Un produs Blogger.

sâmbătă, martie 12, 2022

Rezerviști MAI, cu acordul vostru puteți fi rechemați la arme!

81 comments

 Am extras în facsimil articolele II și III din OUG nr. 20/2022 care reglementează rechemarea rezerviștilor pe o perioadă limitată ,până la încheierea  afluxului de refugiați din Ucraina. 

Limita maximă a reglementării este de 3 ani, dar contractul de încheie pe o perioadă determinată de un an...cu posibilitatea prelungirii anuale, dar nu mai mult de 90 de zile peste data încetării afluxului de refugiați.




Extras din Legea 223/2015 privind rechemarea în activitate

Articolul 78
(1) Deciziile de pensii pentru limită de vârstă și anticipate ale pensionarilor militari rechemați în activitate sau care au redobândit calitatea de polițiști ori funcționari publici cu statut special în instituții din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională se revocă.
(2) Prevederile alin. (1) se aplică din ziua în care militarul, polițistul sau funcționarul public cu statut special a fost rechemat în activitate ori a redobândit calitatea de polițist sau funcționar public cu statut special.
(3) Instituțiile prevăzute la alin. (1) au obligația de a comunica caselor de pensii sectoriale, în termen de 15 zile, persoanele care beneficiază de pensie militară și au fost rechemate în activitate sau au redobândit calitatea de polițist ori funcționar public cu statut special.
(4) La o nouă trecere în rezervă/încetare a raporturilor de muncă, vechimea care se ia în considerare la stabilirea pensiei militare de stat este cea valorificată la pensionarea anterioară, la care se adaugă timpul servit după rechemarea în activitate, respectiv timpul lucrat în calitate de polițist sau funcționar public cu statut special.
(5) În situația prevăzută la alin. (4), baza de calcul al pensiei este cea stabilită la art. 28.

81 de comentarii:

M spunea...

Să apară întâi OMAI. 😁

Huhu Rezea spunea...

Ce mai aștepti? Reîncadrează și pompieri.
N-ai vrut să-ți trimit mesajul.

Leon spunea...

In 2-3 zile lucratoare apare si Ordinul lui Bode..!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Daca nu se impusca intre ei, Legea e buna! N-am baza pe noua generatie de neinstruiti, nescoliti si analfabeti, vorba unui lider de sindicat de-al lor! Cei din vechea garda faceau scoala, instructie si erau chiar foarte buni, dar toti au iesit la pensie. Doar pe ei se mai poate bizui statul roman, dar sunt prea batrani. Ce sa faci cu habarnistii actuali, care se sinucid in masa se se impusca unul pe altul? N-au nici macar 1 ora de instruire, de nici un fel, invatand din mers de la cei mai rutinati, dar la fel de nescoliti ca si ei. Vinovati ei? Nu, neneacă! Ei vor sa fie buni, dar nu-i lasa neinstruirea si la unii chiar analfabetismul functional, fiind incadrati cu pile sau la turmă, la gramada sa existe ca numar. Vinovati sunt guvernantii, care n-au catadicsit macar o scolarizare de 3 luni sa faca cu ei. Legi date ca sa existe la numar, dar in practica e un esec total.

Huhu Rezea spunea...

Ești răutăcios!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Nikk, sunt extraordinar de folositori politistii si pompierii in caz de razboi, dar n-am sa enumar aici ce pot face in acest caz, fiecare considerand ca stie ce are de facut, E o categorie speciala fara de care nu se poate introna ordinea civila si apararea in fata incendiilor si altor catastrofe si daune de razboi. Dar asta s-o faca oameni foarte bine scoliti, instruiti si rutinati, nu habarnistii incadrati pe ,,criteriile'' actuale, de o nulitate absoluta, care mai mult ar incurca, nu ar ajuta!

Polman spunea...

Nazbatia asta este peste legea rezervistilor adica nu iti suspenda pensia pe timpul reancadrarii?...e o oug data ca deobicei, fara cap si fara coada...poti sa vii cu un ordin de ministru sa zici de toate pentru toti.Eu nu cred ca nu suspenda pensia...

Cezar spunea...

Pai nu erau...militari..la pensie??
Sau..la eventuale ciubucarii..revin la gradele profesionale
Ca porumbeii sînt astia!

monteoru spunea...

Nu fiti rautaciosi.Cornelius te repezi precum gaina. Nu sunt chemati sa intrebuinteze armament.Cititi textul ordonantei.Chemarea este in legatura cu afluxul masiv de persoane din Ucraina.

Unknown spunea...

Cea mai frumoasă armă este a fost și va fi armă pompieri!Singura armă cu spectatori!

DOREL spunea...

@Nikk. Sa stiti ca tara nu se apara numai cu armata (tancuri si racheta) ci si cu celelalte structuri de ordine publica si siguranta nationala,fiecare avand rolul lor si numindu-i corect nu la misto(ex:paznici de puscarii). Si inca ceva: sunt sigur ca nu isi va dubla nimeni venitul, cei rechemati vor avea pensiile suspendate pe perioada reincadrarii.

M spunea...

@Huhu Rezea

Dacă fac rost de cazare mă duc fără să mă activeze ei.

Vreau să văd cum vor face!?

Ei au deplasat activi din diferite unități din țară la graniță (Sibiu și Dolj știu eu). Locurile alea au rămas neacoperite. Probabil la MApN e altfel dar la noi un servant pompier e numit uneori pe 2 mașini. Dacă îl duci la Suceava (de exemplu de la Dolj) cu o autospecială atunci locul lui de pe cea de-a doua rămâne neacoperit.

Consider că e mai elegant decât să facă o concentrare. Nu?

M spunea...

1. În general sunt chemați cei care știu că poliția penitenciară aparține de Ministerul Justiției nu de Interne.

2. Se numește Sistemul Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională. Fiecare crede că el e buricul universului!

3. Când o să vă cheme și pe dumnevoastră sunt convins că o să vă dublați pensia!

4. Vedeți că vă întreabă premierul croat cum a trecut drona aia prin apărarea României! 😂 Sau vroiați să o oprească poliția de frontieră?
Mai atenți domnilor!!! Înțeleg că de avioanele contrabandiștilor nu vă atingeți dar nici de drone?

Nu-i bai că a zburat și prin spațiul maghiar vreo 40 de minute și nu ai ginit -o nici ungurii! 😂

Huhu Rezea spunea...

DE ce nu citești art. 78 din legea pensiilor militare înainte de a-ți da cu presupusul?
L-am pus eu în topic.

M spunea...

Stați liniștiți că o să îi numeri pe degete! 4 locuri la jandarmi, 6 la pompieri..... Cam așa!

M spunea...

@monteoru

Așa e!

Au fost dislocați mulți activi iar situația se poate prelungi. Nu poți să îi ții pe ăia din Sibiu un an la Suceava. Angajezi ceva pe plan local, din rezerviști.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Monteoru, asa este, sunt chemati cu ocazia refugiatilor, deci nu la razboi, pentru ordine la granite si fluiditate umana, insa eu l-am pus pe dracul inaintea icoanei, daca va izbucni un razboi. Plevusca de azi e lasata sa se impuste intre ei sau sa se sinucida, pentru ca o data incadrati fara scoala si instruire doar asa poate sa scape de ei! Ai dreack' de politicieni nenorociti! Interesant e ca se apeleaza la generatia pensionara de politisti cu experienta profesionala si scolarizare, astfel dezvaluind faptul ca in sinea lor le recunoaste valoarea: Ei stiu sa acorde un prim ajutor in cazuri extreme la persoane puse in dificultate medicale, unii dintre ei la viata lor chiar mișind copii la nastere in anumite situatii si cate si mai cate, dar cu habarnistii astia tineri ce naiba sa faci cand pe unii i-au prins si cu prize pe-o nara sau manga la volan? Asadar, pentru veterani, la unii, poate fi si o mana cereasca acest ordin! Stai sa vezi cand si noi o sa fim chemati ca sa dadacim si sa scoatem din depresie vaduvele de razboi, sau s-o facem pe taticii surogati, atunci sa te tii, neneacă, care inca mai poate sa sparga nuci!!! Le pot sparge de le storcesc miezul, zisei eu conform Sorcovei: ...,,tare ca.., iute ca.., la anul si, La multi ani!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

La Romania TV, Seful Casei Nationale de Pensii a si zis ca daca cuantumul la recalculare scade, atunci beneficiarul ramane cu acel de pe cupon in plata, deci e clar ca si la noi asa va fi, si se vor stradui sa scada en gross pentru ca nu sunt bani. Pana in 2030 nici o sansa, dupa cum s-a exprimat. De ce nu s-a discutat de majorari si s-a pus doar problema ramanerii in plata a cuantumului, daca scade la recalculare pensia si nu s-a discutat direct despre majorari? Ati uitat ca Banca Mondiala face simularea recalcularilor la pensii? Cum ar majora la aparare, ordine publica si siguranta nationala, daca la civili scad pensiile? Ai? E la mintea gainii ca suntem cu totii pecetluiti in infinit sa nu mai primim nimic, asa ca, hai la razboi sa se aleaga ceva din noi! PS: N-AM ZIS SA SE ALEAGA PRAFUL!

anonim spunea...

4 la jandarmi,6 la pompieri din care:
3 la jandarmi pt "planificare si coordonare"ceva grade mari cu relatii ,unul singur preferabil subofiter pe teren
6 la pompieri "idem si la fel" cu situatia la jandarmi dar de data asta cu raportul 4 la 2(2 servanti)
Ca exemplu datorita situatiei militare "exceptionale" si a "iminentei atacului" rusilor a fost reactivat la St.Maj.Ap. col rezervist Mares Iulian Oskar
lipsa idustriei de aparare, a dotarilor, tehnicii de lupta si a efectivelor nu are nici o importanta.Generalii au nevoie de planuri si harti convingatoare.Despre restul?.....mai la p**vara
Cam seamana cu armata Ro la inceputul primului razboi modial...ce zic eu "seamana"?? e la fel daca nu mai rau....dar acum "ne bazam" pe Mares si pe articolul 5 😄
Ura! si la gara.
PS Cel putin de mares a reusit sa ma "convinga" CFI prin patosul depus.De art.5 "m-a convins" madam Kamala.Cu aceste doua conditii indeplinite NIMIC RAU NU SE POATE INTAMPLA
daca o rezolvam si pe partea cu pompierii(am o propunere fezabila), razboiul e ca si castigat cu 0(zero) distrugeri si incendii
Mai bine s-ar preda rusii acum la inceput pana nu e prea tarziu pentru ei
Sa-si bage mintile in cap!!!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Aseara, analistul militar si politic, Troncota a tinut o substantiala dizertatie la Romania TV privind proastele pensii ale militarilor si ca de peste 5 ani SCMD, alaturi de alte sindicate ale militarilor, duc o lupta acerba cu autoritatile politice pentru majorarea pensiilor militare, Troncota fiind sustinut si de catre participantii la acele discutii. Pe de alta parte, ministrul Muncii, mai adineaori, a sustinut ca se lucreaza la o noua lege a pensiilor civile dar sa nu se astepte beneficiarii la acele cresteri promise candva, batandu-se moneda pe cresterea pensiilor cele mai mici, si a evitat sa dea date concrete, termene sau alte amanunte dat fiind faptul ca toate aceste simulari care se fac acum sunt in plin proces de desfasurare si constatari apreciative.

Militar de la 14 ani spunea...

În contextul legislației actuale este un lucru foarte bun nu numai dpv profesional, ci și economic. Felicitări celor care au propus această ordonanță. Practic, nu sunt cheltuieli cu noi angajați (novici, dealtfel; cei care au fost în sistem cunosc ce au de făcut), iar, păstrând proporțiile, cheltuielile cu pensiile se anulează cu salariile dar și cu câștigul de populație activă. Bașca, la noua trecere în rezervă, o pensie mai frumoasă.

M spunea...

@Cornelius Flavius Ifrim

Pensie contributivă cu scoaterea OMM și înlocuirea cu un "spor ocupațional" acordat numai pentru anii de serviciu:
- 1% pentru primii 10 ani,
- 1,5% pentru următorii 10 ani
- 2% pentru următorii 10 ani.
În total un maxim de 45% pentru militari plătit din fondurile ministerelor iar partea contributivă plătită de Ministerul Muncii.

Pentru magistrați la fel dar cu procente mai mari.

M spunea...

@Militar de la 14 ani

Am impresia că nu se vor duce prea mulți (cel puțin asta e opinia printre rezerviștii MAI).

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@M, eu ma tem pentru ce e mai rau: Din lipsa de bani sa nu faca o noua lege a pensiilor militare si sa umble la aceste MM-uri, sa le schimbe statutul, sa le schimbe cuantumurile, ca pe ei ii duc capul la rele, apoi sa umble la Oskar-uri, sporuri si alte elemente, bazandu-se pe solda de functie si solda de grad. Cei care au 35 de ani vechime o sa-i doara la basca de ce se va intampla, cei cu ani mai putini doar sa spere la niscaiva minuni, la cat sunt de presati de PNRR sa jongleze pe minus. Repet ca este o supozitie si puschea pe limba mea sa nu se intample, dar avand angajamente in PNRR vor cauta doar razuiri, in sensul plafonarilor, cuantumul avantajos si nu avantaje cu adaugari la cuantumul in plata. Totul depinde de sindicate sa se impuna cu vehementa si staruire metodica, sa aiba oameni infiltrati sa afle la timp ce au de gand sa faca si sa nu ne trezim in fata faptului implinit. Sansa e ca Generalii, care stiu ei sa umble la spuza s-o traga pe turta lor, prin actiunile pentru apararea propriilor bunaciuni sa apere en gross si pe celelalte pensii, prin ricoseu, dar cam putine sanse ca ei sa mai spere la ceva in plus multa vreme si doar pensiile medii si mici sa mai primeasca mici maruntisuri, daca se dau la civili si automat vor trebui sa acorde si noua. Greu de anticipat ce se vrea in realitate, insa varianta @Onorabilului cu pragul minim si maxim la pensiile militare se pare ca este acceptata vizionar de catre toata clasa politica si actualul ministru al Apararii, daca accepta si cei de la Interne si Servicii. Dumnezeu sa ne apere si avantajeze pensiile militare!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Nu prea o sa se duca rezervistii politisti si pompieri pentru ca la MAI nu se moare de foame ca la MApN, ba chiar prea putini se plang la ei de pensii. Doar invalizii stau prost la cuantumuri.

anonim spunea...

Vor gasi imediat si scuza perfecta si de necombatut
E razboi dom'le, e razboi acum nu se poate face nimic decat in sensul scaderii,in rest ....."totul pentru front totul pentru victorie"...efort comun,NATO,aliati strategici,securitate europeana si mondiala,viitorul omenirii,spectrul razboiului nuclear,al treilea WW..etc,etc
Voi nu intelegeti ca NU SE POATE???? dupa care urmeaza....patriotism,apararea boborului,sacrificii....bla,bla,bla in timp ce jet-urile private decoleaza urgent de pe Otopeni...dar nu inainte ca banii sa fie bine pusi la adapost in off shore-uri.Asta-i cea mai simpla,doar cateva click-uri
Hai ca am stricat seara "patriotilor de mucava"
Слава НАТО!! 😄

anonim spunea...

Pt jandarmi si pompieri este ok.
Militari au fost ca activi,militari sunt la pensie,militari se reactiveaza.
Acum cateva luni chiar puneam problema ref la "civilii cu statut special"
De pilda politia de frontiera
Au fost civili,au devenit militari odata cu decizia(cam la batranete) acum se duce din nou politist de frontiera civil?? sau ramane militar(sub acoperire 😄 )
Ah da ! Uitasem ! Traim in Romania si orice e posibil.De maine pot sa le dea si brevet de cosmonaut(sau cum s-o numi documentul ala,daca exista asa ceva)
Precis aici ne lamureste secemedeu prin reprezentantul de seama rambo_u.Face el dogaru cu dancu si cu bode niste "artifice"
sa nu-i uite pe "militarii" aia de la justitie,aia cu ocnasii!!

Huhu Rezea spunea...

Atenție la alin. 5 al art.78 din L 223/2015!
Baza de calcul este cea stabilită potrivit articolului 28. Se majorează doar vechimea, dar nu are vreo relevanță dacă noul cuantum în plată va fi cuantumul net stabilit potrivit art. 60, probabil și pentru cei rechemați după o pensionare anterioară datei de 15 09 2017.

ifrim spunea...

Eu propun să stați flexați,liniștiti la locurile voastre!Vin acoperiții din CPSuri travestiți în refugiați vă filmează cu camera ascunsă că v-a dat un pachet de țigări fără timbru și gata dosarul penal de corupție în legătură cu serviciul.Iar în astfel de spețe pedeapsa complementară este și pierderea dreptului de pensie.Întrebați-l pe redddog,CHEIE se numește procedeul!

Costeluș spunea...

Citește cu atenție. Decizia de pensie se revoca. Deci ai pensie 5000 și renunți la ea pt 3000. Treabă bună. De dragul lui Despescu aș renunța și la SALAR, cum pronunța Werner.

Gogu Pintenogu spunea...

Cum au schimbat legi și regulamente ca să o facă pe nevasta lui Ciucă locotenent-colonel din P.C.C. via subofițer și nu numai, nu ar fi o minune să recheme în activitate niscai neveste sau neamuri de generali și politicieni ca să-și mărească sau mai bine zis să-și actualizeze pensiile. Pentru ăștia nu mai trebuie o nouă lege a pensiilor militare. Poate mai ciup și un Oscar!

M spunea...

@Cornelius Flavius Ifrim

Ideea e că funcțiile sunt cele de intrare în sistem (cum ar fi la dumnevoastră de soldat). Cel puțin așa se aude!

Nu înțeleg de ce nu se apelează la concentrare/mobilizare?!?!
Câte 3 luni, nici nu ar fi costuri ridicate, mulți rezerviști din MAI și-au manifestat disponibilitatea...
Îi merge omului pensia în continuare, perioada e limitată și deci previzibilă. Chiar nu văd cusur!

Cezar spunea...

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

M spunea...

@Gogu

Mă îndoiesc! Să vedem OMAI. Până acum semnalele sunt că funcțiile care vor fi ocupate sunt cele operative cu SF destul de mici și cu ceva sporuri.
Până acum, pe forumuri (nu vorbesc de FB) nu prea s-au arătat mulți doritori.

Păcat că nu ia și rezerviști de la MApN că vă văd tare interesați și cunoscători ai detaliilor. Mare păcat că nu vă puteți umple de bani, de oscaruri, de sporuri, de decorații, poate și una sau două statui! 😂

M spunea...

@Huhu Rezea

Eu nu văd un avantaj. Pleci de la o pensie de 4500 lei la o soldă de 4500 pentru care trebuie să și muncești? Și la cerere?

Nu mai zic de uniformă pe care trebuie să o achiziționezi (sau îți dau ăștia una?)

De aceea trebuie să așteptăm OMAI.

Oricum, văd că e mai mare curiozitatea și entuziasmul la cei de la MApN. 😂

anonim spunea...

rambo_ule
Vezi ca ultima sticla de "Mona" ti-a creat depresie severa...penultima te bagase pe la "elicea lata" de dadusei in lacrimogene
Iti recomand un control psihiatric(inutil psihologic) de urgenta,inainte de a te imbraca infirmierii cu camesoiu' ala cu maneci foarte lungi si te baga in camera antifonata 😄

Cezar spunea...

Oameni buni puneti bani deoparte pentru o ..coroana cu usturoi....

anonim spunea...

MANSA SI ELICEA LATA
By Viorel Kis
Cand era tanar pilot
Zburam muntii-n sus de tot
Planam ziua-n campul plat
Pan'aproape de-nserat
Mansa si elicea lata
Ce pilot eram odata

monteoru spunea...

Numai visati cai verzi pe pereti.Nu ati inteles nimic.Te reactivezi, primesti salariu si celelalte drepturi.Cand termini cu angajarea ,ce ai prestat pe timpul reactivarii ti se pune la vechime.Sa o crezi tu ca ti se reactualizeaza pensia.Ai ajuns la 85% cu aia ramai.Pa si la gara.
@ Privind dragul vostru Mares probabil ca a mai primit un Oskar dela Brenda si acum o rasplateste prin Malta.

ifrim spunea...

Pentru a nu se chinui trebuie eutanasiat!

ifrim spunea...

Mă duc unde văd cu ochii,la graniță,peste graniță,peste ruși numa' să nu-l mai aud pe Huhu că mă face ne-nceput.Că nu vrea cu mine la notar să-mi doneze anii de vechime ce-i prisosesc și nu-i poate folosi!

Vali spunea...

Sa-i cheme in activitate pe toti lingai si curvele din sistem care s au bucuratr de tot felul de sporuri nemeritate, oscaruri, indemnizatii etc., desi aceste nulitati au dat dovada de o crasa incompetenta si au plusat masiv la chiul in ceea ce priveste munca din sistem !!!

Luc 3 spunea...

@monteoru,poate este posibil să aleagă cele 6 luni din acestea,atunci media ar fi mai mare! Binențeles,nu pentru cei ieșiți de curand!Medie mai mare,pensie mai mare! Nu stiu sigur,dar poate,poate!!

Huhu Rezea spunea...

Păi... nu se poate, de-asta v-am atentionat să citiți articolul 78 din L 223/2016

anonim spunea...

rambo-u
"Zburam muntii-n sus de tot
Planam ziua-n campul plat"
a se inlocui cu:
"Zburam muntii-n sus de tot
Planam ziua cadeam lat"
😄

Liviu PO spunea...

Vreti sa spuneti ca daca nu-si aleg cele sase luni ,nu mai e valabila prevederea cu ultimele sase luni,adica cele de la rechemare in randul cadrelor active?

BatistaPeTambal spunea...

Bine scris, Nikk. Intru totul de acord.

Cezar spunea...

Ai punctat foarte bine!
@/Vali

Cezar spunea...

...neterminatule...🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

M spunea...

Un camarad, încă activ, mi-a răspuns la întrebarea: de ce nu se apelează la concentrare/mobilizare?!

"S-a pus problema.... și de la minister răspunsul a fost că: asta ar da apă la moară la tot felul de organizații ale rezerviștilor pentru a cere actualizarea pensiilor!"

Oare?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@M, N-avem oameni de arme, generali si politicieni, sa gandeasca serios la concentrari, baza instruirilor. Macar 45 de zile de concentrare cu instruire intensa, nu 3 luni, si tot s-ar face ceva, dar nu-si dau seama inca ce periculos e sa nu avem milioane de barbati, dar si femei, fara sa stie sa tina o arma in mana. Tare mi-e teama de un razboi, sa avem depozite full de munitii si armamente si romanii sa se uite la ele ca curcile in lemne! E o crima, tradare si indiferenta dezastruoasa care o sa ne coste scump!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Tizule, wooow!

Calinmihaib12 spunea...

DOREL:
(16:33'/12.03.a.c.)
..PENSIA care o vei obține după noua TRECERE în REZERVĂ /PENSIONARE e așa cum scrie în art.78 ,citat în TOPIC:
=se adaugă VECHIMEA realizată..la vechi mea..avută..,
= BAZA DE CALCUL (art.28) care se ia în calcul:mare aten ție: e cf.legii în vigoare:adică.."VLB"=venitul lunar
brut=SOLDA LUNARĂ
BRUTĂ +..SPORURILE aferente(.!),REALIZATE în PERIOADA RECHEAMĂRII /ACTIVĂ RII..!,
=noua VECHIME, mare atenție: NU mai contează.., pt.că..
: cf.art.60..: =V.L.B.×58,5%=S.L.N.= P.N.=PENSIA NETĂ
=PENSIA DE SERV.,
=P.N.×10..20 % OMM=
P.M.S.=P.MIL.STAT.,care va fi impozita tă cu 10%(= suma ce depășește 2.000 de lei= DACĂ..LEGILE.. IMPLICATE..NU SE SCHIMBĂ..între timp ..!!)

Calinmihaib12 spunea...

DOREL:
(16:33'/12.03.a.c.)
..PENSIA care o vei obține după noua TRECERE în REZERVĂ /PENSIONARE e așa cum scrie în art.78 ,citat în TOPIC:
=se adaugă VECHIMEA realizată la vechimea..avută..,
= BAZA DE CALCUL (art.28) care se ia în calcul:mare atenție: e cf.legii în vigoare:adică.."VLB" =venitul lunar brut=SOLDA LUNARĂ
BRUTĂ +..SPORURILE aferente(!), REALIZATE în PERIOADA RECHEAMĂRI I/ACTIVĂRII..!,
=noua VECHIME, mare atenție: NU mai contează, pt.că: cf.art.60 : =V.L.B.×58,5%=S.L.N.=P.N.=PENSIA
NETĂ = PENSIA DESERVICIU,
=P.N.×10..20 % OMM=P.M.S.=P.MIL.
STAT,care va fi impozitată cu
10%(=suma ce depășește 2.000 de
lei=DACĂ..LEGILE..IMPLICATE..NU
SE SCHIMBĂ..între timp..!!)

M spunea...

@Rambo2021

Corect!!!Corect!!!Corect!!!

Eu spun asta de multă vreme.
Mai adăugați și pe toți activii actuali care evident sunt mulțumiți și vedeți că din câți suntem (activi și în rezervă) cei 20-30 de mii de către vorbiți sunt vreo 10%.

Offfff, Doamne!!!

În negociere și două variante:
1. Ori ești puternic și impui termenii.
3. Ori ești abil și îți găsești susținători.

Concentrarea/mobilizarea ne-ar aduce ceva putere. Se va vedea că e nevoie de noi, că și pensionari avem un statut special, că atunci când trebuie suntem gata! Păi mai poate apoi Năsui să spună că militarul și profesorul sunt egali?

Huhu Rezea spunea...

Intr-o perioadă de 20-30 de ani fiecare categorie socio-profesională își dovedește utilitatea sa pentru țară.

ifrim spunea...

Mă gândesc că cei ce pleacă benevol și nu luat cu japca posibil să primească sporul pt.lucrare de excelență.În ce constă excelența?Patriotismul peste limite!

M spunea...

@Huhu

Nu comentez dar să luăm categoriile profesionale bugetare importante:
- învățământ,
- sănătate,
- administrație,
- SNAOPSN.

Ia să vedem utilitatea unora! 😁 Mai ales să ne uităm la Testele Pisa.... să zicem!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ufff, viroza mea e spre bine, dar a ,,furat-o'' si Ana. E de sezon, la moda, deci atentie! Ana nu vrea Amoksiklav antibiotic si i-am luat Teraflu, Strepsils, Paracetamol, Vitamina C, Vitamina C cu propolis, Sirop de patlagina, toate bunaciuni cam scumpe si cam pe toate scrie ca pot produce infarct, ceea ce a speriat-o pe Anilu si refuza total Teraflu. De ce oare si pe suplimentele alimentare, ca si la toate medicamentele, scrie de infarct, accident cereblar si alte sperieli? Cand eram tanar nu scria pe nimic tampeniile astea, acum sunt in stare sa scrie pe orice: Ma mir ca nu scrie pe ulei, zahar si faina ca să nu mai ia astia cu baxurile! E o idee, nu? Sa vezi cum ar sta pe rafuri nevandute sa scrie ca prezinta risc de infarct!
Se pare ca PSD i-a pus gand rau lui Coarna. Coarna nu e prost si cu el nu o sa le mearga. Omul a incercat sa faca ceva in Comisia de Aparare si l-au expulzat de acolo cam golaneste, deci in capul PSD nu au gand sa ne ajute cu nimic, iar Dancu are capastrul si zabala puse, sa nu zic botnita. Si acum cred ca Dancu ar vrea dar Ciolacu este capul rautatilor, ca pe Coarna el l-a matrasit. Se repeta povestea cu dictatura Dragnea? O sa traim si o sa vedem in ce ape se scalda Ciolacu, pe care niciodata nu l-am apreciat cu nimic pentru ca nimic nu vrea sa faca pentru rezervisti. O avea resentimente din armata cand l-o fi tavalit bine caprarii, si stim prea bine ca in armata doar prostii plăvani sunt articulati la meserie... Te-ai ajuns si tu, mai, Colac cu lumanare? Uiti ca pionii neînsemnati ies primii din joc? Daca esti hando din Simileasca pacurarilor, m-ai convins, bulane, dar lasa-l macar pe Dancu sa-si faca treaba ca ministru, cum stie el mai bine si le-a promis rezervistilor dreptate cat mai repede, cat despre avere te stiu impacat cu soarta ca ti-ai facut plicul si plinul pentru tot neamul pentru 100 de ani, ca sa fii sigur ca ai sa-i tavalesti salteaua lui Dragnea de la Jilava!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Calin Mihai, iti apreciez perseverenta, tenacitatea si increderea in viitor si meriti felicitat pentru asta! Important e ceea crezi, nu ce spun altii!

Huhu Rezea spunea...

Războiul lui Putin are și o consecință pozitivă privind perceperea de către populație a importanței profesiei de militar. Nu cred ca se va mai auzi mult timp tâmpenia spusă de tântălăi că Armata mănăncă banii degeaba.

M spunea...

@ifrim

Nu pot primi, conform OMAI. Nu vă mai luați după nepricepuți! 😁

M spunea...

@Huhu Rezea

Direcția de atac s-a modificat ușor. Nu mai e vorba că profesia e inutilă ci că militarii români sunt incompetenți (bețivi, șpăgari, proști, grași) iar organizarea structurilor militare este greșită (mulți generali, pile, nepotisme).

La o scanare a postărilor 90% (procent aproximativ) din cei care amplifică astfel de știri sunt cei care acum câteva luni erau antivaxeri și anti "botniță", apoi au devenit pro-ruși!

M spunea...

@Cornelius Flavius Ifrim

Pensia militară a fost "inventată" tocmai ca un mecanism de păstrare a loialității o perioadă de timp și ca un mecanism de protecție pentru cei care din diferite motive legate de profesie își pierd capacitatea de muncă.
Așa e de le "inventarea" pensiei militare de către romani: la terminarea carierei, militarul primea o pensie lunară la care se adăuga, în funcție de campaniile la care participase și o proprietate (de o anumită suprafață).

Trecerea pe "sistem civil" a pensiei militare distruge exact rațiunea ei de a fi. De ce să mai riști o carieră periculoasă și plină de privațiuni dacă pe parcursul acesteia ești plătit pe o grilă "unitară" iar pensia este calculată de asemenea "unitar". Unde mai e motivația?

Huhu Rezea spunea...

@M
Pensia militară poate fi o motivație pentru a urma o carieră periculoasă, dar nu când este mai mică decât dacă ar fi calculată contributiv.

M spunea...

@Huhu Rezea

Asupra acestui fapt credeam că deja am căzut de acord!

Eu zic mai sus că nu este o motivație nici măcar dacă este egală cu cea calculată contributiv darămite mai mică!

Viorel spunea...

Cu câteva zile în urmă întrebam marii specialiști în aeroplane, TAB-urete, artilerie și arbalete, ce înseamnă „Mâna moartă a lui Putin”. Specialiștii în domeniu din neștiință au evitat răspunsul. Acum 7-5 zile a apărut următoarea postare pe youtube (scrieți): „MÂNA MOARTĂ” A RUSIEI: SUPER ARMA Lui PUTIN Care A SPERIAT Întreaga LUME

Cezar spunea...

@/Viurel..majurul prostovan de la C.I.
Nu ai nimerit
"Mîna moarta"..o au toate puterile nucleare
Este un dispozitiv..care lanseaza loviturile nucleare si dupa ce a fost lovita acea putere nucleara mai intîi si sa zicem prin surprindere
UN MIJLOC DE DESCURAJARE IN FOLOSIREA ARMELOR NUCLEARE!

Viorel spunea...

Ave Cezare. Tedai rotund ca și alții când tu ești slab ca scândura și ca fizi și ca intellect. Trebuia să ieșiți cu răspunsul în momentul când v-am întrebat eu pe cei trei crai de la răsărit și nu acum când v-am postat unde puteți găsi informații despre mâna moartă. La momentul respective abar nu aveați.

M spunea...

Sănătate doamnei!

Nu vă speriați că scriu și ăștia de toate ca nu cumva să fie trași la răspundere că nu au scris!

Huhu Rezea spunea...

Printr-o interpretare per a contrario a art. 78 din L 223l2025, deciziile de pensie anticipată parțială nu se revocă în cazul în care beneficiarii lor sunt rechemați în activitate.

Calinmihaib12 spunea...

În general,o PENSIE
CONTRIBUTIVĂ..e MAI MICĂ decât o PENSIE MILITARĂ: PROCENTUA LĂ..!dacă se aplica pe o lege a SALARI ZĂRII MILITARILOR =..IDENTICĂ..!
CONCRET:
O pensie militară stabilită: PROCEN TUAL, în baza legii 164/2001 și a legii 138/1999,e MAI MARE decât pensia stabi lită:CONTRIBUTIV..!
,"chiar" în baza legii 119/2010/ OUG.1/2011=lg. 165/ 2011 și a legii 138/1999..!;în 2010, o pensie contributivă putea fi mai mare decât pensia militară de mai sus dacă era calculată în baza legii salarizării 330/2009..!
Pensiile militarilo r:STABILITE CONTRI BUTIV, pe lg.263.., începând cu: 01.01. 2011, au putut fi MAI MARI decât pensiile stabilite ANTERIOR anilor: 2010-2011:pt.că erau calculate pe baza unor VENITURI LUNARE BRUTE mai mari,având și sporu ri mai multe=adăuga te,precum și grupe de muncă MAJORATE, adică fără:CONDIȚII "NORMALE"..!

M spunea...

@Calinmihaib

"În general" e bine spus. Sunt și camarazi care au pensia contributivă mai mare decât cea militară și numărul lor crește pe măsură ce suntem excluși de la actualizări/indexări.

ING are o facilitate de a îți transfera automat venitul lunar într-un cont în euro.
Începând cu prima lună în continuu pensia mea a scăzut, repet, e vorba de valoarea ei în euro!

Lenovi spunea...

Ceva noutăți legate de subiect? A apărut OMAI?

Leon spunea...

https://webapp.mai.gov.ro/frontend/documente_transparenta/441_1647535559_Proiect%20OMAI.pdf

Viorel spunea...

Îți mulțumim frumos că ai avut curajul și puterea să te ridici la nivelul așteptărilor noastre. Rex începuse să te compătimescă văzând cum toată viața te-ai complăcut să trăiești în mocirla și cu scursurile societății. Noroc cu noi că te-am adus cât de cât pe linia de plutire și ușurel, ușurel (pentru tine și cu frate-său) o să-ți revii la viața de om și nu de târâtură. Ești pe drumul cel bun, ambiție să ai.

Viorel spunea...

În primul rând nu sunt copilul tău moșule. Epitetele folosite la adresa mea sunt valabile pentru progeniturile tale inclusiv pentru tine. Te-am / v-am văzut pe facebook. Eu la 60 de ani arăt ca la 50. Suplu, frumos și deștept. La tine se sparge oglinda.

Cezar spunea...

@/Viurel..majurul prostanak de la C.I.
Bai asta inalt ca bradul si prost ca gardul
Bai "scorburosule"..ai uitat sa te lauzi si cum "DEVALIZEZI"farmaciile de medicamente..
Tu jignesti un "COLONEL"..bai loaza..???
La 23 de ani era LOCOTENENT..
TU JIGODIE de mai stateai prin armata 100 de ani..nu atingeai acest grad..si functiile detinute de colegul nostru!!
Te trage catelul dupa el..paraliticule
Imi pare rau ca trebuie sa fiu..cizelat..🤣🤣🤣🤣 caci altfel nu ma publica Huhu
Patachina impaiata..majur prost..se ia el de un colonel!!

Cezar spunea...

N.B.
Ei bine eu imi permit..ca intre noi "OFITERII SUPERIORI:⁰
EL STIE CA EU IL APRECIEZ..SI CA GLUMIM COLEGIAL
EU LA FEL..
DAR TU MAI.."PUNCT SI VIRGULA" PRIN ARMATA...CE CAUTI PE AICI ?
MERGI DRACULUI CU CATELUL LA PASCUT!

Viorel spunea...

Câtă dreptate am dacă și tu singur recunoști prin propriul comentariu că ești un porc sau un bou. Redau cuvintele tale. „ma giugiuleam cu cea care te-a fatat”. De fătat, fată vaca, scroafa, etc. Deci ești și zoofil după cum văd. Mama nu avea cum să fie pentru că ea nu pribegea prin pusta Panonică. Dar singur fiind cred că te-ai luat de pisica, cățeaua sau ce ai mai putut prinde de prin curtea / grădina de la țară unde stai în poziția drepți cu rânjetul pe buze.

Viorel spunea...

Fii calm Don Cezare că o să vă explodeze inima de „dor și jale”. Am promis domnului Huhu Rezea acum 2 luni că nu voi comenta urât la adresa „domniei voastre” și a lui „Sylvester Sttalone / Jaga, Jaga”, dar cei care au măncărime în fund de se scarpină cu limba sunteți voi. Dacă ați fi comentat civilizat, la fel vă răspundeam și eu. Când voi atacați ca jivinele (adică băgați bățul printre scândurile de la gard) din junglă, atac și eu. Don Cezare și Jaga-Jaga. Sunteți simpli pensionari ca și mine. De Gl. și Col. de paiață m-am săturat din 2016 și până în prezent. Când eram activ îi consideram mari Cdț. de oști. Ca și pensionari sunt și sunteți (parte dintre ei) fii ploii. Nici gâștele nu vă bagă în seamă ce să mai spunem de parlamentari, guvernanți, etc. Ați ajuns oameni fără valoare, nu aveți nimic să dați societății (cu luni în urmă criticați unii Gl. ajunși în Parlament și care nu au nici o inițiativă legislativă, că nu ne susțin, ați și am criticat Președinți de Sindicate și Asociații pentru incompetență și bătaia pe ciolan în loc să propună și să susțină rezolvarea pensiilor militare). Credeți că sunteți mai buni ca ei. Nici pe departe. Și ce dacă la 23 de ani era Lt. sau acum este Col. Ai uitat Don Cezare că pentru unii ca și voi (când erați voi meletari cu zeci de ani în urmă), trecea timpul, primeai gradul. Ce știință, ce cursuri. Nimic. La apelul bocancilor ca și soldatul. Voi sunteți 2 paraziți care publicați sub pseudonime, asta ca să nu vă bunghească foștii colegi, să intervină pe blog și să spună ce pramatii ați fost prin armată. Cât despre Jaga, Jaga, trebuia trecut în rezervă de mult pentru că nu trecea probele la EFM. Nu știu dacă și scheletul tău dacă ar fi fost în stare. ADIO MĂ GHEORGHE ȘI IOANE.