte al d-lui Cezar, se va inapoia si ne va arata in splendoarea ei toata ......ulaaaaaaaaa.
O veni si ziua noastra.De apoi!

Alex spunea...

Daca aceste fiinte suprasolicitate de ata efort se pronuntau astazi,mai exista o speranta si ptr.Plx-ul nostru.O sa-mi fac o poza cu degetul mijlociu ridicat si voi incerca sa le-o trimit.Lucreaza bietii de ei de se rup.Pentru asta primesc dumnealor pensii speciale.

avianyc spunea...

@ Leon
Da ,asa se calculeaza olteneste.
Eu calculez in euro si imi da pe minus fata de 2016 .........
Mai zi ceva !!!!!!!

Gigi spunea...

Dupa alegeri,se va stopa orice mariri şi la salarii pe l.153 şi la pensiile civile pe legea Lov.
Cel puţin aşa se vorbeşte prin târguri şi la R.Şanţ.

Aşa cum s-a mai spus pe aici,dacã noi nu obinem nimic pâna în alegeri,slabe speranţe.Dupa cum se vede...guleraţii din MApN nu doresc sã accepte nimica.

In ce priveşte taxarea pensiilor speciale,nu rasufla nimic!!!Probabil cã tot dupã alegeri se va lua masura(Decizia) respectivã.

Militar de carieră spunea...

Da am uitat un amănunt important..... La trecerea in pensie, am avut vechime efectiva de cascheta subofițer de 28,6 ani. Deci fără să adaug scoala militară, stagiul militar sau condițiile speciale in toată activitatea profesionala

M spunea...

@Militar de carieră

Care lege 223?
Adică, vreau să spun, cum a ieșit sau cum arată după ce a fost modificată?

Calinmihaib12 spunea...

Burebista:.. "nu știu de ce.."?(vorba vine.!),dar din răspuns!, trag concluzia că "dai înapoi"! ..și..INCERCI să mă.."ABUREȘTI"!
În finalul comentariului..te exprimi cam "CONFUZ".."ECHIVOC":
..în textul cu majuscule:.. și.. te intreb:..când: .."ATUNCI"..? ..povestea cu pensiile nete..?
..și mai e ceva:spui că pensia generalului nu e reală..!,ceea ce nu e relevant=adică sumele, cifrele invocate..!; în locul lor puteai scrie,de ex."100.000 lei, dar CALCULUL IN SINE e cel APLICAT DE casa de pensii..!
Pe cuponul de pensie scrie pensia BRUTĂ ,REȚINERI:impozit ..etc., pensia NETĂ = PLĂTITĂ (=SOLDA LUNARĂ NETĂ rezultată din EXTRAGEREA celor 41,5 % "contribuții" și impozit LEGAL..!)
..Am înțeles..atunci când subiectul(pensiile "NOI"=pe legea 223) a început să mă intereseze..și să fac calcule..!
RELEVANTĂ în toată această po veste e DECIZIA de STABILIRE a PENSIEI.CAPORALULUI,care:"RELEVĂ" modul de aplicare a legii 223 după..15.09.2017 de către casa de pensii a M.Ap.N...!= la "noii" pensionari= prin TAXAREA și impozitarea= BAZEI DE CALCUL ..:=ILEGAL = CONTRAR =: art.28.. =care prevede =BAZĂ DE CALCUL BRUTĂ..= adică.. "rămâne cum am stabilit"..în:.. "controversele" ..de pe blog..!!

Leon spunea...

Pai zic:
In 4 ani Euro a avut o crestere NUMAI de 7%(4,87/4,54) si Pensia in Oltenia a crescut cu 16% echivalent in Euro..!
PS. In Ardeal primiti deja pensia militara in Euro..??

Alex spunea...

Frumoasa vechime! La atatia ani ,pensia trebuie sa fie invers proportionala ca valoare asa,...ca la noi militarii.

Burebista spunea...

Pentru cei care au ieșit la pensie în după 1 ianuarie 2016 ar fi ieșit o pensie Bruta %netă mai mica decât cea pe legea 223.
De aceea majoritatea nici nu au cerut sa le fie calculata și pe 263.
Și ție cont ca doar se calcula pe 263 și dacă era mai mare devenea pensie militară și se indexa doar cu inflația la fel cum se face si pentru cei 70 % care au rămas în plată cu cuantumul avantajos.
Nicio pensie militară nu creste cu punctul de pensie indiferent cum a fost calculata.

Calinmihaib12 spunea...

LEON:..ADEVĂRUL e altul..!= cel puțin, în cazul meu:
PENSIA BRUTĂ RECALCULATĂ=în 2016 cu cele 4 indexări succesive din: 2016,2017,2019 și 2020 a CRESCUT cu 17,1 %..!!deci NU..cu 25 %..!!

Burebista spunea...

Pai altceva mai știu cei de la USR? Nuuu știu decât pensii speciale și fără penali în funcții publice...
Încet încet oamenii cu capul pe umeri se vor îndepărta de USR... S a văzut acum cum aleargă toți după ciolane,, nominalizări în viitorul parlament... Au prins gustul și nu mai vor sa lase și la alții...
Oare nu ar fi mai corect ca, ORICE MANDAT DE PERSOANA ALEASA ÎN CALITATE DE PRIMAR, CONSILIER SAU PARLAMENTAR SA FIE LIMITAT LA DE 2 ORI. CA LA PREŞEDINTE...
ȘI FĂRĂ REMUNERAȚIE CA NU II OBLIGA NIMENI SA MEARGĂ ACOLO.

Burebista spunea...

👍 Le-am scris și eu de multe ori pe aici cum se stabilesc pensiile acum...

I. David spunea...

Ați uitat plafonarea oug59, în plată cred că este sub 5.000 net

Ionel spunea...

Te doare capul cand vezi motivarea ICCJ !! In 2011 cand boc/basescu au vrut sa treaca toate pensiile speciale/de servicu pe contributivitate , CCR a zis DA pentru militari si NU pentru magistrati !!!! Desi trecerea la alt sistem de calcul pt magistrati a fost facuta in anul 2000 in baza unei note de fundamentare ce facea trimitere la......ati ghicit, pensiile militarilor !!! adica au si aceleasi restrictii ca militarii. Spunea in 2011 CCR ca aceste pensii au doua componente, una contributiva, de care nu se poate lega nimeni si una adaugata de stat, pentru care acelasi stat poate decide functie de conditiile socio-economice. Dar conditiile socio-economice se aplica doare militarilor NU si magistratilor !!! De ce acum statul/guvernul nu poate decide cum sa impoziteze/taxeze partea necontributiva !?

Ionel spunea...

Cate voturi, ca numar, trebuie sa ia Oprea pentru a intra in Parlament ? Dl Oprea nu este cel care a sustinut guvernul boc in 2011, cu parlamentari luati de la PSD, atunci cand ne-au trecut pensiile pe contributivitate !? Cum puteti crede dvs ca cei aproape 30000 de pensionari care au pierdut atunci il pot vota acum !? Si ce garantii avem ca va face ce spune el acum ? Apropo, legea la care spune el ca va reveni nu se va aplica niciodata. La majorarile de salarii din ultimii ani si cu aplicarea bazei de calcul prevazuta de legea aceea s-ar ajunge, pentru cei care au prins sporurile acordate in ultimii 15 ani, la niste pensii fabuloase, concurand pe cele ale magistratilor. Dar, atentie, ale celor care au beneficiat de sporurile aplicate dupa 2007.

Huhu Rezea spunea...

@Ionel
In 2011 au pierdut doar cei 26 000 neterminati si disponibilizați.
Alti 140 000 au câstigat. Cei care mai trăiesc au si acum în plata acele pensii>

Periamu lucica spunea...

Guvern im 2021 vone Ciolosi di PSD?

Leon spunea...

Verifica NETUL intre 2020 si 2016..!!

totoiany48@gmail.com spunea...

Consider ca nu ati pus o intrebare retorica ,de aceea raspunsul ar fi ca ,,statul / guvernul ,, este cel paralel iar guvernul este ,,guvarnul mau ,, si nu pot lua acele masuri pentru ca au nevoie sa fure voturi cu sacul ! GHINION !

Calinmihaib12 spunea...

Militar de carieră:
1..pe ce lege v-ați pensionat..?
2.Dacă aveți o DECIZIE DE RECAL
CULARE pe OUG. 1/2011= acolo aveți TABELUL cu PUNCTAJELE ANUALE=și TOTAL PUNCTAJE ANUALE,
și alături de fiecare punctaj= aveți punctajul = pe GRUPELE de MUNCĂ corespunzătoare la 25 % și/sau 50 %..,precum și TOTALUL acestor punctaje;
..în ALT TABEL aveți=punctajele pt. PENSIA SUPLIMENTARĂ,iar la subsolul filei cu ANEXA DECIZIEI care cuprinde punctajele aminti te..=aveți TOTAL PUNCAJ REALIZAT ..în principiu = CÂTEVA ZECI DE PUNCTE..(o cifră cu 5 zecimale: de ex.: 50,12345,care se împarte la nr. de ani=STAGIU DE CONTRIBU
ȚIE COMPLETĂ =după caz= cu:
= 20 de ani=în OUG. nr.1/2011
= 20-25-30 de ani= în legea 263
din 2010..cu modificări
succesive, anii aceștia sunt
stabiliți = după data nașterii
=din tabelul ANEXA 6,din legea
nr.263= în vigoare până la
data de 31.12.2015.
După împărțirea celor 50,12345 puncte la cei 20 ,25 sau 30 de ani: rezultă P.M.A.= punctaj mediu anual= care = la CIVILI, e tipărit pe CUPONUL DE PENSIE, alături de: VALOAREA PUNCTULUI DE PENSIE!(la militari=SECRET.?)
Cele 2 cifre:PMA X VPP = PENSIA STABILITĂ,la care calculați OMM- ul: X 10-15-20 % = după caz..!și se obține PENSIA BRUTĂ..care se IMPOZITEAZĂ..!
..cam așa e..pe DECIZIA mea de RECALCULARE pe OUG.1/2011..(prin cipiul=algoritmul,nu cifrele !)

Huhu Rezea spunea...

Spiritul art. 122 este ca daca se opteaza pentru modul de calcul pe legea 263, adică în puncte de pensie, acesta se păstrează si in privinta majorarilor valorii punctului de pensie.
Asta inseamna statutul juridic al unei pensii militare calculate contributiv.
A nu se face confuzie cu pensiile cu cuantum mai avantajos după recalcularea din 2016, declarate pensii militare prin art. 109 si 110.

Calinmihaib12 spunea...

IONEL: te înșeli: ce spui despre CCR..:s-a ÎNTÂMPLAT în 2010:
= CCR a "compus" 2 "DECIZII"?= nr.871 și 873 din 25.06.2010=
"MONUMENTE"=ISTORICE=de"SOFISME" =FALSURI.și interpretări ABUZIVE ale legii 119/2010..!,decizii care SE CONTRAZIC = RECIPROC (practic INVALIDÂNDU-SE = într-o LUME DE OAMENI"NORMALI"
=În D.871=.."legea"..= e
"CONSTITUȚIONALĂ" = inclusiv cu
magistrații..!=la lit. c)
=In D.873=.."legea"..= e
"CONSTITUȚIONALĂ" = FĂRĂ=
includerea MAGISTRAȚILOR..în
procedurile de recalculare..
din legea 119/2010[=lit.c)
din prima decizie=EXCLUȘI..
magistratii..! ]
"PREȚUL" "INGINERITULUI"..CCR: =TĂIEREA pensiilor militare a 10% dintre pensionarii militari
=CREȘTEREA pensiilor militare a
"GROSULUI" de 90 % dintre
pensionarii militari..!
=TĂIEREA SALARIILOR "TUTUROR"(?)
BUGETARILOR..!! cu minim 25 %.!
..și TOATE ACESTEA: pe fondul unor mari DIVERSIUNI, MINCIUNI,
și INTOXICĂRI..MEDIATICE..de
către: STATUL ROMÂN (..?..)
băsisto=FSN-ist..!care : în
parlament:avea în jur de"NUMAI"
35 % de voturi !,iar în CCR:
erau NUMAI: PDL,PSD,UDMR și
"mâna moartă"..? nu se știe
exact ce.."grupare" era..!=DECI
toți erau din FSN-ul ORIGINAR
+ UDMR..!

Șoimul spunea...

Huhurez, realitatea este opusă spiritului art. 122 nici o pensie calculată pe contributivitate, nu beneficiază de creșteri conform punctului de pensie!

Șoimul spunea...

Ce secret domnule?
Doar la M. Ap. N pe cupoane este scris gradul!
M. A. I. nu trece gradul, civili nu trec funcții etc. doar prostii noștri trec.

Burebista spunea...

Calculul făcut este corect. Suna e una ipotetica, pentru ca nici Huhu Rezea nu știe exact cât are domnul Ciucă pensie netă plafonata în plată.
Probabil ca are în jur de 15000 sau mai puțin.
Ideea era ca nu există o dubla impozitare la pensie. Impozit se oprește din pensia bruta. Și atât. Restul pana la pensia în plata e la pierderi nu este impozit.

akord 75 spunea...

@Catalin
ref conf presa Ciuca
Nici o vorba nu va fi despre pensii(cel mult cateva platitudini despre "imbunatatirea calitatii vietii personalului....in jur de 30-50 sec...in functie de cate "aaaa..." vor fi/per propozitie....in rest:patrioate,corvete,fregate,piranha 5....contracte si contractulete cu marii vanzatorii de armamente ceva de genul....formidabil/extraordinar/ca'n povesti......ceva praf in ochi despre judicioasa cheltuire a banului public si tot asa..."lauda-ma gura".Va sfatuiesc cu tot respectul, sa va folositi timpul mai eficient ca n-aveti/n-avem ce afla

PS da!...si planuri de viitor desigur cu "vom face si vom drege" cu ajutorul peneleului si al lui sica .....adica....votati-i baa!! ca sunt si eu in oala aia!!

akord 75 spunea...

Catalin
...iar raspunsurile la intrebari vor fi de doua feluri:alunecoase sau de loc(generaliste/pe langa intrebare)
Am sa urmaresc totusi "intrebarile ziaristilor" de la "Obositorul militar", aia distractie!!...

Calinmihaib12 spunea...

LEON:..AI DREPTATE..!
..in cazul meu,eu am greșit,așa că am refăcut calculele și la pensiile NETE.!,calcule care erau "puțin" mai complicate, "imbârligate",..etc.
Pe scurt:majorarea pensiei din 31.12.2015,prin RECALCULARE și 4 INDEXĂRI SUCCESIVE în perioada 2016-2020 (inclusiv):
= la brut: + 17,11 %
= la net: + 30,64 %

Calinmihaib12 spunea...

PENSIA MAI: descifrare=ALGORITM CALCUL STABILIRE:
• S.L.B.Bz.C. = 7.859 lei
•7.859×85% = 6.680 lei= P.SERV.
•6.680×20%=1.336(OMM)+=8.016 lei
= PS.MIL.= "P.B."(..R.S-S)
•8.016-2.000(DED)=6.016×10%=602=
IMPOZIT 10%-=5414+2.000=7.414=
= PENSIE NETĂ ="NEPLĂTITĂ".!
•7.859×41,5 % =3.262-=4.957 lei=
=SOLDĂ LUN.NETĂ=PENSIE "NETĂ"=
= PLĂTITĂ..!!!..(Q.E.D.)=
=în comentariile anterioare=
=PROBA:"INGINERITULUI"..ILEGAL.!
adică:= IMPOZITAREA BAZEI DE
CALCUL= ILEGALĂ..!
=PENSIA PLĂTITĂ = SOLDA
LUNARĂ NETĂ =63,07 % din
BAZA DE CALCUL BRUTĂ..!=
=61,83 % din
PENSIA MILIT./"Ps.BRUTĂ"
(a R. S-S.)

avianyc spunea...

@ Leon
Vorbesti din auzite.
Nicio pensie din sistemul pensiilor speciale nu depășește 100% din venituri.
Un magistrat ca sa ia 100% pensie trebuie sa iasa la pensie la cel puțin 65 de ani daca a intrat in magistratura la 25 de ani.
Felicitări pentru email_urile date fiecărui deputat ,însă dacă le-ai dat varianta lui Huhurez care duce naturile peste neturile activilor normal ca le-au trecut la spam.

avianyc spunea...

@ Leon
Cu mici amendamente la ce spui;
Euro la 4.01.2016 =
4,5169
Raportat la actualizarea din 07 2017 = un dezastru
Raportat la cresterea SMBE = un dezastru mai mare
Raportat la cresterea preturilor la utilități , cosul zilnic si alte produse de strictă necesitate stabilește singur.

Periamu lucica spunea...

Intrebati Dvs peCiuca unde este ordnanta devurbetspromisa pentru inechitati? Ce face cu pensiile mici De ce nubsevintelege ca cei c 10 111 2 ani in armata care au avut grupa efortul este amtl decata cei cu 25 ani care aubstat cu fundul pe scaun la birou ? 10 ani in program de 12 cu 24 ore Cum suna? Si au pensie sub salaiu minim pe econmie adica la civli care pensie sociala estevaccasi ca a lui umui militar ccu 10 12 ani si l care ,, noroc ca arevsi hrupa ALOOOOOO DLE CIUCA VEZI CEL PUTIN DE ASTIA

Huhu Rezea spunea...

Va spune că de vină sunt structurile asociative care nu au avut un punct de vedere unitar

CEZAR spunea...

Periamu lucica...papuso nu fi prrrrrroasta !
Si cei care au 25 de ani curati de militar ..au grupe !! Cu grupele fac..30..35..40..etc
Eu fac 26 + 9 = 35

CEZAR spunea...

...care structuri asta au si avut in foaia de parcurs...SA NU AIBE UN PUNCT DE VEDERE UNITAR !

Leo spunea...

Structurile asociative sunt infiltrate și controlate de LICHELELE GULERATE , care fac jocul politicienilor. NU ESTE VOINȚĂ POLITICĂ. Fac numai MIMĂ ELECTORALĂ.

Leon spunea...

@Avia, in Legea 242/2018, magistratii pot iesi la pensie la 60 de ani, cu 25 de ani vechime in domeniu !
Chiar crezi ca MAGISTRATII MILITARI, nu au trecut in Decizia de pensie, sporul de 20% ptr.OMM/SOSP, inclusiv cei pensionati dupa 15.09.2015..?
Reamintesc topul primelor 100 de pensii MApN in Ian.2018:
- 63 Magistrati militari
- 35 Cadre militare
-2 militari detasati la Romavia, iar cea mai mare pensie este a unui magistrat militar= 34638 lei in acel an..!
Aceasta pensie a fost actualizata deja in 2019 si 2020 !

avianyc spunea...

Doctore,era vorba de pensia recalculata -actualizata la 01.01.2016 comparata cu pensia din 2020 .
Nu era vorba despre pensia la data de 31.12.2015 care este cu totul alta poveste.
Raportati cresterea cuantumului pensiei dupa actualizarea din 07.2017 (+15%) si vedeti ce iese.
Raportati cresterea pensiei la cresterea SMBE si vedeti ce iese .
Raportati cresterea pensiei la cresterea preturilor care se calculeaza prin raportare la euro si vedeti ce iese.~
Pe urma mai discutam .

M spunea...

Nu uitați că în 2011 când CCR a dat deciziile de care vorbiți Președinte CCR era Augustin Zegrean adică ăla pentru care talibanii PNL USR fac presiuni să devină președinte al Consiliului Legislativ. Au nevoie de un obedient care să le avizeze toate proiectele de legi.

Leon spunea...

@Avia, Calculam Inflatia:
-minus 1,6% in 2016
-plus 1,3% in 2017
-plus 4,6% in 2018
-plus 3,8% in 2019
Deci nici 10% in 4 ani!
Si pentru 2020, Câțu ne-a promis o Inflatie negativa..!!
PS. Alta intrebare..??

Leon spunea...

Foarte bine ca este trecut Gradul militar (avut la data trecerii in rezerva) pe Cuponul de Pensie militara !
Gradul militar il trec la Propietate personala si ma mandresc cu el..!

Xpert 86 spunea...

Știri pe surse sigure!

1. La D.G.M.R.U., d-l gl. Spiridonescu, promoție 1988 a Școlii Militare de Ofițeri Activi de Aviație, specialitatea militară 34-nenavigați, licențiat în psihologie, lucrează în secret din comandă politică, la o nouă lege a pensiilor militare care va intra în vigoare la 01.01.2021. Se pare că vor fi interzise trecerile în rezervă înainte de împlinirea vârstei de 55 de ani. În cuantumul pensiei nu vor intra decât anumite prime, sporuri, îndemnizații. Cine credeți ca va da avizul în Comisia de Apărare pentru promovarea noi legi? Aceeași persoană care a dat avizul și pentru O.U.G. 59/2017, actualul sinistru și viitorul senator Ciuca.
2. La D.G.F.C., tot în secret, se lucrează la un regulament al primelor, sporurilor și îndemnizațiilor care va intra în vigoare tot la 01.01.2021. Acestea vor fi acordate conform unei grile, în anumite condiții, pe eșaloane și pe funcții. Sporul de radiații va fi acordat doar pentru timpul efectiv lucrat în unitate. Nu se va beneficia de spor pe perioada C.O., spitalizare, C.M., misiuni în afara ministerului, etc.
3. La Casa Sectorială de Pensii a M.Ap.N. este blocaj total. Se întâmplă ceva gen 2017, când prin O.U.G. 59/2017 au fost împinși să treacă în rezervă un număr mare de cadre militare. Totul se întâmplă din cauza spectrului scăderii cuantumului pensiei începând cu 01.01.2021.

avianyc spunea...

Alta intrebare ........dupa ce raspunzi la primele trei din comentariul anterior .....sau hai sa zic doua, ca pe a 3-a ai ametit-o dupa bunul plac.

avianyc spunea...

@ Leon
Gradul militar pe cupon a fost instituit la insistentele lui M. Dogaru ,(sub pretextul luarii dreptului de proprietate ) .Un fleac castigat la trecerea anilor.De multe ori functia batea ~~mar~~ gradul !!!!!!!
Daca un medic , magistrat ,ing ,biolog ,cercetator stiintific,etc ar obtine gradele profesionale precum se obtin gradele militare ne-am duce pe pluta cu profesionalismul in meserie.

avianyc spunea...

@ Leon
Magistratii (cetateni care impart dreptatea in cetate si "cei mai drepti din cetate in acelasi timp") cu studii , examene de promovare in grad profesional si responsabilitati mult peste alte categorii sociale,stres profesional excesiv , ies la pensie cu un cuantum stabilit prin lege de 80% din veniturile legale acceptatte in baza de calcul.
Ca sa realizeze un cuantum de 100% din acele venituri ,magistratul mai trebuie sa realizeze inca 20 procente peste cele 80 ,asta insemnand cate 1 punct/an in plus peste cei 25 cum spui ,eu stiam 20 .
Asa ca daca intra in magistratura la 25 ani dupa absolvire INM plus 20/25 cariera dupa care se poate pensiona, plus inca 20 ani vechime cu spor 1%/an peste 80% ca sa obtina pensie de 100 % din venit, rezulta 25 + 20 + 20 =65 ani varsta de pensionare la care atinge procentul de 100%.
Daca Olga &co le-a stabilit acele venituri si mod de calcul al lor este norocul lor si rasplata probabil pentru nezornaitul catuselor prin gasca cu musca pe caciula.
iar magistrati prin activitate pe la 65 de ani ,din ce in ce mai rar.

Șoimul spunea...

Campanie ieftină!
Oprea trădează tot pentru interese proprii.

Xpert 86 spunea...

Știri pe surse sigure!

1. La D.G.M.R.U., d-l gl. Spiridonescu, promoție 1988 a Școlii Militare de Ofițeri Activi de Aviație, specialitatea militară 34-nenavigați, licențiat în psihologie, lucrează în secret din comandă politică, la o nouă lege a pensiilor militare care va intra în vigoare la 01.01.2021. Se pare că vor fi interzise trecerile în rezervă înainte de împlinirea vârstei de 55 de ani. În cuantumul pensiei nu vor intra decât anumite prime, sporuri, îndemnizații. Cine credeți ca va da avizul în Comisia de Apărare pentru promovarea noi legi? Aceeași persoană care a dat avizul și pentru O.U.G. 59/2017, actualul sinistru și viitorul senator Ciuca.
2. La D.G.F.C., tot în secret, se lucrează la un regulament al primelor, sporurilor și îndemnizațiilor care va intra în vigoare tot la 01.01.2021. Acestea vor fi acordate conform unei grile, în anumite condiții, pe eșaloane și pe funcții. Sporul de radiații va fi acordat doar pentru timpul efectiv lucrat în unitate. Nu se va beneficia de spor pe perioada C.O., spitalizare, C.M., misiuni în afara ministerului, etc.
3. La Casa Sectorială de Pensii a M.Ap.N. este blocaj total. Se întâmplă ceva gen 2017, când prin O.U.G. 59/2017 au fost împinși să treacă în rezervă un număr mare de cadre militare. Totul se întâmplă din cauza spectrului scăderii cuantumului pensiei începând cu 01.01.2021.

I. David spunea...

Vă rog să nu-l mai promovați atât de intens pe Oprea, nu aveți și veți avea niciodată veniturile și banii acestui individ. https://newsweek.ro/politica/pensiile-lui-gabriel-oprea-depasesc-salariul-presedintelui-romaniei
A profitat la maxim de privilegiile funcțiilor in statul român, citiți va rog actul de acuzare al DNA în speța în care a implicat inclusivn DGPI in deturnarea de fonduri publice în propriul interes, cu alte cuvinte este doar un hoț fără acte așa cum se spune în mediul judiciar. PS Nu o luați personal

akord 75 spunea...

Xpert
La pct 1-Comisia de aparare are 23 membri nu doar pe Ciuca care nu este nici macar presedinte...si chiar daca ar fi nu el decide.Deci 23 membri!
pct 2-Nu stiu cum e acum dar cand am iesit eu la pensie ,sporul de radiatii se acorda exact cum spuneti dvs ca se face acum "in mare secret"....si cred ca asa afost tot timpul.Intr-o anumita perioada am avut piciorul rupt si am fost in CO 45 de zile....toate sporurile au disparut pt perioada respectiva...de fapt erau doar 2 mari si late,fara spor de neon si alte "bazdaganii" moderne
pct 3-!!??

PS Nu va plictiseam cu chestiile astea,va lasam sa ne spuneti "din surse sigure" dar nu l-am putut urmari pe Ciuca....mai mult "aaaa" decat cuvinte articulate...asa ca am iesit repede

Huhu Rezea spunea...

@David
Oprea Gabriel nu poate fi scos din istoria legiferării post-comuniste a pensiilor militare, câtă vreme, și în prezent, o bună parte din pensionarii militari, din cei care mai trăiesc după momentul aplicării L 119/2010, au pensiile militare în plata stabilite potrivit acelei legi, cu mult peste nivelul calculat de actuala lege, cea mai proastă și cea mai discriminatorie dintre toate legile care au reglementat pensiile militare si cea mai proastă dintre legile prezente care reglementează pensiile de serviciu în România.

Alexcta spunea...

De acord cu Dvs.!

Calinmihaib12 spunea...

AVIA:,nu "complica" lucrurile..!
LEON se referea strict la majora rea NOMINALĂ și PROCENTUALĂ: de la pensia brută și netă recalculată și indexată în 2016..până în prezent,fără comparații aiurea,fără rost..! ..și chiar e exagerată invocarea comparației cu..prețurile de consum,..dacă vrei:..și cu rata inflației,..și cu rata cursului valutar..ș.a.n.d...!
Nu sunt contabil și nu am datele necesare pt. evaluările respective..și..NU ar folosi..= la NIMIC..PRACTIC..!

M spunea...

@Xpert 96

"Sporul de radiații va fi acordat doar pentru timpul efectiv lucrat în unitate. Nu se va beneficia de spor pe perioada C.O., spitalizare, C.M., misiuni în afara ministerului, etc."

Păi cum altfel? Normal că doar pe timpul efectiv lucrat în condițiile respective.

Viorel spunea...

1. Pentru domnul Alexcta. „De acotd cu Dvs.!” La ce vă referiți de curiozitate.
2. „Scot tăciunele aprinse cu mâna bietului popor! De-ar ști boul ce mână bicisnică îl mână la tăiere, da nu știe bietul dobitoc, tace și rabdă… Îi duce în spinare pe toți netrebnicii, care-și râd de dânsul”. (Fragment din scrisorile lui Ion Creangă către Mihai Eminescu, în declamarea lui Constantin Chiriac)”

Skoda 4x4 spunea...

Am verificat din 3 surse cele afirmate de dl.Xpert 86..se pare ca are dreptate,exista acest proiect cu girul decidentilor si oarecari completari/modificari.

Viorel spunea...

Domnule M, sporul de radiații se acordă de ani buni (cel puțin 10 ani) și atunci când te afli în concediu de odihnă, concediu medical, internare spital sau misiuni de orice natură.
Nu tebuie să depășești pe fișa de radiații un nr. de 176 ore în funcție de lună în funcție de lună sau servicii executate.

Burebista spunea...

În o prezent sporul de,, antenă,, sau de radiații se acorda numai pentru zilele când ești la muncă. Dacă ești în co sau medical nu se acordă. Dacă mergi la cursuri sau sau detașare la alta instituție trebuie sa aduci adeverință ca și în școala sau instituția respectiva se beneficiază de sporul de antenă...
ASA CA NU E NICIO SCHIMBARE.

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Calinmihaib12 spunea...

..legile de salarizare:284 și 153..prevăd că în timpul detașă rii..la cursuri de carieră,.. militarul are dreptul la solda lunară brută..cu toate sporurile ..INCLUSE..,fără vreo adeverință "necesară"..!

Burebista spunea...

Cum adică? La dvs la unitate se ia spor de antenă când ești în concediu de odihna? Sau când ești le cursuri? Sau în concediu medical? ... Cred ca plecați cu stația emisie recepție la mare.. 🤣

Burebista spunea...

Cred ca colegul care v a informat, habar nu are sa se uite pe fluturașul de salariu..

Burebista spunea...

Cuma așa,, Doctore,, iei și spor de noapte, spor de SDSL sau de antenă, CARE TOATE SUNT PE BAZA DE PONTAJ... 🤣... Când ești la cursuri, în co sau cm???
NU domnule nu iei nimic... Și va spun din sursa sigura 100% sau la mie... 🤣

Burebista spunea...

Când ești la cursuri pierzi și sporul de grupă de munca... Dacă nu știți... Cânderge la cursuri ni se dădea o adeverință ca și școală respectiva beneficia de sporul de antenă, altfel pentru 2 săptămâni luam oka.. 0 barat.
Sporul de antenă este un spor separat de salariu de funcție, se face pe baza de pontaj. Nu ca cele incluse în Sf.. Spor de pericol, misiune permanenta, fidelitate, solda de comandă, chiar, să-l de merit. Numai sporul de solicitare neuropsihice se plătește și în co, cm etc..

M spunea...

@Viorel

OK, domnule. La noi nu se lua! A fost o vreme când calculul era făcut de utilizarea cartelei de acces. Te învoiai 1 oră și ieșeai din unitate îți tăia automat sporul.

La cursuri trebuiau adeverințe și, evident, pe perioada cursului erai în condiții normale.

Semnam tabelele și știu foarte bine. Dar, poate că greșeam.

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Calinmihaib12 spunea...

Burebista: PLATA SPORURILOR:
=Legea 284/2010,ANEXA VII,art62,
alin.1-3..;
=LEGEA 153/2017,ANEXA VI,art.57,
alin.1-3..!
În timpul cursurilor de ..carieră,de nivel..si alte activitati de perfecționare..,ca și în stagiul la unități: militarii au dreptul la:
• SOLDA de FUNCȚIE,
• " COMANDĂ (după caz)=în
• legea 153
• " GRAD
• GRADAȚII
• Celelalte drepturi de salari
zare AVUTE la începutul cursu
lui,în condițiile prevăzute
prin ordin al ORDONATORULUI
PRINCIPAL DE CREDITE.

avianyc spunea...

Pe aici vorbesc despre sporuri cred ca niste birocrați cu spor de radiații sau fosti activiști reconvertiti de la o orescare antena montata pe clădire sau de la neon.
Mai fratilor ,dece nu faceti referire la sporurile pentru operațiuni periculoase ,pentru activități periculoase sau deosebit de periculoase,locuri de muncă cu conditii vatamatoare si risc de pierdere a vietii unde sporurile se acorda doar pe timp efectiv lucrat si consemnat in documente de acces sau documente justificative ale lucrărilor executate ,consum de trotil, activitate de zbor ,etc care se arhiveaza și au regim juridic special.
Grupele de muncă se acorda cf legii pentru activitati periculoase la locurile de muncă stabilite si consemnate în OZU ca fiind periculoase ,deosebit de periculoase cu risc de pierdere a vieții si nicidecum din pix cum se întâmplă cu birocrații de pe la birouri incadrati chiar si la CS.
Ei sa stiti ca instrucțiunea care reglementează modul de aplicare a in Map n a legii privind acordarea grupele de munca si stabilirea locurilor de munca cu activități periculoase ,etc prevăd ca acestea nu se acorda pe perioada co,cm,c studii,invoiri, permisii, ......
De asemenea anumite sporuri se acorda doar pe timp efectiv lucrat consemnat in documente .
Pentru grupele de munca exista o prevedere care spunea că daca ai activat 75% dintr-un an calendaristic in locuri de munca cu grad ridicat de pericol erai încadrat în CD iar daca activat 50% dintr-un an calendaristic in locuri de munca cu
deosebit de periculoase si conditii vatamatoare erai încadrat la CS.
Pentru unele operațiuni deosebit de periculoase cu risc de vătămare corporală si pierderea vietii,chiar dacă era unica pe an erai încadrat la AC.
Cine insa le-a respectat. Toata lumea la grupe de munca ...
Pensiile mici se datorează și faptului că făcând munci birocratice resurse umane ,alimente ,echipament, etc sau infanteristice ,...... nu au existat sporuri salariale nefiind pana la HGR1294 declarate ca locuri de munca periculoase ,fiind încadrate la CN.
Ori in logica legii nu poti beneficia de grupa de munca fara asocierea cu un loc de munca cu grad ridicat de pericol și vătămare sănătății si un spor salarial adecvat pentru activitățile cu grad ridicat de pericol desfășurate în acel loc de munca nominalizat in OZU.
Ca atare cei care cu adevărat au muncit in astfel de locuri au beneficiat pe merit si de sporuri salariale si de grupa de munca si de o pensie mai bună decât birocrații, etc .
Acum rolurile s-au inversat ,cei de la birouri prin sporuri inventate,antena ,calculator ,lucrari de excepție, etc,etc fidelitate ,confidențialitate,etc ies cu pensii mai mari decât cei care activează în locuri de munca deosebit de periculoase.
Asta-i tara cu susul în jos.

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
CEZAR spunea...

Toti birocratii care va dati in stamba pe aici si vorbiti cu aplomb despre sporuri si conditii de munca...ATI PIERDUT DIN VEDERE RATIUNEA DE A FI A ARMATEI....
REVENITI...apoi vorbiti...!!! BIROCRATILOR....!!

Leon spunea...

In Decizia mea, sporul de radiatii(g1), in nicio luna (din cele 6 alese, in anul 2000) nu ajunge la 10%, deoarece in pontajul lunar nu intrau: delegatiile, invoirile, CO, etc. si banii se luau in urmatoarea luna..!

M spunea...

@Viorel

Nu vreau să vă contrazic. În definitiv și Curtea de Conturi trebuie să aibă activitate! 😁

Am verificat, absolut toate perioadele în care am fost la cursuri, în ultimii 10 ani (cum spuneați dumneavoastră) au fost trecute cu "condiții normale".

Arfy spunea...

Burebista ai dreptate. Șefii făceau cursuri si ca sa nu piardă alte drepturi erau dați pe OZU ca desfășoară si activitatea la locul de muncă! Fenta și inginerie financiară! Unii plecați în delegații peste hotare au dat înapoi sumele luate din sporuri de radiații!

Burebista spunea...

Degeaba îi explicăm, Viorel o tine pe a lui... 🤣
Majoritatea pensionarilor și-au ales cele 6 luni pentru stabilirea pensiei, luni în care nu au avut CO, Sau CM etc, tocmai ca baza de calcul sa nu fie diminuată...
Explicația lui cu colegul sau care i-a luat locul la birou contrazice chiar ce susține el. Deci colegul lui centralizează FIȘELE DE PONTAJ TRIMISE DE COMAMDAMENT PENTRU SPORUL DE RADIAȚII.. Pai dacă s ar plăti tot timpul, chiar și în co, cm etc, DE CE MAI ESTE NEVOIE DE PONTAJ???

avianyc spunea...

@ Viorel
După ce afișați pe aici ca elemente ale bazei de calcul ,mai aveti tupeul sa jigniți pe unii si pe altii care nici pe departe ,deși au lucrat in cele mai periculoase locuri de munca din armata romana nu beneficiaza de salba de indemnizatii si sporuri inventate de birocrați pe care vi le-ați tras in baza de calcul.
Ne spuneti si noua pentru care " lucrari de exceptie" ati fost gratulat cu 25% reușind per total sa intreceti la procente sporuri piloti ,scafandri, parasutisti, personal tehnic de pe aerodrom care inarmeaza avioanele si scot din blocuri dupa aterizare proiectele inițiate de la butonul de pe mansa si neplecate din blocuri.
Faceti parte din categoria birocrați lor ipocriti care ati invadat blogul cu nesimtirile voastre.
Să ne spui mă ce " lucrari de exceptie ai executat ca sa stim si noi plebea din locurile de muncă cu grad ridicat de pericol și risc de pierdere a vieții care am dus lupta si indeplinirea misiunilor fara ,spor de confidențialitate, spor de lucrări de excepție, spor de radiații de la antena de pe clădire, etc.
Si sa ne spui si pentru ce spor de conditii periculoase si vatamatoare cat timp am inteles ca ai fost un birocrat silitor?
Na ca m-am enervat rău dar nu am putut să cred ca unii pot merge cu lipsa de bun simt atat de departe.
Si asta nu-i tot ,înțelegând că ai urmași ai locului de munca sau similari umflați in baza de calcul mult mai consistent ,simtindu-te nedreptățit.

Calinmihaib12 spunea...

Multe sporuri s-au "băgat" după.. abrogarea legii 164 din 2001..!
Pe de altă parte SPORURILE: de" fidelitate", de" confidențialitate : cu procente mari: peste 14 % din SOLDA LUNARĂ.!,nici măcar nu erau legale..!=adică NU erau trecute în legile de salariza re în vreun articol de lege:cu excepția legii 330/ 2009 în care erau trecute numai într-o notă de subsol a anexei cu coef.de funcție ..!(sporul. de confid.= NU E ACELASI CU sporul de CIFRU..!)
De asemenea în legea 164..nu se prevedeau sporuri în baza de calcul ,în afară grupelor de muncă și pensia suplimentară:pt.care se reținea CPS. din SOLDA BRUTĂ.!

Calinmihaib12 spunea...

.Arfy: nu "exagera":..câți au plecat în străinătate pe vremea lui CEAUȘESCU..?..și chiar și..mai recent..? în afara misiunilor..? și care să și facă ce spui..că au făcut..?

Arfy spunea...

Destul de mulți! Și inainte dar și după! Misiuni, vizite, cursuri etc. Nu prea ești informat! Exclud misiune externe din "câmpurile de luptă "!

Calinmihaib12 spunea...

..chestia..cu"informarea" despre domeniul miitar..e cam "hazlie"( vorbesc de știri și informatii adevarate..,NU PROPAGANDĂ..!)

Arfy spunea...

Atunci la capitolul misiuni gen turism militar ai multe carențe!

M spunea...

@Arfy

Ati informat organele de ancheta? Eu nu am auzit niciodata de asa ceva. Aaaa.... da.... se mai intampla ca unul sa plece intr-o misiune care se prelungea si nu era scos de la drepturi dar plecarea in ceea ce spuneti dumneavoastra presupunea si transferul prerogativelor de comanda deci implicit consemnarea in OZU si de aici evident pierderea drepturilor.

Dar, repet, poate ma insel eu sau poate pur si simplu se incalcau reglementarile.

M spunea...

Asta e off topic dar arata un pic cum interpreteaza structurile de control.

La o unitate vine Curtea de Conturi. Toate bune pana ajunge la popota si intreaba mieros: cum repartizati cheltuielile?
- Pai cumparam produse angro si le preparam prin forte proprii.
- Hi, hi, hi - raspund cei de la Curtea de Conturi. In pretul portiei de mancare trebuie adaugate TOATE costurile. Deci:
1. Luati suprafata popotei si anexelor si determinati chiria posibila de obtinut daca s-ar inchiria la o firma pe baza de chirie lunara.
2. Luati salariile tuturor celor implicati (sef popota, bucatar, ajutori de bucatar, debarasatori, sofer etc) cu toate taxele si impozitele.
3. Toate cheltuielie de gaze, curent electric, apa, contorizate separat si toate cheltuielile de mentenanta .
4....
....
😁
Cand au terminat o portie de ciorba de legume costa de 5 ori mai scump ca la restaurant.

😁

Ce vreau sa spun e ca ori daca e Curtea de Conturi ori daca e Curtea Constitutionala logica bunului simt nu se aplica.

Cand au cerut "pensii speciale" onorabili judecatori au spus ca "exista o restrangere a drepturilor similiara cu a militarilor deci si magistratii ar trebui sa se bucure de pensie in aceleasi conditii cu militarii". Dupa ce au obtinut pensii similare celor militare si s-a pus problema supraimpozitarii sau eliminarii au "uitat" de "similitudine"!

Calinmihaib12 spunea...

Arfy: "glumești"..?
.sunt pensionar din anii 2004..!
."las-o mai moale"..cu TURISMUL.
de MASĂ(=sau.."în masă")..care: am să-ți spun în CLAR: e unul din OBIECTIVELE "PROGRAMATE" [îm preună cu "HORECA"..,"BIBOTA", AVIAȚIA(..?),SPORTUL AUTENTIC..! (..cu PUBLIC SPECTATOR..!)...=și
altele asemenea..!] =și..big surprise:..VIEȚILE și:culmea/.. sau NU:.SĂNĂTATEA...NOASTRĂ..!
să fie..=.."LOCK-DOWN",.."DOWN-FALL"..!
..am scris: acum câteva luni,.. "CĂ S-A DESCHIS CUTIA PANDOREI.. ..și că vom intra..CU TOȚII..ÎN EA..!"..și mai completez acum:.. pentru mulți ani..!care"exced" ...VIEȚILE noastre..!

Leon spunea...

Doamna de la Munca, se inspira din comentariile noastre;
Telemunca anuleaza unele Sporuri, in primul rand, SPORUL pentru RADIATII :
https://m.dcnews.ro/sporuri-taiate-elena-cristian-intrebare-cheie-dupa-ce-a-spus-violeta-alexandru_782502.html

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Viorel spunea...

Am omis o întrebare pentru domnul avia. Până să se introducă norma de hrană și la P.c.c. (personalul civil contractual), noi militarii din Forțele Terestre beneficiam de contravaloarea normei nr. 1 de hrană, dumneavoastră ca aviator (sau personal din cadrul aviației) beneficiați de norma nr. 6 de hrană. Diferența dintre una și cealaltă în ziua de astăzi este de aproape 300 lei în funcție de lună (28, 29 / februarie, 30 sau 31 zile). Probabil și atunci era la fel. Noi, cei de la Forțele Terestre ar fi trebuit să fim supărați pe dumneavoastră la acel moment sau să acceptăm că așa a fost stabilit prin lege.

avianyc spunea...

@ Viorel
Atata timp cat ati profitat indirect de bunatatile pe care si le-au inventata si introdus in baza de calcul birocratii de rang inalt cu transmitere pana la baza piramidei ,eu zic ca ar fi mult mai bine sa fiti mai moderat in anumite optiuni cerinte ,etc. Evident ,nu-i vina dvoastra ,insa nu dati lectii unora care stiu bine regulile militariei si au lasat ceva concret in urma activitatii lor ,detinand chiar si functii de comanda sau de raspundere majora in unitati ,comandamente ,etc.
Sa stiti ca exista cadre militare care au detint functii de raspundere ,au dus doua-trei functii neplatite prin cumul , au indeplinit misiuni de importanta deosebita ,au activat numai in conditii "AC" cu risc major de pierdere a vietii ,etc si nu au reusit performantele pe care le-ati reusit dvoastra prin racordare la beneficiile pe care si le-au tras birocratii de rang inalt inclusiv probabil mares caruia ii doresc multa sanatate si pensie lunga ca de altfel si dvoastra.
Ar fi bine sa stiti cand va avantati in discutii si cerinte ca unii pentru eforturi deosebite in bunul mers al activitatilor abia au fost rasplatiti cu SM si nu au avut bucuria unui cumul SM + Spor pentru lucrari de exceptie. Eu personal consider ca este un lucru total amormal acest cumul si ca este suficiet un singur reper drept rasplata ,sau SM sau spor pentru lucrari de exceptie.
Sunt foate multe cadre intre care si eu care au avut ORNIS , accest la documente secrete ,inclusiv cu trei zero in fata plus la documente de mobilizare ,planuri de mobilizare etc care nu au avut sansa sa beneficieze de sporul inventat de birocrati ""confidentialitate".
Isi duc zilele fara acest spor de confidentialitate in baza de calcul desi au lucrat si manipulat astfel de documente care dau dreptul la acest spor.
Datorita acestor malversatiuni dubioase cu sporuri inventate ,cumul SM+spor pentru lucrari de exceptie au sarit pensiile peste limitele bunului simt ,datorita acestor fenomene s-a dat OG 59 art 60 ,datorita acestor fenomene s-au anulat actualizarea pensiilor cf fostului art 60 ,datorita acestor fenomene care consuma multi bani de la bugetul de pensii al mapN nu se pot pune in lege anumite proiecte de majorare a pensiilor mici care nu au avut sansa sa preia in baza de calcul ce aveti dvoastra si altii in aceeasi situatie pana la varf in ierarhia militara. Daa ,nu se poate fiindca banii sunt aici in aceste sporuri inventate din bazele de calcul .
Asa ca atentie cand scrieti pe unde scrieti si ce scrieti ca s-ar putea sa stie ei mai bine despre ce-i vorba prin aceste bazze de calcul ale unora.
Cat s-ar bucura si @micutzul , Huhurez ,tehnocrat si multi altii sa fi avut acesata sansa in privinta bazei de calcul pe l223.
Va doresc numai bine . Ca sa scapati de in oarecare masura de depresie incercati sa va educati vointa ,sa va gasiti preocupari utilee care sa va ocupe timpul si de a caror rezultat sa va bucurati ,socializati in medii care va tin departe de accentuarea depresiei . De regula de o depresie instalata se scapa cam in noua ani dupa cum spune stiinta medicala ,dar pentru asta trebuie vointa ,o vointa educata spre a iesi din mediul care provoaca depresia .
Doamne ajuta.
Ma opresc ,ar fi multe de spus insa pe masura ce scriu ma enervez si nu-i bine. Am lucrat toata activitatea militara in AC cu multe sporuri de pericol deosebit si vatamarea sanatatii ,am 10 ani in aviatia civila ca si copilot incadrat in grupa CS. Iar altii pentru taiat frunza la birou prin armya au CS din pix .............
Da ,Kis este foarte indreptatit in a cere ce cere ,nu in aceasi masura si altii ,gen birocrati ,fosti activisti reconvertiti ,etc.
Numai bine tuturor.

Huhu Rezea spunea...

Ei, v-ați mai liniștit după ce ați scris pogoane de text?

M spunea...

@Viorel
Spuneti: " astăzi am verificat din nou, când pleci la curs beneficiezi de condiții deosebite."

Eu stau cu decizia de pensie in mana si ma uit cum in TOATE perioadele de cursuri am fost in conditii normale (evident TOATE cursurile care au fost organizate in SNAOPSN)

Sa cadem de acord ca sunt institutii din SNAOPSN in care s-au dat conditii deosebite si in altele nu! Eu va cred pe dumneavoastra si ma dau cu capu' de un perete ca nu am lucrat la Fortele Terestre ca asa am pierdut eu peste un an de vechime!

In ceea ce priveste centralizarea fiselor la noi aveam un program ERP. Totul era automat. Ti se aproba concediul - automat erai scos de la drepturi. Ti se facea Ordin de serviciu - la fel. Primeai ordin de misiune in tara (erai scos de la antena cu obligatia de a aduce adeverinta), in strainatate erai scos si atat.
O vreme cand puneai cartela la turnicheti erai pontat in unitate, puneai cartela sa iesi sa te duci sa iei o sticla de apa din masina ... 😁 ieseai de sub antena!

PS - la un moment dat onor esalonul a decis ca nu mai sunt bani de mentenanta softului la turnicheti si am scapat de nebunie! 😂

avianyc spunea...

@ Huhurez
Uite asa ies la suprafață facaturile birocratilor in privinta umflarii bazei de calcul cu sporuri inventate.
Dacă la Viorel se poate asa in mod sigur la vârfuri se poate cam asa;
SM + Spor pentru lucrări de excepție + Spor de confidențialitate + Spor de radiații si gata s-a făcut de 100%.
Si probabil ca pe lângă astea mai isi trag si un spor de încordare psihică, etc
Asteaptati actualizare sau majorarea pensiilor in astfel de conditii.
Si ne întrebăm de unde pensii nesimtite dupa 2016 ,dece OG 59 ,dece ,dece ,

avianyc spunea...

@ M
Pe timpul cursurilor e beneficieza in baza adeverințe eliberate de unitatea in care se desfășoară cursul daca locul de desfășurare si activitățile desfășurate se încadrează la activități care dau dreptul la încadrare in grupe de munca cf HGR1294 / 2001 cu modificările ulterioare.

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Viorel spunea...

Domnule M, ceea ce afirmați dumneavoastră o fi adevărat și vă cred. Având în vedere faptul că, pe decizia dumneavoastră de pensie apare condiții normale și nu deosebite înseamnă că ați ieșit la pensie înainte de 2010. Domnul (amicul de cafea al domnului Ifrim) Gl. Oprea, fost ministru al Ap.N. în perioada decembrie 2009-mai 2012 a emis un Ordin de ministru (mâine sun sau verific pe google ordinele emise în această perioadă) prin care s-a ordonat refacerea tuturor Fișelor cu locurile de muncă în care a lucrat……..și care îi dau dreptul la încadrare în locuri de muncă și activități cu condiții deosebite, condiții special și alte condiții cât și Fișa de evidență a timpului care nu se ia în calcul la stabilirea timpului efectiv lucrat, în condiții de muncă deosebite, condiții special și alte condiții ale …. cu o altă metodologie de aplicare. Ca o noutate, inclusiv la S.G.P. am fost nevoiți să întocmim aceste fișe (ei nu beneficiau ) retroactiv atât lor cât și cadrelor militare active din momentul în care a devenit cadru militar. Excepție (nu s-au luat în calcul) făcând pensionarii militari care au rămas cu ceea ce aveau (cum era ordinul) în momentul trecerii în rezervă. A fost scandal între pensionari și ministru (și pe bună dreptate), dar având în vedere că această activitate trebuia făcută de către CMJ sau CMZ având M.O. de unde foarte ușor se putea întocmi fișele plecând de la funcțiile pe care le-a îndeplinit fiecare cadru militar dar, au considerat că fiind un volum mare de muncă iar structurile respective se subordonau direct Bucureștiului, la intervenția lor ați rămas și aici păgubiți ca și cu pensiile. Mâine sper să revin cu documentul respectiv.

Viorel spunea...

Mulțumesc pentru înțelegere domnule Huhu Rezea. Eu regret enorm astfel de discuții dintre oameni și mai ales dintre noi pensionarii militari. Respect vârsta, omul, pregătirea, gradul și funcțiile pe care le-a îndeplinit fiecare de la mic la mare, dar de la o simplă prezentare a unor elemente dintr-o decizie de pensie să se degenereze la acuze și jigniri nu cred că ține de pretențiile pe care le avem. Cât despre domnul avia, să fie sănătos.

raul spunea...

Pai vedeti mai fratilor de ce vrem alinierea pensiilor???Sa inteleaga TOTI MAHARII AIA care cica ne conduc!VREM DREPTATE!Din cele spuse de Viorel -care nu e vinovat cu nimic ca asa au hotarat neno aia care ne-au si ne conduc-si cu admonestarile nedrepte catre Viorel dar super drepte catre conducatori,vdeti ce nedreptati strigatoare la cer???Pai tu iei 10% spor de radiatii de la telefon si eu de la rdlc, care mi se aprindea becul in mana de radiat ce eram ,tot 10 %??Spor de exceptia lui peste ,dar SLP-urile AAT -ului ce dracu erau ???Dar zborurile pilotilor ce dracu erau????Numai cand vezi chestiile astea simple mai tovarasul BALU si tovarasul ROSU sa va fie rusine!

Calinmihaib12 spunea...

AVIA:în răspunsul adresat lui VIOREL ai relevat câteva deose biri între serii de pensionari:
cu sporuri NE-CUVENITE/DUBLATE și PLĂTITE..!..și serii de pensionari militari cu sporuri CUVENITE și NEACORDATE=deși erau "IMPLICITE" funcțiilor de coman dă avute și având și certificate ORNISS, conferindu-le dreptul la spor de CONFIDENȚIALITATE..!(a fost.și cazul meu) = spor de vreo 14 % din SOLDA LUNARĂ BRUTĂ (am văzut AICI=pe blog=o DECIZIE de RECALC.cu acest spor= de sute de lei..!la lit."g"..?),spor "introdus"..? cam DUBIOS..în PENSIILE mai RECENTE! = FĂRĂ BAZĂ LEGALĂ ..?;..la fel și sporul de "fidelitate"..!?

Calinmihaib12 spunea...

M.: la recalcularea din 2016.. toate perioadele cu grupa "CN"= au devenit cel puțin: "CD".., restul:au devenit:"CD","CS","CA" ..după caz..!= prin eliberarea de către: CMJ./CMZ.-uri,UM-uri, după caz: a F.L.M.-urilor..!= anexate dosarului de recalculare
a pensiei..!

Viorel spunea...

Domnule Arfy, nu prezentați fapte reale. Un comandant (sau alt cadru militar) pleacă la curs în baza unui raport (la cursul pe care trebuie să-l facă dacă vrea să promoveze și să ocupe o funcție superioară sau la care dorește / cursuri de limbi străine / cam obligatorii pentru comandanți și nu numai) în baza Planului anual de cursuri. Propunerea se înaintează pe cale ierarhică la eșalonul competent. În funcție de numărul de solicitări aceste cursuri se organizează sau nu ( nr. necesar pentru organizarea a 1, 2, 3 grupe). Se emite un ordin care ajunge la unitate. Obligatoriu se dă în O.Z.U. în baza căruia Cdt. sau cadrul resapectiv beneficiază de foi de drum dus-întors (sau contravaloarea transportului cu alte mijloace) cât și decontarea transportului pentru vizitarea familiei în această perioadă conform legii (nu mai știu acum la câte vizite are voie / depinde și de durata cursului). Care Cdt. riscă să nu se dea în O.Z.U. când în orice moment din vina dânsului sau al altui conducător auto (marea majoritate se deplasează cu autoturismul proprietate personală fiind mai mulți din aceeași garnizoană / vorbesc de când eram în activitate) poate provoca un accident (mortal sau cu consecințe grave ce necesită scoaterea din sistem prin pensionare / mă refer la dus spre curs / care este atunci baza legală pentru pensie de urmaș sau pensie de handicap ?) sau un alt eveniment pe traseu sau în timpul cursului care se încadrează la Evenimente deosebite și care atârnă mulți ani la calificativul unității sau bilanțul anual până se scoate unitatea din evidență (se înscrie cu eveniment deosebit unitatea unde face cursul).

M spunea...

@Calinmihaib

Am înțeles. Eu am ieșit după recalcularea din 2016 iar în Decizia mea toate perioadele de cursuri din ultimii ani au fost trecute la CN. Am crezut că e o practică unitară. De fapt, la plecarea la curs se emitea ordin de personal ce prevedea atât încadrarea în CN cât și drepturile salariale pe perioada respectivă.

M spunea...

@Viorel

Da, și ei zic ca dumneavoastră. În plus, pe perioada cursului omul era alocat la drepturi în unitatea în care se desfășura cursul. Adică ăla figura și în unitatea de bază și în unitatea de instruire? Cine semna documentele din competența lui de avizare /aprobare? Când se semna cu "pentru" se trecea data ori dacă ăla nu era dat în ozu ca plecat ce bază legală era?

La plecarea în străinătate era și mai complicat.

Poate cei care susțin asta pot confirma dacă lor personal li s-a întâmplat sau doar au auzit că s-a întâmplat altora informația venind prin "telefonul fără fir".

M spunea...

@Viorel

Am ieșit în 2017. Din fericire am fost avertizat și am luat în considerare perioadele de cursuri (a căror evidență exactă o aveam). Luând propria experiență spuneam la un moment dat că e imposibil să ieși la 47 de ani la pensie dacă începi la 21 de ani activitatea pentru că ar trebui să lucrezi toți cei 26 de ani numai în condiții speciale și să nu ai nici un curs. Lucru pe care eu îl vedeam ca imposibil (spuneam că exclud situațiile de teatre de operații sau locuri de muncă cu AC) și că mă refer la marea majoritate.

Iată însă că aflu că se poate și îmi dau pumni în cap că nu am lucrat la Forțele Terestre 😁

Toate cele bune și pensie cât mai lungă!!!!!

Burebista spunea...

@ M , la mine in decizia de pensie,la fel că și la tine ,toate perioadele in care am fost la cursuri am trecut Condiții Normale..Norocul meu că nu am avut prea multe cursuri la care am fost obligat să merg... Cât despre alți colegi care abia așteptau cate un nou curs casa mai fenteze munca (gen curs de calculatoare,limbi străine etc) vor vedea când vor ieși la pensie... Oricum pe actuala lege nu prea mai contează grupele de munca decât pentru ieșirea din sistem cu scăderea vârstei de pensionare cu maxim 13 ani...
Cât despre sporurile ne baza de pontaj sau prezenta la serviciu (cel de antena) acestea nu se acordau când erai in CO,CM ,C studii . Dacă mergeau la cursuri chiar și 2 zile ți se dădea la sfârșit o adeverință pentru cele 2 zile că unitatea respectivă beneficiază de spor antena și automat primeai și tu pt 2 zile.

M spunea...

@Burebista

Da, stimate camarad! Asa este! Am avut (ne)sansa sa lucrez intr-un domeniu evaluat in conditiile aderarii Romaniei la diferite organisme si participarii la misiuni asa ca a tot trebuit sa ma pregatesc sa nu ne facem de kkt. 😁 Sigur, am trecut toate "examenele", unele cu "outstanding", nu eu neaparat ci structura pe care o conduceam (asta si ca o explicatie pentru sporurul de "lucrari exceptionale") dar abia la dosarul de pensie am vazut cat de scrupulosi au fost in a taia unele avantaje. Ma rog, apa sub pod! 😀

Noi sa fim sanatosi ca ne vor moartea destui!

avianyc spunea...

Domnilor care sunteti nedumeriti in privinta incadrarii in GRUPE DE MUNCA
In baza Ordinului MAPN Nr M116/2002 care continea in anexa si " Normele Metodologice de aplicare a HGR 1294/2002" (Norme clasificate si nepublicate in MOF) exista o prevedere la un art 3 prin care ,permisiile ,invoirile ,concediile de studii ,cursurile erau exceptate de la incadrarea in grupa de munca.
Daca ai fost insa la un curs intr-o alta unitate iar la acel curs ai desfasurat activitati (expl.pirotehnie ,baraje cu mine si explozivi reali ,radiolocatie cu practica pe statii,etc ) pe baza adeverintei emise de acele unitati se putea reface incadrarea in grupa data de unitatea in care s-a desfasurat cursul.
In acest sens M116/2002 prevedea si modelul ~"FISEI DE EVIDENTA A TIMPULUI CARE NU SE IA IN CALCUL LA STABILIREA TIMPULUI EFECTIV LUCRAT IN CONDITII DE MUNCA DEOSEBITE SPECIALE SI ALTE CONDITTI " .
Baza M116/05.09.2002 Anexa nr 2 ,art 3
Prin acesta anexa erau eliminate din calcul periodele de invoiri ,permisii ,grupe de munca ,concedii de studii.

Ulterior ,la modificarea H1294/2002 prin S1019/2015 aceasta prevedere a fost modificata si perioadele de cursuri au fost luate in calcul in conditiile art 9 si 10 din" Normele Metodologice de aplicare a HGS 1019/2015 "_ M123/2015.
In baza acestei metodologii si a prevederilor L223/2015 va puteati reconstitui prin CMJ grupele de munca ,parca timp de 2 ani de la data intrarii in functiune a L223.
Cine a urmarit si cunoaste legea si-a reconstituit grupele de munca in acest interval.Si eu am avut un curs postuniversitar -6 luni trecut in baza M116/2002 la CN de la AC ,refacut in baza M123/2015 art 9 cu incadrare CD fiindca asa era incadrarea la locul unde s-a tinut cursul-ATM.
La data respectiva am sfatuit si ajutat pe multi colegi sa-si refaca grupele.
De asemenea am sfatuit cititorii acestiu blog sa nu trimita optiunea cu cele 6 luni alese decat dupa ce detin de la arhiva adeverinta cu salarizarea pe ultimii cinci ani.
Unii au ascultat ,altii precum Cezar nu si au dat-o in bara !!!!
Asta deoarece anumite drepturi banesti ,precum sporurile ,etc care intrau in baza de calcul nu s-au platit la timp ci cu intarziere de cateva luni si atunci situatia exacta se putea sti doar din adeverinta de la arhiva.
Cam asta trebuia sa va spuna Viorel .............
Sa traiti bine ,sa urmariti procesul legislativ si sa invatati sa interpretati corect legile.

Viorel spunea...

Domnule M, dacă ați ieșit la pensie în 2017, pentru toate cursurile absolvite în întreaga carieră trebuia să beneficiați de condiții deosebite. Când am primit ordinal de la eșalonul superior venit pe cale ierarhică de la M.Ap.N. am avut o muncă titanică pentru refacerea tuturor fișelor cadrelor militare de la absolvirea școlii și până la momentul respectiv cu prevederile noilor norme de aplicare și întocmirea acestor fișe și pentru S.G.P. care nu beneficiau de aceste condiții. Nu știu totuși de ce nu ați beneficiat de condiții deosebite pe perioada cursului sau mai mult chiar de speciale sau alte condiții dacă pe timpul cursului ați fi desfășurat activități specifice categoriei respective cum prevede (redau documentele care erau în vigoare la trecerea dumneavoastră în rezervă, respectiv 2017 / poate că cele de la Aviație diferă de cele de la Marină și cele de la Forțele Terestre / Avem exemplul modului de interpretare a unor acte normative de către cele 3 C.P.S.):
Ceva nu este corect, sunați și întrebați la Compartimentul personal la unitatea unde ați lucrat spre informare (dacă până la abrogarea Ordinului M. 123/2015 de către de M. 72/2019 s-a procedat la fel). În funcție de răspuns adresațivă CMJ pentru verificare. Totuși la unitatea dumneavoastră de bază trebuie să existe întreaga lucrare. Unde am lucrat eu, cel puțin 3 ani de zile în foldere separate țineam evidența tuturor situațiilor apărute prin ieșiri de personal din sistem sau alte situații pentru orice eventualitate și pentru a nu fi nevoit să caut în arhiva unității.
H.G.R. nr. 1294 / 2001 și M. 123/2015, Anexa nr. 1, Cap. I, nr. crt. 1, 2, 3. (deosebite) Cap. II, nr. crt. 3 (speciale) Cap. IV, nr.crt. 4 (alte condiții). Anexa nr. 1 la normele metodologice nu este publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, fiind clasificată potrivit art. 6 din Hotărârea Guvernului nr. 1.294/2001, cu modificările ulterioare.Citiți totuși de curiozitate și pentru documentare poate vă ajută la ceva ce mai poate fi remediat. https://www.avocatnet.ro/articol_42391/Ordinul-MApN-nr-123-2015-aprobarea-Normelor-metodologice-privind-incadrarea-in-condi%C8%9Bii-deosebite-condi%C8%9Bii-speciale-%C8%99i-alte-condi%C8%9Bii-specifice-personalului-militar.html. O zi bună.



avianyc spunea...

PS
M123 /2015
Articolul 9
(1) Personalul militar care urmează cursurile de zi ale unei instituții militare de învățământ poate beneficia de condițiile de muncă stabilite de către conducătorii acestor instituții, în raport cu activitățile de instruire și pregătire pentru luptă la care participă.
(2) Personalul militar care urmează cursuri sau se află la misiuni ori posturi permanente, stagii de practică/pregătire, în străinătate, poate beneficia de condiții de muncă dacă desfășoară activități prevăzute în anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 1.294/2001, cu modificările ulterioare.

mega2005 spunea...

Componenta necontributiva este pentru pensiile speciale. Pensiile militare de stat sunt pensii de serviciu nefiind nici speciale si nici necontributive!! E mizerabil ce se intampla, iar...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

MApN MILITEAZA POLITICA LIBERALA DE A TRANSFERA PENSIILE MILITARE IN SFERA PENSIILOR SPECIALE. Nu este o utopie, e plin internetul cu asemenea stire!