Un produs Blogger.

marți, iulie 06, 2021

Ziariștii membri ai UZPR primesc pensii speciale in valoare de 50% din pensia contributivă sau militară.

71 comments


 O măsură veritabilă de protecție socială pentru membrii uniunilor de creație de utilitate publică a fost adoptată prin Legea nr. 8/2006. Astfel, indrăgiți artiști, scriitori și meșteri populari din uniunile de creație, recunoscute de guvern ca fiind de utilitate publică, au primit o indemnizatie de 50% din pensia contributivă calculată potrivit Legii nr. 19/2000.. 
Era o recunoastere a meritelor artistice ale unor creatori care nu se prea preocupaseră să lucreze cu contract de muncă. 

O primă strecurare in categoria artistilor s-a produs, indirect, in anul 2011, când și pensiile militare au devenit pensii contributive. Astfel, ca si miltarii care erau membri ai uniunilor de creatori se incadrau in dispozitiile Legii nr. 8/2006.

In anul 2015, prin Legea nr. 223 au fost reinființate pensiile militare si concomitent artiștii din armată, poliție și servicii își pierduseră indemnizația de 50% pentru prestațiile artistice.

Excluderea militarilor din categoria artiștilor beneficiari de indemnizații nu a durat mult, pentru că în anul 2016 Legea nr. 83 a completat Legea nr. 8/2006 in asa fel incât  suflătorii militari reprimesc indemnizatiile de artist. 

Dacă s-a propus o reparație pentru militari, de ce să nu se includă printre beneficiari o altă categorie de truditori în ale scrisului, respectiv ziariștii

Chiar articolul 1 al L nr. 8/2006 a fost astfel modificat:

(1) Prezenta lege reglementează dreptul la o indemnizaţie lunară în beneficiul pensionarilor sistemului public de pensii, care sunt membri ai uniunilor de creatori legal constituite, recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică.(2) În înţelesul legii, prin uniuni de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică se înţelege persoanele juridice române de drept privat, fără scop patrimonial, din domenii precum cel al creaţiei muzicale, interpretative, cinematografice, literare, arhitecturale, teatrale, jurnalistice şi al artelor plastice, care sunt recunoscute ca fiind de utilitate publică.(3) Cuantumul indemnizaţiei reprezintă echivalentul a 50% din pensia cuvenită titularului sau, după caz, aflată în plată la data solicitării, dar nu poate depăşi două salarii de bază minime brute pe ţară, garantate în plată.(4) Cuantumul indemnizaţiei se modifică ori de câte ori se modifică pensia titularului, ca urmare a modificării valorii punctului de pensie.". 
Imediat, după publicarea Legii nr. 83/2016 în MO, Casele teritoriale si casele sectoriale au primit noua listă a uniunilor de creatori de utilitate publică, între care, pentru prima dată, apare Uniunea Ziaristilor Profesionisti din România, cea condusă de Doru Dinu Glăvan. Deci, pe muțește, ziariștii sunt mituiți după pensionare cu o indemnizatie specială consistentă, peste valoarea pensiei contributive. Ar fi culmea ca tocmai ziariștii să recunoască în ziare, la radio sau televiziune că și ei sunt beneficiari de pensie specială. Dacă ei nu scriu, de astăzi zeci de mii de cetățeni vor afla pe această cale că și ziariștii pot deveni pensionari speciali. E suficient să cotizeze la UZPR. 



Ce s-a dorit inițial prin ajutorarea unor artiști.....și ce a rezutat peste numai câțiva ani!


71 de comentarii:

Trofin spunea...

Mă întreb , acești oameni nu au avut ca profesie tocmai activități creațiile despre care se vorbește la pct.(2) pentru care au fost plătiți ? Cu ce diferă profesia de muncitor, tehnician , inginer, profesor , doctor , militar etc. pentru care s-a primit un salariu față de un așa zis artist care a primit și el un salariu? Ar fi fost , poate (!) corect să primească și creatorii de valori culturale un simplu bonus la pensie ceva cum primesc militarii pentru vechime în serviciul militar un spor de 10,15,20% din cuantumul brut al pensiei. Dar 50% este un procent enorm și unde mai pui că artiștii și jurnaliștii militari mai beneficiază și de sporul prevăzut în Legea 80/1995 art. 11. Poate vor rezolva aceste anomalii nebunii care guvernează azi țara.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Bani risipiti pe apa sambetei sa indulceasca zeama cucutei: Dă-i cat creaza, cat munceste, cat saboteaza scriind in numele unui grup politic condus de-o căcărează, cat sufla in cimpoi in pe dinapoi, sub puale si in foale de fofoaie, ori in foi de sarmale pentru lenesul din cortul de la Haparare, apoi da-i pensie ca la toti, ca nu-s Mesii sau Einsteini săracani intr-o pereche de chiloti sa primeasca din ciupela de la toți...

Leon spunea...

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/7816&ved=2ahUKEwj1zeuC-c3xAhX5hP0HHYb0CZoQFnoECAQQAQ&usg=AOvVaw3ivKZzTjevUfl7H1qP01Mf&cshid=1625557360824
Legea 8/1996, se refera la Dreptul de autor !
Legea nr.8/2006, in vigoare de la 01.01 2007, introduce Indemnizatia de 50% pentru pensionarii Uniunilor prevazute de L.8/1996, iar L.83/2016 acorda aceste drepturi si Jurnalistilor..!

Huhu Rezea spunea...

Corect!

Cezar spunea...

A se face comparatie intre ce au obtinut acesti..suflatori in drimbe..saltimanci si scribalai..vomparativ cu ce a obtinut SCMD...!

Cezar spunea...

Erata...saltimbanci

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Apăi, coane @Leoane, citind metodic cearceaful asta kilometric, am simtit la un moment dat cum capul imi doarme...

Leon spunea...

:)).
Hai sa-ti dau ceva mai usor, Expunerea de motive la L.8/2006:
http://www.cdep.ro/proiecte/2005/200/20/4/em224.pdf

M spunea...

Nu văd de ce ar fi necesară "O măsură veritabilă de protecție socială pentru membrii uniunilor de creație de utilitate publică..."
Prezintă un handicap? Au ceva drepturi limitate sau suspendate? Nu!!!

Behăie în toată mass media că ce nasoale sunt pensiile speciale! Niște farisei acești "jurnaliști", de fapt niște tonomate în care cine are interes bagă câțiva bănuți iar ei recită la nesfârșit textul primit.

Personal nu văd de ce militarii (incluzând aici pe toți beneficiarii L223) ar primi un alt beneficiu la pensie! Militar ești 24/24. Dacă vrei să fii recunoscut ca ziarist, trompetist sau circar sunt destule locuri în care te poți exprima.
Cum spuneam: statut➡️salariu➡️pensie!
Ți s-a aplicat "statutul cadrelor militare", ai salariu de militar, pensie de militar. Nu struțo-cămile de magistrat-militar, ziarist-militar, acordeonist-militar. Am mai văzut de-ăștia: când e vorba de ceva sarcini... zice "eu sunt psiholog, am statutul meu profesional, nu poți să îmi dai ordin", când e la beneficii "eu sunt militar, vreau și eu beneficii!".

Însă, ca principiu, cât timp unii dintre noi primesc ceva eu nu am să spun niciodată să li se taie!

Viorel spunea...

Domnule Cezar, iar citiți printre rânduri, nu citiți deloc (probabil vă citiți propriile comentarii) sau citiți doar ce vă place și unde înțelegeți și știți să mai dați câte un răspuns. Vă mai redau odată parte din comentariul domnului Col.(r.)dr. Mircea DOGARU: „desi numitul colonel (r) Dogaru a avut o contributie decisiva la obtinerea de catre jurnalisti a dreptatii legislative, prin convingerea comisiilor parlamentare ca, in baza cotizatiilor lor, acestia au dreptul, ca si scriitorii, la o indemnizatie de merit de la Uniune”. Din mesajul postat pe SCMD în data de joi, 17 iunie 2021. Păi „ce au obținut acești..suflători în drâmbe..saltimbaci și scribălăi”, au obținut și datorită (în primul rând) influienței domnului Dogaru asupra politicului.

Leon spunea...

Iulica, poate strange Iohannis 20000 de rezervisti din randul Jurnalistilor ?:
https://www.g4media.ro/presedintele-tadjikistanului-a-convocat-20-000-de-militari-in-rezerva-pentru-a-intari-frontiera-cu-afganistan-in-urma-unui-avans-semnificativ-al-talibanilor.html

Huhu Rezea spunea...

Nu ești atent deloc! Indemnizația a fost o măsură de protecție socială doar în anul 2006, când s-a constatat că Legea nr. 19/2000 nu îi favoriza pe marii artiști și meșteri populari nedecorați cu ordine și medalii de artist emerit. NU prea lucraseră cu contracte de muncă și aveau pensii foarte mici.
După 2011 măsura de protecție socială s-a transformat intr-o afacere bănoasă, fiind aplicată si militarilor pensionari, deși veniturile lor din pensie nu justificau să mai fie si indemnizati, mai ales că mulți dintre ei erau decorați cu OMM.
Smecherii s-au inscris in uniunile de creatori ca să fie și ei indemnizați.
Ultimii sosiți la cașcaval sunt ziariștii.
Ce or zice ziariștii militari despre acest articol?

M spunea...

@Huhurez

Nici dumneata nu ești atent!!! 😁

Ecuația e simplă: ori diferite "compensații" ori contributivitate! Nu merge cu kurul în două luntri.

Poate să fie artistul secolului, dacă nu a contribuit să ia ciuciu!
Sau cădem de acord că sunt situații speciale care cer rezolvări speciale. Fie că e vorba de artiști, de agricultori, de mame cu 10 copii etc.

Eu asta am vrut să spun. De ce IT-iștii militari plătesc impozit și aia civili nu? De ce în construcții impozitul e redus dar nu și pentru cei din arma geniu?

În anii 90, când a apărut "sporul de radiații" aveam la stația radio 2 civili și doi militari. Civilii primeau sporul, militarii nu! Știu motivul, cred că îl știți și dumneavoastră, nu îl dezvolt acum.

Indemnizația de "ziarist" are pentru mine două grade de nerușinare:
1. Se acordă unora care fac spume înjurând "pensiile speciale"
2. Se acordă unora care s-au "fofilat" ei având o altă ocupație decât cea de ziarist.

O lege nu trebuie să favorizeze pe nimeni.

avianyc spunea...

Cezar dece nu ar merita un 50% ?
De mic copil a fost un geniu!!!

https://fb.watch/v/2uKSeMrmD/

Ca sa nu mai zic de Mares trobon-istul !!!!Copy paste si esti ziarist 🤣🤣

Cezar spunea...

QED..!

Huhu Rezea spunea...

Ce te deranjează pe d-ta că unor artisti ca Florin Piersic, Florin Zamfirescu, Draga Olteanu sau Victor Rebengiuc, Grigore Leșe etc, au primit în 2006 încă 50% din pensia contributivă?
Asta numai dacă nu au primit indemnizația de merit.

ifrim spunea...

I-a inventariat cineva?Câți sunt cu acest beneficiu la pensie?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leon, Multumesc ca am lecturat mai pe înteles si domol si m-am trezit din somn!

Gigi spunea...

Eu înţeleg acordarea indemnizatiei acelor creatori care au creat ceva ce vã rãmâne peste veacuri. Pãi,sa-mi fie cu iertare,ce a creat unul care cântã prin unele formatii de lautari şi interpreteazà linii melodice de zeci,sute de ani.Sau cei de prin fanfare şi alte asemenea formatii?!
Bun,lãsãm la o parte pe cantaciosi care datoritã talentului lor nativ sunt plini de bani,cât contribuie ei la buget şi alte asemenea taxe,nu mai pun in discutie,dar au pretentie sã primeasca 50% din cuantumul pensiei,atunci când indeplinesc condiţiile,dar care este motivul de acordarea indemnizatiei de 50% ziaristilor,ce creeaza ãştia? Ina afarã de impartirea in tabere politice,care fac pe faţã partizanat politic,ce creeaza ãştia fratilor?
Bine,press este numita şi "cainele(nu roşu)de paza al democratiei"poate de asta? Nu cumva asta se mai numeşte şi mita mascata? Întreb nu dau cu paru'.
In schimb un militar,politist,sri-st,pompier etc,este în serviciu 24/24H,lucreazã Sîmbetele şi duminicile,sãrbãtori legale,are obligatii şi dupã pensionare,pasibil de puscarie dacã divulga secrete etc,etc in schimb idioţii le-au tãiat şi acel spor de:10,15,20% Pt.OMM.
Nu le ajunge acestor ziaristi acele beneficii luate de-a moaca,dar mai şi LATRÂ pe la diferite emisiuni TV despre noi,tot noi.Farisei e puţin spus,ãştia sunt impostori şi cele mai jegoase neamuri proaste din câte am vãzut!!! Sa-mi fie cu iertare,dar...nu am gãsit altã Rimã!
Mai au sã le acorde şi celor cu multe vacante,25-30 de H/saptamâna şi tacamul este complet.
Stiu ca am sã-mi iau o serie de injuraturi,dar nu mã opreste nimeni in ţara mea sã spun adevãrul.

Cezar spunea...

Superb !
Tapul ala chiar se joaca cu mingea si copilul
Si loveste perfect !
Da merit !🤣🤣🤣

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Amantele celor din Harmată, cu functia garantată, lucratoare din greu la hartă si la desfacut noduri de cravată, o hi avand această indemnizatie, luată ca artiste conțopiste si motopompiste, considerate cu rotulele degradate si muștiucurile uzate pentru a hi raportate la cea mai mare capacitate de hambiție si absorție pentru fiecare porție de soluție de glutiție?! Probabil ca au sporuri 80%, in raport de cat absoarbe sau suflă amanta cu turbosuflanta ca sa umple roaba, bena sau basculata! Erau bune de detasat la Canal, sa largeasca aria la șenal, din mal în mal, si astfel mai castigau asa si cinstit cate-un ban, nu ca cei care s-au dus sa-si riste vietile ca mercenari prin Irak sau Afganistan!

M spunea...

@Huhu Rezea

Repet, până o să se înțeleagă: NU MĂ DERANJEAZĂ! DAR DACĂ MĂNÂNCI O LOZINCĂ MĂNÂNC-O PÂNĂ LA CAPĂT!

Dacă behăie "fără pensii speciale" atunci să se gândească că și Florin Piersic, Caramitru și etc. au pensii speciale și le pot pierde.

Hai să vedem și pe Arșinel care a încasat:
33.720 lei (pensie de revoluţionar),
73.512 lei (pensie),
74.772 lei (indemnizaţie de merit de la Ministerul Culturii) și
10.800 de lei (o indemnizație handicap gr. 2). Totalul anual a fost de 107.232 lei, ceea ce înseamnă 8.936 lei pe lună.
La asta se adaugă drepturi de autor și alte venituri neprecizate.

Repet de o mie de ori: bravo lor, să se bucure de pensii, dar să nu mai mănânce 💩.

Poate daca declarau sumele reale ar fi avut pensii mai mari. Cum dracu de au vile și au contribuit la nivel de salariu minim pe economie?

Gigi spunea...

PS/Mã vãd nevoit sa fac o precizare vis a vis de postatea mea de mai sus.
Nu am inclus persoanele care sunt adevãrati profesionisti,de toatã isprava,cei care îşi fac cu adevãrat meseria in domeniul in care activeaza. Pt.aestia am toatã stima şi consideratia mea şi cred cã nu ar dori neaparat sã beneficieze de bunaciunile acordate de stat,dar din pãcate sunt din ce in ce mai puţini.Imi cer scuze pt.ei dacã sau simtit jigniţi.In schimb pt.Farisei,nicio stima!

avianyc spunea...

Cand mai sunt si ziaristi care nu pun pumnul in gură.
Ce am fost si ce am ajuns.
Rețineți din spusele celor doi invitati ai tv locale Buzău (pilot cdr școala si ing sef ( vezi clipurile de mai jos), ca doar la Boboc aveam in 1980 ,75 avioane reactive de luptă V-B si scoala in acelasi timp ( 3 escadrile/ 25 avione/ escadrila ) plus până în 83 inca 32 av L39 ( 2 escadrile a 16 av escadrila- av scoala de trecere subsonic la supersonic) importate din Cehoslovacia unde am fost detașat aproape doi ani. Total 105.
Vara de vara detasat 6 luni de zile /an cu eșalon logistic complet -
escadrila independenta) cu escadrila pe alt aerodrom ( Ianca , Alexeni, Kogălniceanu, etc) pentru a asigura anual pregătirea promotiilor de peste 150 piloti militari și civili .

Pentru # Mares si mai apropiatul de realitate in comentarii" Inghetatul de la @ Monteoru"

De multe ori am facut afirmații despre responsabitatea celor investiți cu functii de mare responsabilitate in domeniul pregătirii viitorilor piloti la Scoala de of Av Boboc.
Am mai afirmat că in aviatie relațiile interumane sunt cu totul diferite fata de armele de uscat. Vezi primul link min 20.20. Munca in echipa si responsabilitate ,disciplina ca si la av reacție Boboc ( unitate de scoala si lupta V-B) mai rar in armata română.
Celor două hahalere care m-am contract cu argumente pur puerile ,nivel sergent cu diagonală , constant @Ice si @Mares le prezint aceste doua filmulte realizate la tv locala Buzău in care doi invitati in emisiune ,foști colegi la Boboc prin 81 ( dnul gral Stan, mr prin 81, proaspăt absolvent AMG si coleg de escadrila- numit loctiilor pt zbor escadrila iar eu absolvent ATM numit loctiitor tehnic ,ambii functii de lt. col si dnul col dr ing Gonciaruc ( lt maj prin 81 -loctiitor tehnic al cdt unitatii -ing sef - functie de col. cu grad de lt maj, confirma in limita timpului disponibil cele afirmate de mine .
Poate daca nu intervenea cu tromboane specifice șeful de stat major celui care se ocupă de gardă, prgatirea de luptă a soldaților ( nicio raspundere in exploatarea si activitatea de zbor) confirmarea spuselor mele era mai amplă.
Pentru acest domn gral mi-aș fi băgat oricand pieptul înaintea glontului sa- l apar,pentru hahalerelor Ice si #Mares cu toata dragostea - nimic mai mult decat un șut in tur.

Urmăriți adevarul verde-n fata necenzurat:

https://youtu.be/mEDcQN4td2A

https://youtu.be/gzo2apRUhms

Iulian Mareș spunea...

M,
Ai perfecta dreptate privind contribuția la pensie! Având o ruda în actorie, ea plătește numai pt minim pe economie și câștigă bine...
Sa fie sănătoși... cumva Banica duce lipsa de bani?
De ce se tot înghesuie ei la spectacole în ESP, USA sau CAN?

Iulian Mareș spunea...

Cu el în frunce....

ifrim spunea...

Calculul pensiei pe contributivitate cu vechimea în ani nu este corect deoarece eu am avut săptămână de lucru 6 zile,cei de azi 5 zile,urmând în perspectivă săptămână de lucru a 4 zile.Pentru rigurozitate pensia trebuie calculată la nr.de ore lucrate în perioada activă.Atunci să vezi schelălăieli.Noi militarii parcă am fost plătiți 24 h/zi căci și când dormeam executam programul de odihnă!

Iulian Mareș spunea...

Tu ai fost așa mereu, sau de când te așezi pe curea?
Ai scris mult și prost de-a-n boureanu...nici nu ma mir!
Ca orice mărunt doar particularizezi ca fraierul! Ce a ajuns Stan și ce ai ajuns tu?
Ce făceau În Real escadrilele școală? Misiuni de curierat, Cc-Obs, MEDEVAC, Sprijin la sol...
Oricum, ca orice frustrat pe 4/5 din postare te lauzi ca orice inept!
Nici nu te-as fi băgat în seama, dacă nu îmi scriai numele...
Sa-ti zic ceva de dulce...? Vaselina!

Cezar spunea...

Viurel
Ai inteles ca esti pe ..nicaieri cu rationamentele tale de majur de intendenta?

Viorel spunea...

Duce tare domnule Iulian Mareș. Anul trecut când mă interesam pe net despre OUG nr. 37/2020 pentru amânarea ratelor (1-9 luni / Guvernul Orban) pentru un verișor de al meu ce lucrează într-o fabrică de confecții de 27 de ani pe salariul minim pe economie (i-a aprobat doar 5 luni), am dat și peste domnul Bănică și câți alți mari actori, cântăreți și ce mai vreți din breasla lor nu sunt în aceeași situație. Nu au de unde, sunt săraci, cât sunt tineri o țin numai în chefuri, nopți nedormite, băuturi, sarmale și cârnați iar la bătrânețe se plâng că nu au din ce trăi sau că au cancer la ficat sau ciroză și dau ortul popii de tineri.
„Ștefan Bănică Jr are probleme uriașe cu returnarea creditului pe care l-a făcut la bancă pentru construirea unui bloc! Vedeta și mama sa au făcut o cerere de reeșalonare a datoriei de 1,68 milioane de euro pe încă 5 ani!”. Citiți conținutul lincului în totalitate. https://www.wowbiz.ro/stefan-banica-jr-are-probleme-uriase-cu-returnarea-creditului-pe-care-l-a-facut-la-banca-pentru-construirea-unui-bloc-vedeta-si-mama-sa-au-facut-o-cerere-de-reesalonare-a-datoriei-de-1-68-milioane-de-euro-pe-inca-5-ani-20079264 A solicitat și el să beneficieze de o scutire pe 9 luni a plății ratelor la credit. L-am citit anul trecut, nu l-am mai găsit acum.

avianyc spunea...

# Mares
Cat nu ai capacitatea sa înțelegi ca intr- o unitate dotata cu aviatie reactiva categorisita "grup scoala vanatoare-bombardament" in afara celor șase luni de zbor intens cu elevii ,pilotii executau in vederea licentierii pregătire si misiuni specifice aviatiei de luptă V-B cu trageri de antrenament si reale in poligoane cu bombe ,prnd, alarme de luptă cu inarmare cu muniții reale ,etc ,participare la aplicatii in poligoane cu alte categorii de forțe ,,antrenamente specifice misiunilor de luptă, etc
Se vede clar ca esti habarnistul de serviciu si ai fost tras de par intr-o functie inalta dupa restructurare si plecarea profesioniștilor doar ca sa fie om pe functie . În rest nimic ,nimic ......
Si sa mai stii ceva dampreuna cu Ice Monteoru .
Absolvenții de ATM nu aveau voie sa mai faca postliceala AMG sau AISM fiindca ei aveau incorporata in programa de invatamant toata tactica si politruchia care se făcea la AMG. Cu aceeași profesori cu aceleași examene . Iar pe diploma scria " absolvent AMG " specialitatea ........fiindca ATM facea parte din AMG ,comandant gral de armata Tutoveanu.

BatistaPeTambal spunea...

@ifrim: Afirmațiile dvs. se bat putin cap in cap. Sunt de acord ca perioada lucrata 6 zile pe saptamana ar trebui platita mai bine decat cea cu 5 zile lucrate. Pe de alta parte, daca considerati ca se lucreaza si-n orele libere, o sambata libera acum ar face cat una lucrata pe vremuri (cand era zi scurta, sa ne-ntelegem).

spiritul lui Haret spunea...

avianyc@mai baiatule ai un obicei prost.Lauda-ma gura ca de aia iti dau sa mananci.Toata stima pentru aviatori in general.Nu agreiez panaramele indiferent de titluri.Aviatorii au fost apreciati intotdeauna si tocmai de aceea au avut alt regim de viata in armata.Asta insa nu le da dreptul sa fie nesimtiti.Eu am avut responsabilitati privind sc. dela Bobocu si ne-am inteles destul de bine.Am vecini fosti piloti si fosti lectori si nici unul nu manifesta nesimtire.Fiecare isi vede de treaba lui si nu ne batem cu caramida in piept ca a fost mai cu mot.Stiu cu ce se mananca viata de pilot macar si pentru ca am avut colaborator dactilografa careia i-a murit doi soti piloti.Altei dactilografe sotul pilot a abandonat-o cu toate ca aveau impreuna un copil si a cerut azil politic in RFG. Fii modest ca iti sta mai bine.Lauda cat vrei Sibiul ca merita.Patru ani am invatat in Sibiu si cu mintea mea de atunci am vazut si bune si rele in Sibiu.Nu-ti mai spun ca am rude prin alianta in Sibiu si unul din copii mei a lucrat 10 ani,nu orice in Sibiu.Spre stiinta.Vezi ca ai sef mare in IJP Sibiu fiu de pilot.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Mărite Spirite, fortele terestre sunt taioase si veroase, cand este vorba de treburi serioase si de dat foarte bine la oase, caci atitudinea si moralitatea reliefeaza corectitudinea si modestia, iar terestrii pe aceste criterii isi au temelia! Ma mandresc si cu aviatia si aviatorii lui Agarici, ce au plecat la vanatoare sa doboare bolsevici, chiar daca uneori par a fi putin aerieni printre foertele terestre si pamanteni! Asadar, fortele sunt echilibrate pentru echitate si amandoi aveti dreptate, numai sa nu va armati chistoalele sa va strapungeti inimioarele, caci aveti nevoie de ele la inventar, dupa ce plecati din față de la altar la mos Petre-portar si responsabil cu decedatii din inventar, cu mare bai, tocmai in Rai! Fiti amandoi sanatosi si mai putin unul pe altul cărpănoși!

Viorel spunea...

Domnule Cezărică, atunci explicați pe litere sau cuvinte ce ați vrut să spuneți în comentariul de mai sus. Topicul domnului Huhu Rezea se referă la indemnizația de 50% din pensie acordată conform Legii nr. 8/2006. Dumneavoastră vorbiți în parabole făcând comparație între indemnizația obținută de toboșari, ziariști, etc. și SCMD care nu a obținut nimic legat de pensile militare în ultimii 5 ani. Cam asta vreți să spuneți. Numai că ce au obținut toboșarii și toți ceilalți (indemnizația plătită de cele 3 CPS) în mare parte i se datorează domnului DOGARU. Deci, din comentariul dv. pot fi trase 2 concluzii. Știți care sunt alea ?

Cezar spunea...

Ati trecut de la suflatorii in drimba si scribalai la..aviatie
De fapt la o PSEUDOAVIATIE..BUNA DE NIMIC LA RAZBOI!
CONSUMATOARE DE MARI RESURSE SI CAM ATIT
ZBOR DE DRAGUL ZBORULUI..PE UN AVION REACTOR PERMIMAT...
MACAR DE ATI FI REUSIT SA VA CALATI PE MIG.29
SI ACUM ATI FI PE MIG .21...DE NU AM FI INTRAT IN NATO..!

Iulian Mareș spunea...

Viorel,
am inteles perfect! Tziganului cu 3-4 melodii cantate mereu i se reesaloneaza o datorie imensa pt ca cioara a dorit bloc si nu vila/casa/apartament!
Deh, ti se mai si sparge kiuveta!

Iulian Mareș spunea...

Mai taci ca rade lumea...ai uitat si de escadrila AN-2 careia îi reparai aeronava cu pelicanol sau aracet!
Numai prostii debitezi..., tu nu ai stiut niciodata sa organizezi o misiune de bombardament sau transport aerian...! Asa e, ai avut aceeasi programa analitica cu cei de la facultatea de comanda-aviatie! Tu nici semnele conventionale nu le-ai stiut cum trebuie....
Tu uiti lucruri esentiale: eu nu am prins cu ”politruchia” decat cativa ani si in nicin caz la AISM! De infumurat ce esti demonstrezi cu evidenta marile frustrai pe care le-ai si le mai ai!
Tu nu te vezi ca si acum ai supt-o cu liberalii dezlantuiti si usereul, veritabila coloana a 5-a, folosita de Autist, la indemnul gardienilor de protectie!
Daca mai ai cap analizeaza ce progres urias a facut scoala romaneasca sub programul Romania Educata! Si nici nu poti fi surprins cand fraza trebuie citita de 5-7 ori pentru a fi inteleasa - nu eu am spus-o!
Dar sa revenim la subiect:
1-BAC la fel pentru toti absolventii de liceu!...mai comentez sau ti s-a umplut gura?
2-Desfiintarea inspectoratelor judetene!...sa vedem cum vor realiza conducerea si controlul?
3-Numirea directorilor de catre consilierii judeteni! ...numire politica 100%! pe principiul cine numeste da si banii, scoala va fi finantata de CJ/CM/CL? Principiul nu este rau, insa momentul actual imi intareste convingerea privind autismul intelectual, politic, economic si social!
4-Introducerea educatiei sexuale in scoala, obligatorie, fara acordul parintilor! .... cu examene practice si laboratoare obligatorii!

Deci handicapatul asta a reusit sa duca in derizoriu si scoala....
La fel si tu, kiar nu stiu de ce te-au ejectat si nu te-au numit comandant de Bz aer, dar ce zic eu, Fl.Aer. macar...
*Fugi cu cercul, mai circarule si nu te da profesionist pt ca toti colegii tai au vorbit si te-au creionat! Erai bun, beam o cafea impreuna la tine in birou...., dar asa....din gura, nu merge, caci nu esti centurist si nu mai nasti tu nici cu magie!

Iulian Mareș spunea...

Voi nu ati priceput ca #Nicu-T-Avia repara numai AN-2, avand cutia cu lipici la el! Gomos si infatuat crede ca totul se invartea in jurul cutiei cu Pelicanol, insa cei care l-au cunoscut spun altfel de sing ce a facut continuare de studii mai tarziu!
Cand i-am spus de colegul meu de banca, acum director pe un aeroport, a replicat ca a fost numit politic! Bah tata, ala a fost pilot militar nu ciocanar 3 si sofer!

M spunea...

@Ifrim

Și atunci ce ne facem cu dascălii care au 12 ore de predare pe săptămână și 4 luni de vacanțe pe an?

Un an de "muncă în educație" se echivalează cu un an al ăluia care a muncit 24 cu 48?

Repet, să fie sănătoși dar să nu ne mai muște de kur și să behăie: "un dascăl e plătit cât un tablagiu incult" (citat din liderul sindicatului Spiru Haret)

Leon spunea...

Sa mai si zambim !
Sot si Sotie in dormitor in aceste zile "fierbinti":

"-Dragă, ne jucăm şi noi de-a doctorul?

- Ăla de stat sau ăla privat?

- Ce conteaza? Care e diferenţa?

- Păi, dacă e ăla de stat, îți fac programare peste o lună. Dacă e ăla privat te costă 150 de euro"..:))

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Iulian, mai pardon, ca e clei de cireș cu gudron ce se tin sub fermuar la centiron!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leon, hai ca-i tare! Am sa i-l spun sefei Casei de Pensii Sectoriale, sa creada ca ma dau la ea, mai ales ca acum e single!

Trofin spunea...

Contribuția la bugetul asigurărilor sociale este o sumă de bani obținută din câștigul lunar al salariatului . Contribuția lunară determină prin raportare la salariul mediu brut/net pe economie numărul de puncte lunare , anuale și multianuale. Nu contează dacă ai lucrat într-o zi 1 sau 24 de ore , contează valoarea contribuției lunare. Pe la televiziunile de dezinformare auzi de multe ori lamentări precum că au lucrat n- ani și au o pensie de mizerie. Pensia de mizerie este rezultatul veniturilor lunare de mizerie nu a timpului petrecut în activitate.

Leon spunea...

Nu stiam, dar ai dreptate, in 2019 erau impreuna, iar in 2020 s-a despartit de domn Doctor, deoarece o avea prea mica (Pensia militara)..!!

Huhu Rezea spunea...

Corect!
Contributia este proportională cu venitul impozabil nu cu timpul lucrat.

M spunea...

Vechimea se ia la lună "muncită". Adică un bou muncește 11 luni pe an și i se ia un an vechime, un deștept muncește 8 luni și i se ia tot un an.

Nu știu cum naiba unii văd mereu numai partea din ecuație care le convine!

@Trofin
Eu repet ca să înțelegeți: se ia stagiu de cotizare fiecare lună pentru care s-a plătit contribuție, indiferent dacă s-a muncit sau nu. Este deci un avantaj uriaș pentru cei care au 4 luni de vacanță.

Sunt state în SUA unde dascălii nu sunt plătiți pe perioada vacanțelor.

Subliniez: o comparație corectă a veniturilor s-ar face prin raportare la ora de muncă. Deci, eu în postarea de mai sus mă refeream mai mult la salarizare decât la pensie!

avianyc spunea...

După lege punctajul lunar este dat de raportul VENITUL BRUT SALARIAT/ SALARIUL MEDIU BRUT PE ECONOMIE.
Poate să fie contributia nu 25% ,ci 50% sau 75% ,punctajul lunar va fi tot cel dat de raportul intre venitul lunar brut luat in baza de calcul / SALARIUL MEDIU BRUT PE ECONOMIE.
Si cum SMB pe economie este mometan de 5380 lei puțini salariați mai realizează 1 sau 2 p. pensie / luna/ an.
Bine ca salariații nu s-au lăsat păcăliți cu transferul contribuției de la pilotul 2 la contributia la sistemul public de pensii.
Contribuția la sistemul public de pensii nu influențează sub nicio formă formula de calcul a punctajului lunar,anual luat in calcul la stabilirea pensiei.

Huhu Rezea spunea...

M
Problema pe care o ridici d-ta este valabilă pentru pensiile de serviciu care nu depind de valoarea contribuției și, in cazul pensiilor militare, nici de valoarea CIBS.

Iulian Mareș spunea...

Ia surprinde-ne cu ce au făcut fondurile cu banii strânși din Pilonul 2 de pensii?
În afara de cumpărarea titlurilor de stat, mai exista ceva, domnule Economist?

Iulian Mareș spunea...

Leon,
Nu știam picanterii...insa era o oarece diferenta de varsta plus cam 250 Km!
Sunt potențiale partide mult mai profitabile...la capitala! 😜🤪

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leon acum o luna si ceva, sotul ei mi-a dat un telefon de la Craiova, sa-mi clarifice situatia asta, dar si cea cu declaratiile de avere la amandoi, eu avand un proces pe rol sa le cer la niste gusteri MApN socoteala pe niste chestii, PENTRU CA NU MI S-A RASPUNS LA TIMP LA PETITII, PENTRU REFUZUL DE A FI INFORMAT, ETC... E medic si foarte de treaba, am discutat foarte multe si am ramas amici. Nr meu de telefon il are de la sotie. I-am spus ca eu nu iert anumite chestii, cand este vorba ca unii s-au pompat, mie mi s-a promis inghetarea in vecie a pensiei, inclusiv sotia acestuia spunandu-mi-o franj, in față, si n-am s-o iert pentru asta! Eu am terminat-o cu procesele pe drepturi si ma ocup acum de controlarea veniturilor gusteroilor, modul de acordare a doctoratelor si sa fie verificate anti plagiat, a medaliilor si decoratiilor, etc. Sensibilizez politicul sa mai taie din aceste risipe ordinare, cat si sa se elimine decalajele intre pensionarii cu acelasi statut, profitand ca o comisie la Guvern si min Muncii lucreaza la un proiect de Lege la pensii si sa stie toti cei din politica care este realitatea, eu fiind doar o rotita dintr-un imens angrenaj care luptam sa scoatem mizeria la suprafata, mai ales ca Ciuca a inghetat pensiile ca sa ramana ei cu cuantumurile uriase, ceilalti sa moara de foame, iar cei din politica nu cunosc realitatea cruda si mafia clocarimii. Metodic le pun la dispozitie probatorii si inscrisuri dure, palpabile si prin comparatie sa stie exact situatia dezastroasa, abuzurile, discriminarile si toate potlogariile, dar la fiecare politician, la tv-uri, presa, partide, ministrii, guvern, presedintie si prim ministru, etc. Eu lucrez zilnic, nu stau cu mainile in san, iar unii macar 1 petitie nu au scris si vor dreptate! SA NU UITE CEI CARE SCRIU PE AICI: COPILUL CARE NU PLANGE, NU-I DA MAMA MUSTIUCUL ȚÂȚEI! Vreti dreptae? Petitii si informari concrete, cu exemple xeroxate si greu obtinute pe cai secrete! Dar, daca nu le ai si nu le trimiti, nimeni nu te crede, dar asa le dai cu maciuca in cap, iar politicul va sti exact cum sa conceapa o noua lege sa scoata favorurile clocarilor din schema, chiar daca acolo stau calare pe comisia de lucru rosiorii si jienii sa ramana tot o situatie discriminatorie! Ce fac eu, stiu doar cei din fratia pentru DREPTATE, IN REST, MUCLES!

CEZAR spunea...

https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Ftomisnews.ro%2Fcaprariile-inca-se-aplica-in-armata-revolta-a-militarilor-de-la-baza-cincu-suntem-sclavagiti-amenintati-ca-ni-se-taie-salariile-facem-ore-suplimentare-neplatite-si-stran%2F%3Ffbclid%3DIwAR0I6aL5gWjR5rRsY2oNbtyRYiToxCvBcBzND7cJSABBA9duwq2b8zsGf00&h=AT2N4tM_PGmiEFUQSWSmb8otUBGuc44k7LdWmFeppXcgOi2QMoWWh1C-9FpbN_NEdlEu4UgntdqEojgxhNwWIbMaJKp49_7sJFGsjkhfP58SQ1J3lqTFrgXEqgC0nskEkcYKKIIA08T4IN8uRnas&__tn__=H-R&c[0]=AT2_sbJk7i6R9n6ZuWvrUQ8nCoMI5_O6itXC4Gakk1DvWkC_ISwytKkfmKfjRyTB_SjOmLNWOc2ujzk4VhU8HJQK0ywJp4GsJD4753vQJwjN2p4cFU-YJTcZEpeQcS4cMy62HacYlQ7Wiz0pHjQ235Z0TVvOWuCscCa65X0CrOPddq1CtM8QsM5w4QxtkdIv3XS5ji_cjLm8HGCLupozHutg9DDafygJqUKLmuwAnUTs8yY-6hH_bVo

Gigi spunea...

Sã "ne" mai şi râdem!
În armatã.
-Care stii mã matematicã?
-Eu,domn'capitan
-Ia târnãcopul şi hârletul ãla,hai sã extragem nişte rãdãcini!

Leon spunea...

Iulica & Cornel, exact acum o saptamana am schimbat cateva fraze cu D-ul Doctor,in curtea SM Craiova, si bine am facut ca n-am intrebat de D-na Mihaela..!!

M spunea...

@Huhurez

Eu fac următoarea legătură:
dreptul la pensie se naște din activitatea desfășurată. Retribuirea acestei activități, în România, se face prin salariu lunar (soldă). Dar dacă luăm plata pe oră (mai ales raportată la un an) atunci SNAOPSN nu numai că e la baza piramidei salariale ci e sub nivelul mării. Evident că și calculul pensiei (pe contributivitate, pe special,pe indemnizații) se raportează tot la salarizare.

Cu alte cuvinte ăla care câștigă în 48 de ore de muncă cât un militar în 160 este plătit de peste 3 ori mai mult pe ora de muncă.

Să luăm un profesor universitar! Are salariul mai mare decât un general dar muncește de 3 ori mai puțin și de aici poate să mai ia încă 3 norme didactice.
Atunci când profesorul compară salarizarea lui cu cea a generalului o face "la lună", că așa îi convine, să pară un amărât! Dacă ar lua la oră de muncă (mai ales raportată la un an) abia atunci s-ar vedea în ce hal ne-a adus L153!

Șoimul spunea...

M. Ai greșit calculul venitului mediu lunar pentru Arșinel. Este mult mai mare.
Nu am nimic cu jurnaliștii, actorii etc.. dar nu trebuie să rămânem pasivi în liniște dând dovezi de înțelegere, pentru ca nu merită.
Acești jurnaliști care dezinformează, arătând cu degetulspre unii și alții pentru a-și masca diverse avantaje și venituri(unele frauduloase) trebuie taxați măcar prin acuze pe aceste site-uri!

avianyc spunea...

Pentru asa artisti si justitie oricand 50%.
Numai ca asa artisti trăiau din ce produceau.

https://fb.watch/v/2ALby132D/

Azi fara ajutor de la stat ,subventii de la UE,APIA nu misca nimeni un deget.

Iulian Mareș spunea...

Leon
Nu mor de istoria scrisa și nescrisa a fostei Hoara și Andrițoiu!
Eu ii apreciez pe ambii și le doresc viata lunga și fericita!
Distanta distruge speranța!

Leo spunea...

Băiat bun.
I-a lăsat numele deși a lăsat-o.

M spunea...

În fața palatului o mulțime de oameni furioși, unii cu furci, alții cu topoare!
- Ce facem dragul meu sfetnic? Cum să ne luptăm cu toți ăștia?
- Nu trebuie să ne luptăm cu ei, Majestate! Trebuie să îi convingem pe cei cu furci că ăia cu topoare vor să le ia furcile!

Cam asta e..... 😁

Iulian Mareș spunea...

.... faptele cat si reconstituirea au avut loc la Sibiu, in cauza fiind restituirea locatiei de 360000 E, incasati de la o banca ”pretena”!

Iulian Mareș spunea...

...pana cand manuitorii de unelte agricole si casnice isi vor da seama de Marele Manipulator, de Marea Manipuleala si de ridicolul realizat prin insusi titlul impus: Romania Educata!

*Ori nimeni nu are curajul sa-i spuna regelui ca=i in curul gol, ori regele este surd sau nu pricepe sensul cuvintelor, ceea ce amplifica tragedia si mitologia privind regele Oedip!

*Şi cu fundul gol, regele-i rege. Dar imaginea, imaginea cum şi-o mai drege?
aforism de Nicolae Mareş

Trofin spunea...

M: nu te strădui să mă faci să înțeleg ceva ce dumneata nu înțelegi. Eu zic una , dumneata vrei să mă lămurești despre altceva. Mulțumesc pentru străduință!.

M spunea...

@Trofin

De aceea am și renunțat să îți mai explic, stimate domn!

Discuția a pornit de la afirmația domnului Ifrim: "pensia trebuie calculată la nr.de ore lucrate în perioada activă."

Dacă nu puteți să urmăriți firul unei discuții mai lungi este bine să vă limitați la cele mai simple. Sunt convins că veți putea face față!!

M spunea...

@Iulian Mareș

Până una alta a reușit să ne învrăjbească!
Recent o importantă publicație diseca declarațiile de avere ale celor de la SRI. Ce au, cât au, ce împrumuturi, ce depozite, cât câștigă pe an, pe lună, pe Marte....

Nu o să vedeți așa analize la directorii de spitale sau la conducerea universităților. Oare de ce?

Gigi spunea...

E bine cã aveau furci,acum nici d-alea nu mai producem.Nu mai avem nici fier,nici lemn pt.cozi!😀B-)

Leon spunea...

https://www.antena3.ro/actualitate/locale/medic-gheorghe-neata-targu-jiu-retinut-spaga-bolnavi-607218.html

Iulian Mareș spunea...

M,
stimabile interlocutor, in afara faptului ca oamenii (mai ales ineptii) se simt atrasi si in acelasi timp invidiosi pe oamenii si sistemul SNAOPSN/sau de forta, pacatele tineretii urmaresc persoana si se evidentiaza ulterior.
Directorii de spitale sau profesorii din conducerea universitatilor au ”facut bani”, vorba unui inept in viata, insa nu au ruinat afacerile unora, sau i-au bagat in puscarie pe cei mai incapatanati!
De ce au facut asta, sau mai bine spus de ce au executat un exordin, total antinational prin dubla masura aplicata si mai mult protectionismul manifestat fata de multinationale ar constitui o tema atat de bogata incat ar trebui cateva zeci de bibliorafturi sau un SSD marisor!

M spunea...

@Iulian Mareș

Stimate domnule, am avut ocazia să discut cu locuitorii unei foste colonii (Indonezia, fostă colonie olandeză).
Spolierea țării în mod legal, prin reglementări impuse a lăsat urme de neșters.
Poate cândva, obiectiv, se va analiza ce am câștigat și ce am pierdut din intrarea în UE și în NATO.

Unele tresăriri naționale (Vadim, Dragnea) au fost scurt înăbușite. Mă îndoiesc că neamul ăsta va mai da conducători capabili de sacrificiu personal. 😁 Mă gândesc să mă mut în Ungaria!!!!

Iulian Mareș spunea...

M,
Sunt modest, însă eu ma gândesc sa ma mut în SB pt că astfel va ieși în evidenta cât de imbecili politicieni a dat acest județ! Atât de proști încât unii își îngroapă propriul partid...

*Vedeți ca un alt idiot, care în toată viata lui a făcut numai cu dreapta, a atacat ca prostul si gratuit țara vecină!