Un produs Blogger.

sâmbătă, decembrie 25, 2021

Semnalul care dă certitudine analiștilor militari că invazia sudului Ucrainei va începe în câteva săptămăni

108 comments

 Imaginile satelitare arată mari concentrări de tehnică militară în Crimeea și în apropierea graniței cu Ucraină, în special în poligoanele de la Ielnya și Voronej.

Iminența atacului este susținută nu atât de trupele și tehnica militară ci  de sosirea în zonele de graniță a numeroase ambulanțe sanitare și a formațiunilor de rezerviști mobilizați pentru urnirea colosului militar care staționează în poligoane și pentru instalarea administrației rusești în teritoriile ocupate.

Trupe de rezervisti ruși mobilizați, mărșăluind prin zapadă



Ce teritorii din Ucraina vizează Putin, cel care zilele acestea a spus că destrămarea Uniunii Sovietice a fost cea mai mare catostrofă geo-politică a secolului trecut?

Este vizată regiunea istorică din sudul Ucrainei care odinioară se numea Novorusia, teritoriu care coincide cu fostul Hanat Tătar al Crimeii, cucerit de rusi la finele  secolului al XVIII-lea. Capitala regiunii istorice a fost Crmeia.  De asemenea sunt  vizate Donbasul la est și Bugeacul(Sudul Basarabiei) la vest- pentru a ajunge la Gurile Dunării, lângă Galați.  

Este plauzibilă și varianta că Rusia face această demonstrație de forță pentru a obliga SUA și NATO să ofere garanții că nu vor integra Ucraina în NATO și nu vor dezvolta arme ofensive în țările din vecinătatea Rusiei.





108 comentarii:

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Mii de miliarde costa sustinerea unui razboi si Rusia nu-i are, apoi risca sa piarda teritorii si enclave serioase in caz de esec, Rusia va deveni dintr-un colos o micime, peste ei fiind apoi un tratat sa-i tina sub ocupatie zeci de ani sa nu mai ridice capul, si nu vor face asta, stiind ce au patit Germania si Japonia. Actiunea urmareste deblocarea tuturor sanctiunilor americano europene, e posibil sa ocupe zona Dombasului dar s-ar alege cu cu un dezastru economic din care nu si-ar mai reveni. Ar fi prima data cand s-ar folosi armamente atomice si de la acest fapt ar putea sa se intample sfarsitul civilizatiei umane... Presedintele Romaniei nu este preocupat, deocamdata, pentru ca-si imparte timpul intre partidele de golf si skiatul la munte, din Ianuarie urmand sa calatoreasca iar in jurul lumii in tari exotice, romanii si Romania nereprezentand nimic pe agenda-i foarte saraca in actiuni de scoatere a Romaniei din marele dezatru politic, in care l-a varat prin partinirile politice cu niste partide de buzunar ratate, esuate si acum abandonate definitiv, din pura si crasa prostie prezidentiala. In rest, traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul numai cu idioti si idiotenii politice! Am invatat de la geniile planetei ca ratiunea va invinge, dar sa nu se uite ca Putin nu este un om rational, cand este vorba de interesele imperiului sau...

Huhu Rezea spunea...

S-ar naște o oportunitate de negociere cu rușii un schimb de teritorii:
Transnistria contra Bugeac,
O Ucraină puternică este un pericol mai mare pentru România decât pericolul Rusia.

reddog spunea...

Huhu
Sa dea la schimb romanii ceea ce nu controleaza?
La Transnistria ma refer.
Chiar daca ipotetic am controla zona aia rusii nu ar fi de acord.
Din partea mea rusii si ucrainienii isi pot rupe capetele reciproc. Sunt in familie. 😀
Pai noi nu ne-am inteles cu rusii nici cand am fost aliati darmite acum...
Exemplu este razboiul din 1877.
Ei spun ca ne-au facut cadou Dobrogea uitand ca au conditionat asta de cedarea judetelor din Bugeac.
Si mai omit sa spuna ca noi am platit asta cu sange participand la razboi cu o armata de aproximativ 50000 de militari.
Cu ultima fraza sunt de acord dar spre ghinionul nostru interesele marilor puteri sunt altele acum in speta sa sprijine Ucraina.
Noroc am avut dupa primul razboi mondial.
Si oameni care au stiut sa negocieze. Ajutati fiind evident si de Armata Romana care ajunsese la Budapesta.
Nu va iluzionati cu rusii, nu ne-au facut si nu ne vor face cadouri.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, Nu mi-e frica de Rusia, avand pentru aceasta tara o fascinatie si curiozitate care nciodata nu se mai astampara pe Youtube, cu rusii putandu-se trata orice, insa ucrainieii sunt cu totul altceva, nu degeaba rusii punand capastrul presiunilor, istoric vorbind fiind sute de ani niste mercenari ai extremului orient in slujba tuturor, cat despre ,,nationalismul'' lor e doar o utopie politica, ca daca ar fi fost in locul rusilor aveau in permanenta sa fie in mijlocul unor conflicte antagoniste pentru acaparari de teritorii si expansiuni primitive. Ei au fost formati ca natiune, nu s-au format si n-au radacini milenare, ci doar ginte si triburi razboinice reunite, sa nu mai discut cat i-au tradat pe rusi cu germanii incat Stalin a umplut Siberia si URSS cu ei, inlocuiti fiind cu rusi, ca-n Dombas. Rau fac europenii ca se baga in acest conflict, rusii trebuind sa lamureasca acolo soarta rusilor, pentru niciunde in lume nationalitatile conlocuitoare nu sunt mai persecutate mai ceva decat niste dusmani, fara drept de invata si a-si scrie limba, iar de vorbit in public fiind interzis, neavand acces la functii publice importante etc, cat si nereprezentarea politica in Parlament. Isi merita soarta de la rusi!

Huhu Rezea spunea...

Republica Moldova ar putea negocia schimbul de teritorii.

reddog spunea...

Nu trebuie s-o uitam pe Regina Maria-cea care s-a batut ca o leoaica pentru interesele Romaniei.

https://youtu.be/2cyiN3etyS0

Ieșean spunea...

Terminati cu prostiile!Ganditi ca Mares sau ca M! Rusii nu ne iarata pentru atitudinea noastra fata de ei in ultimii 20 ani sperand in apararea ce o vom primi de la cel din capatul satului.Vai mama noastra!

Viorel spunea...

Ieșean. „Rusii nu ne iarata pentru atitudinea noastra fata de ei in ultimii 20 ani”. Noi ar trebui să-i iertăm pentru Tezaurul „furat” ce nu a mai fost înapoiat ? Oare cum ar sta România din punct de vedere economic dacă am avea Tezaurul în visteria țării sau la Londra (cum mai avem deja) ca și garanție financiară ?

Huhu Rezea spunea...

Nu am spus că rusii nu rămân un pericol pentru România.
Am spus că ucrainienii ar fi mai peroculosi dacă ar deveni o putere regională

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Yeees!

Mihai Anghel spunea...

La noi când începe mobilizarea rezervistilor? Întreb,deoarece,mi-aș dori să-i vad ,în cap de lista,pe Nasui,Ciolos,Barna,Boc,Petrov,toți care nu dorm din cauza pensiilor militare.

Iulian Mareș spunea...

Viorel,
de multe ori adevarurile sunt spuse pe jumatate. Multe lazi si vagoane au purtat drept inventar sintagma (dau un exemplu) - obiecte de cult religios, veșminte personale....etc! Asa sunt vremurile de razboi....
Cand sa zici ca îi dai de cap afli ca piese/lingouri de Au pansonate in ROU au aparut prin FRA, US...
Suportul Armatei Roșii in 917-919 pt likidarea Armatei Albe si a ultimilor bogatasi pana in fundul Siberiei a costa oare mare parte din Tezaur?
*Aleksandr Kolceak, ultimul comandant al armatei Țariste, in care s-au pus sperantele salvarii imperiului a fost ROMÂN!
**Vezi, dumneata, contrar ceea ce am invatat noi, cândva, marxismul nu a venit din EST ci din VEST!...inclusiv Karl Marx, Friedrich Engels sunt din DEU, deci VEST, ....si daca mai adaug ca si LENIN a venit tot din VEST...este cazul sa ne temem de NEOMARXIȘTI!!!!
Insa, despre un alt tezaur se vorbeste si mai putin...și incă cumva romanțat la greu: Povestea tezaurului dus la Tismana!

Iulian Mareș spunea...

”Nu am spus că rusii nu rămân un pericol pentru România.”
Dar rusii sunt un pericol pentru toata EUROPA!
Pe Cortina de fier raportul de forte era 3/1 in favoarea Tratatului de la varsovia (adica URSS), mai putin in mijloace de lupta maritime/fluviale si aviație!
Cred ca raportul de forte a suferit modificari calitative si nu semnificativ cantitativ! (Ex.: in 2008-2015 Rusia si-a skimbat toata tehnica de razboi electronic, ducand mijloace si microstructuri de specialitate pana la B.I.)

Iulian Mareș spunea...

reddog,
Asa este, fermecatoarea regina a cam inmuiat inimile colturoase impotriva unirii!
Dar mai este o kestiune care a contat enorm: un MARE LIBERAL a creat in Regat o banca care imprumuta bani romanilor ardeleni incurajandu-i sa cumpere cat mai mult pamant, iar dobanzile areau fff mici si in termeni onorabili!
La desele dispute avute Romania a contat si pe actele de proprietate ale multor tarani, care demonstrau astfel ca majoritatea pamantului este romaneasca, kiar daca erau parcele mici, nu mosii legate, ca ale grofilor unguri si austrieci!
Nici azi urmasii iobagilor nu stiu cat de rau i-au sclavagizat sașii in timpul Jugului de Fier Austro-Ungar! Adu-ti aminte ca romanii NU EXISTAU legal, nici macar nu se amintea de ei in documente... , mai jos decat paria!
*Doar de pe olteni nu au putut suge nimic, dar asta este o alta poveste!
**Și au trebuit trecuti munții si eliberați frații din robie...
***Și exista scrisoarea clasei politice nobile unguresti care solicita Regelui Romaniei protectie si alipirea Ungariei la Regat; asta dupa ce oltenii lui Leo si-au pus opincile pe clatirea Parlamentului din Budapesta! Iar Béla Kun, evreu nascut la Cehu Silvaniei va fugi apoi in URSS!

https://www.wikiwand.com/ro/Republica_Sovietică_Ungaria

https://romania.europalibera.org/a/ce-s-ar-fi-intamplat-daca-ungaria-n-ar-fi-semnat-tratatul-de-la-trianon-interviu-cu-istoricul-balázs-ablonczy-de-la-budapesta/30651275.html

micutzul spunea...

Eu zic că Rusia are acordul americanilor să ia ce e al ei. Și mai zic că daca Rusia avea interese teritoriale față de România rezolvau oricând....
Ucraina o să rămână mai mică ceea ce e bine pentru noi.

Dan B. spunea...

@CFI:

Bună dimineața!
Dacă tot te-ai trezit, bea o cafea tare și începe să te informezi în legătură cu ceea ce s-a-ntâmplat cu Rusia, de-a lungul istoriei.
Chiar trebuie să-ți amintesc că vechiul popor ucrainean era găzduit exact în partea vestică a actualului său teritoriu?
Sau că exista angajamentul desființării concomitente a celor două blocuri militare, NATO și Tratatul de la Varșovia?
Te asigur că nu sunt pro-rus, dar apropierea NATO de Rusia a indus măsuri de securitate din partea Rusiei, înclusiv în zonele portocalii ale hărții prezentate, foste ale rușilor de odinioară.
Iar dacă-l acuzi pe WKI de pasivitate, greșești enorm, căci, intre două partide de golf, a supervizat acordul de colaborare militară cu Ucraina, semnat de Ciucă, și a intervenit la NATO și USA, pentru aducerea de trupe și tehnică de luptă în România.
Chiar trebuie să-ți reamintesc că vecinătatea Rusiei, de după 1960, a fost benefică României, schimburile comerciale având o amploare deosebită? Numai Germania are dreptul să colaboreze economic cu Rusia și China, iar România are „verboten”?
„Putin nu este un om rational, cand este vorba de interesele imperiului său...”? Da, Putin este naționalist și s-a temut întotdeauna să „planteze” baze militare dincolo de propriul teritoriu. Predecesorii săi, vulnerabili moral și material, au jucat un rol important în slăbirea capacităților de apărare ale statului rus.
Dar, ca prevenție, va acționa la crearea unei zone-tampon între el și NATO (Biden), în care să nu existe trupe americane sau rusești.
Din păcate, atitudinea sfidătoare a liderilor politici ai României la adresa „ursului” Putin, dictată de exact cei care colaborează intens cu Rusia, ne-a plasat în proximitatea viitorului teatru de operațiuni militare, în zona în care gazul rusesc are cel mai mare tarif la mia de mc, la lipsa comerțului benefic românesc în estul Europei.
Și nici nu cred că trebuie s-l vezi pe Putin deja învins, atâta timp cât China îi este aliat. Și nu numai!
După cum poți constata și singur, nici Biden și nici „licuricii” europeni, nu au adus României beneficiile așteptate și numai naivitatea ta, implicit absența studiilor aprofundate de strategie și artă operativă, au indus opiniile eronate, prezentate de către dta.

Dan B. spunea...

Nu neg faptul că rusul a văduvit românul de tezaurul său.
Dar, când URSS se afla dincolo de Prut, România s-a dezvoltat la un nivel economic și social nemaiîntâlnit. Cu UE și NATO în țară, România a sărăcit considerabil.

CEZAR spunea...

Ukraina puternica. dar membru NATO...Ar fi cu totul altceva..
Zona TAMPON de care SUA ..are nevoie !

BatistaPeTambal spunea...

Celor care s-ar bucura de inceperea unui scandal in coasta noastra: credeti ca asta ar conduce la scaderea pretului kilowattului sau la cresterea pensiilor militare? Sau va doriti reactivarea (putin probabila si in general inutila)? Mai ganditi-va o data.

Arfy spunea...

Ucraina, istoric vorbind, este o țară construită artificial. Cele mai dure execuții și mârșăvii le-au făcut ucrainienii în al doilea război mondial! Pt europeni au fost înțeles că ar fi fost rușii.

HALA spunea...

UE și NATO nu ne lasă nici măcar să deschidem gura despre asa ceva și nici nu avem oamenii politici necesari în asemenea momente cu adevărat cruciale pentru români.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Dan B, parerea me e ca Ukraina trebuie lasata de NATO independenta pentru ca trecutul ei istoric impune asta si ar calma lucrurile, pe baza unui tratat ferm intre Europa si Rusia. Iohannis nu a facut nimic pentru ca relatiile cu Rusia sa fie bazate pe respect reciproc si economic, noi depinzand de resursele ei. Iohan arata SUA ca e sluga, nu partener, uitand ca Rusia ne e vecina traditionala, sa se treaca peste viciile istorice si sa avem cu ei relatii de buna vecinatate si intelegere, precum Germania, care nu se slugareste NATO si SUA si au o politica maleabila sa nu piarda gazele rusesti, cat si o piata de desfacere, azi afectata de embargouri. Crimeea e a rusiei, de aici s-a pornit, Ukraina profitand s-o bage la traista cand s-a desfiintt URSS si Rusia era fragila sa mai revendice acel teritoriu. Atitudinea foarte dura cu minoritatile ale Ukrainei a dus la acest conflict cu rusii, ca daca le respectau limba, traditiile, etc acum era liniste, insa ei sunt de o duritate extrema si au vrut sa asimileze minoritatuile prin interdictii nepermise. Ce povestesc romanii nostrii din Ukraina ca au patimit cu ukrainienii este de domeniul Miannmarului, sau alte tari sarace unde minoritatile sunt considerate neoameni. Tara multiplu tribala istoric, Ukraina nu poate convietui cu Europa, pana ce nu va fi educata european, insa acceptatrea in NATO va agrava situatia si vor fi conflicte permanente, Ukraina trebuind sa fie o zona tampon, independenta militar si cu rol de sine statator, european.

Mihai spunea...

Vorbiti pe cauzele conflictului, nu aiureli.
Tropaiala firmelor americane si occidentale prin Rusia bogata in resurse din vremea lui Elțân s-a terminat odata cu venirea lui Putin. Prea inteligent acest Putin pentru manevrele obscure ale occidentului si americanului.
A repus Rusia pe tapet in asa fel incât sa mai existe o forta care sa stea in calea imperialistilor nesabuiti (vezi Libia , Egipt , Chile-Salvador Aliendee , Siria , Irak si urma si Iran daca nu gaseau resurse petroliere in Alaska ,recrutarea lui Bin Laden ca apoi acesta sa se intoarca impotriva lor cu efectele binecunoscute,etc). Cine nu-i cunoaste la ei acasa pot să le aduca osanale , cine-i cunoaste stie ce le poate pielea. Accesul la resurse ,profitul maxim si dominatia prin influenta cu orice pret chiar daca se face cu soldatul.
De cand cu scoaterea americanilor de la resursele petroliere rusesesti odata cu venirea lui Putin , prin arestarea lui Hodorkovski si a nationalizarii gigantului YUKOS ,Putin a devenit in starategia lor dusmanul americanului si al Occidentului în căutare de resurse si piata de desfacere.
Capac peste toate a pus initiativa lui Putin de a crea ”UNIUNEA EUROASIATICA ” compusa din Ukraina ,fostele state sovietice cu exceptia Georgiei ,China , India ,Iran si infintarea in cadrul asociatiei a unei BANCI care sa rivalizeze cu bancile fief amaerican si occidental.
Drept replica cand era pe punctul de a crea UNIUNEA ASIATICA ”rivalii dusmani” au sabotat Rusia inclusiv JO de la Soci ,plus au declansat Puciul de la Kiev.
Drept rasplata inteligentul Putin le-a luat Crimeea.
Acum Putin le-a amintit ca l-au dus de nas pe Gorbaciv si Elțân si că ar fi cazul să se oprescă fiindcă datele problemei s-au schimbat.
Vor urma negocieri dure in urma carora Putin va obtine parte din garantiile de securitate dorite.

PS
Posibil ca ”rivalii dusmani ai lui Putin” sa mai insceneze involuntar ceva focuri de arma prin Donbas ca să-i puna ”agresiunea ” in cârca lui Putin ,cunoscut fiind faptul ca au fost recrutati in ajutorul Ukrainei multi mercenari georgieni.

Leo spunea...

În luna ianuarie 2022 nu va fi nici o acține miliară deoarece sun 2 reuniuni na cu USA alta cu NATO. Animarea activității de acum este tocmai ca să pună presiune suplimenară pt. aceste 2 reuniuni din ianuarie 2022. Apoi , dacă nu se ajunge la un acord între USA , NATO și Rusia probabil că va fi ceva acțiune în Ucraina , care acum este mai pregătită și detereminată ca să lupte cu rușii , având ți ceva dotare de la USA.
deci ăn ianuarie 2022 NU VA FI NIMIC .

luchy19 spunea...

Să fie reactivați toți generalii . Oare se constituie o brigadă ? Să fie 3000...?

Iulian Mareș spunea...

HALA,
Nu cred! Avem unul mare în politica externă, ce se visează lider regional și vrea și la vârful.. UE!

Iulian Mareș spunea...

Nu au sarcini la mobilizare...sunt marii leaderi!

Iulian Mareș spunea...

Da, maro teroristi georgienii!
****Obiectez: primăvara araba și Nord africană au fost rodul politicii neomarxiste a liderului de la Casa Alba care a fost primul și ultimul negru ce a întrat acolo fără mop și căldare!

marvas66@yahoo.com spunea...

Daca moldovenii de dincolo de Prut, care vorbesc romaneste isi fac studiile in Romania, au dubla cetatenie si totusi nu vor sa se uneasca cu Romania, atunci de ce bat unii apa-n piua ca vezi doamne ce bine ar fi cu o Ukraina mica, ca vezi doamne ar veni ceilalti moldoveni, moldovenii rusificati, sa se uneasca cu Romania??? Psd-ul a reusit timp de 32 de ani sa cumpere voturile Romanilor cu caldarea de plastic, uleiul si taratele aferente...de ce ar crede cineva ca Putin si Rusia nu pot ridica miza...la 2-3 caldari??? Inocenti sunt cei ce cred ca Rusia e slaba sau ca o sa dea Romaniei ce a promis la invadarea Crimeei sau ca Romania o sa aiba castig cu o Ukraina slaba...Cred ca cei ce sustin aceste lucruri au studiat in loc de tactica militara di geostrategie...bucatarie...

marvas66@yahoo.com spunea...

Invadarea Crimeei si Donbasului s-au realizat tot dupa previziunile tale??? Mai bine incerci cu previziuni astrale pentru babe si pitipoance...

Huhu Rezea spunea...

Am înțeles că nu ești de acord cuopiniile exprimate aici, dar nu ne spui care sut ale tele... tacticianule.

marvas66@yahoo.com spunea...

Sigur ti-ai luat pastilele inainte de a scrie??? Putin a atacat acolo unde a avut cea mai mare concentratie de rusi...cu ce a cumparat inimele bastinasilor??? cu gaze si curent ieftin... Orice prost ar gandi la fel...daca pot castiga usor de ce sa n-o fac... Razboiul este altceva...iar o secretara de gradinita ca tine nu realizeaza...

gabi spunea...

ADEVAR AI GRAIT!NICI MACAR CA NISTE ANIMALE NU ERAM TRATATI IN ARMATA!

gabi spunea...

VA FACETI ILUZII DE POMANA RUSIA ARE CAPACITATEA DE A CUCERI UKRAINA IN 24 DE ORE!

Leo spunea...

"Eruditule", dacă citeai ce s-a comunicat de către media acum 3 zile nu mai scriai asta arătâd cît de îngust și sterp îți este ogorul minții.
Spune tu atunci , cum e ca să ne luminăm în loc să ataci informaţiile de notorietate.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Dan B, poti s-o mai spui o data!

monteoru spunea...

Multi vorbiti numai trasnai.Rusia este un stat federal.URSS a fost un stat federal.Rusia nu a pierdut teritorii in urma destramarii URSS.Ca parte a URSS a pierdut putere dupa principiul une sunt multi puterea creste.Ia ganditi cum ar fi daca UE s-ar numi Uniunea Statelor Europene si ar fi organizata dupa modelul SUA sau Canada adica un guvern federal,o moneda unica,o armata unica etc.?
Prietenia Sovietico-romana a fost ceva fortat de imprejurari.Uitati ca Romania pana in 1958 a fost o tara ocupata si ca relatiile economice dupa 1968 cu marele"prieten" dela rasarit au fost aproape inexistente?
Va rog sa va reinprospatati memoria cum a fost intampinata armata germana de ucrainieni si actiunea armatei lui Vlasov.
Ucrainieni in marea lor majoritate si-au dorit o tara a lor.Dece nu ar avea dreptul?
Uitati-va la cum e populata Ucraina.17% sunt rusi masati in principal in zona estica.Actiunea lui Putin seamana in oglinda cu motivatia lui Hitler pt.ocuparea zonei sudete,parte din Polonia si Franta etc.
Va intrebati daca va fi razboi.Numai Putin stie.Mobilizarea si aducerea de rezervisti in vestul Rusiei da de gandit.Daca e sa-mi spun parerea cred ca vor fi niste actiuni cu scop limitat ce vor avea ca scop imbunatatirea pozitiei geografice pe harta Europei.Ei au precum americanii niste societati de mercenari.Vedeti gruparea Wagner supranumiti "omuletii verzi".(S-ar putea ca unele denumiri sa nu fie tocmai exacte).SUA si tarile europene vor protesta,vor pune in practica niste mici sanctiuni economice si cam atat.Nici rusii si nici americanii nu vor risca sa se aventureze intr-un razboi.Dece rusii nu vor o Ucraina in NATO?E o intrebare daca stam sa ne gandim ca Turcia daca nu gresesc e vecina cu Rusia si americanii au lovituri nucleare stocate pe teritoriul acesteia.
E parerea mea si nu am pretentia ca detin adevarul absolut.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Tehnocrat, sa nu cazi in capcana lui Pricina: Isi vede pensia babaa amenintata de PNRR si, ca toti cei cu pensiile gomflate si fara a merita acest lucru, incep marea vaicareala si jalanie ca sunt atacati, discriminati, proscrisi, bagati in lagare, dar ani si ani de zile cat ,,prostii' cu pensiile mici si medii plangeau peste tot ei stateau pititi si pasivi! S-a sculat, brusc, in ei patritismul, compasiunea pentru toti pensionarii militari si alte empatii, dar numai ca au mirosit impozitarea progresiva sau inghetarea pensiilor gomflate! Ceva trebuie sa faca politicienii cu peste 73% cu pensiile mici si medii bulite si inghetate de ani de zile si fiind bugetul fix si trebuind sa le majoreze vor umbla la pungile doldora, de aia acum scheauna disperati. Mi-ar fi ciuda sa umble la cei care au muncit pe branci sa le aiba, dar de astia cu foi scrise ce sa ma doara? Daogaru a dat cu clanta si are si Doctorat, o pensie de invidiat si tot ar mai vrea, dar nu stie sa traga nici macar cu Geco si ar vrea-o dubla, nu? Ie-te frate ca se naste o noua clasa sindicala defavorizata sa le plangem de mila, cea a ciocoilor kaki! Oare au avut vreodata rusine ca sa le fie acum? @Tehnocrat, trebuia sa ai peste 10.000 pensie ca pilot, dar nu ai decat ceva rasarit peste 4000 lei ca ti-au furat orele de zbor sa le dea astora, adica ai avut MUNCA EFECTIVA la mansa in misiuni, nu hartiile scrise la caldurica biroului, ca ei, dar uite ca astia ca de-al de Pricina si Dogaru te halesc, prietene, si nu-s multi, ba chiar ca-s mormane si batalioane! Taman ca sunt si niste zgarciogari cu lustru si indiferenti la durerile noastre...

Huhu Rezea spunea...

Ca să înțelegi de ce pe rusi nu i-a deranjat atât de nult intrarea Turciei în NATO si îi deranjează intrarea Ucrainei, ne uitam pe hartă si observăm că distanta de la Ankara la Moscova este egală cu distanța Munchen-Moccova, Copenhaga-Moscova sau Oslo-Moscova

HALA spunea...

Mareș,cine poate preciza dacă cel care zici că face marea politică externă a țării, a consultat măcar odată parlamentul asupra deciziilor sale în materie și mai ales dacă același parlament, devenit între timp proprietate prezidențială ca și guvernul l-a chemat vreodată să dea raport asupra acțiunilor sale în plan extern și în baza căror împuterniciri le desfășoară?

BONIFATIE spunea...

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitri Kuleba, dixit: „Din punct de vedere al securității, Rusia domină în Marea Azov, iar în caz de război va folosi acest lucru în mod activ pentru a pune presiune asupra orașelor noastre sudice, de pe coasta mării”.
Deci, Marea Azov este deja lac rusesc. Al dracului petrov (sâc!) ăsta cu cuburile de gheață, avea el ceva informații. Pas cu pas, vorba lui KWI, până la Niprul inferior (că mai spre nord este chiar Kiev-ul pe Nipru), și apoi...
Să nu ne facem probleme și nici iluzii, cerbul carpatin are în față un lup, ceva mai încolo de lup este un urs mai răsărit iar în spatele cerbului, spre vest, este cel care-l protejează, leul de la MGM. Toți vor să halească cerbul dar prin metode diferite. Resturile, la o adică, le ronțăie șacalii sau vulpile de prin preajmă. Deocamdată, carnivorii își arată colții unii la alții dar după... Gata cu alegoria că baba se piaptănă.
Afară plouă în miezul iernii, gazul rusesc ne prisosește, acum, însă mâine?

reddog spunea...

Americanii au bombe nucleare la baza din Incirlik care e la Mediterana aproape de Siria.
La alte baze (de ex la Marea Neagra sau mai incolo spre granita cu Armenia si Georgia, care teoretic sunt mai aproape de rusi) nu au, cel putin nu la modul oficial.
Cu Ucraina problema e mai complicata, rusii si ucrainienii au istorie comuna si Ucraina are tara aia cum arata astazi si datorita rusilor/URSS.
Probabil rusii se simt intr-un fel tradati.

luchy19 spunea...

› Noutăţi la Legea pensiilor şi a salarizării. Ministerul Muncii înființează un comitet care va monitoriza reformele în ambele domenii
Noutăţi la Legea pensiilor şi a salarizării. Ministerul Muncii înființează un comitet care va monitoriza reformele în ambele domenii
de Georgiana Adam | 26 Dec 2021 • 11:24
Noutăţi la Legea pensiilor şi a salarizării. Ministerul Muncii înființează un comitet care va monitoriza reformele în ambele domenii
Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Andreea Alexandru
România mai bifează un obiectiv din PNRR, după ce Ministerul Muncii a anunţat că va înfiinţa un comitet care va monitoriza reforma sistemului public de pensii, arată un proiect pus în dezbatere pe site-ul instituției.

Pentru a nu rata definitiv un alt jalon din PNRR, Banca Mondială va fi cea care va face consultanță pentru reforma sistemului de salarizare publică și schimbarea legii pensiilor, potrivit unor surse citate de economedia.ro.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a scos la licitație în SICAP, în luna octombrie, un contract de 6 milioane euro (24 de milioane lei) pentru consultanță în privința reformei sistemului de salarizare publică și a legii pensiilor.

Schimbarea acestor legi care vizează circa şapte milioane de români este asumată de statul român, prin PNRR, în fața UE, și va presupune eliminarea unor inechități și discrepanțe.


Printre acestea, eliminarea sau plafonarea unor sporuri, corelarea strictă a pensiei cu contributivitatea și eliminarea discrepanțelor de gen. Modelul va fi luat din afară, de la alte state din UE mai avansate decât noi.

Acest contract reprezintă și un jalon din PNRR, mai precis "asistență tehnică contractuală furnizată de o entitate care va fi selectată în conformitate cu legislația națională privind achizițiile publice". Acest obiectiv trebuia bifat până la finalul anului.



Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

Creșele vor primi şi copii nou-născuţi, de la zero luni, după ce Legea Educației a fost modificată
×

Trofin spunea...

Alcoolul de Crăciun , multe resentimente trezește!.

marvas66@yahoo.com spunea...

Erdogan e un altfel de Putin, nu-l vor nici americanii nici europenii nici rusii nici arabii...dar toti ii aseaza presul rosu sa-l castige... Armata turca se autointretine logistic iar amplasarea Turciei este un plus pentru orice alianta strategica. Bombele americanilor au fost mutate de mult din Turcia si chiar daca ar mai fi ramas, impotriva cui sa le foloseasca??? a omenirii in general??? Cine gandeste ca ar putea fi folosite are creierul distrus de rautate...bombele nucleare nu v-or mai fi folosite decat descompuse pentru energie verde. Putin a amplasat destule machete sa sperie Europa, dar daca o tara este populata cu lasi...poate s-o atace cu 1000 de soldati si va avea acelasi succes ca Talibanii ,dupa retragerea veteranilor nostrii care au 1000 de lei in plus la pensie pentru ca i-au lasat pe amaratii aia sa creada ca-i vom ajuta sa ajunga democrati...

Mihai spunea...

@ monteoru
Te asigur eu ca nu va fi razboi. Putin stie bine drept international si nu-i ramane ca solutie decat sa actioneze printr-o demonstratie de forta la granita care sa oblige NATO si americanii in particular la negocieri.
Asa ca va fi doar o demonstratie de forta ca sa se ajunga la negocieri si nimic mai mult.
Negocierile la care Putin spera sa ajunga vor fi dure si cu cartile pe față. In mod sigur dupa negocieri se vor schimba multe in politica Nato si americana vizavi de rusi si pretentiile lor.
Rusii au inceput sa redevina o forta militara cu un cuvant de spus in cazul ukrainian cu care forta Natoistii vor fi precauti in abordare .
Ca atare vor urma negocieri dure din care rusii vor obtine unele garantii cerute.
Nimic mai mult.
Hartuieli intre mercenarii ambelor tabere din Ukraina vor fi probabil si va fi pretext de acuze reciproce prin media de propaganda a fiecarei tabere.
Dormi linistit si nu pune in balanta Turcia cu Ukraina ,situatii cu totul diferite.
Turcia la intrare in NATO cu probleme interne mari ( kurzii din PKK) vecini ostili ( Iran,Irakul lui Sadam ,Siria cu baza militara rusa de la Lataki) pe cand in Ukraina este un interes istoric al rusilor ,plus interesul militar si economic al ambelor tabere.
Iar cat timp Putin nu permite firmelor americane si occidentale sa tropaie prin rezervele lor de petrol ,gaze ,etc va fi in considerat de occident si americani un dusman care trebuie eliminat de pe scena politica .

Dan B. spunea...

Personal, apreciez că sunt destui comentatori ai topicului, care habar n-au de strategie și artă operativă.
Aici este vorba de un conflict în care sunt implicate forțe de nivel strategic, nicidecum de cele ale unor sate din compunerea unei comune.
Ca să exprimi opinii la acest topic, ar trebui să studiați la UNAP, nicidecum doar la scoala militară sau în unitate, unde se predau doar noțiuni de ordin tactic.
Ca să fiu admis la Academie, mi-am însușit notiunile de tactică pentru nivel „escadrilă”, adică „batalion” la alte arme. La cursurile ei, mi-am însușit, în final, notiunile de „strategie și artă operativă”, notiuni aprofundate ulterior la cursul post-academic.
Așadar, nici eu nu mă încumet să dau pronosticuri privind rezultatul conflictului militar, darămite cei fără studii militare superioare!
Cert este că România ar fi victima acestui conflict, iar succesul unuia sau altuia dintre beligeranți este imprevizibil, atâta timp cât și China manifestă apropiere față de Rusia.
Sper că ați înțeles că nu-i critic pe cei lipsiți de studii militare aprofundate, ci doar le recomand să se abțină de la comentarii specifice pe tema dată, limitându-se doar la cele generale ca fond.
Și mai recomand studiul istoriei Rusiei și URSS, inclusiv după destrămarea colosului sovietic.

Huhu Rezea spunea...

Nu sunt analize proprii în topic ci semnale trase în presă de analiști militari, semale care nu prea sunt reluate de televiziunile de știri, pentru a nu speria populația.

marvas66@yahoo.com spunea...

Ai facut UNAP-ul cum a luat Ponta doctoratul? Sunt satul de cati ingalati au iesit din aceste "institutii de invatamant supetior"... I-ai pupat poala lui Oprea???

Huhu Rezea spunea...

Dan B
După cele ce ai învățat la strategia și arta operativă... ce faci, intri cu trupele într-o zonă pandemică?
Propriile trupe le lași nevaccinate?

Viorel spunea...

Deci Putin nu vrea NATO la granița cu Rusia, în schimb, el și Rusia prin ocuparea unor regiuni din Ucraina se apropie încet încet de granițele UE. Mai mult, mai tot timpul critică Scutul de la Deveselu ca fiind un afront și pericol la adresa Rusiei. Deviind un pic de la subiect, menționez faptul că, orice țară din lume dacă dispune de capital poate să cumpere pentru propria țară și binele poporului său tot ceea ce vrea, își dorește și nu are (să nu uităm că atunci când fostul prim ministru Ponta negocia cu China anumite contracte economice, Germania a sărit de fund în sus că încalcă nu știu ce convenții UE, în schimb ea, negocia cu Putin aprovizionarea Germaniei cu gaze și petrol). Revenind. Dacă România ar fi dispus de resurse financiare și ar fi dorit să cumpere 7 sisteme de rachete gen Deveselu instalate pe toată partea de nord a țării la granița cu Ucraina, ce ar fi putut spune Putin / Rusia. Ne-ar fi interzis schimburile economice indiferent de domeniu ? Ne-ar fi interzis să le instalăm unde dorim noi pe teritoriul țării ? Ei cer acordul cuiva când devin agresivi în plan economic (vezi prețul la gaze / șantaj la adresa UE în fiecare iarnă) sau militar ?

socrates spunea...

Doar un singur punct - din multele - trebuie luat sau avut in vedere, "ca si ALTII", Ucraina - ucrainenii, au "deznatinalizat" până si cimitirele "românești" sau ale românilor din zona Cernăuți !!!, cum se spune, restul a fost, este sau poate deveni "istorie", depinde insa, cine o dictează si scrie !, iar asta iarasi uităm, dubios de usor si infantil.

reddog spunea...

https://m.ziare.com/rusia/vladimir-putin-amenintari-tv-reactie-propuneri-experti-militari-1717220

Nu-mi place personajul pentru ca este de cealalta parte a baricadei. 😀
Dar ce spune are sens si nu cred ca blufeaza.
El apara interesele tarii sale.
Rusia este o tara mare si complicata si nu poate functiona momentan ca o democratie vestica. Pur si simplu se dezintegreaza.
USA a trecut prin razboi civil pana sa ajunga la democratia actuala de ex.
Americanii au multe probleme interne chiar si acum.
Daca China se democratizeaza total maine va fi balamuc vreo cateva zeci de ani. 😁
O sa apara vreo 5000 de partide.
Au mai trecut si altii prin asta. 😀

Ciclicitate


"Vremurile grele produc oameni puternici.
Oamenii puternici produc vremuri bune.
Vremurile bune produc oameni slabi.
Oamenii slabi produc vremuri grele."

Asadar cei care vor pensii mari ar trebui sa se gandeasca daca vrem sa producem oameni slabi. 😁


Viorel spunea...

Domnule Viorel Kiss, după 1989 românului (în urma deciziilor clasei politice) i-a plăcut să se bage cu capul înainte chiar dacă în față era ghilotina. După ce îi tăia gâtul iar capul îi cădea în coș, se uita cu ochii holbați și mirați întrebându-se cine dracu m-a pus să mă bag cu capul înainte și nu cu picioarele (rezultat identic). Și ca exemplu, este participarea noastră în Afganistan. Ce am căutat noi acolo, când, alte țări cu state vechi în NATO și mult mai dezvoltate economic nu au participat cu nimic. Să arătăm vezi doamne cine suntem noi și cât de servili. Singurii care au avut de câștigat (financiar) au fost cei care au perticipat în TO sau misiuni individuale. Au mai fost și politicienii cu pozele de familie. A mai fost și un fost președinte care se lăuda și pe bună dreptate cu cel mai MARE ȘI BINE ORGANIZAT Summit NATO organizat în 2008 la București prin prezența celor mai puternici președinți de state. Dacă vorbim per general din cele 30 state member NATO, doar 11 state alocă 2% (și peste) pentru apărare printre care și România. Iarăși arătăm cât de mari și tari suntem. Nouă ca pensionari militari ar trebui să ne pară bine, numai că din 2016 (Legea nr. 223/2015) și până în prezent, din cei 2% alocați în buzunarul nostru au ajuns câțiva bănuți.

Huhu Rezea spunea...

Astăzi s-au alertat și televiziunile de știri cu situația din Ucraina.

socrates spunea...

Care ne ne sunt "unii ssu altii !!!", Ucraina - ucrainenii, ne-au d zbatilnalizat până si cimitirele "românești" sau ale românilor de "zona Cernăuți" sau Bucovina de Nord ( ca in urma cu cateva sute se ani in Ardeal). Uitam niște lucruri esențiale, istoria, trecută, prezenta si viitoare, depinde de cine o dictează si scrie iar noi uităm ciudat de repede si infantil, ca, daca TITtrebuie sa "ne vindem cămașa", de unde obținem mai mult, pentrucă de luat ne-au si mai ales ne jupoaie si pielea de pe portofel !!!. De unde OBTINEM mai mult fără sa ne vanda la mezat puturoasa clasa politică românească.

Mihai spunea...

Vorbeste militarul din cazarma ,fie si cu UNAP gata in orice moment fara alte judecati de valoare sa se simta amenintat si să dea fuga la pușcociul din rastel si dăi bataie ca la revolta din 89.
Întamplarea a facut ca doi ani cât am fost detasat în Directia Comert Exterior sa fiu coleg de serviciu cu un fost coleg de facultate si specialitate , dnul Aurel Cazacu ,fost in evolutie Director ROMARM si fost Director al Directiei Armamente din Ministerul Economiei .
Nu vreau să mi-o luati in nume de rău dar analizele dvoastra sunt pur si simplu puerile in raport cu ce se petrece pe scena mondiala .
Daca Putin reusea sa puna pe rol acea ”Uniune Euroasiatica ” pentru care presedintele ukrainian era pe punctul sa semneze de aderare formata din spatiul sovietic minus Georgia, China , Iran , India , pur si simplu taia oxigenul americanilor si occidentului ,care practic si-au mutat firmele in aceste zone. A se intelege ca era un dezastru economic pentru ei. De aceea au pornit puciul de la Kiev si insistenta la presedintele ukrainian de a semna pentru aderare la UE.
După ce veti parcurge link-urile de mai jos poate ,spun poate ,fiindca trebuie sa aveti nivelul de intelegere a unor intrepatrunderi de fenomene la nivel international, veti intelege că rolul d-voastra ca militari (cu harti si ce ati mai facut prin UNAP -am facut si eu)intra in joc prin conflict armat direct doar după ce sunt epuizate toate caile diplomatice de negociere pe cale pasnica a unui asemenea conflict.
Aici este vorba de un conflict in care domina interesul istoric ,economic si militar a doua forte de nivel mondial care se cunosc (cititi link-urile foarte bine si care cunoscandu-se foarte bine ,nu se vor in conflict direct.

Poate intelegeti si cei cu ”UNAP” ca stiti prea putin in raport cu ce pretindeti.

https://vocearomanului.ro/produceam-tot-ce-aveam-nevoie-macarale-camioane-de-200-de-tone-faceam-locomotive-am-avut-avion-de-lupta-cu-motor-englezesc-am-facut-diamante-artificiale-e-ceva-de-neimaginat-daca-face/

https://www.bursa.ro/aurel-cazacu-in-spatele-achizitiei-rachetelor-patriot-sunt-probleme-de-lobby-26865331

https://www.zf.ro/zf-24/aurel-cazacu-a-demisionat-din-functia-de-director-la-ministerul-economiei-4793369

https://evz.ro/reteaua-iuda-spionii-lui-ivan-809181.html

https://youtu.be/IVoY7IMZxs0

ED spunea...

Nu am sesizat nicio interventie de specialitate. Harta de mai sus este pur literară! Este conceptul Novorossia, dar care nu are sustinere ca analiza militara. Este exclusă din punct de vedere strategic, o inaintare doar prin sudul Ucrainei, respectiv prin Novorossia. Inaintarea prin Novorossia poate reprezenta de fapt, doar o direcție adiacenta, unei alte directii principale.

De ce asa? Inaintarea doar pe flancul sudic, expune trupele rusesti unor atacuri sistematice dinspre nord, pe o lungime de front de ... 1300 kilometri (Luhansk-Galati). Si sa poata dezvolta o ofensiva rapida cu succes, fara consolidarea zonei cucerite in adancime de pe intinderea de 1300 km, ofensiva se poate transforma rapid in dezastru. Ca atare este exclusa iaintarea rusilor doar prin acea zona Novorossia.

Pe baza hartii si a concentrarilor de trupe despre care avem cunostinta (125 000 de oameni, minim 50 de grupări tactice, o divizie de tancuri, artilerie masiv, sprijin cu rachete si aviatie, o grupare de desant), dar si a obiectivelor strategice posibil a fi tintite de rusi din care nu trebuie exclus iesirea in mai multe puncte pe granita NATO (Polonia, Slovacia, Ungaria si Romania),situatia devine astfel:

- in prima faza, ofensiva generala cu obiectiv limitat, pana la Nipru, cu angajaraea fortelor principale ucrainene undeva in zona Kiev. Niprul este un fluviu care strabate intreaga Ucraina de la nord la sud. Cu oprirea fortelor rusesti la est de Nipru, consolidarea aliniamentului, concomitent cu intreruperea afluirii si aprovizionarii din adancime a fortelor ucrainene aflate la contact (blocarea afluirii de la vest de Nipru). Aceasta prima etapa constituie si un moment de tatonare, respectiv daca Ucraina ar fi ajutata in mod direct de forte NATO care ar urma sa fie blocate de rusi pe Nipru.
- abia dupa atingerea aliniamentului principal situat la est de Nipru, respectiv dupa epuizarea si blocarea la contact a fortelor principale ucrainene si zadarnicirea a afluirii inspre vest a altor forte ucrainene, se poate discuta si de dezvoltarea a 1-2 directii ofensive secundare: una prin sud prin numita Novorossia, alta prin nord lipita de Belarus. Este intr-adevar posibil ca cele 2 directii secundare sa fie dezvoltate si imediat dupa atingerea Niprului sau chiar concomitent, insa la acest moment fortele detectate la rusi a sustine astfel de directii, sunt nepozitionate pentru ofensiva. O inaintare concomitenta pe 3 directii, necesita minim 750 000 de oameni ca ofensiva sa aiba succes. Asa ca cel mai probabil ca aceste forte destinate inaintarii pe directiile secundare vor fi introduse ulterior pe la flancuri, numai dupa cucerirea si consolidarea aliniamentului situat pe Nipru.

Directiile secundare depind de obiectivele Rusiei. Doua directii secundare prind in cleste trupelor ucrainene aflate in principal la contact pe Nipru, si permit iesirea directa a Rusiei la toate cele 4 state NATO din vest (Romania, Ungaria, Slovacia si Polonia). O directie secundara doar via Novorossia, permite iesirea Rusiei doar la granita cu Romania. Un factor important in ecuatie privind a 2-a directie - cea dinspre nord, este implicatia Belarus. In sensul ca daca intervine Belarus, directia secundare dinspre nord a unei ofensive rusesti, nu mai este neceara, preluand Belarus atributele.

Huhu Rezea spunea...

Ai d-ta informații că Rusia dorește să ocupe întreaga Ucraină? Ba... și Moldova.
Rusia nu se va atinge de nucleul nationalist-feroce ucrainian. Ar fi ușor de cucerit, dar foarte dificil de stăpânit. Va găsi motivație să ocupe zonele din sud populate preponderent de etnici ruși.

ED spunea...

@ Huhu Rezea. Probabil ca nu ati citit complet. Eu nu am azis asa. Eu am spus ca datele de moment, conduc la o invazie certa doar pana la Nipru. Dezvoltarea celor directii ulterioare, depinde de ... am scris acolo. Si nu presupun stapanirea intregii Ucraine. Sau mai exact, spun ca este imposibila dezvoltarea unei ofensive doar pe directia Novorossia. Ar insemna sinucidere pentru rusi, care ar fi nevoiti sa apare 1300 kilometri dinpre nord.

Vedeti fluctuatia fluviului Nipru, este imens. Acela este aliniamentul pe care se vor opri rusii, aliniament cucerit total de la nord la sud. De la acest aliniment nu vor mai inaintam decat numai daca ucrainenii sunt sprijiniti direct de trupe NATO.

Inaintarea pe cele 2 directii secundare este cu totul altceva. O a 2-a faza a ofensivei, dar numai pe flancuri. In acest caz, a avansa ca directie secundara sud doar pe teritoriul ucrainean, ca sa iesi pe Romania, devine non sens ca si strategie. Rusii folosesc prin conceptie, spatii largi de manevra pentru mecanizate si blindate. E greu de presupus ca ocololesc sau nu R. Moldova. Dar fiti siguri ca nu ajung doar la Galati, ci si la nord de Romania, pe directia Ungaria. Altfel, daca raman impotmoliti la Galati, nu mai este obiectiv strategic.

Nu stiu ce sa zic cu acel nucleu-nationalist feroce. Or fi ca PRM de la noi. Azi dadea la TV ca militarii ucraineni se plang ca nu au majorate soldele din 2019. Asa ca ne imaginam cu ce abnegatie vor lupta.

Iulian Mareș spunea...

avianyc,
pentru ca nu ti-a raspuns nimeni, uite de dragul conversatiei, ma bag si eu in seama..., dar numai cu o conditie! Sa stii intrebuintarea desantului parasutat sau debarcat de la B (forta desantului) in sus!
Adica: adancimea proiectarii fortei, locul si rolul lui!
Apoi, pentru o a 2 a etapa sa ne explici adancimea misiunii unei Grupari de forte de nivel CA, precum si misiunea zilei!
Cand vei lua note de trecere, depasim momentul si atacam diferentele specifice intre ciocnire, lupta, batalie, campanie, razboi!
Despre lupta si operatie iti pot spune eu ce ai facut intrucat colegi de-ai mei erau la voi: ai facut inițiere in limbaj și ai fost invatat sa-ti materializezi in teren elementele specifice tie! Dar cum aerodromurile nu prea se muta....ti-a revenit asigurarea tehnica a aeronavelor pentru misiunile ordonate! Puneai tu in opera macar una din masurile de asigurare a actiunilor de lupta? Poate doar participai la asigurarea religioasa, punand la dispozitie hangarul pentru slujba de seara!
Ce faci tu rau? te scremi sa-i minimalizezi pe ceilalti, uitand ca lupta se duce cu luptatori nu cu reparatori, asta inseamna ca eu unul nu exclud importanta deosebita a mentenantei ca parte a logisticii, caci nu oricine da aeronave la indeplinirea misiunii!

Iulian Mareș spunea...

Ca sa putem evalua ceva-ceva ne-ar trebui niste harti 1:100000/1:250000, compunerea de lupta a gruparii ruse cat si a Ucrainei, aliniamentele ocupate acum, pregatite ATc, A/Ds, stadiul amenajarii genistice, asigurarii materiale si cu stocuri de toate nivelurile! Deci ceva rapoarte de forte numerice si calitative, generale si pe directii!
Sunt de acord ca va fi o agresiune cu obiectiv limitat! de succesul si rapiditatea ei depind celalate oportunitati!
Sunt de partea celor care sustin ca se doreste ocuparea rapida a unui raion stabilit de militarii rusi, si apoi negocierile politice sa inceapa de aici....
*Stie cineva cate lansatoare de Ra ATc Javelin au militarii ucraineni? Dar rakete in depozite?
***Un lucru este cert: nu miscau rușii atata forta si tehnica militara (TU, AA, Av, M.....) pentru a face doar demonstratii de forta la cumpana anilor 21/22!
^Sper ca nimeni nu va avea nebunia sa dezlege cainii razboiului!
^Cea ce a cerut Putin in cele 10-12 puncte par asa, niste dulcegarii ca sfaturile unkieșului, insa Putin vrea sa discute precum pe timpul Cortinei de Fier, sa-si aroge dreptul ”aproape milenar” de Tatuc al 1/2 din Europa, daca nu toata, prin forta gazului si petrolului! pentru EL, cursa inarmarilor a continuat ....., in ritm sustinut! Acum vrea sa dea Firul Roșu!
Nimeni nu il mai vrea..., insa cabinetele vestice sunt la fel de molatice precum au fost in anii 30 cu nemtii!

Mihai spunea...

@ Mares
Ce spui nu are nicio legatura cu textul comentariului.
Deschideti link-urile ,cititi si veti vedea ca pana la a pune mana pe pușcă exista si o alta fata nevazuta pe care nu o cunoasteti. Acolo se duce adevaratul " razboi". Cine-l castiga domina lumea.
Iar ca sa faci fata intr-un astfel de "razboi "trebuie sa fii bine pregatit ,abil si foarte diplomat.
Iar inante de declansarea unui conflict militar in primul rand sunt consultati cei pomrniti in aceste link-uri.
Cititi si nu veti regreta.

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
Zona Pandemica este peste tot!
Crezi mata ca asigurarea medicala reala, la campanie nu o pot planifica si executa comandamentele de divizie? este un fleac.....
La masa de dimineata...si gata vaccinul!

CEZAR spunea...

ASA SI NUMARUL LA BOCANCI...al rusilor versus ucrainienii !
Ce-mi place cind "ceteste Mares Dublu Oskar din carti "..sa se dea dastept in capul lui !!!

Huhu Rezea spunea...

Numai sa nu aibă comandanti îngălați la minte.

reddog spunea...

Printre altele eu ii citesc si pe italienii de la Limes.
Au niste analize interesante si pertinente, inclusiv despre Rusia si Ucraina.


https://www.limesonline.com/

ED spunea...

@ Iulian Mareș. Nu este nevoie de harti 1:100000/1:250000 pentru a evalua care sunt obiectivele strategice. Gruparea de forte ruseasca concentrata doar la granita Ucrainei din zona Luhansk-Donbas, este cat de cat cunoscuta si am descris-o. Atentie, gruparea nu include fortele aflata la granita de nord-est a Ucrainei si care din datele firave scapate de media ar include alte 3 divizii mecanizate si inca o divizie de tancuri. Javelin. Din datele media, Ucraina ar dispune de vreo 10 unitati de lansare si de cca. 160 de rachete. O racheta Javelin costa 220000 dolari. Nu putem trage concluzii strict legate de Javelin, tinand cont de faptul ca discutam de o zona rusofila care colcaie de cercetasi rusi, ceea ce presupune localizarea si neutralizarea precisa a Javelin cu artileria, aviatie si rachete. La fel ca si a diferitelor sisteme de rachete ale ucrainenilor.

Revenind la gruparea cunoscuta a rusilor. 125000 de oameni reprezinta circa jumatate din fortele umane ucrainene. Ca atare este exclusa o invazie generala a Ucrainei, cu forte ofensive de 2 ori mai mici. Gruparea la prima vedere este destinata apararii unui aliniament. Dar cum invaziei Rusiei de catre Ucraina este exclusa astfel incat rusii sa treaca la aparare, se sesizeaza clar ca acea grupare ruseasca va trece mai intai la ofensiva pt. cucerirea unui aliniament, iar ulterior la apararea acelui aliniament. Divizia de Tancuri din Armata 7 Garda Tancuri dislocata in cadrul gruparii rusesti, demonstreaza clar o ofensiva fulger ruseasca concentrata in jurul blindatelor. Acel fluviu Nipru - lat si cu estuare largi, reprezinta o bariera naturala intre fortele rusesti si ucrainene. Prin urmare acesta este aliniamentul care este preconizat a fi atins de rusi. La un astfel de contact, detine suprematia dirijarea din satelit a focului, adica rusii. Dupa fixarea pe Nipru a frontului, rusii pot toca lejer cu aviatia, artileria si rachetele, orice afluire ulterioara a unor forte si mijloace ucrainene catre Nipru. Situatie care poate dura luni si chiar ani de zile.

Ce nu se cunoaste? Numarul si organizarea fortelor ucrainene situate acum la est de Nipru. Pentru ca acestea determina directia principala de ofensiva a rusilor pe sectorul Nipru. Eu unul, tind sa cred ca directia principala va fi concentrata spre raionul care include Kievul, mai exact Kiev - 200 km sud, pe Nipru. Este singurul sector fara estuare, unde Niprul este mai ingust si pe unde se poate traversa fluviul, fara a utiliza infrastructura de poduri. Kievul este impartit in doua de Nipru, la fel ca Budapesta de Dunare. Doar prin acest sector Kiev-200 km sud pot ucrainenii sa afluiasca din adancime, fara a folosi podurile de peste largile estuare, si despre care este de prespus ca pot fi distruse/luate in stapanire in mod facil de catre rusi. Eu unul vad ca cert desantarea unei grupari peste partea Kievului situata la est de Nipru.

Faza cu ofensiva ruseasca in sectorul Kiev-200 km sud, este certa. Ce va fi dupa, depinde de o serie de alti factori. In mare am descris, dupa consolidarea pe Nipru, este logica deschiderea a 2 noi directii secundare, una prin sudul Ucrainei si alta prin nordul Ucrainei.

Apropo de titlu! Rusii au dat dispozitie de construire in ritm de urgenta a unor noi cimitire.

VIOREL spunea...

Analiştilor natoişti, ruşii au spus că manevrele planificate se încheie şi deja au retras mai multe brigăzi. Rămâne să ocupaţi scările.

Mihai spunea...

Mares ,ED și alti tacticieni UNAP
Vaccinati-vă si veti vedea lucrurile cu totul altfel.
Vorbiti ,trasati granite ,strategii ,etc făra ca macar sa cunoasteti cu ce se poate angaja Ukraina intr-un asemenea coflict sau cu ce pot surprinde rusii sau alti implicati. Aceste lucruri sunt analizate de factorul politic in primul rand cu parte din cei mentionati in link-urile de mai sus care constituie linia frontului nevazuta pe nicio harta .
Ca să te poti angaja intr-un asemenea conflict trebuie sa ai o industrie de aparare puternica in spate . Ori cum ukrainienii precum noi nu mai sunt in stare sa scoata pe liniile de fabricatie ,cap- coada ,un tanc sau alte mecanizate despre ce vorbim.
Tare as vrea sa stiu ce puneti pe harta pentru a contracara valuri de atac aerian cu ”stoluri ” de SU 35 spre exemplu ,care ies pe poarta fabricilor rusesti la intervala de juma de zi.
Poate ,ocupati cu tentele pe harta nu ati aflat ca desi mai fabricam munitie nu mai avem pulberi si aducem din import. Cam asa si pe la ukrainieni.
Si atunci despre ce vorbim ?? Ajutoarele costă ,nimeni nu dă de gratis .
In atare situatii ucrainienii vor fi primii care vor cadea la compromis diplomatic cu rusii in cadrul negocierilor.
Ș-apoi domnule Mares , la impresurarea Rusiei cu forte NATO si incercarea scoaterii ei din pietele economice mondiale ce ai fi vrut să faca Putin ? Să se predea sau să se lase dus de nas precum ELȚân ?
Poti să realizezi dezastru care-l reprezenta pentru occident si americani creearea ”Uniunii Euroasiatice”gandita de Putin si a unei BANCI a uniunii ?
Daca nu poti iti dau doar un element de reflectie .
Intra doar pe ” Iran Khodro ” ”Saipa ” din Iran si vezi cam ce lovituri ar putea primi firmele Occidentale si americane . Analizeaza spatiul economic din acea uniune dorita (China , Iran ,India , Spatiul Sovietic minus Georgia ) si vei intele opozitia occidentului si americanilor fata de intentiile rusilor.
De fapt cam de aici a pornit conflictul cu Ukraina (alegerea intre UE si Uniunea Euroasiatica )si gradual a luat proportii cu sporirea fortei militare de ambele parti ,minus UE disponibila de forta dar fara vointa si putintă.
Ca sa stiti ce insemna acea ”Uniune Euroasitica ”doar din punct de vedere economic vizitati doar asta din Iran . Mai adaugati China , India si resursele imense din zona si veti intelege mai usor opozitai vehementa a vesticilor si americanilor.

https://en.ikco.ir/
https://en.wikipedia.org/wiki/Iran_Khodro
https://en.wikipedia.org/wiki/SAIPA

ED spunea...

3 brigazi, O brigada are 3 batalioane. Iar rusii au 50 de grupuri tactice dislocate la granita cu Ucraina, aproximativ ... 17 brigazi. Nu din alea chele ca in Romania, ci supradimensionate, intrucat un grup tactic este echivalentul unui batalion intarit cu chestii diverse. Retragerea unei structuri se poate face pentru refacere. Asta nu inseamna ca unitatile retrase nu sunt inlocuite cu altele. De exemplu, in timp ce rusii declarau ca au retras o structura, imaginile din satelit detectau intarirea trupelor de la granita cu Ucraina, cu alte noi structuri.

https://www.digi24.ro/stiri/externe/foto-noi-imagini-din-satelit-arata-ca-rusia-continua-sa-si-consolideze-fortele-in-crimeea-si-in-apropiere-de-granita-cu-ucraina-1780131

ED spunea...

Alt semnal. Rusia a aprobat planuri urgente pentru construcţia unor „cimitire în masă”


https://adevarul.ro/international/rusia/rusia-aprobat-planuri-urgente-cimitire-masa-1_61c5b8ef5163ec4271eecd41/index.html

Iulian Mareș spunea...

Eu ”nu cetește”...
Eu cunosc principii care tie iti sunt greu de retinut pt ca ai creierul atrofiat de la varsta de 16 ani...

Iulian Mareș spunea...

Ed,
repet...datele si informatiile de pe teren pot fi vizualizate si interpretate din harti!
Citind harta ai 50% din rezolvare!

Mihai spunea...

Bine ca va publica Huhurez toate tampeniile si nu publica comentarii aplicate pe situatie.

un oscar = o pensie spunea...

si ce folos ca stii tu cateva principii?
e plina tara de diplome ca a ta!!!
nu este nevoie de cei de teapa ta,oricum nu mai suntem suverani,acum harta sta la licurici si sclavii din colonie doar executa.

Iulian Mareș spunea...

gabi
Asta cu 24 h este o prostie enorma de presa și atât! Numai mințile reduse Piț înghiți asta...
O coloana mixta se deplasează pe uscat cu o medie de 30-40 Km/h, deci mergând (nu luptand) fără oprire în 24 h parcurge maximum 960 OM, ceea ce este imposibil și nerealist...! Nu stau sa dezvolt organizarea și desfășurarea deplasării, pe uscat, mare, fluviu, aero, combinata, pe roti si/sau CF!
Iar dacă cuiva gândurile ii fug spre Desant debarcat sau trupe aero-mobile, atunci numai un specialist ca avianic ne poate xalcula câte MU pot debarca din aeronave cu aterizare "belimitata" pe aeroporturile atât de dese și dotate cu câte 3 piste cel puțin...🤣🤪
*Kiar, știe cineva cum se blochează ușor pista unui aeroport? Aud?

Iulian Mareș spunea...

Leo
Afirmativ 100%! Rusii fac striptis...militar!

Iulian Mareș spunea...

Hala,
Eu nu zic ca este un mare făcător de politica externa ci doar ca este Leader pe domeniul Externe, conform Constituției...
On rest, dumneata aștepți explicații de la autiști?...nici eu!

ED spunea...

@ avianyc. As fi curios ce emaanati. Analiza situatiei se face pe baza unor date certe. Ceea ce am spus eu, este scenariu tactic si strategic atat de clasic. Incat la acest moment este fumat inclusiv de studentii ultimului an de la AFT. Este simplu, pui harta, fortele, mijloacele, informatiile, obiectivele atat tactice, cat si strategice, relieful, clima, situatia economica, a populatiei, profilul decidentilor, datele logistice ... si ma opresc. Cu certitudine sunteti depasit.

Cezar spunea...

@/VIUREL..MAJUR LA C.I..
NU MAI TINE SA CITEZI DIN ..EMINESCUU?
ACUM SE DISCUTA DESPRE ARMATA PURA
ESTE CAM MARE ESALONUL PENTRU NOI ÎI ADEVARAT..
NU VEZI CA NICI "MARES DUBLU OSCAR"..NU MAI ARE OXIGEN CÎND VORBESTE GENERALUL..ED..!🤣🤣

Iulian Mareș spunea...

Avocatul,
Nu ce spune link-ul este important, ci ceea ce știi tu!...știi sa repari aeronave subsonice cu 2 locuri? Ok, repara-le și ajuta-ne cu ele! Nu ma lua cu comert exterior și detașarea ta...
Intr-un conflict, războiul este ultima și cea mai violenta confruntare!...
As fi fost incantat dacă scoteai pe cioc ceva despre pregătirea economiei și industriei pt apărare și trecerea la producția de război...nu Cazacu de la Romarm/Secu!

ED spunea...

A retine toate informatiile-cheie. In final, orice razboi are si un fundament economic. Rusia livreaza gaze catre state din centrul si din estul Europei. Aceste state impun insa sanctiuni Rusiei. Acum cateva zile, Rusia a oprit pntru cateva minute furnizarea de gaz catre statele in cauza. Isteria mare. SUA ofera statelor in cauza gaz lichefiat pe calea transportului maritim. Evident ca o astfel de cale nu poate conduce la scumpiri si mai mari. Plus o aprovizionare cu mari sincope.

Si o informatie cam socanta. Rusii au detectat ca parte din gazele lor exportate in Germania, si-au inversat fluxul, adica din Germania sunt exportate in .. Ucraina si Polonia. Cu siguranta ca la un pret mai mare decat au platit nemtii.

Concluzia este evidenta. SUA isi baga nasul, in lucruri care ar afecta intreaga Europa, nu doar pe rusi. Fortand Rusia sa opreasca furnizarea de gaze catre Europa. In situatie extrema, Putin poate opri robinetul nu doar cateva minute, ci macar pana in primavara. Element care ar pune pe butuci intreaga Europa centrala si de vest. Dar acesta ar fi si pretextul fabricat ideal, de directionare militara a NATO si a altor state europene, de catre SUA, de a fi atrase in razboi cu Rusia.

Informatiile sunt furnizate de media, trebuie doar rumegate.

Iulian Mareș spunea...

Ii citești în idiș?

Iulian Mareș spunea...

O Bg. MC adevărată are 3 B.I., 1 BTc, 1 B Art, 1B Art ATc, 1 B AA, 1 B Log, 1 Cp Ge, 1 Cp CBRN, 1 Cp Cc, 1 Cp PM, 1 Spital ROL 3,!
Grupul Tactic de care vorbesc ziariștii și analiștii nu este altceva decât Detașamentul Tactic, posibil pe selectul unui B.I. Cu ce poate fi întărit BI? Cu forte paramilitare luate în subordine, trupe din alte ministere, 1-2 Cp Tc, subunități de Ge, CBRN, artilerie, AA și poate fi sprijinit de artileria BgMc, AA și aviatie, la cerere, în limita posibilitatilor: El de transport, ATc si/sau Av ce poate executa misiuni în sprijinul trupelor terestre!
Cum întrebuințeze aceste Grupuri tactice? Gen Detașamente inaintate in ofensiva, blocarea unor linii logistice, obiective de interes operativ..., Detașamente de Asalt..., Desant debarcat...

Iulian Mareș spunea...

Aici numai Padina se pricepe...El a mai îngropat oameni în zevzeră

Mihai spunea...

ED
Cat timp Huhurez nu da drumul la replica mea nu am ce mai discuta pe tema asta pe blogul asta.
Sa discute el ce-i convine. Nu ma mai intereseaza. Oricum el are fixurile lui in orice promoveaza.
Ultimul comentariu reliefa un razboi ascuns ,cauza a conflictului vest -Putin.
Asta cu gazul este un fleac pe langa ce am spus in comentariul nepublicat.
Daca pe Huhurez l-a incomodat sa-i fie de bine cu blog cu tot.Cand ai lucrat intr-o directie de comert exterior ai multe de spus .Cu atat cu cat mai esti in relatii cu unii de pe acolo fosti sau actuali cu functii inalte.

Iulian Mareș spunea...

Oscare...cand vorbesti asa despre harta unui ofiter inseamna ca stii carte!
Nu se spune ”teapa” ci categoria...etc!
Doar despre proști ca tine se scrie si se spune *TEAPA! Adica idioți de teapa ta! Fara carte si cu tupeu...Tu nu ai ani de scoala cati am eu de vacanță, mai nărodule...
Stiu, in virtual, orice BOU ca tine devine dăștept!

reddog spunea...

Nu!
In italiana.
Dar intuiesc unde bateti! 😁
E adevarat ca simpatizez statul Israel.
Au si ei pacatele lor dar le merge mintea brici.
Inclusiv in chestiunea asta cu coronavirusului sunt un reper pentru mine.
Refuz sa cred ca o natiune cu simt antreprenorial (si cu un filon important reprezentat de evreii ultraortodocsi) puternic isi inchide tara pierzand bani doar asa ca sunt botisti.
Sunt foarte informati si combativi.
Si pe acolo sunt discutii si controverse dar au un procent mare de vaccinati.

Huhu Rezea spunea...

Pardon!
Nu există evrei ultraortodocși! Greșea;ă intenționată de traducere.
Corect se traduce... evrei ultraradicali.

reddog spunea...

Huhu
Nu stiu daca vorbim de acelasi lucru.
Ma refeream la evreii ultra religiosi.
Dvs poate vorbiti de politica.
E adevarat ca ultraortodocsii pot fi si ultraradicali dar nu sunt singurii.
Ultraradicali sunt si unii sionisti si astia nu prea au treaba cu religia.

https://semneletimpului.ro/religie/evreii-ultra-ortodocsi-o-amenintare-pentru-israel.html

Viorel spunea...

Ave Cezar. Având în vedere că ai vorbit despre bocanci, indiferent dacă aparțin românilor, rușilor sau ucrainienilor, și findcă unde este un comentariu, hop și eu (adică Cezar cu ironiile de rigoare), ia spune-ne și nouă cititorilor de pe blog, ISTORIA ÎNCĂLȚĂMINEI. Mai concret. Cum, când și motivul pentru care a apărut ea pe pământ. Un Cdt.B.I.Mc. este imposibil să nu cunoască cu ce se echipează militarii din subordinea dânsului. Ascult Cezărică, mai ales că ai la bază LM, Școala Militară, Cursul pentru Brevet TAB și ceva cursuri de apă dulce. Nu mai vorbesc de experiența vieții. Îți dau un reper având în vedere că ai lucrat la GAZ (spun gurile rele) și sigur în cizmele de cauciuc (când intrai în grajduri pentru inspecție, doar nu intrai în pantofi cu găurele) purtai obiele ca să-ți țină de cald.

Iulian Mareș spunea...

avianyc,
mai ieri te rugasem sa scrii tocmai despre ceea ce doar ai atins, cam in fuga, adica: ”Ca să te poti angaja intr-un asemenea conflict trebuie sa ai o industrie de aparare puternica in spate”!
Speram sa ne scrii cate ceva despre modalitatile teoretice si preactice de trecere a economiei la productia speciala, in situatie de conflict armat! Vezi ca nu degeaba am evitat termenul de razboi!

Iulian Mareș spunea...

Daca Rusia, recte prin GAZPROM/FSB taie gazul catre Vest nu știu ce mai incaseaza?
Si asa colaborarea directa doar cu Germania a antipatizat Europa. Situația seamana mult cu cea de dinainte de WW2, cand cele 2 tari isi aruncau mangaieri vinovate pe furiș si pe fata, facandu-se partașe in atacarea altor tari, sub privirile molcome, autiste kiar și viciate ale conducerilor celorlalte tari!

*Masura cea mai puternica a NATO este in Manualul NATO al Crizelor: blocarea exporturilor/importurilor, a conturilor si decuplarea Rusiei de la sistemul de plati/transferuri bancare (rețeaua SWIFT-Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication).
Desigur EU nu poate asimila azi cantitatile de gaz likefiat trimise de US din cauza insuficientei infrastructurii specifice portuale, insa totul are un inceput! Mai au si altii gaz, mai in Nordul EU...!
Oricum, situatia actuala creata de DEU care se vrea miezul mitrei trebuie sa inceteze: nu este corect....*eu negociez cu Rusia, eu si numai eu sa iau, și..., vedem la ce pret va dau și vouă, daca va dau! Ceva, ceva imi spune ca această politica idioata si neproductiva a disparut odata cu uratenia de Merkel!

Iulian Mareș spunea...

Corect....Dar unde sa aterizeze?

Iulian Mareș spunea...

Nicu_T_Avia,
asemenea fapte (export/import legal/nelegal) de ekipamente speciale sunt caracteristice de baza ale afacerilor si vor continua!
Stiam continutul link-urilor, ceea ce conțin ele nu sunt decat ceea ce s-a dorit sa se arunce pe piata de catre DSM! Mereu este/va fi o lupta si nici nu stiu cat se castiga mai bine: oficial sau neoficial, prin canale legendate, suveica si acoperiri de firme!
Principalul consta ca toti acesti oameni pot fi ascunsi intr-o actiune de 10 minute daca si cand se doreste, adica cand devin nefolositori sau reprezinta o amenintare!
Adevarat, au un rol important (saracul nevinovat, Mircea Basescu) insa nu este definitoriu!

Iulian Mareș spunea...

dedic acest mic rezumat dintr-o analiza tradusa, prietenului meu Nicu_T_Avia, cu toata consideratia!
Scopul: economisirea timpului!

Germania deține cheia descurajării manevrelor Rusiei împotriva Ucrainei

I.
ABSTRACT:
Au trecut doar 30 de ani de la izbucnirea războaielor din Iugoslavia si EU se confruntă iar cu posibilitatea unui conflict armat major la periferia Estică. Se estimează că Rusia lui Vladimir Putin a concentrat 100.000 de militari la granița cu Ucraina. Serviciile secrete și analiștii din Occident se apreciaza ca pregătire de invazie recenta.
În anii ’90 US aveau reticente să se implice pentru a opri baia de sânge din Balcani. Însă, odată ce au intervenit, au considerat ca este in responsabilitatea lor de castigatori ai războiul rece, agatand si aliații europeni. Rusia din 90, cam epuizata ec si fi a privit doar si a actionat uneori diplomatic. Sarbii și-au retras trupele din Kosovo si s-a inkeiat războiului aerian al NATO împotriva Belgradului. De retinut: trupe terestre din alianta celor 14 state care au atacat fosta yugoslavie nu s-a incumetat nimeni la actiune trestra, mai putin cateva grupuri commando ce au vrut sa ingrase pamantul serbiei! Germania a participat la acea operațiune ……
Si noi, la fel….prin grija celui mai invins presedinte: Constantinescu!

CONȚINUT:
Biden afirmă că este ferm angajat față de securitatea Europei și suveranitatea Ucrainei. Însă are mâinile legate de polarizarea politică a tarii, iar electorateste sătul de război …. Unii spun ca la Casa Alba au ramas puțini militariști în politica externă si au lupa pe Kina. Retragerea problematică din Afganistan a afectat poziția SUA în lume și a slăbit coeziunea alianței.
****Deci se impune o miscare spectaculoasa de revenire in forta!!!!
Între timp, Rusia a ajutat Belarusul să transforme migrația într-o armă împotriva UE. Compania de stat Gazprom & FSB nu-și respectă angajamentele de a umple depozitele Germaniei cu gaz si cresc preturile…..
Putin s-a referit recent la luptele din regiunea Donbas din estul Ucrainei, unde Rusia poartă un război prin intermediari din 2014, cu peste 13.000 de victime, ca la un „genocid”.

Iulian Mareș spunea...

II.
O listă cu garanții de securitate solicitate de Kremlin de la SUA și NATO echivalează cu un VETO asupra extinderii viitoare a alianței, o eliminare a armelor nucleare americane din Europa, inclusiv bombele B-61 din Germania, precum și cu o retragere militară de pe teritoriul fostei URSS și fostului Pact de la Varșovia.
*Acum nu mai e vorba doar de Ucraina.
Ce solicită Rusia de fapt este o sferă de interes care începe la granița estică a Germaniei și sfârșitul împărțirii nucleare a Europei – propuneri inacceptabile pentru Vest. Chiar dacă nu ar fi decât o strategie de a escalada criză până pe buza prăpastiei, menită a obține negocieri diplomatice sau un puci la Kiev, ea este totuși formidabil de riscantă.
Vorbind de destramarea URSS, într-un eseu publicat în iunie ***Putin a negat existența națiunii ucrainene.
Oare Putin, istoricul amator, se pregătește să rescrie istoria?
NATO și UE au răspuns printr-o ofertă generalizată de dialog, respingând orice veto ori retragere cerute de Rusia, și au avertizat Moscova că vor exista „consecințe masive și costuri grave” dacă va trece la acțiuni militare contra Ucrainei ….
Cât despre Germania, care constituie nucleul economic al Europei este esențială pentru orice efort vestic de a-l descuraja pe Putin. Orice măsură potențială – sancționarea unor entități rusești, scoaterea Rusiei din sistemul de plăți electronice SWIFT, anularea gazoductului Nord Stream 2 – ar fi costisitoare financiar și politic pentru noul guvern al cancelarului Olaf Scholz.
*Dar care e alternativa?
Dacă e să ne luăm după Putin: război în Europa, purtat de o mare putere nucleară. Războaiele iugoslave au durat un deceniu și se estimează că au răpit 140.000 de vieți.
*Balcanii rămân în continuare o regiune problematică.
**Putin, Țarul luminat, ar face bine să nu piardă din vedere că două dintre cele șase foste republici comuniste din Iugoslavia sunt acum în UE. Patru sunt în NATO. Iar Milosevic a sfârșit în timpul judecarii de catre tribunalului ONU de la Haga pentru crime de război.

reddog spunea...

Iulian Mares

Acum nu ca as fi mare expert in problemele din Orientul Mijlociu in general si Israel in particular dar am citit cate ceva despre asta si chiar am fost in Israel de cateva ori.
E complicata si tumultoasa scena politica si pe acolo.
Sunt ultra religiosi sionisti, ultrar eligiosi anti-sionisti.
Stanga sionista de fapt a fondat Israelul.
Se stie ca stanga are viziuni mai internationaliste decat dreapta nationalista.
Dar ca multe lucruri din lumea asta nu exista doar alb si negru, mai sunt si nuante.
Au avut de curand vreo patru randuri de alegeri in nici doi ani.
Practic nu se putea forma guvernul.
S-a ajuns practic acum ca dreapta sa faca guvern cu stanga si cu arabii.
Prim ministru e Bennett, lider al unui partid de dreapta care spune ca a impuscat arabi cu mana lui si are in guvern arabi care sunt anti Israel. 😁
Cum era ca Vadim Tudor sa fie prim ministru si in guvern sa fie PSD si UDMR? 😁

Viorel spunea...

Cezar. Probabil nu ai ochelarii pe NAS pentru că-l confunzi pe VIOREL (nu știu cine este) cu mine (după tine Viurel Majurul de la CI). Atenție și la tescovină. Nu e tare dar dă halucinații în cantități enorme.

reddog spunea...

Vesti din Germania!
Eu sunt pro vaccinare dar cand aud ca nemtii lupta pe doua fronturi imi aduc aminte de caporalul ala mustacios din al doilea razboi mondial. 😁


https://m.dcnews.ro/vaccinul-impotriva-omicron-in-primavara-anului-viitor-pfizer-lucreaza-pe-doua-fronturi_851350.html

reddog spunea...

Prim ministrul Israelului compara noua varianta Omicron cu o furtuna si vaccinarea cu o pelerina de ploaie.

Le recomanda celor nevaccinati sa stea acasa la cotet.
Pare logic, daca nu ai pelerina de ploaie si vezi ca vine ploaie/furtuna nu iesi din casa. 😷😎

https://www.haaretz.com/israel-news/bennett-admits-israel-s-covid-policy-won-t-prevent-mass-infection-1.10499206

Calinmihaib12 spunea...

Dan B.:
Nu uita că noi avem o "conducere"/"elită"po litică instalată cu ACORDUL și sprijinul MASIV al URSS și al STÂNGII OCCIDENTALE (europene,în special franceze,italienespaniole..,dar nu numai!)
Această "elită" e cu duhul și inima(unii
chiar și cu originea)
în..EST:de unde NOI NU am.."beneficiat".. de NIMIC,ba chiar dimpotrivă,am PĂTIMIT ..!,fiind chiar.. "TÂRGUIȚI" de 2 CRIMINALI ȘI TÂLHARI NOTORII: HITLER și STALIN..!,..dar cu GÂNDUL și "FAPTA"..la "BANII"din..VEST,care în prezent are: "por niri","IMPULSURI".. mazochisto-comuniste ("social-democrate, ..neomarxiste..= tot un..DRACO = DRACULA.. este..!)SINUCIGAȘE..! mai ales dacă punem la socoteală și ce NI se întâmplă..NOUĂ și ..LUMII..după 1989,și
în special: "ACUM"=de 2 ani,FĂRĂ PERSPECTI VA UNUI FINAL SĂNĂTOS ..în următorii..ZECI DE ANI..PREAPOCALIPTI CI(fără ghilimele)..!
● NOTĂ:am scris,anul trecut,prin aprile-mai: că:..S-A DESCHIS
O CUTIE A PANDOREI,.. deschisă de niște.. "EPIMETHEI"..IRESPONSABILI..și criminali.!
["CUTIE" care,eu cred că NU SE VA ÎNCHIDE.. NICIODATĂ..(exceptând o situație"catastrofi că",de o magnitudine ..de neimaginat..!)]
..!

Calinmihaib12 spunea...

Reddog:
Vadim și "combinația" aia..ar fi fost..NATU RALĂ..!(nimic surprin zător..!)

Calinmihaib12 spunea...

Putin: e "apucat"cel puțin..de paranoia, încă de prin..2013-'14.., fapt ce se "vede" din "felul"
(aparent neimportant)
în care "se mișcă" cu brațul drept:nemișcat ..pe lângă corp (are vreo ARMĂ în..mânecă ..?;și BĂSESCU.."mer gea" cam..la fel..!), precum și felul în care..se prezintă la "conferințele" de: "PRESĂ"..!(cu și fără ghilimele..!).
El și-a pus în gând SĂ APLICE VISUL.. NEBUNESC.,"CUCERITOR" , e a recupera TIMPUL și TERITORIILE "PIER DUTE".., ba chiar să ajungă si la..MAREA ADRIATICĂ(în BALCANI ..trecând pe unde se poate și are..și ACOLIȚI..!), mutând frontiera FEDERAȚIEI RUSE..poate:..chiar dincolo de VIENNA,.. spre WEST..!(vorba indemnului din cântecul.."militari zat" american: "..GO WEST"..!:din anii '90
..!, că..în ESTUL MEDITERANEI, surround ing..TURCIA..a ajuns
..!

Iulian Mareș spunea...

reddog,
ca sa stii cum sa procedezi mereu priveste si urmeaza Israelul!

reddog spunea...

Iulian Mares

Si evreii invata de la altii si n-au probleme sa recunoasca asta.

Tot despre Omicron.
Prim ministrul Israelului intr-o interventie la radioul armatei, Army Radio, un post de radio foarte popular, spune cateva lucruri interesante.
Dar mesajul principal ar fi acesta, citez: "Traiti-va viata dar fiti un pic mai atenti si incercati sa-i protejati pe toti cei care sunt mai vulnerabili, astept responsabilitate din partea cetatenilor"

Genul asta de mesaje suna bine: nu sunt nici panicarde si invita la responsabilitate.
Dar se adreseaza unor cetateni in adevaratul sens al cuvantului nu unei adunaturi de ciumpalaci care crede ca le baga Bill Gheit cipu' ca sa-i urmareasca cand fac tocanita acasa sau cand mananca saorma cu de toate. 😁
Procentul de vaccinati acolo e undeva putin peste 60% dar e procent bun pentru Israel avand in vedere ca 20% dintre cetateni sunt arabi plus un procent important de evrei ultraortodocsi.
Asta nu inseamna ca astia nu se vaccineaza dar oricum procentul de vaccinare in randul lor e mai mic.
Fortand asa putin o analogie avem si noi categoriile astea pe aici.

https://m.jpost.com/health-and-wellness/coronavirus/article-689941

reddog spunea...

Calinmihaib

Naturala combinatia intre Vadim si unguri? 😁