Un produs Blogger.

vineri, decembrie 10, 2021

Ordonanța privind majorarea pensiilor din sistemul public pentru anul 2022... în forma aprobată de ministrul Budăi

38 comments

 In cazul în care premierul Ciucă  decide ca și militarii să primescă o majorare  a cuantumului pensiei în plată la 31 12 2021, peste indexarea legală de 2,6% pentru anul 2022, Ordonanța va mai avea și un articol nr. 2, în care să se prevadă că prin derogare de la art. nr. 59 din Legea nr. 223/2015, cuantumul pensiilor militare se indexează cu.....

Forma prezentă a ordonanței este publicată pe site-ul CES


38 de comentarii:

Mihai spunea...

Până una alta,și-a facut intrarea in cont cand eram pe autostrada A10.
Nou record , Sibiu -Gilău (Cluj) =1h 30'

3 minute pe segmentul Teius -Alba Iulia recent dat in folosintă cu probleme inca pe 1 km. Incet,încet se schimba Romania ,mai precis-pentru ”prieteni” Ardealul -Inima Romaniei.

https://youtu.be/ZzTdNJlD4jE

Nea Nicu spunea...

Bossule,toate măsurile fiscale sunt cuprinse intr-:un apendice la Legea de aprobare a bugetului. Nu se dă ordonanță doar cu valoarea punctului de pensie și indemnizația socială minimă.
Asta una. Și a doua : cine ți- a dat dumitale garanții că pensiile militare se vor indexa ? Chiar cu cele 2,6:procente ?
Asta așa, să nu avem regrete după...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Deci iau ,,majorare'' prin indexare 26 de lei, hai cam 30 lei la 1128 lei, altfel imi creste prea mare si nu mai incape in chiloti sau buzunare! Zice Onorabilul ,,In cazul in care premierul decide sa primeasca si militarii''... Aha, Onorabile, avem de primit, cum am primit cu lumanare si cat a fost si ministrul Apararii, si mai ales ca e din gasca liberala, care nu ar da nici in fata plutonului de executie! Asa ceva visam toti, dar, papaki, asa ca va recomand sa faceti Revelionul, ca baronul, bine ca si mine: Acasa, la cabana Plăpumioara in brațe cu mândrioara, cu reprize de lupte greco-catolice, Ciucă să se oftice!
@Camarazii generosi, care au depus in acel cont BCR Ifrim Corneliu, RO87RNCB0030103772950001, sume in Ron, ii anunt ca sumele nu au intrat datorita faptului ca depunerile fiind de la alte banci, decat BCR la care eu sunt arondat, le trebuie cam o zi sa intre in contul BCR, iar daca sunt tot de la BCR intra instant, la ora 11 cand am ridicat pensia inca nu intrase nimic, contul fiind insasi cardul meu de pensie. Multumesc frumos, inca o data, camarazilor generosi, si abia luni am sa ma duc iar la Banca. Sanatate si tot ce va doriti, asa sa va ajute Dumnezeu, cu SARBATORI FERICITE!

mosmartin16 spunea...

Am trimis e-mailul ! Weekend placut !

Iulian Mareș spunea...

Bulai este/a fost ministru?

Ionel spunea...

Da, Se schimba. Acum pe Sibiu-Rm Valcea se fac si 4-5 ore !!

Alexcta spunea...

OUG pentru militari va face obiectul altei Ordonanțe de Urgență. Probabil în decembrie 2022.

monteoru spunea...

Huhule vezi ca l-ai botezat si trebuie sa-i dai un miel.
Avianyc @ iti apreciez patriotismul local dar prea mult da pe dinafara.Am rude cu domiciliul si cu afaceri in Sibiu dar nu sunt atat de guralive ca tine.

Leon spunea...

Se observa experienta ministrului Marius Budai, acum la al 2 lea mandat la Ministerul Muncii !
In proiectul de Ordonanta face referire la Legea nr.127/2019, o lege la care PSD nu va renunta, eventual vor fi admise unele modificari.
Derogarea se refera la o valoare mai mare a Punctului de Pensie de 1586 lei, aproape dublu fata de Formula din lege, de 100% inflatia cunoscuta (2,6%) plus 50% din cresterea SMBE, inca 2,5%, adica 5,1% si se propune 10% !
La pct.6 din Sectiunea 4, la Nota de fundamentare, ministrul Budai prezinta pe intelesul tuturor ,, Calcule detaliate privind fundamentarea veniturilor si cheltuielilor bugetare,, si pentru Anul 2022, se observa ca:
1. De la BASS se platesc 95,6 mld.lei si 573,8 mil.lei TAXE POSTALE.
Prin introducerea Talonului electronic aici se pot face ceva economii !
2. De la BS se platesc in total 10,7 mld.lei( si aici avem 63,8 mil.lei TAXE POSTALE), pentru :
- Indemnizatii INSOTITOR inv.gr.I = 589.7 mil.lei
- Indemnizatii Legea 8/2006 = 234,1 mil.lei
- Indemnizatii sociala minima = 5,160 mld.lei
- PENSII( probabil Diferente ) = 4,653 mld.lei.
Deci in anul 2022, CNPP va cheltui pentru Pensii si INDEMNIZATI aproape 107 mld.lei.


Simdum spunea...

Pensionarii militari cu lacrimi de bucurie in ochi, in unanimitate si nemarginita admiratie fata de conducerea de partid si de stat, au fost de acord sa renunte la indexari, majorari si eliminare inechitati ale pensiilor, pentru ca scumpa noastra PATRIE sa achizitioneze 32 super avioane F15!!!

BONIFATIE spunea...

Considerație pentru toți rezerviștii.
Ne-au intrat amețitele de pensii pe carduri.
Este ultima lună din an în care pensiile noastre, de câțiva ani, au rămas bătute în cuie.
De la 01 ianuarie, vom ști ce va mai fi potrivit comunicatului postat între Crăciun și Anul Nou. Dacă nu credeți, vă reîmprospătez memoria cu comunicatul din luna decembrie 2020 al C.P.S. a M.A.I.:
„Revenire: Comunicat privind indexarea pensiilor
Având în vedere faptul că la data de 31.12.2020 a intrat în vigoare O.U.G. nr. 226/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene, revenim la comunicatul din data de 23.12.2020 în sensul că în anul 2021 pensiile militare de stat nu se indexează cu ultima rată medie anuală a inflației.”
Pentru unii bucurie, pentru alții necaz. Singurii care nu-și mai fac probleme sunt cei pentru care s-a încasat a 14–a pensie, la nivelul salariului mediu brut pe economie.
Mai sunt și rezerviști, îi numeri pe degete, care pot pierde, cu „ajutorul” politrucilor, la pensia militară și câștigă sigur la pensia civilă (ex. (ne)cunoscut: - 50 de lei + 3 lei = - 47 lei).
Dacă au o soție/un soț cu pensie civilă... asta-i o categorie de rezerviști, dacă nu fericiți cel puțin favorizați, pentru că „încalță” 10% la bugetul familiei.
Și mai sunt rezerviști singuri, uitați de toți, pentru care nu mai contează vrăjeala politrucilor pentru că, pe rând, au rămasă fără părinți, fără frați și fără soț/soție.
Să fim fericiți, acum spre apus, aceia care mai avem un suflet cald lângă noi.
Sper să nu o bulim... fără Bulai lângă noi.
O zi bună tuturor!

Huhu Rezea spunea...

@Nea Nicu
Sunt foarte surprins că tocmai d-tale îi este străină semnificația sintagmei " din oficiu" din art. 59 al legii pensiilor militare. Un jurist, dacă-l întrebi, îți va spune că nu mai este nevoie de nicio altă dispoziție legală ca funcționarii Caselor Sectoriale să purceadă la indexarea cu 2,6%, indicator al inflației cunoscut la 01 01 2022. Numai dacă se elimină indexarea... ori se mărește/micșorează este nevoie de o reglementare expresă.

Articolul 59
(1) Cuantumul pensiilor militare de stat aflate în plată la 31 decembrie a anului anterior se indexează, din oficiu, începând cu 1 ianuarie a anului în curs, cu ultima rată medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut la această dată și comunicat de Institutul Național de Statistică.

Nea Nicu spunea...

Aha! Incepem să venim de acasă... Deci există și posibilitatea neacordării indexării. Despre asta vorbeam. Cum s- a întâmplat mai antart. Când nu s- a aplicat " din oficiu" indexarea. Lăsați-o jos cu legislația, am luat 92 din 100 de puncte la angajare. Doar dacă nu doriti să faceți o aroganță de weekend...

Liviu spunea...

Când ai 15000 pensie normal că ți-ar prinde bine 10%. Răbdare și veți avea surprize.

spiritul lui Haret spunea...

Mai baieti de baieti@ l-am ascultat pe Budai ieri seara.Omul acesta a inceput sa fie ministrul muncii.Nu am agreiat PSD-ul niciodata dar sa stiti ca in opinia mea omul isi merita functia spre deosebire de scorpia de Vasileasca si proasta de Turcana.Omul a spus clar si raspicat.Pensiile speciale nu fac parte din sistemul public de pensii deci pe cale de consecinta nu e treaba lui.Omul a pus punctul pe I spunand ca e treaba fiecarui ministru deci in ceeace ne priveste pensiile noastre stau in condeiul ministrului dela aparare si interne.In concluzie:daca vor Ciuca nu are dece se opune.Va mai spun citand cu aproximatie pe Budai ca problema pensiilor speciale mereu a fost o tema de campanie electorala iar domnisa sa Ciolos sa faca bine sa obtina pentru viitor anularea pensiei speciale de europarlamentar ca sa fie credibil.
Dancu poate sa indexeze pensiile militare cu cat vrea daca nu se lasa influentat de "prietenii" nostri din minister.Daca Dancu o face fiti siguri ca si cel dela interne ,SRI,SIE,SPP,STS o va face.
Ma imbat.Castiga nevasta 200 lei ca a muncit nu ca mine care am crosetat.Multa sanatate ca e mai scumpa decat toate.

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
Ce faci omule cu 2,6%?...asta nu este nici bacșiș...😱🤣

Iulian Mareș spunea...

Kiar pensionarii au solicitat și au propus renunțarea la indexare pt a fi cât mai mulți bani pt excursii la parlamentari!
Cat privește aeronavele F, nu sunt 15 ci 16, cf nomenclatorul NATO! Ne trebuie cât mai multe, măcar 48-55 buc!
Acum, cu salarizarea asta și perspectiva gri a carierei militare eu nu cred ca va mai fi bătălie la porțile AFA Brașov!
Teoretic, luați în calcul măcar 3 piloți pt fiecare aeronavă!
Sa nu fim rautacioși: dacă am avea 30buc F-35 sau F-22!...pe noi ne secătuiesc și F16 de acum!
*Verificați cum sta Grecia, ce își propune și câte aeronave au dintr-o escadrilă!

Iulian Mareș spunea...

BONIFATIE,
UF...CE BINE CA SE AMANA TAXA DE SOLIDARITATE PT MULTINATIONALE!...îmi era frica pt ei...săracii!

Liviu PO spunea...

Vei lua si vom lua mai mult ca indexare si eventual ca mod de calculare dupa 199,doar in momentul in care Romania va achizitiona de la partenerul strategic si un portavioan second hand pe care-l va plati in rate pana in 2080.Atunci si numai atunci se va intampla ceva benefic cu soldele noastre de rezervist...

Leon spunea...

Tot propunerea mea mi se pare mai corecta, adica procentul de Indexare ( 5-8% !) se aplica la Pensia Medie Bruta din SNAOPSN de 4000 lei si suma obtinuta( 200-300 lei) se adauga la Pensia Bruta aflata in plata la 31.12.2021..!!

Mihai spunea...

@ Haret
Încă nu ai inteles că ”Ministrul pensiilor ” este cel de la Ministerul Finantelor Publice ?
Te vei convinge cat de curand că făra avizul lui nu miscă nimeni in front , decat daca decizia politica a partidelor este favorabila. Si atunci se fac ajustari pe alte domenii.

Iulian Mareș spunea...

Dragostea nu tine cont de vârstă și se face minim în doi, căci dacă este de unul singur te numești sigur "C"!

Cezar spunea...

..ai frecat mansa la rece🤣🤣🤣🤣

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Liviu Po, totul este misto baro cu haladite si mardite, si asta se mai poate spune o data, caci, la romanistani, orice actiune data ca benefica este conditionata cu o alta fapta proasta sa se faca cu frică, si daca se poate cu hartoape, frate, dupa legea lui Ohm, sa scoatem si sufletul din om, iar pentru Austria si Germania sa drujbarim si ultimul copac si pom!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Stelica, ce-mi pace la tine ca esti optimist si fara frica! Padurenii, jienii si rosienii jubileaza si juiseaza, pana la extenuare, sa ne tina inghetatti la penziile brotacare, sta-le-ar in garleje si pe freze, ca ne-am saturat la drepturi sa ne reguleze!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Iulian, eu stiam de unul Bulai de la USR, un slabanog ratat si @rezist feroce, ca o vipera, care cersea prin tarile nordice cu mana intinsa, caci fiind parazit si neplacandu-i munca doar asta a facut la viata lui... Poate confund numele...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Iulian, as paria ca nu i sa mai auzim in veci de taxarea multinationalelor, SUA, Franta, Germania, Austria pun botul de urangutani contras!

Leo spunea...

Între 15 - 20 dec. se va ști exact dacă va fi ceva ăn plus peste 2,6% .

Iulian Mareș spunea...

De baștină de lângă Roman, parcă...
Ăla care lua în ras pe Sf. Maria și pe Cristos?

M spunea...

@unknown

Numai să înțeleg: Deci un CASS de 10% la o pensie de 15.000 e OK, dar o indexare tot de 10% nu mai e OK? 😁

@Leon

Şi eu zic la fel. Un economist mi-a explicat că indexarea urmărește păstrarea puterii de cumpărare iar actualizarea urmărește păstrarea raportului între pensie și SMB.
Dacă se face doar actualizare diferența dintre două pensii s-ar reduce până la zero. De aceea se folosește varianta de indexare + actualizare!

M spunea...

@Leon

Da, dl. Budai este evident un mare pas înainte!

107 mld.lei? Asta e vreo 9% din PIB?

Mă rog...

De la prietenul meu care lucrează la Ministerul Muncii am aflat ca dna. Turcan ar fi făcut o criza de nervi când a văzut PNRR. Cică MM nu ar fi trimis niciun procent pentru plafonarea bugetului CNPP, ba chiar ar fi dat mandat să se accepte undeva între 12 și 13% (cu o creștere treptată de 1% pe an în următorii 4 ani). După ce a venit de la UE dl. Ghinea Slinosul ar fi informat-o pe Turcan că a plafonat pensiile la max. 9,4. Aia a făcut o criză că "lumea o să dea vina pe mine și că i-au sabotat toată munca". Cică această criză ar fi scos-o din cărți pentru un nou portofoliu mai ales că gruparea Câțu - Ghinea - Vîlceanu ar fi cei care au moșit PNRR!

Vorbe de fumoar....

Liviu PO spunea...

Singura solutie normala, dupa ce ne-au ras jumatate din paduri,cumparat 70% din terenurile arabile si luat resursele naturale 100%,doar in 14 ani de la aderare, e venirea la administrarea tarii a unui partid care sa scoata cat mai urgent tara din aceasta cloaca ,adica UE!Sa vina ROEXIT!

Huhu Rezea spunea...

@Liviu
Nu este politicaly correct să spui așa ceva!

Leon spunea...

Da, chiar 9% din PIBul anului 2022, daca avem o crestere cu 7% , la nivelul de 1.194 mld.lei !
Cred ca acum putem trage o concluzie: pensiile de serviciu si cele militare NU intra in procentul de 9,4% din PIB; daca ar intra si cele 10 miliarde de la BS pentru acestea, am ajunge la 9,7% din PIB, si atunci ce facem, le micsoram sa ne incadram in 9,4%..??

M spunea...

@Liviu PO

România e între Rusia și UE. Singură evident nu poate supraviețui, deci avem de ales între unii și alții. În acest caz, eu zic că nici un om normal la cap nu ar alege Rusia!

Problema nu e UE! Problema e la români care stau capră ori de câte ori ne cer ăștia! Suntem singura țară care am acceptat condiționarea PNRR de austeritate! Aaaaaa.... ia să îl luăm pe Ghinea și să îl băgăm la pușcărie pentru trădare să vedem dacă următorul trimis să negocieze și-ar mai bătea joc de români!

De ce suntem singura țară care nu poate să pună condiții de vânzare a terenurilor agricole către străini? Sunt ăia de vină? NU!!! E blegeala noastră și faptul că ne uităm la străini ca la niște dumnezei!

Cine e de vină că românii au ales un Fritz la Timișoara și o Clotildă la București?

Observați vă rog că nu dau exemplul Johannis pentru că îl consider oarecum român! 😁

Leon spunea...

O constatare interesanta pentru cei 892.732 pensionari beneficiari ai Indemnizatiei sociale minime de 800 lei/luna. Prin majorarea acesteia cu 25%, la nivelul de 1.000 de lei, cel putin inca 229.732 de pensionari care au intre 801-991 lei( deci NU sunt in categoria pensiei minime) vor ingrosa randurile beneficiarilor de indemnizatie sociala ( ati vazut cum sunt priviti acesti oameni, ca o paria a societatii..!) si anul viitor vom avea cel putin 1.121.969 beneficiari..!
Exemplu de calcul:
PMA = 0,6250 x 1442 lei = 901 lei, in prezent mai mare decat 800 lei.
Acelasi PMA in 2022: 0,6250 x 1586 lei = 991 lei, si va primi de la BS diferenta pana la 1.000 de lei..!!
Cei cu un PMA mai mare de 0,63114 x 1586 lei = 1.001 lei, PROBABIL vor beneficia de un ajutor in luna ianuarie de 1.600 lei !

Unknown spunea...

Va salut cu respect! As vrea sa stiu de ce la pensia mea militară brutul pe cupon imi este de 3900 lei si netul 2840. Mentionez ca am iesit din sistem in 2018.



Claudiu spunea...

Anca Alexandrescu, Realitatea Plus, pensiile militare sub 2500 lei vor fi indexate cu 10%,iar cele peste 2500 lei vor fi indexate cu 2,8%.
Discuțiile ar fi avut loc azi la Ministerul MApN.