Un produs Blogger.

sâmbătă, decembrie 18, 2021

Legile pensiilor și salariilor vor fi supuse modernizării după un calendar care va fi anunțat după 120 zile de la începerea guvernării PSD-PNL-UDMR

52 comments

 In finalul ședinței de guvern din 17 12 2021, miniștrii Budăi și Câciu au ținut o conferință de presă în care au explicat măsurile bugetare adoptate în sedința premergătoare celei adoptării de către Guvern a Bugetului pe anul 2022.

Stați liniștiți că nu vorbește Vâlceanu

Am selecționat în text câteva idei de interes... privind salarizarea polițiștilor în anul 2022 și referirile la modificările legilor 153/2017 și 127/2019, salarii și pensii, în perspectiva conformării PNRR-ului cu Comisia Europeană.

"Alt act normativ care, bineînțeles, a fost așteptat de toată lumea și care a fost și necesar de adoptat înainte de Legea bugetului, este ordonanța privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea unor acte normative. 

Trebuie să știți că dacă nu s-ar fi adoptat o astfel de ordonanță, impactul brut asupra deficitului ar fi fost de 97 de miliarde de lei. Atât ar costa ca statul român să pună în aplicare legile pe care le are de aplicat. Evident, prin echilibrul făcut în cadrul acestor măsuri fiscal-bugetare cu creșterea colectării veniturilor și cu măsuri care să se ducă în zona aceasta de creștere a colectării, impactul net rămas sau pentru care s-a făcut economie la bugetul general consolidat este de 87 de miliarde de lei. 

Sunt mai multe măsuri și aş începe cu cele cu caracter de impact social. 

Din perspectiva Legii salarizării unitare avem o prorogare a aplicării Legii 153, cu excepția a două sectoare, a două familii ocupaționale, respectiv familia ocupațională în sănătate și familia ocupaţională în educație. 

Din perspectiva măsurilor, ca să spun așa, care generau o zonă mult așteptată de mediul economic, cu această ordonanță am stabilit că de la 1 ianuarie 2022, pe perioada sezonului rece, TVA-ul la energia termică va fi de 5%, energie termică atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru consumatorii instituții publice: spitale, școli sau alte unități prestatoare de servicii sociale. 

O altă măsură așteptată de toată lumea a fost TVA-ul de 5% redus la locuințe cu pragul care ajunge la 140.000 de euro. Prin acest act normativ s-a adoptat faptul că se acceptă TVA de 5% pentru achiziția a unei singure locuințe. Plafoanele anterioare rămân în vigoare, respectiv plafonul de 90.000 de euro de până acum. Acolo nu există o condiționare cu privire la numărul de locuințe care se pot cumpăra. Ele sunt în corelare până la urmă cu programul ”Noua casă”, cel puțin această măsură cu TVA-ul redus. 

De asemenea, s-au introdus o serie de măsuri care vor conduce ,din punctul nostru de vedere, nu numai la transparentizarea veniturilor publice, dar mai ales la creșterea colectării. Introducerea sistemului așa-numit radar al mărfurilor astfel încât orice marfă care intră pe teritoriul României, indiferent de zona din care provine, este intracomunitară, țări terțe sau din producție internă sau care se transportă pe teritoriul României va fi monitorizată și intenția este de fiscalizare a transportului de mărfuri. 

Nu în ultimul rând avem, evident, o clarificare a legislației cu privire la acordarea tichetelor cadou astfel încât să nu mai avem situațiile care au apărut în urma controalelor Agenției Naționale de Administrare Fiscală și să punem o povară, din punctul meu de vedere, nejustificată asupra unor antreprenori. 

Începând de la 1 ianuarie tichetele cadou se pot acorda doar propriilor angajați. Acordarea de către terți a tichetelor cadou se interzice. 

O măsură discutată, evident, și în mediul public este introducerea contribuției de sănătate pe pensiile care depășesc valoarea de 4.000 de lei, doar pentru diferența care depășește acest nivel. Pentru a preîntâmpina și întrebări, dar oricum voi răspunde la toate întrebările care sunt necesare pentru a lămuri acest aspect. Aici este vorba și de acele pensii despre care în mediul public se discută de ani de zile cu caracter special sau pensii de serviciu care depășesc această valoare și am spus-o întotdeauna: cred că România nu este într-o situație fericită din perspectiva finanțării sistemului de sănătate și în contextul în care 80% dintre români câștigă sub 4.000 de lei cred că ceilalți ar putea să-și plătească contribuția de sănătate astfel încât să beneficieze evident și de serviciile de sănătate la nivelul la care se plătește. În marje nominale, după creșterea aplicată prin punctul de pensie, discutând de ceea ce afectează sistemul public de pensii, vă spun că sumele sunt de ordinul a 39 de lei, 45 de lei, 50 de lei, dar din creștere, și nu din ceea ce primea persoana până acum. 

O măsură mult discutată evident, se referă la acea coborâre a plafonului impozitului la microîntreprinderi. Îmi cer scuze, pentru că am lucrat până la ora 04:00. Această măsură a fost retrasă din OUG, după cum ştiţi azi-dimineaţă a fost publicată noua formă a ordonanţei şi aici vreau să mulţumesc mediului economic, în primul rând, dar şi presei, pentru că acesta este, de fapt, scopul unei dezbateri publice, acesta este scopul punerii unui act normativ în transparenţă decizională. Actul normativ, este adevărat, se elaborează intern în urma unui dialog, dar, după ce este pus în transparenţă decizională intră în mod oficial în dezbatere publică şi iată că în urma dezbaterii publice se găsesc soluţii, care să nu efecteze sau să aibă incidenţă asupra mediului economic. Nu în ultimul rând, o altă măsură care a fost discutată în mediul public s-a aprobat astăzi, respectiv reîncriminarea ca infracţiune a faptei de neplată a stopajului la sursă, şi aici iar vreau să mulţumesc mediului economic, care a înţeles, mediului economic din punctul meu de vedere cel care într-adevăr ţine această ţară în spate, deci cel curat şi cel care se sacrifică pentru a produce locuri de muncă şi bunăstare, atât cât se poate în contextul actual de criză, că a ajutat ca formularea să nu fie una ambiguă, drept pentru care articolul pe care l-aţi avut în transparenţă decizională a fost modificat şi, dacă îmi permiteţi dvs. îl voi citi pentru presă. Imediat, durează foarte puţin, pentru că mai am doar două măsuri importante cu incidenţă şi cu beneficiul din punctul meu de vedere asupra mediului economic. 

Ceea ce va rămâne în zona aceasta să zicem mai sancţionatorie şi o să explic la întrebări când ajungi în acea zonă limită este: reţinerea şi neplata, respectiv încasarea şi neplata în cel mult 60 de zile de la termenul de scadenţă prevăzut de lege a impozitelor şi/sau contribuţiilor prevăzute în anexa la prezenta lege şi aveţi o anexă la ordonanţă. De asemenea, s-a mai introdus un termen de conformare şi acesta este foarte important de menţionat, această prevedere va intra în vigoare de la 1 martie 2022 pentru a putea să intrăm în normalitate cu privire atât la predictibilitatea politicilor publice, dar şi la ceea ce înseamnă conformarea voluntară a mediului economic cu regimul fiscal. O altă măsură din punctul nostru de vedere benefică pentru mediul economic este prelungirea termenului de depunere a cererilor de eșalonare și pentru anularea accesoriilor, termen care expira la 31 ianuarie 2022, și prelungirea acestuia până la 30 iunie 2022. Astfel, companiile pot beneficia de un termen rezonabil pentru a intra în procedura prevăzută de Ordonanţa guvernului 69/2020, respectiv Ordonanţa 19/2021. În principiu cam atât, ca să nu reţin foarte mult, iar după o să mă întorc la întrebări, cum este procedura.

Dan Cărbunaru: Sigur. Sunt convins că așa se va întâmpla. Doar dacă avem și acordul domnilor miniștri ai justiției și ai proiectelor europene. Da, mulțumim foarte mult pentru înțelegere. Atunci vă rugăm întrebările dumneavoastră pentru domnul ministru al finanțelor. Vă rog, în ordinea în care doriți. Haideți, haideți. Avem două microfoane.


Reporter: Bună seara! Deci, ca să înțelegem, o posibilă majorare, de pildă, pentru polițiști, pentru că am văzut protestul lor astăzi. Abia anul următor în vară sau mai devreme?

Adrian Câciu: Cel mai devreme va fi la rectificare şi probabil nu vor fi doar dumnealor, există de recuperat chiar și în sănătate și în educaţie, dar haideți să ajungem în etapa în care avem banii necesari. Pentru că nu uitați că suntem într-o zonă și de dificultate cu datoria publică și trebuie să ne menținem la un nivel în care să nu ajungem în acea prevedere a Legii responsabilității fiscal-bugetare care nu ne-ar mai permite să dăm nici măcar un leu la salarii.

Reporter: Apropo de - dacă  îmi mai permiteţi o întrebare - de micșorarea plafonului despre care vorbeați pentru microîntreprinderi, care a fost practic eliminat din această ordonanță, rămâne cumva în discuție pentru 2023?

Adrian Câciu: Angajamentul din PNRR este același, nu schimbăm angajamentele din PNRR. Dar cum v-am anunțat, în acest an, o să avem o analiză a întregului regim fiscal. În cadrul acelei analize, se va vedea foarte clar cu impact, cu studii pe fiecare categorie de întreprinderi, de companii. La această analiză deja am făcut invitația şi unor instituţii financiare internaţionale să facă parte şi să ne asiste, dar şi mediului economic să fie partenerul nostru; această analiză să se facă împreună cu toți pentru a găsi cea mai bună soluție pentru România, ținând cont de context, de provocări și mai ales de faptul că vrem-nu vrem ne vom îndrepta spre o altă epocă. Provocările digitale și ale energiei verzi trebuie să fie ancorate și în regimul fiscal viitor. Mulțumesc!

Reporter: Bună seara, domnule ministru! Aș vrea o completare. Ceea ce înseamnă că, la această schimbare cu plafonul, ceea ce înseamnă că le daţi un pic de timp să se pregătească, nu, cam așa putem să înțelegem, pentru că până la urmă, oricum acest plafon va trebui scăzut? Putem să ocolim asta în condiționalitățile Planului de Redresare și Reziliență?

Adrian Câciu: Nu am spus să ocolim angajamentele PNRR. Până la optimizarea acestui plan, rămân exact așa cum sunt scrise. Evident, analiza regimului fiscal nu înseamnă doar analiza regimului fiscal. Ea se pune în context cu analiza comercială, a sistemului economic, a sistemului comercial și există posibilitatea să avem abordări, dar trebuie să le avem comune cu mediul de afaceri. Mediul de afaceri trebuie să vadă împreună cu noi, pe de-o parte cum este, cum poate fi sprijinit mai bine să se dezvolte. Scopul este în felul următor, e foarte simplu. Noi trebuie în câțiva ani să ajungem să avem o economie rezilientă. Dincolo de banii din PNRR, trebuie să fie și programele guvernamentale. Orice criză care va veni, pentru că nu poți să spui că nu vor veni crizele, va trebui să ne prindă mult mai puternici decât ne-a prins 2020. Vedeți ce s-a întâmplat și foarte bine că statul nu a stat pe loc împreună cu mediul economic. România a avut o economie mult mai puternică în 2020 decât o avea în 2010. Deci, contează foarte mult să tragem învățăminte din crize și, împreună cu mediul economic, cu instrumentele actorului statal - guvern sau parlament -, să reușim să creăm în câțiva ani o economie mult mai rezilientă. Regimul fiscal este un instrument de sprijin, nu numai de taxare, pentru că facilitățile despre care foarte mulți vorbesc trebuie să aibă un scop bine determinat. Facilitățile trebuie să se ducă în zonele care îți produc valoarea adăugată, în zonele cu potențial, în zonele care ajută, iar oricare facilitate, vă spun şi din perspectiva macro-fiscală, are punctele sale de inflexiune, are termene de aplicare, după care ea nu-şi mai produce efectele pe care le-a avut în mod potenţial la început.

Reporter: Şi referitor la acea prevedere cu dosare penale pentru neplata contribuțiilor și a impozitelor, există vreun risc la Curtea Constituțională dacă se ajunge cu acest proiect? Adică e construită atât de bine încât să nu puteți să aveți niciun risc în acel sens?

Adrian Câciu: Exact acesta a fost scopul acestui articol. Este creat conform deciziei Curții Constituționale. Fiecare impozit în sine sau contribuție este bine definită. Decizia nu a dezincriminat fapta pentru că ar fi fost neconstituțională, ci pentru că norma era neclară, și am urmărit foarte atent fiecare cuvânt, dacă vreți, din motivarea deciziei Curții. Acum, aş vrea totuși să lămuresc, dacă aţi adus în discuție acest lucru. Nu se aplică această sancțiune cumva de drept, din oficiu. Există tot felul de instrumente înainte de a se întâmpla lucrurile acestea, pe care eu mi-aș dori sincer să nu se întâmple niciodată, instrumente puse la dispoziție de către stat, instrumente, până la urmă, pe care le rezolvă chiar circuitul economic. Adică, există un termen, în primul rând de conformare de 60 de zile peste data scadenței. Deci se introduce un termen care este în plus. În același timp, există instrumente de eșalonare puse la dispoziție de stat, chiar și pentru stopajul la sursă există astfel de instrumente. Vom mai dezvolta instrumente de eșalonare. Știu că pare câteodată ca ruptă din context, vezi doar un articol. Iată, tot în aceeași ordonanță am venit cu un alt articol în care am creat un cadru mai larg pentru aplicarea unei facilități, astfel încât contribuabilii să poată să-şi anuleze niște debite către stat. Vor mai fi câteva elemente, inclusiv de dezvoltare a modului de eșalonare. Care este de fapt scopul? Scopul este ca toată lumea să intre într-un regim, în parteneriat real cu statul, iar statul să știe, chiar dacă nu-și încasează taxele, în momentul în care le-a prevăzut inițial în Codul Fiscal, măcar prin eșalonare să aibă o predictibilitate pe încasările viitoare, astfel încât politicile publice pe care și le construiește, cum și anul acesta - vă spun că o parte din veniturile de la bugetul de stat le avem datorită eşalonărilor din anii trecuți, și atunci ai un venit predictibil. Nu în ultimul rând, trebuie înţeles foarte clar: creanțele eșalonate nu reprezintă creanțe fiscale restante. Deci, în momentul în care ai intrat în procedura de eșalonare, nu mai ai nicio treabă cu acest articol sau cu alte articole care sunt prevăzute în Codul Fiscal, eu știu, ca provocatoare de eventuale sancțiuni, popriri pe conturi sau alte elemente.

Reporter: Vă rog să revenim la majorarea salariilor din educație și sistemul sanitar - aţi zis: profesori, brancardieri, infirmiere. Cu cât vor crește mai exact? Că e o formulă destul de alambicată. Mă gândesc la 100-200 de lei și care este impactul bugetar?

Adrian Câciu: Aplicarea Legii 153 nu se face de către Ministerul Finanțelor. Ca impact vă spun că avem în jur de 900 de milioane pe educație și 687 de milioane de lei pe sănătate. Ce pot să vă spun este că va fi o creștere medie de 7% undeva,  în zona aceasta, dar este recuperarea din diferenţă, trebuie să țineți cont, pentru că nu este 7% în sensul în care poate nici ceilalţi nu au primit, care erau în grila 2022. Este ceea ce rămăsese restant de recuperat pentru a ajunge în grila anului 2022, pe Legea 153. Vreau să mai precizez ceva, că este...  

Reporter: Daţi-ne nişte valori reale.

Adrian Câciu: Aveți ministrul muncii care vă va spune cât va revine pentru fiecare persoană.

Reporter: Păi nu mai avem.

Adrian Câciu: Asta vă zic. Totuşi, la Ministerul Finanțelor cu calcule pe acest tip de abordări, dar promit, uitați, la Legea bugetului facem câteva simulări ca să fie lucrurile mai concrete. Voiam să vă spun că apropo de aceste eforturi, pentru că eu le consider eforturi, știu că poate mulți au uitat contextul în care am venit la guvernare și contextul în care Legea 153 era poveste din perspectiva abordării anterioare. Totuși, ne-am asumat împreună în acest program de guvernare în 120 de zile să venim cu un calendar de modernizare a Legii 153 și de etapizare a restanțelor, 120 de zile. Nu au trecut decât 10 zile, cred că, de când suntem, nu știu, să nu greșesc, v-am spus, la mine a fost zi lumină și nu mai știu exact de când suntem la guvernare. Cu toate acestea am reușit să găsim o sumă pentru a începe să lucrăm. Dar peste 120 de zile cu siguranță ministrul muncii va veni și va spune: acesta este modul în care privind modernizarea Legii 153, evident, îl va privi și în contextul angajamentului din PNRR. Evident, îl va privi și în contextul nevoii de recuperare socială, mai ales nevoii de recuperare a puterii de cumpărare. Același lucru este și la pensii. Deși ne-am propus, avem 120 de zile, adică să nu creăm așteptări mai mult decât putem în contextul în care România, repet, este în procedură de deficit excesiv și România încă are aceste probleme structurale și o să le repet, provocarea ca ministru de finanțe din punctul meu de vedere aceasta este: creșterea veniturilor fiscale ale statului, atât.


Reporter: Bună seara! Domnule ministru, salariile profesorilor au crescut în medie cu 40 de lei, poliţiştii sunt în stradă, angajaţii din cultură spun că vor ieşi şi ei în stradă, acolo, salariile în teritoriu sunt în jur de 2.500 de lei, pe de altă parte, dumneavoastră spuneţi că Ministerul Finanţelor trebuie să găsească bani. Ce aşteptări ar putea avea aceste categorii socio-profesionale la rectificarea din vară? Veţi ţine cont de legea salarizării, se poate aplica, veţi strânge suficienţi bani până atunci?

Adrian Câciu: Da.

Reporter: Garantaţi că se vor plăti toate majorările?

Adrian Câciu: Haideţi să vă spun altfel. Prioritatea principală pentru acest moment a fost Legea bugetului de stat pentru a menține stabilitatea economică şi financiară a României. Efectul principal, ca să-l înţelegeţi, este pe dobânzi şi pe cursul valutar; le facem pe rând. În zece zile am reuşit să stabilizăm acest lucru şi eu cred că n-o să avem o explozie a cursului valutar, adică să avem acea depăşire de prag psihologic, cel puţin în primul semestru. Trebuie să mai facem câteva eforturi. Evident, în timpul acesta am reuşit să punem un pic, cât am putut, în câteva zile. Eu vă spun că aceasta e lupta. Lupta este de recuperare a puterii de cumpărare din două perspective: cetăţean şi economie. Asta vrem să facem. Şi nu e vorba de ministrul finanţelor, întreg guvernul este preocupat, pe de o parte, să ducă investiţiile... O să vă anunţăm investiţiile, care sunt de 7% din PIB, da? O să vedeţi ce înseamnă 7%, pentru că mergem pe proiecte mature. /.../

52 de comentarii:

Iulian Mareș spunea...

Cum vi se pare enunțul: ”haideți să ajungem în etapa în care avem banii necesari”?
*NICIODATA un guvern nu va afirma ca are banii necesari pt tot si toți!
Problema principala o constituie cresterea exagerata a pretului energiei!
Romania si Norvegia sunt singurele tari din Europa care produc gaze! Acum cativa ani aveam, teoretic, cf extractiei si documentelor UE, disponiblitati de export, cam 30%; asta si pentru ca industria se evaporase!
*Sa inteleg ca acum, au aparut capacitati industriale noi, consumatoare de gaz si noi nu știm? ...azi nu mai avem acele procente pt export, azi trebuie cam 50% sa importam!....
**WAW! Ce industrie avem!
Ne da de gandit asta?

Leon spunea...

Huhule, ultimile 10 minute vorbeste si Dan Valceanu si spune un lucru important: licitatia pentru legislatia pensiilor prinsa in PNRR, a fost anulata si cat de curand se va incheia un contract cu Banca Mondiala.
Probabil ca vor fi ceva modificari la Legea nr. 127/2019, si unele modificari de substanta la pensiile de serviviu, inclusiv ale magistratilor..!

Iulian Mareș spunea...

avianyck,
dragul meu, iti dedic drept raspuns la admiratia ta (pe buna dreptate) pentru tarile din vest...
A -“Țările europene dezvoltate sunt țări post-imperialiste care au supt secole la rând de la toți amărâții pământului. Anglia, Franța, Germania, Olanda, Austria, Spania, chiar și Italia, au asuprit cu metodă pe cei care n-aveau tunuri, tancuri, capital. Au luat de la săraci să dea la bogați. Să se îmbuibe ei.
Și, Doamne!, ce s-au mai îmbuibat secole la rînd.
Ori de câte ori mergi prin capitalele alea mari, celebre, devenite adevărate locuri de pelerinaj turistic, nu poți să nu se strângă inima în tine. Uite, în Paris, palatul ăsta e din banii din colonia aia. Iar statuia asta din Londra e din exploatarea poporului celălalt.
Dacă te plimbi prin Viena sau prin Budapesta (sau, mai la est, prin Istanbul sau prin Moscova), poți chiar să și pui degetul pe rana noastră, proprie și personală. Uite, asta e din aurul din Apuseni. Asta e luată de la gura copiilor români din Sibiu, să mănînce gura nepoților nemți din Berlin. Uite, palatul ăsta e din sarea și petrolul de la Telega, iar stația asta imperială de metrou din grânele din Bărăgan și din pădurile din Carpații noștri.
Ce să-i faci? Asta e. Istoria nu are milă față de cei proști, de cei slabi, de cei care nu știu să-și vază interesul. Se numește colonialism și funcționează din primii zori ai istoriei, de la Sumer încoace. Unii exploatează, alții sunt exploatați.
Iar nouă se pare că ne place jocul ăsta tâmpit, că ne-a intrat în sînge. Aprobăm cu entuziasm necontenita extracție de resurse de aici, din România, De secole acceptăm asta. Să vină alții, să ne ia aurul, sarea, petrolul, copiii, banii.
Să ia tot, să ducă la ei acolo, să facă metropola frumoasă și bogată. Ce să facem noi cu ele? N-avem nevoie de ispita asta. Luați-le, mă, voi pe toate, să vă bucurați voi de ele cu copiii și nepoții voștri turci, habsburgi, ruși.
Mai nou, să vină francezii, să ne ia banii prin bănci, să ne pună primar și să ne taxeze pe apă cât nu face. Să vină austriecii, să ne ia banii prin bănci, Petromul moca și pădurile cu garniturile de tren. Să vină nemții, să ne pună președinte și să instituționalizeze slugărnicia.
De sute de ani, metropola se tot îmbuibă pe spinarea slugilor. Și, ce să vezi? De ceva timp, metropola dezvoltată și imperială a descoperit că îmbuibarea cronică produce obezitate. Că dezvoltarea produce consecințe neplăcute. Buba la mediu. Suferă liliecii, somonii, broscuțele și pîrșii de alun. Suferă aerul, apa, râul, ramul, mediul înconjurător.

Iulian Mareș spunea...

B- ”După ce occidentalii secole la rând au penetrat cu entuziasm tot ce puteau prinde spre penetrare, acuma dintr-o dată a dat grija peste ei. Vai, maică, trebuie să intrăm la dietă. Suntem obezi. Suferim. Respirăm greu. Avem colesterol social. Vai, ce nasoale sunt autostrăzile: produc poluare. Vai, ce nasol e să te plimbi cu Mercedesul: produce aroganță. Să vină Greta să ne facă clismă, să scoatem toxinele din noi. Să ne învețe să ne ne pocăim și să ne deplasăm doar pe trotinetă.
Dintr-o dată, țările dezvoltate au devenit mai virtuoase decât Papa. La fel cum sînt acele persoane care, după o viață de dezmăț culinar și senzorial, după o anumită vârstă încep să se simtă rău, să descopere că au diabet, colesterol și alte bube-n cap. Și atunci, dintr-o dată, devin virtuoase.

Nu ai fumează decât țigări de-alea sănătoase, ecologice, la baterie. Nu mai beau decît apă cu lămâie. Nu mai circulă decât cu trotineta, ei care decenii la rând n-au avut altceva în cap decît autostrăzi și mașini luxoase. Nu mai mănâncă decât carne de struț. Și nu mai fu… nu mai penetrează decît pe alții la cap, că alt fel de penetrare nu mai au cu ce.
Ca babele alea virtuoase, foste actrițe corporal-senzoriale, devenite dintr-o dată cucernice maici și sfinte. Ajunse la menopauza dezvoltării post-materialiste, la menopauza poftei de înavuțire, țările occidentale dezvoltate renunță virtuos la toate cele pămîntești și o descoperă pe Sfînta Greta cea Acră și Năpraznică.

Și nu numai că intră la penitență, dar îi obligă și pe ceilalți să facă același lucru, indiferent în ce stadiu al existenței lor ar fi ei. Îi freacă la cap pe ceilalți să nu bea, să nu mănînce, să nu fu…, să nu fornice, să nu mai facă nimic, decât mătănii pentru păcatele încă necomise.
Țările europene dezvoltate reprezintă miezul puterii Uniunii Europene. Avînd puterea în mînă, ele fac ce au făcut dintotdeauna. Îi exploatează pe alții. Continuă politica neocolonială de extragere a resurselor din țările de la periferie. Doar că nu o mai fac cu tunul sau cu tancul. Nuu. Acum avem alte mijloace, mai viclene, mai insidioase.
Din pix. Din hârtii. Din documentele programatice. Din PNRR. Să dea reziliența în noi. Cuvinte pompoase care ascund de fapt un control ideologic necruțător. Putem păstra decalajul de dezvoltare pur și simplu forțînd băștinașii slugi prin lege, prin propagandă, prin sfîntă indignare de tip Greta Trotineta. Nici nu mai e nevoie să tragi cu tunul. Tragi cu Facebookul și cu fondurile europene.”

Iulian Mareș spunea...

C- !România e în continuare o țară săracă. Nu atât de săracă precum acum 20 de ani sau acum 10 ani. Dar în continuare săracă. Mai ales în comparație cu restul Uniunii Europene. România are nevoie în continuare să se dezvolte, să dea un pic de cheagul abundenței și al înstăririi. Nu vrem nimic altceva decât ce au și îmbuibații. Ce ne-au promis cînd am acceptat să intrăm în Uniunea Europeană. Dezvoltare. Bunăstare. Să fie bine să nu fie rău.
În limbajul de lemn al parlance-ului administrativ bruxellez, vorbim de convergență. Adică să-i prindem din urmă pe cei bogați și puternici. Și de coeziune. Adică de responsabilitatea celor bogați și puternici care, pentru faptul că ăia mici au renunțat la o parte însemnată de suveranitate statală spre behemotul european, și-au asumat prin tratatele europene să-i ajute pe ăia mici și slabi să crească, să-i prindă din urmă, să realizeze procesul de convergență.”
****Nu indic autorul (M.P.), caci nu este asa important-un sociolog, insa poti nominaliza o singura tara din vestul ”non bolșevic” care nu a avut colonii?

monteoru spunea...

Javre.Prost e cel ce crede in promisiunile lor.

M spunea...

Eu nu văd nici o diferență între USR și PSD!!!! Aceeași mizerie!!!!

CEZAR spunea...

ESTI ORBETE...DE AIA NU VEZI !!!

CEZAR spunea...

Mares -Dublu Oskar zice..:
****Nu indic autorul (M.P.), caci nu este asa important-un sociolog, insa poti nominaliza o singura tara din vestul ”non bolșevic” care nu a avut colonii?
--------------------------
Desigur este important ca tragi tu cu C/P...si amaritul ala de maKiSS-tehnocrak..cade pe spate de cita inteligenta da pe afara din tine
Pti...!!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Cezarica, dar @Iulian Mares aceste merite nu le-a luat ca a stat, ci ca a intens a studiat si a lucrat, chiar si in Africa detasat, dar el gradul de Colonel l-a luat cu studii superioare, nu flendurind TAB-ul prin târle si tarlale, la fel si @Kis Viorel, Comandor, echivalentul de Colonel, valoros pilot de helicopter, pe cand tu le-ai dat ca activ salutul si onorul, ca inferiorul, nedepasind la grade Maiorul, si de aceea ar fi frumos sa fi cu ei mai respectuos si cuviincios, cu banat, fiindu-le subordonat aplecat cu destoi, si la pace si in razboi! As dori sa vad macar o clipa cum iti bati calcaiele si stai smirna, cu labuta dreapta streasina la cascheta, dandu-le honorul cu miscari si incremeniri martiale, cand trec prin fata ta impetuos la defilare, pentru a primi onoruri militare si urale!

Leon spunea...

Uraa !
Din Ianuarie 2022 scap de sintagma unei pensii nesimtite!
Dupa ce platesc statului 24 lei CASS, raman cu un Net de 3993 lei si scap de viitoarele Impozitari suplimentare..!
Dar nu sunt suparat , mi-a promis Nevasta ca imi da lunar 24 lei din cei 1623 lei primiti de anul viitor, dupa Majorarea VPP cu 10%..:))

raul spunea...

Cand spuneam eu ca Ceausescu ar trebui sa aiba statui in fiecare localitate,multi habarnisti ,mai ales hastagisti din astia tineri necunoscatori de istorie ,de fapt de mai nimica,micii robotei cum le spun eu ,se uitau la mine ca la un mos rablagit!Vai de noi!

raul spunea...

,,supuse modernizarii" -GARGARA -gen Ciuca,,pensiile militare nu se vor indexa de la 1 ian ,dar de la 1 sept ,sigur!Scarba imensa!
,,O să vă anunţăm investiţiile, care sunt de 7% din PIB, da? O să vedeţi ce înseamnă 7%, pentru că mergem pe proiecte mature. /.../ alta GARGARA-da ,investitii ,sali de sport in sate cu 100 de babe ,parcuri in paduri ,terenuri de sport in panta etc etc ,pt clientela de partid!Faceti dracu planuri si atrageti fondurile europene incompetentii dracului ,ca sunt porcoaie de bani acolo si banii din rahatul asta de PNRR si RESTUL DATI OAMENILOR SA TRAIASCA MAI BINE ,CA NU AVEM ZECE VIETI, CRETINII NAIBII!

Brenda spunea...

De Ifrim, primiti în ianuarie acea suma de 1200 la pensia dvs.

Mihai spunea...

@ Leon
Fă si dta precum ardelenii ,socotește de 7 ori si taie odată !!! altfel doamna te poate acuza de fraudă

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leon, strașnic comision de 24 ron de la sotie de redobandire si reîncadrare la titlui de pensii nesimtite, caci cele de peste 200 de milioane sunt ajutoare sociale si ar trebui indexate sa nu moara beneficiarii de sete si hoame!

Sebi spunea...

Pe undeva, e mai bine: o s-avem mai mult noroc in dragoste.

Leon spunea...

Sincer, NU ma asteptam ca Generalul Ciuca sa nu Indexeze Pensiile militare cel putin cu amaratul de 2,6% , si in plus sa le mai si impoziteze cu 10% si sa-ti intre pe card o suma mai mica decat luna trecuta, acum cand toate preturile au luat-o razna..!
Nea Gica tatal, nu cred ca mai iese din casa sa din Plenita pentru rusinea facuta de fiul sau militarilor !
PS. Vad ca Ordonanta cu masurile fiscal bugetare inca nu este publicata in MO.
Poate, poate, totusi..!!

Huhu Rezea spunea...

@Leon
De care alt impozit suplimentar te temi, în afară de cel de 10% din ce depășește 2000 lei până la restul CASS-izat?
Cam Lungești Măciuca până la Crăpăturile!😃

Huhu Rezea spunea...

Sunt liberi până luni cei de la MO.

Leon spunea...

@Huhu, faceam o ironie amara, dar ai uitat de o Taxare suplimentara a pensiilor votata de Parlament si intoarsa de CCR ?
Si parca USR dorea scaderea pragului la 4000 de lei !

Brenda spunea...

Dar indexarea acea macar de 2,6 mai este valabilă ?și cea de 10 la pensiile sub 2500 la militari?

Skoda 4x4 spunea...

Cel putin ma bucur pentru camarazii care au sub 2500 ron, noi ceilalti D-zeu cu mila , C.F.I verificati mai des contul. Sarbatori cu sanatate va doresc tuturor .

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Multumesc frumos, Brenda! Sarbatori fericite, in sanatate si fericire, sa dea Dumnezeu! La multi ani, dar si bani!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Buna intrebare, Brenda! Eu stiam ca, da!

Andrei spunea...

Clubul trepadusilor nostalgici comunisti. Hai ca v-am inteles, dar SUA, pe cine colonie a fost ca sa justifice rationamentul tau? Aud? Niciuna?

Da, Imperiul Britanic a fost colonizator, dar pe unde a fost a impus democratia. Cel mai bun exemplu este Hong Kong unde trepadusii chinezi au readus comunismul tiumfator.

Cat despre statui pentru Ceausescu, in toata tara, doar cine nu intelege nimic din istorie isi poate dori asa ceva. Sau cui ii place tirania si sa fie sluga. Ca un om normal la cap nu si-ar dori asa ceva.

PS Sper sa treaca de moderare macar articolul asta, daca restul s-au oprit in cenzura. Multumesc.

Ein Stein spunea...

@Leon
Sa nu faci cum te sfatuieste prietenul avianyc!!!!!
La ardeleni, curentul prin neuroni circula cu viteza sunetului, de unde si lentoarea in gandire. Ei socotesc de sapte ori pentru ca de fiecare data le da alt rezultat, la ultimul, al saptelea, zic "fie ce-o fi". Eu zic sa nu risti.

Viorel spunea...

Ce discurs parșiv. „impactul brut asupra deficitului ar fi fost de 97 de miliarde de lei / impactul net rămas sau pentru care s-a făcut economie la bugetul general consolidat este de 87 de miliarde de lei”. 97 miliarde lei = aproape 2 miliarde euro. Dar de ce măi politrucilor înainte de a ieși în fața reporterelor nu l-ați întrebat pe Ciucă și pe Cîțu (Orban a fost luat în armată) unde sunt cele 60 de miliarde euro împrumutate în 2 ani. 60 de miliarde euro și nu 2 miliarde cu care închideți gura pe moment la niște oameni amărâți și bătuți de soartă prin măsurile de rahat luate de voi în zeci de ani de zile de domnie. Domnule Budăi și Câciu, PSD-iști înrăiți. Nu aveți nimic de reproșat celor ce au adus țara în sărăcie în 2 ani de zile, onor PNL ? Veniți acum și îi scoateți din rahat cu măsuri și justificări nerealiste în ansamblu și nu pe bucățele unde ați aruncat câteva firimituri pentru a le potoli foamea unor concetățeni. Poate așteptați și laude din partea lor. O să le primiți cât de curând.

M spunea...

Modernizarea legii salarizării înseamnă dublarea salariilor în sănătate și educație și 10% pentru SNAOPSN!

Eu vă tot spun: politicile de stânga NU avantajează militarii! Fie că le aplică USR fie că le aplică PSD (sau PNL) o să fie mereu aceeași poveste!

De ce domnule Câciu dacă ai bani să majorezi cu 25% doar pentru sănătate si învățământ nu faci tu o majorare cu 10% la TOATĂ LUMEA?

Da, domnilor, nu prea avem bani dar ținând cont de principiul egalității și nediscriminării din Legea 153 am decis ca creșterile pentru fraierii cărora le-am tot prorogat creșterea an de an să se facă egal și simultan!

Leon spunea...

@Huhu, se lucreaza la MO si in zile libere !
In MO nr.1202/18.XII.2021 este publicata OuG nr.130/17.12.2021

M spunea...

@monteoru

😁 Am mai spus că e o porcărie că sunt și polițiștii în legea pensiilor militare!

PSD este partidul infractorilor (unii prinși, unii neprinși... încă). Nu cred că ar avea ceva cu militarii dar, ca orice infractor, are ură pe polițiști (și pe procurori sau judecători dar ăia le dau una peste bot ori de câte ori vor să îi atingă).
Este ca și cum i-ai pune pe Nuțu Cămătaru sau pe Clanul Sportivilor să stabilească drepturi pentru Gardă!

Iar mizeria asta de Câciu:

"o prorogare a aplicării Legii 153, cu excepția a două sectoare, a două familii ocupaționale, respectiv familia ocupațională în sănătate și familia ocupațională în educație."
Creșteri salariale pentru militari și polițiști? "Cel mai devreme va fi la rectificare și probabil nu vor fi doar dumnealor, există de recuperat chiar și în sănătate și în educație..."

"sumele reținute din pensii pentru CASS sunt de ordinul a 39 de lei, 45 de lei, 50 de lei, dar din creștere, și nu din ceea ce primea persoana până acum."

Minți bă!!!!!! Că la pensionarii militari NU dai nici o creștere!

Mihai spunea...

Replică pentru @ Mares
Să pornim de la un citat din rostirea unui ”eminent românaș” azi in Vama Borș ;
” Nu sunt vaccinat ,nu mă vaccinez . Și nici nu mă testez pe banii mei ”

După care am rugamintea de la onor ”Kiș & Mareș ” să asculte cu mare bagare de seama;
1. Mai ”luminatilor mioritici” ,de unde mâncati voi in ”Leceul Meletar ”cartofi si rosii asortate cu mirodenii din Indii dacă vesticii astia nemioritici erau si ei niste pastori ponositi de capre si bautori de vin până la leșin. Credeti că Cezar va mai putea aproviziona din GAZ cu porci si berbecuti la tigaie daca nu avea să le pună in troacă dovleac adus de vesticii astia in Europa prin sec al XVI ?
2. Ce nu a avut sau nu are tarisoara asta ”Stat unitar” ca să le fie bine la romani?
-nu are ape ca sa produca energie indestulatoare si ieftină ?
- nu are gaz ca sa fie fiecare apartartament sau gospodarie individuala racordata la retea?
- nu are paduri (aur verde)ca sa avem cea mai nobilă mobila in case si să exportam pe toata planeta ?
- nu are cele mai roditoare pamanturi ca sa fim alimentatorii Europei cu produse alimentare. Stiti cumva ”mioriticilor cine a dat legea prin care strainii pot cumpara teren nelimitat in Romania ?
- nu avem bogatii ale subsolului (cupru ,aur ,argint ,fier , molibden , wolfram ,etc ca sa fi mentinut in functiune ce am distrus până la temelie singuri ?
- nu avem cele ma mai frumoase peisaje , munti ,mare ,lacuri ,ape termale , minerale ,sulfuroase ,etc etc ca sa fim perla turismului si a statiunilor de tratament din Europa?
- nu am avut si inca mai avem meseriasi de prima mână gata oricând să faca din ”bici” prastie (inclusiv in domeniul militar sa dea la zbor niste antichitati)?
- nu am avut scoli care au scos din bancile lor oameni de viitor bine pregatiti in branșa lor ,cu sentimentul bunului simt si respectului pentru varsnici , parinti, profesori ?
- nu avem inca spitale ,policlinici ,etc facute in ”Iepocă” ca sa asiguram in conditii decente sănatatea publica a populatiei?
- si in final ca să nu o lungesc prea mult , nu avem cei mai bun informaticieni si internet din Europa ca sa fim informatizati până in dinti si sa nu scape nicio factura nedescarcata de TVA in visteria statului si sa fie bani suficienti de investitii ,salarii si pensii?
3. Istoric;
-cine si pentru cât l-a tradat pe Decebal ?
-cine si pentru cât l-a tradat pe Horia?
-cine si pentru cât l-a tradat pe T. Vladimirescu?
-știti ca Avram Iancu a murit abandonat, bolnav si în sărăcie lucie inghetat pe prispa unui locuitor brutar (Ioan Stupină) din Baia de Cris, cu datoriile de inmormantare platite de doi moți desi la inmormantare ”s-au adunat ”precum azi 35 de preoti ,politicieni ,prefecti si alte lepadaturi?
-cine l-a tradat si trimis in exil pe A I CUZA fauritorul statului Roman Modern prin introducerea institutiilor si legilor europene moderne care dainuie pana azi si chiar sunt izvoare de drept in antamarea unor legi ,coduri ,etc?
-cine a fost la un pas de a vota in Dieta de la Budapesta alipirea Transilvaniei la Ungaria ?
-cine l-a tradat si impuscat fara proces echitabil pe Ceausescu care cu bune si rele a lasat o tara la cheie ,fara datorii si care cu putina modernizare industriala si adaptare economica la cerintele de piață din mers putea lua oxigenul Vestului avid de spatiu de desfacere a propriilor produse?

Mihai spunea...


PS
Continuare cu adresa ”Mares & Kis ”

Raspundeti ” Dragi elevi sergent ” ,după care fuga în cazarma că vă vine gustarea la tavă.
Stiti de ce a avut nevoie tot timpul tara asta ; de oameni drepti ,de intiativa ,cu vederi largi ,adaptabili la modernismul european si mondial ,patrioti si cu grija de popor. Nici intr-uncaz de gargaragii ca voi catarati pe gardul LM-ului pentru a vedea lumea in miscare.
Daca nu sunteti lamuriti pe deplin cum si ce cu ”Romanașii mioritici ” pot să dezvolt . Mai am pe țavă inclusiv ”sprijinul autoritatilor române” pentru genii precum ca Vlaicu , Vuia , Brancusi , etc sa-si desavarseasca si puna in evidenta in fata lumii in mod material in practica ideile si maiestria artistica . Fara VEST- icii nemioritici ,inventivi ,cautatori ,progresisti ,inventatori ai motorului termic si masinii de spalat erau niste straluciti ”NO NAME” ......
-

M spunea...

@Andrei

Când ați fost în Hong Kong și cât ați stat acolo? Mă gândesc că dacă vă dați cu presupusul sunteți bine informat!

Aveam de ales între est și vest. Am ales vestul! De multe ori pare o alegere bună dar sunt și momente în care pare a fi o alegere nefericită! Eu am prorogat "dragostea" de UE și de vest încă un an!

Leon spunea...

https://www.monitoruloficial.ro/Monitorul-Oficial--PI--1202--2021.html

Iulian Mareș spunea...

Eu am o singura întrebare:
*Tu ești născut sau fătat?

Viorel spunea...

Leon. Cel mai de rahat prim ministru. Cel puțin Băsescu (înlocuitorul lui Boc) a avut tupeul să iasă pe TV. și să spună că vă tai salariile și pensile. Acest „militar pârât” fără onoare și demnitate nu are curajul să iasă și să spună. Măi dobitocilor din Armata României, activi și pensionari, vă mulțumesc pentru că ani de zile mi-ați fost subordonați credincioși, v-ați achitat de toate misiunile încredințate motiv pentru care, eu în NEMERNICIA MEA, am ajuns până la cel mai înalt grad și funcție acordate în Armata României. Mai mult. Am ajuns și ministrul Ap., motiv pentru care, cu de la sine putere, v-am f…t și o să vă trag m..e în continuare ca de altă dată să nu mai fiți proști și să executați tot ce vă spune unul și altul și pentru că așa vor mușchii mei de oltean grețos / jegos.

Iulian Mareș spunea...

Încă odată...
Kiar ești fătat?
Da fraier..poți fi...tu nu te-ai prins ca eu nu am muncit în cazarmă, conform conceptiei tale?
Nu am muncit cu ulei, kei franceze, suedeze, vaselina și calti?

raul spunea...

@ Andrei
De peste 100 de ani ,mai exact de la Razboiul spaniolo-american,din 1898 ,SUA este cel mai mare colonizator!Englezii au avut teritorii ,americanii capital,bani!Mai invata istorie ,interpreteaz-o cum trebuie si apoi te avanta!Valabil si in cazul lui Ceausescu!Dar trebuie sa ai cunostinte si mai ales obiectivitate !Pa!N-am chef de polemica asa ca ,sa fii sanatos!Cine are ,cine nu,,buna ziua1 100 de gaste"!

Leo spunea...

Flavius primește diferența dintre 2200 și pensia lui netă .
1200 primesc doar cei cu pensii de 1000 lei

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Skoda 4x4, Multumesc frumos si multa sanatate si fericire, sa dea Dumnezeu! Il voi verifica azi sau maine.

Leo spunea...

Calendarul lor de 120 zile va trebui să respecte COMPONENTA C8. REFORMA FISCALĂ ȘI REFORMA SISTEMULUI DE PENSII la secvențele de la 211 la 215 interval închis.
Deci , au timp după cele 120 zile ( din 01.05.2022) până maximum dec. 2022 pt. bugetare.
SĂ VEDEM ZISE ORBUL !

un oscar = o pensie spunea...

97 miliarde lei = aproape 2 miliarde euro-????????
Oups,dar cat a ajuns nene un euro???
nu cred ca un euro este in jur de 50 de lei
eu zic un euro=4,94 lei
eu zic 97 miliarde lei=aproape 19,6 miliarde euro
cine ma sustine???

Iulian Mareș spunea...

Tehnocrat,
Nu are cum sa-i adauge la tot (pensia deceatului) pt că iubi are ea însăși decizie! I se calculează la decizia ei...
Brendan e cu mine, în Malta, curata caracatite și dorade...cu vinișor alb, sec!

Andrei spunea...

@M

Cand ai pus ultima oara mana pe un elegant? Cand ai pus ultima oara mana pe un roman? cand ai pus ultima oara mana pe Ecaterina Teodoroiu? daca „nu ai pus mana”, nu exista? Infantila logica.

Pentru cunoastere exista inteligenta colectiva. Adica nu este nevoie ca un african sa se scalde in Dunare ca sa fie convins ca exista, cum nici un roman nu trebuie sa se balaceasca in Nil ca sa stie ca exista.

Cat despre inchinat sau nu unei parti sau alteia, este suficent de vazut unde migreaza romanii. Cred ca in afara de Olescu, toti merg catre vest.

@Raul
Declaratia de independenta a SUA vorbeste despre „noi poporul Statelor Unite ale Americii”, desi aceasta constiinta de natiune nu exista. Dar au format-o.

Cat despre istorie, am citit si invatat atat cat sa inteleg si sa invat din trecut. Dar suficienta cat sa stiu ca legatura de cauzalitate invocata, adica englezii aveau teritoriile, americanii banii, nu are legatura cu realitatea.

Zi buna si sarbatori fericite!

Iulian Mareș spunea...

Tehnocrat
Asta este cel mai prost produs în viata al clasei a 13-a!
Sclav fătat, sclav mort!

Mihai spunea...

Măi asta neam cu Verestoy si asta de-a lui Sucă ,

voi nu puteti citi cât pot eu scrie ,dar să mai si întelegeti ceva.

Viorel spunea...

Bravo un oscar = o pensie. Primul tău comentariu pe blog când ai dreptate. O neatenție și eroare de calcul din partea mea. Se vede că de când faci taximetrie și mergi la cules de șparanghel în Germania (pentru ați reântregi bugetul și a nu mai depinde de soție cum ai spus anul trecut) te-ai mai deșteptat. În plus te ajută și tranzacțiile cu criptomode (afirmația ta). Nu te susține nimeni. Ești atât de epuizat fizic și psihic după muncule / efortul depus pentru a fi susținut ? Dacă ești slab, leagă-ți 2 bolovani de picioare pentru a nu te lua vântul (nu SOV).

M spunea...

@Andrei

Domnule Andrei,

O regulă de bun simț este că dacă vi se vorbește civilizat să răspundeți la fel! Deci chestia cu "infantilismul" la un domn atât de educat și de occidental ca dumneavoastră nu prea merge!

În ceea ce privește Hong Kong situația e mult mai complicată decât credeți! O spune unul care chiar a fost pe acolo.

Plecați de la o premisă falsă. Da, nu trebuie să mă duc până la Nil să știu că există. Dar aici nu e vorba dacă există sau nu Hong Kong ci e vorba de niste subtilități sociale și juridice extrem de delicate care vă depășesc dacă sursa de informare este exclusiv punctul de vedere occidental.

Vă dau un sfat: mai puțină doctrină și mai multă informare! Mai ales că vorbiți de inteligența colectivă! Atunci când vă bazați pe competența altora fiți convins că aceia chiar merită încrederea dumnevoastră! Altfel deveniți penibil susținând tâmpenii!

Faptul că o parte din români au plecat spre vest este pur și simplu legat de opțiunea noastră generală. De exemplu o mare parte din cetățenii Moldovei au plecat spre Moscova și pentru că Moldova, ca stat, are o opțiune ambiguă.
Cum o mare parte din diaspora reprezintă o populație periferică, mai slab pregătită a României s-ar putea deduce că opțiunea spre Vest aparține lumpenproletariat-ului.
Subliniez: o mare parte!!!!

PS - am răspuns la nivelul postării dumneavoastră precedente. Așa prefera să reveniți la un limbaj corect și civilizat pentru că, recunosc, îmi este dificil să vă răspund la acest nivel scăzut!

Brenda spunea...

Dece 4000 a fost ales pentru impozitare? Cât este salariu mediu pe economie?

Iulian Mareș spunea...

Daaa, se știe: ai scris mai mult decat ai citit! Nu ca ai fi singurul....

Calinmihaib12 spunea...

Ar putea fi MINCIUNI, ..cu care guvernanții noștri.."operează adesea..!