Un produs Blogger.

duminică, noiembrie 14, 2021

După 24 de ore, Completul din Dos nr. 4241/2020 al CA București a mai stabilit un termen de judecată

115 comments

 Pentru cei care au uitat!


Postulatul actualizării din anul 2017 va rămâne pe frontispiciul primei pagini a blogului până când instanța va pronunța o hotărâre definitivă și până când îl vor înțelege și gulerații și susținătorii lor.  Nimic mai simplu! In cuantumul pensiei militare, recalculată și indexată în anul 2016, se operează o substituire: cuantumul recalculat se înlocuiește cu cel rezultat după majorarea soldei de funcție cu 15%.
UPDATE
Articolul 59 din Legea nr. 223/2015 obligă la indexarea din oficiu pensiilor militare, indexare care se aplică și se adaugă la cuantumul în plată de la 31 12 a anului anterior, cuantum care poate fi stabilit, recalculat sau actualizat anterior, in limitele plafonului de 85%. 
Este de neînțeles de ce Curtea de Conturi a introdus articolul 30 în procedura de actualizare din anul 2017 pentru că la acea actualizare nu s-a calculat nicio indexare. Indexarea din 2016, așa cum rezultă si din Raportul Curții de Conturi,  s-a calculat din cuantumul recalculat în 2016,  nu din cuantumul actualizat potrivit art. 60 alin (1). Indexarea din 2016 s-a calculat și s-a adăugat din/la cuantumul recalculat potrivit articolelor 109 și 110 din L 223/2015. Ea s-a plătit încă din 01 01 2016. După 30 06 2017 era o problemă de continuitate ca indexarea să se adauge la cuantumul actualizat plafonat, nu să se includă în acel plafon, cum greșit susține Curtea de Conturi.
Indexarea pensiilor militare se aplică la fiecare dată de 01 ianuarie a anului,  nu la data  stabilirii/recalculări/actualizării pensiilor militare, cum înțeleg  urechiștii și susținătorii guleraților.. 
Spre exemplu, următoarea indexare din oficiu de 2,6% se aplică si se adaugă la cuantumul în plată al pensiei militare la 31 12 2021, cuantum care poate fi rezultatul indexărilor ulterioare ale actualizării din anul 2017, al indexărilor ulterioare ale cuantumului contributiv mai avantajos rămas in plată după mizerabila recalculare pe L 223/2015 sau cuantum stabilit pentru prima oară potrivit L 223/2015. Doar pensiile stabilite după 15 sept 2017 se bucură de o procedură specială de indexare, procedură introdusă prin OUG nr.  114/2018, care permite mai întâi indexarea bazei de calcul. 
Este foarte periculoasă interpretarea că și indexarea  nu poate fi acordată decât în limita plafonului de 85% al pensiei stabilite/recalculate/actualizate.

***************
Curtea de Apel a fixat următorul termen după termenul la care ICCJ judecă recursul privind respingerea intervenților.

Este clar. Acest complet are serioase probleme de comunicare.

Renasc speranțele că va fi anulat pct.1/iii din Decizia nr. 4/2020 a Curții de Conturi.

Curtea de Apel București
Dosar nr. 4241/2/2020 
15.02.2022
Ora estimata: 13:00
Complet: 8-Completul 22 fond
Tip solutie:
Solutia pe scurt:
Document:   

09.11.2021
Ora estimata: 13:00
Complet: 8-Completul 22 fond
Tip solutie: Respinge cererea
Solutia pe scurt: Respinge cererea de suspendare a executării măsurilor stabilite prin Decizia nr.XII/4/13.07.2020 emisă de pârâtă. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Recursul se va depune la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţată azi, 09.11.2021 prin punerea sentinţei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei.
Document: Hotarâre  1602/2021  09.11.2021

115 comentarii:

Huhu Rezea spunea...

@Stelică, cel în palmă cu găurică, a avut dreptate.

Leon spunea...

Bravo Stelica !
Si cum ramane cu Recursul la solutia de ieri ?
Probabil ca amana Comunicarea pana in Februarie 2022..!?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Foaie verde tra-la-la, si o s-o amane tot asa pana s-o termina si guvărnarea asta, o sa vina alta si tooot asa in dorul lulii pana la sfarsitul lumii! Chiar nu intelegeti si nu credeti ca ordinul de zi pe unitate e sa nu se faca dreptate? Pentru perpulieni si reptilieni, lapte cu miere sa se adauge la avere, pentru noi rachat cu fiere sa ne pierdem din snagă si din putere! Hai, pa, ca mai am de facut si altceva, cum ar hi sa servesc cina la ora cand ciobanii incep cu mulsul eu sa-mi sug unghiile ca ursul, ca la cei 1.100 lei ce sa dai si ce sa iei dintr-un condei ca sa bagi la cazan pentru leșânatul ramazan?!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Hai Stelică ca s-a folosit de chistoale si iatagane sa-i intoarca pe majistrati la biberoane ca sa dea inca o amanare!

M spunea...

Ziceam ieri dimineață:
in mod normal, instanta trebuia sa se pronunte pe TOATE cererile (trebuie sa studiez dosarul). Decizia trebuia sa sune cam asa: respinge cererea de anulare a incheierii bla, bla, bla, respinge cererea de anulare a Deciziei nr. bla, bla, bla si respinge cererea de suspendare a masurilor....

Suspendarea este o masura asiguratorie pana la pronuntarea pe cererile principale. Undeva este o greseala!


Vedem ce se întâmplă!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Catalin, cred ca voi muri de ceva, ca in lipsa banilor ori nu mananci, ori renunti la medicamente. In seara asta nu am mancat la timp din neatentie si m-am trezit ca tremuram ca varga, facandu-mi se un rau ciudat, urat, si cand am verificat glicemia aveam 60, asa ca rapid am luat putin zahar si am mancat, deci la diabet nu te joci cu glicemia, dar doamna mea face zilnic suisuri si coborasuri de peste 350-400, sau coborand foarte des, uneori ajungand si la 50 aproape de coma, la ea fiind foarte grav cu pancreasul facut praf! Nu stiu ce o sa mai fac, si pe cei de la MApN, compartimentul cu CALITATEA VIETII MILITARILOR, II PREOCUPA MAJORAREA PENSIILOR DOAR A GENERALILOR!

monteoru spunea...

Ma bag si eu in vorba.Daca la 01.01.2022 nu primim indexarea pe cine injur?Pe PNL sau PSD?Daca le injur pe ambele imi fac"prieteni"si pe penelisti si pe pesedisti.
Cornelius-tu sa fii sanatos.De post negru am auzit ca nu ajungi pe coparseu.In plus mai sunt si pomeni si parastase.Calin e glumet.2,6% respectiv 11% sunt vise taica.Sa dea al Spiritual sa nu fie vis.

Iulian Mareș spunea...

monteoru,
înjură preventiv pe toți! Eu nu dau credit nimănui...

Huhu Rezea spunea...

@Stelică
De ce te bagi tu in proceduri fără să citești Codul de Procedură civilă?
Regula este, pentru celeritatea procesului civil, că hotărărea se dă de indatâ.
Art. 396. -
(1) În cazuri justificate, dacă instanţa nu ia hotărârea de îndată, pronunţarea acesteia poate fi amânată pentru un termen care nu poate depăşi 15 zile.
Suspendarea executării deciziei CC era un al doilea capăt de cerere, nu putea fi o excepție.
CPS a ridicat o excepție de nelegaliitate pe care completul probabil a reunit-o cu fondul.
Minuta scrisă pe portal este incompletă probabil din superficialitatea unui grefier.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Woow! Invata, Stelica, de la maestru si nu te avanta in necunoscutul intunecat fara lanterna, caci incurcate sunt caile Domnului, fara lumina!

M spunea...

"Minuta scrisă pe portal este incompletă probabil din superficialitatea unui grefier."

Probabil ca asa e. Nici nu stiti de cate ori se intampla asta!

Personal, cred ca nici nu trebuia scris pentru ca nu ai cum sa respingi cererea de suspendare decat daca ai luat deja decizia pe celelalte doua cereri.
Ca sa simplific:
Ganditi-va ca CPS intr-un avant muncitoresc trece la recuperarea sumelor iar mai apoi instanta (de fond sau cea de control judiciar superior) decide ca de fapt CPS al MApN are dreptate si anuleaza cele doua puncte ale CC si CPS trebuie sa dea inapoi banii "recuperati"!!!! STUPID!!!!

Huhu Rezea spunea...

M
Nu-i așa!
Cererea de suspendare se referă la o suspendare provizorie a executării deciziei CC, până când se dă o decizie definitivă în cererea principală de anulare a deciziei. Este normal ca asupra ei instanța să se pronunțe înainte de fond.
De regulă, o asemenea suspendare a executării se dă atunci când instanța întrevede că va admite cererea de anulare.
Respingerea cererii de suspendare a executării indică aproape ca și certă respingerea și a cererii CPS de anulare a deciziei CC. Rămâne de văzut dacă respingerea va fi totală sau parțială.
Pentru noi soluția convenabilă ar fi admiterea parțiață a cererii de anulare a Deciziei nr. 4/2020 a CC, numai în ce privește pct.1/iii.

Alexcta spunea...

Revin cu o Întrebare:
Ce caută cererea mea de Intervenție Principală la ICCJ?
Eu, încă nu am făcut recurs împotriva încheierii!

M spunea...

@Huhu Rezea

Exact asta spun si eu! Daca instanta nu ar avea in intentie sa respinga cererea de anulare a deciziei nu ar refuza suspendarea executarii.

Eu zic ca respingerea va fi totala, nu partiala. Pentru ca refuzarea suspendarii, teoretic, ar duce deja la punerea in executare! Suspendarea la executare NU trebuie respinsa inainte de judecarea fondului.

Dupa incheiera fondului, indiferent de decizie, suspendarea executarii inceteaza. Deci, mi se pare ca este si o decizie a ICCJ in acest sens, suspendarea se face pana la solutionarea fondului (ceea ce nu este cazul in speta).

Mai poate fi o varianta, respectiv CPS nu a adus argumente suficiente privind nevoia de suspendare a executarii. In sensul ca nu a argumentat suficient ca prevederea atacata a produs deja consecinte, in trecut, si deci punerea in executare INAINTE de stabilirea legalitatii acesteia nu trebuie facuta!

Huhu Rezea spunea...

Se pare ca grefiera din acest dosar e tare îndrăgostită. O timoreazâ @Stelică.
Ar fi trimis la ICCJ cererea de intervenție a d-tale în loc de cea a lui Viorel.
Oricum, cred că nu ai uitat că poți face recurs după soluția pe fond, daca soluția este nefavorabilă, dar numai în privința In cheierii de respingere a cererii de intervenție.

Alexcta spunea...

Improbabil!
Eu cred că e vorba despre o ascundere după deget a CA București!

merlot spunea...

Mai fratilor,mai este aproximativ o luna si jumatate si aflam daca acestia, stagaci si dreptaci ne indexeaza pensile cu inflatia.Ar trebui de acum sa trambitam.Daca ne sar cum au mai facut-o si ne lasam suntem prostii lumii.
Pierdem timpul prin salile de tribunal si curti de apel.Nu acolo ne gasim drepturile ci cu buzduganul in usile mai marilor zilei.La Iohannis,la usa MApN,MAI,la usa sediului PSD si PNL fiindca in varful condeielor lor sta situatia noastra.
Nu simpatizez gesturi Sosoaca dar trebuie sa recunosc ca ei ii prind bine.Se pare ca cei specificati mai sus nu apreciaza bunul simt.
Hai sa sarim pe ei cu mijloacele legale ce ne stau la inemana.

Huhu Rezea spunea...

Dacă te interesează indexarea de 2,6 din 2022 de ce nu vrei și indexarea pe care ți-au luat-o în 2017? Vezi cât de ilogic ești?

Simdum spunea...

Daca CPS MApN pierde la Decizia 4 a CC, atunci putem sa dam din nou in judecata CPS pentru inducerea in eroare a Tribunalelor si Curtilor de Apel??? si cerere de daune materiale si morale pentru minciunile lor????

spiritul lui Haret spunea...

Indexarea din 2017 s-a dus.Nu o vom vedea in vecii vecilor.La unii cu ea sau fara ia tot aia e.La noi astia batuti de soarta fiecare leut conteaza.
Daca guvernul care se creioneaza ne sare cu indexarea ma fac membru la AUR pentru ca acolo se poate injura copios.Nu mai caracterizeaza dar rabdarea are si ea o limita.

Huhu Rezea spunea...

Vei vedea ca nu s_a dus indexarea din 2016 si asta datorita insistentei cu care o mica parte a rezervistilor s-au straduit sa demonstreze in instante sau pe alte cai rapacitatea guleratilor, aceiasi care au impus si eliminarea actualizarii.
Tot nu ai inteles ca indexarea iti aduce 100 leu pe. cand actualizarea îți dublează pensia?

Huhu Rezea spunea...

O poți da în judecată dacă nu aplica Decizia CC, așa cum a fost validată de instanța de contencios.
Pentru sofismele juridice din Intampinari are acoperire hotararile judecatoresti. Ar trebui să raspundă judecătorii.

Iulian Mareș spunea...

Mah, poate se injura și la AUR, însă cum te-au înjurat de mamă USR și PNL/PDL nu au mai facut-o alții...

Huhu Rezea spunea...

Se reconstituie! A ramas in dosarul electronic.
Să sperăm ca nu va mai fi nevoiede asemenea recursuri după 15 02 2022

Huhu Rezea spunea...

Se reconstituie! A ramas in dosarul electronic.
Să sperăm ca nu va mai fi nevoiede asemenea recursuri după 15 02 2022

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Catalin, sa cerem prin petitii desfiintarea Compartimentului cu ,,cresterea calitatatii vietii militarilor,'' un cub infect de paraziti si franari, plin de amante botuliste cu rani la genunchi si pompele pe gâlci si de mare capacitate absorbanta, ba inca fiind toti gramada niste sabotori ai pensiilor militare!

M spunea...

Să înțeleg și eu!

Când e vorba de covid pentru Ministerul sănătății la 60 de ani ești în grupa de risc și cu comorbidități!

Când e vorba de pensie pentru Ministerul muncii la 60 de ani ești tânăr și în plină putere!


😂😂😂

Iulian Mareș spunea...

Multă sănătate și La mulți ani, tuturor Veteranilor României!

Iulian Mareș spunea...

104200 oki din care 112 oki complet arși privesc azi pe Premierul Pușcăriaș, Guvernul Mău și Nașul Mut al golanilor aduși democratic la conducerea țării!
*Oare câți mai recunosc azi că și ei i-au votat...?...asta este drama acestui popor: uitarea și naivitatea!
Stau și mă gândesc fără să aflu răspunsul: sunt vicii sau virtuți?

SorinDaniel spunea...

@Catalin.
Sefii structurilor asociative ale pensionarilor militari viseaza la stele pe umerii lor si pe chiloti nicidecum sa se ,,bata"pentru noi.Dormi in pace pensionar militar au alții grija de tine.Ne meritam soarta in afara de a ne spune pasurile aici si a ne certa,nu facem nimic.

Dan B. spunea...

@Sorin:

Din păcate, așa se întâmplă cu majoritatea structurilor asociative ale pensionarilor militari.
Dacă te-ai fi informat, în sensul să nu „dormi pe tine”, ....
Dar, te asigur, există o excepție! Ai habar de vreo structură asociativă care a organizat proteste dincolo de graniță, așa cum a inițiat LADPM la PE și la NATO? Sau ai habar câte acțiuni judiciare a inițiat LADPM pentru noi, reușind să convingă ICCJ că-și poate reprezenta procesual membri săi? Ba și acum sunt în derulare câteva procese, la fond, apel și recurs!

Margarit Fernand spunea...

De la o sursă credibilă am aflat că a fost în discuție cumularea inflației din 2019 cu 2020 pentru militari, dar în final nu s-a ajuns la nici o concluzie, așa că aproape sigur vom primi 2,6%....

M spunea...

Singura discutie a fost daca se da sau nu rata inflatiei pe 2021. Pana cum se vorbeste ca se va da la toti. Este exclus, cel putin la acest moment, o "cumulare".

M spunea...

Stati linistiti ca asta e valabil la TOATE structurile asociative din SNAOPSN. Am impresia ca acest domeniu este prea sensibil pentru a fi lasat fara sa fie supravegheat informativ.

Probabil ca nu ati vazut o intalnire a sindicatelor din politie! 😂 Cu greu cad de acord cu privire la data in care sunt pentru a intocmi PV-ul de discutii!

Leon spunea...

@M, eu am auzit ca pensiile militare aflate in plata, prin derogare de la Art.59 din L.223/2015, se vor indexa diferentiat, intre 10% si 1%,..:)).

monteoru spunea...

Totul e pe cont propriu.E o eroare sa stai cu mana intinsa la strucurile din MapN,

monteoru spunea...

Totul e pe cont propriu.E o eroare sa stai cu mana intinsa la strucurile din MapN,MAI,SRI etc.Stradueste-te sa iei singur.Structurile asociative !Nu se merita sa le fii membru.Am fost si m-am lecuit.Care e problema supravegherii informative?Ce sa-ti faca?Sa-ti ia caii dela bicicleta?Cat timp nu divulgi secrete (fie vorba intre noi,care?)nu au motive sa te agate.

Huhu Rezea spunea...

Să nu care cumva să indexeze prin derogare de la art. 59 din L 223/2015; gulerații noștri de prin finanțe și departamentele juridice, sau de la CPS iar înțeleg că indexarea este valabilă doar în anul 2021, cum au bătut toba timp de 3 ani prin toate instanțele... până a venit Curtea de Conturi peste ei.

M spunea...

@Leon

😂 Eu cred ca astia fac experimente pe noi pana cand o sa aplice la toate pensiile "speciale".
O saincerce si alte formule: la medie se vor lua numai sporurile, apoi se va lua numai SF si SG, apoi numai sporurile care nu contin litera "r"... 😂
Un balamuc!

M spunea...

@monteoru

Nu asta e ideea, adica nu sa nu divulge nu stiu ce secrete.
Ideea e sa nu care cumva sa se uneasca intre ele. Cand am luat contactul cu sindicatele din politie, eu, militar batran, imi ziceam: "sa vezi cum o sa rezolvam multe in discutiile cu conducerea prin intermediul sindicatelor".
Ce vorbesti domnule!!!

Sindicatul A: "Eu propun ca orele de sport sa se faca in sali inchiriate de institutie!"
Sindicatul B: "Eu propun ca orele de sport sa se faca in sali amenajate la sediul institutiei!"
Sindicatul C: "Eu propun ca orele de sport sa se faca individual unde crede fiecare ca e mai bine pentru el!"
Conducerea: "Bun! Deci nu cadeti de acord!!! Sa va fie rusine!!! Mergeti voi si vorbiti intre voi si cand aveti un punct comun, veniti la discutii!"

Dar ce vorbesc eu? Ia faceti un sondaj! Fiecare sa zica, aici pe forum, cum i-ar conveni lui sa fie pensiile militare!!!! Sa vezi cum ne incaieram!

spiritul lui Haret spunea...

La varful tuturor structurilor asociative sunt numai hahalere si libidinosi .Nu va puneti speranta in ei.Daca luati pe rand sefii de filiale ai ANCMRR veti observa ca toti sunt pensionari cu vechi state si sigur au pensii mult mai mici decat similarii lor pensionati dupa 2010.Nu-mi vine sa cred ca s-au plostit in asemenea hal.

Huhu Rezea spunea...

Capacitățile lor intelectuale nu le mai permite nici măcar să citească vreo 2-3 articole de lege pentru a se documenta.
Dacă statutul lor de asociativi include și dreptul de a nu căsca gura, pentru a nu se face de tot hazul, de ce s-ar complica?

Iulian Mareș spunea...

Au șters pagina cu trimiterea dv?

Mirelaperianu spunea...

Dece tergiverseaza adyia fprmarea guvermului poate cu intenția ca sa ramana guvern provizori ca da auba motive sa nu se mai faca nimic in tara asta? ,PSD AR TRBUI SA PUNA PICIORUL IN PRAG CA EI.NU AU.MIC DE PIERDUT .DAR SI ASTIA ASCUMD ...CE?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Mirela, n-au pesedstii carjele atat de tari sa le puna pe schinarile de liberali, sa-i iuteasca la guvernare, si poate si noi sa ne trezim indreptati de șale la pensiile militare! Pesedistii au pornit-o focosi si fortosi la negocieri cu liberalii scortosi, dar vad ca cedeaza zilnic din cate ceva din ce ne-ar putea ajuta, si daca o mai tin tot asa o sa ajunga sa ne dea din trei pe a mai lungă pe dungă, sau resturi cu ajutoare la pungă!

Huhu Rezea spunea...

@Flavius
Nici chiar așa!
Doar despre fotbal nu scrisesei pe un topic despre pensii.Uite așa se pierd comentariile!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, dupa ce m-am ofuscat pe ei, macar m-am racorit cuiva! Acum, sportul meu e rebusul, decat sa vizionez rebuturile!

Huhu Rezea spunea...

Aveai topic corespunzâtor la eticheta Diverse.

Iulian Mareș spunea...

Mda...acțiune eșuată!
”Guvernul a decis să amâne până la 1 septembrie 2021 indexarea pensiilor militare de stat cu rata medie anuală a inflației, informează un comunicat al Ministerului Apărării Naționale. Reprezentanții militarilor în rezervă și în retragere au fost informați despre această decizie marți, la o întâlnire cu ministrul apărării, Nicolae Ciucă.”

Huhu Rezea spunea...

Postulatul actualizării din anul 2017 va rămâne pe frontispiciul primei pagini a blogului până când instanța va pronunța o hotărâre definitivă și până când îl vor înțelege și gulerații și susținătorii lor. Nimic mai simplu! In cuantumul pensiei militare, recalculată și indexată în anul 2016, se operează o substituire: cuantumul recalculat se înlocuiește cu cel rezultat după majorarea soldei de funcție cu 15%.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Foarte bine, Onorabile, ca sa afle PĂDUCHELE din Palatul Victoria si PARAZITUL de la Cotroceni ca Armata e condusa de un mare TRÂNTOR si o mare MĂLIGĂ terciuită, care daca ar fi propus premier ar falimenta total Romanistanul, cum ne-a falimentat si pe noi! Pastrati pe frontispiciu postulatul sa afle despre el si DECEDATUL din cortul nesimtirii totale, inconjurat de mafiile penale, clocare!

M spunea...

Aseară cadavrul politic Orban își pișa ochii la UM Digi 24 că el a vrut să desființeze pensiile militare dar oamenii răi din servicii și din poliție nu l-au lăsat.

Evident că apoi a vomat argumentele cunoscute că pensiile sunt mari, că de ce să aibă pensii calculate altfel... etc.
Să îi fie țărâna ușoară! 😁

Huhu Rezea spunea...

M
Nu am convenit că transformarea pensiilor militare in pensii contributive ar majora până la dublare actualele vechi pensii militare și ar micșora pe ale celor care nu au nici 25 ani vechime in serviciu?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Buhaiul, Chiriac, zgarâietor de timpane si hârtii, penelist si securan sub acoperire, de profesie tradator, dzice el la modul fascist ca PSD a majorat cel mai mult pensiile si salariile, dar boborul nu i-a votat (ba i-a votat, da insuficient ca numar ca nu s-a iesit la votare in numar mare) si ca daca acest PSD mai face ,,prostia sa majoreze pensiile si salariile, in loc ca acesti bani sa-i bage in investitii, tara se va prabusi!'' Adica in capul mă-sii care l-a nascut atat de cretin! Adica banii de investitii inseamna ca sa se dea firmelor de casa cu sedii in apartamente, la care si el este asociat ca nu le mai stie numarul, cu zero productie, zero salariati, zero productivitate si cu multe aparate de muls bugete! Adica buhaiul asta puhav ar vrea sa murim de foame, de scumpiri si de lipsuri, incitat la discriminari si chiar crime sociale de favoritul PNL, caci este un formator de opinie, calificat in sabotaje din partea guvernelor fasciste! Si poti sa nu-l flegmuiesti generos pe acest marlan de cafenea, care nu o data a vorbit de rau Armata si militarii, punand-o la zid ca-i sta lui in garleaja aia de râtan de CAP?!

M spunea...

Nu am convenit că numai dacă se păstrează condițiile favorabile din legea 263?

Eu nu sunt de părere că trebuie să ne abandonăm camarazii care au ales un alt drum! Da, pentru mine revenirea la 263 ar fi bună. Dar, peste tot in lume, legea pensiilor nu acționează "retroactiv" nu în sensul penal ci în sensul că dacă ai fost activ și te-ai pensionat pe o anumită legislație, aceasta nu mai poate fi schimbată ulterior în defavoarea (nici măcar în favoarea) ta!!!!!

Ok? Am explicat acum destul de clar ce gândesc?

Huhu Rezea spunea...

Eu sunt complet de acord cu Chiriac.
Răpciugile de pensionari nu au vrut să mai voteze cu cei care le măriseră pensiile. Au votat cu dreapta și cu neamțul. Incă 3 ani trebuie lăsați să folosească dreapta...

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
proștii, tembelii, Reîncarnații își merita soarta....mortificarea si mancurtizarea! Iobagii sa fie trași pe canapea....

Huhu Rezea spunea...

Principiul neretroactivității legii civile nu presupune interdicția modificării unei legi. Inseamna că noile condiții ale legii se aplică deopotrivă tuturor beneficiarilor ei, dar numai de la data intrării în vigoare a legii.
Iti dai seama ce ar fi însemnat lipsa posibilității de recalculare a pensiiloe stabilite prin Decretul nr. 241/1977?.
Din punctul d-tale de vedere, articolele 109 si 110 din L 223/2015 sut retroactive.

M spunea...

Sunt mai multe decizii ale instanțelor UE care spun că o lege pentru a fi predictibilă trebuie să "asigure o perioadă de ajustare a comportamentului persoanei la noile reglementări".
Ori în cazul pensiilor militare ce ar însemna "ajustarea comportamentului"? Să pot să îmi prelungesc perioada contributivă, să îmi aleg o altă carieră?

Dacă observați reformele legilor privind pensiile militare din alte țări veți vedea că acestea au articole care spun cui se aplică: "Pentru a beneficia de prezenta lege pot opta cadrele militare recrutate înainte de 01.01.2020 dar nu mai devreme de 01.01.2016 precum și toate cadrele militare recrutate după 01.01.2020"

Da, articolele la care faceți referire SUNT retroactive.

Dumneavoastră ați lucrat ca militar având o anumită lege a pensiilor. Pe baza ei v-ați pensionat. În mod normal, într-o țară normală la cap, până când dădeați ultimul onor, pe legea respectivă trebuia să luați pensie!!!!

Chiar, dumneavoastră nu v-ar conveni să primiți pensie pe legea pe care v-ați pensionat?

M spunea...

Bogdan Chirieac a câştigat aproape 17 milioane de euro (75,8 milioane de lei). Aceasta este valoarea contractelor încheiate în ultimii zece ani între Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) și Centrul pentru Servicii de Radiocomunicații (CSR).

M spunea...

Pentru legile deja aflate în vigoare se pot stabili modificări, coeficienți de corecție etc.
Dar legea, în esența ei, rămâne neschimbată!

Iulian Mareș spunea...

Eu nu marșez pe incapacitatea actuala a reprezentanților asociațiilor "reprezentative"!
Militarii statelor NATO trebuie sa fie plătiți și sa beneficieze de pensii având cam aceleași principii la bază! În plus, ca la ei, dacă nu ai 27 de ani de activitate, efectivi, să nu iei pensie!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Greu si cu boborul curvă, care-si voteaza criminalii! Sper ca de data asta sa elimine dreapta!

Alexcta spunea...

De când au devenit publice actele emise de către CA București în dosarul 4241/2/2020, Onor, Curtea de Apel București, NU mai publică Nimic!
Asta înțeleg independenții judecători românești, despre Independența Justiției!?!?

M spunea...

@Iulian Mares

Ba iei camarade, iei!

Ca mai argumentez o data, poate mai conving pe unul sau doi!

Americanii schimba si ei, din cand in cand, sistemul de pensii militare.

1️⃣ Dacă v-ați încadrat înainte de septembrie 1980, sunteți eligibil pentru sistemul de pensionare cu plata finală. În cadrul acestui sistem, cuantumul de pensiei este salariul de bază final ori 2,5% pentru fiecare an de serviciu activ. În cadrul acestui sistem, dacă vă pensionați la 20 de ani de serviciu, primiți 50% din salariul de bază final. Dacă vă pensionați la 30 de ani de serviciu, primiți 75% din salariul de bază final.
2️⃣ Dacă v-ați încadrat între 8 septembrie 1980 și august 1986 sunteți eligibil pentru sistemul High 36. În cadrul acestui sistem, pensia dvs. este media dintre cele mai bune 36 de luni de salariu de bază înmulțit cu 2,5% pentru fiecare an de serviciu activ. În cadrul acestui sistem, dacă vă pensionați la 20 de ani de serviciu, primiți 50% din media celui mai mare salariu de bază pe 3 ani. Dacă vă pensionați la 30 de ani de serviciu, primiți 75% din cel mai mare salariu de bază mediu pe 3 ani.
3️⃣ Dacă v-ați încadrat după august 1986, vă aflați în sistemul REDUX, ceea ce înseamnă că aveți opțiunea de a alege fie sistemul de pensionare High 36 de mai sus, fie sistemul de pensionare Carier Status Bonus/REDUX (CSB).
Sistemul CSB/REDUX
plătește un bonus de 30.000 USD pentru cel de-al 15-lea an de serviciu activ, dar reduce și plata de pensionare la 40% din media celor mai mari 3 ani de salariu de bază. Dacă vă pensionați la 30 de ani de serviciu, veți primi 75% din cel mai mare salariu de bază pe 3 ani.


Sursa: https://www.military.com/

Observati, va rog, ca se ia in calul anul in care s-a facut incadrarea!
ASTA INSEAMNA CA NU ACTIONEAZA RETROACTIV!!!!


Intelegeti ca pensia nu ia nastere din neant!!! Dreptul la pensie se naste DUPA terminarea perioadei active! Da, legea pensiei face modificari numai pentru viitor, dar e vorba de "viitorul rezultatului" si nu al "actiunii"!!!

Daca va uitati la punctul 3️⃣ vedeti CA SE OFERA POSIBILITATEA DE OPTIUNE!!! P\De fapt fiecare militar a putut opta INCA DIN TIMPUL CAT ERA ACTIV pentru una din scheme daca avea mai putin de 12 ani inainte de trecerea in rezerva!

A PUTUT OPTA INAINTE

monteoru spunea...

Putem noi cei care votam si nu votam sa ne dam in cap si cur ca legile sunt astfel facute incat va fi un partid sau o coalitie sa ne conduca destinele atata timp cat are pondere procentul obtinut din numarul votantilor si nu din numarul celor inscrisi pe listele electorale.
Daca nu votezi nu te alegi decat cu satisfactia ca nu ai dat votul cui nu trebuia.
Decat sa ajunga sa va conduca sau sa participe la stabilirea destinului vostru toti analfabetii si excrocii mai bine intrati in politica.Daca ati cunoaste consilieri locali si mai ales la nivel comune si ce nivel intelectual au va-ti pune mainile in cap.Nici primarii si viceprimarii nu exceleaza.Nu-i pacat ca acestia sa puna mana nemeritat pe niste indemnizatii?
Pentru mine e cam tarziu.Regret ca nu pot da timpul inapoi.

maiag spunea...

STIMATI TOVARASI SI VOI FA,DRAGHE DOMNULE DEOGARU SI ALTI REPREZENTANTI AI APEVISTILOR,nu va mai dati gongoi,pensiile meletare se vor indexa in cel mai bun caz cu inflatia din 2019,adica 3 la suta ca asa scrie la regulamentul interior,ce vorbesc astia despre cresteri de 10 la sula e vb de punctul de pensie,unde armata nu are puncte,ea are legea DAOGARU ,meletara pe viata,asa ca sanatate ,se maresc pensiile cu o pereke de galosi ,ca sa nu calcati direct in cacat

luchy19 spunea...

...și eu care mă grăbii să ies la pensie cu 31 decembrie 2021 crezând că se măresc. Msi bine mai stăteam până în februarie 2022. Oi putea retrage raportul ?

Iulian Mareș spunea...

M,
Și cât as fi dorit sa ma nască mama în US! Și ea, nu și nu! ...a dorit să mă nască în țară!
Poate aveam șansa să fiu în US Army...si azi nu mai blogaream! Poate aveam un loc aparte la Național Arlington! 🤣😂🤪😜

merlot spunea...

Dogaru ,un gargaragiu.In 2011 am vazut ce ii poate pielea.Atunci am refuzat sa mai platesc la 6 luni,60 lei drept cotizatie.Nu am fost singurul.In loc sa faca un contract serios cu o firma de avocatura ne-a prostit cu niste stagiari.
Indexarea cu 3% speri matale dar s-ar putea sa fie precum filmul Acela numit"un pod prea indepartat".Numai o mobilizare a celor cu statut de rezervisti poate sa mai aduca ceva.Mobilizare nu cred ca se va intampla fiindca fiindca generatia aceasta aflata la conducerea MApN isi pun speranta numai in partenerul strategic.

M spunea...

@Iulian Mareș

Ne-am născut în România și asta ne mănâncă tot timpul.

Chiar acum citeam pe G4 media (oficiosul USR) despre Mită de 10.000 de euro pe săptămână pentru un grănicer din Timiș ca să permită intrarea ilegală a migranților în țară. Dosar DNA.

Imediat valul de lături aruncate de idioți. "Noi muncim ca niște proști și polițiștii i-au șpagă și se pensionează la 40 de ani cu pensii speciale". Știți șablonul!

Problema e că din comunicatul DNA s-a sărit un amănunt: "Polițistul de frontieră a făcut denunț la DNA și procurorii au început investigațiile."

Veți spune că e o coincidență, o scăpare...
Eu nu cred în așa ceva! Eu tot zic: SNAOPSN este sub un atac concertat. Trebuie slăbit cu orice preț. Dezinformarea, atragerea urii sunt mijloacele folosite!

M spunea...

Cu respect, nu are cum să indexeze cu inflația din 2019.
Pentru anii trecuți s-a dat OUG de derogare. Art. 59 se aplică dacă anul ăsta nu se derogă iar. 😁

Huhu Rezea spunea...

@Alex
Ce trebuia să publice și n-a publicat?
Poate că Incheierea privind admiterea intervenției lui Budeanu n-a fost încă redactată.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Daogaru e istorie, o fosta ,,glorie'' pe hârtie, cu un sindicat hârbărie, adicatelea un personaj ratat si perimat, de la periferie, ca o masină fara motor, care si-a jucat rolul de tradator, cu tot cu gasca lui selectiva, care au luptat pentru propria colivă si pentru noi numai in defensiva, eliminand Lg 263 pe contributiva!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Unknown, si dusmanilor dusmanilor mei le voi atrage atentia sa nu iasa la pensie pana nu-si asigura anii de vechime, si mai bine un an, doi in plus, decat o zi sau o ora in minus, daramite un an! Fratilor, soldele, sa fim seriosi, nu-s de lepadat, in ziua de azi nu mai sunt acele programe fantastic de grele ca in comunism, nu mai lucrati 10-12 ore ca noi pe toate santierele patriei, in aplicatii nenorocite si pline de greutati si lipsuri, sambetele si duminicile de sarbatori caci sunteti in democratie NATO si europeana, cu multe avantaje, si nu vad de ce naiba sa va grabiti la pensie cu un asemenea trai pe vatrai, cu o armata ptica si neînsemnata pentru NATO, caci la asemenea efective ne ocupa si Republica Moldova, si de aia am sa va repet ca sa stati pe burtica intrucat e apa mica, si nu va distrugeti pensioarele cu prostioarele de a va grabi ca la insuratoare cu o mireasă care nici macar nu-i fata mare!

Iulian Mareș spunea...

M,
camarade, cu regret, trebuie sa recunosc ca aveti dreptate 100%! ... suntem sub asediu in fata unor cacaciosi cu cas la gura si doar democratia si respectarea legilor face ca, inca, acesti derbedei stradali sa mai aiba voce pt a improsca laturi!
Aflu ca DNA, faimosul DNA cu a lui SLUJIRE in fruntce (cu ”t” aspirat), pupat in cur de toti golanii precum si exoticul blogului-a_mic-ul meu cosmopolit ca un BOU, a luat muie suedeza de la judecatori=adevaratii si singurii magistrati,in procesul MICROSOFT-Buldogu, Florica-Pescariu si care PLM vor mai fi pentru ca *FAPTA NU EXISTĂ!
Domnule, va dati seama? FAPTA NU EXISTA si pe cale de logica primara nici NU A EXISTAT!
OK! Kiar daca noua ni se spunea cum Pescariu, marele intelighent Pescariu, a recunoscut ca EL era doar SAGEATA? Ca el doar cara uneori gentile cu bani la diferite adrese si le inmana, ca el a oprit pt sufletelul lui FFF PUȚIN-cateva milioane de Euro? Deci era doar Cabron!
Daca totul a fost SF, intrucat FAPTA NU EXISTA, ori despagubim foarte gros onoarea maculata a ”grupului infracșional organizat”, ori trimitem procurorii de caz si SLUJIREA MALACĂ girantă, intelighenta cat mingea de basket, la cursul de calificare de la AJOFM pentru meseriile onorabile si cautate de dulgher/fierar-betonist, ca tot era o reclama insistenta pe la televiziuni!
Oricum ati da-o, asta nu se numeste activitate de procuror/judecator si submineaza grav si ireversibil increderea cetateanului in justitie!
Nici nu mai conteaza adevarul: logic, moral, juridic!

Iulian Mareș spunea...

@M,
fostul ghid turistic ONT este acționar la o societate, Centrul pentru Servicii de Radiocomunicații (CSR). ”Înființat în 1994, CSR are peste 70 de salariați și desfășoară activități de telecomunicații prin rețele fără cablu (exclusiv prin satelit). De asemenea, firma este distribuitor autorizat în România al echipamentelor de radiocomunicații produse de grupul american Motorola. La nivelul anului 2018, conform celor mai recente date disponibile, afacerile companiei au însumat 60,7 milioane de lei, de la 19,02 milioane de lei în 2017, iar profitul net a crescut de la 86.621 lei la 705.598 lei. La începutul anilor 2000, potrivit datelor din Monitorul Oficial, societatea îi avea ca acționari pe Călin Radu și Bogdan Chirieac, atunci redactor șef adjunct la Adevărul și ulterior editorialist la Gândul, până în noiembrie 2007, în prezent analist politic la postul Romania TV și proprietar al publicației online DCNews.

Citește mai mult la:

https://www.profit.ro/stiri/un-fost-angajat-sri-si-general-intra-in-actionariatul-centrul-pentru-servicii-de-radiocomunicatii-anterior-in-actionariat-a-fost-si-bogdan-chirieac-19177110

Iulian Mareș spunea...

Cu DEX-ul in mana:
DEROGÁ, deróg, vb. I. Intranz. A face o excepție de la prevederile unui act normativ sau ale unei convenții, în temeiul unui alt act. – Din fr. déroger, lat. derogare.

sursa: DEX '09 (2009) adăugată de LauraGellner acțiuni
deroga vi [At: HAMANGIU, C. C. 12 / Pzi: ~og / E: fr déroger, lat derogo, -are] A se abate (în mod excepțional) de la o lege, de la un regulament etc. în temeiul unei aprobări speciale.

sursa: MDA2 (2010) adăugată de LauraGellner acțiuni

*Nu scrie nimic de prorogare/amanare pt o data ulterioara!!!

Leon spunea...

"Procurorii DNA nu mai pot investiga abuzul în serviciu dacă ancheta nu vizează persoane cu calităţi speciale sau dacă paguba este mai mică de 200.000 de euro.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursul în intersul legii formulat de procurorul general.
Decizia a fost pronunţată luni, în şedinţă şi este obligatorie, conform dispoziţiilor din Codul de procedură penală.
Decizia ar putea avea un impact semnificativ pentru multe dosare ale DNA. Aproximativ o treime din dosarele DNA sunt pe abuz în serviciu.
Dosare de abuz în serviciu vor trece de la DNA la Parchetul General."(Mediafax)..!

CEZAR spunea...

@/BORHOT ( ce ramine dupa ce extragi merlotul)
15 noiembrie 2021, 19:07
Eu o spun de acum ..15 ani ! Te-ai trezit si tu...ai mai platit si cotizatii....,
Eu nu am dat nici macar 1 leu pentru burdihanu lui
Daa..dar eu prefer VIBOROVA...nu troscau !!!

Huhu Rezea spunea...

Prin derogare de la regula instituită de art. 59, în anul care urmează indexarea pensiilor militare se poate amâna pentru o lună ulterioară, nu se aplică sau se mărește cu un procent mai mic sau mai mare decât inflația cunoscută la 01 ianuarie.
Asta inseamnă derogare de la art. 59, nu cum au înțeles gulerații noștri și s-au făcut de râs în mii de documente depuse la instanțe și răspunsuri "docte" către pensionari cum că indexarea s-ar aplica numai în anul 2016, dacă OUG 57/2015 a indexat cu mai mult decât rata inflației di 2014.
Avem lingăi care și acum susțin că indexarea din 2016 nu se mai acordă după actalizarea din 2017 pentru că ar depăsi cuantumul actualizat.

CEZAR spunea...

Cornelius Flavius Ifrim
15 noiembrie 2021, 23:10

Tu mai atragi atentia..?? tu cu 5 ani vechime si turba in cap..?
Ce tupeu de milogar..!

M spunea...

@Iulian Mares

Avusesm chiar pe acest forum o contradictie cu cineva eu facand diferenta dintre "tara" si "stat". Ne faramitam incet, incet nu prin lovituri militare ale unui inamic extern ci printr-un razboi hibrid. Eu admir politia americana si am prieteni care lucreaza (inca) acolo. E mai usor se privesti din exterior decat din interior si am constat o spirala:
- s-a sadit neincredere in politia americana,
- asta a dus la atacuri asupra politiei,
- ceea ce a dus la retragerea politiei si la o retinere a acesteia in a actiona,
- ceea ce a dus la ineficienta impunerii legii si deci o stare de nesiguranta din care a rezultat
- si mai multa neincredere
- iar ciclul se reia.

Statul functioneaza prin bugetari. De la Basescu incoace s-a pus stampila de corupti, incompetenti si inutili pe acesti "bugetari". In timp o sa se vada consecintele. Distrugerea Justitiei a fost necesara pentru a suprima posibilitatea de a "iti cauta dreptatea". Kovesi a jucat un rol esential de aceea, alaturi de basescu (taticul ei politic) merita o eterna flegma din partea poporului roman.

Iulian Mareș spunea...

Si impozitarea suplimentara a ceea ce unii definesc active de LUX, doar de la 500 000 Euro in sus!
Si impozitarea progresiva a salariilor/veniturilor, inclusiv pensii a tot ceea ce depaseste venitul lunar cuvenit Presedintelui!

Xpert 86 spunea...

Puteam vota stanga sau dreapta ca soarta tot aia era, adica zero pentru rezervisti,politicienii raman tot politicieni!!! Cand drepturile militatilor sau politistilor nu sunt o prioritate pe lista programelor de guvernare sau platformele politice ale partidelor nu se va obtine nimic!!! Din pacate in ultima perioada, respectiv de vreo 5-7 ani, drepturile activilor sau rezervistilor numai sunt importante pentru clasa politica si va continua inca tot pe atat in conditiile in care au si motive precum criza sanitara care afecteaza bugetul de stat!!! Sunt convins ca dupa finalizarea peste vreo 2 ani a crizei sanitare va veni o criza financiara de vreo 4-5 ani!! Asa ca ar trebui sa ne obisnuim cu regimul de criza impus de politicieni!!!!

Leon spunea...

16 Noiembrie, Ziua Internationala a TOLERANTEI..!
"Toleranţa înseamnă, în esenţă, acceptarea şi aprecierea bogăţiei şi diversităţii culturale, a formelor de expresie, capacitatea de a recunoaşte şi respecta convingerile altora. Toleranţa este responsabilitatea care susţine drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, democraţia şi Statul de drept. Este cel mai puternic fundament pentru pace şi reconciliere, un principiu de bază al democraţiei şi dezvoltării durabile, implicând respingerea dogmatismului şi absolutismului şi asigurând supravieţuirea societăţilor multietnice şi multiculturale. Înseamnă, totodată, îngăduinţă, indulgenţă, răbdare, şi se poate exprima la orice nivel, de la individ, la stat."(Agerpres).

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Merlot blanche et noir din pahar, Si abuzul in serviciu, a hotarat de cateva zile ICCJ din oficiu ca nu e periculos la prejudicii pana in 200.000 euro, ceangale la misto, cu asta acoperind infractiunile si infractorii, ocrotind legal aceste prejudicii... Eu zic, omule, ca, pentru noi, sansele au devenit nule chiar din ziua cand Ciucale Malaimare a fost numit fara nici o considerare sau un trecut glorios in spinare, fiind abuziv si cel mai prost la SINISTRESUL DARAMARII CADRELOR MILITARE! Expres l-a numit Muilă Plavan pe acest bolovan sa ne distruga toate drepturile ce le mai aveam! Careva l-a mai uzit de pensii sa mai glumujdeasca ceva, dupa ce ne-a amanat veleat dupa veleat si mintit ca un smintit? Ce situatie disperata si trista cauzata de un impotent si incompetent, cu propria-i tolba tixită si cu grade din samburi de caisă putredă!

M spunea...

Ar trebui și o modificare a Codului Penal astfel încât abuzul în serviciu să poată fi pedepsit și cu amendă nu numai cu închisoare.

Sunt multe situații în care "vătămarea drepturilor" este minoră (gen: a deschis oficiul pentru primirea declarațiilor cu 10 minute mai târziu). Dă-o dracului!!! Doar nu faci pușcărie pentru asta!

Leon spunea...

Si pensiile civile, probabil, se vor majora prin DEROGARE de la Art.102 din Legea nr.263/2010, deoarece se doreste o majorare de 8-10% a VPP, iar din calcule rezulta numai 5%..!!

Huhu Rezea spunea...

Prin analogie cu art. 14 din oug nr. 57/2015 ar trebui ca și pensiile militare să se majoreze cu același procent.

Leon spunea...

Deoarece pensiile militare nu sunt legate de VPP, eu am o propunere si mai corecta :
As transforma acest procent intr-o suma fixa si as indexa cuantumul aflat in plata cu aceasta suma la toti pensionarii militari !
Exemplu de calcul:
5% x 4000 lei( pensia medie in SNAOPSN)= 200 lei !
De acesti 200 lei ar beneficia si cel cu 1.000 de lei si cel cu 10.000 lei/luna ..!

Huhu Rezea spunea...

Leon
Din aceleasi considerente ar putea fi indexate doar pensiile militare cu cuantumul in plată mai mic decât 6-7000 lei.

M spunea...

@Leon

E o idee! Asta ar aduce ceva mai multi banuti in buzunarele celor cu pensii mici! Sustin in totalitate!!!!

Eu zic totusi sa ne inspiram si din indexare/actualizare. Adica, indexarea sa presupuna strict pastrarea valorii pensiei (si aici ar fi vorba de inflatie care sa se dea in procent) si apoi sa vorbim de actualizare care sa presupuna max. 50% din cresterea medie a veniturilor colegilor nostri activi (care sa fie evident in suma fixa).

Indexarea (atentie!! INDEXAREA inseamna pastrarea puterii de cumparare) pe categorii ar fi discrimnare. Actualizarea, e altceva!. De ce de exemplu aluia cu 6.999 sa ii dai si celui cu 7.000 sa nu?

Leon spunea...

De ieri a intrat in vigoare Legea nr.270 din 11.11.2021, publicata in MO nr.1085 din 12.11.2021, privind trimiterea on-line a Talonului de plata a pensiei(mov) de catre CNPP, beneficiarilor care au un cont deschis la o Banca din tara !
PS. Desi ar trebui completate si Normele de aplicare a L.263/2010 (HG.nr.257/2011), cred ca in zilele urmatoare o sa trimit un E-mail pentru sotie in acest sens..!

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
Leon

Nu sunt bune ideile și principiile nivelatoare, egalitariste...le-am lepădat în 89!

Huhu Rezea spunea...

Punctul de pensie nu poate avea valori diferite pentru că toți angajații au plătit același procent de CAS din salariul brut/ Nu poți să sancționezi pe cel care a plătit dintr-o suma mai mare.
La pensia militară este la fel pentru cei care plătesc din 2001 același CIBS ca si civilii.
Cei care nu au plătit deloc un CIBS=CAS nu pot să facă nazuri că nu li se indexează pensia mai mare.
DEci, vrând, nevrând nu peste mult timp se va reveni la pensia contributivă si pentru militari, dacă au plâtit CIBS=CAS în toată cariera de militar

Leon spunea...

@M&Iulica, eu am propus aceesai suma la toate pensiile militare, indiferent de cuantum !
Pentru cel cu 1000 de lei, 2 milioane in plus conteaza destul de mult, pentru cel cu 10000 de lei, 2 mil.nu inseamna mare lucru, poate tigarile pe o saptamana !
Asta nu inseamna egalitarism( raportul ramane acelasi, 1/10 !), dar ceva mai multa empatie n-ar strica..!

avianyc spunea...

@ Leon
Mai ai încă e-mail-uri??
Vezi să nu le risipești pe toate si de sărbători sa trebuiască să scrii de mână cu confirmare de primire 🤣🤣

M spunea...

@Leon

Înțeleg valoarea raționamentului și aprob "pozitiv". Cu o observație raportul nu mai ramane acelasi, 1/10!!! Dar nu asta ar fi problema!

Eu propuneam o soluție combinată. De ce? Pentru că avem două deziderate: prima este păstrarea puterii de cumpărare și a doua reducerea diferențelor dintre cea mai mică și cea mai mare pensie.

Am să iau exemplul dumneavoastră cu o pensie de 1.000 și una de 10.000.

A. Indexare
Inflația e 5% deci pensiile devin 1.050 și 10.500.
Raportul rămâne de 1:10

B. Actualizare

Soldele activilor au crescut, în medie cu 200 de lei. Se face deci o corecție a pensiilor cu 50% din 200 adică cu 100 de lei.

Pensiile devin 1150 și respectiv 10.600.

Deci creșterea pentru ăla bogat totală e de 6% iar ăla sărac are o creștere de 15%.

Cel cu pensia mare își păstrează puterea de cumpărare.

Varianta asta e mai echilibrată, sustenabilă și "empatică". 😁

Dacă revenim la contributivitate, lucru care personal m-ar avantaja atunci creșterea punctului de pensie ar fi în favoarea celui cu pensia mare. Ăsta e unul din lucrurile pe care le reproșez principiului contributivității!

Leon spunea...

@Avia, mai pastrez un E-mail pentru majorarea PMA cu 7%, dupa ce se publica in MO, Decizia CCR din 19.10.2021 privind acordarea IC la trecerea la PLV( tot pentru sotie !)..!
PS. De sarbatori trimit mesaje pe Wp, criptate...:))).

Iulian Mareș spunea...

Inclusiv la CSP/MapN? ...au facut pagina web, in acest sens?

Iulian Mareș spunea...

Leon,
eu kiar am inteles, am scris doar ca principiu! Adica pana la 5000, 15%, 5001-10000, 10%......etc

Huhu Rezea spunea...

M
Pensiile militare nu se pot echilibra prin indexare. Ceva, ceva s-ar echlibra prin actualizare.
Ai înțeles greșit că prin contributivitate sunt avantajați cei cu pensia mare. Poate ai vrut sâ spui că vor avea pensii mai mari cei ci multe stagii de cotizare.
Dacă nu se va trece total pe modul contributiv de calcul al pensiilor militare poate se va proceda ca în cazul pensiilor magistraților, adică pentru pensiile militare să se calculeze și partea contributivă, astfel încât să se poată stabili un plafon proporțional peste componenta contributivă.

Leon spunea...

@M, OuG 114/2018, la Art.84 prevede NUMAI Indexarea cu rata medie a inflatiei comunicata de INS, fara 50% din cresterea SMBE ( sau soldele activilor).
Cu atatea CRIZE pe capul romanilor nu stiu cand mai prindem o Actualizare..!

Leon spunea...

Nu, Iulica, aici vorbim de sotiile noastre care primesc Taloanele mov de la CNPP.
MApN, se face ca lucreaza inca..!

M spunea...

@Huhurez

Pe legea Olguței eu am cam 140 de puncte. Dacă crește valoarea punctului cu 10 lei mie îmi crește pensia cu 1400 de lei

Ăluia care are 100 de puncte îi crește cu 1000.

Acesta este punctul slab al contributivității. Nu uitați un lucru! Indexarea cu inflația nu este foarte corecta! Coșul pentru care se calculează îl afectează mai mult pe cel cu pensia mică.

Inchei: pe contributivitate pensia este A înmulțit cu B. Pensia de 10.000 primește o indexare de 10% și ajunge la 11.000 lei. Pensia de 1.000, cu aceeași indexare ajunge la 1.100.
Înainte de indexare diferența între pensii era de 9.000 de lei, după indexare diferența crește la 9.900 lei.

@Leon

Scuze, credeam că vorbim teoretic. Nici indexarea în sumă fixă nu este prevăzută în 114.

Eu sunt fan al reducerii diferențelor dintre pensii.

Huhu Rezea spunea...

M
Calculul contributiv îi avantajează deopotrivă pe cei cu solde mari si cu multe stagii de cotizare. Cele 2 componente fac diferența de puncte.

M spunea...

@Huhurez

Așa este. Dar eu cred că diferența dintre valoarea pensiilor va crește cu fiecare creștere a punctului de pensie. Da, cel cu număr dublu de puncte va avea mereu o pensie dublă. Ne dorim asta? Dorim ca diferența (în cifre absolute) dintre pensii să crească? Nu uitați că inflația îl lovește mai tare pe cel cu pensia mică. Pâinea s-a scumpit cu 20% iar încălzirea în scaune la Porsche-ul meu s-a scumpit cu 3%. Sigur, în cifre absolute, pâinea s-a scumpit cu 20 de bani iar încălzirea în scaune cu 36 de euro dar pe cine afectează mai tare?

Doar vorbim, schimbăm idei și comparăm soluții. Nu ne ascultă pe noi nimeni acum că toți sunt preocupați să apuce cât mai mult din ciolan. 😁

Huhu Rezea spunea...

M
Hai că mă uimești!Nu cred că își propune cineva să reducă diferența dintre pensia unuia care are 130 de puncte și a altuia care are numai 50 de puncte. Punctajul râmâne același si după indexare.
Cel cu 50 de puncte nu poate primi mai mult din Fondul de Pensii. Dacă este prea mică pensia primește ajutoare din buget, nu din Fondul de pensii.

La pensiile militare discutăm despre reducerea diferențelor pentru că bazele de calcul au fost diferite de la o lege la alta, ba și de la un an la altul, cum este în actuala lege.

M spunea...

@Huhurez

V-ati revenit din uimire? 😂 Eu vorbesc strict tehnic. Este unul din punctele considerate slabe ale sistemului de pensii contributive!

Nu uitati ca la acest sistem punctajul se face raportand solda la SMB. Dar cand eram locotenent, prin grila de atunci de salarizare, primeam 3 pct. Ca si colonel, din cauza grilelor de salarizare din ce in ce mai nefavorabile, primeam 2 pct.

Dumneavoastra, chiar si eu, dar si "cei vechi" am prins punctaje favorabile. Cei de acum ar avea un punctaj CATASTROFAL!!!! Hai sa zicem un foarte bun venit de 15.000 lei. Asta ii aduce sub 3 puncte. Ar insemna 30 de ani pe functie de colonel ca sa aiba pensia ca a mea (rotunjire grosiera).

Eu tot repet: da, se poate schimba legea pensiilor militare dar se incepe cu schimbarea statutului (lamurirea incompatibilitatilor si restrictiilor si implementarea unui "contract" intre stat si militar) apoi se trece la legea salarizarii si suntem ridicati la mijlocul piramidei salariale si, la sfarsit se poate trece si la o lege a pensiilor militare pe contributivitate!

Relu S. spunea...

Bună ziua!
La pensiile polițiștilor se aplica cei 15% ?.
Adică, un răspuns calificat vă rog!

Huhu Rezea spunea...

Dacă e vorba de majorarea cu 15% a soldelor de funcție prin Legea nr. 152/2017, NU!
Doar vechii polițiști, care au fost pensionați în baza soldelor de funcție, au primit acea actualizare, nu și polițiștii care s-au pensionat în baza salariilor de funcție.
Pensionarii jandarmii si pompierii au primit actualizarea cu 15% pentru că ei au statut de militari.
Polițiștii au primit 10% la salariul de funcție de la 01 12 2017, dar atunci se eliminase actualizarea pensiilor militare prin OUG nr. 59/2017.

Alexcta spunea...

Apropo de dosarul 4241: există un Cdor care are Intervenție Principală!

Alexcta spunea...

Sunt Împotriva principiului contributivitate, deși aș câștiga!

Huhu Rezea spunea...

Nu ai dreptate!
Relația din topic, postată ca postulat pe prima pagină a blogului, sugerează că în formula de calcul a cuantumului în plată la data de 31 12 2016 de substituie cuantumul recalculat cu cuantumul actualizat la 3006 2017 și se păstrează valoarea indexării din anul 2016.
Ponderea cuantumului la data ambelor date este dată de cuantumul recalculat sau de cuantumul actualizat, nu de valoarea indexării.