Un produs Blogger.

duminică, martie 06, 2022

Stiați că în anul 2023 Zelensky dorește să desființeze școlile în limba română din Transcarpatia

27 comments
 
Mândria de a fi român, uitat de România,  în Ucraina Transcarpatică.  Gânduri românești transmise de Ion Botoș din Apșa de Jos, Slatina, localitate din Ucraina situată la numai 10 km de Sighetul Marmației, prin pagina sa de Facebook și printr-un excelent reportaj al vlogerilor  de la Hai hui în doi.

Intr-o sută de ani acești români au trecut prin 7 stăpâniri, fără să plece de acasă. Ei nu au diasporă. După ce.... lucră ...în străinătate se întorc acasă. 

Formidabil Muzeu Românesc a creat acest om în Apșa!

Din lungul interviu cu Ion Botoș și soția sa realizat de cei de la "Hai hui" străbat știrile despre iminența desființării școlilor în limba română si că un medic dentist are o pensie de numai 80 dolari.


27 de comentarii:

Mihai Anghel spunea...

Caracteristic romanilor:Dragostea pentru străini și ura pentru ai săi-Grigore Vieru.

Leon spunea...

Stiati ca in aceasta dimineata site-ul Huhurez.com a depasit 27 milioane de accesari ?:
27.000.137 in 06.03.2022, ora 8,10 !
Felicitarile noastre Adminului!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Punctul dramatic al urainienilor l-a reprezentat intoleranta pentru minoritatile nationale, de aia si agresiunea ruseasca fara margini, de aia refuzul de ajutor militar si chiar frane umanitare ale ungurilor, de aia si indiferenta NATO, care putea sa faca mai multe, in rest este un razboi genocid cum nici nu visam noi sa se intample! Romanii au suferit foarte multe acolo dintodeauna, dar in ultimii 30 de ani si mai mult. Astea toate la un loc nu indreptateste Rusia sa aiba asemenea atitudine criminala fata de toate nationalitatile de acolo, fata de o intreaga natiune, fata de pacea europeana. Europa a fost atat de cretina si de idioata ca a tolerat abuzurile ucrainiene fata de nationalitati incat acum merita sa suporte supliciul de a-i primi pe refugiati si sa cheltuie sume uriase sa-i intretina. Europa n-a fost un mediator bun intre doi tolomaci cainosi, i-au lasat sa se manance ca niste caini flamanzi, si nu au intervenit la timp cu o diplomatie cu impuneri. Lugansc si Dombas trebuiau abandonate din prima zi de sciziune, cum Moldova trebuia sa renunte la Transnistria, fara sa clipeasca, caci in veci aceste regiuni nu mai puteau recuperate, dat fiind gradul de rusifiacare si ponderea rusilor de acolo. Fabricantii din arsenalele de armamente au intretinut, prin interpusi diplomatici, focarele de razboi si idiologiile de pastrare ale acestor regiuni pe premiza ca acolo sunt surse de alimentare cu armamente si aducerea de bogatie si alte foloase. Crunt este ca s-a distrus echilibrul planetar din toate punctele de vedere, dar mai ales economic si financiar, americanii avand de toate si tot felul de resurse ne mangaie pe cap compatimitor, dar europenii vor suferi ierni fara caldura si cam toata Europa va gati haleala la lemne in jurul blocurilor din lipsa de gaz, vor dormi cu cate doua plapume si companiile farmaceutice isi freaca labele fericite ca de acum va fi un boom de castig de pe urma turmelor de imbolnaviti, caci in lipsa resurselor si numarul crescut de imbolnaviri sunt surse de castig pentru ei... Ce panarama poate fi viata asta cu cateva turme de diplomati capiati!

magda spunea...

In timp ce Orban...Viktor,nu Ludovic sau Leonard, pompeaza zeci poate sute de milioane de euro in tinuturile populate de maghiari ORIUNDE in lume,ai nostri ca brazii si nu ma refer la udemereu,se fac ca fac.Numai daca dai o roata scurta granitelor tarii sunt in jur de 5 milioane asteapta ajutorul guvernului roman precum asteptam noi pe americani pe la sfarsitul anilor '40.In timp ce ungurii dau bani pentru scoli,stadioane deci investitii serioase nu gluma,ai nostri nu dau nici macar pentru a asigura nevoile curente legate de pastrarea identitatii nationale.Acum cateva zile prin vama Sighet trecuse o morosanca din Ucraina care afirmase chiar in direct la tv nici mai mult nici mai putin ca romanii sunt oameni primitori si ca fost primita bine in Romania deci....a ajuns sa aiba sentimente identice cu ale unui strain care paseste intr o alta tara.Bravo Ciolacu,Catu,Partzu..de astia nu v au pasat niciodata pentru simplul motiv ca nefiind cetateni cu drept de vot pentru voi,nu merita sa va strofocati.De aceea sunteti atat de iubiti de popor,de aceea vin la vot doar lingaii si pupinguristii,de aia nu se mai face un nici macar un film istoric in Romania desi de patrioti, subiecte si idei,slava domnului nu ducem lipsa.Slava Ukraina,slava Ukraina dar SLAVA ROMANIEI,pe cand hotilor?

Petrescu Ion spunea...

D_le admin HUHU, primiti si felicitarile mele pentru SUCCESUL site-ului.

Huhu Rezea spunea...

Multumesc, domnule Petrescu. dar aștept și o contribuție mai consistentă din partea domniei voastre....

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

La mai multe accesari in sanatate si bucurii, ca de tristeti suntem satui! La multi ani, stimati camarazi, @Onorabile si blog!

M spunea...

Eu rămân să cred că e mai ușor de negociat cu o Ucraină cu aspirații europene, în contextul dat de negocierile de aderare decât cu o Ucraină ocupată de ruși și cu o conducere marionetă de la Moscova.

M spunea...

👍👏
Bravo!!!!

M spunea...

Konstantin Kosaciov, șeful comisiei de politică externă din Consiliul Federației (camera superioară a parlamentului rus) a spus că „se pare că școlile ungurești, românești și poloneze nu vor fi afectate” și că legea a fost concepută să lovească numai în școlile rusești.
Înaltul oficial rus spune că noua lege ucraineană a educației va afecta până la urmă numai școlile de limbă rusă. Într-o postare pe Facebook, Kosaciov își motivează supoziția prin declarația făcută vineri la București de ministrul de externe ucrainean Pavlo Klimkin, care își asigura gazdele române că nici o școală românească nu se va închide.

În opinia oficialului rus, legea ucraineană, care reduce educația în limbile minorităților, va fi modificată și nu va afecta predarea în limbi ale țărilor din UE, cum sunt România, Polonia sau Ungaria.


Nu prea pun bază pe ce zic rușii dar.... dacă are dreptate?

PS - preluat din articole din Evenimentul Zilei, Interfax și Europa Liberă.

M spunea...

Un grup de 27 de elevi refugiaţi ai unui liceu militar din Ucraina îşi vor continua studiile la Colegiul Militar "Dimitrie Cantemir" din Breaza, a anunţat, duminică, Ministerul Apărării Naţionale, transmite Agerpres.

Potrivit sursei citate, cei 27 de elevi (15 băieţi şi 12 fete) care au sosit în România însoţiţi de un cadru didactic şi de un ofiţer din Armata Ucraineană au ajuns sâmbătă la Breaza, fiind întâmpinaţi cu flori, dulciuri şi mărţişoare.


Toată știrea:
https://m.dcnews.ro/un-grup-de-elevi-refugiati-din-ucraina-isi-vor-continua-studiile-la-colegiul-militar-din-breaza-foto_860701.html

M spunea...

To make us love our country, our country ought to be lovely.

Edmund Burke

Pentru a ne face să ne iubim țara, țara noastră ar trebui să fie demnă să fie iubită!(să fie minunată)!

csej spunea...

👍

Xpert 86 spunea...

Plx 199/2020 a fost clasat datorita razboiului dintre Ucraina si Rusia!!! Dasfidania plx 199/2020 rebeata!!!!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ucrainienii s-o lase moarta cu zonele rusesti si rusofone, Donețk si Lugansc, caci pui de rus nu va mai ramane in Ucraina, daca vor avea sansa eliberarii. Celelalte nationalitati trebuie sa aiba drepturile asigurate si trebuie sa renunte la orice constrangere sau ingradire, caci la lupte toti s-au implicat, chiar si rusi, care fiind stabiliti in teritoriu vor sa traiasca pe pamanturile natale, fiind in familii mixte. Sunt rusi pro europeni, pro democratie, pro NATO, FIINDU-LE SCARBA DE NEAMUL LOR HRAPARET SI CONFLICTUAL, DORIND PACEA SI STABILITATEA!

Cezar spunea...

Plx..199...este mai de actualitate ca oricînd...

M spunea...

Sau NATO să devină o organizație care să nu mai fie dorită de pașnicii ucraineni care să aleagă mai bine o stare de neutralitate cerută de Rusia ca fiind o condiție de oprire a războiului!

Zelensky e totuși actor... Dacă e așa e ceea ce ziceam eu că ar trebui găsită rapid: o cale prin care Putin să iasă onorabil din porcăria în care s-a băgat! Eventual păstrându-și capul! 😁

M spunea...

Problema e că Putin nu e sănătos la cap!
Ce zice?

Suntem dispuși să negociem cu două condiții:
1. Capitularea imediată și necondiționată a Ucrainei,
2. Acceptarea TUTUROR condițiilor puse de Rusia.


Asta numai în mintea unui dement se poate numi "negociere"! El merge pe linia obișnuită a criminalilor: negocierea este de fapt un diktat!

Rămân la ideea mea că acum se face un joc prin care Ucraina să renunțe la intrarea în NATO aducând acuze grave acestei organizații pentru a putea justifica în fața poporului ucrainean decizia!!!

M spunea...

Relativizarea granițelor e periculoasă!
Am văzut cu Kosovo.

De ce nu ar spune și Ungaria că "v-a dat Clemenceau Transilvania la Trianon. Acum o vrem înapoi!"?

Laleaua neagră spunea...

În timp ce războiul ruso-ucrainean este în desfășurare, să aruncăm o privire asupra componenței guvernului ucrainean:

Cercul interior de luare a deciziilor de bază al președintelui ucrainean Zelensky se bazează de fapt pe cercul său de prieteni când era actor.

1. Șeful de cabinet al Palatului Prezidențial, Andre Yemark, este producător de comedie;
2. Şeful Administraţiei Prezidenţiale, Andre Bodin, este avocat în industria divertismentului;
3. Consilierul șef al președintelui, Sergey Sheffey, este un scriitor de comedie;
4. Ivan Bakanov, vicepreședinte al Serviciului Suprem de Informații al Ucrainei, este șeful unei companii de filme de comedie;
5. Consilier principal al Comitetului Național de Apărare al Ucrainei, Serghei Sivoko, este, de asemenea, comedian și este partenerul lui Zelensky în actorie.

Dacă te uiți doar la CV-ul lor, nu poți spune dacă este o companie de film și televiziune sau un organism decizional al unei țări.

De ce Ucraina a ignorat complet relațiile geopolitice ale marilor puteri de-a lungul anilor? Se pare că securitatea patriei și dezvoltarea națională nu au nimic de-a face cu acești politicieni - pentru că chiar nu contează, practic nu sunt ucraineni.

Deoarece Ucraina recunoaște dubla naționalitate, 80% dintre oficialii guvernamentali înalți sunt americani, iar 90% din bogățiile și oamenii bogaților se află în Londra sau Elveția.

În timpul Jocurilor Olimpice din 2008, președintele georgian pro-american Saakașvili, căruia i s-a ordonat să atace de către Putin, a fost învins și răsturnat și s-a transformat în guvernatorul Oblastului Odessa, Ucraina.

Ministrul sănătății din Ucraina este cel mai tipic exemplu. Ea s-a născut în Statele Unite. Înainte de 2013, a fost medic generalist american. Ea a plecat în Ucraina în 2013, naturalizată în Ucraina în 2015 și a fost promovată în funcția de ministru adjunct al Sănătății în 2016. În 2019, Zelensky a sfidat orice opoziție și a fost numit ministru al sănătății.

Cei trei miniștri numiți de parlamentul Ucrainei în noiembrie 2014 sunt toți străini:
Secretarul Trezoreriei este american;
Ministrul Sănătății este georgian;
Ministrul Economiei este lituanian;
Fostul președinte al Georgiei a fost guvernatorul Odessei;
S-a spus că ultimul președinte, Petro Poroșenko, ar fi un informator CIA.

În ceea ce privește trupele de bază, mulți comandanți din prima linie sunt americani și s-au alăturat Ucrainei în ultimii ani.

În ceea ce privește statisticile cantitative, indicatorii sunt astfel:

① 80% dintre înalți funcționari dețin cetățenia SUA (cetățenia dublă este legală).

② 90% din bogăția celor bogați se află în Europa și Statele Unite.

③ Zelensky nu este nici rus, nici polonez, ci evreu și are, de asemenea, un conac și active uriașe în Statele Unite.

Există vreo speranță pentru oamenii obișnuiți într-o astfel de țară?
Când va veni războiul, se va gândi cineva la acest pământ din punct de vedere al țării și al națiunii?

Deci, care este scopul final al atâtor persoane cu naționalități americane și vest-europene care se infiltrează în Ucraina?

Guvernul ucrainean este un guvern cu sunet înalt în numele statului ucrainean și al poporului ucrainean. De fapt, nu este nimic mai mult decât un cabinet întunecat. Trăitul într-o astfel de țară este neputincios și tragic și este foarte greu pentru peste 40 de milioane de ucraineni!

ctto Su Di Wen

M spunea...

Când propagandiștii ruși își pierd atât timp pentru a vărsa veninul și a își umple conturile cu rublele trădării cel mai simplu să demonstrezi mârșăvia!

Câteva afirmații!

🔴 "80% dintre înalți funcționari dețin cetățenia SUA"
Să mori tu? Te juri pe viața copiilor tăi?

🔴 "Zelensky nu e nici rus, nici polonez, ci evreu."
Amesteci cetățenia cu naționalitatea! Și chiar dacă ar fi evreu ce e rău în asta NAZISTULE????? Nu zice Putin al tău că Ucraina trebuie denazificată?

🔴 Așa, deci sunt mai mulți oficiali care provin din industria de divertisment. Și? După mintea ta bolnavă ăsta e motiv de război!??

🔴 "90% din bogăția celor bogați se află în Europa și Statele Unite"
Ei nu spune!!!! Că oligarhii ruși își țin averile îngropate în Siberia! Păi atunci să înceapă dementul de Putin să bombardeze Moscova că și ai lui își țin banii în alte țări!

🔴 "Guvernul ucrainean este un guvern cu sunet înalt..."
Ce dracu înseamnă asta? Nu ți-au dat stăpânii tăi textul în limba română??

🔴 Miniștrii Apărării din Ucraina, înainte de Lukashenko aveau cetățenie rusă, atunci era bine, băi, propagandist de doi bani?!!!


Nu există scuză pentru crimă! Dacă Ucraina ataca Rusia POATE că era important cu se s-a ocupat ministrul sănătății după ce a terminat liceul!

RUSIA A ATACAT UCRAINA! NU EXISTĂ MOTIV SUFICIENT DE BUN PENTRU A UCIDE COPII!

Marș la Moscova iubitorule de sânge și crimă!

Huhu Rezea spunea...

Bănui Laleua că ar fi putut scrie așa ceva?
A preluat un articol din Ziua news și l-a trântit aci.

Leo spunea...

Păi ce ne mirăm.
Plagiatul este sport național de masă.

M spunea...

@Huhu Rezea

L-am găsit și în engleză chiar folosind aceeași numerotare gen ① .

Uitați numai ce afirmație pur rusească!
"În timpul Jocurilor Olimpice din 2008, președintele georgian pro-american Saakașvili, căruia i s-a ordonat să atace de către Putin, a fost învins și răsturnat și s-a transformat în guvernatorul Oblastului Odessa, Ucraina."

Cum adică "președintele georgian pro-american Saakașvili, căruia i s-a ordonat să atace de către Putin."
I s-a ordonat să atace de către Putin?

În 2006 Saakașvili a expulzat 2 spioni ruși. Rusia a făcut în Georgia ce a făcut și în Ucraina: a format o republică micuță, Osetia de Sud, le-a dat pașapoarte rusești și apoi a atacat Georgia în 2008 că "nu respectă suveranitatea republicii Osetia de Sud".

Că a venit vorba, Saakașvili a avut două mandate. În al doilea (începând cu 2008) a implementat reforme curajoase, a redus drastic corupția și a făcut ca PIB-ul Georgiei să crească cu 10% pe an! Wow!!

Fapt amuzant!
Saakașvili a primit cetățenia ucraineană de la Poroshenko (îl știți - ăla de ne vinde bomboane ROSHEN - literele din mijlocul numelui său!!!!) și tot Poroshenko i-a retras-o după ce a început să îi critice corupția!


Sunt de părere că nu trebuie lăsată propaganda rusă să zburde mai ales pe un forum al militarilor. Să meargă la bucătărese și femei casnice, plictisite de viață! 😂

Calinmihaib12 spunea...

M:
(07.03.a.c./11:19)
Nerecunoașterea in dependenței statulu i KOSOVO de către ROMÂNIA..pe vremea lui Băsescu a avut drept pretext mai multe motive.., printre care:
1."Ne-recunoașterea
" ISTORIEI sec.XX.!
2."Nerecunoașterea"
situației PROVINCIE I KOSOVO după WW.II
(de ce a avut statu t de "PROVINCIE".. și nu de "REPUBLICĂ .." în cadrul fede rației iugoslave..)
3."Ne-recunoașterea " situației SOCIALE din KOSOVO..care a generat de-a lungul timpului,după WW.II =în anii socialismu lui,CONFLICTE INTER ETNICE violente re petate,înăbușite în sânge de autorități le sârbe,(situație: în care"minoritatea " albaneză=MAJORITA RĂ ABSOLUT=își ce rea drepturi..= "ne-onorate" de către autoritățile sârbe, fapt ce a generat conflicte violente inter-etnice,..amintite.. etc...!)
S-a spus=în ROMÂNIA , după ce indepen dența statului KOSOVO a fost recu noscută de către ma joritatea statelor europene, cu excep ția statelor care aveau "PROBLEME.. TERITORIALE" cu.. vecinii, printre care și..ROMÂNIA,că .."noi" nu recunoaș tem independența KOSOVO pt.a nu crea un "un PRECEDENT".. pe care să-l invoce ..HUNGARIA..în..a pretinde.. RETROCE DAREA TRANSILVANIEI ..!
TRANSILVANIA a in trat în componența ROMÂNIEI după WW.I potrivit..PRINCIPIULUI WILSONIAN al AUTODETERMINĂRII "MINORITĂȚILOR"(din statele de tip IMPE RIAL=MULTIETNICE = în cazul nostru: AUSTRO-UNGARIA) având..MINORITATEA ROMÂNĂ=MAJORITARĂ..în TERIORUL LOCUIT, principiu potrivit căruia PUTEA =.. să-și hotărească soarta, adică să SE UNEASCĂ inclusiv.. TERITORIAL cu ȚARA ..OMO-ETNICĂ ,adică cu ROMÂNIA..(în cazul nostru.!)
..SFETNICII "ROȘII"
=ai tovului Băsescu
nu i-au spus( că el
"nu pricepea"esența fenomenului istoric ..!) tovului că, de fapt,..PRECEDENTUL de care.."se temea ..ROMÂNIA"..=S-A
ÎNFĂPTUIT în reali tate.. în..1918..!
(cf. principiului autodeterminării minorităților= amintit..!),iar HUNGARIA..NU POATE INVOCA acest princi piu=ca "PRECEDENT"= în cazul MINORITĂȚI i MAGHIARE din TRANSILVANIA, în sec.XXI..,pt.simplu fapt că minoritatea maghiară..chiar E "MINORITARĂ"NUMERIC ,chiar dacă în anumite zone sunt "ENCLAVE"cu o majo ritate maghiară..!, iar acest PRINCIPIU al AUTODETERMINĂRII
NU SE APLICĂ..mino rităților..MINORITARE (.!) într-un teritoriu care a făcut OBIECTUL apli cării acelui princi piu, în..1918..!!
..Iar premierul
CLEMANCEAU..și nu numai el..a/au fost convins/și de..PUTE REA COPLEȘITOARE A ARGUMENTELOR..de toate felurile ale..ROMÂNIEI..!

M spunea...

@Calinmihaib

Cam așa e!

Eu spun că posibilitatea de fărâmițare statală nu este de dorit în vremuri de stabilitate dată de pace.

Acum problema e: ce facem dacă cineva începe un război tocmai pentru a redesena frontiere.
Imperiile, toate, de la cel roman începând, au mutat populații. Cel mai bun exemplu e imperiul sovietic. Și acum la o jumate de secol de la acțiunea de dislocare a populațiilor tot poate fi folosit pretextul minorității ce trebuie apărată.

Logica pe care o folosiți, corectă, e nulă în fața propagandei.

Gândiți-vă numai:
- trebuie să denazificăm Ucraina
Vs
- președintele Ucrainei e un evreu!

- Ucraina e un stat naționalist
Vs.
- aparatul de stat ucrainean are mulți cetățeni străini.

Absolut nici o logică!!!
Cum să fie stat nazist condus de un evreu ales, cum să fie stat naționalist dar care acceptă numeroși străini care să îi conducă?

E de tot râsul dar propagandiștii nici măcar nu clipesc!

Calinmihaib12 spunea...

M:
(11:21'/10.03.a.c.)
..De acord, cu o "mică" corecție în
paragraful pe care îl citez mai jos:
CITAT:
"Logica pe care o folosiți, corectă, e nulă în fața propagandei." ,
ÎNCHEIAT CITATUL

O logică corectă nu poate fi "anulată"
de.."PROPAGANDĂ" ci
poate fi "anulată/ călcată în picioare
" de RĂZBOAIE/OPERA ȚIUNI MILITARE/TERO AREA DICTATURILOR (=de orice fel=..,
chiar și cele"soft"
..!!).
cum se întâmplă ACUM în UCRAINA..!