Un produs Blogger.

marți, noiembrie 09, 2021

Verdictul instanței privind impunerea revizuirii actualizării din anul 2017 a pensiilor militare s-a dat

48 comments

09.11.2021
Ora estimata: 13:00
Complet: 8-Completul 22 fond
Tip solutie:
Respinge cererea
Solutia pe scurt: Respinge cererea de suspendare a executării măsurilor stabilite prin Decizia nr.XII/4/13.07.2020 emisă de pârâtă. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Recursul se va depune la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţată azi, 09.11.2021 prin punerea sentinţei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei.
Document: Hotarâre    09.11.2021

In traducere, Casele Sectoriale trebuie să emită o Metodologie comună de actualizarea a pensiilor militare pentru anul  2017, metodologie care să respecte în întregime cele 3 puncte din Decizia nr.4/2020 a Curții de Conturi. In baza Metodologiei urmează să emită decizii de revizuire a pensiilor militare actualizate in anul 2017.

CA București poate să publice și Hotărărea nr. 389 din 16/03/2021, Dosar nr.7095/2020 în contenciosul dintre CPS a MAI și Curtea de Conturi, hotărâre prin care cererea CPS a fost respinsă ca inadmisibilă.

Ca să nu avem discuții, iată cum înțelege Curtea de Conturi aplicarea pct.1/iii din Decizia nr. 4/2020, așa cum rezultă din facsimilul extras din Intâmpinarea depusă de Curtea de Conturi la instanță:


Or, potrivit articolului 30 din Legea nr. 223/2017, această interpretare, dacă rămâne valabilă, se aplică nu numai în cazul actualizării pensiei militare ci și în cazul stabilirii sau recalculării pensiilor militare. 
Toate indexările acordate după intrarea in vigoare a L 223/2015 s-au aplicat  tuturor pensiilor militare nu numai celor care aveau un procent de pensie  de stabilire/recalculare/actualizare mai mic de 85%, cum se încăpăținează Curtea de Conturi să impună. 
Au fost indexate cu același procent și pensiile care se calculau cu 65%, dar și pensiile care se calculau cu 85% din baza de stabilire/recalculare/actualizare.
Aici este principalul argument cu care CPS a MApN ar putea jongla în recurs, dar nu prea are interesul.


 Astăzi este posibil ca, în dosarul nr. 4241/2/2020 de la Curtea de Apel București, completul să rămână în pronunțare.

Soluția instanței de contencios administrativ privește aplicarea greșită și neuniformă a procedurii de actualizare a pensiilor militare, așa cum a constatat controlul Curții de Conturi,   și va fi executorie pentru toate cele 3 Case Sectoriale de Pensii.

Dosar nr. 4241/2/2020

09.11.2021
Ora estimata: 13:00
Complet: 8-Completul 22 fond
Tip solutie:
Solutia pe scurt:
Document:    

26.10.2021
Ora estimata: 13:00
Complet: 8-Completul 22 fond
Tip solutie: Încheiere
Solutia pe scurt: Admite în principiu cererea de intervenţie accesorie în interesul pârâtei, astfel cum a fost completată, formulată de intervenţie Budeanu Viorel. Respinge cererea de intervenţie formulată de Asociaţia Civică Stop Discriminării Cetăţenilor. Stabileşte termen de fond 9.11.2021 Cu recurs odată cu fondul. Pronunţată azi, 26.10.2021 prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei.
Document: Încheiere de şedinţă    26.10.2021

48 de comentarii:

valy spunea...

Care ar putea fi pronunțările posibile în acest moment.

Mirelaperianu spunea...

Indexarea tuturor pensiior???

Iulian Mareș spunea...

Numai cele ale Reîncarnaților!

Cezar spunea...

Si Sabrina..duios fredona...-ULA...-ULA...ULAAAAAAA!!

merlot spunea...

Afurisita scarba.Te bucuri de raul altuia.

Mirelaperianu spunea...

Dl .eu ,nu faceti glume dvs u erati asa

Iulian Mareș spunea...

Dacă aceasta prevedere nu era trecuta în contractul colectiv de munca co doar intr-o lege organica...!
Se pișă unii pe Constituție dar pe o lege...

Mirelaperianu spunea...

Maresi pai parca erai altfel

Cezar spunea...

S.a tîmpit....
🤣🤣🤣😛😛😛😜🤪😝🤑

M spunea...

Nu am citit că ar fi executorie.

Huhu Rezea spunea...

Constatare a la Gâgă.
Păi ce crezi că înseamnă respingerea cererii de suspendare a executării deciziei nr.4/2020?

ifrim spunea...

Dar recursul,cum este cu el șefu?

avianyc spunea...

🤣🤣🤣🦧🤗

Leon spunea...

Sa nu uite CPS sa faca recurs la ICCJ in max.15 zile, de la Comunicare..!

Vasilescu Vasile spunea...

CPS a cerut:
1. anularea încheierii nr. 19 din data de 07.08.2020 emisă de Comisia de soluţionare a contestațiilor constituită la nivelul Curții de Conturi, ca nelegală și netemeinică;

2. anularea Deciziei nr. XII/4/13.07.2020 și implicit a Raportului de control nr. A 1464 din data de 16.06.2020 emise de Departamentul XII al Curții de Conturi a României ca nelegale şi netemeinice;

3. suspendarea măsurilor stabilite prin Decizia nr. XII/4/13.07.2020 emisă de Departamentul XII al Curții de Conturi a României și menținute prin încheierea nr. 19 din data de 07.08.2020 emisă de Comisia de soluționare a contestațiilor constituită la nivelul Curții de Conturi până la soluționarea acţiunii în anulare.

CA a hotarit numai:
Respinge cererea de suspendare a executării măsurilor stabilite prin Decizia nr.XII/4/13.07.2020 emisă de pârâtă

Cum ramine cu celelalte doua cereri ale CPS?

Xpert 86 spunea...

Se amana intradevar punerea in aplicare a masurilor, insa se va face recurs, care va fi la fel respins!!!! Asa ca pana la urma se va intocmi metodologia de revizuire a pensiilor a celor care au beneficiat de aceste drepturi, considerate netemeinice si ilegale in vederea recuperarii sumelor incasate de cei in cauza!!!

Huhu Rezea spunea...

Astăzi s-a judecat fondul procesului, cererea principală fiind anularea Deciziei nr.4.
Dacă era așa cum ziceți, instanța ar mai fi dat un termen de judecată.

Huhu Rezea spunea...

De ce să mai facă CPS recurs dacă îi va fi mai la îndemână să aplice decizia asa cum s-a aplicat la CPS a SRI?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Asa-i fratilor, cu dreptatea din Romanistan, ca nu dau pe ea nici un ban!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Vasilescu Vasile, E ,,grele'' de descifrat taina din toata diafragma, asadar s-o citim cu masina ,,Enigma!''

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Coane, Leoane, in Romanistan recursul poate fi din doua doar una: Ori o olaie cat o căchiță de paie, ori apa de ploaie, ca o data orice hotarare dată asa va ramane decedata!

M spunea...

@Huhu Rezea

Cu comentarii de acest gen vă pierdeți credibilitatea.

Dumneata ce crezi că înseamnă!!! Hai fă-mi seara interesantă! Gândește-te că te aplaudă unul ca avianyc care nici dacă silabisește nu înțelege ce scrie acolo!

M spunea...

@ifrim

După Huhurez nu există! 😂😂😂

În solicitarea de recurs se face și suspendarea executării. Offfff...
În acest caz prima instanță s-ar pronunța dincolo de competențele sale anulând altfel instanța de control judiciar, a cărei hotărâre este suverană asupra tuturor chestiunilor deduse judecății.

Cu alte cuvinte dacă s-ar trece acum la punerea în aplicare a deciziilor CC instanța superioară, sesizată prin recurs, nu ar mai avea ce să judece.

Eu așa interpretez.

Avianyc o să râdă că atât poate și el. Specific românului: mecanicul știe și drept. Că el știe pe toate când dă cu vazelină pe rulmenți.

O să citesc cu atenție mâine. Cum spuneam, abia am venit de la o înmormântare și nu îmi stă capul la astea!

Huhu Rezea spunea...

M
Fondul procesului a fost anularea deciziei.
Decizia Curții de Conturi era deja executorie de la data de 30 06 2021 conform hotârării CC care a analizat contestatia CPS>
Suspendarea executării deciziei a fost o cerere auxiliară cererii principale.
Recursul se declară la la Hotărărea nr. 1602/ 09 11 2021. Odată cu fondul se atacă cu recurs si respingerea suspendării executării și Incheierile prin care au fost declarate inadmisibile cererile de intervenție.
Vezi d-ta că a mai acordat instanța vrerun termen?

Leon spunea...

Cornele, daca nu se face recurs la ICCJ si Solutia Curtii de Apel ramane definitiva, dumneata nu ai ce pierde, ba chiar esti in castig, deoarece vei primi o Decizie de Revizuire prin care vei castiga inca 5% la procentul de calcul al pensiei stabilit de L.223/2015; dar cum ai in plata cuantumul avantajos, DEOCAMDATA, nu castigi nimic pe card, poate la viitoarele indexari ..!

Leon spunea...

,,Casa de pensii sectorială a Ministerului Apărării Naționale
Casa de pensii lucreaza la implementarea unui sistem care sa permita transmiterea cupoanelor in format electronic.,,(raspuns la intrebarea unui pensionar militar pe fb.in 28.10.2021)..!

vasile iosif spunea...

Daca se poate, mai precis, care sunt consecintele pentru trecut si viitor in materia indexarii?
Cu multumiri anticipate,

Leon spunea...

Macar pentru anularea pct.1.iii, sustinut foarte bine in Întâmpinarea depusa la Dosar, de CPS.!
Poate prinde un Judecator la ICCJ care sa inteleaga mai bine legislatia pensiilor militare..!!

Huhu Rezea spunea...

Casele Sectoriale pot retrage toate indexările acordate în ultimii 3 ani peste procentul de pensie de 85%.
Prostia pe care o susține Curtea de Conturi în întâmpinarea depusă la instanță, cum că pot beneficia de indexarea din anul 2016 numai pensionarii pentru a căror pensie militară s-a utilizat procentul mai mic de 85%, nu poate fi aplicată, separat, numai în deciziile de actualizare, ci in toate cazurile, așa cum articolul 30 nu face distincție. Nici Curtea de Conturi nu poate decide și nici Casele Sectoriale nu pot aplica neuniform articolul 30.

Leon spunea...

Citeste adaugarea din Tema;
"Or, potrivit articolului 30 din Legea nr. 223/2017, această interpretare, dacă rămâne valabilă, se aplică nu numai în cazul actualizării pensiei militare ci și în cazul stabilirii sau recalculării pensiilor militare.
Toate indexările acordate după intrarea in vigoare a L 223/2015 s-au aplicat tuturor pensiilor militare nu numai celor care aveau un procent de pensie de stabilire/recalculare/actualizare mai mic de 85%, cum se încăpăținează Curtea de Conturi să impună.
Aici este principalul argument cu care CPS a MApN ar putea jongla în recurs, dar nu prea are interesul."..!

valy spunea...

Cei de la Ministerul de Interne care au primit procentul de 5% aferent anului 2016 peste plafonul de 85% vor returna banii?

Huhu Rezea spunea...

Polițiștii și penitenciariștii nu au beneficiat de majorarea salariului de funcție prin Legea nr. 152/2017. Numai cei care au avut statut de militar al MAI au beneficiat de actualizare. Potrivit Deciziei Curții de Conturi, validatâ acum de instanța de contencios administrativ, aceștia trebuie să restituie ce au primit în plus peste procentul de 85% din noua baza de actualizare, după aplicarea L 152/2017.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leon, primesc plase dupa plase cu slabe sanse! Multumesc frumos si astept dreptatea PSD sau a lui Iisus Hristos!

micutzul spunea...

Eu inteleg că cei care nu au primit indexarea și prin aplicarea acesteia nu depășesc 85% ( neterminații , cum spun ''bosorogii'') vor primii decizii cu ...plus această indexare începând cu 2017! Corect?

vasile iosif spunea...

Si pentru viitor?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Fatal ce aud prin gangul de cvartal si portal ca cei cu peste 85% majorîri nu mai pupă si vor trece de la friptură la zupă, dar macar sa le ramana de-o pâinică, ceva untură si udătură pentru lingurică! La tv vorgheste Ciolacu, sereacul, cum o sa desfaca el sacul lui Moș Gerilă, unde se afla o grilă cu fel de fel de majorari, cat bostanii, sa se bucure saracanii, mii de cutii de Viagra sa se umfle desaga la coate goale, care sunt pe națoale la parale, si parca m-am excitat precipitat cand am auzit cate o sa fie de dat pe indesat si îndestulat, si pot sa afirm ca deja m-am si saturat cand din toate aceste povesti ispiresciene pe ghiftuite am gustat! Trebuie sa iau acum 2-3 Nospa si cativa carbuni ca satietatea deja imi apasa pe concord si plamani, si cand o sa mai aud asemenea emisiuni cu iz astronomic si gastronomic n-am sa ma mai satur in halul aista ca la pomelnic in pipirig, la pat indestulat si aplecat-leșânat sa chic! Traiasca-ti viașa si fameleonu,' coane, Colacu, cu tot cu cea a fomeii si cu toti puradeii, si asteptam in Dețembre promisiunea cu fofeii, pregatindu-ne săcoteii!

Huhu Rezea spunea...

Da, tinereii care nu au putut ajunge la procentul de pensie de 85% primesc diferența din indexarea din 2016, dar numai în limita procentului de 85%. Este vorba de adaos la pensia recalculată/actualizată, nu la pensia în plată contributivă sau pusă în plată prin L 242/2013.
La CPS a SRI în baza aceluiași control s-au revizuit numai 500 de pensii din cca 10 000.

Huhu Rezea spunea...

Da, tinereii care nu au putut ajunge la procentul de pensie de 85% primesc diferența din indexarea din 2016, dar numai în limita procentului de 85%. Este vorba de adaos la pensia recalculată/actualizată, nu la pensia în plată contributivă sau pusă în plată prin L 241/2013.
La CPS a SRI în baza aceluiași control s-au revizuit numai 500 de pensii din cca 10 000.

Huhu Rezea spunea...

Interpretarea greșită pe care a dat-o Curtea de Conturi ar duce la
pervertirea actualului art. 30 de la forma :

Articolul 30
"Pensia stabilită, recalculată și actualizată în condițiile prezentei legi nu poate fi mai mare decât 85% din baza de calcul prevăzută la art. 28."
la forma bizară:

"Pensia stabilită, recalculată și actualizată în condițiile prezentei legi nu poate fi mai mare decât 85% din baza de calcul prevăzută la art. 28, nici în cazul indexării anuale potrivit art. 59"
Este evident o adăugare la lege, exact ce impută Curtea de Conturi Caselor Sectoriale.

Pentru pensiile stabilite după OUG 59/2017, prin OUG nr. 114/ 2018 se evită această situație prin indexarea mai întâi a bazei de calcul, ba se adaugă și indexările succesive, peste baza de calcul reprezentată de media soldelor nete.

vasile iosif spunea...

Aceasta inseamna ca nici anul acesta si nici anul viitor cei care aveau atins procentul de 85% din baza de calcul nu vor primi indexarea de care se vorbeste, in ciuda exploziei preturilor?
Pare o nebunie.
Cine o mai poate corecta dupa decizia CAB?

Huhu Rezea spunea...

??????😖

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Aurică Geamantan, taman baga-le gheroaie de mârtan la gâtan, caci unde-s chistoalele, unde-s pumnalele sa le jupoi chielile sa le bagi la saramura că ne ia pânurile de la gură? Ia gâci, si nu dzici că fomela aia de servici, care ne fură, pacat ca si-a luat doctoratul la mătură, tocmai sa ne pună pe fărășoaie pensiile brotăcare, si asa de mare, foarte mare găgare!

Huhu Rezea spunea...

A indexa cuantumul rezultat din aplicarea procentului de pensie la baza de calcul , din punct de vedere matematic este egal cu cuantumul rezultat din indexarea mai intâi a bazei de calcul si inmulțirea apoi cu procentul de pensie.

Calinmihaib12 spunea...

Da,dar nu se "indexea ză"..baze de calcul de pensii, ci "cuantu muri" de pensie:stabi lite,recalculate/actulizate..!
..e un fel de nonsens
să se vorbească de
"indexări"..de bază de calcul a pensiei.!

M spunea...

@Huhuh Rezea

Nu, dar CPS nu trebuie să emită o Metodologie ACUM!!!! Mai au 15 zile de gandire apoi, daca fac recurs, mai vedem.

Eu atat am contestat din postarea dumneavoastra!

Desi, in mod normal, instanta trebuia sa se pronunte pe TOATE cererile (trebuie sa studiez dosarul). Decizia trebuia sa sune cam asa: respinge cererea de anulare a incheierii bla, bla, bla, respinge cererea de anulare a Deciziei nr. bla, bla, bla si respinge cererea de suspendare a masurilor....

Suspendarea este o masura asiguratorie pana la pronuntarea pe cererile principale. Undeva este o greseala!

Oricum s-a declarat recurs. Vedem ce se intampla!

Leon spunea...

Viitoarea Indexare a pensiilor militare se va aplica la Cuantumul aflat in plata, cf.Art.84 din OuG 114/2018:
"Art.59.
1) Cuantumul pensiilor militare de stat aflate în plată la 31 decembrie a anului anterior se indexează, din oficiu, începând cu 1 ianuarie a anului în curs, cu ultima rată medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut la această dată și comunicat de Institutul Național de Statistică."..!

Huhu Rezea spunea...

@M
D-ta aștepți rigoare de la un complet care a comunicat că a respins toate intervențiile iar din Incheiere a rezultat că a uitat să analizeze o intervenție?
CPS este deja în întârziere cu executarea Deciziei.
Nu a declarat nimeni recurs pe fond. Motivarea Deciziei nr. 1602/2021 nici nu a fost comunicată.

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Tocmai de aceea este ilegală includerea indexării in plafonul de 85%, așa cum înțelege Curtea de Conturi aplicarea art. 30.
Cuantumul în plată al pensiei militare de la 31 12 a anului anterior poate să fie un cuantum stabilit/recalculat sau actualizat, dar și un cuantum mai avantajos rămas in plată de pe vremea lui Găbiță, fie-i numele binecuvântat.
Modificarea prin OUG 114/2018 a fost făcută pentru a se intelege că indexarea se aplică in toate situațiiile, dar la cuantumul în plată de la 31 decembrie.