Un produs Blogger.

marți, decembrie 07, 2021

Ciolacu, despre pensii și salarii în anul 2022

89 comments


In Ajunul zilei de Sfântul Nicolae, Ciolacu  a discutat cu Radu Tudor problemele la zi ale noii coaliții de guvernare. 
Ce se va întâmpla cu pensiile și salariile în 2022 si cu cota unică... de la minutul 23 din înregistrarea de mai jos. 

89 de comentarii:

M spunea...

Spuneam eu că se vor mari salariile la sănătate si învățământ. Nuuuuu ziceau unii... că nu se poate!!!! Haida de!

Minutul -23:35 - "o indexare a salariilor, mai ales in zona medicala si in învățământ.... pana la urma sunt in prima linie, trebuie sa ii respectam!!!!
Si nu vorbim numai de medici si profesori... la tot personalul auxiliar!
"

Mă întreb: unde vor să ducă salariile din învățământ și sănătate? Până nu fac brancardierul mai bine plătit decât un colonel ăști nu se lasă?
Băi psd-eilor, de ce nu creșteți la toată lumea salariile până la 10.000 de euro pe lună cu excepția militarilor. Dar cred că tot vor fi unii aiuriți care vor spune: dar de ce ia Ciucă salariu mai mare decât femeia de serviciu de la un spital????

A doua catastrofa (introdusa de Ghinea si USR). Da, se crește procentul la pensii de la 8% din PIB la 9,4% (creștere infimă daca mă întrebați pe mine pentru ca este în total de 17% - din care 10% reprezintă numai indexarea de anul ăsta, dar se urmărește si "integrarea" pensiilor militare si, mai grav, tot in acest procent intră și creșterea procentului alocat Pilonului 2 - pilon de furt și de hoție)

Încă o lovitură: introducerea unei taxe specială, de solidaritate, pentru.... evident.... sănătate și învățământ. Serios? Credeți că dacă se mai pune o taxă ăia o să o plătească din buzunarele lor? Nu, domnilor, o să crească prețurile ca să își acopere paguba!

La minutul +32:00 am zis un m#ie PSD si mi-am văzut de viață. De acum știu: sănătate și învățământ! Ceilalți pot să crape!

Iulian Mareș spunea...

Radu Tudor spera sa mai suga 1 mil €, pt strategii de comunicare și de la guvernul Ciucă! Din ce știu...pare că da!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Clipul pedant e relevant cu multe idile pentru pensiile civile, cele militare nu intra in sfera discutiilor generale, si asa sterile, ocolitoare si puerile. Tudor e cel mai hiclean si golan sa devieze orice discutie care sa vizeze cu incizare pensiile militare, cat despre cota unică, Tudor o purecă din punctul lui de vedere, sa nu fie afectat la avere... Asadar, se pare ca nimic nou nu este sub soare...

SorinDaniel spunea...

Vrajeli marca PSD,iar vin cu mariri la pensionari civili, personalul medical si educație,sa isi asigure voturile.Sunt cu ochii pe banii care intra de la U.E.altfel nu intrau la guvernare.Au firmele lor abonate la contracte cu statul,acum e rost de ,,cascaval".Iar in privința pensiilor militare,suntem nesemnificativi pentru ei ca masa de votanti.O sa ne dea placuta suedeza.

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
M spunea...

Pe net umblă o informație cum că e pregătită o OUG care prorogă pensiile primarilor cu un an și anulează indexarea pensiilor speciale (inclusiv cele militare) pentru anul viitor.

În motivație, pentru pensiile speciale, ar fi scris că în anul 2022 urmează o "reformă" a acestora.

CEZAR spunea...

Vad ca dintre decidenti , l-ati exclus pe ministrul DINCU !
Eu doar pe acesta l-am auzit vorbind cu subiect si predicat despre inechitatile grave din sistemul de pensii militare si determinarea acestuia pentru a pune capat acestei ,,degringolade din care unii ..gen "Mares Dublu Oscar "se ingrasa peste masura !
Atentie este de dorit sa i se reaminteasca acestuia cu cifre exacte..situatia !
Bine ar fi ca cei din formatia "Trio Milogarii - BAND" sa se abtina ...

Paul Puiu spunea...

Dupa Olguța a venit Ciolanu, ati crezut ca am scapat de Dracu, dar in realitate PSD si toata șleahta sunt ciuma rosie pentru rezervisti militari, politisti si SRI-isti!!!!!Au inventat noi pensii speciale si le plâng de mila pe fostii primari, viceprimari, fostii președinți CJ si vicepreședinți CJ!!! CASS s-a introdus pentru ca sa fie platit de pensionari ca sa buget de unde sa le plateasca la astia pensiile care sunt tare micuțe!!!Vad ca despre indexarea pentru rezervisti nu sa stabilit nimic, ceea ce presupune ca urmeaza sa așteptăm adoptarea legii bugetului pentru 2022, oricum mai mult de 2,6% nu cred ca putem primi si e bun decat deloc!!!! Oricum in 2022 vom vedea abrogarea legii 223/2015 si modificarea modului de calcul pe contributivitate care nu va aduce nimic favorabil pentru rezervisti asa cum ne-au obișnuit marca PSD!!!!!

Michel spunea...

Poate să facă orice, pentru categoriile profesionale menționate, oricum nu vor câștiga alegerile în 2024! În rest avantaj cei care primesc...

Mihai spunea...

Nu trebuie sa-l asculti pe Ciolacu ca sa-ti dai seama de dezastrul social din Romania.
Cine este ancorat in realitatea cotidiana stie foarte bine că niste distorsiuni create de Liviu si Olguta in sistemul de salarizare si pensii sunt greu de asezat in normalitate.
Care sunt distorsiunile ;
-cresterea salariilor la bugetari cu ridicarea SMBE la 5429/5380 fara cresterea anuala incepand din 2016 a pensiilor corespunzator cu rata inflatiei ( la militari prin modificarea L223-_Olguta) plus 50% din cresterea anuala a SMBE (civili).SMBE 2016 =2681 lei ,SMBE 2021 =5429 lei .Crestere efectiva SMBE =5429 -2681 = 2748 lei. Conf L263 si L223 modificata pensiile ar fi trebuit ca cresca cu rata inflatiei din fiecare an plus 50% din SMBE =rata inflatiei + 2748x50% = rata inf/an +1374 lei.
Ca atare actualmente VPP ar fi trebuit sa fie = 871,7 (2016) + rata anuala a inflatiei + 1374 lei = 2245 +rata anuala a inflatiei (2016,2017 ,2018 ,2019 ,2020).

Ce avem in schimb;
VPP 2021 =1447 lei
Asta inseamna 80% din pensiile civile un procent intre 10-15% din pensiile militare sub 2000 lei.

Cam acesta este rezultatul ” reformei la salarii si pensii ” via Liviu& Olguta.
Foarte greu de surmontat decalajul prin incadrare si sustenabilitate in bugetul de stat.

Daca in 2022 cresc salariile bugetarilor dezastrul la pensii si mai ales pentru viitorii pensionari din mediul privat se poate accentua prin creserea SMBE = posibil la 6000 -6200 lei.
Stiut fiind ca mediul privat nu va sustine (mai ales in conditii de pandemie) cresteri salariale, punctajul anual al unui salariat din privat va scadea semnificativ prin ducerea SMBE la 6000 lei prin cresteri salariale in bugetar pentru anul 2022.
Ca atare;
_ STOP cresteri salarile pana cand nu se rezolva problema pensiilor prin aducere la zi in raport cresterile salariale (civili) si actualizare reala la salarizare activi(militari) .
_ EJECT salarizare autonoma in administratie

Brenda spunea...

Vedeți că ,CITU, O TINE CU TRECEREA PE CONTRIBUȚIE? SA O FACA DRACULUI ODATĂ

Șoimul spunea...

Dacă cu prim ministru, militar,cu Ciolacul fiu de militar, cu o mulțime de alți generali,acum senatori și deputați,nu pot să facă nimic pentru noi atunci sunt degeaba.
Trebuie să începem a gândi alte strategii care săi determine pe decidenți să-și revizuiască planurile la adresa militarilor activi și rezerviști.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Avem in Șparlament o droaie de Colinei si Jenerali, fost comandanti cu foncții mari, oameni responsabili si deosebit de influentabili, intrati acolo pe promisiuni convingatoare ca vor lupta si pentru penziile brotăcare, dar nici macar nu au fost in stare sa conviga clasele politice, conducatoare, ca melitarii nu au penziile speciale, ca cele ale tâlharilor din politica mare, si tocmai de la aceasta lancezeala a lor rezervistii continua sa fie tinta ignorantelor, golaniilor, persiflarilor si anularii drepturilor! Unii dintre acesti parlamentari de paie goale mai citesc si blogurile meletare, sa rada de noi ca am agiuns in durligele goale, si ma gandeam: chiar ca sa fie la ei nesimtirea atat de mare, sa ne abandoneze cu lasitate si iresponsabilitate infioratoare, dupa ce ne-au promis la alegeri, cu ,,celeritate,'' ca ne vor face dreptate? Este dreptul meu lejitim sa cred, ca un biet biped, concret si sublim, ca toti acesti arivisti, ipocriti si oportunisti si-au luat odinioara gradele si ,,meritele'' asa cum isi primesc măgarii si caii potcoavele, șeile, hamurile si fraiele pentru simplu motiv de ocara ca sunt animale de biciușcă, dârloagă si de povara- perfect inepte, nu ca ar fi si prea dăștepte si foarte corecte, cum nu sunt nici colțuroasele chietre, cu care se pavoazează orice pisuar la closete sau la pușcării acele gherete! Oricum, dupa iesirea pompieristică si cu a treia cizmă din politica, cu un palmares de grosiere esecuri si rele, vor primi de la camarazi binemeritate porecle de Mengele, pingele, puslamale si lichele, sa se mandreasca in fameleoane si soțietate cu ele, dar sa stie, in mintea lor haladită, ca nici o fapta rea nu se lasa, de catre Creatorul Suprem, nepedepsita!

SDC spunea...

Bună ziua,
Am o întrebare pentru cei cu expertiză în domeniu:dacă plătesc CAS ca și angajat e legal sa îl mai retina și din pensie? Mulțumesc!

gigi 2 spunea...

Dar sa o faca odata.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Dlagul meu, @Țoimul Patliei, călăii politruci ai Harmatei si Poliției poate s-o aibă si pă mă-sa lifițer Colinel, subofițer Plotoner menestrel sau Sergent Majur tambur, ca-i dor pe ei drept în gur de situațiunea noastra proastă la pungă si traistă, caci doar ei trebuie sa mulgă din sugiucul moțat cu colastră, tare, ca sa-si facă vula cat Raba de 16 tone de mare, până la deșelare!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Sărut mainile, draga Brenda, si cred ca si eu as aprecia pe buna dreptate ca, decat inghetati si permanent ignorati, mai bine sa ne treaca pe contributivitate, s-o terminam definitiv cu actul punitiv si negativ, in care de ani buni traim, si din care niciodata se pare ca nu mai iesim! Sarbatori fericite, alaturi de persoanele indragite!

Huhu Rezea spunea...

Cât ești în activitate plătești impozit și contribuții pe salariu/soldă, iar când esti pensionar le plătești din pensia cuvenită.
E doar o întâmplare că maximul pensiei cuvenite coincide cu 58,5% din solda bruta ca activ,

Cezar spunea...

Saracul userist...ce venin mai varsa
Vor lua PSD.istii..tocmai cînd se pregateau sa rontaie useristii🤣🤣🤣😛😛😜🤪😝🤑

Iulian Mareș spunea...

@M,
Fără impozitarea meditațiilor! Așa ceva?..după magistrati, sănătate și învățământ! Bravo lor! ... ei nu au proști și nici lepre cum constat ca sunt 3-4 de pe aci!

Cezar spunea...

Asa.i Pui de Napîrca
Taman cînd useristii scîrbosi se pregateau sa mareasca numai si numai la militari..i.au dat pisidistii jos si le.au furat ..pixul
🤣🤣🤣😛😜🤪😝🤑

Mihai spunea...

@ Viorel
Cer scuze .Am incercat sa raspund individual tuturor care mi-au adresat urari atat pe 4 cat si pe 6 Decembrie.
Revad totul si bifez.
Pana atunci iti aduc multumiri aici.
Multumesc si iti urez multa sanatate si sa ti se îdeplinească dorintele.

Cezar spunea...

...eeee daca era nea Gabita !

Iulian Mareș spunea...

Te faci ca nu ai înțeles de ce au mărit salariile bugetarilor? Au forțat și mărirea salariilor din privat, începând cu cei din construcții...

Iulian Mareș spunea...

Regret, însă la calculul pensiei s-a ținut cont și de IQ-ul individual.
Mai antrenează-te...!

M spunea...

@SDC

Fiecare venit se impozitează separat. La fel era și dacă în loc de pensie aveați un al doilea loc de muncă, sau obțineți bani din dividende.

Impozitul nu se plătește "la bucată". Nu puteți să spuneți "am plătit una bucată CASS"!

M spunea...

@Șoimul

😁 Depinde și în ce relații este/a fost cu tatăl!

Băsescu, de exemplu, își urăște tatăl pe care îl acuză de nefericirea mamei.
Un psiholog zicea că asta s-a transferat mai apoi asupra tuturor celor care poartă uniformă militară.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Asta ar fi un act de tradare din partea ambelor partide aflate acum la guvernare, sa aplice aceasta înghetare, ca o silnica condamnare, si la pensiile militare!! Cand e vorba de noi, pe care ne considera niste boi si oi, orice se poate, doar in afara de dreptate!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Cezare, vad ca sustii ceva tare, dar tu de ce n-o faci cu cifre si cateva exemple sa i-o trimiti chiar acu' lui Dâncu? Eu, jur si pariez pe orice, sa nu ma dezonorez, ca i-am trimis cu sete pe cifre concrete, subliniat, conturat si colorat, chiar cand functia si-a preluat, acelasi lucru facandu-l si cu Adrian Câciu, la Presedintie si la Prim Ministru, punand in atasat cupon de pensie si decizie de Caporal cu functia platita ca unui Capitan, iesit la pensie dupa 2016... Cand dai indicatii cum sa actionam impreună, mai intai sa ai deja o actiune facuta in urma, si pot sa va repet tuturor ca am trimis-o de doua ori, si o s-o mai trimit de cateva ori, pana le intră la bibiloi sa nu se mai joace cu noi!

Brenda spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ciobane ingrijitor de lighioane, Bine ar fi sa te abtii tu sa nu mai barfesti cu expresii tiganesti si pe toti sa-i ponegresti si jignesti, caci in felul acesta esti considerat de noi un gunoi din tarla de oi!

Burebista spunea...

Iată pentru ce se iau peste 5 milioane de euro din PNRR......

,, Reforma pensiilor: Recalcularea tuturor pensiilor e o necesitate - Din cauza inechităților, pensionarii au deschis peste 25.000 de procese în ultimii 5 ani care au dus la costuri de circa 42 milioane de lei pentru stat

Potrivit informațiilor din caietul de sarcini aferent lotului 2 - reforma pensiilor presupune adoptarea unei noi legi a sistemului public de pensii simultan cu înlocuirea Legii nr. 127/2019, inclusiv eliminând indicatorul “25" determinat pe baza mediei stagiilor de cotizare.

"Prin noul act normativ se urmărește introducerea unei noi formule de calcul bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar, pe parcursul întregii cariere profesionale, în scopul corectării unei mari părți din inechitățile sistemului public de pensii.

Acest aspect poate fi realizat printr-o noua formulă de calcul a pensiei, bazată pe număr de puncte conform principiului contributivității și un mecanism de indexare/majorare, standard și sustenabil financiar (în locul creșterilor ad-hoc), care să asigure predictibilitatea pe termen mediu și lung a cheltuielilor cu plata pensiilor.", se arată în caietul de sarcini.

Conform prevederilor noii legislații, se vor evalua toate dosarele de pensii aflate în plată, în vederea recalculării acestora. Nivelul mediu al pensiilor va crește ca urmare a aplicării principiului adecvării, cu precădere asupra pensiilor mici, menținând ponderea cheltuielilor cu pensiile în PIB, astfel încât indicatorul de sustenabilitate pe termen mediu și lung să nu indice un risc ridicat.

"Recalcularea pensiilor este o necesitate dată de inechitățile din sistem, care au făcut ca mulți pensionari să se adreseze instanțelor pentru că la muncă/ contribuție similare au pensii diferite – peste 25.000 de procese în ultimii cinci ani au dus la costuri pentru stat de aprox. 42 milioane lei. În prezent se află pe rol aprox. 22.000 de dosare. Se estimează că, în caz de neintervenție, în următorii ani vor fi declanșate aprox. 50.000 de litigii. Această problemă e în curs de agravare și poate fi rezolvată doar printr-o acțiune asumată de recalculare a tuturor dosarelor."

VICTOR spunea...

În mod sigur asa va fi !

Mihai spunea...

@ Mares
Da ,s-au marit salariile in privat de nu le pot căra bietii ,de multe ori lucrand pana la epuizare cu naveta de multe ori de 30-50km/zi. Marirea salariilor in constructii este cu doua taisuri. Multe firme mici care lucrau la beneficiari casnici s-au bagat in faliment si acum lucreaza la negru sabotând firmele care lucreza la vedere. Asta a fost si este frica firmei cu care lucrez eu . Nu cumva sa apelez la vreo firma care s-a bagat in faliment si acum lucreaza la negru cu acelasi personal. Cam asta a fost rezultatul in cazul firmelor mici care lucrau pentru beneficiari casnici pe lucrari de mai mica aploare ,gen ,constructii case de la a-z ,renovari ,lucrari interior ,exterior ,acoperisuri ,etc. Nu orice beneficiar isi permite sa plateasca 3000 leix4 muncitori pentru o lucrare. La negru plateste 2/3 si-i convine si lui si firmei.
Asta-i realitatea cu cresterea salariului in constructii.

SDC spunea...

Mulțumesc pentru răspuns însă cred ca nu m_am exprimat corect, sunt pensionar dar după ieșirea la pensie am continuat sa lucrez. Întrebarea era dacă este legal sa îmi retina CASsi din pensie atâta timp cât îmi retine din salariu. Mulțumesc

Mihai spunea...

Cezare ,atentie că ti-a sosit ”Curierul cu coviltir” de la Hurzicani cu cateaua legata la osie .Aruncă-i mă la cateua aia lesinata de foame un calup de branza de burduf si lui un osss intre dinți.

monteoru spunea...

Cand v-am spus eu ca atat dreapta cat si stanga ne duc cu zaharelul nu ma-ti crezut.Credeati ca Marcel e un altfel de politician?Nu va puneti speranta nici in el si nici in altii. Ei nu fac nimic pentru nimeni decat pt. neamurile lor.Va e scarba de politica dar numai activand intr-un partid sau miscare din care sa nu faca parte nici unul care a trecut prin actualele partide existente se poate face curatenie in ograda care se cheama Romania.Daca exista entuziasm,daruire de sine si staruinta se poate.
Un ajutor din oriune cred ca se gaseste si daca se da se spune sa fie primit.

Burebista spunea...

Și o completare în care se vede clar ca dispare acel 25 la care se împarte punctul de pensie....
,, Ulterior apariției în spațiul public a informațiilor din caietele de sarcini ale acestei licitații, Ministerul Muncii a ținut să precizeze că:
viitoarea lege nu prevede majorarea vârstei de pensionare, iar proiectul la care se face referire în caietul de sarcini este cel care a fost deja aprobat de Guvern, care este în dezbatere în Parlament și dă posibilitatea rămânerii în activitate până la 70 de ani celor care doresc.
Actuala lege a pensiilor publice (Legea nr. 263/2010) prevede că stagiul complet de cotizare este de 35 de ani. Acest stagiu va rămâne neschimbat în viitoarea lege."
Deci la o eventuala recalculare a pensiilor militare pe contributivitate aleluia împărțire la 20 sau 25... Cel mai sigur la 30 sau 35... Chiar și pe legea 263....

SDC spunea...

Dintr-o eroare de scriere m-am referit la CAS și nu CASS, deci revin cu întrebarea :dacă îmi retine CASS din salariu, fiind angajat după pensionare este legal sa îl retina și din pensie. Mulțumesc

M spunea...

😂 Acum au inventat "principiul adecvării".

Păi cum bă Ghinea Slinosul și Cîțu Infractorul? Nu mai e "principiul contributivității"!? Vă dă cu virgulă? să fiți voi ați dracului?

Principiul adecvării înseamnă că, da, pensia ține oarecum cont de contributivitate dar inventăm alți speciali! Specialii noștri! Care după ce le calculăm pensia pe conectivitate îi "adecvăm". Adică stabilim că de exemplu cei care au fost scutiți de plata impozitelor sunt adecvați și iau pensie!

Ai fost la mitingurile rezist? Ești "adecvat"!
Nu ai fost? Nu ești ONG-ist? Nu ești adecvat!

De ce să fim noi ca alelalte 25 de țări UE? De ce să nu copiem modelul din țara numită Cipru?

😁 Nu pot decât să mă felicit că atunci când am ieșit la pensie m-am gândit că pensiile militare nu mai rezistă mult și mi-am făcut calculele direct pe contributivitate!!!! Așa cum i-am sfătuit pe toți cei activi (inclusiv aici pe forum).

Prin anii '90 se înființase o instituție cu scopul de a privatiza fabricile și uzinele. Problema e că după ce termina, instituția respectivă se auto-dizolva ramând fără obiect!
Cam așa și cu www huhurez.com! După ani de militat pentru desființarea pensiilor militare și trecerea pe contributivitate își pierde obiectul muncii!
😂

Noi să fim sănătoși! Oricum o să fie bine!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Generalul bandit, de la Armata, care a furat 180.000 euro din fondul de urgente si razboi, sa-si ia un teren si-o vila, azi a incasat 1 an si 5 luni CU SUSPENDARE, CA LA GAINARI! RUSUNE, JUSTITIA ROMANA, CA, DACA FURAM O PAINE DE FOAME, LUAM CA POPA 3 ANI PE MUCHIE! ÎN CONTINUARE, INCASEAZA SI O PENSIE DE PESTE 30.000 LEI, SI EU MOR DE FOAME CU 1.100 LEI! Bravo, neneacă!

M spunea...

@Iulian Mareș

Privații își pișă ochii că au salarii mici dar salariul mediu crește de la o lună la alta. Dacă cele ale bugetarilor cresc doar o data pe an (în ianuarie) cum dracu de lunar Institutul de Statistică anunță "creșterea salariului mediu"?

Dacă ar plăti și impozite pe salariile alea grase ar fi România ca o floare!

M spunea...

@Stalio

😂 Corect!

Eu as întreba și de ce ne mai trebuie minster all muncii (partea de pensii) dacă pentru a face o lege trebuie să vină o firmă a USR?

Afară!!!!!!!!!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ciuca, Ciolacu, Catu si Hunnor, chemati urgent la presdintie-n privdor, ca vrea sa stie, sa nu aiba nici o indoiala, cand va incepe intre ei marea paruiala pe imparteala sociala, la gioale pentru nerespectarea programului de guvernare sau pari in cap pentru budgetul de stat!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Burebista, daca absolut toti pensionarii sareau cu procese, ca hultanii, cheltuielile de judecare falimentau resursele instantelor de judecare!

Iulian Mareș spunea...

Nicule,
Nu poți fi patron de butic cu 2 amante, 2 super mașini, 2 vacante pe an pe afară si sa iei marfa de la supermarket!
Păstrând proporțiile, cred ca ma înțelegi...
Dacă nu plătești mai binișor pleacă toți muncitorii afară...

Unknown spunea...

Dar sa o facă odată pe contributivitate ! Suntem multi care scăpăm de anii furați de legea ... Eu am 6 ani ciorditi !

Iulian Mareș spunea...

@M,
Vor sa impoziteze inclusiv banii din blogareala...si kiar sunt unii care au făcut bani buni!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@stimate Șoim, acest hoit chior si imbalsamat cu basamac, Petrov, un ranjit amator de bordeluri, baruri si viata de alcov cat de curând va suporta rigorile la toate legile, cand i se vor suspenda toate privilegiile, din cauza ca in viata a avut un singur dor, sa fie un ORDINAR TURNATOR!

Mihai spunea...

"Pene aseaza ,la rand,incepand cu cea mica,
E fiecare urmata de-o pana mai scurta ,de parca,
Trepte spre varf se ridica...asemeni cu pasari adevarate”

Am întelesssss !!!!!

M spunea...

@Iulian Mareș

Ziariștii sunt toți agitați că ei lucrează pe "drepturi de autor" și au punctaj de kkt. E tot un lobby ca punctajul lor să fie dublat din pix. Adică "contributivitate - contributivitate, dar nu pentru noi!"
😂

M spunea...

@SDC

Deci, dacă vă reține CAS din pensie trebuie să îi dați în judecată. Nu se plătește CAS pe veniturile din pensii!

Dacă va referiți la CASS (adică "sănătate") atunci se plătește pentru aproape orice venit (sunt totuși niște excepții, dar nu e cazul din ce spuneți).

Cum să zic? E ca asigurarea la mașină! Dacă aveți două mașini plătiți două asigurări. Nu puteți să spuneți: "am plătit la ailaltă"!

M spunea...

Nu aveam eu dreptate să nu mai ia pensie militară pentru ORICE infracțiune de serviciu?

M spunea...

Corect!!! Dar fără spor dat de OMM sau spor la punctaj dat de grupa de muncă!

Mihai spunea...

Lucrurile sunt mult mai complicate in mediul privat la nivel angajat.
SMBE a fost in crestere si poate datorita faptului ca foarte multe firme care plateau salarii mici au falimentat din cauza pandemiei. Cresterea poate fi explicata insa prin cresterile fara masura a salarizarii autonome in administratie plus salariile de lux din companiile de stat unde mai nou este trai pe vatrai. Cand auzi de premii de la 10000 lei la 100 000 lei te ia ameteala si te gandesti ce salarii,sporuri ,etc bantuie pe acolo.
Pandemia a inchis multe afaceri iar altii trag din greu cu patronii in frunte ca sa reziste. In jurul meu sunt numai firme in care patronii lucreaza zi lumina alaturi de angajati. De multe ori îi admir ca nu se dau inapoi nici pe ploaie si nici nu intarzie la serviciu precum cei din primarie,chiar si politie.
In Sibiu spre exemplu dar si prin alta parte unde candva era o afacere acum vezi scris ”De Închiriat” sau personal pe jumatate. Prin Mall in timpul saptamânii sufla vantul .
Asa ca daca faci afaceri cu statul poti ridica SMBE ,daca nu tragi sa-ti faci banii de salarii zi lumina cu toate impedimentele posibile.
Muncitorii si mai ales calificatii se gasesc din ce in ce mai greu.Ca sa-i mentii trebuie sa ai o afacere buna sa le scoti salariile negociate.

Mihai spunea...

🤣🤣🤣☝️ Uite dece ne coasem noi ardelenii buzunarele ;

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.aktual24.ro/a-fost-prins-aur-istul-care-a-furat-portofelul-reporteritei-de-la-romania-tv-acesta-fusese-adus-din-bacau-la-mitingul-aur-din-alba-iulia/amp/&ved=2ahUKEwjnrqTWm9L0AhUQzqQKHfK1DHMQFnoECBEQAQ&usg=AOvVaw11Zm-5yzbO37EerRN-klzn

Viorel spunea...

Tu ai 6, eu am 15.

Iulian Mareș spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
M spunea...

@Iulian Mareș

Ați văzut un dascăl care să dea exemplu pe decanul de la Universitatea Valahia Târgoviște, domnul Popa Ion Florin care câștigă 6744990 lei pe an (conform declarației de avere)? Adică 56.000 de lei pe lună.

Nu domnule!!! Își pișă ochii dând salariul de bază și rupându-și hainele de pe ei!

Noi ce facem? Ne sabotăm cu grație! Nu știu.... Oare am trăit în pădure? Cum dracu au negociat unii?
Dacă iei un manual de negociere practic ce facem noi este punct cu punct ce NU trebuie să faci pentru a te plasa pe o poziție bună de negociere!

un oscar = o pensie spunea...

aloo,pompierule care ai vazut doar scrum de tigara,si civilii au grupe de munca

Burebista spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Burebista spunea...

Cred ca doar sumele pentru șomaj nu ar trebui sa vi se rețină. Nu știu exact cât înseamnă că procent.

Iulian Mareș spunea...

Nicule,
Aici scriem cât mai ZIPAT, ca nu este loc.
Sa-mi zici și mie cum își negociază salariul o vânzătoare la butic sau la Lidl?
Trebuie sa ne scoatem din cap cea mai idioata și mincinoasa expresie: *eu dau mâncare la 20 angajați! Numai idioții spun asta, de obicei foștii magazioneri ajunși patroni, soferi, maiștri cu liceu la seral...etc!
Corect ar fi: **eu m-am îmbogățit sclavagizand 20 de conaționali! Nu v-am plătit contribuții la sănătate, la pensie, șomaj, nu materiale de protecție, nu plata ore suplimentare sau din wek...etc!

Iulian Mareș spunea...

@M,
mai pe fata mai pe rect, USR-iștii au recunoscut ca sunt proști in cap?...nu, pentru ca firma era a lor!

*Urmaresc (pe surse deskise) pe dl. deputat Cristian-Gabriel Seidler! Pe zi ce trece ”românașul” ăsta este tot mai agresiv ... are ceva din Alexandru Nicolschi!

Iulian Mareș spunea...

@M,
Nu pot decat sa ma bucur ca Reincarnatul si inca 2-3 fraieri vor crapa de foame, mai ceva ca la Dachau!
*Cineva tot agita fantasma legii pe principiul mascat contributiv pe considerentul ca o astfel de lege este nemodificabila! Rahat cu apa rece! Nu vor canta cocosii de 3 ori si haiducii de ca CCR vor trebui sa recunoasca faptul ca militarii sunt contributivi in aceași masura cu ceilalti cetateni ai ROU, din acelasi ani avand contributii individuale!
L223 este o lege organica? Si ce i-a impiedicat pe ”ONORABILII/CCR” sa faca ”violuri in grup” repetate? Credeți ca pe alte legi nu sunt in stare?
Sa nu ne imbatam cu apa rece....parte din deciziile lor frizeaza logica si sunt pline de ridicol, argumentat ”științific”.

Iulian Mareș spunea...

LOGIC? NUUUU!

Iulian Mareș spunea...

Corneliunsson,

@M,

daca as sti voi cui a cumparat un super costum termic de skiat, firma tare, cusaturi speciale..., etc.....

Iulian Mareș spunea...

Replica...in linKȘ

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.aktual24.ro/a-fost-prins-sibianul-care-a-furat-portofelul-reporteritei-de-la-romania-tv-acesta-fusese-adus-din-bacau-la-mitingul-aur-din-alba-iulia/amp/&ved=2ahUKEwjnrqTWm9L0AhUQzqQKHfK1DHMQFnoECBEQAQ&usg=AOvVaw11Zm-5yzbO37EerRN-klzn

M spunea...

@Iulian Mares

Doi piloți complet habar iști de la compania Blue Air au blocat frecvența timp de 10 minute discutând despre alt pilot de la aceeași firma care a aterizat cu viteză prea mare, punând în pericol viețile pasagerilor!

NU ZBURATI CU LOW COST! Toate rebuturile din aviație s-au adunat acolo! Cine nu a mai prins un post la o firmă mare s-a dus la acești nimeni!

M spunea...

@un oscar = o pensie

Vezi bă, d-asta nu ai prins Oskar: ești analfabet funcțional! Tu poți să citești dar ești incapabil să înțelegi un text!

Iar ce am făcut eu.... dacă ți-aș povesti - oricum nu ai putea să înțelegi! 😂 Hai, marș!

Iulian Mareș spunea...

Blocarea frecventei de comunicatii cu Turnurile si sau ROMATSA este o problema f grava! daca nu ma insel aeronava poate fi declarata suspecta! Mai au sa dezactiveze transponderul...si sunt Zombi!

Mihai spunea...

Pomperul M ,iar nu și-a luat pastilele la timp.
Daca a ajuns si specialist in aviatie ne-am dat draku. El crede ca si la aviatie merge ca si la pomperi. Odata mergi la interventie fara scară ,odată fara saltea pneumatică ,ba nu porneste motorul la barca pneumatica ,ba-l plimbi pe Ponta ,Dragnea si ”FĂ Doino ” cu barca pe viitura fara vâsle.
Zice baiatul asta in nestiinta lui ;
”Toate rebuturile din aviație s-au adunat acolo! Cine nu a mai prins un post la o firmă mare s-a dus la acești nimeni!”

Bă baiete ”Blue Air ” este o companie care a tinut in viata rutele externe ale Romaniei si inca are rute peste Tarom-ul falimentar si recapitalizat de n ori.
Asta datorita pilotilor de exceptie ,toti la inceputuri proveniti din Tarom si Aviatia Militara. Rar se mai gasesc prin aviatie piloti precum cei de la Blue Air care fac minuni pe niste avioane destul de inaintate in resursă.
Daca ai ajuns tu sa spui ca piloti comandanti precum Plesita , Bucur ,Iovan (RIP), Calonianu , Sopa &co............copilot ing de bord avianyc ,dușa .... sunt rebuturi ne-am coborat toti in mahala si mergem cu caruța. Noroc ca nu ai scris pe vreun site de specialitate ca-ți incasai portia.
Ca să nu mai vorbesc ca are un centru de pregatire mult peste Tarom (ATO Blue Air - Appoved Training Organization) unde faci pregatire nu gluma.
La orice tehnica folosita intens se poate bloca comunicatia . La aviatia militara se intampla frecvent ,si la revenire le sol era nevoie de schimbarea unui anumit bloc radio care dadea rateuri.Și la Romavia s-a intamplat frecvent si in prezenta specialistilor SPP.
In 84 pana in ziua paradei militare noul MIG 23 cap de afis a pornit zilnic. In ziua paradei nu a mai pornit nici cu mătanii si n specialisti pe langa el. A venit Mig-ul de rezerva de la Timisoara ,a intrat fara antrenament in formatie la ploiestti si s-a rezovat problema.
Mai grav este cand nu-ti iese trenul de aterizare si trebuie sa mai dai unul ,doua tururi de pista pâna il deblochezi.Sau cand vii cu un motor avariat de pasari sau chiar in flacari.
Presa a prins la invidia intre colegi . De cate ori nu vorbeam pe intercomiunicatie cu pilotii romani de la firmele arabe Etihad Airways cu care ne intersectam (Oprisiu de la Quatar Airways) si nu era problema. Ba chiar controlorii de trafic ne dadeau pontul ca ne intersectam cu romani pe B B 787 ,sau A 380.
De regula de la 4000 pilotii trec pe pilot automat si mai folosesc rar intercomunicatia . Pe planul de zbor (plan de zbor pe care-l detine si controlorul de trafic exista puncte de raport si pilotii stiu bine asta.Daca s-a dezactivat accidental nu-i un capat de tară,la urmatorul punct de raport il activau. Nu merge o frecventa incearca pe alta. Iar cat timp transporderul este functional nu-i nici un pericol pentru pasageri. Ciocnirile in aer sunt evitate prin alarme la bord si indrumare sus ,jos.
Asa ca relaxati-va si bucurati-va de o calatorie placuta. Avem piloti de nota 10.
Restul sunt răutati intre ei.
Si noi am aterizat pe furtuna pe Stuttgart si ca sa evitam acvaplanarea am lovit avionul puternic de pista cu franare inversa imediata si am fost amendati fiindca aia au senzori pe pista.
Sunt manevre care fac parte din tainele ascunse ale meseriei . Toti stiu siretlicul si apeleaza la el . Daca te reclama cineva o incasezi,daca nu trece cu vederea.
Daca pilotii in cauza au prins ceva rafale de vant dupa ce s-au angajat pe panta si au marit putin viteza ca sa-l mentina pe directie nu-i un capat de tara. Il franeaz cu reversoarele sau rateaza aterizarea si mai inceara odata. Invidia insa bantuie peste tot.
Pe Tomita de la Tarom (ajuns peste altii comandant de aeronava din pilot de aeroclub ) nu l-au reclamat la Londra inaite de returul spre Bucuresti si au venit de la autoritatea aeroportuara de l-au testat gasindu-l sub influenta alcoolului. Si asta dupa ce tot ei l-au indemnat sa dea de baut in cinstea faptului ca pe ruta spre Londra a fost confirmat comandant de aeronavă.


un oscar = o pensie spunea...

pompierule(civil),satisfactia mea e sa va intep in capsorul ala al vostru ,care e plin de tupeu si nesimtire,aici am ajuns exact din cauza unora de teapa voastra(mares dublu oskar si tu),cand ati vazut cum se va aplica legea 223 ati tacut,desi trebuia sa aveti empatie fata de semenii vostri iesiti mai devreme din sistem si ramasi mult in urma cu pensiile nu ati catadicsit sa vb ,voi acolo sus in platul de clestar, sa se faca o lege corecta si sustenabila,dar ati fost niste avari si va bucurati cand vedeti cum sufera fostii colegi cu pensii la sfert din ce aveti voi imbuibatii...

M spunea...

@Iulian Mareș

S-au făcut de un mare rahat. Acum e anchetă pentru că fiind dobitoci au fost înregistrați de toate avioanele aflate în zonă!
Că spuneau o dată la 3 cuvinte "p#la" arată și "materialul" din care sunt făcuți!

Nu mai zbor cu aceste curse low cost. Vorba unuia: dacă ești pilot bun te ia Lufthansa, British airways, Air France.
Dacă ești mediocru te ia Tarom, te ia Air Bulgaria.
Dacă ești ultimul din clasă marș la Blue Air. 😂
Tipul probabil că avea tupeu pentru că lucra pentru Qatar Airways.

M spunea...

@Stalio

Mișto povestea cu Aer Lingus (parcă așa e compania). Nu îmi amintesc să fi zburat cu ei!

Trebuie să fiți de acord că, statistic vorbind, trebuie să fie și dobitoci printre piloții români! Nu se poate să se fi adunat acolo toți perfecții! 😁

Eu am amintiri neplăcute cu privire la Blue Air. Nu vreau să le povestesc aici, nu este locul. Oricum ăștia doi s-au făcut de tot râsul.
Ce mi se pare la fel de grav e că tac ca mortu' în păpușoi. Firmă de toată jena! Vai de capul lor! Niște amărășteni!

E adevărat că dai puțin pe bilet și deci trebuie sa te aștepți la nesimțire (cozi kilometrice la check in), la avioane mizerabile și la echipaj agresiv și leneș.

Comentariul meu era mai mult un avertisment! Dacă e o politică acceptată să trântești avionul de pistă de lene nu cred că este înțelept să vă riscați viața cu ei! Dar, în definitiv, fiecare face ce crede!

M spunea...

@Un oskar

Adevărul e că acum când te văd cum te zvârcolești de furie cum dracu să nu mă apuce râsul! 😂

Hai, ia un distonocalm! Ești obsedat de un subiect periferic!

Știi care e chestia? Eu nu vin după postările tale să te înjur! Eu îmi trăiesc viața frumos, făcând ce îmi place, bucurându-mă de fiecare zi. Aștept contributivitatea să îmi crească pensia, nu mult, e adevărat, dar câteva sute de lei o să îmi permită să îmi fac și alte plăceri.
Ce să vezi? Oskarul îmi crește și punctajul la pensia pe contributivitate!!! 😂😂😂

Tu, 😂 ce faci? Îți mănânci ficații în fixații absurde!

Gata! Ești plicticos! De acum "ignore". (ăsta e în engleză și înseamnă "a ignora").

M spunea...

@Iulian Mareș

😂 Era un banc!

Lângă o patrulă de milițieni oprește un străin:
- Hello, do you speak English?
- ????
- Parlare italiano?
- ????
- Sprechen Sie Deutsch?
- ????
- Hablas español?
- ????
La care străinul înjură și pleacă.
Rămași singuri unul dintre milițieni îi spune celuilalt:
- Bă, ai văzut ce deștept era ăla? Ai văzut câte limbi știa?
- Da, bă! Și la ce ia folosit?

😂😂😂

Deci, la ce ia folosit?

M spunea...

@monteoru

😁 Hmmmm. Cam aveți dreptate!!!

Râdeam pentru că un idiot ajunsese la concluzia că noi doi suntem unul sigur! După textul ăsta îmi dau seama cam de unde ia venit ideea asta! 😁😁

M spunea...

@Iulian Mareș

Mâine mă duc prin Parlament. Probabil că știți că mai mulți foști lucrători în MAI sunt consilieri pe acolo. Să vedem ce zic! I-a mâncat în kur și s-au răspândit pe la toate partidele!
😁

M spunea...

@Iulian Mareș

Nu cred că ar fi elegant din partea mea să postez corespondența avută cu dl. Seidler acum vreo doi ani!
Nu știu ce s-a schimbat atât! Chiar un tip rezonabil și cu o atitudine favorabilă față de militari!!!
O fi vreo indicație de la partid?!?

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
M spunea...

@Viorel

La sociologie învățăm că nu există interes general ci doar o sumă de interese particulare, subiective, care, pentru o perioadă de timp, sunt congruente.
Cam asta sunt și partidele politice, 😁 cam astea sunt și discuțiile noastre de aici! Gândiți-vă doar! Suntem toți dintr-o zonă extrem de specializată a societății, într-o zonă cu o mare inerție legislativă și cu o oarecare stabilitate privind cariera (cu tot ce înseamnă asta: statut, cultură organizațională, grade, uniformă, salarizare, dotare, pensionare).
Cu toate astea cel care a "prins" soldă mare (fără sporuri) trage într-o direcție, cel care a prins solda mică dar compensată cu sporuri, trage în altă direcție, cei din aviație vor să le fie incluse primele de zbor, cei din marină alea de îmbarcare, pompierii vor să aibă sporuri din sănătate... etc.

O sumă de interese personale, unele mai transparente altele mai opace, unele prezentate mai echilibrat, altele mai agresiv!

Dacă NOI suntem așa, oare cei care ne ascultă ar putea să fie altfel?
De ce dl. Seidler nu ar zice: ce plm să îmi pun partidul în cap, să pierd șansa de a mai di parlamentar pentru niște idioți care se ceartă ca chiorii între ei?

Iulian Mareș spunea...

@M,
încep sa cred in considerente rasiale! Și nu asta este vina sau intenția mea!

*Pe net gasiti un articol sublim, ”Lică Cracanera: „Nu toți evreii sunt jidani” - era o vorba des utilizata de el(Nota mea), semnat Petre Burlacu.

https://ziarulnatiunea.ro/2013/02/03/lica-cracanera-nu-toti-evreii-sunt-jidani/

Dar cine este romanul Lica Cracanera? A plecat din România în 1938, a trăit în Franţa (Paris şi Angers) până în 1945, când la Ambasada Română din Paris au apărut cinci români comunişti care s-au exprimat că vor să-l lichideze pe Frâncu.
Se vorbea la Paris că s-ar putea ca în curând, ruşii să ocupe Franţa. Cel care i-a salvat viaţa a fost un prieten evreu, Lică Cracanera, iubit de toţi românii din Paris în perioada războiului, mare patriot
român şi în acelaşi timp israelian, care l-a ajutat pe Frâncu să se ascundă, şi care, fără să-l întrebe, i-a cumpărat un bilet de vapor (Vasul Groix) cu destinaţia Buenos Aires, unde tot el a aranjat să fie primit şi ajutat de familia de români Stan şi Gina Ionescu (la care a ajuns după 32 de zile de călătorie cu un vapor de clasa a 3-a).

https://fgmanu.ro/documente/pdf/Alexandru_Mateescu_Francu.pdf

Iulian Mareș spunea...

@M,
nu numai de la MAI ci si de la MApN...ades ma intalneam cu unii (nu dau nume) pe la intrarea CD/Parlament, dinspre Parcul Izvor! Toți munceam, insă decadent este când, deliberat, îți alegi un Steag Greșit, favorabil doar ție!

Iulian Mareș spunea...

@M,
bancul este super....insa eu îl stiam in varianta Patrula mixtă...un polițist si un jandarm! Finalul era așa:
- Bă, ai văzut ce deștept era ăla? Ai văzut câte limbi știa? ...a zis Jandarmul!
- Da, bă! Și la ce ia folosit?...a concluzionat polițistul!

***Am o mare rugaminte: transmite la cati mai multi politisti sa nu isi mai puna insigna cu Studii Superioare (cartea deskisa) si la vesta reflectorizanta! Este de kkat!

Iulian Mareș spunea...

@M,
tâmpitul asta are si carte multa! Stie formula apei? NUUU, pt ca nu o bea!

M spunea...

@Iulian Mareș

Vedeți că e insigna de polițist care e obligatoriu să fie vizibilă. Acolo au un compartiment special cum se vede aici

https://www.facebook.com/561241820653723/posts/3531182600326282/

😁 Seamănă dar nu răsare!

M spunea...

@STALIO

În problema Blue Air eu mi-am atins scopul! I-am demonstrat lui avianyc cât de jignitor, cât de frustrant e să citești ce scrie unul care nu se pricepe despre domeniul tău de expertiză. Poate pe viitor dovedește mai multă empatie și macar se abține să mai jignească în stânga și în dreapta! 😁
Sper că e destul de inteligent să priceapă!

Despre firmele low cost?!
Mie mi se pare super că mă costă 45 euro să mă ducă pe mine, pe scaun, un malac la peste 1,90 și aproape 100 de kile, dar mă costă 50 de euro să ducă o valiză micuță de vreo 15 kg. în cala avionului. M-am gândit să îi iau valizei bilet pe scaun, lângă mine! 😂 Ies mai ieftin!!!!

Dodo spunea...

Tot se vorbește de olgutza...cu oug ..dar ea a fost imputernicita de Tutuianu si domnul clintorian Tudose ...care era prim ministru la acea vreme....de ei uitam? Pana nu pleaca sau dispare această gloata de oameni falși noi ..militarii rezervistii vom suferi cumplit