Un produs Blogger.

marți, martie 08, 2022

Se apropie sorocul Taiwanului

42 comments

 Inchipuiți-vă un teritoriu cât Moldova noastră din dreapta Prutului pe care trăiesc 23 000 000 de oameni și aveți imaginea ce înseamnă Taiwanul, insula aflată la 180 km de țărmurile Chinei. 

In 1950, în timpul razboiului civil, guvernul Komintang-ului al Republicii China(creată în anul 1912) s-a refugiat la Taipei, capitala  Taiwanului. La Pekin(Beijing) comuniștii au instaurat guvernul Republicii Populare Chineze, nerecunoscut până în anul 1971 de multe state occidentale. 

Cum Republica China era încă din 1945 membru fondator al ONU și membru permanent al Consiliului de Securitate, Guvernul de la Taipei a reprezentat China la ONU până în anul 1971. A exercitat și dreptul de veto în Consiliul de Securitate al ONU.

 De drept, Taiwanul  face parte din teritoriul Republicii Populare China ...dar, de fapt, este un stat independent care a semnat în anul 1954 un tratat de apărare reciprocă cu SUA, pe o durată de 30 de ani. 

Acesta este teritoriul pe care China urmează să-și restabilească autoritatea... pe cale pașnică sau ca operațiune militară.

Din declarațiile de ieri ale  ministrului de Externe al Chinei, Wang Yi,  într-o conferință de presă prilejuită de cel de-al 5-lea Congres Național al Poporului, rezultă o retorică asemănătoare cu cea folosită de Putin înainte de invadarea Ucrainei, chinezul subliniind și ceva diferențe.

Iată doar câteva din zicerile ministrului chinez:

„Strategia de utilizare a Taiwanului pentru a controla China este sortită eșecului”

"Taiwanul va reveni în cele din urmă la sînul patriei”

"Chestiunea Taiwanului și problema Ucrainei sunt de natură diferită.... cea mai mare diferență dintre ele fiind  că Taiwanul este o parte inalienabilă a Chinei, iar problema Taiwanului ține în totalitate de afacerilor interne ale Chinei”




42 de comentarii:

Calinmihaib12 spunea...

..interesantă..formulare..în topic:
..CITEZ:

"Acesta este teritoriul pe care China se șteaptă să-și restabilească autoritatea pe cale pașnică sau ca operațiune militară."

ÎNTREBARE..pt..."cunoscători":
.."OPERAȚIUNE MILITARĂ"(=limbajul MOSCOVEI..) sau "RĂZBOI"(=limbajul
LUMII DEMOCRATICE..??);
..pt. că cele 2 "lumi".."numesc" DIFERIT..același MOD DE..ACȚIUNE..:
DISTRUGĂTOARE, OPRESIVĂ,UCIGATOARE.!
..Cu statul TAIWAN,..rămâne de văzut..ce se va întâmpla..!; eu nu cred că va accepta.."pașnic"..inte grarea în CHINA COMUNISTĂ..,mai ales
după ce..TAIWANUL are "exemplul..
situației"..HONG KONG-ului..!

M spunea...

China nu e Rusia dar nici Taiwan nu e Ucraina.

La taiwanezi am văzut un spirit de luptă similar kamikaze. Sunt fanatici și îndoctrinați.

Sorin spunea...

Republica China adică Taiwan si Republica Populară Chineză sunt doua state, cu reprezentare la ONU, cu misiuni diplomatice. Hong Kong este si a fost teritoriu chinez sub mandat britanic pt 100 ani, acum parte a RPChina. Taiwan si Hong Kong sunt zone superindustrializate, tigri asiatici. Pentru RPChina, o țară cu două sisteme, important e câștigul economic si nu orgoliul. Va astepta cum a așteptat si un cazul Hong Kong căruia nu i a schimbat stilul de viata si economic, dar care îi aduce profituri gigantice. Ca doar miliardarii chinezi nu au făcut bani in Sîciuan ci in Shanghai, Taiwan si Hong Kong.

Leon spunea...

La Multi Ani Sanatosi Femeilor din Viata noastra si deasemenea Colegelor care acceseaza acest blog, cu ocazia Zilei de 8 Martie, ZIUA FEMEII..!!

M spunea...

Corect!
Atacarea Taiwanului ar fi contraproductivă.

Lenovi spunea...

Cel putin din Taiwan n o sa ajunga refugiati in România.

Leo spunea...

Nu Taiwanul arde , ci rep. Moldova al cărei soroc se pare că se apropie dacă Ukraina nu este alimentată urgent cu armament performant , cu muniție , cu tot ceea ce ea cere dpv logistic . Există riscul sugrumării căilor de aprovizionare.

Luc 3 spunea...

LA MULȚI ANI tuturor femeilor,si în special celor care accesează acest blog!

M spunea...

@Lenovi

😂👍

Dacă te uiți la cozile de la pașapoarte cred că ies din țară mai mulți decât intră!!!

S-au căcat pe ei de frică hipsterii!!!! 😂

anonim spunea...

@CFI
Eu ma asteptam.Dar tu?
https://www.g4media.ro/13-deputati-psd-si-au-retras-semnaturile-de-pe-legea-suveranitatii-initiata-de-partidul-extremist-aur-dumitru-coarna-si-daniel-ghita-de-la-psd-raman-pe-lista-initiatorilor.html

anonim spunea...

Calinmihaib
Nici in Irak n-a fost razboi??!!...A fost o "operatiune militara" declansata de o coalitie pentru "gasirea armelor chimice"...etc
Ii stiti si numele desigur.Nu veti gasi acolo cuvantul "razboi".Cititi!!
Foloseau rusii cuvantul"razboi".Acum e "pe invers".Chestie de politica si interese,atata tot

anonim spunea...

Calinmihaib
Ca sa nu ne dam cu parerea inutil.Istoria pe scurt:
Cunoscută de chinezi încă din sec. 7 d.C., insula a fost populată de aceștia la începutul sec. al XVII-lea. În 1646, olandezii și spaniolii au obținut controlul asupra insulei și s-au bătut pentru ea, dar au fost îndepărtați în 1661 de către un mare val de refugiați chinezi, care au creat o entitate politică independentă, susținuți de dinastia Ming. A fost cucerită de către dinastia manciuriană în 1683, iar contactele cu europenii nu au fost restabilite până în 1858.

În 1895 a fost cedată Japoniei în urma războiului sino-japonez. Centru militar japonez, în Al Doilea Război Mondial, a fost bombardat frecvent de către avioanele americane. După înfrângerea Japoniei, a fost retrocedată Republicii Chineze, care era guvernată pe atunci de partidul naționalist (Kuomintang). Forma republicană a Chinei datează din anul 1912, când monarhia, în frunte cu dinastia Manciu, a fost abolită. Constituția după care se ghidează Republica China e din 1946, modificată ultima oară în 2005. [4] [5] [6]

În anul 1950, ca urmare a Războiului Civil Chinez, forțele naționaliste reprezentate de partidul Kuomintang au pierdut controlul asupra Chinei continentale, având sub jurisdicția de facto doar grupul de insule Taiwan, Insulele Pescadores, Kinmen și Matsu. Totuși, guvernul Kuomintang-ului, care s-a refugiat în Taiwan, a continuat să pretindă că reprezintă întreaga națiune chineză. Taiwan a devenit reședința guvernamentală a naționaliștilor, cu generalul Jiang Jieshi ca președinte. În 1945 Republica China, pe atunci sub conducerea Kuomintang-ului, a fost unul din membrii fondatori ai Organizației Natiunilor Unite.

anonim spunea...

@Calinmihaib

Relațiile externe
Taiwanul este o țară insulară, cu recunoaștere restrânsă, fiind recunoscută doar de 20 de state (Vaticanul, o parte din statele Americii Centrale etc). România și Republica Moldova nu recunosc acest stat.
situatia actuala
https://ro.ripleybelieves.com/countries-that-recognize-taiwan-2651

Viorel spunea...

NU MAI CRITICAȚI POMPIERII.
ŞTIRIASTĂZI, 10:13
Momente emoționante în taberele de refugiați, pentru mamele ucrainence – GALERIE FOTO
Pompierii botoșăneni le-au dăruit flori femeilor refugiate, cazate la Hand of Help și Tabăra "Codrii de Aramă" de la Agafton.
https://www.botosaneanul.ro/stiri/momente-emotionante-in-taberele-de-refugiati-pentru-mamele-ucrainence-galerie-foto/

Calinmihaib12 spunea...

Sorin:
CHINA COMUNISTĂ..în cearcă și treptat,pas cu pas reușește să "schimbe"..modul de viață/(regimul..) al locuitorilor din HONG KONG=în sens OPRESIV, de limitare a libertă ților cetățenești(!), ceea ce nu e un "exem plu..bun"(și,eventual .."incurajator"..)pt. taiwanezi..!

viorel spunea...

O veste trăznet, 10000 lei pensia minimă în 2024(un draft de prognoză). Trăiască MARTE şi conducătorii noştri. PLX-urile sunt caduce.

anonim spunea...

Si pentru ca M, mares isi permite sa-si schimbe identitatile si profesia incercand el "sa fie mai multi"...deoarece instabilul rambo u are "jde mii" de nick name-uri
Asta spune totul despre asa zisele lor "caractere"
In consecinta,intre "oameni" cu asemenea "caractere" deplorabile trebuie sa te comporti ca atare....adica sa-i consideri exact ceea ce sunt. Mincinosi patologici,in stare de orice mizerie pt a-si justifica interesele, imposibil de justificat ..."pensile"
Hai pa!

anonim spunea...

Voi credeti ca rusii inghit asa ceva?.Pe unii ii manca-n cur, iar noi toti o sa facem "buba"
Forţele Aeriene Române
1 oră ·
Referitor la cele patru elicoptere ucrainene, facem următoarele precizări:
Autoritățile ucrainene au solicitat părții române aprobări diplomatice de survol cu destinația finală Ghimbav, jud. Brașov, pentru un număr de 4 elicoptere, în scopul efectuării operațiunilor de mentenanță la Airbus Helicopters România, potrivit contractelor în vigoare.
Aeronavele în discuție sunt configurate pentru executarea misiunilor civile, nefiind înarmate.
Pentru aceste elicoptere au fost depuse astăzi, 8 martie, planuri de zbor în sistemul de trafic aerian civil, aeronavele aterizâd deja pe aerodromul Iași, pentru escală tehnică, urmând să își continue deplasarea către destinația finală.

anonim spunea...

daca painea o sa coste 3000 mai vedem atunci:)))

Mirelaperianu spunea...

Azi la camera dep.comisia de aparare. Oug130/2021 vedeti cum se termina

Viorel spunea...

viorel. Despre ce povești nemuritoare vorbești ?

anonim spunea...

dupa 2 ani era si cazul
https://www.hotnews.ro/stiri-esential-25417096-starea-alerta-nu-prelungeste-romania-8-martie-ultima-restrictii-sunt-acum-cine-decide-daca-unele-masuri-vor-ramane-vigoare.htm

anonim spunea...

...azi au fost depuse planuri de zbor si ele sunt deja aterizate la Iasi

anonim spunea...

"e grele" :))))
"viorel" si "Viorel"....mare atentie la V-uri sa nu le inversati:)

Huhu Rezea spunea...

Nu te mai prosti Serbane sub alte nume! Se vede Bartolomeu din orice direcție!

anonim spunea...

@Huhu
Normal! se vad si altii...chiar te orbesc

https://www.hotnews.ro/stiri-esential-25417096-starea-alerta-nu-prelungeste-romania-8-martie-ultima-restrictii-sunt-acum-cine-decide-daca-unele-masuri-vor-ramane-vigoare.htm
TOATE restrictiile se transforma in RECOMANDARI

acum totul depinde de gradul de bun simt pe cap de "vita furajata"

Leon spunea...

Plenul CD a votat astazi Pl x 59/2022, care permite personalului incadrat in perioada starii de alerta sa ramana in continuare pe post, personal medical, militari, politisti, etc.:
http://www.cdep.ro/comisii/munca/pdf/2022/rp059.pdf

anonim spunea...

@Huhu
PS Poate "Bartolotau" ca eu nu locuiesc acolo
Asa zicea fii-mea cand avea cativa anisori bunica-sii cand ii spunea hai sa mergem pana in B....
..."da de ce ii zice Bartolomeu ca nu-i al tau"

Sper sa nu se bage "spiritualii" in discutia asta.

Viorel spunea...

icsulescule. „Nici o nădejde”. Cum tu nu l-ai încurcat pe x cu cs sau pe cs cu x, nici noi nu vom încurca violetele cu viorelele.

M spunea...

@Calinmihaib

Taiwanezii sunt și ei spălați pe creier. Dacă doriți să știți mai multe îmi spuneți și vă fac o scurtă compunere "impresii de călătorie din Taiwan". 😁

Nu vreau să plictisesc pe cei care nu sunt interesați dat dpdv militar Armata Taiwaneză e în reconstrucție după ce au renunțat la serviciul militar obligatoriu acum vreo 6 ani. Cu o forță activă de vreo 200.000 de militari (fanatici), cu o țară cu infrastructura gândită pentru a face față unui război și beneficiind de un relief accidentat Taiwan reprezintă o problemă pentru planificarea unei invazii. Nu știu dacă și pentru China!

viorel spunea...

Unii colegi sunt nedumeriţi şi caută confirmări. Ideea este simplă: inflatia bat-o vina, dar şi sancţiunile drastice pe care România le va aplica Rusiei(posibil să fim cea mai intransigentă naţiune europeană). Vor fi mai multe indexări succsive, chiar şi de 15% la pensiile ,,contributive''dar şi la cele militare în acelaşi raport ca şi până acum 1/5. Practic la sumele la care se ajunge, şi prin aplatizarea pensiilor militare, vor dispărea pensiile militare nesimţite, populaţia se va linişti în această privinţă iar mitarii reintră în onorabilitate, nemeirămânând temeiuri de invidie.

raul spunea...

Cand vad atatea cretinati emise de asa zisi analisti referitoare la situatie de criza si la altele ,care induc panica in randul prostimii,mai ca mi-e dor de un semiputin sa le mai puna botnite la ,,fatucile -specialiste!" care n-au umblat decat cu un anume tip de pistol in viata lor!👿

M spunea...

@Viorel

👍👏 Mulțumesc frumos de postare!

Fac și ei ce pot! Am vorbit cu colegi angrenați în acțiunile din vamă și mi-au confirmat drama prin care trec multe din mamele ucrainence. Sunt conduse până în apropiere de vamă de bărbați care le îmbrățișează și pleacă înapoi la război. Multe din ele nu au ieșit niciodată din Ucraina nu știu engleză, nu prea au avut acces la bani lichizi!

O dramă!!!

Acum să vedem cât ține până când românii se plictisesc să primească "oaspeți".

Sunt convins că și Propaganda rusă va intra în acțiune blamând refugiații! Postări care vor fi preluate de români de-ai noștri și răspândite!

Calinmihaib12 spunea...

"X"-lescu:
(11:29'/08.03.a.c.)
.."noi"..nu recunoaș tem.."statalitatea" TAIWANULUI..pt.că..
acei.."noi" sunt:..în "simțiri și FAPTE" de
sorginte..COMUNISTĂ.! (indiferent ce.."uni formă"poartă..!).

ifrim spunea...

Ca la fabrica de biciclete Tohan,cei ce furau piese să asambleze bicicleta acasă cum o dădeau tot mitralieră ieșea!

Leon spunea...

http://www.cdep.ro/comisii/aparare/pdf/2022/av052.pdf
Comisia de Aparare a aprobat un Amendament care sustine Actualizarea Soldei de Grad. Sa vedem daca cele 2 comisii raportoare, Buget si Munca vor mentine acest Amendament in Raportul comun..!

Calinmihaib12 spunea...

..Pt. nici o "mare.. putere"(cum e CHINA).
.,căreia..VIATA..OAMENILOR..NU VALOREAZĂ..
.."NIMIC"(!), s-ar
putea ca.."invazia" în TAIWAN..să nu fie
..o "problemă"..!?= asemenea invaziei.. ROSSIEI în UCRAINA.!
(Văd/aud..de la "sirenele"=cârtițele RUSE..din ROMÂNIA.. justificări ale războiului/măcelului din UCRAINA cu "argu mente"..cum că acolo ar funcționa"nu știu ce laboratoare..?";
și, dacă ar fi adevă rate.."argumentele":
nu războiul..este calea de rezolvare.!)

Calinmihaib12 spunea...

"X"-lescu:
(11:15'/08.03.a.c.)
1..chiar nu știu (și nici măcar nu e impor tant.."numele""opera țiunilor "militare.!) dacă a fost "operatiu ne" sau "război"..în IRAK..!
2...Și oricum, faci confuzii grave între SITUAȚIILE din IRAK și..UCRAINA, situații care nu au NIMIC ÎN COMUN..!
3.Eu sunt..un fel de
"TOMA"..: privind "presa" de orice fel:
..nu am convingerea
că IRAKUL..nu avut ARME CHIMICE..!(=care
..la o adică..,au putut fi ASCUNSE..în imensitatea teritoriu lui său,..sau al vecinilor,mai ales că ATACUL SUA = a fost ANUNȚAT PUBLIC = cu data exactă..=cu luni de zile inainte..!).

Huhu Rezea spunea...

@Calin
Dacă ar fi cârtițe rusești nu s-ar expune ca păduchii în frunte. Sunt oameni care nu pot să prelucreze mintal avalanșa de informații. Alții o fac în spirit de frondă. Astia nu stiu ce este bine pentru România.

M spunea...

@Viorel

Buletinul de știri al unei televiziuni australiene a început cu imagini din Vama Siret unde un grup de pompieri românii cântau "Mulți ani trăiască" unei fetițe ucrainence de câțiva anișori și apoi îi dădeau un tortuleț să sufle în lumânări!

Emoționant!

👏👨‍🚒

M spunea...

@Calinmihaib & Huhu

Fiecare om vrea să fie special, deosebit, să fie remarcat.
Unii reușesc prin efort personal, prin realizări în viață, în muncă, în sport, în artă etc.

Alții nu au reușit! Dar ar vrea și ei! Și atunci se fac trompete ale "știrilor" obscure, mai puțin circulate pentru a arăta că sunt totuși "cineva", sunt "conectați", nu sunt "proști ca toți ceilalți"!!
(sunt și alte mecanisme dar să nu intrăm în detalii).

Cum primesc ei aceste informații spre a le transmite mai departe și multiplica?

Vă mai amintiți de unul care făcea mișto de acest forum și de administratorul lui cum că vede reclame XXX?
Deșteptul nu știa că reclamele de primesc în funcție de profilul fiecăruia dar de paginile accesate anterior! 😁

EXACT AȘA! Sunt baze de date cu profile de utilizatori internet care pot fi folosiți!

😁 Să îi spuneți lui Mutu că nu știați. Doar că mă lăsați pe mine să o spun ca să mă înjure ăștia!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Sa-l ia China sa se spele cu el pe cap, iar americanii sa stea dracului in banca lor, sa nu se bage! Una e Taiwanul alta-i Ucraina! Si ce daca l-ar lua chinezii? China este civilizata, prospera, dar comunista. Sa negocieze starea de democratie si totul va fi bine.