Un produs Blogger.

sâmbătă, martie 05, 2022

Drumul României spre NATO nu a fost simplu

9 comments

In condițiile actuale ale invaziei Rusiei în Ucraina, sub pretextul că orientarea euro-atlantică a regimului de la Kiev ar reprezenta un pericol pentru securitatea Federației Ruse, și pentru că se mai găsesc zevzeci și printre rezerviști care își defulează oponența față de regimul Iohannis  prin ostilitate față de  NATO și UE, ostilitate care poate fi interpretată și ca orientare spre doctrina panslavistă, vreau să reamintesc că politicienii anilor '90 au fost destul de înțelepți, când au trecut peste orientările lor doctrinare diferite și au stabilit la Snagov strategia de viitor a României: aderarea României la NATO și UE.

Ce făcea singură România, chiar și cu armata numerică din anii '90, în fața pretențiilor hegemonice ale noului Țar al Moscovei? 

In mod sigur avea soarta Ucrainei din zilele noastre! Se bucura de simpatia platonică a OCCIDENTULUI, fără a putea fi ajutată militar.  



"În mai 1997 miniștrii de externe ai statelor membre NATO s-au întâlnit în localitatea Sintra din Portugalia pentru a discuta câte țări urmau să fie invitate să adere la NATO în primul val de extindere. Statele Unite înclinau mai mult spre varianta unui grup de trei țări, decât spre patru sau cinci, cum sugerau propunerile altor membri. Polonia, Ungaria și Republica Cehă erau cele trei favorite, Slovacia și România rămânând încă sub semnul întrebării.

Răspunsul a venit în cadrul Summit-ului NATO de la Madrid din iulie 1997, când s-a optat pentru varianta de trei țări invitate la aderare; cele amintite mai sus. România, a cărei candidatură a fost totuși susținută de unii membri, precum Franța, reprezentată de Jacques Chirac, trebuia să mai aștepte.

,,În 1997 românii începuseră să facă ceea ce trebuie, dar nu făcuseră aceste lucruri suficient de mult timp”, era părerea doamnei Madeleine Albright, Secretar de Stat al SUA la acea vreme.

După Madrid, președintele american Bill Clinton a făcut o călătorie oficială în Europa, cu opriri în Polonia, la Varșovia și în România, la București. Polonia a fost felicitată pentru că primise invitația de a face parte din NATO, iar România a fost asigurată în ceea ce privește o a doua șansă. Tot doamna Albright mărturisește astfel: ,,Dacă Polonia a fost minunată, România a fost incredibilă. Decizia președintelui de a merge acolo a reprezentat unele riscuri. Românii ar fi putut reacționa cu ostilitate la decizia NATO. În schimb, mulțimile erau chiar mai mari și mai entuziaste decât în Polonia.”

A doua șansă a venit odată cu Summit-ul NATO de la Praga din 2002, când România a fost invitată să adere la Alianța Nord-Atlantică. Alături de aceasta, au mai primit invitații și  Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia şi Slovenia.

Pe data de 29 martie 2004 România a depus instrumentele de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, stat depozitar al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice, devenind astfel membru oficial al NATO. A urmat, pe 2 aprilie 2004, ceremonia arborării oficiale a drapelului român la sediul NATO.

Din anul 2005, în prima duminică a lunii aprilie se sărbătorește ,,Ziua NATO în România”(preluare din RFI)

9 comentarii:

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Amantlâcul cu cârcel dintre Corina Crețu si Colin Powell au grabit cu prestanță intrarea noastă in Alianță, si va dati seama ca fiind de culoare si atat de mare in dotare ca s-a dat instantaneu acea aprobare, Bombonel actionand cătinel cu sforile sa obtina foloasele si laudele! Lasand gluma deoparte, sa le mutumim tuturor ca au facut tot ce se poate sa avem integralitate si prestanță in a NATO-ului Alianța, iar pe Generalul Powell, avand atatea merite, Dumnezeu sa-l ierte!

Dan B. spunea...

Apartenența la NATO a obligat România la amstecul în conflictul regional dintre două state nemembre UE și NATO.
Iar acest amestec s-ar putea să ne coste înfinit, fie prin amenințarea lui Putin la adresa statelor care au livrat ajutor militar Ucrainei, fie prin lipsa independenței energetice (gazul rusesc, atât de util Europei, dar fără varientare de înlocuire).
Știți că România importă cărbune din Australia, că PNL a închis minele de cărbuni?

Brenda spunea...

Istoricul ...militar DOGARU NU MAI ZICE NIMIC

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Mai bine ai intreba ce face Coarna, ca a fost numit la Comisia de Aparare, pe langa bîrlădean... E bine? E rau? Si ce daca? Ce Spune Colacu aia fac, si Colacu nu ne vrea deloc binele, aia sa stiti! Dogaru nu zice nimic, cand totul este oprit la pensiile militare, in aparenta, sau nu- dar nu rasufla nimic la cum se lucreaza la noua lege a pensiilor militare! Ceva se cloceste acolo. Pana atunci, bagati-va naftalina in buzunare sa nu vi le roada moliile...

Luc 3 spunea...

@Dan B.De acord!!! Sper să ne ferească Dumnezeu, de amenințarea rușilor! Una este să ajuți umanitar,creștinește,alta ...cu armament!

Calinmihaib12 spunea...

Luc:
..ești..cel puțin .."ipocrit"..!,făcându-te că IGNORI
ATACUL/AGRESIUNEA..ARMATĂ=cu..MORȚI și RĂNIȚI, precum și distrugerile..
"CIVILE"..din UCRAINA..(și din alte
..zări..!).
La.."ARME",dacă nu REUȘEȘTI..PAȘNIC,
poți răspunde, legitim..și cu ARME.!

wolf spunea...

Nu stiu ce analize strategice faceti,dar pana in 90 nu se simtea nici-o amenintare de pe nicaieri.

Huhu Rezea spunea...

Ce copil esti!
Nu ti-a ajuns deloc informația că România, în calitate de membru al Tratatului de la Varșovia, era ținta rachetelor NATO?

M spunea...

Dacă nu se simțea nu înseamnă că nu era!

Dacă vă uitați și cum au rușii amplasate rachetele nucleare... nu prea le-au pus prin Siberia sau pe la Cercul Polar să ne dea un exemplu să retragă și NATO rachetele!

Se tot vorbește, absurd, "Dar ce domnule, SUA ar accepta rachete în Cuba!?"

Nu se înțelege că făcând parte din NATO ori că muți rachetele la Kaliningrad mai aproape de Polonia și Germania, ori că le aduci în Cuba cam tot aia e!

Iar aia că Rusia e "înconjurată de baze americane" iar e o tâmpenie! Când ai o țară de se lăbărțează pe 2 continente oriunde ar pune americanii baze militare tot e în apropierea ta!!! 😁 Poate pe Marte!!!

Apropo! Un copil a întrebat azi ceva foarte frumos!
Se uita pe glob cât de mare e Rusia și a întrebat:

- Dar de ce le mai trebuie și Ucraina? Nu au loc?

Chiar!!! Înaintașul lui Putin, Hitler, vorbea de "lebensraum" cum că poporul german nu mai are loc în țară! Dar rușii?????? Au ditamai țăroiu!!!!!