Un produs Blogger.

miercuri, decembrie 23, 2020

Ce nu știu formatorii Institutului Național al Magistraturii despre pensiile militare și sporul OMM/SOSP

10 comments


Intr-un recent curs de perfecționare profesională organizat de INM cu președinții secțiilor pentru cauze privind conflicte de muncă și asigurări sociale ale curților de apel, formatorii de opinie au transmis opinii pseudojuridice care scot în evidență serioase confuzii pe care onorabilii universitari le fac între un drept de pensie militară izvorât  dintr-un drept de asigurare reglementat de legea pensiilor militare și un un stimulent de merit acordat prin Statutul cadrelor miliitare pentru militarii decorați cu Semnul onorific. Pentru a fi asigurați, începând cu anul 2011, militarii plătesc  o contribuție individuală la bugetul de stat (CIBS) egală cu CAS-ul plătit de civili la Fondul de pensii.
Concluziile formatorilor INM, veritabili apărători ai instituțiilor militare care au aplicat greșit prevederile OUG nr. 59/ 2017, act normativ care a modificat art. 60 din Legea nr. 223/2015, sunt de natură să afecteze independența judecătorilor curților de apel chemați să judece conflictele  dintre pensionarii militari și Casele Sectoriale de Pensii. 

Prima concluzie sofistică a formatorilor INM este aceasta:

"În primul rând, trebuie subliniat că, fiind un spor al cuantumului pensiei, sporul pentru „Semnul onorific” este un element component al pensiei și nu un drept distinct, neavând relevanță faptul că este prevăzut într-o lege distinctă de Legea nr. 223/2015. Pe de o parte, acest drept nu a fost primit niciodată de militari pe parcursul exercitării atribuțiilor de serviciu, pe durata activității, militarii primind Semnul  onorific, respectiv însemnul și bareta, însoțite de un atestat."

Formatorii de opinie ignoră complet caracterul de Statut al cadrelor militare al Legii nr. 80/1995, statut care reglementează distinct dreptul de pensie militară, în art.9 indice 1 și apoi sporul acordat numai militarilor care au fost decorați cu Ordinul Meritul Militar/SOSP, art. 11.

"Articolul 9^1Cadrele militare trecute în rezervă sau direct în retragere au dreptul la pensie militară de stat, potrivit legii."
O remarcă pe care o subliniez aici, deși nu are legătură cu subiectul pus în discuție: -o eventuală desființare a pensiilor militare nu poate începe fără modificarea acestui text de lege din Statutul militarilor, în care se stipulează că militarii au drept de pensie militară, nu în sistemul public de pensii.Dreptul de pensie militară se realizează printr-o lege separată pentru pensie militară, în timp ce dreptul pentru sporul OMM izvorăște direct din Statut:Art.11"Pensionării militari decorați cu ordinul "Meritul Militar" clasele a III-a, a II-a și I beneficiază de un spor de 10%, 15% și, respectiv, 20% al cuantumului pensiei."



Statutul cadrelor militare fixează direct cuantumul procentual al sporului pentru OMM, respectiv 10%, 15% și 20% din cuantumul pensiei stabilite potrivit legii pensiilor militare, mărimea lui numerică fiind stabilită după calculul pensiei militare. Calculul suplimentului reglementat de art 11 din Statutul cadrelor militare nu interferează în niciun fel cu algoritmul de calcul al cuantumului pensiei militare și, în consecință, nici cu plafoanele instituite de legea pensiilor militare. Este adevărat că semnul onorific generează în prezent doar suplimentul procentual al pensiei militare, dar este o mare stângăcie din partea unor universitari să transmită judecătorilor curților de apel o asemenea enormitate , cum că acest drept ar fi putut fi primit vreodată de militarii în activitate. Pe parcursul exitenței lui, începând cu anul 1954, semnul onorific a generat beneficii și pentru militarii în activitate, dar sub forma reducerii impozitului pe solde, așa cum am prezcizat în topicul de AICI .Să analizăm alt paragraf al "sfătoșilor" INM!"Prin urmare, sporul aferent Semnului onorific este un element ce se ia în calcul la stabilirea pensiei, dar nu face parte din baza de calcul a pensiei. Deși sporul pentru semnul onorific nu este exclus în mod expres de la calculul bazei de calcul prevăzută de art. 28, potrivit lit. p) a acestui articol, sunt excluse „alte venituri care, potrivit legislației în vigoare la data plății, nu reprezintă drepturi de natură salarială sau asimilate salariilor.” În plus, art. 11 din Procedura de recalculare a pensiilor militare de stat consolidează ideea de includere în baza de calcul doar a sumelor ce au fost încasate pe perioada desfășurării activității „alte elemente salariale decât cele de la lit. a)-f), realizate în cele 6 luni consecutive”, iar sporul aferent distincției „Semnul Onorific” nu face parte din această categorie."
Sporul pentru Semnul onorific, nefiind un element salarial, nu putea  fi inclus în algoritmul de calcul al pensieiCitatul de mai sus, din indrumările universitarilor, este plin de contradicții, cea mai relevantă fiind că sporul onorific este un element ce se ia în calcul la stabilirea pensiei, deși nu face parte din baza de calcul a pensiei.Pensia militară stabilită potrivit Legii nr. 223/2015 este doar pensia rezultată din baza de calcul, plafonată potrivit articolelor 30 și 60, acesta din urmă introdus prin OUG 59/2017 și completat prin OUG 114/2018.Normele de calculare  stabilite prin Ordinul M24/2016 și normele de recalculare, Ordinul M25/2016, reunesc elementele de calcul ale drepturilor de pensie militară reglementate atât de L 223/2015 cât și de Statutul cadrelor militare, asta neînsemnând că sporul pentru Semnul onorific are aceeași natură juridică precum pensia militară. In strânsă legătură cu cele expuse anterior să analizăm și următorul citat din indrumările strâmbe ale formatorilor."În plus, potrivit art. 3 lit. f) din Anexa nr. 1 la Ordinul nr. 31/25/999/8148/237/259/221/2016 pentru aprobarea procedurilor de recalculare și de actualizare a pensiilor militare de stat, recalcularea pensiilor militarilor se realizează pe baza unor elemente expres prevăzute, printre care și „Semnul Onorific În Serviciul Patriei sau similare deținute.” Un act normativ de rang inferior, cum sunt ordinele comune M@4/2016 și M25/2016, nu poate modifica natură juridică a sporului onorific stabilit procentual de însuși statutul cadrelor militare. In plus, știu domnii universitari ce se ascunde în sintagma de la art. 3 lit. f) ? "Similare cu Semnul Onorific " sunt SOSP pentru pensionarii veterani, SOSP pentru sgp-iști, indemnizația de 50% din cuantumul pensiei militare pentru membrii uniunilor de creație prevăzută de L 8/1996. Urmează indemnizația pentru veteran în teatrele de operații(Legea nr.  168/2020). Recomandă dumnealor introducerea acestotra în plafonul  pensiei militare instituit de art. 60 din L 223/2015?
Nu are relevanță domnilor universitari denumirea suplimentelor care se adaugă la cuantumul pensiei militare. Importantă este natura lor juridică, distinctă de pensia militară, indiferent că se numesc indemnizații sau sporuri.Un ultim citat pe care îl analizez este cel care forțează grosier sensul legii,

"În al treilea rând, de o importanță deosebită este și interpretarea normelor conform voinței legiuitorului, care, prin plafonarea introdusă prin modificarea art. 60 din Legea nr. 223/2015 prin O.U.G. nr. 59/2017, a urmărit plafonarea la un anumit nivel a pensiilor de serviciu, al căror cuantum a fost considerat de legiuitor vădit mai mare față de pensia medie din sistemul public de pensii. Or, a stabili posibilitatea depășirii acestui plafon prin adăugarea sporului pentru semn onorific ar conduce la golirea de conținut a prevederilor anterior menționate, aceasta fiind o interpretare contrară spiritului legii."

Adăugarea suplimenntului pentru Semnul onorific la cuantumul final al  pensiei militare, plafonate la cuantumul net,  potrivit art. 60,  nu golește de conținut intenția legiuitorului de a plafona cuantumul pensiei militare rezultate din baza de calcul. 

Dimpotrivă, introducerea sporului pentru Semnul onorific în plafonul net reglementat de art. 60 golește de conținut un drept pecuniar acordat cu titlul de recompensă doar pensionarilor militari decorați cu Semnul onoric, drept reglementat prin Statutul cadrelor militare... nu prin legea pensiilor militare. 

Sper ca ICCJ să pronunțe o hotărăre prealabilă favorabilă pensionarilor militari care și-au deschis drepturile de pensie după 15 09 2017 în dosarul  2970/1/2020, iar judecătorii curților de apel să judece conform conștiinței lor de judecători, nu după indicații comandate.



10 comentarii:

marvas66@yahoo.com spunea...

Domnilor, ati vazut ca Ciuca vorbeste mai prost decat un ungur??? Este acelasi iait care era in liceul militar la Craiova...l-a ajutat sa parvina limba aspra cu care a lins dosurile politicienilor...indiferent de partid...Curva perfecta e...ciuca!!!

Mihai spunea...

Sofisme si atat.
Judecătorii judecă dupa lege nicidecum dupa cum spune nea universitarul sau nea comentatorul de pe aici.
Spor identic indemnizație?????????
Prin care dicționar, algoritm juridic sau financiar ?????????

boga spunea...

Sunt foarte bine venite aceste precizari si interpretari.
Eu as merge mai departe si propun celor care se pricep sa lamureasca si alte
aspecte,cum ar fi:de ce joaca asta cu pensiile militare ca pot fi facute cat
vor muschii lor,cand civilii au platit"contributii".noi militarii ce am platit,
unde sunt banii aceia,nu pot fi comensurati in ceva similar cu contributia?etc.
Din singurii cu pensie "speciala",dupa"90 am ajuns oaia neagra pe care o
tund toti cum vor!
Cred ca este nevoie de o fundamentare teoretica mai curajoasa si mai
convingatoare din partea ministerului nostru,daca avem un minister!

DjSAX spunea...

Corect

DjSAX spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
vasile iosif spunea...

Dle Nero,
Nu fiti naiv.
Judecatorii judeca dupa cum li se canta.
Am constatat direct, pe pielea mea, in Instante.
Dl.H are dreptate si a realizat ca "formatorii" fac si ei parte dintr-un plan bine coordonat impotriva SNAp. care trebuie sa acopere mizeriile facute de specialistii CPS.
Furtul OMM se adauga la furtul pensiei suplimemtare contributive si la furtul stagiului civil adaugat dupa trecerea in rezerva, " valorificat" cu forta - a se citi confiscat- si cu neplata integrala a conditiilor de munca.
Va sugerez sa fiti mai circumspect.
Principiile dreptului roman sunt o umbra palida.
Cu stima,

Huhu Rezea spunea...

Avianyk este integrat si el aceluiași sistem care iși propune să susțină propagandistic acoperirea discriminarii vechii oștiri militare.
Cursurile organizate de INM cu judecătorii sunt replica acelor protocoale în penal prin care Dumbravă tinea sub control câmpul tactic numit justitia.

Leon spunea...

Se vede inca odata ca este nevoie de Judecatori specializati in domeniul salarizarii si pensiilor militare, cel putin la nivelul Curtilor de Apel..!

vasile iosif spunea...

Dle Leonard,
Poate aveti mai multe elemente care sa ne convinga ca "recomandarile formatorilor" nu vor fi insusite de Instantele chemate la "pregatirea profesionala".
Asa se numeste acum imixtiunea in actul de justitie?
Asa se cheama acum furnizarea de solutii la cheie pt.spete "la moda",
acelea pe care nu le cunostea un domn oarecare, Spanu parca se numea....
Au devenit militarii obiect de studi u? Un fel de maimute ciudate?
Cu stima,

ovidiuzid spunea...

Domnule Huhu Rezea. V-am mai trimis un mesaj care nu a fost aprobat sau nu a ajuns la dumneavoastra.
Daca citim art. 11 din Legea 80 litera cu litera observam ca acesta precizeaza ca PENSIONARII MILITARI beneficiaza de acest spor. Repet PENSIONARII MILITARI nu CADRELE ILITARE TRECUTE IN REZERVA AU RETRAGERE CU DREPT DE PENSIE. Deci daca analizam textul inseamna ca fiecărui cadru miltar trecut in rezerva cu drept de pensie i se stabilește o pensie in baza Legii 223/2015, după care, în baza legii 80/1995 beneficază de un spor al cuantumului peNsiei în funcție de SEMNUL ONORIFIC/ORDINUL MERITUL MILITAR de care beneficiază fiecare. Nu știu de ce nu se înțelege LIMBA ROMÂNĂ.