Un produs Blogger.

joi, decembrie 30, 2021

Ciucă a rostit la Horezu un discurs bine scris despre fostul premier IG DUCA, asasinat de MLR

24 comments

Fotografie document, colecția Florin Iepure, din 06 mai 1934, data când IG DUCA a fost reinhumat în Biseerica de la Urșani, Horezu, după 4 luni de la inmormântarea din Cimitirul Bellu, București. Sicriul lui IG Duca în fața Bisericii Urșani și mulțimea de horezeni adunați să-l petreacă pe ultimul drum pe cel care a fost premier al României numai o lună, după câștigarea alegerilor anticipate din noiembrie 1933.



Ciucă, Orban și Cîțu s-au aflat alături la ceremoniile de comemorare a 88 de ani de la asasinarea la 29 decembrie 1933, în gara Sinaia, a fostului premier IG Duca, ceremonii organizate la Rm Vâlcea, Horezu, Biserica Urșani și Popasul Valea Ursului.
Iată-i ridicând coliva la mormântul reputatului politician din Pronaosul Bisericii Urșani- Horezu, loc în care lăsase prin testament să fie îngropat.




 

Imnul României a fost interpretat într-o variantă care numai solemnă nu a fost, de o formație locală de instrumentiști... pe gustul lui Cîțu. 
Buican, liderul liberal local, nici pălăria nu a catadicsit să și-o dea jos de pe cap în timpul intonării Imnului.


24 de comentarii:

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ciucale sa-i multumeasca consilierului istoric cu minte iscoditoare care i-a conceput discursul la aceasta aniversare, caci capul lui de bibilică, ca a Câțoasei firfirică de sub ciupilică, nu-l duce nici macar cu mare habar sa descrie strategic despre marea batalie navală de la Trafalgar, chiar daca-i Jeneral si nu-i ca Nelson un Admiral peste Flota din ceasca de cafea cu gust amar sau din paharul de cristal cu apa de creștar!

Iulian Mareș spunea...

Si-au adus aminte de Duca toti latraii! Domne ce tin ei la liberalism si inaintasii lor! ceva de speriat....
De Bratianu au uitat?

Iulian Mareș spunea...

”În mod oficial, se recunoaşte că asasinarea lui I. Gh. Duca, la 29 decembrie 1933, pe peronul Gării Sinaia, s-a făcut la ordinul lui Corneliu Zelea-Codreanu. Motivul ar fi fost răzbunarea pentru faptul că primul-ministru al României din acea vreme dizolvase Garda de Fier. Cum se ştie, cu executarea sentinţei au fost însărcinaţi legionarii Nicolae Constantinescu, Ion Caranica şi Doru Belimace, sau Nicadorii, cum li s-a mai spus, după ce au fost condamnaţi pentru această crimă.

În acelaşi timp, şi regele Carol al II-lea ar fi jucat un rol în această poveste. Duşmănos, el nu uitase că, în 1930, cînd venise în ţară şi luase tronul, I. Gh. Duca spusese, la o reuniune a liberalilor: „Mai bine îmi tai mîna dreaptă decît să colaborez cu acest aventurier”. Respectiva supoziţie este întărită şi de „pasivitatea” Poliţiei, care, deşi informată despre planurile legionarilor, s-a mişcat nepermis de încet şi l-a lăsat pe I. Gh. Duca să se apere doar cu un singur agent personal, pe peronul întunecos al gării.”
.......
”În luna noiembrie a anului 1933, la cererea regelui Carol al II-lea al României, Ion Gheorghe Duca a acceptat să devină şeful guvernului. Odată cu numirea sa ca prim – ministru, Duca a încercat să stăvilească puterea Gărzii de Fier, organizaţie naţionalistă de extremă dreaptă, dorind ca membrii acesteia să nu candideze la algerile din decembrie 1933. „Azi mai mult ca oricând ordinea, ordinea materială şi cea morală constituie condiţiunea esenţială a oricărei rodnice înfăptuiri. Suntem, deci, hotărâţi, tocmai pentru a ne putea aplica programul şi salva ţara să menţinem cu orice preţ şi împotriva oricui ordinea publică. Agitaţiunile sterile, dăunătoare consolidării interne ca şi prestigiului nostru în afară, vor găsi în noi stavila reclamată de înseşi interesele superioare ale statului”, declara în decembrie 1933, prim – ministrul Ion Gheorghe Duca. Drept răsplată, legionarii au pus la cale asasinarea lui Duca. Nicolae Constantinescu, Caranica Ion şi Doru Belimace, denumiţi şi Nicadori, s-au înarmat cu reolvere şi au pregătit omorârea lui Ion Gheorghe Duca. Aflând că regele Carol al II-lea l-a convocat pe Duca la data de 29 decembrie 1933 la castelul Peleş, Nicadori s-au gândit că acestea este momentul propice pentru a-l ucide pe prim ministru. Nicadorii aflaţi în boxa acuzaţilor.
***Din documentele aflate în Arhivele Statului se pare că regele Carol al II-lea a aflat de tentativa de asasinare a lui Duca, după ce vărul lui Belimace, i-a povestit şefului poliţiei Gavrilă Marinescu ce plănuiseră Nicadori. Marinescu l-a anunţat despre aceasta pe rege, însă Carol al II-lea a avut o reacţie neaşteptată spunându-i: ***************„Ţine nota la birou şi n-o transmite mai dreparte!”

Iulian Mareș spunea...

Sursa:

https://adevarul.ro/locale/suceava/ce-ascuns-asasinarea-premierului-ion-gheorghe-duca-impuscat-cinci-cap-legionar-gara-sinaia-1_56fd324d5ab6550cb86e8929/index.html

Iulian Mareș spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Iulian Mareș spunea...

Corneliunsson!

Istoricii si istoria pe el il vor consemna, nu pe noi!

M spunea...

O știre din zilele noastre ar fi cu asasinarea primului ministru de către fanaticii de la AUR ca urmare a adoptării Certificatului verde la locul de muncă.

Din fericire Primul Ministru nu are curajul! L-a folosit pe tot în luptele din Irak. 😁😁😁

Huhu Rezea spunea...

M
Nici ca glumă nu merge un asemenea comentariu. Dai sugestii?

M spunea...

In nici un caz!

Am spus doar că în zilele noastre extremă dreaptă e AUR, prin ministru e Ciucă dar mai departe totul e diferit!

Am evoluat, ce naiba!!!!!

M spunea...

Am fost influențat și de acest articol:
https://gazetadecluj.ro/triunghiul-puterii-care-coordoneaza-armata-romana/

spiritul lui Haret spunea...

1)Eu am avut o discutie cu fii de legionari.Acestia justificau asasinatele ca raspuns la asasinate dupa principiul dinte pentru dinte,ochi pentru ochi.
Cand semeni vant culegi furtuna.Istoricii prezenti nu au ajuns la o concluzie comuna privind Legiunea.Rasul plansul.Cazuri in prezent cand fii si fice de legionari condamnati in regimul comunist primesc indemnizatii de urmasi detinuti politici.
2)tineret mandria tarii lasati-o mai moale ca argument rezervist.Mai curand individ cu obligatii militare.Rezervist presupune mult mai mult alte lucruri.Va spune unul care a trait perioada cand armata era armata.
Alo . Auzi domnule Mares?Am trait alarme peste alarme,concentrari peste concentrari,pregatiri peste pregatiri a rezervistilor cu si fara scoatere din productie.Nu-i usor sa fii executant dar nici inspector.Cand mi se povestea nu credeam ca se poate dormi in picioare.Generalii la somn ,capitanii la munca.
Cati de pe aici au tinut in mana s-au au lucrat la un plan de alarma sau mobilizare?Intreb , nu vreau sa ma dau mare.
Mai Mares mai,afurisit si Kis asta.Arunca oamenii in adancimea dispozitivului inamic sa supravietuiasca cum or stii.
M@Si tu esti tineret mandria tarii.Cu titlu de curiozitate.Esti pompier calificat sau o etapa in calea vietii?Pari mai curand din cei dela fosta aparare civila.Atentie ca daca imi ridici la fileu apararea civila te impachetez in foi de vita.Nu iti voi spune dece.
Generatia internet din armata nu intelege ca daca ai un batran sa-l pui la munca iar daca nu-l ai sa-l cumperi.



Skoda 4x4 spunea...

PENIBIL asta e cuvantul potrivit,ce vedem in filmulet. Cam asa e si respectul politihotilor si pentru rezervistii Armatei Romane.

Leon spunea...

https://ancmrr.ro/wp-content/uploads/2021/12/SESIZARE.pdf

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Haur nu-i pe asasinate, ci pe derutate la prostimea din gloate, fereastră Dumnezău s-o ia cotită rău, ca saritura lui Hicler din hârdău si alte mizerii in cancelaria puterii, ca, daca ar avea puterea, in ea s-ar innoda si n-ar sti ce sa faca cu ea, in schimb ar excita pana la orgasm prostimea si dobitocimea!

Huhu Rezea spunea...

îmăi... să fie!
Nu au schimbat nici măcar o virgulă din sesizarea semnată de ANCMRR din MAI.
Aceleași stereotipuri, prezentarea unor evenimente vechi cu pretenția că ar fi noutăți. Conflictul cu Curtea de Conturi durează de 2 ani și structurile asociative nu au suflat un cuvințel.
Nimic despre ACTUALIZAREA PENSIILOR MILITARE, operațiune a carei absență, timp de 4 ani, a creat cele mai mari discrepanțe între pensionarii militari.
Mare nemulțumire la imbuibați că pensiile mai mici au fost indexate cu un procent mai mare. Ca să fie procente egale de indexare intensificați demersurile pentru actualizarea pensiilor militare, dar nu cum au zis polițiștii la miting. Actuala L 223 nu mai prevede actualizarea.

Leon spunea...

Sa le trimitem luna viitoare(din nou ) Articolul Unic de completare a Pl x nr.199/2020, formulat de Adminul acestui blog, cu niste Motivari serioase:
- Este posibila Actualizarea pensiilor la nivelul soldelor activilor din anul 2020.
-fondurile necesare sunt bugetate deja, mai ales ca se compara cu Indexarea/Indexarile acordate.
CPS pot face Simulari in acest sens( probabil ca le-au si facut !)
NUMAI IN ANUL 2022 SE POATE FACE ACTUALIZAREA PENSIILOR MILITARE, deoarece:
1.Asistenta Sociala la MApN are un Buget mai mare cu 11,87% fata de anul 2021.
2.In urmatorii 3 ani, sunt estimate alocari bugetare de max.3% pe an, deci nici vorba de vreo intentie de Actualizari !

Huhu Rezea spunea...

Lasă gargara, puștiule!
Nu este nicio discriminare! Cei cu pensii peste 2500 lei au primit indexarea de 2,6%, adica exact cât ar fi primit si dacă nu se da OUG 130/2021.
Ar fi fost discriminați dacă nu primeau nimic, nici cât prevede legea pensiilor militare, în timp ce cei cu pensii mici primesc 10% .
Cât timp nu se face actualizarea este justificată indexarea diferențiată.

M spunea...

Dar nu sunt dezavantajați cei care per contributivitate ar avea pensia mai mare decât cea pe L223?

CCR a zis că "pensia specială" poate fi mai mare cu cât vrea mușchiul legiuitorului dar nu poate fi mai mică decât pensia contributivă! Nu?

Deci dacă nu ne calculează la toți cat ar fi pe contributivitate de unde știu că nu încalcă decizia CCR?

Paul Puiu spunea...

Huzu, nu exista discriminare daca toti pensionarii, militari sau civili, ar fi primit o indexare egala, la fel si impozitarea CASS-ului!!!!!Daca intentionau sa faca acte de caritate, Taxa de solidaritatea trebuia sa identifice resursa financiara disponibila ca s-o plateasca din bugetul statului daca avea capacitatea financiara!!! Taxa de haiducie e atunci cand ei de la unul si dai la altul cu japca,ca pe vremea fanariotilor si a haiducilor lui Iancu Jianu, Pintea Haiducul sau Sapte Cai!!! Daca Renate Weber va avea coloana vertebrala si va fi obiectiva, are practica judiciara si legislatie in vigoare care garanteaza drepturile rezervistilor ca sa demoleze discriminarea!!! M-a intreb cine sunt oare rezervistii cu pensii sub 2500 lei, cei care s-au pensionat medical si neterminatii sub 10 sau 15 ani vechime maxim??!! Nu avem nimic cu acestia dar ei trebuie sa se obisnuiasca cu soarta lor si cu ideea ca nu pot avea legal niciodata pensii cat cei care au lucrat peste 25 sau 30 de ani!!!

M spunea...

@Paul Puiu

Ar fi discriminare dacă nu ar fi diferențe în ceea ce privește: impozitarea CAS, vârsta standard de pensionare, vechimea minimă și modul de calcul al pensiei.

Fiind diferite aceste aspecte în cele două legi ale pensiilor atunci nu este discriminare.

M spunea...

@Spiritul lui Haret

Istoria o scriu învingătorii. Legionarii au pierdut așa că sunt fasciști. 😁

Eu vorbeam doar de orientarea lor de extremă dreapta la fel ca AUR.

Făceam deci o analogie, poate neinspirată, identificând cine e extrema dreaptă, cine e prim ministru și care ar fi o decizie care ar justifica "ochi pentru ochi".

Dacă urmăriți vedeți că mai nimic nu s-a schimbat!!! Extremiștii de stânga de la USR îi acuză de fascism pe cei de la AUR dar la o adică nu au nici o problemă în a se alia pentru un interes comun (dezmembrarea Poloniei acum 80 de ani sau căderea guvernului).

Leon spunea...

Ramaneti pe TvR1, peste putin timp îl avem in direct pe Ciuca'al nostru..!!

Leon spunea...

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://stiri.tvr.ro/premierul-nicolae-ciuca-vine-in-aceasta-seara-la-tvr-1-de-la-ora-21-00-intr-o-editie-speciala_897366_foto.html&ved=2ahUKEwjq4anKmIz1AhUB8rsIHcVrDSEQFnoECC8QAQ&usg=AOvVaw0MkGcYoeSDAkZg5OtYGFw4

raul spunea...

Cum sula lui Hector ,Huhule sa nu fie discriminare?Ce tara mai e tampita sa scada veniturile oamenilor?Dupa marele crah din '29 nici un guvern n a mai riscat ,nici macar in razboi si vin imbecilii astia si nu dau nici macar inflatia din anul asta!Ma pis pe ea de lege ,da marirea la 1 martie ,cand stie INS-ul (alta javra de institutie manevrata) inflatia ,dar da o ,nu ma lasa sa crap de foame un an de zile!Daca era inflatia ,cum de fapt ,real se apropie ,de 30% ca in Turcia ,ce dracu faceau ,ne lasa sa murim de foame????Ce scarba mi e !!!!!