Un produs Blogger.

sâmbătă, martie 19, 2022

Luați aminte rosofililor! Scenariu lansat de un analist rus încă din 2014!

51 comments

Rodionov Dmitri Nikolaevici

mercenar rus. Aprovizionarea militanților formațiunilor armate ilegale. Provocator. Ukrainofob.


Politolog, șeful Centrului de Studii Geopolitice al Institutului de Dezvoltare Inovatoare, publicat sub pseudonimul „Dmitri Ogneev”.
A absolvit Universitatea Lingvistică de Stat din Moscova ca traducător și specialist în comunicare interculturală (2003). Din tinerețe, a devenit interesat de politică, a participat activ la campaniile electorale din anii 90 și 2000. Din 2003, este angajat profesional în consultanță politică, participând la crearea și promovarea diferitelor proiecte politice.

Scenariu publicat în Agenția de stiri politice, апн.ru,  de analistul rus  Dmitri Rodionov.

Părți ale scenariului sunt deja în plină desfășurare în zona Odesa, cu dezvoltare spre Transnistria și Republica Moldova.



Cu galben, harta Moldovei Mari.


Nu este timpul să remodelăm România?

14 mai 2014, ora 12:05Publicaţii00 Dmitri Rodionov  5  

Recent, în legătură cu cea mai gravă criză politică din Ucraina, care se dezvoltă treptat într-o criză a statalității ucrainene, și odată cu anexarea Crimeei, problema anexării Transnistriei, pe care o pune de mult timp și în mod persistent pentru Rusia, a apărut din nou. Este clar că „problema transnistreană” trebuie rezolvată în paralel cu „problema ucraineană”. Într-adevăr, în cazul separării întregii Novorossie de Ucraina (nu contează dacă aceasta intră în Rusia sau devine un stat independent aliat cu noi), întrebarea va dispărea de la sine, deoarece în acest caz vom obține de fapt o graniță cu PMR. În cazul victoriei regimului de la Kiev și al înăbușirii rezistenței din sud-est, între Rusia și Transnistria se va ridica un zid sub forma unui stat ostil, ale cărui acțiuni vor exclude orice posibilitate de reunificare.

Cu toate acestea, „problema transnistreană” există încă de la prăbușirea URSS (sau mai bine zis, chiar din 1990) și chiar și pe vremea lui Iuşcenko, care a ajutat activ Moldova să sugrume Tiraspolul, era relevantă. Cât de relevantă a fost „problema moldovenească”. Trebuie menționat că în toți acești 23 de ani în Rusia au existat două puncte de vedere opuse. Potrivit unuia, PMR este „avanpostul nostru occidental”, care nu ar trebui să fie predat în niciun caz. Conform acestei logici, atragerea Moldovei în UE, fie singură, fie ca parte a României, va elibera în cele din urmă Transnistria și va deschide calea recunoașterii acesteia. Este și mai de preferat ca parte a României, pentru că România revendică de multă vreme anexarea Basarabiei (Moldova), și în același timp Bucovina de Nord și Budzhak (Basarabiei de Sud) - teritoriul Ucrainei. Transnistria propriu-zisă (cu excepția Bender-Tigina) nu a făcut niciodată parte din Principatul Moldovei, nici România, nici în perioada de ocupație, nu au nevoie de aceste pământuri, ba mai mult, nu se vor lupta pentru ele. Totuși, aderarea Moldovei la UE (sau chiar doar o asociație) ca stat independent o va smulge și de Transnistria. Elita politică moldovenească a perceput de mult malul stâng al Nistrului ca pe o ancoră care nu-i lasă să intre în Europa și, fără prea multe regrete, se va despărți de el sau chiar se va da Rusiei, desigur, protestând de dragul aparențelor.

După al doilea punct de vedere, avem nevoie de „avanpost” de întreaga Moldova. Tocmai în această calitate (aliat al Rusiei, participant la procesele de integrare eurasiatică) este prezentată de opoziţia moldovenească reprezentată de PCRM, care însă, aflat la putere, şi-a demonstrat deja nesiguranţa politică. Desigur, plata pentru loialitate ar trebui să includă și Transnistria, pe care ideologii naționalismului moldovenesc o consideră principalul argument în confruntarea naționalismului românesc: fie Moldova este un stat independent la granițele RSSM, fie Basarabia este subiectul unor dispute teritoriale de secole. intre Rusia si Romania.

Toți cei 23 de ani de istorie recentă, niciunul dintre aceste puncte de vedere nu a fost dominant, niciunul dintre vectori nu a fost decisiv în politica rusă. Adică, desigur, Rusia a încercat mereu să pretindă mai mult - pentru toată Moldova, așa că vântul și-a schimbat direcția, în funcție de conjunctura politică de la Chișinău. În ciuda faptului că armata rusă a oprit efectiv războiul pe scară largă de pe Nistru, Moscova a recunoscut întotdeauna oficial integritatea teritorială a Moldovei, protejând în același timp Transnistria ca pârghie de presiune asupra Chișinăului. Când comuniștii loiali Moscovei erau la putere, a apărut Memorandumul Kozak, care ar fi creat un singur stat federal moldovenesc, dacă nu ar fi fost politica „multi-vectorală” actualizată brusc a lui Voronin. Intractabilitatea autorităților moldovenești în toți acești ani a fost cea care nu a permis Kremlinului să ia vreo poziție fără ambiguitate cu privire la „problema moldovenească”, care a ținut situația în loc timp de 23 de ani. Mă refer nu doar la „înghețarea” conflictului moldo-pridnestrovian, ci și la lipsa în Moldova însăși a unei înțelegeri clare a cine sunt ei: moldoveni sau români. Cu toate acestea, acum odată cu semnarea acordului de asociere cu UE și decizia de a acorda Republicii Moldova un regim fără vize, problema începe să se rezolve. Și evident nu în favoarea susținătorilor „Moldovei unite”.

Deci, ce ar trebui să facă Rusia? Concentrați-vă pe Transnistria (desigur, după soluționarea „chestiunii ucrainene”) sau continuați să păstrați toată Moldova, mizând pe bună dreptate pe faptul că „ororile integrării europene” în viitorul apropiat pot duce la o schimbare de putere. la Chișinău și o inevitabilă schimbare de curs?

Trebuie înțeles că, chiar dacă forțele pro-ruse vor ajunge la putere în Moldova, rup de Europa și aderă la Uniunea Vamală, România nu va renunța la revendicările sale teritoriale. Pentru ei, până la urmă, întrebarea „întoarcerii Basarabiei” este același pilon al ideii naționale, ca și pentru naționalismul moldovenesc, reintegrarea Malului Stâng. Și acum, când Ucraina s-a zguduit serios și lista „dorințelor” Bucureștiului poate fi completată cu Bucovina și Sudul Basarabiei, problema „refacerii dreptății istorice” va deveni deosebit de relevantă.

Aici merită să reamintim că Rusia, ca parte a soluționării „Chestiunii Răsăritene” (problema izgonirii Imperiului Otoman din Europa), încă din secolul al XVIII-lea, dorea să creeze un stat tampon unit din principatele dunărene - Dacia. . Totuși, primul rezultat intermediar al războaielor ruso-turce în această direcție a fost anexarea Basarabiei și protectoratul Rusiei asupra restului Moldovei și Țării Românești. De altfel, Rusia a fost, prin mâna contelui Kiselyov, cea care a făcut pași serioși spre crearea unei viitoare Românii. Ulterior, însă, s-a decis accelerarea procesului de izgonire a Turciei din Balcani, care a avut ca rezultat intrarea trupelor ruse în 1853 și începutul războiului Crimeii. Cum s-a terminat acest război, știm cu toții. Dar nu toată lumea s-a gândit la asta că pierderea protectoratului rus asupra Moldovei și Țării Românești a dus în cele din urmă la unirea principatelor după un alt tipar și la realizarea unui proiect cu totul diferit, un proiect orientat spre Occident spre deosebire de Rusia. Până și numele a fost ales pro-occidental – România. Să vă reamintesc că primele cercuri  ale intelectualității „române”, care au vizat eliberarea tocmai a „României” (și nu a Moldovei și a Țării Românești, și cu atât mai mult nu a Daciei) au apărut cu mult înainte de unire, nu oriunde. , dar la Paris. Iar după înfrângerea Rusiei în războiul Crimeei, principatele dunărene au devenit direct dependente de țările din Occident, care au realizat efectiv unificarea. 

Apoi a fost formarea paralelă a două comunități politice - Moldova (ca parte a Imperiului Rus, apoi URSS) și România, două națiuni și chiar două limbi. Permiteți-mi să vă reamintesc că înainte de unirea principatelor, atât limbile moldovenești, cât și limbile muntenești aveau grafică chirilică, iar la numai trei ani de la unire a avut loc trecerea la alfabetul latin - care s-a făcut și cu unicul scop de a apropiind ţara de Occident şi smulgând-o de mediul slav). În același timp, planurile napoleoniene pentru crearea unei „Românii Mari” se nasc constant în România. După ce au primit la sfârşitul secolului al XIX-lea mai întâi nordul, iar la începutul secolului al XX-lea Dobrogea de sud (bulgară), iar apoi Transilvania maghiară, Crişana, Banatul şi sudul Maramureşului, revendicările teritoriale au rămas doar împotriva Rusiei, şi România le-a implementat de două ori, profitând de războaiele mondiale și de slăbiciunea Rusiei, după ce a ocupat Basarabia şi Bucovina în 1918 şi în 1941. După prăbușirea Uniunii Sovietice, revendicările de anexare a Moldovei au răsunat în societatea românească cu o vigoare reînnoită, care a fost alimentată de vocea unioniștilor de pe malul opus Prutului, sponsorizată cu generozitate de România, al cărei scop este „întoarcerea Basarabia”, și de tot Occidentul, străduindu-se să smulgă în cele din urmă Moldova de Rusia.

Cu toate acestea, în ciuda înfrângerii Rusiei în Războiul Rece și a mâinilor aparent dezlegate ale României, nimeni nu îndrăznește să rupă „status quo-ul” care s-a păstrat încă de pe vremea URSS. Între timp, în locul valului de românism care s-a potolit brusc după înfrângerea din conflictul transnistrean, devine tot mai răspândit naționalismul moldovenesc, care, de altfel, este susținut activ de minoritățile naționale: ruși, ucraineni, găgăuzi - toți cei care o fac. nu vreau sa merg in Romania. În același timp, în regiunea istorică românească a Moldovei a apărut o mișcare de oameni, autointitulându-se moldoveni și moștenitori ai principatului moldovenesc, care cred că România este o uniune artificială impusă lor de către munteni (Bucureștiul este capitala Țării Românești, chiar şi limba română este în esenţă o limbă modernizată a valahilor) şi pledând pentru secesiunea de România şi reunificarea cu Moldova.

Acum este la modă să te angajezi în tot felul de futurologie politică, să fandezi despre geopolitică. Mai mult, uitându-ne la evenimentele din Ucraina, ne putem aștepta la cele mai incredibile rezultate geopolitice (la urma urmei, cine și-ar fi putut imagina că Crimeea va deveni parte a Rusiei în urmă cu câteva luni?). Așadar, de ce să nu se întoarcă Rusia la acum aproape trei secole la proiectul de rezolvare a „chestiunii răsăritene” – proiectul statului tampon al Daciei. Într-adevăr, în ciuda faptului că Turcia și-a pierdut de mult influența asupra acestor meleaguri, problema rămâne nerezolvată, locul Turciei a fost de fapt luat de țările occidentale. Mai mult, această idee va atrage susținătorii unei Moldove unite pro-ruse, care vor să asigure țara de pretențiile Bucureștiului. De ce doriți să anexați Transnistria la Moldova, care de fapt nu a fost niciodată pîmânt moldovenesc? Nu ar fi mai bine să privim Moldova istorică și să o reunim sub protectoratul rus? La un moment dat, Occidentul a croit România ca un tampon între el și Rusia. De asemenea, avem nevoie de un tampon chiar în acest loc și am prezentat această idee mai devreme. Nu este timpul să remodelăm România? Din nou, desigur, după remodelarea Ucrainei...

51 de comentarii:

Arfy spunea...

Sputnik? Transilvania nu a fost a ungurilor, ci a imperiului Austro-ungar!

Calinmihaib12 spunea...

Arfy:
..greșești("fundamental"..!): TRANSILVANIA a fost teritoriul cucerit
de triburile hungu rilor..la început de mileniu I(unu) ..!(cel puțin, așa scriu..izvoarele..
"comune",publice.. la noi..!)
Abia"apoi" HUNGARIA cu tot cu TRANSILVA NIA..și alte terito rii cucerite..a in trat în "dualismul" austro-hungar..!,
până în 1918..!(cu ceva.."fluctuații" de.."identitate".. geo-politică..!după "intrarea"..otomanilor în EUROPA..!)
Cam tot timpul.. hungurii.."adminis trau".."de facto".. TRANSILVANIA..!

Arfy spunea...

Foarte bine, Călin! Izvoarele twle istorice sunt pline de mâl! Dacă ar fi fost cum spui, atunci în Transilvania și azi se vorbea ungurește! Tine minte: sunt născut în Transilvania! Nem tudom maghiariyl!

Liviu PO spunea...

Ciudata traducere...Ati folosit google translate?

Viorel spunea...

Prost cu găleata. Răspunsul ți-l dă Rex care este imparțial și mai inteligent decât tine. Pune o întrebare după care își dă și răspunsul adică „exploatati, asupriti, subjugati”, numai că asta este o minciună rusească. „exploatati, asupriti, subjugati” a făcut o nație spurcată în Ardealul românesc.

Huhu Rezea spunea...

Aveți linkul spre textul în limba rusă... dacă o cunoașteți.

reddog spunea...

Cautand sa aflu mai multe despre acest Dmitri Rodionov am gasit tot pe pagina acestei agentii de presa APN un articol interesant legat de situatia actuala din Ucraina.
Explica istoria acestei zone si cum s-a ajuns aici.
Folositi traducerea automata.

http://www.apn.ru/index.php?newsid=41282

Gabi maresalu' spunea...

Pentru toti nostalgicii si rusofilii: daca nu erau ucrainenii, erati voi la rand. rusii nu au prieteni in Romania, au numai slugi....iar daca stiti ceva istorie adevarata, stiti ce au facut cu slugile care i-au ajutat sa omoare si sa distruga elitele Romaniei...

M spunea...

Stați liniștiți!

Armata României veghează!

Un militar înarmat a fost jefuit în timp ce se afla în postul de pază de un hoț cu cagulă și înarmat cu un cuțit!

😂 Acum poliția trebuie să recupereze arma și să o înapoieze bravului militar!

https://www.g4media.ro/un-militar-care-se-afla-in-postul-de-paza-a-fost-jefuit-fiindu-i-sustrase-pistolul-mitraliera-si-incarcatorul-cu-30-de-cartuse.html

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Daca Rusia va fi tinuta in embargouri multiple, in izolare totala din toate punctele de vedere, rupte toate legaturile economice si politice, alungati ambasadorii din toate tarile europene si ignorarea totala, ca si cum n-ar exista, atunci le vor iesi din creierele alea innapoiate si bolnave, dar mai ales razboinice, toti gargaunii si setea de a produce rapturi teritoriale dupa cum li se scoala lor. Trebuie daramata metodic d.p.d.vedere economic pana la falimentul total, caci cu burtile goale si saraci lipiti rusilor nu le vor mai arde de ciordeli teritoriale, ba inca ar inapoia furaciuni numai sa iasa din criza in care s-au bagat singuri, precum porcii in troaca cotetului! Trebuie sa fie tinuti asa izolati in vesnicie, caci ne-au demonstrat ca daca sunt o putere economica isi permit sa intre in ograzile vecinilor sa le ciordeasca pana si clostile de pe oua. Tot asa sa fie supusi presiunilor, izolarii, embargourilor si santajati pana la descotorosirea de intregul arsenal atomic, caci cu salbaticii astia nu e de gluma. Lasa ca li se inmoaie lor vâna si pofta de hăcuieli teritoriale, cu toata relatia lor cu China, caci nici aia nu pot sa-i ajute cu mare lucru, si daca se vor obraznici chinezoii si ei vor fi pusi la coltul economic. La naiba cu salbatica si innapoiata Rusie, ramasa in evul mediu sclavagist! Transnistria trebuie data rusilor caci n-are decat 1% romani acolo si mereu va fi un ghimpe in coasta Europei. Transnistrenii cand vor vedea ca le vor lipsi beneficiile europene si libertatea de miscare europeana si mondiala, vor cersi cu mana intinsa revenirea la Moldova, caci Rusia va trai in izolationism pana la capierea totala! Ardealul? Honvezii sunt obisnuiti sa vomite, apoi sa-si rehaleasca vomele iredentiste, dar cine ii mai baga in seama din Europa, dupa ce au dovedit ca sunt pro rusi si tradatorii Europei? Ucrainienii nu-i vor uita niciodata ca, in timpul acestei conflict razboinic, ei au pus sare grunjoasa pe rana! La naiba si cu honvezii si cu salbaticii piticului de la Kremlin, doua junghiuri si junghere!

M spunea...

@rambo2021

Mulți se întreabă de ce a început dementul războiul!!!

Ucraina nu intra în NATO mâine. Toată lumea știe că pentru a intra în NATO trebuie să fii la pace cu toți vecinii.

Ucraina nu intra în UE mâine. Toată lumea știe cât de complicat e procesul de aderare iar Ucraina nu era nici măcar la început!

În ceea ce privește republicile alea armata rusă era deja acolo deci "crimele făcute de ucraineni" puteau fi ușor combătute!

În ianuarie Zelensky a făcut un apel pentru negocieri, spunând că merge oriunde să se întâlnească cu Putin.... Dementul a refuzat!!!

Și atunci!?

Vedeți dumneavoastră? Războiul din Irak de exemplu a avut ca prim motiv faptul că Saddam a atacat, cucerit și jefuit micuțul Kuwait, Afganistan a fost după atacul la Turnurile Gemene unde au murit 3.000 de americani (într-o singură zi mai mulți decât în 4 ani de război în Irak)...
Dar Ucraina? A atacat Ucraina Rusia? Au deturnat niște ucraineni avioane Aeroflot și le-au prăbușit peste Kremlin?

Eu nu înțeleg!

Leon spunea...

Cred ca militarul a fost vizirat mai intai de Mos Ene, pe la gene...!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Hello, dogii, sau doagele roșii, v-au batut juniorii de la Steaua, nenicule, de v-au sunat clopoțeii de plumb din creieri si v-au sărit muștarii incat ati sarit la bataie? De cand ma stiu eu, dinamovistii n-au fost buni decat la caftoaiele pe teren cu pumnii si cu picioarele cu adversarii care le-au dat lectii de fotbal autentic! Păi, ciobăneală sau fotbal de calitate, lătrăilor?! Pana una alta, 2 puncte la Steaua, 0 la Dinamo, plus sanctiuni pentru comportament cainesc si turbat! Bai, dar mai civilizati-va si voi o data, nu fiti ca rusii lui Putin! De aia se scarbesc oamenii de fotbal, din cauza acestor comportamente de salbatici si needucati, Dinamo avand traditii grosiere si milenare in violente, atat echipa cat si galeria de golani!

Ein Stein spunea...

Doctore, (=s > greses"-!ti tu [fund] - (amental).

Nu au cucerit TRANSILVANIA, ca nu aveau cum, in primul rand nu se numea asa, in al doilea rand nu au fost in stare.
Dar presupunand ca izvoarele tale, de informare, sunt de incredere, intrebare, de la cine au cucerit TRANSILVANIA?

Sorin spunea...

Și dacă arma a fost sustrasa când el atipise în post? Sau chiar luata de unde o rezemase el? Iar cagula, cuțitul și lupta sunt invenții?

Ein Stein spunea...

Ramane cum am stabilit, Odesa e premiul cel mare, Kievul e doar o abureala. Nu vrajeala cu refacerea URSS, sau alta nazbatie, ci resursele imense din Marea Neagra si regiunea Donbas. In fond este un razboi al oligarhilor rusi cu cei ucrainieni, asa cum s-a intamplat in toata istoria omenirii. Razboaiele se duc pentru resurse nu pentru arogante si sunt puse la cale de cei pe care nu ii mai satura Al de sus. Motive se pot gasi cu duiumul, incepand de la Razboiul Troian, motivul fiind o piulita frumoasa foc, zice-se, pana la denazificarea senilului de la rasarit.

Viorel spunea...

„Sylvester Sttalone”. Atenție la cuvinte. Nu am dat nume ca și tine și nici nu am specificat despre ce nație este vorba. Dacă te simți vinovat cu ceva asta e treaba ta. Numai un vinovat ripostează. Cel nevinovat, ignore. Ai 4-5 comentarii unde mă ataci direct cu nume (stâlcit) probabil pentru că nu știi bine românește (motivul=nu ai învățat la școală). Cât despre Rex, lasă-l în pace. E frumos, deștept și cuminte. Dă lecții la neciopliți.

Calinmihaib12 spunea...

ARFY:
(22:50'/19.03.a.c.)
1."Izvoarele..mâloase.." sau NU,..nu sunt ale mele(twele =tale"= tastare involuntară..!).
2...și eu sunt născut și trăiesc în..ARCUL CARPATIC: TRANSILVANIA-BANAT ..!
3.Nu e foarte relevant,în contex tul în care scriem, până la urmă: faptu l că austriecii "cuceritori" (?) au intrat..peste hungurii "cucerito ri"(?)..într-un TERITORIU LOCUIT ANTERIOR.."lor(adică:..anterior INVADATORILOR : hunguri și apoi austriecii "imperia li..")= de o MAJORITATE VORBITOA RE și "SIMȚITOARE"(��.+��.!)..de/în = LIMBA ROMÂNĂ = de ORIGINE LATINĂ.!(până una-alta!..)
De..ACEEA..(nu mai e nevoie, cred, de alte motive..!) =NU VORBIM,NOI ROMÂNII: ARDELENI, TRANSILVĂ NENI,BĂNĂȚENI..,etc. =limba maghia ră/hungurească..; de asemenea..nici MOLDOVENII..de la CARPAȚI..pân'la PRUT și chiar pân'la NISTRU(?), nu vorbesc "ruseș te"= ca limbă maternă, ci LIMBA ROMÂNĂ..!
Tot..AȘA..românii din sudul arcului carpatic:DIN MEHE DINȚI și pân'la "MARE"..= vorbesc
LIMBA ROMÂNĂ.."de când lumea.."..!
Explicația:..încă e.."miracolul românesc"..înconjurat de..marea
slavă..migratoare..!

Leon spunea...

https://www.stiripesurse.ro/foto-romania-se-teme-de-un-posibil-atac-armat-impotriva-oficialilor-rusi-paza-la-consulatul-rusiei-intensificata-la-constanta_2299530.html

Huhu Rezea spunea...

Cine poate să indice vreun intelectual roman sau vreo organizatie din Moldova din dreapta Prutului care să militeze pentru ce zice analistul politic rus:

"În același timp, în regiunea istorică românească a Moldovei a apărut o mișcare de oameni, autointitulându-se moldoveni și moștenitori ai principatului moldovenesc, care cred că România este o uniune artificială impusă lor de către munteni (Bucureștiul este capitala Țării Românești, chiar şi limba română este în esenţă o limbă modernizată a valahilor) şi pledând pentru secesiunea de România şi reunificarea cu Moldova."

HALA spunea...

Huhule, a fost în vogă partidul moldovenilor. Dar mai grav este faptul că din lipsa reprezentativității politice la nivel central a acestora și a crasei iresponsabilități a celorlalte două provincii față de necesitățile de infrastructură și de dezvoltare a Moldovei, cea mai arzătoare fiind lipsa autostrăzii cu Valahia și Transilvania, moldovenii sunt siliți să gândească diverse soluții pentru propășirea lor. Această realitate dezamăgitoare, ca și cultivarea în Ardeal și Muntenia a unei lipse de respect pentru graiul moldovenesc, a făcut ca procentul moldovenilor din stânga Prutului care mai vor unirea cu România să scadă dramatic ducându-se bine spre numere cu o singură cifră. Înainte de propaganda și armata rusă mai periculoasă este ignoranța românilor care au ajuns până acolo încât să vină cu proiecte de legi și chiar să legifereze interdicția prezentării anomaliilor comportamentale ale unor etnihii dar să nu condamne defăimarea unei întregi provincii și pentru simplul fapt că își permite dreptul de a se exprima cu propriile-i regionalisme. Problema deci e la noi, nu la ruși ei doar profită.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, Rusii au forte multe ospicii de alienati mintal, schizofrenici, care furnizeaza astfel de analisti politici si fauritori de teritorii, gasind si in Romania sustinatori rusofoni (a se citi tradatori) care sa le accepte tezele!

Calinmihaib12 spunea...

Ein Stein:(20.03.a.c./09:31')
..așa cum i-am scris lui ARFY, "sursele" nu sunt.. ale mele,ci ale.. ROMÂNIEI..!:
=ISTORIA oficială ?
(nu ne "îndeamnă"
"autoritatea română
să citim "sursele..
oficiale"..?),
= "RIM"=Revista de istorie militară.
Ce scrii.., dacă e "contrar" textului
din comentariul meu
(?), [text care nu pretind că e cel conform cu ADEVĂRUL ISTORIC (oare cine îl cunoaște..cu adevărat..?), ci este..în mare: "adevărul"/"narativul"(?) OFICIAL..!,
(greșesc cumva..?)]
=este contrar..ade vărului ISTORIC.. OFICIAL..!
Deci: dacă greșesc, te rog să ai bunăvo ința să mă"îndrepți " pe calea cea dreaptă..!(evident: ff.concis..!).
OBS.: parantezele acelea sunt "cam".. neclare..,cu iz de ..ironie inutilă..!
(Istoria= nu e nici meseria..,nici
pasiunea mea..!)
,prin care,oarecum ți-ai asumat obliga ția de a mă lămuri
,pe scurt,cam care ar fi realitatea istorică..pe care o sugerezi.(eventual, alta decât cea ofi cială..?).

raul spunea...

Si eu o spusei de la inceput!Iesirea la o mare ,,calda" visul lui Petru si stramtorile ,visul Ecaterinei! Acum ,doar tot nordul Marii Negre!Si gurile Dunarii!Kievul pt distragerea atentiei si de pica ,ar fi ca un bonus!

Andrei spunea...

Sunt destule carti de istorie care sa combata istoria contrafactuala ruseasca. Nu mi-as bate capul cu propaganda asta, ci cu putinatatea intelegerii unora, inclusiv aici, fata de pericolul rusesc și cautionarea unor conserve si trepanati putiniste/putinisti de la tot felul de partide, incepand cu AUR si PSD, dar si de pe la niste sindicate, aici ma refer la Dogaru si Coarna.

Nu pot sa nu observ ca aici pe blog se duc lupte „milenare” pentru pensii mari și egalizarea orgoliilor dintre militari si militieni, dintre ofiteri si subofiteri, dintre „terminati” si „neterminati”, dintre beneficiarii de „oscar” si cei fara premii de genul, intre before si after pensionari 2017, ori intre rusofilii din convingere pe motive de IQ sau de conjunctura si ceilalti.

Daca ne uitam la vorbe, da, e un blog plin de vorbe si tot felul de comentarii pestrite de discutat discutii. Dar daca ne uitam la utilitatea acestui blog, ...

PS. Dau o bere daca trece comentariul asta, ca asa cum procedeaza Huhu cu ce mai comentez pe aici de putina vreme, nu mai stiu ce ii este pe plac si ce nu.

M spunea...

Cică a fost înjunghiat cu cuțitul. Mă rog.... "rănit"...

Ce vreau eu să subliniez e că porcării se întâmplă, că nimeni nu e imun, că oricine poate să greșească, să nu fie atent etc.

Numai cine nu a greșit niciodată, să arunce cu piatra!

raul spunea...

O fi marsat pe Partidul Moldovenilor al raposatului fost primar de Iasi ,Constantin Simirad,desi ala era cu alta treaba....

Andrei spunea...

Omuleții verzi. Sunt și intelectuali și combativi și pot fi folosiți oriunde, la nevoie.

Ucrainienii au prins niște „intelectuali” din aștia care se duceau să convingă și alte republici ucrainiene să se declare independente, așa cum dorește Rusia să se declare Moldova sau Transilvania.

M spunea...

Lipsa autostrăzii între sudul și nord-est este consecința guvernărilor în care au dominat ardelenii.
Aceștia s-au făcut presiuni pentru ca autostrăzile să se construiască preponderent în Transilvania.
Asta în timp ce se smiorcăie că ei nu sunt ajutați, că nu primesc bani etc.

Regionalismele transilvane sunt obligatorii. A spune "îi", "salar" sau "fain" este necesar dacă vrei să fii acceptat în organismele guvernamentale.

M spunea...

Am văzut câteva documentare făcute de BBC începând cu 2006 despre "fasciștii ucraineni".

Pe scurt, ca să înțelegeți, subt niște naționaliști de genul AUR. Au fost denumiți "fasciști" de către cei care sunt de extremă stângă, adică USR la noi, mulți sponsorizați de forțe externe.
La fel ca la noi sunt admiratori ai grupărilor naționaliste din al doilea război mondial (cum AUR la noi scuză legionarismul).

Deci, oricând, bazându-se pe propaganda USR-istă cum că AUR sunt fasciști, Rusia poate invada România spre a o "denazifica".

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Bolsevismul rusesc actual: Mai intai sunt bagati la inaintare ,,analistii,'' de fapt ofiteri sub acoperire din serviciile secrete, care manipuleaza doctrinele de la Kremlin, putiniste, dupa care se intinde coarda prin declaratii fatise si pretentii teritoriale, istorice, ce ar trebui recuperate prin tratative diplomatice, care bineînteles, ca si cu Ukraina, avand multa sustinere de la prorusii din tara, a se citi tradatori, dar n-ar da rezultate, ca doar nu s-a intanlit prostul cu militianul, si dupa aceea vor urma amenintarile cu fortele armate, dar in cazul Romaniei s-ar declara atacuri direct atomice, daca nu li s-ar satisface pohtele de expansiune, ca, la cata minte au acesti criminali nazisti si analfabeto- inapoiati sunt in stare de orice, doar de dragul ocuparii unui teritoriu presupus ar fi al lor. Pericolul mare, deocamdata, o reprezinta prorusii nazisti, si in caz de pericol major ar trebui toti acesti tradatori sa fie puțin mai mult culesi, apoi dosiți, ca sa nu spun ascunsi, pe undeva mai pe la umbra groasa si fara pic de soare, pe unde sa nu mai aiba contacte cu ,,zeii'' de la rasarit, cu presa, cu civilizatia daunatoare innapoierii lor cretine, apoi cu informatiile si cu patriotii sa-i scoata din sarite cu atitudinile lor pro ruse, deci alocati gramada in ,,statiunile'' de la Tg. Ocna, Cacica, Ocnele Mari sau orice ocna de sare, cu sapa, tarnacopul si harletul in maini, si astfel i-ar lecui de rusismele naziste si banditul de la Kremlin, asa cum merita tradatorii de neam si țară! Educația prin munca poate sa readuca in sufletele lor si patriotismul cu dragostea de tara, caci sapa, harlețul si tarnacopul sunt mai tari decat Biblia, mirul si tamaia!

Brenda spunea...

O sa va apere NATOOOOOO

reddog spunea...

Ultimul articol al lui Rodionov pe apn.ru este din 17.02.2022
Acolo vorbea printre altele si de informatiile aparute in presa din Vest cum ca Rusia ar putea ataca in curand Ucraina.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Sa dezarmezi un soldat NATO in postul de paza, trebuie ca acel soldat sa doarma tun, lemn, bocna, adica intr-o nesimtire totala, cu sforaituri! Ariciul o sa declare verzi si uscate, dar nu va merge cu cotita dupa deget. Armata lu' peste prajit a incasat un upercut de a picat de cacao caci toata planeta a aflat despre acest incident revoltator. Rutina, autosuficienta si indisciplina aduc in lumina reflectoarelor astfel de evenimente deosebite, facad civilii sa se intrebe daca sa mai aiba incredere in astfel de militari care se fac ca ne pazesc. Sa tai gardul si sa ajungi la militar presupune un cat de mic zgomot metalic de taiere, pasii se pot auzi, ca doar ala nu era un indian in mocasini, si daca era venit pe la spate il injunghia din prima figura ca sa-i ia arma, dar asta dormea butuc si putea sa-l fure si pe el, daca avea forta necesara, de aceea nici nu s-a mai complicat ca sa-i ia grupa sanguina cu șișul! Ne-am facut iar de o(l)aie in lume, si asta ca armata romana are peste 2000 de generali cu pensii peste 20.000 lei, botă si ei la instruire si pregatire militara in caz de razboi, dar impanati de doctorate falsificate si bine platite, iar cei activi urmaresc gradele lor sa creasca, nu gradul de instruire a lui soldica de carton asfaltat, dezarmat in post ca mucea! M-am saturat sa mai dau mure gratuite, moca, de acum incolo o sa cer si bani de la jigodiile care le incaseaza!

Andrei spunea...

@M

O așa interpretare, mai rar. Mai încearcă o dată.

@Brenda
Tu nu ești în NATO? Pfff!

Ein Stein spunea...

Doctore, lasa dracu "istoria oficiala", gandeste cu creierele tau. In perioada respectiva, spatiul geografic, la care faci referire, era impartit im mai multe voievodate/cnezate, trei, dintre ele, erau mai mari, nu exista organizarea statala numita Transilvania. Mongolii, neam de hoti, au intrezarit oportunitatea de a cuceri acele teritorii, asa le-au luat la flocait pe rand. Au primit si un mare ajutor din partea prostiei si lacomiei voievozilor, care conduceau acele entitati. Ia gandeste daca aveau mai mult creiere si se uneau pentru a face fata banditilor de mongoli, probabil azi la vest de Tisa se vorbea o alta limba, una europeana. Ca sa-ti faci o idee, cum decurgeau lucrurile in acele vremuri, o armata era compusa din cateva sute, poate o mie de soldati, nu ca in perioada moderna formata din mase de sute de mii de soldati, ca la Verdun sau Waterloo. Pierderea a 50-100 de soldati era considerata catastrofala pentru o batalie a acelor vremuri, astea fiind spuse conducatorii voievodatelor respective, din prostie sau din "mie nu mi se poate intampla" nu au reusit sa opuna o forta corespunzatoare. Dar trecand peste asta, intrebarea ramane, daca mongolii au cucerit acele teritorii, inseamna ca le-au cucerit, dar de la cine, ca nu poti sa le cuceresti de la nimeni. Capire?
Vad ca apreciezi faptul ca am inceput sa-mi insusesc scrisul tau psihedelic, am sa mai lucrez nitel la paranteze, daca alea zici ca nu le stapanesc suficient de bine.

reddog spunea...

Acest Dmitri Rodionov este in vizorul ucrainienilor.
Aici publica date despre el: adresa, telefon, retele sociale, pseudonim sub care publica etc

https://myrotvorets.center/criminal/rodionov-dmitrij-nikolaevich/

reddog spunea...

Rodionov o arde cu caviarul si coniacul pe Instagram.
Eh, se lauda si el. 😁
De cateva zile nu mai posteaza pentru ca nu mai au Instagram in Rusia.
Slaba miscare si pe celelalte retele sociale.

https://www.instagram.com/p/CbI2gTqLpdR/?utm_medium=copy_link

Brenda spunea...

Ăla care na întrebi dacă șanț in NATO, află ca pe mine nu mă întrebați nimeni...

Și de fapt e prea târziu să mă mai intereseze ... dar asta e

Huhu Rezea spunea...

Mersi, nu găseam date despre politologul asta.
In ultimul articol de pe APN făcea misto de cei care prevăzuseră un atac iminent asupra Ucrainei.

M spunea...

@Andrei

Nu fii obraznic! Când ți se vorbește civilizat ar trebui să răspunzi la fel!

În orice societate apariția unei grupări la o extremă duce la contrabalansarea cu o grupare din celelaltă extremă.

La ucraineni, în contextul euro-maidan grupurile din jurul galeriilor și-au revendicat o poziție naționalistă (de extremă dreaptă) cu lozinca simplificată "Ucraina pentru ucraineni". Era orientată preponderent împotriva minorității ruse dar apoi s-a extins.

Partidele pro ruse au acuzat imediat de fascism (și datorită folosirii unor simboluri ale naționaliștilor ucraineni din al doilea război mondial).

Deci, în esență, este asemănătoare contradicției dintre AUR și USR la noi (cei de extremă stângă, USR adică, acuzând AUR tot de fascism).

USR a apărut ca un partid neo-marxist, violent, împotriva statului și națiunii române, obedient până la vomă față de puterile străine!

AUR e exact invers (cu excepția manifestării tot violente, o caracteristică ce este comună tuturor partidelor extremiste).

Moșteanu (USR) declara:
"Un partid fascist, cu lideri asumaţi drept admiratori ai unor criminali de război, continuă să aplice metodele învăţate de la idolii lor fascişti: anarhie şi violenţă."


În esență: neo-marxiștii de la USR îi acuză pe extremiștii de la AUR de "fascism" exact ca propaganda rusă pe ucraineni.

🔴 Nu am ce face dacă USR a adoptat discursul lui Putin.
Nu e vina mea!

M spunea...

@Andrei

Cu respect vă spun că AUR (partid pe care îl detest pentru violență) este exact invers decât îl prezentați Dumnevoastră.

Avem deja un partid neo-marxist cu accente putiniste numit USR. AUR se definește exact contrariul.
Au colaborat bine pe modelul Ribbentrop Molotov în Parlament deși sunt în esență diferite!

Întreaga construcție a USR e bazată pe corupție protejată de procurori obedienți (caracteristică a partidelor de stânga), minimalizarea importanței valorilor naționale, obediența morbidă față de orice structură externă și asta îi arată ca reprezentând o slăbiciune în fața pericolului rusesc!

Analizați un pic, vă rog!

Decât un Năsui care să mă împuște în spate, la fel de trădător ca tat-su, mai bine un Simion diliu!!! 😂

Huhu Rezea spunea...

In editorialul de astăzi, Rodionov vorbește despre posibilitatea impărțirii Ucrainei de Vest între Polonia, Ungaria și România.

M spunea...

😂 tot felul de dilii!!!

Ați râs de mine când am spus că internetul ăsta prea suportă multe!

Calinmihaib12 spunea...

CFIFRIM:
..pe lângă toate cele scrise.., con tează și.."zona" postului de pază, astfel conceput încât să-i confere
"SANTINELEI".. "spațiul minim de siguranță",astfel încât să nu poată fi luată..."prin surprindere"..de către un atacant.!;
de asemenea: contea ză și CONSEMNUL GENERAL și cel PARTICULAR al postu lui respectiv, care se au în vedere la înființarea postulu i respectiv,astfel concepute încât să
asigure..SIGURANȚA SANTINELEI..și sub acest aspect: al evitării surprinde rii sale..etc..!

Andrei spunea...

@Huhu

Sunt doar visele propagandei putiniste. Rusia de acum va fi in curand istorie.

reddog spunea...

Servesc Patria! 👮

Calinmihaib12 spunea...

EinStein:
..m-am "dumirit".. în ce direcție..o iei..!
Păi, tocmai că ISTORIA.."zonei" noastre..în PRIMUL
MILENIU e mult prea neclară, confuză, PLINĂ de MIGRATORI, ..din care,unii "în trecere", alții.. "în mișcare" +/- violențe și..jafuri locale..!
Dar aici e vorba strict de "stabili rea"= "CUCERIREA"
VIOLENTĂ sau NU..a HUNGURILOR în inte riorul ARCULUI CAR PATIC și CREAREA STATULUI MAGHIAR= CATOLIC,în interva lul a..200-300 de ani(900-1200 A.D.);
în acest interval: FORMAȚIUNILE FEUDAL E "autohtone":"voiv odate" și "cnezate"
= formațiuni= cu nume TIPIC=SLAVE(!)[ceea ce presupune o migrație anterioa ră și fixare"SLAVĂ" "masivă" sau NU,dar care și-a impus.. AMPRENTA în: TOPONI MIA,RELIGIA, și nu numai..=în ZONELE din tot "AREALUL".. ROMÂNIEI MARI(actua le)..în care se vor bea o LIMBĂ LATINĂ= de către O POPULAȚI E LATINĂ=despre care nu prea știm mare lucru decât că: probabil era în număr mare= ceea ce ar putea explica faptul că vorbim AZI= LIMBA ROMÂNĂ= o LIMBĂ LATINĂ..!] au"cedat"..HUNGURILOR: TERITORIUL, PU TEREA și INFLUENȚA asupra întregii zo ne: care cuprindea: interiorul arcului carpatic și exterio rul său,..până la "descalecarea" și crearea statelor: "MOLDOVA" și "WALACHIA", inițial "vasale" Regatului Maghiar..până când acestea au reușit SĂ IASĂ de sub domi nația..politică ma ghiară..!(sec.XIV- XV).
Nu e clar dacă ceea ce spui: cum că "hungurii" sunt
.."mongoli", e și adevărat,pt.că sunt 2 variante:
1. că maghiarii sunt de origine fino-ugrică= mai nordică..= europea nă-uralică..,
2. că maghiarii ar fi de origine..tura nică/turcică = central asiatică;
(dacă această varia ntă ar fi reală, atunci maghiarii ar fi de rasă..mongolo idă..!).
( dar,în contextul actual nu e..impor tant..acest aspect)
Cât privește "paran tezele",nu ele sunt
importante,ci"conți nutul" lor care,așa cum am scris,era cam de neînțeles.!)

Calinmihaib12 spunea...

Nici nu e nevoie să fie adevărată susținerea zisului analist rus(..!), dar coroborat cu..
"versurile" cântate
pe stadion..cu refe rire la MOLDOVA și Țările Baltice, e o AMENINȚARE DIRECTĂ. .,"avant la lettre"
privind..intenția fermă de a cuceri aceste teritorii și
a le integra în te ritoriul ROSSIEI..!(adică prestabilire a intenției de a fura TOATĂ MOLDOVA: de la M-ții CARPAȚI ..la NISTRU..!).
..Și mai sunt și alte intenții agre sive,revizioniste și revanșarde, prin "stimularea" vecini lor să-și "revendic e ROMÂNIEI..retroce darea teritoriilor feudale..!

Leo spunea...

Momentul critic pt. noi și NATO va fi dacă rușii vor ataca Republica Moldova.
Dacă nici atunci nu li se va da peste bot , rușii vor înțelege că li se permite orice.
Ar fi ca și când un golan bătăuș îi ia la rând pe toți elevii din curtea școlii , iar profesorii se fac că nu văd.

Leo spunea...

https://youtu.be/maK22t8FZuI