Un produs Blogger.

marți, decembrie 21, 2021

OUG 130/2021 a Guvernului Ciucă a micșorat pensiile militare mai mari de 5222 lei, cu excepția pensiilor stabilite prin ordonanța LOV/2017

217 comments

După bătălii intense duse de sociologul Dîncu, uns ministru peste cătane în guvernul generalului Ciucă, șocat de constatarea că predecesorul său i-a lăsat prea multi pensionari militari cu pensii mai mici de 2500 lei, în ultima ședință de guvern s-a admis indexarea cu 10% doar a pensiilor militare mai mici de 2500 lei, restul urmând să primească indexarea legală pentru anul 2022... de 2,6%. 

Concomitent, din pensiile militare mai mari de 4000 lei, la fel ca și din pensiile din sistemul public, în care întră alte 6 categorii de pensii speciale, s-a dispus reținerea unei contribuții de asigurări sociale pentru sănătate de 10%, CASS-ul pe care Dragnea, în "lăcomia" sa, abia  îl eliminase în anul 2017. 

Creșterile și descreșterile  pensiilor militare nete, după cele 2 măsuri dispuse prin OUG nr. 130/2021, sunt sintetizate în tabelul de mai jos, cu precizarea că sunt valabile numai pentru militarii care și-au deschis drepturile de pensie înainte de 15 septembrie 2017, data intrării în vigoare  a noului algoritm de calcul al veniturilor din pensii militare, prin celebra  OUG 59/2017, rămasă în folclorul cazon sub denumirea de ordonanța LOV.... mai ales, pentru că a eliminat actualizarea pensiilor militare. 

Fără acea ordonanță prin care gulerații din sistemul de apărare, în frunte cu actualul premier,  au stopat corelarea pensiilor militare cu creșterile soldelor de funcție, prevăzute în art. 38 al Legii nr. 153/2017, actualul ministru Dîncu nu ar mai fi fost șocat de dezechlibrele care s-au creat în ultimii 4 ani între pensiile militare vechi și cele noi.

Inițiatorii ordonanței LOV au găsit câteva artificii  financiare prin care creează surplusuri din anvelopa brută a alocațiilor pentru pensii, diferența dintre brutul fiscalizat potrivit Codului Fiscal si netul calculat potrivit noului articol nr. 60 al Legii nr. 223/2015, dar și portița prin care veniturile din pensii, odată stabilite la valoarea netului soldelor brute din baza de calcul, nu mai sunt afectate...  în veci, de dispozițiile fiscale referitoare la veniturile din pensii. Din contră, veniturile lor pot să crească... dacă se relaxează fiscalitatea ori contribuțiile vor fi din nou partajate între angajat și angajator, așa cum intenționează să procedeze finanțistul Câciu.

Când este de rău, adică fiscalizarea pensiilor militare stabilite după 15 sept. 2017,  se raportează la cuantumul brut, impozitele si contribuțiile fiind reținute din anvelopa bugetară destinată pensiilor militare, nu din veniturile din pensie ale beneficiarului.

Când este de bine, adică indexarea pensiilor militare, se raportreazâ la pensia stabilită potrivit art. 60, adică în procentul de 58,5%  din  baza de calcul brută.

Așa s-a ajuns, după cum se vede din tabelul de mai jos,  ca un militar care în anul 2021 primește o pensie brută de 15 000 lei, stabilită anterior datei de 15 sept. 2017,  să plătească în anul 2022 , după indexarea cu 2,6%,  sumele de 1 139 lei CASS și  1 225 impozit, pensia netă fiindu-i micșorată 674 lei. Spre deosebire de acesta, un alt pensionar militar care are în anul 2021 același venit din pensie de 15 000 lei, dar stabilit după Ordonanța LOV,  primește indexarea de 2,6%... dar nu plătește niciun leu CASS si impozit. Pentru acesta impozitul și CASS-ul sunt calculate din cuantumul brut și plătite de Casa Sectorială din alocația bugetară brută pentru pensii. 

Ca să vedeți cât se poate restitui din pensie la bugetul de stat al ministerului, faceți diferența dintre pensia brută( când este 100% din baza de calcul) și 58,5 % din baza de calcul  brută. Dacă pensia netă este        15 000 lei, baza de calcul brută este 25 635 lei. Pensia brută variază intre 65% și 102% din baza de calcul, ori este diferență  sau proporție din 65% pentru vechimi mai mici de 25 ani. 


SINTEZA EFECTELOR OUG 130/2021 ASUPRA VENITURILOR DIN PENSII MILITARE, ÎN ANUL 2022


217 comentarii:

«Cel mai vechi   ‹Mai vechi   201 – 217 din 217
Iulian Mareș spunea...

monteoru,
și inca este!
Brenda a lucrat la Comerț exterior!

Iulian Mareș spunea...

Doamna in cauza a fost lt.col......

Iulian Mareș spunea...

Burebista,
te asigur ca este calculata corect si acoperita legal....

M spunea...

@Arfy

Aveți dreptate: și rezistenții ar fi sărit gardurile în 10 august dar veniseră în rochii mulate!

Sunt nenumărate diferențe:
- violența cu care au atacat rezistenții forțele de ordine,
- pungile cu fecale aruncate în jandarmi (conform rechizitoriului),
- tâlhărirea jandarmeriței,
- faptul că în mulțime era deci un manifestant înarmat cu pistol și muniție de război,
- depășirea orei limită de desfășurare a unei manifestații (ora 23).
Să continui?

Wow! Ați avut un moment de decizie în 89 și încă că lăudați? Eu zic să cereți și o decorație! 😁 Glumesc! Citiți în continuare că explic!

Jandarmii iau decizii în fiecare zi, decizii care pot duce la escaladarea unor conflicte.

Un gând de reflecție:
Cineva care stă în fotoliu (așa ca mine acum) poate să înțeleagă cum v-ați simțit să luați decizia de viaţă și de moarte în 89?
Nu cred!
Atunci, aveți bunul simț, și acceptați că poate nici dumneavoastră nu puteți să înțelegeți ce decizii se iau de către alții!

Eu zic că e o atitudine constructivă și mai ales decentă!
Ce ziceți?

M spunea...

Când am spus:"cel mai prost pompier de la SMURD" mă refeream la faptul că pompierii de la SMURD au cel puțin un curs (cu atestat) de paramedic. Mulți au trei sau patru (pe domenii diferite).

Unui brancardier nu i se cere nici un curs dar are salariul cât un maior!

un oscar = o pensie spunea...

mares,sa spun cum a fost la mine
cand am iesit eu a fost de ales intre mine si alt subofiter mult mai tanar (avea vechime sub 10 ani) dar care tocmai divortase.Uite cum a primit divortatul ,care a luat oskar 6 luni ( ii dadeam eu acel ajutor intr-o singura transa),eu nu eram citat la negativ(fb pe linie si chiar eram solicitat pt ajutor la sefi care mi-au promis verbal ca imi acorda).Cum era sa ma ajute pe mine pe zeci de ani comparativ cu ala pe 6 luni(si un motiv hilar-divort)??????

Viorel spunea...

un oscar = o pensie. Cum adică avea avechime sub 10 ani (Eu înțeleg la ce te referi, dar vreau să-ți demonstrez că la pregătirea ta nu știi să te exprimi. Clasele 5-8 încă mai funcționează / după vacanță).
Activitatea ta nu se evaluează prin „Citat la negativ” ci prin Apreciere anuală de serviciu sau parțială. Dacă vrei amănunte ce cuprinde o apreciere anuală sau parțială, înscrie-te în audiență pentru meditații.
Șefii ți-au promis un Oscar șrtiind că ești slab de înger și uituc, dar în primul rând că nu meriți și o să rămâi cu promisiunea.
Cât despre un divorț este greu de depășit și un moment tragic în viața unei familii. Copii rămași pe drumuri (fără mama sau tată / au fost dați spre creștere și educare și la tați), poate nu avea casă și stătea cu chirie și câți de poate. Nu critica până nu treci prin asemenea situații.

un oscar = o pensie spunea...

viurele,cum iti place tie sa o tii calda intre buze!
ce nu ai inteles?
ala divortat ,era in sistemul militar de cativa ani(nu stiu exact de cati ani dar cred ca e vb de 7 sau 8 ani)
personajul avea varsta sub 30 de ani(deci toata viata inainte)
era casatorit de 2-3 ani si fara copii
de unde pana unde tragedie ,daca nici nu apucase sa se cunoasca foarte bine intre ei
motivul divortului a fost infidelitatea sotiei(deci a facut chiar bine divortand)
deci vezi cum musti de cur doar din placere(am sa anunt sa vii si sa nu ma sterg la cur)
aprecierile anuale(cum te dai tu mare) au fost FB -cel putin in poligon trageam cu ochii inchisi si punctaj maxim(tu de cate ori ai tras in poligon in ultimii 10 ani? caci eu trageam saptamanal,hahahahaha-cum te pisc eu !)

Viorel spunea...

un oscar = o pensie. Ești PROTOVAN rău de tot. Când scrii fraiere o compunere, cuprinde în ea toate cele 3 elemente. Început, cuprins și încheiere. Ce poate înțelege o persoană care îți citește comentariul postat. NIMIC. Comentariile tale nu au nici început, nici sfârșit și nici conținut. Nu exprimă nimic. Litere din alfabet înșirate fără noimă pe o ață numit rând. Păstrează-ți curul pentru cei din familia ta ca și cadou de Crăciun. O merită cu așa nărod în casă. Eu nu mă laud cu ce fac în poligon, dar dacă te-aș vedea pe stradă știind că ești tu, când ai ajuns în fața mea, dintr-o carboavă cazi lat apoi sun la 112 crezând că ai leșinat.

M spunea...

@Cătălin

Am și eu o întrebare: de ce când se dau salariile din învățământ (de exemplu) nu se spune și că "se adaugă sporuri".

M spunea...

Jandarmerița Porno

Doar o informație. Doamna care acum 16 ani a pozat sexy a fost campioană națională, europeană și mondială la Karate. Așa a luat și examenul de încadrare ca subofițer de jandarmi.

Din fericire ochiul ager al celor de la strictsecret.ro au evitat ca Jandarmeria să fie coruptă de asemenea elemente depravate!

Să dea cu piatra cel care nu a făcut în tinerețe nici o prostie!

Xpert 86 spunea...

Nu m-am putut opri din plans pentru astia saracii cu pensii de 15.000 de lei🤣🤣🤣🤣🤣

ifrim spunea...

@Corneluș.Este o, ocazie să poți merge în audiență n-o rata!Nu mergi pe principiu distructiv cu toți gulerații la pușcherie ci constructiv doar cu articolul unic de pe blog cu actualizarea eventual îl rogi pe Huhu să-ți facă un speak scurt doar pe o coală A4 pe care-l citești apoi predai ministrului în situația că nu știi ce să ceri.

ifrim spunea...

@Corneluș.Este o, ocazie să poți merge în audiență n-o rata!Nu mergi pe principiu distructiv cu toți gulerații la pușcherie ci constructiv doar cu articolul unic de pe blog cu actualizarea eventual îl rogi pe Huhu să-ți facă un speak scurt doar pe o coală A4 pe care-l citești apoi predai ministrului în situația că nu știi ce să ceri.

SorinC spunea...

M-am pensionat anul acesta. Am baza de calcul 8043,pensie bruta 6837 (plafonata la 85%),pensie neta dupa impozitare 6353,pensie neta in plata 4705(limitata la netul bazei de calcul, 58.5 %). Cum o sa imi creasca mie pensia in plata daca eu nu am voie sa depasesc 58,5 % din baza de calcul? Nu ca as avea nevoie, dar se mai supara cei cu pensii mici degeaba.

Huhu Rezea spunea...

Pentru dvs, gulerații au introdus o smecherie.prin OUG nr. 114/2018. Dacă v-ar fi indexat brutul, nu primeați nimic la indexări, pentru că așa cum ziceți, ați fi depășit 58,5 din baza de calcul,
Așa că, indexarea de 2,6% se aplică, la baza de calcul, apoi se extrage cuantumul net de 58%.
De fapt, acelasi rezultat se obține și dacă actualizezi direct pensia netă de 4 705 cu 2,6%.
Ca să înțeleagă unii nelămuriți privind conflictul CSP cu Curtea de Conturi, la fel este si la plafonul de 85%. Dacă indexezi mai întâi baza de calcul si apoi extragi cuantumul brut de 85%, este acelai lucru cu indexarea directă a cuantumului brut cu 2,6%. In felul acesta procentul de pensie rămâne constant, cel din decizia de stabilire/recalculare/actualizare și după indexare, nu cum l-au mărit ilegal la CSP a SRI în urma controlului Curții de Conturi.

Leo spunea...

Compensează că acum scot 1000 de dottore/an

«Cel mai vechi ‹Mai vechi   201 – 217 din 217   Mai noi› Cele mai noi»