Un produs Blogger.

duminică, iulie 10, 2022

O nouă portiță prin care se poate ieși mai devreme la pensie

135 comments

 La data de 08.06.2022 a fost depus în Senatul României proiectul de lege B  362/2022 pentru modificarea art.21 alin.(1) din Legea nr.223/2015 privind Pensiile militare de stat, proiect care , dacă va fi adoptat, dă posibilitatea părăsirii mai devreme a sistemului militar de către cei care după aprilie 2001 au lucrat în condiții de muncă deosebite.  Pentru a vedea cu cât timp se va putea ieși mai repede la pensie, înainte de limita de vârstă standard, comparați tabelul de mai jos cu cel din actualul art. 21 al  L 223/2015, AICI .

Miniștrii se vaită că prea repede le pleacă militarii din sistem iar politicienii creează noi portițe de golire de specialiști a instituțiilor militare. Cei drept, noua inițiativă este în favoarea funcționărimii care populează unitațile militare.

Doar calculul contributiv al pensiei militare ar mai putea opri hemoragia de cadre din sistemul de apărare. 

Calculul contributiv cointeresează personalul militar să iasă la pensie la o vârstă cât mai apropiată de vârsta standard, astfel încât să cumuleze cât mai multe stagii anuale care să mărească suma punctajelor anuale și, implicit, pensia garantată constituțional. 

In actualul sistem de pensii militare vei primi aceeași pensie militară, fie că  pleci neterminat din sistem, după o carieră militară de 20 ani,  fie după o carieră de peste 30 de ani efectiv lucrați. Ba...dacă muncești 30 de ani în armată....  ai și neșansa să primești o pensie diminuată  față de cea ”ca la 20 de ani”(vorba cântecului) dacă o iei la vale în ierarhia militară. 





135 de comentarii:

Leo spunea...

Portițe de tot felul și pe la aglomerația din Dec. 89...
https://www.g4media.ro/secretariatul-de-stat-pentru-revolutionari-cere-retragerea-certificatului-de-revolutionar-actorului-alexandru-arsinel-si-deputatului-aur-nicolae-roman-arsinel-nu-si-ar-fi-riscat-viata-la-revolutie.html

M spunea...

Nu doar contributivitatea ar reduce exodul. Dacă nu le dai pensie deloc - nu mai pleacă nimeni!

Prin București găsiți anunț pe stâlpi pentru muncitor asamblare/montare mobilă. Salariul de 3.600 lei net + bonuri de masă + ore suplimentare (programul e de 9 ore pe zi cu o oră pauză de masă). Mai adăugăm și obișnuitul bacșiș all clientului mulțumit?
Și atunci? Care ar mai fi șmecheria să te faci militar?

Doar ca o curiozitate: în contextul intrării în NATO în Suedia se discută despre introducerea pensiilor militare! Vă reamintesc, Suedia e singura țară din UE fără "pensii speciale" 😂

Se pare că și acolo este o problemă privind retenția în sistem a cadrelor militare!

Se urmărește deci adoptarea unui sistem asemănător celui american care să cuprindă și reduceri de taxe, mărirea soldelor, burse de studii!


Ce ne facem fraților că România o să fie singura țară cu contributeală la militauri? 😂😂😂

magda spunea...

Huhu zicea....Doar calculul contributiv al pensiei militare ar mai putea opri hemoragia de cadre din sistemul de apărare.
Nu cumva salarizarea personalului in activitate? Ce se intampla acum e de noaptea mintii...cei care raman pana la varste inaintate sunt doar guleratii...cei care ies sunt adevarata forta combativa,adevaratii luptatori care transpira la material..
Nu cumva conditiile de munca si inzestrarea mai ales,ar trebui aduse la nivel european?
Nu cumva limitarea portitelor de plecare,de ex. dupa minim 20 ani vezi pensie militara( nu 15 ca acum).Cunosc pe cineva( parca am mai spus...s-a anjajat sofer la ISU la 38 de ani dupa ce ani intregi a fredonat-o.A muncit fix 15 ani iar acum se trage cu toti de sireturi ca de...e pensionar militar/
Abia dupa ce sunt rezolvate cel putin alea 3 de mai sus,da ...putem discuta si de modalitatile de calcul,desi exemplele de la aliatii nostri spun altceva....Oare militarii din tarile aliate NATO de ce nu trec pe contributivitate domne...de ce le e frica?Raspunsul e simplu....militarul in orice stat e respectat chiar daca politicienii o mai dau de gard cu ei uneori. Apropos am fost la piata si am cumparat niste legume extra...paradaisa si zuchini de la un venerabil pensionar militar nesimtit.Cum arata in poligon asa arata si acum...fata arsa de soare,manurile crapate...ce mai viata si ce mai trai nene... pentru 30 ani de armata. O fi bine tata 1/

Huhu Rezea spunea...

@M și @magda
N-am cum să vă vindec de spaima calculului contributiv.
Corect spus este și de calculul contributiv, pentru că va fi un calcul mixt, astfel încât și pensiile militare să intre în rândul celorlalte pensii de serviciu, respectiv să aibă și ele o componentă contributivă garantată constituțional.

Huhu Rezea spunea...

continuare
Ati auzi că eroul nostru de la Nashiria are o pensie militară de 18 000 lei din care garantată este doar partea contributivă de 9-10 000 lei.

Michel spunea...

Dle Huhu sunteți sigur? Dacă da "deconspirati" materialele sursă.

Huhu Rezea spunea...

Michel
Ai destule știri pe surse pe blog în acest sens. Unii nu le cred în speranța că nu li se aplică și lor.

M spunea...

@Huhu

Chiar credeți ce scrieți? Chiar credeți că "mă sperii de contributiveală"? Serios? 😂

Mie mi se pare că dumneata ești înfricoșat! Dumneata și cei 20% pe care îi reprezentați.

Altfel de ce nu ați promova, cu aceeași obstinație, dreptul militarilor de a alege legea după care pornesc pensia? Dumitale îți priește contributeala? Ok! Să fii sănătos! Nu înțeleg de ce fixația asta de a reglementa pensia altora!!!

Ah, da! Banca mondială propune ca să nu se mai acorde reducerea vârstei de pensionare din cauza lucrului în condiții speciale/deosebite (pentru a încuraja rămânerea în sistem).
O să fie mișto pentru cei activi acum! (La care eu, spre deosebire de domnia ta, mă gândesc!)

Îi tot dați că "așa e corect, așa e peste tot" dar nimeni, niciodată, nu a găsit un exemplu în care modificarea formulei de calcul a pensiei să modifice pensiile în plată - excepție guvernarea de tristă amintire a Javrei Ordinare!

Huhu Rezea spunea...

M
Ca să știm ce fumezi și ce vorbești, poți să ne spui care este suma puncajelor anuale de la data pensionării?
Pe calculul contributiv ar avea de cîștigat la pensie toți cei care s-au pensionat la vârsta standard prevăzută de lege sau cât mai aproape de acea vârstă.Si nu ar mai sta cu frica în sân că vine un boc să le taie din pensie.
Dar dumneata nu vrei să înțelegi că tot mai des se vorbește de calculul mixt al pensiilor pentru militari. Acest calcul de ce te deraqnjează? Cumva pentru că vor crește numai pensiile mici și mijlocii?

Brenda spunea...

Dece nu le spuneți că vor fi norme de aplicare ,pentru militari, ăștia au grade militare și așa că nu au ce să facă

reddog spunea...

Brenda

Funcția doboară gradul și pila talentul!
Rambo de exemplu a avut funcție și pile la pecerea.
Era secretar demiurg pe hangar.
Cezar avea funcție la GAZ.
Și ceva pile la comandant care îi plătea ratele la CAR.

M spunea...

@Huhu

M-am pensionat peste vârsta standard prevăzută de lege. M-am gândit din start că vom remedii la contributiveală și mi-am luat măsuri! 😂
Am calculat pensia atât pe Excel-ul domnului Trofin cat și pe site-ul lapensie.com
Pe amândouă mi-a ieșit o pensie contributivă foarte apropiată de cea pe L223 (cu amendamentul că pe site-ul lapensie nu poți să reduci vârsta standard - îți bagă direct 35 de ani iar la domnul Trofin trebuie să bagi manual coeficientul de corecție).

Vă repet până înțelegeți: e vorba de principiu nu de "cum îmi e mie bine"!
Ăsta e diferența dintre noi doi.

Am spus de o mie de ori poate: trebuie ca diferența dintre ceea mai mare și cea mai mică pensie militară să nu fie de peste 4 ori. Adică pensia de general să fie de maxim 4 ori pensia de soldat. De ce? Priviți coeficienții de ierarhizare!!!!!
Aducerea la acest deziderat trebuie făcută prin creșterea pensiilor mici și înghețarea celor mari! Nu prin artificii stârnite de ură viscerală!

Nu mai faceți șmechereala unuia pe care nu îl numesc de a îmi pune vorbe în gură pentru a stârni mânia altora!!!!!!

Nu îmi e frică de nimic pe lumea asta! Asta așa, ca să fie clar!

Dar va întreb încă o dată:
- de ce nu militați pentru ca militarii să își aleagă tipul de pensie: contributivă sau pe L223? Vă e bună contributiva? Să fiți sănătos! Ce aveți cu restul de 80% dintre militari (activi + rezervă)?
- cu excepția legii Javrei Ordinare mai știți o lege de pe planetă care la schimbarea formulei de calcul a pensiei să afecteze și pensiile in plată? Eu nu știu! Și am căutat, vă rog să mă credeți!
- dacă pensia dumitale pe contributiveală iese mai mare decât a unuia activ acum (aceeași funcție, vechime etc) ați fi de acord să vi-o taie pentru a nu avea discriminări? Sau daca e vorba de dumneata chestia cu "pensie egală la grad, funcție, vechime egală" nu se mai pune? 😂

Huhu Rezea spunea...

M
Dacă este așa precum zici, că ți-e tot una dacă pensia d-tale e contributivă sau mlitară, de ce te deranjează să fie și contributivă și militară?
Ale cui jocuri le faci pe blog?
Joci pe partea celor care susțin actuala stare din sistemul pensiilor militare?

Stelian P. spunea...

@M
....”mai știți o lege de pe planetă care la schimbarea formulei de calcul a pensiei să afecteze și pensiile in plată?”
Eu nu stiu dar daca ar fi cum doriti dvs. atunci inseamna ca nu s-ar rezolva inechitatile in vecii vecilor. Adica unul care a iesit la pensie acum 10 ani ramine cu 3000 (sa zicem) iar cel care a iesit luna trecuta de pe aceeasi functie si cu aceeasi vechime, sporuri etc. ramine cu 7000. Cei care ies dupa ce apare legea noua ies cu....E bine?

reddog spunea...

E greu sa se rezolve inechitățile daca nu se acorda ajutoarele.
Se știe că doar unii au beneficiat de ele.
De aici trebuie inceput.

Huhu Rezea spunea...

@roșu
Păi...n-ai citit art. 79 alin |(3) din noul Statut?
10 solde lunare brute la pensionarea la limită de vîrstă, dacă lucrezi 30 de ani în armată.

reddog spunea...

Huhu
Perfect!
Daca prevederile din statut sunt valabile doar pentru viitor așa trebuie sa fie și o viitoare lege a pensiilor.

Daca nu se poate schimba nimic retroactiv in cazul ajutoarelor așa să fie și pentru pensii.

Brenda spunea...

Care solde, le dau și celor care îndeplinesc conditiile pensionați ha ha in 1987? , ,vir să ii ademenească pe alti prosti

Viorel spunea...

reddog. Trimite domnului ministru Dîncu o petiție (acum cât Statutul este în stadiu de proiect) prin care solicită ca în Proiectul de lege să se stipuleze precum că, de prevederile art. 79 alin. (3) [10 solde lunare brute din ultima lună de activitate] să beneficieze și toate cadrele trecute în rezervă cu drept la pensie militară în perioada 2011-30.06.2017 pe motiv că, foștii politicieni (adică mare parte tot ei) ne-au dus cu zăhărelul an de an și nu am putut beneficia de prevederile Legii nr. 284/2010 art. 20 pct. (1) și (2), lege care a fost abrogată fără a fi implementată în totalitatea ei până în ultima zi de supraviețuire. Dacă vor comenta ceva despre FIDELITATE, atunci, de aceste solde să beneficieze pensionarii militari care au avut 30 de ani de vechime efectivă în serviciu. Pentru a nu fi răutăcioși, de aceste drepturi să beneficieze și cadrele militare pensionate după 30.06.2017 dacă este posibil. Mai concret, art. 79 alin. (3) să se aplice retroactive începând din momentul în care nu s-au mai acordat aceste ajutoare. Succes reddog. Vezi că Don Cezare are limba cam aspră.

CEZAR spunea...

@/Huhu...Puricosul...nu se incadreaza !
Sabrina Bruno il rezolva insa...Hihi..hop.ho./.haha..

Huhu Rezea spunea...

Da, @Red, cuantumul stabilit de noua lege, fie că este mai mic, fie că este mai mare, se va aplica numai in viitor, de la data intrării în vigoare a noii legi.

reddog spunea...

Huhu
Asta înseamnă tăieri de drepturi obținute.
Trebuie restituite și ajutoarele in cazul asta.
Ajutoare actualizate la valoarea de acum. 😁
Așa ne învârtim in jurul cozii la nesfârșit. 😁

Huhu Rezea spunea...

@red
Nu-ți ia nimeni niciun leu din pensia primită în trecut. Primești în viitor doar ce stabilește calculul efectuat potrivit algoritmului noii legi.
Așa funcționează principiul neretroactivității.
Păstrarea drepturilor câștigate este alt principiu, dar, potrivit deciziilor CCR, în România sunt garantate drepturile de pensie numai în limita cuantumului calculat contributiv.
Cum pensiile militare nu au o componentă contributivă... să sperăm că noua lege va stabili și partea contributivă a cuantumului lor, astfel încât și pensiile militare să fie protejate constituțional, fie și parțial.

Dan B. spunea...

@M:

Din punctul meu de vedere, eu fiind unul dintre „neterminații” (expresie mizerabilă a aministratorului) sistemului, relev că am trecut în rezervă pe o legislație veche din 1998, fără a-mi fi afectat cuantumul pensiei în cauză, interesul național prevalând, acela al reducerii efectivelor pentru admiterea în NATO.
Așadar, exclusivitatea reformei pensiilor militare doar în baza contributivității, dominantă a gândirii „neterminate” a unora, este o agresiune la adresa celor disponibilizați în baza OG 7/1998. Căci, legislația în vigoare la un moment dat nu a prevăzut că „boc-ul” păsăricesc și alți asemeni lui vor avea îndrituirea să decidă pentru un alt sistem al pensiilor militare, decât cel consacrat.
Dacă legea prevede posibilitatea opțiuni pensionarilor pentru alt sistem decât cel militar, n-am nimic împotrivă, dar, altfel, strict pe contributivitate, desfid pe autori, oricare ar fi ei.

spiritul lui Haret spunea...

M@ gresesti procentul.De cand numarul celor pensionati dupa 2010 e mai mare decat numarul celor pensionati inainte de 2010?Pompierule ,vezi ca cei decedati au urmasi care se cheama tot pensionari militari.Dece tu sa ai o pensie nesimtita comparativ cu egalul tau care a avut nesansa sa se nasca mai devreme?Uite eu asta nu inteleg.Statul nu are bani sa-l aduca dpv al pensiei la nuvelul tau si atunci ia dela tine si ii da lui.Asa e dreptate.Asta face aplicarea principiului contributivitatii.Stiu ca ar fi bine sa nu-ti ia tie dar statul nu are bani sa-l aduca pe nefericit la nivelul tau.
Observi ca eu nu atac profesia de pompier.Apreciez munca pompierului dar prefer sa nu am nevoie de el.Privind profesia de pompier militar am neclaritati.Cui i-a fatat mintea sa amestece pompierii cu protectia civila?De cand protectia civila a fost preluata de MAI avem protectie civila dar lipseste cu desavarsire.Functia de catana batrana m-a obligat sa stiu cu ce se mananca protectia civila.

Huhu Rezea spunea...


Buze
Vezi ca nu știi să citești?

Aici nu vorbim de calculul exclusiv pe contributivitate ci de un calcul dublu,ca la magistrați, astfel încât pensionarul militar să știe cât din pensia lui militară este parte contributivă garantată constituțional, parte de care nimeni să nu aibă voie să se atingă în viitor.

Viorel spunea...

Domnule Dan B. Mii de scuze pentru că am folosit cuvântul „neterminații”. Nu sunt deacord cu el pentru că acele cadre militare care au plecat din sistem înainte de termen, au plecat din varii motive independente de voința lor. Prea puțini au plecat de plăcere crezând că în civilie viața este mai roz. L-am folosit pentru că pe blog sunt câțiva Hopa Mitică puși pe glume și care din 3 propoziții dintr-un comentariu, una trebuie să fie obligatoriu cu un conținut negativ sau zeflemist la adresa mea, motiv pentru care din când în când îi mai tachinez și eu ca să le dau de știre că încă mai exist. În rest, toate cele bune.

Huhu Rezea spunea...


Eu nu confund disponibilizații pe Ordonanța 7 cu neterminații care au plecat speculativ din sistem după anul 2000, pentru a profita de ajutoarele si sumele compensatorii acordate de legea salarizarii din anul 1999, L 138/1999.
Legea 223/2015 a scos o nouă recoltă de neterminați, mult mai mare decât cea care a tremurat în anul 2010.

2022 spunea...

Nu imi vine sa cred cum este abordat materialul!!!Mai mare stupiditate nu cred sa existe!!!O astfel de abordare nu poate sa caracterizeze decat eventual o armata de gravide si de lauze!!!Una sedentara,care nu este destinata frontului,ci doar sa astepte pensia la birou precum contabilii de la ANAF!!!Domnilor,in Ucraina unitatile sunt pe front!!!Caci asa este la razboi!!!Militarii de la comandant la soldat sunt in transee cu vreo 40 kilograme in spate toti,indiferent de grad si functie!!!Ca au fost minus 30 de grade asta iarna sau ca acum temperaturile sunt si de plus 40 grade,nu mai conteaza!!!Mai mult,ministerul apararii din Ucraina a expediat pe front pentru monitorizarea pe teren a operatiunilor unitatilor de lupta,toti ofiterii si subofiterii din statul major de la Kiev,tot cu 40 kilograme in spate,ca doar nu merge nimeni cu ordonanta,cu caloriferul sau cu aerul conditionat si cu restaurantul dupa ei!!!

Si acum apare dilema!!!Domnilor,cati dintre dumneavoastra si mai ales pana la ce varsta credeti ca rezistati in transee,cu 40 de kilograme in spate,la minus 30 de grade sau la plus de grade?!!Si asta luni sau ani de zile?!!Pentru ca asa e la razboi?!!Asta asa doar ca sa primiti pensie contributiva la cum scrie administratorul,la 60 sau la 65 ani!!!Ati trimite pe cineva pe front cu varsta mai mare de 45 ani?!!!Ar mai fi acel militar apt de front dupa ce trece de 45 ani?!!!Clar ca nu?!!!Ei bine,de aceea militarii din toate armatele sunt pensionati mai devreme!!!Pentu ca este absurd sa trimiti pe front militari cu varsta mai mare de 45 ani,acela nu mai este razboi,ci malaxor de batrani!!!

Alta faza!!!Vedeti ca si in armata romana de cativa ani buni,se face vizita medicala mai pe bune,nu ca pe vremuri cand se punea stampila cu apt,pe baza propriei declaratii cum ca esti sanatos tun!!!Aproape ca nu exista militar trecut de 45-50 ani care daca este luat la puricat pe bune la vizita medicala anuala,ca sa nu aiba scame in sange,la cap, la oase!!!Nu mai zicem de baremele cu probele sportive,pe care rar le mai trece vreun militar trecut de 45-50 ani!!!Ce faceti cu acesti oameni,ii tineti internati sau scutiti medical pana la 60-65 ani ca sa ajunga la o pensie contributiva?!!

Cu regret,dar este cu trecerea militarilor la pensii contributive si pana la varste precum vadanele civile,este cea mai stupida abordare care poate exista pentru o armata!!!Mai bine sa fie desfiintata complet armata,decat sa ii fie creata o astfel de proiectie!!!O astfel de abordare,submineaza efectiv capacitate de aparare a armatei!!!

2022 spunea...

Foarte mult lipsa de realism in abordare!!!Sa fiu sincer,pe cei agreeaza o asemenea abordare,eu le-as da posibilitatea sa experimenteze!!!I-as incadra intr-o unitate si comandanti sa fie,doar cu militari trecuti de 45 ani,dintre cei care agreeaza contributivitatea,le-as pune 40 kilograme in spate si i-as trimite pe jos,ca lasa e la razboi,fix in Ucraina!!!Si i-as mai scoate din transee peste cand implinesc varsta de pensionare contributiva!!!Sunt sigur ca atunci o sa le vina mintea la cap la toti promotorii contributivitatii la armata!!

2022 spunea...

Recitinad materialul,imi dau seama ca au dreptate perfecta militarii activi care fug ca dracu' de tamaie de cei pensionati!!!Pai cum sa nu fugi,cand vedem ce anomalii pot sa debiteze unii dintre ei!!!Bai,frate!!!Dar daca tot visati unii varste inaintate de pensionare la militari,de ce nu visati si un statut in rezerva asa pana la varsta de 90 ani?!!Asa,ca sa va vedem de ce sunteti in stare si pe front,din moment ce incurajati ca in activitate sa trimiteti in lupta mosi si babe cu varsta peste 45 ani?!!Merge si la 90 ani,tot la fel de bine,abia se dubleaza pensia dupa demobilizare!!De ras,sunteti domnilor,cei care scoateti asemenea perle cu trecerea militarilor pe contributivitate!!!

Si apropo!!!Desi este ultrasecret,ministerul apararii nu are decat variante de lucru privind pensiile militarilor,decat pentru cei care se vor pensiona pe viitor!!!Cu alte cuvinte,s-a trecut la democratia tip vest,fara ca o lege a pensiilor sa ii mai ameteasca cu recalculari si altele si pe cei pensionati in trecut!!!Pentru cei pensionati in trecut,or sa vina eventual de la guverm cu o ordonanta generala de plafonare a pensiilor cu cuantumuri foarte mari si cam atat!!!Asta ca sa nu va mai faceti vise contributive cu recalculari si entru cei pensionati la 1907!!!

Vali spunea...

Este total incorect ca la o recalculare sa ti se taie din pensia stabilita la parasirea sistemului ! Este un drept castigat prin munca de 25-30-35 de ani, si mai terminati cu prostia contributivitati care nu exista niciunde in lume !!!Mai degraba ar trebui desfiintat rapid acest Oscar infect obtinut porin metode mizerabile!Ar trebui sa conteze munca in sine si nivelul de studii.Pai ce facem pe timpul guvernarii PSD ai x pensie, vin PNL istii la putere si iti dau y pensie...ce rahat facem in tara asta BAMBILICI ???

2022 spunea...

Este fantastic!!! Cica "Calculul contributiv cointeresează personalul militar să iasă la pensie la o vârstă cât mai apropiată de vârsta standard, astfel încât să cumuleze cât mai multe stagii anuale care să mărească suma punctajelor anuale și, implicit, pensia garantată constituțional"!!!Ia sa vedem noi,cum cointereseaza calculul contributiv pe soldatii si gradatii profesionisti si care reprezinta grosul unitatilor de lupta,in asa fel incat sa plece la razboi la varste trecute de 60-65 ani,cu ranita de 40 kilograme in spate?!!Dar pe subofiterii care ii comanda?!!Dar pe ofiterii care ii comanda si care si acestia merg in linia 1 de la brigada in jos inhamati tot ca soldatii?!!Calculul contributiv nu poate sa cointereseze deventual decat pe putinii care au trecut prin armata pe functii care la fel de bine putea fi incadrate cu lauze,si care in viata lor nu au pus mana pe o pusa,pe un tun,nu au fost intr-o transee,ca sa nu mai zicem de teatre de operatii si altele!!!Ce functii pot fi astea?!!!Pai se stie!!!Lauzele de la finante,personal,informatii si juridic,altele asemenea!!!Doar astia pot debita sa se pensioneze la 65 ani ca sa aiba pensii contributive mai mari!!!Pai ce sa faca si ei altceva,astia in activitate au fost mai odihniti decat la pensie!!!Au stat in armata pana la 55 ani,deoarece ori ca stateau acasa,ori in armata,nu era nicio diferenta!!

Inchei!!!Administratorul acestui blog si cei care ii tin isonul,incurajeaza distrugerea completa a armatei!!!Am sa propun de urgenta MApN ca cei ca el care mai incurajeaza contributivitatea la militari,sa aiba ocazia sa demonstreze la modul personal cum se descurca cu 40 kilograme in spate,in transee,macar vreo 3luni de zile incusiv decembrie,in asa fel incat sa justifice pensionarea militarilor la varste utopice pentru randamentul militar!!!Nu?!!Ca asa am invatat in NATO?!!Ca orice nastrusnicie se demonstreaza si practic,nu doar din clanta!!

spiritul lui Haret spunea...

Huhule gresit.Disponibilizarea a inceput cu 1995 doar ca atunci ca sa beneficiezi de pensie trebuia sa ai varsta minima de 50 ani impliniti si 30 ani ca militar cu centura.Incepand cu 1995 se schimbau statele de organizare la pace mai des decat sosetele la barbati si chilotii la femei.De acord ca DISPONIBILIZAREA MASIVA a inceput cu 1998.
Intrebare pentru 1000 puncte.In teritoriile ocupate rusii platesc pensiile?
In alta ordine de idei.Ce informatii ai ca la pensionarii militari li se va aplica modelul aplicat magistratilor?

2022 spunea...

@M!!Te contrezi cu administratorul?!!Cum zice?Ca banca mondială propune ca să nu se mai acorde reducerea vârstei de pensionare din cauza lucrului în condiții speciale/deosebite (pentru a încuraja rămânerea în sistem)?!!Dar ce banca asta este parte a Pentagonului sau cum?Nici nu stiu daca zice asa?!!Ca sa se implineasca fantasmagoria adminsitratorului,si care este foarte parsiv,atunci ar trebui sa se aplice varianta din toate statele,mai putin Romania!!!Sa fie platitia grupa de munca in activitate si nu la pensie!!Si exclusiv pentru riscul asupra vietii si stari de sanatate!!!Ca asa este in toata lumea!!!Si atunci,un militar care face detonari ar trebui sa aiba un salariu mai mare cu 25% decat unul care o bate in cap de la finante!!!Unul care sare cu parasuta ar trebui sa aiba un salariu mai mare cu 50% decat unul care o bate in capt de la finante!!!Si unul din teatrul de operatii sau participant la razboi ar trebui sa aiba un salariu cu 100% mai mare decat unul care o bate in cap la finante!!!Si atunci,militarii avand grupa de munca platita in activitate,se regaseste automat si in cuantumul pensiei!!!Militarii urmand sa aiba pensii net diferentiate,in functie de salariile diferentiate!!!Nu ca acum,cand culmea ca toti au salarii si pensii cam la fel,ba chiar finantistul are salariu si pensii mai mare decat cel din teatrele de operatii!!!

Huhu Rezea spunea...

gelule
Comportament schizofrenic ai tu.
Te deranjeaza stabilirea pensiei și funcție de soldele din întreaga carieră pentru că tu ai avut o minicarieră militară.
Vă doare în fund pe voi că mai bine de 50% dintre actualii pensionari au pensia militară mai mică decât pensia calculată contributiv.
Calculul dublu ar ridica cuantumul pensiei in plată pentru această categorie de pensionari militari, în general trecuți in rezervă până în 2010, la nivelul garantat constituțional.

Liviu spunea...

Bună dimineața!
"Vrem o țară că afară"!
Să avem și noi infrastructura din Germania, veniturile din SUA siguranța zilei de mâine ca în Elveția și multe altele. Cred că toți suntem pe aceași lungime de undă. Să nu uit, o clasă politică în care să avem încredere. De exemplu, pensiile militare să aibă aceași legislație că în țările NATO. Bă tu ești prost? Noi care suntem buricul universul am ajuns să-i copiem pe alții. Nu este posibil așa ceva. Să trecem pe contributivitate că numai așa este bine. Ce prosti sunt americanii sau probabil nu au auzit de contributivitate. Visăm să trăim că în occident dar numai când ne convine. Și nu uitați!
O cioară trăiește 200 de ani. Vă dați seama cât ar avea pe contributivitate?
O zi bună!

2022 spunea...

@Administratore!!!Lasa gargaunii contributivi!!!Ia 40 kilograme in spate si fa niste ture!!!Macar vreo 30 kilometri acolo,stai o saptamana la iarna in Padurea Baneasa si apoi sa spui altora cum e cu contributiva!!!Pensia militara se acorda prin prisma randamentului in sistemului militar!!!Nu pe baza taiatului frunzei la caini ca sa fie contributiva ca la contabilii de la ANAF!!!In armata,dupa 45 ani esti epuizat ca randament in unitatile operationale si incurci pe toata lumea!!!Dupa 45 ani abia o mai duc aia care o freaca le rece la personal,informatii,juridic si finante!!!Se vede ca nu ai taiat frunza la caini in activitate,iar cu militarii de azi nu mai ai nicio legatura!!!Tin legatura perfect cu ultima unitate in care am activat si cu ai carei militari ma intalnesc zilnic!!!Dintre cei de la trupe trecuti de 45 ani,pensionati in ultimii 3 ani,ca sa atinga si ei 47-48 ani sa se poate pensiona,toti au fost protejati cu derogari medicale si alte tertipuri care sa fenteze baremele fizice!!!Nici vorba sa mai poate indeplini vreo misiune in TO dupa 45 ani,nu trec baremele fizice si in TO nu pleci daca nu te incadrezi in baremele fizice!!!Noroc cu umanitatea,sa o mai taraie sa faca 48-49 ani,si vii tu cu sa le lungesti varsta de pensionare la 65 ani?!!Dar la razboi nu mai exista umanitate!!Un subofiter in ziua de azi este comandant de grupa cum era caporalul pe vremuri!!Ce faci,il trimiti la razboi la 60-65 ani cu 40 kilograme in spate si sa faca sute de kilometri pe jos,sa isi comande grupa?!!!Din ultima unitate in care am activat,singurii care au depasit 50 ani varsta in activitate,au fost o subofitereasa de la personal si un subofiter de finante!!Adica,pe care nu i-a plouat si nins niciodata!Atat!!In rest,toti cei care zilnic au iesit in teren,militarii adevarati,toti erau terminati la 50 ani!!!Vai de plua ta!!Esti un accident al armatei!!!Vedea-te-as in transee cu rusii de gat si pe toti cei care mai vreti contributivitatea la armata!!Sa ne demonstrati voi cum este cu contributivitatea la militarii trecuti de 50 ani!!

Huhu Rezea spunea...

Bună dimineața!
Toți neterminații, cărora nu prea le-a priit armata, caută fel de fel de motive împotriva modificării actualei L 223...doar, doar vor rămâne ei cu actualul cuantum stabilit dintr-un stagiu ca pentru apți sau inapți militar.
Le este frică să încerce să înțeleagă ce înseamnă calculul pensiilor militarilor în sistem dublu, ca la magistrați.
Cine zice... bă, tu ești prost?

Huhu Rezea spunea...

Gelule, de ce ți-e frică nu scapi.
Vine și contributivitatea peste tine, vin si ucrainienii în Donbas.

2022 spunea...

Alta faza!!Am sesizat-o si la userul "M" care isi gandeste o gandire corecta,dar care la o afirmatie o dau rau pe brazada,de parca ar fi fost jandarm,pompier sau politai!!Intreaba ca in ce tara mai exista actualizarea pensiilor militarilor ori de cate ori sunt majorate soldele militarilor activi?!!Ii raspund eu: in toate tarile incepand cu SUA,in care militarii intra si in rezerva armatei odata cu pensionarea!!!Ce inseamna rezerva armatei???Ca in caz de razboi,stare de asediu,urgenta etc., militarii pensionati sunt rechemati in activitate!!!Si atunci,nu poti sa chemi colonel cu pensie de 10000 lei pensionat in 2022 si un alt colonel pensionat in 2010 cu pensie de 4500 lei,si ii faci activi pe amandoi cu functii egale si sa ii trimiti la lupta!!!Ca ala cu 4500 va fi un colonel nemultumit ca ani de zile a a vut o pensie la jumatate din cea a colonelului cu 10000 lei si acum trebuie sa moara la fel!!!Sau si mai grav!!Il reactivezi pentru razboi, pe lt.colonelul cu 2600 lei pensie acum,pensionat in 2005,si ii dai in subordine subordonati caporali pensionati recent cu 3500 lei pensie!!!Sau maiori pensionati recent cu 8000 lei pensie!!!Si formezi un colectiv cu ei!!!Pai s-a dus dracului orice ierarhie!!!Plus faze cu caporalul ranjind ironic la lt.colonel, primul dandu-si aere de superioritate ca daca tot are pensia mai mare,el ar trebui sa comande unitatea,ca sigur ar fi mai bun,ca de aia are pensie mai mare!!!

Asa ca pensia militara pentru cine nu intelege are rol de mentinere a ierarhiei si in rezerva,astfel incat in caz de ractivare sa nu apara situatii imbecile precum cele mentionate!!!Asta daca mai vrea cineva rezerva a armatei!!Daca nu,se ajunge cum se intampla acum in Ucraina!!Unde canalele de socializare Signal, Telegram etc. arata cum soldatii ucrainenii tipa si isi ameninta comandantii sau refuza executarea ordinelor,cum comandantii isi abandoneaza soldatii pe linia 1 sau stau departe de ei sa nu isi ia un glont in ceafa sau cum a aparut un caz in care niste militari rezervisti reactivati l-au ingropat de viu pe altul care se dadea sef la el!!

2022 spunea...

Cum va fi sau nu,este o chestiune si de realism!!!Au inceput deja framantarile atentie,in special in randul soldatilor si gradatilor profesionisti,dar si a miilor de subofiteri de la trupe!!!Adica,in randul celor care ar trebui siliti sa treaca de 50 ani cu 40 kilograme in spate si inaintand voiosi prin transee pana implinesc 65 ani ca sa beneficieze de pensii contributive!!!Ehe!!!Este extrem de periculos ce se intampla,adica sa zgandari talpa armatei!!!Din punctul meu de vedere,doar un drogat poate gandi pensii contributive la armata!!!Sau unul pus de agentii lui Putin sa termine complet armata romana!!!Pot fi pensii contributive la politie,jandarmi,la SRI si la respectivii nu la toti,dar daca cineva gandeste ca si la armata tine figura,de fapt a terminat armata!!!

In plus ca in general,ca sa existe pensii contributive contributive la armata,trebuie sa le asiguri aceleasi conditii de contributie ca la civili!!!Daca are dreptul civilul sa aiba firma sa contribuie mai mult,atunci si militarul trebuie sa aiba acelasi drept!!Daca are dreptul civilul sa candideze la presedintie sa contribuie mai mult,atunci si militarul trebuie sa aiba acelasi drept!!Daca are dreptul civilul sa faca greva pentru un salariu mai mare si astfel sa contribuie mai mult,atunci si militarul trebuie sa aiba acelasi drept!!Foarte multe consecinte presupune trecerea militarilor pe contributivitate!!!Unele nebanuite,altele periculoase!!!

M spunea...

Să le iau pe rand!

@Huhu

"de ce te deranjează să fie și contributivă și militară?"

Nu mă deranjează dar vreau să am dreptul să îmi aleg varianta buna pentru mine. De ce să fiu obligat să merg pe situația bună pentru dumneata?

Repet: dacă pensia dumitale iese mai mare decât a unuia activ acum, cu același grad, funcție, vechime, accepți să se reducă pensia dumitale la nivelul lui?

Încă ceva! Ca locotenent, comandant de pluton, locțiitor comandant de companie am media anuală de 7,46. (vreo 5 din soldă și restul din grupă).
Ca și colonel, IC, Oscar, sporuri (nesimțite) am media în ultimul an de activitate de 4,32 (la fel soldă+grupă).
Cum mama dracului că mie nu mi-a crescut punctajul odată cu avansarea în grad/funcție?
Păi, domnule, dacă mai aveam vreo 5 ani cu soldă babană de anii 80 atunci mă tăvăleam pe jos strigând că vreau contributeală!!!!

@spiritul lui Haret

Sunteți analfabet funcțional? Înțelegeți textul pe care îl citiți?!
Ia mai încercați o dată!
"Ce aveți cu restul de 80% dintre militari (activi + rezervă)"
În ceea ce privește doctrina de apărare, sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională nu aveți habar deci nici nu merită să vă contrazic. Pierdere de vreme!
Încercați pe forumul Edupedu al dascălilor că ei sunt la nivelul dumnevoastră!

@Stelian P

😁 Fiecare a ieșit pe o lege a pensiilor militare. Fiecare lege presupune și mecanisme de actualizare. Deci ăla ieșit acum 10 ani de care vorbiți (ăaaaa.... cred că ar fi pe legea 263) îi crește pensia odată cu punctul de pensie. 😁 E foarte posibil ca acum să aibă pensia mai mare decât unul pensionat pe L223 așa cum a fost ea mutilată. Eu vorbesc de aplicarea legilor așa cum au fost ele inițial!

Înțelegeți pentru numele lui Dumnezeu că am fost toți plătiți pe legi diferite de salarizare așa că nu se poate o lege UNICĂ de pensie!!!!!

Unii au luat ajutoare la ieșirea la pensie. Alții nu! E OK?
Depinde! Dacă ați luat e OK!

M spunea...

Nu știu cine zicea de SGP...

Dar vă dați seama ce tragedie pentru ei care peste tot au limitată vârsta la 45 sau 50 de ani? Ce tragedie vreau să spun dacă trec pe contributeală!!!!!
Adică armata îi sunt din start că își bate joc de ei!

Ce mișto pe generali care pot să stea până la 63 de ani!!!!

Apropo, vedeți că Banca Mondială a lucrat pe legea pensiilor din Moldova! Găsiți pe net elementele propuse de BM!

Trofin spunea...

Stupizenii mai mari ca în intervențiile lui @2022 nu am mai întâlnit . Să fie oare acest comentator singura personalitate militară care a suportat rigorile serviciului militar plătit cu soldă ? Toată gândirea lui militară se reduce la burtă. Nimeni nu va spune că pensiile militare să fie pensii de serviciu dar nu trebuie să existe o discrepanță uriașă între pensia unuia care aleargă cu 40Kg în spate prin tranșee și unul care are alte valențe pe baza cărora alergătorul cu 40Kg în spate are toată susținerea. Pensia de serviciu , la cuantumurile la care visează @2022 nu trebuie să difere cu nimic de pensia pe care o are un contributor care a contribuit la pensie întreaga lui carieră activă. Calculul mixt al pensiei este soluția împăciuitoare social , partea specială să o primească alergătorul cu 45 Kg în spate în funcție de ce a făcut el concret în alergare. Alde @2022 , mai citiți și opiniile multor oameni din popor cu referire la pretenții de semizei și veți vedea că nu sunt roze .

magda spunea...

Hu hu re zea spunea: N-am cum să vă vindec de spaima calculului contributiv.
Dar de unde ai tras bre concluzia asta? Chiar nu puteti citi o postare pana la capat? Eu am mentionat pe scurt doar cateva aspecte...deloc de neglijat pentru un management organizational de calitate in institutiile de aparare mai ales in domeniul resurselor umane. Nu cumva de baraje la portite vorbeam...au ba? Cand vorbeam de inzestrare si stagiu minim marit in randul cadrelor active ma gandeam inclusiv la faptul ca astfel este oarecum protejata si rezerva. Nu e totuna sa fi mobilizat dupa 48 de ore sau dupa 48 de zile( cand conflictul poate fi transat)...cu o armata avand efective si inzestrare de calitate altfel tii piept( vedem clar asta la vecini sau ne facem ca nu vedem ori poate vrem sa ne testam?)Spre deosebire de multi altii,eu voi fi intotdeauna de acord cu orice solutie echitabila pentru toate categoriile de militari inclusiv cu shmenul inventat cu contributivitatea. Sa dea Domnul sa fie bine ca sa nu fie rau, desi.....formulele de calcul de la pensiile civile au aratat mai mereu altceva. Acum vor veni unii cu formol ...pardon cu formula lor aia magica. De 33 de ani bagam la formule de calcul si apoi ce sa vezi...de fiecare data da cu plus...doar la unii....la vreo cativa. Gresesc?

Dan B. spunea...

Cum-necum, Gelu are dreptate!
Unde ai mai auzit, tu, Huhu, de calculul contributivității în stabilirea pensiei militarilor?
Tot clamezi „contributivitatea”, precum un CD cu rizuri, deși categoria socio-profesională nicicând nu a „beneficiat” în calculul pensiei de această tâmpenie.
Că, la un moment dat, pensia contributivă ar fi apropiată sau superioară pensiei militare, culpa ar aparține legiuitorului, care nu ar trebui să permită așa ceva.
În opinia mea, cei de la BM nu cred să nu cunoască mecanismul de formare al pensiei militare, iar găselnița cu contributivitatea este strict una aparținând politicienilor români, inclusiv a PSD-iștilor dtale.
Te-ai gândit ca vreunul dintre prostovanii amintiți să preia acest concept tembel al contributivității? Uite așa, unul ca dta, se „bucură” că mulți colegi îi „umplu frigiderul” cu de-ale gurii”

gigi 2 spunea...

Sa speram ca va veni si aceasta cotributivitate, poate asa imi recuperez 10ani de munca in afara armatei. Vad ca unii se dau de ceasul mortii cu impartirea la 35 dar nu inteleg ca nu va mai fi valabila. Conteaza toate veniturile din intreaga cariera. Eu am 30 ani vechime efectiva din care 20 conditii speciale si 10 alte conditii(pe bune) si au iesit unii la pensie dupa mine cu vechime mai mica , cu(si fara) conditii deosebite si au cu cel putin 50% mai mult decat mine. Dar au vreo 7-8 sporuri. Componenta contributiva poate aduce mai multa echitate.

magda spunea...

2022 le zice bine rau...se vede ca traieste in 2022.Nici ideea hurezana nu este rea(NUMAI SI NUMAI daca iese ca la magistrati).Ba ...da daca pana la urma,nu iese mai bine pentru mai mult de jumate din rezervisti,eh? cINE O SA FIE FUGARIT PRIN CURTEA SCOLII? Desigur glumesc,dar daca unii o iau in serios?
Apropo de contributeala....lefurile anterioare pensionarii mai conteaza? Pai daca conteaza...atunci inseamna ca punctajele anuale nu se fac ca-n fotbal. CONCLUZIA( trista dar adevarata) fara solde adevarate,pensiile nu au cum sa fie altceva decat ajutoare sociale.Ma gandesc la militarii activi de acum...ma la timpurile astea pe care le traim,cum poate sa existe un salar mai mic de 1000 dolari echivalent in ron pentru cea mai mica functie din stat? Hai sa facem un salt in timp....pai Misu voda sau Fane Bosu daca nu aveau oastea de lefegii pusa la punct ( la bishtari ma refer)mai atingeau vreun obiectiv din alea invatate la scoala?

Paul Puiu spunea...

Huhule, nu te mai compara tu magistratii ca militarii si politistii nu sunt apărați de constitutie si de politruci ca ei si nu au avut magistratii salariile, conditiile de munca si privilegiile lor!!! Ma intreb de unde tot o scoti tu cu partea contributivă si partea de indemnizatie de stat hibrida, ca in ultima perioada a dat-o statul numai cotita cand a fost vorba de pensiile militare!!! Ai tu vreo informație veridică sau certa, ca de aberatii si minciunile politrucilor suntem sătui cu toti!!!! Daca nu ai las-o mai moale cu parca si daca si cu neterminatii ca au grija politrucii sa ne termine pe toti!!!!😡😡😡🤬🤬

nr. 1 spunea...

Vad comentarii pro si contra contributelii. Desigur, legea actuala prin numeroasele modificari si completari a favorizat cateva grupuri carora le-a asigurat pensii de 5 cifre , rapid si eficient, conjuncturale! Pentru majoritatea insa (peste 60%) lege actuala adus pensii mai mici si noroc cu cuantumul mai avantajos . Unii, pe cuantumul avantajos au ramas cu pensii de 5 cifre(L241/2013 ori L263/2010). De aici, faptul ca la aceeasi situatie juridica unii au pensii de 3 ori mai mari decat similarii iesiti mai demult la pensie. Doar cateva aspecte dar care ne ajuta sa descifram de unde vine impotrivirea multora la contributeala. Acu, ceea ce propune dl HUHU este f corect , ca la magistrati! Va exista o parte contributiva pentru intreaga cariera (posibil sa se ia in calcul doar cariera militara) , parte care va creste cu punctul de pensie. Urmare a restrictiilor din activitate va exista si o parte de compensare, destul de consistenta din ce se aude, parte care va urmari in principal solda de grad si cea de functie! . Cei cu pensii de 5 cifre(unii nu toti) , mari specialisti in vrajeli si dezinformari se fac ca ploua si merg doar pe partea contributiva! Nu este corect si nici colegial stimabililor! Va convine sa mergeti de ani buni cu pensii de peste 12.000-15.000 in timp ce colegii vostri au pensii de 3 ori mai mici, inghetate de 6 ani si jumatate! Prin PNRR, Romania s-a angajat sa elimine inechitatile si nedreptatile de la pensii! Toate pensiile, inclusiv cele militare!

3xN ( necunoscut necunoscator neterminat) spunea...

@2022 felicitări pentru abordare!!! Dar e inutil sa-i explici unui huhucontributiv terminat ca mai exista si o decizie CCR ( 760 din 2021 punctul 19) care conditioneaza modul de stabilire a pensiei de legislatia existenta la momentul deschiderii dreptului la pensie.Noua lege se va aplica doar celor care isi deschid dreptul de pensie doar dupa intrarea acesteia in vigoare. Daca conditiile sunt mai avantajoase pentru cei aflati in plata, legiuitorul trebuie sa prevada expres ca se aplica si acestora. Mai exact sa prevada ca se aplica cuantumul mai avantajos.

monteoru spunea...

Olescule erai militar cand Milea a introdus in pregatirea de lupta marsul.Tu stii ca executarea marsului face parte din planul cu principalele activitati?Pana si comandamentele de divizie executa mars.Nimeni pana la varsta de 50 ani nu era scutit.
Mai baiete,stii care era varsta de pensionare inainte de 1990?55 ani.La varsta de 55 ani cam uitau sa te pensioneze.Emiti prostii.Stii la ce adancime se dispune punctele de comanda?Cand comandantul de UM ajunge sa lupte pe limita dinante a apararii s-a dus dracului armata si tara trebuie sa capituleze neconditionat.La mintea ta de nivel comandant de companie VM,functie de maior la minim e de asteptat asemenea gandire.

monteoru spunea...

Olescule stii care e limita in varsta la maior? 50 ani.La varsta de 50 ani si 3 ani scoala de ofiteri,ai fi avut vechimea de centura de 30 ani exact cat se cerea.Tu insa si altii ca tine ati profitat de legea cu dedicatie si prin introducere hotiei,vechime cumulata,ati fentat-o.
Argumentul tau precum ca la 45 ani pica.Decad chestor a ajuns luptator si numai da randament ca luptator?

Cezar spunea...

Olescule..se vede ca ai condus un blog de "succes"..adica pe
(B)elita...
A intrat morkovul in tine?🤣🤣🤣🤣
Hai hai cu contributeala + ceva pomana de la guvern...

reddog spunea...

Rambo și Cezar au ieșit la pensie in sec XX primind ajutoare.
A trecut un secol de atunci și tot nemulțumiți sunt.
Vrem să-i vedem mobilizați cu 40 de kg in spate.

2022 spunea...

Postarea mai cuprinde o minciuna!!!In afara de propaganda ascunsa!!!Cica la pensiile militare, ai aceeasi pensie si după o carieră militară de 20 ani si dupa o cariera carieră de peste 30 de ani efectiv lucrați!!!Ceea ce este fals!!!Pentru ca la cuantumul pensiei se adauga in prezent 1% dupa L. 223 (dupa L. 164/2001 se adauga 2%),pentru fiecare an ce depaseste 25 ani!!Prin urmare, nu are cum sa aiba aceeasi pensie unul cu 25 ani si unul cu 35 ani!!!Sau unul cu 20 ani si unul cu 30 ani!!!

2022 spunea...

@Trofin!!Stupid esti tu!!!Nu ai inteles ca acum in 2022,cand unitatile operative stau mai mult pe camp,decat in birouri,si colonelul si soldatul,au acelasi regim cu 40 kilograme in spate!!??Pana la ce varsta vrei mai,sa ii tii in halul asta?!!Ai inteles,tovarase?!!Nu mai e ca pe vremea ta cand o labareai in birouri si prostii stateau in transee?!!Acum trebuie sa fii si tu in fruntea lor!!!Te tin bojocii la 60-65 ani varsta in transee in Ucraina?!!Ca acolo nimeni nu depaseste 40 ani!!!Demonstreaza practic in fata unei unitati operationale,nu ne da lectii din pix!!

Huhu Rezea spunea...

Gelule.
Vezi cum îti dezvălui limitele?
Sporul de 1% se acordă la ce depășește 25 ani vechime cumulată, deci și sporul pentru condiții de muncă.
Tu și alți neterminați pensionați ca inapți sau apți limitat abia aveți vechime cumulată cât au alții vechime în serviciu.

Stelian P. spunea...

@M
Eu am iesit la pensie pe o lege pe care Basescu&Co au abrogat-o deci actualizarea a disparut. Am suferit o recalculare si o trecere la contributivitate. Actualizare...? Ponta m-a trecut din nou la speciali asa ca s-a dus si actualizarea din legea lui Basescu. Alta RECALCULARE, alt cuantum al pensiei. Acum trecem din nou la contributivitate deci alta recalculare si alt cuantum. Apropo, ce actualizare am primit in ultimii ani ca nu-mi amintesc? Pe mine contributivitatea nu ma sperie deoarece am 32 de ani de cascheta si soldele mele erau acceptabile.

„Unii au luat ajutoare la ieșirea la pensie. Alții nu! E OK?”
Nu e OK dar daca luam in calcul doar legile care ne cad bine atunci eu as prefera legile de pe vremea lui Cuza care imi dadeau dreptul la ordonanta si trasura (fie, accept si un AUDI) iar sotia era musai sa aiba dota.

2022 spunea...

@monteoru, Huhu Rezea, Trofin etc.!!!Cu acordul MApN,am aranjat sa va expuneti si sa demonstrati stupiditatile cu contributivitatea,in cadrul unei batalion MApN. Sa vedem daca se poate!!!!Pe timpul unei aplicatii cu durata de 30 de zile!!!Veti dubla niste functii!!!Cu 40 kilograme in spate,10-30 kilometri zilnic pe jos ca nu conteaza varsta dupa voi la armata,cu gamela de gat in transee - la fel ca si comandantul si ultimul soldat din acea unitate!!!Asa ca va provoc sa participati la experiment!!!Ca la clanta sunteti experti!!!In prealabil,veti avea ocazia sa tineti si un speech scurt in fata soldatilor,ofiterilor si subofiterilor,cam care ar fi beneficiile pensionarii la 65 ani sau cum ziceti voi!!!Ca sa fie toti terminati!!!

Este ca nu aveti curaj unul sa va prindeti?!!Ati lua-o pe coaja cum deschideti gura!!!Ca dupa o ora de mers pe jos oricum ati lesina toti invocand varsta,ca voi ati dori caleasca,nu ranita in spate si altele!!!

Au dreptate perfecta activii cand evita pe cei trecuti in rezerva pe vremuri!!!Din cauza voastra,a hoastelor comuniste!!!

Huhu Rezea spunea...

3xN
Ce făcuși, îți deschisăși cont nou doar să te raliezi cu conducătorul de măgăruși pe poteci de munte?

3xN ( necunoscut necunoscator neterminat) spunea...

Pai mi.ai zis ca nu mă mai publici dacă postez ca necunoscut. M-Am conformat ... serios....

3xN ( necunoscut necunoscator neterminat) spunea...

Pai mi.ai zis ca nu mă mai publici dacă postez ca necunoscut. M-Am conformat ... serios....

2022 spunea...

@monteoru!!Tu vorbesti din epoca de piatra!!!Eu in viata mea nu am vazut in epoca aia de pana in anul 2000, ofiter cu grad mai mare de locotenent cu ranita in spate si pistol-mitraliera de gat!!!Aia care controlati veneati ca domnisoarele cu ARO,dar n-am vazut colonel. lt.colonel sau maior,sa zaca in transee langa unitatile comandate sau sa marsaluiasca vioi langa soldati!!Imi spui mie povesti depsre armata?!!Subofiteri tot rar,ca atunci nu erau la trupe ca acum,ci o bateau in cap pe la logistica,auto etc!!Ei acum,toti de la comandant la ultimul soldat cara 40 kg in spate,dorm la fel in transee si manaca la fel!!Nu ca pe vremea ta cand veneau slugile sa va aduca popota sub nas si va carau si cu foile de cort pe sus,cum erau carati faraonii in Egipt!!!Si cand ai o unitate cu personal din asta peste 45-50 ani,unitatea aia este azil ambulant de batrani,nu mai este unitate militara!!

Cezar spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Cezar spunea...

Problema..spinoasa este..cu astia PAZNICII DE PUSCARII gen RedDog..care tot chitaie pe aici
Ce facem cu ei..??
Cred ca.i bine sa.i dam la porci..ca oricum nu se incadreaza nicaieri🤣🤣🤣🤣😛😜🤪😝🤑
NB
Valabil Doar pentru fleandura de aici care se baga in discutii cu domnii ofiteri superiori
Cu majurii poate sa discute..dar nu pe acest blog!
😜🤪😝🤑😟🤠🥳🥸

Pop Iuliu spunea...

Am onoarea sa va salut!
Ce spune Admin-ul cu privire la viitorul proiect de lege al pensiilor militare este adevărat. Se merge pe o structura de calcul in care va fi evidențiata si componenta contributivă, dar in continuare, asemenea celorlalte pensii de serviciu se va acorda acel supliment in funcție de vechimea in serviciu, gradul militar si funcția deținuta la trecerea in rezerva.
Cât privește subiectul postarii, este elocvent ca aceasta măsura de acordarea a unei reduceri a vârstei de pensionare de câte 4 luni pentru fiecare an lucrat in gr.II-a / condiții deosebite, nu are decât menirea de a elimina situația de discriminare a militarilor întrucât la civili deja se aplica aceasta măsura!!!!

Viorel spunea...

Bă 2022. Da DĂȘTEPT mai ești mă. Păi dacă POLITRUCUL a făcut legea ca să stai în armată până la vîrsta de 60 dă ani și ca reservist până la 63, ce vină are MELETARUL ACTIV sai PENSIONARUL. Mai dat gata cu comentariile tale. Făte mă politruc, noi te susținem și schimbă tu legea așa cum crezi și o vezi a fi corectă și echitabilă. Și a salarizării și a pensionării.

luchy19 spunea...

Vă salut cu respect.
Cumva trebuiesc limpezite apele. Nu știu care este pensia unui ofițer, subofițer sau SGP care s au pensionat în anii trecuți. Eu în aprilie 2022,promoție 1993 am ieșit cu o pensie de 3800 lei, principal nivel 3 în MAPN (valoarea pensiei spunea exact....), repet în anul 2022. Judecați dumneavoastră valoarea acestei pensii !

Huhu Rezea spunea...

Luchy
Hă,hă,hă! Păi ai pensie de colonel pe stil vechi! Lungă să fie!

M spunea...

@monteoru

Cand comandantul de UM ajunge sa lupte pe limita dinante a apararii s-a dus dracului armata si tara trebuie sa capituleze neconditionat.

😂 Și ei zic la fel dar uitați-vă la tovarășii de la răsărit cum le crapă generalii în linia întâi. 😂 Am să îi trimit lui Putin sfatul domniei tale cum că trebuie să capituleze necondiționat!

Văd că subiectul s-a încălzit!

Clar e un sigur lucru: contributeala e bună pentru ANUMITE legi ale salarizării. Nu trebuie blamați cei care beneficiind de legi bune de salarizare vor să își fructifice punctajele!

Salarizarea din ultimii ani a redus punctajele prin creșterea accelerată a Salariului Mediu Brut. Deci, pentru cei care au "beneficiat" de această salarizare, este mai convenabil L223.

Unii au luat ajutoare la trecerea în rezervă. Alții nu! Timpul nu se mai dă înapoi.

Clar e că cei care am prins să lucrăm înainte de 1995 avem punctaje suficiente pentru pensii bune/rezonabile pe contributivitate. Ceilalți, și mai ales cei acum activi, au o mare problemă! Vă reamintesc salariul mediu brut e acum 6.095 lei!!!!!!

În ceea ce privește vârsta minimă Banca Mondială a recunoscut că militarii se pot pensiona mai devreme dar nu cu mai mult de 5 ani decât civilii.

2022 spunea...

@Viorel. Tot melitian si tu?!!Politrucu' a facut legea ca militarii sa stea pana la 60 de ani doar pentru militarii care ar lucra in condii normale,fara risc asupra vietii,precum de exemplu,vanzatoarele care vand bere la mat in sat!!Ca daca lucrezi ca militar,politicul a stabilit ca pentru grupa de munca se scade din varsta de 60 ani,cate 6 luni lucrat in conditii speciale!!Dar nu mai mult de 13 ani!!Asta inseamna ca un militar cu grupa poate iesi la 47 ani,iar altul fara grupa la 60 de ani!!!

Huhu Rezea spunea...

Gelule
Termină cu halca pe care ai luat-o în gură, cu sgp-iștii care cară 40 kg în spinare! Păi ăia sunt încadrați la condiții speciale sau alte condiții.
Nici atît n-ai înțeles că inițiativa de completare a art. 21 îi vizează pe conțopiștii
și funcționărimea de prin birouri care nu trec de condiții deosebite de muncă?

Leo spunea...

Pop Iuliu ,
care este sursa oficială pe baza căreia spui la modul INDICATIV că , te citez :
"Se merge pe o structura de calcul in care va fi evidențiata si componenta contributivă, dar in continuare, asemenea celorlalte pensii de serviciu se va acorda acel supliment in funcție de vechimea in serviciu, gradul militar si funcția deținuta la trecerea in rezerva."
Eu nu am găsit nicăieri oficial în transparenţă aceste informaţii.
Iar ceea ce nu este oficial comunicat , trebuie folosit la modul CONJUNCTIV.
Oricum , aşa să fie cum zici tu că nu este rău mai ales în raport de ce mizerie de lege 223 este acum.

2022 spunea...

Iata cum mi-a povestit un amic bun ca ar fi visat (!) el intr-o sedinta de spriritism cand era in transa!Si care acum este civil la ministerul muncii,cumuland pensia cu salariul!!egea este ticluita in 2 variante: ca indemnizatie militara adaugata la contributiva sau ca pensie militara de sine statatoare. La lege nu ii mai zice privind pensiile militare de stat, ci altfel ceva pentru sistemul de aparare, ordine publica etc. Privind indemnizatia sau pensia militara, apar capitole diferentiate si aici este beleaua. Calculul cuantumului indemnizatiei/pensiei militare este diferit de la categorie la categorie, adica militarii au intr-un fel, jandarmii in altfel, politistii in altfel etc. Pentru pensia militara, toti au 2,5% din ultima solda pentru fiecare an in serviciu, dar vechimea mimina si limita de varsta in serviciu, difera de la categorie la categorie:
- vechimea minima efectiva in serviciu care da dreptul la obtinerea unei pensii de militar,politist etc. de la stat: 20 de ani pentru serviciul in MApN; 25 ani pentru serviciul la pompieri si la SPP; 30 ani pentru serviciul la jandarmi; 35 pentru serviciul politienesc, la SIE, SRI, STS si MJ
- limita minima de varsta care trebuie atinsa pentru obtinerea unei pensii de stat: 45 ani pentru serviciul in MApN; 50 ani pentru serviciul la pompieri si la SPP; 55 ani pentru serviciul la jandarmi; 62 ani pentru serviciul politienesc, ori la SIE, SRI, STS si MJ.Din care se scad perioadele pentru grupa de munca unde este cazul!

In varianta mixta, deci doar ca indemnizatie militara adaugata la pensia contributiva, difera doar acel procent de 2,5% care scade la 1-1,5% pt. fiecare an in serviciu,nu au stabilit inca,pentru ca nu le dau bugetele.In rest,este la fel!

Pentru cei la care apar combinatii de vechime in diverse ministere si servicii, indemizatia militara este acordata de ultimul minister/serviciu in care au activat, iar pt. calcul se aplica o formula de echivalare a vechimii intre ministere/servicii, in baza unor indici, dupa regula proportiilor, respectiv: 1 an in armata = 1,75 ani in politie/SIE/SRI/STS/MJ = 1,5 ani la jandarmi = 1,25 ani la pompieri/SPP. De exemplu, o persoana are 10 ani in armata si 20 in politie si este angajat in prezent la politie. Acesta pe langa vechimea in politie de 20 ani, mai are o vechime echivalata de 17,5 ani in politie pt. cei 10 ani lucrati in armata, total 37,5 ani, deci are drept de pensie de stat pt. politisti - avand minim 35 ani echivalati lucrati in politie. Invers: o persoana are 10 ani in politie si 10 in armata si este angajat in prezent la armata, avand 20 ani cumulati in politie si armata? Se poate pensiona de la armata, cu vechimile mentionate? Nu - pt. ca ca cei 10 ani in politie = 2,5 ani in armata, ca atare pentru pensionarea cu pensie MApN, persoana in cauza trebuie sa mai lucreze minim 7,5 ani in armata.

In plus ca sunt alte prevederi pentru grupele de munca,decat cela actuale, cumva sa se suprapuna cu cele civile.Dupa noile prevederi cu grupele de munca,dupa mine,minim 30% dintre militari si minim 70% dintre politisti, dispar din orice grupa de munca, fiind incadrati in conditii normale de munca.Conditiile sunt foarte dure si foarte exacte pentru incadrarea in grupe de munca,nu ca acum generice.

Ultima mentiune: cei pensionati pas pentru trecerea pe noua legislatie,sanse maxim de 5%.


Viorel spunea...

luky19. După cum mi-a scris unul născut dar necrescut numit known cică aș avea probleme cu Unitatea Centrală (adică la bibilică), cred că se referă la el motiv pentru care nici nu-l bag în seamă. O întrebare. Care este adevărul privind pensia ta. Cea din postarea din 7 iulie 2022, 13:28 sau cea de astăzi ?
luchy19 spunea...
„Cu respect. Sunt un subofițer în rezervă, plt.adj.pr., cu o pensie netă de 4000 lei, am trecut în rezervă în anul 2022, 30 ani de cascheta.Am ținut să fac aceste precizări pentru că tot aud în presă că și colegii noștri din poliție și ANP vor fi în viitor rezerviști militari. Cum adică, EI NU DEVIN REZERVIȘTI în momentul trecerii în rezervă, DOAR se pensionează în baza legii pensiilor militare, nu mai reamintesc că pensiile dumnealor sunt cel puțin cu o treime mai mari decât ale militarilor din MAPN. De ce aceste diferențe, de ce cu mai multe beneficii , dar nu și obligații? ”
7 iulie 2022, 13:28

Viorel spunea...

Bă 20-22. Am lucrat 19 ani și 7 luni la S. 1 Personal, deci nu-mi explica tu despre H.G.-1294/2001, M-116/2002 abrogat de M-123/2015 sau alte „hârtii” privind Normele metodologice privind încadrarea în condiții deosebite, condiții speciale și alte condiții, specifice personalului militar. Anexele nr. 2 și 3 din M-123/2015 am întocmit și completat sute poate chiar mii pentru SGP și cadre militare. Nu mai fă tu diferența între categorii de meletari în funcție de Armă / Specialitate. Cine era ma dăștept se ducea la FINANȚE, cine a băut cariocas se ducea la ȘAIBĂ / COLAC.

2022 spunea...

@Leo.Orice document de lucru este in ziua de azi clasificat!!Iar daca pare cumva un document clasificat pe forumuri,cineva isi pierde painea si alte belele!Asa ca va aparea brusc doar cand va fi initiat oficial ca proiect de lege.Asa este in 2022.

Viorel spunea...

O!!! Am onoarea domnule Ofițier Superior Cezare. Lucrând o viață întreagă numai la porci și discutând cu ei, văd că vocabularul, caracterul, probabil și fizionomia s-a format după chipul și asemănarea lor. Atenție la MAJURI. Uite ca exemplu. Luky19 are o pensie egală sau mai mare decât a ta și nu a îndeplinit funcția de Șef GAZ ca și tine.

spiritul lui Haret spunea...

Privind Olescu,a prins si el un culoar bun.La functia de comandant companie VM,functie de maior la minim , bani putini,vechime ioc fiindca la mai mare functie se cerea studii superioare, o lege ce presupune ce venituri lunare si vechime reala ai avut nu din aceea chipurile ca ai mutat muntii din loc,il nenoroceste.Legea 223/2015 il avantajaza.
Olescule las-o jos ca macane cu sacul in spate de 40 Kg.Spui povesti baiete.In epoca de piatra cum o numesti tu comandantul de regiment mergea in mars cu ranita in spate in fruntea regimentului.La controalele cu calificativ tragerea cu armamentul individual era deschisa de comandantul de regiment.Subsemnatul am luat papara ca am admis derogare.Intreaba-l pe Parfene daca te primeste sa vorbesti cu el.
La mintea ta ,tu vrei colonelul sa stea in transee?Nu ai habar ce inseamna punct de comanda de brigada sau divizie.
M@nu ma obosesc sa-ti dau replica.
Luchy 19@ tata ai pensie de nabab.3.800 lei/luna depaseste substantial pensia mea de colonel licentiat in stiinte militare, cu vechime de militar de 32 ani.Sa zici sarut mana la cei ce au plamadit legea 223/2015.Saptamanal acatiste.

Luc 3 spunea...

Domnilor, cu respect vă rog,nu vă mai insultați între dumneavoastră! Fiecare dintre noi am activat în unităti diferite,și ca specific! Fiecare a lucrat unde a crezut de cuviință că este mai bine pentru el!Toți am activat sub drapel pentru aceași țară!Acum fiecare a lucrat în timpuri diferite!Normal ar fi ca să avem pensiile egale cu cei care ies azi din sistem,dar asta nu cred că o să se întâmple vreodată! Cei care lucrează acum la o nouă lege,după cum am înțeles,pe acest blog,să calculeze ,recalculeze pensiile ,în ambele variante,fiecare din tre noi să optăm pentru cea mai favorabilă nouă!Asa nu ar mai exista discuții contradictorii! Sau poate asta se dorește! Chiar și așa, ar trebui să fim uniți ,să ne ajutăm,măcar cu un sfat ,unul pe celălalt,nu să ne "contrăm",că fiecare merită mai mult decât celălalt,etc.!Fiecare dintre noi ,a făcut cât a putut!Cu respect,toate cele bune! La mai....mare!

monteoru spunea...

Nu are ros sa ma stresez.Astept o lege care sa respecte nivelul studiilor,nivelul functiei,gradul profesional,veniturile lunare in toata cariera militara,vechimea in munca.Pentru restrictii OMM.
Exact ca la civili ca doar nu va avea muncitorul pensie egala cu inginerul sau infirmiera cu medicul.Cine a pus burta pe carte si nu a baut cerneala pensie pe masura.

Brenda spunea...

A dispărut de Ifrim???

Leo spunea...

@2022
Foarte interesante detaliile de la postarea din 11.07. orele 15 52
Cred că am putea dezvolta cu niște simulări pe blog.
BRAVO !

2022 spunea...

@Spritu' lui Haret!!!As putea sa iti fac putin bucata pentru calomnie si difuzare de informatii false!!!In afara de faptul ca vorbesti de persoane in absenta lor!!!Eu cunosc persoana in cauza!!!Esti atat de natang incat nici nu stii ca atunci cand a trecut persoana in cauza la pensie,era interzis de vreo 8-9 ani sa mai fii maior comandant de companie!!!Gradul maxim admis pentru un comandan de companie era de capitan, asa cum la Cdt.batalion gradul maxim admis era de locotenent-colonel!!!Aia cu maiori comandanti de companii era pe vremea ta cand coloneii conduceau compartimente care azi sunt conduse maxim de maiori!!Pana prin 2001!!!Tu vorbesti de o persoana care a fost candva si pe la VM,si care a schimbat vreo 4-5 garnizaoane!!!A fost si la Sf. Gheorghe, si la Sibiu si la Arges si la Bucuresti si la Clinceni!!!A fost comandant de companie intr-adevar si pe la VM,dar a fost cu grad de capitan,si dupa a fost o scurta perioada loctiitorul cercetarii la brigada respectiva chiar inainte de desfiintare!!In 2001 cand brigada aia s-a desfiintat, ofiterul in cauza a plecat la Bucuresti de unde a preluat operatiile (pregatire de lupta ii spunea pe vremea ta) la un batalion de acolo mai cu moț,din ala de fite!!!De acolo s-a si pensionat,de pe functia de lt.col.,cu imputernicire de loctiitor comandant de batalion!!!Am sa instiintez persoana in cauza,desi stiu ca este sictirit de subiectul pensii si poate iti cere ceva despagubiri pentru ca e infipt la chestii din astea!!Apropo?!De unde stiu atatea!!I-am fost coleg la VM si subordonat la Bucuresti!!!In stiu si pe Parfene ala,era un pacalici detestat de toti!!!Si dupa ce a iesit la pensie,s-a ascuns de toti!!!Sigur semanati!!!

Mie imi este clar!!!Esti din generatia coloneilor matusalemici de pana in anul 2001!!Din moment ce scoti poame cu maiori comandanti companii!!!

2022 spunea...

@Viorel!!Felicitari!!Dupa noile grupe de munca,pentru cei 19 ani de la S1,o sa ai conditii normale de lucru!!Ca doar stii ca nu ai riscat decat sa iti bagi pixul in ochi!!

monteoru spunea...

M@ mai cu frana.Nu stiu dece va mentine statut de militari cand munca voastra o pot face si civilii poate tot asa de bine sau poate mai bine.In curtile voastre ar trebui sa fie statuia lui Cuza.

Dan B. spunea...



Atenție, mulți dintre Dvs agreați hibridul cuantumului pensiei militare, adică acea „contributivitate” și plusul de la bugetul de stat, amestecul în cauză fiind cu iz pestilențial.
Eu îmi doresc o pensie militară „curată”, neîmbogățită cu te miri ce.
De ce? Fiindcă, la un moment dat, vine la guvernare vreun „boc” și taie plusul de la bugetul de stat și rămânem cu „contributivitatea” toți „specialii”, în care grupă am fost incluși și din cauza unora de pe aici.
Așadar, optez pentru o lege distinctă a pensiilor militare, care să prevadă actualizări periodice, funcție de majorările aduse elementelor soldei activilor, așa cum se întâmplă în mai toate statele lumii.

Dan B. spunea...

Hibridul pensiei militare, adică acea „contributivitate” clamată pe blog, la care se adaugă plusul de la bugetul de stat, „miroase” a rahat, atâta timp cât poate veni la guvernare un „boc”, care să taie alocația bugetară.
Eu îmi doresc o lege „curată” a pensiilor militare, luată cu copy-paste de oriunde din lume, o lege care prevede actualizări ori de câte ori se majorează elementele principale ale soldei activilor.

Burebista spunea...

DECIZIA NR. 20/2000 A CCR
CURTEA CONSTITUȚIONALĂ CONSTATĂ: Pensia de serviciu pentru magistrați, introdusă în anul 1997 prin efectul modificării și completării Legii nr. 92/1992 pentru organizarea judecătorească, la fel ca și pensia de serviciu pentru militari, prevăzută de Decretul nr. 214/1977 privind pensiile militare de stat, cu modificările ulterioare, au fost instituite în vederea stimulării stabilității în serviciu și a formării unei cariere în magistratură sau, după caz, în rândul cadrelor militare permanente. Constatând că aceste elemente care diferențiază regimul de pensionare al militarilor și al magistraților de regimul general al pensiilor asigură un tratament juridic specific celor două categorii de asigurați,Curtea CONSTITUȚIONALĂ REȚINE CĂ INSTITUIREA PENSIEI DE SERVICIU PENTRU CADRELE MILITARE ȘI PENTRU MAGISTRAȚI NU REPREZINTĂ UN PRIVILEGIU, CI ESTE JUSTIFICATĂ ÎN MOD OBIECTIV, EA CONSTITUIND O COMPENSAȚIE PARȚIALĂ A INCONVENIENTELOR CE REZULTĂ DIN RIGOAREA STATUTELOR SPECIALE CĂRORA TREBUIE SĂ LI SE SUPUNĂ MILITARII ȘI MAGISTRAȚII. Astfel, aceste statute speciale stabilite de Parlament prin legi sunt mult mai severe, mai restrictive, impunând militarilor și magistraților obligații și interdicții pe care celelalte categorii de asigurați nu le au. Într-adevăr acestora le sunt interzise activități ce le-ar putea aduce venituri suplimentare, care să le asigure posibilitatea efectivă de a-și crea o situație materială de natură să le ofere după pensionare menținerea unui nivel de viață cât mai apropiat de cel avut în timpul activității. Sub acest aspect art. 30 alin. (1) din Legea nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare prevede pentru ofițerii, maiștrii militari și subofițerii în activitate obligația de a nu efectua activități care contravin demnității, prestigiului și normelor de comportare ce decurg din calitatea lor de cadre militare; iar alin. (2) al aceluiași articol instituie pentru categoriile menționate de militari interdicția de a îndeplini alte funcții decât cele în care sunt încadrați, cu excepția cumulului prevăzut de lege, în condițiile stabilite prin ordin al ministrului apărării naționale, precum și interdicția de a fi asociat unic ori de a participa direct la administrarea sau conducerea unor organizații ori societăți comerciale, cu excepția numirii în consiliile de administrație ale regiilor autonome și societăților comerciale din subordinea Ministerului Apărării Naționale, din cadrul industriei de apărare sau în legătură cu aceasta. Un alt element comun care justifică în mod obiectiv și rezonabil un tratament juridic asemănător al magistraților și al cadrelor militare, inclusiv în ceea ce privește regimul de pensionare, îl reprezintă riscul pe care îl implică exercitarea profesiilor respective, ambele având un rol esențial în apărarea drepturilor omului, a ordinii publice, a valorilor statului de drept.Curtea Constituțională constată, pe de altă parte, că REGLEMENTAREA ÎN VIGOARE A PENSIEI DE SERVICIU PENTRU MILITARI, CA ȘI CEA A PENSIEI DE SERVICIU PENTRU MAGISTRAȚI, CU DIFERENȚELE PE CARE ACEASTĂ PENSIE LE PREZINTĂ FAȚĂ DE PENSIA COMUNĂ DE ASIGURĂRI SOCIALE, NU CONSTITUIE O ÎNCĂLCARE A PRINCIPIULUI EGALITĂȚII CETĂȚENILOR ÎN FAȚA LEGII, principiu prevăzut de art. 16 alin. (1) din Constituție. Această constatare se bazează pe specificul comun al activității militarilor și magistraților, care, astfel cum a rezultat din analiza anterioară a dispozițiilor constituționale și legale aplicabile, IMPUNE CELOR DOUĂ CATEGORII PROFESIONALE OBLIGAȚII ȘI INTERDICȚII SEVERE, PRECUM ȘI RISCURI SPORITE, CEEA CE JUSTIFICĂ ÎN MOD OBIECTIV ȘI REZONABIL O DIFERENȚIERE A REGIMULUI JURIDIC DE PENSIONARE FAȚĂ DE REGIMUL STABILIT PENTRU ALȚI ASIGURAȚI CARE NU SUNT SUPUȘI ACELORAȘI EXIGENȚE, RESTRICȚII ȘI RISCURI.

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

@Leo
Gelu reia astăzi o informație pe care a mai postat-o pe blog pe 28 mai sub numele de @Ster.
Si atunci am apreciat informația pe care el a prins-o ca zvon de pe rețelele de socializare.
Când se va cristaliza ca posibilă variantă a viitoarei reglementări privind pensiile militarilor vom lărgi discuțiile, inclusiv cu simulări.

Leo spunea...

Am înțeles.
Și eu știam și am spus-o de la începutul anului dar şi recent că sunt 2 versiuni de lucru.
Dar sursa mea de la GOGOL AcademY nu cunoştea cu detalii tehnice cum a făcut-o Ster alias 2022.
Tocmai de aceea mai spuneam că în acest moment nu este luată decizia politică despre cum va fi pensia militară stabilită.
Așteptăm CRISTALIZAREA ...........

kostas spunea...

Cea mai buna formula: pensia, calculata pe contributivitate si pe legea 223, fara limitare la
net. Ce trece de valoarea pensiei pe contributivitate sa fie impozitata cu 50%

Cezar spunea...

@/Leo
Compania de Cc.diversiune..nu??

Huhu Rezea spunea...

Burebista
In 2000 CCR a justificat de ce magistrații trebuie să aibă pensii de serviciu ca și militarii, dar calculate diferit.
In 2010 aceeași CCR a statuat că este constituțional să fie desființate pensiile militare și de ce nu trebuie desființate pensiile magistraților.
Nu mai vehiculați acele Decizii CCR care nu ajută cu ceva soarta pensiilor militare.

M spunea...

@monteoru

Ți-ai pus vreodată problema de ce eu nu vorbesc urât despre niciuna din armele/specializările de la MApN?
Îți spun acum: pentru că am bun simț și cei șapte ani de acasă!

Viorel spunea...

Alo! 20-22. Condițiile de muncă nu sunt sporuri ci reprezintă uzura prematură a organismului în funcție de locurile în care și-a desfășurat activitatea fiecare cadru militar. Iar spre știința ta, ca ex: - un cadru militar de la S. 1 Personal (ce ar însemna ca acel cadru să-ți greșească Fișa de pensie sau calculul anilor privind grupele de muncă), Financiar (să-ți omită anumite sporuri pe Statul de plată, etc.). Uzura psihică prematură a celui de la birou nu se compară cu uzura psihică a unui infanterist care pe timpul instrucției se relaxează în poligon, pe terenul de sport, la tras cu arcul, etc. El își călește organismal pe când cel de la birou se cocârjește, se îngheboșează, nu mai vede bine, își distruge coloana și cervicala stand și muncind pe scaun cel puțin 6 ore. Discutăm de activitatea desfășurată când eram noi fete mari cât și acum. Zi-mi de curiozitate (pentru că ai prins / eu, nu). Când ai trecut pe contributivitate ți-au fost luate grupele de muncă ? Nu. Nu poți să-mi iei (nici la propriu, nici la figurat și nici fizic) ceva prin care eu am trecut pentru că nu este palpabil.

Leo spunea...

@Cezar
De aceea am și scris etc .....
Alte exemple ,
+ Cele 4 companii ale (fostului până în 1999) Batalionul 404 Cercetare prin Paraşutare în Teritoriul Inamic + etc....

Viorel spunea...

2022. Ți-am recitit mare parte din comentariile expuse. Ce tot îi tragi cu unitățile operative, cu ranița în spate, că la 45 de ani nu mai pot executa misiuni în TO, etc. I-am trimis eu în câte 5-10 misiuni până se nenorocesc ? Nu. Primele 3 misiuni mai treacă meragă, următoarele însă s-au datorat AVARIȚIEI DUP BANI. Soldă în țară (minus norma de hrană dar în schimb sporul de risc de 100% și încă un spor pe care nu-l mai rețin) egală sau chiar mai mare decât când activa în unitate, Solda din TO, CO de recuperare în stațiuni, etc., etc. Acum 10 ani o misiune individuală în Congo de 1 an era de 60.000 de dolari=48.000E (Solda mea pe 5 ani) + Solda în România, te mai poți pune cu el ca și colegi / promoție în aceeași unitate ? Deci nu-i mai plânge. Le-a mai dat și 1.000 lei la pensie de pomană, la cei activi 25% din salariul minim brut pe țară neimpozabil / lunar (2022=638 lei). 2022, pentru ce primesc militarii activi prevederile art. 12 lit. (b) din Legea nr. 168/2020 [(b) o sumă forfetară lunară, neimpozabilă, în procent de 25% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, pentru personalul în activitate;]. Poți să-mi spui ce BELESC EI ÎN PLUS FAȚĂ DE CEI DE LA BIROU ? Și această indemnizație o perimește 30-34 de ani deacum înainte. Această lege parșivă cu dedicație trebuie abrogate și nu condițiile mele de muncă. Și vii și-mi spui că eu mi-am băgat creionul în nas în loc să muncesc ? Faci parte dintre ei ? Beneficiezi de aceste facilități NEMERITATE cumva ? Și tu te iei de condițiile mele de muncă ? Ca militar poate ai fost bun, spun POATE, ca om nu mai zic nimic. Ți-ai făcut autobiografia prin parte din comentariile expuse. Auzi la el. Toți cei ce am muncit la birouri, condiții de muncă=ZERO.

Burebista spunea...

Și partea a doua la ce am postat mai sus

.... În această ordine de idei Curtea Constituțională, dând curs dispozițiilor art. 11 și 20 din Constituție, referitoare la raportul dintre reglementările interne și cele internaționale, constată că "O diferență de tratament pe un motiv obiectiv și rezonabil nu este considerată ca discriminatorie". De asemenea, jurisprudența Curții Constituționale, referitoare la aplicarea principiului egalității în fața legii și al nediscriminării, a stabilit constant, în deplin acord cu jurisprudența în materie, și ea constantă, a Curții Europene a Drepturilor Omului, că PRINCIPIUL EGALITĂȚII NU ESTE SINONIM CU UNIFORMITATEA ȘI CĂ PENTRU SITUAȚII DIFERITE POATE EXISTA UN TRATAMENT JURIDIC DIFERIT, RECUNOSCÂNDU-SE DREPTUL LA DIFERENȚĂ. În acest sens sunt, de exemplu: Decizia nr. 70 din 15 decembrie 1993, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 307 din 27 decembrie 1993; Decizia nr. 74 din 13 iulie 1994, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 189 din 22 iulie 1994; Decizia nr. 139 din 19 noiembrie 1996, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 7 din 20 ianuarie 1997.

De asemenea, Curtea Supremă de Justiție, argumentând necesitatea instituirii pensiei de serviciu pentru magistrați, invocă și faptul că "ÎN STATELE EUROPENE CU UN ANUMIT GRAD DE DEZVOLTARE, INCLUSIV ROMÂNIA, DREPTUL LA PENSIE DE SERVICIU ÎL AU TOATE FORȚELE DE APĂRARE A ORDINII PUBLICE - ARMATA, POLIȚIA ȘI SERVICIILE SPECIALE", care, prin activitatea lor, "își asumă un risc întru apărarea ordinii de drept, asigurând liniștea în societate".
Concluzia.. Pensiile militare nu vor fi desființate la fel ca și cele ale magistraților, vor fi cel mult plafonate la un nivel rezonabil cum s a și spus prin media, poate la nivelul salariului net al președintelui țării...

Luc 3 spunea...

@CCentral PCR- M-am referit la alegerea carierei militare,fiecare și-a ales domeniul,NU UNDE VREA FIECARE"PUTOARE"să lucreze! Noi ce crezi că am lucrat după regulamente personale? Am spus eu să avem pensii egale? Fiecare după pericolele la care a fost expus,grad,funcție,vechime etc.! Nu trage concluzii pripite,că se dărâmă zidul!!!

Viorel spunea...

O NOUĂ PORTIȚĂ PENTRU A FENTA STATUL ȘI A CÂȘTIGA UN BAN ÎN PLUS.
Un material bun pentru domnul avianyc din cetatea domnului Bolojan. A dispărut de pe blog și se ocupă probabil de legumicultură. Sper că nu ca cei din conținutul linkului.
Inspectorii Direcţiei Județene pentru Agricultură Bihor care au verificat trei sere ale unei familii din județ au avut un şoc când au descoperit cum au încercat aceștia să îi păcălească pentru a primi bani prin programul "Tomata" - au cumpărat roșii din piață și le-au legat cu ață de plantele tinere.
https://www.hotnews.ro/stiri-esential-25639403-reminiscente-din-epoca-aur-cum-gandit-legumicultor-din-bihor-pacaleasca-inspectori-bani-stat.htm

Burebista spunea...

Domnule Huhu, pai ce facem? Respectam numai unele decizii ale CCR?? În 2010 CCR ul era format im majoritate de oameni puși de Băsescu și de către PDL... De aceea și acea decizie controversata.... În prezent lucrurile s au mai schimbat iar din CCR nu mai fac parte basistii și PDL istii..
Între timp mai exista și decizia iccj prin care s a statuat ca o lege a pensiilor chiar și speciala sau de serviciu se aplica numai pentru viitor la cei care își deschid dreptul de pensie, iar pensiile în plată nu pot fi modificate decât în sus sau mai pe înțeles numai dacă noile prevederi sunt mai favorabile și NUMAI DACĂ ESTE PREVAZUT EXPRES UN NOUA LEGE... DACĂ NOILE CONDIȚII SUNT NEFAVORABILE ATUNCI NU POT FI APLICATE PENSIILOR ÎN PLATĂ...
Aşa ca s ar putea ca să nu beneficiați de pensii mai mari dacă s ar reveni la contributivitate prin o noua lege pentru simplul fapt ca nu ar fi prevazut în lege ca se aplica și pensiilor vechi...
La fel s a întâmplat cu oug 59 din 2017 când noile modificări s au aplicat decât noilor pensionari nu și celor în plată...

Leo spunea...

Nikk
MEMORIA e de genul feminin și te mai înșeală uneori :)) .
Poate că după mai bine de 40 de ani , am luat 9 de după virgulă în loc săpun un 0 după 1 înainte de virgulă.
Ideea că era Mr. la maxim , am reținut-o corect.
În rest multă MEMORIE la toată lumea.

Sorin spunea...

În legătură cu cele prezentate de @2022 11 iulie ora 15...
Nu cred ca sunt variantele finale cifrele pt stagii și vârste de pensionare. Prin natura fostei funcții am lucrat cu cei din SIE și SRI și va pot spune ca nivelul de stres și pericol pt operativii lor e incomparabil mai ridicat fata de militarii MApN, cu exceptia celor din teatre de operațiuni, aviație, marina.. asa ca 20 ani pt MApN și 35 pt SIE, SRI mi se par incorecte.
Vorbesc de operativi.
Ca sa avem o imagine corecta despre specialitățile militare, sa apelam la istoria militara și sa vedem cât dura în război, pregătirea rezervistilor la marina, submarine și nave de lupta de suprafață, aviație de atac, bombardament, transport, artilerie și rachete, geniu, .....

2022 spunea...

@Viorel!!!Esti matusalemic si tu,generatia 1877!!!Cica daca i-ai trimis tu in TO?!!Bai,va faceti de ras si din cauza unora ca voi ne hulesc toti!!!Macar tineti-va pliscul si nu mai indrugati prostii!!!In misiuni s-a plecat benevol doar pana la intrarea in NATO!!Apoi incepand cu anul 2004,chiar mai devreme 2003,unitatile au plecat compact,iar angajatii au semnat contract ca nu au dreptul sa refuze plecarea in misiuni!!!Astfel incat,daca de exemplu in Afganistan,esalonul superior desemneaza sa plece batalionul Scorpionii Turcoaz de la Marasesti,acel batalion pleaca in misiune obligatoriu cu tot personalul sau!!!Nu cere fiecare din acel batalion ca el ar vrea sa pleca,altul ca nu!!!Adica unitatea sau subunitatea pleaca compact,de la magar sa catel!!Doar in cazurile in care in acel batalion,exista militari care in timpul perioadei preliminare de pregatire,cade la vizita medicala inainte de plecarea in misiune - unde te controleaza si in cur,sau care nu trece un test de selectie stil psiho,probe sportive,limba engleaza etc.,acei militari sunt inlocuiti cu altii selectati de la alte unitati din tara!!!

Nu mai indrugati prostii, ca de aia va injura activii!!!Da,e adevarat, a fost inainte de 2003-2004 si cum spui tu,cand s-au constituit subunitati si unitati adhoc care sa plece in misiune,incadrate cu militari voluntari de prin toata tara!!!Dar s-a terminat epoca aia,au trect 2 decenii de atunci,acum pleci in misiune cu unitatea ta,obligatoriu sau zburzi din armata!!!Adica daca tu ai fi activ acum,si unitatea ta primeste ordin sa plece in misiune,pleci taras cu ea,daca nu te dai lovit medical sau altele asemenea!!

nr. 1 spunea...

Ca sa mai clarificati putin aspectele cu dreptul la pensie , cuantumul pensiei , ca acest cuantum odata obtinut este valabil pana la adnci batraneti si dupa bla bla bla este bine sa cititi cu atentie Decizia CCR nr. 900/15 dec. 2020 publicata in M.Oficial nr. 1274/22.12.2020! Pe scurt: art. 105-cuantumul pensiei stabilit potrivit principiului contributivitatii , se constituie intr-un drept castigat! Atentie -doar cuantumul stabilit in baza contributivitatii nu cuantumurile conjuncturale !Daca veti citi si alte articole veti constata ca Legiuitorul este in drept sa modifice( mai greu totusi) si cuantumul contributiv , functie de posibilitatile statului! Art 115 spune: atat instituirea cat si suprimarea prin intermediu unor legi cu regim special , a pensiilor de serviciu pentru anumite categorii de beneficiari sunt conforme cu dispozitiile Constitutiei. ......legiuitorul este liber sa acorde, sa modifice sau sa suprime componenta suplimentara a pensiei de serviciu, in functie de posibilitatile financiare ale statului. Sa revenim putin la art. 109 . ....spre deosebire de pensiile din sistemul public, pensiile de serviciu sunt compuse din 2 elemente, indioferent de modul de calcul specific si anume: pensia contributiva si un supliment din partea statului care, prin adunarea cu pensia contributiva sa reflecte cuantumul....Partea contributiva se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat, pe cand suplimentul se plateste din bugetul de stat! Mai mult, in cazul pensiilor militare, intregul cuantum al pensiei speciale se plateste de la bugetul de stat. ??????Cine oare sustinea prin 2010 si unii mai sustin si acum ca militarii nu au contribuit???????Sa clarificam si cu retroactivitatea ca vad ca sunt multe balbe: art. 110-dobandirea dreptului la pensie special nu poate fi considerata ca instituind o o obligatie ad aeternum a statului de a acorda acest drept , singurul drept castigat reprezentand doar prestatiile deja realizate pana la intrarea in vigoare anoii reglementari ......deci , nu se iau banii din urma insa in momentul intrarii in vigoare a noii legi toti vor fi recalculati cf acelei legi indiferent ca noul cuantum e mai mare ori mai mic! CITIT APOIU ART. 111 ca sa vedeti in ce conditii legiuitorul poate emite si pune in aplicare om noua LEGE! E clar !

2022 spunea...

@Viorel!!!Nu iti ia nimeni grupele de munca,doar iti este reevaluata incadrarea!!!Deja ai dat-o pe miriste cu stresul ca faceai fise la personal!!!Hi, hi, hi!!!Pai si cei de la personal de la Kaufland fac fise si nu au grupa de munca!!!Daca faceai fise in imersie sau cand te dadeai cu parasuta,este o alta treaba!!Primesti grupa ca te scufunzi sau ca te dai cu parasuta - asta iti pericliteaza viata,nu ca faci fișe!!!La fel cu finantistul!!!Exista finantisti si cadristi la batalioanele de operatii speciale care sar si cu parasuta!!Pt. asta trebuie sa primeasca grupa pt. ca sar cu parasuta - asta este pericolul asupra vietii,nu pt. ca sunt finantisti!!!Incadrarea in grupele de munca actuale prezinta multiple deviatii!!!Mai ales la MAI!!

Na,ca sunt baiat bun si iti dau si niste spicuiri cum va arata noua incadrare!!!100% spor pensie pentru grupa de muncă beneficiaza militarii, politistii etc pentru acele perioade de participare la actiuni de razboi/TO/stare de asediu si la interventia antitero contra persoanelor inarmate cu arme de foc, dupa regula sa ai cel putin o misiune din cele mentionate intr-un an calendaristic - grupa se numeste conditii extreme de munca.

De 50% spor la pensie - tot conditii speciale se numesc, beneficiaza doar militarii/politistii, strict pentru activitati care le pun viata in pericol pt. care nu se pot lua masuri absolut sigure de protectie, tot dupa regula sa ai cel putin o misiune/activitate intr-un an calendaristic. Exemple: pilotaj, deminari, parasutism, alpinism, scafandrerie, interventie la asigurarea ordinii publice - dar numai pt. grupuri de persoane inarmate cu arme de foc, munca de cercetare in productia de munitii, traversarea cursurilor de apa prin imersie, activitatea in subteran, pompieri pe timpul interventiei la incendii, politistii si magistratii pt. acele activitati care necesita dezvaluirea identitatii in actiunile cu cu caracter penal, munca operativa de culegere informatii care poate determina contact violent cu persoanele urmarite, personalul medical din sectii infectioase - altele similare.

De 25% - tot conditii deosebite se numesc, beneficiaza doar militarii/politistii, strict pentru activitati care le pot periclita stare de sanatate, tot dupa regula sa ai cel putin o astfel de activitate intr-un an calendaristic. Exemple: deservire radar, deservire NBC, activitatea desfasurata in aer liber minim 10 ore pe saptamana, interventie ordine publica la grupuri violente de persoane, lucrul in medii cu factor de zgomot mai mare de 45 db si pt. care nu sunt asigurate mijoace de protectie corespunzatoare, personalul de pe mijloace auto care circula minim 5 ore pe saptamana etc.

Pe scurt, nu functia, nici gradul, nici incadrarea la un minister sau altul - dau dreptul la incadrarea in grupe de munca, ci doar activitatea concret efectuata. In rest, toti ceilalti beneficiaza de conditii normale de munca. Departajarea este logica, pune ordine in haosul existent acum si este binevenita. Era complet stupid de exemplu, ca pe contributivitate, un finantist si un pilot sai aiba tot 50% spor condtii speciale de munca, in condiile in care doar pilotul isi risca viata sa merite 50% spor. La fel la politie si peste tot, unde multi sunt incadrati in grupe de munca fara absolut nicio justificare, neexistand nici pericol asupra vietii, nici asupra starii de sanatate.

Pru urmare,vezi acolo unde te-ai incadra cu personalul tau ca sa ai grupa de munca!!!Daca stii ca manipulai dosare minate sau le prelucrai in mediu iradiat ca chimistii,atunci ai grupa de munca!!Da doar asa ca scriai pe acolo niste dosare,o sa o iei putin in mana!!!Daca ai fost in TO sa faci dosarele acolo,ai 100% pentru anul ala!!!In schimb,pentru anii cand ai stat dupa calorifer la birou ai olae!!Daca ai facut fișe in aer liber minim 10 ore pe saptamana sa te friga arsita sau sa te ...aci pe tine te frig,iar ai grupa!!!Ca de aia sunt grupele pe lumele astea,trebuie sa contina un risc asupra vietii sau starii de sanatate!!Dovedit,nu imaginar!!!

2022 spunea...

@Sorin!!Probabil ca nu sunt finale!!!Totusi mie imi par cat de cat logice. Trebuie vazut legat de operativi si un anumit aspect,cinstit acum!!Intelegand ca operatic inseamna un om vesnic pe teren!!!Pai,cinsiti acum, nu ai cum sa fii 35 ani in SRI,SIE etc. vesnic pe teren!!Ce naiba,ca nu suntem in filemel cu James Bond!!!Maxim 10-15 ani poti fi operativ,apoi treci la coordonare etc.,viata mai dulce!!Si vin altii mai tineri si tot asa!!Apoi sa zicem de MApN. Ce se intampla dupa 20 ani??Nu te obliga nimeni sa iesi la pensie,pt. ca dupa 20 ani ai clar si cea mai mca pensie!!!Dar nici nu te mai obliga odata ce ai facut 45 ani,sa te tarai cu ranita in spate in misiuni de lupta!!Ai posibilitatea sa iesi la pensie. Aici este evident ca un SGP va iesi imediat sau un subofiter de la trupe care face si asta zi de zi tot ca SGP!!!Dar unul de la compartimentul juridic care nu cara ranite va dori sa ramana cat mai mult,pt. ca are protectie fizica la postul sau!!

Aici este combinatia,este flexibila!!!In plus ca apare si combinatia cu grupele de munca!!Pai daca hamalul cu ranita de 40 kg a bagat si ceva pe front sau in TO,ii convine si la cuantumul pensiei sa plece,avand spor de grupa de 100%!!!In schimb,juristul neavand spot de grupa este fortat sa se duca cat mai spre 60 de ani sau 65 ani, ca sa aiba o pensie care sa ii convina!!!Asa si la SRI, SIE!!!

Cezar spunea...

Olescule...dar cu Oskarul cum ramîne?
Ca Viurel majurul de la C.I.face pisu kk pe grupele tale
El are Oskar..fraiere🤣🤣🤣🤣

2022 spunea...

Legat de bazaconiile CCR!!!Eu va spun ceva!!!Danilet cand era mare judecator, dar si un magistrat pe care nu il mai retin,legat de armata au aruncat o mare manusa!!!Au facut referire la Art. 118 (1) din Constitutie in care armata este singura institutie subordonata exclusiv poporului,desemnata sa apere democratia constitutionala!!!Si au precizat clar ca prin prisma acestui articol,armata este de fapt putere in stat!!!Daca cititi Constitutia,veti sesiza de fapt ca nu exista termenul de puteri in stat pentru legislativ,executiv si aut.judecatoreasca, asa cum frecvent apare in media!!!Cum ca respectivele institutii ar fi puteri in stat,este de fapt o chestie indusa si dedusa,dar nu definita!!!Asa si cu armata!!

Revenind la Danilet care a scris chestia chiar pe pagina sa!!!Si care intr-un limbaj asa mai intortocheat,atragea atentia ca nu cu cumva sa se trezeasca armata sa faca uz de Art. 118 (1) asa cum de altfel are si obligatia!!!Avertismentul tradus insemna ca judecatorul recunostea ca dupa Constitutie,armata poate sa dea oricand in bot - in limitele art. 118,oricarei alte puteri sau institutii a statului!!Are acest drept constitutional in mod cert!!Si ceea ce se intampla negativ militarilor porneste exact de la neideplinirea de catre armata a acestei obligatii impuse de Art. 118 (1)!!Dau un exemplu!!!Constitutia garanteaza si militarilor ca au dreptul la sindicat!!!Dar 2 legi interzic acest lucru!!Parlamentul care a emis lege tace - deci se complace abuzului, guvernul tace - deci se complace abuzului, CCR cu capul in nisip, autoritatea judecatoreasca la fel!!Ei,asta este o situatie in are armata are dreptul sa dea peste bot puterilor si institutiilor mentionate,oricand,fiind obligatie constitutionala!!!

Cezar spunea...

NB
Si nu te mai lua de Viurel
Asta chiar si.a bagat creionul chimic in ochi..taman cînd trimitea pe unul care cotizase in TO...
Tu ai completat o fisa sub masa..fara bec...?
Si afara se tragea...tragea ala din garda la descarcarea armamentului🤣🤣🤣🤣🤣
Si sa fie foarte clar la VM..cea mai periculoasa activitate..era sa te bagi sub burta calului..sa.i faci un..pansaj
Ai facut primesti..nu asa imaginar.....
Multi au ramas chiori..ca i.a stropit calul...🤣🤣🤣🤣

2022 spunea...

Inchei cu o sugestie pe care stiu ca oricum o dau degeaba! Inteleg ca sunteti majoritatea pe aici, pensionati demult. Prin modul de a pune niste probleme, ati reusit insa sa atrageti oprobriul celor pensionati mai recent, dar si a militarilor activi. Faceti 2 greseli majore pentru care vesnic veti fi huliti:

1) Invocati contributivitatea. In conditiile in care toti militarii pensionati intre anii 2011-2016 pe L. 263/2010, stiu precis ca au avut pensii contributive cu cuantumuri semnificativ mai mici decat cele care le-au fost stabilite pe L. 223/2015. Si in conditiile in care si parte dintre cei pensionati inainte de 2011, au fost adanc loviti de trecerea fortata pe contributivitate in 2011.

Pe de alta parte, activii de dupa 2011, au asteptat cu nerabdare o Lege precum 223/2015, ca sa vada cu stupoare cum unii dintre militarii pensionati pe vremuri fac gat si vor contributivitate. Chestia asta a pus o mare bariera intre generatiile mai noi de pensionari militari si mlitarii activi pe de o parte, si ceilalti militari pensionati.

2) Mai sunteti care folositi in zeflemea termenul de "mercenar" pentru cei care au plecat in TO. Termenul este o mare jignire si am spus mai devreme de ce. Spre deosebire de primele misiuni de dinainte de aderarea la NATO, acum nu mai exista voluntariat pentru plecarea in misiuni de vreo 18 ani de zile. In 2004, s-a bagat clauza contractuala la toata armata pentru care am semnat individul, ca militarii se obliga sa participe la orice tip de misiuni, inclusiv in TO. Nu semnezi, nu intri in sistem sau pleci din sistem. Unitatile sunt obligate acum sa plece compact! Si atunci, ce parere sa isi formeze un militar obligat sa plece in TO cu propria unitate - ca ar da si spaga unii sa nu plece, dar nu se poate, cand citeste pe un forum sau altul, ca este facut "mercenar" de un militar pensionat in epoca porumbului.

Aviz Spritu' lui Haret, Monteoru, Corneliu Ifrim, administratorul si cei care mai aveti astfel de excese! Din cauza unora ca voi, activii au pus o bariera in fața tuturor pensionarilor militari, deși nu suntem toti la fel!

Viorel spunea...

2022. 50% din unitatea mea au plecat în moisiune în TO pentru că unii ca voi refuzați să mai plecați dându-vă loviți. După prima misiune erau abonați permanent. Am avut unul cu 6 misiuni până să plec eu din sistem iar alții, adică fraierii (ca mine stătea) le îndeplinea atribuțiile lor funcționale. Cât despre grupele de muncă, întreabă Guvernul din 2001 care a emis HG nr. 1.294 privind stabilirea locurilor de muncă și activităților cu condiții deosebite, speciale și alte condiții, întreabă-l pe ministrul Ap. din 2002 și pe cel din 2015 care au emis norme de încadrare în condiții deosebite, speciale și alte condiții, deci întreabăi pe ei, care au fost criteriile care au stat la baza emiterii unor astfel de documente și nu pe mine. Exact ca și cu legile salarizării și a pensiilor emise în timp. Ce vină are X că a ieșit din sistem pe Legea nr. 164/2001 sau eu că am ieșit pe Legea nr. 223/2015 ? Aia a fost, aia mi s-a aplicat. Vor să facă (,) cu noua lege la fel ca și cu actualizarea din 2017 ? Adică cele 3 CPS au aplicat actualizarea fiecare cum a vrut, cum i-a dus capul sau după interes. Ar fi o aberație 2022. Deci, emiți o HG apoi Ordine ale MapN, îi dai militarului posibilitatea să iasă cu 13 ani mai repede din sistem, apoi vii și âi spui că nu se poate. A fost o greșeală și acea vechime o abrogi. Păi neavând această facilitate dată de Guvern, militaru era obligat să stea în sistem până la vârsta de 55 de ani cum era înainte sau până la vârsta standard prevăzută de lege.

Cezar spunea...

In alta ordine de idei ,trebuie sa.ti spun asa cum ti.am mai spus si pe blogul tau..((B)elita .ca le balmajesti de nu.i adevarat..faci ciorba de potroace...fara potroace
Treaba.i simpla
Pentru acordarea grupelor de munca in mod corect..activitatea Armatei TREBUIE DEFALCATA IN DOUA .
FORTE CARE DUC LUPTA PE FRONT SI CARE ESTE FOARTE CLAR CA PE TIMP DE PACE AU VIATA LU CALACHE
SE ANTRENEAZA..INSTRUIESC PENTRU DEZIDERATUL SUPREM..LUPTA CU INAMICUL
2.FORTE AUXILIARE..CARE IMPING AERUL CU CHIEPTUL..ATIT IN TIMP DE PACE CIT SI IN TIMP DE RAZBOI..EX.MAJURUL Viurel !
In cadrul fortelor combatante..se pot face unele diferentieri dar cu mare atentie..
In cazul fortelor de la punctul 2...LULA GRUPE OSKARURI..ETC
SI SALARIUL SOLDA ESTE PREA MULT
LA O ANALIZA MAI DETALIATA VOM VEDEA CA MAJORITATEA ACTIVITATILOR..SINT COMPATIBILE CU ..CIVILI..PREGATITI!
DE EXEMPLU FUNCTIA LU VIUREL..DE FACUT DOSARE CU SINA..ETC
ESTE CLAR?

Cezar spunea...

Si pentru ca le tii palma cu obstinatie asa cum faceai si pe (B)..elita celor care cu voie sau mai putina voie au ajuns sa vada ..Afganistanul..vreau..sa tratezi doct..si REZULTATELE CELOR 20 DE ANI DE LUPTA CRINCENA (SIC )CU TALIBANII DESCULTI SI CU CAPRA..PE POST DE MASINA DE LUPTA PERICULOASA
LUPTE IN CARE MULTI NU AU TRAS ..UN CARTUS..
SPER CA AI AUZIT DE MODUL IN CARE S.A INCHEIAT ACTIVITATEA
AI CUVINTUL...

Viorel spunea...

2022. Tot îi tragi cu cei din TO precum că voi sunteți singurii din Armata României care meritați tot ce este bun și frumos pe fața pământului iar toate drepturile divine sau pământești vi se cuvin doar vouă. Mă refer la comentariile tale făcând excepție militarii care au plecat pe bune în TO, și-au făcut datoria după care s-au retras pentru a nu-și bate joc de propria viață și sănătate. Te întreb (caz real). De ce tânăr Lt. de CI (contra informații / CI-ist îi spuneam noi) sau PSM (protecția și siguranța militară) din momentul ieșirii de pe băncile școlii are funcția de cel puțin Lt.col. iar din prima și până în ultima zi de activitate beneficiază de „alte condiții 2 ani / an”. Desfășoară activități în TO, aleargă cu ranița în spate cum afirmi, etc., etc. Nu. Stă la birou, merge prin cazarmă sau pe la chioșcul unității, ciulește urechile să audă ce spune unul sau altul, dacă miroși a tescovină ești omul lui pe viață cu angajament de „plată”, deabea așteaptă să te prindă la cotitură. Ține o ședință lunară de o oră în Clubul unității despre fel de fel de incidente și basta. Incidente care s-au întâmplat pentru că alții ca el nu au știut să le prevină. Deci muncă de birou. Biroul lui era un dute / vino de cadre fără nici un rost cu funcția sau activitatea lui. Ai vreun răspuns ?

M spunea...

Noile legi ale educației
"La capitolul salarizare, proiectul prevede o creștere a salariului mediu în învățământ de la 6.500 lei până la 9.500 lei."

Cu 4 luni de vacanță pe an și 15 ore de predare pe săptămână. Foarte bine! Să aibă că e și ei oameni. Dacă au salarii mai bine o să aibă și mai mult timp să stea pe net să ne înjure!

La noi cică nu sunt bani. PSD PNL continuă bătaia de joc la adresa SNAOPSN.

Salarizare proastă ➡️ pensie proastă (iar dacă mergem pe contributivitate înseamnă pensie foarte proastă pentru fraierii care încă muncesc în SNAOPSN). Să le fie de bine că se lasă călcați în picioare de niște javre!

Huhu Rezea spunea...

@nr.1
Uită-te câți puișori se dau cocoși pe actuala lege a pensiilor militare... fără măcar să se străduiască să înțeleagă că atât timp cât pensiile lor nu au și o componentă contributivă determinată legal ...ele nu sunt protejate constituțional decât în limitele unor sume cu care să nu devină muritori de foame. Cântă cu frenezie falsetul că pensiile militare nu sunt pensii speciale. Nu sunt pensii speciale în aceeași măsură în care nici celelelte pensii de serviciu nu sunt pensii speciale.
Pentru ca algoritmul de calcul al unei noi legi militare să se aplice și pensiilor în plată este suficient ca noua lege să aibă o dispoziție de recalculare a pensiilor în plată. In lipsa unei asemenea reglementări, algoritmul de calcul nou se aplică numai pensiilor deschise după intrarea în vigoare a noii legi.
Dacă L 223/2015 nu avea articolele 109 și 110, așa cum fusese introdusă de Guvernul Ponta în Parlament, ea nu se aplica pensiilor militarilor în plată la 31 12 2015, calculate potrivit legilor 119 și 263 din 2010. Văzând ce s-a întâmplat după 2015....poate era mai bine așa.

Dan B. spunea...


@Huhu:

Iar „bați câmpii cu grație”!
Într-o orice altă democratie, există sistem civil de pensionare și sistem militar de pensionare.
Mie îmi este indiferent cum se pensionează civilii, fie ei magistrați, parlamentari, diplomați, aviatori civili, etc, aceștia fiind incluși ca beneficiari în baza unor criterii stabilite pentru ei.
Dar, pe mine, mă interesează un sistem bine structurat și predictibil (a la long) al pensiilor militare pentru beneficiarii lui. Când am accesat instituția militară, mi-a fost precizată posibilitatea de a beneficia de o pensie militară (nu bazată pe contributivitate, căci 2001 era departe, la 3 ani de la trecerea mea în rezervă) la sfârșitul carierei, nu o pensie civilă. Nu degeaba, pentru a preveni „derapajele”, fiecare subiect a avut posibilitatea opțiunii pentru un stagiu din ultimii 5 ani, în care prevalau principalele elemente ale soldei militare, fără „accesoriile” intervenite ulterior, care au avut rolul dezbinării în cadrul unității de acțiune a pensionarilor militari.
Am ieșit în pensie anterior apariției Legii 164/2001, dar am apreciat-o pentru faptul că nu a permis ulterior „abundența” de amendamente, din punctul meu de vedere fiind o lege că era nedescriminatorie, benefică tuturor, inclusiv „neterminaților” tăi.
Dacă Legea 223/2015, prin prevederile sale, mi-a fost favorabilă, am sperat că prezența mea în „lista neagră” a lui Jianu nu va induce și abuzul în aplicare, însă ........
Așadar, eu îmi doresc să se revină la sistemul pensiei militare, lipsit de conotațiile celei civile,contributivitatea fiind o invenție pentru stagnarea cuantumurilor pensiilor civile (și ei aveau aceleași criterii opționale, stagiul favorabil din ultimii 5 ani).

Paul Puiu spunea...

Dl profesor Huhu, inainte de intrarea in vigoare a OUG 59/2017 s-ar fi impus modificarea Ordinului M24/2016 care reglementeaza normele metodologice de aplicare a L 223/2015!! Dupa data de 15.09.2017 cand a intrat in vigoare OUG 59/2017 toate pensiile militare s-au calculat ilegal pana in prezent fara ca sa existe o metodologie adaptata la acest act normativ!!! CCR, magistratii din cadrul CA, Tribunalelor si reprezentantii caselor sectoriale de pensii MAN, MAN, SRI cunosc acest fapt si inclusiv politrucii si nu au luat nicio atitudine deoarece stabilirea pensiilor militare se realizeaza dupa o formula stabilita in laboratoarele acestor case de pensii la ordinul politrucilor PSD pentru a se realiza economie la bugetul de stat pentru clientela politica!!!! Reprezentații organizatiilor reprezentative ale rezervistilor si in retragere cunosc acest fapt dar in afara de actualizarea pensiilor militare nu ia interesat!!! Tin sa le aduc la cunostinta doritorilor de actualizare a pensiilor militare ca nici dupa intrarea in vigoare a OUG 114/2016 si abrogarea oficială a actualizarii pensiilor militare nici Ordinul M25/2016 nu a mai fost modificat si normele metodologice sunt inaplicabile sau caduce partial la fel ca Ordinul M24/2016!!! Toata activitatea caselor sectoriale de pensii MAN, MAN, SRI se realizeaza dupa data de 15.09.2017 ilegal prin incalcarea prevederilor L 24/2000 si dupa bunul plac al reprezentatilor caselor sectoriale de pensii MAN, MAI si SRI cu acordul magistratilor si al politrucilor!! Daca CCR sau ICCR ar fi sesizate pe acesta chestiune juridica si ar dori sa constate aceste abuzuri ale reprezentatilor caselor sectoriale de pensii toate pensiile militare stabilite dupa data de 15.09.2017 s-ar impune a fi recalculate si ar fi mare deranj!! Acest fapt nu se doreste a se realiza deoarece o metologie legala ar reglementa clar normele de plafonare a pensiilor in legatura cu OMM sau SOSP, pensia suplimentara si beneficiul pentru vechimea in serviciu peste 25 de ani si nu ar mai crea harababura existenta!!! Prin existenta normelor metodologice s-ar putea reglementa si modul de direcționare a sumelor rezultate din plafonare cat si algoritmul de calcul!!!!!

Huhu Rezea spunea...

@Buze
La puținătatea minții tele, ești incapabil să înțelegi că și un calcul contributiv al pensiilor pentru militari nu desființează pensia militară calculată pe actuala lege a pensiilor militare ci stabilește cât din ea este pensie contributivă, așa cum știu acum magistrații cât au pensie contributivă si cât au supliment acordat de la bugetul de stat.
In plus, acest sistem dual de calcul ar permite celor care au lucrat după pensionare să-și valorifice stagiile ulterioare

Huhu Rezea spunea...

@Paul Puiu
Greșit!Greșit!
OUG Nr 59/2017 a inoperalizat doar Anexa 2 a Ordinului M 25/2016 privind actualizarea potrivit art. 60. Restul dispozițiilor din ordin sunt in vigoare
Metodologiile de aplicare a legii nu pot fi contrare legii.

Dan B. spunea...


@Huhu:

Ești lipsit de neuroni, de nu pricepi că nu are ce căuta „contributivitatea” în calculul pensiei militare?
Pensia militară, de la Cuza încoace, nu a fost corelată nicicând cu „contributivitatea” și ai face bine să lecturezi materialul documentar perivind legislația pensiilor militare din vreo 20 de state din lume, europene și americane, publicată în grupul Rezerviști militari, de către Teodor Laurențiu Dimitriu (https://www.facebook.com/groups/453982271426396/?hoisted_section_header_type=recently_seen&multi_permalinks=2199026530255286&__cft__[0]=AZUHnv1vwk63tjxdY2M1bCBy1hVjj0gSP1xwA2vwT1XVybcGJv09vVrI2AWs7c2BfP77M5EHn_Yxv_MZUNmo9rEPCZ311LRW77hbcqD71s0WK6ddjXHyLPKuYj0NHCHma4ZZCytkUEGkUtTAoRcCzXKJs6li06IR8BeAeSVHX34q20GD0GqNW92nWITJwVhclv3RJLwVMJJhG6zUchngD6TM&__tn__=-UC%2CP-R. M)
Lecturând, poate, în fine, pricepi că niciunde în lume nu se ține cont de contributivitate, ci doar de soldele obținute în ultima/ultimile luni de activitate.
„Bagi bățul prin gard” și dai „apă la moară” celor care vor, cu orice preț, diminuarea pensiilor militare! Nu pricepi că, oricând, poate veni la guvernare vreun idiot, care să anuleze alocația bugetară „lipită” contributivității?
Deci, este necesară o lege separată pentru pensia militară sau un capitol aparte pentru ea, în legea generală a pensionării!

Paul Puiu spunea...

Dl profesor Huhu dupa tine e Ok ca anexa 2 din Ord M25/2016 a devenit inoperabila dupa intrarea in vigoare a OUG 59/2017 si ca Ordinul M24/2017!!! Asule din cauza unor mari specialisti ca tine au ramas fara OMM sau SOSP, pensia suplimentara si beneficiul pentru vechimea in serviciu de peste 25 de ani rezervistii dupa data de 15.09.2017!!! Pe tine si multi altii nu ii intereseaza decat de contributivitate si actualizarea pensiei militare!!! Citeste ambele ordine si edificate si pe urma exprimate ca esti in eroare evidenta!!!!

M spunea...

Pe contributivitate, prin creșterea Salariului Mediu Brut datorată unei legi a salarizării strâmbe, 80% din militarii activi și în rezervă pierd.
Adică pierd toți activii (cam 50% din militari), 30% din rezerviști pierd puțin și alți 30% din rezerviști (cei pensionați în ultimii ani) pierd mult.
Câștigă 20% din militari (personal eu câștig puțin dar nu asta e important).

Din păcate cei mai agresivi sunt acești 20% care prin atacurile lor au îndepărtat pe cei activi de poporul rezervist!

Am să vă tot întreb:
dacă se trece pe contributeală și VOI veți avea pensia de trei ori mai mare decât unul care s-a născut mai târziu O SĂ ACCEPTAȚI CU BUCURIE SĂ VĂ TAIE VOUĂ PENSIA?


Aaaaaaaaa....nu! Atunci o să vă urcați pe un munte de argumente cum că ați construit România, că fără voi eram varză, că așa le trebuie dacă au pensia mai mică că sunt nesimțiți!!!

Dan B. spunea...

@Huhu:

Cei care, după ieșirea la pensie, au activat în domeniul civil, ori au pensia cuvenită în cuantumul pensiei militare aflate în plată, dacă au beneficiat de cuantumul avantajos obținut pe Legea 119/2010. Deci, stagiul civil rămâne inclus în pensia militară.
Dacă, în baza Legii 223/2015, le-a fost majorat cuantumul aflat în plată, este evident că stagiul civil de cotizare nu a fost inclus și persoana în cauză are două opțiuni:
1.Dacă are 15 ani de cotizare în civil, dar nu are 65 ani, poate opta pentru o pensie civilă parțială cu plată separată; ulterior, își poate actualiza stagiul de cotizare, cel de peste 15 ani.
2.Pensionarul militar trebuie să aștepte împlinirea vârstei standard de 65 ani și beneficiază de un talon civil de pensie pentru 1-15 ani sau chiar peste 15 ani lucrați.
Așa că ești manipulator, dacă bagi în capul celor care au mai lucrat ca civil, că numai contributivitatea le aduce satisfacția stagiului civil de cotizare.
Reiterez: N-am nimic împotrivă ca un pensionar militar să legal (prevăzut de lege) posibilitatea să opteze pentru sistemul civil de pensionare, dar numai o singură dată în viață.

Lenovi spunea...

https://economedia.ro/breaking-ministerul-muncii-anunta-ca-apararea-si-internele-se-opun-revizuirii-pensiilor-militare-in-cadrul-reformei-sistemului-de-pensii-care-se-va-baza-pe-contributivitate.html#.Ys24rh5DPO0
Deci iar întreb, cum rămâne? Iar manipulare?

M spunea...

MAI și MApN iau trimis lui Budăi Memorandumul cu pensiile lui contributive înapoi să și-l bage în cur!

😂😂😂 Face Tăpălagă spume!!!!! 😂😂😂

https://economedia.ro/breaking-ministerul-muncii-anunta-ca-apararea-si-internele-se-opun-revizuirii-pensiilor-militare-in-cadrul-reformei-sistemului-de-pensii-care-se-va-baza-pe-contributivitate.html#.Ys26rf9DONy

Huhu Rezea spunea...

M
Pe Buzescu îl cred că nu înțelege! Nu il duce mintea. Dar nici d-ta nu înțelegi că de partea contributivă a pensiei militare pe care o ai în prezent nu se poate atinge in viitor niciun guvern, pentru că numai aceea este un drept garantat constituțional? De ce te opui ca un catâr să afli cât din actuala d-tale pensie este un drept garantat?

Huhu Rezea spunea...

Puiu
D-ta vrei să înveți sau vrei să strigi niște prostioare despre modul cum înțelegi legile?
Până la d-ta nu am mai auzit că nu ar mai trebui actualizată baza de calcul a pensiilor militare potrivit creșterii soldelor activilor până la data deschiderii dreptului de pensie. Eu știam că OUG 59 nu mai permite actualizarea cu cresterile salariale de după deschiderea dreptului de pensie. Doar Anexa 2 din O M25 a reglementat actualizarea eliminată de lege, deci numai aceea este afectată de OUG 59/2017.
Să știi că dacă pensia militară brută calculată după L 223/2015 iese mai mică decât cuantumul net, noul plafon instituit de OUG 59, nu pierzi nici pensia suplimentară, nici sporul de vechime pentru conditiile de muncă și nici pensia suplimentară. Ce zici?

Liviu PO spunea...

@Huhu
Vad ca tot tineti sus stindardul pensiilor pe baze contributive.Nu se intreaba nimeni ca nu niste "neterminati", ci niste caporali care au incadrarile mai mici decat femeile de servici din spitale in momentul X isi vor da toti demisiile?De ce?Pentru ca in conditiile actuale acesti oameni maxim maximorum dupa 30 de ani de cariera vor avea cam 22.5 puncte (0.75 puncte pe an),adica o pensie de,tineti-va bine 22.5*1586/25=1,427 lei,iar daca numaratorul e 30 sau 35 vai si amar...Aveti impresia ca poti tine niste oameni tineri in lant cu asemenea perspective?Daca vor fi 40,000 de demisii in secunda doi dupa aparitia legii in M.Of.,cum pui in loc 40,000 de oameni in secunda trei?Acesti indivizi de la ue sunt niste iresponsabili.Ar trebui urgent ca primul ministru sa le explice foarte aplicat ca daca domnul Y a gresit si nu putem persista in greseala,iar apararea tarii inca nu este externabila si nu este negociabila de niste functionari fie ei si europeni...Vae Victis
PS.Ar cam fi cazul sa renuntati la expresia "neterminati" pentru niste cadre militare in rezerva,chiar daca nu sunt disponibilizati ,ci iesiti pe cai ,sa spunem mai putin ortodoxe din sistem,pentru ca de bine nu a plecat nimeni...

Liviu PO spunea...

@cc al pcr
Poate a vrut sa spună ca nu se produce pentru romani...De unde știm ca nu e "plimbata" prin Europa și o "importam"?