Un produs Blogger.

sâmbătă, decembrie 11, 2021

MApN și MAI se opun extragerii stagiilor ulterioare pensionării din deciziile de recalculare a pensiilor militare

62 comments

Un proiect de act normativ cu un asemenea obiect de reglementare  a fost inițiat, în anul 2016, de regretatul deputat de Timiș, Mircovici N. Proiectul a fost adoptat tacit de Senat sub nr. L 475/2016 și se tot târâiește, ca multe altele, prin comisiile Camerei Deputaților, cu avize negative în 2016 și 2017. 

Așa a ajuns  Plx 39/2017 din nou la reaviz pe masa guvernului Cîțu, unde l-au terminat gulerații noștri și cei de la finanțe.


-PROIECTE DE PUNCTE DE VEDERE cu privire la 60 iniţiative legislative parlamentare aflate în procedură parlamentară, potrivit opiniilor exprimate de ministerele/instituţiile consultate, aprobate în sedința Guvernului Cîțu in ședința din 22 10 20221 



Proiectele de acte normative care ar putea fi incluse în şedinţa Guvernului României din 22.10.2021





62 de comentarii:

Leon spunea...

Ce-o fi in capul lor, daca Ministerul Muncii, cel care se incarca cu un buget suplimentar , NU respinge proiectul si lasa la latitudinea deputatilor sa decida..??

Laleaua neagră spunea...

Atunci nu se respecta og7 98 si vor fi zeci de mii de procese...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Doi clocari, imbracati si semanand la fel, ii prinde politia la furat stiuleti, cu bratele pline intr-un lan cu porumb. Un politist, admirandu-le identicitatea infatisarii leite, le zice: Ce bine semanati! La care un prostan clocar le raspunde: Suntem la furat, nu la semanat!!!

Leo spunea...

Se opun deoarece nu vor să se mai complice ei cu alte recalculări sau altă muncă ăn plus ce decurge din extragerea acelor stagii.
PUTORI + LICHELE

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leo, haoleo, mancati-as talentul din tine ca ai brodit-o bine: Daca s-ar ocupa de chestiile astea ,,mărunte,'' amantele din CSP ar brânzi statute si s-ar impute!

Leon spunea...

Da, ar trebui emise alte Decizii de pensie, dar se pare ca bugetul ar ramane la fel, nu prea scad pensiile celor care OPTEAZA , adica pot ramane cu procentul de 85%..!

Brenda spunea...

Cum sa respingă daca pun mana pe bugetul de la pensiile militare,

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leon, viata nu-i roz bombon, bugetul este fix, cele 2 miliarde euro de dat pe fier vechi si rebuturi americane este o obligatie NATO-europeana, si atunci se incearca principiul arcului elicoidal concentric de furt de drepturi de la cei mai rasariti la pensii, cum se iau cei 10% si de la cei cu 4000 lei, in loc sa se ia de la cele mai serios rasarite, fara a se atinge de pensiile nesimtite ale grofilor potentati, si redistribuite cateva firimituri saracilor din armata. Asta se discuta pe culuare si in buduare, poate si in casele cu rosii felinare, dar pana se aplica, la o adica, se mai vand cateva mii de sicrie la rezervisti, de la sicrierui nea' Gică sa-l faca mare la bășică, ca sa-i ramana acolo de-o poșircă!

nr. 1 spunea...

Dle Leon, 1. s-o incarca acum MMPS cu un buget suplimentar dar cand ne-au fost luati banii si noua celor care am muncit dupa pensionare si angajatorilor a fost bine? 2. Chiar asa greu o fi sa se emita alte decizii de pensie? 3. Art. 110 -5 din celebra de-acum PLX 199/2020 ca sa fie clar si precis, fara posibilitati prea mari de interpretare trebuie completat in mod obligatoriu (ma gandesc la un text revizuit deoarece este cam lung si alambicat) la final cu .......in situatia in care urmare a modificarilor si completarilor la LEGEA 223-2015, valorificarea la casele de pensii sectoriale nu le aduce nici un plus la cuantumul pensiei militare.
Concret, acum potrivit algoritmului de calcul al pensiilor militare stagiul de cotizare adaugat este inclus la art. 29 unde mai intalnim vechimea cumulata ca militar si procentul pentru pensia suplimentara. Urmare a acestui algoritm de calcul prin care se incalca atat prevederile art. 16 din Constitutia Romaniei cat si art. 2 din Legea 223-2015! CAM ASA SE PUNE PROBLEMA dle Leon!

Petrut spunea...

In 11.12.1989 fiind la un control planificat la Spitalul Militar Central Bucuresti la una din sectiile sale am aflat de la un amic de la Securitate ca va fi revolutie in curand ...si asa s-a intamplat in mai putin de o saptamana ,pe 16.12.1989 deja eram la Unitatea mea medicala in stand by...nu am crezut nicio secunda atunci in vointa romanilor ca se va intampla ce s-a intamplat ...in 11.12.1989 stiau toti din SMC dar nimeni nu credea dar bine ca s-a intamplat ..!

vasile iosif spunea...

Veniturile obtinute de militari dupa trecerea in rezerva in urma contractelor de munca individuale incheiate ca civili cu agenti economici de stat sau privati conform Codului Muncii si Codului Fiscal nu sunt "valorificate" in baza de calcul de catre CSP uri, ci numai eventuala vechime civila pentru cei care nu au activat suficient in institutiile militare.
Cei care si-au onorat integral contractul cu statul roman ca militari nu beneficiaza cu nimic de veniturile obtinute ca civili inainte de 2016.
Ca atare, avem de a face cu un furt calificat al contributiilor platite de militari la Bugetul Asigurarilor Sociale de Stat, in urma unui Protocol ascuns incheiat intre CSPuri si Casa Nationala de Pensii Publice.
Daca am vorbi de o adevarata "valorificare " a stagiilor civile adaugate ar fi trebuit ca si la baza de calcul militara sa se adauge si veniturie obtinute ca civili dupa trecerea in rezerva si nu numai vechimea.
Ce ziceti, nu ar fi fost corect? Sau nu permite struto-camila militaro-civila, varza legislativa a pensiilor asa-zis militaro-civile?
Sau sunt gelosi unii care nu si-au mai gasit de lucru dupa trecerea in rezerva?
Asa era si pe vremea domnitorului Cuza?
Se amesteca uleiul cu apa?
De ce se plateste din bugetul Armatei punctele civile pe care trebuie sa le plateasca casele civile de pensii?
Intrebari care merita raspuns si amalize din partea specialistilor militari si civili in legislatia pensiilor.

Nea Nicu spunea...

Domn director, îi dăm așa una și bună, că nu vor ăia sau ăștia ?!! Păi acu fo trei zile mai că mi- ați dat cu legea in cap! Vorbim pe lege sau pe corason? Deci ; până la 01.01.2016, acele stagii suplimentare au condus în foarte multe cazuri la creșteri mai mici sau mai mari ale cuantumului pensiei. Încă odată, nu la toată lumea. Unul care a depus documentele în 2011 să zicem, a primit niste bani pe 4-5 ani. Altul pe 3 ani, altul pe un an. Dacă achiesăm la cele spuse de mata și cei în cauză cer să plece cu perioadele respective în sistemul public, nu ar trebui să restituie niste bănișori ? Adică, vrei să îți recuperezi 1,2, 5 ani, dă neică banii înapoi !
Mata cum vezi treaba asta ? Că ar trebui să fii echidistant , nu ?
Sau ne reîntoarcem la Falansterul de la Scăieni?
Să nu săriți că oricum s- au pierdut diferențele pentru stagiile suplimentare la recalcularea pe 223, că vă incadrez in altă categorie...

nr. 1 spunea...

Justificarea guleratilor ca prin acordarea pensiei suplimentare tuturor pensionarilor militari s-ar crea o presiune mare pe bugetul de stat nu are nici un fundament logic! In primul rand , zeci de mii de pensionari militari au contribuit din buzunarul lor si al familiei la fondul pentru pensia suplimentara iar cand a venit vremea sa beneficieze nu pot beneficia urmare , cum am spus mai sus, algoritmului de calcul defectuos care ii favorizeaza pe cei cu vechime militara mica si ii ajuta sa ajunga de la 65% la 85% dar pe cei cu vechime militara mare ( culmea!tocmai pe cei care au contribuit mai multi ani la acest fond ) ii defavorizeaza deoarece ei au vechime cumulata (militara) suficient de mare ca sa atinga cei 85%. De aceea tot ce depaseste 85% se pierde! Si colac peste pupaza , nu e destul ca se pierde pensia suplimentara ! In deplin concubinaj (la cel mai inalt voltaj ) cu vechimea militara si pensia suplimentara la art. 29 este inclus si stagiul de cotizare adaugat (vechimea contributiei la fondul de pensii civile) ceea ce face ca si acest stagiu sa fie pierdut iremediabil de catre cei cu vechime militara mare-completa!Cam are dreptate dl Vasile Iosif cand spune de struto-camila militaro-civila, varza legislativa a pensiilor asa-zis militaro-civile? !!!!!!!Iar cand am propus completarea art. 110-5 din PLX 199/2020 (in situatia in care va fi repus pe tapet ) am analizat f bine textul respectivului articol din care nu rezulta explicit ca valorificarea stagiilor civile adaugate trebuie sa fie si din pdv financiar nu numai dpv ani de munca si de contributie care sunt bubi de pus la Gazeta de perete fara un aport banesc la pensie! Si aici, cei cu vechime militara mica pot beneficia partial ori total (sa ajunga de la 65% la 85% )insa cei cu vechime militara mare pierd in totalitate si acesti ani munciti dupa pensioanrea din structurile militare! Si nu este nici corect, nici colegial sub nici o forma!

Leo spunea...

Păi Iulian Vlad i-a zis lui Ceaușescu încă din 04.12.1989 ce s-a stabilit la Malta pe vapor , dar Ceaușescu nu a crezut.

Leon spunea...

Ce scriu eu si ce intelegi d-ta !
Deci nu Câțu este de vina ca a dat un Aviz Negativ la Pl x nr.39 ci subsemnatul..!!
Tocmai asta spuneam si eu ca MM ar accepta sa emita Decizii de pensie si sa plateasca sumele respective, daca Parlamentul adopta aceasta initiativa legislativa, si in acelasi timp criticam guleratii din Casele de Pensii Sectoriale ca de,...lenea e cucoana mare,..si nu vor ei sa emita noi Decizii de revizuire..!

vasile iosif spunea...

Sa nu uitam ca art.110 ind.5 a fost validat in doua legi ADOPTATE de Senatul Romaniei, L475/2016 si L38/2020 actualmente faimoasa Plx199, cu motivatii imbatabile.
Numai interventii interzise la nivelul C Deputatilor, cu motivatii ridicole - "operatiuni fictive" - au condus la avizarea negativa a acestui text de lege, cu infrangerea vointei Senatului.
Rusinica....lenesilor.

M spunea...

Mie propunerea aia îmi place!

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare acordarea personalului didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi control, cu o vechime efectivă de cel puţin 30 de ani în învăţământ, la împlinirea vârstei legale de pensionare, a unei pensii de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate înainte de data pensionării.

Observați vă rog că e "media veniturilor"!!!! Ia gândiți-vă la exemplul pe care l-am dat cu decanul de la Târgoviște cu un venit de 11.000 de euro pe lună!!!

Poate văd și boii care provin din SNAOPSN cum se bat alții pentru drepturile lor!!!!

Huhu Rezea spunea...

Domn Financiar,în primul rând noi vorbim de stagii ulterioare pensionarii, nu de stagii suplimentare.
Acele stagii ulterioare s-au adăugat prin recalculare , în perioada 2011-2015, la o pensie civilă a militarului, asa cum era și este L 263/2010.
Deci aveam stagii civile adăugate la o pensie civilă.
Dacă în 2015 ai scos militarii din legea sistemului public de pensii, cum să lași stagiile civile în pensia militară, mai ales că ele nici nu contează în recalcularea pensiei militare si nici legea pensiilor militare nu este atât de clară că acele stagii adăugate prin recalculare in perioada 2011-2015 trebuiau să rămănă captive in pensia militară.
Articolele 109 si 110 nu enumeră expres si vechimtle adăgate prin recalcularile cu stagii ulterioare printre cele care trebuie valorificate in pensia militară.

vasile iosif spunea...

Dle Nea Nicu,
Sa nu uitati ca L263/2010 a transformat pensiile militare in pensii PUBLICE PENTRU LIMITA DE VARSTA.
Ca urmare, stagiile civile adaugate intre 2010-2015 valorificate nu au fost "ADAUGATE" la pensia militara ci la o pensie publica, in baza art.107 ind.4 din L263/2010, ca la toate categoriile de pensionari publici si a devenit un drept de pensie publica guvernat de PRINCIPIUL IMPRESCRIPTIBILITATII, complet separat de pensia militara si ar fi trebuit platit in continuare, fara nici o legatura cu pensia militara, ca si unui miner, etc.
Nu pensionarul trebuie sa restituie ceva ci BASS trebuie sa restitue pensionarilor militari PENTRU LIMITA DE VARSTA drepturile confiscate.


monteoru spunea...

Voi sunteti seriosi sau aveti pensiile atat de mari incat o indexare a pensiei de 10% nici nu va intereseaza?Observ ca discutati de orice mai putin ce trebuie .Bravos natiune.Va-ti vazut cu sacii in caruta si nici nu va pasa ca cei pensionati inainte de 2010 au pensii calculate pe legea 223/2015 de mizerie.

Nea Nicu spunea...

Deci stagiile ulterioare pensionării nu sunt stagii suplimentare! Da' ce sunt?
Suntem într-o fractură de logică. Când îți e favorabilă legea ( unitară sau cum i- o zice ) vii cu ce ai lucrat după trecerea în rezervă, îți crește vechimea și automat și pensia. Când nu, îți " retragi " acea vechime și pleci in alt sistem. Păi și beneficiul nu- l restitui? Hai să fim realiști! Nu discutăm aici de cei care aveau vechime suficientă, vorbim de cei cu vechimi mici. Iar mata știi foarte bine treaba asta, de ani de zile tot rostogolim bostanul... Că Legea 223 a topit perioadele respective, e altceva. Adică nu e cușer deloc că beneficiul respectiv s- a pierdut de la 1 ianuarie 2026. Dar vorbim de momente diferite.
Eu nu m- am exprimat niciodată vizavi de ce spune un Mos Alecu. Dar dacă o tii așa matu gaia, incep să îi dau dreptate.
Ce e deranjant in formula de adresare, vă displace ? Contează că am fost financiar sau politruc ori altceva ? Credeți că toți financiarii sunt vinovați de neregulile din domeniul pensiilor ?Sau preferați bălăcăreala
prezentă frecvent la unii de pe aciulea? Cărora le-a ați dat acceptul cu ceva timp in urmă...
Vedeți că din comentariile tuturor se învârte contorul blogului...

vasile iosif spunea...

Mai mult, functionarii publici de la CPS si casa teritoriala de pensii comit fals intelectual si fals in inscrisuri oficiale atunci cand in tabelul cu DATE PRIVITOARE LA ACTIVITATEA IN MUNCA consemneaza ca in perioada 01.07.2010- 01.11.2015 as fi lucrat in continuare in " Sist.N cu O,00 L suma contributiva " , adica in SNAOPSN, in conditiile in care sunt trecut in rezerva cu drept de pensie pentru limita de varsta din mai 2010 si am contribuit cu sume substantiale la BASS, ca angajat civil, in perioada august 2010 - decembrie 2015, consemnate in Adeverinta emisa de Casa judeteana.
Hotii nu se mai inteleg cum sa se acopere unii pe altii. Ha, ha.
E timpul sa se limpezeasca apele: pensia militara sa fie pensie militara asa cum a infiintat-o domnitorul Cuza, pensia civila sa fie conform legii pentru pensii publice.

Viorel spunea...

Domnule monteoru, eu sunt și serios și optimist. Asta am postat acum câteva zile.
„Luni sau cel târziu până miercuri se va emite o OUG cu dedicație pentru pensionarii militari care va cuprinde indexarea de 2,6% din 2020 și o majorare (indexare) de 8-10% prin derogare de la prevederile art. 59 alin. (1) din Legea nr. 223/2015. Întâi au liniștit apele (societatea civilă) după care „ne mulțumește” și pe noi pentru a ne domoli câteva luni sau poate tot anul cu doleanțele noastre legate de PLx-199/2020”.

Huhu Rezea spunea...

Stagii suplimentare se numeau odată stagiile adăugate pentru condițiile de muncă.
Spre deosebire de acelea, stagiile ulterioare pensionarii sunt stagii contributive pentru care militarul a plătit CAS la Fondul de Pensii al CNP, nu CIBS.
Nu e vorba de extragerea din oficiu a stagiilor ulterioare, ci o extragere ca opțiune, prin simetrie cu posibilitatea militarului de a extrage stagiile militare din decizia de pensie civilă si aducerea lor la Casa Sectorială pentru deschiderea unui nou drept de pensie.
Stagiile civile fără de care nu s-ar fi putut deschide un drept de pensie militară nu pot fi extrase.
De la d-ta eu așteptam mai multă rigoare în abordarea problematicii juridico-financiare de strictă necesitate pentru informarea pensionarilor militari,dincolo de predispoziția distructivă abordată de Biluță Maciu..
Văd că te deranjează epitetul de gulerați. Epitetul se referă și la juriștii din sistem, nu numai la colegii d-tale finanțiști.

vasile iosif spunea...

Nea Nicu,

" Ca L223 a topit perioadele respective, e altceva...."
Ce frumos, ce elegant, ce eufemistic se defineste FURTUL.
Adica contributiile platite nu la bugetul MAPN ci la BASS se " topesc" ca inghetata...5 ani de munca, de trezit la ora 6, cand altii se intorceau pe partea cealalta...ha,ha.
Minunata gandire haiduceasca.

Huhu Rezea spunea...

Ce este iceparule, te deranjează că sunt camarazi care au lucrat după pensionare?

Huhu Rezea spunea...

A lucrat si @Nicu după pensionare, dar el este solidar cu fostii lui colegi.
Ai plătit CAS ca să valorifici acele stagii permanent în pensie, nu numai pentru 4 ani.

Nea Nicu spunea...

Iar suntem într-o fractură de logică. Nu consider normală raderea din pensia recalculată pe Legea 223 a perioadelor lucrate ulterior pensionarii in sistemul public. Așa este stimate Vasile Iosif, un furt.
Sunt intrutotul de acord cu separarea apelor: pensie militară pentru m.t., elev, cadru. Pentru celelalte, pensie din sistemul public.
Nu am fost de acord cu multe din cele ce se întâmplau ( și se întâmplă) la Casa de Pensii. Și nu apăr și nu acopăr pe nimeni. Nici măcar pe Maciu!
Da, am mai lucrat după pensionare ! Are vreo relevanță pentru prezenta discuție?
De unde ați tras concluzia că mă deranjează epitetul de gulerați?
Nu mai faceți asocieri de felul acesta. În curând, o să spuneți că sunt dușmanul poporului pensionar.

Huhu Rezea spunea...

Maciu Biluță nu este personajul de care vorbiți d-ta și @Leo. Este un coleg al lui @Trofin.
Dacă vorbim de separarea apelor, ar însemna că vorbim aceeași limbă.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Cu stagiile ulterioare s-au format doua opinii: Unii cosidera sa fie bagate la un loc cu 223/2015, langa drepturile de stagii militare altii sa fie separat cu 263/2010 pe contributiva. Eu nu indreptatesc pe nimeni, pentru ca n-am aceasta calitate, dar e atat de spinoasa problema incat cred ca ar trebui tratata la CCR, daca persista contradictii dupa interese personale, aici fiind doua tabere, amandoua inversunate. Parerea mea, si e doar o opinie de pe tusa, este ca incadrearea in 223 ar fi mai nimerita si simplista, fara sa incurce doua ministere deodata, si pe cel al Muncii. Eu stiu ca stagiile civile mereu erau platite prin CSP a MApN, acum chiar ca nu mai stiu exact ce schimbari s-au mai facut, eu neavand stagii civile, dar daca aveam, puteam sa ma bucur ca tot MApN avea sa le plateasca. Fiti mai siguri ca orice ca parerile despre acest subiect nu va schimba nimic din se se hotaraste la nivel politic, dar mai ales la nivel de CSP, SI TOT DUPA PAREREA CELOR CARE SUNT AVANTAJATI ACOLO, FIE CLOCARI GULERATI, FIE GENERALI CARE S-AU PENSIONAT DE ACOLO SI AU FIRUL ROSU SI ACUM INTRE PROTEZE. Ciucale, dupa stagiile politice banoase si avantajoase, va trage de firul rosu la CSP sa se dea Lege prin intermediarii politici pentru plata pensiei pe stagiile civile, asa cum ii vrea muschiul sau oltenesc, pe 263 sau pe 223, adica ce sistem ii va da mai mult la tescherea, mai ales ca olteanca conduce traulerul, si asa cum s-au majorat mereu pensiile doar pentru generalii de paie, furandu-se drepturile celor cu pensii medii si mici sa fie ei avantajati, pornind de la pensii de 5000-8000 lei si avand acum peste 20.000 lei! Firul asta rosu mereu atarna dupa elitele favorite, precum codoiul de vulpoi hiclean, si se transmite din tata-n fiu, a lui Ciucale fiind de-a dreptul infasurat pe garleajă, deocamdata fara sapun! @Nea Nicu, injurati-ma daca nu-i asa, va rog, pentru ca nu ma voi supara deloc!

vasile iosif spunea...

Dle Nicu,
Va multumesc pt.fairplay.
Pana si aprigul Mos Alecu a recunoscut ca "se fura cu legea-n mana".
Eu sper ca decidentii politici si serviciile de informatii care urmaresc cu atentie opiniile exprimate pe acest blog dedicat problemelor din SNAOPSN isi vor face datoria si vor pune ordine in sistem.
Cu stima si multumiri gazdei noastre,

Nea Nicu spunea...

Domnule Cornel, ceea ce ați spus este corect! Sunt situații și situații cu stagiile ulterioare, nu se poate face o analiză decât diferențiat. Mie îmi pare rău că nimeni nu spune că mereu a fost o ruptură între dorințele noastre și ce prevăd legile. Că nicio lege nu va avantaja rumânul de rând. Iar domnul admin crede că dacă zici altfel decât dumnealui, ești un oponent al pensionarilor militari în general.
Că nu știe să facă diferența între stagiile ulterioare- sau suplimentare- de cotizare și punctajul suplimentar acordat la punctajul anual, pentru activitatea în grupe de muncă deosebite, speciale sau alte condiții, este strict treaba dumnealui. Dar încă odată, mi se pare aiurea în tramvai să sari la gatul omului pentru că nu e " pe soluția catedrei".
Noi discutăm aici despre strâmbătatea legilor . Din păcate, acestea se aplică de multe ori după bunul plac al mai marilor zilei. Printre aceștia se numără și gulerați de care se face vorbire aici.

monteoru spunea...

Eu discut cu cineva care lucreaza in Spania cu forme legale.In Spania chiar daca ai varsta nu primesti pensie daca nu ai vechime in munca 15 ani in aceasta tara indiferent de vechimea in munca in Romania.
Nu-mi amintesc in amanunt ce cuprinde legea 263 dar ia vedeti nu prevede o anumita vechime?Ia vedeti ca s-ar putea ca cei din CPS sa fi despartit apele respectiv pensia militara pt ce ai muncit in MApN si pensie civila daca ai o anumita vechime ca munca in sectorul civil.Logic si cinstit ar fi ca CPS sa-ti plateasca pensie militara pt munca in armata iar casa de pensie teritoriala pt. munca depusa in sectorul civil.
Nu mi-o luati in nume de rau.E o simpla parere.Il felicit pe cel ce a suportat sa lucreze la patron.Eu am preferat sa fiu propriul meu patron.

Iulian Mareș spunea...

Observatia dv este corecta!

Iulian Mareș spunea...

M,
exemplul este edificator! Dar ce mare decanat este la Targoviste? ...are spor de 300% pt fosta capitala?

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
nu cred ca-l deranjeaza ca si el a muncit din greu in gospodarie, insa pt anii munciti dupa pensionare din SNAOPSN nu sunt legi? Si daca unii au putut munci, inseamna ca le ridici mingea la fileu sa mareasca virsta de pensionare!

Huhu Rezea spunea...

Acest blog critică doar legile din domeniul pensiilor care sunt date cu dedicație și creează dezechilibre între beneficiarii aceleiași legi
De asemenea criticăm sever aplicarea greșită a unor legi și nu încetăm să criticăm sau să atacăm în instanțe documentele emise cu încălcarea legii de către structurile care administrează pensiile militare.
Se admit opinii contrare, dar argumentate, nu lozinci sau clișee propagandistice sau trolistice.

CEZAR spunea...

PLX..199..SPUNE CLAR ..MINIM 25 ani VECHIME MILITARA..!!~
Terminat cu tractoristi cu pensie de ..COLONEL

Leo spunea...

Să facă Flavius măciucarul de pădureni o sesizare la Renate că nu este respectat art. 2 lit. b din Legea 223 raportat la art. 1 alin 5 din Constituție că poate nu ști de unde sare iepurele în bătaia puștii...........

Leo spunea...

Maciu biluță este drăgălaș și inofensiv , raportat la licheaua de maciu piciu

Nea Nicu spunea...

Am mai zis- o dar revin;
" Păi vedeți că sunteți proști ? " - Moromeții, Marin Preda
Ce lozinci sau clișee propagandistice sau trolistice vezi mata, bre domn administrator în ceea ce mă privește? Iar ai luat-o ca la partid ?!! Dacă îți spun o opinie, asta e concluzia dumitale ?
Deci se admit opinii diverse dar cele " bune" doar dumneata ai căderea să le selectezi ca atare?
Ia mai citește odată prima propoziție din postarea de la ora 23.00! Acum ai înțeles ce e stagiul suplimentar și ce e punctajul suplimentar? Că ești ditamai moderatorul !
Cam mergi pe fentă! Una zic eu, dumneata îi dai înainte cu ce știi mai bine, nu cu ce a zis celălalt.
Monteoru; la noi e o confuzie cu ăștia 15 ani. Atât trebuie să ai vechime/stagiu minim de cotizare pentru a beneficia de o pensie in sistemul public. La deschiderea dreptului de pensie. Ori la un militar pensionar, dreptul de pensie e deja deschis. Condiția deschiderii unei noi pensii, din sistemul public, e sa ai împlinită vârsta standard după Legea 263. Poți să ai și doar 3,4, 5 ani lucrați și pentru care s- au plătit contribuțiile legal datorate. Mai iei " o bucățică" de pensie și pentru acești ani. Deci nu trebuie să mai fi lucrat încă 15 ani.
In alte țări, reglementările diferă.

nr. 1 spunea...

Vad ca problema stagiilor de cotizare adaugate nu e inteleasa pe deplin si de aici multitudinea de idei, unele cam contradictorii. 1. Unii pensionari militari, au ales sa munceasca si dupa pensionarea din sistemul militar, f multi in mediul privat pentru a adauga ceva la pensie(nebeneficiind de oscaruri, sporuri de cifru samd).2.Alti pensionari militari au ales sa profite la maximum de timpul liber, sa se trezeasca atunci cand voiau muschii lor nu dis de dimineata pentru a ajunge la munca.3. Altii, cu vechime militara mica au fost foarte bucurosi de struto-camila de la legea pensiilor militare care le-a permis sa ajunga de la 65% la 85% prin includerea perioadei in civil in cea militara, o combinatie cam neinspirata.
4. Problema de baza este ca multi profita cu adevarat de stagiul de cotizare adaugat( ajung de la 65% la 85% , au un plus in bani la pensia militara si e ok pentru ei )insa cei cu vechime militara suficienta sunt total dezavantajati si discriminati pierzand dpv financiar si stagiul de cotizare adaugat si pensia suplimentara. 5. CPS in loc sa ceara indreptarea situatiei printr_o propunere legislativa adecvata(in fond legea 223/2015 initiala , cea publicata in Monitorul Oficial al Romaniei permitea tuturor sa beneficieze de cele 2 elemente clar contributive) au elaborat un algoritm defectuos de calcul care incalca flagrant Constitutia(art 16) si Legea 223/2015(art 2). 6. Daca exista corectitudine, se aplica Legea 223/2015 initiala iar pentru cuantumurile excesiv de avantajoase erau 2 solutii adecvate : a) impozitarea progresiva a pensiilor peste 7000 lei, b) plafonarea cuantumului pensiei militare pe grade(si functii). De ex. maior la maximum=....., lt col la maximum=......samd. In loc de acestea, a fost aleasa solutia cea mai simpla care sa pastreze intacte pensiile de 5 cifre, cu precadere pe cele peste 15.00o lei!

Liviu spunea...

Bună dimineața!
În Germania, unde locuiesc, dacă ai minimum cinci ani de contribuție la fondul de pensii primești, la împlinirea vârstei de pensionare, 67 ani, o nouă pensie. Pentru a primi pensie normală perioada de cotizare este de 15 ani.
LF

M spunea...

@Iulian Mareș

Nici măcar nu am luat cel mai mare venit lunar! În top conduce detașat domnul Mitrea Ioan Liviu, director la UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRONOMICE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ DIN BUCUREŞTI cu un binemeritat venit anual de 832.820 lei deci aproape 70.000 de lei pe lună - 14.000 de euro!

Îi vedeți pe cei din învățământ ofuscați? Nu, domnule, ei țin cu ai lor!

Huhu Rezea spunea...

Nicule, dă-o dracului de încăpățânare! Ințelege o dată că stagiile ulterioare pensionării nu sut stagii suplimentare în înțelesul pe care legile l-au dat cândva stagiilor care se adăugau la vechimea efectivă pentru anii lucrați în condiții speciale sau alte condiții.
Stagiile ulterioare sunt stagii contributive care au dat dreptul recalculării pensiei militarilor în perioada 2011-2015 sau dau dreptul deschiderii unui nou drept de pensie în sistemul public, după ce militarii au fost scoși din sistemul public prin L 223/2015. Stagiile ulterioare pensionării nu pot fi adăugate unei pensii militare decât forțând aplicarea legii. In perioada 2011-2015, când s-au adăugat acele stagii ulterioare, pensiile militarilor nu erau pensii militare.
Punctajul suplimentar este prevăzut în L 263 pentru perioadele in care angajatul a lucrat ân condiții de muncă speciale.

Nea Nicu spunea...

Nr1 * Intrutotul de acord cu dumneavoastră! In mare, cam cu astea îmi răcesc și eu gura de aseară.
Bine macar că ne- am pus de acord în privința punctajului suplimentar...
În privința stagiilor suplimentare, discutăm oricând.. Am zis de la început că acestea s- au putut adaugă la pensia primită de la armată ( vedeți că nu îi zic " militară") doar in perioada 2011-2015.
Acum suntem într-o altă paradigmă. Poți beneficia de o " nouă" pensie, din sistemul public, după împlinirea vârstei standard din Legea 263/2010.
L.F. * Mersi, deci un prim exemplu, nu e nevoie de 15 ani, ajung (decât!) 5 ani. Iar vârsta este alta, 67 in loc de 65.
Domn admin, eu mă opresc aici.
Văd din comentarii că numai mata vezi lucrurile diferit de ceilalți.
Apropo de lozinci și trolisti...

Cum are ( încă odată ) dreptate
Caragiale ;
" Amice, ești un idiot!"

Leon spunea...

@Nea Nicu, eu m-am conslotat deja !
Consider ca in procentul de 85% intra cele 9 procente de la PS, si pierd 9% din procentele primite pentru grupele de munca, oricum n-au fost platite in activitate( sic..!).

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Aha, si vreti bani cu 199 sa va faceti tari in strochitorul de rouă si mari in oua? Pai, i-au anuntat azi pe fazani ca nu mai sunt bani si nu se mai dau cei 200 lei, pe langa cei 800 lei, ajutoarele alea sociale pentru vechimi neîdestulătoare, de catre actuala guvernare, dupa ce i-au promis triumfal, si va dati seama ce va fi acum penstru PSD, electoral: CATASTROFAL! 'Te-an gur belit de Mos pricăjit si saracit, care cu traista goala la saraci ai venit!

Iulian Mareș spunea...

Leo,
Datele problemei, liniile de acțiune, forțele și tipurile de acțiuni erau cunoscute și prelucrare din vara!

Iulian Mareș spunea...

M,
Imposibil!
Sa nu aibă și ei un "C", un BOU ca analfabetul ala de Oskărel, eldeul (LD-ul) principesei, mic mititel?

BONIFATIE spunea...

Am onoarea!
Mi-am „sunat” pe WhatsApp soția, care-i în bucătărie, pentru o cafea și aștept zăpada, după atâta ploaie.
Respect pentru raționamentele d-lui NR.1, secondat de d-l NICU dar dați-i și d-lui HUHU dreptate pentru că mai este o categorie de rezerviști care au lucrat în „civilie” după pensionare (ex. pensionat în 2000 sau în 2010), adică înainte de 01.01.2016, cărora li s-a „valorificat” numai vechimea dar bani IOC, și au mai lucrat și după 01.01.2016, acest din urmă stagiu fiind valorificat pe bune în sistemul „civil” de pensii. Adică depindem, în baza unei legi jecmănitoare (era să zic jeg... mănitoare), de o dată fatidică care ține cont de contribuție numai după 01.01.2016. Și RESTUL CONTRIBUȚIEI, berbecilor de politruci, pe lângă algoritmul dubios privind recalcularea, NU ESTE FURT?!
NU VĂ CEREM SĂ NE DAȚI, VĂ CEREM SĂ NE RESTITUIȚI CE NE-AȚI FURAT, culmea, prin lege, deocamdată.
Când veți recupera TVA-ul în procent mediu european și veți înlătura zecile de mii de sinecuri atunci parcă nu ne-ar mai deranja plecarea voastră, spre informare, în paradisurile arabe.

Iulian Mareș spunea...

Tehnocrat,
Stiu ca ai la engleza nivelul 5, conform STANAG 666.. bine, ar ma fi unul dar este modest!
Pt binele blogului, te rog sa traduci: Câinele moare de bătrân și pensionarul MApN de grija altuia!
Mulțumesc anticipat!

Viorel spunea...

Unknown. M-ai dat gata (parcă ineresa pe cineva / ai fi putut spune doar: în Germania legislația se aplică așa…. și punct). Trebuia să spui: În Germania unde lucrez permanent sau sezonier (depinde de domeniu) pentru că nu-mi ajunge pensia dată de statul român după o viață de muncă, legislația se aplică astfel: și explică.

Viorel spunea...

Leon. Procentele de la 1 la 9 (în funcție de câte ai nevoie) se adaugă după ce ți s-au epuizat procentele rezultate din grupele de muncă. Ex. (vechime cumulate = 43 ani / 43-25 = 18 / 65% +18 procente = 83% / îți ia din pensia suplimentară 2 procente și ți le adună la 83 pentru a face 85% plafonul maxim și nu cum ai explicat tu / pierzi 7 procente). Dacă gulerații (vorba domnului Huhu Rezea) ar fi propus (oricum politicienii nu înțelegeau) ca pensia suplimentară să se acorde separat de pensia militară de stat printr-un capitol 2 pe decizia de pensie, ai fi avut la pct. 1. o pensie de serviciu calculată la un procent de 83% și la pct. 2. o pensie suplimentară în procent de 9% din pensia de la pct. 1. Așa aș fi văzut eu lucrurile.

vasile iosif spunea...

Se pune totusi intrebarea:
Ce interes are MAPN sa plateasca punctele de pensie din bugetul sau in locul Ministerului Muncii care ar trebui sa plateasca punctele de pensie cuvenite militarilor rezervisti, pt.stagiul civil adaugat, din Bugetul Asigurarilor Sociale de Stat?

Viorel spunea...

Vasile Iosif. Îți pun și eu o întrebare: De ce CPS a MApN plătește o indemnizați în procent de 50% din pensie (meditează 50% adică jumătate) pensionarilor militari conform Legii nr. 8/2006 privind instituirea indemnizaţiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică (toboșari, trompetiști, flautiști / ce au creat acești „MARI ARTIȘTI” pentru publicul spectator - civili / militari - pentru a beneficia de această indexare).

vasile iosif spunea...

Ha,ha,
"Arta cu fasole nu se face, Sanctitate", a spus Michelangelo Papei cand picta Capela Sixtina.
Sa fim toleranti cu trombonistii nostri.(.nunti, botezuri,inmormantari)
Ha,ha, un pic de toleranta.
Cu stima,

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leo, sunt deja cu petitia in lucru, trebuie s-o perfectez si s-o trimit!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Vasile Iosif, păi, noi stand ca cocostarcu-n stuf si mereu toleranti i-am lasat sa fim deposedati de grătărel si fasolea cu carnati, s-o manance ei, pe cand noi am mancat zama goală cu usturoi sa fim la ,,stomag'' burdușâți de apăraie si greoi si la borhaiele mățosului gros leșânați de goi! Toleranța si indiferența ne-au rupt portofelele si clanța, cum si-a rupt pilda Tanța cand a cazut cu bicicloanța la Ciresica lui Base la Constanța!

Huhu Rezea spunea...

Nu înțelegeam prin ce minune și-a sucit @Nea Nicu opiniile despre instituțiile financiare din sistemul de apărare, instituții care au degringolat sistemul salarizării și pensiilor militare în ultimii 10 ani. Si-a sucit opiniile față de cele exprimate anii trecuți despre CPS într-o scrisoare deschisă pe care acest blog a găzduit-o.
Cum am publicat acest topic critic despre avizul negativ pe care gulerații l-au dat recent proiectului de lege privind extragerea stagiilor ulterioare din vechimea pentru calculul pensiei militare, cum s-a trezit și @Nea Nicu să mă ia la rost că abordez asemenea subiecte, creind diversiunea cu stagiile suplimentare, deși proiectul de lege al regretatului Mircovici se referea la stagiile ulterioare pensinării, stagii pe care gulerații le-au captivat prin Ordinul M 25/2016 în deciziile de pensii militare, chiar dacă ele prisoseau.
Citind ultimele topice de pe Blogul Financiarii 83, înțelegem cine îl consiliază tehnic pe amicul nostru "revoltat". Mare pișicher, este domnul general al finanțelor!

Nea Nicu spunea...

Cum spuneam ieri la 11.10, eu m- am oprit. E blogul dumitale, scrii ca de obicei cum " pică bine" la poporul care îți învârte contorul aducător de bani. Faci niste asocieri venite din puțul gândirii. Dumneata ce faci acum, demaști opresorii pensionarilor militari? Nu ai audiență suficientă?

vasile iosif spunea...

Dle Nicu,
Dl.H face foarte bine.
Pana la urma, sub apelativul de "gulerati" se ascund fostii nostri colegi, elevi sau subordonati, cu grad, nume si prenume, care cerseau ,cu ochi de caprioare, indulgenta pt.prostiile pe care le mai faceau prin unitati.
La sfarsitul zilei raspunderea disciplinara, civila si penala pt.smavolniciile savarsite este INDIVIDIALA.